HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Korlátlanul...

2015.08.23. 20:59 diggerdriver

Beszéljük meg a menekült kérdést. Nem az irreális szélsőséges megnyilvánulásokról akarok beszélni.

Inkább arról hogy miként lehetne megoldani. Európa felé egy szakadatlan menekült áradat jön ami pontosan a gazdag nyugatot pajzsként védő szegény országokat terheli. Megint Magyarország vállalta a dicstelen szerepet hogy Európa védőbástyája legyen. A történelem ismétli önmagát. Mik a közvetlen okai a fokozott bevándorlásnak? Véleményem szerint az egyre több országban elérhető információáramlás. A TV a rádió, az internet. Egyre több ember fér hozzá és egyre több ember akar olyan életet amit a médiahordozókon lát. Elsősorban az ottani gazdagabb réteg az aki ezekhez hozzáfér és az útját finanszírozni is tudja.

Vajon kell az ellen tenni hogy a menekültek bejöjjenek az országba? Ez a legfontosabb kérdés. A legaktuálisabb. Szabad fizikai korlátokat állítani az áradat elé? Az egyik oldal humanitárius okokra hivatkozik a másik oldal fenyegető veszélyt emleget.

Igen szabad fizikai korlátokat állítani.

Egy ország nem átjáróház. A határátlépésnek törvényben szabályozott  előírásai vannak akár tetszik akár nem. Ha kell, és szükséges akkor körbe kell keríteni az országot. A saját határait minden országnak kötelessége megvédeni. Mindenkivel szemben kivétel nélkül. Az ország vezetőinek, kötelességük mindent megtenni a határok, és az állampolgárai védelmének érdekében. Bármilyen kegyetlenül hangzik ez a legalapabb dolog amit egy országnak meg kell tenni. Igen, tudom. Vannak háborús országból menekülők is. Őket valóban humanitárius szempontok alapján be kell fogadni. Természetesen miután igazolni tudták hogy honnan jöttek és milyen okból. Ezután mint MENEDÉKEST kell befogadni. A menedékes státusz az védelmet nyújt addig míg az országukban rendeződik a helyzet és utána mehetnek vissza.  Aki nem akar ott lehetne egyéni elbírálás alapján dönteni hogy mi legyen vele. Egy háborús országból menekültet nem szabad kényszeríteni hogy oda visszatérjen akarata ellenére. Ez abszolút tolerálható álláspont.

Mi van azokkal akik nem felelnek meg a fenti kitételnek? Miért is kéne beengedni őket? Egyáltalán miért kéne elfogadni azt hogy valaki bejön az országba ILLEGÁLISAN? Valaki bejön a telkemre és azt mondja hogy ezentúl itt akar élni, tartsam el, vagy adjak neki munkát vagy gondoskodjak róla amíg harmadik ország befogadja. Miért? Szabad akaratából döntött úgy hogy új hazát keres. Ennek a döntésének folyományaként  az új haza keresése, illegális határátlépéssel kezdődik.  Nekem a legelső reakcióm az lenne hogy égigérő kerítést húzok körbe a telkemen. Merthogy az meg az én szabad döntésem, ráadásul LEGÁLIS. Az ország vezetőinek kötelessége megvédeni állampolgárait minden külső támadással szemben. Ki beszél a menekültáradat esetében támadásról? Természetesen senki.

Ha egy egér bejön a spájzomba, azt sem veszem támadásnak mégis ha szerencséje van akkor megfogom egy élve fogó csapdával és kiteszem a telken kívülre. Mert meg kell védenem a javaimat ha tetszik ez az egérnek ha nem. Az én házamba csak az jöhet be akit beengedek.

Mindez kegyetlenül hangzik meg antihumánusan na de az élet nem habostorta és a nemzetközi helyzet fokozódik.

Tehát a megelőzés az fizikai korlátok felállítása.

Viszont mi legyen azokkal akik már itt vannak. Az Európai Unió leblokkolt. Tehetetlen. A saját liberális béklyójában vergődik. Ahelyett hogy kihasználná a helyzetet és előnyére fordítaná, saját adminisztrációjának tehetetlen foglya.

Nézzük mik a tények. Európa öregszik. Egyre több a nyugdíjas egyre kevesebb a szülő nő, egyre több embert kell eltartani egy aktív dolgozónak. Belegondolt már abba valaki hogy egy megszületett gyerek, a születésétől az első adóbefizetéséig mennyibe kerül? Pénzben és időben? Horribilis pénz és minimum 18 év. Ez a dolog egyik oldala.

A másik oldala hogy beáramlott sok tízezer aktívkorú felnőtt akik jelentősen javíthatnának az arányokon.  Mennyiben vannak hátrányosabb helyzetben mint egy újszülött? Nyelvet nem tudnak, dolgozni nem tudnak mert nem értenek semmihez. Ugyanaz a szint.

Meddig tart egy újszülöttnek megtanulni a nyelvet? Három év. Mennyi idő míg szakmát tanul? Minimum tizennyolc év.

A bevándorlónak nyelvet és szakmát adni mennyi idő? Szerintem hat év alatt megoldható.

Mi az akadály? A liberális gondolkodásmód. Merthogy felnőtt emberek akiknek jogaik vannak. Szerintem egy gyereknek is vannak jogai. Senki sem kérdi meg tőle hogy akar iskolába járni vagy nem.

Senki nem nevezi az iskolát nevelőtábornak az emigránsok esetében az új ország iskoláját átnevelőtábornak. Egyszerűen az élet része az hogy tanulni kell. Én is emigráltam. El kellett fogadnom hogy újra kell tanulnom az építőipart. Elfogadtam.

Nagyon eretnek dolgot mondok de a már ittlévő menekülteket táborokban kell elhelyezni(most is ott vannak) és nyelvre valamint szakmára tanítani. Most jön a lényeg. Ha akarják ha nem. Aki visszautasítja már tolnám is ki a határon.

Itt van egy felnőtt munkaképes tömeg, senki nem hívta őket és élnek egy ország nyakán.

Rendben van ez? Ja hogy tovább akarnak menni. Van aki befogadja őket? Nincs. Akkor fentebb említett forgatókönyvet tessék betartani.

Az EU megtehetné hogy ehhez a projekthez minden feltételt biztosít. Nem teszi mert egy béna kacsa. Mert hát az emberi jogok… A humanitárius szempontok… Átnevelőtáborokat nem… stb…stb…

Arra azért kíváncsi lennék hogy tisztelt emberjogi aktivista barátaink miben látják a megoldást. Hogyan tovább. Ez egy kész helyzet. Mi fog történni?

332 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr917728920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2015.08.23. 21:19:27

Én elvileg liberális gondolkodású vagyok, de tetszik az (át)képzés ötlete. Mondjuk nem hiszem, hogy ez ellentétben állna a számomra elfogadható liberális felfogással, de ebbe ne menjünk bele... Amúgy is vannak sokan, akiknek a liberális csak egy szitokszó.

Szóval nagyon helyes, biztosítson képzést a... a... az állam? Az EU? Ki fogja lebonyolítani? Ki fogja az erre fordítandó pénz java részét lenyúlni? Milyen színvonalú lesz ez az oktatás? Milyen nyelven? Mi garantálja, hogy az adott szakmára szükség lesz a példaként hozott hat esztendő eltelte után? Hol lesz munkahelyük?

Én nem tudnék választ adni ezekre a kérdésekre (mondjuk a lenyúlást kivéve). És még csak át sem gondoltam rendesen a kételyeket...

Quercus a favágó 2015.08.23. 21:21:00

Erről szól a történet.
A liberálisok nincs megoldási javaslatuk sok más mellett erre sem. Az USA felelősségét a kialakult helyzetért meg a szájukra sem merik venni.
A baj pedig nagy. Nagyon nagy. Az nem válasz, hogy az USA-ba is több millió illegális bevándorló érkezik. Azok ugyan is spanyol anyanyelvű KERESZTÉNYEK! Ők nem akarják megváltoztatni az USA polgárainak a világnézetét, a szokásait, az életvitelét, a vallását. Csak dolgozni akarnak.

Európába muszlimok jönnek. Jó részük egy jobb élet reményébe. De. Ezek a muszlimok soha nem lesznek európaiak. Soha nem fognak beilleszkedni, elfogadni az európai fehér ember szokásait, életvitelét, törvényeit, és főleg vallását. Soha.
Ők ugyan is ide HAZA jönnek. Mert az ősi iszlám legenda szerint nekik el kell foglalni Európát.
Kizil elma. Az arany alma legendája.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 21:25:40

@Taxomükke (UK):

" Mi garantálja, hogy az adott szakmára szükség lesz a példaként hozott hat esztendő eltelte után? Hol lesz munkahelyük?"

Ez minden általános iskolából kikerültnek is lutri.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 21:33:06

@QUERCUS:
A muzulmán kérdéssel én másképp vagyok.
Jelenleg, hangsúlyozom JELENLEG nekik áll a zászló.
Nem tart sokáig.
Ahogy a fiatal generáció előtt kinyílik a világ és LÁT. meg TAPASZTAL a muzulmán vallás veszíteni fog jelentőségéből.
Miért látsz keresztény fiatalokat templomba menni?
Meghallgatják az igét és hazamenve élik az életük.
Nem mondja meg a vallásuk hogy milyen ruhát viseljenek, mit egyenek, mikor egyenek, kit gyűlöljenek,mit nézzenek a TV-ben, az interneten, és még sorolhatnám.
A fiatal generáció fogja legyűrni az iszlámot.
A szigorú vallási előírások a mai korban a legveszélyesebbek magára a vallásra.
Látom itt ahol élek a zsidók között.

Sztármosogató 2015.08.23. 21:34:26

@QUERCUS:

Azért jönnek ide elsősorban mert itt meg lehet élni gyerekgyártásból és van viszonylagos szabadság is. Nem kell ezt túlgondolni.

Sztármosogató 2015.08.23. 21:37:31

@QUERCUS:

Biztos véletlen hogy éppen a csadoros nők tologatnak 3-4-5 gyerekkel babakocsit az utcákon...

Lehet ez az elfoglalás része, ez a teleszüljük az új hazánkat, de az fix hogy ez tartja itt őket leginkább, a szociális háló.

Ausztriában 3 gyerekkel munkanélküliként jobban élsz mint egy dolgozó és medián bért kereső apával és egy részmunkaidőben dolgozó anyával. Egyéb kérdés?

©________ 2015.08.23. 21:37:45

Ez nem allaspont, hanem egy ensz egyezmeny. Menekultet nem kuldunk vissza olyan helyre, ahol az elete veszelyben forog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 21:40:19

@Blaha Lujza:
Nagyon helyes. Én sem mondtam mást.
Van ENSZ egyezmény a kerítés nélküli határokról is?

©________ 2015.08.23. 21:41:00

"Elsősorban az ottani gazdagabb réteg az aki ezekhez hozzáfér és az útját finanszírozni is tudja."

Szerintem ez tevedes. ...

Ha ott lodoznenek a fejed felett, csak akkor indulnal el, ha lenne ra penzed?
Dehogy.mennel gyalog,csakmegne halj. Vagy a gyereked meg ne haljon.

Sztármosogató 2015.08.23. 21:42:34

@Blaha Lujza:

Magyarországról se jut ki Nyugatra az igazán szegény réteg. Akkor majd biztos 5 ezer kilométerről jutnak ki a nyomortelepekről az ottani szegények...nagyon életszerű....

©________ 2015.08.23. 21:42:39

@diggerdriver: csak a szot pontositottam.

Szerintemnincs. Egy allam a szuverenitasat ugy vedi, ahogy akarja, ha azzal nem sert mas allamokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 21:44:03

@Blaha Lujza:
Ugye te sem gondolod hogy most hirtelen egyszerre megindult Magyarországra a világ összes háborús menekültje?

Sztármosogató 2015.08.23. 21:47:06

@diggerdriver:

Ha lenne lehetőségük, valóban Európa kapujában lenne több tíz millió ember, Afrikából,Ázsiából, mindenhonnan.

Csakhogy EUrópa kapuja nekik nem Magyarországot jelenti, hanem Bécset és attól Nyugatra.

Magyarország mindig is védve lesz a hullámtól, mert alacsonyak a bérek, nálunk dolgozni is kell, nem csak gyereket gyártani és abból megélni.

Quercus a favágó 2015.08.23. 21:53:39

@diggerdriver:

Több generáció kell hozzá, egyrészről. Másrészről ha táborba zárod őket nem fog működni. Lásd cigányság, cigány telepek. Ne felejtsd el, náluk a vallás irányítja a mindennapi életet. Nem úgy működik, hogy kijönnek a mecsetből, és már másképpen élhetnek.
Továbbá az egyik agyament baromság annak hangoztatása, hogy ez a keresztény Európa, és az iszlám bevándorlók küzdelme, amiből majd a libsik kimaradnak. Olyan, hogy keresztény Európa nincs. Liberális Európa van. a Liberálisok úgy gondolják, majd lemeccselik a dolgot a keresztények, meg a zsidók. Tévednek. A muszlimok az ő töküket fogják megcsavarni, de rendesen.

Az oktatás az egyik megoldás, de ezt nem Európában kellene megoldani. A G8 csúcson döntöttek arról, hogy a legfejlettebb országok az éves GDP-jük 0,7%-át oda adják a fejlődő országoknak. Minek? Azért, hogy azt is ellopják?
Ebből a pénzből oktatási központokat kell létrehozni, ahol a szakmunkásképzéstől az egyetemig bezárólag olyan munkaerőt kell képezni, amire Európának szüksége van. De ezeket a központokat ott kell létrehozni, azokban az országokban, ahonnan a menekültek érkeznek. Akik végeznek, és Európába akarnak jönni, azoknak meg kell adni erre a lehetőséget. Szervezetten, legálisan. Akik otthon maradnak, azok meg dolgozhatnak az adott országban, mert a másik lépés, hogy ezzel párhuzamosan munkát is vinni kell oda.

©________ 2015.08.23. 22:01:15

@diggerdriver: itthonrol se csak az megy ki, Kinek van ra penze.
A lenyeg, hogy nema penz donti el, hanem mas tenyezok

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 22:01:50

@QUERCUS:
Természetesen nem zárnám táborokba. Most sincsenek bezárva. Szabad mozgásuk van.
A cigánytelepekről pont a te blogodon a cigány polgármester mondta hogy kellenek.

Nem fog küzdeni senki senkivel.
A fiatal generáció fogja jelentéktelenné degradálni a muzulmán vallást.Lehet hogy öt nemzedék alatt de már megkezdődött a folyamat.

Nem minősitem a G8-at. Lelkük rajta.Te is tudod mi lesz a vége.
Én a posztot a már kialakult JELENLEGI helyzet megoldásáról írtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 22:03:58

@Blaha Lujza:
Semmi, csak két malomban őrölünk. Te a háborús menekültekről beszélsz én meg nem. Igazából egyetértünk.

2015.08.23. 22:04:14

Kicsit aggodtam hogy mit fogsz irni errol a temarol :), de kellemesen csalodtam, szinte mindenben egyetertek. Foleg abban hogy az EU tehetetlensege mutatkozik meg a helyzet kezeleseben, es ez nagyon rossz jel. Az is egyertelmu hogy a modern technologia, informacio-aramlas teljesen uj dimenziokat nyitott meg ezen a teruleten.

Az biztos hogy az egesz kerdes hihetetlenul osszetett. Pl. en veled ellentetben ugy gondolom hogy a 'vandorlok' nagy resze (legalabbis akik jelenleg Mo.on kotnek ki) nem gazdasagi menekult. Egyreszrol termeszetesen nagyon egyutt erzek a szirekkel, sok szir munkatarsam es ismerosom van itt, latom, hallom hogy min mennek keresztul. Ugyanakkor egy haborus konfliktusra sem megoldas hogy az egesz orszag nepe felkerekedik es atvonul egy masik kontinensre. Ugy erzem hogy ez mar olyan meretu, olyan jellegu problema amire valojaban nincsen megoldas, nincsen jo valasz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 22:08:53

@Mirjam2:
Én sem nevezném gazdasági menekültnek Őket. Nem azért jönnek ide mert rossz az életük ott hiszen ki tudnak fizetni több ezer dollárt az embercsempészeknek, hanem azért mert jobb életet remélnek itt.
Ha én jól élek Magyarországon akkor nem vándorlok ki pusztán azért mert Angliában jobb élni.
A magyar helyzet romlása volt az indok.
A fentiekben az Afrika felől érkezőkre gondoltam.

2015.08.23. 22:09:50

@Blaha Lujza: Hat, azert ez nem olyan egyszeru... Bizonyos kriteriumok alapjan mondhatjuk hogy a vilag lakossaganak a jelentos reszenek az elete veszelyben forog. Oke hogy van egy ENSZ hatarozat, de azt emberek hoztak bizonyos korulmenyek kozott, a korulmenyek valtoznak, szerintem az ENSZ maga is meg a hatarozataik nagy resze is elegge idejetmult. Tudod hogy ha igy folytatjak, Nemetorszagban az ev vegeig kb. 800 ezer 'menekult' lesz? Azert mindennek van hatara.

2015.08.23. 22:12:40

@diggerdriver: Igen, az afrikai dolog mas teszta, illetve valoban jonnek Azsiabol is olyanok akik inkabb gazdasagi menekultek. A jelenlegi helyzet teljesen kaotikus, nem csoda hogy sokan kihasznaljak (foleg az embercsempeszek).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 22:14:49

Azt persze tudom hogy bizonyos körökben ezzel a poszttal nem leszek népszerű. Ez a blog viszont olyan blog ahol én elmondhatom a saját gondolataimat és hagyom hogy mások is elmondják.

2015.08.23. 22:16:42

@Blaha Lujza: Sajnos en azt hiszem hogy valoban penz kerdese is ez, az igazan nincstelenek nem tudnak elindulni, hiaba vannak kozvetlen eletveszelyben. 'Menni' nem eleg, az keves ahhoz hogy Europaba eljusson valaki, foleg illegalisan - penz is kell hozza. Pl. a Soa idejen is szinte csak a jomodu zsidok menekultek meg, a szegenyeknek nem volt arra lehetoseguk hogy meg idoben elhagyjak az orszagot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 22:17:37

@Mirjam2:
Mégegyszer hangsúlyoznám hogy óriási hiba nem előnyére fordítani a kialakult helyzetet. Lehet hogy nem úgy ahogy leírtam. Mindegy hogy csak végre legyen megoldás.
Azt senki sem gondolhatja hogy majd visszamennek.
Itt vannak, kell velük kezdeni valamit.
Élnek a táborokban és?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 22:21:15

@Mirjam2:
Nézd, ma beszéltem egyik ismerősömmel otthonról.
Az én kis falumban van az egyik menekülttábor.
Az egész falut ellepték a menekültek. Jól öltözöttek okostelefonokkal, és sok pénzzel. A Tesco pénzváltója már segítséget kért mert nem győzi a forgalmat.

2015.08.23. 22:28:09

@diggerdriver: Tudom hogy ez megint sokaknak nem fog tetszeni :), de mar evek ota irogatom a HA-n hogy Europan kivul nem mindenki szegeny, csak ezt sokan nem hiszik el nekem... Ne ertsd felre, te kivetel vagy, de ugy vettem eszre hogy egyesek meg mindig le vannak ragadva annal hogy minden nem feher ember rongyokban jar es nem latott meg telefont :). Pedig de. Egy egesz csomo nem-nyugati ember el a nyugati kozeposztaly szintjen vilagszerte. A mobiltelefon meg alap, pl. Indiaban mar szo szerint a koldusoknak is mobiltelefonjuk van (oke, ezek nem okostelefonok, de pl. az itteni indiai soforomnek okostelefonja van, neki ez termeszetes).

2015.08.23. 22:31:52

@diggerdriver: Igen, ebben teljesen igazad van hogy a mar ott levoekkel egy csomo ertelmes dolgot lehetne kezdeni. Sajnos nem hiszem hogy ez a gyakorlatban meg fog valosulni, ugyanugy ahogy arra nem erett az emberiseg hogy ne haboruzzon feleslegesen, arra sem hogy ezt a lehetoseget kihasznalja, pedig tenyleg oriasi lehetoseg lehetne benne amit ki lehetne hasznalni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 22:34:42

@Mirjam2:
Az egész probléma forrását erre vezettem vissza.
A technológiai fejlődés szintje előrébb jár mint az oktatásé. Kinyílt a világ. Az emberek látnak egy jobb világot és benne akarnak élni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 22:37:11

@Mirjam2:
Csak gondolj a nagy amerikai bevándorlási hullámra.
Amerika megalapozta a jövőt vele.

2015.08.23. 22:42:32

@diggerdriver: Az meg a masik, amikor elkezdik az osszeeskuves-elmeleteket, hogy ki adta nekik a penzt, meg Al Kaida :))). Kicsit megdobbentem mikor a magyar forumokon olvastam ilyen kommenteket - ugy tunik ezek az emberek nem tudjak elkepzelni hogy Europan kivul is siman meg lehet keresni parezer eurot, ez azert nemzetkozi viszonylatban nem szamit akkora hatalmas osszegnek. A haboru elott a szirek europai szinvonalon eltek, most pedig sokan dolgoznak pl. a Kozel-Keleten, ok is tudjak a csaladtagjaikat anyagilag tamogatni.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.23. 22:47:21

@diggerdriver:

Ugyan ezt tapasztaltam. Ismerek sok otthoni szegenyt, de a keletiben nem szegenyek voltak ossze hasonlitva az otthoni szegenyekkel. A magyar szegeny inkabb menekulhetne...

2015.08.23. 22:47:48

@diggerdriver: Igy van, persze akkor kimondottan dolgozni mentek az emberek - valami ilyesmi kene most is, ahogy mondod, elvarasokat tamasztani, produktivitasra osztonozni az erkezoket. Sajnos nem hiszem hogy ez meg fog valosulni, egyreszt mert van ez a szemlelet hogy 'szegeny menekultek', masreszt meg ezeknek az embereknek a jo resze sulyosan traumatizalva van es / vagy mas kulturkorbol jottek, nehezen adaptalodnak.

Sztármosogató 2015.08.23. 22:48:20

"gy tunik ezek az emberek nem tudjak elkepzelni hogy Europan kivul is siman meg lehet keresni parezer eurot"

Te mennyit keresel a korrupt Szaudiban? Megy a dőzsi?

