HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • diggerdriver: @tanyasi értelmiségi: Ne becsüld le a magyarokat. Ne becsüld le a szavazófülke magányát. 2002-ben ... (2024.04.18. 22:16) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

A csodafegyver...

2013.05.25. 10:16 diggerdriver

Tehát akkor a termőföld. Vagy inkább a TERMŐFÖLD. Az a csodálatos gazdag magyar termőföld. A (jó) édes anyaföld.

Akkor nézzük meg miért is vagyunk úgy elszállva a magyar termőföldtől. Itt is bevezetőként meg kell vizsgálnunk néhány alapvetést. Mitől jó a föld mitől terem sokat? Ebben az esetben fokozottan igaz a mondás hogy semmiből csak semmi lesz. A föld akkor terem gazdagon ha tápanyagokban gazdag. Talán mindenki látott már sárgaföld kupacot. Még a gyomnövények is csak évek múlva tudnak rajta megteremni. A sárgaföld az abszolút terméketlen föld. A szántóföldön minél feketébb és minél vastagabb a fekete föld annál többet terem. Mitől fekete a föld? A lebomló növényi és állati maradványoktól. Ez származhat szerves trágyából vagy a termesztett kultúrnövények aratás utáni maradványaiból a gyökerekből esetleg szár és levélmaradványokból. Van amikor zöld trágyát is visszaforgatnak a földbe. A zöldtrágya gyorsan növő nagy mennyiségű szárt és levelet adó növények beleszántása a talajba. Tehát ettől lesz gazdag és bőtermő a föld. Jó lenne ha ilyen egyszerű lenne.

Mi kell még a vastag fekete termőréteg kialakulásához? Jó vízmegtartó (nem homok) kötött föld és még egy talán kicsit meglepő dolog. Síkvidék. Ez utóbbin állapodjunk meg egy kicsit. Miért feltétel a sík vidék?

Ha valaki körülnéz a Dunántúl dombos szántóföldjein szántás után egy jellemző dolgot megfigyelhet. A dombok teteje oldala sárga a völgyek feketék. Miért? A talaj erózió miatt. Az esővíz az olvadó hólé lemossa a termőtalajt a völgyekbe. Ezt a folyamatot lassítani lehet de megakadályozni nem. Valamikor a téeszesítés előtt mikor a földek magántulajdonban voltak a parasztgazdák gondosan ügyeltek rá hogy a dombokat keresztben szántsák mert így a szántott barázda nem vezette le a vizet a völgyekbe hanem az esőtől vagy hólétől összegyűlt víz megmaradt a barázdában és lassan leszivárgott vagy ha túl sok volt átbukott az alatta levőbe és ott szivárgott le. Ez javította a talaj vízháztartását és lassította az eróziót. Aztán a téeszesítés után megszűnt a tulajdonosi szemlélet  hegynek fölfelé hosszában szántották a dombokat és a barázdában leszaladt az esővíz is meg a termőföld is.Valóban vannak a Mezőségben az Alföldön meg még néhány helyen kiváló termőföldek de a kiszámíthatatlan szélsőséges időjárás megkérdőjelezi ezeken a rendszeresen jövedelmező gazdálkodást. Egyszer az aszály máskor a pont síkvidékeket sújtó belvíz küldi padlóra a gazdákat. Erre építeni erre valami csodafegyverként tekinteni ami majd Magyarországot felvirágoztatja enyhén szólva is dőreség.

Ennek tükrében akkor nézzük meg hogy hol vannak jó termőföldek Magyarországon. Vegyük ki a dombvidéket az erdőket a homokot a szikes talajt a nem művelt területeket ami megmaradt azt arányítsuk Európához. Körülbelül azt az arányosságot kapjuk mint bolha faszán a pattanás. Európa nagy ívben tesz a jó magyar termőföldre.

Tudomásul kell venni hogy Európában élelmiszer túltermelés van. Ebbe Magyarországnak piacot találni kicsi az esély. Európa ipari nagyhatalma Németország és Anglia. Minőségi élelmiszert mint tejtermék húsáru Franciaország adja. Gabonafélét búzát kukoricát nagy mennyiségben olcsón Lengyelország állít elő. Nagyrészt sík vidék és óriási területekkel rendelkezik.

