HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Herr Géza: Egy kis "hírevolúció", avagy a hír nem vész el, csak átalakul: "Így hangzott az első MTI-jelentés... (2016.10.01. 02:38) A sötétség birodalma...
  • diggerdriver: @tulipan51: Köszönjük szépen és viszont kívánjuk. Remélem megérjük a barátságunk hatvanadik évford... (2016.09.30. 20:47) Barátok között
  • kisrumpf: Egyszer voltam. A hajnali busszal mentem le a közeli faluba. Megtanítottak belet pucolni... s este... (2016.09.27. 20:33) Hastoktól a rénfáig
  • takarék-láng: @Quercus a favágó: "Akiben volt gerinc, tisztesség, az már elment onnan. Maradt az ocsú." - ez igy... (2016.09.22. 11:55) Kultúrkör
  • diggerdriver: @Dano Erno: Van CSCS kártyád? (2016.09.20. 18:24) Angol építőipar magyar szemmel

Címkék

Kultúrkör

2016.08.21. 13:52 diggerdriver

 

A minap hozzászóltam egy Határátkelő blogos poszthoz amiben a megbecsülésről volt szó.

"Otthon bármikor beszélek az itteni életről van egy dolog amit sem elmondani sem hitelesen átadni nem lehet mert egy otthon élő embernek lehetetlen megérteni. Olyan ez mint mikor valaki a National Geograficon nézi a mammutfenyőket de igazán átélni csak a helyszínen tudja.

A megbecsülésről beszélek. Igazából nem jó szó. Otthon ez mást jelent. Én inkább a pozitív inspirációt használnám.

Ez több mint a fizetés. Ez az a mentalitás ami a közös cél érdekében egy csónakba helyezi a főnököt és a melóst. A PARTNERI viszonyt jelenti. Azt jelenti hogy profi vagy, hogy elismerik a munkádat és ezt ÉREZTETIK veled. Mindig minden pillanatban tudod hogy része vagy a csapatnak és ha a lapátos embertől az építésvezetőig elmegy melletted valaki az feltartott hüvelykujjal teszi. Hogy MINDIG megkapod a munkádról a pozitív visszajelzést. Ezt a mentalitást nem lehet szavakkal átadni. Ezt tapasztalni kell. Tudom nagyon jól hogy rengeteg ágazatban ez nincs így. Én most az építőiparról beszélek természetesen.

Eddig még erről bárkinek beszéltem otthon azon láttam hogy nem érti. Igen egy otthoninak nehéz elhinni hogy munkát megköszönik.

A hétvégén négyen bementünk a Harvester PUB-ba. Egy tanuló pincér szolgált ki bennünket. Rendkívül figyelmesen minden részletre ügyelve igazi profi módon. Mellettünk a szomszéd asztalnál ült KEKEC úr a két gyerekével. Semmi nem volt jó neki hivatta a managert panaszt tett már vagy a harmadik pincér szolgálta ki és semmi sem volt jó neki. A mi pincérünk is a kifogásoltak között volt.

Mikor a fizetésre került a sor mondom a tanuló gyereknek hogy kártyával fizetnék. Hozta a gépet 66font volt a számla, kifizettem és mikor adtam vissza a gépet hozzáfogtam 10fontot és jól hallhatóan hogy a gyökér is hallja mondtam hogy very good job thank you. Igazából nem szoktam ilyet tenni. A jó munkát természetesen elvárja az ember egy vendéglátó helyen. Azért tettem hogy ami rombolást a parasztivadék elkövetett a tanuló pincér önbizalmában azt visszaadjam.

Az ilyen dolgok itt nagyon sokat számítanak."

A fenti hozzászólásra egy barátom blogján a következő reagálás történt:

"Most olvastam a Drigger kommentjet, amiben irja, hogy

( A megbecsülésről beszélek. Igazából nem jó szó. Otthon ez mást jelent. Én inkább a pozitív inspirációt használnám.

Ez többet jelent mint a fizetés. Ez az a mentalitás ami a közös cél érdekében egy csónakba helyezi a főnököt és a melóst. A PARTNERI viszonyt jelenti. Azt jelenti hogy profi vagy, hogy elismerik a munkádat és ezt ÉREZTETIK veled. Mindig minden pillanatban tudod hogy része vagy a csapatnak és ha a lapátos embertől az építésvezetőig elmegy melletted valaki az feltartott hüvelykujjal teszi. Hogy MINDIG megkapod a munkádról a pozitív visszajelzést. Ezt a mentalitást nem lehet szavakkal átadni. Ezt tapasztalni kell. )

Ez azt jelenti, hogy jo rabszolga. Ha partnernek neznek, akkor felvennek alkalmazottnak, benefitekkel, munkanelkuli biztositassal, stb. Igaz, akkor tobbet is kellene utana fizetni. A rabszolgakozvetito ceg dupla penzt kap utana. Inkabb annak adjak, mint a melosnak. Ha majd kevesebb lesz a munka, meg sem ismerik azok, akik most feltartott huvelykujjal "inspiralnak". Tudom, atmentem mar ilyenen parszor. O sem azert adta a borravalot az ugyetlen pincergyereknek, mert az jol dolgozott, hanem azert, hogy bosszantsa a "kekec" urat a szomszed asztalnal:)"

Hozzászóló barátom Kanadában él nem ismeri a brit építőipar szerkezeti felépítését. A kivitelező cégek szinte minden embere szabadúszó vállalkozó. A segédmunkás, a kőműves, a gépkezelő, a művezető, az építésvezető. őt év alatt több mint hatvan különböző munkaterületen dolgoztam. Még ekkora városban is óhatatlanul előfordul hogy valamelyik építkezésen összefutok olyanokkal akikkel már együtt dolgoztam valamikor. De igen, megismernek örülünk hogy találkoztunk és jól elbeszélgetünk. Persze értem én a hozzászólás mit akar mondani. Azt hogy az érdekek motiválják az emberek viselkedésformáit. Hogy rabszolga vagyok és csak addig vagyok jó míg nekik dolgozok, utána szevasz.

Kérdésem a következő. Mi történne ha nem lenne pozitív inspiráció? Ha nem intenének, ha nem mondanák hogy jó munkát végzek, ha nem szólnának hozzám, ha nem köszönnék meg a munkát.

Én ugyanúgy dolgoznék és ők ugyanúgy fizetnének. Semmi változás nem történne. Akkor miért lenne jó ha szó nélkül elmennénk egymás mellett? Nem őszinte a gesztus? Miért? Én jól végzem a munkámat ő pedig ezt megerősíti. Ha pedig vége a munkának akkor mit kéne neki csinálni? Ha van munkája úgyis ad ha nincs akkor mit csináljon? A nevére vegyen? Nem értem a fanyalgást.

Rabszolga vagyok? Rabszolgatartók akik munkát adnak nekem? Így is fel lehet fogni. Általában akik utálják azt amit csinálnak, így fogják fel. Én szeretem a szakmámat. Megfizetik, és megkapom a pozitív visszajelzést. Ha ez a rabszolga elégedettsége akkor legyen úgy.

A társadalmi együttélésnek vannak szabályai. Azért mert ballábbal keltem fel még nem fogom az első szembejövőt felrúgni. Pedig az egy őszinte gesztus lenne. Az angolok viselkedésformájának legnagyobb kritikája mindig az hogy nem viselkednek őszintén. Hogy mosolyognak, kedvesek barátságosak de közben ki tudja mit gondolnak igazából. Miért kéne nekem azon gondolkodnom hogy mit gondol valójában? Ez a minden mögött hátsó szándékot kereső viselkedés nem ismerős? Vannak olyan országok ahol az embereket nem erre szocializálták. Rámosolyog valakire, az visszamosolyog és senkit nem érdekel hogy mit gondol. Ettől a világ szebbé válik. A morcos ökölbeszorított arcok, a menjapicsába testtartás a világfájdalom kisugárzása kinek jó? Ja hogy az őszinte. Ésakkor mi van? Mi van akkor ha azt látom hogy a boltban a pénztárosnak romokban van az élete?  Nem én fogom rendbetenni az biztos.

Na most az első alapvetés az hogyha a világ őszinteségre épülne akkor a az utca tele lenne halott emberekkel és terhes nőkkel.

A második alapvetés az a mondás hogy színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő. Ez valóban így van. Eljátsszuk a férj szerepét, az apa szerepét, a melós szerepét, a barát szerepét, és még számtalan szerepet. Ez nem hazugságot jelent. Minden szerepben mindenki azzá válik amilyen szerepet játszik. Ebből alakul ki a társadalmi együttélés komplett egésze. Hogy melyik országban a szokásjog mennyire hangsúlyoz ki egy viselkedésformát az országonként eltérő. Az olaszok temperamentumosak, a franciák lazák, az angolok udvariasak, a magyarok sírva vígadók.

Barátom kommentjének a mondanivalója az hogy bármennyire jól dolgozok, bármennyire elismerik a munkámat és visszajelzést adnak attól még semmibe vesznek.

