HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Kövérmadár [swe]: @upgrade: Itt, ha jol tudom, akkor 25 nap. Viszont nem no idovel, mint Magyarorszagon. A kulonbo... (2018.12.14. 01:12) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Öreg tölgy: Jó zenék. Szeretem a jó zenét. Csak nem hallgatok. (2018.11.27. 19:54) Hogyan lettem illiberális?
  • diggerdriver: @bandika57: Köszi (2018.11.25. 19:18) Gőzgépfesztivál 2018
  • emzperx: Erre a gondolatmenetre van egy vicc amikor a megfagyott pocsolya öntudatra ébred - majd felteszi m... (2018.11.20. 20:46) Egy marék por
  • szociál: @Quercus erdész: Libsizel közben a góréd nyitott egy muszlimsimogatót, olyan nyelveseket váltana... (2018.10.16. 20:25) Mi van ha mégis?

Címkék

Egy marék por

2018.11.18. 14:20 diggerdriver

Két héttel ezelőtt másodszor láttam az "Azt meséld el Pista" című művet Mácsai Pál előadásában. Mégpedig itt Londonban a Szent István Házban. Pali egy színészóriás, Kossuth díjas művész, egy ikon a színházi életben. Ha jól értettem 16 éve játssza a darabot több mint 600 előadáson van túl, talán túlzás nélkül mondhatom hogy ez a darab az övé, az élete részévé vált. Én már láttam a darabot az Örkény színházban meg is írtam a kritikáját még akkor. Akit érdekel az itt elolvashatja:

 https://diggerdriver.blog.hu/2018/01/02/amikor_nem_olyan_jo_magyarnak_lenni

Amiről most írni akarok az teljesen más téma de a gondolatébresztő kezdő löketet egy, a darabban elhangzó mondat adta. Arról beszél Örkény hogy ő ugyan nem hívő ember de azért elgondolkozik rajta hogy az univerzum végtelen tömegéből miért pont ő lett az aki.  Nem pontosan idézem de valami ilyesmi a lényege. 

Na akkor ezt egy kicsit gondoljuk tovább. 

Az egész univerzum galaktikus porból és gázokból épül fel. A tömege és kiterjedése emberi ésszel felfoghatatlan.  Na de miért pont abból a néhány vödörnyi porból lettél te kedves olvasó? Erre még találnánk is választ. A végtelen fogalmából egyenesen következik hogy egyszer valahol a kozmikus pornak egy Föld bolygóvá KELL összeállni. Csodálatos módon ennek a bolygónak a hőmérséklet tartománya pont kedvez a víz létrejöttének ami az élet alapfeltételei közé tartozik. Ahogy a kozmikus por és gázok összeálltak egy tűzgömbbé attól kezdve a felszíne egy vegykonyha lett ami a porból, gázokból számtalan vegyi anyagot állított elő. Minden folyamat egyenesen vezetett egy belőle kialakuló másik folyamathoz. Ha a föld keletkezésének néhány milliárd évét egy nap 24 órájába sűrítenénk akkor az ember színre lépése valahol a 24. óra utolsó percének utolsó másodperceire tehető. Az egész folyamat végigkövethető és tudományos bizonyítékokkal alátámasztott történet. 

Kialakult az élet, állatfajok jöttek létre és kihaltak, az evolúció tette a dolgát.

MÍGNEM

Mígnem történt valami. Megjelent egy állatfaj ami merőben különbözött a többitől. A túlélésért folytatott versenyfutásban ÁLLVA hagyta a többi állatot. Olyan mértékben olyan gyorsan hogyha az ember fejlődését egy Marathon  futáshoz hasonlítanánk akkor a Homo Sapiens már átszakította a célvonalat mikor a legközelebbi rokona a csimpánz a startpisztoly dörrenésére még csak az egyik lábát emelte fel.

Mi volt az első lépés az emberré válás útján? Volt egy közös ős egy fán élő kistestű majom amiből a különböző emberszabásúak kialakultak és nagyjából párhuzamosan fejlődtek tovább. Az afrikai erdőkben és szavannákon egymás mellett élt a gorilla, a csimpánz, és az előember. Gyűjtögettek dögöket kutattak fel néha megfogtak valami kistestű zsákmányt és prédái voltak a ragadozóknak. Életmódjuk nem sokban különbözött a másik emberszabású fajtól.

Aztán történt valami. 

Megtanulta uralni a tüzet, és itt álljunk meg egy pillanatra. EZ az emberré válás első lépése és ebből következik minden további történés. NINCS olyan állatfaj amelyik ne félne a tűztől. A szavannatűz vagy a villámok által felgyújtott fa mindennapos az állatok életterében. Még haszonélvezői is. Összeszedegetik a szavannatűz által elpusztult rovarokat, rágcsálókat, hüllőket. Használni viszont nem tudják. Na innen indult el az emberré válás. 

Az előember észrevette hogy az elviselhetetlen forróság az égető lángok és a hideg afrikai éjszaka között van egy kellemesen meleg sáv ahol jó tartózkodni és védelmet nyújt. A ragadozók éjszakai vadászok. Az előember élete éjszaka volt a legnagyobb veszélyben. A tűz közelében ez a veszély elmúlt. Hogy hogyan tanulta meg táplálni a tüzet és megőrizni majd újra meggyújtani az már részletkérdés. A lényeg hogy az állatvilágban egyedülálló módon LEGYŐZTE A FÉLELMÉT és ez elindította egy úton. Mekkora óriási lépés volt ez. Minden állat menekült a szavannatűz elől. Minden állat menekült a villám által felgyújtott fa közeléből. Az előember szembement minden általa ismert viselkedésformával. 

Aztán ebből következett minden tovább. Az eszközök készítése a készletek felhalmozása, az osztálytársadalom kialakulása és elérkezünk a modern emberhez. 

Ahhoz az emberhez akinek van valamije ami mindenek fölé emeli. Összetett gondolkodási képessége. Van tudata és van lelke. Honnan kezdődik a tudat és honnan a lélek? 

Hajlamosak vagyunk az állatokat túlértékelni. Merthogy azok milyen okosak. Aztán így születnek ez olyan filmek hogy a nyomozókutya okosabb mint a rendező, a forgatókönyvíró és az egész stáb együtt. 

Na de maradjunk az eredeti kérdésnél. Hogy jutott el odáig az előember hogy egyáltalán közel menjen a tűzhöz? Hiszen semmi olyannal nem rendelkezett amivel a másik emberszabású, a csimpánz vagy a gorilla ne rendelkezett volna? Igazából mégcsak nem is ez a kérdés lényege és a történés különlegessége. 

Belegondolt már abba valaki hogy azóta mióta az első előember közel merészkedett a tűzhöz eltelt 2-3 MILLIÓ év és ezalatt az idő alatt UGYANEZT a lépést egyetlen más emberszabású nem tette meg?  MIÉRT nem? Miért rekedtek meg azon a fejlettségi szinten? A Marathoni versenynek miért ragadtak a startvonalánál? 

Ne azt vizsgáljuk hogy az ember miért emelkedett ki, miért indult el az úton hanem hogy a vele kortárs, ugyanolyan fizikai és szellemi képességekkel rendelkező genetikailag hozzá legközelebb álló, vele millió éveken ugyanazon a fejlődési pályán haladó kortársa MIÉRT NEM  tört ki az állati sorból? 

Itt érkeztünk el a nagy kérdéshez. Az ember kiválasztott? Miért kiválasztott? Ki választotta ki? Ki ruházta fel ŐT EGYEDÜL egy olyan képességgel amivel SENKI MÁST. 

