HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Magyarország...

2013.04.14. 21:13 diggerdriver

Felnőttem abban az országban megtanultam a nyelvét megtanultam a társadalmi együttélés szabályait. Tanultam egy szakmát amiben ugyan egy percet sem dolgoztam de tehetségemből többre nem futotta. Nem lettem értelmiségi csak egy melós. Tizenhét évesen nehézgépkezelő lett belőlem. A mai napig nem bántam meg. Szeretem imádom a szakmámat. Szokták mondani nagy művészek hogy őnekik a szakmájuk a hobbijuk is. Tanúsíthatom hogy ez nemcsak azon a szinten van így hanem a plebs szintjén is. mindössze két munkahelyem volt a harminc év alatt. Az elsőben huszonhat évet dolgoztam. Megbecsült dolgozó voltam. A jó gépkezelő az olyan mint a jó pincér. Ki kell szolgálnia a kubikost és meglátni hogy éppen mire van szüksége. Ha egy munkagödörnél én azt mondtam hogy már nem tudok többet kivenni belőle például a közművezetékek miatt azt minden melós feltétel nélkül elhitte mert tudta hogy mindent megteszek azért hogy ő kevesebbet lapátoljon. A művezetők harcoltak azért hogy hozzájuk vezényeljenek dolgozni. A feleségem szerint munkaalkoholista vagyok de ez természetesen rágalom:)))). Mivel ez építőipari cég volt és bármennyire is szerettem ott dolgozni el kellett jönnöm mert a téli hónapokban alig volt munka és a számlák akkor voltak a legnagyobbak. 
Elmentem Budapest egyik legnagyobb közműszolgáltatójához. Nagyon rövid idő alatt a legjobbak közé kerültem ott is. Mindenki velem akart dolgozni. De nem tudtam ott megszokni. A főnökeim ott rúgtak belénk ahol tudtak. Az hogy a gépekbe GPS-t szereltek meg központból ellenőrizhető üzemanyagszint jelzőt ez ma már természetes. De hogy a gémbe mozgásérzékelő került hogy bármikor ellenőrizhessék mennyit dolgozunk sőt még az ülésbe is került jeladó az már egy kicsit sok volt. Ami betette a kaput az az volt amikor új kollégát vettek fel akinek papírja volt ugyan de életében két percet nem dolgozott gépen és 40ezerrel kapott többet mint én havonta. Jöttek a ilyen olyan elvonások innen is egy kicsit onnan is egy kicsit amivel párhuzamosan megkezdődött a lecsúszás. 
Közben még 2004-ben építkeztem. Nem építtettem hanem építettem. Én húztam fel a falakat én gyalultam a fafödémhez a gerendákat, a deszkákat, én csináltam a tetőt a villanyszerelést a vízszerelést egyedül a vakolást és a fűtést nem . Szó szerint a tíz körmömmel kapartam össze a házat. 
Én ennyit tudtam tenni az országért. Enyire tellett tőlem . Harminc év munkáját üveggyöngyökért. Aztán végül az üveggyöngyökből is csak a zsinór maradt. 
Mindezt azért írtam le hogy lássátok nem egy léhűtő senkiházi hőbörög itten megtagadva mindent amit meg lehet. Mindezek közben az ország élhetősége is kezdett redukálódni. 
Abban az országban ha valaki bűncselekmény áldozata akkor nem csak a bűnöző áldozata hanem egyben a Magyar igazságszolgáltatásé is. Áldozata a bírói az ügyészi és ügyvédi karnak is. Míg ugyanez az igazságszolgáltatás teljes mellszélességgel áll ki a bűnöző jogaiért. 
azt kellett látnom hogy munkakerülő trógerek mások kárára jobban élnek mint én. Olyanok akik életükben nem dolgoztak. Azt kellet látnom hogy a politika saját magának privatizálja az országot a maradékot pedig kiárusítja. Intézményesítették a korrupciót (nokiás doboz) és a tolvajlást (Nyugdíj megtakarítások ellopása) 
Mit tehet egy ilyen szarfaszú proli mint én. Például választhatunk. Szabad akaratunkból megválaszthatjuk hogy négyévente melyik faszt cseréljék ki a szánkban egy másikra. Meg aztán két bránercsere között élhetünk olyan szánalmas kisstílű dolgokkal hogy a szólásszabadság nevében kritizálhatjuk az éppen aktuális kormányt. Pedig isten lássa lelkemet nem vagyok telhetetlen. Itt ugyanazért a munkáért négyszeres bért kapok otthon MAGYARORSZÁGON megelégedtem volna a felével is. A rendszerváltástól idáig nem tudtunk eljutni arra a szintre hogy a négyszeres szorzó a felére csökkenjen. 
Aztán ha betelik a pohár akkor kivándorlunk. Egy becsületesen dolgozó szakmunkás úgy ítélte meg hogy az az ország nem tudja eltartani, az az ország számára élhetetlenné vált és az az ország cserbenhagyta. Ne gondolja senki hogy ez nem fáj. Nagyon fáj. Negyven hét év után egy életet kidobni. A semmiből újrakezdeni. Mindezek után azért maradjon bennem egy alapvető tisztelet Magyarország iránt? Mit tiszteljek? Azt az egyet mondja meg valaki hogy mit tiszteljek és miért? 
Egy tízmilliomodik senki vagyok Magyarországról aki időnként megírja nem túl hízelgő véleményét a Hazájáról. 

