HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • carvalho: valasz.hu/publi/az-ujfeudalizmus-erkolcse-ragja-a-jobboldal-lelket-126343 (2017.11.21. 18:11) Gyerekiahóra...
  • gabors: @964 156 309 986: aha ez mas akkor canada eh ? akkor azert nem ertem ezt a manak elek dolgot :-) ... (2017.11.19. 19:44) Bankrablás
  • Jossarian: @gabors: "Karinthitol". Ertem... (2017.11.19. 19:15) Ramsbury capriccio
  • geegee: @diggerdriver: Na ja. Az sem hátrány... :-) (2017.11.16. 18:44) Kibaszás...
  • gabors: " Ott álltunk egy már lehúzott, közel 100 fontnyi tele kosárral és nem tudtunk fizetni. senkinek n... (2017.11.10. 16:56) A szemét...

Címkék

Könyörgöm akasszuk fel.

2017.06.11. 12:23 diggerdriver

Ezzel az ikonná lett filmtörténeti mondattal kezdeném ezt a posztot. Az előző írásom nagy port vert fel. Elevenre tapintottam. Alighogy megjelent a Határátkelő blogon azonnal felálltak a szekértáborok. Egyik oldalt az "igen, ilyen világ volt", másik oldalt meg a "fúj gazember feszítsük meg" erkölcsi szentfazekak feszültek egymásnak. Hihetetlenül érdekesek a reakciók, a hozzászólások, az indulatok.

Akkor közkívánatra húzzunk le a témáról még egy bőrt. Folytatás következik.

A Kádár rendszer ügyeskedéseire szándékosan használtam a lopás, tolvajlás kifejezéseket mindössze azért hogy provokáljak vele. Bejött. Rácsaptak mint gyöngytyúk a takonyra.. 

Én magamra vállalom mindkét jelzőt, nem mintha egy kicsit is feszélyezne mit mondanak rólam mások. Az a korszak tálcán kínálta a simli lehetőségeit. Eszünk ágában sem volt kitérni előle.

Hogy kezdődött?

1981 augusztusában kezdtem munkásmozgalmi múltamat Budapesten a Gubacsi út-Határ út sarkán a Közmű és Mélyépítő vállalat telephelyén. Ma pont azon a helyen egy LIDL áruház van. Kaptam egy MTZ 50-es traktort és az volt a feladatom hogy légkalapács kompresszorokat és hegesztő aggregátokat kellett kihúzni a munkahelyekre és este behúzni a telephelyre. Kaptam gépnaplót amit vezetni kellett. Én mint nyeretlen kétéves szépen beírtam a napi 3-4 órát amit dolgoztam. Néhány hét múlva kérdezte az egyik melós akinek dízel autója volt hogy van-e gázolajam eladó. Mondom miért lenne? Hát azért mert az elődömtől ő szokta megvenni. Most ide beszúrnék egy idézetet az előző posztból:

"Volt a szomszéd faluban egy erdész. Kihelyeztek hozzá egy gyakornokot, aki panaszkodott hogy kevés a pénz nem tud venni rendes cipőt, télikabátot. Azt mondja neki az erdész hogy gyere velem. Kisétáltak az erdőbe és mutatja a gyakornoknak hogy látod ott azt a faágat? Látom. Na látod annak az ágán lóg a csizmád. Látod ott azt a másik ágat? Látom. Annak az ágán lóg a télikabátod. Így oktatta ki hogy add el a fát bazmeg és lesz pénzed."

Na ez az ember elmagyarázta nekem melyik ágon lóg a csizmám. A gépeknek kell lenni egy kihasználtsági fokának különben a kihasználatlanság miatt lebasszák a főnököt. Én szépen leadtam a gépnaplót napi három óra munkával és a főgépész azzal a lendülettel baszta ki a kukába. Persze amikor én nem láttam. Ő megírt egy másik gépnaplót 6-7 órai kihasználtsággal és felvette rá a gázolajat. Addig amíg már én is tudtam merről hány óra és beírtam az elvárt órákat. Tizenhét évesen mekkora király voltam a gázolajpénzzel. 

Később gépkezelő lettem a Gazdagréten a lakótelep építésénél. Volt ott vagy tizenvalahány gép. Nem követtem el azt a hibát hogy 3órákat írtam. Lánctalpas géppel dolgoztam ott így maszekra esély nem volt de a gázolaj jó pénzt hozott ráadásul volt a terület közepén egy többezer köbméteres feketeföld domb összetolva. A ZIL-esek Kamazosok nem győzték hordani a hegyre a humuszt de mi raktuk fel,  így zsebbe is bőven jutott. Később sor került a lakótelep útjainak építésére. A beton alá murva kellett. Felvittek géppel együtt a budaörsi murvabányába. Na az volt a kánaán. Én voltam egyedül gépes és jöttek az idegen autók murváért. Egy ZIL vagy IFA 50ft Kamaz, Skoda 100ft rakodási díjat taksált. 1984-ben.  Én voltam a Csekonics báró. Kár hogy csak néhány hónapig tartott.

Aztán honvédség után gumikerekes gépre kerültem. Megkezdődött a maszekolós korszak. Ami belefért. Következő évben megvettem első autómat. A maszekpénzből. igaz hogy egy 12éves Wartburg volt de legalább volt. Aztán később elkezdtem építkezni. A kőműves vakolta a házamat napi 3ezerért én meg ugyanaznap maszekban voltam 18ezerért. 

Volt egy idősebb kollégám. Valamiért nem járt maszekolni holott mindig felajánlotta a főnököm neki is. Nem vállalta. Ma nyugdíjas éveit tölti az anyjától örökölt öreg parasztházban. Nem olyan ember akinek erkölcsi aggályai voltak de nem szeretett hétvégén dolgozni.

