HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Kövérmadár [swe]: @upgrade: Itt, ha jol tudom, akkor 25 nap. Viszont nem no idovel, mint Magyarorszagon. A kulonbo... (2018.12.14. 01:12) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Öreg tölgy: Jó zenék. Szeretem a jó zenét. Csak nem hallgatok. (2018.11.27. 19:54) Hogyan lettem illiberális?
  • diggerdriver: @bandika57: Köszi (2018.11.25. 19:18) Gőzgépfesztivál 2018
  • emzperx: Erre a gondolatmenetre van egy vicc amikor a megfagyott pocsolya öntudatra ébred - majd felteszi m... (2018.11.20. 20:46) Egy marék por
  • szociál: @Quercus erdész: Libsizel közben a góréd nyitott egy muszlimsimogatót, olyan nyelveseket váltana... (2018.10.16. 20:25) Mi van ha mégis?

Címkék

Egy marék por

2018.11.18. 14:20 diggerdriver

Két héttel ezelőtt másodszor láttam az "Azt meséld el Pista" című művet Mácsai Pál előadásában. Mégpedig itt Londonban a Szent István Házban. Pali egy színészóriás, Kossuth díjas művész, egy ikon a színházi életben. Ha jól értettem 16 éve játssza a darabot több mint 600 előadáson van túl, talán túlzás nélkül mondhatom hogy ez a darab az övé, az élete részévé vált. Én már láttam a darabot az Örkény színházban meg is írtam a kritikáját még akkor. Akit érdekel az itt elolvashatja:

 https://diggerdriver.blog.hu/2018/01/02/amikor_nem_olyan_jo_magyarnak_lenni

Amiről most írni akarok az teljesen más téma de a gondolatébresztő kezdő löketet egy, a darabban elhangzó mondat adta. Arról beszél Örkény hogy ő ugyan nem hívő ember de azért elgondolkozik rajta hogy az univerzum végtelen tömegéből miért pont ő lett az aki.  Nem pontosan idézem de valami ilyesmi a lényege. 

Na akkor ezt egy kicsit gondoljuk tovább. 

Az egész univerzum galaktikus porból és gázokból épül fel. A tömege és kiterjedése emberi ésszel felfoghatatlan.  Na de miért pont abból a néhány vödörnyi porból lettél te kedves olvasó? Erre még találnánk is választ. A végtelen fogalmából egyenesen következik hogy egyszer valahol a kozmikus pornak egy Föld bolygóvá KELL összeállni. Csodálatos módon ennek a bolygónak a hőmérséklet tartománya pont kedvez a víz létrejöttének ami az élet alapfeltételei közé tartozik. Ahogy a kozmikus por és gázok összeálltak egy tűzgömbbé attól kezdve a felszíne egy vegykonyha lett ami a porból, gázokból számtalan vegyi anyagot állított elő. Minden folyamat egyenesen vezetett egy belőle kialakuló másik folyamathoz. Ha a föld keletkezésének néhány milliárd évét egy nap 24 órájába sűrítenénk akkor az ember színre lépése valahol a 24. óra utolsó percének utolsó másodperceire tehető. Az egész folyamat végigkövethető és tudományos bizonyítékokkal alátámasztott történet. 

Kialakult az élet, állatfajok jöttek létre és kihaltak, az evolúció tette a dolgát.

MÍGNEM

Mígnem történt valami. Megjelent egy állatfaj ami merőben különbözött a többitől. A túlélésért folytatott versenyfutásban ÁLLVA hagyta a többi állatot. Olyan mértékben olyan gyorsan hogyha az ember fejlődését egy Marathon  futáshoz hasonlítanánk akkor a Homo Sapiens már átszakította a célvonalat mikor a legközelebbi rokona a csimpánz a startpisztoly dörrenésére még csak az egyik lábát emelte fel.

Mi volt az első lépés az emberré válás útján? Volt egy közös ős egy fán élő kistestű majom amiből a különböző emberszabásúak kialakultak és nagyjából párhuzamosan fejlődtek tovább. Az afrikai erdőkben és szavannákon egymás mellett élt a gorilla, a csimpánz, és az előember. Gyűjtögettek dögöket kutattak fel néha megfogtak valami kistestű zsákmányt és prédái voltak a ragadozóknak. Életmódjuk nem sokban különbözött a másik emberszabású fajtól.