Magyarországot  mezőgazdasági nagyhatalomnak kikiáltani egyszerűen hazugság. Azon a kevés valóban jó minőségű termőföldön ami van azon is a szentháromságot a munkaerőt nem igénylő gabonaféléket kukoricát búzát és napraforgót termelnek. Persze lehetne kapásnövényeket is termeszteni csakhogy azt az izraeli kibucok olcsóbban előállítják. A magyar mezőgazdaság ami egy mesterségesen felpumpált túlértékelt ágazat volt az átkosban az mostanra a nemzetgazdaság jelentéktelen tényezőjévé vált. Ennek ellenére még mindig valami misztikus köd lengi körül és valami csodafegyver egyeseknek.

Fel kéne már ébredni.

A következő részben megbeszéljük hogy a nagyfokú gépesítés vajon valóban munkahelyeket szüntet meg?

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr925317205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

james80 (törölt) 2013.05.25. 10:48:00

Nagyon sok mindent nem veszel figyelembe. A gondolatiságod érteni vélem (ne verje a bolha a mellét) , de alapvető dolgokat nem veszel figyelembe szerintem.
"Magyarországot mezőgazdasági nagyhatalomnak kikiáltani egyszerűen hazugság" Nem is igazán találkoztam ezzel a kifejezéssel , de nyilván méreteinél fogva sem lehet az.
Ellenben a "(jó) édes anyaföld" igen is jó minőségű és ami ennél is fontosabb közel 70% Magyarország területének megművelhető.Az erdőket nem lehet nem figyelembe venni.
A génmódosított kukorica elterjedése elleni küzdelem pedig kifejezetten előremutató.(A Monsanto név nem hiszem , hogy bármi magyarázatot igényel.)
Méhészetben -azért ehhez is van köze a földnek- pedig valóban az élbolyban vagyunk , a rengeteg "hozzáértő" segítség ellenére is.
Sokkal inkább arról van szó , hogy a lehetőségeinket nem használjuk ki.Meg lehetne itt is oldani , hogy ne kelljen 50HA föld ahhoz , hogy egy család megéljen belőle mint mondjuk Ausztriában, de ez nyilván nem érdeke a döntéshozóknak. Le egyszerűsítve a dolgot elbasszuk/tuk ezt a lehetőséget is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.25. 18:53:52

Nem írtál olyat amivel nem értenék egyet.
Valóban sok mindent nem vettem figyelembe. Például az erdőgazdálkodást vagy az állattenyésztést.
Elsősorban a föld minőségére helyeztem a hangsúlyt.
Hidd el nagyon sokan mezőgazdasági nagyhatalomnak gondolják Magyarországot miközben a GDP-hez való hozzájárulása mindössze 5%. A 70%-os megművelhetőség túlzás mert 50% a művelt terület de ez is kiugróan magas az európai átlaghoz képest ami 25%.
A méhészetben élbolyban vagyunk. Két dolgot fűznék hozzá. Évről évre csökken világátlagban a méhcsaládok száma mégis folyamatosan növekszik az eladott mézmennyiség. Elgondolkodtató.
A másik hogy két év alatt a tízmilliós Londonban még nem találkoztam magyar mézzel. Nagy mézfogyasztó vagyok mindig mindenhol megnézem a kínálatot. Magyar mézet még nem láttam. Elgondolkodtató.
Személy szerint nincs problémám a génkezelt növényekkel állatokkal.
A fajtanemesítés is génmódosítás csak sokkal lassabb. Megnézném hogy mondjuk egy magyartarka és egy őstulok génállománya menyiben egyezik csak amig az őstulokból magyartarka lett eltelt néhány ezer év a génmanipuláció ezt lerövidíti.
A lehetőségek elszalasztása meg ősi magyar sport.
Egyébként egyetértek.

