HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Sir Bates dö Hól: @Kövérmadár [swe]: "Remeny van, de azert tovabbra is ugy keszulok, hogy mire borul a szar en mar n... (2019.03.27. 00:34) Gyerekiahóra...
  • 33621: Digger öcsém! Nem akarsz ide el autókázni? www.origo.hu/auto/20190306-magyar-chrysler-pt-criuser-t... (2019.03.06. 16:37) Billog
  • Konni: @Kövérmadár [swe]: "az ember ferfi is ket aggyal rendelkezik" Paul D. MacLean szerint harommal ( ... (2019.03.01. 14:37) Egy marék por
  • Én de genere Mi: @Helga Beauty Salon: Helgácska kiskedves, képzeld, egyetértek! :)) (2019.02.28. 13:29) Büszkeség
  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @diggerdriver: Jézuistenfasza! Te mit keresel ott kint,ha az itthoni szellem tetszik neked?! (2019.02.16. 17:33) A ló túloldala (2)

Címkék

Egy marék por

2018.11.18. 14:20 diggerdriver

Két héttel ezelőtt másodszor láttam az "Azt meséld el Pista" című művet Mácsai Pál előadásában. Mégpedig itt Londonban a Szent István Házban. Pali egy színészóriás, Kossuth díjas művész, egy ikon a színházi életben. Ha jól értettem 16 éve játssza a darabot több mint 600 előadáson van túl, talán túlzás nélkül mondhatom hogy ez a darab az övé, az élete részévé vált. Én már láttam a darabot az Örkény színházban meg is írtam a kritikáját még akkor. Akit érdekel az itt elolvashatja:

 https://diggerdriver.blog.hu/2018/01/02/amikor_nem_olyan_jo_magyarnak_lenni

Amiről most írni akarok az teljesen más téma de a gondolatébresztő kezdő löketet egy, a darabban elhangzó mondat adta. Arról beszél Örkény hogy ő ugyan nem hívő ember de azért elgondolkozik rajta hogy az univerzum végtelen tömegéből miért pont ő lett az aki.  Nem pontosan idézem de valami ilyesmi a lényege. 

Na akkor ezt egy kicsit gondoljuk tovább. 

Az egész univerzum galaktikus porból és gázokból épül fel. A tömege és kiterjedése emberi ésszel felfoghatatlan.  Na de miért pont abból a néhány vödörnyi porból lettél te kedves olvasó? Erre még találnánk is választ. A végtelen fogalmából egyenesen következik hogy egyszer valahol a kozmikus pornak egy Föld bolygóvá KELL összeállni. Csodálatos módon ennek a bolygónak a hőmérséklet tartománya pont kedvez a víz létrejöttének ami az élet alapfeltételei közé tartozik. Ahogy a kozmikus por és gázok összeálltak egy tűzgömbbé attól kezdve a felszíne egy vegykonyha lett ami a porból, gázokból számtalan vegyi anyagot állított elő. Minden folyamat egyenesen vezetett egy belőle kialakuló másik folyamathoz. Ha a föld keletkezésének néhány milliárd évét egy nap 24 órájába sűrítenénk akkor az ember színre lépése valahol a 24. óra utolsó percének utolsó másodperceire tehető. Az egész folyamat végigkövethető és tudományos bizonyítékokkal alátámasztott történet. 

Kialakult az élet, állatfajok jöttek létre és kihaltak, az evolúció tette a dolgát.

MÍGNEM

Mígnem történt valami. Megjelent egy állatfaj ami merőben különbözött a többitől. A túlélésért folytatott versenyfutásban ÁLLVA hagyta a többi állatot. Olyan mértékben olyan gyorsan hogyha az ember fejlődését egy Marathon  futáshoz hasonlítanánk akkor a Homo Sapiens már átszakította a célvonalat mikor a legközelebbi rokona a csimpánz a startpisztoly dörrenésére még csak az egyik lábát emelte fel.

Mi volt az első lépés az emberré válás útján? Volt egy közös ős egy fán élő kistestű majom amiből a különböző emberszabásúak kialakultak és nagyjából párhuzamosan fejlődtek tovább. Az afrikai erdőkben és szavannákon egymás mellett élt a gorilla, a csimpánz, és az előember. Gyűjtögettek dögöket kutattak fel néha megfogtak valami kistestű zsákmányt és prédái voltak a ragadozóknak. Életmódjuk nem sokban különbözött a másik emberszabású fajtól.

Aztán történt valami. 

Megtanulta uralni a tüzet, és itt álljunk meg egy pillanatra. EZ az emberré válás első lépése és ebből következik minden további történés. NINCS olyan állatfaj amelyik ne félne a tűztől. A szavannatűz vagy a villámok által felgyújtott fa mindennapos az állatok életterében. Még haszonélvezői is. Összeszedegetik a szavannatűz által elpusztult rovarokat, rágcsálókat, hüllőket. Használni viszont nem tudják. Na innen indult el az emberré válás. 

Az előember észrevette hogy az elviselhetetlen forróság az égető lángok és a hideg afrikai éjszaka között van egy kellemesen meleg sáv ahol jó tartózkodni és védelmet nyújt. A ragadozók éjszakai vadászok. Az előember élete éjszaka volt a legnagyobb veszélyben. A tűz közelében ez a veszély elmúlt. Hogy hogyan tanulta meg táplálni a tüzet és megőrizni majd újra meggyújtani az már részletkérdés. A lényeg hogy az állatvilágban egyedülálló módon LEGYŐZTE A FÉLELMÉT és ez elindította egy úton. Mekkora óriási lépés volt ez. Minden állat menekült a szavannatűz elől. Minden állat menekült a villám által felgyújtott fa közeléből. Az előember szembement minden általa ismert viselkedésformával. 