2015.08.23. 22:51:28

@Simon Hasonmasa (Roch): De pont ez a lenyeg, hogy nem a szegenyseg elol menekulnek a legtobben. Miert kene nekik mind szegenynek lenni? En talalkoztam es beszeltem a Keletiben ket afgan csaladdal, hat nem voltak irigylesre melto helyzetben, annak ellenere hogy nem feltetlenul feleltek meg a szegenyekrol kialakult sztereotipiaknak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 22:52:50

@Mirjam2:
Azokban a kivándorlási hullámokban valódi szegények mentek Amerikába. Irek a burgonyavész miatt, dél olaszok, magyar zsellérek, de mind egyet akart. Dolgozni és élni.
Megkapták.Én ugyanezt kaptam meg itt.
Az afrikai menekültekkel már nehezebb a helyzet de meg kell oldani. Ami most van az a lehető legrosszabb forgatókönyv.

2015.08.23. 22:53:25

@Sztármosogató: Varjal, nem arrol volt szo hogy en kitartott vagyok? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 22:54:00

@Mirjam2:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Sztármosogató 2015.08.23. 22:55:20

@diggerdriver:

Neked otthon nem volt mit enni? Na most lett elegem ebből, hogy előadod a londoni panellyukból hogy otthon nyomorogtál a családi házban szakmunkásként...

Sztármosogató 2015.08.23. 22:57:01

@Mirjam2:

Gondolom nem vagy. Angolt tanítasz, ha jól rémlik. Expatként ezt megfizetik mert a kutya nem akar Szaúd Arábiában élni. A pénzről szól az egész, remélem azért nem kell csadorban járkálnod mindenhol.

2015.08.23. 23:05:49

@Sztármosogató: Ja hogy akkor hulyesegeket irogattatok a haveroddal arrol hogy engem kitartanak? Lasd hogy kivel van dolgod, elfogadom a bocsanatkerest :))). Annak is orulok hogy rajottel arra: az emberek penzert dolgoznak (kiveve persze teged :). Engem Londonban is megfizettek, de most meg jobban megfizetnek, ja es a keresetem es a szabadidom jelentos reszet arra forditom hogy tovabbkepezzem magam, hogy lehetoleg a jovoben is jo pozicioban legyek a munkaeropiacon. Ennek jegyeben most megyek is lefekudni, mert holnap munka. Neked tovabbi kellemes nyuglodest :)

Sztármosogató 2015.08.23. 23:12:38

@Mirjam2:

Hazudsz, ha megfizettek volna Londonban maradtál volna ott. Szerintem max 1500 fontokért dolgoztál havonta amiből ugye nem lesz sose saját lakás Londonban, ami a nagy álmod.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.24. 05:47:32

Nem olvasod a ballib médiákat, melyek szerint már az is fasizmus, ha a határőr létezik egyáltalán.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.24. 05:49:18

@QUERCUS:

"Ők nem akarják megváltoztatni az USA polgárainak a világnézetét, a szokásait, az életvitelét, a vallását."

Ebben nincs igazad. A mai latinok már nem akarnak amerikaivá lenni, hanme maradnak latinok az USA-ban. Hozzáteszem: ez szerint nagyszerű hír. De nem igaz, hogy nem akarnak változtatni az amerikai szokásokon. Sőt ezt már meg is tették sok helyen.

©________ 2015.08.24. 08:21:33

@diggerdriver: @Mirjam2: ezekre majd kesobbvala szolok, haesznel leszek

©________ 2015.08.24. 08:25:10

@Mirjam2: mashol is alap pl afrikaban, nem luxus,
Mivel telefonfulke nincs,
Es!!!!
Bank se igen van, kialakultak kjlonbozo penzkuldo szolgaltatasok, amik a mobilraalapulnak, nagyonerdekes!
Marvagy 5 evenem foglalkoztam a temaval,nem jut eszembe neve. A szegenyekbankjat is ott talaltak fel. Mondjuk ezzel a kerdsoszoval meg lehet talalni a penzkuldokrol szolo infokat.

Observer99 2015.08.24. 09:49:06

@Blaha Lujza:
"...nem jut eszembe neve"
Az ő böcsületes neve a hawala!

A szegények bankját egy bangladesi közgazdász Muhammad Yunus találta ki, de az kifejezetten a - nem magyar fogalmak szerinti - mikrovállalkozásoknak helyez ki minimális összegeket.Magyarországon is díszesen megbukott!

©________ 2015.08.24. 10:21:02

@Observer99: köszönöm a kisegítést:)
az m-pesa-ra gondoltam amúgy, közben beugrott:
en.wikipedia.org/wiki/M-Pesa

egyébként mintha úgy rémlene, hogy a közösségi finanszírozás is africából indult

©________ 2015.08.24. 10:33:50

@diggerdriver: hja, azt hoztam példának. de a menekült fogalma nem csak a háborús menekülteket fedi le
1951es genfi egyezmény a menekültek helyzetéről, és született egy deklaráció 67brn a menedékjogról is, ami kiterjesztette a menekült fogalmát, eszerint menekült az, aki faji, vallási, nemzeti, vagy politikai ok miatti megalapozott félelme miatt hagyja el országát (gazdasági menekült nincs)
így mentek pl a magyar cigányok kanadába egy időben csoportosan

@Mirjam2: pontosítva, ahol élete vagy szabadsága veszélyben forog. hogy mik a tények, a befogadó országnak meg kell vizsgálnia, és kizáró ok hiányában meg kell adnia a menekült státuszt.

©________ 2015.08.24. 10:37:34

@Mirjam2:
mellékszál:
erről most eszembe jutott, hogy pár napja mit mondtak a rádióban: hogy bin ladent reagen elnök "hozta létre".
én nem foglalkozom ezzel a témával, lehet hogy köztudott, lehet, hogy hülyeség, de ezen a kategorikus kijelentésen ledöbbentem.

©________ 2015.08.24. 10:40:48

@Observer99: igen, itthon sajnos több nagyon jó ötlet megbukik, hiába adaptálják, egyszerűen mások a körülmények és teljesen más a néplélek.

2015.08.24. 11:26:02

@Déryné: Na ez az, hogy 1951 ota nagyot valtozott a vilag, az egyezmeny teljesen eletszerutlen es ha az ENSZ nem csak egy tehetetlen babszervezet lenne, mar regen megvaltoztattak volna. Nagyon, nagyon sok ember van a vilagon akiknek az eletuk es a szabadsaguk veszelyben forog, ok nem koltozhetnek mind nyugati orszagokba, ez egyszeruen nem mukodik. Pont a Kanadaba 'menekulo' magyarok / romak esete mutatja hogy mennyire nem alkalmazhato az egyezmeny 21. szazadi viszonyokra. Az egyetlen csoport akik valojaban profitalnak a jelenlegi helyzetbol: az embercsempeszek.

2015.08.24. 16:18:30

Off, bar nem teljesen... Ma munka utan ugy dontottem hogy benezek a korhazba, kezeltetni a gyulladt koromagyamat ami nem hagyott aludni tegnap este (minek kovetkezteben itt boldogitottalak benneteket a forumon :))). Egy nagyon kedves szir orvos latott el, kozben elmeselte hogy meg orvostanhallgato koraban jart Budapesten egy ket hetes orvosi konferencian, es hogy mennyire gyonyoru varos es milyen jol erezte magat. Rengeteg szir orvos es tanar van itt most, pl. a fogorvosom is szir. A legtobben a haboru miatt vannak itt. Eszembe jutott, hogy tenyleg milyen jol jarnanak az europai orszagok ilyen bevandorlokkal. De persze a szaudiak is 'okosak', csak a kepzetteket engedik be, oket viszont megfizetik annyira hogy pl. Kelet-Europa nem versenyezhet veluk, mikor meg a sajat orvosaiknak sem tudnak annyit fizetni hogy megtartsak oket.

Sztármosogató 2015.08.24. 16:34:29

@Mirjam2:

senkit nem érdekel a korrupt olajállamod, ahol az utcán fejeznek le embereket. Undorító Európához hasonlítgatni bármilyen tekintetben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.24. 19:43:07

@Déryné: @Mirjam2:
Mirjam tökéletesen leírta.
Az egy tipikus gumijogszabály amit bármire rá lehet húzni.
1951 óta talán illett volna módosítani.

terrer 2015.08.24. 20:20:28

Nagyon jó poszt ismét, minden szavával egyetértek!

Hogy mi fog történni? Hát ami ilyenkor mindig szokott, háború...
Ugyanúgy több világhatalmi érdekkel (most pl. orosz, USA, India-Kína, Közel-Kelet) egybeesik a jelenlegi zavaros európai helyzet (a régi gazdasági hatalmak detronizálása, letörése a trónkövetelők, az újak által), és ugyanúgy nincsenek semmiféle, józan ésszel elképzelhető megoldások, mint a 2. VH előtt:-(
Szeretném még megérni, hogy itt elmondhassam: ugye megmondtam - de félek, már nem lesz majd hol és kinek:-(

terrer 2015.08.24. 20:37:28

@QUERCUS: "A liberálisok nincs megoldási javaslatuk"

Tudnod KELL, hogy akik ma a fősodratú médiában liberálisnak hazudják magukat, semmiképpen nem liberálisok!!!
Egy liberális soha nem börtönöztetne be senkit pusztán azért, mert él legfontosabb liberális jogával, a szólásszabadsággal! Aki MA fennhangon liberálisként állítja be magát, többnyire diktatúra-párti anarchista, aki elbocsáttat/bebörtönöz már pusztán azért is, ha nem értesz egyet vele. Mint a régi sztalini-rákosista időkben! Vagy pl. egy liberális SOHA nem mondana olyat, hogy ez vagy az a csoport (menekültek, bevándorlók, átutazók) TÖBBEK saját polgárainknál, legfeljebb azt, hogy EGYENLŐK! És mi van most? Senki nem törődik kisebbségeinkkel, hajléktalanjainkkal, öregjeinkkel, mélyszegényeinkkel, külhonba szakadt testvéreinkkel, a kórházi várólistával, mert itt vannak a "menekültek", akikből remek politikai tőkét lehet kovácsolni!
Szánalom:-(
Az álságos mai időkre csak egy példa: üldöztek el blogokról zsidók nevében írogató vallástalanok pusztán azért, mert merészeltem elmondani, hogy mi, zsidók ezt biztosan nem akarjuk, amit ők a nevünkben mondanak...
Ők azt jobban tudják. Hát... lelkük rajta!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.24. 20:37:30

@terrer:
Egyszer valahol már kifejtettem hogy három gazdasági világhatalmi gócpont létezik. USA, Kína, EU.
Ahhoz hogy az EU versenyképes legyen létre kell hozni egy Egyesült Európát.
A jelenlegi formában ez lehetetlen.Nem játszhat egy ligában a spanyol és a svéd, az olasz és a német.
Sokkal súlyosabb problémák vannak mint az uborka görbületének szabványosítása.
Kidolgoztak egy alapelvet ami mára csődöt mondott.Miért?
Azért mert lehetőséget ad a gazdag országoknak hogy még gazdagabbak legyenek, a szegény országoknak esélyük sincs a felzárkózásra.
A probléma nem ez. A probléma az hogy az EU képtelen a gyors reagálásra. Ezzel párhuzamosan rendkívül sebezhető. Az iszlám térhódítására nem tud választ adni, a menekülthullámmal szemben tehetetlen, a világgazdasági folyamatokhoz köze sincs(olajár), az országok összefogásában csődöt mondott.
Mindezek ellenére bízok benne hogy észheztérnek.
Valahogy úgy mint én otthon a műhelyemben anno.
Volt az a rendetlenségi szint amit már én sem bírtam és rendet raktam.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

terrer 2015.08.24. 21:25:52

@diggerdriver: sajnos az EU ebben a formában működésképtelen. Soha semmilyen egyesülés nem működött még úgy, hogy ne lett volna legfelül egy központi VALÓDI hatalom, ami irányított, még az USA-nak is van központi kormánya, és a tagállamok nem trollkodhatnak úgy, ahogy pl. itt Orbán teszi. Az EU túl laza szövetség, egy olyan szekér, amelyet az összes ló más-más irányba húz, ráadásul ezt mindenki hagyja. Az EU napjai meg vannak számlálva.

Ezt csak sietteti a rászabadított menekültáradat. Mert ez nem magától jött, hanem ránkszabadították azzal, hogy otthonaikat gazdasági/háborús úton élhetetlenné tették. Hogy melyik világhatalomnak érdeke ez, az olajállamoknak, USA-nak, Kínának, oroszoknak, talán nem is érdekes. Valószínű, mindnek egyszerre.

Van a Te műhelyed és az unió helyzete közt egy nagy különbség: a rendetlenséget csak Te csináltad, a saját kis kapacitásoddal, így nem duzzadhatott soha kezelhetetlen méretűre, de a menekültáradattal járó felfordulást MÁSOK szabadították ránk, kívülről. És ahogy Te is képtelen lettél volna egy kívülről jövő rendetlenséggel megbirkózni (ha pl. mások beborítottak volna a telkedre 500 teherautó szemetet), úgy az EU se tud majd mit kezdeni százmilliónyi menekülttel. És ez csak szerény becslés, mert csak a hétvégén megjelent bangladesiek otthon 155 milliónyian vannak... Afrika pedig 1 milliárd, és szinte senki nem szeret ott lenni... Ennyi embert ha visszatoloncolnának (nem tudják, ellen fognak állni), még szállítóeszköz se lenne elég hozzá, nemhogy pénz. És ahogy hazavinnék, már fordulna is mindenki vissza. Majd csak akkor áll meg ez a menekültáradat, amikor már itt se lesz jelentősen jobb/gazdagabb világ, mint ahonnan menekülnek. Amikor majd megszűnik a motivációjuk (mert pl. itt is háború dúl), addig viszont nem:-( A polkorrektség fogságában vergődő impotens EU biztosan nem tudja majd megoldani a helyzetet, de ha meg is próbálja, a hatalmak csak szétvernek majd a világban valahol egy újabb 100 milliós államot...

©________ 2015.08.24. 21:31:55

@diggerdriver: nem ertek egyet. De mondjatok el, hogyan es mire.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.24. 21:45:52

@Déryné:
Nézd, az hogy "megalapozott félelme" az számtalan dologra ráhúzható.
Manapság Magyarországon rengeteg ember megalapozott félelme hogy elveszíti a munkáját politikai álláspontja miatt.
Milyen megalapozott félelme lehet valakinek nemzetiségi vagy vallási alapon? ha nem mondom meg akkor senki nem tudja hogy milyen vallású vagyok. Vagy milyen nemzetiségű.
Embertömegek jönnek a harmadik világból és mindnek van valamilyen megalapozott félelme.Mert azt mondja.
A magyar embernek nem lehet megalapozott a félelme hogy a menekültek előbb-utóbb hátrányosan megkülönböztetik őt a vallása vagy nemzetisége miatt?

2015.08.24. 22:01:07

@Déryné: Hogyan: ugyanugy ahogy az elozot hoztak, egy csapat oltonyos ember osszeul, beszelgetnek, esznek-isznak, es hoznak egy hatarozatot. Mire: valami olyanra ami eleg specifikus ahhoz hogy ne vonatkozzon a Fold lakossaganak felere kb. Egyebkent ha rajtam mulna (nem rajtam mulik :))) akkor nem lenne ilyen hatarozat hogy be 'kell' fogadni barkit is, hanem helyette egy olyan rendszer lenne hogy minden orszag onkentes alapon ajanlasokat tehetne hogy kit fogadnak be, tehat pl. ha Nemetorszagban ugy latja a kormany hogy a szireken humanitarius kotelesseguk segiteni es / vagy szukseguk van onnan bizonyos kepzettsegu emberekre, akkor felajanlanak nekik hogy befogadnak egy bizonyos szamu embert, bizonyos idore, bizonyos feltetelekkel - tehat meghivasos alapon erkeznenek az emberek, a vizum-rendszerhez hasonloan. Ez egyebkent mar most is mukodik korlatozott formaban.

Taxomükke (UK) 2015.08.24. 22:54:49

@diggerdriver: Neked könnyű, csak magaddal kellett egyeztetni, nekik meg 27 másik országgal.
És a cél nem az, hogy rend legyen. Hanem hogy nekik ott a bizottságban meg az Európai Parlamentben legyen pénzkereseti lehetőségük (majdnem azt írtam, hogy munkájuk, de az nem olyan fontos nekik).

©________ 2015.08.25. 08:39:30

@diggerdriver: pl azoknak a ciganyoknak, akiknek felgyujtogattak ejjelente a hazat.
Vagy akik a zsidokat fenyegettek
Vagy abuziverok
Vagy akik olyan telepulesen elnek, ahol agarda masiroz

Ok joggal feltik az eletuket
A munka elvesztese nem tartozik ide
ha jonne a fekete auto mert vmilyen parttag vagy, az mar igen

©________ 2015.08.25. 08:43:18

@Mirjam2: nehez ez. Gyakorlatilag a fold osszes orszagarol beszelunk, es olyan humanitarius elvekrol, amik nagyon sokaig nem voltak egyertelmuek.
Es arrol, hogy biztosan jo-e, ha mi, a nyugati biztonsagban elok hatarozzuk meg a szabalyokat.

Ne feledd, elsosorban emberek vagyunk.
a magyar, nemet, szir csak egy cimke.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 08:47:01

@Déryné:
Ugyan már.
Ilyen alapon én is hivatkozhatnék Szögi Lajosra(öld meg a magyart) meg a siófoki cigány demonstrációra stb…
Ezek a sérelmek oda vissza megvannak.

©________ 2015.08.25. 09:55:55

@diggerdriver: az lényegtelen. az egyéni jogokat nem érinti az odavisszaság.

soad1221 2015.08.25. 11:21:27

@diggerdriver: köszi :) én mondjuk a szőlőültetvény kvótákkal szoktam előjönni, de az uborka görbület is pont annyira fontos kérdés :)
hogy mi a probléma? mindössze annyi, hogy a német, olasz, spanyol, svéd, stb nem egy liga. Jelenleg van egy gazdasági együttműködés 27 ország között, ami mondjuk a '80-as évek "problémáira" ad válaszokat... hogy miért nem képes időben reagálni. Mert a 27 ország egymással versenyzik. pl az említett uborkagörbületen meg szőlőültetvényeken. Meg még sok másik ehhez mérhető fontos kérdésen is agonizálunk, hátha jobb lesz.
A fő gond, hogy ebben a 27 országban nincs egyetlen vezető vagy legalább komolyan vehető politikai erő amelyik kimondaná, hogy ebben a világban nekünk nem 27 ország gazdasági szövetségeként kellene létezni, hanem
egy EU-ként.
Nincs egyetlen olyan erő ami merné képviselni, hogy a nemzeti egot szepen le kell vedleni, es egy gazdasagi szervezetkent kellene fellepni a vilagban...
elobb-utobb letre fog jonni, de biztos, hogy ido lesz meg...

baszki, hogy miert valtogatja a ekezetes betuket nekem ez a szar nem tudom, de most nem lepdelek vissza javitgatni..

2015.08.25. 17:05:57

@Karádi Katalin: Aki a szamlat fizeti, valodi es atvitt ertelemben is, annak kell meghozni a szabalyokat. Nehogy mar Europan kivul dontsek el hogy mi tortenjen Europaban. Keves embert ismerek aki nalam kevesbe kulonboztet meg embereket 'nemzetiseg' alapjan, szoval pont ezt nekem nem kell magyarazni. Azoknak kene a humanitarius elvekrol magyarazni, akik egymast lefejezik meg rabszolgasorban tartjak egyes helyeken.

Az a helyzet hogy a nyugatiak nem csak ugy 'szerencsesek', hanem az oseik evszazadokon keresztul epitettek egy olyan vilagot ami ma irigylesre meltoen biztonsagos. Masok, mashol is megtehetnek ugyanezt, az nem er hogy mindenki bekoltozik a keszbe a vilag mas reszeirol. Ez olyan logika, mint hogy te tanulsz, dolgozol, kemeny munkaval karriert epitesz, penzt keresel, hazat epitesz - es utana egy szegeny ember, akinek esetleg teljesen mas a munkakulturaja meg az ertekrendje mint a tied, veri az ajtodat hogy engedd a hazadban lakni mert neki az jar. Nyilvan oke humanitarius alapon segiteni a szegeny embert - penzzel, de foleg tanaccsal - de ha bekoltozik a hazadba es lerombolja, az neki sem jo meg neked sem.

Observer99 2015.08.25. 17:26:20

@Mirjam2:
Erre kiváló példákat lehet találni háború utáni Magyarországon! Egy vonással elvesznek egy patikát a bányász elvtársak, majd 40 év múlva adtak érte 120 000 Ft kárpótlási jegyet. Ki lehetett telepíteni családokat a Hortobágyra büntető táborba, Recskre, úgy hogy előtte elvették mindenüket. Aztán amikor vége volt a "babiloni rabságnak" akkor nincstelenként hazamehettek a fatornyos falujukba!

Nincs semmi új a Nap alatt! Olyan is megtörténhet amit el sem tudunk képzelni és arra is lesz jogalap!!

2015.08.25. 17:29:53

@Observer99: Nyilvan, ezt en is tudom. Meg rabszolganak eladni is lehet embereket, stb. Nem arrol van szo hogy mit lehet es mit nem, hanem hogy mi helyes es mi nem.

©________ 2015.08.25. 20:00:25

@Mirjam2: ertem.
Nem feltetlenul ertek egyet.
Persze, sose voltam gazdag nemet v gazdag amerikai.

©________ 2015.08.25. 20:06:45

@Observer99: vagy legalabbis csinalnak.

A kerites kapcsan valo foldek kisajatitasara is hoztak mar egy jogszabalyt, csak h ovi alma teljesuljon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 20:13:36

@Karádi Katalin:
Nem arról beszélek, hanem arról hogy amilyen indokkal a cigányok próbálnak menekültstátuszt kérni ugyanolyan indokkal kérhet egy magyar is.
A világban számtalan vallási előírás létezik amik sértik mások jogait. Ilyen alapon sokszázmilló ember menekülhetne. Nemzetiségi megkülönböztetés miatt hány afrikai törzs kérhetne menedékjogot? Sőt egész Tibet jöhetne.
Persze. Elsősorban emberek vagyunk. Igen a háborús menekülteket fogadjuk be.

2015.08.25. 20:19:21

@Karádi Katalin: Pont a gazdagokat nem zavarjak a bevandorlok, nekik jol jon az olcso munkaero meg hogy pl. mennek felfele az ingatlanarak. Az egyszeru, mindennapi emberek eletet zavarja a kontroll nelkuli bevandorlas. Te hogy erezned magad, ha pl. iskolaba kuldod a gyereked, es az elso ev azzal telik hogy a tanarok magyart tanitanak, mert a tanulok nagy resze nem beszel magyarul mikor elkezdi az iskolat? Es ez csak egy pelda a sok kozul. A gazdagok gyerekei maganiskolaba jarnak, igy oket nem erintik az ilyen dolgok.