A tudomány mai állása szerint az ember fejlődése több szálon több különböző földrajzi területen indult el.  Nyilván a fejlettségi fokok nem voltak azonosak és vagy kipusztult sok előember faj vagy más fejlettebb szinten álló fajok kipusztították. 

Most akkor térjünk vissza a kezdeti Örkényi kiindulóponthoz. Te, kedves olvasó a Homo Sapiens fajhoz tartozó ÉRTELMES ember vagy.  Lehetnél csótány, lehetnél virág, lehetnél mamutfenyő. Lehetnél egy kődarab. A kozmikus por a föld vegykonyhájában bármivé alakulhat de mégis ha leírok egy számot és mögé háromezer nullát teszek és azt mondom ennyi kilogramm az univerzum tömege akkor is alábecsültem. Viszont te, kedves olvasó ebből a felfoghatatlan tömegű porból pont egy 80 kilogrammos ember lettél. Miért pont te? Miért te lettél a galaxis kiválasztottja? Az a galaktikus por miért állt össze úgy hogy te legyél? 

Felruházva egy olyan képességgel amivel a földön egyedül az EMBER rendelkezik. CSAK és KIZÁRÓLAG az ember tudja hogy miből lett és mivé lesz. Az ember képes egyedül elvont gondolkodásra. Az embernek van szépérzéke, művészi hajlama, élet és halálfogalma, van erkölcsi érzékünk, a saját örömünkre alkotunk dolgokat míg az állatvilágban minden a túlélést és a szaporodást szolgálja. Mindez a tudat, és van ami ettől merőben más világot nyit az ember számára.

A lélek.

A lélek képes arra hogy az anyagon túl egy mások szellemi világot nyisson. A tudat nem tud szeretni és nem tud gyűlölni. A lélek igen.  A rossz embereket beteg LELKŰ embereknek nevezzük. A jó embereket jó LELKŰ embereknek. 

Az egész mondanivalómnak a lényege, a fő kérdése most következik. 

Az egész folyamatot tudományosan le lehet vezetni egészen az ősrobbanástól a tudat kialakulásáig. 

Na de a LÉLEK ebben nincs benne. Az egy külön entitás. Az más műfaj. Az nem materiális kategória. Van a léleknek evolúciója? Honnan indult? Harcolt már benned a tudat és a lélek? A tudat azt mondja nincs túlvilági élet. A lélek azt mondja van.

Kinek hiszel? 

A tudat az agy materiális világa. Neuronok világa. Pontosan meg lehet állapítani hogy az agy különböző központjait stimulálva milyen reakciók keletkeznek. Nade ezek fizikai stimulációk. 

A lélek nem vizsgálható orvosi bizgerentyűkkel. Csak agykurkász módszerekkel vizsgálható. A lélekhez csak egy másik lélek képes közelkerülni. 

A lelket vizsgálni, gyógyítani, építeni, rombolni, szeretni és elhagyni csak egy másik lélek képes. 

Ki adja a lelket? Honnan származik? A genetikának, a DNS átvitelnek nem lehet köze hozzá. Generációkon keresztül ateista famíliáknak is lehet hívő utódjuk, és hívőknek is ateista utódjuk, akkor is ha a nevelésük célirányosan a családi tradícióknak megfelelően zajlik. 

Értjük hogy mit akart Örkény mondani. Kik vagyunk és honnan jöttünk? Nem a porhüvelyünk hanem a lelkünk. Tudjuk-e vajon hogy a nevelés, az élet megpróbáltatásai mikor hatnak a tudatunkra és mikor a lelkünkre? 

Ha visszatérünk kozmikus por állapotába akkor a lelkünk hova tér meg? 

7 komment

Hogyan lettem illiberális?

2018.11.04. 18:43 diggerdriver

Előrebocsátom hogy gyengébb idegzetűek ne olvassák ezt a posztot. 

Tudják-e a tisztelt olvasók hogy a háziállatok megölésének hányféle módja van? Kezdjük a baromfikkal. A csirkének hátrafeszítjük a fejét és elnyiszáljuk a nyakát. A vért a földre vagy tálba folyatjuk későbbi fogyasztás céljából. Sokszor láttam és csináltam ilyet. A kacsának lefelé szorítjuk a fejét és a tarkóját vágjuk át. Minden esetben az állat testét magasabban tartjuk mit a vérző nyakat hogy az összes vér ki tudjon folyni. Kell hozzá gyakorlat. Láttam már átvágott nyakú csirkét a vájdlingból kiugorva átvágott nyakkal körbeszaladni az udvart. 

A nyulat megfogjuk két hátsó lábánál fogva és majd a lefelé lógó állatot tenyéréllel határozott ütéssel tarkón vágjuk. Szerencsés esetben azonnal elkezd a vér csepegni az orrából a nyúl lelke pedig az örökké zöld mezőkre költözik. Gyerekkoromban szinte napi rutin volt ez nálunk. 

A disznónak némi birkózás után rátérdelek a nyakára és a kést beszúrom a nyakába majd a kés hegyével egy fentről lefelé irányuló vágással elvágom a nyaki ereket. Néhány száz ilyen műveleten túl vagyok már.

Vágtam birkát és kecskét is már. Egyedül lefogva elnyiszálva a nyakukat. 

Végül a galambról. Nagyapám nagy galambász volt néha a galambjaival beültek idegen galambok is az ólba és azok sorsa húsleves formában realizálódott. Ő mutatta meg a galamb megölésének humánus módszerét. Bal kezünkkel szorosan megfogjuk a galamb testét majd a fejét jobb kezünk mutató és középső ujja közé fogva egy erőteljes rántással letépjük a fejét. Aztán megvárjuk míg kicsöpög a vére.   

Tudom milyen az mikor egy állat kivérzik. Mikor elhalkul a visítás mikor a test remegése megszűnik, mikor az utolsó rúgások elhalnak. Én még hallottam néhány hetes kecskegida csecsemőhöz hasonló sírását mikor nagybátyám elvágta a nyakát. A fenti módszerek egy mai ember számára már borzadályt keltő állatkínzó, horrorisztikus módszerek. A falusi ember számára az állat megölésének természetessége mindennapi gyakorlat volt. Ma már ez nincs így. A mai falusi emberek többsége egy csirke nyakát sem lenne képes elvágni. 

Ne menjünk bele most mélyebben etikai eszmefuttatások taglalásába de feltennék egy kérdést. Mi humánusabb? Tanyán vagy egy falusi csirkeudvarban kapirgálva leélni egy életet és nyakelvágva távozni a másvilágba vagy nagyüzemi körülmények között egy A4-es papírlap nagyságú területen végigszenvedni egy életet és utána "eurokonform" nyakelvágással meghalni? Döntsétek el. 

Egyet viszont ne felejtsünk el. Az állat nem tudja mi a halál. Nem tudja a halál fogalmát értelmezni. 

Lépjünk tovább

Kitört a béke. A második világháború óta eltelt 73 békeév. Világégés nélküli békeév. A mai generáció mit tud a háborúról? megnéz néhány hollywoodi háborús filmet amiben hektószám folyik a művér, belek omlanak ki és végtagok szakadnak le de azért tudjuk hogy a jelenet után a statiszta feláll, leporolja a ruháját majd elmegy a kantinba meginni egy coca-colát. 