Aztán ebből következett minden tovább. Az eszközök készítése a készletek felhalmozása, az osztálytársadalom kialakulása és elérkezünk a modern emberhez. 

Ahhoz az emberhez akinek van valamije ami mindenek fölé emeli. Összetett gondolkodási képessége. Van tudata és van lelke. Honnan kezdődik a tudat és honnan a lélek? 

Hajlamosak vagyunk az állatokat túlértékelni. Merthogy azok milyen okosak. Aztán így születnek ez olyan filmek hogy a nyomozókutya okosabb mint a rendező, a forgatókönyvíró és az egész stáb együtt. 

Na de maradjunk az eredeti kérdésnél. Hogy jutott el odáig az előember hogy egyáltalán közel menjen a tűzhöz? Hiszen semmi olyannal nem rendelkezett amivel a másik emberszabású, a csimpánz vagy a gorilla ne rendelkezett volna? Igazából mégcsak nem is ez a kérdés lényege és a történés különlegessége. 

Belegondolt már abba valaki hogy azóta mióta az első előember közel merészkedett a tűzhöz eltelt 2-3 MILLIÓ év és ezalatt az idő alatt UGYANEZT a lépést egyetlen más emberszabású nem tette meg?  MIÉRT nem? Miért rekedtek meg azon a fejlettségi szinten? A Marathoni versenynek miért ragadtak a startvonalánál? 

Ne azt vizsgáljuk hogy az ember miért emelkedett ki, miért indult el az úton hanem hogy a vele kortárs, ugyanolyan fizikai és szellemi képességekkel rendelkező genetikailag hozzá legközelebb álló, vele millió éveken ugyanazon a fejlődési pályán haladó kortársa MIÉRT NEM  tört ki az állati sorból? 

Itt érkeztünk el a nagy kérdéshez. Az ember kiválasztott? Miért kiválasztott? Ki választotta ki? Ki ruházta fel ŐT EGYEDÜL egy olyan képességgel amivel SENKI MÁST. 

A tudomány mai állása szerint az ember fejlődése több szálon több különböző földrajzi területen indult el.  Nyilván a fejlettségi fokok nem voltak azonosak és vagy kipusztult sok előember faj vagy más fejlettebb szinten álló fajok kipusztították. 

Most akkor térjünk vissza a kezdeti Örkényi kiindulóponthoz. Te, kedves olvasó a Homo Sapiens fajhoz tartozó ÉRTELMES ember vagy.  Lehetnél csótány, lehetnél virág, lehetnél mamutfenyő. Lehetnél egy kődarab. A kozmikus por a föld vegykonyhájában bármivé alakulhat de mégis ha leírok egy számot és mögé háromezer nullát teszek és azt mondom ennyi kilogramm az univerzum tömege akkor is alábecsültem. Viszont te, kedves olvasó ebből a felfoghatatlan tömegű porból pont egy 80 kilogrammos ember lettél. Miért pont te? Miért te lettél a galaxis kiválasztottja? Az a galaktikus por miért állt össze úgy hogy te legyél? 

Felruházva egy olyan képességgel amivel a földön egyedül az EMBER rendelkezik. CSAK és KIZÁRÓLAG az ember tudja hogy miből lett és mivé lesz. Az ember képes egyedül elvont gondolkodásra. Az embernek van szépérzéke, művészi hajlama, élet és halálfogalma, van erkölcsi érzékünk, a saját örömünkre alkotunk dolgokat míg az állatvilágban minden a túlélést és a szaporodást szolgálja. Mindez a tudat, és van ami ettől merőben más világot nyit az ember számára.

A lélek.

A lélek képes arra hogy az anyagon túl egy mások szellemi világot nyisson. A tudat nem tud szeretni és nem tud gyűlölni. A lélek igen.  A rossz embereket beteg LELKŰ embereknek nevezzük. A jó embereket jó LELKŰ embereknek. 

Az egész mondanivalómnak a lényege, a fő kérdése most következik. 

Az egész folyamatot tudományosan le lehet vezetni egészen az ősrobbanástól a tudat kialakulásáig. 

Na de a LÉLEK ebben nincs benne. Az egy külön entitás. Az más műfaj. Az nem materiális kategória. Van a léleknek evolúciója? Honnan indult? Harcolt már benned a tudat és a lélek? A tudat azt mondja nincs túlvilági élet. A lélek azt mondja van.

Kinek hiszel? 

A tudat az agy materiális világa. Neuronok világa. Pontosan meg lehet állapítani hogy az agy különböző központjait stimulálva milyen reakciók keletkeznek. Nade ezek fizikai stimulációk. 

A lélek nem vizsgálható orvosi bizgerentyűkkel. Csak agykurkász módszerekkel vizsgálható. A lélekhez csak egy másik lélek képes közelkerülni. 

A lelket vizsgálni, gyógyítani, építeni, rombolni, szeretni és elhagyni csak egy másik lélek képes. 

Ki adja a lelket? Honnan származik? A genetikának, a DNS átvitelnek nem lehet köze hozzá. Generációkon keresztül ateista famíliáknak is lehet hívő utódjuk, és hívőknek is ateista utódjuk, akkor is ha a nevelésük célirányosan a családi tradícióknak megfelelően zajlik. 

Értjük hogy mit akart Örkény mondani. Kik vagyunk és honnan jöttünk? Nem a porhüvelyünk hanem a lelkünk. Tudjuk-e vajon hogy a nevelés, az élet megpróbáltatásai mikor hatnak a tudatunkra és mikor a lelkünkre? 

