HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanato: @Öreg tölgy: @diggerdriver: @Nagy-Papa: A lényeg amit akartam mondani az az hogy ha egy ember mást... (2018.11.13. 17:37) Hogyan lettem illiberális?
  • tanato: @lenn a bánya mélyén: Köszi a linket! (2018.11.13. 13:12) Gyerekiahóra...
  • mayree: @diggerdriver: Én az olcsó éttermek papírvékonyra klopfolt és kőkemény rántotthúsaival vagyok így,... (2018.10.21. 12:01) Gőzgépfesztivál 2018
  • szociál: @Quercus erdész: Libsizel közben a góréd nyitott egy muszlimsimogatót, olyan nyelveseket váltana... (2018.10.16. 20:25) Mi van ha mégis?

Címkék

Hogyan lettem illiberális?

2018.11.04. 18:43 diggerdriver

Előrebocsátom hogy gyengébb idegzetűek ne olvassák ezt a posztot. 

Tudják-e a tisztelt olvasók hogy a háziállatok megölésének hányféle módja van? Kezdjük a baromfikkal. A csirkének hátrafeszítjük a fejét és elnyiszáljuk a nyakát. A vért a földre vagy tálba folyatjuk későbbi fogyasztás céljából. Sokszor láttam és csináltam ilyet. A kacsának lefelé szorítjuk a fejét és a tarkóját vágjuk át. Minden esetben az állat testét magasabban tartjuk mit a vérző nyakat hogy az összes vér ki tudjon folyni. Kell hozzá gyakorlat. Láttam már átvágott nyakú csirkét a vájdlingból kiugorva átvágott nyakkal körbeszaladni az udvart. 

A nyulat megfogjuk két hátsó lábánál fogva és majd a lefelé lógó állatot tenyéréllel határozott ütéssel tarkón vágjuk. Szerencsés esetben azonnal elkezd a vér csepegni az orrából a nyúl lelke pedig az örökké zöld mezőkre költözik. Gyerekkoromban szinte napi rutin volt ez nálunk. 

A disznónak némi birkózás után rátérdelek a nyakára és a kést beszúrom a nyakába majd a kés hegyével egy fentről lefelé irányuló vágással elvágom a nyaki ereket. Néhány száz ilyen műveleten túl vagyok már.

Vágtam birkát és kecskét is már. Egyedül lefogva elnyiszálva a nyakukat. 

Végül a galambról. Nagyapám nagy galambász volt néha a galambjaival beültek idegen galambok is az ólba és azok sorsa húsleves formában realizálódott. Ő mutatta meg a galamb megölésének humánus módszerét. Bal kezünkkel szorosan megfogjuk a galamb testét majd a fejét jobb kezünk mutató és középső ujja közé fogva egy erőteljes rántással letépjük a fejét. Aztán megvárjuk míg kicsöpög a vére.   

Tudom milyen az mikor egy állat kivérzik. Mikor elhalkul a visítás mikor a test remegése megszűnik, mikor az utolsó rúgások elhalnak. Én még hallottam néhány hetes kecskegida csecsemőhöz hasonló sírását mikor nagybátyám elvágta a nyakát. A fenti módszerek egy mai ember számára már borzadályt keltő állatkínzó, horrorisztikus módszerek. A falusi ember számára az állat megölésének természetessége mindennapi gyakorlat volt. Ma már ez nincs így. A mai falusi emberek többsége egy csirke nyakát sem lenne képes elvágni. 

Ne menjünk bele most mélyebben etikai eszmefuttatások taglalásába de feltennék egy kérdést. Mi humánusabb? Tanyán vagy egy falusi csirkeudvarban kapirgálva leélni egy életet és nyakelvágva távozni a másvilágba vagy nagyüzemi körülmények között egy A4-es papírlap nagyságú területen végigszenvedni egy életet és utána "eurokonform" nyakelvágással meghalni? Döntsétek el. 

Egyet viszont ne felejtsünk el. Az állat nem tudja mi a halál. Nem tudja a halál fogalmát értelmezni. 

Lépjünk tovább

Kitört a béke. A második világháború óta eltelt 73 békeév. Világégés nélküli békeév. A mai generáció mit tud a háborúról? megnéz néhány hollywoodi háborús filmet amiben hektószám folyik a művér, belek omlanak ki és végtagok szakadnak le de azért tudjuk hogy a jelenet után a statiszta feláll, leporolja a ruháját majd elmegy a kantinba meginni egy coca-colát. 

Belegondoltunk-e már abba hogy mi a valódi háború? Amikor a könyvelőt, a péket, a patikáriust besorozzák katonának majd vagonokra rakva kiviszik Doberdóba, Isonzóba, Don kanyarba. Amikor nem csirkék nyakát kell elvágni hanem ismeretlen embereket lelőni, felrobbantani, szuronyrohamban leszúrni, úgy hogy bármelyik pillanatban eltalálhatja őket egy golyó vagy repesz. tudja-e valaki milyen -40 fokban hómezőkön menetelni papírtalpú bakancsban éhezve fázva. Orosz hadifogságban túlélni. Tudja-e valaki hogy mi az a verduni vérszivattyú? Mindkét világháború viszonylag jól van dokumentálva. Bőséges képi anyag van róluk. Megmutatom mi a VALÓDI háború.

Először nézzétek meg ezt a filmet ami a verduni vérszivattyúnak nevezett állóháború harctéri idegsokkot kapott katonáit mutatja. A verduni csata 10hónapig tartott és negyedmillió katona halt ott meg valamint félmillió sebesültet eredményezett.