Belegondoltunk-e már abba hogy mi a valódi háború? Amikor a könyvelőt, a péket, a patikáriust besorozzák katonának majd vagonokra rakva kiviszik Doberdóba, Isonzóba, Don kanyarba. Amikor nem csirkék nyakát kell elvágni hanem ismeretlen embereket lelőni, felrobbantani, szuronyrohamban leszúrni, úgy hogy bármelyik pillanatban eltalálhatja őket egy golyó vagy repesz. tudja-e valaki milyen -40 fokban hómezőkön menetelni papírtalpú bakancsban éhezve fázva. Orosz hadifogságban túlélni. Tudja-e valaki hogy mi az a verduni vérszivattyú? Mindkét világháború viszonylag jól van dokumentálva. Bőséges képi anyag van róluk. Megmutatom mi a VALÓDI háború.

Először nézzétek meg ezt a filmet ami a verduni vérszivattyúnak nevezett állóháború harctéri idegsokkot kapott katonáit mutatja. A verduni csata 10hónapig tartott és negyedmillió katona halt ott meg valamint félmillió sebesültet eredményezett.

 

„Micsoda vérfürdő. Milyen borzalmas látvány, micsoda mészárlás. Nem tudom szavakba önteni az érzéseimet. Még a pokol sem lehet ilyen szörnyű! Az emberek őrültek!” - olvasható a Verdunnél harcoló Alfred Joubaire francia katona nem sokkal halála előtt papírra vetett utolsó naplóbejegyzésében."

„A lábaimnál két szerencsétlen lény vonaglott a földön. Ruhájuk, kezeik, az egész testük égett. Élő fáklyák voltak. Másnap ott feküdtek, még hörögve. A felismerhetetlenségig meg voltak csonkítva. A bőrük teljesen fekete volt. Egyikük még az este meghalt, a másik egy rohamában gyerekkori dalokat dúdolt, az anyjához és a feleségéhez beszélt, a falujáról mesélt. Könnyek szöktek a szemünkbe. .. ” – Louis Barthas egy lángszórótámadásról"

„Mindannyian magunkkal hordoztuk a halottak szagát. A kenyér, amit ettünk, a poshadt víz, amit ittunk. .. minden, amihez hozzáértünk, a rothadástól bűzlött, mivel a körülöttünk lévő föld tele volt halott emberek testével. Nem lehetett megszabadulni a rettenetes szagtól. Ha eltávon voltunk, és beültünk egy italra valahova, csak percek kellettek, hogy a mellettünk lévő asztaloktól felálljanak és elmenjenek. Nem lehetett elviselni Verdun iszonyatos bűzét. ” – egy francia katona"

„Az emberek, akik olyan sokáig éltek ezekben a lövészárkokban, mint a mi katonáink, anélkül, hogy megbolondultak volna, sok dolgot biztosan képtelenek voltak már érzékelni. Szegény embereink túl sok borzalmat láttak, túl sok felfoghatatlan dolognak voltak szemtanúi. Nem tudom elképzelni, hogy ezt fel tudjuk dolgozni. Szerencsétlen kis elménk egyszerűen képtelen mindezt megérteni. ”– egy német katona"

Most pedig néhány kép.

Magyar halottak Doberdónál

8faa7a1f6dce533dbe17d9d5bfeb6ffe.jpg

Magyar halottak a Don kanyarban30767417.jpg30767418.jpg

Egyéb csaták és következményeik képekben.2010-12-13_122434.jpgbattle-moscow-december-1941-ww2-eastern-front-russian-illustrated-history-pictures-images-photos-007.jpg219386d744a73c1fb6439f3d1e8fffa2.jpg2016-07-26_185245.jpgce1ab251ceb0c7fa6f364c9403b42808_1.jpg2010-11-29_213831.jpg2011-01-20_210254.jpg092907-0655-hearwhatare1-600x415.jpg

Nézzétek az arcokat. Ezek az emberek könyvelők, pékek, és patikusok. Bármelyikünk születhetett volna abban a korban. Bármelyikünk szerepelhetne a képeken.235bb774688b2742c77a959f7e651bdb.jpg1447.jpgbattle-stalingrad-unseen-pictures-images-photos-ww2-eastern-front-russian-009.jpgbattle-stalingrad-ww2-rare-pictures.jpgcombat-medic-06-620x846.jpg

Nekik még az iskolában lenne a helyük.jhgd.jpg2011-11-20_095624.jpg2011-01-20_205658.jpg

Bármelyikünk vagy bármelyikünk nagyapja dédapja lehetne ott.dbb86af6283d3853ef61955d749a6666.jpgardennes-offensive-second-world-war-ww2-two-1944-pictures-photos-images-amazing-incredible-history-013.jpg1944-normandy-invasion-0100.jpg8c8b39272ded99aedc7b320b2a08d5dc.jpg
A kedves olvasó tegye fel magának a kérdést hogy ha egy csirke nyakát képtelen elvágni, akkor mit tenne a harctéren? Ma már természetesnek vesszük hogy senki nem akarja még egy állat vérét sem kiontani nemhogy emberekét. Ezzel semmi baj nincs . ma már ez nem mindennapjaink része vannak erre szakosodott emberek úgymint hentesek mészárosok az állatok esetében és hivatásos katonák az emberek esetében. 


Mi akkor a baj? 

Blogírói pályafutásomat a Határátkelő nevű blogon kezdtem. Ott indítottak utamra a saját blogommal sokat köszönhetek az ottani bloggazdának és kommentelői társaságnak. Liberálisnak vallottam magam és én ezzel elégedett voltam. Aztán egyszer valaki betett egy kommentet. Talán valami háborús téma volt és ő tudományosan levezette hogy apáink vére amit a harcmezőn hagytak Isonzónál, Doberdónál, a Don kanyarban nem egyéb mint egy kupac szar. Valami olyan elképesztően gusztustalan agyament magyarázatot adott hogy tudományosan bizonyított tény hogy a szar az elhalt vértestekkel van tele és azért apáink emódon hagyták vérüket az említett helyeken. A legnagyobb döbbenet az volt hogy a tisztelt kommentelőtársaság harsányan röhögve a poénon ünnepelte őt. Annyira hogy a bloggazda külön kiemelve a hozzászólást főhelyen publikálta a poszt után. 

Számomra ez volt a vég. Úgy gondolom hogy ott akkor megmutatkozott a liberalizmus esszenciája. A se Istent, se embert, se ősöket, se áldozatokat nem tisztelő elembertelenedett eszmevilág a liberalizmus megmutatta valódi arcát. Ez már nem szabadság nem szabadosság hanem legalja legalpáribb minden erkölcsi tézist alapjaiban tagadó pusztító és romboló eszmerendszer. Innen már nincs lejjebb. Ez a vég. Itt lehet azt mondani hogy a világ megérett a pusztulásra. Az egyszerű katona számára nem létezett a politika. Nem volt beleszólása hogy most akar a vágóhídra menni vagy nem. Az én nagyapáim Gaszt Gyula pékmester és Horváth András csordás nem jelentkezett hogy Isonzóba akar menni és harcolni akar a császárért. Mégis vitték őket. Azokat a harcmezőket magyar vér öntözte. Friss kiontott MAGYAR vér. Őseink vére. Tiszteletet érdemelnek. A fenti képek alapján aki egy kicsit is átérzi mit élhettek át a katonák, függetlenül attól melyik oldalon harcoltak az tiszteli emléküket. 

Na attól a pillanattól lettem én illiberális. 

A probléma az hogy manapság az illiberális meghatározás a magyar nyelvben Fideszest jelent. Nyilvánvaló hogy én mint illiberális nézetű ember egyetértek mindennel ami illiberális. Ha azt a magyar kormány teszi akkor azzal. Ez nem jelenti azt hogy a magyar kormány híve lettem, mindössze annyit hogy az illiberális harcukkal és döntéseikkel egyetértek. 

