HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: @diggerdriver: Én már egy jó ideje kizártam a napi politikát az életemből, a portfolio, és az in... (2024.04.19. 20:03) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Élhető ország

2016.07.07. 19:13 diggerdriver

A Határátkelő blog pályázatot írt ki hogyan lehet jobbá tenni Magyarországot. Ez az írás arra a pályázatra született.
A témaválasztás kiváló. Sokszázezer magyar él külföldön és vérremenő adok-kapok megy a médiában a blogokon a Facebookon az emigráltak és az otthonmaradottak között. Tegyük ezt most mind félre és próbáljunk meg közösen javaslatot tenni egy élhető országra. Biztos vagyok benne hogy a pályaművekben sok magasröptű gondolat elhangzik, köztük sok használható is.
Könnyű lenne írnom egy posztot panelekből és elcsépelt közhelyekből. A korrupció megszüntetéséről, a politikusok sóbányába küldéséről, az emberek gondolkodásának megváltoztatásáról, a magyarországi közállapotokról stb…2016-02-28_095934.jpg
Kérem szépen a gondolkodásmódot két úton lehet megváltoztatni. Erőszakkal, vagyis szankciókkal, büntetésekkel, kőkemény számonkéréssel vagy jóléttel. Szankciók nem fognak bekövetkezni mert az állampolgár egyben választópolgár is. Mivel hogy a fentiekből következően nem fogják kikényszeríteni a változást ezért a jólét sem fog eljönni. Hogy két példát említsek. Szingapúr és mondjuk az egyik skandináv állam Svédország.

Szingapúrban kőkemény büntetésekkel kikényszerítettek egy rendet és ez teremtett egy élhető országot, amit ugyan a nem odavalósiak elutasítanak de az ottélők gondolkodásmódját mégis megváltoztatta, és azonosultak a rendszerrel.


A másik példa Svédország ahol a jólét teremtette meg a gondolkodásváltozást és pont ez a jólét tette őket sebezhetővé és most nem tudnak mit kezdeni a megszokott társadalmi normáktól eltérő viselkedéssel. Teremtettek egy élhető országot hozzáidomult a gondolkodásmód ami viszont magávalhozta azt hogy védtelenek lettek az új kihívásokkal szemben.


Magyarországot a társadalmi és történelmi tapasztalat egy hihetetlenül kreatív simlis országgá tette. Minden történés minden kapcsolat minden párbeszéd mögött a hátsó szándékot keressük mindig a sorok között próbálunk olvasni és a rebellis kuruc vér a jószándékkal szemben is ellenállást szít bennünk. A törvények kijátszása így válhatott nemzeti sporttá. A magyar embernek az élet egy sakkjátszma amiben az a sikeresebb aki minél több lépésben gondolkodik előre. Ugyanakkor ez a képesség tesz minket külföldön sikeressé. Az előre gondolkodás képessége megfelelő közegben nagy előnyt biztosít a magyarnak. Nagy baj lenne ha most hirtelen megváltozna a gondolkodásmód. Az állampolgár védtelen lenne az állammal szemben. Jelenleg az államapparátus és az állampolgár potenciális ellenfelek. A túlélés záloga az „okosban megoldjuk” szemlélet. Ha ebben a küzdelemben a polgár feltenné a kezét akkor ne legyen kétségünk felőle hogy megkapná a halálos lövést, magyarul inge-gatyája se maradna. Ez az állapot konzerválódik még hosszú évtizedekig mert senkinek sem érdeke megváltoztatni.
Ezért aztán a fenti három példa miatt ezt a „fejekben kell megváltozni” lózungot el is vetettem.


Írhatnék egy építőipari posztot. . Elképesztően sok újítást át lehetne ültetni a magyar építőiparba. Öt év és kb hatvan építési területen tapasztalt technológiákról napokig tudnék beszélni.
Nem teszem.
Máshonnan szeretném megközelíteni a dolgot. Meggyőződésem hogy igazán élhetetlenné az országot az apró mindennapi bosszúságok teszik és az apró mindennapi ötletek tudják javítani a közérzetet. Kezdjük egy témába vágó viccel.
„A férj munkából hazatérve a következőket mondja feleségének:
-Képzeld drágám, az új titkárnő zöld szoknyában és fehér felsőben volt. Tudja hogy szeretem a Fradit, nem nagy dolog, de jól esett.
Másnap megy haza a férj és mondja:
-Képzeld drágám az új titkárnőm ma zöld bugyit és fehér melltartót viselt. Tudja, hogy élek halok a Fradiért, nem nagy dolog, de jól esett.
Harmadnap ismét megy haza a férj, de mielőtt szóhoz jutna mondja a neje:
-Képzeld drágám ma átjött a szomszéd, csak két centivel volt nagyobb a farka mint a tiéd....Nem nagy dolog, de jól esett.”
Ilyenekről fogok most írni. Nem nagy dolgokról de olyanokról amik jól esnek a mindennapi életben. Nem témákra bontva hanem csapongva, az élet minden területét lefedve. Nem mondom azt hogy ezek az ötletek ingyenesek. Nem olcsók, de talán megérné rááldozni néhány stadion árát.


Köztudott hogy a közlekedés rengeteg áldozatot szed. Jelentős részük gyalogos. Állítólag már javult a helyzet de nem olyan régen, Magyarországon átmenni az út túloldalára felért egy kalandtúrával. Londonban háromféle lehetőség van átkelni az úton. Lámpával biztosított gyalogátkelőn, zebrán, vagy olyan helyen ami ugyan gyalogátkelő de az autós nem köteles elsőbbséget adni a gyalogosnak. Ezeken a helyeken és a zebrával biztosítottakon is, az úttest közepén van egy kis járdasziget. A gyalogosnak mindig csak egy irányba kell néznie átkelés előtt, mert a járdaszigeten védett helyen megvárhatja míg a másik irányból is szabad utat kap. Az autósokat sárga gömb alakú lámpák figyelmeztetik mind a gyalogátkelő mind a járdasziget meglétére.img_20160605_130311.jpg


Maradjunk a közlekedésnél. Angliában a kereszteződések jelentős része körforgalom. Lehet vitatni ennek hasznosságát de most nem erről akarok beszélni. Északabbra fekvő angol kisvárosokban láttam forgalomlassító kereszteződéseket. Alá és fölérendelt kereszteződésről van szó ahol az egyik útnak elsőbbsége van a másikkal szemben. Középre betesznek egy kiemelt kör alakú szigetet ami általában tele van virággal. Ez a sziget belelóg mindkét út sávjába. A főúton haladónak is lassítania kell ha át akar menni a kereszteződésen. Számtalan olyan kereszteződés van ahol nagyon sokan meghaltak már vagy azért mert nem belátható a főútvonal vagy egyszerűen nem adják meg az elsőbbséget. Ilyen helyre nem érdemes körforgalmat tenni mert az megtöri a főúton haladók lendületét hiszen meg kell állniuk. Egy kis sávelhúzás az úton lassításra kényszeríti őket mégis folyamatos haladást tesz lehetővé.


Ha már autó…
Magyarországon az autóátírás az egyik legidegőrlőbb tortúra. Ugye ezt nem kell részletezni. Itt merőben más a helyzet. Nincs eredetiségvizsga, nincs forgalmi engedély, nincs törzskönyv. Miért is kéne eredetiségvizsga? Ezért? http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2016/06/03/a_rendorseg_elviszi_az_autodat_nem_tehetsz_semmit/
Nem mellékesen nincs átírási illeték. Van egy regisztrációs dokumentum amin rajta vannak az autó és tulajdonosának adatai. A kétoldalas lap hátoldalának alsó része letéphető. Ha veszek egy autót akkor a tulajdonos letépi ezt a részt és kitöltve átadja nekem. Ezzel igazolom ideiglenesen hogy megvettem az autót. A dokumentumon kitöltjük a megfelelő rubrikába az új tulajdonos adatait és ez az egész dokumentumot a régi tulajdonos elküldi a DVLA-nak. Két hét múlva én mint új tulajdonos kapok egy teljesen új regisztrációs dokumentumot ahol a tulajdonos már én vagyok. Ha eladom akkor letépem róla az alsó részt amit kitöltve odaadok az új tulajdonosnak és az új tulajdonos mezőt már az ő adataival kitöltve az egész dokumentumot én küldöm el a DVLA.nak. Magyarországi gyakorlatban ez annyival módosulna hogy az új tulajdonos a nevére szóló regisztrációs dokumentummal együtt kapna egy csekket amin az átírási illetéket befizeti. Ugye milyen egyszerű?


Freelancer vagyis szabadúszó vállalkozó.
Nem tudom van-e ilyen státus Magyarországon és annak milyen adminisztrációs és anyagi vonzatai vannak. Elmondom hogy megy ez itt.
Interneten kiváltom az UTR number-t ami a vállalkozói szám. Innen kezdve vállalkozó vagyok. Telefonon csinálok egy CIS regisztrációt hogy ne 30, hanem 20%-ot vonjanak adóelőleg címén. Mostmár szabadon vállalkozhatok. Számlaképes vállalkozó vagyok bár soha nem adok számlát. Ügynökökön keresztül vagy akár direktben is dolgozhatok építőipari cégeknek mindenféle számlaadási kötelezettség nélkül. Ha ügynökségen keresztül dolgozok akkor ők adnak egy jelenléti ívet(timesheet) amit minden pénteken aláiratok a művezetővel és ami tartalmazza a ledolgozott órákat. Ez alapján egy külsős bérelszámoló cég kiszámolja a béremet, levonja a 20% adóelőleget és a saját jutalékát a többit pedig minden pénteken átutalja a számlámra. Ha direktben dolgozok a cégnek akkor a jelenléti ív kimarad. Az email címemre megküldik a bérelszámoló lapot(payslip) ami mindent tartalmaz. Milyen adminisztráció terhel engem? Aláíratni a jelenléti ívet, mentlevelet vezetni az autóval történő munkábajárásról. Ennyi. Ezt is sokallom, el is vagyok maradva a menetlevélírással legalább egy hónapot. A jelenléti ívet is csak azért íratom alá mert az alapján kapok fizetést Meg kell őriznem minden bérelszámoló lapot és havi bankelszámolást, valamint minden költségszámlát. Minden év áprilisában megyek a könyvelőmhöz. Ő összeveti a bérelszámoló lapokon szereplő jövedelmeket a banki kimutatásokkal. Utána összeszámolja a kiadásokat. Az autó mérföldköltségét, a munkaruhaszámlákat, a laptop és egyéb vállalkozáshoz szükséges elektronikai eszközök számláit és még néhány dolgot amit le lehet vonni költségként. Mindezt levonja a teljes jövedelemből és a maradékból kiszámolja mennyi személyi jövedelemadót és TB-t kell fizetnem. A jövedelem 20%-át már befizettem adóelőlegként. Ebből levonja a befizetendőket a többit visszakapom. Elküldi nekem emailben a teljes adóbevallást. Átnézem és kinyomtatom azokat az oldalakat amiket alá kell írnom. Ezeket beszkennelem a gépbe és visszaküldöm. Ő másnap benyújtja az adóbevallást. Egy héten belül számlámon van a visszajáró pénz.
Mi a különbség köztem és egy alkalmazott között? A levonásokat tekintve semmi. Ugyanannyi adót és TB-t fizet az alkalmazott is. Egyetlen lényeges különbség van. A vállalkozónak nem jár fizetett szabadság az alkalmazott viszont nem tudja levonni a költségeit. A legtöbben azon csodálkoznak mindig hogy miért nem adok számlát. Miért is kéne? Mi a számla? Egy papír, ami igazolja hogy a cég vagy az ügynökség kifizetett engem én pedig a másolatával igazolom hogy átvettem az összeget. A bérelszámoló lap tökéletesen megfelel erre a célra. Rajta van minden kifizetés ami kell. A másolata igazolja hogy a cég vagy ügynökség kifizetett engem. A banki havi elszámolásokon pedig rajta van hogy megkaptam a pénzt. Minek a számla?
Meggyőződésem hogy a bürokrácia az élet megrontója.