Aztán történt valami. 

Megtanulta uralni a tüzet, és itt álljunk meg egy pillanatra. EZ az emberré válás első lépése és ebből következik minden további történés. NINCS olyan állatfaj amelyik ne félne a tűztől. A szavannatűz vagy a villámok által felgyújtott fa mindennapos az állatok életterében. Még haszonélvezői is. Összeszedegetik a szavannatűz által elpusztult rovarokat, rágcsálókat, hüllőket. Használni viszont nem tudják. Na innen indult el az emberré válás. 

Az előember észrevette hogy az elviselhetetlen forróság az égető lángok és a hideg afrikai éjszaka között van egy kellemesen meleg sáv ahol jó tartózkodni és védelmet nyújt. A ragadozók éjszakai vadászok. Az előember élete éjszaka volt a legnagyobb veszélyben. A tűz közelében ez a veszély elmúlt. Hogy hogyan tanulta meg táplálni a tüzet és megőrizni majd újra meggyújtani az már részletkérdés. A lényeg hogy az állatvilágban egyedülálló módon LEGYŐZTE A FÉLELMÉT és ez elindította egy úton. Mekkora óriási lépés volt ez. Minden állat menekült a szavannatűz elől. Minden állat menekült a villám által felgyújtott fa közeléből. Az előember szembement minden általa ismert viselkedésformával. 

Aztán ebből következett minden tovább. Az eszközök készítése a készletek felhalmozása, az osztálytársadalom kialakulása és elérkezünk a modern emberhez. 

Ahhoz az emberhez akinek van valamije ami mindenek fölé emeli. Összetett gondolkodási képessége. Van tudata és van lelke. Honnan kezdődik a tudat és honnan a lélek? 

Hajlamosak vagyunk az állatokat túlértékelni. Merthogy azok milyen okosak. Aztán így születnek ez olyan filmek hogy a nyomozókutya okosabb mint a rendező, a forgatókönyvíró és az egész stáb együtt. 

Na de maradjunk az eredeti kérdésnél. Hogy jutott el odáig az előember hogy egyáltalán közel menjen a tűzhöz? Hiszen semmi olyannal nem rendelkezett amivel a másik emberszabású, a csimpánz vagy a gorilla ne rendelkezett volna? Igazából mégcsak nem is ez a kérdés lényege és a történés különlegessége. 

Belegondolt már abba valaki hogy azóta mióta az első előember közel merészkedett a tűzhöz eltelt 2-3 MILLIÓ év és ezalatt az idő alatt UGYANEZT a lépést egyetlen más emberszabású nem tette meg?  MIÉRT nem? Miért rekedtek meg azon a fejlettségi szinten? A Marathoni versenynek miért ragadtak a startvonalánál? 

Ne azt vizsgáljuk hogy az ember miért emelkedett ki, miért indult el az úton hanem hogy a vele kortárs, ugyanolyan fizikai és szellemi képességekkel rendelkező genetikailag hozzá legközelebb álló, vele millió éveken ugyanazon a fejlődési pályán haladó kortársa MIÉRT NEM  tört ki az állati sorból? 

Itt érkeztünk el a nagy kérdéshez. Az ember kiválasztott? Miért kiválasztott? Ki választotta ki? Ki ruházta fel ŐT EGYEDÜL egy olyan képességgel amivel SENKI MÁST. 

A tudomány mai állása szerint az ember fejlődése több szálon több különböző földrajzi területen indult el.  Nyilván a fejlettségi fokok nem voltak azonosak és vagy kipusztult sok előember faj vagy más fejlettebb szinten álló fajok kipusztították. 

Most akkor térjünk vissza a kezdeti Örkényi kiindulóponthoz. Te, kedves olvasó a Homo Sapiens fajhoz tartozó ÉRTELMES ember vagy.  Lehetnél csótány, lehetnél virág, lehetnél mamutfenyő. Lehetnél egy kődarab. A kozmikus por a föld vegykonyhájában bármivé alakulhat de mégis ha leírok egy számot és mögé háromezer nullát teszek és azt mondom ennyi kilogramm az univerzum tömege akkor is alábecsültem. Viszont te, kedves olvasó ebből a felfoghatatlan tömegű porból pont egy 80 kilogrammos ember lettél. Miért pont te? Miért te lettél a galaxis kiválasztottja? Az a galaktikus por miért állt össze úgy hogy te legyél? 