 

„Micsoda vérfürdő. Milyen borzalmas látvány, micsoda mészárlás. Nem tudom szavakba önteni az érzéseimet. Még a pokol sem lehet ilyen szörnyű! Az emberek őrültek!” - olvasható a Verdunnél harcoló Alfred Joubaire francia katona nem sokkal halála előtt papírra vetett utolsó naplóbejegyzésében."

„A lábaimnál két szerencsétlen lény vonaglott a földön. Ruhájuk, kezeik, az egész testük égett. Élő fáklyák voltak. Másnap ott feküdtek, még hörögve. A felismerhetetlenségig meg voltak csonkítva. A bőrük teljesen fekete volt. Egyikük még az este meghalt, a másik egy rohamában gyerekkori dalokat dúdolt, az anyjához és a feleségéhez beszélt, a falujáról mesélt. Könnyek szöktek a szemünkbe. .. ” – Louis Barthas egy lángszórótámadásról"

„Mindannyian magunkkal hordoztuk a halottak szagát. A kenyér, amit ettünk, a poshadt víz, amit ittunk. .. minden, amihez hozzáértünk, a rothadástól bűzlött, mivel a körülöttünk lévő föld tele volt halott emberek testével. Nem lehetett megszabadulni a rettenetes szagtól. Ha eltávon voltunk, és beültünk egy italra valahova, csak percek kellettek, hogy a mellettünk lévő asztaloktól felálljanak és elmenjenek. Nem lehetett elviselni Verdun iszonyatos bűzét. ” – egy francia katona"

„Az emberek, akik olyan sokáig éltek ezekben a lövészárkokban, mint a mi katonáink, anélkül, hogy megbolondultak volna, sok dolgot biztosan képtelenek voltak már érzékelni. Szegény embereink túl sok borzalmat láttak, túl sok felfoghatatlan dolognak voltak szemtanúi. Nem tudom elképzelni, hogy ezt fel tudjuk dolgozni. Szerencsétlen kis elménk egyszerűen képtelen mindezt megérteni. ”– egy német katona"

Most pedig néhány kép.

Magyar halottak Doberdónál

8faa7a1f6dce533dbe17d9d5bfeb6ffe.jpg

Magyar halottak a Don kanyarban30767417.jpg30767418.jpg

Egyéb csaták és következményeik képekben.2010-12-13_122434.jpgbattle-moscow-december-1941-ww2-eastern-front-russian-illustrated-history-pictures-images-photos-007.jpg219386d744a73c1fb6439f3d1e8fffa2.jpg2016-07-26_185245.jpgce1ab251ceb0c7fa6f364c9403b42808_1.jpg2010-11-29_213831.jpg2011-01-20_210254.jpg092907-0655-hearwhatare1-600x415.jpg

Nézzétek az arcokat. Ezek az emberek könyvelők, pékek, és patikusok. Bármelyikünk születhetett volna abban a korban. Bármelyikünk szerepelhetne a képeken.235bb774688b2742c77a959f7e651bdb.jpg1447.jpgbattle-stalingrad-unseen-pictures-images-photos-ww2-eastern-front-russian-009.jpgbattle-stalingrad-ww2-rare-pictures.jpgcombat-medic-06-620x846.jpg

Nekik még az iskolában lenne a helyük.jhgd.jpg2011-11-20_095624.jpg2011-01-20_205658.jpg

Bármelyikünk vagy bármelyikünk nagyapja dédapja lehetne ott.dbb86af6283d3853ef61955d749a6666.jpgardennes-offensive-second-world-war-ww2-two-1944-pictures-photos-images-amazing-incredible-history-013.jpg1944-normandy-invasion-0100.jpg8c8b39272ded99aedc7b320b2a08d5dc.jpg
A kedves olvasó tegye fel magának a kérdést hogy ha egy csirke nyakát képtelen elvágni, akkor mit tenne a harctéren? Ma már természetesnek vesszük hogy senki nem akarja még egy állat vérét sem kiontani nemhogy emberekét. Ezzel semmi baj nincs . ma már ez nem mindennapjaink része vannak erre szakosodott emberek úgymint hentesek mészárosok az állatok esetében és hivatásos katonák az emberek esetében. 


Mi akkor a baj? 

Blogírói pályafutásomat a Határátkelő nevű blogon kezdtem. Ott indítottak utamra a saját blogommal sokat köszönhetek az ottani bloggazdának és kommentelői társaságnak. Liberálisnak vallottam magam és én ezzel elégedett voltam. Aztán egyszer valaki betett egy kommentet. Talán valami háborús téma volt és ő tudományosan levezette hogy apáink vére amit a harcmezőn hagytak Isonzónál, Doberdónál, a Don kanyarban nem egyéb mint egy kupac szar. Valami olyan elképesztően gusztustalan agyament magyarázatot adott hogy tudományosan bizonyított tény hogy a szar az elhalt vértestekkel van tele és azért apáink emódon hagyták vérüket az említett helyeken. A legnagyobb döbbenet az volt hogy a tisztelt kommentelőtársaság harsányan röhögve a poénon ünnepelte őt. Annyira hogy a bloggazda külön kiemelve a hozzászólást főhelyen publikálta a poszt után. 