Ha visszatérünk kozmikus por állapotába akkor a lelkünk hova tér meg? 

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr4914378702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2018.11.18. 23:41:08

"a hőmérséklet tartománya pont kedvez a víz létrejöttének"

????

valami kimaradt fizikabol vagy valami ...

gabors 2018.11.18. 23:42:43

a tobbi se semmi .... inkabb maradnal a DT10-nel azok a cikkek jobbak

Szabi DMC · http://delorean.blog.hu 2018.11.20. 00:54:16

En azert nem esnek terdre az emberiseg egyedisege elott. Azert tudni olyanrol, hogy peldaul:
- Vadallatok meggyaszoljak az elhunyt csaladtagjaikat.
- Vadallatokrol kimutattak, hogy van "mult-kepuk", azaz tisztaban vannak a mult es a jelen fogalmaval.
- Egy allatfaj egyedei komoly strategiai es taktikai egyuttmukodesben vadasznak es osszedolgoznak a kozos siker erdekeben
- Mindossze nehany evtized alatt - a korulmenyek valtozasanak hatasara - egy allatfaj jelentosen megvaltozott fizikailag vagy viselkedeseben.
-Az allatok kozott is pont annyi onzetlen illetve rosszindulatu egyed van, mint az emberek kozott.
- Volt egy kutyam, akivel a legnagyobb villamlos-mennydorgos viharok idejen mindig kialltunk az eresz ala, es csodaltuk az elemek tombolasat. Nem felt a dorgestol, petardaktol (pedig nem volt suket), a tuzzel nem torodott, kiveve ha sult folotte valami jo illatu hus, mert akkor egesz kozel huzodott hozza.

Az emberiseg fejlodesenek ugrasai olyan dolgokhoz kotodnek, ami megvan mas allatfajok egyedeiben is. Csak eppen az adott egyed valamiert nem tudta a genjeit tovabb orokiteni, nem volt megfelelo vegtagja, hogy rendesen kihasznalja az adottsagat, vagy valami mas miatt nem jott ossze az evolucios ugras. De meg az is lehet, hogy osszejott, de egy nagyobbacska meteor letorolte a varosallamokban elo, hatkereku jarmuveken kozlekedo macskakat a fold szinerol, es kezdodott minden ujra a papucsallatkak szintjerol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.20. 07:58:14

@Szabi DMC: Amiket felsoroltál az mind KÜLÖNBÖZŐ állatok tulajdonsága de még közülük kettő is ritkán fordul elő egyszerre.
Ne értékeljük túl az állatokat. A "nagyon okos" delfin százezerszámra döglik bele a halászhálókba mert képtelen átugrani a háló szélét. Ugyanakkor az agyatlan busa kiugrik a hálóból és méteres magasítást kel tenni a busa halászhálóra. A "nagyon okos" csimpánz képtelen a szobatisztaságra amit egy disznó alapból tud. A legintelligensebb állat is fényévekre van az emberi elmétől.

Egyébként pontosan arról írtam hogy azok a fajok amelyeknek minden anatómiai felépítésük agyuk súlya, életmódjuk megegyezett az előemberével hárommillió év alatt sem tettek előre egy lépést sem.

Konni 2018.11.20. 12:39:22

@diggerdriver:
""A "nagyon okos" delfin százezerszámra döglik bele a halászhálókba mert képtelen átugrani a háló szélét.""
A "nagyon okos" ember millioszamra doglik bele a sajat fajtaja elleni haborukba, mert keptelen bekeben elni.
Arra, hogy a delfin miert nem ugrik ki a halobol is van tobbfele logikus magyarazat: peldaul nincs ra szuksege normalis korulmenyek kozott, hiszen a vizben 3 dimenzioban szabadon mozoghat, nagyon ritkan kerul zart terbe, nem alakult ki nala klausztrofobia. Az, hogy nem tud egyfajta problemat megoldani nem jelenti azt, hogy buta. Ilyen erovel ha egy egyebkent normalis, sot mas tekintetben rendkivul intelligens ember nem tud egy mas nyelvet (vagy szamitogep programozast, stb.) megtanulni, akkor o is ugy van elkonyvelve, hogy buta?
---
"Egyébként pontosan arról írtam hogy azok a fajok amelyeknek minden anatómiai felépítésük agyuk súlya, életmódjuk megegyezett az előemberével hárommillió év alatt sem tettek előre egy lépést sem."
Ezt kerd szamon Darwinon.:) Lehet, hogy tevedett a torzsfejlodessel kapcsolatban (is). Vagy 3 millio ev kevesnek bizonyult.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.20. 15:27:28

@Konni: Tévedsz. Én nem mondtam hogy buta, TI mondtátok hogy okos. Ha logikus magyarázatot találsz a delfin viselkedésére akkor vetítsd át ugyanazt a busára. Az talán sűrűn kerül zárt térbe? A delfin viselkedése pontosan arra világít rá hogy egy szokatlan helyzetbe kerülve nem tud az evolúciós beléje rögzült tapasztalatánál tovább gondolkodni. az előember evolúciós tapasztalata az volt hogy félni kell a tűztől. Valami miatt mégis megváltozott ez a félelem de csak és kizárólag nála. Mi gátolja évmilliók óta például a csimpánzt hogy megtegye ugyanezt a lépést?
Mint tudjuk minden kutya okosabb mint a gazdája és ezt általában a kutyák gazdái mondják.
Mindenesetre nem láttam még gipszkartont glettelő kutyát:)))))))))))))

Egyébként igen aki nem tud például egy nyelvet megtanulni mint én azt úgy könyvelik el hogy buta. Számtalanszor megkaptam már.