Ha egy kis tejet akarok inni nem kell megvennem a tehenet. A magyar balliberális ellenzék minden nem liberálist Orbánseggnyalónak tekint. A történet nem ilyen egyszerű. Az ellenzék óriási válságban van. Nincs ütőkártya a kezükben. Valójában egy tökalsójuk sincs. SEMMIJÜK sincs csak egy túlhaladott túltolt hiteltelenedett eszméjük amihez görcsösen ragaszkodnak. Ennyi az eszköztáruk. Magukat nem tudják feldicsérni nem tudják vonzóvá tenni, nem tudnak kínálni SEMMIT. Sírva könyörgök legalább egy nevet mondjanak hogy ki alkalmas jelenleg Magyarországot vezetni? Csak egy nevet. Hallottam már sokszor valami Bárki nevű emberről de látta már valaki vagy még mély illegalitásba vonulva szamizdatot ír? Tegyük fel hogy igaza van az ellenzéknek. Magyarországon nincs szólásszabadság. Igaz. Egyetértek. Az állásával játszik aki a kormányt a pártot a vezért bírálja. Maffiaállam Magyarország? Az. Ha holnap bármelyik magyar ember tulajdonát megkívánja egy kormányhoz közelálló ember akkor azt megszerzi. Így vagy úgy de megszerzi. Nyiss egy kocsmát, egy vágóhidat, egy tüzépet. Ha holnap a polgármester szemet vet rá vagy egy képviselő strómanja akkor olyan gyakori vendég lesz nálad a NAV hogy  amikor este ráfordulsz a feleségedre azt veszed észre hogy a NAV tökeit vakargatod.

Mindemellett számos eredményt is fel tud mutatni a kormány. Nem sorolom mert az eredményeit alátámasztja a választói támogatottság. Nyertek? Igen. Nyernének most is? Igen. Nyerni fognak? Amíg ilyen ellenzék van addig lazán, bármikor. 

Amikor ezt leírom akkor jön a kérdés. Miért nem jössz haza? Miért mentél el? Ezek a töltelékkérdések. Ugyanis ÉRV nincs. Érvek helyett vagdalkozás van. Aki nincs velük az ellenük van. Ez ilyen egybites logika de a tábor bekajálja. Bármilyen illiberális jelöltnek örülnék aki harcol Brüszel ellen, de kiveszi a maximumot amit lehet az EU-ból. Mert ez az ország érdeke. A legnagyobb döntési önállóságot megőrizni és haszonélvezőnek lenni. Hiszen eddig kelet Európa haszonélvezője az EU volt. Elszipkázta a munkaerőt alacsony bérekkel kizsákmányolta az országot, semmi kivetnivaló nincs abban ha visszaveszünk valamit. 

Szóval ki a jelöltetek? 

334 komment

Gőzgépfesztivál 2018

2018.10.12. 22:06 diggerdriver

Megint eltelt egy év és mi jó szokásunkhoz híven újfent meglátogattuk a Hemel Hempstead-i gőzgép fesztivált. Én kamerát használtam és a videóblogomba fel is töltöttem a felvételeket két videóban:

https://www.youtube.com/watch?v=y6sS6CJKlZY&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=QrpqMh_qB6Y&t=179s

Az alább következő felvételeket a feleségem készítette, ezeket fogom kommentálni. Szerencsénk volt. Egész héten esős szeles hűvös idő volt de mikor szombaton kilátogattunk megjavult az időjárás és csodálatos enyhe idő lett napsütéssel kicsit felhős éggel. Szokás szerint megint traktor pótkocsin utaztunk a parkolóból a helyszínre.

Első szekció mindjárt az vintage autók bemutatója. Természetesen az angol gyártmányok domináltak a kiállított járművek között. Anglia gazdag ország hagyományosan őrzik a hagyományt, elképesztő gazdag veteránjármű klubélettel óriási pénzeket ölnek bele a régmúlt emlékeinek fenntartásába. Az angol autó maga az utolérhetetlen elegancia, mondhatnánk hogy ránézésre sugárzik belőlük az örökkévalóságnak épült elegancia, de ez nem igaz. Ipari hulladékok tömkelegét gyártották autónak csúfolva. Szerethetjük, és rajonghatunk az angol autókért csak ne hazudjunk önmagunknak. Mondjuk ki hogy minősíthetetlenül szar autókat gyártottak és többek között ezért nincs jelenleg angol autóipar. Mindettől függetlenül amíg léteztek hihetetlenül gazdag választékban ontották a gyárak szebbnél szebb sportosabbnál sportosabb járműveket. Csodáljuk és dicsérjük szépségüket hagyománytiszteletüket, becsüljük meg egy letűnt kor műszaki bravúrjait. 

Az első képen egy egérszürke Daimler látható amelyik az utolsó csavarig megegyezik a Jaguár korabeli típusaival merthogy a Daimler a Jaguár tulajdona volt és csak hozzáértő szem veszi észre a különbséget.dsc00023.jpg

A Daimler egyébként a királynő kedvence is, a királyi garázsban több Daimler is található, II. Erzsébet gyakran használja őket sőt régebben szívesen vezette is autóit. A lenti képen a négy autóból a két középső Daimler. Jó szemmel talán kivehető a hűtőrács felső részének bordázata ami a Jaguároktól megkülönböztette.dsc00024.jpg

A következő autó egy nagyon különleges márka ritka példánya, egy Jensen C-V8. Hatezer köbcentiméteres Chrysler motor hajtotta. Korának egyik leggyorsabb négyszemélyes autója volt.dsc00025.jpg

Nagy divat volt valamikor a favázas autó. Szépek, stílusosak és ennek a későbbi utánérzése egyes amerikai autókon a famintás matrica a karosszéria oldalán. dsc00026.jpg

Ha már a faváznál tartunk, jöjjön az utolsó favázas autó a kevés megmaradt angol manufaktúrából ahol még kézzel gyártanak minden karosszéria elemet, ugyanakkor a legkorszerűbb műszaki technika kerül beléjük. Retró forma és blokkolásgátló, faváz és katalizátor jól megfér egymással a Morgan-ben.dsc00027.jpgdsc00043.jpg

Ez a fesztivál egyben társadalmi esemény is. A kiállított régiségek mögött a tulajdonosok felállítják sátraikat és ott laknak három napig. Vannak akik csak kijönnek egy nagy amerikai csatahajóval...dsc00033.jpg

...és a Buick mögött piknikeznek.dsc00028.jpg

Egy régi nagy múltú több mint 150 évig fennálló teherautó és buszgyár terméke ez a Foden. Olyan ronda hogy már szép.dsc00036.jpg

Ez pedig az első lépés a lakóautók felé. dsc00046.jpgdsc00048.jpg

Aztán elérkeztünk egy legendás lófajta a shire bemutatójához. A világ legnagyobb lófajtája, őseik már a római korban is éltek. Ezekből a nagytestű angol lovakból tenyésztették ki a shire fajtát a középkorban mert olyan ló kellett amelyik elbírja a páncélos lovagok súlyát. Jellegzetességük az óriás termeten kívül a hosszú szőrrel fedett pata.dsc00057.jpg
dsc00056.jpg

Ez egy nagyon érdekes kép.dsc00050.jpg

Mit látunk rajta? A háttérben alig láthatóan működik egy stabilmotor. Erről meghajtást kap egy központi állvány csapágyazott tengelye amiről aztán meghajtják a gépi kalapácsot, a fűrészt, a fúrógépet, a vizes köszörűt és egyéb gépeket. Ugyanakkor meghajtanak vele egy dinamót is ami áramot termel egy jól látható kapcsolószekrénybe.  A balesetveszélyen kívül van több hátránya a rendszernek és ezt váltotta fel később az a megoldás hogy a stabilmotor tengelyéről közvetlenül hajtották meg az áramfejlesztőt és minden szerszámgép saját hajtó villanymotort kapott. a villanyvezetékeket tetszőleges hosszban különálló munkaboxokba tudták elvezetni hatékonyabb lett a munka.