Számomra ez volt a vég. Úgy gondolom hogy ott akkor megmutatkozott a liberalizmus esszenciája. A se Istent, se embert, se ősöket, se áldozatokat nem tisztelő elembertelenedett eszmevilág a liberalizmus megmutatta valódi arcát. Ez már nem szabadság nem szabadosság hanem legalja legalpáribb minden erkölcsi tézist alapjaiban tagadó pusztító és romboló eszmerendszer. Innen már nincs lejjebb. Ez a vég. Itt lehet azt mondani hogy a világ megérett a pusztulásra. Az egyszerű katona számára nem létezett a politika. Nem volt beleszólása hogy most akar a vágóhídra menni vagy nem. Az én nagyapáim Gaszt Gyula pékmester és Horváth András csordás nem jelentkezett hogy Isonzóba akar menni és harcolni akar a császárért. Mégis vitték őket. Azokat a harcmezőket magyar vér öntözte. Friss kiontott MAGYAR vér. Őseink vére. Tiszteletet érdemelnek. A fenti képek alapján aki egy kicsit is átérzi mit élhettek át a katonák, függetlenül attól melyik oldalon harcoltak az tiszteli emléküket. 

Na attól a pillanattól lettem én illiberális. 

A probléma az hogy manapság az illiberális meghatározás a magyar nyelvben Fideszest jelent. Nyilvánvaló hogy én mint illiberális nézetű ember egyetértek mindennel ami illiberális. Ha azt a magyar kormány teszi akkor azzal. Ez nem jelenti azt hogy a magyar kormány híve lettem, mindössze annyit hogy az illiberális harcukkal és döntéseikkel egyetértek. 

Ha egy kis tejet akarok inni nem kell megvennem a tehenet. A magyar balliberális ellenzék minden nem liberálist Orbánseggnyalónak tekint. A történet nem ilyen egyszerű. Az ellenzék óriási válságban van. Nincs ütőkártya a kezükben. Valójában egy tökalsójuk sincs. SEMMIJÜK sincs csak egy túlhaladott túltolt hiteltelenedett eszméjük amihez görcsösen ragaszkodnak. Ennyi az eszköztáruk. Magukat nem tudják feldicsérni nem tudják vonzóvá tenni, nem tudnak kínálni SEMMIT. Sírva könyörgök legalább egy nevet mondjanak hogy ki alkalmas jelenleg Magyarországot vezetni? Csak egy nevet. Hallottam már sokszor valami Bárki nevű emberről de látta már valaki vagy még mély illegalitásba vonulva szamizdatot ír? Tegyük fel hogy igaza van az ellenzéknek. Magyarországon nincs szólásszabadság. Igaz. Egyetértek. Az állásával játszik aki a kormányt a pártot a vezért bírálja. Maffiaállam Magyarország? Az. Ha holnap bármelyik magyar ember tulajdonát megkívánja egy kormányhoz közelálló ember akkor azt megszerzi. Így vagy úgy de megszerzi. Nyiss egy kocsmát, egy vágóhidat, egy tüzépet. Ha holnap a polgármester szemet vet rá vagy egy képviselő strómanja akkor olyan gyakori vendég lesz nálad a NAV hogy  amikor este ráfordulsz a feleségedre azt veszed észre hogy a NAV tökeit vakargatod.

Mindemellett számos eredményt is fel tud mutatni a kormány. Nem sorolom mert az eredményeit alátámasztja a választói támogatottság. Nyertek? Igen. Nyernének most is? Igen. Nyerni fognak? Amíg ilyen ellenzék van addig lazán, bármikor. 

Amikor ezt leírom akkor jön a kérdés. Miért nem jössz haza? Miért mentél el? Ezek a töltelékkérdések. Ugyanis ÉRV nincs. Érvek helyett vagdalkozás van. Aki nincs velük az ellenük van. Ez ilyen egybites logika de a tábor bekajálja. Bármilyen illiberális jelöltnek örülnék aki harcol Brüszel ellen, de kiveszi a maximumot amit lehet az EU-ból. Mert ez az ország érdeke. A legnagyobb döntési önállóságot megőrizni és haszonélvezőnek lenni. Hiszen eddig kelet Európa haszonélvezője az EU volt. Elszipkázta a munkaerőt alacsony bérekkel kizsákmányolta az országot, semmi kivetnivaló nincs abban ha visszaveszünk valamit. 

Szóval ki a jelöltetek? 

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr8114351853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.11.04. 18:55:03

Illiberális = röviden, a józan ész híve.

Menetelést szabotáló kisember 2018.11.04. 19:57:29

Sosem kommenteltem ama bizonyos blogon, bár gyanúsítottak itt vele. Blogod alapján készült színdarabról tudósító cikk alapján kerültem ide. De egy hülye miatt egy egész eszmerendszert lehúzni azért radikális dolognak tűnik számomra. Írsz a Bárki nevű emberről, aki illegalitásban él (ha él) valahol. Namármost. Ha ugyanezt a kérdést alkalmazzuk a liberalizmus leváltására, amit a jelenlegi kormányzó elit leváltására, akkor oda jutunk, hogy mi jöhet a liberalizmus után? Bármi.
Jelentkezzen, aki tudja, hogy mi lesz ez.
Amúgy Erdély egy távoli kis falujában, ahol apám született, áll egy első világháborús emlékmű 27 névvel. Nagyapám családneve kétszer, nagyanyámé háromszor szerepel köztük.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.11.04. 20:00:07

Ha jol emlekszem, akkor abban az idoben "szabadsagon" voltam a HA-rol...