Nem vonom kétségbe az evolúciót mindössze kérdéseket teszek fel.

emzperx 2018.11.20. 20:46:12

Erre a gondolatmenetre van egy vicc amikor a megfagyott pocsolya öntudatra ébred - majd felteszi magában a kérdést:

Mekkora annak a valószínűsége, hogy egy random kátyú olyan tökéletesen passzoljon a hátam alakjához mint amelyben fekszem?)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.12.22. 21:33:32

Nagyon érdekes téma, elgondolkodtató. Lehetne beszélgetni róla (leginkább személyesen) talán az idők végezetéig.

Néhány gondolat, ami megfogalmazódott bennem:
A csimpánz és ember kapcsolatára "testvérekként" kell tekinteni és nem "szülő - gyerek" kapcsolatként. Itt máris lehet egy párhuzamot vonni egy olyan családdal, ahol az egyik gyerek okos, tehetséges valamiben, míg a másik szellemi fogyatékosként jött világra (nem azt mondom, hogy a csimpánz fogyatékos :) ). Azonos ősök, mégis két teljesen más utód.

Az ember tulajdonképpen nem különleges annyira. P. a delfin jobb úszó, a sas jobban repül, a gepárd jobban fut. Az ember "szuperhős képessége", hogy vélhetően neki ügyesség jutott, ami idővel hozta magával a logikát, komplex gondolatokat. Node miért? Az életben maradáshoz, ha a nullából nézzük, szüksége volt ezekre.
Egy oroszlánnak mi kell az életben maradáshoz? Van nagy foga, nagy karma, erős fizikuma, relatív gyors is (az emberhez képest). Nem tud eszközöket használni, de nem is kell neki: éhes -> zebra -> elkapja -> megeszi -> pont.

Az embernek nem sok esélye lenne elfogni egy zebrát, bármennyire is éhes. Ha meg is közelítené, hogyan ölné meg? Megfojtja? Karma nincs, hegyes foga nincs, eszközök nélkül jóformán meg tudja lovagolni, aztán leesik róla és megeszi az oroszlán. De gyanús, hogy már akkor megeszi az oroszlán, amikor még éhesen a zebrát nézi.

A másik dolog, ugye, hogy az embernek is volt jónéhány őse, ami kihalt, nem jutott tovább. Őket vagy az oroszlán szavata ki vagy egy természeti katasztrófa vagy olyan irányba fejlődött, ami zsákutcának bizonyult az evolúció nevű valóság-showban.

Ott van az is, hogy az emberi utód talán a legéletképtelenebb minden más faj utódai között. Nagyon hosszú ideig nagyjából semmire sem képes önállóan. Nem tudom, hogy mire lenne képes öszönösen, biztosan érdekes kutatás lenne, de szerintem gyorsan elhalálozna.

A mai ember és ezáltal szerintem a korábbi sok sok ezer - tízezer... év ember hihetetlen előnye a felhalmozott tudás és annak relatív kényelmes átadása. Itt is szerepe van annak, hogy az embernek ügyessége volt és nem szárnyai.

Ha már ügyesség... amit az ember keze tud, az nem semmi. Vannak ujjaink. Abból egy szembefordítható a többivel. A csuklónk és ujjperceink mozgatásával gyakorlatilag tetszőleges szögben tudunk ügyködni. Vannak közmeink a karmok helyett, amik még precízebb matatásra tesznek képessé. Ez néhány olyan dolog, ami hihetetlen lökést adhatott a törzsfejlődés korai szakaszában ahhoz, hogy az agyunk ilyen szinten komplex rendszerré fejlődjön és így biztosítsa a túlélésünket egy olyan környezetben, ahol alapvetően halálra lennénk ítélve.

A kígyó, de a delfin is nagyjából baszhatná, ha tudná, hogy mi az az autó, hogy mire jó, hogy hogyan kell olyat csinálni és vezetni. Uszonnyal, pláne végtagok nélkül nem fog menni. Az ő szemszögükből ezek nem létező dolgok. A hideg ellen a kígyó minek kötne kesztyűt? És mivel kötné? Nem, ő vagy talál egy megfelelő zúgot vagy megfagy. Nem azért mert alapvetően buta. Azért, mert alapvetően nem lehet meg a képessége ilyen problémamegoldásra.
Az oroszlán is biztosan látja, hogy repül a dögkeselyű. Talán még gondol is arra, hogy milyen kényelmes lehet neki (nem tudhatjuk). De itt elakad minden, mert nincsen meg a fizikai feltétele annak, hogy tovább lépjen (nem tud építeni, de ha kapna egy kész repülőt sem tudná vezetni).

