HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • diggerdriver: @MAXVAL bircaman közíró: Dögunalom. Annál már a semmi is jobb. (2019.07.20. 06:59) Gyerekiahóra...
  • MAXVAL bircaman közíró: @diggerdriver: Most újra megjelent, furcsa. (2019.06.07. 18:40) Brexit
  • lpt1: Ó, a családoknak kifizetett támogatásoknak megvan a hozadéka bel- és külföldön is. (2019.04.23. 16:33) Billog
  • diggerdriver: @Sütemény1975: @emzperx: Így van, azért a moziélményt nem lehet űberelni. (2019.04.08. 08:21) A mi kis Mozink.
  • Sir Bates dö Hól: Megértem atyai büszkeséged... (2019.04.02. 19:42) Retró fesztivál

Címkék

Brexit

2019.04.21. 10:24 diggerdriver

Nem volt szándékomban írni erről. Az utóbbi időben viszont annyi orbitális baromság kering a britekről hogy miért léptek ki az Unióból hogy  muszáj egy kicsit más megvilágításba helyeznem a dolgokat. Olyanokat hallani hogy még midig nem tudták túltenni magukat a gyarmatbirodalmuk elvesztésén, sőt olyan kapitális ökörséget is hallottam már rádióadásban hogy az angolok magukat az Atlanti Óceán közepére pozicionálják félúton Amerika és Európa közé.  Minősíteni sem lehet ezeket az agyrémeket bár miért csodálkozzak mikor olvastam olyat hogy a magyarok még mindig nem tudták feldolgozni Trianon traumáját.  Mit lehet erre mondani? 

(Az alábbiakban az angol jelzőt kéretik britként értelmezni mert zavaróan sok szóismétlés lenne csak briteket emlegetni.) 

Hogy mégis mi vezetett a Brexithez beidéznék ide egy anekdotát.

"Louis Antoine Henri de Bourbon–Condé, Enghien hercegét Bonaparte tábornok, mint Első Konzul 1804-ben összeesküvés gyanújával külföldről elraboltatta és kivégeztette.
A kivégzés nyomán felháborodás hullámzott végig az európai királyi udvarokon.                                                Antoine de Boulay gróf, Meurthe megye küldötte nyilvánosan kijelentette: „Ez több, mint bűn: ez hiba.” („C'est pire qu'un crime. C'est une faute.”; C'est plus qu'un crime, c'est une faute). Ezt a „bon mot”-t korabeli fültanúk hallották és idézték, de mivel Boulay képviselő nevét a nagyközönség alig ismerte, találó mondását később gyakran Fouchénak, sőt magának Talleyrand-nak, az emberrablás értelmi szerzőjének tulajdonították."

Miről van szó? Egy politikus bűnt elkövethet hiszen tudjuk nagyon jól hogy kimossák belőle és következmények nélkül élhet tovább. Ha hibázik az viszont a saját, de inkább egy egész ország sorsára kihat. 

Cameron hibázott. A brit függetlenségi párttól az UKIP-tól szavazókat akart elcsábítani. Ez a párt egy euroszkeptikus párt aminek fő célkitűzése az EU-ból való kilépés, a brit függetlenség visszaállítása. Cameron, az UKIP szavazóinak saját oldalára állításáért beígérte hogy ha nyer akkor népszavazást tartanak az EU-ban való bennmaradásról. Vagy kilépésről.  Az első hibát itt követte el. Nem ismerte fel a brit néplélek sajátosságait. 

Én akkor mint néhány éve itt élő bevándorló, a szavazás előestéjén megmondtam hogy az angolok kilépnek. Senki sem hitt nekem. Miről van szó? A köztudatban az terjedt el hogy az angolok képmutatóak, mellébeszélnek és soha nem azt mondják amit gondolnak. Tény az hogy úgy küldenek el a picsába hogy alig várod hogy mehess, és úgy rúgnak ki a munkahelyedről hogy te érzed kellemetlenül magad . Én mosolygó gyilkosoknak szoktam nevezni őket. 