Hogy én ez mellett mit LÁTTAM és hány főnöknek, műszaki ellenőrnek ástam ki a házalapját azt fedje a feledés jótékony homálya.

GMK korszak. Munkaidőben volt hogy két hónapot dolgoztam a főnökök GMK-jában két helyről kapva a fizetést.

Szóval ilyen kort éltünk és én kicsit sem szégyellem. Tipikus magyar szegénységi bizonyítvány hogy írásom után egymásnak estek azok akiknek nem, vagy kevés lehetőségük volt belenyúlni a közösbe és azok akiknek több alkalmuk volt. Az a rendszer így volt kitalálva. Tiéd a gyár magadnak építed. Na. Szó szerint vettük. 

Én azt ami történt természetesnek veszem. Büszke nem vagyok rá de erkölcsi aggályaim sincsenek.

Azért közbeszúrnék valamit. Mostmár van némi rálátásom a keleti és a nyugati építőipari rendszerekre. Gondolkozzatok el rajta amit most fogok mondani.

Magyarországon a munkagépek kihasználtsága, a hasznos munkát tekintve olyan 40-50%-os és most felfelé kerekítettem. Ugyanez nyugaton sem több 60%-nál. Egyszerűen képtelenség olyan logisztikát felépíteni hogy egy munkagép ennél jobb HASZNOS munkaidő kihasználtsággal dolgozzon. Én már voltam kb 60 különböző építkezésen Londonban és környékén. Ezekből néhány hely volt olyan hogyha nem volt értelmes munkánk akkor megálltunk. A munkaterületek nagy többségénél az üres időt értelmetlen munkával kellett kitölteni. Olyan "munkával" ami egy penny hasznot nem termelt csak azt látták messziről hogy mozog a gép. Ugyan, itt nem kell gépnaplót vezetni, nem kell elszámolni az üzemanyaggal de a munkaidő szinte teljes egészében berregni kell a gépnek. Magyar viszonylatban, dolgoztunk 3-5órát, beírtunk 7-et a gázolajat eladtuk. Hétvégenként meg belehajtottunk a gépbe még 10-15 üzemórát. Mi történik itt? A gázolajat elfüstöljük, a gépbe ugyanúgy belemegy a plusz 10-15 üzemóra az értelmetlen kapirgálással. Nézzük meg az alábbi képet:2017-06-10_230424.png

Mit látunk? Nyolc darab 20tonnás Hitachi munkagép dolgozik egy lakópark építkezésen. Ezeknek a gépeknek a teljesítménye nagyon kényelmes munkával teherautóra rakva 500köbméter/nap. Nyolc gép 4000köbméter. A képen a földkupacok ÖSSZESEN nincsenek 500köbméter. Ez még mindig nem lenne baj mert egyéb munkákat is kell csinálni de nézzük meg a következő képet:2017-06-10_230516.png

Egy földkupacot látunk. Szinte már földszobrászi tehetséggel művészien kivitelezve ahogy a nagykönyvben meg van írva, lesimítva, tökéletes műgonddal megalkotva. Egy gép dolgozott rajta legalább egy órát úgy hogy egy penny hasznot nem termelt. Mindegyik földkupac ilyen gondosan kivitelezett kamu gépkihasználású parasztvakítás. Ezen a videón meg lehet nézni a ugyanezt a munkaterületet "lázas munka" közben. 

Egy külső szemlélő azt látja hogy egy nagyon pörgő munkát lát én viszont azt látom hogy nyolc gépből öt felesleges. A kilencedikben meg én ültem és videóztam le az egészet.

Na így csináljuk ezt mi a "bezzeg nyugaton". Nehogy azt higgye valaki hogy más országokban, például a tüchtig Németországban másképp mennek a dolgok. Ez nem ennek a szakmának a sajátossága, tegye fel a kezét aki szerint bármelyik irodai munka hatékonyabb mondjuk 60% napi hasznos tevékenységnél.

Mi a különbség? Gépkihasználás, üzemanyagfelhasználás szempontjából semmi. Üzemórában ugyanannyit dolgozok mint otthon maszekkal együtt csak a hétvégém szabad, a gázolajat elhasználjuk, viszont meg vagyok fizetve. Jaa és a lényeg.BECSÜLETESEN élek. Előző posztom után azzal vádoltak például hogy nem hagytak lopni elmentem Angliába. Tök jó bulvárcím lehetne hogy " Diggerdrivert nem hagyták lopni, Londonig futott". Még csak cáfolni sem tudom. Igen, idejöttem ahol nem KELL ügyeskedni. Ahol vállalkozóként az ÖSSZES levonásom kevesebb mint 20%. Ahol ha akarnék venni egy kamuszámlát, a boltos nem tudná mit akarok. 

Egyébként meg el lehet dönteni hogy az a havi 40ezer forint amiért AKKOR maradtam volna megérte-e az országnak? Biztos megérte hiszen nem adták meg. Nekem is megérte hiszen megéltem egy-két dolgot.

Lépjünk tovább.

Egyik Magyarországon élő netes barátom a következő szavakat írta:

"Szerintem én jobban gyűlölöm azt a rendszert mint anyám és apám, pedig az elszenvedői ők voltak, nem én. Nekem már az a természetes, hogy ilyen az életben nem történhet meg még egyszer, vagy ha igen, én ott nem maradok egy percig sem, a gyerekeim is az elmesélésekből és a könyvekből ismerjék, soha ne tapasztalják ezt meg."

Na ezt elolvasva kihullott a hajam.

Mi vaaaaaan?