Az "igazi" kérdés, hogy mégis hogy a fenébe maradtunk életben? Ilyen kezdeti adottságokkal zsákmányállat kellett legyünk. Itt jöhet a képbe, hogy mitől társas lény az ember. A kezdet kezdetén egyedül (de még most sem nagyon) nem maradhatott életben. Kiszavazta az oroszlán vagy a gepárd, esetleg egy farkas. Még bőven az eszközhasználat előtti időkről beszélek. Repülni nem tudott, elfutni sem, fára tudott mászni, kb. ennyi volt a tudománya. Pont, mint a mai csimpánz. Mi valamiért lemásztunk és megpróbáltuk. Kockáztattunk, nem keveset, de bejött. És innentől lehetett szerepe annak, hogy logika, rafináltság, megfelelő adottságok (ugye a kéz) kellettek. A delfin is dönthetett volna úgy, hogy megpróbálja, de pár méterre a víztől véget is ér a mutatvány. Érdekes kérdés, hogy miért vetődnek partra állandóan... a tudomány nem tud egyértelmű választ adni rá. Lehet, hogy beakadt a lemez és próbálkoznak, újra és újra. Vagy nem. Ki tudja, hogy mi meddig próbálkoztunk anno? Nyilván nem úgy volt, hogy gondolt egyet az előember, lemászott a fáról, beült az autóba és hazavezetett. Csak ugye abból az időből relatív kevés fénykép / írásos emlék / szemtanú maradt. Micsoda mozizások lehettek akkoriban, amikor a szomszéd fáról lemászott az a hülye, míg a másikról nézték a többiek, ahogy kiszavazza az oroszlán.

A lélek dologhoz nem tudok hozzászólni, az Birca asztala :)

Minden máshoz kellett az evolúció (genetikai mutációk) randomja és óriási mázli, hogy túléltük a kezdeti megpróbáltatásokat.

Kimaxoltam a karakter-limitet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.12.22. 21:47:37

@diggerdriver:
Engem sem láttál még gipszkartont glettelni :)
Viszont a kutya tud vadászni pusztán a fizikai valójában, míg nekünk ez nem nagyon menne.

Képzeld el, hogy hármuknkat (téged, engem és a kutyát) kitesznek a szavannán. Nekem könnyű dolgom van, se vadászni nem tudok, se glettelni, engem jóeséllyel megesz a kutya.
Te tudsz glettelni, bár nincs nálad glettvas, se gipszkarton viszont nálam sokkal nagyobb vagy, így maximum akkor támad rád a kutya, ha már en elfogytam. Megpróbálhatsz megenni te is engem, de akkor a kutyával kell megkűzdened a zsákmányért. Én továbbra sem vagyok tényező :)
Összefoghatunk a kutya ellen, akkor talán jók az esélyeink (kutyától függ), ha megettük, utána megehetsz engem is.

Szerencséten kutya meg csak pislog, hogy mi a frászt csinál a szavannán, két meztelen ember társaságában, akik közül az egyik beletörődött a sorsába, míg a másik kétségbeesetten glettelni próbál :D

A végén pedig jön az oroszlán és kiszavaz mindenkit...

Delfin vs busa:
Egyszerű a képlet. A delfin szép, a busa nem. A delfinnek elég, hogy szép, a busának viszont muszáj okosnak lennie, hogy életben tudjon maradni.
Nem ismerős ez valahonnan? A nők is ilyenek... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.12.22. 21:59:44

Mégvalami a busához. Utánanéztem és úgy fest, hogy a busa zsákmányállat, míg a delfin ragadozó. Egészen más az alapprogramjuk, mások az ösztöneik.

Nézd meg, hogyan reagál egy nyúl, ha kergetni kezdi egy ember és mit csinál egy gepárd?

Vagy nézzük azt, hogy a delfin idomítható dolgokra (legalábbis úgy csinál, mintha), míg a busa nem. Bár lehet a busa is az lenne, de mégis ki a fene fizetne azért, hogy busákat lásson karikákon átugrálni? :)

"Ő itt Sanyi, a busa, átugrik karikákon, visszahozza a labdat, még úszhatsz is vele..."

Konni 2018.12.23. 06:16:16

@Kövérmadár [swe]:
Ok, akkor folytathatjuk:
A delfin a halot nem csapdanak fogja fel, hiszen termeszetes kornyezeteben, a vizben nincs akadaly a szamara, tehat a haloba kerules egy teljesen szokatlan es megmagyarazhatatlan helyzetbe hozza. Azert is nem ugrik ki, mert nem tudja, mi varhatja a masik oldalon. Probal megoldast talalni, oszt, szoroz, eselyeket latolgat. Mire cselekedni tudna, mar a hajon van a halo es benne a delfin. :) A szokatlan szituacio okozta stressz is megakadalyozhatja oket a helyes es gyors donteshozatalban - lasd az ember stresszes, szamara szokatlan allapotban mit es hogyan cselekszik. A busa, az aranyhal es a legtobb hal kiugrik a hordobol, akvariumbol is, nem csak a halobol (mert osztonszeruen cselekszik, nem logikusan). Utana meg elpusztul, mert szarazra kerul.:)

Konni 2018.12.23. 06:46:41

@Kövérmadár [swe]:
"Ha már ügyesség... amit az ember keze tud, az nem semmi. Vannak ujjaink. Abból egy szembefordítható a többivel. A csuklónk és ujjperceink mozgatásával gyakorlatilag tetszőleges szögben tudunk ügyködni. Vannak közmeink a karmok helyett, amik még precízebb matatásra tesznek képessé. Ez néhány olyan dolog, ami hihetetlen lökést adhatott a törzsfejlődés korai szakaszában ahhoz, hogy az agyunk ilyen szinten komplex rendszerré fejlődjön és így biztosítsa a túlélésünket egy olyan környezetben, ahol alapvetően halálra lennénk ítélve."
Van egy allat, a polip, aminek nem negy, hanem 8 vegtagja van, amik sokkal flexibilisebbek, fejlettebbek es erzekenyebbek, mint az embere. Sot, minden vegtagjat egy kulon "agy" kontrollalja amiket egy kozponti agy hangol ossze.* "Kezugyessege" precizebb, mint az embere. Tanulekony, logikaja is eleg fejlett. Peldaul befottesuvegbol a teto lecsavarasaval ki tudja venni az elelmet. Ugy, hogy rovid elete soran meg nem latott csavaros teteju befottesuveget. Rendkivul komplex es titokzatos eloleny.
*Kilenc agya van es harom szive.