Ennek viszont nincs köze a képmutatáshoz. Ez egy kultúrmáz. Köztudott hogy az angolokat tartják a világon leginkább kultúrembereknek. Még ha ezt a futballszurkolóik viselkedése néha cáfolja is azért a köztudatban mélyen gyökerezik ez a vélemény. Nézzétek meg miről szólnak az angol vagy amerikai filmek? A mindig minden helyzetben tökéletes úriemberként viselkedő angolról. A Híd a Kwai folyón című film mit mutat be? A barbár japánokkal szembeni angol kultúrembereket. James Bond miről szól? A legnehezebb helyzetekben is kultúremberként helytálló britről.

Ezek filmek. Honnan vették a mintát? Nagy Britannia gyarmatbirodalom volt. Ugye volt az a mondás hogy a Brit birodalom felett soha nem megy le a nap. A gyarmatokon elsőrendű feladat volt megőrizni a fehér ember kulturális felsőbbrendűségét. Mondok egy példát. Kelet Afrika brit gyarmat volt. Rengeteg brit farmer telepedett ott le és élt valamilyen hasznot hozó tevékenységből. Kávétermesztésből, állattenyésztésből például. Ezek az emberek keményen dolgoztak azmellett hogy sok helyi feketét is foglalkoztattak. A brit kolóniákban a brit farmokon volt egy íratlan szabály. Bármilyen koszos poros nehéz embertpróbáló munkát végeztek napközben, este szmokingban a nők estélyi ruhákban jelentek meg a vacsoránál, a háttérből libériás pincérek szolgálták fel az ételeket italokat és minden este egy vacsorával egybekötött társasági összejövetel volt. Egyszer megkérdeztek egy farmert hogy miért van ez? Azt mondta hogy így védekeznek az elvadulás ellen. Hogy ne váljanak vademberekké. Indiába például csak akkor engedtek belépni valakit ha megfelelően sok pénze volt ahhoz hogy ne rombolja le a fehér ember tekintélyét. Egy indiai elvégezhette a fehér ember munkáját de fehér ember soha egy indiaiét. 

Szóval ez a kultúrmáz, ez a kultúrattitűd okozza hogy az angol mást mond mint amit gondol. Sokszor hallom hogy itt a boltokban nem őszinte az eladók mosolya. Kit érdekel? Miért számít ez? A mosoly az emberi kommunikáció legpozitívabb eleme. Ez képmutatás? Hátbazmeg amikor reggel felkelsz kimész a teraszra és az mondod a mélységesen utált szomszédodnak hogy jó reggelt az nem képmutatás? Mégis jó reggelt kívánsz. Nézzen magába mindenki és gondolkodjon el rajta hogy ugyanazt mondja-e amit gondol. Ugye van az a mondás hogyha minden gondolat valósággá válna akkor tele lenne az utca halottakkal meg terhes nőkkel. 

Szóval ez a kultúrmáz alakította az angol néplelket olyanná amilyen. A felszín alatt ugyanolyan idegengyűlölő ugyanolyan homofób ugyanolyan rasszista mint bármelyik másik nép. A gyarmati lakossággal évszázadokig együtt éltek. A többsége Angliába kerülve beilleszkedett és átlagpolgárként éli az életét. Az generáció amelyik a Brexitre szavazott már születése óta együtt élt ide költözött gyarmati őslakosokkal. Velük járt iskolába velük barátkozott velük dolgozott. 

Aztán történt valami.

Kelet Európában ledőlt a vasfüggöny, az országok többsége csatlakozott az Unióhoz, Anglia meg elsőnek nyitotta meg a munkaerőpiacát a keletről jövőknek.

