HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: youtu.be/5SJnjCE_aPg?si=it4jWMxkvHUpQAHI (2024.03.15. 20:32) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Tudjunk ünnepelni

2019.12.19. 22:29 diggerdriver

Mi az ünnep? 

Valami ami megtöri a hétköznapok monotonságát, valami ami kizökkent az egyformaságból, valami ami jó és szívesen csináljuk. Hogy ez a valami szüleink 50. házassági évfordulója vagy a gyerekünk névnapja esetleg az új kenyér ünnepe vagy karácsony, az teljesen mindegy. 

A társadalom alapköve a család. A család legszebb ünnepe pedig a karácsony. Ez is egy hálaadás ünnep. Eltelt egy év végignézünk a gyerekeken az unokákon esetleg szomorúan gondolunk azokra akik már fenntről néznek le ránk és számot vetünk a mögöttünk lévő évvel. Hogy mi ad okot az ünnepre, hogy mi az indoka ünneplésünknek az mellékes. Ateista és hívő keresztény egyformán örül a család egységének együvétartozásának, egészen egyszerűen annak hogy egy család vagyunk. 

Óriási hiba összekeverni a pihenést az ünnepléssel. Az ünnepre való készülődés kemény munka. Örömteli munka. Eredménye van. A család öröme. Jó látni hogy örülnek a gyerekek a felnőttek hogy egymáshoz tartozunk. Hogy van értelme az életnek. Hogy szép az élet. 

Mi akik nagy családban nőttünk fel egy mintát hoztunk onnan és adjuk tovább. Nem tudjuk elképzelni hogy ne ünnepeljük meg a karácsonyt. Ez hozzátartozik a kultúránkhoz. Ünnepek nélkül a családok együtt ünneplése nélkül, a hétköznapok monotóniájában az emberek sivár lélek nélküli elvadult egyedekké válnának. Még a legprimitívebb őserdei kőkorszaki szinten élő törzsek is rendszeresen tartanak ünnepeket. Nincs olyan népcsoport a földön akik ne tartanának valamilyen ünnepet. 

Akik nem kapták meg azt a mintát ami ehhez kell vagy megkapták de nem törődnek vele azok sérült emberek. maguknak se vallják be, próbálják bagatellizálni az ünnepet. Ez a túlélés védekező reakciója. Nem indok rá hogy csak egy külföldre költözött párról van szó. Az is család. Ketten vannak de az pont eggyel több a magányos embernél. Kettőnek már lehet ünnepelni. A magányos ember van a legrosszabb helyzetben. Ezek nem az ő napjaik. Nekik ezt túl kell élni és nincs vigasztaló szó ami ne hangzana hamisan. Egy magányos embert karácsonykor nem lehet megvigasztalni. 

A probléma mégis azokkal van akiknek van családjuk mégis tehernek érzik az ünnepet.  Ilyeneket olvasok hogy:

"Mert mondogathatjuk magunknak, hogy „ez is csak egy olyan nap, mint a többi”, azért ez nem teljesen igaz." - De, és ehhez mondogatni sem kell semmit. Legalábbis majdnem olyan nap, leszámítva azt, hogy ez igazából rosszabb nap, mivel pl. bezárnak a boltok, szolgáltatók. Nincs jobb, mint egy rendes hétköznap, amikor mindenki teszi a dolgát és éli az életét."

"Én már most a Vízkeresztet várom! "

"a karacsony is csak egy kitalalt dolog ... de jol hangzik es sokan meg mindig el is hiszik hogy "ilyenkor a Megváltó születését ünnepeljük, "

Így is lehet élni. Nyilván mindent meg lehet magyarázni. Dunát lehet rekeszteni az indokokkal ki miért nem ünnepel. Se karácsonykor se máskor. 

Teljes életet élnek? TUDNAK teljes életet élni? Ők valószínűleg igennel válaszolnának. Tiszta szívvel mondják hogy ők boldogok. Nekik így jó. Szabad világ, szabad akarat, szabad....

Mi is? 

