HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Kövérmadár [swe]: @upgrade: Itt, ha jol tudom, akkor 25 nap. Viszont nem no idovel, mint Magyarorszagon. A kulonbo... (2018.12.14. 01:12) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Öreg tölgy: Jó zenék. Szeretem a jó zenét. Csak nem hallgatok. (2018.11.27. 19:54) Hogyan lettem illiberális?
  • diggerdriver: @bandika57: Köszi (2018.11.25. 19:18) Gőzgépfesztivál 2018
  • emzperx: Erre a gondolatmenetre van egy vicc amikor a megfagyott pocsolya öntudatra ébred - majd felteszi m... (2018.11.20. 20:46) Egy marék por
  • szociál: @Quercus erdész: Libsizel közben a góréd nyitott egy muszlimsimogatót, olyan nyelveseket váltana... (2018.10.16. 20:25) Mi van ha mégis?

Címkék

Az élet egy gasztrokaland...

2014.05.17. 22:29 diggerdriver

Ez az írásom a Határátkekelőn jelent meg e be kell tennem ide is hogy teljes legyen a kép.

Együnk.

Enni jó. Mindig. Mindenhol. Az étkezés az egyik központi kérdés az ember életében.

Bárhová vessen az élet ezt az egyet nem vihetjük magunkkal maradéktalanul. Valami mindig hiányozni fog, valami soha nem lesz olyan mint otthon. Van aki ezt személyes tragédiaként éli meg van aki átlép rajta és simán integrálódik új hazája ételei közé.

Normális ember elfogadja azt hogy az új életében az ételek is újak.

Magyarországon rengeteget sütöttem főztem itt eddig egyszer csináltam egy töltött paprikát meg talán kétszer szalonnás paprikás tojásrántottát.

Nagyon jól elvagyunk az itt kapható ételekkel sőt a hazai ízeket is megtaláltuk.

Mikor kijöttünk spórolni kellett sok pénzt nem költhettünk mert nem tudtuk mikor találok munkát.

Egy heti bevásárlás megvolt 40fontból.

Legelsőként egy dolog tűnt fel. Az angolok nem ismerik a sót.

Minden sótlan. Jóízű fűszeres de sótlan.

Mi úgy kezdtük hogy a legolcsóbb készételeket a legolcsóbb konzerveket és egyébként is mindenből a lehető legolcsóbbat vettük.

A készételekről aztán később leszoktunk de maradt néhány amit ma is megeszek néha.

Egy 50penny-s paradicsomos húsgombóc egy zacskó 50penny-s főtt rizzsel ma is kedvenc vacsoráim közé tartozik.1.jpg

A skót tojásfasírt is ami két fasírtgombóc egész tojással a közepén.

Ami pedig a dőzsölés netovábbja az a Chunky Chicken ami már horribilis 80penny-s árban kapható akciósan és csirkemell darabok valami egészen kiváló fehér szószban.

Azért annyi minden bevásárlásnál jutott hogy vegyünk a grillpultnál egy egész grillcsirkét vagy sült csülköt.2014-05-17_204640.jpg

Aztán kezdett jobban menni a sorunk és néha már jutott vendéglőre is.Ez itt a tradicionális angol ételpáros az Angol Reggeli és a Fish & Chips.3.jpg

A vendéglők árszínvonala és a kapott étel sokszor nincs arányban egymással.

A legrosszabb Fish & Chipset egy kosher vendéglőben ettük 15fontért és az egyik legjobb a az ASDA büféjében van 5fontért.

Volt itt Golders Greenben egy Charlie's nevű olasz vendéglő. Elképesztően családias hangulatú végtelenül udvarias kiszolgálású jó konyhájú vendéglő közepes árakkal.4.jpg

Sokat jártunk oda de sajnos megszűnt. Kerestünk egy másik olasz vendéglőt.

Egy felkapott jóhírű helyet találtunk és ott ettük életünk legrosszabb pizzáját.

Szoktunk enni angol PUB-okban is és ott korrekt áron korrekt minőséget lehet kapni.2014-05-17_204953.jpg

A gyorséttermek is a kedvenceink közé tartoznak főleg a KFC. Tizenhat fontért már egy nagy papírvödör rántott csirkét kapni ami két napra elég.

Hétvégenként megyünk heti bevásárlásra Edmontonba.

Első utunk a Munchies vendéglőbe vezet.

Már több mint törzsvendégek vagyunk ott, mármár családtagok.

Török vendéglő török ételek nélkül.

