HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Kövérmadár [swe]: @upgrade: Itt, ha jol tudom, akkor 25 nap. Viszont nem no idovel, mint Magyarorszagon. A kulonbo... (2018.12.14. 01:12) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Öreg tölgy: Jó zenék. Szeretem a jó zenét. Csak nem hallgatok. (2018.11.27. 19:54) Hogyan lettem illiberális?
  • diggerdriver: @bandika57: Köszi (2018.11.25. 19:18) Gőzgépfesztivál 2018
  • emzperx: Erre a gondolatmenetre van egy vicc amikor a megfagyott pocsolya öntudatra ébred - majd felteszi m... (2018.11.20. 20:46) Egy marék por
  • szociál: @Quercus erdész: Libsizel közben a góréd nyitott egy muszlimsimogatót, olyan nyelveseket váltana... (2018.10.16. 20:25) Mi van ha mégis?

Címkék

Sörgyári "capriccio"

2015.08.21. 21:56 diggerdriver

Immár harmadik évben, harmadik alkalommal voltunk Tibor barátomnál Ramsbury-ben. Immáron teljes kapacitással üzemel a sörfőzde és mellette a lepárló. az ő karrierjéről és családjáról már írtam itt:

http://diggerdriver.blog.hu/2013/08/11/megvilagosodas_106

 

Most főképpen a sörgyárról szeretnék írni. A Ramsburry falu körüli földek, erdők, mezők folyók mind egy ember tulajdonában vannak. Egy nagy konzorcium az egész aminek a filozófiája az hogy önellátónak lenni és a földeken megtermett gabona egy részét végtermékként, úgymint sör és vodka értékesíteni. Megpróbálom elmondani nagy vonalakban a sörgyár működését, képekkel illusztrálva. Nem a sörkészítés folyamatáról lesz szó hanem a gyár működéséről.2015-07-22_184315.jpg                                                                       A sörgyár logója

 

Vadonatúj gyár, tavaly fejezték be a beüzemelését, Modern német technika  részleges automatizáltsággal., megtartva az angol sörfőzés hagyományait. Az üzem teljesen önellátó kivéve az elektromos áramot( napelemek érkeznek nemsokára) és a komlót. A vizet saját 195 méter mély kútjukból nyerik a szennyvizet organikus tisztítás után engedik vissza a természetbe. Az organikus tisztító az egy nagy  medence amiben növények gyökerein élő baktériumok szűrik és tisztítják a szennyvizet.2015-07-22_184841.jpg                                                         Az organikus szennyvíztisztító

A főzés után megmaradó mellékterméket, a kifőzött malátát valamint a lepárlásból visszamaradt, magas tápanyag tartalmú búza pürét a cég saját highlander szarvasmarhái eszik meg. Ide fog kerülni a hamarosan induló repce olaj sajtoló mellékterméke is.2015-07-26_154415.jpg

 

Főzés után nagy rozsdamentes acéltartályokban erjed a sör majd innen kerül lefejtésre a hordókba.2015-07-22_185954.jpg                                                                         Az acéltartályok

 

Mikor ott voltunk Tibiéknál vasárnap akkor hirtelen befutott egy rendelés hat hordó sörre. Tibivel átmentünk a gyárba és figyeltem hogyan fejti a sört. A bakon lévő hordókban még élesztőn van a sör és normál esetben ezzel együtt szállítják a PUB-okba de most Tibi bevállalta az élesztőről való lefejtést. Mivel többféle sört gyártanak a hordók dugójának a színe alapján határozzák meg milyen sör van a hordóban. Tibi beléjük ütött egy csapot és alátéve egy másik hordót fejtette át a nedűt.2015-07-22_190902.jpg                                                                               Átfejtés

 

Persze minőségellenőrzés sem maradhatott el.2015-07-22_191150.jpg                                                                                      MEO

Én is megkóstoltam a végterméket és mivel ez egy tizenkét fokra klimatizált helység a létező legfrissebben csapolt hideg sört ittam. Mintha az Isten nyúlt volna le értem. Ez a nirvána. Ez a hely kenterbe veri a Szent Péter Bazilikát. Néhány szó a sörről. Többféle sört gyártanak mind kiváló minőségű igazi angol termék. Én a keserű söröket szeretem , szerencsére gyártanak belőle többfélét is.  Testes erős sör mindegyik és az erőset nem az alkoholtartalomra értem. A szomszéd  íz alapján magasabb alkoholtartalmúnak érzi. Az a fajta ital amiből ha iszik valaki akkor azt nem szomjoltásból teszi. Ezt a sört azért isszuk mert SÖR. Így nagybetűvel.2015-07-22_192422.jpg                                                  Az iroda tetején nagy dobozokban a szárított komló

2015-07-22_192948.jpg                                                                                Időzónák