Fogyatékosok.
Ne ejtsünk most szót a fogyatékos közlekedés magyarországi megsegítésének gyakorlatáról. Tudjuk amit tudunk. Inkább nézzünk néhány itteni ötletet.
A fogyatékos társadalom viszonylag kis részét teszik ki a vakok mégis kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedésük segítésének. Egyébként minden közlekedő ember figyel rájuk és segíti őket. Gyalogátkelő helyeken a járdalapok felülete speciális dudoros kialakítású hogy cipőn keresztül is érezni lehessen. A nagy ötlet viszont az hogy ez a dudoros felület egy méter szélességben a házfalakig folytatódik. Ha tehát egy vak ember megy a járdán akkor előbb-utóbb rálép erre a felületre ami jelzi neki hogy most éppen gyalogátkelőhelynél jár. Mivel a járművek zajából tudja melyik oldalon van így ezen a burkolaton egy derékszögű fordulatot téve néhány lépéssel az út szélén van. Ott pedig már mindig van valaki aki átsegíti vagy a lámpa hangjelzését figyeli. img_20160605_123859.jpg
A kerekesszékesek közlekedésére mondhatnám hogy mindenhol akadálymentesítve van de nem igaz. Valóban minden út és járda használható nekik a legjelentéktelenebb legrejtettebb helyeken is. Nagyon sok főút feletti gyalogoshíd van de mind vagy egyenes vagy spirális rámpával van építve. Egyedül a metróállomások nincsenek még mindenhol lifttel felszerelve de folyamatosan dolgoznak rajta. A kb négyszáz metróállomásból talán száz már használható mozgássérülteknek is. A kerekesszékeseket segítő rámpák és liftek egyébként a babakocsit toló anyák számára is nagy segítség. 2016-06-06_183410.jpg
A buszokon a tolókocsik és babakocsik részére külön hely van kialakítva. Minden üléstől karnyújtásnyira elérhető egy leszállásjelző gomb. Ezen a gombon Braille írással is jelezve van hogy az egy leszállást jelző gomb. Miért van másmilyen gomb is? Igen, van egyetlen egy amivel a kerekesszékes jelzi leszállási szándékát és egyben a sofőrnek azt hogy a megállóban a rámpát ki kell engednie a busz oldalából.


Üzletpolitika.
Magyarországon a fogyasztásra ösztönzés leragadt a reklámok és akciók szintjén. Itt a legjelentősebb fogyasztásra csábító üzletpolitika a minél többet vásárolsz annál olcsóbban kapod. Talán a tej példája mutatja legjobban. Itt pintben mérik a tejet, ami kicsit több mint fél liter. Egy pint tej 50penny de hat pint ami 3,6 liter az két font. Hatszoros mennyiségi növekedéshez tartozik négyszeres árnövekedés. Szinte minden terméknél ki van írva hogy mennyivel olcsóbb ha kettőt-hármat-négyet veszel. Fogyassz fogyassz és fogyassz mert az pörgeti a gazdaságot és teremt munkahelyeket. Bementünk egy szőnyegboltba. Akartunk venni egy kis szőnyeget. Tíz font volt. Aztán úgy döntöttünk hogy kellene még egy. Mikor fizettem nyújtom a húszfontost, merthogy a két szőnyeg egy magyarnak húsz font. Az eladó visszaadott két fontot. Mivel kettőt vettünk. Nem alkudtam, nem kértem. Így kell a vevőt megfogni és sikeres üzletet vinni.


Oktatás.
Ódákat lehetne zengeni a magyar-brit oktatási rendszer közötti különbségekről hol az egyik előnyeit kiemelve hol a másikét.
Régi elcsépelt közhely az hogy az életnek tanulunk nem az iskolának. Na de akkor modellezzük le az életet. Ne a magyart ahol a többség munka után még meggebed hanem az angolt. Minimális házi feladat vagy semmi. Hogy csinálnám Magyarországon? Maradjon meg a jelenlegi oktatási rendszer de szüntessük meg a házi feladatot. Vegyük az iskolát munkahelynek. Tanítás órákra bontva utána feladatok megoldása tanári felügyelettel, az ISKOLÁBAN. Ha valaki mögött az iskola kapuja becsukódott akkor onnan élje a gyerekek életét. Legyen gyerek, hagyják gyereknek lenni. Ez ugye mindjárt járulékos haszonként magával hozná azt hogy nem kell iskolatáska hiszen minek vigye haza? A házi feladat a legostobább oktatási találmány amit valaha is bevezettek. Magyarországon ezt pedig a végletekig kiterjesztették egészen odáig hogy szó szerint elrabolja a gyerekkort.
Ugye az köztudott hogy a gyerekek kegyetlenek. Nincs kialakulva bennük a tolerancia képessége. Mindent ami eltér a megszokottól kifiguráznak, kicsúfolnak. Éppen ezért itt minden osztályba betesznek egy enyhe értelmi, vagy testi fogyatékos gyereket. Pontosan azért hogy megtanulják a másság elfogadását. Úgy nőnek fel hogy fel sem tűnik nekik hogy egyikük nem focizik velük az udvaron mert tolókocsis. Ezekre a fogyatékos gyerekekre külön tanár felügyel amíg az iskola területén tartózkodnak. Ez biztos nem olcsó de ha van valami ami sokszorosan megtérül akkor az ez.

 

Ugyan megígértem hogy munkáról nem írok de van egy dolog amiről szót kell ejteni. Magyarországon a munkaidő kettős tagolású. Van egy félórás szünet délben és azt sem fizetik. Itt kétszer fél óra van, abból az egyiket kötelező fizetni de mostmár szinte minden cég fizeti mindkettőt. A lényeg mégsem ez hanem a három órás szakaszokra tagolt munkaidő. Az egyik szünet tíz órakor van a másik délután egykor. Két-három órát könnyebb folyamatos munkával tölteni mint négy-öt órát. Sokkal hatékonyabb így a munka.

Nagy általánosságban ezeket emelném ki mint az élhető országhoz vezető út lépcsőfokait.


Mindezekhez jönnek még olyan figyelmességek hogy minden készpénzfelvétel ingyenes, de még akkor is ha a Barclays bankfiók oldalán lévő Barclays automatából HSBC bankkártyával veszek ki pénzt. Minden automatából minden bankkártyával ingyenes a pénzfelvét.
Hipermarketek pénztárai is készpénz felvevő helyek. Mikor kártyával fizetek a pénztáros megkérdi hogy kérek-e készpénzt. Ha igen akkor odaadja a kért összeget, és a vásárolt áru értéke a kapott készpénzzel együtt kerül levonásra a kártyáról.


Szóval ilyen apróságoktól lesz élhető egy ország. C kosaras helyett D kosaras. Nem nagy dolog de jólesik.

Nem gondolom hogy a pályázati írásokból bármi is megvalósul. Magyarország egy magas lázban vergődő vírusos beteghez hasonlít ahol a szervezet nem ellenanyagot termel a vírus legyőzéséhez hanem ellenvírusokat hoz létre és végül az egész szervezet vírusok harcterévé válik. Jobb és baloldali vírusok harcolnak egymással, próbálva a szervezet minél több sejtjét a maguk oldalára állítani és közben nem veszik észre hogy a beteg meghal.

 Egy ilyen http://lattilad.org/vicky/doku.php/blog/in_memoriam_eselyegyenlosegi_torekvesek országban ahol törvény van az akadálymentesítésről és senki sem kéri számon a törvény betartását nem fognak járdaszigeteket építeni a gyalogátkelőkhöz. Nem fog egyszerűsödni az autóátírás vagy a vállalkozói adminisztráció hiszen Magyarországon mindenki potenciális adócsaló az adóhivatal szemében. Ne legyenek illúzióink nehogymá’ egy emigráns praktikusat javasoljon otthon. Ez csak egy könnyed eszmefuttatás volt arról hogy mitől élhető egy ország.

738 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr518799788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.22. 05:56:58

@ÖdönAKöbön: @upgrade:

Bayer agresszív alak, nem való politikusnak, mert nem képes virágnyelven fogalmazni, hanem egyenesen, durván beszél. Sokszor magának csinál bajt ezzel a stílussal.

Ja, s persze sokszor nincs is igaza.

Valójában azonban nem más, mint bármelyik agresszívabb ballib megmondóember, csak az ő agresszívításuknak tapsol a ballib agytröszt.

Szóval nem kell az ilyesmit komolyan venni. Bayer egy közíró, akinek a stílusa maximálisan agresszív, ennyi az egész.

2016.07.22. 10:38:27

@a BircaHang Média szerk.: Megvilagosodtam, kezdek rajonni mi a 'balliberalis'! Kedvenc politikai magazinom, a Spectator nyitotta fel a szememet (bocsi, Max, tudom hogy te is megprobaltad :))). Ez a cikk szamomra mindent megmagyaraz: www.spectator.co.uk/2016/07/why-the-liberal-left-has-declared-war-on-tripadvisor/, avagy 'Miert inditott haborut a liberalis baloldal a Tripadvisor ellen'.

Roviden az derul ki belole hogy a 'balliberalisok' azok akik a 'populistak' ellenpolusakent pozicionaljak magukat, tehat anti-Trump, anti-UKIP, stb. Egyfajta 'intellektualis magaslatrol' (moral high ground) tekintenek a tobbi halandora, a sajatjuktol eltero velemenyeket agressziven elnyomjak, probaljak elhallgattatni, gyakran paradox modon valamilyen felsobbrendu elvre hivatkozva (anti-rasszizmus stb.). Melyen meg vannak rola gyozodve hogy az o vilagnezetuk az egyetlen helyes es 'felsobbrendu' masokehoz kepest; a veluk egyet nem ertoket tamadjak ahelyett hogy parbeszedet probalnanak kezdemenyezni, mert nem tekintik oket egyenrangu felnek. Igy mar ertem mirol van szo. Most mar egeszen biztos hogy nem vagyok liberalis :))).

Ilyen emberek akikre a cikk utal tenyleg leteznek, de szerintem minden tarsadalomban, meg a nyugati tarsadalomban is, egy apro kisebbseget kepeznek, bar ketsegtelen hogy a mediaban felulreprezentaltak, ezert tunhet ugy hogy sok ilyen ember van, pedig a valosagban szerintem a nyugati tarsadalom talan max. 5%-arol van szo (ez csak az en szemelyes tippem).

2016.07.22. 10:41:18

@Cascabel: Ha megirod az esszedet, remelem kiposztolod ide, en szivesen olvasnam, es ezt minden ironia nelkul mondom. Nem azert mert bele akarok majd kotni vagy ilyesmi, tenyleg erdekel bar tudom hogy a legtobb dologban kulonbozik a velemenyunk.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.22. 10:54:00

@Mirjam2:

Mo-on ehhez érdemes hozzátenni: a magyar ballibek zöme ex-komcsi, akik annyira el akarnak határolódni múltjuktól, hogy ultrajobbos liberálisokká lettek, de ezt "baloldal" néven művelik.