Ezt az írást akár vitaindítónak is tekintheti mindenki. Várom a véleményeket. 

9 komment

Folytatás 3

2013.04.13. 19:08 diggerdriver

Ott tartottunk hogy október utolsó hetében  ittlétem alatt először hazamentem. Az egy hét alatt gyakorlatilag ügyeket intéztem nagyrészt hiába. A TB-ből való kijelentkezésre nem maradt időm. A magánnyugdíj pénztári megtakarításomat próbáltam megmenteni állítólag az utolsó pillanatban voltam és át tudom vinni az ERSTE-hez voltam is náluk át is vettek volna e később kiderült hogy néhány nappal kicsúsztam az időből és az AEGON már nem adta át nekik így az én három milliómat is ellopta pártunk és kormányunk.

Közben családlátogatás mindenhol élménybeszámolók stb…

Mit láttam közel másfél év után?

Egy belefásult letargiába taszított országot. Ökölbe szorított arcokat túlélésre játszó embereket. Elképesztő drágaságot a boltokban. Mindenki próbál megélni ahogy tud spórolni amin lehet. Például a fűtésen. Feltűnt hogy szinte minden udvarban farakások állnak és a közlekedő autók nagy része vagy utánfutón vagy a csomagtartóban fát szállít. Lényegesen kevesebb autó az utakon kevesebb vevő a boltokban. Rájöttem hogy túl csóró vagyok én ahhoz hogy abban az országban éljek.

Mivé lettél mit tettek veled Magyarország?

November 4.-én jöttem vissza. Várt a lutoni munkaajánlat és 1700 font plusz a számlámon. Ugyanis megkaptam az adóvisszatérítést. Mivel az előző adó évben csak fél évet dolgoztam 2011 szeptember végétől 2012 április 5-ig az adóév végéig viszont úgy adóztam mintha egész évben dolgoztam volna így ennyi járt vissza. Gyakorlatilag felfogható ez az összeg annak a fél évnek a megtakarításának is amíg minden segély nélkül egyedül tartottam el a családot havi ezer font rezsiköltség mellett és nem éltünk rosszul.

Szóval gyorsan elkezdtem autót keresni. Három nap után egy erdélyi magyartól vettem egy Nissan Primera 2,2 dízelt. Csak összehasonlításképpen mondom hogy otthon van egy 2005-ben egymillió forintért vásárolt Nissan Primera-m. Az egy első generációs Primera 70 lóerővel minden extra nélkül. Tíz évesen vettem 200ezer kilométerrel . Most van benne 400ezer. Gondolkodok rajta hogy levizsgáztatom még egyszer hogy ha hazamegyek legyen mivel járni.

Ez a Primera ami itt van 130 lóerős full extrás kombi. Tíz éves 180ezer kilométerrel. Magyar pénzben 560ezer forintért vettem. Kevesebb mint egyhavi fizetésem. Elképesztő iramban rothad itt a kapitalizmusJ

Megvettem az autót a lutoni meló elúszott és a november hónap ittlétem legsötétebb hónapja lett. Egyszerűen nem találtam munkát. Nem tudom miért de se hirdetéseket nem raktak fel sem ajánlatokat nem kaptam. Mást se csináltam minden nap mint ügynökségekhez regisztráltam és SMS-eket küldözgettem munkáért és semmi. Az hogy két munka között eltelik egy max másfél hét az normális de egy hónap az sok. Máig nem értem. Pedig mindent megtettem van regisztrációm több mint száz ügynökségnél kétszáz munkatársuk elérhetőségével.