A teherautók következtek a látnivalók között. Csodálatosan felújított régi megbecsült munkaeszközök.

Jó poén a Ford Mustang futó ló emblémája a Ford felirat fölött.dsc00062.jpg

Öreg katonazöldre festett Bedford tűzoltóautó.dsc00067.jpg

Ez is egy Bedford.dsc00064.jpg

Scammell teherautó. Kurbli van az elején, azt azért megnézném hogy kurblizzák be.dsc00065.jpg

Matador teherautómentő nyitható első szélvédővel.dsc00068.jpg

Csőrös Bedford a Magas Fák nevű farmról.dsc00069.jpg

Tűzoltóatóvá alakított Land Rover Defender.dsc00074.jpg

T-diamond öszkerékhajtású csörlős teherautómentő.dsc00091.jpgdsc00099.jpg

Régi idők tanúja, egy gyanúm szerint erdei farönkvontató. Az elejére csak annyi van írva hogy Autótraktor.dsc00087.jpgdsc00086.jpgdsc00089.jpg

Ez pedig egy öreg VOLVO kamionmentődsc00092.jpgdsc00088.jpg

Ezzel az 1938-as tűzoltóautóval egy tipikus angol házaspár vonult fel.dsc00081.jpgdsc00085.jpg

Vajon melyik kutya szájából húzták ki ezt a szerencsétlen gyűrött angol zászlót? Nem volt egy vasaló a közelben?dsc00109.jpg

Végre megérkeztünk a gőzgépek világába.dsc00112.jpg

Csodálatosnál csodálatosabb vasboglyák sorakoztak egymás mellett. A többségük felfűtve menetkész állapotban.dsc00146.jpgdsc00114.jpgdsc00115.jpgdsc00117.jpgdsc00124.jpgdsc00138.jpg

Ezek a kis gőzgépek pedig hobbi célból házilag megépített szerkezetek. Boldog lehet az a gyerek akinek az apja ilyen hobbinak hódol.dsc00119.jpgdsc00144.jpg

Itt éppen az egyik lánchajtásos gőzteherautó differenciál művének a működését tudakolom meg.dsc00130.jpgdsc00135.jpgdsc00137.jpg

Itt akkor egy kicsit megpihentünk mert elértünk a kifőzdék területére. Hagyományszerűen minden évben itt esszük meg autentikus spanyol ételünket a paella-t. Ez nem más mint kiváló rizseshús minden jófélével vegyítve.dsc00151.jpgdsc00153.jpgdsc00155.jpg

Most pedig egy nekem életreszóló élményről szeretnék beszámolni. Hosszú évek óta évről évre megfigyeltünk egy idős házaspárt akik egy fülbemászó dallamot játszó zenegéppel egy kórház javára gyűjtöttek pénzt. Ők azok. A kép 2016-ban készült.20160731_131514.jpg

Aztán sajnálattal vettük észre hogy tavaly nem jöttek. Az idén viszont már messziről hallottuk az ismerős dallamokat és nagy örömmel vettük észre hogy itt vannak. Sajnos az idős hölgy hiányzott helyette egy idősebb férfi volt ott. Kérdeztem a papát hogy miért nem voltak tavaly. Azt mondta nagy volt a sár és nem jöttek. Nem akartam direktben rákérdezni a felesége hollétére ezért aztán nem kérdezősködtem tovább. Viszont mikor látta hogy nagyon tetszik amit csinálnak akkor felajánlotta hogy tekerjem én a zenegépet néhány percig. Óriási élmény volt. Fantasztikus.Persze aztán adakoztam bőkezűen a kórház javára. dsc00159.jpgdsc00161.jpg

Ezután jöttek örök kedvenceim a stabil motorok. Az ő hangjuk a legszebb zene egy műszaki ember füleinek.dsc00165.jpgdsc00166.jpg

Aztán a bazársor volt soron. Mindent árultak és még annál is többet.dsc00168.jpgdsc00171.jpgdsc00179.jpg

Láttunk még egy nagy zenegépet meg egy igazán stílusos retró babakocsit aztán kifelé vettük az irányt.dsc00183.jpgdsc00182.jpg

A kapunál várt a traktor amelyik visszavisz minket a parkolóba. Érdekes volt megfigyelni hogy egy ilyen traktor pótkocsin is van mozgássérülteket, babakocsikat felliftező szerkezet.dsc00189.jpgdsc00190.jpgdsc00200.jpg

Csodálatos nap volt az idő kedvezett nekünk a feleségem professzionális képeket készített, ezúton is köszönet neki.dsc00195.jpgdsc00192.jpg

21 komment

Mi van ha mégis?

2018.08.27. 15:41 diggerdriver

Az utóbbi időben a helyzet fokozódik. Nem alaptalanul. A liberális világrend és az EU agóniáját látva és tapasztalva azok útólsó rúgásait egyre jobban jobbra tolódok. Hogy úgy mondjam átrugdosnak a jobboldalra. Továbbra is vannak liberális és konzervatív nézeteim, nagyjából fele-fele arányban de mégis egyre jobban elutasítom a szabadelvűség mérhetetlenül romboló tanításait.

Nem akarok most arról beszélni hogy családokat közösségekké tették, a nőket férfivá, a gyerekeket pedig semleges neművé nevelik. Beszéltem már erről korábbi posztjaimban. 

Az ember azt a rövidke létét itt a földön jólétben akarja leélni. Már őseink is ezért vándoroltak az orosz sztyeppéken amíg aztán megálltak a Kárpát medencében. 

Amiről most beszélni szeretnék az az hogy mennyire igénye az embernek a szabadság a demokrácia az életszínvonalának függvényében.

Vannak olyan országok ahol demokrácia szinte nyomokban sincs mégis óriási gazdaságok és folyamatosan fejlődnek haladnak előre, nő az életszínvonal, az emberek elégedettek. Például Kína, vagy Szingapúr tipikusan ilyen országok. Kínában egy vezérelv van, az hogy bármit elérhetsz csak ne bíráld a rendszert. Volt ott próbálkozás demokratikus átmenetre de szó szerint beletaposták az aszfaltba. Szingapúrban olyan alapvető emberi jogaidat sem gyakorolhatod hogy rágógumit rágcsálj vagy pornófilmeket nézzél. Fúj mekkora botrány. 

Volt aztán a világban próbálkozás a népi demokráciákra, magyarul a kommunizmus bevezetésére, és itt álljunk meg egy percre. A szocialista világrend NEM a demokrácia hiánya miatt bukott meg. Az emberek nagyon jól beleszoknak és nagyon jól viselik a demokrácia hiányát. Gondoljunk bele kit érdekelt az átkosban hogy nincs többpártrendszer? Hogy nincs szabad utazás nyugatra? Nagyon jól beleszoktunk, csak kenyér legyen. Amikor aztán az embereknek lesöpörték a padlását és ideológiát kaptak kenyér helyett akkor egyből kitört a forradalom.

Mi hozta helyre a dolgot? A három szoba három gyerek négy kerék biztosítása mindenkinek. Nem, ez még nem az Orbán féle három szoba...

Minden ember tudott építeni egy kádárkocka házat, fel tudott nevelni három gyereket és vehetett egy Trabantot vagy Zsigulit. Ott akkor megvalósult az Orbáni szlogen és Orbán pontosan tudta mit kell ígérni a népnek.