A főszakács ciprusi török.

Megkülönböztetett figyelemmel szolgálnak ki.

Egyik szombaton a feleségem nem jól érezte magát és nem ette meg az összes ételt csak a felét.

A főszakács kijött megkérdezte hogy mi a baj, ha nem jó az étel akkor hoz másikat.

Következő héten első kérdés hogy van meggyógyult e már.

A legdrágább étel 6 font.

Lehet összeállítani is ételt különböző hozzávalókból.

Ez itt dupla adag máj(erősen médium)egy adag, (2db) bacon, egy adag gomba, egy adag krumplipüré.6.jpg

Ez pedig a Penne Chicken ami 5font és csirkemell kockák gombával valamint igen kiváló gombás szósszal. Olyan nagy adag hogy alig bírom megenni pedig kilókban mérik amire hitelesítve vagyok.2014-05-17_205302.jpg

Utána a piacon bevásárolunk gyümölcsökből, esetleg zöldségekből.

Aztán irány a LIDL.

Én minden munkanapra megveszem amit munkába viszek, általában szalámit, sonkát, halat, sajtot. Tény hogy húsmentes napra nem emlékszem rövid életem folyamán.

Megvesszük a hétre való csokoládé, keksz, jégkrém, puding, margarin adagot, a vegyiárut, a friss pékárut, a lekvárokat.

Kedvencem a fekete ribizli és a narancslekvár.

Előbbi tele gyümölccsel utóbbi tele narancshéjjal.

Aszalt gyümölcsökből is betermelek meg az egyik favoritomból a makadámdióból. A lidl-nek kiváló és olcsó saját péksége van ott is megvannak a kedvencek.

Utóbb hogy voltunk valamilyen vadhús napok lehettek mert jávorszarvas húst meg kenguru húst is lehetett kapni. Én vettem négy konyhakész fürjet levesnek 5fontért.

Vagy a LIDL-ben vagy a hentesnél szoktuk megvenni a húsadagot pörköltnek vagy sülthúsnak.2014-05-17_205539.jpg

Itt van egy hétvégi LIDL számla két képben hogy olvasható legyen.2014-05-17_205651.jpg

2014-05-17_205705.jpg

Ha leveszem belőle a Toast sütőt meg a pólókat ami nem heti élelmiszer akkor 51font a vége. Ehhez még hozzájön a piacon gyümölcs 5-10fontért meg hús a hentestől max 10-20fontért.

A Munchiez borravalóval 15 font a charity csetreszei max 5font.

Mindent összevetve LIDL-Munchiez-piac-hentes-charity 100font.

Az autó csomagtartója tele.

Gyakorlatilag nincs olyan alkatrésze az állatoknak ami jelen van a magyar konyhában és itt ne lehetne kapni.

A disznókörömtől a pacalig a báránynyelvtől az ököruszályig minden van.

Ahol lakunk a sarkon van egy éjjel-nappal nyitva tartó török bolt.

Valami hihetetlen árukínálattal. Lehet kapni magyar tejfölt Piros Aranyat Gulyáskrémet Boci csokit Soproni Ászokot Gyulai kolbászt (nem egyszerre mindent) és rengeteg lengyel füstölt árut.

Zsírjára lesütött húst kolbászkarikákkal, olyan kolbászt mint a Debreceni, füstölt főtt csíkokra vágott malacfület Kabanossi kolbászt sőt véres és májas hurkát is.8.jpg

Utoljára felfedeztem hogy árulnak sózott fehér szalonnát apróra vágott hagymába vagy snidlingbe forgatva.

Még főtt tokaszalonna is van igaz nem paprikába hanem zöldfűszerekbe forgatva. Hordós kovászos uborka sem hiányzik.

A fűszerek és különböző szószok mártások terén valami elképesztő a választék mindenhol.2014-05-17_210445.jpg

Savanyúságokból is minden igény ki van elégítve.

Kedvencem a szeletelt jalapeno paprika ami csak egyszer csíp.

Ha nagyon erősre vágyok akkor Ass Blastert teszek az ételbe.2014-05-17_210559.jpg

Két éve kaptam egy üveggel de még van belőle.

Sajnos édességekből is többet kínálnak mint aminek ellen tudnék állni.11.jpg

A Tesco-s tiramisu nagy kedvencünk de ha megkívánjuk akkor veszünk kürtős kalácsot Dobos tortát képviselő fánkot.2014-05-17_210753.jpg

Kipróbáltunk több kávézót mindenhol vannak nagyon finom kávék és más különlegességek de a Caffe Nero Hot Chokolate Milano-ja mindent visz.