Ami tortent, amit az a bizonyos valaki es a tobbi hozzaszolo tett, az nem liberalizmus, hanem alpari tahosag. Ebbol pedig jut azert mindket oldalnak boven.

Ettol meg a meglatasod jogos, a "kollega" igen szep peldaja a surmosagnak.

A poszt tobbi reszehez:
Azt hiszem csak ez a par kep tokeletes peldaja annak, hogy ertelmes ember miert ne haboruzzon soha tobbe. Ilyen szornyuseget atelni, ilyen karosodast elszenvedni SOHA, SEMMIERT nem erdemes. Sem egyetlen istenert, sem egyetlen nemzetert, sem semmi masert nem szabad. Legyunk hat "okosabbak" az elodeinknel, tanuljunk a fenti kepekbol es abbol a szornyusegbol, amit ezek az emberek ateltek. Es mondjunk nemet minden idiota -izmusra, minden idiota politikusra es (csak a ti kedvetekert) uzletemberre. Mert ha a fenti ujra megtortenik, te es en fogunk igy jarni, az -izmusok, politikusok es egyeb hatalmasok kenyelemben atveszelik. Hat rohadjon meg mind, ahogy akar!

szabidoki 2018.11.04. 20:15:31

Az "aki nincs velünk az ellenünk van" alapállás épp a fidess-re jellemző, nem a többiekre.
Mutass egy kormányzati intézkedést az elmúlt tíz évből, ami tényleges teljesítmény, nem hamuka vagy arcátlan hazugság - nem nagyon fog menni. Uniós pénzből épült cuccos nem játszik! Orbán nem kormányoz, szómágia az egész - abban tényleg ügyes.
Persze lehet puffogni hogy így meg úgy a liberálisok, de egyrészt egy (vagy több) hülye miatt nem egy egész eszmerendszert kell elítélni, hanem a hülyéket, másrészt meg a nagy illiberális hevület addig már nem tartott hogy átköltözz mondjuk oroszországba vagy esetleg törökbe, ugye? Gondolom magyarhonba sem akarsz visszamenni mert tudod nagyon jól hogy rákoppintatának az orrodra ha sokat ugrálsz...

Szaki4 2018.11.04. 21:11:42

@maxval balcán bircaman: Nem az illiberalizmus egy szabadságjogokat sárba tipró, szólásszabadság ellenes, autoriter kormányzást folytató, homofób, idegengyűlölő, sokszor rasszista és antiszemita eszmerendszer. Tehát tulajdonképpen a a Rákosi, Horthy és nyilas rendszer egyaránt illiberális volt, de ide vehetjük a Kádár korszakot. Ez minden csak nem jó és támogatható!

Szaki4 2018.11.04. 21:20:13

@Szaki4: Ilyen ország példaként Oroszország vagy Törökország, ahol a kőkemény diktatúra van annak minden negatív hozadékával. Az életszínvonal, az egészségügy oktatás színvonala töredéke a nagyon szidott liberális fejlett nyugati demokráciáknak mint Németország, Luxemburg, Hollandia, vagy az Északi államok. Nekünk erre az útra kéne lépnünk, nem a keleti, bezárkózó végletekig nacionalista, gyűlölködő posványhoz, ami felé Orbán vezeti az országot.

Szaki4 2018.11.04. 21:57:16

Kedves János reagálnék erre a pár mondatra, aztán lesz majd egy hosszabb esszém is arról, mennyire nincs tisztában ön a semmivel, mennyire távúton jár az illiberalizmus kérdésében, Orbán megítélésében.

" Hiszen eddig kelet Európa haszonélvezője az EU volt. Elszipkázta a munkaerőt alacsony bérekkel kizsákmányolta az országot, semmi kivetnivaló nincs abban ha visszaveszünk valamit. "

Ez egészen egyszerűen NEM IGAZ, az uniós csatlakozás óta szabadon lehet utazni az unión belül, szabadon lehet vállalkozást nyitni bárhol és letelepedni. Ez már önmagában óriási plusz. Az EU támogatások 2007 óta jönnek az országba, azóta 10 000 milliárd felett járunk már, ez a befizetési kötelezettség feletti rész, tehát tisztán az EU tagság pozitív hozadéka.
Alapvető tévedés van a bérek esetében is: Egy ország életszínvonalát, a béreket soha nem az EU jóindulata határozza meg, hanem a gazdasági teljesítmény és nyilván az, hogy ebből mennyit fordít a kormány béremelésre. Tehát az alacsony béreket korántsem az EU-n kell számon kérni. Van egy minimálbér, nyilván egy alacsonyan képzett munkaerőnek azt fognak fizetni az itteni nyugati cégek, de a magyar cégek még inkább. Megsúgom önnek, a Lidl és Aldi, Penny már 250-300 ezres béreket kínál, még csak véletlenül sem a Coop, CBA magyar üzletlánc, ami szarér hugyér dolgoztat. A sokat szidott "kizsákmányolók" által betelepített cégek adják a magyar GDP egy igen jelentős részét. (Csak az autóipar 10%-ot) Nem beszélve a számtalan álláshelyről, ami nélkülük nem lenne. De mondok egy másik példát, nyilván a balkáni országok (pl Horvátország), illiberalistái/nacionalistái, ugyanúgy szidják pl a MOL-t vagy az OTP-p hogy kizsákmányol, kiviszi a profitot és elveszi a teret a hazai cégektől. Tehát Orbán harca az EU-val (ide értve a migránsozó agymenést is) sokkal inkább káros, bomlasztó, saját belpolitikai célokat szolgál. Az ország valódi gondjairól való elterelés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.04. 22:13:25

@szabidoki: @Szaki4:
Esetleg választ kaphatnék a kérdésemre? Csak egy nevet.