A brit szigetre rászabadult egy KULTÚRIDEGEN néptömeg. Lehet hogy a gyarmati lakosság kultúridegenebb mint a kelet európai márcsak azért is mert nem keresztények viszont volt idő összeszokniuk. Kelet Európából viszont néhány éven belül kaptak egy olyan tömeget akikről semmit sem tudtak. Az országnak, a gazdaságnak ez a szakemberáradat jót tett. Ahol építés van ott fogyasztás is és a gazdaság szárnyalni kezdett. A lakosság viszont ezt másképp élte meg. Kicsi jelentéktelen dolgok ÖSSZESSÉGE vezetett a Brexithez. Mondok egyet. Valamikor itt az volt a szokás hogy a buszmegállóban érkezési sorrendben álltak az emberek és várták a buszt. Van is erről egy Mr Bean jelenet ami ezt bemutatja. Aztán az vették észre az emberek hogy jön a lengyel és eléáll. Jön a román és eléáll. Jön a magyar és eléáll. Ma már ha megáll a busz akkor öldöklési sorrendben szállnak fel az emberek. Mi a szokás Magyarországon? A boltokban a pénztárnál sorban állnak az emberek de a buszmegállóban nem. Képzeljük el hogy Magyarországra betelepedne néhány millió ember egy olyan kultúrkörből ahol a boltokban NEM állnak sorba a pénztárnál. A magyar ember hogy tolerálná ezt? Ez csak egy piti apró nüansz de hány ország hány piti nüansznyi szokáskülönbsége kell ahhoz hogy az emberek megsokallják?

A vidéki angol esetleg alig találkozik bevándorlóval. Viszont újságot olvas, tv-t néz. Milyen információk jutnak el hozzá? Egy lengyel kiírtotta a családját. Egy román megkéselt valakit az utcán. Egy magyar bekattant a munkahelyén és a markolóval szétszedte az épülő házat. Egy litván elgázolt valakit és cserbenhagyta. Albánok lányokat raboltak el prostituáltnak. Lehetne folytatni a sort. Nem az a hír hogy Stanislaw Krasnewsky lengyel vendégmunkás lakást vett és saját valamint környezete legnagyobb megelégedésére békésen él családjával  Hendonban.

Megemlítenék azért egy elterjedt tévhitet is. Egetverő hülyeség az hogy a bevándorlók elvették az angoloktól a munkát és letörték a fizetéseket. Marhaság. Ugyanaz történt mint a Németországba költözött tízmillió törökkel. Elvégzik azt a munkát amit angol nem nagyon akar. A fizetéseket meg a piac határozza meg és egyébként is elég magas a minimálbér azt pedig nem lehet letörni. Én soha nem dolgoztam kevesebbért mint egy angol és ha a szektorban lejjebb mentek az órabérek akkor az angolé is, ha feljebb mentek akkor az enyém is. 

A fentiekből talán érthető hogy hogyan élték meg az angolok az utóbbi húsz évet. EZÉRT volt nekem nyilvánvaló hogy megszavazzák a Brexitet. 

Aztán elkövettek a politikusok még egy hibát. Nem volt B terv. Egyszerűen nem készültek fel rá hogy kilépnek. Nem számoltak ezzel az eshetőséggel. Ez olyan amatőrizmus hogy megáll az ész. Ez a hozzánemértés csimborasszója. Ez megbocsáthatatlan. Mi az hogy kiírnak egy népszavazást és csak az egyik nyerési esélyével számolnak? Egy afrikai banánköztársaság törzsfőnökének több esze van mint a brit parlamentnek összesen.

Kérem szépen, valamikor a rendszerváltás után az egyik párt a halálbüntetés visszaállításával kampányolt Magyarországon. Akkor mondta egy IQ mínusz politikus hogy nem szabad kiírni ezügyben népszavazást mert a nép úgyis megszavazná. Nabazmeg. Ha tudom a várható eredményt akkor nem kell népszavazás? Ha tudom a várható eredményt akkor nem kell felkészülni a másik eshetőségre? Ha én kiírok egy népszavazást a hallbüntetésre akkor két dolog lehetséges. Vagy megszavazzák vagy nem. Ha nem akkor semmi tennivalóm hiszen nem változik semmi. Viszont ha igen akkor már a népszavazás megtörténte ELŐTT keresek egy ácsot aki csinál egy bitófát és keresek egy hóhért. 

Remélem hogy mostmár egy kicsit érthetőbb lett a Brexit megszavazásának a háttere.