james80 (törölt) 2013.05.25. 19:40:27

@diggerdriver:
A 70% megművelhetőséghez ragaszkodom :
)A méhészetről amit írtál tényleg elgondolkodtató. De nem kizárt , hogy van magyar mézet is tartalmazó termék (vagy származási országnak az EU-van megjelölve).
A fajtanemesítéshez -génmódosításhoz annyit tennék hozzá , hogy ma 260 helyen tüntetnek a Monsato által képviselt vonal ellen. Tudniillik keresztül akarják vinni az EB-n hogy gyakorlatilag csak az ők, vagy velük hasonló szellemben eljáró cégek termékeit használhassák a gazdák.Természetesen mindezt az élelmiszer-biztonság és átláthatóság jegyében.Ez gyakorlatilag azt jelenti , hogy a fajtanemesítésből kizárják az átlag gazdát , és-véleményem szerint-ki akarják irtani az őshonos fajtákat.
Sokkal boldogabb lennék ha az utolsó előtti mondatodhoz tudnék valamit érdemben hozzászólni azon kívül hogy igaz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.25. 20:01:14

@james80:
Kicsit körbenéztem a neten 49%-tól 60%-ig találtam adatokat a művelt területek nagyságára.
Ha az erdőmüvelést is földművelésnek vesszük (végül is az) akkor lehet 70%. Arányaiban Dánia után magyarországon legnagyobb a megművelt földek aránya.
Na most ettől még a GDP-ben csak 5% a részesedése.
Azért ez is elgondolkodtató.
Génkezelés ide Monsanto oda a mezőgazdaság igen kevéssé járul hozzá a nemzetgazdasághoz.
Időről időre felröppennek hírek hogy majd mi a bioélelmiszerekkel meg a szürkemarhával meg a mangalicával meg a természetes alapanyagokkal betörünk a piacra és hű de nagy királyok leszünk.
Simán párhuzamot lehet vonni az ilyen hírekkel a gyógyvizhasznosítás legendájával mert egy közös mindenképp van bennük. Duma szintjénél nem jutottak tovább.

james80 (törölt) 2013.05.25. 20:15:50

@diggerdriver: Időről időre azt is mondják , hogy ha most mi kerülünk hatalomra minden jobb lesz!
Nagyon jó a Dán példa! Ott tudatosan ingyenes oktatást-népfőiskola jelleggel-és tanácsadást adnak a mezőgazdaságból élőknek. Ezenkívül meglehetősen hatékonyan szabályozzák az agrárszektort.
Ha nem szeretnénk mindig mindent újra feltalálni elég lenne az ottani rendszert példaként követni.(Erre természetesen semmi esély, mert mint már említve volt "A lehetőségek elszalasztása meg ősi magyar sport.")

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.25. 20:21:22

@james80:
Abszolút így van ahogy írod.
Miért kell végigjárni Magyarországnak minden utat a zsákutcákkal együtt miért nem lehet már működő rendszereket átvenni?
Az oktatástól kezdve az adórendszerig vannak jó példák amit ha kicsit átszabva is de alkalmazni lehetne.
Magyarország újra jár minden utat és óriási emberveszteségekkel végigszenvedi azt amit más már megtett. Az az ország arra is képtelen hogy a más kárán tanuljon.

mariann49 2013.05.27. 18:22:40

En mar lattam magyar mezet Londonban, a Holland&Barrett uvegeben, szepen ra volt irva apro betukkel, hogy "hungarian honey", sot, magyar libatollal toltott agynemut is lattam:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.27. 18:58:02

@mariann49:
Na. Örülök neki. Ez jó hír.
Én egyszer vettem Csabai Kolbászt.
Viszont a három nagy multinál még semmilyen magyar termékkel nem találkoztam.
Itt a török boltban van magyar tejföl, Piros Arany Gulyáskrém Tibi csoki.

Auralianus 2015.05.13. 08:49:31

Más oldalról közelítek, együtt reagálva a két postra (víz+termőföld). Amit a ívíznél leírtál, úgy áll, ahogy van, kiegészítve annyival (és innentől kezd érdekessé válni) hogy a "mezőgazdaság" már régen nem mezőgazdaság, szimplán élelmiszer termelő ipar.