Szabad elidegenedés. Szabad lelki sivárság. Szabad bezárkózás a saját csigaházukba. Ők azok akik megtalálták önmagukat. Annyira hogy önmagukon kívül nincs is más. Nyűg a fadíszítés, nyűg a közös vacsora, nyűg az élet csak már Vízkereszt lenne. Csak már jönnének vissza a szürke hétköznapok. Csak már nyitnának ki a boltok. Csak lépjünk már túl a karácsonyi őrületen. 

Nem kérek abból a világból. Hazamegyek két hétre. Szinte minden percem be van táblázva. Minden nap családtagokkal barátokkal találkozom. Szó sincs pihenésről. Pezsgő, tevékeny családi és társadalmi élet. Élvezem minden percét. Nagy család nagy baráti kör. Sokan vagyunk hála Istennek. Nekem ez ünnep. 

Tanuljunk meg ünnepelni.

3 komment

Az utolsó bástya

2019.12.12. 20:37 diggerdriver

Egy Churchilli anekdotával kezdeném.  Valamikor a háború alatt az egyik brit parlamenti képviselő felvetette hogy az összes kultúrára fordított költségvetési pénzt tegyék át a hadiiparba.  Churchill válaszolt:

"Ok de akkor miért harcolunk?" 

Felháborodott a művészvilág tüntetnek a színészek. A kormány felügyeletet akar a színházak felett. Úgy gondolják aki fizeti a cigányt az rendeli a nótát. Miért?  Nagyon egyszerű a válasz. A magyarországi liberális értelmiség utolsó bástyája a színházak vagy úgy egészében a művészvilág. A kormány pedig elérkezettnek látja az időt ezt az utolsó mentsvárat is ledönteni. Ez nyilvánvaló és világosan látszik

Egyet tudni kell. A színházak fénykorukat élik. Elképesztő látogatottság rekordokat ostromló nézőszám óriási népszerűség, és hát tegyük hozzá hogy minderről a kiváló színházak a kiváló színészek művészek gondoskodnak. Soha nem volt Magyarországnak ilyen kiváló színészgárdája és pezsgő színházi élete. 

A televízió olyan mélyre süllyedt hogy az embereknek természetes igénye támadt a valódi kultúrára a tiszta művészi élményre. A televízión kívül minden kulturális esemény minden fesztivál csúcs látogatottsággal magas színvonalon pörög. 

A kulturális életnek ez a szegmense sikerágazat lett. 

A kormány nyílt illiberális politikát hirdetett és most ezt a liberális fészket is ellenőrizni akarja. 

A probléma az hogy a JELENLEGI politika nem ért a kultúrához. Hülye hozzá mint hajdú a harangöntéshez. Rosszabb a jelenlegi kultúrpolitika mint a legsötétebb Aczéli időkben volt. Senki sem gondolta hogy ez az idő el fog jönni. Hogy a kultúra a liberális-illiberális harc színterévé fog válni. Több fronton is. 

Miért mondom ezt? Mit gondoltok a Gothár ügy az miért pattant ki? Egyértelmű. Válasz a Borkai ügyre. Volt ugye néhány éve a meetoo kampány. Senki nem említette Gothár Pétert. Pedig egy biztos. Nem a meetoo kampány UTÁN lett minden nőnek alányúló ember. Talonba tették. Várták az alkalmat. A Borkai üggyel eljött. Liberális körök a polgármester keresztényi elkötelezettségét kezdték támadni. Illiberális oldalról jött a válasz. Igen? Ez kell nektek? Tessék akkor mi válaszolunk egy büntetőüggyel. 

Ne legyenek kétségeitek van még ügy ott ahol ez volt. Szépen felcímkézve várnak a sorukra. Szexuális botrányok? Fidesz részről a szorító egyik sarkában Deutsch Tamás, a másik sarokban az alsónadrágját szeretőjénél felejtő Kovács László.

Vegyük tudomásul hogy amióta emberek közötti alá és fölérendeltségi viszony létezik, azóta vannak ezzel visszaélő emberek. Apa-lánya, tanár-diák, orvos-nővér, főnök-titkárnő, szereposztó-szerepvállaló. A sort a végtelenségig lehetne folytatni. Hogy milyen arányban vannak magukat felajánló alárendeltek, és milyen arányban pozíciójukat kihasználó fölérendeltek az nem tudni. Gyanítom fele-fele arányban. 