Konni 2018.12.23. 07:44:54

@Kövérmadár [swe]:
"A mai ember és ezáltal szerintem a korábbi sok sok ezer - tízezer... év ember hihetetlen előnye a felhalmozott tudás és annak relatív kényelmes átadása."

Az ember irni es olvasni tudas (informacio felhalmozodas es atadas), technikai fejlodes nelkul is kepes a tulelesre. Lasd civilizaciotol elzart torzsek meg ma is leteznek, fennmaradtak szinte osemberi szinten.
Masik kerdes az, hogy mennyi informaciot kepes feldolgozni az emberi agy, hol van a hatar. A tobb szaz TV csatorna mellett az internet megjelenesevel es a mindennapok reszeve valasaval sokan kezdenek meghulyulni, mert nem kepesek feldolgozni a relative sok, egyre kenyelmesebben hozzaferheto informaciot. :) Es az informacio mennyisege exponencialisan novekszik naprol napra, evrol evre. :) Hova vezet ez? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.12.23. 08:20:52

@Kövérmadár [swe]: @Konni:
Hé hé hé várjatok má' a majmoknak 4 szembefordítható ujjú végtagjuk van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.12.23. 08:30:50

@Konni:
Valoban.
El az a papuai torzs a sajat kis szigetukon, teljesen elszeparalva. Megolnek mindenkit, aki oda teved.

Ok is ugyanolyan emberek, mint mi es megis "le vannak maradva" a modern emberhez kepest.

Ebbol szamomra az kovetkezik, hogy joval osszetetteb "dolog" a modern ember (es sokkal serulekenyebb a modernsege), mint gondolnank. Mig az egyik csapat jart mar a Holdon, uton van a Mars fele, addig a masik csapat meg nyilazik es ko eszkozoket hasznal. Pedig mindket csapat ugyanonnan indult, ugyanakkor, azonos fajhoz tartozik.

Akkor mas fajok miert ne lehetnenek "lemaradva", kulonosen azok, amelyek egesz mas iranyba indultak.

Jo a polipos pelda is, de van egy masik is: az ember ferfi is ket aggyal rendelkezik. Nala mondjuk egy evolucios csapda az, hogy ha atpumpalja a vert az egyikbol a masikba, akkor az eredeti (kozponti) agy stand-by uzemmodba kerul es csak az eletbenmaradashoz szukseges reszeket vezerli. ;)

Es vannak azok a kistestu allatok, jellemzoen ragcsalok, amik hasznalnak eszkozoket a zsakmany feltoresehez.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.12.23. 08:40:48

@diggerdriver:
Nekem meg csak egy ;)

@Konni:
Az informaciohoz:
Egyreszt valoban kenyelmesedunk. Pl miota mobiltelefon van, egyetlen szamot sem tanultam meg. Az utolso szam, amire meg emlekszem, az apam telefonszama :) (milyen ironikus)

A masik, amit meg meg is ertek, hogy ma mar napi 24 oraban bombaznak minket informacioval, ha kell, ha nem (eleg csak a buzerans reklamokra gondolni). Ebbol szelektalni sem konnyu, kizarni meg nehezebb (pl ezert sincs TV-m).
A masik, hogy nyilvan a jelenlevok soha, de a lakossag nagy resze munka utan hazamegy, leul a villogo doboz ele, zombi uzemmodba kapcsol es atmosatja az agyat. Tulterhelteti. Egyreszt eselyt sem ad maganak hasznos informacio megszerzesere, masreszt nem is erdekli valoszinuleg semmi olyan. Persze, hogy elhulyul.

A jovo, szerintem, az Idiocracy lesz...

Konni 2018.12.23. 09:15:23

@Kövérmadár [swe]:
"Es vannak azok a kistestu allatok, jellemzoen ragcsalok, amik hasznalnak eszkozoket a zsakmany feltoresehez."
Egyes madarak nem csak hasznalnak, hanem keszitenek is "celszerszamokat":
www.youtube.com/watch?v=UZM9GpLXepU

Konni 2018.12.23. 09:25:58

@Kövérmadár [swe]:
"Egyreszt eselyt sem ad maganak hasznos informacio megszerzesere"
En ott kezdenem, hogy azt sem tudjuk eldonteni, mi a "hasznos" informacio es mi nem. Peldaul amit ma haszosnak tartunk nem csak a jelen szempontjabol hanem a jovore nezve is egyszer csak kiderul, hogy a megszerzesevel nem ertunk semmit. Inkabb arra fektettunk volna nagyobb hangsulyt, amit regebbnek hulyesegnek tartottunk. Bizony kemeny dontesek ezek! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.12.23. 10:07:29

@Konni:
Nem egészen erre gondoltam, szerintem :)
Egy 2015-ös, magyar adatot találtam hirtelen: a 18-49 éves korosztály átlagosan, NAPI 4 óra 5 percet töltött TV nézéssel. A művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos műsorok mindössze 3,9%-os részesedést értek el. Ha jól értelmezem a szöveget :)

Nem tudom, hogy mit mutat mondjuk a 2018-as adat, sem azt, hogy a világ más részein mekkorák ezek a számok, de megelőlegezem, hogy hasonlóak.

Ha a fentieket jól értelmeztem, akkor a TV előtt töltött közel 4,1 órából 0,16 óra, azaz 9,5 perc volt mondhatni hasznos időtöltés, a maradék nem kifejezetten. Ha belevesszük az esti filmet, mint kikapcsolódást és levonjuk a maradék 3,94-ből a 2 órát még mindig marad 2 órányi ki tudja mi.