Függőséget okoz.2014-05-17_210928.jpg

Azt bizton állíthatom hogy bármelyik magyar ételhez itt toronymagasan jobb minőségű alapanyagot lehet kapni mint Magyarországon.

Ráadásul az év minden napján elérhető áron.2014-05-17_211106.jpg

Ha januárban frissen szedett zsenge kelkáposztából akarsz főzeléket csinálni akkor minden adott hozzá.

Ha februárban málnát vagy cseresznyét kívánsz akkor megveszed.

Persze tudom, a magyar konyhát a hibáival együtt szeretjük.

Na de ha a Hortobágyi Kilenclyukú hidat nem tudjuk a hátunkra venni akkor miért akarjuk a magyar ízeket ide hozni?

Mindenki nosztalgiával gondol a szülői házban az anyja főztjére.

Érdekes módon mikor családot alapított új otthonnal akkor az anyját mégsem akarta magával vinni.

Az én anyám is jól főzött. Meghalt sajnos az az idő soha nem fog visszatérni.

Az első feleségem is jól főzött a második is bár teljesen máshogy.

Ezeket a változásokat el kell fogadnunk.

Számtalan hozzászólásban olvasni hogy egy adott országot bírálnak mert nincs tejföl nincs túró nincs tepertő.

Miért lenne?

Az egy másik ország. Számtalan nemzet konyhája és azok variációja megtalálható itt.14.jpg

Ki kell próbálni, át kell venni, meg kell szokni. Az élet egy kaland és egy ilyen városban mint London gasztrokaland is. Pozitívan kell hozzáállni az ismeretlenhez. Megelőlegezni a bizalmat mindenki felé sőt az ismeretlen ételek felé is.

Ha az a fő szempont hogy tepertő legyen akkor menj haza.

Ha valaki bármilyen okból nem érzi jól magát választott hazájában akkor haza kell menni és nem siránkozni mert attól semmi sem változik.

Miért mondom ezt?

Azért mert ha ilyen gondok felmerülnek ott nem ez a probléma.

Ott más gondok vannak ami ezen a szelepen keresztül fúj le.

Tapasztalatom az hogy az az ember aki az ételekre panaszkodik az mindenre panaszkodik.

Régen rossz ha az ételeket állítjuk bűnbaknak.

Nem tehetnek semmiről.

Mi így élünk így vásárolunk így eszünk.

Így vagyunk elégedettek.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr346178512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terrer 2014.05.20. 13:05:42

Anyám!!! És ezek után mondja valaki, hogy az angolok csupa ízetlen kajákat esznek!
Hatalmas és kimerítő poszt! Igen nagy szerencse, hogy ebéd után olvastam, de így is majdnem elindultam a sarki spar felé... Mondjuk a sajttól meg a hozzáevett uborkasalitól (itt a házban a finom népek tzatzikinek híjják, de attól még becsületes uborkasali az) már újra éhes vagyok:-( Pláne ilyen képek után!
Hogy lehet az, hogy ilyen élvezettel írsz az ételekről, és még nem lettél ott vagy 200 kiló?:-o

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.21. 22:41:54

@terrer:
Örülök hogy tetszett de mégjobban örülök hogy kitárgyalhatjuk a tzatziki uborkasali témát.
A nejem minden héten csinál egy vájdling tzatzikit ami csak annyiban különbözik az ubisalitól hogy nem szelve hanam reszelve van benne az uborka de attól még az becsületes uborkasali ahogy írtad.
Az van hogy Görögországot megjárt ismerőseim mind áradoznak a Cézár salátáról meg a fetasajtról meg a Tzatzikiről.
Mit mondjak egyiktől sem vagyok elájulva.
A fetánál még egy Hóvirágsajt is nagyságrendekkel jobb. A tzatziki az ubisali mint megbeszéltük a Cézár saláta mint nemzeti büszkeség lófaszba sincs egy gulyásleveshez ha már emblematikus ételeket emlegetünk.
Múlt szombaton szintén a Munchiezben ettem egy tésztaételt sült csirkemellekkel és reszelt halloumi sajttal ami reszelt mentával volt keverve.
Egy érdekes ízű de nagyon finom étel volt.
Azt azért meg kell állapítanom hogy a déli népek sajtjai messze elmaradnak az északibb népekéitől.A mozarella nélkül is el tudom képzelni az életem, na jó a parmezán az tényleg finom ráreszelve valamire.
Kicsit északabbra már más a felállás.
Ugye egyértelmű hogy a kékpenészes sajtok vernek mindent de a camabert félék is.
Az igazi nagylyukú ementáli meg valami istenkirályság.