Szóval a harc több fronton zajlik. 

Mi a probléma? A kontraszt kérem szépen, a kontraszt. Van egy sikerágazat amit hozzáértő emberek művelnek. Tódul a közönség fogynak a jegyek. Ez a sikerágazat állami dotációra szorul. Ezzel semmi baj nincs. Ez természetes. A produktum előállítási költsége nem áll arányban a bevételekkel. Nyilván támogatni kell.

Van egy másik ágazat amitől olyan messze van a siker szó mint Makó Jeruzsálemtől. NEM hozzáértő emberek művelik és a kutya sem veszi a jegyeket. NINCS produktum mégis a iszonyatos pénzeket ölnek bele. Ezt focinak neveznék ha méltó lenne a foci szóra. Lassan már minden gémeskutas tanyabokornak saját stadionja lesz. Költségvetésből. 

A Fidesz a közelmúltbeli önkormányzati választáson megkapta az első kijózanító pofont.  Nem tanultak belőle. Jelenleg Magyarországon kialakult egy olyan trend hogy a szavazatokat nem kiérdemlik a képviselők, hanem megvásárolják nekik. Kilóra megveszik a nyugdíjasokat és a társadalom egyéb rétegeit népjóléti intézkedésekkel. Családpolitikával, adópolitikával, nyugdíjpolitikával. 

Ellenzék nincs. A magyar ember tiltakozásul olyan vizesnyolcasokat választ meg  polgármesternek, sőt főpolgármesternek akikre a kutyám pisiltetését sem bíznám nemhogy városvezetést. A magyar választópolgár kínjában már a madárijesztőt is megválasztaná csak tiltakozni tudjon.

A balliberális sajtó minden jobboldali kormány idején naponta ötször temette el a demokráciát és tízszer vizionálta a gazdaság összeomlását. Persze amikor ők döntötték be a gazdaságot arról nem volt előrejelzés. Ki érti ezt...

A gazdaság köszöni jól van és további népjóléti intézkedések várhatók. A következő választásra egyszámjegyű lesz a személyi jövedelemadó. Csaxólok. 

Mindettől azt várja a Fidesz hogy megint megveszik a szavazatokat. A szavazófülke magánya viszont nagy úr. Ezt megmutatta az első Orbán kormány bukása vagy az utóbbi önkormányzati választás. A Fidesz vagy csináljon VALÓDI diktatúrát egypártrendszerrel vagy szálljon le a magas lóról és kormányozzon a többségnek tetsző módon. Én mindaddig őket tartom  Magyarország alkalmas vezetőjének míg végre elő nem bújik Mr Bárki és képes lesz megfelelő alternatívát kínálni. Jelenleg ilyen a magyar politikai palettán NINCS. 

A liberálisokat meg hagyni kell kultúrát csinálni mert értenek hozzá. Bárcsak a liberalizmus megelégedne a művészettel a kultúrával és az élet más területén ne lenne jelen. Azt kívánom hogy mind a liberális mind az illiberális oldal egyezzen ki tanúsítson önkontrollt és a mostani úton haladva egy csodálatos kulturális élettel teli Budapestet és vidéki Magyarországot építsen, nem pedig egy 30-as évekbeli Berlint. 

26 komment

Hajrá Pali...

2019.12.01. 16:38 diggerdriver

A héten olvastam a hírekben hogy továbbra is Mácsai Pál marad az Örkény színház igazgatója. Jól van. A megfelelő ember a megfelelő helyen. Részemről a megtiszteltetés hogy ismerhetem őt, hogy a színház amit vezet immár öt éve az életem része. Olyan ajándékot adtak nekem ami egy magamfajta proligyereknek az elismerés csúcsa. Ha hazamegyek időnként Magyarországra akkor bicskei otthonom mellett az Örkény színházba is hazamegyek. Barátok közé. Én mint színházhoz és kultúrához nem értő ember ott értettem meg hogy mi az a művészi alkotóműhely. Ízelítőt kaptam kultúrából, és itt kalandozzunk el egy kicsit távolabbi vizekre. 