Mivel ebből én kimaradok, sokszor csak bután nézek (itt is és Magyarországon is), mert olyan emberekről beszélnek, akikről fogalmam sincs, hogy kicsodák. Egyszer valamelyikre rákérzedtem mintegy viccből, hogy ő valami kutató vagy tudós? Nem, valami valóságshow celeb volt :D

A legnagyobb szívfájdalmam most, hogy jövőre beépítik a TV-licence-t az adóba, így akkor is fizetnem kell érte, ha nincs is TV-m. Nettó lehúzás, semmi több, de nincs mit tenni ellene, TV-t akkor sem fogok venni :)

Az is igaz, hogy radikális TV-ellenes vagyok, olyan nekem a TV, mint mondjuk a ló. Szép is, jó is biztosan, de túlhaladtuk már régen. Ahogy nem járok lovon bevásárolni, úgy nem nézek TV-t sem, hiába a hi-tec kép, dolby szörny-round hangzás, falnyi képernyő, nem látom értelmét. Inkább akkor egy beépített projector és számítógépről vetítek a falra azt, amit éppen nézni akarok (mondjuk a polipok szerelmi életéről :) ).

Konni 2018.12.23. 10:35:19

@Kövérmadár [swe]:
"(mondjuk a polipok szerelmi életéről :) )"
Az erdekes, az egesz reprodukcios folyamat. Es tragikus is egyben, mert mire kikelnek a kis polipok, az anyjuk elpusztul, nincs kitol tanulniuk es a tapasztalatukat, tudasukat nem tudjak generacioro generaciora tovabb orokiteni, tovabb adni. Mindent kezdhetnek elorol, ujra es ujra es ujra. :(
Ezert kell, hogy "okosak" legyenek: :)
www.youtube.com/watch?v=Z0iUlWnon9Y
Smart Octopus Escapes of A closed Jar -Look How Did it !!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.12.23. 11:29:50

@Konni:
Lehet, hogy a természet tanult a hibájából... az ember is "okos", ráadásul átadhatja a tudását is. Látjuk, hogy mi lett a vége.
A polipnál akkor megoldotta ezt, elvágta a fejlődés azon lehetőségét, hogy tanuljanak az ősöktől.

Konni 2018.12.23. 15:35:27

@Kövérmadár [swe]:
"A polipnál akkor megoldotta ezt, elvágta a fejlődés azon lehetőségét, hogy tanuljanak az ősöktől."
Raadasul csak max. 5 evig elnek.
Az orca-knal meg pont forditva van, az utodok eletuk vegeig az anyaval maradnak, gyerekek, unokak, ded- es ukunokak. Himek, nostenyek egyarant (azert kisseb, ideiglenes atjaras azert van a nagycsaladok - klanok - kozott). Eletuk vegeig csak tanulnak a csaladban. 2 eve tavozott el orokre a legidosebb ismert csaladfo (head of the J pod),"Granny"(J2), 105 evig elt. Az elefantok kozossege is hasonlo, de ott a himeket kirugjak a kamaszodas kezdetekor. :)
Az embernel alakult a leghulyebben ez a kozossegi dolog az eletre szolo egynejuseggel.:) Milyen dolog mar egy vadidegen ismeretlenhez kotni az eletet! :) A muszlim tobbnejuseg meg a kozossegi elet legalja. :)))
Egy remenye meg van azert az emberisegnek, az, hogy a kozossegi elet kezdeti fokan van csak. :) Ki kell neki probalni minden lehetseges varianst. A vegen azert csak megtalalja a helyes utat. Remeljuk. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.12.23. 16:37:05

@Konni:
"Ki kell neki probalni minden lehetseges varianst. A vegen azert csak megtalalja a helyes utat. Remeljuk. :)"

Reméljed, nekem mindegy :)
Az én életemben nem lesz nagy változás globálisan semmiben (ezen a téren), utód nélkül meg tökmindegy, hogy 100 év múlva kihal-e az emberiség vagy még elmebetegebb lesz :D

Konni 2018.12.23. 16:57:52

@Kövérmadár [swe]:
"utód nélkül meg tökmindegy, hogy 100 év múlva kihal-e az emberiség vagy még elmebetegebb lesz :D "
Ezzel en is igy vagyok, de azert gondolni kell a "normalis" emberekre is. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.12.23. 17:23:00

@Konni:
Mikor a legutóbbi exemmel voltam nyaralni (utolsó közös alkalom volt), akkor mesélte, hogy a szálloda éttermében látott egy párt, ahol a férfi ment elől, mutogatott, hogy miket kér, a nő meg szedte neki össze és vitte utána az asztalhoz.