Viktor pontosan átvette a kádári konszolidáció receptjét. Vagyis korlátozni a demokráciát, korlátozni a szólásszabadságot, de ADNI a népnek. A Fidesz első kormánya abba bukott bele hogy NEM adott a népnek. A demokráciát a szólásszabadságot sikeresen korlátozták, az ügyészséget megvették kilóra de a népnek nem tudtak adni. Bele is buktak.

Az azt követő "eeemúúút nyóóóc év" balliberális ámokfutását most hagyjuk. 

A közvetlenül mögöttünk lévő nyolc év mit hozott? A demokrácia további lebontását. Az alkotmány egy naponta átírható röhej, a köztársasági elnöki poszt vicc, szólásszabadság nincs.

Viszont a népnek ad. VÉGRE ad. A választások előtt beszéltem néhány otthonival. Fidesz szavazók lettek. Azt mondta mindegyik hogy "nekem adott". Senkit nem érdekel a korrupció. Senkit nem érdekel Mr 20%. Senkit nem érdekel Mészáros Lölő stróman. Ja hogy a munkahelyen nem lehet a Fideszt szidni...

Nem szidják. A magyar ember hamar beletanult az új játékszabályokba. Tegyél a zsebembe a többit viheted.

A balliberális ellenzék SEMMILYEN jóslata nem jött be. Évekig ekézték Matolcsit hogy bele fog bukni az ország az unortodox gazdaságpolitikába. NEM bukott bele. Nem baj majd bele fog bukni az egykulcsos adóba. NEM bukott bele. 

Most az új csodafegyver az hogy de majd ha az Unió nem pénzeli tovább Magyarországot. 

Tisztelettel megkérdem mi lesz ha abba sem bukik bele? Mi lesz akkor? készül már az új csodafegyver? 

Orbán adott egy kiváló családi adórendszert. Adott egy kiváló lakáshoz jutási rendszert a családoknak. 

Természetesen ez egyik sem kiváló a balliberális oldalnak. Miért is? Mert nem ők találták ki és nem nekik hozza a szavazókat. 

Ha valaki azokat a dolgokat dicséri amit Orbán adott a népnek az automatikusan Orbánseggnyaló lesz. Mint ahogy én is az lettem. Az ellenzék MINDIG a kormány bukására játszik, csakhogy az egyben a magyar ember életére negatívan kiható dolog.Ha a kormány jól teszi a dolgát akkor a magyar embernek is jó. Persze az ellenzék csapdában van. JOBBAT ígérni nem tud marad az "Orbán takarodj". 

Ezt az egész posztot azért írtam meg hogy feltegyem a kérdést:

Mi lesz ha Orbán egy sikeres országot csinál? Mi lesz ha végre nemcsak jár hanem JUT is a magyar embernek? Mi lesz ha megcsinálja? Mi lesz ha felépít egy demokráciájában korlátozott, jóléti társadalmat? 

Mi van ha megcsinálja?

Mi van ha az angolok nem buknak bele a Brexitbe? Mi lesz ha jól jönnek ki belőle? 

Balliberális barátaim akkor mit fogtok mondani? 

148 komment

Fatornyos kisfalum

2018.06.17. 18:33 diggerdriver

Ez a poszt egy bicskei barátom tiszteletére íródott. Izing Tóni egy igazi tősgyökeres bicskei família valódi lokálpatrióta sarja. Az Izing család egy régi, nagy köztiszteletnek örvendő család Bicskén. Nincs ember aki ne ismerne legalább egy Izinget. Tóni a család azon kiválósága aki szívén viseli Bicske sorsát, aki tesz Bicskéért, akivel jó Bicskéről beszélgetni. Van egy kiváló blogja amiben minden történés naprakészen dokumentálva van, és mindenki minden friss hírről onnan értesül. Időnként mikor hazamegyek összeülünk némi serital társaságában és megbeszéljük a világ dolgait.

Tónikám csak így tovább:   http://bicske.blog.hu/  

Na szóval....

A cím hamis. Se nem fatornyos, se nem kicsi, se nem falu.  A több mint harminc éve városi rangot kapott tizenkétezres lakosú Bicske nekem mégis fatornyos kisfalum marad. Ez az írás nagyrészt Bicskének állít emléket. 

Miért mondom azt hogy nekem mindig falu marad? Nem vagyok szociológus így a saját szavaimmal próbálom megfogalmazni a falusi lét ismérveit.Mivel a gyerekkoromat a 70-es években ott töltöttem arról a korszakról írok most. A falusi ember a közösségi ember tipikus megformálója. A szomszédok, az utcabeliek mind ismerik egymást és nagyrészt háztartásbeli feleségek orális hírközlő mechanizmusa kiválóan tette a dolgát. Magyarul ment a pletyka ezerrel és fent említett női hölgyek előtt semmi sem maradt titokban. Az utcában csak a mi házunk előtt volt kispad és az ott összegyűlt élő térfigyelő kamerarendszer egyedei hatékonyabb hírforrások voltak mint a BBC, Szabad Európa, és Petőfi  rádió együttesen. Néha én is ott voltam de hamar elhangzott hogy "menjél játszani ne hallgasd itt a szót" . Az a közösség nem azért járt temetésre hogy leróják tiszteletüket, hanem hogy megfigyeljék és másnap a kispadon kibeszéljék hogy ki volt ott, de leginkább hogy ki NEM volt ott. Anyám naprakész volt mindennap hogy ki halt meg miért halt meg vagy miért nem halt meg. Persze előfordult hogy mondta nekem hogy a Brenner szabóhoz se visszük többet a nadrágszáradat felvarratni mert meghalt, viszont a tisztelt úriember másnap jött velem szembe a Bóza presszóból. Aztán délután három körül oszolj volt mert mire jöttek haza a férjek a munkából akkorra minden háziasszony a tűzhely mellett tette a dolgát hogy a férfiember mindennap más és friss vacsorát kapjon. A falusi lét a szoros emberi közösségi lét esszenciája. A férfiak kispadja a kocsma volt amivel a község minden része bőven el volt látva, és hát ott beszélték meg hogy ki kihez megy disznóvágáskor lefogni a disznót, vagy szüret előtt hordót mosni esetleg bort fejteni, cefrét levinni a pálinkafőzőbe. A 70-es években szinte az egész ország építkezett. Természetesen családi és baráti munkahelyi közösségek kalákában húzták fel a házakat és este a kocsmában öblítették le a légutakon megtapadt port. Mert ugye egy sör nem sör, két sör az fél sör, négy sör az EGY sör, de EGY  sör az nem sör...

Mint ahogy fentebb írtam minden utcának megvoltak a hírcserélő gócponjai, magyarul pletykafészkei, na de ez a sok kicsi információs központ hol cserélte ki híreit? Természetesen a heti piacon. A piac a falusi ember emblematikus találkozási pontja. A falu különböző pontjain lakó rokonok, barátok gyerekkori társak, kispadközösségek szóvivői ott cseréltek információt. Két melltartó és három alsónadrág megvétele között pontosan tudták kinek volt a lakodalma a Kertvárosban, és mire hozzácsaptak öt zoknit addigra a friss házasok el is váltak.