Mi a kultúra?

Nagyon egyszerű a válasz. Minden olyan amire a kultúrembernek igénye van. A baj csak az hogy a kultúrember fogalmát nehéz meghatározni. Jelenlegi életünk 90%-a kultúrmocsokban telik. Ezt önti ránk az internet a TV a rádió a sajtó. A közélet, a politika szintén. Nézzétek meg a TV-ben azokat az embereket akik híreket olvasnak fel vagy műsort vezetnek. Pöszögő nyöszögő selypítő magyarul kritikán alul beszélő emberek. Beszédtanárt soha nem láttak szégyen a jelenlétük a médiában. Mi itt Angliában ha szép angol beszédet hallunk akkor azt mondjuk hogy a BBC angolt beszéli. Vajon tudunk hivatkozni hasonlóan valamelyik magyar TV adóra? A magyar nyelv csodálatos és egyedülálló. Megérdemli hogy kulturális alapvetés legyen a szép magyar beszéd.

A kultúra hiánya máshol is tetten érhető. Az emberek közötti kapcsolatokban. "Kő kóla? Meg hát. Pepsi vagy Coca? Persze többször is."

Volt reklámkultúra. Mondom VOLT.  Az esti mese egy kulturális műsor volt.  A Rémusz bácsi a Mazsola és Tádé a Futrinka utca a Lolka Bolka  a Varázsceruza a Kisvakond. Ezeken generációk nőttek fel.  Hatásuk kihatott a mindennapi éltre. Az emberek kulturáltan tudtak sorbanállni. Lerészegedni, táppénzt csalni, bliccelni, markecolni és gagyizni, kulturáltan tudtak betörni. Ha a betörőre mackóbontás közben az éjjeliőr rányitott azt mondta hogy "megbuktam hívja a rendőröket". Ma kulturáltan elvágják az éjjeliőr nyakát MIELŐTT megzavarná a betörő urat. Nálunk a családi ház előtt még volt kispad amire anyám a házimunka elvégzése után kiült és odasereglettek az utcabeli varjak majd kulturáltan kibeszélték hogy ki kivel mit mivel és hogyan. Még egy temetés is kulturális esemény volt. Mutter járt is rendszeresen, megnézni hogy ki volt ott és ki NEM volt ott. Megvolt a téma a másnapi kispadi meetinghez

Az utcán nőttünk fel. Kulturáltan porbafingottunk, sárban dagonyáztunk. Egy zárt világban éltünk ahonnan alig láttunk ki, de szemetet sem sokat fújt be a szél. Nem nevelt minket senki hanem mintákat láttunk. Jó és rossz mintákat. Na hogy melyik szerint éljünk arra volt jó az akkori kultúra. Egyrészt néhány fakanál amit anyám eltört rajtam másrészt Hofi, népnevelés, kultúrházak, kötelező mozi gyerekeknek(Timúr és csapata), olvasótábor, címerezőtábor polbeat zenekarok. 

Mára megfordult a világ tehén bassza a bikát. Nem sorolom a mai kultúrvívmányokat mert mindenki tudja miről beszélek. Térdig gázolunk a kultúrszennyben és attól tartok fog az még feljebb is érni.

Miért társítok negatív és pozitív dolgokat a kultúra fogalmához? Mert az emberi kapcsolatok a kutúra lényege. Az ősember ha idegennel találkozott lebunkózta hazahúzta aztán megette. Nem volt kultúrember. Ma megint efelé tartunk. Egy virtuális ősközösségi társadalom felé. Ahol nem ismerjük a szomszédot ahol leanyázzuk azt aki átmegy a zebrán előttünk és kénytelenek vagyunk megállni, ahol asszonyverő politikusok a vakkomondorra foghatják tettüket és még sorolhatnám. Virtuálisan lebunkózunk mindenkit aki szembe jön velünk a virtuális térben. 