2015-07-22_193218.jpg                                                                                  Felcímkézés

 

Most pedig lássuk a vodkalepárlót. Mind a sörfözés mind a lepárlás gőzből nyeri a megfelelő hőmennyiséget ami a tulajdonképpeni főzést jelenti. A konzorcium saját erdeiből származik a fa amit leforgácsolnak és egy hipermodern kazánban felhasználnak gőzfejlesztéshez.2015-07-22_194631.jpg                                                                            Faforgács adagoló

A faforgácsot légbefúvással égeti el a kazán így a leghatékonyabb.2015-07-22_195451.jpg                                                                A kazán és vezérlőszekrénye

Mielőtt még a lepárlóba mennénk nézzük meg az üzem egyik legfontosabb előkészítőjét a malmot. Gyakorlatilag három malom áll egymás mellett mert háromféle gabonát őrölnek. Az első malom búzát őröl a vodkának. A második malom árpát őrölne de nem teszi mert a sörgyártáshoz csak megroppantani kell az árpaszemeket és ezt végzi a malom. A harmadik repcét fog őrölni repceolaj sajtoláshoz
2015-07-22_200833.jpg                                                                                    A három malom

2015-07-22_201104.jpg                                                                            A malom vezérlése

Nagy zsákokban tárolják a földre hullott magot amiért jön az erdész és kiszórja az apróvad állománynak. A földről összesepert gabonát nem teszik vissza sem a sörhöz sem a vodkához.2015-07-26_101329.jpg                                                                                Madáreledel

A malom mellett van a lepárló csarnok. Nagy rozsdamentes tartályokban erjed a gabona és mellett a futurisztikus kinézetű lepárlóban készül a vodka. Minden rozsdamentes acél vagy réz, minden hipermodern automatikus vezérlésű és minden nagyon tiszta.2015-07-26_101621.jpg                                                                          Az erjesztőtartályok

A lepárlóberendezés fantasztikus látvány. Engem valami gigantikus fúvóshangszerre emlékeztetett.2015-07-26_105217.jpg                                                                                      A lepárló

A szokásos felsőfokú angol munkavédelem is jelen van. Hatalmas elszívóberendezés biztosítja a balesetmentes alkohollefejtést. Az alkoholgőz rendkívül robbanásveszélyes munkavégzés közben is és végfelhasznált állapotban tudatmódosító szerepében is.2015-07-26_105926.jpg                                                                       Az alkoholgőz elszívó 

Az üzemnek van egy bárhelysége amit cégek szoktak kibérelni tréningekre. Magából a helyből kiindulva valamint a sörcsapokat látva a pult mögött sok kétség nem fér hozzá hogy a céges tréningek ott is össznépi ivászatok első hányásig.2015-07-26_110233.jpg                                                                                A klubhelység

 A lefejtés után visszamentünk a birtokra ahol Tibi lakik. Körbenéztünk a folyóparton a csodálatos parkban ahol minden fűszál egy irányba van belőve ahol pisztrángok úsznak a vízben és kacsák, hattyúk a vízen. Pofátlanul zöld minden, szemtelenül dús a vegetáció és megbotránkoztatóan irígylésreméltó az egész környezet. Ilyen helyen lakni az élet nagy ajándéka és rengeteg munka a háttérben.2015-07-28_185646.jpg2015-07-28_185832.jpg2015-07-28_190536.jpg2015-07-28_191840.jpg                                                                                   Mesevilág

Utána elmentünk egy indiai vendéglőbe megebédelni. Indiai étteremben még nem láttam olyat amelyik kívül ilyen jelentéktelen, belül viszont minden képzeletet felülmúlóan színvonalas.2015-07-28_192954.jpg2015-07-28_193159.jpg2015-07-28_193521.jpg2015-07-28_193702.jpg                                                                           A Pálma étterem

Ebéd után visszamentünk Tibiékhez ahol színházi élménybeszámoló után mellékesen megváltottuk a világot majd a következő Ötéves Terv elméleti alapjainak lefektetése után megegyeztünk abban hogy a "krumplileves legyen krumplileves" és berekesztve a kongresszust hazaindultunk. 

Amíg az autópályára értünk megállapítottuk hogy az angol vidék páratlanul szép. Csodálatos táj, skanzenba illő házak. Immáron a harmadik alkalommal voltunk Tibiéknél. Gyönyörűszép kislánya mikor először voltunk, még csak néhány hónapos volt mostmeg már két és fél éves. Hiába na, öregszenek a gyerekek csak mi fiatalodunk.2015-07-28_205000.jpg2015-07-28_205225.jpg2015-07-28_205548.jpg2015-07-28_205748.jpg2015-07-28_210149.jpg                                                                                 Az angol vidék

 

Köszönöm hogy elolvastátok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr87645374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.