Természetesen a ballibek NEM baloldaliak semmilyen szempontból. Ők ultraliberális jobboldaliak.

A magyar médiavilágban ők 95 %-os arányt képeztek a 90-es években, ami azért nyugaton nem jellemző, nyugaton a liberális arány a médiéákban "csak" 60-70 %.

Mára Mo-on a ballib arány lezuhant nagyjából hasonló arányra, ezt a magyar ballib megmondóemberek "diktatúraként" élik meg és "a sajtószabadság korlátozásaként". Alapvetően a liberó mindig hatalmas sérelemként éli meg, ha nem csak neki van joga elmondania a véleményét.

2016.07.22. 11:54:18

@a BircaHang Média szerk.: Ezt az ultraliberalis izet nem tudom kovetni, feladom, bocs :). Az teny hogy Nyugaton (legalabbis az angol nyelvu mediaban amit en ismerek) messze nem csak 'liberalis' nezetek dominaljak a mediat; igazad van, atlagban max. 60-70% korul lehet, es ezeket sokszor nyiltan kritizaljak maguk a nyugatiak, pl. a Guardiant sokszor a sajat kommenteloik is kritizaljak (mint pl. en; csak tegnap 145-ot 'like'-ot kapott egy kritikus hozzaszolasom :))). Erre vicces modon ugy reagalnak hogy egyre kevesebbet engednek kommentelni.

Viszont a 60-70% media dominancia miatt konnyen ugy tunhet maguknak a 'liberalisoknak', ahogy az altalam belinkelt cikk is irja, hogy ok kepviselik a tobbseget, a 'helyesen gondolkodo' embereket. Pedig a valosag az hogy a tarsadalomnak messze kevesebb mint 60-70%-a ert egyet a nezeteikkel. Mikor erre rajonnek (pl. mert Trump nepszeru, nyer a Brexit stb.) akkor sertodotten reagalnak es mindenki mast lehulyeznek, ahelyett hogy megprobalnak megerteni a tobbseg allaspontjat, fuggetlenul attol hogy nem ertenek vele egyet.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.22. 12:37:21

@Mirjam2:

Mo-on ez úgy van, hogy aki mást mond, mint amit "kell", az:
- bunkó,
- lefizették,
- antiszemita.

2016.07.22. 13:12:27

@a BircaHang Média szerk.: Az a vicces hogy Nyugaton a 'liberalisok' (ha jol ertelmezem ezt a kategoriat) gyakran elnezik akar a nyilt antiszemitizmust, mivel a muszlimok jelentos resze antiszemita es ugye a muszlimokat szeretni kell plusz Izrael 'rendorallam' stb. Ha valaki kiall Izrael barmilyen intezkedese mellett vagy az antiszemitizmus ellen, azt konnyen 'rasszistanak', 'iszlamofobnak' belyegzik, ezzel korlatozzak a velemenyszabadsagot (ami allitolag annyira fontos 'liberalis' ertek). Egy csomo nyilvanvalo ellentmondas van ebben a vilagnezetben amit nem lehet feloldani.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.22. 13:47:56

@Mirjam2:

Mo-on ez nem így van. Mo-on Izrael imádása kötelező a ballibeknél, s ezzel jár a kötelező palesztínellenesség is.

2016.07.22. 14:06:37

@a BircaHang Média szerk.: A nyugati 'ertelmisegi' vilagkepben a muszlimok jatsszak az 'elnyomott kisebbseg' szerepet, a zsidok pedig privilegizalt csoportnak szamitanak tobb szempontbol, igy oket vedeni ciki lenne pl. a Guardianben. Privilegizalt csoportokrol (pl. feher ferfiak) rosszat vagy semmit :)

2016.07.22. 14:27:38

@Mirjam2:
Ha nem is ide, de a Quercus blogjara feltennem, ha megirnam:) Nagyon felbosszantott a liberalizmus elleni posztja :) De ahogy ismerem magamat, nem lesz belole semmi: nehezen turom a kritikat, masodszor pedig annal lustabb vagyok, illetve millionyi mas dolog is erdekel egyszerre, ezert nem tudok koncentralni egy temara:)

Peace and Love! :)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.22. 14:32:29

@Mirjam2:

Igen, ez világos. Amerikában szinte képtelenség liberálisnak lenni manapság, ha az ember az izraeli-palesztín kérdésben nem a palesztín oldalon áll.

A magyar állapotok mások, ennek oka történelmi és etnikai.

Az etnikai ok: a liberálisok között Mo-on történelmileg erősen felülreprezentált a zsidóság. A magyarországi zsidóság nagy létszámban vett részt ebben.

A másik ügy meg a történelmi. A magyar nacionalizmus fontos eleme volt történelmileg a zsidó- és németellenesség, mert a XIX. században a kialakuló magyar nacionalizmusnak e két néppel kellett megküzdenie az "élettérért".

A németkérdés lassan feledésbe merült (bár sokan ezt is napirenden tartották egészen a II. vh-ig), míg a zsidókérdés erősödött a Tanácsköztársaság, majd a Rákosi-kor miatt, amikor a zsidók nagy létszámban vettek részt a vezetésben. A rendszerváltozáskor a kérdés ismét előtört. Ekkor alakult ki az a liberális konszenzus, hogy aki nem liberális, az burkoltan antiszemita. S hát ebbe a képbe nem fér bele az az elem, hogy a zsidók tévedhetnek, azaz a zsidóknak Izraelben is "jóknak" kell lenniük, tehát a palesztínok a "rosszak".

Ezért van az, hogy a magyar liberálisok a palesztínkérdésben az izraeli nacionalistákkal, azoknak is a radikális részével esnek azonos platformra, lásd pl. "palesztín nép nem létezik".

A menekültkérdés egyébként - és ez nagyon pozitív - erősen csökkentette a zsidókérdés jelentőséget. Több jobbikostól hallottam tavaly: "talán mégis igazuk van az izraelieknek". Azaz a jobbikos szavazóréteg (márpedig ezek szinte mind fiatalok) kezd eltolódni a nyugat-európai nacionalisták álláspontja felé, akiknél a muszlim az ellenség, a zsidó meg inkább szövetséges. (A Balkánon ez egyébként mindig így volt, de ennek oka ismét történelemi: pl. egy bolgár nacionalista mindig a zsidók mellett fog kiállni a muszlimok ellen, sose fordítva.)

A magyar liberók meg átkozódnak, hogy egyre kevésbé működik a zsidókártya. Lásd Szigetvári hatalmas bukását ebben 2 hónapja.

2016.07.22. 14:55:31

@Cascabel: Ez ismeros helyzet (lustasag, koncentracio-hiany stb.) :). Azert remelem megirod, bar biztosan kapnal hideget-meleget ha kiposztolnad valahova.

soad1221 2016.08.02. 15:15:28

@a BircaHang Média szerk.: @Mirjam2: ez egyébként kezd itthon is változni, bár egyértelműen még az a rasszista aki bírálja Izrael bármely lépését...
De gondolom el fog jönni az az idő is, amikor itt is megfordul és inkább az lesz liberális aki a muszlimokat támogatja...

2016.08.02. 18:57:51

@diggerdriver:

Én sem kérdeztem meg a spileres fiúkat. DDD

De azért interjúvold meg a Gejzát. Hátha csak konteó az egész. Tudod, FritzlanDban minden a legnagyobb rendben van. Gejza megmondta. Meg még valaki megmondta, de hogy ki......megvan Merkel. De ő nem érdekes. Nekünk a Gejza az etalon. DDD

2016.08.02. 19:18:19

És ha már Spiler blog (tableno a háttérben fölhördül):

spiler.blog.hu/2016/07/22/ekkora_adocsalo_meg_soha_nem_vezette_az_uniot

"Annál a nagyképűségnél, ami gyarmatosításból meggazdagodott országok jellemzője, csak a pénzmosásra és az adóelkerülésre építők büszkesége tenyérbemászóbb. Érdekes, hogy Nagy-Britannián kívül Magyarország volt az egyetlen ország, amely azt merte mondani Junckerre, hogy őt már azért mégse kellene megválasztani."

2016.08.02. 20:18:53

@Quercus a favágó: Ne hagyd magad. Én hiszek benned.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.03. 08:09:06

@soad1221:

Inkább fordítva.

Eddig a ballibek fanatikus zsidóbarátok voltak, a "nemzetiek" meg vagy zsidóellenesek vagy semlegesek.

Most a "nemzetiek" között a zsidóellenesség erősen csökkenőben van, sőt a zsidószimpátia is megjelent.

Ez a tavalyi migrációs válság eredménye.

Mára mindkét oldal egyezik abban a kérdésben, hogy a zsidó-arab konfliktusban az arabok vannak a "rossz" oldalon. Ha olvasol kommenteket, meglátod: 2 áv alatt a palesztínbarátság a jobbikkosok között a korábbi negyedére apadt.

soad1221 2016.08.03. 08:54:10

@a BircaHang Média szerk.: pont ezt írtam én is... eddig a "liberális" egyet jelentett a "zsidóval", a "nemzeti" a "rasszistával"...
kezd fordulni. Mondjuk az idézőjel azért nem elhanyagolandó, mert a jelzők legtöbbször még véletlenül sem álltak összhangban a szavak valódi jelentésével, de ez már más kérdés :)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.03. 09:16:24

@soad1221:

Hisztiznek is a ballibák, hogy már nem működik a zsidókártya,.. Lásd Szigetvári ámokfutását az ATV-ben 2 hónapja.

soad1221 2016.08.03. 09:31:59

@a BircaHang Média szerk.: nem tudom az mi volt,a tv-t en mar kiiktattam az eletembol...

2016.08.03. 09:32:11

@soad1221:

Amíg az elvárások szerint működött a világ, addig semmi gond nem volt az alapfelállással. A zsidók liberálisok voltak, legalább is papíron, mert gyakorlatilag az egész nyugati világ az volt. Így csírájában el lehetett fojtani az antiszemitizmust. Igaz emellett a zsidók rasszisták is, mert utálják az arabokat. Ezt viszont csak a kommunisták vetették a szemükre, akik meg köztudomásúlag maguk voltak a gonoszok, így nem kellett őket komolyan venni, sőt harcolni kellett ellenük. Vagyis Izrael "házon belül" megoldotta a problémákat az arabokkal, az európai zsidóság meg gyakorlatilag háborítatlanul élhetett.
Mindennek vége lett, a muszlim hordajárással. Ma már gyakorlatilag minden európai a bőrén érezheti azt, ami az Izraelben élő zsidóknak már rutin. Az európai arabbarát jobboldal, meg az Európában élő zsidók is, akik eddig a liberálisokat támogatták. Vagyis a jobboldal ma már nem mondhatja, milyen fasza gyerekek a muszlimok, mert nem azok. Na meg a zsidók sem mondhatják, hogy milyen csúnya dolog a rasszizmus, mert bizony a bőrükön érzik, hogy nem az.
Egy kivétel, az USA. Ott még nincs muszlim horda. Még nincs. De meddig? Na ez az a kérdés, amit jó lenne ha az ottani zsidók föltennének maguknak, most az elnökválasztás küszöbén.

adg 2016.08.14. 06:04:16

@Quercus a favágó: "Már régen össze kellett volna omlani kártyavárként, mint ahogy azt megtették az ikertornyok 09/11 alkalmából. De nem. Nem omlik össze."

Kicsit regebben volt ugyan, de csak most jutottam ide.
Nem, valoban nem omlott ossze. Par apro kulonbseget azert megemlitenek a ket torony kozott, bar ezzel meg soha senkit nem sikerult meggyoznom. Sajnos nekem meg ez a rogeszmem, mint szakmai artalom.