Kérem szépen, a munka üzlet. Én adom a szaktudásom, ők meg megfizetik azt. Minek kéne hogy nézzenek? Együtt dolgozunk néhány napig, hétig, hónapig és utána lehet soha nem látjuk egymást. Miért kéne ehhez „rabszolga tedd a dolgod” viselkedésformának társulni?

Hogy egy ország lakossága képet mutat magáról vagy képmutató nagyon nem mindegy. A mosolygás, az udvariasság, pozitív hozzáállás egy ország kultúráját gazdagabbá teszi. A magyar ember azt kérdezi miért mosolyogjak? Az angol meg azt hogy miért ne mosolyogjak?

Ezeken kéne elgondolkodni.

289 komment

Konzervatív liberalizmus...

2016.08.15. 20:42 diggerdriver

...vagy liberális konzervatívizmus?

"Ballibsizo, eros jogallamot akaro, jobboldali konzervativ hozzaszoloknak ajanlom az alabbiakat:

 

"Akár két évnyi börtönbüntetést is kaphatnak azok a szülők, akik csak vegán ételeket adnak gyerekeiknek, áll egy törvényjavaslatban, amit az olasz jobboldali Forza Italia terjesztett be."

 

Ez csak a kezdet. Kesobb hozhatnak torvenyt a tulsulyos, szemuveges, balkezes, szoke, alacsony, magas stb gyerekek szuleire, a dohanyzo, alkoholos, homokos, reformatus, stb felnottekre. Mindenkire, akire csak kedvuk tamad. Ratok is, kedves ballibsizo barataim:)

Ezt akarjatok?

 

PS: nem szeretem a vegakat, a homokosokat, a protestansokat, stb., de annal jobban tisztelem az alapveto emberi szabadsagjogokat, hogy beleszoljak, mi tobb buntessem azokat, akik "masok" mint en.

Peace and Love"

A fenti idézetet egy barátom írta az előző poszt hozzászólásai közé. Kicsit elgondolkodtam rajta. Mi a történet lényege? Törvényt hoznak egy cselekményre amit egy ember tesz egy MÁSIK emberrel. Tehát a törvényjavaslat nem egy emberi tulajdonság ellen szól mint a homoszexualitás hanem amit MÁS emberrel tesz. Ez mindjárt egy alapvető logikai bukfenc az idézetben. Ami a lényeg és amiről beszélni akarok az az hogy meddig terjed ki a szülő felelőssége és mikor kell beavatkozni törvényileg? Valamint hogy meddig mehetnek el az emberi szabadságjogok?

Az idézetben meg lettek szólítva a liberálisok. Mi a probléma velük? A liberalizmus egy jó dolog. Kell. Kell a szólásszabadság, kell a mozgásszabadság, kellenek szabadságjogok. Akkor mégis mi a baj? Megmondom. Szokás szerint megint a ló másik oldala okozza a bonyodalmakat. A liberalizmus alapvetése hogy mindent szabad ami másnak nem árt.  A jelenlegi liberális irányvonalak az előző mondatnak csak az első felét alkalmazzák. MINDENT SZABAD. A mondat másik felére a másoknak nem ártra nincsenek meg a megfelelően kidolgozott drákói szigorúságú szankciók. Belgiumban az emberek szabadságjogához hozzátartozik hogy este 9 és reggel 7 között nem lehet házkutatást tartani. a bűnözőnek is joga van aludni. Jaa hogy éppen a bizonyítékokat tünteti el? Azt is jogában áll.

Franciaországban a gyanúsítottra nyomkövető GPS karperecet tesznek hogy mindig tudják merre jár. Viszont ezt napközben 5órára kikapcsolják, merthogy minden embernek joga van a magánéletre. Jaa hogy ebben az időben a gyanúsított gyilkolászik egyet? Ejnye, ki gondolna ilyen csúnyaságra?

Európában nyilvánvaló szabadságjog a rágógumizás. Ennek következményeként Londonban a járdák jobban fel vannak gumizva mint a Forma 1-es versenypályák. Nem beszélve egyéb hátrányokról hogy ki mikor hol szed össze a ruhájával egyet. Szingapúrban tilos a rágógumizás. Uramisten micsoda diktatúra. Micsoda sárba tiprása az emberi jogoknak. Viszont az utcák tiszták, nincsenek éktelenkedő fekete gumipöttyök sehol. Senki nem szedi össze a ruhájával. Nyilvánvaló a törvényhozó szándéka.

Térjünk vissza az eredeti hozzászóláshoz. Egy szülőnek joga van korlátozni gyermeke táplálkozását? Magyarországon halt már meg gyerek azért mert a szülei fényevők voltak. A gyerek meg éhenhalt. Engedjük hogy a szülő vegetáriánus étrendre kényszerítse gyerekét? A vega közösség biztos helyesnek tartja. A kínai közösségek is helyesnek tartották hogy a leányok talpát megnyomorítsák hogy tipegve járjanak. A mianmari padaung törzs acélkarikákkal nyújtja a lányok nyakát. Indiában gyakori hogy a szülők megcsonkítják gyerekeiket hogy koldulhassanak.

Tudom mindez messze van a vega problémától de azt kérdem hol a határ? Joga van egy szülőnek megtagadni gyermeke kötelező védőoltását? Meddig mehetnek el a szabadságjogok? Meddig rendelkezhet egy szülő a gyereke felett? A vegetáriánus családok sérelmezik a törvényjavaslatot.

Ja.

A pedofilok meg az őket sújtó törvényeket sérelmezik. Szinte nincs olyan társadalmi csoport aki ne sérelmezhetne valamilyen törvényt. Ne azt kezdjük vizsgálni hogy a gyereknek milyen hátránya származik a vega étrendtől. A bevezető idézet arról szól hogy meddig mehet el a hatalom. Hol a határ? Hol van vége a szülő felelősségének és hol kell beavatkozni törvényileg? Tetováltathat a gyerekére a szülő? Nevelheti nácinak? Ugye itt már veszélyes vizekre tévedtünk. Nevelheti egy szülő demokratának a gyerekét? Persze, mondanánk. Diktatúrában is? Hoppá. Itt már megbicsaklik a gondolatmenet. Mikor tesz neki jót? Ha az elveiért kiálló szabadságharcosként a börtönben éli le az életét vagy nevelje úgy hogy belesimuljon egy elnyomó rendszerbe?

Nagyon nehéz kérdések ezek.

Valószínűleg azért mert mindenkinél máshol húzódik a határ. Hangsúlyoznám hogy nem az a kérdés hogy a vega étrend árt a gyereknek vagy nem. Az a kérdés hogy meddig terjed a szülő felelőssége és honnan kell törvényileg beavatkozni.

A konzervatív álláspont a hagyományos emberi értékeket kihangsúlyozó törvényekkel szabályozott jogállamiságra épülő jogrend. Itt is létezik a lónak egy másik oldala. Az ilyen rendszerek hamar túlszabályozottá válnak és átcsapnak diktatúrába. Vagy ha nem is diktatúrába de egy törvényekkel kordába szorított, az emberi szabadságjogokat nyirbáló rendszerbe. Lehetőleg ne szabja meg senki nekem hogy vasárnap a heti bevásárlás helyett a templomba menjek. Nincs kifogásom az erkölcstan óra ellen, de ha pap tartja azt nagyon helytelenítem. Az én erkölcseimet, vagy a gyerekemét ne pap formálja.

Mindkét értékrendnek megvannak a vadhajtásai. A jobboldali konzervatív kormányok már felelősek két világháborúért. A liberális kormányok éppen most ámokfutnak Európa nyugati felén.

Pedig a megoldás pofonegyszerű. Rendpárti liberalizmust kellene csinálni. Vagy az olyan fából vaskarika? Nem tudom. Mindenesetre az biztos hogy ami most van az nem jó.  Szerintem a rendpártiság nem összeegyeztethetetlen a szabadságjogokkal.

Én egy tanulatlan ember vagyok. Nem ismerem a társadalmi összefüggéseket, a társadalomtudomány szakszavait. Véleményem azért van. Tudom, a vélemény olyan mint a segglyuk, mindenkinek van de senki nem kíváncsi a másikéra. A saját szavaimmal próbálom leírni mit gondolok ezekről a dolgokról.

Persze tudom, egy egyetemet végzett ember bármikor leiskoláz ebben a témában. Na nem mintha ez megakadályozna abban hogy elküldjem a picsába na de aki idejön az vállalja a konfrontációt.Van olyan liberális barátom akinek elmondtam hogy halálbüntetéspárti vagyok, hogy támogatom a sorkatonaságot és nincs kifogásom az iskolai testi fenyítés ellen mire ő megnyugtatott hogy mindez simán összeegyeztethető a liberális elvekkel és én liberálisként leledzem ebben a világban. Az is nyilvánvaló mint ez több liberális barátom elmondta hogy minden jó a világban az liberalizmusból fakad és minden ami el van baszva az nem liberalizmus.

