HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Amikor nem olyan jó magyarnak lenni

2018.01.02. 21:19 diggerdriver

Otthonlétem egyik kulturális élménye az volt hogy az Örkény színházban megnéztem az "Azt meséld el Pista" című monodrámát.

Akkor itt mindjárt ragadjunk le két gondolat erejéig. Az első a poszt címe. A darab egy emberről szól aki 1912-1979-ig élt. Ez az időköz a történelemnek egy olyan szakasza amiben ha bármelyik országból megvizsgáljuk egy ember életét akkor ugyanez a cím, az adott ország nevét behelyettesítve ugyanúgy igaz. A Kelet Európai országokra még fokozottabban igaz. A XX. század talán a történelem legnagyobb húsdarálója volt. Az a század keresztülgázolt és megtaposott mindenkit akinek volt szerencséje végigélni, mert szerencse kellett hozzá nem kevés. Szóval ezért ez a címe.

A másik, hogy a darab, műfaját tekintve monodráma. Már régóta mondom hogy egy előadás műfaji meghatározására ennél taszítóbb szót nehéz kitalálni. Aki a színházi világban jártas az nyilván tudja miről van szó. A mono az egyszemélyest jelent, a dráma pedig a darab üzenetét esetleg végkifejletét próbálja meghatározni. Mi prolik viszont mást értünk a szón. Dögunalmat. Valahogy nekem ez a szó dögunalmat sugároz. Nem tudnám megmondani miért. Ez valahogy úgy benne van. Pedig távol áll tőle. Erről beszélgettünk Epres Attilával és Pogány Judittal a színház társalgójában és ők is egyetértettek velem. A Diggerdrájver is egy monodráma. Aki ismer az tudja hogy nem vagyok egy drámai alkat. Kiterjedésben még csak-csak, de habitusban biztos nem. Persze a darab üzenete tényleg drámai annak ellenére is hogy sok benne a humor. Judit azt mondta hogy talán a blogvallomás jobb szó lenne. Attila szerint a blogjáték is igaz rá. Ok, ez egy blogdarabra igaz de egy megírt monodrámára nem alkalmazható. Na mindegy, ez csak egy eszmefuttatás volt.

Szóval a darab.

Örkény István, Mácsai Pál előadásában meséli el az életét. Több mint ötszáz előadást megért full teltházzal játszott darab. Azért ez már sokat elmond. Soha nem olvastam Örkényt, fogalmam sincs milyen ember volt.

A vezérfonal az önirónia és az ebből adódó humoros helyzetek. Örkény egy jó családba született úrifiú akit megcsócsált a történelem. Az élete egyszer fenn, egyszer lenn. A monodráma is viszi nézőt fel és le. Az első nászéjszaka habpartijától a második világháború munkaszázadáig. A rendezés jó, a dramaturgia jó, Pali brilliáns és a néző teszi a dolgát. Sír vagy nevet. Ezért jött. Művészi élményért és ezt maradéktalanul megkapja. 

Az egész egy sodró lendületű darab ami egy pillanatra sem ül le. A Dzsentrivilágtól az Aczéli kultúrpolitikáig végig érdekfeszítően meséli el az adott kor rákfenéit.

Milyen volt Örkény? Nem ismerem az életét, nem ismerem a műveit. Csak annyit tudok róla ami a darabban látszik. Egy joviális ürge akinek három felesége volt és szerintem ilyen dumával ami volt neki megugrott mindenkit aki megállt előtte. Korrajza tűpontos. Ahogy Sztalinváros építését elmondja az pontosan megegyezik azzal amit apám mesélt róla.

Az egész előadás tulajdonképpen jó hangulatú humoros sztorizás néhány szomorú elgondolkodtató betéttel. Mi kell ehhez? Egy szék. A szék fontos kellék. Ha nincs szék az már stand up, az már más műfaj. Egy ember aki jól tud sztorikat mesélni. Jó sztorik. Ilyen egyszerű. 

Lófaszt.

