HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: youtu.be/5SJnjCE_aPg?si=it4jWMxkvHUpQAHI (2024.03.15. 20:32) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Egy marék por

2018.11.18. 14:20 diggerdriver

Két héttel ezelőtt másodszor láttam az "Azt meséld el Pista" című művet Mácsai Pál előadásában. Mégpedig itt Londonban a Szent István Házban. Pali egy színészóriás, Kossuth díjas művész, egy ikon a színházi életben. Ha jól értettem 16 éve játssza a darabot több mint 600 előadáson van túl, talán túlzás nélkül mondhatom hogy ez a darab az övé, az élete részévé vált. Én már láttam a darabot az Örkény színházban meg is írtam a kritikáját még akkor. Akit érdekel az itt elolvashatja:

 https://diggerdriver.blog.hu/2018/01/02/amikor_nem_olyan_jo_magyarnak_lenni

Amiről most írni akarok az teljesen más téma de a gondolatébresztő kezdő löketet egy, a darabban elhangzó mondat adta. Arról beszél Örkény hogy ő ugyan nem hívő ember de azért elgondolkozik rajta hogy az univerzum végtelen tömegéből miért pont ő lett az aki.  Nem pontosan idézem de valami ilyesmi a lényege. 

Na akkor ezt egy kicsit gondoljuk tovább. 

Az egész univerzum galaktikus porból és gázokból épül fel. A tömege és kiterjedése emberi ésszel felfoghatatlan.  Na de miért pont abból a néhány vödörnyi porból lettél te kedves olvasó? Erre még találnánk is választ. A végtelen fogalmából egyenesen következik hogy egyszer valahol a kozmikus pornak egy Föld bolygóvá KELL összeállni. Csodálatos módon ennek a bolygónak a hőmérséklet tartománya pont kedvez a víz létrejöttének ami az élet alapfeltételei közé tartozik. Ahogy a kozmikus por és gázok összeálltak egy tűzgömbbé attól kezdve a felszíne egy vegykonyha lett ami a porból, gázokból számtalan vegyi anyagot állított elő. Minden folyamat egyenesen vezetett egy belőle kialakuló másik folyamathoz. Ha a föld keletkezésének néhány milliárd évét egy nap 24 órájába sűrítenénk akkor az ember színre lépése valahol a 24. óra utolsó percének utolsó másodperceire tehető. Az egész folyamat végigkövethető és tudományos bizonyítékokkal alátámasztott történet. 

Kialakult az élet, állatfajok jöttek létre és kihaltak, az evolúció tette a dolgát.

MÍGNEM

Mígnem történt valami. Megjelent egy állatfaj ami merőben különbözött a többitől. A túlélésért folytatott versenyfutásban ÁLLVA hagyta a többi állatot. Olyan mértékben olyan gyorsan hogyha az ember fejlődését egy Marathon  futáshoz hasonlítanánk akkor a Homo Sapiens már átszakította a célvonalat mikor a legközelebbi rokona a csimpánz a startpisztoly dörrenésére még csak az egyik lábát emelte fel.

Mi volt az első lépés az emberré válás útján? Volt egy közös ős egy fán élő kistestű majom amiből a különböző emberszabásúak kialakultak és nagyjából párhuzamosan fejlődtek tovább. Az afrikai erdőkben és szavannákon egymás mellett élt a gorilla, a csimpánz, és az előember. Gyűjtögettek dögöket kutattak fel néha megfogtak valami kistestű zsákmányt és prédái voltak a ragadozóknak. Életmódjuk nem sokban különbözött a másik emberszabású fajtól.

Aztán történt valami. 

Megtanulta uralni a tüzet, és itt álljunk meg egy pillanatra. EZ az emberré válás első lépése és ebből következik minden további történés. NINCS olyan állatfaj amelyik ne félne a tűztől. A szavannatűz vagy a villámok által felgyújtott fa mindennapos az állatok életterében. Még haszonélvezői is. Összeszedegetik a szavannatűz által elpusztult rovarokat, rágcsálókat, hüllőket. Használni viszont nem tudják. Na innen indult el az emberré válás. 

