HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: youtu.be/5SJnjCE_aPg?si=it4jWMxkvHUpQAHI (2024.03.15. 20:32) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Sok a jóból

2019.01.26. 13:32 diggerdriver

Karácsonyi otthontartózkodásom alatt Az Örkény színház egy új darabját is volt szerencsém megnézni. A Patika című darab Szép Ernő írásából készült nagyon átdolgozva. Szinte személyre szabva a szereplőknek. Az előadás után beszélgettem Epres Attilával és mondom neki hogy ez a szerep(Borgida a jegyző) nagyon hasonlít rád. Mondja hogy persze mert rám irtuk. Telitalálat. A szurkálódó hátulról beszólogató, a helyzetkomikumot mindig felismerő és kihasználó a proli szlengben oltogatónak nevezett ember szerepe Attila szerepe, ehhez kétség nem fér. 

Az egész darabot ha jellemeznem kéne egy szóval akkor azt mondanám hogy fergeteges. Óriási fizikai és szellemi megterhelést ró minden színészre. Mozgalmas a színpadot szinte mindig kitöltő sodró lendületű előadás.

Miért tetszett? 

Mert imádom a korrajzokat. Könyvben, filmen, színpadon nekem a korrajz a kedvencem. Ezért kedvenc filmem a Sörgyári Capricció és az Én kis falum Menzeltől, valamint a Cinema Paradisó Tonatorétól. Ezek mind korrajzok. Bemutatnak egy adott kort annak minden szépségével és negatívumával együtt. A darab talán a múlt század első felében játszódik egy eldugott vidéki faluban, ahol szinte csak alá és fölérendeltségi viszonyok vannak az ott élők között.  Persze, van cselekmény van történet van dráma van nevetés de azért mégis egy korszak keresztmetszetét látjuk. A közönségnek megadja a szórakozás élményét a savanyúarcú kritikusoknak pedig a mélyebb elemzés lehetőségét. Le lehet írni a kor rasszizmusát a cigányokkal szemben, le lehet írni a nők megalázottságig alárendelt szerepét, akik aztán úgy vesznek elégtételt ahogy a legjobban fáj. Minden szereplő tudja a helyét és nem akar se több se kevesebb lenni mint amit az adott kor társadalmi viszonyai ráróttak. 

Mégis azt mondom hogy nekem a korrajz tetszett. A kiváló színészi munka, az óriási fizikai teljesítmény, a kifinomult jellemábrázolás odarepített abba korba. 

Mi a tanulság? 

Nagyon egyszerű. Bármilyen korba születsz, bármikor éled életed NINCS esélyegyenlőség. Kúrvára nem mindegy hogy gyerekkorodban a fal mellett állva egy Dante kötet esik a fejedre vagy egy lábasfedő. Aki jó helyre született, születik az jól él aki rossz helyre az szarul él. Történelmi korszaktól függetlenül. Kevesek kiváltsága az alacsony sorból való kitörés és ennél többek sorsa a magasból való lecsúszás. Feminizmus? Több kárt okozott mint hasznot. Cigányok? Ott vannak most is mint száz évvel ezelőtt. Rendszerek jönnek, rendszerek mennek és a korrajz mindig ugyanaz. Ülsz a nézőtéren és azt érzed semmi nem változott. A segéd "úr" az mindig csicska marad, a nőket megalázzák és ha besokallnak akkor lelépnek vagy alkoholisták lesznek, a cigány a mindig cigány, az uraknak pedig mindig minden körülmények között mindent szabad. Ismerős? EBBEN élsz barátom. Civilizált világ? Modernitás? Információs forradalom? Fogyasztói társadalom? Lófaszt. Az alapok, a háttér nem változott. MINDIG az erősebb kutya baszik....

Miért nem tetszett?

Úgy álltam fel a székből mint a liba tömés után. Leültem egy asztalhoz éhesen és legszívesebben befaltam volna öt rántotthúst, de elém tettek tízet és mind meg kellett ennem. Olyan hosszú a darab mint a vonatfütty. A vége felé már bántja a füledet. Három óra negyven perc. Majdnem egy fél munkanap. Sok. Kényelmetlenül sok. Három felvonás négy szín. Állítólag ki akarnak venni belőle negyed órát. Kevés lesz. Ha ez az előadás két óra negyven perces lenne még most is ott tapsolnám. Tökéletesen illik rá a mondás hogy kevesebb több lenne. 