Végül december 5.-én kaptam munkát Wimbledonban. Ugyan csak 10,5 fontot fizetett de azonnal elfogadtam. A kevés órabért kompenzálta hogy minden szombaton dolgoztunk.

Egy régi házat kellett lebontani majd az új ház alapozását megcsinálni. Az egész munkaterületen ketten voltunk egy lengyel sráccal Grzemekkel. Egy hétig tartott a nevét megjegyezni. Néha megjelent a művezető kimért ezt-azt, megmondta mit csináljunk és elment. Jó meló volt. Két és fél hónapig tartott.

Ezután megint belefutottam egy egynapos munkába Vauxhall-ban.

Ezután jött az a meló amivel tegnap végeztem. Moor Park-ban kellett dolgozni  egy nagyon híres magán főiskolában a Taylor’s Merchant School-ban. Az iskola nagyságára jellemző hogy csak focipályából 12 van és még ugyanekkora területen művelik a különböző ilyen-olyan idióta angol mezőnyjátékokat. Mikor beléptem az iskola kapuján negyed órát gyalogoltam a munkahelyig. Hatalmas terület de minden sövény élére vágva minden fűszál a megfelelő irányba fésülve A madaraknak külön légi irányítás légifolyosókkal kijelölve. Ez egy nagyon régi patinás kereskedelmi iskola csak fiúknak. Állítólag 19ezer font az éves tagdíj.

 Utat építettünk parkolót bővítettünk buszmegállókat csináltunk. Itt főként angolokkal dolgoztam de volt egy román egy litván és egy albán is.

Nagyon jó munkahely volt sokat kellett dolgozni volt hogy reggel héttől este nyolcig. Viszont kiváló társaság kellemes légkör.

Közben annyi változás történt az életünkben hogy A feleségem cégénél leépítések voltak és Ő is beleesett. Elküldték a munkahelyéről. Most ott tartunk hogy beadtunk minden papírt Hausing benefit-re meg Tax credit-re meg Child Tax Creditre. Meglátjuk mennyit kapunk utána keres valami állást.

Csak mellékesen jegyzem meg hogy az utóbbi két hónapban nem volt olyan nap hogy ne kaptam volna legalább 5 munkaajánlatot különböző ügynökségektől.

Na szóval tegnap volt az utolsó nap reggel kérdem Simont hogy a telefonszámát megadhatom e referenciának ha kérik ügynökségek. Mondta hogy persze természetesen. Az ügynökségek írásos referenciát nem fogadnak el csak művezető telefonszámát és azonnal fel is hívják őket.

Lényeg a lényeg hogy délután egy ügynökség írt hogy van meló Wimbledonban. Mindjárt válaszoltam hogy hétfőtől elérhető vagyok. Azonnal felhívtak és kérgezték hogy milyen cégeknél dolgoztam meg milyen referenciáim vannak? Mondom hogy Dolgoztam a SKANSKA-nak a BRAUN-nak a BRENNAN-nak most pedig a BREHENY-nek.

Mondja hogy meg tudom e adni a művezető számát. Mondom elküldöm SMS-ben. Egyszer csak látom hogy Simon telefonál és nézeget felém. Beszéltek vagy három percig. Mikor befejezte mutatja felém a felfelé tartott hüvelykujját hogy minden rendben. Egy perc múlva megkaptam a címet. Hétfőn megyek aztán majd meglátjuk

Még annyi történt hogy múlt szombaton vittem az autót műszaki vizsgára. Tartottam tőle mert nem tudtam milyen állapotban van. Bár mindent megnéztek rajta majdnem egy óráig vizsgálták minden gond nélkül átment. Kezdem elhinni hogy jó autót vettem.

Szólj hozzá!

Folytatás 2

2013.04.12. 21:25 diggerdriver

Szóval megint munkát kerestem. Elküldtem az SMS-eket hogy elérhető vagyok akinek van ajánlata az írjon. Az az ügynökség jelentkezett először akitől a féléves Slough-i melót kaptam.