Az életben nem történhet meg ilyen??? Minden nap bazmeg megtörténik sokkal nagyobb mértékben mint akkor. Nem maradsz ott egy percig sem??? BENNE ÉLSZ. Csaxólok...  Baszod, gondold már végig a rendszerváltás utáni időszakot. Emlékszel a kárpótlási jegyekre? Az elértéktelenítésükre, szarér-hugyér felvásárlásukra és a velük történt rablóprivatizációra? Emlékszel az olajbizniszre? Az olajszőkítésre? Az ország összes gépkezelője sofőrje nem lopott annyit mint amiből az Új Arisztokrácia meggazdagodott. Emlékszel a négymilliárdos stadion beléptetőkapukra? Deutsch Tomi bizniszére. Hol porosodnak? Emlékszel a balatonöszödi kormányüdülőre? Annyiért lízingelte Fletó amennyiért bérbe adta vissza kormánynak. Egyszercsak  lett egy üdülője ingyen. Mészáros birodalom. Megvan? Puskás Akadémia? Kérdezték miből épült. A válasz, "magukat megnevezni kívánó vállalkozók pénzéből". Pofáról nem sül le a bőr. Nokiás doboz? Kulcsár milliárdok? Autópálya alagút az alföldön? Ezek csak a publicitást kapott nagyobb volumenű ügyek. A jéghegy csúcsa.

Szóval miről beszélsz? Nem történhet meg mégegyszer? A gyerekeid majd könyvből fogják ismerni? Te melyik bolygón élsz? Néha a Föld nevű bolygóra is ellátogatsz? Hidd el barátom minden maradt a régiben csak a súlypontok helyeződtek át. Tudod mi változott? Nem a kisember lop, hanem a kisembert lopják meg.

Esetleg politikai aggályaid vannak? Most nem kell félned ha kimondod melyik oldalon állsz? Ajajj dehogynem. Az önkormányzati hivatal takarítónője sem meri kimondani hogy kire fog szavazni mert ha nem a kormánypártra akkor holnaptól a közmunkások népes táborát erősíti.

Drága barátom, ez az uram-bátyám, sógor-koma-jóbarát világ attól hogy LEVÁLTOTTA az előző rendszert, egy fokkal sem jobb. Sőt...

Egy másik netes barátom, szembesítve engem bűnös és fuj fuj fuj de elítélendő múltammal ezt a hasonlatot hozta fel:

"Vagy a tükör a hibás, ha egy ronda pofa néz rád vissza? " Most vonatkoztassunk el attól hogy tényleg egy ronda pofa néz vissza, a barátom  arra utalt hogy nem az a hibás aki feltárja nekem a múltban elkövetett simlik helytelen mivoltát.

Na akkor ragadjunk le ennél a tükör hasonlatnál. Figyelem tanmese következik.

Képzeljünk el egy gorilla közösséget. Emberi szemmel minden gorilla ronda. Viszont egymást szépnek látják. Ha bármelyikük belenéz a tükörbe örömmel konstatálja hogy ugyanolyan szép mint a többi majom. Tarzan is szépnek látja a gorillalányokat hiszen nem látott még emberi lényt, a gorillák között nőtt fel tükör híján joggal gondolja hogy ő is úgy néz ki. A gorillák az erdő urai eszerint élnek, aztán egyszercsak jönnek az emberek és rendszerváltást hajtanak végre a dzsungelban. Tarzan elé tükröt tartanak hogy nézd meg te egy ember vagy ,eddig helytelen volt hogy stírölted  a gorilla lányokat mostantól itt van Jane őt dugjad. Vajon Tarzan hogy fog visszagondolni a múltjára? Hogy az egy csúnya visszataszító világ volt és a tükörben szembeköpi magát? 

Döntse el mindenki hogy vajon helyes az ha valaki hatalmas nagy erkölcsi magasságból azt mondja Tarzannak "hogy de hát hogy élhettél úgy? Hiszen a gorillák csúnya erkölcstelen majmok."

Tarzan erre azt mondja hogy " én AKKOR gorilla voltam, gorillák neveltek, gorilla törvények és gorilla szabályok szerint éltem. Amióta emberek között emberként élek azt látom hogy az emberek világa sem jobb mint a majmoké, úgyhogy, menjél te a picsába.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                       Az internet sötét oldala.

Mivel megjelent rólam néhány cikk internetes és papíralapú magyar portálokon ezért az az internet rám vonatkozó sötét oldalát is fel kell tárnom. A blogomból következik hogy az életem nyilvánosság előtt zajlik. Van aki nem teszi ki ennyire a kirakatba, engem viszont nem zavar. Sem a múltam sem a jelenem nem ad okot megbánásra, szégyenre vagy bárminek az eltitkolására. Egy melós vagyok aki minden korban alkalmazkodott az őt körülvevő világhoz.

Pontosan ezért írtam meg előző posztomat is meg a fentieket is hogy bizony ez is én vagyok, vagy elfogadnak az emberek ilyennek vagy nem. Semmi sem fekete-fehér. A szürkének is van még vagy ötven árnyalata.

Nyilvánvaló hogy ez én blogom, a színházban játszott életem, a megjelent riportok, valamint internetes tevékenységem nem tetszik mindenkinek. Volt már próbálkozás hogy internetes kommentjeimből az engem kompromittáló, szövegkörnyezetéből kiragadott mondataim összegyűjtik és elküldik a színháznak.

Vannak emberek akik vélt vagy valós sérelmeiket próbálják megtorolni. Nem mondom hogy ok nélkül. Nem szoktam magamban tartani a véleményem és elég keresetlen szavakkal ezt bizony le is írom. Ez miatt már szakadt meg barátságom, nem tagadom. Az idő engem igazolt, ma sincs okom más véleményre. 

