HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

A Hit védelmében...

2013.06.02. 20:47 diggerdriver

Ez a poszt megint egy indulatokat gerjesztő poszt lesz. Kényes témát érint. Az emberek hitét.

Mi a hit? Csak a vallás? Hajlamosak vagyunk azt hinni hogy igen így aztán aki nem vallásos hívő az igaza tudatában hajlamos támadni a hívőt. Pedig mindannyian hiszünk valamiben.

Erről szól ez az írás.

Na akkor beszéljünk egy kicsit a hitről. 
Minden oldalról próbálom megvilágítani a kérdést és próbálok finoman fogalmazni de ha valakit mégis megbántanék akkor előre is elnézést kérek. 
Mi a hit? A hit az remény egy később bekövetkezendő dolog iránt. 
Akkor maradjunk is ennyiben és fűzzük tovább a gondolatmenetet. 
Valaki hisz Istenben. Mindezt teszi különböző vallások égisze alatt. 
Aztán valaki hisz a különböző egészségesnek mondott táplálkozás rendszerekben. 
Van aki abban hisz hogy 47évesen egy idegen országban megtalálja a családja és maga boldogulását. 
Abban is sokan hisznek hogy majd egyszer valamilyen szerencsejátékon nagy összeget nyernek. 
Igen sokan hisznek az alkohol problémamegoldó képességében. 
Sokan magában a hedonizmusban hisznek és az élet élvezetét tartják elsődlegesnek. 
Aztán rengetegen hiszünk az örök szerelemben pedig már tudjuk hogy a húszévesen a parkban a padon elsuttogott szeretlek teljesen más mint a huszonötödik házassági évfordulón kimondott szeretlek. Nem kevesebb csak más. 
Van néhány közös dolog a felsoroltakban. Elsősorban is pénzbe kerül mind. 
Viszont, és itt jön a lényeg a nem vallásos emberek előszeretettel gúnyolják és nevetik ki a vallásosakat. Valami szent őrültekként tekintenek rájuk és a tiszteletük is inkább a bolondok iránti tiszteletre hasonlít. Magamat sem vonnám ki a sorból. 
Azt mondják hogy az egyházaknak igen nagy bevételük van. 
Akik a lottóötösben vagy egyéb szerencsejátékban hisznek iszonyatos pénzekkel támogatják a szerencsejáték ipart. Szerintem a világ szerencsejátékain megforduló pénz simán pariban van az egyházakhoz befolyó összeggel. 
Azt mondják hogy az egyházak érdemtelenül jutnak ezekhez a pénzekhez. 
Szerintem nem az a kérdés hogy valaki mennyit fizet valamiért hanem az a lényeg hogy a pénzéért kapott szolgáltatással meg van e elégedve. 
Ha valaki úgy gondolja hogy lelki egyensúlya a lelki békéje megéri azt az összeget amit fizet például a Hit Gyülekezetnek akkor EZÉRT kinek van alapja bírálni őket. 
Lehet hogy az a valaki a megtérése előtt sokkal többet fizetett a különböző függőségeiért. 
Megtért eljár egy közösségbe és hasznos tagja a társadalomnak. Mi a probléma? 
Ugyanezek az emberek akik támadják a hívőket a saját megfellebbezhetetlen materialista világnézetüket tartják mindenhatónak. Csak a racionális megmagyarázható világban hisznek.
Miért van az hogy szinte csak az Istenhívők részesülnek abban a kivételes figyelemben hogy a nemhívők megkérdőjelezik a hitüket? Pusztán azért mert észérvekkel nem megmagyarázhatóak a vallás tanításai? 
Ugyanúgy kétségeim vannak a gojibogyó vagy a PI víz hatásaival szemben is. Ha valaki súlyos beteg és Istenhez imádkozik majd meggyógyul az Isten létezését bizonyítja? 
Ha valaki súlyos beteg és PI vizet iszik majd meggyógyul az bizonyítja a PI víz gyógyító hatását? Ha valaki súlyos beteg és minden mindegy alapon pacalpörköltet eszik majd meggyógyul azt a pacalpörkölt gyógyította meg? 
Minden csodálatos gyógyulásnak legalább annyi ellenpéldája létezik. 