Nagyon jó előadás. Tökéletes korrajz, elsőrangú színészi játék, tanulságos történet, nézzétek meg.

4 komment

A mi kis Mozink.

2019.01.14. 22:54 diggerdriver

Mikor néhány hete otthon jártam fatornyos kisfalumban Bicskén, volt szerencsém egyik barátom jóvoltából megnézni a Fiatalok Házát. Bizony, ilyen is van a faluban és büszkék lehetünk rá. A Fiatalok Háza nem egyéb mint egy bálterem, klubhelység, előadói színpad nézőtérrel és kiszolgáló helységekkel. Valamikor régen a legkisebb faluban is volt bálterem vagy valami közösségi összejöveteleket biztosító épület.  A Fiatalok Házát a Müvelődési Központ működteti, kisebb rendezvényekhez előadásokhoz ideális de nem erről akarok írni. Ezt a létesítményt a régi Mozi épületéből alakították ki. A Moziról írnék most mint gyerekkorom, ifjúkorom emblematikus intézményéről. 

Mert kérem szépen a mozi az egy faluban intézmény. Az életre nevelés és az életre nevelődés hangsúlyos helyszíne. A film az nevel. Ezt mindenki tudja. Nem kicsit, nagyon. Pontosan ezért minden politikai rendszer elsővonalbeli propagandaeszköze. Propagandafilmekből Dunát lehetne rekeszteni. Hogy most a szovjet változat szerinti "Szása a megmaradt pisztolyával legyőzi a hetedik német dandárt" vagy ugyanennek amerikai tükörképe, a "Rambó megmaradt tőrével megnyeri a vietnami háborút" változatot nézzük tök mindegy. A mozivászon mindent elbír. 

A hetvenes években voltam gyerek és mi már beleestünk az iskolamozi korszakába. Időnként áthajtottak minket az iskolából a moziba megnézni a Timur és csapatát vagy a Jégmezők lovagját esetleg más szigorúan szovjet eredetű filmet. Azt hiszem egy bélás volt az ára. Gyengébbek kedvéért két forint. 

Erre az időszakra esik mozilátogató korszakomnak java része. 1975-78-ig szinte minden mozifilmet láttam. Hetente három filmet vetítettek. Két napig egy filmet és szerda volt a szünnap.  Ez azt jelentette hogy heti három napmoziba mentem. Iszonyú szar filmeket láttam és valódi gyöngyszemeket is. Az olyan alapműveket mint a Volt egyszer egy vadnyugat, ahányszor hozták annyiszor néztem. Egy filmet meg kell említenem ami akkor hatalmas durranás volt. A Pillangó. Steve McQueen Dustin Hoffmann. Tolongtak az emberek a jegypénztárnál. Máig emlékezetes ahogy ki volt írva "Dupla helyár duplán". Ha jól emlékszem a legdrágább jegy 34 forint, ami akkor hatalmas pénz volt mozira. Korhatáros film, a bátyám vitt be. Hetekig beszéltünk róla. 

Mielőtt elfelejtem néhány szó az épületről, és az üzemeltetésről. A jegypénztáros Pali bácsi volt, közismertebben Mozis Pali egy halkszavú agglegény aki a mi utcánkban lakott a szülői házunktól a néggyel lejjebb. Nyugodt csendes végtelenül jóindulatú ember volt. Az igazgatót Éva néninek hívták és egy meglehetősen szigorú hölgy volt, aki mindig kellő határozottsággal tett rendet a balhézó kisebbség között. Kellett is a szigor, egy ilyen helyen nem lehet gyengének látszani. A jegyszedő egy alacsony néni, nem emlékszem már a nevére de azt tudom hogy nagyon kedves és jóindulatú volt. A mozigépészek közül én már csak Makofkára emlékszem de szerintem a hetvenes években más volt. Majd a kommentekben kiigazít valaki ha rosszul írok valamit. Az biztos hogy fent említett személyek szinte összenőttek a mozival és évtizedekig dolgoztak ott becsülettel. Örök hála és megbecsülés nekik, aki meghalt nyugodjék békében, aki él az sokáig élvezze még nyugdíját. 

Tizenkilenc sor szék volt a moziteremben és a tizedik sor a legnépszerűbb. Az első kilenc sor a cigánypáholy, oda a helyi péró lakosain kívül nemigen vett más jegyet. Én megmondom őszintén jobban szerettem a feliratos filmeket pont a kisebbség miatt. Feliratos filmre vagy nem jöttek, vagy ha mégis akkor nem zavart a hangoskodásuk. 