Mi gyerekek iskolából hazamenve bebasztuk a táskát a sarokba(másnap reggel a lecke az eminens tanulókról lemásolva az iskolában) és irány az utca. Alaphangot megadva kiültünk az árokpartra egy- egy nagy szelet zsíroskenyérrel lekvároskenyérrel, aztán foci. Az én anyai nagyanyám előbb meghalt mint nagyapám és az ő haláláig három éven át én hordtam neki az ételt. Este öt óra felé anyám kiállt a ház elé és egészen sajátos módon szólított haza. Jaaniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!! az "a" betüről mélyen indítva az "í" betűt egészen a magas C-ig húzva hosszan kitartva mint Maria Callas. A mozdonyfütty ehhez képest halk távoli suttogásnak hatott. Na akkor hazaballagtam ahol már várt egy kis fekete táska benne egy tejeskannában a leves, és mellette lábosban pörkölt nokedlival, Biciklire fel és irány nagyapám ha fújt ha esett. Nagyapám nagy galambász volt, néha szólt hogy eredj hátra az ólban van két idegen galamb ami beült az idevalókkal vidd el csináljátok meg levesnek. A galambok kivégzése az én feladatom volt de nem írom ide a széplelkek kímélése okán.

A mi utcánk járda felőli oldalán hatalmas vastagtörzsű akácfák sorakoznak. Minden ház elé esik két-három amiket minden évben visszavágnak a törzséig. Aztán újrasarjad és következő évben megint visszavágják. Így nem nő meg akkorára hogy kidőléssel a házakat fenyegesse mégis dús zöld lombot ad. img-2141.JPGViszont még van egy járulékos haszna. A újrasarjadt ágak tövében az odahulló levél elrothadva kiváló táptalaja a laskagombának. Na nem annak a hibrid, se íze se bűze foszlott szélű zsákos tenyésztett laskának, hanem az igazi vadon termő gombának.oyster-mushroom-landscapes-nature-autumn-wood-natu-4420.jpg

Na mi minden évben végigjártuk a fákat és szatyorszámra vittük haza a laskát. A vad laska szinte sötétlila feszes rugalmas húsú, nem foszló hanem befelé hajló szélű kiváló aromájú gomba.

Ebben az utcában, ebben a házban nőttem fel. A házat apám építette sajátkezűleg. Azóta új gazdája gyönyörűen felújította. img-2130.JPG

A mi kis falunk földrajzilag kiváló elhelyezkedésű település. Nincs túl közel a fővároshoz de még  olyan távolságra van ahonnan mindennap be lehet járni. Ellenkező irányba indulva még közelebb van Tatabánya ami akkoriban virágzó bányászváros volt. Valamint helyben a faluban is volt munkalehetőség bőven. Faipari KTSZ. VÍV, MMG, és az elmaradhatatlan TSZ. Aki nem talált helyben munkát az feljárt Budapestre. A Bicskeiek általában Kelenföld állomáson szálltak le és az állomás nem túl nagy körzetében helyezkedtek el. A Csokigyár, a Zamat, a Keltex, a Tejgyár, a Gamma, a Kábelgyár tele volt Bicskei dolgozókkal.

A kofák a tatabányai piacra hordták a baromfit és a tojást mert a bányászfeleségeknek semmi sem volt drága. Néhány műhelytitkot elárulok ne mondjátok senkinek. A libát téglaporral kevert kukoricával kell tömni mert akkor nagy lesz a mája. Ha nem elég sárga a csirke azon egy kis padlósárgító segít. Ha a kipréselt szőlőtörkölyt felöntöd vízzel és az mégegyszer kipréseled majd megtámogatod néhány mázsa répacukorral abból piacképes őstermelői bor lesz. Csaxólok.

A falusi ember mindennek és mindenkinek nevet adott. Legnagyobb sajnálatomra ezek a nevek kivesztek és a hálátlan utókor a politika eszementségével megtámogatva elfogadja ezt. A ló másik oldala szindróma a rendszerváltás utáni kor sajátossága. A bicskei fő utcának ami valami csoda folytán megmaradt egy nagyon széles gyönyörű virágos utcának a végén templommal, régen Sárköz volt a neve. img-5437.JPGAztán mi más lett volna mint Lenin út. A rendszerváltás után Leninből Szent István út lett. Miért kellett beállni a sorba? Miért jó az hogy mi lettünk a hárommilliomodik Szent István nevét viselő főutcájú település? A nép ad egy nevet amit a szájhagyomány továbbvisz. Ha a Sárköz jelző igaz volt valamikor de már nem igaz akkor a nevet is ki kell dobni? Ahol én felnőttem az Egysor utca volt. Merthogy egyik oldalon voltak csak házak. Aztán beépítették a másik oldalt is és már a neve sem Egysor utca. Folytathatnám. A Kistószeg nem Kistószeg. A Hegyi köz nem Hegyi köz. A Bika kút nem bikakút. A Szél utca nem Szél utca. Ez egy teljesen értelmetlen gyakorlat. Rengeteg ember kapott valamikor családnevet a foglalkozása alapján.  Na most ha a valamikori Szabó Géza utódai nem szabók lesznek hanem asztalosok akkor a nevüket változtassuk meg Asztalos Jenőre mert hiszen a valamikori ük-ük nagyapja volt szabó foglakozású és arról kapta a nevét de ez a helyzet már nem áll fenn? Utcaneveknél miért nem lehet követni ezt a gyakorlatot?


Térjünk vissza néhány szó erejéig a bikakútra. A falusi ember a gyakori családneveket jelzőkkel látta el. Például volt Csúzi kovács, joszti Kelemen és vörös Kelemen. 

Valamint volt csordás Horváth. Ő volt az én apai nagyapám. beolvasas0030.jpgA kisgyerek én vagyok a képen.Azt tudni kell hogy én késői gyerek vagyok. Az én szüleim 1926-ban születtek, nagygyszüleim mind az 1800-as évek végén. Nagyapáim az ELSŐ világháborúban harcoltak. Aktív munkás éveik a két világháború közötti időszakra esnek. Nagyapámnak öt gyereke született, a legidősebb Feri nagybátyám elesett a második világháborúban.   A másodszülött Laci bácsi megúszta néhány év orosz hadifogsággal. Az öt testvérből már csak a legfiatalabb Pityu bátyánk él aki a háború utáni korszak kiváló labdarúgója volt a helyi focicsapatban.

Abban az időben Bicske község elöljáróságának, vagyis magának a községnek saját hízómarha csordája volt. Az adóbevételek mellett ennek a haszna is a község pénztárába folyt be. Ez kétemberes állás volt de az én nagyapám elvállalta egyedül, dupla fizetésért. Szolgálati lakás is járt az állással ami egy helyen volt a csorda istállóival, ezt a mai napig Pásztorháznak nevezik az idősebbek. Az én nagyapám csordás volt nem pedig gulyás. A szarvasmarhákat őrző gondozó embereket nevezik csordásnak vagy gulyásnak, de a két tevékenység különbözik egymástól. A csordát mindennap hazahajtják, míg a gulya kint éjszakázik úgynevezett szabadtartásban. Az én gyerekkoromban a tanári szolgálati társasház előtti téren még volt maradványa egy gémeskútnak. Ehhez a gémeskúthoz hajtotta nagyapám mindennap a hízóbika csordát itatni. Ezért nevezték azt a teret Bikakútnak. Ma már emléke sincs annak a kútnak. Ott állt ahol ez az út elágazik.img-5433.JPG

A falu gerincét tősgyökeres köztiszteletben álló iparos és mezőgazdász családok alkották. A Pálffy kádárok, a Csúzi kovácsok, A Göllner patikusok, a Gaszt és a Szomolányi pékek valamint hogy gazdálkodókat is mondjak az Izing és Perbai családok.