Tudjátok milyen ez? Mint mikor meglátsz egy absztrakt festményt és azt mondod te is meg tudnád csinálni. Néhány ecsetvonás és kész a mű. Pedig nem, nem tudnád.  A monodráma pont ilyen. Néhány ecsetvonásnak tűnik de minden szó, minden csend minden hangsúly a helyén van. Mert a helyén KELL lennie. A monodráma nagyobb kihívás mint egy sokszereplős monumentális előadás. Gondolj bele egyedül vagy a színpadon és csak te vagy meg a közönség. Ülsz a széken és el kell varázsolni az embereket. El kell érned hogy figyeljenek rád. VÉGIG. Óriási feladat.

Ennél csak egy embertpróbálóbb van. Tudjátok. DIGGERDRIVERNEK lenni.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr3713543807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the angel 2018.01.02. 22:30:46

Pont ezt gondoltam, amikor a DD-t néztem. Hogy mekkora, embert próbáló meló ez az egyszemélyes színház.
Ott ül a színész, kétórányi szöveget kell megjegyeznie és úgy elmondani, hogy egy percre se legyen unalmas. Jó, voltak rendezői finomságok, itt egy torta, ott egy munkavédelmi sityak, de akkor is a hátán vitte az előadást!
Szerintem ez több, mint eljátszani a Hamletet.
Vagy én vagyok nagyon fogalmatlan színházügyileg. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.01.02. 22:34:29

@the angel: Igen ez óriási dolog. Pláne hogy a fejében van még 8-10 másik darab szövege.

guma 2018.01.03. 13:59:44

@diggerdriver:

irigyelek!
:-DDDDDDDDDDD
látod, ez olyan téma amiért nem rohan le a hazafiak tömege védeni tőled a színházat.
elképesztő amit un országvédelem címszó alatt egyesek habzó szájjal művelnek...

.............

Az Örkény 1 percesei is "egetrengetőek". ha mással nem legalább ezekkel ismerkedj kicsit:

mek.niif.hu/06300/06345/06345.htm

.......

"A zseniket olvasgatni kell nem velük élni." - mondta válás után Örkény volt felesége.

offforever.blog.hu/2018/01/03/r_i_p_meghalt_f_nagy_angela_aki_a_magyar_konyha_horvath_ilonaja_is_volt

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.01.03. 14:13:12

@guma: Pedig olyan szerény és visszafogott voltam. Tudod ha van valami amit szeretek magamban az a szerénység(Bástya elvtárs)
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

London2009 2018.01.03. 14:53:01

Egyszer volt szerencsem Kevin Spaceyt hallgatni ket oran at keresztul, egy szinten monodramaban, az Old Vic Theatreben. Valami hihetlen volt.

2018.01.03. 16:14:01

@London2009:

Na ez tényleg nem kis teljesítmény. Két órát végigülni egy színházi előadáson úgy hogy alig értesz belőle valamit.....bravúr. Én nem tudnám végigcsinálni.

London2009 2018.01.03. 16:17:40

@carvalho: vicces vagy!:D
Kulonben meg termeszetesen volt magyar felirat. Nem tudtad? Londonban minden van!

London2009 2018.01.03. 16:30:52

@carvalho: hat igen. Bar a magyar rabszolgaknak, miutan nem adnak itt a UK-ben fizetest, - ingyen dolgoznak ugye, ezert rabszolgak - nem telik am szinhazjegyre. Kulonben meg olyan volt az egesz szinhaz, hogy senki sem ertett ugye angolul. Na es akkor kozepen ult Kevin Spacey, mondta a magaet, a sok bevandorlonak, meg a sajat nyelven kivetitettek a hatterre es onnan csak ki kellett keresni a sajat nyelvedet es olvashattad. Ugye milyen nagyszeru Quercus bacsi? Ilyen csoda is csak itt van a liberalis, pocegodor, multikulti kozepen! Eljenek a migrancsok!

London2009 2018.01.03. 17:00:13

@Vánnyadt Ványadtovics: igazad van! Mi itt az angolok helyett gurcolunk minimalberen vagy meg annyiert sem... igazsagtalan az elet!
süti beállítások módosítása