A WTC a hatvanas evek kozepen epult, az akkori tuzvedelmi eloirasoknak megfeleloen.
A dubai torony 2006-ban, az akkori - reszben a wtc miatt is jelentosen megszigoritott - tuzvedelmi elorasok szerint.

A wtc acelszerkezetu volt, ami nagyon erzekeny a tuzre. Sokan nem hiszik el, de kis guglizas utan te is lathatod, hogy mar par szaz fokon elveszti az acel a teherbiro kepessege nagy reszet. Es ugye ott volt sokezer liter kerozin is, es a repulo elegge elbant a torony amugy is szar tuzvedelmi bevonataival. (Acelszerkezetu epuleteknel mindig a tuzzel szivunk, azzal van a legtobb gond tervezes soran. Nem veletlen, hogy a mai magashazak szinte kizarolag vasbetonbol epulnek, tok ritka az acelszerkezet.)
A dubai torony vasbeton, amit sokkal kevesbe erzekeny a tuzre, es ugye nem volt uzemanyag, es sokkal jobb tuzvedelme is volt.

A wtc eseten jelentos szerkezeti karosodast okozott a repulo, tobb szinten a szerkezet jelentos reszet letarolta. Ez dubaiban nem volt.

Ertem, hogy tok latvanyos a wtc osszedolese, de rohadtul nem ertem, hogy miert mindenki ezzel van kiakadva es e korul megy az osszes elmelet, holott annyira tokeletesen es tankonyvbe illoen doltek ossze, hogy csak. Ellenben a 7-es toronnyal, ami joval kevesebb figyelmet kap, pedig arra meg nem hallottam semmi ertelmesnek tuno magyarazatot, hogy ugyan miert is dolt ossze, es miert ugy.
Nem regen meg kellett neznem a vilagpanorama errol szolo adasat. Konkretan fajdalmas volt az a tomeny okorseg, amit osszehordtak. Az acel olvadaspontjatol (hogy a faszba jon ez ide??) kezdve a mittudmen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.14. 07:26:20

@adg: Van videó a 7-es torony összedőléséről?

adg 2016.08.14. 07:43:04

@diggerdriver: van. Tokeletes epuletrobbantasnak tunik. Meg lehet ezt is magyarazni tuzzel, de joval nehezebb, mint a ket nagyot.

youtu.be/JnLcUxV1dPo

2016.08.14. 08:55:35

@adg:
" Nem veletlen, hogy a mai magashazak szinte kizarolag vasbetonbol epulnek, tok ritka az acelszerkezet."
Akkor en epp kifogtam, tiszta acelszerkezetes magashazon dolgoztam par eve (58 emelet, 236 meter magas) Kb 8 emelet melyen es 5 emelet magasan tobb meter atmeroju, betonnal kiontott acelcsovek tartjak. (amik kozul egyketto eleg szepen meg is repedt a varratoknal, de gyorsan eltakartak, hogy ne latszodjon).

www.google.ca/search?q=building+the+bow+tower+calgary&biw=1195&bih=676&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjtwqedoMDOAhUHwWMKHVhyDeAQ_AUIBigB#tbm=isch&q=construction+of+the+bow+tower+calgary

Visszaterve a WTC-re, azon gondolkoztam parszor, hogy a magashazak epitesekor regebben hagytak egy par negyzetmeter "kemenyszeru lukat" minden emelet kozepetajan, amit az epitkezes vegen "foltoztak" csak be (daruszerkezet, ideiglenes kabelek, csovek futottak fel benne, manapsag mar ilyet nem annyira latni, altalaban az epuleten kivul vannak a daruk, csovek, stb.) Ezek voltak az epuletek "gyenge" pontjai szerintem. Ezt tudhadta a kecskepasztor is, hiszen epitoipari hatterel rendelkezett:)
De hogy ennek mi koze van az ikertornyok osszeomlasahoz, na azt nem tudom:)

2016.08.14. 09:11:30

@adg:
Talan teged erdekelhet, a Bow Towerrol kicsit bovebben:
www.constructioncanada.net/calgarys-bow-an-iconic-skyscraper-revisited/

A 2. oldalon van nehany erdekes kep az emiltett "vascso" tartopillerekrol.

adg 2016.08.14. 10:32:55

@Cascabel: koszi, erdekes volt tenyleg.
Elofordul, hogy az acel a jo megoldas, mint itt is pl. de a mai toronyhazak nagy tobbsege mar vasbeton. Rengeteget fejlodtek a nagyszilardsagu betonok az elmult par evtizedben. Pl a burj dubai is vasbeton, es a legmagasabb haz jelenleg. A mi cegunknel pl nem is emlekszem, hogy lett volna valaha is acel toronyhazunk. A te peldadnal kifejezetten epiteszeti oka volt az acelnak. Elofordul meg sokszor vegyes szerkezet, pl vasbeton core es fodemek, acel egyeb szerkezetek, vagy oszver fodemek, pl acel talcak egy vekony betonnal leontve. :)
A mi epuleteink jellemzoen vasbeton monolit core es vb oszlopokbol allnak. Az oszlopok es a falak egyresze eloregyartott, az sokkal gyorsabb. A fodemek pedig feszitett vb lemezek, ez talan a leggyorsabb es leggazdasagosabb. Itt. Mashol nem biztos. Igyekszunk minel kevesebb teherhordo falat , es a leheto legtobb konnyuszerkezetes falat hasznalni. Ezzel jelentosen csokken az epulet sulya.

Amit emlitesz nyilasok a fodemen, azok altalaban felvonoknak, betonszivattyunak, darunak stb keszulnek, es bestoppoljak a vegen. Egyaltalan nem okoz gyenge pontot. Eleve nem kritikus helyre teszik, es ha legkozelebb megnezed, lathatod benne a vasalast. Vagy couplerekkel, ferrulokkel csatlakozik, vagy csak felre van hajtva. Ezek a reszek altalaban meg erosebbek is, mint a tobbi, mert joval tobb vas kerul bele. De eleg maceras, igy altalaban igyekeznek elkerulni.

2016.08.14. 16:58:19

@adg:

Te vagy a szakember. De én mint laikus sem vagyok hajlandó elhinni, hogy a tornyok pusztán a tűztől kártyavárként omlottak össze. Akik tervezték őket belekalkulálták a repülőt is. Mit gondoltak a tervezők? Repceolajjal mennek a gépek?
Anno megnéztem egy pár dokumentumfilmet erről a 9/11-es meséről. Mert ez még nekem laikusnak is egy mese. Összetákolt, átlátszó mese.
És remélem, azok, akik ezt a mesét kitalálták, és eljátszatták, egyszer felelni fognak ezért.

2016.08.14. 17:11:16

@Quercus a favágó: En nem ertek az epiteszethez, de azt magyarazza meg nekem emberileg valaki hogy vallasi fanatikusokon kivul milyen embercsoport lenne hajlando arra hogy 100% tudatosan, az eletet felaldozva vegrehajtsa ezt a tamadas-sorozatot. Mert barkik is vezettek a repuloket, 100% biztosan tudtak hogy meg fognak halni.

2016.08.14. 17:14:48

Egyebkent az osszeeskuves-elmeletek hatartalanok, foleg az ilyen temakkal kapcsolatban. Pont tegnap olvastam egy muszlim chat-oldalon (igen, neha szoktam ilyet olvasni...) hogy a Daesh ('iszlam allam') videok a kivegzesekrol stb. nem valodiak, hanem nyugati propaganda az iszlam ellen. Es ezt komolyan elhiszik egy csomoan... Barmit el lehet hitetni az emberekkel, meg az ellenkezojet is.

adg 2016.08.14. 17:31:11

@Quercus a favágó: az "pusztan a tuztol" kifejezeshez:
"Azonban az acél anyag szilárdsági és rugalmassági anyagjellemezői (szakítószilárdság, folyáshatár, rugalmassági modulus) kb. 100-200 °C hőmérsékleten fokozatosan és jelentősen veszíteni kezdenek a szobahőmérsékleten mérhető értékükből, és kb. 600-800°C-ig egyenletesen esnek le az eredeti érték ~15-20%-ra."
tervlap.hu/cikk/show/id/2559 1.2 fejezet

Most nincs jobb forrasok magyarul, de meg a szabvanyokban is benne van. Korabeli szakvelemenyek egyebkent mutatjak, hogy a tornyok tuzvedelme katasztrofalis allapotban volt, a tuzvedelmi festek nagyresz lemallott az idok soran.
Az epulet fo teherhordo szerkezeteit tuzvedo boritas vedte. Ez magyarul gipszkarton es hasonlok. Ezt eleg jol hatastalanitja egy repulo, lassuk be.

Hogy ki mit hisz... Csak remelem, hogy vegigolvastad a kommentemet, szerintem eleg vilagos a nezopontom. Mindossze annyit mondtam, hogy ennek a ket toronynak kb igy kellett leomlania, akar rasegites nelkul is.
A dubaji viszont tok mas, es a ketto nem osszehasonlithato semmilyen szempontbol. Tudod, fa-fa, de azert ha fenyobol csinalsz asztalt, az serulekenyebb, mintha tolgybol, stilszeruen. Nem mondhatod, hogy a tolgy asztalon tortel mar diot, es nem lett baja, szoval kamu, hogy a fenyo asztal ettol serult.

adg 2016.08.14. 17:46:07

@adg: ja, azt kifelejtettem, hogy amikor tuzre tervezunk, akkor ugye arra szamitunk, hogy ott van a tuzvedelem. Pl tuzvedo burkolatok, almennyezetek, falak, stb. Ha azt lebontja egy repulo, akkor a tuzvedelmunk megszunt. Arra meg nem lehet tervezni igazan, mert nem gazdasagos.
Nezzunk szamokat:
Ha a tuz hatszaz fokos volt, es mondjuk az acel teherbirasa az otodere esett, akkor otszor akkora szerkezet kellett volna, hogy kibirja, ugye.
Nade, a repulo kipucolta a homlokzati oszlopok harmadat legalabb, es erost serult a magja a haznak, tovabba egy rakas kapcsolat is, a nagy es hirtelen behatastol, mondjuk, hogy a teherhordo szerkezet 25%-t kivitte.
Es ami meg ide jon, tobb szint osszeomlott a gep hatasara, vagyis a romok alatti fodemen sokkalsokkal nagyobb teher volt, mint amire tervezve lett. Egy ilyen fodemet irodaepuletben 250-400 kg/m2 teherre meretezunk. A raomlott tormelek sulya ennek tobbszorose. Plusz a tuz, plussz az egyeb szerkezeti karok. Ha meg megadja magat a fodem, akkor ugye raesik az alatta levore, akkor mar a lendulete miatt sokkal nagyobbat ut, nyilvan leszakitja, es igy tovabb.
Ha rateszed a teglat a kezedre, erzed a sulyat, ha 10 centirol raejted, sokkal jobban erzed. Ez tortent itt is. Ezek okoztak a kis robbanasnak latszo robbanasokat. Tolta lefele az epulet magat.

adg 2016.08.14. 17:47:43

@Mirjam2: nem olyan latvanyos. Pedig de.