2015.08.25. 20:26:24

@diggerdriver: Igy van. Eszembe jut errol egy hires eset, egy szaudi no menedekjogot kert Kanadaban azon az alapon hogy ot nokent diszkriminaljak Szaudi Arabiaban. Es en 100% egyetertek vele, valoban teljesen nyiltan, egyertelmuen, hatranyosan megkulonboztetik az itt elo noket a mai napig is, ami sok esetben eletveszelyt is jelenthet. Ennek ellenere nem kapta meg a menedekjogot; kepzeld el, ha elfogadjak, attol kezdve a vilagon elo nok legalabb fele menedekjogot kerhetne Kanadaban hasonlo alapon. Mert sajnos tenyleg diszkriminaljak oket, de ezt nem lehet ugy megoldani hogy minden no atkoltozik egy nyugati orszagba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 20:29:59

@Mirjam2:
Képzeld el hogy én itt egy muzulmán többségű helyen dolgozok. Nem engedik hogy gyulai kolbászt tartsak a hűtőben.
Színtiszta vallási megkülönböztetés.
A sógornőm szikh családnál lakik nem vihet egyáltalán húst a házba.

2015.08.25. 20:35:34

@diggerdriver: Huha, ez rosszul hangzik. Kerjel valahol menedekjogot! :) Mondjuk azt nem ertem, hogy ha a muszlimok vannak kisebbsegben, akkor az o jogaikat mindig mindenkinek tisztelni kell mert ha nem akkor diszkriminacio stb., viszont amint ok vannak tobbsegben, mar rogton nem tisztelik a te jogaidat es neked kell alkalmazkodni hozzajuk... A maganhaz az teljesen mas, a mi lakasunkbol is ki van tiltva a hus :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 20:37:43

@diggerdriver:
Nekem eddig egyszer volt problémám belőle hogy mit eszek és pont az angolokkal.
Lókolbászt ettem.
Megmondtam hogy mit eszek.:)))))))))))))))))))))))))))))))))

©________ 2015.08.25. 20:39:22

@Mirjam2: azert mi orulunk, amikor londonorszagban siman felveszik angolul nem tudo gyermekeinket, es angolra tanitja egy ere valo rendszerben.

©________ 2015.08.25. 20:40:50

@diggerdriver: @Mirjam2:

Elete vagy szabadsaga veszelyben van.

Igy szol az egyezmeny.
Miert jottok a diszkriminacioval meg hasonlokkal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 20:41:57

@Karádi Katalin:
Nono.
Az én gyerekemet angoltudás nélkül simán betették a kora szerinti második osztályba és senkit nem érdekelt hogy tud e angolul.
Azt mondták hogy itt már 50ország gyereke megtanult angolul ő is meg fog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 20:43:20

@Karádi Katalin:
Ezek közül melyik volt veszélyben a romáknak mikor menekültstátuszt kértek Kanadában?

2015.08.25. 20:45:28

@Karádi Katalin: Ha egy vagy ket ilyen gyerek van, es a szulok egyuttmukodoek az iskolaval es ok maguk is probalnak angolul beszelni / pozitivan allnak hozza, az lehet hogy nem hatrany a tobbi gyereknek. De az mar hatrany amikor az osztaly nagy resze nem anyanyelvi beszelo, akiknek a szulei sem beszelik a nyelvet, es a gyerekek klikkesednek az iskolaban, egesz nap a sajat nyelvukon beszelnek egymas kozott. Es Nyugat-Europaban sajnos egyre gyakrabban elofordul ez. Egyebkent nincs 'erre valo rendszer', az van hogy sokkal lassabban halad az egesz osztaly es lebutitjak a tananyagot nem anyanyelvi beszelok szintjere.

2015.08.25. 20:48:47

@Karádi Katalin: Peldaul Szaudiban veszelyben van a szabadsagod ha abaya nelkul mesz az utcara. Azonnal elfognak es bebortonoznek. Ha olyannal kerulsz kozelebbi kapcsolatba akivel nem vagy osszehazasodva es kiderul, kivegeznek. Tehat az eleted is veszelyben van. Meg egy egesz csomo peldat tudnek hozni mas orszagokbol - pl. Eritreaban gyakorlatilag az egesz lakossag elete es szabadsaga veszelyben van, nezz utana, az allam rabszolgakent kezeli a sajat allampolgarait.

2015.08.25. 20:50:58

@diggerdriver: Igen, es en azt gondolom hogy reszben azert is tanult meg, mert ti akartatok hogy megtanuljon, pozitivan alltatok hozza, es a gyerek nem egy csapat magyar gyerekkel logott az iskolaban egesz nap.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 20:53:24

@Mirjam2:
Így van. Mindenben segítettek neki de külön angolóra nem kellett.

2015.08.25. 20:58:58

@Mirjam2: Ja es azt el is felejtettem mondani hogy errefele ferfi rokon beleegyezese nelkul nem hagyhatja es egy no a hazat, es ez teljesen torvenyes. Szoval a szabadsag eleg nagy veszelyben van... Abban az esetben amit ideztem, a no aki menedekjogot kert, azt irta le hogy ot tobbszor letartoztatta a rendorseg mert pl. nem takarta el az arcat nyilvanos helyeken (ez sajnos nagyon is elofordul, foleg szaudi nokkel), es hogy 3 evig tartott neki amig sikerult utlevelet kapnia es a batyja kisereteben elhagyni az orszagot (egeszen a kozelmultig nem nagyon engedtek szaudi noket egyedul utazni az orszagon kivul, es most is barmikor megtilthatja nekik a ferfi 'gondviselojuk' hogy elhagyjak az orszagot).

©________ 2015.08.25. 21:55:34

@diggerdriver: az élete. akkor viltak sorban a romagilkossagok meg hazgyujtogataaok

©________ 2015.08.25. 21:56:55

@Mirjam2: a ha-n irtak h kulon tanar foglalkotik a gyerekkel meg ilyesmik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 21:58:53

@Karádi Katalin:
Az angol iskolákban minden órán vannak bent tanárokat segítő asszisztensek. Ők mindenkinek segítenek aki lemaradnak a tananyagban.

©________ 2015.08.25. 21:59:50

@Mirjam2: Mao-on is veszelyben a szabadsagod ha buncselekmenyt kvetsz el. ez az allan kozhatalmi jogositvanya. mint ott is.
pl nem rajzolhatsz szvasztikat

leirtam a korrekt definiciot, ezek nem beleillo peldak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 22:00:27

@Karádi Katalin:
Én is kérhettem volna a Szögi Lajos eset miatt?

©________ 2015.08.25. 22:02:20

@diggerdriver: nem. ot nem a nemzetisege miatt oltek meg.

SzZoole 2015.08.25. 22:04:15

@diggerdriver: igaza van @Karádi Katalin: színművésznőnek,valóban külön órán foglalkoznak a kevésbé angolul jol tudó diákokkal,ugy hivjak LLDT.
Biztos vagyok benne,hogy Beni is használta eleinte.

2015.08.25. 22:05:54

@Karádi Katalin: Igen, ez is lehet, es termeszetesen az ilyen segitoket az adofizetok penzebol fizetik - tehat ha tul sok kellene beloluk, annak te mint adofizeto nem orulnel. Masreszt meg ha a tanulok tobbsege nem anyanyelvu, es hangsulyozom, nincs motivaciojuk hogy magas szinten megtanuljak a nyelvet, akkor kaosz alakul ki es minden gyerek hatranyba kerul. Ezt Mo.on elve lehet hogy nehez elkepzelni, de tenyleg igy van. Es ez csak egy problema a sok kozul.

2015.08.25. 22:11:30

@Karádi Katalin: Oke, de Szaudiban meg egy egesz csomo mas orszagban ezek kimondottan nokre vonatkozo torvenyek. Pl. ha Mo.on no vagy ferfi szvasztikat rajzol, ugyanugy jarnak el vele szemben. Viszont Szaudiban egy ferfi azt visel amit akar, egy no meg nem; egy no nem zarhatja be egy ferfi rokonat a lakasba, forditva igen; egy ferfit nem zarnak azert bortonbe mert elmenekult a bantalmazo csaladjatol, egy not igen. Ez olyan mint hogy pl. a rabszolgasag idejen egy fekete szabadsaga folyamatosan veszelyben volt az USAban. Egyebkent meg a szirek eseteben is lehetne azt mondani hogy nincs veszelyben az eletuk, mert ha betartjak pl. az 'iszlam allam' eloirasait, akkor nem fejezik le oket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 22:13:01

@Karádi Katalin:
Azt ugye tudod hogy ha cigány akkor nem ölik meg?

2015.08.25. 22:17:49

@Zoole[uk]: Ezzel szerintem a legtobb embernek nincs is semmi gondja, de pl. sok evvel ezelott tortent hogy az angol csalad akiknel dolgoztam kenytelen volt az elsos gyereket kivenni a helyi allami iskolabol es maganba iratni (sulyos tizezreket fizettek attol kezdve minden evben) mert minden nap mikor megkerdeztek mi volt az iskolaban, azt mondta hogy unatkoztam, a tanar angolul tanitotta a tobbi gyereket. Es tenyleg semmit nem haladtak a tananyaggal, raadasul a tanarok leegyszerusitett angollal beszeltek hogy mindenki megertse. Es ez jo regen volt, Londonnak egy jobbik reszen. Persze ki lehet fogni jo iskolat is, de az ilyen es hasonlo eseteknek senki sem orul, foleg mikor a jo iskolak kornyeken levo lakasok tobbnyire csillagaszati osszegekbe kerulnek.

SzZoole 2015.08.25. 22:28:32

@Mirjam2: az LLDT foglalkozás lényege,hogy a gyenge angolosokat ki szedik a jo angolosok kozul,pont azert,hogy ne hátráltassa őket
Majdnem olyan mint ottho a korekcios osztály
Aztán a jobbakat külön csoportba rakják,hogy a kevésbé jo képességű gyerekek ne fogjak vissza őket,alltalban ezek a gyerekek GCSE-in teljesítenek A-B jegyet.
A fiam most GCSE-et,B lett a legrosszabb eredménye:)

SzZoole 2015.08.25. 22:35:44

@diggerdriver: amikor Beni elkezdte az iskolát fluent angol tudasal bírt?

2015.08.25. 22:38:12

@Zoole[uk]: Gratulalok a fiadnak! :) Amit mondasz az angol korrepetalasrol, az akkor mukodik ha csak nehany gyereket kell felzarkoztatni, ami a normalis eset. De ha az osztaly tobbsege nem beszel szinte egyaltalan angolul iskolakezdeskor, es sokan ugyanarrol a helyrol szarmaznak es egymas kozott nem angolul beszelnek, akkor mar nem lehet azzal megoldani hogy kulon foglalkoznak veluk. Nemetorszagban pl. vannak olyan torokok akik ott szuletettek es jartak iskolaba, de nem beszelnek folyekonyan nemetul felnott korukban sem. Es most meg erkezik hozzajuk kb. egymillio, nemetul nem beszelo bevandorlo, kepzeld el milyen jo lesz ott nemet gyerekkent iskolaba jarni, ha pl. nincs penze arra a csaladnak hogy masik kornyekre koltozzon.

SzZoole 2015.08.25. 22:38:55

@diggerdriver: akkor biztos,hogy az LLDT class-ban kezdte

2015.08.25. 22:39:36

@diggerdriver: Eletkortol is fugg, ugy tudom a fiad meg kicsi volt mikor iskolaba ment, olyankor elofordul hogy gyorsan tanulnak - minel idosebb a gyerek, annal nehezebb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 22:40:32

@Mirjam2:
6éves volt és második osztályban kezdte.

SzZoole 2015.08.25. 22:46:03

@Mirjam2: igen,igazad van,csak páran voltak
Magyarok csak az en gyermekeim voltak es csak egy hónapig használtak az LLDT-t mert ők tudtak mar angolul miután kijöttek 2010-ben
Kesobb volt egy magyar kislány aki nem tudott,a szülei sem,igy ha gondja volt az iskolában a lányomat hívtak tolmácsolni
Egyébként ha a lányom itt csinálna egy magyar nyelv vizsgát,tudna magyar tolmácsként/fordítóként dolgozni

Herr Géza 2015.08.26. 02:14:33

@Mirjam2: Häáát, én nem tudom te hány olyan törökkel találkoztál, aki itt született, itt járt iskolába és nem tud folyékonyan németül felnőtt korában, mert nekem pont nem ez a tapasztalatom. Épp elégszer lepődtem meg, amikor kollégák bemutatkoztak üzgürlü pidekebab néven, mert akiket külsejük, vagy ruhájuk (nőknél ugyebár) nem árul el, azoknál csak név segíthet az azonosításban. A német nyelvtudás szintje biztos nem.

soad1221 2015.08.26. 08:37:19

@Herr Géza: Te Géza... én látok rá esélyt, hogy Te mérnökként nem pont a kolóniákba tömörült tanulni nem akaró törökökkel találkozol... :)
Én simán elhiszem, hogy vannak ilyen gettósodott területek.

©________ 2015.08.26. 08:55:25

@diggerdriver: ezt gondolom en is.
De ad.1. Ha nem ut el egy ciganyt, akkor nem oltek volna meg csak azert, mert magyar
Ad.2.ez egy eset, szoval amikor vizsgaljak a hivatkozasod, valoszinuleg nem iteltek volna jogosan menekultnek.

soad1221 2015.08.26. 09:17:26

@Bulla Elma: az 1-hez: azt ugye tudod, hogy az egy tök szimpla zsarolásnak indult volna?!
a 2-höz: talán nem véletlen, hogy szigorítottak is a rendszeren és a feltételeken, mert nem pont azok kapták meg, akiknek kitalálták.. emlékszel a pl a miskolci plakátra?

©________ 2015.08.26. 09:26:15

@soad1221:

1. ?? Nem ertem, mire gondolsz.
2. Nem, mire gondolsz?

2015.08.26. 09:29:54

@Herr Géza: Ahogy @soad1221: kollega mondja, te nem az ilyen emberekkel talalkozol. En is talalkoztam termeszetesen nagyon muvelt es angolul / nemetul folyekonyan beszelo torokkel Nemetorszagban, konkretan a fonokom volt :). De mivel enyhen szolva nem beszelek folyekonyan nemetul es mikor kenyszerbol Nemetorszagba kerultem, nem volt olyan vegzettsegem amit ott hasznositani tudtam volna, bizony kapcsolatba kerultem masfele emberekkel is. Egyebkent Angliaban is vannak olyan ott szuletett azsiaiak peldaul, akik nem beszelnek anyanyelvi szinten angolul felnott korban sem - szinten dolgoztam ilyennel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.26. 12:00:25

@Bulla Elma:
Végre valakik észen vannak.
Teljesen korrekt javaslat.
Valami hasonlóról szól ez a poszt.

2015.08.26. 12:05:23

@soad1221:

Hát ez az.Csak ezt a gejzák az Istennek sem akarják megérteni. Már mint, hogy az úri közönségen kívül is van élet.

Sztármosogató 2015.08.26. 12:06:33

@Quercus a favágó:

Bizony nem. A legfelháborítóbb azonban az hogy letagadják az egésznek a létezését...

Nyugaton nincs szegénység meg a többi bullshit

ismerjük már a mesét.

Sztármosogató 2015.08.26. 12:07:47

@Quercus a favágó:

Németországban mindenki integrálódik, a több éve ott enyésző külföldiek pedig tökéletesen beszélnek németül

Mindenkit megfizetnek, mindenki boldog, mosolyognak a lidlben a pénztárosok

Az eü remek, a halálból is visszahoznak

stb stb

soad1221 2015.08.26. 12:24:54

@Sztármosogató: hinta, ezt csak te mondod, hogy cáfolhasd...
nem érzed ettől magad kissé rosszul?

Sztármosogató 2015.08.26. 13:09:16

@soad1221:

Nem. Géza mondja, meg HÁN is ezt nyomatja a díszes társaság. Ez a szalonképes szöveg nyugatról, amit mondani illik.

Az igazság meg senkit nem érdekel.

2015.08.26. 13:12:50

A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy az úri szalonok ajtajai nem jelentenek akadályt a csőcseléknek. Az ezüst csilláron is ugyan úgy lehet himbálózni, mint az utcai lámpavason. Bizony gejzáim.
Egyébként Merkel éppen most zárta rá a csapda ajtaját Magyarországra. A kerítés még el sem készült, már idejét múlta.

©________ 2015.08.26. 14:26:42

@diggerdriver: szerintem is

@Quercus a favágó: a merkelest hogyan érted?

2015.08.26. 17:05:59

@Sztármosogató: Ha mar az igazsagnal tartunk: az igazsag az, hogy Nemetorszagban valoban megfizetik a dolgozokat (azokat is akik nem tudnak rendesen nemetul, mint pl. en), az egeszsegugyi ellatas kiemelkedoen magas szinvonalu, es meg van egy egesz csomo pozitiv dolog. Persze negativ dolgok is vannak, mint minden orszagban, ahogy azzal minden felnott ember tisztaban van. Ha en is mernok lennek es folyekonyan beszelnek nemetul, mint Geza, akkor tobb mint valoszinu hogy en sem talalkoztam volna 'alsobb tarsadalmi retegekkel'. Az pedig Geza erdeme hogy neki jo vegzettsege es nyelvtudasa van, emiatt nem beszolni kene neki, hanem inkabb megprobalni hozza hasonloan jo nyelvtudasra es vegzettsegre szert tenni.

Sztármosogató 2015.08.26. 17:12:22

@Mirjam2:

Megfizetik a dolgozókat? Akkor miért is kell a munkásnak nettó 1000 euróért dolgoznia?

2015.08.26. 17:25:24

@Sztármosogató: Nem kell, en is tobbert dolgoztam, gyenge nemet nyelvtudassal. Egyebkent netto ezer euro sem lenne rossz, ha azt nezed hogy az elelmiszer olcsobb mint Mo.on, az orszag nagy reszen a lakhatas sem kulonosebben draga, a kozlekedes sem draga es az egeszsegugy es az oktatas kiemelkedo szinvonalu.

Sztármosogató 2015.08.26. 17:30:37

@Mirjam2:

Ez a komment az év vicce. Az élelmiszer drágább mint Magyarországon, a lakhatás főleg drágább. Mi volt ez a komment?

2015.08.26. 17:43:43

@Sztármosogató: Mindig ezt csinalod hogy olyanokat idezel emberektol amiket nem irtak, aztan felhaborodsz. Hol irtam hogy nem dragabb a lakhatas mint Mo.on? Igen, dragabb, de aranyaiban sokkal kevesbe mint amennyivel a fizetesek magasabbak. Vilagviszonylatban pedig egyertelmuen nem draga, pl. meg a nagyon draganak tartott Munchen is olcsobb lakhatas szempontjabol mint Anglia nagy resze (Londonrol nem is beszelve). Az elelmiszerek - legalabbis amiket mi eszunk, iszunk - kimondottan olcsoak Nemetorszagban.

Sztármosogató 2015.08.26. 18:05:07

@Mirjam2:

ja rohadt olcsó München, legalább 600 euró egy kis garzon. A fizu meg 1000. rohadt olcsó tényleg..

2015.08.26. 20:10:43

@Sztármosogató: Az 1000 euro teljes idos munkaert nagyon alacsony fizetes Munchenben, aki ennyit keres, az nem fog belvarosi garzont berelni maganak. Ez mashol sem kivitelezheto, pl. Budapesten egy hasonlo lakas berleti dija magasabb az ottani minimalbernel. Mellesleg pl. Londonban 600 euroert leginkabb egy szobat lehet berelni a kulvarosban.

Sztármosogató 2015.08.26. 20:32:11

@Mirjam2:

MIért alacsony? A minimálbér Münchenben is ennyi....

2015.08.26. 21:08:44

@Sztármosogató: A 'minimalber' = alacsony ber. Benne van a neveben hogy 'minimum'. Egyebkent egeszen a kozelmultig nem volt Nemetorszagban meghatarozott minimalber.

Sztármosogató 2015.08.26. 21:16:06

@Mirjam2:

Akkor is ennyiért dolgoznak pl a mekisek Münchenben. Bezzeg Dániában tudnak 13 eurós órabért adni a mekisnek is.

Herr Géza 2015.08.31. 02:45:01

@Quercus a favágó: Maestro, idestova 30 éve dolgozom az épitö-/szerelöiparban, ami nem kimondottan a lángelméjű nyakkendős, fehér inges emberek gyülekezőhelye.... :))) Munkahelyi kontaktjaim túlnyomó részét nem hasonszőrű mérnökök teszik ki, szóval nem kéne engem valamiféle "valóságtól" elrugaszkodott úrificsúrnak beállítani. Van némi tapasztalatom az élet sűrűjéből. Egészen pontosan 27 éve, most augusztusban kezdtem ebben a szakmában....

Herr Géza 2015.08.31. 02:54:13

@Sztármosogató: Cicuka, ne adj a számba olyat, amit nem mondtam. Egy szóval nem állítottam, hogy minden külföldi integrálódik és tökéletesen megtanul németül. Soha nem írtam mosolygós Lidl-es pénztárosokról, az itteni eü. viszonyokról meg pláne nem, főleg azért sem, mert nekem sem csak első osztályú tapasztalataim vannak e téren.
Ne hazudj!

2015.08.31. 07:37:55

@Herr Géza:

Elhiszem Gejza. De abban is megegyezhetünk, hogy a mindennapi magyar valóságról meg nekem van több fogalmam. Nem egészen arról szólnak a dolgok,amit ti ott a HA-n előadtatok. Főleg nem arról,amit az Index, meg a 444 megpróbál elhitetni.
De én a magam részéről befejeztem ezt a "harcot", sőt minden a HA-hoz köthető harcot.
Van véleményem dolgokról, amit el is mondok a saját blogomon. Akinek nem tetszik az ugye nem olvassa, vagy nem kommentálja. Én sem olvasom azt a blogot, aminek a szellemiségével, vagy a kommentelők többségének véleményével nem értek egyet. Bárkivel szívesen vitázom az álláspontomról a saját blogomon, de haragot nem akarok senkivel.
Ha megtisztelsz ott, külön megköszönöm. Főleg miután ugye az "egyetlen" aktuális téma ma a menekült ügy, amiben Németországé most a főszerep. Márpedig az ottani történésekről Te mindnyájunknál többet tudsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.31. 11:11:59

@Quercus a favágó:
Nem, a kerítés nem idejétmúlt. Mindössze jó magyar szokás szerint önmaga paródiájává vált.
Én is leírtam itt, meg azt hiszem nálad is olvastam hogy egy ország nem átjáróház. Na most ha ehhez az elvhez tartjuk magunkat és építünk egy kerítést ami úgy működik ahogy a videókon látjuk az akkor nem kerítés hanem vicc.
Egyik része átbújik alatta, a másikat meg a rendőrök betessékelik az országba.Mintha árvízveszélykor valaki kaput nyitna a homokzsákokon.
Továbbra is fenntartom az álláspontomat hogy egy országba csak és kizárólag LEGÁLIS úton lehessen belépni. Nem mondom azt hogy csak útlevéllel, vízummal.
A kerítésnél lehet ideiglenes határátkelőket nyitni és egyéni elbírálás alapján szűrve beengedni. Aki igazolni tudja hogy háborús övezetből jött azt akár a katonaság segítségével táborokba kell szállítani. A honvédségnek van elég teherautója busza, sátra.
Meghalt 71 ember. Miért? Pontosan azért mert illegálisan beléptek az országba és a csempészek nem ellenőrzött határokon akarták őket továbbvinni.
Szerencsétlenek a káosz a felelőtlenség, a tehetetlenség áldozatai.nyugodjanak békében.