Gyakorlatilag minden energia kérdése. A mostani trendek mellett 5-7 éven belül várható az áttörés a talaj nélküli élelmiszer termelő technológiáknál. Se napfényre, se talajra nem lesz igazán szükség. Már most is fellelhetőek a zárt rendszerű automatizált farmok, ahol csakis növénytermesztéssel, vagy különböző fajok (jellemzően halak) bevonásával növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak. Olcsón, gazdaságosan lesznek létrehozhatóak a vízlepárlók, 0 emisszió mellett lesznek üzemeltethetőek egész ipartelepek a saját megújuló energiaforrás hasznosító részlegeikkel.

Akkor kezdhetünk megnyugodni, amikor a takarékosság helyett (ami velejárója és fokmérője is a hiánygazdaságoknak) az újrahasznosítás válik majd kulcskérdéssé. Gyakorlatilag minden erőforrás mindenhol rendelkezésre áll, csupán kihasználatlanul maradnak. Kőolajat és szenet égetünk ott ahol a nap, a szél és a vízenergiát egyáltalán nem is hasznosítjuk. Ugyanez igaz a "termőföldre" is. A növényeknek nincs szükségük talajra, tápanyagokra van szükségük... csupán - mint sok más kérdésben is - a szokásaink rabjai vagyunk.. nem tudunk szabadulni a régi reflexeinktől és azt hisszük, hogy a világ továbbra is az erőforrások kontrolljáról fog szólni...

.. elárulom: NEM

A hatékony felhasználás lesz a kulcs. Így teremtődik meg a valóban tudás alapú társadalom. Hamarabb, mint azt sokan hinnék ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.13. 09:51:14

@Auralianus:
Ebben is egyetértünk.
Làttam már saláta termesztést talaj nélkül víz felszínén hálón.
Viszont én a megújuló energiaforrásokat még sokáig csak kiegészítő energiaként gondolom hasznosítani.
Az elektromos autó most ebben a formában parasztvakítás.

Auralianus 2015.05.13. 12:08:02

@diggerdriver:

Igen. Merges is lettem pl a Tesla "attoresere" mert valodi attorest vartam. A lejart, 15 eves Litium ionos technologiat eroltetni, csakis visszaveti a haladast, szerencsere nem gondolom, hogy valodi piaci sikerre valhat.

Mar most kozel vannak az aluminium alapu akkumulatorokkal kapcsolatos utolso problemak megoldasahoz es ha AZ sorozatgyartasra kerul, akkor johet az erdemi attores. (akarmekkora akkut max 1 perc alatt toltesz fel) Ha megnezed a trendeket, pl az idei elso negyedevben az USA-ban rendszerbeallitott uj eromuvi kapacitasok kozel 85%-a szel vagy napenergia volt. A nemetek meg az iden ket paksnyi kapacitasu offschore szeleromuvet integralnak a rendszerukbe es a megujulo energiaipari befektetesek megterulesi rataja - mindenfele allami dotacio nelkul is - eleri, illetve meghaladja a hagyomanyos eromuveket. Ugy, hogy a technologia meg igazandibol gyermekcipoben jar. Mar maganemberkent is megeri beruhazni, mert 10 ev alatt megterulo konstrukciok vannak (pl tetore szerelheto szelturbinakkal, napelemes rendszerkkel) amik nem jelentenek (jelentos) tobbletkoltseget az atallasi idoszak alatt sem.

Ezert mondtam az 5-7 evet... van nemi - igaz korlatozott - ralatasom arra, hogy mi tortenik az autoiparban. Mar tobb cegnel sem fejlesztenek belso egesu motorokat... a meglevo konstrukciokat finomitjak ;) Amint a megujulo energia kerul tulsulyba, elolepnek a mar kesz tervekkel. Az olcso fosszilis tuzeloanyagok lehetove teszik a koltsegatcsoportositast es a megujulo energiaforras iparba torteno intenzivebb befektetest. Az EU-s trendek ezt mutatjak, nem sokara elvezhetove valnak majd a gyumolcsei...

..legalabbis remelem..
süti beállítások módosítása