Az összes között a legjobban fizető ügynökség. Ha egy meló vége felé jár mindig nekik küldőm el az első SMS-t és kivárok egy kicsit. Sajnos ritkán van melójuk de most éppen volt.

Croxley-ba kellet járni 13fontos órabérért. A gépkezelők nagy általánosságban 10.5-13 font között keresnek. Ennél többet csak ha éjszaka vagy különleges helyen különleges engedéllyel kell dolgozni. Például vasút mellett csak arra kiképzett-vizsgázott gépkezelők jogosultak munkát vállalni.

Ennek az ügynökségnek egyébként román tulajdonosa van. Ráadásul nincs külön bérelszámoló cégük hanem ők csinálják a kifizetéseket és az adminisztrációt ingyen.

Máshol ezért fizetni kell heti 15-20fontot.

Croxley-ben van egy hatalmas általános iskola ott kellett egy sportcsarnokot építeni.

Egy nagy cégnek melózni mi csináltuk az alapozást a közműveket és egyéb földmunkákat.

Eddigre már túlvoltam néhány melón és cégen. Mindenhol szívesen dolgoztam és szívesen dolgoztattak velem de ez a csapat messzemenőkig a legjobb cég a legjobb társaság a legjobb munkaterület volt.

Egy 13tonnás Hitachi-val kellet dolgoznom. Itt figyeltem meg egy érdekes dolgot.

A munkaterületeken a gépeknek általában van egy üzemanyagtartály amiből tankolunk. Olyan két köbméteres általában ellátva egy karos kézi pumpával. A nagy gépek elvannak látva saját elektromos szivattyúval ami telenyomja a tankot és nem kell kétszáz litert felpumpálni kézzel. Üzemagyag elszámolás nincsen amikor kell tankolunk. 
Valamelyik nap arra lettem figyelmes hogy jött egy tartálykocsi feltölteni a tartályt. Odaállt és telenyomta. 
Gondoltam hogy majd a művezető odamegy leellenőrzi mennyit nyomott bele aztán leigazolja és kész. Ezzel szemben mikor végzett minden további nélkül elment. Senki nem nézte meg mennyit engedett a tartályba oda se ment hozzá senki. Kérdem a művezetőt hogy van ez? Sehogy majd leszámlázza a cégnek mennyit hagyott itt és kész. 
Jaaa nincs több kérdésem. 

Most már azért látom a különbséget a két építőipar, az angol és a magyar szerkezeti felépítése között. 
Itt a lehető legkevesebb emberrel oldanak meg mindent. Egy géphez bármekkora legyen is 1-2 embernél nem tesznek többet. Alapvető követelmény hogy a gépkezelők és munkások mindig találjanak maguknak munkát valamint segítsenek a többieknek és ha a művezető nincs a közelben akkor is dolgozzanak ha pedig végeztek akkor külön utasítás nélkül is nekiálljanak a következő munkafolyamatnak.  Sokkal kevesebb költséggel dolgoznak viszont nem olyan nyomott árakon hogy az utcán a kerítésdeszka legyen az öltözőfogas. Egy építkezés hol több hol kevesebb embert igényel. A munkaközvetítő ügynökségektől ennek megfelelően kérnek vagy adnak vissza embereket. Ennek a sportcsarnoknak az alapozását az első kapavágástól a az alapozás végéig összesen hat ember csinálta. Két gépkezelő egy dömpervezető egy mérnök egy művezető és egy ács aki a művezetővel együtt a kézimunkát végezte. 
Az alapozás befejezése után mikor egy másik cég elkezdte felállítani a vasszerkezetet és ki kellet önteni a lábait valamint utakat ciszternákat egyéb csatolt munkákat kellett végezni akkor még hoztak két embert. 
Eszközök és a legmagasabb fokú biztonság garantálva. Napi kétszer félórás szünet biztosítva. A magyar ember ahogy meg van fizetve pontosan úgy dolgozik. Ott is itt is. 
Otthon egy építkezésen magas órabérű teherautók és nagy gépek dolgoznak míg itt egy teherautó se hanem néhány dömper. Minden munkafolyamatot a megfelelő nagyságú géppel végeztetnek.

Elmondanám egy napomat a héten.