A konzervatív oldalnak sincs oka sok büszkeségre. Nekem a jobboldali konzervativizmusról valahogy mindig a dzsentrivilág az urambátyám mutyikorszak jut eszembe és a jelenlegi rendszerre egyenesen átvezethető ez. Régen bocsánatos bűn volt ha a kegyelmes úr felbökte a cselédlányt és mindezt simán elsikálták fű alatt. Ma a tekintetes politikus úr a titkárnőt csinálja fel és elveszi feleségül teljes három napra aztán jöhet a tizennegyedik feleség. Régen ha a ténsasszonynak lesuhintott néhány pofont az uraság az bocsánatos bűn volt, de ma sem jár érte szankció mert simán ráfogják a vak komondorra. A konzervatív oldal a látszatra ügyelő de a látszat mögött legalább olyan erkölcstelen velejéig romlott világ mint a mindent nyilvánosság elé táró liberalizmus.

Ez az egész olyan mint a forgó kerék. A történelem kereke. A külső részén váltakozva van fenn vagy lenn a liberálisok, konzervatívok, kommunisták, gazemberek díszes társasága de a TENGELY ami középen van, a MELÓS aki mindezt a vircsaftot finanszírozza, annak esélye sincs felülkerekedni.

Na mindegy, felvetettem néhány kérdést és kíváncsi vagyok a véleményekre.

138 komment

Barátok között

2016.08.11. 22:44 diggerdriver

Idén is megejtettük szokásos látogatásunkat Tibor barátomnál, és az általa vezetett Ramsbury sörgyárban. Több posztot is írtam már róla, most ez annyiban lesz más hogy eljöttek a szomszédék is akik egy fiatal pár, másfél év óta élnek Londonban és régóta jó barátságban vagyunk. Azért írom így mert ez a poszt kikerül a Határátkelő blogra ahol ismerik őket de kikerül a blogomra is ahol nem mindenki tudja kikről van szó. Szomszédasszonyt megkértem hogy írja meg ő is a nap történéseit és együtt jelentessük meg, mintegy felváltva mondjuk el hogyan láttuk az eseményeket.

 A fiam térdsérülése miatt itthon maradt így négyen indultunk útnak. Már az út sem volt látnivalók nélküli mert valahol Uxbridge környékén oldtimer találkozót tartottak és az A40-es autópálya tele volt veterán autókkal. Előttünk ment egy múlt század eleji gyönyörűen felújított tűzoltóautó, nyitott fedélzetén három vidám fickóval. Aztán az autópálya után jött a csodálatos angol vidék szűk utakkal és kétoldalt az út fölött összeboruló fákkal. Végül megérkeztünk a birtok kapujához amin behajtva mindjárt meg is álltunk mert a marhakarám oszlopáról pont akkor csapott le a fűbe egy ölyv gyászba borítva egy egércsaládot a családfő likvidálásával. Ott előttünk néhány méterre  Sajnos mire feleségem elővette a fényképezőgépet addigra egérpapa  utódai az árvaellátást is elköltötték. Aztán néhányszáz métert megtéve a háznál várt Tibor a tündéri kislányukkal. Mikor először meghívtak minket akkor volt néhány hónapos mostmeg már három éves. Ha Isten hosszú életet ad akkor előttünk fog felnőni Dorka. Mondtam is Tibinek hogy SZERENCSÉRE az anyja szépségét örökölte. Persze ez csak vicc volt mert a barátom igazán jóvágású férfiember, bár hogy jó helyen van-e a vágás az vita tárgyát képezi.(1-8)2016-07-30_181851.jpg2016-07-30_182110.jpg2016-07-30_182137.jpg2016-07-30_182205.jpgdscf0486.JPG2016-07-30_182235.jpg2016-07-30_182801.jpg2016-07-30_182310.jpg2016-07-30_182337.jpg

„Egyik ámulatból a másikba estünk, alighogy megérkeztünk Portugáliából, volt egy remekbeszabott délutánunk Zoliék hemeli rezidenciáján, majd érkezett a meghívás Ramsburybe, amit ezúttal örömmel elfogadtunk. A Digger házaspárral utaztunk, útközben láttunk hitleri Németországot idéző, egyszerűbben fogalmazva karlendítéses indexszel szerelt régi tűzoltóautót, csodálatos Ford-T modellt és mégcsodálatosabb oldtimer Volvot, mindenki integetett, villogott nekik, igazi öregautó felvonulás volt az autópályán. Találkozójuk volt, el is haladtunk mellette, sőt, visszafelé is láttunk egy-egy régi szépséget, de mennyi minden történt közben, hajjajjjjj....”(9-16)2016-07-30_183011.jpg2016-07-30_183029.jpg2016-07-30_183057.jpg2016-07-30_183125.jpg2016-07-30_183148.jpg2016-07-30_183211.jpg2016-07-30_183233.jpg2016-07-30_183253.jpg

Némi beszélgetés után sétáltunk egyet a birtokon. A Kennet folyó kristálytiszta vizében méretes pisztrángok úszkáltak. Potom háromezer fontért akár horgászengedélyt is válthatunk. A vízben egy tartályban folyami rákok vártak sorukra. A patak karbantartója oda gyűjti őket és a konzorcium PUB-jában tálalják fel őket rákkoktél formájában. Kacsák és hattyúk tanyáztak a parton a sövények formára vágva a fűszálak jobbra igazodva díszlépésben egyirányba belőve parádéztak. Minden gondozott tiszta ápolt, de ugyanakkor hatalmas vadvirágmezők is vannak érintetlenül burjánzásnak indulva. Látogatást tettünk a konyhakertben ahol a terményekkel szintén a konzorcium PUB-ját látják el. A lányok ettek valamilyen paradicsomot amitől teljesen odavoltak hogy milyen finom de ehhez nem tudok hozzászólni mert nem szeretem nyersen.(17-30)2016-07-30_184357.jpg2016-07-30_184415.jpg2016-07-30_184447.jpg2016-07-30_184511.jpg2016-07-30_184532.jpg2016-07-30_184604.jpg2016-07-30_184628.jpg2016-07-30_184649.jpg2016-07-30_184713.jpg2016-07-30_184738.jpg2016-07-30_184811.jpg2016-07-30_184844.jpg2016-07-30_184903.jpg2016-07-30_184929.jpg

„Először is megérkeztünk Tündérkertbe, csak épp zárva volt a kapu. :D Telefonos segítségkérés és a "busy" gomb sűrű emlegetése közepette végre megnyílt az út, beléphettünk a birtokra, ahol vendéglátóink már vártak minket. Első körben apukával és kislányával találkoztunk, beinvitáltak minket, majd rövidke pihenés után sétáltunk egyet. Láttuk az égigérő paszuly helyi verzióját, kóstoltunk édes, napérlelte paradicsomot, meglestük a kristálytiszta patakban élő rákokat és pisztrángokat, felvilágosítottuk a házigazdát, hogy a kecske nem meghízott, hanem fel van töltve kisgidákkal, megszámoltuk, hogy a susuflynak 10 lába van, még ha csak 6, akkor is, majd mire anyuka is megérkezett, hazafelé vettük az irányt az Óperencián túlról. Rövidke készülődés és hosszas sakkozás után, hogy ki, mit és hol eszik és nem eszik, elindultunk ebédelni.”(31-44)2016-07-30_203505.jpg2016-07-30_203306.jpg2016-07-30_203328.jpg2016-07-30_203421.jpg2016-07-30_203358.jpg2016-07-30_203443.jpg2016-07-30_203544.jpg2016-07-30_203602.jpg2016-07-30_203622.jpg2016-07-30_203639.jpg2016-07-30_203656.jpg2016-07-30_203719.jpg2016-07-30_203744.jpg2016-07-30_203527.jpg

Közben megjött Éva, Tibi felesége és rövid megbeszélés után eldöntötték hogy a Ramsbury-i Bell PUB-ba megyünk ebédelni. Egy hatalmas nagy épület a falu közepén saját parkolóval kerthelységgel. Belépve egyből feltűnt a járólapokból, gerendákból hogy többszáz éves épület. Ez a konzorcium saját PUB-ja ahol a saját sörüket mérik saját kertjükből származó zöldségeket tálalnak fel. Ódákat zenghetnék a sörtésztában sütött halról meg a háromszor sült krumpliról, bár ahogy elnéztem szomszédasszony gombás rizottóját egy olyanért még vissza kell mennem oda.  Ezek már mind így együtt egy élménnyé teszik az ottartózkodást. A PUB-ot öt éve vette meg a konzorcium majd felújíttatta és azóta elnyerte az Év Étterme, és az ÉV PUB-ja címet. A shéf Michelin csillagos étteremből lett szerződtetve és mindez együtt eredményezi hogy szinte mindig telt ház van. Éva két évet dolgozott a PUB-ban és gyakorlatilag minden vendéget ismer, Tibi mint a helyi Nirvana igazgatója szintén. Sőt még én is láttam ismerőst, azt az öregurat és feleségét akikhez Tibor két éve elvitt megnézni múlt század eleji Rolls Royce Maharaja-t. Erről itt írtam http://diggerdriver.blog.hu/2014/09/02/igy_is_lehet_472. Hazafelé indulva egy a gyönyörű Morgan-t láttuk a parkolóban. (45-53)45.jpg46.jpg47.jpg48.jpg49.jpg50.jpg51.jpg52.jpg53.jpg