Példának szoktam felhozni a baromi egészséges életet élő sportember az idősebb Schirilla esetét aki 60évesen halt meg míg a jó öreg Churchill napi liter töménnyel meg hatalmas szivarokkal 91évesen halt meg és mikor megkérdezték tőle mi a hosszú élet titka azt válaszolta „no sport“. 
Lényeg a lényeg hogy mindenféle ipar ami az emberek hitére vagy hiszékenységére épül hatalmasat kaszál. 
Mit kap a Istenhívő az egyháztól? Hitet a jelenben és hitet a túlvilágban. 
Mit kap vega-paleo a pénzéért? Reményt a hosszabb és egészségesebb életre. 
Mit kap a lottózó a fogadóirodában? Esélyt a nyerésre. 
Vagy mit kapok én a azért a nem kevés pénzért amit beleöltem az angliai kitelepülésbe? 
Hitet, reményt és esélyt a boldogulásra. 
Kihasználnak bennünket? Mindegyikünk meg van győződve róla hogy a TÖBBIEKET igen de minket nem. 
Tavaly halottak napján elmentünk a Westminster katedrálisba ahol gyertyagyújtó helyek vannak kialakítva egy kosárban mécsesekkel és becsületkasszával miszerint 50penny egy mécses. Ebből a mécsesből 1fontért 20at veszek a poundlandban. A templomban viszont kifizetem 1,50-et három mécsesért. Eszembe sem jutott volna vinni mécsest vagy nem fizetni érte. Nekem megérte hogy méltó helyen gyújthatok mécsest elhunytaim emlékére. Ha racionálisan nézem akkor az egyház kizsákmányolt. 
Én mégsem érzem így. 
Ezért mondom én nemhívő és meggyőződéses ateistaként hogy a HIT az összetettebb kérdés minthogy észérvekkel meg tudjuk magyarázni. 
Még azok az emberek is akik meggyőződéssel vallják hogy ők aztán nem hisznek semmiben még nekik is lehet olyan apró szertartásuk vagy rigolyájuk amik a hit kategóriájába tartoznak. 
Van akinek csak annyi hogy hisz benne hogy reggel elindulás előtt ha kétszer le és felkapcsolja a villanyt akkor jó napja lesz. Vagy a zokniját fordítva veszi fel direkt. 
Az emberi elme kiváltsága a hit és él is vele mindenki. Természetesen vissza is élnek vele sokan. Az Istenben vagy egy ESZMÉBEN való hit embermilliók halálát okozták a történelem folyamán és még manapság is. 
Mindenben racionalitást keresünk ok és okozati összefüggéseket meg logikusan a materialista világszemlélettel megmagyarázható logikus folyamatokat. Ezért vagyunk ateisták. Nincs ezzel semmi baj. DE. 
Miért kell nekünk a más világnézetű emberekben kétségeket ébreszteni és miért kapacitáljuk őket hogy magyarázzák meg a megmagyarázhatatlant. 
Ők hisznek és nem keresnek racionális érveket pro és kontra. 
Mert hinni jó. 
Ez olyan mintha a 3éves gyereknek próbálnád elmagyarázni hogy statikailag lehetetlen mézeskalácsból házat építeni. Hol érdekli öt ez? 
Vagy Téged mikor nézed a Star Warsot érdekel az hogy mennyi fizikai anomália van benne? 
A vallásnak vitathatatlan közösségformáló ereje van. 
A mesék is hatnak a gyerekek személyiségfejlődésére. 
Vallásos nagyszüleink kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb életet éltek mint mi és ebben vitathatatlan szerepe volt a vallásnak is. 
Miért akarjuk elvenni a hívő emberek hitét? 
Én kicsit sem hiszek semmi teremtéselméletben mégis rengeteg példát tudnék felhozni ami cáfolja az evolúciót. 
Kérdéseket teszünk fel és tudjuk hogy nincs rá racionális válasz. Így már maga a kérdésfeltevés is értelmetlen. Mi ateisták nem azért megyünk a templomba mert vallásosak vagyunk még kevésbé bálványt imádni. 
Az emberi ALKOTÁSBAN gyönyörködünk. A MŰVÉSZETBEN.
Mert JÓ a szemnek és a léleknek. Mert érdek nélkül tetszik. 
Mert csodálatosak az építészeti megoldások pláne az adott kor műszaki fejlettségének tükrében. Amikor megállok egy katedrális kupolája alatt egyszerre érzem hogy milyen kicsi az ember és mégis milyen nagy hogy ezt létrehozta. 
Aki ezt megtagadja magától az szegényebb lesz. 