Fél hétre érek a munkába ami fél nyolckor kezdődik de a londoni közlekedést ismerve ha a metró kimarad akkor kell hagyni időt a más úton való munkába jutásra. De egyébként velem egy időben érnek oda saját vagy céges kocsival az építésvezető a művezető a másik gépkezelő.

Én kiballagok a géphez és leellenőrzöm esetleg lezsírzom. Kinyitom a kapukat ahol közlekedünk a dömperekkel de mindez max fél óra. A gépeket nyolcig nem lehet indítani a környező lakóházak zajterhelése miatt.

Nyolckor beindítottam a gépet és jött a művezető kiadni a munkát.

Mondta hogy később jön a Bob és csatornacsövet fogunk fektetni.

Addig pihenjek. Két dömper van a területen egy nagyobb és egy kisebb forgózsámolyos. De csak egy dömperkezelő aki éppen a mérnöknek segített lécet tartani. A művezető beállt a nagydömperrel földet hordani a másik gép alól. Mivel a kisdömper állt, én ráültem és beálltam én is földet hordani a másik gép alól. Kivittem vagy három kanyart mikor végzett a mérnöknél Jatinder (Jatinder Singh szikh dömper kezelö és jóbarátom) és szólt hogy kell neki a kisdömper mert két fuvar zúzott követ kell vinni kis háromtonnás markolóhoz. Odaadtam a dömpert és megraktam zúzottkővel. Elvitte a két kanyart nem kellett több, viszont látom hogy a nagydömper megrakva áll de a művezető az építésvezetővel mér ki valamit. Akkor átszálltam a nagydömperre és hordtam ki a földet. Öt kanyar után megjött Bob. Akkor visszaültem a saját gépemre és nekiálltunk csatornát fektetni. Mivel itt egy géphez bármekkora legyen is, max két embert vezényelnek most viszont Bob egyedül volt. A csőfektetés úgy megy hogy kiások hat méter árkot majd az alját megterítem sóderral azt Bob beszintezi majd összerakja a csövet. Azt beállítja szintbe majd hozok rá annyi sódert hogy a tetején is legyen tíz centi vastagon. Utána visszatemetem az egészet és csak ezután jön a következő cső kiásása. Szóval amíg Bob egyengeti a cső alá a sódert addig én elmegyek csőért, odaviszem a vállamon majd leadom neki az árokba. amíg a csövet bekeni zsírral meg beállítja addig én kiviszek két fuvar földet mert visszatemetés után kb ennyi marad ki. Aztán ásom a következő cső helyét.

Így megy ez négy húszig (persze a két félórás szünetet megtartva) amikor mindenkinek kiesik a lapát a kezéből és vége a műszaknak. A jelenléti ívet ötig írjuk. Én még mielőtt mennék az öltözőbe bezárom a kapukat.

Azt még elmondanám hogy nekem csak és kizárólag a gépkezelés a dolgom senki nem mondta hogy bármiben segítsek. De a dologhoz előzmény is tartozik.

Két hónappal ezelőtt egy szerdai napon kezdtem itt dolgozni. Az alapásás akkor kezdődött. Akkor is egy dömperes volt de el kellett neki menni az iskola másik részére dolgozni. A művezető kezdte el hordani tőlem a földet a nagyobbik dömperrel. Láttam hogy annyi dolga van hogy azt se tudja mibe kapjon. Mondom neki hogy menjen vissza dolgozni majd én rakom is meg viszem is a dömpert. Láttam hogy jólesik neki.

Pénteken viszem neki aláíratni a jelenléti ívemet amivel igazolom az ügynökség felé hogy mennyit dolgoztam.

Látom hogy írja a kilenc órákat hétfőtől. Mondom neki hogy állj, én szerdától dolgoztam. Azt mondja tudom és írja tovább.

Szóval ennyire nézik itt le az idegent.

Itt sokat kell dolgozni de mindenki sokat dolgozik és nincs pofám a gépből nézni ha éppen nincs munkám.

Ha dolgozol akkor jól élsz. Én otthon is ugyanígy dolgoztam és mindig meg voltak elégedve velem de életem folyamán összesen nem dicsértek annyit mint itt. 
A pozitív inspiráció itt alap és már az iskolában is ezt alkalmazzák a legkisebb kortól. 
A művezető dolgozik a legtöbbet. Mindenhol ott van és mindenben segít. 
Céges Vauxhall Astra-val jár aztán egyik reggel jön egy meggypiros Renault Megane keménytetejű cabrióval. Mondom mi van? Azt mondja hogy letérdelt az Astra és a sajátjával jött. Nem új autó 28ezer mérfölddel vett 4500fontért. Ez csak a hobbi autója mert van három gyereke a családi autó Toyota Avensis Verso. 