Persze a Birodalom Darth Vaderei próbálnak visszavágni. Blogokat indítanak rólam, fórumokat szentelnek nekem, és egyéb módokon adják tanújelét megtisztelő figyelmüknek. 

Az első akiről említést kell tennem egy iparművész barátom aki se nem iparos se nem művész, a kettő együtt meg végképp nem. Na ő indított rólam először blogot. Tőle kaptam a megtisztelő Árokásó nevet amit azóta is büszkén viselek.

Éjt nappallá téve keresett kutatott minden hozzászólásomban, és a blogom mondatai között, hátha talál valami támadhatót. Minben nap új poszt jelent meg a blogjában Diggerdriver viselt dolgairól. aztán egyszer ocsú között is megtalálta a tiszta búzát. Leleplezett.  Következő címmel jelent meg aznapi posztja. "Diggerdriver hazudik".

Igaza volt. Hazudtam. Egyik posztomban azt írtam hogy "A Meder utcában dolgoztam Újpesten".

A posztban kiemeli hogy Újpesten nincs Meder utca. Igaza van. A Meder utca a Duna Plázától indul az Ujpesti öbölhöz.Ordenáré hazugságon kapott. Azóta a Meder utca szállóige a barátaim között. 

Egy jó humorú kiváló társasági ember internetes lezüllésének, megutáltatásának minden fázisa nyomon követhető volt a blogján, amit aztán végül valaki töröltetett. Illető barátom azóta is szorgalmasan kutat és időnként felbukkan a múltból, mintegy jelezve hogy itt vagyok ám, figyelek. Múltkor például kitette nyilvános helyre a lakcímemet. Az ért az internet egyik íratlan szabálya hogy bármennyire is bajunk van egymással az azért virtuális baj így ilyen mélységekig nem megyünk le.

Mégis bennhagytam a hozzászólások között. Én még azt is megengedhetem magamnak hogy a címem nyilvános legyen.

Másik barátom egy közutálatnak örvendő internetes harcos aki az egyik magyar hírportálon egy fórumot nyitott nekem és néhány barátomnak. A közutálatot nyúlósan ragacsos érthetetlenül megfogalmazott írásmódjával vívta ki. Olyan ember aki rád tapad mint az ökörnyál. Ő is művészember, huszadik bazsevás valami kocsmai zenekarban. Sok szót nem érdemes rá vesztegetni, elég gyenge próbálkozás.

Harmadik barátom egy általam sokáig tisztelt magyar erdész. Soha egy rossz szót nem mondtam róla. Elnéztem neki mindent amit a blogom vagy ellenem tett. A barátaim komplett hülyének néztek hogy a végsőkig kitartottam mellette. Aztán ő is indított egy blogot. Illető úriembernek van egy nagy hibája. Információmorzsákból próbál összerakni történéseket. Nem megy neki. Nagyon nem. Hol boldog heteró párkapcsolatban élő barátomról jelenti ki hogy buzi, hol egy idős özvegyasszony feleségét akarja megdugni. Amit ír általában köszönő viszonyban sincs a valósággal de ez legyen az ő baja. A blogját valaki töröltette.

A negyedik személy akit meg kell említenem az egy közeli családtagom. Az unokahúgom, a bátyám lánya. Őt rosszindulatú és áskálódó természete miatt már az egész család kiközösítette. Az egyetlen voltam aki mikor hazamentem mindig meglátogattam aki soha egyetlen rossz szót nem mondtam rá. Erre, fatornyos kisfalumban az egyik barátom által írt blogban a rólam szóló cikk alatt olyan lejárató és abszolút alaptalan vádakkal illetett hogy csak néztem ki a fejemből hogy ez most miért? 

Mindezt nem panaszként írtam le. Aki így kiteszi a nyilvánosság elé az életét az óhatatlanul belefut ilyenekbe. Én meg még rá is játszok, mit tagadjam.

Viszont egy dolgot nem tudtam és megtanulása kőkemény lecke volt. Aki ki akar kezdeni, aki ellenem akar fordulni, aki utálni akar az az én viselkedésemtől FÜGGETLENÜL megteszi. Okot mindig lehet rá találni, ha nincs akkor csinálnak. Bevallom erre nem voltam felkészülve. Mindegy, túlélem.

Mindent összevetve a mérleg erősen pozitív. Internetes ámokfutásom sokkal több és mélyebb barátságot hozott mint ellenséget.

Köszönöm hogy elolvastátok.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr9612582345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.11. 13:13:32

A rágalmak miatt meg ne bánkódj. Hiteles ember vagy, ezért szidnak a hiteltelen műemberek, mint pl. a kanadai fórumnyítós pedógyerek.

doktornoo 2017.06.11. 14:06:15

A klasszikus ertelemben vett baratokat hogyan hivod, ha ezek a "barataid"?

Shanarey 2017.06.11. 16:30:58

:-)

Látod minek neked ellenség, ha vannak ilyen "barátaid"

Henry the horrible 2017.06.11. 17:03:47

Szerintem nyugodtan veregesd meg a vallad :(
"Ugyesen" csinaltad

Surreyguy · http://szurrealisanglia.blog.hu 2017.06.11. 21:59:04

Jó az a Tarzanos hasonlat. Az olvasók egy része, velem együtt, nem volt még felnőtt azokban az időkben, így nem ítélkezhet. Visszagondolva a kevés kritikus hangú könyvre, amik megíródhattak akkoriban (pl. Moldovától "A Lakinger Béla zsebcirkáló"), nincs sok okom kételkedni. Ami pedig azóta történik, az az én gyomromnak is sok volt, úgyhogy üdv London déli végeiből :)

Szörnyella de Frász 2017.06.11. 22:09:23

"Tudod mi változott? Nem a kisember lop, hanem a kisembert lopják meg."