Csak egy dolgot próbálok itt elmagyarázni. 
Azt hogy mindez nem az egyházak kiváltsága. A fogyasztói társadalom ugyanez. 
Nem kell neked venni a fáradtságot és elmenni a templomba igéért. Odahozzák Neked helybe. Vagy reklámújságok formájában vagy egy film közbeni reklámbetétekkel. Elmondják Neked hogy vedd meg a legújabb 12pengés borotvát mert azzal egyszer kell csak borotválkoznod és soha többet nem nő ki a szőröd. Megmondják hogy vedd meg a legújabb telefont mert annak három gigával nagyobb a memóriája mint a régi szarodnak. Megmondják mit egyél mit igyál mibe öltözködj és mivel járjál. 
Miben különbözik ez az igehirdetéstől? Több reklámot hallasz egy héten mint hívő a papot hétvégén. Persze azzal nyugtatjuk magunkat hogy mi aztán nem ezek alapján vásárolunk meg mi aztán oda sem figyelünk. Miránk ezek nem hatnak. Ha ez így lenne akkor nem költenének rá százmilliárdokat. Szerinted az út melletti reklámtáblákat tudatosan megnézi valaki? Nem nagyon. Ezek tudat alatt hatnak. 
Mennyivel kisebb hülyítés ez mint az ige a szószékről? 
A globalizáció a fogyasztói társadalom is a vallás egyik formája aminek mindannyian áldozatai vagyunk. Persze mi szentül meg vagyunk győződve róla hogy csak a haszonélvezői vagyunk. 
De az egyház az aztán az igazi nagy átverő. 
Mint ahogy én is most miközben ezt az eszmefuttatást lepötyögtem megittam egy doboz GUINNES-t amit a buszmegállóban látott reklám hatására vettem. Most akkor meg vagyok hülyítve vagy nem? 