„ Kár lett volna kihagyni, csak ez járt a fejemben. Míg a többség fish&chipsezett, én rizottót választottam, legnagyobb megelégedettségemre. Olyan isteni finom volt, szezonális, helyben termesztett hozzávalókból készítve, amilyet még talán nem is ettem. A friss rókagomba vitt mindent. A desszert epres trüffel volt, a sört pedig természetesen a helyi főzde szolgáltatta. 5 csillag, 10/10, nem tudom hova ragozni, tökéletes volt minden. A séf egy Michelin-csillagos étteremben szerzett gyakorlatot, láttuk, hogy honnan jön az alapanyag, ráadásul a 'The Bell at Ramsbury' volt már az év pubja és étterme is, szóval a minőségre egyfajta garanciát kaptunk, még mielőtt betettük volna a lábunkat. :) Ejtőzés, beszélgetés, "kicsi a világ" rádöbbenés után házigazdánk megmutatta birodalmát, ez volt az "utolsó csepp a pohárban" aznapra. Szó szerint.”(54-62)54.jpg55.jpg56_1.jpg57.jpg58.jpg59.jpg60.jpg61.jpg62_1.jpg

Utána ejtőztünk egy kicsit Tiboréknál majd tisztelgő látogatást tettünk a sörgyárban. Első utunk a 12 fokra klimatizált lefejtő csarnokba vezetett ahol a hordókból frissen csapolt söröket kóstoltunk. Ez az a hely ami felé fordulva minden környékbeli férfi szőnyegen térdelve, naponta háromszor hajlongva mond hálaimát a puszta létezéséért is. Immáron hétféle sört gyártanak, köztük egyik új termékük neve Red Ram(Vörös Kos). Ezt a nevet a svéd király adta neki aki szinte minden évben meglátogatja a birtokot elsősorban vadászni de természetesen állandó vendég a sörfőzdében is aminek bárpulttal berendezett konferenciaterme kiváló hely némi iszogatásra. Aztán van még a Hell’s Highway(Pokol országútja) díjnyertes sörük aminek a neve a második világháborús holland, Operation Market Garden hadművelet(A híd túl messze van) 70. évfordulója tiszteletére kapta nevét. Atán átballagtunk a vodkalepárló csarnokba. Én ugyan minden évben meglátogatom a sörgyárat de minden évben kézzelfogható a fejlődés, a kicsi de biztos lépésekkel való haladás. Az utóbbi évben a márkaarculat kialakítása kapta a legnagyobb hangsúlyt. Írnék néhány szót a dizájnról. Elmúlt már az az idő mikor a söröscimkéhez lefényképezték a marhacsorda vezérbikáját és azzal a skót highlander jószággal adták el a sört. A vodkához ennél több kell. Neves dizájncéget bíztak meg a vodkásüveg megtervezésével. Kiváló munkát végeztek. Egy üres vodkásüveget kézbe véve a legelső meglepetés a súlya. Két centi vastag tömör üveg az alja és a falvastagság sem elhanyagolható. A súlynak önmagában is üzenete van. A teli vodkásüveg azt sugallja hogy igen, van benne anyag, hogy igen nem semmiért fizetsz. Olyan ez mint mikor az autótervezők a páncélszekrény ajtajának tompa puffanásához hangolják az autók ajtajának hangját. Az a biztonságot sugallja, azt hogy egy páncélszekrényszerű súlyos tárgy vesz körül és ez biztonságot ad. Ugyanazt az üzenetet közvetíti mint a vodkásüveg, hogy a pénzedért kapsz valamit. A vodkásüveg ék alakúan szűkül lefelé. A tartalom elfogyasztásától kicsit bizonytalan kézbe is biztonságosan beékelődik nehezen csúszik lefelé. A kupak zárórésze nyersgumi, az üvegen kívüli rész tömörfém a céget jelképező kosfej domborítással.. Ahogy pillantásunk lefelé halad  az üvegbe öntött Ramsbury felirat alatt egy remekbeszabott dombornyomott címke tűnik fel. Sötétkék háttérben ezüst domborítással hirdeti hogy ez egy Ramsbury Vodka. Lejjebb haladva egy kerek arany matricát látunk. Ez kérem szépen az Alkoholbogarak Világtalálkozójának a San Francisco-i alkoholverseny első helyét elhozó Ramsbury Vodka aranyérem emblémája. A minőség aranyérme. Végül legalul is van egy információs címke. Rajta van a lepárló címe, a búza termesztésének GPS koordinátái és a búzatábla neve, a búza fajtája valamint a vetés- aratás-lepárlás dátuma. Gondoljunk bele. Két éve üzemel a lepárló. Ezalatt a márkaarculat felépítve, a dizájn kitalálva, a legrangosabb aranyérem elnyerve. Ez a Tibigyerek tud valamit… (63-72)63.jpg64_1.jpg65_1.jpg66.jpg67.jpg68.jpg69.jpg70.jpg71.jpg72.jpg

Én még nem jártam sörfőzdében, annyit tudok, hogy van a maláta meg a komló, abból valahogy sör lesz, aztán azt jól megiszom. Hát most láthattam, hogy is megy a móka, megkóstolhattam a különféle pörkölésű malátákat, sőt, még a komlót is, túravezetőnk pedig csapolt nekünk a legfrissebb sörökből egy-egy nyeletet, amit nagy örömmel, bár kicsit megfagyva kortyolgattam, bent ugyanis kb. 12 fok volt. Aztán megnéztük és megkóstoltuk az új fejlesztésüket, a díjnyertes vodkát. Összehasonlítási alapom nincs, ugyanis ilyen minőségű vodkát nem minden talponállóban kínálnak, annyit viszont mondhatok, hogy nagyon finom volt. Ennél már csak a télre készülő mézes változat lehet jobb, amibe beleszagolhattunk kicsit, hát mit mondjak... nem volt rossz. :D Egyik ámulatból a másikba estünk, olyan jól ki van találva minden: üvegek, grafikák, mintabolt... nagyon nagy élmény volt látni az egyes állomásokat a bezsákolt nyersanyagtól a palackozott, kiállított, kész termékekig. Meg eleve a rendezettség, a tisztaság kívül-belül, az egész azt a benyomást keltette, hogy jó kezekben van minden. Írhatnék még a vendéglátóinkról, de egyrészt ki tudja, mennyire szeretnek szerepelni, másrészt meg nem szép dolog a másikat kibeszélni a háta mögött - :D -, szóval legyen elég annyi, hogy örülünk, hogy személyesen is megismerhettük őket és szívből köszönjük a meghívást és a vendéglátást is! :)"(73-82)73.jpg74.jpg75.jpg76.jpg77.jpg78.jpg79.jpg80.jpg81.jpg82.jpg

3 komment

Bocsánat, tévedtem.

2016.08.07. 16:35 diggerdriver

A nemzetközi helyzet fokozódik és ezért ejtenék néhány szót, terrorizmusról, migránsokról, Brexitről. Először azt nézzük meg mi folyik terrorfronton?

A vak is látja hogy háború folyik és Európa vesztésre áll. Ott és akkor robbantanak gyilkolásznak mészárolnak ahol éppen kedvük tartja. Az iszlám gyorsító fokozatba kapcsolt és kihasználja az eltunyult teszetosza kormányok gyengeségeit. Van-e okunk aggodalomra? Európa már túlélt néhány terrorhullámot. A Baader-Meinhof csoport, a Vörös Brigádok, az ETA, az IRA mind végeztek terrorcselekményeket de mind anyagi mind személyi utánpótlásuk véges volt és szépen eltűntek a süllyesztőben.

Ez a muszlim terroristákról nem mondható el sőt mindkét feltétel bőségesen a rendelkezésükre áll. A 21. század Európájában, a felvilágosodás, a kultúra Európájában olyan szörnyű események történnek amik az inkvizíció korában voltak szokásosak. A sötét középkorban. Most pedig vallásháború folyik. Hány embernek kell még szörnyű kínok között meghalni hogy végre történjen valami?

www.assemblee-nationale.fr/14/rap-enq/r3922-t2.asp "A francia kormány annak idején elhallgatta ezt az információt, de a héten kikerült a sajtóba: a vahhabita terroristák késsel szörnyű kínzásokat hajtottak végre áldozataikon a Bataclan szórakozóhely második emeletén a tavaly novemberi párizsi terrorcselekményben, aminek kb. 150 áldozata volt. A fő rendőrségi tanú kihallgatása március 21-én történt egy francia kormánybizottság előtt. A beszámoló szerint a gyilkosok kiszúrták áldozataik szemét, volt, akit kasztráltak, és a heréiket a szájukba rakták. Néhány foglyot kibeleztek. A nőknek kést szúrtak a nemi szervükbe. Mindezt pedig filmre vették, hogy propagandaként szolgáljon az Iszlám Államnak."

Egy-egy terrorcselekmény után a politikusok kart karba öltve szolidaritási felvonulást tartanak miközben kijelentik hogy mostmár elég, aztán minden megy tovább a régi kerékvágásban. 

Miért?