Igen, és ez óriási különbség. Ebben a rendszerben a kisember csak balek, de nem gazember. Többet nem lehet elvárni, maximum, hogy levonja a konzekvenciát, és a négyévenkénti szavazásnál ennek megfelelően ikszeljen. S ha más már nem maradt, akkor az egyetlen tisztességes magyar pártra: a kétfarkú kutyákra. Mert az is jobb lenne az országnak, mint a mostani, legalizált szervezett bűnözés, aminek a magyar kormány a legfőbb haszonélvezője.

kocog 2017.06.12. 12:38:31

Szia Digger!

Mindamellett, hogy teljesen igazat adok neked, engedj meg két, nem tul jelentös helyesbitést:

1. A nokiàs dobozrol nem sikerült a birosàg elött bebizonyitani, hogy valoban létezett.

2. Alagut az Alföldön: Neked, mint gépkezelönek, kell-e valamit tudnod a különféle talajok szerkezetéröl, tulajdonsàgairol? Mit tudsz példàul a lösz-talajrol? én csak annyit, amit anno àltalànos iskolàban, földrajzoràn megtanitottak. Konkrétan: a lösztalaj bizonytalan dolog. Bàrmikor beszakadhat, bàrmikor elvàndorolhat tetszése szerint. Arra épiteni semmit nem lehet, még egy kerti fabudit se, mert cseppet se biztos, hogy az holnap is àllni fog.
Kb Ercsi magassàgàban, akik a Duna partjàra hàzat épitettek, azok megtapasztalhattàk ezt. Egész utcàk csuszak meg, ki kellett kapcsolni a villanyt, a gàzt, mindent. Csalàdok mentek tönkre e miatt. Igaz, engedély nélkül épitkeztek oda, mert nagyon szép a panoràma. Igaz, biztositàst nem kötött velük egyetlen biztosito sem. Ugy làtszik, a hatosàgok és a biztositok emberei ugyanattol a tanàrtol tanultàk a földrajzot, mint én :-)

Namost, akkor hogyan is vezetnéd àt az autopàlyàt egy ilyen löszös talajon?

adg 2017.06.12. 12:47:57

@kocog: az alagutnal mas volt a hatterben, nem loszos talaj. Amugy nem emlekszel jol a tanultakra sajnos, ez igy ebben a formaban, ahogy irtad, nem igaz. Ahol az utca megcsuszik a Duna parton, az loszfal, nem loszos talaj. Ettol meg a losz nem tul nagy szerencse, de a megfeleloen alapozott ut alatt nem fog csak ugy beszakadni, megvan ra a technologia. Egy rakas haz is ilyen talajokon all/epul. Engedellyel. Es biztositast is kotnek rajuk. A Duna mellett eleg gyakori.

Főgebra 2017.06.12. 14:36:26

@adg:
Akkor én is hozzáteszem a két centemet:
Anno amikor patakokban folyt a hülyézés az alagutak miatt, akkor értelmesnek tűnő ember azt magyarázta, hogyha nem akartak volna k.va nagy emelkedőket és utána lejtőket belegyártani, akkor ezt kellet5t tenniük. Miért? Mert a löszös talajon a nagyon mélyen lévő pályatestek miatt, k.va nagy rézsűket kellett volna kialakítaniuk és a rengeteg anyag elszállíttatása és deponálása, az messze meghaladta volna az alagút költségét.
Anélkül, hogy tudtam volna vagy tudnám, hogy mekkora szintkülönbségekről van szó valójában, az egybites agyammal ezt egy elfogadható magyarázatnak tartom.
Mellesleg, az első elképzelés szerint, kb 80-as évek végén nem erre vezetett volna a pálya, na, ott aztán a képzelt pálya mentén, pártállástól függetlenül, mindenkinek és még a retyerutyának is komoly földterületek kerültek a birtokába, reménykedve a későbbi kisajátításban. Amiből nem lett semmi!

A Köröshegyi völgyhíd kapcsán is ment/megy a hülyézés, csak arról az apró momentumról felejtkeznek el, hogy a haragoszöldekkel egyszerűen nem lehetett megegyezni a pálya nyomvonaláról.
Ez a sáv volt az, amit a haragoszöldek és az általuk kellőképpen elbutított helyi népek elfogadtak. Ja, és közben telt az idő, kb 10 évbe tellett ez a baszakodás.

Én így tudom.

adg 2017.06.12. 15:28:14

@Főgebra: en is emlekszem valami elfogadhatonak tuno magyarazatra, meg valami kisajatitassal kapcsolatos cirkusz is volt, de mar nem tudnam visszaidezni, es amugy nem is az alagut szuksegessegerol vagy szuksegtelensegerol beszeltem.
A volgyhidat is el lehetett volna terelni, de a hosszabb szakasz es a tobb kisajatitas miatt nem lett volna olcsobb, legalabbis igy emlekszem az indoklasra. Igy legalabb lett egy tok jo hid, lassuk be, erdekesebb mint egy husz kilometeres kerulo a falu korul, kb ugyanannyi penzbol.
Ezek egyik sem olyan rettento nagy dolog, nem itt megy el a penz java (maga a kozbeszerzesi eljaras menete lehet, hogy erdekesebb lenne ebbol a szempontbol), kivulrol pedig marha nehez megindokolni, laikusoknak meg plane, az ilyen megoldasok szuksegesseget. Nem tudom, hanyan vannak itt olyanok, akik kelloen tapasztaltak autopalyatervezes teren, es birtokaban vannak a szukseges infoknak is, talajmechanikai szakvelemenyeknek, alternativ megoldasokank, koltsegbecsleseknek, stb.
Ugyhogy marad a partallas szerint befolyasolt velemeny, vagy jobb esetben a "fingom sincs". Ez utobbi marha nehez szinten, mert ugye mindenki ert mindenhez, es mindenki mas hulye is rajtunk kivul, kulonosen a szakember a tvben. :D

En annyit tudok, hogy loszos talajon is lehet utat epiteni, de nyilvan a nagyobb bevagasok nehezkesebbek lehetnek, vagy stabilizalni kell a rezsut, vagy akarmi. Az, hogy egy kerti bodet sem lehet raepiteni, az - mondjuk ugy - nem kelloen megalapozott velemeny.