Nem véletlenül írtam hogy a mozi az életre nevelődés kiemelt helyszíne is. Az első randevú, az első csók, az első pofon emlékezetes helye. A szerelmesek hideg téli estéken hova ülhettek be néhány órára olcsón meleg helyre ahol még sötét is volt? Persze hogy a moziba. 

A kollégium elvégzése után a baráti társasággal ismét nagy mozilátogató lettem. Ez már a nyolcvanas évekre esett, ha minden filmre nem is de akkor már bátrabban kezdtek nyugati filmeket is hozni így aztán hetente egyen azért ott voltunk. Egy emlékezeteset ebből a korszakból is megemlítenék. Elhozták az AC/DC koncertfilmet. Ugye ez egy ausztrál kemény rock együttes a legnépszerűbbek közül. Persze hogy ott a helyünk mentünk megnézni. A probléma ott volt hogy a mozi vezetősége úgy gondolta nem szabad elszabadítani az indulatokat és a hangerőt beállították olyan 65 decibelre. Hogy mennyi az? Mint mondjuk egy Opel Astra motorzaja az utastérben 80km/órás sebességnél. Amikor valaki elkiabálta magát hogy HANGOT RÁ akkor LEJJEBB vették néhány decibellel. Élvezhetetlen volt az egész. 

Aztán eljött a mozi hanyatlásának korszaka. Első csapást a VHS videó mérte rá. Miért menjen valaki moziba mikor előbb-utóbb a videótékából kölcsönözve vagy feketén másolva megnézheti otthon fotelből.  A videó kivégezte a falusi mozikat. Aztán jött a DVD majd a számítógépes online filmnézés, a torrent letöltés és ez a városi mozikat is megtizedelte. Kár érte. Nincs az a kétméteres átlójú hiperszuper lapostv ami a moziterem hangulatát a hatalmas vetített felület élményét visszaadná. A megmaradt mozilátogató közönség is hogy úgymondjam korszerűsödött. Beülnek fél köbméter pattogatott kukoricával, egy vödör colával(mert az ökröket vödörből itatják) és csörögnek zörögnek telefonálnak, majd egy disznóólat hagynak maguk után. 

Igen, ilyenkor jön a duma hogy régen minden jobb volt. Mert anyag volt benne...

...és tényleg. 

12 komment

A ló túloldala (2)

2019.01.07. 20:59 diggerdriver

Na szóval...

Tegnap reggel nekiálltam írni. Egész nap a billentyűket vertem, aztán átnéztem és beélesítettem. Elég kemény írásra sikeredett vártam hogy kicsontozzanak vagy a libsik vagy hazaffyak. Vagy mindkettő. Gyanús volt hogy olyan lájtos kommentek jönnek. Mi a fasz? Nézem a posztot a felétől hiányzik. Óhogybazdanyád...Nem vagyok összeesküvés hívő de a cenz ura betette a lábát ide? Azonnal kitettem az 1-es számot hogy még folytatása következik, amit most írok. 

Ott hagytam abba hogy az EU ügyel arra hogy a tej az tej legyen a lófasz pedig mindenkinek lófasz maradjon. Na és ebben az esetben mi a pálya? Vettem kúrva drágán hársmézet a LIDL-ben. Annyi hárs volt benne mint térdkalácsban mazsola. Persze, tudom hogy termelőtől meg piacon meg a Józsi bácsitól. Egyrészt az sem garancia hársmézre, akkor ilyen alapon mehetünk lisztért a molnárhoz, vízért a patakra, húsért az erdőbe. Másrészt meg miért van az EU aki garantálja hogy a hársméz hársméz legyen? 

Térjünk át közérdekűbb témákra. Két politikai esemény volt otthon ami kiverte a biztosítékot. Az egyik Kunhalmi Ágnes "Visszapattanok az ajtóról" művészi előadása.</p>

Ez olyan szánalmas blama volt hogy ennek a nőnek soha az életben nyilvánosság előtt megjelenni nem szabadna. Mindig azt hiszem nincs már lejjebb, pedig van. Például mikor egy szobrot kora hajnalban sötétben bontanak el és visznek máshova.

Basszátok meg csak ennyire telik Fideszéktől? Suttyomban orvul alattomban? Nem az eltávolítást bírálom hanem a módját. Egy tökös kormánynak ezt teljes mellszélességgel vállalni kell vasárnap délben mikor minden ellenzéki birka ráér. Mi volt ez? Milyen kisstílű pitiáner megoldás? Féltek bazmeg? Kitől? ETTŐL az ellenzéktől? Na ez a szégyen. 