Observer99 2015.08.31. 11:31:48

@diggerdriver:
Mivel Magyarország keleti és déli határai schengeni határok, arra vonatkozóan pedig az EU-s illemszabály úgy szól, hogy a schengeni övezetbe belépni csak a belépésre rendszeresített határátkelő helyeken, azok nyitvatartási idejében, érvényes személyi és úti okmányokkal lehet! Semmilyen más megengedés nincs!!
Aki nem így és ott lép be a schengeni övezetbe az HATÁRSÉRTŐ!! Természetesen velük szemben a határsértőkre vonatkozó szabályokat kell az illetékes szerveknek alkalmazni!

Ha megvájkáltok egy-két EUSTAT statisztikát, akkor kiderül, hogy az igaz, hogy pl a tavalyi évben legnagyobb számban szíriaiak és afgánok kértek menedékjogot kb 163 ezer, de 92 ezer menedékkérő koszovói, szerb, boszniai, albán, macedon!!!Ezeket szépen csendben haza kell rugdosni, mert ez az igazi probléma!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.31. 11:55:36

@Observer99:
Sokan nem tudják mi a különbség menekült, és menedékes között. A menedékes az országában dúló háború miatt ideiglenesen kér menedéket egy országtól.A volt Jugoszláv köztársaságok egyike sem felel meg jelenleg ennek a kitételnek.
Még Afganisztánt sem tartanám háborús övezetnek.

Observer99 2015.08.31. 13:16:08

@diggerdriver:
Lehet ezt még tovább cifrázni. Aki belép a schengeni övezetbe annak az adott (ahol belépett) országban kell menedékkérelemért folyamodnia, amelynek a megadása hosszadalmas folyamat. Ha már menedékes, akkor sem hagyhatja el az országot, csak akkor, ha a másik ország vízumot állított ki a számara.
Mindennek a szigorú és "igazságtalan" tüzzel vassal történő betartatása helyett, megy a műbalhé és hiszti ezerrel.
Annak örülök, hogy néha van egy-egy ember, aki azt mondja, hogy gondolkodjunk Béláim!
És akkor ilyet ír:

"Mi legyen a menekültekkel? Szeressük, gyűlöljük, elviseljük, befogadjuk, visszaküldjük, átutaztassuk őket? Nagyon fontos kérdés ez, amire a politikának válaszolnia kell. Ahogy látjuk, válaszol is. Ki-ki a maga módján, a maga értékválasztásaival, a maga hasznát keresve.

De megelőzi egy másik kérdés, ami ugyan elméletinek látszik, de valójában nagyon is valóságos: vajon államnak nevezheti-e magát egy ország, ha képtelen ellenőrizni, hogy kik lépnek be a területére? Vajon nem szűnik-e meg az állam államnak lenni, ha elveszíti a képességét arra, hogy meghatározhassa, kiket enged a területére? Márpedig ez történik ma Magyarországon, és ez történik az egész Európai Unióban.

A politika lényegét mindig a rendkívüli helyzetek mutatják meg. Ha elkerítünk egy földdarabot, és azt mondjuk, hogy az a miénk, a mi országunk, akkor ez addig érvényes, amíg mi döntünk arról, ami a határainkon történik. Ha csak arra van erőnk, hogy az érkezők előtt nyitogassuk a kerítés kapuját, akkor már nem vagyunk urai a helyzetnek. Onnantól a helyzet uralkodik rajtunk.

Szerintem itt tartunk."

www.facebook.com/torokgaborelemez/posts/10152977262637312

Herr Géza 2015.08.31. 13:23:40

@Quercus a favágó: Nézd Quercus, én a "Quercus a favágó"-t tisztelem, becsülöm, szívesen cserélek eszmét veled bármiröl. Más kérdés, hogy egyéb nickjeiddel és föleg az utóbbi idöben köréd gyült elmebeteg sleppel már nem ugyanez a helyzet. Viszont, hadd hívjam fel a figyelmedet rögtön egy ellentmondásodra, csak a fenti hsz.-edböl:
"Én sem olvasom azt a blogot, aminek a szellemiségével, vagy a kommentelők többségének véleményével nem értek egyet." - írod te...
Ugyanakkor:
"Nem egészen arról szólnak a dolgok,amit ti ott a HA-n előadtatok." - írod ugyanott, ugyancsak te. Akkor most hogy van?
A királyi többest sem értem, mert szerintem én nem ugyanazt szoktam írni, mint Pisti, Lajcsi, Mariska, meg a többiek....Unalmas is lenne a HÁ, az biztos.
Az Index meg a 444 nekem sem világom, de még innen N.o.-ból is lehetnek azért egyéb autentikus forrásaim, nem? Azt persze nem vitatom, hogy neked több van, hiszen ott élsz a mindennapokban. Ugyanakkor hidd el, sok "hétköznapi" dolog ott élve fel sem tünik az embernek, míg annak, aki akár csak hébe-hóba látogat haza, annál inkább. Talán érdemes az ilyen észrevételeket is meghallgatni, urambocsá akár el is gondolkodni rajta.
Meghívásodat szívesen veszem, (igaz mostanában nem egyszerü a blogodat megtalálni, az alternatív verziókat követni...:D) bár jelenleg a költözés-projekt tetöfokán vagyok, de hamarosan jövök...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.31. 13:24:07

@Observer99:
Teljesen egyetértek, valami ilyesmi az én írásom mondanivalója is.

Muscari 2015.08.31. 15:17:30

Digger, ezt tetszik.

@Sztármosogató: miert nem csinalsz te is 3 gyereket gyorsan valakinek?

soad1221 2015.08.31. 15:20:44

@Herr Géza: nem hinném, hogy quercus a védelmemre szorulna, de nem értem mi az ellentmondás...
Azt mondja, nem olvassa most. Azt írja, hogy nem ért egyet azzal amit előadtatok (vagy előadtuk, nem tudom én beletartozom-e ebbe, de mindegy is...)
Olvasta, ezt mindannyian tudjuk, rendszeres kommentelő volt. Azt is tudjuk kb, hogy miért nem az már... és, hogy ennek következménye pl, hogy már nem olvassa...

mi az ellentmondás ebben?

2015.08.31. 16:09:36

@diggerdriver:

Tudod Teso, valami nem tiszta ebben az egészben. A szerbek ugye a macedon határától egyebesen a magyar határhoz szállítják a népvándorlókat. Még véletlenül sem a horvát határhoz. a Vajdaságba, ami ugye magyarlakta. Vagyis már az ottani magyarokat is szopatják. Mert amíg ezek az áldott jó emberek várakoznak, addig bejárogatnak a házakhoz, szétnéznek a spájzba, a kertekbe, a földeken. Kiszolgálják magukat.
Az meg teljesen egyértelmű, hogy egy állam addig szuverén, amíg a törvényit betartják, amíg meghatározhatja ki, hogyan, mi módon léphet a területére, vagy hagyhatja azt el, illetve milyen szankciókat alkalmazhat azokkal szemben, akik ezen előírásokat megsértik. Ha egy állam területére bárki kénye-kedve szerint ki-be járkálhat, ott az állam megszűnt létezni. És ez nem csak Magyarországra értendő, hanem az EU-ra is. Ha egy nemzeti, vagy uniós jogszabályt valakik figyelmen kívül hagyhatnak, akkor egyrészt úgy gondolhatják, és gondolják is, hogy a többi előírás sem vonatkozik rájuk, másrészt az ott élő polgárok bizalma is megrendül a jogrendben. Most ezeket az időket éljük. És nem csak mi magyarok.

2015.08.31. 16:15:42

Horvatorszag nem tagja a Schengen-ovezetnek. Azert nem oda mennek a 'menekultek'. Persze a tenyeknek nem erdemes utananezni mert mindig csak bezavarnak a jo kis osszeeskuveselmeletekbe.

2015.08.31. 16:20:46

@Herr Géza:

A választ Gyöngyike végül is megadta. Már jó ideje nem olvasom a HA-t. kb. 2-3 hete beleolvastam, nem kellet volna. Azóta nem, és nem is fogok. Nem az én világom. Ennyi.
Az, hogy ki hány nicket tulajdonít nekem, nem igazán érdekel. Magam köré sem gyűjtöttem senkit. Azon azért el lehet majd gondolkodni, egészen biztosan azzal az egyre népesebb csoporttal van-é kizárólag gond, akik távoztak a blogról. Nem tartom nyilván, de szerintem lassan vannak annyian, mint a rendszeresen kommentelők. Bár nem tudom hányan vannak még ott. Lehet, hogy azóta sokan visszatértek.
Én töröltem az eddigi blogjaimat, az azokhoz tartozó emailfiókokat, marad a jelenlegi blog.
Ami ugye antiliberális, és PC duma mentes. Ami azt jelenti, hogy a vélemény szabad, tehát a liberális vélemény is. Csak azzal nem biztos, hogy egyet értünk egy jó páran. Ennek feloldására találták ki a vitát.
Szóval, ha lesz időd nézz be Te is, meg akinek kedve van.

Herr Géza 2015.08.31. 16:28:13

@soad1221: Jó, legyen, az igeidök összezavarnak. De igazából erre gondoltam:
"Hát ez az.Csak ezt a gejzák az Istennek sem akarják megérteni. Már mint, hogy az úri közönségen kívül is van élet."
Ugye intézményesítve lett a nevem (:D), és itt egy megjegyzést ejtettem el mindösszesen addig, miszerint az itt született és itteni iskolába járt törökök igenis megtanulnak folyékonyan németül beszélni. A gettólegények ugyan egy sajátos türkisch-deutsch szlenget beszélnek egymás között, de attól még tudnak "rendesen" németül is. Nyilván az a zsebgengszter, aki már az általánost sem tudja befejezni, kivételnek számíthat, de bocs, echte magyar Polgár Jenök is vannak, mégsem mondhatjuk azt, hogy a magyarok nem tudnak rendesen magyarul. Na erre kapom meg azt, hogy mit tudunk mi "gejzak" a nem úri közönségröl, belekeverve rögtön a HÁ-s sztorit. Csakis ezt nehezményeztem...

Observer99 2015.08.31. 16:34:43

Egy kis adalék a bácskai magyarok szívatásáról:
Magyarkanizsa majd száz évvel Trianon után már csak 84%-ban magyar, 10ezren lakják. Képzeljetek el egy ekkora települést., amire naponta rázúdul 2-3 ezer nem idén barnult. Napi kapcsolatban állok velük, mert anyai ágon minden rokonom ott él Kanizsán, Palicson, Zentán, Szabadkán. Kezdenek úgy gondolkodni, hogy be kell szerezni fegyvert, mert a Jóisten tudja mi fog velük történni. A rendőrség ugyanúgy vagy még inkább biodíszlet az egész hacacáréban mint nálunk!

Herr Géza 2015.08.31. 16:37:29

@Quercus a favágó: Egy szóval nem állítottam, hogy te gyüjtötted magad köré a sleppet, de valahogy odazizegtek. .. :)))) Attól meg pláne nincs senkivel semmi gondom, hogy akármilyen okból is, de lépett a HÁ-ról. Ellenben akik azóta abban élik ki idiotizmusukat, hogy mélyrepülve gyalázzák a HÁ közönségének egy részét (pl. engem is..), na azokra vonatkozott az "elmebeteg" kitétel. Sztem mindenki tudja itt, kikröl van szó...
De igazad van, hagyjuk ezt a témát, épp eleget tuningolta magát rajta mindenki és végül is nem te vagy a címzett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.31. 16:37:38

@Observer99:
Fasza
Az én fatornyos falum szintén tízezer körüli, ráadásul ott van az egyik legnagyobb és legrégebbi menekülttábor amiben már most többszörös létszám van.

Observer99 2015.08.31. 16:41:11

@diggerdriver:
Van perspektívátok, de ti olyan közel vagytok (helyileg) a gondoskodó atyamester fatornyosához, hogy nem fogja engedni eldurvulni a helyzetet! :-)

2015.08.31. 16:41:50

@@Mirjam2:

Igen, és? Horvátország az EU tagja. Minden eu-s jogszabály ugyan úgy vonatkozik rá, mint ránk. A dublini egyezmény is. Az országba belépő menekültekkel ugyan úgy kell eljárnia mint nekünk. Csak akkor engedheti őket továbbutazni Szlovénia, vagy Magyarország felé, ha rendelkeznek érvényes úti okmányokkal, és vízummal. Ehhez schengennek semmi köze.

Observer99 2015.08.31. 16:50:11

@diggerdriver:
Nna, egy újabb finom kis EUSTAT-os nyalóka: 2015 első negyedévében Magyarországon menedéket kérők 84 százaléka koszovói siptár!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.31. 16:52:36

@Observer99:
Az még a menekülthullám előtti időszak, olyan sokan nem lehetnek de arra kiváncsi lennék mi alapján kértek menedéket.
Az albániai albánnak van annyi esze hogy nem odamegy.

Observer99 2015.08.31. 16:58:37

Hát persze, Brindisi, Lecce, Otrantó olyan közeli, hogy egy jobb távolugró száraz lábbal megússza! :-) Na meg persze sokéves haladó hagyománya van a cigaretta csempészetnek abban a viszonylatban, a crnagoracokkal közösen! :-)

Observer99 2015.08.31. 17:06:14

@diggerdriver:
"...olyan sokan nem lehetnek..."
Háááát, attól függ mi a kevés vagy sok!
I.név EU összes: ~185 ezer, ebből siptár 49 ezer!
A magyarnál valamit benéztem és csak 69,7% : ~33 ezerből, ~ 23 ezer siptár!

2015.08.31. 18:11:37

@Quercus a favágó: Konyorgok, gondolkodj. Schengenen belul nincsen utlevelellenorzes. A 'menekultek' ebbe a zonaba akarnak eljutni, hogy tovabbmehessenek Nyugat-Europaba. Ezert jonnek Mo.ra, es nem Horvatorszagba vagy Romaniaba, ahol utlevelellenorzes van a hataron.

2015.08.31. 18:22:57

@Mirjam2:

Én még egy olyan migránsról sem hallottam, aki az útlevél ellenőrzésen bukott volna meg. Mivel nekik a magyar határnál ilyen nincs. Nem a határátkelő helyeken lépnek az országba. Szerinted mennyivel lenne nehezebb Horvátországból átjutni Magyarországra, vagy Szlovéniába, mint a magyar-szerb határon. Egyszerűen azért erre jönnek, mert ez a legrövidebb útvonal. Na meg a szerbek is erre irányítják őket. Az borítékolható, ha híre megy, hogy itt milyen procedúra vár rájuk, bekóstolják a horvát határt is.

2015.08.31. 18:28:18

@Herr Géza: Oke, ez nyilvan attol is fugg mit nevezunk folyekonynak. Az angolt jobban meg tudom itelni mert angolul nagysagrendekkel jobban beszelek mint nemetul; pl. konkretan dolgoztam olyan brit azsiaival, aki a sajat bevallasa szerint Angliaban szuletett, es valoban 'folyekonyan' beszelt, de pl. nyelvtani hibakat vetett, es egyertelmuen eszre lehetett venni hogy nem anyanyelvi beszelo. De folyekonyan beszelt es angoltanarkent dolgozott :). A torok munkatarsaim kozott volt egy csoport betanitott munkas, akik majdnem csak egymassal szocializalodtak es egymas kozott torokul beszeltek. Nemetul is beszeltek, de ugyanugy mint a brit peldamnal, eszre lehetett venni hogy nem nemetek, pl. telefonon is eszrevetted volna. Sokaig azt gondoltam hogy ok nemreg vandoroltak be, de idovel kiderult hogy Nemetorszagban eltek mar gyerekkoruk ota. A tobbi munkas sajnos kirohogte oket a hatuk mogott a nem teljesen folyekony nemetuk miatt, pl. elofordult hogy en szabadkoztam hogy elnezest de rosszul mondtam valamit nemetul (az en nemetem egyebkent csapnivalo) es erre mondtak hogy ne aggodj, X.Y. (torok munkas) nemete sem olyan jo es o itt szuletett. Persze ezek ilyen rasszista viccek, amik, remelem, nem hangzanak el jobb tarsasagban Nemetorszagban sem :)

2015.08.31. 18:32:23

@Quercus a favágó: Te tenyleg azt hiszed hogy veletlenul kerulik meg Horvatorszagot es Romaniat? Nem, hanem azert, mert bar allitolag nincsenek papirjaik, nem akarjak hogy megallitsak oket barhol amig el nem ernek oda ahova menni akarnak (pl. Nemetorszag), mert akkor ott kell menedeket kerni es / vagy taborokba szallitjak oket. Pontosan ez tortenik most Mo.on. Ok olyan teruletre probalnak erni ahol jellemzoen nem kerik el az emberek papirjait, es mehetnek tovabb Nyugat-Europa fele.

2015.08.31. 18:55:30

@Mirjam2:

Megdumáltál, elárulom a titkot.
A szerbek minden migránst a magyar határ felé irányítanak. Azon egyszerű okból, mert Szerbia, és Horvátország között érvényben van egy államközi egyezmény, mely alapján a horvátok minden Szerbiából érkező illegális határátkelőt visszatoloncolhatnak a szerbekhez.
Magyarországgal nincs ilyen megállapodás.

2015.08.31. 20:06:23

@Quercus a favágó: Es ha ez legalis, akkor mi akadalyozza meg a magyar kormanyt abban hogy ok is kossenek egy ilyen egyezmenyt a szerb kormannyal? En ugy ertelmezem a helyzetet, hogy ha az illeto menekultnek vallja magat, akkor mas kategoriaba kerul mint aki 'csak ugy' illegalis hataratlepo, es nem lehet EUn kivulre visszatoloncolni. Ha lehet, akkor a magyarok miert nem csinaljak mar most is ezt, foleg miutan hivatalosan biztonsagos orszagnak nyilvanitottak Szerbiat?

2015.08.31. 20:40:50

@Mirjam2:

A magyar Btk-ból 2001.ben törölték a tiltott határátlépés fogalmát. Az új Btk.-ban sem szerepel. Jelenleg csak szabálysértés. A horvátoknál szerintem nem. Vagyis ott valószínűleg van jogszabályi háttér a kitoloncolásra. Szerintem.

2015.08.31. 20:56:47

@Quercus a favágó: Nem tudom elkepzelni hogy a helyi jog ebben az esetben felulirna az EU jogot vagy nemzetkozi egyezmenyeket amiket Mo. alairt, de oszinten szolva nem ertek hozza, nem melyedtem el ebben a kerdesben.

2015.08.31. 21:27:12

@Mirjam2:

A zöldhatáron, illegálisan történő határátlépés nem felel meg a schengeni egyezmény az Európai Parlament és a Tanács 562/2006/EK rendeletének, tehát törvénysértő.

Egy kis adalék a Kúria 14/2013. számú büntető elvi határozatából.

"Az Európai Parlament és a Tanács 562/2006/EK rendeletének 5. cikke rögzíti, hogy milyen beutazási feltételek vonatkoznak harmadik országbeli állampolgárok számára a külső határok átlépésekor hat hónapon belül három hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén. Ezek közül a Kúria csak hármat emel ki: érvényes úti okmánnyal kell rendelkeznie, szükség esetén érvényes vízummal, illetve tartózkodási engedéllyel kell rendelkeznie, igazolnia kell a tervezett tartózkodás célját, és megfelelő anyagi fedezettel kell rendelkeznie.

Az államhatár meg nem engedett módon történő átlépése azt jelenti, hogy valaki nem a jogszabályban előírt módon lépi át az államhatárt.

Az államhatárról szóló 2007. évi LXXXIX. törvény 11. §-ára is figyelemmel ez azt is jelenti, hogy a határátlépő úgy lép be az országba, hogy a törvényben, az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusában és nemzetközi szerződésben meghatározott határátlépési feltételekkel nem rendelkezik, ami a külső és a belső határon egyaránt értelmezendő. Belső határ esetében pontosan abból kiindulva, hogy csak a határellenőrzés szűnt meg, nem maga az államhatár. A belépési feltételek hiányának legkézzelfoghatóbb formája, hogy nem rendelkezik érvényes úti okmánnyal, vagy adott esetben hamis, hamisított okmányokkal lépi át, kísérli meg átlépni valaki az államhatárt. Határátlépéshez szükséges feltételek a területileg és időben érvényes vízum, vagy tartózkodási engedély, amivel ha valaki nem rendelkezik, annak mind az adott országban való tartózkodása, mind az oda való belépéskor, az államhatár átlépése jogellenes.

Ha az adott ország területére való belépés, illetve a határátlépés szükséges feltételei a belépéskor, illetve az államhatár átlépésekor nincsenek meg, akkor a külföldi tartózkodása jogellenes lesz. Ebben az esetben az ország területére való belépés, az államhatár átlépése is jogellenes, függetlenül attól, hogy az államhatáron van-e ellenőrzés, vagy nincs. Ami nem ellenőrzött, az ugyanis nem azt jelenti, hogy engedélyezett."