Főgebra 2017.06.12. 16:01:58

@adg:
A lösszel kapcsolatos félsz, az a dunaszekcsői partfal miatt alakult ki az emberekben. Ott nem simán besüpped, meg elcsúszik a talaj, hanem a Duna a partfal alját csendben nyalogassa :-) közben a vízállás is változik. Ez a partfal jó magas és az óbudai álmoskönyv szerint nem szerencsés, ha ennek a nagy tömegnek az alja vízben áll és csúszik néha egy kicsit.
Való igaz, hogy az odaépített hétvégi házakat nagyon jól elbírta a löszfal is, csak közben a bánat tudja hány méterrel kerültek közelebb a Dunához. Szépen kialakulnak lépcsős suvadások, amik már jó messze vannak a Duna partvonalától.

Az alagúttal kapcsolatban a pacák, ha jól emlékszem arról regélt, hogy ennél a talajnál 45 fokos rézsűt sem szabad készíteni. Na, de ezt te biztos, hogy sokkal jobban tudod, mint én.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.12. 19:44:25

@kocog: @adg: @Főgebra: Akkor én is belevau...
Mi a baj a lösszel? A lösz egyszerű állékony, meredek falakban megálló SÁRGAFÖLD. Van még kérdés?
hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6sz

Nézzük a képeket:

www.google.co.uk/search?q=l%C3%B6sztalaj&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiBhazJ5bjUAhWrB8AKHRvRAB8Q_AUICigB&biw=1222&bih=646

Mi a baj?

Minden probléma az ALÁMOSOTT lösszel vagy SÁRGAFÖLDDEL van.
Szó nincs róla hogy nem lehet rá építkezni. Szerintem fél Magyarország építményei útjai lösztalajon vannak.

Számtalan módja van a rézsű megfogásának. Befüvesítik. Befásítják. Geotextillel és dróthálóval lefedik majd füvesítik.
A 45 fokos lejtő befüvesítve nagyon állékony. Miért? Mert az eső az egyetlen ami kárt tehet benne. Viszont ha esik az eső a fű levelei beállnak folyásirányba lefelé és ekkora lejtőn egyszerűen leszalad a víz. Kisebb rézsűnél nagyobb az esély hogy átázik de ott meg a is dőlésszög kicsi a csúszáshoz.
Itt Angliában még szoktak autópályák mellé szádlemez vagy CS lemez támfalat verni. Bármelyik megoldás olcsóbb mint az alagút.
Nézzük más oldalról.
Induljunk el mondjuk Budapestről fatornyos kisfalumig Bicskéig az 1-es főúton. Azt látjuk hogy a dombok át vannak vágva és a völgyek feltöltve. Vagyis ahol domb van ott völgy is. Tehát a dombot csak FELÉIG kell átvágni mert a kikerülő földdel feltöltik a domb MELLETTI völgyet. Ez világosan nyomon követhető az 1-es főúton. Aztán elérünk Herceghalomhoz ahol nincs elhordva a domb és van egy kereszteződés. Az autók szinte rázúdulnak a mellékútról kihajtókra. Csak amennyi balesetet én láttam 30év alatt minden nap arra járva kiteszi egy falu lakosságát.
Aztán nézzük meg ugyanezt az útvonalat az M1-es vonalán. Gyakorlatilag dombok völgyek kapaszkodósávok. Mánynál-Bicskénél van a kritikus pont. Hatalmas dombról szintén lezúdulnak az autók és utolérik a völgy utáni dombra kapaszkodókat.
Na ennyit az átvágásokról.
Alagutak:
Nézzük meg ezeket a képeket.
www.google.co.uk/search?q=alag%C3%BAt+az+m6-oson&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjJi5aC7LjUAhWkJcAKHQeeATQQ_AUICigB&biw=1222&bih=646#imgdii=0bl_NWE_2IkWOM:&imgrc=RHyxzyNUFWrCjM:

Ez az M6-os autópálya. Nem homok, lösz. SÁRGAFÖLD. Közelben nincs partoldal Duna, Tisza, Nagyharang.
Miről beszélünk?
Egyébként laza homokos talajra is lehet utat építeni. Az Emirátusokban is van, meg az Alföldön is. Az M0-ás nagyrésze vasbeton pályatest. De még mocsaras talajon is lehet alácölöpözni például.
Az alagútnál MINDEN megoldás olcsóbb.
Adg-nek pontosan igaza van, nem ugyanaz a löszfal és a lösztalaj. Na most ha a löszfal MEGÁLL tízmétereken függőlegesen és alámosás nélkül semmi gond vele akkor mi a baj ha ugyanaz út alatt van?

adg 2017.06.12. 23:31:37

@diggerdriver: @Főgebra:
Alapozasi szempontbol a losz NEM homok. Ha kilapatolod egy kupacba, akkor az, de termett allapotaban van egy nagyon kedvezotlen tulajdonsaga, ami a homoknak nincs. Specialis szerkezete van, tele van fuggoleges "resekkel", amit egyreszt a novenyek gyokerei, a viz munkaja es a talaj kialakulasa okozott. Ebbol kovetkezoen nagyobb mennyisegu viz hatasara a losztalaj hajlamos roskadni. Osszeszakadnak ezek a jaratok, es sullyed a felszin, ez pedig repedeseket okozhat.
Ez a problema a loszos talajokkal.
Megoldas: el kell kerulni, hogy viz jusson az epitmenyed ala. Pl vedocsobe teszed a csatornat, figyeled a vizvezetekeket, hogy ne legyen szivargas, gondosan elvezeted a csapadekot a tetorol, nem a haz melle engeded elszivarogni, nem felejtkezel el a normalis haz koruli jardarol, nem teszet emesztogodrot a haz melle, stb. Valamint erosebb alapozast epitesz, erosebb koszorukat, ilyesmi.