Azt kell mondanom hogy amióta innen hazajárok még ilyen rossz közhangulatot nem láttam. Mi történik? Fejlődik az ország. Pörög a gazdaság. Munkaerőhiány van. Nőnek a fizetések. Mindenhol felújított épületek, terek utcák. Tisztaság. Jó adórendszer, jó családpolitika, jó migránspolitika, jó külpolitika. 

Mi a baj?

Az kérem szépen hogy vazallus ország épül. Az hogy Döbrögiek országa épül. A seggnyaló hajlékony gerincű boldogul a többinek kuss van. Ha egy kormányközeli Döbröginek megtetszik Márti néni pincsikutyája akkor holnap az már a Döbrögi portán ugat. Bármelyik Csák Máténak bármi megtetszik bármikor elveheti. Aki pofázik holnaptól nincs munkahelye. A nyugdíjas mamának megsúgják hogy ne nagyon szidja a kormányt a piacon mert van egy gyereke aki közalkalmazott és talán az is akar maradni. 

Persze a magyar rebellis nép. Minél jobban taszigálják egy irányba annál jobban betart és ellenáll. Az egész Kárpát medence egy szótól hangos. TOLVAJOK. Soha annyit nem hallottam ezt a szót mint az utóbbi két hétben.  Tolvajok, tolvajok, tolvajok. Tolvaj Orbán, tolvaj Fidesz, tolvaj Mészáros. Ez hallatszik mindenhonnan. Jobban rájukégett már mint Gyurcsányra Öszöd. A lopás a mérce, az összehasonlítási alap. A fideszes nem azt mondja hogy mit csinál jól a kormány hanem hogy a másikak is loptak. Jön rá a kontra hogy azok tolvajlásban ipari tanulók sem voltak a mostaniakhoz. Kérem szépen Magyarország eljutott oda hogy a lopás MÉRTÉKE alapján ítélnek meg egy politikust. Fel se merül hogy bármelyik becsületes lenne. Az kétségtelen kész tény hogy MIND lop. Ez igen. Ez morál. Ez közerkölcs. Ezért a ló túloldala a poszt címe. Azt hiszik hogyha löknek a népnek némi koncot akkor hálásan megnyalják a kezüket. Nem tudják hogy a felszín alatt iszonyatos indulatok feszülnek.

A kormány minden intézkedése a megalkuvás a behódolás a ne szólj szám nem fáj fejem irányába tereli a népet. Elvették a TAO-t a színházaktól. Jónéhány független színház bezár a többiek kénytelenek lesznek az önkormányzatoknál kuncsorogni. Nyilván kapnak pénzt de "majd kérünk valamit Pelikán elvtárs". Aztán egyszer majd egy irodában elhangzik hogy van az a londoni árokásó akinek nagy sikerrel fut a blogjából készült darab. Nem kell propagálni a nyugatot. Nem kell bemutatni hogy meg lehet ott kapaszkodni. Játsszátok helyette a Timúr és csapatát. 

Azt hinnénk hogy legnehezebb dolguk az egyenes gerincű elveikhez hű embereknek van. Pedig nem. Az egyensúlyozó emberek dolga a legnehezebb. Mit csináljon? Behódoljon vagy ellenálljon? Emberek vannak alá beosztva, családok mindennapi kenyeréért felel. Ér annyit a gerinc, ér annyit az elv hogy emberek, családok életét tegye kockára? Iszonyatosan nehéz kérdés ez.

Nem tudom hogy a fent leírtak mögött van-e valóságtartalom. Hogy valóban olyan sokat lopnak-e, vagy tényleg szankcionálják a bírálatokat. Viszont azt tapasztaltam hogy ott most ERRŐL szól minden. Egy politikus azt mondta egyszer hogy nem csak becsületesnek kell lenni hanem annak is kell látszani. Hogy az első kitétel mennyire érvényes a politikusokra azt nem tudom de a második állításból egy betűt sem tartanak be az biztos. 

Befejezésül még valamit. Az Orbán kormánynál alkalmasabb vezetői nincsenek most Magyarországnak. Sőt azt is állítom hogyha a jelenlegi ellenzék marad akkor Orbán unokájának is biztosított a miniszterelnöki szék. Szeretném hangsúlyozni hogy ez az utolsó bekezdés nem az Orbán kormány dicsérete volt. Csak hogy értsük egymást.