Hol a határ? Ki számít becsapottnak? Az istenhívő az már eleve becsapott vagy csak ha anyagilag is támogatja az egyházat? 
Ez a világ az elvakításra a becsapásra épül. Becsapnak a politikusok becsapnak a papok becsap mindenki a benzinkutastól virágárusig. 
Miért pont az egyház lógna ki a sorból? Csak az egyház nem kispályán játszik. Mindig tudta hova kell állni kihez kell dörgölőzni. Mindegy melyik alakulatról beszélünk. 
A két legnagyobb erőszakosan terjeszkedő egyház a muzulmán és keresztény vallás mindig élethalál harcot vívott egymással a történelem folyamán. Hol az egyik hol a másik tudott tért hódítani. Most a muzulmánoknak áll a zászló. 
A 70-es évekbeli olajárrobbanástól kezdve töretlen sebességgel terjeszkednek. Európában ugyanúgy mint a Távol és Közel Keleten. 
A világ legnépesebb muzulmán országa Indonézia. 
Persze a keresztény egyházak próbálnak talpon maradni ezért a politikát kiszolgálva jutnak anyagi javakhoz. Az egyházi iskolák szaporodó száma jól mutatja ezt. Cserébe nincs más dolguk csak a megfelelő számú szavazót kell szállítaniuk a pártoknak. 
Na és itt kezdődik valójában a hívek megtévesztése kihasználása elvakítása. Addig amíg Isten országáról beszél egy pap a szószékről addig nincs baj de amint Orbán országáról kezd beszélni ott már keményen hülyítés zajlik. Persze a hallgatóság legnagyobb része nem is olyan rég még a párttitkár elvtársnak itta minden szavát. Az sem volt kisebb hülyítés. 
Egyébként az emberek szeretik ha hülyítik őket. Szeretik ha meghatározzák nekik hogy miben higgyenek. Kényelmes dolog nem kell gondolkodni. Kijelölik az utat és a csorda megy a vezérürü után. 
Iparágak épülnek erre a birkaszemléletre. A divatvilág ebből profitál milliárdokat. Most mondhatnánk hogy hát persze ez a nők hülyesége. 
Igen? Akkor az auto-motor formatervezés nem divatirányzatok trendek hatására olyan amilyen? Az elektronikus kütyük tv-k telefonok navigációs bazárok legnagyobb felvevőpiaca a férfitársadalom. Kijelölik az utat mi pedig megyünk rajta. Mi talán kevésbé vagyunk becsapott átvert kihasznált elvakított emberek mint a hívők?
Teljesen lényegtelen dolog hogy valaki eszik csülköt vagy nem, lottózik vagy nem, kapcsolgatja a villanyt vagy balkézzel megvakarja a jobb fülét. Az a lényeg hogy hit (remény) nélkül nem élhet ember. 
Mindenki hisz, reménykedik valamiben csak egyet nem tanultunk meg. TISZTELNI a másik hitét.  
Továbbra is fenntartom hogy aki hívőként anyagi áldozatot hoz az egyháza gyarapodása érdekében azt az embert kigúnyolni, megvezetett átvert embernek beállítani olyan mintha saját magunkat figuráznánk ki a saját hitünkért, reményeinkért. 
Mi semmiben sem különbözünk egy hívő embertől mert mi is hiszünk. Ja hogy mi nem ugyanabban meg minket nem vernek át meg a mi hitünk az tényeken alapszik. Lószart. Egy fokkal sem vagyunk különbek. 
A megtévesztett hívők pénzéből építették a gyömrői úti csarnokot? Csakúgy mint a Béres birodalmat felépítették hiszékeny emberek pénzéből akik hittek, hisznek a Béres csepp gyógyító hatásában. Persze most felhördülnek a Béres csepp fogyasztók hogy az aztán valódi gyógyszer az aztán tényleg hat. Igen körülbelül mint az ima. Vagy meggyógyulsz tőle vagy nem de az biztos. Látogassatok el valamikor a sokfelé fellelhető csodatévő forrásokhoz. Százszámra vannak körülöttük a hálálkodó táblák amibe megköszönik a csodálatos gyógyulást. 
Mindenki meg van győződve a saját hite megalapozottságában és egyben sajnálkozik vagy éppen ellenségesen tekint a másik ember hitére. Ennek a mentalitásnak a folyományaként hány millió ember halt meg a történelmi korokban és hány hal meg most is szörnyű kínok között? 
Különböző egyházak iszonyatos pénzeket költenek a saját vallásuk nagyságának reprezentálására. Mindegy hogy a Hitgyülekezet csarnokát vagy a Sagrada Familiát említem.. Közben gyerek millióknak nem jut elegendő étel ebben a világban. 
Tudjuk hogy nem jól van ez így. De becsukjuk a szemünket fülünket és azzal intézzük el a dolgot hogy úgysem tehetünk ellene semmit. Néha megnyugtatjuk a lelkiismeretünket némi adománnyal amiről tudjuk hogy szinte soha nem ér el oda ahova szánjuk. De HISZÜNK benne hogy ott majd valakin segít. 
Na egyelőre ennyi. 
Várom a reakciókat. 

 1219419_1.jpg

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr945340890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szt Elvíz 2013.06.08. 20:58:50

Nagyszerű írás! Minden szavával egyetértek!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.20. 17:24:01

jó írás! annyit tennék hozzá, hogy a magát hiperlogikusnak és racionálisnak tartó ateizmus/materializmus sem hiperlogikus és nem is racionális

arról nem is beszélve, hogy a legtöbb magát ateistának/materialistának valló ember sincs túlságosan meggyőződve a saját világnézete igazáról, ahogy a vallásosok többsége se

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.20. 21:56:05

@endike: Igen de régen a vallásosak irtották a hitetleneket most meg az ateisták gúnyolják a hívőket. Egyik sem fér el a másiktól.

james80 (törölt) 2013.06.24. 10:53:54

@diggerdriver: Annyit megjegyeznék , hogy nagyon demokratikusan a vallásosak egymást is irtották.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.24. 22:03:10

@james80: Igy van.
Egyébként belegondoltál már abba hogy miről szólnak a vallásháborúk?
Embereket megölni azért mert nem ugyanazt hiszik vagy csak egyszerűen más formában.
A mai világban ez már nagyon abszurdnak tűnik.
Nem beszélve arról hogy jelenleg is egy nagyon véres vallásháború közepén vagyunk. Ráadásul vesztésre állunk.