6. Oldal: www.szt.bme.hu/phocadownload/szakmernoki/1_felev_anyaga/Sikalapozasok/Alapozas_kedvezotlen_talajon.pdf

A homok ezzel szemben igen kivalo talaj alapozasra, az egyik legjobb. Szamos elonye van. Hacsak nincs teleszove szerves retegekkel, ami eleg gyakori.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.12. 23:48:42

@adg: Persze hogy nem. Sárgaföld. Azért áll meg függőlegesen.

soad1221 2017.06.13. 11:55:54

@diggerdriver: egy picit elkanyarodnék a lösztől :)

Tehát, kissé rosszul fogalmaztam, nem voltam egyértelmű...
A két világ között azért lényeges különbségek vannak, még akkor is, ha a felhozatal ebben a világban sem különösebben jó, sőt igazából semmivel sem jobb, mint akkor.

A lényeges különbség a választási lehetőség. Most nem a parlamenti választásokra gondolok, hanem az élet bármely területén lévő választási lehetőségekre. Akárki akármit mond, ma itt, mo-n nincs egy vagy több társadalmi réteg származási alapon kizárva semmiből. A cigányság az egyelten, akiket ér hátrány, de az sem közvetlenül a származásuk miatt, de ez most a fenti témától kissé eltérő kérdés, szóval nem mennék bele...

Akkor viszont voltak kinevezett bűnös társadalmi csoportok, ha vki abba született, így járt. Ma ilyen nincs. Számít persze, hogy hová születik az ember, mind területi, mind kulturális téren, nem is hiszem, hogy lehetne olyan világ, hogy ezek az esélyek is ki lennének egyenlítve, de óriási különbség az, ha egy rétegben a csoport egyes tagjainak a neve mellett szerepel egy X, vagy ilyen fel sem merül. Amiről én beszélek semmiben nem különbözik attól, mint amikor egy csillagot kellett viselnie embereknek. Ilyen ma nincs, ezt én is és a gyerekeim is csak könyvből tanulják már, függetlenül, hogy én ugyan éltem benne, de gyerekként, hátrányt én ebből nem szenvedtem közvetlenül soha.

Ami az elejét illeti a posztnak: én pont hogy azt mondom, hogy a kisembert, aki a rendszer előnyeit ki tudta használni, ahogyan te is, egy pillanatig nem ítélem el. Pont nem játszom szentfazekat, hanem azt mondom, hogy akinek akkor lehetősége volt, és eladta a gázolajat, kamut írt a gépkönyvbe, az jól tette. Nem azért, mert ez jó dolog, nem, nagyon is rossz, de ő abban a helyzetben nem tehetett különösebben mást, vagy részt vesz benne, vagy kitúrják. Jól felfogott érdeke volt, hogy részt vegyen. Ahogyan részt vettél benne te is.

Azt hiszem nyugodtan feltételezhetem rólad, hogy te nem a rendszer fenntartói közé tartoztál. Azokat akik alkalmazkodtak a rendszerhez és a saját javukra kihasználták a benne lévő lehetőségeket, arra egy rossz szót nem mondok. A rendszer fenntartóit viszont nagyon is elítélem, és mivel még most sem sikerült tiszta lapokat varázsolni és még mindig kérdés az ügynöktéma, stb... így azt gondolom lehetnek komoly meglepetések. Na de ez megint egy másik téma :)

Ja, még mielőtt, igen tudom, hogy van némi átfedés is és nem is kevés átmenet, az akkori és a mostani rendszer fenntartói között. Mégis azt gondolom, hogy van különbség. Nem is kicsi.

adg 2017.06.13. 13:29:27

@diggerdriver: az csak a regies neve, nem azert all meg, hanem mert latszolagos kohezioval rendelkezik. Mas talajoknal is elofordul, homoknal, homokos kavicsnal, csak sokkal gyengebb.

Budapest, homokos kavics talaj: lh3.googleusercontent.com/K22W3lvhOPbUYKJTxkhR2cJlfSSvPG-T3oOEb59_jnnAe6VYJsAEPcHvXgO-w8O_Obdj_LyRsr5PQG8lFbaF7LfD_n_aonww65uh

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.13. 14:04:00

@adg:
Értem én de ha azt mondjuk sárgaföld akkor mindenki tudja miről van szó.
Szó sincs róla hogy nem lehet rá házat, utat építeni. A viz lefolyását, elvezetését kell megoldani aztán annyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.13. 14:11:41

@adg:
Egyébként a képen látható pinceszintet itt Angliában nem lehetne megnyitni.
Nem azért mert ilyan a talaj szerkezete hanem a biztonsági előírások miatt. Körbe kellene cölöpözni.

adg 2017.06.13. 14:23:28

@diggerdriver: ezt pesten sem kellett volna. Kockaztattak, nyertek. Marha sokba kerult volna megtamasztani, rezsure meg nem igazan volt hely. Ha beomlik, nagy balhe lett volna.