terrer 2014.05.23. 20:27:01

@diggerdriver: hát nálunk is kétnaponta elfogy egy adag uborkasaláta, 3-4 kígóubit meghámozok, szeletelem (több garnitúra TV-shopban vett szuper kézi szeletelőim vannak már 10 éve, persze anyám rendelgette, de meg kell valljam, előítéleteim ellenére remekül működnek, sokáig élesek). Sózom-kinyomkodom, ettől néha iszonyú sósra sikerül, és nem eszi meg más :-), rá egy nagy görögjoghurt (ha nincs itthon, csalni szoktam tejföl és natúrjoghurt keverékével, de le is lehet csöpögtetni a joghurtot papírral bélelt szűrőben, hogy sűrűbb legyen), fokhagyma összenyomva, kicsi olívaolaj, bors, kicsi citromlé (ha magamnak csinálom, balzsamecet, de úgy más meg nem eszi), néhanapján ráaprítok még valamiféle hagymát, és állni hagyom. Mindig időben kell az utánpótlásról gondoskodni:-) És szeretem hozzá a sajtot, leginkább nagylyukút (így van nálunk a sparban a "magyar ementáli" kitéve) vagy még a parenyicát, bár minden más füstölt sajt is jöhet:-) Igazából húsokhoz is eszem a salátát köretként, mert kenyeret-rizst szinte egyáltalán nem eszek (nem ízlés, hanem a kalóriák miatt).
A camembert nagyon finom, főleg ha állni hagyja az ember kicsit, bár azt olvastam, hogy a benne levő penész megtelepülhet bennünk, hát a fene tudja.
A múltkor találtam egy jónak tűnő sajtreceptet, ki fogom próbálni, sajna nem tudom a linket beszúrni, de házi trappista sajt néven megtalálható.
A mediterrán népek konyhája meglehetősen ízetlen nekünk, gulyáson meg marhapörköltön szocializálódott húsevőknek, bár állítólag ezért élnek sokáig - szerintem meg a szieszta, a nyugisabb élettempó miatt:-) Mondjuk én is le tudnék lazulni a dalmát tengerparton babicot vagy plavacot iddogálva, hozzá birkasajtot rágcsálva, hosszan gondolkodva a világ és az élet eddig megoldatlan rejtélyein (lásd még: bambulás, köldök hosszas bámulása). Tudnak azok élni, na:-)

CJKrisz 2014.06.13. 17:25:15

Ass Blastert kaptam én is karácsonyra. Csak megerősíteni tudom, hogy kemény cucc. Bár láttam már olyat, aki nacho-hoz úgy tunkolja, mint más a sajtmártást, én egy jó nagy tányér bablevesbe 3-4 cseppet tettem és konkrétan vért izzadtam, mire megettem. Pedig én imádom az erőset és elég jól bírom is. Pár órával később meg a retyón tíz körömmel kapartam a csempét. :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 21:52:25

@CJKrisz:
Úgy úgy.
Én is csak 3-4 cseppenként adagolom.
Most néztem hogy űrmértékben nincs megadva de 142gramm ami nem sok de két éve kaptam és majdnem a fele megvan még.
Kemény cucc.
Mikor indítottam ezt a blogot itt tipródtam mi legyen a neve, aztán felnéztem a polcra és kitaláltam.
:))))))))))))))))))))))

CJKrisz 2014.06.17. 16:39:31

@diggerdriver:
Valahogy így képzeltem a blog keresztelőjét magam is. :))
Egyébként az üveg oldalán van valami recept, abban - ha jól emlékszem - több evőkanányi adagot említ "ízesítésképpen". Anyád, hát azt ki tudja megenni? :))
Mondjuk a jenkik se teljesen normálisak:
streetkitchen.blog.hu/2014/06/16/a_11_legdurvabb_evoverseny_az_usa-ban
Az az első hamburger már ránézésre is egy családi adag. :))))

NegyLevin 2014.07.01. 12:46:52

Kivàlo iràs...hàlàsan köszönve olvastam..csak igy tovàbb !!Blaster-Az erös izesitökkel vigyàzzatok,nem ritka az 1 millo scoville feletti sem..bizony az màr ütös erösségü..!