355 komment

A ló túloldala (1)

2019.01.06. 16:56 diggerdriver

Immár több mint hét éve élünk Londonban és idén is megtettem szokásos tisztelgő látogatásom otthon. Egymerő rohanás volt az egész, hivatali ügyintézéstől kezdve színházlátogatásokig régi és új barátokkal való találkozások, rokoni látogatások garmadája, csak mentem mentem és mentem de mindez óriási élmény volt minden találkozás remekül sikerült, semmit sem éreztem tehernek vagy kötelező pofavizitnek. Szerencsés embernek mondhatom magam mert kiváló barátaim és nagyszerű családom van. 

Négyszer voltam színházban abból kétszer néztem meg valami bicskei árokásó emlékeiből készült darabot, valamint egy verses estet és egy új darabot aminek a kritikáját külön posztban írom meg. Az Örkény színház társalgójában a színészekkel folytatott beszélgetéseket és az utolsó este Bagossy László rendező barátommal történt találkozást unokáimnak is mesélni fogom. 

Külön öröm hogy sikerült meghívnom a Diggerdrájverre Horváth Tibor barátomat aki a Ramsburry sörgyár igazgatója és a színdarabban is szerepel valamint a Bugaci Aranykalász Zrt igazgatóját Börcsök Andrást akivel a videóblogomon szoktunk beszélgetni és ő szokta felfrissíteni meglehetősen megkopott mezőgazdasági ismereteimet. Mindkettőjüket elkísérte rendkívül csinos feleségük is. Öröm az élet na...

Jártomban keltemben mit láttam és tapasztaltam? 

Régi vesszőparipám az élhető ország kifejezés. Nem kell nagy dolgokra gondolni, arról van szó hogy sok apró szinte jelentéktelennek tűnő apróság léte vagy hiánya tesz egy országot élhetővé. Például ha bemegyek a bankba akkor nem nálam omlik össze az internetes rendszer. Ha venni akarok egy metró vonaljegyet ahhoz a BKV irodában nem kell sorszámot húznom és nem pont nálam fogy ki a sorszámosztó gépből a papír. Nem nálam megy tönkre hivatali ügyintézéskor a nyomtató és az okmányirodában képesek készíteni rólam egy fényképet kevesebb mint egy óra dobozban való üldögélés nélkül. 

Nézzük.

A legelső ami feltűnik az országban két dolog. A sötétség és a tisztaság. A sötétséget a közvilágításra értem. Maradjunk annyiban hogy néhány gyertyafénnyi világosságot adó  villanyégő pislákol az oszlopok tetején. Ez nem negatívum vagy kritika mindössze feltűnik annak aki Londonban él. A tisztaság viszont szinte mellbevágó. Mind fatornyos kisfalumban mind Budapesten vagy amerre járok. Lehet hogy a helyiek nem így érzik. Nem így látják. Minden viszonyítás kérdése. Nekem van mihez viszonyítani. Magyarok, legyetek büszkék tiszta országotokra.

Kisfalumban felépült egy Járási Hivatal. Tudni kell néhány dolgot. A faluban vannak emblematikus épületek. Ezek, mint mívesen cizellált ékszerdobozok megadják a falu összképét. Elnézést hogy mindig faluként hivatkozok Bicskére de nekem falu marad mindig. Ahogy a szülőnek az őt túlnövő fia is mindig kisfiam marad.  Azt mondják hogy az építészet megfagyott zene. Nagy igazság. A Göllner ház, a Bíróság épülete, a Városháza,  Művelődési központ nekem ilyen:

 

Az Áruház épülete meg a Nagyállomás épülete meg ilyen:

Namost az új Járási Hivatal mind stílusában mind megjelenésében tökéletesen illeszkedik a faluképbe. Barátságos és otthonos.

Ide vezetett első ügyintézős napunk. Fiam személyi igazolványát kellett megújítani. A Kormányhivatalban. Ki ide belép...

...ne, ne hagyjon fel minden reménnyel, de találkozik egy jellegzetes figurával. Egy kétméteres hegyomlásszerű emberrel Szikla Szilárddal. Ő az ajtónálló, bár nem az ajtón hanem az ajtóban áll és ha hozzádlép egyből tudod hol a helyed. Megmondja hogyan állj hova ülj kinél mit csinálj, hogyan szaggasd a nokedlit, mikor tedd el a befőttet apás szülésnél elvágd a köldökzsinórt vagy a fogaddal harapd el. Hozzád sem ér és megműti a gerincedet.  Ő az első alabárdos aki megjelenésével és határozott fellépésével tudatosítja mindenkiben hogy nem alabárdos ő hanem a halljakend. Félreértés ne essék nem bírálatként mondtam a fentieket, egy rossz szót nem tudnék mondani róla, mindössze teszi a dolgát kicsit túlhájpolva kicsit dagályosan kicsit túlhangsúlyozva szerepét. Jó arc egyébként afféle jellegzetes figura akiről élvezet karikatúrát írni. 