Egyik nap azt mondja művezető hogy rakjak fel a dömperre egy két köbméteres betonkockát ami egy oszlop lába volt de már azt levágták róla és csak kifordították a földből. Kurva nagy volt állandóan kifordult a kanálból ott kínlódtam vele közben körbeálltak vagy tízen és nézték. 
Elkínlódtam vele kb öt percet mire a lánctalpon megtámasztva végül benne maradt a kanálban. Itt még nem volt vége mert tudtam hogy ha felemelem egy méternél magasabbra akkor kifordul. Mondtam a művezetőnek hogy emelje meg a dömper platóját és ne szembe hanem oldalról álljon mellém hogyha feltettem és már a platón kifordul akkor a dömperplató oldala megfogja. Centinként emelve fordulva sikerült feltenni. 
Megtapsoltak bazmeg itt az elismerés jele a felfelé tartott hüvelykujj egész nap ha valaki elment a gép mellett ezt mutatta. Hízott a májam rendesen:))) 

Mikor ennek a melónak vége lett búcsúként meghívtak ebédre egy vendéglőbe.

Három hónapig dolgoztunk együtt. Lehet hogy még most is ennél a cégnél dolgoznék ha akkor van autóm mert adtak volna munkát tovább is csak az Luton-ban lett volna.

Ennek a munkának a befejezése után mentem haza egy hétre. Mikor visszajöttem mondták hogy tudok e bejárni Lutonba. Mondtam hogy nem nincs kocsim de venni fogok.

Versenyt futottam az idővel három nap múlva vettem meg az autót de addigra a meló elúszott. A mai napig sajnálom.

Folyt. Köv.

Szólj hozzá!

Képek

2013.04.11. 23:05 diggerdriver

Ma megpróbálok feltenni néhány képet és videót.

2013-04-11_205559.jpg

A fiam.

2013-04-11_212411.jpgEgy meghagyott gyöngyszem a toronyházak tövében.

2013-04-11_212937.jpgOroszlánok csirkehálóból.

2013-04-11_213447.jpgA szobor kölcsönadta a fiamnak a pisztolyát

2013-04-11_213843.jpgAz angolok tudnak valamit a téglaépítészetről.

Magyar nap az iskolábanhttps://www.youtube.com/watch?v=knyrw-p0Eug&feature=youtu.be

Szegélykőrakás Slough-ban

https://www.youtube.com/watch?v=IZs8l_BZVyA

Járdalapozás Slough-ban

https://www.youtube.com/watch?v=cN75JcmQpdw&feature=relmfu

Hyde Park Corner

https://www.youtube.com/watch?v=O5GZZt-QtRg&feature=relmfu

A Büszkeség Napja.

https://www.youtube.com/watch?v=CAzmSNRpS-k&list=HL1352720495&feature=mh_lolz

Szólj hozzá!

...arról a fenenagy műveltségről

2013.04.10. 21:37 diggerdriver

Mielőtt csatolnám az írást a műveltségről egy mai szösszenetet elmondanék.

Két méretű kanál van a géphez. Egy 60centi széles árokásó és egy 150centi széles úgynevezett medertisztító kanál. Először is angolul nem kanál hanem vödör (bucket) a neve. Azt mondja ma nekem a Mark hogy a keskeny kanalat cseréljem le a "tícsing" bucket-ra. Mi a franc az a "tícsing"? Tudtam hogy a másik kanál, mert más választás nem volt de azt mi big bucket-nak nevezzük. A "tícsing"-ről nekem teaching (oktatás) szó jut eszembe de annak semmi köze a markoló kanalához. Kérdem tőle hogy mi az a "tícsing"? Azt mondja a "tícs" és a farmokon használják ásásra. Mondom neki írd le. Leírta hogy ditch. Ja hogy D-vel? Nem ismertem a szót megnéztem a fordítóban. Durván magyarra fordítva talán csatornaásó vagy mederásó kanálnak lehetne fordítani. Így már minden világos.