Szabi DMC · http://delorean.blog.hu 2018.11.04. 23:37:11

Probald abbol a szemszogbol nezni, hogy ha egy olyan garda el tudja vezetni az orszagot (mikozben meg a vezetesnel is tobb idejuk/energiajuk van az orszag szetlopasara), akik jogaszkent, bolcseszkent gyakorlatilag semmit nem tudnak a gazdasagrol, soha semmi hasznosat nem dolgoztak, es semmi eloremutatot nem hoztak letre egesz eletukben, tovabba munkajuknak es tevekenyseguknek soha semmifele negativ kovetkezmenyetol nem kellett tartaniuk, akkor azt mondom, barki el tudja vezetni ezt az orszagot, aki valaha valamiert is megkuzdott es felelosseggel tartozott. Te. En. Az a szerencsetlen irodista a gazdasagi miniszteriumban, akinek koszonhetoen osszeall az eves budzse, amit a "gazda" csak alair, bar nem sokat ert belole.

Bill Gates, Warren Buffett es a tobbiek nem a vilag legnagyobb cegeinek vezerekent szulettek meg, nem vegeztek elitkepzoket, nem kaptak oxfordi osztondijat, megis a legnagyobb, legbonyolultabb szervezeteket vezettek es vezetik a vilagon. Ertelmes ember semmifele kozosseget nem vallalhat kozonseges bunozokkel es senkihazi naplopokkal, akik a jelenlegi magyar kormanyzat es ellenzek teljes egeszet kepezik. Tedd be oket egy piaci alapon mukodo vallalkozasba: csodot fognak mondani. Tedd ki oket az erdobe: 2 napot sem fognak tulelni. Teljesen ertektelen es tudatlan emberek ezek, es barki, akinek a verejtekes munkaja lehetove teszi, hogy eddig meg nem omlott ossze az orszag, siman helyettesitene oket.

Ott tevedsz nagyot, amikor azt gondolod, hogy ha egy tortenelemtanar vagy egy kisz-titkar ugyvedbojtar (akik eletukben egy szamitogepet nem kapcsoltak be), ki tudja huzni 4, 8 vagy 16 evig mint miniszterelnok, (es kozben nem halnak ehen az emberek es felepul par irodahaz meg stadion, neadjisten par iskola es gyar is), amogott barmifele teljesitmeny van. Nincs semmifele teljesitmeny. Nezd meg a vilag legnagyobb gazdasagat: egy infantilis hulyegyerek vezeti. Nezd meg az uj hazad miniszterelnoket: egy butuska venasszony, akinek fogalma sincs a vilagrol, a gazdasag mukodeserol. Meg tudnad csinalni. En is meg tudnam csinalni. Ha egyedul nem is, vannak meg paran, akik mellettunk lennenek.

Es meg valami: ha meg nem olvastad, nagyon javaslom, hogy olvasd el Szolzsenyicintol a Gulag-szigetcsoport c. konyvet. Egeszen elkepesztoen "mind opening", ahogyan mifelenk mondjak. Mas szemmel nezel majd a gazdara es a csurhejere. Es nem az ellenzekben keresed majd a megoldast.

Amugy pedig: udv Surrey-bol.

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.11.05. 05:46:01

@Szaki4:

Illiberalizmus lehet sokféle. A szó csak annyit jelent "nem liberális".

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.11.05. 05:48:36

@Szaki4:

Nincs diktatúra se Oroszországban, se Törökországban.

Az életszínvonalnak oedig semmi köze a liberalizmushuz. A legtöbb liberális államban az életszínvonal a magyar alatt van.

Öreg tölgy 2018.11.05. 06:55:50

@diggerdriver:

Majd mindjárt jön a válasz, hogy szagértő kormány kell.
Igaz egy egy baromság, mert olyan, hogy szagértő kormány nincs. Illetve a libbantak szerint az olyan kormányt lehet annak nevezni, amely libbantakból áll.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.05. 09:22:35

@tanato:
Haggyadmá doki. Még ikyen hülyeséget.
Te el tudnád vezetni az országot. Már megint a Bárki úrnál tartunk ahelyett hogy egy név elhangzana.
Mellébeszélés az egész.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.05. 11:16:32

@tanato:
Fideszes neveket.
Hogyam
N lesz belőlük miniszterelnök.
Egy választásnál nem tudsz rájuk szavazni.

tanato 2018.11.05. 12:27:22

@diggerdriver: Nem csak Fideszes neveket írtam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.11.05. 13:01:48

Miniszterelnok: Gaal Andras
Oktatasi- es sportminiszter: Cicciolina
Penzugyminiszter: Dobrai Sandorne (Broker Marcsi)
Igazsagugyminiszter: Ambrus Attila
Honvedelmi Miniszter: Soros Gyorgy
Egeszsegugyminiszter: Gyurcsok Jozsef
Belugyminiszter: na, erre nincs jeloltem

tanato 2018.11.05. 14:32:33

@diggerdriver: Ha lesz valakinek támogatottsága,lesz súlya.