2015.08.31. 21:31:22

@Quercus a favágó: Igen, tudom hogy torvenyserto, de a gyakorlatban meg te is latod hogy ha egyszer mar Nemetorszagban, Svedorszagban, Angliaban stb. vannak, akkor mar majdnem mindig ott is maradnak. Es pontosan ezert kockaztatjak az eletuket hogy eljussanak ezekbe az orszagokba, azok utan is hogy mar beleptek az EU teruletere. Egyebkent meg ne nekem magyarazz, hanem a sok hulye embercsempesznek akik nem Horvatorszagon vagy Romanian keresztul csempeszik be az embereket az EUba :)

2015.08.31. 21:42:58

@Mirjam2:

Megdumáltál, eltávoztam. De nem az élők sorából.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.31. 21:45:31

@Quercus a favágó:
Na na, optimista vagy:))))))))))))))))))))))))))))))

Observer99 2015.09.01. 06:46:50

A Török Gábor megint kimondott valamit:

"Az uniós államok a határellenőrzés ügyében a szuverenitásuk egy részét feladták, vagy ha jobban tetszik, közösítették: így jött létre a schengeni övezet.
Pontosan az lenne az EU értelme, hogy egy ilyen súlyos válsághelyzetben ne kizárólag a tagállamok vállát nyomja a teher, ne csak rajtuk, földrajzi helyzetükön és politikai vezetőiken múljon, hogyan birkóznak meg a feladattal az általuk felügyelt uniós határokon. Egységes szabályozás, közös fellépés, akár uniós szinten felügyelt határőrizet esetén nyugodtan állíthatnánk, hogy az EU nem csak szavakban létezik, hanem olyan, mint egy erős és szuverén állam. Miután erről szó sincs, az igazi tanulság az, hogy vagy elmozdulunk ebbe az irányba, vagy be kell látnunk, és ki is kell mondanunk, hogy válsághelyzetekben mindenki csak magára számíthat."

mandiner.blog.hu/2015/08/31/a_politika_nem_mindig_jatek_migracio_es_mi_viii

soad1221 2015.09.01. 08:49:46

@Observer99: én ezzel a török gáborral nagyon sokszor értettem már egyet, ebben a témában is így teszek :)
tulajdonképp az egyetlen politikai elemző, akiből nem érzem, hogy megrendelésre dolgozna, és az aki nem feltétlenül csak vmi véleményt fogalmaz meg, hanem okról és okozatról is képes gondolkodni...

Observer99 2015.09.01. 09:14:57

@soad1221:
Bizony, bizony!
Mindent elolvasok tőle, van amikor nem egészen egyezik a véleményünk, de minden írása, riportja és megnyilvánulása gondolkodásra készteti a normál embert! Jó fej, nagyon csípem!:-)
Amit általában nem szeretnek nála, pont ez az elemző viselkedés, hogy "egyfelől és másfelől".
Ebből jön az, hogy úgy fordítják, csak arról van szó, hogy ha akarom vemhes, ha akarom nem!
Pedig akad némi különbség!

2015.09.01. 09:15:13

@soad1221:

Egy normális, józanul gondolkodó fazon, ez tény.

Persze azzal ő is tisztába van, nem lesz közös európai megoldás. Azért nem, mert ez a mostani helyzet fogja 1000 százalékosan megmutatni, nincs olyan hogy Európai Egyesült Államok. Nincs olyan, hogy közös érdek. Nemzetállamok vannak, saját pártokkal, politikusokkal, akik a saját érdekeiket nézik. Azt, hogy holnap is megélhessenek a politikából, hogy a következő választáson is nyerjenek.
Lásd az idióta francia külügyminiszter Magyarországot mocskoló megnyilvánulását.

Csak alkalmi szövetségekben szabad gondolkodnunk, olyanokkal, akiket a probléma ugyan úgy érint, mint bennünket. És a saját belátásunk szerint kezelni a problémát.
Az Uniót, meg az idióta politikusait nemes egyszerűséggel le kell szarni.

Observer99 2015.09.01. 09:25:50

Csak egy falatnyi idézet Arogáns Antitól:

"Ez a keresztény Európa létét fenyegető gazdasági és kulturális kihívás. Mindannyiunknak fel kell tenni azt a kérdést: szeretnénk-e, hogy az unokáink az 'Európai Egyesült Kalifátusok'-ban éljenek? Az én válaszom erre: nem."

Hosszú riport, elég rendesen kivesézik a témát és Tóni pozíciójából adódóan, akár kormány álláspontnak is tekinthető!

magyaridok.hu/belfold/azt-akarjuk-hogy-az-unokaink-egy-europai-kalifatusban-eljenek-5035/

soad1221 2015.09.01. 10:24:42

@Quercus a favágó: egyrészt én valahol bízom benne, hogy egyszer létrejön, mert igenis van közös érdek. Nem is olyan pici az az érdek, de sajnos be kell látni, hogy nem annyira kézzel fogható, érezhető és ezáltal nem is nagyon eladható ez az érdek az emberek 95%-nak

A francia külügyminiszter nyilván hülye. olyan dolgot pedzeget, amivel oké, hogy minket fenyeget, de ha a schengeni övezet felbomlik, akkor az nekik épp olyan szar lenne, mint nekünk. Merkelék nem is fogalmaznak meg ilyeneket, ahogyan látom.
Persze az is tény, hogy mindenhol lavíroznak a szavazatokért. Nehéz lesz erre közös megoldást találni, az biztos. Viszont nehezen tudom elképzelni, hogy létezik nem közös megoldás... az alkalmi alkuk csak nagyon rövidtávú megoldásokat eredményeznek és egy apró érdekváltozással már borul a bili, gondolj csak arra, ha ezekbe az alkalmi szövetségekbe egy USA csak annyit kottyant bele, hogy mondjuk szlovákiának csorgat egy kis pénzt vmilyen demokratikus címkével, egy apró szívességért cserébe... mondjuk, hogy ezt az alkalmi szövetséget jól bombázza szét.
ugye? :)
jobban bíznék egy keservesen kiizzadott, senki számára nem túl jó és nem túl rossz, de hosszútávú megoldásban.

soad1221 2015.09.01. 12:05:54

egyébként van ebben a kérdésben egy olyan szempont amiről nem sok szó esik, és azt gondolom ez nagyobb baj.

Azt látjuk, hogy rengeteg a gyerek. 0-10 éves korig, nincs statisztikám, de úgy saccolom, legalább a 10%-a ebbe a korba esik.
Nagyon át kellene gondolni minden lépést, mert ők itt vannak, valószínű itt lesznek 15-20 év múlva is, és bizony bármi amit most teszünk, alapjaiban fogja meghatározni azt, hogyan élnek, viselkednek ezek a gyerekek 15-20 év múlva.
Jól látható, hogy európa egészének fingja sincs, hogy most mihez is kezdjen...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.01. 20:19:19

@soad1221:
Nézd, gondolkozzunk józan paraszti ésszel.
Van egy feladat amit meg kell oldani. Az kész tény hogy menekült áradat jön Európa felé. Az is tény hogy Európa nem tud fogadni és ellátni annyi embert ahányan jönnek.
Gyorsan kell döntéseket hozni az nyilvánvaló. Az EU bürokratái képtelenek bármiféle érdemi cselekvésre az is nyilvánvaló.A másik alapvetés az hogy most világosan kiderült hogy az EU válsághelyzetben tehetetlen. Gyakorlatilag a létének az értelme kérdőjeleződött meg.
Az országokat magukra hagyták. Akkor viszont nem kéne pampogni ha azok saját hatáskörben akarnak megoldani egy ilyen helyzetet. Az ország köré mindenképp indokolt a fizikai akadály felépítése. Igazából nincs ellenérv ami ezt megkérdőjelezhetné.Az ellenzék saját magát süllyeszti el ha ellene beszél.Ezek mind tények.
Mi a megoldás?
Villámgyorsan minden határszakaszt ellenőrzötté tenni a katonaság kivezénylésével. Ideiglenes határátkelőket nyitni a valóban háborús menekülteknek. Néhány szír bármikor megállapítja bárkiről hogy Szíriából jött vagy nem.A már ittlévőket országokra lebontott kvóta alapján elosztani és táborokba szállítani. Innen kezdve nincs kérdés hogy akar e nyelvet tanulni akar e szakmát tanulni. A befogadó ország határozza meg a játékszabályokat. Azt senki nem gondolhatja komolyan hogy egy ilyen tömeget majd az adófizetők pénzén eltartanak aggkorukig. Aki nyilatkozik hogy vissza akar menni annak max két év menedéket kell nyújtani és ha utána sem rendeződik a helyzet az országában akkor az vonatkozik rá mint a többi maradóra. Integrálni kell őket ha akarják ha nem. Ez a legfőbb sarkalatos pont.Emberek akaratával szembemenni.Viszont nincs más út.Gyorsan kéne cselekedni de ez úgy látom jól fizetett bürokratáinknak megoldhatatlan feladat.Eddig még a gittrágáson kívül más eredményt nem tudnak felmutatni.

2015.09.01. 20:50:50

@soad1221:

Én meg abban bízom, soha nem lesz olyan, hogy Európai Egyesült Államok. Sőt, nagy valószínűséggel EU sem lesz a jelenlegi formájában. Ami szintén nem baj.
A francia külügyminiszter nem hülye. Egyszerűen tisztában van azzal, kik képezik a PS szavazóbázisát. Az utóbbi hónapokban a francia szocik mélyrepülnek. Miután a szavazóik egy jelentős része Franciaországban élő muszlim, és fekete, akik aggódnak a frissen érkező rokonokért, ezért neki ki kell állni a menekültek befogadása mellett.
Ausztria detto. Tartományi választások lesznek, ahol az idegenellenes Szabadság párt előre fog törni. Ezért kell az osztrák kormánynak hétfőn bírálni Magyarországot a határzár miatt (saját liberós szavazóik elvárása szerint), majd kedden meg azért kell hisztizni, hogy továbbengedjük a bevándorlókat (gesztus a szabadságpárti szimpatizánsoknak. Minden politikus a saját , és pártja érdekeit nézi minden EU-s országban, bennünket magyarokat meg mocskos módon fölhasznál ehhez.
A németekről már nem is beszélve. Na ők megint úgy megvezették Európát,mint biciklis postást a villamos sín.

2015.09.02. 07:43:12

"Magyarországnak is jó lenne a menekültválság terheinek igazságos elosztása. Ezt Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke mondta kedden az ARD német televíziónak.
Schulz azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnöknek azt javasolja majd csütörtöki megbeszélésükön, hogy Magyarország működjön közre "konstruktív, közös megoldások" kidolgozásában.
A német szociáldemokrata politikus szerint Magyarország jelenlegi politikáját "irracionális vonások és nemzeti egoizmus" jellemzi. A "határkerítés" láthatóan nem orvosolja a bajokat, hiszen az emberek továbbra is jönnek át Szerbiából, és "Magyarország Németországba induló vonatokra ülteti őket".
"Ha igazságosan osztanánk el a menekülteket a 28 országban élő 507 millió európai között, akkor Magyarországnak valószínűleg végül kisebb gondja lenne, mint ma" - mondta.
Az EP elnöke szerint pragmatikus megoldásokra van szükség. Az Európai Bizottság (EB) a következő napokban javaslatokat mutat be a menekültválság terheinek igazságos elosztásáról és új pénzügyi támogatási formákról."

Nagyon jó volna már megérteni mindenkinek milyen mocskos játék folyik itt. Ehhez jó kiindulási pont ennek a liberós tetűnek a nyilatkozata.

Kerítés se legyen, határvédelem se legyen, de a menekülteket se engedjék tovább a magyarok a civilizált nyugatra. Gondolom lássuk őket vendégül, amíg az EU kényelmesen el nem dönti, mit kellene csinálni.

Ja persze közben a centrumországok majd csemegéznek a vízumkérelmek között, kiválogatva a nekik megfelelőket, a szakmával, diplomával rendelkezőket. A többi meg maradjon Magyarországon. Miközben persze az EU-s kvótarendszer meglépését is Orbán akadályozza.

Lehet utálni Orbánt és a Fideszt. De ez a történet már régen nem róluk szól. Ez a történet Magyarországról, a magyar emberekről szól. Arról, hogy megint nekünk kell megvédenünk a nyugatot a népvándorlóktól, miközben az úri közönség fölváltva köpdös bennünket. A civilizált nyugat megint a saját pecsenyéjét sütögeti, miközben fölváltva rugdos bennünket, úgy, hogy eközben ők már régen meglépték azt, amiért a magyarokat mocskolják. Van határzár, van "mélységi határellenőrzés", kerítés.

Aki ebben a mocskos játékban gyurcsányok, sulcok, junckerek, meg a többi tetű liberós mellé áll, az nem Orbán, hanem Magyarország ellensége.

soad1221 2015.09.02. 10:06:41

@diggerdriver: nagyrészt egyetértek. Az egyetlen, hogy a rákényszerítéssel jutsz-e előrébb, meglesz-e az eredménye, vagy pont hogy csak ellenállást érsz-e el... mire kiderül, nem biztos, hogy kitudod tenni szűrét...
a választ én sem tudom

@Quercus a favágó:
Abban teljesen egyetértünk, hogy az EU ebben a formában működésképtelen. Alkalmatlan a világ változásait megfelelő rugalmassággal és sebességgel követni, arra reagálni, versenyképesnek maradni.
Abban viszont nem értek egyet, hogy ez jó így, hogy létrejön-e egy ilyen egyesült államok, vagy sem (nem pont az USA mintájára, de nyilván ahhoz hasonló), azt nem tudom, de én örülnék neki.
Az optimista és a szkeptikus énem küzd egymással ebben a kérdésben, nem vagyok benne biztos, hogy létre tud jönni, ugyanakkor ez lenne az egyetlen út, hogy ne maradjon le végleg Kína és India mögött.
A gond, hogy nemzetállamokban gondolkodunk, és ahogy már diggerrel is többször leírtuk, hogy amíg az uborka görbülete és a szőlőültetvény kvóták rendkívül fontos kérdéseit egymás között rágjuk, addig van egy két 1-1,5 milliárd fős piac akik borzasztó mennyiséget termelnek, amit eladnának, illetve borzasztó mennyiségű terméket vesznek.Ezek aprópénzért bevásárolják magukat erre az 500 milliós piacra, pici, 10 millió fős országokon keresztül. Ez nem jó.
Eközben az 500 milliós piac egyik brutális erejű gazdasága azért láncolja magához a többi gyengét, hogy alacsonyabb legyen a közös valuta árfolyama, pusztán azért, hogy a kiváló minőségű termékeit el tudja adni. Ez a záloga a brutális erejének. Ez így szintén nem túl jó.

Mi lenne ha, nem 10-50-80 milliós részpiacok lennének, nem 28 ország vitafóruma, hanem egy 500 milliós piac lennénk. így egyben nézve egy nagyon stabil és közepes gazdasági növekedéssel bíró egységes állam lehetnénk.
Teljesen jól megtartva a nemzeti identitásunkat, én biztos az életben nem leszek se svéd, se német se spanyol, én se várom tőlük, hogy magyarok legyek. Viszont van egy egész jól felfogható közös gazdasági érdekünk, cserébe én hajlandó vagyok lemondani olyan termékek termelésétől, de akkor ezt tegyék meg ők is. lehet irányítottan szétosztani a feladatokat, meg lehet határozni hol-mikor-ki-mit termeljen meg, ahhoz hogy a legjobb technológiákkal a legjobb minőséget tudjuk előállítani a magunk és a világ számára.
Azért lenne a gazdasági növekedés kicsi, de stabil, mert ehhez megkívánja mindenki a jólétet, árban a kínai tömegek egy tál rizsért biztosan jobbak lesznek.
Minőségben, de legfőképp a minőség tartásában már nem tudnának...
Ha egy ilyen erős és egységes gazdasági térség az 500 milliós piacával kötne egy szabad kereskedelmi megállapodást a másik 380 milliós piaccal, akkor abból lehetnének nagyon jó dolgok.

És akkor a végén röviden szólal meg a szkeptikus énem: tudom, hogy ez így utópia... :)

soad1221 2015.09.02. 10:50:21

egyébként amit a minap nyilatkozott Nils Muižnieks az ET emberi jogokért felelős biztosa, az nagyon is igaz...
itt valójában politikai válság van.
Illetve azt is mondta, és ebben szintén igaza van, hogy lényegében Merkel tette az utolsó szeget a Dublin-rendelet koporsójába. Ha jól sejtem igazából ez volt a célja annak a bejelentésnek, hogy minden szírt befogad.

Egyébként Quercus, én azzal nem értek egyet, hogy németország most hülyén cselekszik. Nagyon lassan, de ők az egyetlenek akik nem köpködnek sőt, ők azok, akik pont az egymásra mutogatást és köpködést kritizálják.
Nyilván van egy-két politikus ott is, aki faszságokat beszél, de a kormányzati hivatalos kommunikációban lényegében két országot bírál amiatt, mert nem tartják be a regisztrációt, és mindenki mást, aki most mindenféle bírálatokat fogalmaz meg.
Egyébként ma hallottam egy (azt hiszem) rendőrségi nyilatkozatot, miszerint a kerítés beváltja a terelő funkcióját, amivel könnyebb a menekültek begyűjtése...

azt hiszem rövid idő alatt változni fog a hivatalos komunikáció a kerítés értelméről, és a valódi haszna lesz a hivatalos álláspont is :)

©________ 2015.09.02. 12:28:18

@soad1221:
pont most linkeltem egy a dublini rendelet wikis leírását a másikba (nincs most energiám az egészet áttanulmányozni és abból idézni):
A dublini rendelet
az Európai Unió egy jogszabálya volt, mely meghatározza egy tagállam felelősségét egy menedékkérelem elbírálásában az Európai Unión belül.

A dublini rendelet célja, „gyorsan meghatározni a tagállam felelősségét [egy menedékkérésben]” és egy menedékkérőt abba a tagállamba irányítani.

A felelős általában az a tagállam, melyen át a menedékkérő belépett az EU területére.
----------
tehát németország a mi pöcsünkkel veri a csalánt tulajdonképpen

Observer99 2015.09.02. 13:38:00

Dublin I.-II.-III. ?
Tessék:
Magyarország a schengeni övezet határa, így rá vonatkozik elsősorban a Dublin III.

A Dublin III-ként emlegetett jogszabály az Európai Parlament és az uniós tagállamokat megjelenítő Tanács 2013. június 26-án kihirdetett, 604/2013/EU számú közös rendelete, amely megállapítja azokat a feltételeket és eljárási szabályokat, amelyek annak a meghatározására irányulnak, hogy egy "harmadik országbeli" - unión kívüli - állampolgár vagy hontalan személy által az EU-tagállamok valamelyikében nemzetközi védelem iránt benyújtott kérelem megvizsgálásáért melyik tagállam felelős. Főszabály szerint ezt a felelősséget az a tagállam viseli, melyen át a menedékkérő belépett az EU területére.

A rendelet legkorábbi jogelődje a dublini egyezmény, amelyet 1990. június 15-én írtak alá, és 1997. szeptember 1-jén lépett hatályba az első 12 aláíró államban. Az egyezmény fő célja annak megakadályozása volt, hogy egy kérelmező több tagállamban is benyújtson kérelmet, hogy a kérelmezők "ne keringjenek" az EU-n belül. Az egyes tagországokban ugyanis jelentős különbségek vannak a menedékjog megadásának kritériumait illetően, és ezt a kritériumrendszert nem harmonizálták egymás közt az uniós országok.

A dublini egyezményt felváltó, immár rendeleti formát öltő előírásrendszert 2003-ban fogadták el, és attól fogva a rendeletet Dublin II-ként, az azt megelőző egyezményt Dublin I-ként emlegették. Az Európai Bizottság 2008-ban kezdeményezte a Dublin II módosítását, ami 2013-ban történt meg, és a módosított változat a Dublin III.

A dublini menekültügyi rendszer két fő építőköve a dublini rendelet és az úgynevezett EURODAC rendelet. Ez utóbbi európai szintű ujjlenyomat-adatbázisról szól. Az adatbázist az EU területére illegálisan belépettektől vett ujjlenyomatok alkotják. A tagállamok feladata az ilyen ujjlenyomatok levétele és a központi adatbázisba való eljuttatása. Ebből az adatbázisból megállapítható, hogy mely tagországban vették le először az illető ujjlenyomatát, és alapesetben ez határozza meg a menekült jogállás iránti kérelem elbírálásának kötelezettségét is.

A Dublin III rendelet hatálya Norvégiára, Izlandra és Svájcra is kiterjed!

Tehát Magyarország csapdában vergődik. A többi uniós ország meg jót nevet rajtunk…..

soad1221 2015.09.02. 13:39:14

@Prielle Kornelia: jelen jogszabályt alkalmazva igen.
Amiről kimondták, hogy el kell vetni és új rendszert kell létrehozni - kvóták alapján szétosztani...

Engem pl meglepnek azok a kommentek, hogy engedjük tovább őket, azt kellene csinálni, mint a görögök, stb..

én eléggé jogszabálykövető ember vagyok és azt gondolom, hogy nem az a megoldás, hogy egy rossz szabályt nem tartunk be, hanem az, hogy megváltoztatjuk. Tök jól látszik, hogy az osztrák kancellár hirtelen azt sem tudja hogyan nyilatkozzon, a franciák is beszólnak. Látható a zavarodottság mindenhol...
Eközben a görögök pont leszarják mi a feladatuk, amit viszont Mo. betart. Majd ha a hiszti elül, akkor meg szépen látható, hogy ki a korrekt partner...

Observer99 2015.09.02. 13:56:37

Az évszázad hülyesége:
A Calais-nál lévő kerítés abban különbözik a világ minden más kerítésétől, hogy ez a kerítés a migránsokat védi a balesetektől!!

soad1221 2015.09.02. 14:24:59

@Observer99: ki mondta ezt?
A franciák álszentsége nem új, az ő bírálatukkal pont semennyire nem érdemes foglalkozni.
2 hónapja nagyjából naponta kerültek elő videók arról, hogyan vernek szarrá menekülteket a rendőrök...
Most meg embertelenek vagyunk úgy, hogy a mi rendőreink kifejezetten kulturált módon viselkednek...

2015.09.02. 14:54:51

@soad1221:

Nem azt mondtam, hogy a németek hülyén cselekszenek.
Azt mondom, hülyét csinálnak az EU-ból. Megint nagyot szakítanak ezen a bulin, szokás szerint. Majd kifejtem szerintem miért.

A görögök megint szopatnak, ahogy a blogomon írtam.

Ja és a magyar kkv szektornak esélye sincs az EU-n belül fejlődni.

Observer99 2015.09.02. 15:24:11

@soad1221:
Már forgalomban van egy kis kép, a címe az agresszív, brutális magyar rendőr és a békés, szelíd lelkű migráns esete:

kepkezelo.com/images/6wx8jx98jblwmvvhbz1q.jpg

soad1221 2015.09.02. 16:52:21

@Quercus a favágó: ok, ezt a szádba adtam :) nem ez volt a célom... :)
A görögök valójában megszopatnak mindenkit, nem mi voltunk a céljuk, ők ezt úgy néz ki rutinból nyomják már...
@Observer99: tényleg érdekes egyébként a különböző külföldi hírforrásokat nézni. Van aki kifejezetten kedvesnek nevezi a rendőrökat, van ahol lökdösik a menekülteket.

Egyébként én ami komolyabb hibát látok a kormány részéről, az a menekültek tájékoztatása. Én bizony orrba-szájba mondanám nekik, hogy azért nem mehettek, mert a németek ezt nem úgy gondolták, ahogy azt ti értitek. És bocs, nekünk vannak vállalásaink és mi is szopóágra kerültünk, és baromira várjuk már a megoldást. És egyébként ha ezt még megfejelnék, hogy ételt és vizet visznek, meg orvosi ellátást biztosítanának, akkor most a világ a rendőrökkel körülvéve pont ugyanezt nézné végig, csak hát egészen más lenne a leányzó fekvése.
Mondom, ma már hallottam, hogy a kerítés nem a távol tartás miatt kell, hanem amiatt hogy néhány kisebb helyre terelje az embereket.