Mert Európa gyenge. A liberális kormányok nem tudják kezelni a helyzetet. Az Unió szétesőben a migránskrízis egyre nagyobb problémákat vet fel, a nép elégedetlen. A britek elsőnek vették észre hogy süllyed a hajó és kiszálltak. Az lenne a csoda ha a terroristák nem használnák ki a kínálkozó lehetőségeket. Azt azért tudni kell hogy a terrorizmus nagyon pénzigényes tevékenység. Nyilvánvaló hogy olajpénzekből finanszírozzák. Nem a jordán, szír, vagy líbiai paraszt kapájából fakad az a pénzforrás. Az arab országok jellemzően nem munkaalapú társadalmak. Ha nem lenne olajuk akkor a kunyhó előtt üldögélve várnák hogy mikor dobják le a nyugati segélycsomagokat. Minden ellenkező állítással szemben az iszlám egy erőszakos, térítő vallás. Persze nem volt más a kereszténység sem a középkorban. Az iszlám bőséges pénzforrással a háta mögött Európát akarja meghódítani. Szerencse a szerencsétlenségben hogy az arabok egymást is irtják rendesen. A sííták és a szunniták megölnék egymást egy kanál vízben. Az igazsághoz azért hozzátartozik hogy a világ muszlimjainak legnagyobb többsége békés állampolgár. Mindez viszont nem menti fel a vallást, és a belőle ideológiai muníciót szerző terroristákat.

Ha van ország amelyik hogy úgy mondjam terrorizmusból felkészült az Izrael. A zsidó állam képes megvédeni állampolgárait, bár hosszú és véres út vezetett idáig. A továbbiakban segítségül hívom Charli barátomat és tőle idézek néhány gondolatot. „Lényegében a fő csapásirány, hogy a hírszerzés es biztonsági szolgálatnak elég pénzt kell adni es törvényi hatalmat az országon belüli akciókhoz.”

- Nincs olyan, hogy házkutatást es kihallgatásra bevinni, csak reggel 7 es este 9 között lehet (Belgium).  Vagy a megfigyelési karkötőt kikapcsolhatják terrorgyanús elemeknél délelőtt (Franciaország).”

Szerintem a MOSAD tökönbökné magát ha ilyen ökör törvényeket hozna a parlamentjük mint a belgáké meg a franciáké.

„Az izraeli hírszerzés nem szégyenlős megfigyelésben, kihallgatásban, ha kell  nem Europa kompatibilis módszereket alkalmaznak. A megfigyelés kiterjed a családtagok es baráti körre. Ugyanis Izrael tudja, hogy ok adjak a tápanyagot, logisztikát, ha kell bujtatást és ismerik az arab világ szerkezetet.

Amikor még volt pénze a Hamasznak, akkor a terroristáknak fizettek, a családnak fizettek pénzt az öngyilkos mártír fiuk után. Borzasztóan erős a mártír kultúra, így az öngyilkosból, akcióban meghaltból mártír hős lesz. Példakép.

Es az egyik fő dolog, hogy terror támadás után, az elkövető családja ellehetetlenítve. Család háza le bulldózerezve, Youtube-ra felteszi a hadsereg. Izraeli belépési engedély visszavonva. Marha nehéz úgy etetni es mártírnak tekinteni valakit, hogy nincs hol lakni a családodnak, nincs hol dolgozni és éhes a családod

A júniusi merénylet után  83,000 vagyis nyolcvanháromezer palesztin belépési engedélyt vontak vissza egy nap. Ki akar mártírkodni, amikor a halála után a családját meglincseli az éhes tömeg?A család meg az életben nem kap többet belépési engedélyt”

Mindez durván hangzik de hatásos. Viszont Európában megcsinálni lehetetlen. Beszélhetnénk most az európai értékrendről meg jogrendről, és mindez igaz, de a fő ok hogy nem olyan régen volt itt egy népírtás, vallási és származási alapon. Ha egyetlen terrorista családjának a házát lerombolnák akkor ennek beláthatatlan következményei lennének. Izrael ezt megteheti de egyetlen európai ország sem.

Akkor mit lehet tenni?

A terroristák nem reguláris hadsereg. Nem lehet a hadviselés szabályai szerint harcolni ellene. Arcvonal jobbszárny balszárny szuronyt szegezz… Ez itt nem működik. El kéne gondolkodni azon hogy ott mérjünk csapást ahol legjobban fáj.

Minek a nevében követik el a terrorcselekményeket? A VALLÁS nevében. Nosza akkor a vallást büntessük. Azok az országok ahol a legtöbb terrorcselekményt elkövetik tele vannak iszlám iskolákkal, imaházakkal mecsetekkel. Amennyiben minden kétséget kizáróan bebizonyosodik hogy egy merénylet vallási okokból történt, akkor ahány áldozat volt annyi vallási létesítményt kell lerombolni vagy bezárni.

Tudom, ennek számtalan jogi buktatója van és több irányból bele lehet kötni de ki lehetne ezt dolgozni úgy hogy hatásos legyen. Az állam szépen kivásárolná az épületeket mint szokta ha útban van egy autópályának csak itt ki kell mondani hogy azért lesz ledózerolva mert a benne folyó oktatásnak vagy vallási tevékenységnek emberek estek áldozatul.

Igen, néhányszáz muszlim sírna a kordonon kívül miközben leomlik a minaret de ne felejtsük el azokat akik a sír mellett zokogtak mert állatias kegyetlenséggel meggyilkolták a családtagjaikat. Ha nem akarunk többet hasonlót látni akkor meg kell hozni a megfelelő törvényeket.

Persze ne legyenek kétségeink, ez csak egy laza eszmefuttatás volt ilyen törvényeket a liberális Európa nem hoz. Elmondom hogy szerintem mi fog történni. A vezető gazdasági hatalmak kormányait a következő választáson nemes egyszerűséggel picsánrúgják. Mit jelent ez? Egy ellenzék nem tud TENNI semmit hiszen ellenzékben van. Ha mégis az ellenzéket juttatják a választók hatalomba az egyetlen dolog következménye. A kormányzó pártok ELKÚRTÁK. Nem kicsit, nagyon hogy egy klasszikust idézzek. A kormányváltás MINDIG ennek a következménye. Márpedig mindenki számára nyilvánvaló hogy rossz irányba mennek a dolgok. Tehát jönnek a jobboldali pártok. Nyíltan fellépni a terrorizmus ellen MÉG nem tudnak. Ahhoz SOKKAL több áldozat kell. Ott már viszont vigyázni kell mert lehet hogy a nép is beleszól és akkor sok vér fog folyni.

Szerintem a jobboldali kormányok szabadkezet adnak a titkosszolgálatoknak korlátlan likvidálási engedéllyel. Egyszerűen el fog tűnni jó sok ember nyomtalanul. Gondoljunk bele. Magányos terrorista nincs. A végrehajtásban igen, de a felkészülésben nincs. A csapatból eltűnik egy ember. A többiek nem tudják hogy egyrészt énekelt-e, másrészt hogy ki lesz a következő. Mindez titkos akciók garmadájában. A felszínen minden csendes, Európa szépen óvja az értékrendjét meg a jogrendjét, alul meg kőkemény háború zajlik. Egyszerűen nem tudok elképzelni más megoldást. Csak és kizárólag titkosszolgálati módszerekkel lehet UGYANOLYAN eszközökkel felvenni a harcot mint a terroristák.

 

A migránsokról.

A liberális Európa ebben a témakörben is megbukott. Egyedül a magyar kormány tudta mit kell csinálni. Lehet egy kormányt utálni vagy szeretni de a teljesítményt el kell ismerni. A határokat le kellett zárni.

A terrorizmus és a migráció között nincs szoros összefüggés. Manapság divat minden terrorcselekményt a migránsokhoz kötni. Ha egy terrorista nagyanyjának az unokatestvére látott már migránst az elég ok arra hogy az egész cselekményt a migránsok nyakába varrják. Hihetetlenül erőltetett próbálkozások jelennek meg a sajtóban. Pedig a terrorizmusnak nem sok köze van hozzájuk. Annyi történt hogy kicsit megkönnyítette a terroristák dolgát. A migránsprobléma máshol gyökerezik. Európába betört egy milliós tömeg amelyik kultúridegen. Úgy viselkednek mint elefánt a porcelánboltban a kormányok válasza pedig az elhallgatás, a cenzúrázás, a kommentelések letiltása. Nyilvánvaló hogy visszaküldeni ennyi embert nem lehet. Nincs is hova. Korábbi posztomban írtam hogy táborokban kell őket elhelyezni, ahonnan kijárhatnak. Tévedtem. Az állampolgárok biztonságát kötelessége biztosítani egy ország vezetésének. Az események azokat igazolták akik előre megmondták hogy ez a tömeg nem AKAR beilleszkedni. Igazuk volt. Ha valaki kimondja a tábor szót akkor a liberálisok azonnal eléteszik a „koncentrációs” jelzőt. A magam részéről mindegy hogy minek nevezzük. Koncentrációs tábornak, átnevelő tábornak, agymosó tábornak vagy akár nevezhetjük kisnyúlnak is de az biztos hogy a lakosság közé nem lehet azonnal rázúdítani őket. Egyetlen nő megerőszakolása sem ér annyit mint akárhány százezer migráns szabad mozgása. Az emberi szenvedésnek nincs ára nem lehet mérlegre tenni.