Herr Géza 2016.08.15. 00:35:17

@Quercus a favágó: Hahaha. Csak elolvastam a szűk környékemen történt kapitális bűmcselekményeket. Szerintetek az pl. milyen kategóriába lett besorolva, hogy asszongya: "Egy gambiai férfi a buszt lekésve utánaszaladt annak, belerúgott a buszba, majd elesett és megsérült a keze." Pont. Ennyi a nagy hír. Ott virít a térképen a "gombostű" , Wolfschlugen (ES), 2016.06.03. Aztán van egy halom hír, amikor a migránsok egymással balhéztak, verekedtek össze, a szomszéd városban a menekültszálláson pl. "Két szír összeszólalkozott, majd egyikük egy serpenyővel fejbe vágta a másikat, aki könnyebben megsérült." Vau.... Persze otthon a TEK ugrált volna be az ablakon, az tuti... Aztán ugyanitt: "Két albán asszony, többezer euró ruhaneműt lopott néhány óra alatt a város outlet-üzleteiből. A rendőrség a nyomozás során megállapította, hogy a két nő egy szervezett bűnbanda tagjai, a banda számlájára több hasonló eset írható a környéken." Ők mitől migránsok? Ezek a kelet-európai bandák (köztük jellemzően lengyelek: "autóipar"; románok: ATM-ek robbantása, elvitele falból kiszakítással; magyarbrazilok: színesfém"kereskedelem"; albánok és románbrazilok: bolti lopás, zsebelés; bolgárok: ATM machinálás; stb.) évek óta operálnak errefelé és pont az a nagy taktikájuk, hogy a főnök kihozza ide a csapatot, megcsinálják a balhéikat és el is tűnnek újból azonnal a hazájukban, így nulla esély van a megfogásukra. Na ők mit keresnek a migránsok bűntérképén?
Igen, ezeket levonva is marad bőven migránsbűn, de a térkép ettől függetlenül nevetséges. A "statisztika" számait kb. 4-5-tel nyugodtan lehet osztani.
Csókacsaládnak.

Főgebra 2016.08.15. 08:12:37

@adg:
Mintha, hajdanán olyat olvastam volna, hogy annak idején kb fele ekkora tömegű repülőgéppel, jelentősen kisebb sebességgel és jelentősen kisebb mennyiségű üzemanyaggal számoltak a tervezők.

Azért az érdekes, ahogy a meginduló felső tömeg egy-két emeletnyi idő alatt, beáll tök függőlegesre! Az is érdekes, hogy egyenletes sebességgel csuklik össze!

adg 2016.08.15. 10:57:03

@Főgebra: nem tudom, mire terveztek. Hogy mekkora igenybevetelre tevezunk valamit, az egy valoszinusegszamitasnak az eredmenye. Minel nagyobb terhekre tervezed, annal dragabb lesz ugye. Van az a pont, ahol azt mondjuk, hogy doljon ossze, nem eri meg akkora teherre meretezni. Mondok egy peldat, mert ez igy meredeknek hangzik.
Magyarorszagon kb 80 centi hora kell tervezni a tetoket, vagy valamekkora szelre. Ezek az epulet jellegetol fuggo adatok, altalaban az otszaz vagy ezer evente elofordulo szelsosegeket vaszik figyelembe. Annak eleg kicsi az eselye, hogy a mi eletunkben nagyobb szel legyen, mint az ezer eves elofordulasu szel. Ez az a pont, ahol nem erdemesebb erosebb szerkezetet tervezni, mert osszessegeben mar annyival tobbe kerulne, hogy olcsobb, ha osszedol es ujraepitik. Nyilvan merlegelni kell az embereleteket is, de ez a teoria. Igy pl egy mezogazdasagi csarnokot a vilag vegen lehet kisebb szelre tervezni, mig egy iskolat vagy korhazat meg sokkal nagyobbra.

Namost, van soksok ezer felhokarcolo. Eddig kettobe utkozott komolyabb repulo. Ha mindet ilyen terhekre terveztek volna, akkor nem lenne erdemes felhokarcolot epiteni, olyan draga lenne.
Es ugye eshet repulo kisebb hazra is, ismert pelda, amikor egy izraeli 747-es beleesett egy lakohazba amsterdamban. Az baleset volt. Nem letezik egy lakohazat ilyen teherre meretezni, az gyakorlatilag egy tomor betonkocka lenne.

A ket felvetesedre:
- azert egyenesedik ki, mert az epulet tengelyeben van a magja, egy roppant eros, az egesz epulet magassagaban vegigfuto acel vaz, ami pont a vizszintes terhekre van tervezve, szoval az elvileg kepes lehet kiegyenliteni a kisebb doleseket. A mag az epulet alapteruletenek eleg nagyreszet lefedte.
- a sebesseget szinten ez fogja vissza. Ugye nem szabadesesben hullik az egesz cucc, annak vegig kell bontania mindent az utja soran, plusz, egy jelentos resze ugye kifele esik, tehat nem a teljes suly halmozodik.

En amugy azt varnam, hogy ebbol a magbol maradnak meg nagyobb darabok egyben, de ez megintcsak nehez kerdes, mert foleg attol fugg, hogy milyenek voltak az egyes elemek kapcsolatai. Sajnos a haz statikai tervei sosem voltak nyilvanosak, fotokbol meg elbeszelesekbol ez nehezebb dio.
Az biztos, hogy ahhoz, hogy a haz ilyen szepen roskadjon ossze, a magnak kellett foleg serulni, azon volt ugyanis a legtobb tehet. Ha csak a kulso szerkezet serul, akkor az oldalan lett volna omlas, a haz nagy resze meg megmarad.
A mag serulese amugy tok biztos, mert kb 8-10 meterrel volt csak bentebb a kulso falaktol, tehat a repulo szinte biztosan kb a mag kozepen allt meg.

Ezeknek szerintem sokkal gyanusabb, hogy egy 110 emeletes haz romjai kozt, megtalaljak a repulot vezeto koma utlevelet, holott az elvileg majd egy oran at egett mint az allatt. Mekkora mazli mar ez? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.15. 11:21:02

@Herr Géza:
Géza igazad van, de tízzel is oszthatod meg százzal is de ha egy a végeredmény az pont eggyel több mint az elfogadható.
Kifejtettem a zsidók deportálásánál hogy egy zsidó megmentése nem teszi semmissé egy másik Dunába lövését. Százezer beilleszkedett békés migráns sem tesz jóvá egy megerőszakolást sem. Részemről az az egy megalázó pofon a lánynak elég indok az egész bagázs kipaterolásához. Sosem gondoltam volna hogy ilyet fogok valaha írni de van ami nekem is sok.

Főgebra 2016.08.15. 11:31:51

@adg:
Én csak csodálni tudom a statikusokat, mert a családi házakat, istállókat leszámítva nem éppen szarral gurigázás ez a szakma! Osztán, a puding próbája mindig az evés és azért túlnyomó többségében, jóízű a puding!
A hetes épületről olyanokat olvastam, hogy állítólag, abban az épületben voltak több nagyon titkosszolgálatnak érzékeny anyagai, amelyeket így egyben volt a legjobb eltüntetni.

Az, hogy megtalálták az útleveleket, ilyet még a hírcsárda sem közölne le! :-)
Meg olyat sem, hogy a Pennsylvaniában leesett gépen az utasok eliminálták a tenoristákat! Aztán annyi maradt belőle, mintha egy kétszemélyes Cessna pottyant volna le!

adg 2016.08.15. 14:19:38

Eliminaltak a gepet is. :)

@Főgebra: @diggerdriver: szerencsere megvannak a kello biztonsagi faktorok, a terhekben is, meg az anyagminosegekben (az is valoszinusegszamitas amugy, altalaban az adott anyag 95%-a tudja a neki tulajdonitott kepessegeket. Szoval pl az acel szilardsaga x, akkor azert lesznek olyan darabok, amik nem teljesitik ezt, de elhanyagolhatoan keves, es azok is kozel lesznek azert. Ugyanaz az elv, nem eri meg jobban csinalni). Altalaban tobb mindent kell elcseszni ahhoz, hogy sulyosabb kar keletkezzen tervezesi vagy kivitelezesi hiba miatt.
Kisebb hibakat persze eleg konnyu osszehozni, es nem igazan szoktak orulni a megrendelok, ha van valami jelentosebb repedes, vagy ilyesmi. :)
Ha pl digger holnap egy kicsit kisebbre as egy alapot, es nem veszik eszre, nem fog tortenni semmi. Ha joval kisebbre asod, akkor lehet, hogy tobbet fog sullyedni, mint a tobbi, es lesz nehany kis repedes. Ha kihagyod, akkor abbol mar lehet komoly gond, azt ne probald ki. :)

Par hete is osszehoztunk egy jo kis elcsaszest, egesz szeles kooprodukcio volt. Volt a tervemen ket oszlop kozt egy nagyon fontos andraskeresztem. Az epitesz szolt, hogy nem jo, oda ablakot akar, tegyem mashova. Atraktam. O jovahagyta. Legyartottak, kivitelezo beepitette, most faszan ott all a helyen, es akkor valaki rajott, hogy ott egy dupla ajtonak kellene lennie. Ott van ugyanis a bejarat. :))
Ime: kepfeltoltes.hu/160815/1108971441image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szerencsere (nekunk szerencsere) a hibak tobbsege vagy kivitelezesi eredetu, vagy tervezesi _es_ kivitelezesi hiba osszeadodasabol jon ossze, pl tervezo kifelejt valami terhet es gyengebbre tervezi a fodemet, a kivitelezo meg kifelejti a vas egy reszet, e ketto egyutt meg mar eleg a karhoz. De azert kisebb elbaszarintasok eleg surun vannak. :)
Reszben ezert is nem szokott egy ember egyedul tervezni nagyobb dolgokat, meg persze nem is tudna. Majdnem mindig van valami ellenorzes, mi is atnezzuk egymas terveit, a masen konnyebb eszrevenni a hibakat.

Az elso feszitett fodem, amit terveztem, az pl eleg rosszul nezett ki. Kicsit magam alatt is voltam tole. Kb 2000m2-es fodem egy epulet parkoloszintjen. Es lett rajta ket combosabb repedes, meg az aljarol leesett egy masfel negyzetmeternyi darab, kb 2-3 centi vastagsagban. Hat eleg sokkolo volt. Erdekes - es nemikepp gyanus - modon a kivitelezo nem balhezott, kijavitottak aztan hello. En azert hatszor leellenoriztem a szamitasaimat, rajzokat, mindent, de nem talaltam semmi kulonosebbet. A temaban guru kollega mondta, hogy szerinte kivitelezoi hiba volt. De csak akkor hittem el teljesen, amikor a kovetkezo ugyanilyen fodem elkeszult, es semmi baja sem lett. Vegul atneztuk a naplokat a fodem fesziteserol, es ott volt a hiba, rosszul csinaltak, azert repedt meg. Es szinten azert esett le az a darab.

Nagy szerencsere a szerkezetek mindig tudjak a statikat, megha a mernok nem is, es ha valami hiba van, akkor a terhek megtalaljak az utat maguknak, ha tudjak. Ugyhogy nem akkora varazslat a dolog. :))
Most legutobb azert hivtak az egyik epuletemhez, mert repedt a fal (meg epites kozben) az elso emeleten, nezzem mar meg, biztos tul nagy a fodem lehajlasa alatta. Tenyleg nagy volt, ugyanis kihagytak egy teherhordo falat alola. Ez mondjuk egy eleg durva hiba azert, konkretan nem tudom megmondani, miert nem szakadt le az egesz a francba. Benne lehettunk volna az ujsagban. :) Amugy szeretem az ilyeneket, eleg erdekes megoldast keresni hibakra. Raadasul altalaban eleg gyorsan kell, mint pl ebben az esetben.