A színházak sem maradnak ki a kulturális mélyrepülésből. Az alternatív vagy úgynevezett modern felfogású alkotások a "kimegyek a színpadra majd fejenállva visítok és levizelem magam" performansz stílus az hódít. Nem azért mert kultúra. Nem azért mert jó. Egyszerűen azért mert egy újgazdag, sznob közönség igényli mert a medencés partiján el tud dicsekedni vele hogy ő milyen modern felfogású. 

Mácsai Pali színháza kilóg a sorból. Más irányt választott. Ő a tűzzel játszó, vékony jégen lavírozó a hatalmat megfricskázó utat választotta. Az Örkény színház mer rendszerkritikus lenni. Határokat feszeget és itt álljunk meg egy szóra. 

A mai világban az emberek tele vannak feszültséggel. Iszonyatosan ingergazdag környezetben élünk. Negatív és pozitív hatások érnek mindenhonnan információ bombákkal támadják létünk minden percét. Egy idő után megtelik a belső tárhely, ahogy mondani szokták tele lesz a hócipő, és csinálni kell valamit. A legtöbb ember ezt feldolgozza átszűri osztályozza és a szemetet kiűríti agytekervényeiből. Van aki nem tudja ezt megtenni és magába folytja majd egy belső önpusztító, önmagát felemésztő folyamat indul meg és végül agykurkász igénybevétele szükségeltetik. Van akinél a felgyülemlett feszültség egy idő után kitör. Kiordítja magából. Megnyugszik, tárhely újra fogadóképes szép a világ...

A társadalmi rendre a politikára a kormányra ez utóbbi mintegy alvó vulkánként viselkedő emberek a legveszélyesebbek. 1848-ban a Pilvax kávéházban is egy ilyen vulkánkitörés történt és 1956-ban is. Sok ember életébe került mindkettő. 

A Kádár rendszer felismerte hogy kell egy lefúvószelep. Elcsépelt közhely hogy Hofi volt az. Valóban ő volt, de most nem róla beszélnék. Az Aczéli kultúrpolitika három T korszakában a Tiltott Tűrt és Támogatott doktrína idején is voltak rendszerkritikus filmek. Filmekről beszélek mert a színházi világot nem ismertem. Lehet hogy voltak ilyen színházi előadások is de nem éltem benne nem tudok hozzászólni. A legjelentősebb rendszerkritikus film a Tanú. Még Aczél György tűrőképességét is meghaladta és tíz évig fiókban pihent de végül mégis bemutatták óriási sikerrel. Ilyen rendszerkritikus film még a kevésbé ismert Sípoló Macskakő vagy a Kádár rendszer utolsó évében készült Eldorádó.

Mindez azt bizonyítja hogy a Kádár rendszer felismerte hogy a feszültséget oldani kell a gőzt ki kell ereszteni. Miért volt erre szükség? Azért mert demokratikus berendezkedésű országokban erre a feszültséglevezetésre vannak törvényes módszerek Úgy nevezik hogy tüntetés. A politikai-társadalmi feszültség levezetésének kiváló találmánya a személyes demonstráció. Egy kormány nem követhet el nagyobb hibát minthogy erőszakkal szétver egy tüntetést. A Kádár rendszer ezt kiváltotta humorral Hofi részéről meg filmekkel aminek az volt az üzenete hogy tudjuk a hibákat elvtársak nem kell kimenni tüntetni.

A rendszerváltás után megint szabad lett tüntetni. Viszont ebben a diktatúrából demokráciába átalakuló forrongó útkereső világban nem elég az utcai demonstráció. Mi történt? A balliberális kormány idején Kádári reflexből brutális módon szétverték a tüntetéseket. A jobboldali kormányok nem követték el ezt a hibát de a rendszerkritikát személyes sértésnek vették. Körülbelül annyi humorérzék volt és van bennük mint Virág elvtársban és Bástya elvtársban együtt. Pedig a kritika hasznos dolog. A kritika jobbító szándék és nem megsemmisítő szándék. 