271 komment

Retró fesztivál

2019.03.31. 21:00 diggerdriver

Régi adósságomnak teszek most eleget ezzel a fejezettel, mert elmaradtam a tavalyi retrófesztivál dokumentálásával. Ezen rajtam kívül már minden családtagnak korhű ruhája volt. Azt vettük észre hogy évről évre többen öltöznek be. Már önmagában a kornak a bemutatása óriási ötlet hiszen a XX. század legizgalmasabb évtizedei voltak az 50-es 60-as évek polgári szempontból. A rock and roll korszak, a gazdasági felemelkedés korszaka a diáklázadások, a polgárjogi harcok, az űrkutatás beindulásának korszaka a szexuális forradalom, a fiatalok életigenlésének korszaka amit kifejeznek a színes ruhák a pörgős rock and roll zene a hatalmas amerikai autók és sok egyéb. Ez Magyarországon a Nagy Generáció korszaka. 

Igazából már mindent megírtam már az elmúlt években a fesztiválról most inkább egy videó és képes beszámolót tennék közzé.

.

Ez az autó amire azt szokták mondani hogy sok amerikai kislány vesztette el az ártatlanságát a hátsó ülésén. 20180811_104907.jpg

Az alábbi autókból minden amerikai autógyártó piacra dobott modelleket mert az egyik legjelentősebb piaci részesedést ez a kétszemélyes platós kisteherautó produkálta. Az F150-es Ford volt az ikon de a többiek is szorosan felzárkóztak mögé.20180811_105448.jpg20180811_130939.jpg20180811_143823.jpg

Ennek a VW Transporternek a lakóautóvá alakított beltere akár a magyar konfekciószocializmus 70-es éveiben készült volna.20180811_105540.jpg

A kilátogató közönség tagjai közül évről évre többen öltöznek be korhű ruhákba. thumbnail_17.jpgthumbnail_29.jpgthumbnail_31.jpgthumbnail_56.jpgthumbnail_60.jpg

Ez az autó kilóg a sorból. Az USA-ban természetes hogy szinte minden autó automata váltós. Na ez NEM automata. 20180811_110611.jpg20180811_110558.jpg

Csodálatos szépek a felújított autócsodák de nekem mégis a kedvenceim az úgynevezett fellelési állapotban megőrzött autók.  Szinte kézzelfogható rajtuk a történelem.20180811_105804.jpg20180811_105840.jpg

Ezek a tipikus hippi Volkswagenek.20180811_114656.jpg20180811_132712.jpg

Feleségem is korhű ruhában csinosan pózol egy korabeli Ford mellett.thumbnail_57.jpg

Ő pedig mintha egy mesefilmből gurult volna elő.20180811_133858.jpg

Most is mint minden évben korhű ajándéktárgyak tömegét árulták20180811_112535.jpgthumbnail_3.jpgthumbnail_6.jpgthumbnail_16.jpg

Én is megtaláltam a vásárfiát.thumbnail_73.jpg

A V8 őrülete a bicikliket is megfertőzte.20180811_105920_0.jpg

Lányom pedig minden képzeletet felülmúlóan csinos volt.20180811_110043.jpg20180811_110705.jpg20180811_111328.jpg20180811_133525.jpgthumbnail_25.jpgthumbnail_47.jpgthumbnail_61.jpgthumbnail_75.jpg

Azon a széken a Marilyn Monroe órát megvettem a lányomnak.20180811_110924.jpg

A mindent felfaló autó.20180811_113008.jpg

Amerikai legenda a Ford Mustang.20180811_125703.jpg

A kortalan szépség. Rolls Royce.20180811_132743.jpg

Szépen festett kamion.thumbnail_64.jpg

Van aki már gyerekként retró babakocsiban nyomul.thumbnail_76.jpg

Olajoskanna az oldalán sörnyitóval.thumbnail.jpg

2 komment

Billog

2019.03.02. 16:04 diggerdriver

Ez a poszt egy aluliskolázott alulképzett bevallottan proli posztja. Makacsul prolinak vallom magam mert ezt az egy szellemi örökséget hagyta rám apám és én büszke vagyok erre az örökségre. Megint egy politikai helyzetelemzés következik vulgáris szókimondó formában. Akinek nem tetszik az úgy járt.