Sokszor lehet olyan dolgokat latni, amit nehez megmagyarazni, miert allnak.
Mindenki azt hiszi altalaban, hogy milyen jol kell szamolni, pedig nem ez a fontos, hanem a helyes koncepciot kitalalni. Ha jol mukodo, helyes modelled van, akkor a szamitasban lehetnek kisebb pontatlansagok, hibak, becslesek, attol mukodni fog meg. A fiataloknal sokszor pont ez a baj, mar szamitogeppel nonek fel, mindent allat pontosan kiszamolnak, de ha az alapkoncepcio nem jo, akkor hiaba. A szamitogep barmit kiszamol, akarmekkora marhasag. Ha nincs meg a rutinod, fel sem tunik. Ez az igazi veszelye a szakmanak szerintem. Sok ilyet lattam mar, nagyszeru modellek, komoly szamitashegyek, es messzirol latszik, hogy szar az egesz a legelejetol fogva. :)

Na jol van, berekesztem magam. Bocs, szofosas.

Pernilla 2016.08.15. 14:50:55

@adg: "es akkor valaki rajott, hogy ott egy dupla ajtonak kellene lennie. Ott van ugyanis a bejarat." És akkor ezt hogy oldottátok meg utána?
Egy macskaajtó jellegű bejáratot el tudnék képzelni ott. Kicsit le kell hajolni, de legalább formabontó :))

" A fiataloknal sokszor pont ez a baj, mar szamitogeppel nonek fel, mindent allat pontosan kiszamolnak, de ha az alapkoncepcio nem jo, akkor hiaba. A szamitogep barmit kiszamol, akarmekkora marhasag. Ha nincs meg a rutinod, fel sem tunik." na ezzel a fiatal generáció tagjaként maximálisan egyet tudok érteni.
És főleg egy dokumentációban, a baromi látványos, színes-szagos ábrák és az "ezt dobta ki a gép" indoklású számok mögé jól el lehet dugni a full baromságot :(

Főgebra 2016.08.15. 14:54:16

@adg:
A minap olvastam tőled, hogy nyereménynek köszönhetően lettél statikus. :-)Egyáltalán, érdekelt az elején?
A mezőgazdászkodás utáni vágyaddal mi lett? Maradt belőle egy természetjáró hobbi és annyi?

adg 2016.08.15. 15:34:50

@Pernilla: meg egyelore igy van, nem olyan surgos. Szerencsere csak az X egyik fele utkozik az ajtoval. A kep csaloka, nem latszik rajta, de a belmagassag kb 8 meter. Szoval az egyik kijon, a masikat meg kicsereljuk egy zartszelvenyre, es fixen beheggesztjuk a ket oszlop koze. Sajnos ezt a masik raccsal is el kell jatszani. Eredetileg ugye ezek az elemek (150x12-es szogvasak amugy) csak huzasra dolgoznak, nyomoero hatasara kihajlanak. Ha kicserelem zartszelvenyre (200x5 minimum) akkor az jo lesz nyomoerore is. Szerncsere van ott nekik ilyen zartszelveny, ha minden igaz, ideiglenes oszlopkent hasznalnak egy par ilyet a szelemeneket alatamasztani. De meg igy is, ez egy par ezer dollaros moka lesz, remelem le tudjuk veluk boltolni, megse kelljen kifizetni. Csinaltunk nekik eleg sok pluszmunkat.
Ezek a szines szagos tenderek is nagyon jok, eleg nehez veluk versenyezni a piros folctollas kaparasainkkal. :) Nagyon szeretik a megrendelok a csilivili rajzokat,van olyan konkurensunk, akinek kulon embere van az ilyen bullshitgyartasra. Olyan prezentaciokat csinalnak, hogy van ra idejuk... :)

@Főgebra: erdekelt persze. Nem en vagyok az elso a csaladban sem. :)
Csak a kozepiskolai eredmenyeimmel sose vettek volna fel. A verseny elso harom helyezettje viszont barmelyik szakiranyu foiskolara/egyetemre felvetelt nyert. Annyi volt a hiba, hogy a jelentkezesi idoszak utan volt a verseny. De a kozepiskolank igazgatojanak a ferje volt a dekanhelyettes az egyetemen, es o elintezte volna, de epp elutottek autoval, es korhazban volt, igy lekestem az egyetemet. Mivel voltunk nyilt napokon tobbszor is a haverokkal szarvason, es nagyon tetszet a koros meg az erzsebet liget, arboretum, hat oda jelentkeztunk tovabbtanulni. Ez persze meg a verseny elott volt, es hat erre volt eleg pontom. Ugyhogy a kozepiskola utan, mivel az egyetmre meg nem mehettem egy evig ugye, mentem szarvasra egy evre. Talalkoztam a parommal, aztan kovetkezo evben jelentkeztem a bme-re, es atmentem oda. Onnastol mar csak hetvegenkent mentem szarvasra. Mar amikor nem o jott pestre. :)
A mezogazdasag helyett ugy altalanossagban erdekelnek a novenyek, az otthoni kertunk egy kisebb arboretum volt, mire otthagytuk. Mara egesz jol nez ki, neha megnezzuk guglin. Nosztalgia.

Valojaban a mezogazdasag nem is erdekelt sose. Valoszinuleg nem vegeztem volna el semmikepp. De az az egy ev jo volt es nagyon hasznos. Iden husz eve tortent.
Es szerintem en vagyok az, akit a kegkevesebb ponttal vettek fel az egyetemre, 76 pontom volt osszesen, a felveteli hatar meg 106 volt abban az evben. :)
Kis aprosagokon mennyi minden mulik. En nem akartam erre a versenyre menni, igy nem irtam meg az egyebkent kotelezo iskolai eloselejtezot, vagy mi a fraszt. De a tanar kitalalta, hogy akkor is meg kell irnom, aztan az enyem lett a legjobb. Ha nem irom meg, nem megyek muegyetemre. Ha a dekanhelyettest nem uti el az auto, akkor meg nem talalkozom a parommal. Kis aprosagok...

adg 2016.08.15. 15:36:18

Talan egy g is eleg lett volna a hegeszteshez. :)

Főgebra 2016.08.15. 17:01:01

@adg:
De így tömörebb és jobban tart! :-)

Herr Géza 2016.08.15. 21:23:40

@adg: "a kivitelezo meg kifelejti a vas egy reszet, " Hahaha, azért én itt a "kifelejti" kifejezést erőteljesen idézőjelek között használnám....:)))))
Na, én ezért vagyok az a típus, aki a kivitelezés alatt legszívesebben folyamatosan ott lennék az épitkezésen. Főleg a gépészetnél jellemző, hogy a gyakran már jelentős csúszást összeszedő projekteknél a végén akkora a tempó, hogy amit délelőtt felszereltünk, az estére már el van falazva/takarva. A kivitelezőnek, a melósnak meg pont ez a felhívás a keringőre. Aztán mi meg kereshetjük, hogy miért a radiátor visszatérő ágába kerül a melegvíz ill. hova lesz az egy szinttel lejjebb a légcsatornába befújt légmennyiség fele....:)))

2016.08.15. 21:52:49

@Herr Géza:
"Na, én ezért vagyok az a típus, aki a kivitelezés alatt legszívesebben folyamatosan ott lennék az épitkezésen."
Ha "kedves az eleted", akkor inkabb ne akarj ott lenni:) Pedig tenyleg jo lenne, mert a melos is tenne fel par olyan kerdest, hogy ezt hogy gondoltad? Mert a tervrajzon jol mutat, de lehetetlen megcsinalni a gyakorlatban. Ilyenkor jonnek a kompromisszumok. Amik lehet, hogy kesobb egy tragedia okai lehetnek.

Herr Géza 2016.08.15. 22:42:01

@Cascabel: Hát, akár hiszed, akár nem, én rengeteget tanultam így és mindig pozitívan vettem, ha odajött a szaki, hogy hát ez a rajz gyönyörű, de akkor meséljem már el, hogy én hogyan is csinálnám ezt meg itt a helyszínen... Vagy, amikor hümmög nagyokat a "zseniális" megoldásomon, majd lazán felmutat a helyszínen az én csatornámat keresztező méter magas betongerendára, hogy akkor szóljak a betonvágóknak, hogy mihamarabb harapjanak ki a gerendából egy métert, mert nekünk haladnunk kell. :))))
Rögtön pályafutásom elején belefutottam abba, hogy ez első általam élesben tervezett esztergálandó alkatrész miatt lehívtak a műhelybe, ahol a szakival először igazam biztos tudatában nagyot vitatkoztam, majd mikor nem tudott meggyőzni, hogy faszságot rajzoltam, csak félreállt a gépe mellől, hogy "na akkor mérnök úr, itt a lehetőség, mutassa meg hogyan kell megcsinálni". Én meg persze égtem, mint zsana, mert bár nem technológus voltam, tanultam gyártástechnológiát, csak hát élesben max. beindítani tudtam volna a gépet. De az öreg vette a fáradtságot és bemutatta live, hogy miért nem megy, ami a papíron olyan jól mutatott... Akkor megfogadtam, hogy mindent megteszek azért, hogy ilyen blamázs velem még egyszer ne fordulhasson elő. Azt persze nem állítom, hogy soha többet nem terveztem kivitelezhetetlen kütyüt, de a pofám ilyenkor csak akkor lesz nagy, ha én tudom megmutatni a szakinak, hogy mit is kell csinálni. :)))

adg 2016.08.16. 00:31:51

@Herr Géza: nalunk iobb a helyzet, mert at kell venni mindent, mielott eltakarjak. Pl addig nem betonozhat, mig valaki nem hagyta jova a vasalast. De azert meg tudjak oldani igy is, hogy ne legyen jo, de eleg kockazatos nekik. Pl volt mar, hogy mire kiertem, a fel fodem be volt ontve. Azt szepen bekarikaztam a rajzokon, es ha ott van barmi hiba, akkor azt maximum nagyon sajnaljuk.
Kockazatos amugy, mert amikor kesz van minden, akkor ki kell adnunk egy igazolast, hogy nagyjabol a tervek szerint epult, es a szukseges ellenorzeseket elvegeztuk. Ha ott azt mondom, hogy ez meg az nem volt ellenorizve, annak nagyon komoly kovetkezmenyei lehetnek.
Aztan olyan is van, hogy kimegyek, es meg nincs kesz. De ez az egyszerubb eset.

Viszont pont az altalad emlitett utkozesek miatt nagyon hasznos, hogy altalaban minden tervezo 3Dben dolgozik mar errefele, gondolom nalatok is, es ugyanarra a modellre teszi ra a szarjait. Igy eleg jol kiderulnek az utkozesek, meg mielott a szaki rajon az epitkezesen. Persze ilyenkor hasznos, ha valamit maskeppen epitettek, es mindenki a hajaba kenheti a 3d-s rajzait. :)

2016.08.16. 15:08:57

@adg:
"nalunk iobb a helyzet, mert at kell venni mindent, mielott eltakarjak."
Itt is. De volt olyan eset, hogy benn volt a haz a falaban a szigeteles, az inspector atvette, mehetett volna ra a gipszkarton. Azonban kiszedtek, amikor elment, sporoltak par ezer dollart:) A tulaj meg csodalkozott, hogy az elso telen miert akkora a gazszamlaja.

adg 2016.08.16. 15:17:53

@Cascabel: ja, en arra gondoltam, hogy statikuskent jobb a helyzet. Ha mar osszerakta a vasalast, azt nem veszi ki, tobbe kerulne a munka, mint az anyag. Meg ugye egybol kiderulne, ha nincs vas a gerendaban pl. :)) Annak meg vegkepp semmi ertelme nem lenne, hogy kivesz egy keveset.

blackhairlady 2016.08.17. 04:26:11

@adg: Annyira szemleletesen es kozerthetoen tudsz irni a szakmadrol, hogy egy teljesen laikus (mint en) is tokeletes megerti hany a mennyi, merre meddig hany meter :)))

adg 2016.08.17. 05:28:38

@blackhairlady: :) orulok, ha igy erzed.