Még mindig tartom azt az álláspontomat hogy MINDENKIT lehet integrálni. Az már más kérdés hogy milyen eszközökkel. Mindenesetre egy biztos, nem a befogadó országnak kell alkalmazkodni a bevándorlókhoz.

A végkövetkeztetés nyilvánvaló. Európa határait le kell zárni. Csak és kizárólag azt beengedni aki hitelt érdemlően BIZONYÍTANI tudja hogy háborús övezetből jött. A már ittlévő tömegeket elkülöníteni a lakosságtól és világossá tenni számukra az európai játékszabályokat. Aki a legkisebb törvénytelenséget elköveti, még akkor is ha az elfogadott a saját kultúrájában, azt azonnal kiutasítani az országból. Na ez nem fog bekövetkezni soha. Pontosabban lehet hogy a nép kikényszeríti egyre radikálisabb pártok kormányra segítésével.

Azt kéne mindenképp felismerni hogy egy országnak semmi sem lehet fontosabb a saját állampolgárai védelménél. Magyarországon a kormány úgy próbálja ezt elérni hogy hiszterizálja a lakosságot a migránsokkal. A magyar ember már a családjába született bébit is migránsnak tekinti. Ez is egy stratégia. Hatékony. A problémával nem kell foglalkozni, a lakosság meg van védve. A kerítés felhúzva, a védelem biztosítva. El kell ismerni hogy mind a kormány mind a lakosság szempontjából teljesen rendben van a dolog. Az európai liberális értékrend számára ez elfogadhatatlan. Hogy nagyon finoman fogalmazzak ki nem sz….. le bocsánat, szóval így jártak.

Korábban a „Sötétség birodalma” című posztomban igen erős kirohanást intézem a migránsokat elutasító magyar emberek ellen. Tévedtem. Az idő őket igazolta. Bocsánatot kérek. Nem volt igazam.

Mit lehet mondani egy ilyen videó megnézése után? http://www.keptelenseg.hu/lanyok/bevandorlok-udvarlasi-technikaja-102186

Legyünk toleránsak? Befogadók? A szaúdi országokban a nő a férfi tulajdona. Nem járhat egyedül, csak férfikísérettel. A nő érték, pontosan úgy mint egy pénztárca. Ha valaki talál egy pénztárcát körbenéz hogy a közelben van-e a gazdája. Ha nincs magáévá teszi. Ugyanígy tesznek a nőkkel. Egy egyedül mutatkozó nőt megerőszakolni nem bűn. Európában ezt a mentalitást nevezzük kultúridegennek. Aki így viselkedik azt  meg barbár állatnak.

Egy ország legfontosabb feladata a lakosai biztonságát szavatolni. Minden kormány elsődleges feladata. A magyar kormány ha későn ébredve is, ha kezdeti ballépésekkel is de megtette a megfelelő intézkedéseket.

Persze mondhatjuk hogy a békés többség, meg a háborús menekültek, meg a gyerekek, meg az éhezők, az elcsigázottak és még számtalan könnyfakasztó érvet sorolhatnánk a befogadás mellett. Vajon ettől a lakosság kevesebb atrocitást fog elszenvedni? Értem én hogy a többség békés bevándorló, de itt már olyan indulatok feszülnek egymáshoz hogy a polkorrekt beszédet félre kéne tenni. A videomegosztó portálokból más se jön csak a migránsok viselt dolgai: https://www.youtube.com/watch?v=7Den80ckxcI

Mi történt eddig? Körülbelül ez: https://www.youtube.com/watch?v=44vzMNG2fZc

Beilleszkedés? http://spiler.blog.hu/2016/07/31/egy_terkepen_az_osszes_migransok_altal_elkovetett_buncselekmeny

Merkel mama beengedett egymillió migránst Németországba. Utána azt mondta hogy osszuk szét. Ja. Oszd szét ahogy akarod de a határaidon belül.

A következmények már most láthatók. A nép a jobboldali kormányoktól reméli a probléma megoldását.

Nem gondoltam volna hogy valaha a migránskérdésről a fentebb leírtak lesz valaha a véleményem. Na most ha görcsösen ragaszkodok a régi álláspontomhoz akkor mi lesz? Akkor vajon igazam lesz? Továbbra is nyitottnak és befogadónak kell lenni? Toleránsnak? Mit toleráljak? Hogy egy nőt pofonvág egy migráns, egy másik meg belerúg? Lehet ezt menteni? Ha arra hivatkozok hogy ezt egy európai őslakos is megteszi az kinek mentség? Akkor minden rendben van? Az egyik szememmel azokat a senkinek nem ártó migránsokat sirassam akiket ezek miatt a barmok miatt ítélnek meg hátrányosan, a másik szememmel meg azokat sirassam akiknek kéretlenül a nyakába ültettek egy ekkora embertömeget?

Lehet mondani hogyí Digger nácul, hogy jobbra tolódik, sőt szélsőjobbos. Lehet mondani hogy fideszbarát. orbánbérenc. Megváltoztam? Lehet. És? Ez gyógyír a könnyekre? A lakosságot ért sérelmekre? Lehet rám mondani bármit de attól még a disznóságok megtörténtek. Nincs az a liberális aki semmissé tudja tenni.

Mi a liberális álláspont? Befogadónak és toleránsnak kell lenni de a szabályokat megszegőket meg kell büntetni. Az alapvetés hibás. Pont a toleranciából, pont a befogadásból fakadnak a bűncselekmények. Ezt csak a vak nem látja. A legfőbb hiba pedig hogy a büntetések elmaradnak. Nincs visszatartó erő hiszen nincs elrettentő precedens. Mennyi és milyen ítélet született migránsok törvénysértéséért? Hogyan aránylik ez az elkövetett bűnesetek számához? Tisztelt liberális barátaim, álljatok elő a farbával és cáfoljátok meg a fentieket. Bizonyítsátok be hogy amit látok azt nem jól látom. Hogy a busz öngyulladástól lángol, hogy a fiatal lány nekiszaladt a migráns segítő kezének.

Tisztelt liberális polgártársak. Meggyőzhető vagyok. A szememnek ugyan jobban hiszek mint nektek de próbáljátok meg. Mindenki látja hogy egy év elteltével mi történt. Várom a megoldási javaslatokat. Hogyan lehetne a lakosság biztonságát szavatolni? Elégedettek vagytok a kialakult helyzettel? Minden úgy jó ahogy van? Nem lózungokat várok. Nem közhelyeket. Olyat én is tudok mondani hogy a bűnösöket meg kell büntetni. Megbüntetik?

A BREXITRŐL.

Mindenkit megnyugtatnék hogy biztonságban vagyunk és nem aggódunk. A nap a BREXIT óta is ugyanúgy felkel és lenyugszik. A britek a kilépésre szavaztak. Nem örülök neki de tiszteletben tartom a döntésüket. Nem örülök neki mert félek a gazdasági visszaeséstől és sajnálom azokat a magyarokat akik ezután akarnak jönni. Bár biztos vagyok benne hogy némi adminisztrációs plusszal de ugyanúgy jöhetnek ide akik dolgozni akarnak. Több mint egy hónap eltelt a szavazás óta és mit tapasztalunk? Semmit. Az építőipar ha lehet mégjobban pörög, A gépkezelő munkákra az ajánlatok soha nem látott számban jönnek, az órabérek 17fontig kúsztak fel. Hogy mi lesz később nem tudom, de ezt tapasztalom most.

197 komment

Élhető ország

2016.07.07. 19:13 diggerdriver

A Határátkelő blog pályázatot írt ki hogyan lehet jobbá tenni Magyarországot. Ez az írás arra a pályázatra született.
A témaválasztás kiváló. Sokszázezer magyar él külföldön és vérremenő adok-kapok megy a médiában a blogokon a Facebookon az emigráltak és az otthonmaradottak között. Tegyük ezt most mind félre és próbáljunk meg közösen javaslatot tenni egy élhető országra. Biztos vagyok benne hogy a pályaművekben sok magasröptű gondolat elhangzik, köztük sok használható is.
Könnyű lenne írnom egy posztot panelekből és elcsépelt közhelyekből. A korrupció megszüntetéséről, a politikusok sóbányába küldéséről, az emberek gondolkodásának megváltoztatásáról, a magyarországi közállapotokról stb…2016-02-28_095934.jpg
Kérem szépen a gondolkodásmódot két úton lehet megváltoztatni. Erőszakkal, vagyis szankciókkal, büntetésekkel, kőkemény számonkéréssel vagy jóléttel. Szankciók nem fognak bekövetkezni mert az állampolgár egyben választópolgár is. Mivel hogy a fentiekből következően nem fogják kikényszeríteni a változást ezért a jólét sem fog eljönni. Hogy két példát említsek. Szingapúr és mondjuk az egyik skandináv állam Svédország.

Szingapúrban kőkemény büntetésekkel kikényszerítettek egy rendet és ez teremtett egy élhető országot, amit ugyan a nem odavalósiak elutasítanak de az ottélők gondolkodásmódját mégis megváltoztatta, és azonosultak a rendszerrel.