Na most néhány szó a hivatali ügyintézésről. Egy kedves hölgyhöz kerültünk aki minden ügyet intézni akaró embernek az álma. Mosolygós türelmes segítőkész, nem tudom mennyit keres de az kevés...

Itt derült ki fiam egyik súlyos hiányossága. Nem tud aláírni. Nincs szignója. Ugyanis Angliában nem tanulnak folyóírást. Kiderült hogy 14 éves kor után már ő egymaga intézheti a személyi igazolványát aminek során rengeteg dokumentumot alá kellett írnia. Ő pedig elkezdte az aláírást szép nyomtatott betűkkel. Na az ügyintéző hölgy azonnal elétett egy papírt hogy semmi baj itt gyakorolj próbáld egymáshoz kötni a betűket, jó lesz az nagyon szépen írsz sikerülni fog. Itt jöttünk rá hogy a gyereket meg kell tanítani aláírni. Egy szignót begyakoroltatni. 

Utána fényképezés ami néhány perc alatt megvolt majd végeztünk. Kérem szépen nem tudok mást mondani mint hogy ez igen. Így kell ezt csinálni. Az évek során voltam többször a Kormányhivatalban, leánykori nevén Okmányirodában. Voltak a rendszerrel problémák. Ültem egy órát a dobozban hogy egy nyomorult fényképet tudjanak csinálni. Több különböző ügyintézőnél megfordultam. Azt kell mondanom hogy példaértékű az ügyfélkezelésük. Bármi történjen, bármi probléma adódjon MINDIG a megoldást keresik MINDIG kedvesek MINDIG segítőkészek. Egy igazi jó csapat. 

Hogy ne csak dicsérjek. 

Eddig azt hittem hogy csak Angliában lehet találkozni azzal az értelmetlen balesetveszélyes megoldással hogy autópályán a BELSŐ sáv megszűnik. Jelentem mostmár Magyarország is belépett eme ökör megoldást használók táborába. Gratulálok. 

Aztán.

Elég sokfelé találkozni sávelhúzásokkal. Mikor leszűkül egy építkezés vagy felújítás miatt egy út és átterelik a forgalmat a szembejövő sávba. A Magyarországon alkalmazott gyakorlatot példaként lehetne állítani, hogyan NEM szabad ezt csinálni. A szembejövő forgalomtól fizikai akadállyal elválasztják a sávokat. Ez rendben van. A megmaradt sávokban viszont egy ideiglenesen felfestett sárga vonallal kijelölik az eltolt sávokat. Hát eltolták rendesen ahhoz kétség nem fér. Ugyanis nappal nincs baj. Látszik a sárga felfestés. Este vagy pláne este esőben viszont minden festékcsík FEHÉR. A RÉGI felfestést meghagyták. Olyan vonalkáosz van hogy ember legyen aki tudja merre van az arra.

Beszéljünk általánosabb dolgokról. Mit tapasztaltam?

Azt ugye tudjuk hogy Tele van a média vele hogy szakemberhiány van, hogy nőnek a fizetések és közel a kánaán. Aztán bementem a LIDL-be meg a Tesco-ba és hanyattestem az áraktól. Jaa hogy azok is mennek felfelé? Azt nem mondta senki.Itt a sarkon az éjjel nappal nyitvatartó török boltban ugyanannyiért veszem a Téliszalámit mint otthon a Tesco-ban. Itt a LIDL-ben néhány pennyért utánam dobják a zöldségeket otthon meg olcsóbb a hús mint a fehérrépa. Nem szívesen lennék vega Magyarországon. 

Nem olyan régen a Határátkelő blogon olvastam egy érdekes érvet az Európai Unio mellett. Merthogy volt régen Magyarországon egy fehér ital amit tejnek neveztek, de az Unioba való csatlakozás után már csak fehér ital néven jelenhetett meg mert ahogy az egér is egérből van nem pedig szalmából a tej is tejből kell hogy legyen. 

33 komment

süti beállítások módosítása