Menetelést szabotáló kisember 2018.11.05. 14:56:52

@Kövérmadár [swe]:

Gyurcsók mester már a túlvilágon praktizál.
Belügyérnek meg jó a mostani maffiózó abban a kormányban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.05. 15:03:48

@tanato:
Nono ahhoz karakter is kell.
De játszunk egy kicsit.
Jelen pillanatban kinek van
esélye leváltani Orbánt?

tanato 2018.11.05. 15:33:17

@diggerdriver: Most senkinek,később egy széles támogatottsággal bíró szimpatikus nem korrupt személynek.Hogy ez mikorra várható,az sokmindentől függ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.05. 16:17:23

@tanato:
Tudod meddig marad Orbán kormányon?
Ameddig akar, és nem azért mert egy karizmatikus nagyformátumú politikus.
Mert nincs ellenfele.

Menetelést szabotáló kisember 2018.11.05. 16:50:44

@diggerdriver:
Miniszterelnököt csak párt választhat, mégpedig választáson győztes párt. Gondosan kinyírnak mindenkit, mielőtt még veszélyes lehetne. LMP-be például delegáltak egy spiclit, aki elvégezte a dolgát. Ebből már sose állnak fel.

Öreg tölgy 2018.11.05. 16:59:14

Jó pár éve mondjuk Maxal, hogy a multik kisíbolják az adózás elől a profitot, pl. transzferárazással. Folyamatosan le lettünk hülyézve.

Vannak kétségeim afelől, hogy a libbantak föl tudják fogni az alábbi írást, de teszek egy próbát.

g7.hu/piac/20181105/mar-a-magyar-gdp-t-sem-tudjuk-kiszamolni-a-multik-adotrukkjei-miatt/

"Márpedig Magyarországon bizonyos ágazatokban finoman szólva sem termelnek a külföldi tulajdonú cégek kirobbanó profitokat. A német autógyár példájánál maradva ez már csak a német gazdaság érdeke is: ha nem könyvelnék át a költségek egy jelentősebb részét, akkor az anyacég teljesítene rosszabbul, még több tevékenységet kellene olcsóbb bérű országba telepíteni, és ez elfogadhatatlan lenne a helyi politika számára.

Így a keleti, olcsóbb bérű országok munkavállalói végső soron a német munkahelyek megőrzéséért is dolgoznak."

Öreg tölgy 2018.11.05. 17:04:12

Más, bár összefügg a fenti témával. Egy vitában amellett érveltem, hogy a multik adócsalását úgy lehet valamelyest visszaszorítani, ha nem a profitot, hanem a bevételt adóztatjuk. Ebben az esetben is finoman le lettem hülyézve.

Na most az EU is hasonlóan gondolkodik.

g7.hu/penz/20181105/az-unio-kezd-belezavarodni-a-google-es-facebook-fele-cegek-kulonadojanak-tervebe/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.11.05. 18:03:42

@Öreg tölgy:
Ez igy, bizonyos esetekben mukodhet, de pl. a gepiparban nem biztos.

Altalaban (biztosan van elteres minden cegnel) egy gep rezsi oradija 3 reszbol tevodik ossze:
- 1/3 dolgozo berkoltsege (brutto ber + ceg egyeb terhe a ber utan)
- 1/3 gepkopas, szerszamkopas, lapkakopas, aram, vilagitas, futes, stb
- 1/3 nyereseg

Azt pl. nem tudom, hogy az irodaban dolgozok bere melyik harmadban van. Van meg ceges szinten nyilvan sok egyeb koltseg is (pl. konyvelo, ceges autok, stb).

Tegyuk fel, hogy a ceg bevetele eves szinten 1 milliard forint. Ebbol a nyereseg, ha nem volt sehol csuszas, minden oramu pontossaggal ment (ilyen nincsen, de tegyuk fel) 333 millio ft.
Nem tudom, hogy mennyi a vallalatok adokulcsa, illetve osszesen milyen elvonassal kell szamolniuk, de ha megkozeliti a 33%-ot, akkor lesz nullszaldos kb. Ha csak 16%, akkor elvitte a nyereseg felet az ado, tehat a valos adokulcs 50% kozeli a te verzioddal.

Arrol nem is beszelve, hogy ha valamiert selejt keszul, akkor az ujabb alapanyag + ujboli megmunkalas koltsege hozzajon az eredeti koltseghez, de a bevetel csak egyszeri lesz.

Termeszetesen egeszen mas a helyzet, ha nem termelesrol van szo vagy a cikkben is emlitett oriasi technologiai cegekrol. Ott a bevetelhez kepest minimalis a koltseg (biztosan van, de %-ban sokkal kevesebb, mint az iparban). Szinten nagyon mas lehet a fenti arany, ahol a bevetel novekedese nem fugg ennyire szorosan ossze a koltsegekkel.
Az iparban, ha elfogadjuk ezt az 1/3-1/3-1/3 aranyt (ami szamokat lattam, azok alapjan ez kozel stimmel), akkor minden egyes extra 100 forint bevetel mogott szuksegszeruen megjelenik 67 ft koltseg (dolgozo nelkul nem lesz +1 csavar, gep nelkul sem, aram nelkul sem, stb).

Egy banknal, IT cegnel, barmilyen szolgaltatonal +1 ugyfel nem jelent automatikusan +1 egysegnyi koltseget. De lehet, hogy 100 sem. Egy szint utan nyilvan szukseges egy bovites (adatbazis, szerverpark, stb), de ezek egyuttes koltsege nem no aranyosan a bevetellel. Hasamra utok: +20% bevetel indokol +5% koltsegnovekedest. Az iparban +20% bevetel eseten +20% koltsegnovekedes. Nyilvan lehet termelest optimalizalni, robotizalni, de a robotok is folyamatosan penzbe kerulnek, ha nem is annyiba, mint a dolgozo. De ott sem lehet atlepni egy hatart (a robotkar nem tud gyorsabban mozogni, a gep sem tud gyorsabban megmunkalni, a dolgozo sem tud gyorsabban dolgozni mint amit a rendszer kibir).