Az előember észrevette hogy az elviselhetetlen forróság az égető lángok és a hideg afrikai éjszaka között van egy kellemesen meleg sáv ahol jó tartózkodni és védelmet nyújt. A ragadozók éjszakai vadászok. Az előember élete éjszaka volt a legnagyobb veszélyben. A tűz közelében ez a veszély elmúlt. Hogy hogyan tanulta meg táplálni a tüzet és megőrizni majd újra meggyújtani az már részletkérdés. A lényeg hogy az állatvilágban egyedülálló módon LEGYŐZTE A FÉLELMÉT és ez elindította egy úton. Mekkora óriási lépés volt ez. Minden állat menekült a szavannatűz elől. Minden állat menekült a villám által felgyújtott fa közeléből. Az előember szembement minden általa ismert viselkedésformával. 

Aztán ebből következett minden tovább. Az eszközök készítése a készletek felhalmozása, az osztálytársadalom kialakulása és elérkezünk a modern emberhez. 

Ahhoz az emberhez akinek van valamije ami mindenek fölé emeli. Összetett gondolkodási képessége. Van tudata és van lelke. Honnan kezdődik a tudat és honnan a lélek? 

Hajlamosak vagyunk az állatokat túlértékelni. Merthogy azok milyen okosak. Aztán így születnek ez olyan filmek hogy a nyomozókutya okosabb mint a rendező, a forgatókönyvíró és az egész stáb együtt. 

Na de maradjunk az eredeti kérdésnél. Hogy jutott el odáig az előember hogy egyáltalán közel menjen a tűzhöz? Hiszen semmi olyannal nem rendelkezett amivel a másik emberszabású, a csimpánz vagy a gorilla ne rendelkezett volna? Igazából mégcsak nem is ez a kérdés lényege és a történés különlegessége. 

Belegondolt már abba valaki hogy azóta mióta az első előember közel merészkedett a tűzhöz eltelt 2-3 MILLIÓ év és ezalatt az idő alatt UGYANEZT a lépést egyetlen más emberszabású nem tette meg?  MIÉRT nem? Miért rekedtek meg azon a fejlettségi szinten? A Marathoni versenynek miért ragadtak a startvonalánál? 

Ne azt vizsgáljuk hogy az ember miért emelkedett ki, miért indult el az úton hanem hogy a vele kortárs, ugyanolyan fizikai és szellemi képességekkel rendelkező genetikailag hozzá legközelebb álló, vele millió éveken ugyanazon a fejlődési pályán haladó kortársa MIÉRT NEM  tört ki az állati sorból? 

Itt érkeztünk el a nagy kérdéshez. Az ember kiválasztott? Miért kiválasztott? Ki választotta ki? Ki ruházta fel ŐT EGYEDÜL egy olyan képességgel amivel SENKI MÁST. 

A tudomány mai állása szerint az ember fejlődése több szálon több különböző földrajzi területen indult el.  Nyilván a fejlettségi fokok nem voltak azonosak és vagy kipusztult sok előember faj vagy más fejlettebb szinten álló fajok kipusztították. 

Most akkor térjünk vissza a kezdeti Örkényi kiindulóponthoz. Te, kedves olvasó a Homo Sapiens fajhoz tartozó ÉRTELMES ember vagy.  Lehetnél csótány, lehetnél virág, lehetnél mamutfenyő. Lehetnél egy kődarab. A kozmikus por a föld vegykonyhájában bármivé alakulhat de mégis ha leírok egy számot és mögé háromezer nullát teszek és azt mondom ennyi kilogramm az univerzum tömege akkor is alábecsültem. Viszont te, kedves olvasó ebből a felfoghatatlan tömegű porból pont egy 80 kilogrammos ember lettél. Miért pont te? Miért te lettél a galaxis kiválasztottja? Az a galaktikus por miért állt össze úgy hogy te legyél? 

Felruházva egy olyan képességgel amivel a földön egyedül az EMBER rendelkezik. CSAK és KIZÁRÓLAG az ember tudja hogy miből lett és mivé lesz. Az ember képes egyedül elvont gondolkodásra. Az embernek van szépérzéke, művészi hajlama, élet és halálfogalma, van erkölcsi érzékünk, a saját örömünkre alkotunk dolgokat míg az állatvilágban minden a túlélést és a szaporodást szolgálja. Mindez a tudat, és van ami ettől merőben más világot nyit az ember számára.