james80 (törölt) 2013.06.25. 09:51:11

@diggerdriver: A vallás mint minden egyéb csak egy indok a háborúra. Tipikus van rajta sapka nincs rajta sapka.
Mindig van-kell valami amivel lehet irányítani.
Nem gondolom , hogy most vallási háború lenne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.25. 20:58:31

@james80: Indok nélkül semmi sincs. Ha valami indok nélkül történik annak azaz indoka hogy nincs indoka.

Kőkemény vallásháború zajlik. Véres és békés eszközökkel. Véres eszközök a terrorizmus békés a bevándorlás. Utóbbi a veszélyesebb.Harminc évvel ezelőtt nem volt muzulmán állam Európában. Most van néhány. Már a nyugati demokráciákban is több mecset épül mint templom. Maga az "igazhitű" jelző is egy kirekesztő kifejezés, kirekeszti azokat akik nem muzulmánok.

james80 (törölt) 2013.06.25. 21:30:47

@diggerdriver: Ez a felvetésed eléggé érdekes.(a vallásháborús)Meglehetősen nehéz nyugodtan véleményt formálni róla. De elgondolkodtató , hogy nem egy francia volt ellenálló mondta , hogy ha tudták volna , hogy ez lesz Franciaországból inkább a németek oldalán harcolnak.
Barbara Lerner Spectre egymaga több kárt tesz mint 1000 szélsőséges iszlamista. (Az utolsó mondatomat egyszerűen nem tudtam nem leírni.)

justStevee 2013.09.02. 11:20:15

Ez nagyon jó!!! Szintén egyetértek minden szavával. Én is ateista vagyok/ateistának tartom magam, de ennek ellenére nagyon jókat szoktam beszélgetni a vallásról, vallásos ismerőseimmel. :D Mondjuk itt Angliában hiányzik, mert angolul elég nehézkesen tudom osztani az eszet :D

Hit pedig kell, különben nem hinnék a jövőmben :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 10:07:31

A villany fel-és lekapcsolgatása (gáztűzhely ellenőrzése huszonötször, zoknihúzás fordítva, kockakő számolgatás egy bizonyos számig stb.) nem hit, hanem kényszerbetegség. Én csak tudom :(.

Ajánlom neked Jodi Picoult: Gyere haza című regényét, amely egy vallásos közösség és egy meleg pár bírósági peréről szól, mely a meleg pár egyik tagjának embriója elhelyezése körül bonyolódik. Na abban aztán van minden...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.10. 20:02:11

Na, én most marha nagyképű leszek. Ha tőlem megkérdezik,hogy kiben/miben hiszek, akkor azt mondom, hogy magamban hiszek, ami nagyjából így is van.
Gáz, mi?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 21:04:16

Azt Te csak gondolod hogy csak magadban hiszel.
Én kapásból fel tudok sorolni néhány dolgot amiben hiszel és Te ezt a sort tudnád folytatni.
Hiszel például abban hogy a gyerekeidnek hosszú és sikeres élete lesz.
Hiszel abban hogy a vállalkozásotok mindig biztosítani fogja a megélhetéseteket.
Hiszel abban hogy a férjeddel békés nyugodt öregkort fogtok megérni sok sok unokával körülvéve.

Most mondhatnád hogy ezeket reméled.
Az írásom elején hogy szól a mondat?
"Mi a hit? A hit az remény egy később bekövetkezendő dolog iránt."
Erről van szó.
Kívánom hogy minden hited teljesüljön.

bpetya75 2014.10.17. 00:52:52

Szépen körüljártad a témát. Nem mondom, hogy minden soroddal egyetértek, de az alapkoncepcióval teljes mértékben.

Egyébként mikor van időd ilyesmikről elmélkedni? ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.17. 22:51:44

Mikor?
Munka közben.
Látod ennyire figyelek én munka közben.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.10.19. 19:22:12

@diggerdriver:

Remélem azért néha kiordítasz a többi melósnak hogy:

Lengő teher alá ne állj amíg én elmélkedek.
:-)
süti beállítások módosítása