Mondtam a lánynak, hogy nem hiszem el, hogy ilyen létezik. Ilyen csak a hollywoodi filmekben lehet vagy a mesékben. Erősködött, hogy márpedig vannak ilyen nők. Azóta is ilyet "keresek" magamnak :D

Csak a "normális" emberekre reflektáltam :D

Konni 2018.12.29. 15:24:55

@diggerdriver:
"Ne értékeljük túl az állatokat. A "nagyon okos" delfin százezerszámra döglik bele a halászhálókba mert képtelen átugrani a háló szélét. Ugyanakkor az agyatlan busa kiugrik a hálóból és méteres magasítást kel tenni a busa halászhálóra."
Ez tevedes! Pont tegnap olvastam - es video is van rola - hogy az orca (a delfinek csaladjaba tartozik) konnyeden es ravaszul menekul ki a halobol.
“The adults moved toward the stern and began to escape over the net. They did it in an amazing way: a killer whale would come right up to the floats, and then roll over its back, upside down,” a crew member later recalled, in a written account of the capture. “At the same time, the young animals dashed to the ship’s bow and tried to force through [any gaps].”
www.hakaimagazine.com/features/sale-wild-russian-killer-whales/
Visszaterve a delfinek verbalis kommunikaciojara, az az a "beszedere", sokkal fejlettebb es bonyolultabb, mint az embere, hiszen meg most sem sikerult "megfejteni". A szuperszamitogepek koraban. :)

Konni 2019.01.01. 15:06:50

@diggerdriver:
"Ugyanakkor az agyatlan busa kiugrik a hálóból és méteres magasítást kel tenni a busa halászhálóra."
Kerdesem:
Te ki tudnal ugrani a meteres magasitoval ellatott halaszhalobol? :)
Csak halkan jegyzem meg, en az orcarol irtam ill. tettem be videot, amelyik a legfejlettebb delfinfajta. Peldaul a bantu neger es a skandinav feher ember sem egy kategoria, attol fuggetlenul, hogy mind a ketto a Emberfélék (Hominidae)csaladjaba tartozik. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.02. 06:10:41

@Konni:
Most miert?
Azert gondolod igy, mert a szomaliai emberszabasu mindent megdug, ami az utjaba kerul? Amit nem tud, azt eloszor megoli es csak utana dugja meg :D

Én de genere Mi 2019.02.28. 18:17:31

@Kövérmadár [swe]:

"Az "igazi" kérdés, hogy mégis hogy a fenébe maradtunk életben?"

Vannak tudományos ötletek erre is, lásd pl. vízimajom elmélet. (Persze nem csak erről szól, de valamennyire magyarázza azt is, hogy-hogy nem ettek meg mindünket még csetlő-botló kisgyerek korunkban, hogy lehetett időnk - nemzedékek hosszú-hosszú sora - arra, hogy a viszonylagos védettségben már elegendő szervezettséget összehozzanak az ősök - mint "társas lények" - az eredményes továbblépéshez.) Szvsz érdekes felvetés, de természetesen az sem magyaráz meg mindent.

Sir Bates dö Hól 2019.02.28. 19:44:05

@diggerdriver: index.hu/tudomany/til/2018/07/06/a_majmok_ismerik_a_penz_es_a_prostitucio_fogalmat/

"Lehetnél csótány, lehetnél virág, lehetnél mamutfenyő. Lehetnél egy kődarab. A kozmikus por a föld vegykonyhájában bármivé alakulhat de mégis ha leírok egy számot és mögé háromezer nullát teszek és azt mondom ennyi kilogramm az univerzum tömege akkor is alábecsültem. Viszont te, kedves olvasó ebből a felfoghatatlan tömegű porból pont egy 80 kilogrammos ember lettél. Miért pont te? Miért te lettél a galaxis kiválasztottja? Az a galaktikus por miért állt össze úgy hogy te legyél?"

ez számomra a legérdekesebb: miért gondolod, hogy léteznie kell egy rendező elvnek az univerzumban? (én nem tudom eldönteni ezt a kérdést, de nem hiszem, hogy bárki más tudata átfoghatná valóban a tér és idő végtelenségét)

nem tudom, hogy az újszülött állatok félnek e a tűztől, de az ember újszülöttei nem félnek attól...

a lélekre a választ meg az agykutatás adhatja meg, ha megértjük majd, hogy miként vagyunk képesek egyáltalán "gondolkodni", egyáltalán miként és hogyan működik az agyunk, hogy van-e lélek egyáltalán...

(egyébként gratulálok, kifejezetten érdekes felvetések, jó poszt)

Sir Bates dö Hól 2019.02.28. 19:47:43

@Kövérmadár [swe]: "Nagyon érdekes téma, elgondolkodtató. Lehetne beszélgetni róla (leginkább személyesen) talán az idők végezetéig."

liberofasiszta alter romkocsmai vagy;-D...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.28. 20:01:32

@Sir Bates dö Hól:
Hogy változott meg az ember és csakis az ember viszonya a tűzhöz?
Azt tudjuk hogy az állatokat hozzá lehet szoktatni de vadon MIND fél tőle. Az ember miért nem? Miért van az hogy a világ bármelyik táján kőkorszaki körülmények között élő emberek MIND ismerik és bánni tudnak a tűzzel. Az amazóniai jivaró indiánoktól a pápua emberevőkig.

Sir Bates dö Hól 2019.02.28. 20:10:54

@diggerdriver: az a kérdés, hogy megváltozott-e egyáltalán a viszonyunk! én tudom erre a választ, ha igen, akkor meg, mint te is írod, miért és miként változott meg...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.28. 20:25:13

@Sir Bates dö Hól:
Meg KELLETT hogy változzon hiszen a törzsfejlődés során akár a közös ős akár a már ágakra szakadt főemlősök féltek a tűztől.
Csak az emberré válás jól meghatározott szakaszában mutathatók ki a tűz nyomai az ember közelében. Kérdés hogy a fejlődés hatására merészkedett oda a tűzhöz vagy a tűz ismeretében indult fejlődésnek az ember.

Konni 2019.03.01. 14:37:00

@Kövérmadár [swe]:
"az ember ferfi is ket aggyal rendelkezik"
Paul D. MacLean szerint harommal ( "triune brain"). Ez is megerne egy kis beszelgetest, bar egyikunk se neuroscientist. :)