A másik példa Svédország ahol a jólét teremtette meg a gondolkodásváltozást és pont ez a jólét tette őket sebezhetővé és most nem tudnak mit kezdeni a megszokott társadalmi normáktól eltérő viselkedéssel. Teremtettek egy élhető országot hozzáidomult a gondolkodásmód ami viszont magávalhozta azt hogy védtelenek lettek az új kihívásokkal szemben.


Magyarországot a társadalmi és történelmi tapasztalat egy hihetetlenül kreatív simlis országgá tette. Minden történés minden kapcsolat minden párbeszéd mögött a hátsó szándékot keressük mindig a sorok között próbálunk olvasni és a rebellis kuruc vér a jószándékkal szemben is ellenállást szít bennünk. A törvények kijátszása így válhatott nemzeti sporttá. A magyar embernek az élet egy sakkjátszma amiben az a sikeresebb aki minél több lépésben gondolkodik előre. Ugyanakkor ez a képesség tesz minket külföldön sikeressé. Az előre gondolkodás képessége megfelelő közegben nagy előnyt biztosít a magyarnak. Nagy baj lenne ha most hirtelen megváltozna a gondolkodásmód. Az állampolgár védtelen lenne az állammal szemben. Jelenleg az államapparátus és az állampolgár potenciális ellenfelek. A túlélés záloga az „okosban megoldjuk” szemlélet. Ha ebben a küzdelemben a polgár feltenné a kezét akkor ne legyen kétségünk felőle hogy megkapná a halálos lövést, magyarul inge-gatyája se maradna. Ez az állapot konzerválódik még hosszú évtizedekig mert senkinek sem érdeke megváltoztatni.
Ezért aztán a fenti három példa miatt ezt a „fejekben kell megváltozni” lózungot el is vetettem.


Írhatnék egy építőipari posztot. . Elképesztően sok újítást át lehetne ültetni a magyar építőiparba. Öt év és kb hatvan építési területen tapasztalt technológiákról napokig tudnék beszélni.
Nem teszem.
Máshonnan szeretném megközelíteni a dolgot. Meggyőződésem hogy igazán élhetetlenné az országot az apró mindennapi bosszúságok teszik és az apró mindennapi ötletek tudják javítani a közérzetet. Kezdjük egy témába vágó viccel.
„A férj munkából hazatérve a következőket mondja feleségének:
-Képzeld drágám, az új titkárnő zöld szoknyában és fehér felsőben volt. Tudja hogy szeretem a Fradit, nem nagy dolog, de jól esett.
Másnap megy haza a férj és mondja:
-Képzeld drágám az új titkárnőm ma zöld bugyit és fehér melltartót viselt. Tudja, hogy élek halok a Fradiért, nem nagy dolog, de jól esett.
Harmadnap ismét megy haza a férj, de mielőtt szóhoz jutna mondja a neje:
-Képzeld drágám ma átjött a szomszéd, csak két centivel volt nagyobb a farka mint a tiéd....Nem nagy dolog, de jól esett.”
Ilyenekről fogok most írni. Nem nagy dolgokról de olyanokról amik jól esnek a mindennapi életben. Nem témákra bontva hanem csapongva, az élet minden területét lefedve. Nem mondom azt hogy ezek az ötletek ingyenesek. Nem olcsók, de talán megérné rááldozni néhány stadion árát.


Köztudott hogy a közlekedés rengeteg áldozatot szed. Jelentős részük gyalogos. Állítólag már javult a helyzet de nem olyan régen, Magyarországon átmenni az út túloldalára felért egy kalandtúrával. Londonban háromféle lehetőség van átkelni az úton. Lámpával biztosított gyalogátkelőn, zebrán, vagy olyan helyen ami ugyan gyalogátkelő de az autós nem köteles elsőbbséget adni a gyalogosnak. Ezeken a helyeken és a zebrával biztosítottakon is, az úttest közepén van egy kis járdasziget. A gyalogosnak mindig csak egy irányba kell néznie átkelés előtt, mert a járdaszigeten védett helyen megvárhatja míg a másik irányból is szabad utat kap. Az autósokat sárga gömb alakú lámpák figyelmeztetik mind a gyalogátkelő mind a járdasziget meglétére.img_20160605_130311.jpg


Maradjunk a közlekedésnél. Angliában a kereszteződések jelentős része körforgalom. Lehet vitatni ennek hasznosságát de most nem erről akarok beszélni. Északabbra fekvő angol kisvárosokban láttam forgalomlassító kereszteződéseket. Alá és fölérendelt kereszteződésről van szó ahol az egyik útnak elsőbbsége van a másikkal szemben. Középre betesznek egy kiemelt kör alakú szigetet ami általában tele van virággal. Ez a sziget belelóg mindkét út sávjába. A főúton haladónak is lassítania kell ha át akar menni a kereszteződésen. Számtalan olyan kereszteződés van ahol nagyon sokan meghaltak már vagy azért mert nem belátható a főútvonal vagy egyszerűen nem adják meg az elsőbbséget. Ilyen helyre nem érdemes körforgalmat tenni mert az megtöri a főúton haladók lendületét hiszen meg kell állniuk. Egy kis sávelhúzás az úton lassításra kényszeríti őket mégis folyamatos haladást tesz lehetővé.


Ha már autó…
Magyarországon az autóátírás az egyik legidegőrlőbb tortúra. Ugye ezt nem kell részletezni. Itt merőben más a helyzet. Nincs eredetiségvizsga, nincs forgalmi engedély, nincs törzskönyv. Miért is kéne eredetiségvizsga? Ezért? http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2016/06/03/a_rendorseg_elviszi_az_autodat_nem_tehetsz_semmit/
Nem mellékesen nincs átírási illeték. Van egy regisztrációs dokumentum amin rajta vannak az autó és tulajdonosának adatai. A kétoldalas lap hátoldalának alsó része letéphető. Ha veszek egy autót akkor a tulajdonos letépi ezt a részt és kitöltve átadja nekem. Ezzel igazolom ideiglenesen hogy megvettem az autót. A dokumentumon kitöltjük a megfelelő rubrikába az új tulajdonos adatait és ez az egész dokumentumot a régi tulajdonos elküldi a DVLA-nak. Két hét múlva én mint új tulajdonos kapok egy teljesen új regisztrációs dokumentumot ahol a tulajdonos már én vagyok. Ha eladom akkor letépem róla az alsó részt amit kitöltve odaadok az új tulajdonosnak és az új tulajdonos mezőt már az ő adataival kitöltve az egész dokumentumot én küldöm el a DVLA.nak. Magyarországi gyakorlatban ez annyival módosulna hogy az új tulajdonos a nevére szóló regisztrációs dokumentummal együtt kapna egy csekket amin az átírási illetéket befizeti. Ugye milyen egyszerű?


Freelancer vagyis szabadúszó vállalkozó.
Nem tudom van-e ilyen státus Magyarországon és annak milyen adminisztrációs és anyagi vonzatai vannak. Elmondom hogy megy ez itt.
Interneten kiváltom az UTR number-t ami a vállalkozói szám. Innen kezdve vállalkozó vagyok. Telefonon csinálok egy CIS regisztrációt hogy ne 30, hanem 20%-ot vonjanak adóelőleg címén. Mostmár szabadon vállalkozhatok. Számlaképes vállalkozó vagyok bár soha nem adok számlát. Ügynökökön keresztül vagy akár direktben is dolgozhatok építőipari cégeknek mindenféle számlaadási kötelezettség nélkül. Ha ügynökségen keresztül dolgozok akkor ők adnak egy jelenléti ívet(timesheet) amit minden pénteken aláiratok a művezetővel és ami tartalmazza a ledolgozott órákat. Ez alapján egy külsős bérelszámoló cég kiszámolja a béremet, levonja a 20% adóelőleget és a saját jutalékát a többit pedig minden pénteken átutalja a számlámra. Ha direktben dolgozok a cégnek akkor a jelenléti ív kimarad. Az email címemre megküldik a bérelszámoló lapot(payslip) ami mindent tartalmaz. Milyen adminisztráció terhel engem? Aláíratni a jelenléti ívet, mentlevelet vezetni az autóval történő munkábajárásról. Ennyi. Ezt is sokallom, el is vagyok maradva a menetlevélírással legalább egy hónapot. A jelenléti ívet is csak azért íratom alá mert az alapján kapok fizetést Meg kell őriznem minden bérelszámoló lapot és havi bankelszámolást, valamint minden költségszámlát. Minden év áprilisában megyek a könyvelőmhöz. Ő összeveti a bérelszámoló lapokon szereplő jövedelmeket a banki kimutatásokkal. Utána összeszámolja a kiadásokat. Az autó mérföldköltségét, a munkaruhaszámlákat, a laptop és egyéb vállalkozáshoz szükséges elektronikai eszközök számláit és még néhány dolgot amit le lehet vonni költségként. Mindezt levonja a teljes jövedelemből és a maradékból kiszámolja mennyi személyi jövedelemadót és TB-t kell fizetnem. A jövedelem 20%-át már befizettem adóelőlegként. Ebből levonja a befizetendőket a többit visszakapom. Elküldi nekem emailben a teljes adóbevallást. Átnézem és kinyomtatom azokat az oldalakat amiket alá kell írnom. Ezeket beszkennelem a gépbe és visszaküldöm. Ő másnap benyújtja az adóbevallást. Egy héten belül számlámon van a visszajáró pénz.
Mi a különbség köztem és egy alkalmazott között? A levonásokat tekintve semmi. Ugyanannyi adót és TB-t fizet az alkalmazott is. Egyetlen lényeges különbség van. A vállalkozónak nem jár fizetett szabadság az alkalmazott viszont nem tudja levonni a költségeit. A legtöbben azon csodálkoznak mindig hogy miért nem adok számlát. Miért is kéne? Mi a számla? Egy papír, ami igazolja hogy a cég vagy az ügynökség kifizetett engem én pedig a másolatával igazolom hogy átvettem az összeget. A bérelszámoló lap tökéletesen megfelel erre a célra. Rajta van minden kifizetés ami kell. A másolata igazolja hogy a cég vagy ügynökség kifizetett engem. A banki havi elszámolásokon pedig rajta van hogy megkaptam a pénzt. Minek a számla?
Meggyőződésem hogy a bürokrácia az élet megrontója.