A Gaszt pék az én anyai nagyapám volt. Hét gyereke született, három fiú négy lány. Anyám volt a legidősebb. Ezen a képen még csak öt gyerek van, a középső pöttyös ruhás az anyám.beolvasas0004.jpgA falú főutcáján volt a Gaszt pékség és kenyérbolt. Egy nagy kapun kellett bemenni a belső udvarba, ahol jobboldalt volt maga a pékség kemencékkel, és elől az utcára nyíló bolttal. Baloldalt a lakóépület volt hosszan hátranyúlva. Nagyapámnak volt 4-5 alkalmazottja valamint a nagyobb gyerekek segítettek be a vállalkozásba. Az egyik fiú és az egyik lány a pék szakmát kitanulva pékként mentek nyugdíjba. A hét gyerekből már csak ő a nyugdíjas pék Irén néni él. Jómódú iparos család volt akihez napszámosok jártak a hatalmas kertet gondozni. A saját boltjukban árulták a kenyeret és lovaskocsikkal hordták a környező falvak boltjaiba még a többi kenyeret, pékárut.  Nagyanyámnak mosókonyhája volt, külön épület a spájznak, és személyre szóló csak ő általa látogatható zárható WC-t használt. Nagyapámnak hatalmas mély borospincéje volt nagy baromfiudvar ás hidas látta el a családi gazdaságot. A hidas az olyan fedett fából készült disznóól ami lábakon áll. Módos gazdáknál volt olyan. Mindez a jólét nem akadályozta meg őket abban hogy anyámat fiatal lányként felküldjék Budapestre zsidó családhoz szolgálni. Ez volt abban az időben rend. Így néz ki ma a Gaszt ház, a főutcán.6_3.jpg

Mikor apám udvarolni kezdett anyámnak hát hogy úgy mondjam az iparos família nem repesett az örömtől. Az ő lányuk egy csordás fiával? Na ne... Apám azért volt olyan tökös legény hogy amit akart megszerezte így sok választást nem hagytak Nagyapáméknak.beolvasas0055.jpg 

A háború után ment tovább a pékség amíg két bőrkabátos elvtárs belépett az üzletbe és emigyen szólott "Gyula bácsi ezt a pékséget mától a magyar állam használatba veszi. Maga holnaptól itt dolgozik mint alkalmazott de a mai bevételt már ne vegye ki a kasszából".

Nem, nem államosították. Kevesen tudják hogy kétféle eljárás létezett. Amikor államosítottak valamit, vagyis egyszerűen állami tulajdonba vették, valamint volt az állami használatba vétel mikor a tulajdonjogot meghagyták az eredeti tulajdonosnak de az üzemet az állam használta tovább. Ez utóbbi volt az enyhébb eljárás mert a tulajdonos halála után az örökösök eladhatták az ingatlant.

A sors nem volt kegyes a Gaszt gyerekekhez. A legfiatalabb állítólag belekeveredett az 56-os forradalom eseményeibe és 57-ben öngyilkos lett. Lehet hogy segítettek neki. Két fiú és egy lány alkoholproblémákba halt bele. A többi három lánytestvér élete békésebb volt. Anyám, apám halála után még 22 évet élt és utolsó éveit nővérem gondozása alatt töltötte.  Jóval nyolcvan éven túl azon a héten halt meg mikor mi indultunk ide Londonba. A másik lánytestvérük köztiszteletnek örvendő boltvezetőként ment nyugdíjba Szárliget községben és szintén hosszú nyugdíjas évek után nyolcvan évnél idősebben halt meg. A harmadik testvér még ma is él.

Én viszonylag sokat jártam Gaszt nagyszüleimhez. A 60-as években apám a KOMÉP-nál dolgozott mint kőműves ,anyám a bicskei malomban.beolvasas0018.jpg Arra emlékszem hogy reggel négy órakor keltettek, feltettek egy bicikli csomagtartójára és eltoltak nagyapámékhoz. Ott aludtam fél nyolcig majd átsétáltam a néhány száz méterre lévő óvodába. Mikor vége volt az óvodának akkor visszamentem de először felnéztem a malom ablakába. Ha kint volt egy ceglédi kanna akkor mentem nagyapámékhoz mert a kanna azt jelentette hogy anyám dolgozik és majd jön értem. ha nem volt kinn a kanna akkor mehettem haza mert már otthon volt.

Anyám becsületes neve Gaszt Margit volt. Fiatalnak csak Micike. Késöbb Manci, majd Manci néni. Mindenki így ismerte. Minden bicskei történést tudott és még annál is többet. A képeken élete három szakaszában látható.beolvasas0002.jpgbeolvasas0030_1.jpgbeolvasas0110.jpg

Most lássunk néhány képet Bicskéről és a családról. Ez a malom aminek legfelső emeleti ablakában ceglédi kannával jelezték hogy hova menjek óvoda után.2_2.jpg

Bicskének van egy központi főtere egy gyönyörű parkosított résszel sétálóutakkal és a tér közepén egy nagy kör alakú virágoskerttel. Így nézett ki régen. A képen anyám, a nővérem és én vagyok úgy 1965 környékén.iuz.jpg

Itt szintén az a virágoskert van apámmal és velem.m.jpg

Ma ugyanúgy megvan az a kőfal. Egy Kossuth szobor van a közepén.7_2.jpg9_1.jpg

Néhány kép még Bicskéről. Ez a ház a város legjellegzetesebb és egyben legszebb épülete a Göllner ház. Bicskének ez a központi része ahol a templom áll a főut végén a domb tetején és jobbra a fent bemutatott park van. Viszont a szocialista korszakban elkövettek egy hibát. A templom és a Göllner ház közé felépítettek egy Áruházat. Ezt még súlyosbították egy mellé épített Kék Csillag nevű étteremmel. Mindkét épület a kor legocsmányabb szocreál stílusában épült betonförmedvény. Szerencsére az éttermet már elbontották, állítólag az Áruházat is nemsokára eldózerolják. Nem kár értük egy fekély volt mindkettő  a városképen.10_1.jpg

Végül bemutatok néhány képet a családunkról. Ez a fotó 1969-ben készült apai nagyszüleim aranylakodalmi ünnepségén. A mi családunk látható rajta. Egy proli család. Már csak ketten élünk, a nővérem és én.k.jpg

Itt én és az unokatestvérem látható apai nagyszüleinkkel. A labdát tartó gyerek én vagyok.beolvasas0034.jpg

Ez egy hasonló kép, csak anyai nagyszüleimmel és másik unokatestvéremmel.beolvasas0008.jpg

Ez itt apámról egy munkaszüneti kép.beolvasas0016.jpg

Ez pedig egy idősebb kori fotó.beolvasas0072.jpg

Végül pedig rólam egy néhány napos....liu.jpg

....és egy 37évesen készült kép. A képen mellettem álló úrhölgy a mostani feleségem.

beolvasas0007.jpg

Szóval innen indultam. Ebből a fatornyos kisfaluból és még ma is oda térek vissza. Ott van a házam a családom a gyerekkorom, az emlékeim. Ha Isten is megsegít akkor talán a nyugdíjas éveimet is ott fogom tölteni.

Végezetül még egy érdekességet elmondanék. Az idősebbek emlékeznek a Zárai-Vámosi énekes házaspárra. A Wikipédiában a Bicske szócikknél is szerepel hogy vámosi János Bicskén született. Na pontosan azon a telken ahol most a házam áll. Mikor odaköltöztem egy öreg parasztházat vettem meg amit úgy ahogy lakhatóvá tettem apámmal és abban laktam amíg a telek másik felén építkeztem. Na abban a parasztházban született az énekes és tudtommal az anyai nagyanyja nevelte fel. A ház Babosa Károly tulajdona volt és a felsége akit Babosa néninek szólítottak nevelte Vámosit. Érdekes hogy bicskei gyerekkoráról, szüleiről sehol semmi írást nem találtam az interneten. Nem tudni hogy miért a nagyanyja nevelte.

39 komment