A lélek.

A lélek képes arra hogy az anyagon túl egy mások szellemi világot nyisson. A tudat nem tud szeretni és nem tud gyűlölni. A lélek igen.  A rossz embereket beteg LELKŰ embereknek nevezzük. A jó embereket jó LELKŰ embereknek. 

Az egész mondanivalómnak a lényege, a fő kérdése most következik. 

Az egész folyamatot tudományosan le lehet vezetni egészen az ősrobbanástól a tudat kialakulásáig. 

Na de a LÉLEK ebben nincs benne. Az egy külön entitás. Az más műfaj. Az nem materiális kategória. Van a léleknek evolúciója? Honnan indult? Harcolt már benned a tudat és a lélek? A tudat azt mondja nincs túlvilági élet. A lélek azt mondja van.

Kinek hiszel? 

A tudat az agy materiális világa. Neuronok világa. Pontosan meg lehet állapítani hogy az agy különböző központjait stimulálva milyen reakciók keletkeznek. Nade ezek fizikai stimulációk. 

A lélek nem vizsgálható orvosi bizgerentyűkkel. Csak agykurkász módszerekkel vizsgálható. A lélekhez csak egy másik lélek képes közelkerülni. 

A lelket vizsgálni, gyógyítani, építeni, rombolni, szeretni és elhagyni csak egy másik lélek képes. 

Ki adja a lelket? Honnan származik? A genetikának, a DNS átvitelnek nem lehet köze hozzá. Generációkon keresztül ateista famíliáknak is lehet hívő utódjuk, és hívőknek is ateista utódjuk, akkor is ha a nevelésük célirányosan a családi tradícióknak megfelelően zajlik. 

Értjük hogy mit akart Örkény mondani. Kik vagyunk és honnan jöttünk? Nem a porhüvelyünk hanem a lelkünk. Tudjuk-e vajon hogy a nevelés, az élet megpróbáltatásai mikor hatnak a tudatunkra és mikor a lelkünkre? 

Ha visszatérünk kozmikus por állapotába akkor a lelkünk hova tér meg? 

36 komment

Hogyan lettem illiberális?

2018.11.04. 18:43 diggerdriver

Előrebocsátom hogy gyengébb idegzetűek ne olvassák ezt a posztot. 

Tudják-e a tisztelt olvasók hogy a háziállatok megölésének hányféle módja van? Kezdjük a baromfikkal. A csirkének hátrafeszítjük a fejét és elnyiszáljuk a nyakát. A vért a földre vagy tálba folyatjuk későbbi fogyasztás céljából. Sokszor láttam és csináltam ilyet. A kacsának lefelé szorítjuk a fejét és a tarkóját vágjuk át. Minden esetben az állat testét magasabban tartjuk mit a vérző nyakat hogy az összes vér ki tudjon folyni. Kell hozzá gyakorlat. Láttam már átvágott nyakú csirkét a vájdlingból kiugorva átvágott nyakkal körbeszaladni az udvart. 

A nyulat megfogjuk két hátsó lábánál fogva és majd a lefelé lógó állatot tenyéréllel határozott ütéssel tarkón vágjuk. Szerencsés esetben azonnal elkezd a vér csepegni az orrából a nyúl lelke pedig az örökké zöld mezőkre költözik. Gyerekkoromban szinte napi rutin volt ez nálunk. 

A disznónak némi birkózás után rátérdelek a nyakára és a kést beszúrom a nyakába majd a kés hegyével egy fentről lefelé irányuló vágással elvágom a nyaki ereket. Néhány száz ilyen műveleten túl vagyok már.

Vágtam birkát és kecskét is már. Egyedül lefogva elnyiszálva a nyakukat. 

Végül a galambról. Nagyapám nagy galambász volt néha a galambjaival beültek idegen galambok is az ólba és azok sorsa húsleves formában realizálódott. Ő mutatta meg a galamb megölésének humánus módszerét. Bal kezünkkel szorosan megfogjuk a galamb testét majd a fejét jobb kezünk mutató és középső ujja közé fogva egy erőteljes rántással letépjük a fejét. Aztán megvárjuk míg kicsöpög a vére.   