Ha nem igy lenne, akkor az alapfizetesem utan keresne a ceg alap bevetelt, utana ingyen dolgoznek, mig le nem fordulok a szekrol es akkor venne fel ujabb dolgozot. O eleinte a fizeteseert dolgozik en viszont folyamatosan forgok le a szekrol. Utana mar ketten fordulunk le es csak akkor lesz ujabb dolgozo. Ez igy nem igazan realis termelesnoveles.

Igen, igazad van, bizonyos agazatok eseten mukodhet az elgondolas, de van, ahol nem igazan. Akkor vagy differencialni kell az adozast szektoronkent vagy nem tudom.

Mezogazdasag szinten lehet necces: van 20 hektarom, abbol X-en tonkremegy a termes (elveri a jeg, kigyullad a szarazsagban a tabla, hazavagja valami fertozes / eloskodo / kocsog szomszed). Ha ezt nem "koltsegelhetem" el, akkor siman kijohetek az ado miatt minuszba es mivel azt be kell fizetni, nem lesz mibol jovore vetni, sem mibol enni stb. Jo, ez a legtobb esetben nem multis dolog, de a gepipar lehet.

guma 2018.11.09. 11:06:46

@diggerdriver:

"Tudod meddig marad Orbán kormányon?
Ameddig akar, és nem azért mert egy karizmatikus nagyformátumú politikus.
Mert nincs ellenfele."

talán ez a pár mondat rejti az igazságot, és ha ez miatt lettél illiberális akkor meg van a véleményem...

tehát kár volt azt a sok véres eseményt dokumentálnod mert a csendes "gyilkosság" amivel mindent ki lehet nyírni többet elárul a rendszerről.

Mácsait most támadták meg egy vers elmondása miatt, amit még a 90-es években "követett" el.

szerinted a színháza meddig fog "élni"?
komolyan fáj a szívem ha az fog történni, mint a többi kultur intézménynél ilyen esetben...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.09. 11:39:22

@guma: Szerintem világosan kifejtettem miért lettem illiberális.
Nem kell ebbe semmit belemagyarázni.

Nagy-Papa 2018.11.12. 20:45:17

Meg lehet magyarázni minden kis szart külön külön (bár azért az elég meredek, hogy a liberalizmus "halálát" a kis magyar valóságból vezeted le. Mintha azt mondanám, hogy azért lesz vége a belsőégésű motoroknak az autóiparban, mert a Trabant szar volt. Ami igaz, de nem ez az oka a fenti folyamatnak)
De egyet mutassatok már be nekem (elég ha Európát veszitek górcső alá, itt élünk), hogy van az, hogy a "haldokló nyugat" (izé, haldokló liberalizmus, persze) mindig sokkal jobban áll, mint a "büszke és erős nemzetünk"? Röviden, az európai liberális országok (Hollandia, Németország, Finnország, Norvégia, stb.) simán kenterbe verik mind gazdaság, mind életszínvonal tekintetében a (fél-) diktatórikus, illiberális országokat. Még ezek a hülye migráncsok is (én is, te is Diggerdriver) az illiberális országokat hagyják ott, és menekülnek a liberálisakba... :D ;) Nektek ez nem furcsa? Pedig már sokszor kérdezték tőletek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.12. 21:28:49

@Nagy-Papa:
Nézd, nem érdekel a gazdaság. Tőlem lehet a gazdaság bármilyen, akár liberális is.
Viszont az erkölcsi züllés pont a gazdag országokra jellemző. Az egyetemes emberi értékek válsága nem Oroszországra és nem Romániára meg Albániára jellemző. Az Isten a család a semmit sem tisztelő szabadosság pont az általad említett nagy életszínvonalú országokra jellemző. Vonatkoztass el az anyagiaktól.
Merthogy ugye állítólag a ratyifelvonulás az emberek hozzászoktatása a buzzancsokhoz. Na most a hollandok olyan maradi visszamaradott népek hogy ott HAT napig kell tartani a homárok felvonulásának? Hogyisvanez?
Nem érted a lényeget. Ha a Trabant szar az nem baj.Mahára marad az evolúció kiszelektálja. A baj az hogy nem veszed észre hogy aki meglátta a Trabantot az MIND az akar lenni. Na itt a baj.
Tudod nem Magyarországon akarnak az emberek gendersemlegesek lenni.Nyugaton már egy "helló bébi" is nemi erőszaknak minősül. Hazaviszed a csajt a diszkóból és filmre kell venned ahogy megdugod mert ha nem akkor holnap feljelent nemi erőszakért. Ne keverd bele a gazdaságot. Nem arról szól a poszt.

Öreg tölgy 2018.11.13. 07:24:03

@Nagy-Papa:

Már évek óta mutatjuk a magyarázatot ezen a blogon. Csak olvasni kellene.

tanato 2018.11.13. 08:05:26

@Nagy-Papa: Én már sokszor mondtam itt is:Ne annak higgy amit mond valaki,hanem annak mit csinál.Ha valaki élteti a hazai rendszert vagy Putyinékat vagy a kínai módszert,de a gyűlölt nyugaton lakik,gyerekei oda járnak suliba a spórolt pénzét,euróban vagy dollárban tartja esetleg svájci frankban,nem rubelben,jüanban vagy forintban itthon Moszkvában vagy Pekingben,az csak szavakban nem liberális,valójában az ha maga még ezt nem is tudja.Éles helyzetben az illető/nem csak Digerre gondolok ne személyeskedjünk,rengetegen vannak/érzésem szerint nem keletet választaná menekülési célként hanem nyugatot.