adg 2017.06.13. 14:25:25

@diggerdriver: ja, es a munkavedelmi szerelest megfigyelted a kepen? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.13. 14:36:25

@adg: teljesen korrekt.
Mi eshet a fejére? 300 köbméter föld.
Minek a kobak?
:))))))))))))))

Szörnyella de Frász 2017.06.13. 23:06:11

Popper Péter:
“Magyarország viszont nem vállalja a saját múltját, hanem azt mondja, hogy ami itt rossz volt, azt a németek, az oroszok, az osztrákok csinálták. Huszonöt évenként átírjuk a történelemkönyveket, az emberek tizenöt évenként új életrajzot írnak maguknak. Így aztán nem tud kialakulni stabil identitás. Se nemzeti, se személyes identitás. Az egyén élete is szétesik mozaikokra, meg a nemzeti történelem is. Ez nagyon nagy baj. A kisember, a kis egzisztencia mindig azt utánozza, aki imponál neki, aki fölül van. Ha azt látja, hogy aki fölül van, az hazudik, csal, saját zsebre dolgozik, akkor ő is ezt teszi. Így egy kollektív lezüllés következik be. Ebben nyög most Magyarország.”

Szörnyella de Frász 2017.06.13. 23:08:18

Popper Péter (2009-es interjú) :
“Nem volt olyan félév az egyetemen, amikor erkölcsi fejlődést tanítottam, hogy ne állt volna fel egy hallgató azzal, „Professzor úr, azt tetszik tapasztalni, hogy az erkölcsös embernek jobb sora van a társadalomban?” Nem, azt tapasztalom, hogy rosszabb sora van. Nem egy jutalmazott magatartás a tisztesség. „Akkor miért tetszik minket erre tanítani?” Mondom, nyuszi, én nem azt tanítom, hogy jó üzlet tisztességesnek lenni, hanem vannak emberek, akik annak ellenére megpróbálnak tisztességesek maradni, hogy ez társadalmilag hátrányos helyzetet teremt számukra. Ma minden kisiparos, meg egyéb ismerősöm azt mondja, hogy ha nem csal adót, akkor meghal éhen. Hát adót csal. Na, most az erkölcsileg hova vezet, ha lassan mindenki legálisnak érzi az adócsalást? Miközben az amerikai vagy a svéd társadalom kidobja magából az adócsalókat.”
24.hu/elet-stilus/2010/04/16/meghalt_popper_peter/

Szörnyella de Frász 2017.06.13. 23:12:14

Popper Péter (2009-es interjú) :
"Van egy régi pszichológiai kísérlet. Egy diákcsoportot bizonyos ideig tekintélyelvű módon neveltek, majd ezt hirtelen megváltoztatták, és a szigorú tekintélyelvűséget egyik pillanatról a másikra liberálisabb, demokratikusabb pedagógia váltotta fel. A diákok ekkor nem demokratizálódtak, hanem először megőrültek. Elvesztették a mértékeket, a normákat, hogy mit lehet és mit nem lehet, és egy rettenetesen zűrzavaros korszak következett be a diákok életében. Ez így van társadalmi szinten is. Ez volt Cromwell után Angliában, a pálinkakorszakban. Mindenki piált, kriminalizálódott satöbbi. Aztán egy idő után lenyugszik a társadalom és kialakulnak az új együttélési normák. Nálunk még ezek nem alakultak ki, ezért érezhető itt fokozottabban a válság. Van ennek több vetülete. Amíg a dugóban van 5-10 strici, aki kivág mellettem a sorból, hogy az elején beszuszakolja magát, addig nincs demokrácia. Azért nincs, mert egy demokrácia nem tűri el a jogtalan előnyszerzést. S ez az üzletben, a kereskedelemben és az élet minden területén így van. Ide tartozik, hogy nagyon sokáig éltünk hiánygazdálkodásban, ami egymás ellenségévé teszi az embereket."
24.hu/belfold/2009/03/26/popper_mindig_jott_egy_eros/

Szörnyella de Frász 2017.06.13. 23:15:16

A leggyakoribb telefon, amit mostanában kapok, a következő: „Popper, mondja meg, hogyan neveljem a gyerekem. A probléma az, hogy ha hagyom, hogy ő egy simlis, ügyeskedő, mindig az érdekei szerint orientáló ember legyen, akkor egy sikeres ember lesz, de mi nagyon távol fogunk egymástól kerülni. Ha az én erkölcsi normáimra nevelem, akkor egy balek lesz. Mit tanácsol?”

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.14. 20:07:39

@Szörnyella de Frász: Minden tiszteletem Popper Péteré de felhívnám a figyelmet hogy A rendszerváltás UTÁNI időszakról beszél.

DieNanny CH 2017.06.14. 20:18:43

Na, ezt: " Internetes ámokfutásom sokkal több és mélyebb barátságot hozott mint ellenséget." úgy olvastam: "Internetes árokásásom..."

:-D

Köszi a kiegészítést, a Tarzanos példa nyitotta fel igazán a szememet.

Szörnyella de Frász 2017.06.14. 23:29:35

@diggerdriver: Arról is. De az első például egyértelműen az elmúlt évszázadokról szól. És az erkölcs, szabálykövetés, normák helyzete se 1990-ben rendült meg. Sőt! Erre a te vallomásod is példa. :)

soad1221 2017.06.26. 13:31:59

@bpetya75: azt valahol "sejtettem", hogy te egyet fogsz érteni velem ebben :)

bpetya75 2017.06.27. 20:54:39

@soad1221:

Ezek szerint túl sok infót adtam már ki magamról :-P