Tudom milyen az mikor egy állat kivérzik. Mikor elhalkul a visítás mikor a test remegése megszűnik, mikor az utolsó rúgások elhalnak. Én még hallottam néhány hetes kecskegida csecsemőhöz hasonló sírását mikor nagybátyám elvágta a nyakát. A fenti módszerek egy mai ember számára már borzadályt keltő állatkínzó, horrorisztikus módszerek. A falusi ember számára az állat megölésének természetessége mindennapi gyakorlat volt. Ma már ez nincs így. A mai falusi emberek többsége egy csirke nyakát sem lenne képes elvágni. 

Ne menjünk bele most mélyebben etikai eszmefuttatások taglalásába de feltennék egy kérdést. Mi humánusabb? Tanyán vagy egy falusi csirkeudvarban kapirgálva leélni egy életet és nyakelvágva távozni a másvilágba vagy nagyüzemi körülmények között egy A4-es papírlap nagyságú területen végigszenvedni egy életet és utána "eurokonform" nyakelvágással meghalni? Döntsétek el. 

Egyet viszont ne felejtsünk el. Az állat nem tudja mi a halál. Nem tudja a halál fogalmát értelmezni. 

Lépjünk tovább

Kitört a béke. A második világháború óta eltelt 73 békeév. Világégés nélküli békeév. A mai generáció mit tud a háborúról? megnéz néhány hollywoodi háborús filmet amiben hektószám folyik a művér, belek omlanak ki és végtagok szakadnak le de azért tudjuk hogy a jelenet után a statiszta feláll, leporolja a ruháját majd elmegy a kantinba meginni egy coca-colát. 

Belegondoltunk-e már abba hogy mi a valódi háború? Amikor a könyvelőt, a péket, a patikáriust besorozzák katonának majd vagonokra rakva kiviszik Doberdóba, Isonzóba, Don kanyarba. Amikor nem csirkék nyakát kell elvágni hanem ismeretlen embereket lelőni, felrobbantani, szuronyrohamban leszúrni, úgy hogy bármelyik pillanatban eltalálhatja őket egy golyó vagy repesz. tudja-e valaki milyen -40 fokban hómezőkön menetelni papírtalpú bakancsban éhezve fázva. Orosz hadifogságban túlélni. Tudja-e valaki hogy mi az a verduni vérszivattyú? Mindkét világháború viszonylag jól van dokumentálva. Bőséges képi anyag van róluk. Megmutatom mi a VALÓDI háború.

Először nézzétek meg ezt a filmet ami a verduni vérszivattyúnak nevezett állóháború harctéri idegsokkot kapott katonáit mutatja. A verduni csata 10hónapig tartott és negyedmillió katona halt ott meg valamint félmillió sebesültet eredményezett.

 

„Micsoda vérfürdő. Milyen borzalmas látvány, micsoda mészárlás. Nem tudom szavakba önteni az érzéseimet. Még a pokol sem lehet ilyen szörnyű! Az emberek őrültek!” - olvasható a Verdunnél harcoló Alfred Joubaire francia katona nem sokkal halála előtt papírra vetett utolsó naplóbejegyzésében."

„A lábaimnál két szerencsétlen lény vonaglott a földön. Ruhájuk, kezeik, az egész testük égett. Élő fáklyák voltak. Másnap ott feküdtek, még hörögve. A felismerhetetlenségig meg voltak csonkítva. A bőrük teljesen fekete volt. Egyikük még az este meghalt, a másik egy rohamában gyerekkori dalokat dúdolt, az anyjához és a feleségéhez beszélt, a falujáról mesélt. Könnyek szöktek a szemünkbe. .. ” – Louis Barthas egy lángszórótámadásról"

„Mindannyian magunkkal hordoztuk a halottak szagát. A kenyér, amit ettünk, a poshadt víz, amit ittunk. .. minden, amihez hozzáértünk, a rothadástól bűzlött, mivel a körülöttünk lévő föld tele volt halott emberek testével. Nem lehetett megszabadulni a rettenetes szagtól. Ha eltávon voltunk, és beültünk egy italra valahova, csak percek kellettek, hogy a mellettünk lévő asztaloktól felálljanak és elmenjenek. Nem lehetett elviselni Verdun iszonyatos bűzét. ” – egy francia katona"