A billogot többféleképpen használják. Régen állatok tulajdonjogának igazolására egy, a tulajdonost igazoló jelet sütöttek bele az állat valamelyik testrészébe. Vagy pedig a társadalom által kivetett úgymond rosszéletű embereket jelöltek meg vele hogy mindenki tudja kivel áll szemben. Bűnözőket kurvákat stb... Talán a leghíreseb ilyen megjelölt a Három Testőrben szereplő főgonosz milady. Lényeg hogy a billogot a letörölhetetlenség szándékával sütötték valakire. 

A FIAT cég valamikor közkedvelt és jó autókat gyártott. Talán a 60-as évek végéig. Aztán valami elromlott. Hamar szétrohadó, folyamatos műszaki problémákkal küzdő autókat kezdtek gyártani. Vita tárgya hogy a mai nap is, vagy már ez megváltozott jó irányba. A németek azt mondták hogy ki se kell hozni a szalonból mert már a katalógusban szétrohad. Egy biztos a FIAT a közvéleménytől egy billogot kapott. A szar olasz autó billogát. Tegyük fel hogy hirtelen elkezdenek megbízható autókat gyártani. Mennyi időbe telik a megbízható FIAT imázsát felépíteni? Néhány emberöltőbe biztos.

A falusi embernek a már 30 éve a faluban lakó bevándorló is gyüttment. Ha valakit meggyanúsítanak gyilkossággal de kiderül hogy ártatlan az haláláig gyilkos lesz a falu szemében. 

Na most térjünk rá a politikára. A fentiek ismerete szükséges a továbbiak megértéséhez. 

A Fidesz negyedik kormányzati ciklusát tölti. Mi az első ami az emberek eszébe jut a kormányzó pártról? A gátlástalan leplezetlen, kirakatba tett korrupció és tolvajlás. Már az első kormányzati ciklusukban rájuk égett a billog. A székházügy a Kaya Ibrahim Josip Toth féle cégeladások és még sok egyéb. Minden kormányzati időszakuk a pofátlan tolvajlás jegyében telt, telik. 

Van egy barátom aki szerint az időközben hozott jóléti intézkedések megfogják változtatni az emberek véleményét merthogy el fognak gondolkodni hogy ha ilyen sokba kerül például a családprogram akkor mégsem lophatnak annyit. 

ÓRIÁSI TÉVEDÉS. Nem tud a Fidesz olyan átlátható tiszta üvegzsebű kormányzást folytatni 100 éven keresztül hogy a billogtól megszabaduljon. Elkéstek és tévedtek. A Fidesz tolvajkormányként vonul be a történelembe. Na nem mintha ez a magyar választópolgárt egy kicsit is zavarná abban hogy rájuk szavazzon. Az ellenzéken kívül senkit sem zavar hogy lopnak. A magyar ember így szocializálódott. (Természetesen te vagy a kivétel kedves olvasó mielőtt...)  Ő is visz mindent ami nincs lebetonozva és MINDEN politikusról tudja hogy lop és akkor hazudik mikor mozog a szája. 

A Fidesz saját tábora sem vonja kétségbe a lopás tényét. Ők azt hozzák fel mentségül hogy a másik oldal is lop. A másik oldal azzal menti magát hogy igen de a Fidesz aztán többszörösét és nyíltan és pofátlanul a szemünk előtt. 

Mintha mérték számítana. Ha elvágják a nyakad az kisebb bűn mintha elvágják és még ki is beleznek?

Hogy valóban olyan sokat lopnak vagy nem azt nem tudom. Egy biztos. MEGTEHETIK. Miért? Csak egy név a magyarázat. Polt Péter. Ő az aki áll a vártán és elporlad rajta minden feljelentés  minden vád  minden gyanú, ő a Fidesz garanciája a következmények nélküli tolvajlásra. A következő időben jöhet bármi a billogot az isten se mossa le róluk. A vád ki lett mondva beleégett az emberek tudatába innentől kezdve ezt tényként kezelt alapvetés.