Nagy-Papa 2018.11.13. 12:39:09

@diggerdriver: Kezdem azzal, hogy tanato-nak rohadtul igaza van. De kifejtem én is.
Eleve ott tévedsz, hogy a gazdaság nem számít (vagy téged nem érdekel, jelen esetben ez kb. ua.). Vegyünk téged (csak a apélda kedvéért). Nem számít a gazdaság, nem érdekel mennyit keresel és milyen valutában. De azért itt dolgozol UK-ben. Azt mondod ez egy erkölcsileg züllött rész (persze, meg kóla mámorban fetrengő fiatalok... :D ), és Oroszországot hozod példának, mint emberi értékek magaslatát. Bocs, de ki kell röhögjelek. Oroszország pont egy olyan hely, ahol pl. az emberi élet szart se ér. És ne gyere nekem romantikus faszságokkal, mert jártam ott, tudok róluk, qurvára nem az emberi értékek bajnokai.
Szóval itt élsz ezen a fertőzött nyugaton, de miért? Emberileg szar, a gazdaság nem érdekel? Mi vonz iide, mi tart itt? Van egy csomó jobb hely. Ott van pl. Oroszország, Belarusszia, Törökország, kb. az egész Közel-kelet. De ha annyira bírod az illiberális, fegyelmezett környezetet, számodra ideális terep Észak-Korea. Komolyan.
Azt mondod, a Fideszt és OV-t azért szeretik az emberek, mert pénzt rak a zsebükbe. De a gazdaság nem számít. Aha.
Arról nem beszélve, hogy OV berak az emberek zsebébe 20 Ft-ot és ellop 80-at. Az emberek meg annyira hülyék, hogy ez nekik joban tetszik, mint ha berakna 80-at és ellopna 20-at. Mint ezen a szennyes Nyugaton ("mert mindenhol lopnak!" így igaz, csak az arányok nagyon mások)
Miért is? Megírták páran (pl. kolozsvaros.com/2016/10/27/allunk-meg-mindig-ott-allunk-a-hargitan-lessuk-az-eget-mikor-jon-csaba-kiralyfi/)
Attól, hogy neked buzi-fóbiád van (ami egy faszság, mert hol érint ez téged? Más dolgok, amik sokkal húsbavágóbban érintenek nem érdekelnek ennyire...) még nem lesz erkölcsleg jobb egy szar (fél-) diktatúra. És ne gyere nekem te se azzal, hogy M.o-on nincs diktatúra. Nézz már utána, egy embertől (OV), meg a seggnyalóitól függ minden. Emberek halnak bele ebbe. Van aki konkrétan, pl. az alcsúti juhász, Váradi András (hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1radi_Andr%C3%A1s_(juh%C3%A1sz)) Vagy Welsz Tamás, vagy csak az elszart egészségügybe (tudom, mindenhol szar az eü, itt UK-ban is, de nézd meg a vezető halálokokat,meg az EU-i eü statisztikákat..). A full (propaganda) média a kezükben van. Egy pártr van szabva a választási rendszer (igeeeen, UK-ben is hasonló, csak itt KÉT nagy párt van,meg az USA-ban is. M.o-on meg EGY. biztos tudsz biciklizni, de sejtésem szerint egy egykerekűvel nemjutnál messzire)
Szóval, nem vagy következetes, és nem vagy hiteles. Ennyi.

Öreg tölgy 2018.11.13. 16:31:26

@Nagy-Papa:

Ja, hogy kolozsváros. Így már érthető. Sakti haver?

Öreg tölgy 2018.11.13. 16:32:07

@tanato:

Ezt úgy hívják öreg, hogy józan ész. Van akinek ilyen is van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.13. 17:21:45

@Öreg tölgy:
Nézd, most mit válaszoljak erre? Minden mondata a balliberális média mantrája. Még ott tart hogy Oroszország a gonosz birodalma és Magyarországon diktatúra van. Felmondta a leckét megérdemli az ötöst.
Erre nincs mit válaszolni. Ok barátom élj boldogan a kis liberális világodban oszt jól van.
Körülbelül ez a nézőpont a biztosítéka annak hogy Orbánnak a dédunokája is miniszterelnök lesz Magyarországon.
Kényelmes álláspont nincs min gondolkodni hiszen minden gondolatod leírják helyetted. Minden gondolata visszaköszön ezredszerre valamelyik ballib médiából.
Ok barátom igazad van olvass tovább.

tanato 2018.11.13. 17:37:02

@Öreg tölgy: @diggerdriver: @Nagy-Papa: A lényeg amit akartam mondani az az hogy ha egy ember mást mond és mást cselekedik én a cselekedetei alapján sorolom ide vagy oda.MInt presbiter sokszor tapasztaltam hogy pl. egyes ref lelkészek egészen mást mondanak mint amit csinálnak/asszony ezzal azzal megcsalva,időnként meg is verve,adománypénzek megcsapolva,egyházi iskolai állásokba haverok,rokonok berakva stb./
Természetesen az illető személyt az alapján ítélem meg amit cselekedik,nem aMIT mond.