„Az emberek, akik olyan sokáig éltek ezekben a lövészárkokban, mint a mi katonáink, anélkül, hogy megbolondultak volna, sok dolgot biztosan képtelenek voltak már érzékelni. Szegény embereink túl sok borzalmat láttak, túl sok felfoghatatlan dolognak voltak szemtanúi. Nem tudom elképzelni, hogy ezt fel tudjuk dolgozni. Szerencsétlen kis elménk egyszerűen képtelen mindezt megérteni. ”– egy német katona"

Most pedig néhány kép.

Magyar halottak Doberdónál

8faa7a1f6dce533dbe17d9d5bfeb6ffe.jpg

Magyar halottak a Don kanyarban30767417.jpg30767418.jpg

Egyéb csaták és következményeik képekben.2010-12-13_122434.jpgbattle-moscow-december-1941-ww2-eastern-front-russian-illustrated-history-pictures-images-photos-007.jpg219386d744a73c1fb6439f3d1e8fffa2.jpg2016-07-26_185245.jpgce1ab251ceb0c7fa6f364c9403b42808_1.jpg2010-11-29_213831.jpg2011-01-20_210254.jpg092907-0655-hearwhatare1-600x415.jpg

Nézzétek az arcokat. Ezek az emberek könyvelők, pékek, és patikusok. Bármelyikünk születhetett volna abban a korban. Bármelyikünk szerepelhetne a képeken.235bb774688b2742c77a959f7e651bdb.jpg1447.jpgbattle-stalingrad-unseen-pictures-images-photos-ww2-eastern-front-russian-009.jpgbattle-stalingrad-ww2-rare-pictures.jpgcombat-medic-06-620x846.jpg

Nekik még az iskolában lenne a helyük.jhgd.jpg2011-11-20_095624.jpg2011-01-20_205658.jpg

Bármelyikünk vagy bármelyikünk nagyapja dédapja lehetne ott.dbb86af6283d3853ef61955d749a6666.jpgardennes-offensive-second-world-war-ww2-two-1944-pictures-photos-images-amazing-incredible-history-013.jpg1944-normandy-invasion-0100.jpg8c8b39272ded99aedc7b320b2a08d5dc.jpg
A kedves olvasó tegye fel magának a kérdést hogy ha egy csirke nyakát képtelen elvágni, akkor mit tenne a harctéren? Ma már természetesnek vesszük hogy senki nem akarja még egy állat vérét sem kiontani nemhogy emberekét. Ezzel semmi baj nincs . ma már ez nem mindennapjaink része vannak erre szakosodott emberek úgymint hentesek mészárosok az állatok esetében és hivatásos katonák az emberek esetében. 


Mi akkor a baj? 

Blogírói pályafutásomat a Határátkelő nevű blogon kezdtem. Ott indítottak utamra a saját blogommal sokat köszönhetek az ottani bloggazdának és kommentelői társaságnak. Liberálisnak vallottam magam és én ezzel elégedett voltam. Aztán egyszer valaki betett egy kommentet. Talán valami háborús téma volt és ő tudományosan levezette hogy apáink vére amit a harcmezőn hagytak Isonzónál, Doberdónál, a Don kanyarban nem egyéb mint egy kupac szar. Valami olyan elképesztően gusztustalan agyament magyarázatot adott hogy tudományosan bizonyított tény hogy a szar az elhalt vértestekkel van tele és azért apáink emódon hagyták vérüket az említett helyeken. A legnagyobb döbbenet az volt hogy a tisztelt kommentelőtársaság harsányan röhögve a poénon ünnepelte őt. Annyira hogy a bloggazda külön kiemelve a hozzászólást főhelyen publikálta a poszt után. 