Felruházva egy olyan képességgel amivel a földön egyedül az EMBER rendelkezik. CSAK és KIZÁRÓLAG az ember tudja hogy miből lett és mivé lesz. Az ember képes egyedül elvont gondolkodásra. Az embernek van szépérzéke, művészi hajlama, élet és halálfogalma, van erkölcsi érzékünk, a saját örömünkre alkotunk dolgokat míg az állatvilágban minden a túlélést és a szaporodást szolgálja. Mindez a tudat, és van ami ettől merőben más világot nyit az ember számára.

A lélek.

A lélek képes arra hogy az anyagon túl egy mások szellemi világot nyisson. A tudat nem tud szeretni és nem tud gyűlölni. A lélek igen.  A rossz embereket beteg LELKŰ embereknek nevezzük. A jó embereket jó LELKŰ embereknek. 

Az egész mondanivalómnak a lényege, a fő kérdése most következik. 

Az egész folyamatot tudományosan le lehet vezetni egészen az ősrobbanástól a tudat kialakulásáig. 

Na de a LÉLEK ebben nincs benne. Az egy külön entitás. Az más műfaj. Az nem materiális kategória. Van a léleknek evolúciója? Honnan indult? Harcolt már benned a tudat és a lélek? A tudat azt mondja nincs túlvilági élet. A lélek azt mondja van.

Kinek hiszel? 

A tudat az agy materiális világa. Neuronok világa. Pontosan meg lehet állapítani hogy az agy különböző központjait stimulálva milyen reakciók keletkeznek. Nade ezek fizikai stimulációk. 

A lélek nem vizsgálható orvosi bizgerentyűkkel. Csak agykurkász módszerekkel vizsgálható. A lélekhez csak egy másik lélek képes közelkerülni. 

A lelket vizsgálni, gyógyítani, építeni, rombolni, szeretni és elhagyni csak egy másik lélek képes. 

Ki adja a lelket? Honnan származik? A genetikának, a DNS átvitelnek nem lehet köze hozzá. Generációkon keresztül ateista famíliáknak is lehet hívő utódjuk, és hívőknek is ateista utódjuk, akkor is ha a nevelésük célirányosan a családi tradícióknak megfelelően zajlik. 

Értjük hogy mit akart Örkény mondani. Kik vagyunk és honnan jöttünk? Nem a porhüvelyünk hanem a lelkünk. Tudjuk-e vajon hogy a nevelés, az élet megpróbáltatásai mikor hatnak a tudatunkra és mikor a lelkünkre? 

Ha visszatérünk kozmikus por állapotába akkor a lelkünk hova tér meg? 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr3814378702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2018.11.18. 23:41:08

"a hőmérséklet tartománya pont kedvez a víz létrejöttének"

????

valami kimaradt fizikabol vagy valami ...

gabors 2018.11.18. 23:42:43

a tobbi se semmi .... inkabb maradnal a DT10-nel azok a cikkek jobbak

Szabi DMC · http://delorean.blog.hu 2018.11.20. 00:54:16

En azert nem esnek terdre az emberiseg egyedisege elott. Azert tudni olyanrol, hogy peldaul:
- Vadallatok meggyaszoljak az elhunyt csaladtagjaikat.
- Vadallatokrol kimutattak, hogy van "mult-kepuk", azaz tisztaban vannak a mult es a jelen fogalmaval.
- Egy allatfaj egyedei komoly strategiai es taktikai egyuttmukodesben vadasznak es osszedolgoznak a kozos siker erdekeben
- Mindossze nehany evtized alatt - a korulmenyek valtozasanak hatasara - egy allatfaj jelentosen megvaltozott fizikailag vagy viselkedeseben.
-Az allatok kozott is pont annyi onzetlen illetve rosszindulatu egyed van, mint az emberek kozott.
- Volt egy kutyam, akivel a legnagyobb villamlos-mennydorgos viharok idejen mindig kialltunk az eresz ala, es csodaltuk az elemek tombolasat. Nem felt a dorgestol, petardaktol (pedig nem volt suket), a tuzzel nem torodott, kiveve ha sult folotte valami jo illatu hus, mert akkor egesz kozel huzodott hozza.