Anasztázia30 (törölt) 2016.08.20. 19:43:18

@adg: akkor erre most 100%-ig igaz, hogy szó érte a ház elejét? :)

soad1221 2016.08.31. 12:56:49

tehát max: én nem tudom ennyire különválasztani a politikai és a gazdasági okokat. Nyilvánvalóan nem egy okról beszélünk, hanem rettenetesen sokról.
Az, hogy milyen egy gazdasági környezet, az nagyon nagy mértékben múlik a politikai környezettől. Azt hiszem egyértelmű, hogy nem diktatúrázom ezzel, de a mai politikai környezet nagyon nem segíti a gazdaság fejlődését.

Nyilván "utolérni" sosem fogjuk, de a különbség bőven csökkenthető lett volna, illetve folyamatosan csökkenthető is lenne.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.31. 13:10:41

@soad1221:

Az alap: vannak országok, ahol a hatalom úgy biztosítja a jólétet, hogy a problémákat exportálja. Ugyanez az opció viszont nem lehetséges máshol.

A nyugati magas fizetséek oka politikai, semmi más.

soad1221 2016.08.31. 13:22:07

@a BircaHang Média szerk.: van ilyen, de én a problémáink legnagyobb részében nem exportált problémát látok, hanem olyan igazi itthonit.

Igazad van, sok világban jelenlévő konfliktus nagyhatalmak konfliktusára vezethető vissza. Ha esetleg van bármilyen helyi vonatkozása az adott konfliktusnak, nagyon szépen rátelepültek ezekre nagyhatalmi érdekek.

De itthon szerencsére nem ilyenek vannak a háttérben. Bármennyire is tetszene a mi geopolitikai helyzetünk és súlyunk közel sincs akkora, mint amekkorának beállítani szeretnék sokan.. :)

Főgebra 2016.08.31. 13:44:03

Jó kis vélemény a Mellár Tamástól:

"Mellár Tamás: Válság, szélsőjobb, kiút"

hvg.hu/gazdasag/20160829_Valsag_szelsojobb_kiut

soad1221 2016.08.31. 14:37:14

@Főgebra: "korszerű, jó minőségű oktatási rendszer megteremtése, magas szintű egészségi ellátás biztosítása a társadalom minden tagja számára. A szükséges modernizáció csak akkor valósítható meg, ha jó minőségű humán tőke áll rendelkezésre, mert ez a záloga a sikernek. "

tény, hogy Mellár okosabb nálam, szebben tudja megfogalmazni.. :)

Főgebra 2016.08.31. 15:01:40

@soad1221:
Szókincstől és összeszedettségtől függetlenül, minden épeszű ember erről nótázik már egy pár éve!
A szép fogalmazással felvértezve, ha visszagondolsz az elmúlt 26 évre, akkor úgy néz ki, hogy szívós, céltudatos, kemény munkával eljutottunk egyről a nullára!

soad1221 2016.08.31. 15:10:44

@Főgebra: nyilván, meg egy blog kommnetjei és egy vélemény publicisztika között azért érthetően van némi stilisztikai különbség...
:)

soad1221 2016.08.31. 16:35:05

@Quercus a favágó: a szociális szférától mindenképp elvonnék én is, egy sor teljesen felesleges, vagy rosszul célzott kiadás van itt.
Ha csak a családi pótlékra gondolunk, már irdatlan összegről beszélünk. VAn egy rakás ember akinek a családi pótlék pont semmire nem jó, aprópénz, fel se tűnik, ha nincs. Nekem 3 gyerekkel már ugyan észrevehető összeg, de mondjuk ha nem általános lenne, hanem ez is adókedvezmény formájában jönne, akkor semmi különbség nem lenne. Az, ahol ez pénz, ott pedig egyrészt ennél többre is van szükség, másrészt az szociális helyzethez fűződik. Az pedig egy egészen más terep, mint a családtámogatások, nem értem miért jó a kettőt keverni. Rendkívül gazdaságtalan, rengeteg pénzt lehetne megspórolni, ha ez nem alanyi jogon járna...

Az oktatás és egészségügy más tészta. Mindkettőnél jó eséllyel akár még csökkenthető is lenne, de legalábbis biztosan elég lenne a jelenleg ezekben a szektorokban lévő pénz, egyszerűen a rengeteg pénz rossz helyre megy. Nagyon rossz helyre, és nagyon igazságtalanul és így nagyon hatékonytalan minden erre fordított pénz.
Tehát a nagyon "okos" közgazdászok ugyan egy részigazságot mondanak, de kifelejtik belőle a lényeget. Sőt, az én véleményem, hogy még akár ennél is többet lehetne költeni erre a két területre, csak legyen hatékony. Ha az, akkor a plusz költés, csak pozitív eredményű lehet, hiszen bármennyit is költünk a humán tőkére, ha azt hatékonyan tesszük, akkor a többszörösét nyerjük vele.
A szociális kiadásokkal egyet értek, ott van mit nyirbálni. Mondjuk ott is a hatékonyság a lényeg...

soad1221 2016.08.31. 16:36:06

@Quercus a favágó: ja és ez:

"Van ilyen kormány Európában?"

valószínűleg nincs. De attól még érdemes nekifutni a kérdésnek, hátha lesz :)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.01. 08:01:07

@Főgebra:

Ezért kell felismerni a rendszerváltás hazugságát, s lerázni a nyugati gyarmati igát. Más út nincs.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.01. 08:02:57

@Quercus a favágó:

Nincs. De egyesült erővel lehetnek. Ha több ország együtt üt az asztalra, a liberális oligarchia kénytelen lesz kompromisszumokra.

soad1221 2016.09.01. 09:10:15

@a BircaHang Média szerk.: Egyébként az az érdekes, hogy egy csomó mindenben teljesen egyetértünk, mindössze a megfogalmazás, megítélésben különbözik. Én pl nem gyarmatosítónak nevezem, hanem az adott állam jól felfogott érdekének, nyilván erejénél fogva ő ezt az érdeket erősebben tudja érvényesíteni.
A gyarmatosítás esetén nem sok esélye és nem sok választási lehetősége van a gyarmatnak, azt az akaratot akár erővel is keresztül nyomták. Itt ez így nem igaz, a módszerek azért jóval kifinomultabbak, illetve azért van előnye is ennek az együtt működésnek.
Igen, egy nyugati tulajdonú multinak nem érdeke, hogy legyen egy rohadt erős magyar versenytársa. Lásd OMW-MOL. A MOL pl milyen cég a Te megítélésedben? Márhogy a horvát piacon betöltött szerepét is figyelembe véve. Meg a szlovák piacon....
Az ő szempontjukból pl igencsak "gyarmatosító" cég lehetne, de azért ne felejtsük el, hogy milyen állapotban volt az INA.

Tehát igen, a privatizáció egy rendesen elcseszett dolog volt, jó sok még ma is aktív politikus sok-sok pénzt köszönhet ennek.
Tudod az én szememben nem a nyugati cég a legnagyobb görény, hanem a kenőpénzt megkövetelő magyar politikus. A nyugati cég pont olyan, mint a magyar, pontosan azt a lehetőséget fogja kihasználni, ami adódik. És igen, keresi a lehetőséget. Akár törvényes, akár törvénytelen eszközökkel.. inkább az a kérdés, hogy milyen lehetőségeket nyitunk nekik...Ha olyat, hogy kenőpénzért monopol helyzetben legyen, akkor azt fogja kihasználni...

soad1221 2016.09.01. 09:12:22

@a BircaHang Média szerk.: ja és igen. A liberális oligarcha nagyon sokszor rohadtul nem liberális egy cseppet sem. bár tökmindegy, értem, hogy a magyar nyelvben ez már igazából szitokszó lett, de attól még nagyon nem az. Amíg azokat a cégeket hívjuk akik a gyártósortól kezdve minden know-howt idehoznak és mindössze olcsópénzért gyártatnak, addig sokra nem fogunk jutni.

Főgebra 2016.09.01. 09:29:42

@soad1221:
Állandó vesszőparipám, az országot nem reklámozzuk kellőképpen. Nem a gulyás, romkocsma, puszta, Piroschka, stb baromsággal, hanem az egyebeket.
Mire gondolok? Bármilyen terméket veszek, az első dolgom, hogy megnézzem hol készült! Szinte az összes, nyugati kézbe került cég Magyarországon készült termékén, még nagyítóval sem lehet megtalálni, hogyaszongya, Made in Hungary! Gyakorlati példák felsorolásától a cégekkel való kapcsolatom tart vissza. Személyesen mindenhol elmondtam, ők pedig sokat sejtetően somolyogtak. Ennél olcsóbb és hatásosabb reklám nincs, de még ezt sem sikerült elérni a privatizáció során!

soad1221 2016.09.01. 09:38:43

@Főgebra: számomra döbbenet, hogy még a mai napig látok a Balatonnál betyárosch-paprikásch-pusztásch hortobágyi faszságokat.

Teljesen egyetértek, országmarketing nem létezik. A legegyszerűbb reklámeszközöket sem vagyunk képesek használni...

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.01. 09:45:33

@soad1221:

Mo. természetesen nem periféria (gyarmat), hanem félperiféria (félgyarmat), azaz nyilván nem ugyanaz a helyzet, mint mondjuk Guineáé vagy Nicaraguáé. A félperiféria sajátossága, hogy ő maga is tud kizsákmányolni, bár ezzel sosem tudja kompenzálni saját kizsákmányoltságát.

Ha mondjuk megnézed, hogy a centrumországok egymás közt milyen kapcsolatban állnak, meglátod: egyensúlyi helyzet van. Azaz pl. az USA elvesz Angliától forrásokat, de azokat Anglia is visszaveszi az USA-tól. Ez egyenlő helyzet két centrumállam között.

A gyarmatok esetében pedig az arány óriási, akár 1:20 lett a kapott:adott arány.

Magyarország esetében ez sokkal kedvezőbb, talán 1:5 lehet, ami persze paradicsomi állapot mondjuk Kongóhoz képest, de mégis messze van az egyenlő viszonytól.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.01. 10:08:19

@soad1221:

A magyar politikus a nyugat helytartója. Semmi egyéb. S kapaszkodj meg: a Fidesz is az.

A ballibek és a Fidesz között nem az a különbség, hogy az egyik rossz, a másik meg jó, hanem az egyik rosszabb, a másik meg kisebb rossz.

A Fideszben a helyes az, hogy igyekszik tágítani a nemzeti kereteket, azaz picit megfogni a liberális oligarchiát.

Mondjuk azt mondanám: a ballibek Szálasi, a Fidesz meg Horthy, a liberális oligarchák meg Hitler.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.01. 10:14:02

@Főgebra:

A cikk ökörség. Odáig olvastam, hogy "Az említett szerzők baloldali, liberális beállítottságúak" - nos, ilyen nem létezik, egyszerre baloldali és liberális nem lehet valaki.

Főgebra 2016.09.01. 10:39:52

@a BircaHang Média szerk.:
Bezzeg konzervatív baloldali, az igen!

Amúgy kíváncsi lennék rá, hányszor írtad le a "ballib" vagy a "balliba" vagy a "ballibbant" szavakat, annak dacára, hogy ilyen nem létezik.