Nem lepődnék meg, ha lassan átalakulna a kormány kommunikációja... és kivételesen 100%-osan igaza lenne, hogy ez EU-t szapulja :)

©________ 2015.09.02. 17:40:41

@soad1221:
"nem az a megoldás, hogy egy rossz szabályt nem tartunk be, hanem az, hogy megváltoztatjuk"

a jogelmélet jogkeletkezésről és a jogi norma létezésérő szóló része hosszasan fejtegeti azt az esetet, amikor egy norma rossz, ezért a jogalkalmazók nem tartják be.
a jogalkotónak ezt fel kell ismernie, és törölnie, majd jó normát alkotni helyette, ha szükséges. ez utóbbi a hosszabb út.

pl nagyon sokáig volt lehetőség vállalat alapítására a gengszterváltás után, aztán mégse született egy se.

soad1221 2015.09.02. 17:49:37

És akkor most olvastam Czukor József szavait:
"A kvóta, más szóval a menekültek elosztása is egy lehetőség. Természetesen ez is egy megoldás. De mielőtt a menekülteket elosztjuk, növelni kell a határellenőrzés hatékonyságát. A menekültek így rendezett és ellenőrzött módon juthatnak be a schengeni határokon át Európába."

már nem is tartjuk akkor őrültségnek..

továbbá: Czukor azt is mondta: a magyar déli határon épült kerítés célja nem a menekültek elriasztása, hanem az, hogy őket ne embercsempészek hozzák be az EU-ba, hanem jelentkezzenek be az ellenőrzött határátlépési pontokon, ahol regisztrálni lehet őket.

igazából döbbenet, hogy milyen gyorsan lehet ma egy kormányról kialakult képet változtatni.
Fogadni mernék hogy 1-2 hét alatt ott fogunk tartani, hogy a háborús övezetből származó menekülteket sajnálni és hát erőnkhöz mérve segítenünk kell (ez ugye a fentieknek megfelelően 1000-1500 fő lesz), a többieknek szevasz...

soad1221 2015.09.02. 18:27:17

@Prielle Kornelia: na az lehet, hogy a jogelmélet ezt teszi... :)

én meg laikus vagyok, csak egyszerűen akkor, amikor van egy szabály, azt be kell tartani. Lehet, hogy az a szabály rossz, vagy bizonyos helyzetekben működésképtelen (mondjuk azért mert a megalkotásakor még nem gondoltak bizonyos körülményekre), de akkor sem megoldás, hogy nem tartjuk be. Akkor kell okosnak lennie a jogalkotónak, jelen esetben gondolom az EU-nak kellene vmit gyorsan reagálnia...
de az, hogy nem tartjuk be a szabályokat, nem jó megoldás

©________ 2015.09.02. 18:36:44

@soad1221:

igen.
és mégsem.
:)

találj csak ki egy sarkított példát és megérted.
mondjuk legyeeeen......egy olyan jogszabály, hogy minden, a kertedbe tévedő macskát ki kell nyírnod, de nem használhatsz eszközt, vagyis el kell kapnod és kézzel kitekerni a nyakát.

mit teszel?
ne vicceld el, komolyan kérdem

2015.09.02. 18:38:33

@soad1221:

Háromféle jogszabály van.

-amivel egyet értek, és betartom
-amivel nem értek egyet, de betartom
-amivel nem értek egyet, és nem tartom be

Nálam ez ilyen egyszerűen működik.

soad1221 2015.09.02. 18:47:04

@Prielle Kornelia: tudtam, hogy lecsapsz erre, és mikor írtam a kommentet, akkor gondoltam, hogy beleírom azt a kitételt, ami mondjuk úgy szólna, hogy az egyértelműen káros szabály, de aztán rájöttem, hogy ez a megfogalmazás tökre nem jó....

szóval inkább hagytam ezt a labdát, hadd repüljön.. :)

szóval azért mi mégis egy demokratikus jogállam vagyunk, ahol ugyebár ilyen szabályok nem jöhetnek létre, mert mielőtt még törvénybe iktatnak egy jogszabályt sokan átrágják rajta magukat, hogy beleilleszthető-e a többi közé...
szóval ugyebár ilyen szabály nem nagyon lehet.
értem mit akarsz mondani, de nem Kadhafi Líbiájában vagyunk, ahol ez ilyesmi gond nélkül előfordulhatott...

soad1221 2015.09.02. 18:49:35

@Quercus a favágó: sokan vannak így. sőt biztosan vannak olyan szabályok amiket én sem tartok be, bár nem tudom hirtelen mi az... parkolás miatt már 1-2x megbüntettek pl.. :)

©________ 2015.09.02. 18:52:04

@soad1221:
"ilyen szabályok nem jöhetnek létre, mert mielőtt még törvénybe iktatnak egy jogszabályt sokan átrágják rajta magukat, hogy beleilleszthető-e a többi közé..."

ezen egyrészt hadd röhögjek egy sort.:)

aztán komolyra fordítva: van egy létező szabály, miszerint a vadász a kóbor kutyát lelőheti.
képzeld azt, hogy ezt átírják kötelezőre, te meg imádod a kutyimutyikat.

Observer99 2015.09.02. 18:55:59

Na kérem, a Helsinki Bizottság elnökhelyettese? igazgatóhelyettese? nyilatkozott a határsértőkkel szembeni utazás tiltás ügyében. Azt hiszem, hogy a Helsinki Bizottságot az Orbán kormány többször megszívatta rendesen ennek ellenére a hölgy azt mondta, hogy a kormány az uniós előírásoknak mindennek megfelelően jár el! A menedékjog kérelmet benyújtottaknak meg kell várniuk amíg a kérelmüket elbírálják. Az, hogy a pályaudvaron kempingeznek az teljesen jogszerűtlen!

©________ 2015.09.02. 18:57:34

@soad1221: és tuti mentél át záróvonalon,
és tuti csomószor nem indexelsz, amikor kikerülsz egy kerékpárost, (és mondjuk nem jönnek szembe),
leállítod-e az autót, ha kiég a bal első helyzetjelződ,
mindig indexelsz-e elinduláskor?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.02. 19:05:18

@soad1221:
Lehet olvasták a posztomat:))))))))))))))))))))))))))))

2015.09.02. 19:07:04

@Prielle Kornelia: A hatosagok altal kijelolt taborba kene menniuk, ugy tudom egy vagy ket napon belul, es ott kene megvarniuk amig elbiraljak a kerelmuket. Hogy a magyar kormany miert nem szervezi meg az odaszallitasukat, azt csak ok tudhatjak...

soad1221 2015.09.02. 19:15:09

@Prielle Kornelia: na mondom én.. :)
de egy kivétel van, igen, a kerékpáros kerülésnél tényleg kivétel nélkül indexelek (azt hiszem).
volt már aki megkérdezte, hogy miért, hiszen nincs a környékünkön senki más autós, se senki... azt hiszem ez már beidegződés, rutin, vagy ilyesmi. mint mondjuk a biztonsági öv. azt is megszoktam már annyira, hogy zavarna, ha nem lennék bekötve... :)

soad1221 2015.09.02. 19:19:43

@Prielle Kornelia: persze, tudom hogy így is átmennek nevetséges dolgok, de elméletileg ugye ez lenne a garancia.
Viszont a vadász azért lőheti le a kutyát, mert az kárt tehet a vadállományban. Itt a kutyatartónak van felelőssége, hogy az ő kutyája nem mehet akárhová...
A szabály, hogy a vadász lelőheti, az teljesen érthető és elfogadható, rá van bízva (lévén ez is engedélyhez kötött), hogy mérlegeljen, és szabályozva van, hogy milyen esetben használhatja a fegyvert.
Miért hozna bárki olyan szabályt, hogy nem mérlegelhet, hanem meg kell tennie?

más: a rendőrnek is van fegyvere, amit indokolt esetben használhat, szabályozva van, milyen esetekben. És gondolod, hogy Mo-n előfordulhat, hogy egyszer csak kötelezővé teszik a használatát a rendőrnek, akkor is ha az nem lenne indokolt?

©________ 2015.09.02. 19:25:15

@Mirjam2: @soad1221:
a kormány semmit nem szervezett meg ezügyben.
meg sem jelent a keletiben egyik tagja sem
nem nyilatkozott konkrétan a helyzetről egyik tagja sem

HA GÁZ VAN, EZEK MINDIG ELTŰNNEK.

©________ 2015.09.02. 19:31:35

@soad1221:
"a rendőrnek is van fegyvere, amit indokolt esetben használhat, szabályozva van, milyen esetekben. És gondolod, hogy Mo-n előfordulhat, hogy egyszer csak kötelezővé teszik a használatát a rendőrnek, akkor is ha az nem lenne indokolt?"

nem, és nem is utaltam erre.

hozzáteszem, pillanatnyi politikai helyzetben mindent el tudok képzelni és mindennek az ellenkezőjét is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.02. 19:32:40

@soad1221:
A vicc az hogy amit leírtam az egy kényszerforgyatókönyv.
Egyszerűen nem lehet másképp csinálni.
A kerítést meg kell építeni hogy szűrve lehessen beengedni a menekülteket.
Integrálni átnevelni mindenképp kell mert nem élhetik le az életüket egy táborban.
Igazából nincs kérdés hogy mit kéne csinálni csak a hogyanról és kikről lehet vitatkozni.

soad1221 2015.09.02. 19:34:46

@Prielle Kornelia: nem feladata a kormánynak elszállítani őket.
Nem elegáns, nem célszerű, és van egy sanda gyanúm, hogy egyik cél az volt, hogy ilyen számban jelen legyenek a keletinél, mert ez egyértelműen garantálja, hogy ott fog tanyázni a nemzetközi sajtó.
Nem kell, hogy szimpatikus legyen, de ettől függetlenül egyrészt teljesen jogszerű, és nem utolsó sorban még a kötelességénél többet is teljesít a rendőrség, mert amennyire tudom már kezdik elszállítani őket.
A megjelenő riariahungáriázókat 2 percen belül távolítják el, hogy ne csináljanak nagyobb feszkót.
Bármennyire is cikkeznek róla, de a rendőrök nem erőszakosak, videón tökre látszik, hogy igencsak visszafogottan viselkednek - nyilván az "ide ráncigált" sajtónak is köszönhető ez...

És bizony, most a menekültek cselekednek kifejezetten jogsértő módon, mert a regisztrációjuk után nekik a kijelölt táborba kellene menniük megvárni az eljárás végét.

Erről persze van mit beszélgetni, hogy azok a táborok milyen állapotban vannak, ott hogyan bánnak a menekültekkel, satöbbi, de most perpillanat ez nem téma a fentiek miatt.

soad1221 2015.09.02. 19:38:30

@diggerdriver: a helyzet, hogy valójában tényleg nincs más lehetőség.

2015.09.02. 19:52:46

@soad1221:

A pontosság kedvéért nem jogszabályokat, hanem jogszabályi helyeket, mondjuk úgy paragrafust szegünk meg. Azt viszont szerintem nagyon gyakran, és szinte mindenki. Ami az esetek 90%-ában csak utólag derül ki. Én mondjuk miután eléggé kemény dolgokon mentem át az elmúlt közel 4 évben, gyakran előre megnézem bizonyos esetekben a vonatkozó jogszabályokat, de ennek ellenére, ha nem értek egyet egyes részeivel, van, hogy nem tartom be.
Már csak azért is mert Magyarországon nem jogalkotás, hanem jogbarmolás folyik. Az esetek többségében a szankcionálási, bírságolási lehetőségen van a hangsúly. Na meg az értelmezhetetlenségen. Ebben az adó- és járulékjog áll az élen.

Egyébként szerintem van olyan bűncselekmény, amit már legalább egyszer mindenki elkövetett életében. Ilyen pl. a sikkasztás.

©________ 2015.09.02. 19:53:40

ezt azért megmutatom

www.origo.hu/itthon/20150902-gyurcsany-ferenc-menekultek-szirek-afganok.html

és nem érdekel, hogy kampányfogás-e.
megtette. csak ez számít.

©________ 2015.09.02. 19:57:00

@soad1221:
csak annyit tudok erre mondani, hogy roppant praktikus egy debreceni tábor a szeged-becs útvonalon közlekedőknek.

érdekelne, mit mond a szóvivő/koordinációs vezető/ideiglenes akárki, aki most ezzel van megbízva....

ja hogy olyan nincs.
ha én menekült lennék, tudod, mennyire érdekelne, hol kéne lennem. főleg, ha nincs retorzió és nem visznek sehova. addig ülnék ott, amig át nem engednek bécsbe.

2015.09.02. 20:00:35

@soad1221: Szerintem is direkt akarta a magyar vezetes hogy ilyen lathato helyen legyenek, es ez be is jott nekik. Teny hogy az ott taborozok a jogsertok, a rendorok pedig feltunoen kesztyus kezzel bannak veluk, neha szo szerint :). Nekem pedig az a tapasztalatom 'az arabokkal', hogy ezt gyengesegnek ertelmezik es ettol kezdve semmi tisztelet nem lesz bennuk a magyar hatosagok irant.

2015.09.02. 20:06:24

Mikozben ezt irom, eppen valami Kovacs nevu magyar politikus nyilatkozik az Al Jazeeranak a Keleti elol. Jol beszel angolul, legalabbis ez derul ki abbol a par szobol amit mondott. Azt mondta egyebkent, hogy a menekulteknek a kijelolt taborokba kene menniuk :)

2015.09.02. 20:17:44

Atkapcsoltam a BBC-re ahol meg a Kovacs nevu ad interjut. Vicces szemuvege van :). Nagyon jol beszel angolul. Azt kell mondjam, teljesen egyetertek mindennel amit mond.

2015.09.02. 20:32:33

Látott már valaki olyat, hogy ezek a menekültek imádkoznak? Mert ilyen felvételekre nem emlékszem. Pedig napi 5 ima kötelező. Bár ha jól tudom, ezt a siiták napi 3 imába tömörítették. Ez már csak azért is érdekes, mert szerény véleményem szerint ezek a migránsok jelentős részben szír keresztények.
Nem véletlenül akarja Merkel befogadni az első hullámot. Ráadásul jómódú, középosztálybeli, szakmával, felsőfokú végzettséggel rendelkező a túlnyomó többségük. Ezért van pénzük.
És a németek ezt pontosan tudják. gy szír keresztény, nem fog lövöldözni, robbantgatni.
Azt meg a migránsok tudják, azért kell Európába jönni, mert itt 5 év után állampolgárságot kapnak. Ehhez Szaudiban, vagy Katarban 100 év kell.

2015.09.02. 21:00:34

@Quercus a favágó: Allitolag a keresztenyeknek is kotelezo minden vasarnap misere menni, megsem mennek a legtobben. A legtobb muszlim nem, vagy csak ritkan imadkozik. Az emberek nagy reszet valojaban nem erdekli annyira a vallas, ez vilagszerte igy van. A nagy kulonbseg a keresztenyseg meg az iszlam kozott ilyen szempontbol hogy sok muszlim kozossegben nyomas van az embereken hogy megtartsak a kulsosegeket, ez lehet tarsadalmi nyomas, vagy akar extrem esetben torvennyel is kotelezik oket hogy ha nyilvanos helyen vannak, imadkozzanak, stb. A kereszteny kozossegekben pedig mar megszunt ez a nyomas, bar regen ott is igy volt, muszaj volt misere menni stb.

Observer99 2015.09.03. 07:12:33

Egy roppant nagy tévedést el kéne már oszlatni! A menedékjogot kérő, ha meg is kapja a menedékjogot, az nem azt jelenti, hogy teljes jogú EU-s polgár lett és szabadon kóbászolhat Európában, hanem "menedékes" még szinte állandó tartózkodási engedélyt sem kap! Tehát a menedékes addig maradhat a menedéket adó országban, ameddig a hazájában nem változnak a körülmények! Amennyiben pozitív változás áll be a hazájában ő köteles hazamenni! Ha ő nem szeretne a menedéket adó országban maradni, akkor kérheti adott ország(ahova szeretne menni) külképviseletén, hogy adjanak neki vízumot.

Ha meg is kapja a hőn áhított vízumot, akkor kiballaghat a legközelebbi pályaudvarra és elutazhat abba az országba amelyik vízumot adott neki!

Ha valaki a táborba szállítás közben Kőbánya-Kispesten leszáll a vonatról és vissza megy a Keletibe és még jegyet is vesz Münchenbe még nem fog jogszerűen utazni, ezért leszállítják a vonatról. Vagy jobb esetben nem is engedik felszállni!

Éhgyomorra ennyi! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.03. 08:09:17

@Observer99:
Bizony így van.
Nagyon nagy különbség van a menedékes és a menekült között.

soad1221 2015.09.03. 08:44:00

@Prielle Kornelia: és? szerintem meg semmit nem számít.
pusztán képmutatás, még ha az a pár ember egy nap jól lakott és ágyban feküdt...

soad1221 2015.09.03. 08:53:27

@Quercus a favágó: Szaúdi és Katar nem összehasonlítható Európa bármely részével.
Nem éppen demokratikus államokat ne hasonlítsunk demokratikus államokhoz.
Persze látok rá esélyt, hogy az EU-ba készülő/jövő/jött szírek jórészt pont a megmaradt keresztény szír, elég racionális lenne a részükről.
Azt is reálisnak érzem, hogy akik az első hullámban jönnek jórészt a középosztálybeliek.

Viszont Quercus, akkor nem kellene nekünk is őket "lehalászni", és a bedobott 1000-1100 fős kvóta fölött, akár 2000-et is bevállalni? Simán mondhatnánk utána, hogy sorry, mi már az erőnkhöz képest 2x annyit vállaltunk, többet nem tudunk.
És ha valóban a keresztény-középosztálybeliek a döntő többség, akkor az integrálásukhoz max 2-3 év kell. A gyerekek szocializációja borzasztóan egyszerű lenne, mert már eleve otthon is hasonlókat láttak a szüleiktől. A szülők a lehető legközelebb állnak kulturálisan és minden szempontból, rendes körülményekkel boldogan alkalmazkodnának az itteni élethez is, még ha első körben nem is ide készültek..

vagy nem?

soad1221 2015.09.03. 09:00:56

@Prielle Kornelia: a debreceni tábort nem most jelölték ki, az nagyon régóta ott van, és amikor létrejött, akkor azért nem került rossz helyre...
a mostani menekült útvonalhoz nem illeszkedik, de lássuk be, nem különösebben érdekes az útvonal, hiszen elméletileg nem juthatnak el addig a célig.

Beléptek, menekültkérelmet nyújtottak be, meg kell várni az elbírálást, ha megkapta, Mo-n(!!!!) kap tartózkodási és munkavállalási engedélyt.

Nem tudom, hogy ez EU-ra mennyire érvényes, mennyire utazhat szabadon a schengeni övezetben stb, de még ha igen, akkor sincs sok jelentősége a debreceni kitérő útvonalnak.

És akkor már csak egy bónusz: ezek az emberek több ezer km-t tettek meg. szerinted az a 200 km kitérő, amit ingyen vonattal tehetnek meg, számít bármennyit? Ha útvonalba esne, hamarabb menne el a táborba és várná meg az elbírálás idejét?

soad1221 2015.09.03. 09:03:23

@diggerdriver: nem vagyok benne biztos, hogy agy van, de ha így van, akkor a fenti sorok mind igazak..

egyébként emiatt ne lottózz, amit leírtál nem véletlenül történt, nem sok köze volt a szerencséhez :)

Observer99 2015.09.03. 09:05:42

Tévedéseloszlatás II.

Ha a schengeni övezetbe illegális módon belépő nem megvárva a rendőröket, embercsempészek által rábeszélve félholtan mégis eljut álmai földjére, jelen esetben Németországba és ott folyamodik menedékjogért, akkor a vonatkozó szabályok szerint megkérdi a hivatalnok, hogy hol lépte át a schengeni övezet határát. Túl sok jó válasz nincs. Megmondja, akkor pedig elkezd ketyegni a Dublin III. Hivatalosan a németeknek oda vissza kell küldeni, hogy ott regisztrálják és ott forduljon menedékjogért a hatósághoz. A németek jelen tudásom szerint igaziból csak annyit mondtak, hogy a szír menekültek esetében, Németország nem él a dublini szerződés szerinti jogával.

soad1221 2015.09.03. 09:35:11

@Observer99: pontosan.
Viszont látható, hogy nem sokáig lesz ez a szabály.

Ami meglep, az most a németek kommunkációja. ennyire még nem nyalta senki körbe Orbánékat az EU-ban, mint ahogy most a németek teszi... :)

©________ 2015.09.03. 10:24:59

@soad1221: roppant ertemles kijeloles volt, mikozben a tranzitutvonalon ott van a vamosszabadi tabor.

Observer99 2015.09.03. 10:42:28

@Murati Lili:
És ott a bicskei is! Honnan tudod, hogy akiket Debrecenbe vittek azoknak a döntő többsége csak mondja, hogy ő szír, közben koszovói siptár? Az ő menedékkérelmüket pedig rövid úton utasítják vissza, és toloncolják vissza őket a fatornyos hazájukba!
Egyébként volt egy hosszú időszak, amikor Románián keresztül jöttek, akkor igen jó helyen volt Debrecen.
A táboroknak pedig van egy kapacitásuk ami véges! Ennyi!

soad1221 2015.09.03. 11:08:48

@Murati Lili: lehet, hogy tévedek, de vámosszabadiba is irányítanak, nem? meg bicske?
én úgy tudom, az összes tábor többszörösen túltelített, és ki kell jelölni ideigleneseket is...

nincs kizárva, hogy rosszul tudom..

Observer99 2015.09.03. 13:32:58

Digger!
Nagy ajándékot kapott a fatornyosod!

"Leszállítják a migránsokat a soproni vonatról, táborba viszik őket"

hvg.hu/itthon/20150903_Leszallitjak_a_migransokat_a_soproni_vona

Observer99 2015.09.03. 14:40:00

@diggerdriver:
Ennyire futotta a szerveknek! Valahogy tiszta Keleti kell holnapra, jönnek a szőröstalpú szurkolók, meg a magyar galamblelkűek a meccsre! Gondolom a migráncsok hosszútávú életkilátásait nagymértékben rontaná, ha összetalálkoznának!