Számomra ez volt a vég. Úgy gondolom hogy ott akkor megmutatkozott a liberalizmus esszenciája. A se Istent, se embert, se ősöket, se áldozatokat nem tisztelő elembertelenedett eszmevilág a liberalizmus megmutatta valódi arcát. Ez már nem szabadság nem szabadosság hanem legalja legalpáribb minden erkölcsi tézist alapjaiban tagadó pusztító és romboló eszmerendszer. Innen már nincs lejjebb. Ez a vég. Itt lehet azt mondani hogy a világ megérett a pusztulásra. Az egyszerű katona számára nem létezett a politika. Nem volt beleszólása hogy most akar a vágóhídra menni vagy nem. Az én nagyapáim Gaszt Gyula pékmester és Horváth András csordás nem jelentkezett hogy Isonzóba akar menni és harcolni akar a császárért. Mégis vitték őket. Azokat a harcmezőket magyar vér öntözte. Friss kiontott MAGYAR vér. Őseink vére. Tiszteletet érdemelnek. A fenti képek alapján aki egy kicsit is átérzi mit élhettek át a katonák, függetlenül attól melyik oldalon harcoltak az tiszteli emléküket. 

Na attól a pillanattól lettem én illiberális. 

A probléma az hogy manapság az illiberális meghatározás a magyar nyelvben Fideszest jelent. Nyilvánvaló hogy én mint illiberális nézetű ember egyetértek mindennel ami illiberális. Ha azt a magyar kormány teszi akkor azzal. Ez nem jelenti azt hogy a magyar kormány híve lettem, mindössze annyit hogy az illiberális harcukkal és döntéseikkel egyetértek. 

Ha egy kis tejet akarok inni nem kell megvennem a tehenet. A magyar balliberális ellenzék minden nem liberálist Orbánseggnyalónak tekint. A történet nem ilyen egyszerű. Az ellenzék óriási válságban van. Nincs ütőkártya a kezükben. Valójában egy tökalsójuk sincs. SEMMIJÜK sincs csak egy túlhaladott túltolt hiteltelenedett eszméjük amihez görcsösen ragaszkodnak. Ennyi az eszköztáruk. Magukat nem tudják feldicsérni nem tudják vonzóvá tenni, nem tudnak kínálni SEMMIT. Sírva könyörgök legalább egy nevet mondjanak hogy ki alkalmas jelenleg Magyarországot vezetni? Csak egy nevet. Hallottam már sokszor valami Bárki nevű emberről de látta már valaki vagy még mély illegalitásba vonulva szamizdatot ír? Tegyük fel hogy igaza van az ellenzéknek. Magyarországon nincs szólásszabadság. Igaz. Egyetértek. Az állásával játszik aki a kormányt a pártot a vezért bírálja. Maffiaállam Magyarország? Az. Ha holnap bármelyik magyar ember tulajdonát megkívánja egy kormányhoz közelálló ember akkor azt megszerzi. Így vagy úgy de megszerzi. Nyiss egy kocsmát, egy vágóhidat, egy tüzépet. Ha holnap a polgármester szemet vet rá vagy egy képviselő strómanja akkor olyan gyakori vendég lesz nálad a NAV hogy  amikor este ráfordulsz a feleségedre azt veszed észre hogy a NAV tökeit vakargatod.

Mindemellett számos eredményt is fel tud mutatni a kormány. Nem sorolom mert az eredményeit alátámasztja a választói támogatottság. Nyertek? Igen. Nyernének most is? Igen. Nyerni fognak? Amíg ilyen ellenzék van addig lazán, bármikor. 

Amikor ezt leírom akkor jön a kérdés. Miért nem jössz haza? Miért mentél el? Ezek a töltelékkérdések. Ugyanis ÉRV nincs. Érvek helyett vagdalkozás van. Aki nincs velük az ellenük van. Ez ilyen egybites logika de a tábor bekajálja. Bármilyen illiberális jelöltnek örülnék aki harcol Brüszel ellen, de kiveszi a maximumot amit lehet az EU-ból. Mert ez az ország érdeke. A legnagyobb döntési önállóságot megőrizni és haszonélvezőnek lenni. Hiszen eddig kelet Európa haszonélvezője az EU volt. Elszipkázta a munkaerőt alacsony bérekkel kizsákmányolta az országot, semmi kivetnivaló nincs abban ha visszaveszünk valamit. 

Szóval ki a jelöltetek? 

340 komment

süti beállítások módosítása