Egyébként pedig, mindenki úgy határozza meg magát és másokat, ahogy akarja. Az már réges régen kiderült, hogy a háromosztatú politikai tér, ugymint jobb, bal, lib, már nem értelmezhető a mai felállásban.

soad1221 2016.09.01. 11:10:16

@a BircaHang Média szerk.: hogyne lehetne. Miért kell 1 fajta címkét ragasztani másra vagy magunkra. Én bizonyos kérdésekban nagyon is jobboldali vagyok, bizonyos kérdésekben liberális, bizonyos kérdésekben konzervatív, és persze baloldali és sok mindenben meg nagyon is zöld...

Szóval mi értelme ennek? Még egy párt sem feltétlen ragaszkodik ezekhez a jelzőkhöz...

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.01. 11:12:27

@Főgebra:

Kevered a dolgokat.

A cikk gazdaságpolitikáról ír, amiben nem lehet egyszerre baloldali és liberális valaki.

Konzervatív gazdaságpolitikai nincs. A gazdaságpolitikában a "liberális" jelentése: "jobboldali".

Gazdaságpolitikában a názetel baltól jobbig mennek, az előbbi nevezhető szocialistának vagy populistának is, az utóbbi meg liberálisnak vagy elitistának, de akár konzervatívank is, bát ez utóbbi nemigen használatos.

Gazdasági szélsőbal (= kommunista): meg kell szüntetni a magántulajdont.
Gazdasági bal: minden tulajdonforma legyen meg, de az állami/közösségi tulajdon szerepe fontosabb, a tőké érdekeinek másodlagosaknak kell lenniük az emberek érdekeihez képest.
Gazdasági jobb: minden tulajdonforma legyen meg, de az alap a magántulajdon kell legyen.
Gazdasági szélsőjobb (= ultraliberális, neoliberális): meg kell szüntetni az állami és közösségi tulajdont, mindent privatizálni kell.

Ami a konzervatív-liberális ellentétet illeti, az nem gazdaságpolitikai kérdés, hanem társadalompolitikai kérdés. A konzervatív hagyománypárti, míg a liberális hagyományellenes. A konzervatív szerint vannak alapértékek, míg a liberális szerint minden érték a közösség demokratikus akaratának szubjektív függvénye.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.01. 11:13:10

@soad1221:

Ezért szokás a nézeteket tengelyen, skálán ábrázolni.

soad1221 2016.09.01. 11:23:24

@a BircaHang Média szerk.: én meg kicsit más szemszögből nézem...
Igazából érdekek vannak mindenhol. És mindenki a saját érdekeit tartja a legfontosabbnak és értelemszerűen azt próbálja meg érvényesíteni. Kevésbé szofisztikáltan: az erősebb kutya baszik.

Ha vmi nem az én érdekeim szerint történik, akkor az nyilván szar nekem, és keresni kell a megoldást, hogyan tudom jobban érvényesíteni.
Mondom, sok mindenben hasonlóan látjuk a világot, csak az értékelése különbözik sokszor. Én nem gyarmatnak érzem magunkat, mert van mozgástér és van lehetőség. Ha a fenti beszélgetésnek megfelelően a humántőkét tekintené az ország a legfontosabb és legjobban értékelendő dolognak, akkor már 10-15 éven belül is lenne vmi kevés eredmény, de 25-30 év múlva nagyon komoly tényező lehetne az ország.
Nem kurva nagy hadsereggel, nem olajjal avgy egyéb ásványi anyagokkal, vagy iparral, vagy bármivel. csakis a magas hozzáadott értékkel lehetne ez az ország komoly tényező. Mással nyilvánvalóan nem.
Ez viszont nem a nyugati gyarmatosítótok múlik, hanem rajtunk. Sőt az a paradox helyzet is előáll, hogy hosszútávon nem jó a nyugati gyarmatosítónak, de rövidtávon szüksége van rá, hiszen önmaga képtelen előteremteni a magasan képzett humánerőforrást. hosszútávon meg létrejön a gyarmatosító konkurencia... :)

soad1221 2016.09.01. 11:30:18

@a BircaHang Média szerk.: "A konzervatív szerint vannak alapértékek, míg a liberális szerint minden érték a közösség demokratikus akaratának szubjektív függvénye."

Nem igaz. A liberális szerint is vannak alapértékek.
Szerintem egyetlen liberális nem fogadja el, hogy pl a nők jogait akármilyen mértékben korlátozzuk, mindössze női mivoltukra hivatkozva. Meg úgy általában véve pl az emberi életet nem hinném, hogy egy liberális nem alapértéknek tekintene.
Mondjuk a halálbüntetés támogatása pont nem annyira liberális gondolat.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.01. 11:31:04

@soad1221:

Hogyan lehet változást elérni a keretek változtatása nélkül?

A rendszerváltás hazugsága azon alapult, hogy a nyugat beveszi a régiónkat a "klubba", azaz mi leszünk a szegény rokonok, ami azonban egyenlőséget jelent. Ezzel szemben szolgák lettünk.

A szolga bármit is tesz, nem lesz klubtag.

Így marad egy dolog: a klub szabályai megváltoztatásának kierőszakolása, vagy ha nem megy ez: annak szétverése.

Mi más lehetséges út van?

A humántőke fejlesztése tévút, hiszen hiába termel ki az ország magasan képzett embereket, ha azok aztán úgyis elmennek nyugatra. A régió nem képes versenyképes béreket adni a magasan képzett embereknek, azok meg hülyék lesznek nem elmenni az 5-szörös bérért.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.01. 11:32:46

@soad1221:

Amit leírtam, az a tiszta formákra igaz termászetesen. A valóságban ez ritka.

A liberálisoknak is vannak tabuik, de azok jellemzően új tabuk. Míg a konzervatívok óvatosabbak új tabuk kreálásában, inkább a régieket szeretik.

soad1221 2016.09.01. 11:37:38

@a BircaHang Média szerk.: de éppen ezért a gazdaságpolitika is lehet egyszerre baloldali és egyszerre liberális is. Ugyanis a gazdaságpolitikának is van számos eleme, ami külön-külön is értékelhető baloldali, liberális vagy jobboldali jelzőkkel.
Én pl a szociális juttatásokat nagyon komolyan megnyirbálnám, illetve biztosan nem pénzbeli juttatásként adnám, mert jó részük nem ösztönző. Ez a legkevésbé sem baloldali.
De a családtámogatásokat nagyon is támogatom, különösen az adókedvezmény formáját, mert ez a középosztályt erősíti.(nyilván nem véletlen, hogy egybe vágnak az én személyes érdekeimmel)
De alapvetően itt is támogatok minden létező kedvezményt, az ingyenes vagy félárú ebédtől kezdve, a tankönyvig mindent, általánosan minden nagycsaládra. (merthogy a legfontosabb, mint említettem előbb is: a humántőke)
Ez viszont a legkevésbé sem jobboldali, igazi szocialista gondolat, nem?

Tehát miért ne lehetne baloldali-liberális gazdaságpolitika?

soad1221 2016.09.01. 11:49:55

@a BircaHang Média szerk.: könyörgöm, az 5x-ös bérért sem megy el mindenki, és pont Te szoktad írni, hogy a többség visszatér.
Amivel részben egyetértek, mert az emberek "gyökerei" amiket szintén sokszor említesz, azok a megszokott és ismert emlékei.
Az emberek többsége pedig értelemszerűen így érzi biztonságban magát, ezért tér vissza. Lehet, ezt hazaszeretetnek meg minden más nemzeti maszlaggal megtölteni, pusztán evolúciós kérdés ez, ami a végeredmény szempontjából mindegy is, a többség valóban hazatér. És a fordítottja is igaz, igen, én magyarként sosem leszek teljesen elfogadott német németországban, mert az emberek ott többségében szintén a megszokottat érzik biztonságosnak, emiatt mindenképp fog érni hátrány.
Mondjuk itt kiemelném azt, hogy minél magasabban kvalifikált vki, annál kevésbé érzi általánosságban véve az "idegent" veszélynek, így hamarabb képes lesz az előítéletek levetkőzésére. Jellemzően ez az oka, hogy a társadalom alacsonyabban képzett rétegeiből vált ki erőszakos reakciót az "idegen" megjelenése.

soad1221 2016.09.01. 12:05:18

@a BircaHang Média szerk.: ja, hogy válaszoljak is: úgy, hogy a pénz oda fog menni, ahol a tudás van. Ha egy adott helyen nagy tömegben, és általánosan megtalálható a tudás, akkor oda nagy tömegben fog tőke is érkezni. Egyszerűbb a pénzt mozgatni, mint az embert. Különösen kedvez ennek az internet, segítségével sok esetben el sem kell mennie az embernek, hogy akárhová is dolgozzon.

Mindenesetre egy próbát szerintem megér, bár nagyon hosszú idő, de veszteni semmit nem lehet, ha a humántőkét tartjuk a legfőbb értéknek, amire figyelni kell. És az eredményeket értékelve 30 év múlva hajlandó vagyok belátni, ha tévedtem :)

soad1221 2016.09.01. 13:38:00

@a BircaHang Média szerk.: attól tartok, hogy ettől nem kell félnünk, jelenleg nem látom, hogy mindent az oktatás/egészségügy érdekében tennének az illetékesek, így sajnos úgy néz ki, ez egyelőre nem derül ki..

Gery87 2016.09.01. 13:48:13

@Mirjam2:

Nem azért hogy védjem, de magamból kiindulva sem hiszem hogy csak ez lehet a magyarázat.
Nem lehet hogy egyszerűen csak szimpatizál valaki valamivel vagy egyetért vele? (pár év alatt nagyot változott a világ: Putyin és Oroszország jelentősebb tényező lett mint pár éve, nem csoda hogy téma, na meg birca egy szláv államban, szláv gyökerekkel, szláv kultúrához kötődik, ott él és ortodox, stb....nekem nem meglepő hogy "ez a keresztje").
Legyen az ország, személy, ideológia, vallás akármi...
Az meg hogy "fossa a kommenteket"....nos kurvára ráér:), én is rohadtul ráértem anno....azt mondja hogy valamennyire még autista is...
A politika is érdekelt, jobban mint ma...
Ki ne szeretné hangoztatni a nézeteit?

upgrade 2016.09.01. 22:27:59

@Gery87:
Bircanak pont az ortodox nezetei befolyasoljak a politikai nezeteit. Pontosabban meg azt sem, egyszeruen az eros ortodox hatter miatt nem tudja elfogadni a mostani europai 'liberalis' szellemet, mert nem fer bele az ertekrendjebe.

Egyszeruen ez az oka annak, hogy melyik orszag kormanyanak politikajahoz csatlakozik, politikai iranyzattol fuggetlenul.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.02. 05:42:31

@upgrade:

Simán lehet valaki ortodox hívő és liberális. A vallás politikasemleges.

Gery87 2016.09.03. 11:38:18

@upgrade:

"nem tudja elfogadni a mostani europai 'liberalis' szellemet, mert nem fer bele az ertekrendjebe."

A mostani irányt, az én ateista agyam se tudja befogadni már...de így van ezzel fél Európa lassan...

upgrade 2016.09.03. 16:11:43

@Gery87:
Nekem sem tetszik minden.
Nyilvanvalo modon jelen pillanatban a migrans krizis es annak ilyen fajta kezelese nagyon sok embernek nem tetszik.

En inkabb az abortuszra, azonos nemuek hazassagara, ilyesmikre gondoltam.
Nyilvanvalo modon a leggings belefer az o ertekrendjebe is :-)
süti beállítások módosítása