2015.09.03. 16:07:18

@soad1221:

Szíriában van a világ talán legrégebbi keresztény közössége, közel 2 millió ember. Már egy ideje egyértelmű,hogy menekülniük kell.
Azt nem hiszem,hogy a magyar bérek egy szír orvosnak, mérnöknek, stb különösebben vonzó lenne. Szerintem eböl nem igen tudnának olyan életszínvonalat tartani, mint amihez Szíriában hozzászoktak.D

Mondjuk az is megoldás, amit a nemzet idiótája, Gyurcsótány csinál, hazavinni néhány menekültet, miután hetente panaszkodott a magyar kormányra a brüsszeli barmoknak. Majd kíváncsi leszek, hogy ha a gazdája,az USA polgárháborúba sodorja Ukrajnát (rövidesen), hány felvidéki magyart fogad be ez a rohadék.

Alex631 2015.09.03. 23:16:22

Szia @diggerdriver! :) Van itt egy népcsoport kiket rendszerektől függetlenül, hosszú évszázadok alatt sem sikerült integrálni! Miért gondolod, hogy a most beáramlókat lehetne? Aztán azon gondolkodtál-e, hogy Angliában meddig lesz 13font órabéred, ha tanítatni akarod a bevándorlókat? (1milliárd ember kel útra) Mire akarod megtanítani a fekete afrikai beözönlőket,vagy az indiai érinthetetleneket (mert onnan is jönnek hamarosan) akik a mai napig őskori, törzsi szinten élnek? Szerinted van ilyesmire affinitásuk? Miért szeressük őket,(muzulmánok) ha ők, nem szeretnek minket? A szírek még csak-csak..., de a többivel mi legyen?

2015.09.04. 08:13:24

@Alex631:

A muszlimok nem integrálódni jönnek. Ha nekik megfelelne a liberós társadalom, akkor csókkal fogadnák az amerikai megszállókat.
A sok hülye, debil liberós nem érti, hogy ezek az emberek évszázadok óta az iszlám előírásai szerint élnek. Az iszlám , és nem az állam előírásai szerint. És ezen Európában sem fognak változtatni. Minden, amit itt tapasztalnak, számukra egyértelműen a gyengeség jele. Nem fognak olyan társadalmakba integrálódni, ahol egy ejnyebejnyével elintéznek olyan dolgokat, amiért az ő világukban súlyos büntetés jár. Nem fognak drogozni, inni, a gyerekeknek teletömni a zsebét pénzel, aztán kicsapni az utcára, évente elválni, kihívóan öltözködni, stb. Nem. Ehelyett meg fogják téríteni az adott társadalmat az igaz hitre. Ha beledöglik is a liberós Európa.

Nem kedvelem Orbánt, de tegnap egyértelműen bebizonyította: Cameron mellett az egyetlen európai politikus, aki felellősen gondolkodik.

2015.09.04. 08:48:29

Két kérdés: hogyan reagálna le az amerikai határrendészet, rendőrség egy ilyen problémát?
Ha úgy, hogy szarrá vernék, és lőnék a betolakodókat, hány tetű európai liberós politikus emelné föl ez ellen a szavát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.04. 08:53:46

@Quercus a favágó:
Ezzel nem értek egyet. A muszlim vallás erősen gyengülni fog.

soad1221 2015.09.04. 08:59:40

@Quercus a favágó: ha így van, hogy szír orvos, mérnők, tanár az itt lévők nagy része, akik keresztények is, akkor, és mindemellett nyilvánvaló, hogy menekülniük kell, különben meghalnak, akkor meg fog felelni nekik a magyar fizetés. Örülni fognak a lehetőségek, hogy életben maradhatnak és mindezt békében, szabadon gyakorolhatják a vallásukat, satöbbi...

Én egyébként erősen kétlem, hogy keresztény-középosztálybeliek lennének, szerintem inkább nagyon vegyes, Assad támogatói és a lázadók közül is sokan vannak. Biztos vagyok benne, hogy vannak kurdok is közöttük jócskán, mert ők azok akik Törökországban sem nagyon akarnak maradni...

Observer99 2015.09.04. 09:05:09

@diggerdriver:
Csak a korrektség kedvéért:

Az iszlám a vallás neve, mint főnév.
A muszlim a melléknév, az emberről mondjuk, hogy muszlim.
A muzulmán az arab 'muszlim' szónak törökösített hangzású verziója.
A mohamedán elnevezést meg nem szeretik.

Röviden: a vallás - iszlám; a követője - muszlim.

"Tehát az iszlám vallás erősen gyengülni fog."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.04. 11:10:09

@Observer99:
Na várjál ez érdekes felvetés.
Olyan van hogy református vallás?

soad1221 2015.09.04. 12:20:39

Nem tudom, hogy ki az aki ilyen mértékben felbújtja és biztatja most őket, de nem jó irányt választottak ők sem...

Azért az ételek visszautasítása és konkrétan a sínre dobása között van némi különbség. Az pedig, hogy a gyerekek kinyújtják a karjukat elvenni és erre visszaráncigálják, és az ablakot felhúzzák... hááát...
ettől átjutni biztos nem fognak...

Observer99 2015.09.04. 13:18:06

@diggerdriver:
Ne akarj relativizálni és vitát generálni feleslegesen! :-)
Tudom, hogy Te favorizálod a WIKI-t, úgyhogy tessék egy idézet a Wikiből:
"Az iszlám arab, zsidó és keresztény hittel közös tőről fakadó monoteista vallás, amelyben Mohamed prófétáé a vallási és politikai vezetőszerep. Hívői, a muszlimok azonban az iszlámot az első, az egyetlen igaz, a világ keletkezése óta létező vallásnak tekintik."!!

hu.wikipedia.org/wiki/Iszl%C3%A1m
Ezen túl tájékozódhatsz még:

terebess.hu/keletkultinfo/11kerdes.html

iszlam.com/iszlam-az-elet-vallasa/iszlam-alapismeretek/item/19-mi-az-iszlam

Observer99 2015.09.04. 13:24:40

@soad1221:
Piszkosul utálom a példaértékű szót, de tegnap a "szír apuka és kiscsaládja" által előadott "a hattyúhalála a sínek közt" című hiszti, na az példaértékű volt! Apuka szeme úgy járt, mint a sublótfiók, ki fényképezi, hol van a kamera, veszik-e ezek a nagy hatalmú médiákok. Egyszóval gusztustalan volt! Mert szerencsétlen azt hiszi, hogy majd megszánják. Hát nem: Sőt...

soad1221 2015.09.04. 13:36:51

@Observer99: + a vizet és kaját sínre dobalok is tök szimpik voltak...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.04. 14:02:19

@Observer99:
Én elhiszem mindent de hogy mondanád?
A református vallás hanyatlik vagy a református hanyatlik?
:))))))))))))

Observer99 2015.09.04. 15:43:55

@diggerdriver:
Nagyon vicces és értelmetlen! Egy vallás sem hanyatlik!
Egészen mást csinál, de részemről itt a vége, mert nem vagyok hajlandó egy mondvacsinált szarfűrészelésben részt venni.

Úgy mondják különben a korrekt emberek, hogy: "ezt elvaxoltam, hülyeséget írtam! Köszi a javítást!"

2015.09.04. 16:27:26

Mar nem tudom nevessek vagy sirjak... Most nezek egy riportot, szir menekultek nyilatkoznak Berlinbol. Panaszkodnak. Idezem az egyiket: 'Nem ezt vartam'. Arra gondoltam, lehet hogy a nemetek sem ezt vartak, de ezt kaptak...

soad1221 2015.09.04. 17:11:45

@Mirjam2: A helyzet az, hogy én rohadtul nem vagyok/voltam "menekültellenes" - már persze a támogató/ellenes felosztás eleve nem egy jó felosztás.
Szóval én azt mondtam, és mondom is, hogy igenis menedéket kell nyújtani, annak aki arra rászorul.

DE ami most zajlik szépen lassan eljuttat arra a pontra, hogy azt mondja, hogy akkor most mindenki mehet innen nagyon gyorsan, és ne jöjjön senki több, mert ha segítségre van szükségetek, akkor az a minimum, hogy vizet és az ételt nem dobjuk ki, és nem keressük az alkalmat, hogy a sajtó a földön fekve lásson, stb... akkor nem követelni kell, hanem elfogadni.

Van egy olyan érzésem, hogy Orbánék épp most nyerik meg a 2018-as választásokat.

2015.09.04. 17:39:56

@soad1221: Undorito. Marmint a video, amit belinkeltetek, a vizrol. Meg akkor is, ha tudom, hogy ezeket az egyebkent is feldult embereket a vegsokig hergeltek a hatosagok elhibazott intezkedesei, hogy veletlenul vagy szandekosan, nem tudjuk. De ezek utan semmilyen szimpatiat nem erdemelnek, es az a szomoru, hogy megis kapnak - most lattam oket a BBC-n, ahol ugy allitottak be oket megint mint a magyar rendori onkeny artatlan aldozatait... Es ezt ok pontosan tudjak, azert csinaljak.

Kozben meg egy egesz csomo ember tenyleg az eleteert retteg Sziriaban, vagy nyomorog a kornyezo orszagokban a menekulttaborokban. Nehez ugy.

2015.09.04. 17:40:22

@soad1221:

Most épen a mocskos, tetű USA oktat ki bennünket. Az az a mocskod tetű USA, akinek Európa ezt azt egészet köszönheti.

edition.cnn.com/videos/tv/2015/09/03/intv-amanpour-gyurcsany-ferenc-hungary-refugees.cnn/video/playlists/amanpour/

Ez történt Bicskén:

www.youtube.com/watch?v=j0oxkS6F_hw

meg ez.

www.youtube.com/watch?v=7L3eSbpETf8

Ismét megkérdezem az agyament, idióta, jelen blogot is olvasó liberósoktól: az imádott országotok, az USA hogyan reagálna le egy ilyen helyzetet?
És kurvára díjaznám ha végre már nem kussolnátok, hanem kinyitnátok a pofátokat.

Soha nem voltam Fideszes, soha nem voltam Orbán rajongó, de most nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen Miniszterelnökünk van.

2015.09.04. 20:08:19

@Quercus a favágó: Az nem lehet hogy ezek az USA-imado liberalisok csak a te fejedben leteznek? :) Marmint foleg azok, akik ezt a blogot olvassak?

2015.09.04. 20:27:36

@Mirjam2:

Dehogy nem lehet szivi. Itt is ugyan úgy működik a dolog, mint a meseblogon, a HA-n. Én itthon élve elmondom mi a helyzet Magyarországon, te meg Szaudiból jól megcáfolod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.04. 20:30:51

@Observer99:
Csak próbáltam rendet tenni a dolgok között.
Nem vagyok tisztában a fogalmakkal.
Elfogadom azt hogy egy vallás nem hanyatlik. OK.
Akkor a vallás egyháza hanyatlik ami már elfogadható. OK.
Olyat viszont nem hallottam még hogy iszlám egyház.
Ha az iszlám a vallás akkor hogy nevezzük ha hanyatlik?
Az iszlám nem hanyatlik mert vallás. Olyan viszont nincs hogy iszlám egyház ami tud hanyatlani. Akkor hogyan mondjam hogy az iszlám hanyatlik?
Nem kötözködés csak tényleg nem tudom.

2015.09.04. 20:42:56

@Quercus a favágó: Attol hogy lekezeloen 'szivinek' hivsz, szerinted jobban hangzik amit mondasz? :) Mit is cafoltam en meg, amit te Mo.rol irtal? Vagy mar megint csak ismetelgeted az egyiket a kb. 3 dolognak, amit nekem szoktal irni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.04. 20:45:48

@Quercus a favágó:
Tudod számtalan sok határátkelő van a nagyvilágban és amit ők mondanak azt az otthon élők mind csípőből cáfolják.
ez meg az érem másik oldala.

2015.09.04. 21:09:26

@diggerdriver: Nem egészen. Van egy teóriám, amit megosztanék akkor már a nagyérdeművel. Alapszituáció. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy Mo.-n iszonyat szar a helyzete sok embernek, éhbért keresel nagyon sok helyen, és még ráadásul ehhez mosolyogni kell és meg is kell köszönni. Az, hogy a munkavállalók mennyire teszik oda magukat a munkahelyen, pontosan arányban van azzal, hogy a munkáltatók mennyit szánnak a fizetésekre. Apró, ámbár fontos momentum, hogy a magyar állam (aka politikusok és az eltartott holdudvar) a létező összes pénzt beszeretné szedni, és meg is teszi. Ezért létezik 53 (?) különböző adó ebben a retek országban például. Elkalandoztam, visszatérnék a tárgyra. Tehát tudjuk, hogy sokan frusztráltak és pesszimisták, mert nem látják a munkájuk eredményét. Ezek között az emberek között sok dögöljön meg a szomszéd tehene típus is van, akiket irritál, hogy más mert bármit is tenni az élete jobbá tevéséért. Színtiszta irigység és rosszindulat. Lehet, hogy rosszabbul élsz kint, mint az itthoni irigykedőid, de akkor is irigyelni fogják a boldogságodat v. azt, hogy elmerészeltél menni, és már nem szopsz velük többé. Ha ezt megérted, és érted az indítékokat, onnantól kezdve már érteni fogod, hogy honnan fúj a szél. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.04. 21:14:51

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Igen. ebben is lehet valami.
Egy biztos, ha egy otthoni elkezdi mondani hogy én itt mindig idegen leszek és úgy is bánnak velem, akkor már tudom hogy az illetőnek halvány lila gőze sincs arról mi van itt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.04. 21:40:36

@Alex631:
Na akkor most válaszolnék.
Nem tudom mennyire figyelmesen olvastad a posztot de én véletlenül sem támogatom az ellenőrizetlen korlátlan bevándorlást. Éppen ellenkezőleg. Erről szól az írás.
az ittlévőkkel viszont kezdeni kell valamit.Nincs más út mint egy integráció akár az érintettek akarata ellenére is.
Valóban van egy évszázadok óta beilleszkedni képtelen nemzetiség Magyarországon. Ők viszont nem azonosak azokkal akik most jönnek menekültként vagy akik ugyanonnan jőve Angliába települtek. Itt Londonban a legnagyobb betelepült népcsoport az indiaiak. Ők a legproblémamentesebbek. Rövid idő alatt teljesen beilleszkedtek dolgoznak csendesek szerények tiszták semmi gond velük. Nehéz ezt otthonról elhinni pedig így van. Egyébként a cigányságnak is volt egy erőszakos integrációs korszaka a Kádár korszak. Soha nem voltak olyan közel az integrációhoz mint akkor.
Amit én leírtam az egy kényszerforgatókönyv.
Nincs más megoldás.

2015.09.04. 21:57:32

@diggerdriver: Nincsen valós viszonyítási alapjuk, megszokták a magyar rögvalóságot, és talán ezért nem hiszik el, hogy vannak olyan országok, ahol sok minden sokkal jobban v. másképpen, de legalább működik. Az, hogy idegen maradsz, megint csak egy szalmabáb érvelés, ha nincsen mibe belekötni, akkor előveszik ezt az aduászt. Mintha ezek az emberek a keblükre ölelnék mind a tíz millió magyart. Képmutatásból jelesre vizsgáznak minden alkalommal ezek a hazafiak. :))) Mindenki el tudja dönteni, hogy megakar-e felelni mások elvárásainak. Szerintem nem éri meg.

2015.09.05. 08:15:10

@Mirjam2:

Te mirjamka, aztán ott a meseblogon, a HA-n le lehet-é írni azt a szót, hogy migráns, vagy menekült? Lehet-é ott foglalkozni akár csak egy mondat erejéig azzal, ami ma Magyarországon történik? Ha egyáltalán van még ott valaki. Vagy a főszerkesztőasszony-óvónéni nem engedi, hogy szar kerüljön a homokozóba?
Hogy is hívják ezt? Splendid isolation.

2015.09.05. 11:05:37

@Quercus a favágó: Quercuska, te akkor is hulyesegeket irsz a HA-rol mikor olvasod, meg akkor is amikor nem :))). Ez a vicces benned, hogy vannak a fejedben ezek a kenyszerkepzetek hogy pl. szerinted mit irnak a HA-n meg mit gondolnak a 'liberosok', es ezeken haborogsz, akkor is amikor a valosagban nem azt irjak, nem azt gondoljak az emberek amin te fel vagy haborodva. Ezert mondom, a problema nem a HA-n van, hanem a te fejedben.

2015.09.05. 11:40:40

@soad1221: hat tudod, a menekult nem ugy viselkedik, mint a Magyarorszagon allomasozo hordak.
Aki a haboru elol menekul, az orul, hogy el es nem kovetelodzik es ordibal, hogy neki jogai vannak. Magyaroszagon vagy netalan a foldi nirvanaban, Albaniaban is elhetne az eleteert rettego ember. Am, sokkal tobb benefitet ad Merkel a "gyerekgyar" utan.

Sokkal hatasosabb egy gyereket es csecsemot a TV kamera elott tartani es ordibalni, amitol a gyerek is elkezd bogni. A nyugati ember szemeben a gyerek/csecsemo kincs, amivel manipulalni lehet. Igy lehet kovetelodzni, hogy nekem jogom van Nemetorszagba/Svedorszagba es a UKba menni.
Remelem Cameronnak lesz annyi esze, hogy Skociaba vagy Eszak-Irorszagba kuldi oket.

2015.09.05. 11:53:39

@Mirjam2: mennyire hangos a szaudi sajto, attol, hogy a szaudi emberek szeretnek az eletukert rettego muszlim brother-eket befogadni?

2015.09.05. 12:02:44

@charlieharper: A szaudi sajto termeszetesen cenzurazott, de az online kommentekben gyakorlatilag mindenki azt irja hogy miert nem segitik az embereket. Allitolag a szaudiak penzelik a Sziriaval hataros orszagokban levo menekulttaborokat, de nem tudom hogy ez igaz-e, es meg ha az is, akkor is adhatnanak tobb penzt mert embertelen korulmenyek vannak ott. Ami szamomra a legfelhaboritobb: szaudiak akartak orokbe fogadni szir arvakat, es ezt a kormany egy rendelettel megakadalyozta. Kozben mennek a menekulttaborokba arab ferfiak innen penzert lanyokat venni 'felesegnek', allitolag olcso, legalabbis ezt mondta nekem a jordan taxisofor akivel beszeltem errol. Itt egyebkent nagyon sok kepzett szir van, csak munkavallalasi engedellyel engedik be oket, mar az orvosok, tanarok, mernokok jelentos resze szir. Ezeket megtartjak, a tobbi meg indulhat a Keleti fele.

2015.09.05. 12:04:42

Azert ezt meg ide belinkelem, bar a gonosz USAbol van:
www.usatoday.com/story/news/nation/2015/09/01/immigrant-welfare-use-report/71517072/
Az immigransok fele el segelyen.

Franciaorszagban van hasonlo statisztika, korabban linkeletm a Tablenonak. Ott a masodik(!) generacio 38% munkanelkuli.
Asszimilalodni/integralodni nem tud. Na, hogy a francba segit ez Europa oregedesi problemajan?
Szemely szerint, inkabb dolgozom 2 evvel tovabb...

2015.09.05. 12:07:10

@Mirjam2: raneztem a dotora a Keleti elol. Nem hiszem, hogy szierek vannak ott. Inkabb pakisztaniak es afrikaiak.

2015.09.05. 12:09:30

@charlieharper: Ez kulturalis ongyilkossag amit az europaiak most csinalnak. Egyszeruen nem hiszem el. As we speak, a BBC kommentarjat nezem az esemenyekrol, es egyszeruen nem hiszek a szememnek, fulemnek. Ezek az emberek akik a hireket csinaljak, egy alternativ valosagban elnek. Olyanokat mond hogy a gyerekek faznak, sirnak, a teddy macikat olelik. No comment...

2015.09.05. 12:11:53

@charlieharper: Mikor en a Keletinel jartam par hete, konkretan afganok voltak, akik egyebkent teljesen normalisan viselkedtek. Szerintem a hangadok a 'tunteteseken' arabok, legalabb reszben szirek. A hatterben meg latszodnak a pakisztaniak es masok.

2015.09.05. 12:19:30

Tudom hogy rosszul hangzik, de most orulok hogy Azsiaban tervezunk letelepedni idosebb korunkban, ahol a hatosagok nem hulyek es nem hagyjak hogy egy eroszakos kisebbseg terrorizalja, zsarolja a normalis tobbseget. Probalnak meg a 'menekultek' az indiai rendorseget dobalni asvanyvizzel.

©________ 2015.09.05. 12:22:22

Mostvolt a bevandorlasi hivatal sajtotajekoztatoja,
152 EZER mendkultkerelmet adrak be eddig, ebbol az elmult 12 oraban tobb mint ezret.

Ezt egy oriasi es felkeszult hivatal sem tudna kezelni.

Amugy

24.hu/kozelet/2015/09/05/segitesz-egy-menekult-csaladot-megollek/

©________ 2015.09.05. 12:24:03

@charlieharper: hat vannak itt szudaniak is,mondvan,ott is haboru van.

(Szegeny turchi meg onkent megy oda)

2015.09.05. 12:37:32

@Pulszky Romola: Az Del-Szudan, ahol tenyleg haboru van. Turchiek nem ott vannak. De egy csomo nem haborus orszagbol is jonnek 'menekultek', pl. Pakisztan.

Autoval embereket szallitani a hatar fele embercsempeszet, nem lett volna szabad oket felvenni ennek a ket nonek akiket belinkeltel. Nekem napok ota van egy visszatero almom, egy ismeros szir hazaspart viszunk Nemetorszag fele autoval es letartoztatnak.

2015.09.05. 13:21:21

@Mirjam2:

Figyelj myimnyamka. Föltettem neked egy kurva egyszerű kérdést, megpróbálva az értelmi szintedhez igazítani. Mi a gond? Nem tudsz, nem akarsz válaszolni, vagy szellemi kapacitásod 200%-ban lekötötte a szendvicskészítés?

2015.09.05. 13:38:25

@Mirjam2:

Hát persze, szivi. Arról vagyok híres, hogy sokat idegeskedem. Főleg hülye picsák miatt. DDD

2015.09.05. 13:39:18

@charlieharper:

"„Let them in, let them earn” címmel jelent meg a napokban egy írás The Economist brit hetilap honlapján. A cikk arra vállalkozik, hogy bebizonyítsa: Európa érdekében áll a modernkori népvándorlással útra kelő több millió bevándorló befogadása. Nem is vesztegetnék szót az írásra, ha nem a világ legtekintélyesebbnek tartott gazdasági hetilapjában jelent volna meg.