Most akkor a műveltségről a magyarok sokat emlegetett műveltségi fölényéről.

Na akkor beszéljük meg ezt a ki a hülye meg "midenkihülyerajtunkkívűl"  kérdést.

Régóta tapasztalom hogy a magyarok fenenagy büszkeségben leledzenek állítólagos műveltségük és egetverő lexikális tudásuk okán. Honnan ered ez nem tudom de tény hogy sokszor felröppennek uborkaszezonban más országok, elsősorban angolszász országok lakóiról hírek melyek elképesztő butaságukat pellengérezik ki. Akár igaz akár nem jókat lehet rajtuk röhögni.

Azért néhány vonatkozását a dolognak félmagasan kiemelném. Ha Amerikát vesszük alapul és hasonlítjuk össze Magyarországgal akkor egy 300milliós országot állítunk szembe egy 10millióssal nem utolsó sorban pedig az az ország  bulvár hazája ami mindenre lecsap mint gyöngytyúk a takonyra. Valószínűsítem hogy Kínában is arányaiban ugyanannyi a hülye de az ottani sajtó, hát enyhén fogalmazva sem szabadsajtó.

Mi jókat mulatunk rajtuk miközben azért emlékeim szerint mintha lett volna valami gyűjtés egy sorozatszínésznő szemműtétjére meg valami filmbéli rabszolgalány felszabadítására meg sajtóban megjelent hírek szerint Jézus magyar volt és a magyarok a Szíriuszról származnak mert hétszer csavarodik a DNS-ük. Ezek csak a közismertebb kiragadott példák amik mutatják hogy hülyeségből Magyarországon is be vannak tárazva.

De most ne erről beszéljünk hanem a vélt műveltségről. Mi az a műveltség? Mitől számít valaki műveltnek és mi a mérőszáma?  Ha tudja valaki Sri Lanka fővárosát az már művelt vagy tudni kell hozzá neki  hogy hány méter magas a Mount Everest? Ha mindezt tudja akkor miért is jó neki? Attól ő jobb ember? Értékesebb? Ha nem tudja akkor büdösbunkó? Mire mentek, mennek a magyarok az állítólagos műveltségükkel? Boldogabbak? Gazdagabbak? Jószívűbbek? Jobb emberek? Előfordulhat hogy egy egyszerű parasztember a maga műveletlenségében értékesebb és tiszteletreméltóbb ember mint egy egyetemi tanár. A tájékozottság a műveltség az egy kellemes állapot  mert jó dolog sok mindent tudni  a baj ott kezdődik ha ez együtt jár más emberek vagy más nemzetek ledegradálásával.

Az irtózatos nagy műveltségüket miért nem az ország javára fordítják?  A legendássá lett széthúzás a megosztottság nem mond ellent ennek a magas műveltségnek?

A közelmúltban a fiam iskolába menet elesett az iskolaudvaron és arconcsapta a beton. Csúnyán összetörte magát. Az anyja egyből vitte haza de a buszon a gyerek rosszul lett. Azonnal leszálltak és a feleségem telefonált a nővérének hogy menjen értük. Leültek a buszmegállóba megvárni. Öt percen belül három angol állt meg autóval és ajánlotta fel hogy elviszi őket orvoshoz vagy haza. Azok a büdösbunkó műveletlen angolok. Akik azt sem tudják hogy Magyarország fővárosa Bukarest. De a másik emberre odafigyelnek.

Mióta itt élek azóta folyamatosan szembesülök vele hogy milyen elképesztő tévhitek ívódtak bele az otthoni emberekbe és milyen mélyen.

Az egyik legnagyobb és legmélyebben gyökerező tévhit az angol iskolarendszerrel kapcsolatos.

Hasonlítsuk össze akkor a magyarral.

A magyar (porosz) iskolarendszer  a folyamatos tanulásra a lexikális tudásra helyezi a hangsúlyt és minden gyerekre ráhúz egy sablont, majd ami az alól kilóg azt lenyesegeti. Ezt tartjuk etalonnak és tőle származtatjuk a magyarok műveltségi fölényét miközben elfelejtjük hogy amit tudunk azt az iskolától függetlenül önszorgalomból szedtük össze. Az iskolát elvégezve a fiatalok legnagyobb része elfelejti amit ott tanult. Bevallom hogy vagyok olyan műveletlen bunkó hogy nem tudok megoldani egy egyismeretlenes egyenletet sem. Ennyi sem maradt meg abból a híres okításból. Ezt az iskolarendszert korszerűsítés álnéven próbálják toldozgatni foltozgatni aminek mára meg is lett az eredménye, nevezetesen hogy már írni olvasni sem tanítják meg a nebulókat. Az oktatás abszolút tekintélyelven zajlik akinek önálló gondolata van azt gondosan kigyomlálják.