Régi közhely az is hogy jelen világunk értékválságban szenved. Egyetemes emberi értékeket rombolnak le. A család fogalmát, a nemiség fogalmát a hit és vallás fogalmát. Az idősek tiszteletét a tudás tiszteletét az emberként viselkedő ember tiszteletét lerombolja egy nicknevek mögé bújó arctalan biomassza amiben feloldódik és semmivé lesz a kultúra utolsó csírája is. 

Az Örkény színház szembemegy a fentebb vázolt folyamatokkal és értéket teremt. Ha náluk beülsz a nézőtérre gazdagabb emberként mész haza. Egy kicsit felértékelődik a világ és még napok múlva is visszagondolsz az előadásra mert a hatása még tart. A színészgárda a legfiatalabbtól a legidősebbig a legjobbak közül való. Pali egy családias hangulatú remek közösséget hozott létre. 

Vegytiszta kultúra és vegytiszta rendszerkritika. Miről beszélek? A kultúrának olyan tömény esszenciáját soha nem éltem át mint az Anyám Tyúkja verses esten. Rendszerkritika?  A Diggerdrájver előadás. Ne tévedjünk, MINDEN Magyarországról kivándorló ember VEGYTISZTA rendszerkritika. Kell erre jobb példa annál ami a darabban elhangzik és a darab egészének az üzenete hogy a tisztességesen dolgozó ember MEGÉRDEMLI a munkájához méltó azzal arányos életszínvonalat? 

Nagyon érdekes az hogy a sportvilágban milyen kevés az az élvonalbeli sportoló aki edzőként is olyan sikeres tud lenni mint sportolóként. Ugyanakkor a színészvilágban színészóriásokból kiváló színházigazgatók lettek. 

Pali kiváló ember. Kiváló színész kiváló igazgató kiváló barát. Jó, biztos neki is vannak hibái. Kinek nincsenek?Nekem például a legnagyobb hibám hogy hibátlan vagyok, de ezt most hagyjuk.:)))))))))))

Itt Londonban a Magyar Házban voltunk Mácsai-Huzella zenés Villon estjén. Lenyűgöző előadás óriási élmény óriási siker. Az előadás után szünet majd beszélgetés az előadókkal. Én elhatározom hogy hozzászólok. Szépen fejben összeállítom a mondanivalómat, várom hogy szót kapjak. Pali elkezd beszélni az előadásról. Szóról szóra elmondja amit én akartam. Hánémá' megöli a poénjaimat. POÉNGYILKOS!!! :))))))))))))))))))))

Ugyanitt történt hogy a feleségem a húga számára akarta megvenni az előadás lemezét és dedikáltatni odavitte Palihoz. A sógornőm kedvenc színésze Pali, rajong érte és nagy dolog neki egy dedikált lemez tőle. Pali nagyon kedves szavakkal dedikálta a lemezt majd ajándékba odaadta a feleségemnek. 

Idén feleségem születésnapja alkalmából a sógornőm készített egy születésnapi emlékalbumot amibe a családtagok és ismerősök barátok írnak néhány kedves szót. Az albumból az oldalak kivehetők és sógornőm elküldött egyet Epres Attilának a másikat meg Palinak dedikálásra. Tisztelettel jelentem a művész uraknak hogy a küldemény visszaérkezett és könnyekig meghatódás keretében helyükre kerültek az albumban. Köszönjük, ha nagy leszek meghálálom.:))))))))))))))))))

Szóval Pali...

Gratulálok újbóli kinevezésedhez és járt utat a járatlanért el ne hagyd mert JÓ úton jársz örömet szerzel mindenkinek. Most írhatnék olyan ökörségeket hogy az Örkény színház világítótoronyként magasodik ki a színházak háborgó tengeréből de ez túl nyálas lenne.  Inkább azt írom hogy az Örkény színház fáradhatatlanul próbálja nyesegetni a kultúra vadhajtásait a hozzá beülő közönségről és beoltja őket egy nemes fa oltványával ami később édes gyümölcsöt terem, a kultúra gyümölcsét:)))))))))))))))))))))))))))))

Na jó ezt már én sem bírom röhögés nélkül szóval sok sikert karácsonykor találkozunk. 

30 komment

süti beállítások módosítása