Fogyatékosok.
Ne ejtsünk most szót a fogyatékos közlekedés magyarországi megsegítésének gyakorlatáról. Tudjuk amit tudunk. Inkább nézzünk néhány itteni ötletet.
A fogyatékos társadalom viszonylag kis részét teszik ki a vakok mégis kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedésük segítésének. Egyébként minden közlekedő ember figyel rájuk és segíti őket. Gyalogátkelő helyeken a járdalapok felülete speciális dudoros kialakítású hogy cipőn keresztül is érezni lehessen. A nagy ötlet viszont az hogy ez a dudoros felület egy méter szélességben a házfalakig folytatódik. Ha tehát egy vak ember megy a járdán akkor előbb-utóbb rálép erre a felületre ami jelzi neki hogy most éppen gyalogátkelőhelynél jár. Mivel a járművek zajából tudja melyik oldalon van így ezen a burkolaton egy derékszögű fordulatot téve néhány lépéssel az út szélén van. Ott pedig már mindig van valaki aki átsegíti vagy a lámpa hangjelzését figyeli. img_20160605_123859.jpg
A kerekesszékesek közlekedésére mondhatnám hogy mindenhol akadálymentesítve van de nem igaz. Valóban minden út és járda használható nekik a legjelentéktelenebb legrejtettebb helyeken is. Nagyon sok főút feletti gyalogoshíd van de mind vagy egyenes vagy spirális rámpával van építve. Egyedül a metróállomások nincsenek még mindenhol lifttel felszerelve de folyamatosan dolgoznak rajta. A kb négyszáz metróállomásból talán száz már használható mozgássérülteknek is. A kerekesszékeseket segítő rámpák és liftek egyébként a babakocsit toló anyák számára is nagy segítség. 2016-06-06_183410.jpg
A buszokon a tolókocsik és babakocsik részére külön hely van kialakítva. Minden üléstől karnyújtásnyira elérhető egy leszállásjelző gomb. Ezen a gombon Braille írással is jelezve van hogy az egy leszállást jelző gomb. Miért van másmilyen gomb is? Igen, van egyetlen egy amivel a kerekesszékes jelzi leszállási szándékát és egyben a sofőrnek azt hogy a megállóban a rámpát ki kell engednie a busz oldalából.


Üzletpolitika.
Magyarországon a fogyasztásra ösztönzés leragadt a reklámok és akciók szintjén. Itt a legjelentősebb fogyasztásra csábító üzletpolitika a minél többet vásárolsz annál olcsóbban kapod. Talán a tej példája mutatja legjobban. Itt pintben mérik a tejet, ami kicsit több mint fél liter. Egy pint tej 50penny de hat pint ami 3,6 liter az két font. Hatszoros mennyiségi növekedéshez tartozik négyszeres árnövekedés. Szinte minden terméknél ki van írva hogy mennyivel olcsóbb ha kettőt-hármat-négyet veszel. Fogyassz fogyassz és fogyassz mert az pörgeti a gazdaságot és teremt munkahelyeket. Bementünk egy szőnyegboltba. Akartunk venni egy kis szőnyeget. Tíz font volt. Aztán úgy döntöttünk hogy kellene még egy. Mikor fizettem nyújtom a húszfontost, merthogy a két szőnyeg egy magyarnak húsz font. Az eladó visszaadott két fontot. Mivel kettőt vettünk. Nem alkudtam, nem kértem. Így kell a vevőt megfogni és sikeres üzletet vinni.


Oktatás.
Ódákat lehetne zengeni a magyar-brit oktatási rendszer közötti különbségekről hol az egyik előnyeit kiemelve hol a másikét.
Régi elcsépelt közhely az hogy az életnek tanulunk nem az iskolának. Na de akkor modellezzük le az életet. Ne a magyart ahol a többség munka után még meggebed hanem az angolt. Minimális házi feladat vagy semmi. Hogy csinálnám Magyarországon? Maradjon meg a jelenlegi oktatási rendszer de szüntessük meg a házi feladatot. Vegyük az iskolát munkahelynek. Tanítás órákra bontva utána feladatok megoldása tanári felügyelettel, az ISKOLÁBAN. Ha valaki mögött az iskola kapuja becsukódott akkor onnan élje a gyerekek életét. Legyen gyerek, hagyják gyereknek lenni. Ez ugye mindjárt járulékos haszonként magával hozná azt hogy nem kell iskolatáska hiszen minek vigye haza? A házi feladat a legostobább oktatási találmány amit valaha is bevezettek. Magyarországon ezt pedig a végletekig kiterjesztették egészen odáig hogy szó szerint elrabolja a gyerekkort.
Ugye az köztudott hogy a gyerekek kegyetlenek. Nincs kialakulva bennük a tolerancia képessége. Mindent ami eltér a megszokottól kifiguráznak, kicsúfolnak. Éppen ezért itt minden osztályba betesznek egy enyhe értelmi, vagy testi fogyatékos gyereket. Pontosan azért hogy megtanulják a másság elfogadását. Úgy nőnek fel hogy fel sem tűnik nekik hogy egyikük nem focizik velük az udvaron mert tolókocsis. Ezekre a fogyatékos gyerekekre külön tanár felügyel amíg az iskola területén tartózkodnak. Ez biztos nem olcsó de ha van valami ami sokszorosan megtérül akkor az ez.

 

Ugyan megígértem hogy munkáról nem írok de van egy dolog amiről szót kell ejteni. Magyarországon a munkaidő kettős tagolású. Van egy félórás szünet délben és azt sem fizetik. Itt kétszer fél óra van, abból az egyiket kötelező fizetni de mostmár szinte minden cég fizeti mindkettőt. A lényeg mégsem ez hanem a három órás szakaszokra tagolt munkaidő. Az egyik szünet tíz órakor van a másik délután egykor. Két-három órát könnyebb folyamatos munkával tölteni mint négy-öt órát. Sokkal hatékonyabb így a munka.

Nagy általánosságban ezeket emelném ki mint az élhető országhoz vezető út lépcsőfokait.


Mindezekhez jönnek még olyan figyelmességek hogy minden készpénzfelvétel ingyenes, de még akkor is ha a Barclays bankfiók oldalán lévő Barclays automatából HSBC bankkártyával veszek ki pénzt. Minden automatából minden bankkártyával ingyenes a pénzfelvét.
Hipermarketek pénztárai is készpénz felvevő helyek. Mikor kártyával fizetek a pénztáros megkérdi hogy kérek-e készpénzt. Ha igen akkor odaadja a kért összeget, és a vásárolt áru értéke a kapott készpénzzel együtt kerül levonásra a kártyáról.


Szóval ilyen apróságoktól lesz élhető egy ország. C kosaras helyett D kosaras. Nem nagy dolog de jólesik.

Nem gondolom hogy a pályázati írásokból bármi is megvalósul. Magyarország egy magas lázban vergődő vírusos beteghez hasonlít ahol a szervezet nem ellenanyagot termel a vírus legyőzéséhez hanem ellenvírusokat hoz létre és végül az egész szervezet vírusok harcterévé válik. Jobb és baloldali vírusok harcolnak egymással, próbálva a szervezet minél több sejtjét a maguk oldalára állítani és közben nem veszik észre hogy a beteg meghal.

 Egy ilyen http://lattilad.org/vicky/doku.php/blog/in_memoriam_eselyegyenlosegi_torekvesek országban ahol törvény van az akadálymentesítésről és senki sem kéri számon a törvény betartását nem fognak járdaszigeteket építeni a gyalogátkelőkhöz. Nem fog egyszerűsödni az autóátírás vagy a vállalkozói adminisztráció hiszen Magyarországon mindenki potenciális adócsaló az adóhivatal szemében. Ne legyenek illúzióink nehogymá’ egy emigráns praktikusat javasoljon otthon. Ez csak egy könnyed eszmefuttatás volt arról hogy mitől élhető egy ország.

738 komment