Egyetlen epizódot ragadnék ki az emlékeim közül tanuló koromból. A konkvisztádorokról tanultunk és arról volt szó hogy leigázták a dél amerikai indiánokat de elvitték oda a civilizációt. Na ekkor jelentkeztem és megkérdeztem a tanárnőt hogy ugyan mitől volt civilizált abban a korban az európai ember  és mitől volt vadember az inka? Feláldoztak néhány embert isteneikhez fohászkodva ami szörnyű és barbár tett. Európában a vallás nevében meg meggyilkoltak néhány milliót. Szörnyű kínok között megkínoztak és máglyára küldtek sokezret. A maja az azték az inka papok akiknek fejlett csillagászati ismereteik voltak vajon milyen véleménnyel lettek volna a civilizált kereszténységről akik Galileit tanai visszavonására kötelezték? Na szóval ezt elmondtam és mi lett a következménye? Megalázó kioktatás után leültettek és kaptam egy egyest az óra megzavarásáért. Ez ’77-ben történt és azóta sem változott semmi. Mert ami nem fér a sablon alá azt könyörtelenül levágják.

Nézzük akkor azt a végtelenül lenézett angolszász iskolarendszert. Első különbség mindjárt az hogy bár annak is volt egy sötét korszaka szigorú testi fenyítéssel tekintélyelvű oktatással de míg Magyarországon az oktatás rendszere maradt a régi, csak annyi változott hogy most már a diák vagy a diák szülei verik a tanárt. Itt átreformálták a rendszert és egy dicséreten és pozitív inspiráción alapuló rendszert alakítottak ki. Osztályzat nincs katedra nincs tanári asztal nincs a nyelvből következően tegezés magázás sincs. Annyira közvetlen a tanár-diák viszony hogy a tanulók csak  ha írni kell akkor ülnek asztaloknál egyébként a tanár leül egy alacsony székre és a gyerekek körben, a szőnyegen ülve hallgatják. Mert így közvetlenebb a tanár-diák viszony.

Az egész rendszer arra épül hogy az alapismereteket az írást olvasást számolást megtanítsák és mindenkit az őt érdeklő témakör felé orientáljanak. Akit a zene érdekel azt nem fogják kényszeríteni hogy földrajzba belemélyedjen akit a történelem érdekel azzal nem akarják megtaníttatni a háromismeretlenes egyenleteket. Azt majd megtanítják annak akit a matematika érdekel. A legapróbb sikerért is dicséret jár. Ha valakinek önálló gondolata van az a legjobban díjazott dolog. A lemaradókkal minden órán tanárasszisztensek foglalkoznak hogy lépést tudjanak tartani a többiekkel. A feladatok az életből vett példákon alapulnak. Van olyan számtanfeladat hogy például 7font 23penny-t hányféleképpen lehet pénzérmékkel kifizetni. Lehet hogy ez hasznosabb feladat az életre való felkészülésben mint a periodikus rendszer bemagolása.

Mindennek eredménye hogy mikor reggel a pedellus fél kilenckor kinyitja az iskolakaput akkor igengyorsan félre kell ugrania a bezúduló gyereksereg elől. Érthetetlen módon itt szeretnek iskolába járni. Leckét nem adnak így iskola után a minden gyerek elözönli a játszótereket. Nincs délutánonként órákig tartó leckeírás műveltség magukba erőszakolása hanem valódi gyerekkoruk van. Boldog gyerekkoruk. Igaz ezért a boldogságért cserébe műveletlenek maradnak. Úgy veszem észre ez nem okoz súlyos gondot nekik.

Mindezt azért írtam le hogy néhány tévhitet eloszlassak másrészt pedig ebben a műveltségi  témában hátrább az agarakkal.

Aztán most ide lőjetek.

11 komment

süti beállítások módosítása