HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Forr a nagy szittya szar, jájj (2024.03.21. 22:44) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Az általánosításról

2013.04.08. 22:36 diggerdriver

Esténként nem mindig van időm írni ezért megosztom néhány régebbi írásom. Megjelent már máshol aki ott olvasta az hagyja ki. Ez az írás is a világról alkotott véleményem kis szelete lesz még több is.

Az általánosításól szól mert ezt a fogalmat manapság divat elsőszámú közellenségnek tekinteni. Megpróbálom most megvédeni.

Bűn az általánosítás? Nézzük meg közelebbről. Kezdjük liberálisok szerinti legnagyobb ősbűnnel. Ha azt mondom hogy a familiárisan hiperpigmentált etnikum bűnöző és élősködő életmódot folytat és többszáz éve képtelen beilleszkedni a társadalomba akkor bizonyára hibát követek el mert általánosítok. Hiszen nem mind ilyen. Ok. De azért egyvalamit tudnunk kell. Az általánosítás mindennapjaink szerves része naponta számtalanszor elkövetjük és nem túlzok ha azt mondom az általánosítások irányítják életünket. Ha azt mondom hogy a Magyar nők gyönyörűek akkor általánosítok de ezt senki sem veszi zokon nem kéri ki magának. Ez még nem irányítja az életem de ha azt mondom hogy nem nézem a Retek Klub műsorát mert szar akkor is általánosítok hiszen bizonyára vannak jó műsorok is amiről az általánosításomnak köszönhetően lemaradok. Én minden nap a CBA-ban vásárolok kenyeret és többször kijelentettem hogy a CBA-s kenyér jó. Igazam van? Nem. Nem mert nem kóstoltam végig az összes kenyeret. Lehet közötte olyan is ami nem jó. Mégis tapasztalati alapon beszéltem és általánosítottam. Életünk nagy része azzal telik hogy információkat gyűjtünk dolgokról és ezeket az ÁLTALÁNOS információkat elraktározzuk és adott esetben általánosítva döntünk róluk. Melyik iskolába írassuk a gyereket? Azt mondták az az iskola jó mert ott jó tanárok vannak. Jó oda íratjuk. Tényleg minden tanár jó ott? Vagy csak ÁLTALÁBAN a tanárok jók ott? Milyen autót vegyünk? Van pénzünk vegyünk egy Mercedest mert az jó autó. Minden Mercedes jó? Bizonyára nem. De mi általánosítottunk. Bármilyen terméket veszünk hallott, látott, vagy tapasztalati információk alapján gyűjtünk a megvásárlásához ÁLTALÁNOS adatokat és eszerint döntünk. Nagy márkák milliárdokat költenek arra hogy pozitív általánosításokat kössenek az emberek a nevükhöz. Tegyük fel hogy általánosítás vagyis általános tapasztalatok nélkül kell döntenünk. Tegyük fel hogy a havi nagybevásárlást egy olyan szupermarketben kell elvégeznünk amiben MINDEN termék neve ismeretlen. Fogunk venni egy csomó terméket az ár vagy a vizuális szimpátia alapján. Mi lesz az eredmény? Legalább a fele termékkel elégedetlenek leszünk. Például kilyukad a wc papír. Hoppá. Kellemetlen. A vízkőoldóból csak a víz az igaz. Mérgelődünk. A sör lóhúgy minőségű. Anyázunk. mindenkivel előfordult már hogy az ár vagy a szimpátia alapján ismeretlen terméket vett de a hátsó gondolat mindig az hogy KIPRÓBÁLOM. Aztán vagy bejön vagy nem. Ezért mondom hogy az általánosítás pozitív és szükséges viselkedésformáló magatartás.
Viszont emberekről is így döntünk, az autósokról a motorosokról a politikusokról és hát a gangeszparti székelyekről is. Nehogy azt higgyétek hogy a nagyon felvilágosultnak tartott liberális beéllítottságú értelmiségiek mások lennének. Ezek az emberek telekürtölik a világot szabadelvű nézeteikkel és hát természetesen ők aztán nem általánosítanak. Persze ha egy méternél közelebb kerül hozzájuk egy roma akkor észrevétlenül megmarkolják a pénztárcájukat, ha pedig fiuk-lányuk bemutatja legújabb barátját aki történetesen nem azévben barnult le akkor sikítófrászt kapnak. Láttam már ilyet nem egyet. Ugyanezek az emberek gond nélkül lefasiztáznak mindenkit aki nem osztja nézeteiket, úgy is mondhatnám hogy általánosítás nélkül, nekik minden náluk radikálisabb ember fasiszta. Na ennyit az általánosításról.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr855212568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.09. 09:52:05

Háát... :)
Én liberálisnak tartom magam (lehet itt a hiba), de attól még egyet tudok érteni veled. A cigány, az nekem is cigány, én is pontosan úgy vélekedek róluk, mint Te.
Ennek nem a bőrszínük az oka, hanem a fajtájukra jellemző viselkedés.

Viszont nem vagyok a vallás híve, nem ítélem el a melegeket, sem a könnyűdrog fogyasztókat (a kemény drogok már más tészta, de annak is a környezetre gyakorolt hatásával - pl. bűnözéssel - van a gondom). A 4 fal között mindenki azt csinál, amit akar. Még az utcán is, ha azzal nem zavar másokat (pl. hangos zene, ordibálás, de az öltözködéshez senkinek semmi köze).

Egyszóval hajrá! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.09. 21:04:39

@Kovermadar:
Én csak az általánosításról írtam. Fogalmam sincs honnan veszed hogy mi a véleményem a cigányokról:))))))))))))))))
Ígérem legalább egy bejegyzés róluk fog szólni.

A liberalizmusról viszont az a véleményem hogy a gengszterváltás után egy diktatúra, még ha puha diktatúra után is úgy kellett a liberalizmus szegény Magyarországnak mint ablakos tótnak a hanyattesés.
Törvényszerű volt hogy átesünk a ló túlsó oldalára.
Ami Magyarországon volt az a liberalizmus megcsúfolása volt.
Ahogy az egyik képviselőjük mondta az a baj hogyha el kell dönteni milyen irányba induljanak el akkor arról vitatkoznak hogy miért kell egyáltalán elindulni.
Örülök hogy eltűntek a sűllyesztőben.
süti beállítások módosítása