A cikk kezdi az unásig ismert közgazdasági érvvel: az elöregedő Európának kellenek a fiatal, erős, friss munkáskezek. Bevallom, én már itt elmerengek, mint egyszeri bölcsész a romkocsmában: a The Telegraph brit napilap által hivatkozott tanulmány szerint ugyanis az elmúlt 17 évben az Európán kívülről érkezett bevándorlók £117,9 milliárd veszteséget generáltak az Egyesült Királyságnak, vagyis ennyivel kevesebb adót fizettek be, mint amennyi transzferben (segély, oktatás, egészségügyi ellátás, stb.) részesültek. (Ugyanebben az időszakban az Európából érkező migránsok hozzájárulása a brit költségvetéshez – befizetett adók mínusz kapott szociális transzferek – pozitív volt, £4,4 milliárd többletet termelve.) A statisztikák szerint tehát a bevándorlók elsősorban nem szorgos munkáskezeket jelentenek, hanem további terhelést a már most is nehezen fenntartható európai szociális ellátórendszereknek."

2015.09.05. 13:57:15

@Mirjam2:

Ja és szivi. Gond annak a fejében van, aki eltart egy here, naplopó nőt, pusztán azért mert esetleg jól néz ki.

2015.09.05. 14:09:18

@Quercus a favágó: nono, az Economist csak a Blair ideologia hvoi kozott szamit szakmai lapnak.
A Telegraph viszont egy respektalt hirforras.
Mar szamtalanszor leirtam a tenyeket, hogy latjuk a munkanelkulisegi mutatokat az elso es masodgeneracios "migransok" koreben, hogy ez nem oldja meg Europa problemait. A "bal" oldalrol meg egyetlen valaszt sem kaptam.

2015.09.05. 14:38:13

@charlieharper:

A liberósokat ez nem érdekli. Tőlük ezekre a kérédsekre nem fog senki választ kapni.
Az ő számukra a lényeges kérdés, hogy a buzik fölvonulhassanak, házasodhassanak, legalizálják a narkót, stb.

2015.09.05. 16:10:01

@Quercus a favágó: Igen, es az kicsoda? Mert hogy nekem a havi fizetesem tobb mint amennyit te evente keresel, csaxolok...

2015.09.05. 16:12:51

@Mirjam2:

Te azért kapsz fizetést szaudiban mert arra a szerencsétlen angolra, aki a férjed szükség van. Vagyis a semmiért.

2015.09.05. 16:24:01

@Quercus a favágó: Kedves 'Quercus', aki annyira nagyon ferfiasnak tartod magad. Most elmondom neked, bar semmi kozod hozza, hogy ket kulonbozo cegnek dolgozunk a ferjemmel, az en cegemtol senki semmit nem tud a ferjemrol es sajat vizumom van. Az angoltanari kepzest is egyedul vegeztem el, nem anyanyelvi beszelo letemre, es en is dolgozom minden nap, nem a ferjem helyettem. 18 eves korom ota egyedul tartom el magam, munka mellett szereztem ket diplomat neves brit egyetemeken, minden segitseg nelkul. Londonban magasan kvalifikalt munkat vegeztem, meg mielott a ferjemmel talalkoztam volna. Ha te attol jobban erzed magad - marpedig lathatoan igen - hogy egy ismeretlen nonek irogatsz serto dolgokat egy nyilvanos internet forumon, szerintem nagyon beteg lelku ember vagy.

2015.09.05. 16:29:06

@Mirjam2:

Na figyelj szivi, hogy képbe legyél.
Engem nem érdekelsz se te, se az angolod, se az egyetemeid.
Nálam nem ütöd meg a mércét semmilyen szinten.
Úgy hogy ne kóstolgass, és én is békén hagylak.
Ha nem, kialázlak a virtuális világból.
Áll az alku?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.05. 16:31:02

@charlieharper:
Ez azért van Charli mert Választási lehetőséget adnak a migránsoknak.
Ahogy írtam a posztban, félre kell tenni a liberális gondolkodást és ilyen helyzetben senkit nem kell megkérdezni hogy akar e integrálódni.Nincs választási lehetőség. Megkérdezni mindenkitől hogy akar eggyüttműködni a hatóságokkal vagy nem. Ha nem akkor irány haza.
Ennyi embert nem lehet eltartani halálukig. Integrálni kell őket ha akarják ha nem. Nyugodjál meg hogyha látnák hogy egy repülőt megtöltenek együttműködést megtagadó családokkal a többség hamar beállna a sorba csak hogy maradhasson.

2015.09.05. 16:39:40

@Quercus a favágó: Nem utom meg nalad a mercet? :))) Most osszetorted a szivemet, mindjart ongyi leszek :)

2015.09.05. 16:45:29

@diggerdriver: Az a baj ezzel, hogy az egesz befogadas mint olyan, liberalis vagy humanitarius alapelv. Azok az orszagok, amelyek mas elveket alkalmaznak, egyszeruen nem engednek be senkit vizum nelkul. Az europai politikusok teljesen elszakadtak a realitasoktol ebben a kerdesben, termeszetesen valami olyan megoldasra lenne szukseg amit te javasolsz, de nem tudom elkepzelni hogy megvalosulna, sajnos.

2015.09.05. 16:59:44

@Mirjam2: @diggerdriver: azok az egyezmenyek, amelyek a 2.vh utan szulettek, az europaiaik humanitarius oldalara lettek epitve.
Ezek az egyezmenyek mar nem a mai allapotokat tukrozik.
Remelem Del-Afrikabol is elindul tobbmillio ember a szegenytelepekrol Nemetorszagba, hiszen Angela mindenkit befogad.

Allitolag a magyar-szerb hataron rengeteg szettepett mindenfele orszagbol valo okmany van es olcson lehet szir papirokhoz jutni, amivel aztan lehet kerni a nemet eletet.

Azon rohogok, hogy a nemetek kerik a quota rendszert, hogy szetosszak a menekulteket Europaban. Tegyuk fel Finnorszag kap 10ezer embert. Nade, az a 10ezer ember nem akar ott maradni, hanem Nemetorszagba akar menni. Mi fogja oket megaladalyozni a hatarok nelkuli Europaban, hogy a befogadas utan vonatra uljenek Munchen fele?

2015.09.05. 17:13:23

@charlieharper: Igy van, az egesz rendszer fenntarthatatlan es idejet mult egyezmenyekre epul. A nemet politikai vezetes valami alomvilagban el, el kene vinni Merkelt gyorsan egy indiai nyomortelepre, szerintem visitva szaladna haza es mindenkit kirendelne a hatarokra hogy megepitsek a Nemet Nagy Falat, amig nem keso. Tele van a vilag nincstelen, szenvedo emberekkel. Azt sem gondolom hogy senkin nem kene segiteni, de ez ami most van, hogy barki besetalhat es kovetelozhet - mikozben egy csomo europai ember is hajlektalan pl. es nem kapnak ingyen lakast - ez ijeszto. Pont azok az emberek jutnak be, akiknek nem kene.

Observer99 2015.09.05. 17:32:28

@charlieharper:
Arról még nem is nagyon beszélt senki, hogy mi van akkor, ha a kvótarendszer úgy néz majd ki, hogy a németek, franciák osztoznak az orvosokon, mérnökökön, IT szakembereken, már eredményt felmutatni tudó kutatókon, nekünk pedig jutnak a kecskepásztorok, girrosz, kebab és egyéb finomság árusok 10 és 10 ezrei?

2015.09.05. 17:43:07

@Observer99: akkor jo sok kebabot eszel majd

2015.09.05. 18:05:02

@charlieharper:

Ki van ez találva, Charle. A fritzek felderítették, kikből állnak a Görögország felől érkező menekültek. Jelentős részben jómódú, középosztálybeli szakképzett, diplomás szírekből, akiknek van pénze, hiszen az egész turnét megszervezték. Például úgy, hogy az útvonal mentén élő rokonaik, ismerőseik számlájára utaltak át pénzt, így nem kellett sok lóvéval vándorolniuk, az egyes állomásokon megkapták az oda utalt pénzt.
Na ezeket engedik most be a németek. Vagyis azokat akikre a német gazdaságnak szüksége van. Kb. annyit, mint amit a kvótarendszerben egyébként be kellene fogadniuk. Aztán majd széttárják a kezüket, hogy ők teljesítették a normát, a többit meg osszák el egymás között a tagországok.
Sok eu-s országban fogják két pofára enni a kebabot.

2015.09.05. 18:14:33

@Observer99: Ez mar most is igy van sajnos, nem kell hozza kvota-rendszer... Nemetorszag mar egy ideje elkezdett vizumot adni azoknak a kozeposztalybeli szireknek akik szimpatikusak voltak nekik: www.theguardian.com/world/2015/mar/12/syrian-refugees-germany-welcome-asylum

©________ 2015.09.08. 17:49:55

@Mirjam2: azért ne várjuk tőlem, hogy ennyire tudjam ;)

Alex631 2015.09.19. 00:01:35

@diggerdriver:

Ne keverjük össze az indiait a cigánnyal! A Kádár rendszerben sem voltak különbek mint most, semmivel sem. Akkor is róluk szólt a "Kékfény" meg most is. A magyart elvitték KMK-ért 30 nap után. A cigány meg kiváltott egy vándor kereskedői ipart és bejelentette magához a fél Pacsirta telepet. :D Tehette, mert a családtagokra adókedvezmény volt. a járulékokat meg fizették a kvárcórákból, vagy éppen a behajtásból. Pesten ez, akkoriban így működött. Az egykori nehéz bünözőcsalád egyik tagja, ma neves "roma" jogvédő.

Alex631 2015.09.19. 00:04:56

@Quercus a favágó: Hasonlóan látom a dolgokat magam is. :)

Alex631 2015.09.19. 00:10:54

Nem tudsz integrálni egy tanulatlan népséget. most 30 éves, mire megtanulja a nyelvünket, kiképzed valamilyen szakmára, 50 éves lesz. Addigra meg már nem kell sehova, mert jönnek a fiatalok. A cigányt meg azért nem tudod, mert a családjában azt látja, hogy jól él az apja, a tetvérei, tele vannak pénzzel, de egy sem dolgozik. Gondolod, hogy a kiscigány majd gréderes, vagy szobafestő akar majd lenni? :D Na ne e viccelj már.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.19. 17:12:02

@Alex631:
Nem keverem az indiait a cigánnyal csak párhuzamot vonok köztük.
A Kádár rendszerben a cigányok 90%-a dolgozott. Ha valaki sokat dolgozott együtt cigányokkal az én vagyok. Az építőipar a legnagyobb foglalkoztatójuk volt. Láttam az integrálódás folyamatát. Szakmunkásnak tanultam. Három évig laktam egy kollégiumi szobában két cigány sráccal együtt. Semmiben sem különböztek tőlünk pedig Sárbogárd és Kisláng péróiból jöttek.
Nagyon sok szakmát tanult és kiváló szakmunkás lett. Sok gépkezelő kollégám került ki közülük. A sors iróniája hogy itt kint is sok román cigány gépkezelővel dolgoztam együtt. Mind megbecsült szakmunkás.
Sokadszor mondom, mindenkit lehet integrálni csak a megfelelő módját kell megtalálni.
Erről a megfelelő módról vannak manapság kétségeim.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.19. 17:14:08

@Alex631:
Az 50 évesen kidobott ember fogalma csak Magyarországon létezik.
Volt már hetven éves toronydarus kollégám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.19. 18:33:43

Az egész menekültügynek azért van némi tanulsága.
Elképesztő indulatok feszülnek egymásnak olyan emberek között akik több száz vagy ezer kilométerre vannak a menekültektől.
Iszonyatos hatalma van a médiának és vele párhuzamosan óriási hiány van önálló gondolatokból.
Kezdem érteni hogy Hitlernek hogyan sikerült egy kultúrnépből szörnyeteget csinálni.

Auralianus 2015.09.20. 09:32:16

@diggerdriver:

A gondolatmeneted alapjában véve nem hibás, de a javasolt megoldásaid elfogadhatatlanok. Különbség van aközött, hogy valakit "kötelezel" valamire és aközött, hogyha "bizonyos feltételeket X idő alatt nem teljesít". Mert szép dolog valakit beiskolázni, de a tanulásra nem kötelezheted.. körmöst kap, ha ott ül az iskolában és nem fejlődik?

A motiváció mindig jobb módszer, mint a büntetéssel fenyegetőzés. Milyen emberré válik akit "akarta ellenére" integráltak? Tehát igenis feltételekhez kell kötni az ellátásokat, a tartós tartózkodási(munkavállalási, letelepedési stb.) engedélyt, de semmiképpen sem kényszerítenék senkit semmire. Táborokba sem kell őket zárni, szimplán elegendő a maradás feltételeit úgy alakítani, hogy amennyiben valaki nem a saját integrációjával tölti az idejét, akkor rövid időn belül fennakadjon a rostán.

Mi a különbség?

Megadtad a lehetőséget (az érdemit) hogy "egyenrangúként és szabadon" döntsön. Megnézheti a kultúrát, eldöntheti, hogy akar-e (tud-e) alkalmazkodni vagy sem. Nincs kényszer, nincs fenyegetőzés. VAN választása és amennyiben úgy dönt, hogy integrálódni akar, TENNIE kell érte tevőlegesen. Nem mások jóindulatából, hanem a saját döntése és a saját tenni akarása miatt válhat a társadalom teljes jogú tagjává.. ez FONTOS ahhoz, hogy az értékeket továbbadhassa a gyermekeinek. Egy "kényszerintegrált" igen gyorsan megkeseredhet, amíg ha maga dönt úgy, hogy tesz érte, akkor a "befektetett energia" már önmagában is megváltoztatja a hozzáállását

(pl mi a fenének tanultam 2-3 évig nyelvet és szakmát ott, ahol nem is akarok élni?)

Tehát nem elég "iskolába küldeni" őket.... sőt.. nem iskolába kell őket küldeni, hanem x időnként bizonyítaniuk kell, hogy haladtak is a nyelvtanulással, szakmával stb. És ezt NEM CSAK az EU-n kívüliekkel kéne megcsinálni ;)

Mielőtt valaki hörögni kezd.. azon miért nem filózgat el a tisztelt nagyérdemű, hogy amit mi megkövetelnénk TŐLÜK, az NEKÜNK nem kötelező. Németországban, Angliába elég megnézni a fórumokat "magyar fodrászt", "magyar nőgyógyászt" "magyar fogorvost" stb. stb. keres mindenki... óbégatunk az integrációs szándék hiányáról, de MI sem akarunk integrálódni.. csak ezt felénk úgy mondják, hogy "nekünk jogunk van" (nekik ugye nincs) és mi "megőrizzük a kultúránk" (ők meg fogadják el a miénket.

A végén jön a csattanó.. miért írom mindezt?

Mert FONTOS A JOGEGYENLŐSÉG. Ha elkezdünk törvényi szinten különbséget tenni EU és NEM EU között, akkor NAGYON ROSSZ úton indulunk tovább. MOST IS az a gond, hogy nincs valós jogharmonizáció. Véres(ebb) szájú fórumtársak állandóan azon lovagolnak (sokszor hozzáteszem jogosan), hogy "bezzeg a német".. "bezzeg az USÁKOK" (persze bort iszik és vizet prédikál a legtöbb, mert ő sem maradt otthon, de ez most részletkérdés)

Jogegyenlőség nélkül (természetesen ÉSSZEL KIALAKÍTOTT jogegyenlőségről beszélek) nehéz egy soknemzetiségű uniót összetartani. Természetesen akik imádják az autokrata rendszereket, nekik menne.. géppisztolyt a kézbe és majd mi megmondjuk mit szabad a többieknek (nekünk ugye alapból mindent).

Auralianus 2015.09.20. 12:12:51

@Auralianus:

A "dehogynem kell megkülönbözteti" című vita megindítása előtt szeretném megkérdezni azt aki szerint KELL különbséget tenni EU és NEM EU állampolgár között, hogy szerinte az ilyesfajta megkülönböztetés nem vezethet-e ugyanoda, ahol most az USA tart. "Nem USÁK állampolgárt" ér megfigyelni, lehallgatni, kínozni, fogva tartani.. kb BÁRMIT szabad vele tenni ha az szerintük államérdek..

EZT akarjuk az EU-ban is megvalósítani, vagy mi ennél azért jobb emberek vagyunk? Mert alternatíva mindig van. Semmit sem ér megvédeni a kultúránkat, ha ennek az az ára, hogy a folyamat során az AMI MOST van átalakul valami olyasmivé, amit sosem akartunk volna. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.20. 17:54:22

@Auralianus:
Minden tiszteletem mellett most kúrvára nem értek egyet.
Nem a személyedet támadom hanem a mondandódat.
A liberalizmus egy hihetetlenül sokértelmű valami. Ezt legfőképp a liberálisok alakították így. A mi jó ebben a világban az csakis liberális lehet ami meg szar annak soha semmi köze nem volt a liberalizmushoz. Tökéletes példa erre a magyarországi liberális párt az SZDSZ története.Tökéletes csődtömeg. Akivel eddig beszéltem liberálissal az mind tagadta hogy az liberális párt volt.Ha sikeres párt lett volna akkor viszont ünneplik mint a liberalizmus kelet európai zászlóvívőjét.
Az eddigi hozzászólásaimból és posztjaimból kiderült hogy nem vagyok véresszájú menekültellenes, és próbálok a gyakorlati megoldások talaján maradni.Viszont azt is tudom hogy most a helyzet megoldása keménységet és következetességet kíván természetesen az emberhez méltó bánásmód mellett.
Soha nem mondtam hogy táborba kéne ZÁRNI őket sőt kihangsúlyoztam hogy nyitott táborok kellenek hogy lehetőségük legyen munkát keresni például.
Már önmagában a táborokban való elhelyezés is csipi a liberálisok szemét. Na de akkor hol?
Szóval gyakorlati tanácsot még senki sem adott.
A választási lehetőség kettő lehet.Megy vagy marad.Tudatosítani kell hogyha a megy választ adja az hazaviszi.Ha marad akkor minden országban ugyanaz várja. Ha marad nincs több választási lehetőség.
A gyerektől sem kérdezi senki hogy akar tanulni vagy nem.

""Nyilvánvaló hogy táborokban kell elhelyezni őket.
Ha a befogadó országnak esze van akkor sok kis tábort fog nyitni szerte az országban. Nem zárt tábort hanem nyitottat. Olyat mint Magyarországon vannak.
Nyelvre és szakmára kell tanítani őket. Kijelölni egy hatéves ciklust és azt mondani hogy ennek a hat évnek és az oktatásnak X összeg a költsége. Amelyik menekült a hat évnél hamarabb lesz adófizető vagyis munkát vállal az megkapja a hat évből hátralévő időarányos pénzt. Azzal a feltétellel hogy ebből a pénzből lakást bérel és kiköltözik a táborból. Ha munkát vállal de továbbra is a táborban lakik akkor ennek az összegnek a felét kapja.
Valami ilyesmit képzeltem el."

Szóval igenis ki kell jelölni egy kényszerpályát amit lehetőség van lerövidíteni. Ha úgytetszik motiválásnak is nevezhetjük.

Auralianus 2015.09.20. 20:02:56

@diggerdriver:

Nálam nagyon rossz szájíze van a tábornak. Kettőnk között a hangvétel a különbség. Irtózom a rendpártiságtól még hangvételben is. Ezért "adok lehetőséget" amíg te "kötelezel" (az általam felvázolt koncepció végeredményét tekintve azonos a tiéddel!) A koncepcióban nem állunk messze egymástól, lehetne rá simán közös nevezőt építeni.

Azért szeretném hallani a reakciód hozzászólásom második részét illetően (jogegyenlőség EU-NEM EU)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.20. 22:00:22

@Auralianus:
Nekem nincsenek pejoratív gondolataim a tábor vagy az élettér szótól. Ezek csak szavak amiknek jelentése van. Hogy ki mit magyaráz bele az engem nem érdekel.
Persze közel járunk a közös nevezőhöz de például mondd el hogy a tábor helyett hova tennéd őket.
Mondj egy megoldási javaslatot.

A probléma az hogy a különböző fejlettségi szintű országok között nem lehet jogegyenlőséget teremteni mert az többet árthat mint használ.Egyes országoknak jobban kedvez míg másikakat hátráltat. Gondolj bele hogy egy libatömésre vonatkozó egységes jogszabály milyen hatással járna.
Számtalan ilyet lehetne sorolni. Károsanyag kibocsátási kvótáktól kezdve az únión kívüli importkorlátozásokig.
Vékony jég ez veszélyes vizek...

Auralianus 2015.09.20. 22:45:15

@diggerdriver:

Ha kettős mércével mérsz, sosem fogsz igazán integrálni senkit.. még Európát sem Európával... a mostani helyzetben a legnagyobb bajunk a széthúzás. Gyakorlatilag annyi a kiskapu, hogy a józan belátáson kívül szinte semmi sem korlátoz.

Szerintem azt kell(ene) végre meglátni:

Az egyénnek igenis érdeke, hogy mindenhol ugyanazok a szabályozók legyenek érvényesek. A különböző jogi feltételekkel működő, különböző módon szabályozott gazdaságokban létező cégeknek és a "nemzeti kormányoknak" nem.

Nem látok veszélyeket a dologban. A "többsebességes" Európa pont azért jöhetett létre, mert a jogharmonizációt nem vagy csak részben valósították meg. A "nyugat-európai" anyavállalatok a "kelet-európai" leányvállalataikon keresztül így tesznek szert extra profitra ;)

Erre a helyzetre kétféle válasz létezik: a jogharmonizáció és a "merkantilista gazdaságpolitika". Az utóbbi nem igazán EU-komform. Mi köze ennek a bevándorlókhoz? Remek analógia arra mi történhet, ha nem egységes a jogi szabályozás.. szakadás jön létre a társadalomban.

Alternatíva a (nyitott) táborokra? Szociális bérlakások, ahol nem tudnak elszeparálódni. A "tábor" (nevezzük így) gyakorlatilag zárványszerűen helyezné el őket, elkülönítve a társadalom többi részétől. Hogy lehet úgy integrálni?

És még mindig nem írtad mi a véleményed arról, hogy az EU-n belül lakhelyet váltókban SINCS hajlandóság az integrációra... AZ NEM BAJ?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.20. 22:53:48

@Auralianus:
Szociális bérlakások?
Na ne viccelj. Szinte mindenhol lakáshiány van ahol dolgozni lehet. A többi helyen meg esélytelenek. Ilyen egyszerű.
Adjál szociális bérlakást Budapesten vagy Kisvárdán.

Nem igaz hogy nincs hajlandóság integrációra. Asszimilációra nincs.
Becsületes adófizető magyar állampolgár vagyok Angliában.Törvényt tisztelem mitől ne lennék integrált?

Auralianus 2015.09.20. 23:02:24

@diggerdriver:

A tábort nem kell valahová felépíteni? Ha valamire van kormányzati szándék, az megvalósul.

Gondlom akkor azt mondod - azonos feltételek mellett - elegendő a törvényt tisztelniük nekik is, nemde?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.20. 23:04:08

@Auralianus:
Törvényeket tisztelni és nem az állam csecsén lógni.
Mi kell még?
süti beállítások módosítása