Az emberiseg fejlodesenek ugrasai olyan dolgokhoz kotodnek, ami megvan mas allatfajok egyedeiben is. Csak eppen az adott egyed valamiert nem tudta a genjeit tovabb orokiteni, nem volt megfelelo vegtagja, hogy rendesen kihasznalja az adottsagat, vagy valami mas miatt nem jott ossze az evolucios ugras. De meg az is lehet, hogy osszejott, de egy nagyobbacska meteor letorolte a varosallamokban elo, hatkereku jarmuveken kozlekedo macskakat a fold szinerol, es kezdodott minden ujra a papucsallatkak szintjerol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.20. 07:58:14

@Szabi DMC: Amiket felsoroltál az mind KÜLÖNBÖZŐ állatok tulajdonsága de még közülük kettő is ritkán fordul elő egyszerre.
Ne értékeljük túl az állatokat. A "nagyon okos" delfin százezerszámra döglik bele a halászhálókba mert képtelen átugrani a háló szélét. Ugyanakkor az agyatlan busa kiugrik a hálóból és méteres magasítást kel tenni a busa halászhálóra. A "nagyon okos" csimpánz képtelen a szobatisztaságra amit egy disznó alapból tud. A legintelligensebb állat is fényévekre van az emberi elmétől.

Egyébként pontosan arról írtam hogy azok a fajok amelyeknek minden anatómiai felépítésük agyuk súlya, életmódjuk megegyezett az előemberével hárommillió év alatt sem tettek előre egy lépést sem.

Konni 2018.11.20. 12:39:22

@diggerdriver:
""A "nagyon okos" delfin százezerszámra döglik bele a halászhálókba mert képtelen átugrani a háló szélét.""
A "nagyon okos" ember millioszamra doglik bele a sajat fajtaja elleni haborukba, mert keptelen bekeben elni.
Arra, hogy a delfin miert nem ugrik ki a halobol is van tobbfele logikus magyarazat: peldaul nincs ra szuksege normalis korulmenyek kozott, hiszen a vizben 3 dimenzioban szabadon mozoghat, nagyon ritkan kerul zart terbe, nem alakult ki nala klausztrofobia. Az, hogy nem tud egyfajta problemat megoldani nem jelenti azt, hogy buta. Ilyen erovel ha egy egyebkent normalis, sot mas tekintetben rendkivul intelligens ember nem tud egy mas nyelvet (vagy szamitogep programozast, stb.) megtanulni, akkor o is ugy van elkonyvelve, hogy buta?
---
"Egyébként pontosan arról írtam hogy azok a fajok amelyeknek minden anatómiai felépítésük agyuk súlya, életmódjuk megegyezett az előemberével hárommillió év alatt sem tettek előre egy lépést sem."
Ezt kerd szamon Darwinon.:) Lehet, hogy tevedett a torzsfejlodessel kapcsolatban (is). Vagy 3 millio ev kevesnek bizonyult.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.11.20. 15:27:28

@Konni: Tévedsz. Én nem mondtam hogy buta, TI mondtátok hogy okos. Ha logikus magyarázatot találsz a delfin viselkedésére akkor vetítsd át ugyanazt a busára. Az talán sűrűn kerül zárt térbe? A delfin viselkedése pontosan arra világít rá hogy egy szokatlan helyzetbe kerülve nem tud az evolúciós beléje rögzült tapasztalatánál tovább gondolkodni. az előember evolúciós tapasztalata az volt hogy félni kell a tűztől. Valami miatt mégis megváltozott ez a félelem de csak és kizárólag nála. Mi gátolja évmilliók óta például a csimpánzt hogy megtegye ugyanezt a lépést?
Mint tudjuk minden kutya okosabb mint a gazdája és ezt általában a kutyák gazdái mondják.
Mindenesetre nem láttam még gipszkartont glettelő kutyát:)))))))))))))

Egyébként igen aki nem tud például egy nyelvet megtanulni mint én azt úgy könyvelik el hogy buta. Számtalanszor megkaptam már.

Nem vonom kétségbe az evolúciót mindössze kérdéseket teszek fel.

emzperx 2018.11.20. 20:46:12

Erre a gondolatmenetre van egy vicc amikor a megfagyott pocsolya öntudatra ébred - majd felteszi magában a kérdést:

Mekkora annak a valószínűsége, hogy egy random kátyú olyan tökéletesen passzoljon a hátam alakjához mint amelyben fekszem?)