Nem esek bele abba az ellenzéki hibába hogy MINDEN amit a kormány tesz az rossz. A liberálisok a demokráciát 29 éve mindennap temetik, a Fidesz kormányzása diktatúra, Orbán pedig a patás ördög. 

Elemezzük egy kicsit ki a kormányzati munkát. 

A kommunikációjuk hatásos csak gyomorforgató. A Soros György elleni kampányt kajálják a népek pedig önmagában közröhely. Milyen ország az amelyik fél egy aggastyán tőzsdelovagtól? Ki ő? Osama Bin Laden reinkarnációja? A világ ura aki egy tollvonással eltörli Magyarországot a föld színéről? Magyarország fél egy embertől? Tízmillió ember fél egy idős bácsitól? Ha igen akkor az egy gyenge ország, egy gyenge kormány. 

Sajtószabadság. Elkövetik sokan azt a hibát hogy összeszámolják hány média és hány sajtótermék van egyik meg a másik oldal kezében és aszerint temetik a demokráciát. Attól függ a sajtószabadság hogy ki számolja. Pedig  ez nem számít. A nézettség és az olvasottság számít. Hogy melyik oldal üzenete hány emberhez jut el az számít. A kormány még besegít ebbe az óriásplakátokkal és máris az egész ország Sorosozni kezd. 

Szólásszabadság. Közeledünk a Rákosi rendszerhez ezen a téren. Ott volt utoljára hogy a melóst vegzálták a kimondott véleményéért. Mert ABBAN a rendszerben a melósnak is volt vesztenivalója. Elvitték kitelepítették vagy csak simán megverték, feketelistára tették stb... A Kádár rendszerben ez már nem állt fenn. Az értelmiségieket megfigyelték de a melós mondhatott bármit. Úgy voltak vele addig nincs baj míg kimondja, ha csönd van akkor van baj. Fideszék visszatérnek a Rákosi érába. MEGINT van a melósnak vesztenivalója. Az állása, a kenyere. Ennek elvesztése nagyobb csapás mintha megvernék. Fideszék pedig élnek vele. A mamelukok, a csinovnyikok tudják a dolgukat. A seggnyalás érdem lett. A túlteljesítő ganaj ember megbecsült kutya az asztalnál. Ez nagy hiba. A félelem és a demokrácia nem fér össze. A félelemben tartott ember csak a diktatúrában eszköztelen. Demokráciában, szabad választások demokráciájában félő hogy a szavazófülke magánya bátorrá teszi. 

Minden ellenkező híreszteléssel szemben Magyarországon demokrácia van. Néhány területen korlátozott de a szabad választás még garantálja a demokráciát. Itt álljunk meg egy kicsit. Gyakori a vád hogy megváltoztatták a választási törvényt. Nem számít. Ez csak az ellenzék gumicsontja. 2010-ben még nem volt megváltoztatva mégis kétharmaddal nyertek. Az első ciklusban meghozták a lényeges kétharmados törvényeiket és utána nem számít mennyivel nyernek csak nyerjenek. Ostoba emberek még mindig ott tartanak hogy ha nem változtatják meg a törvényt akkor nem nyernek. Dehogynem . Ráadásul törvényi felhatalmazásuk volt arra hogy megváltoztathatják. 

Kultúrpolitika. A Kádár korszak kultúrpolitikája nagyságrendekkel szabadabb volt. Aczél elvtárs a rendszerkritikának is teret adott. Ma minden kultúrát közvetítő eszköz állami csöcsön lóg. Ha a csöcsöt elvonják tőle tönkremegy. Ilyen egyszerű. Innentől kezdve az rendeli a nótát aki fizeti a cigányt. Ugye érthető? Orbán a legelső miniszterelnöksége idején megrendelte a saját nagyságát bemutató filmet a Hídembert. A film üzenete pont ellentétes Orbán tetteivel. Az építő hidat verő ember helyett, az árkot ásó,megosztó, embereket szembefordító családi, baráti és munkahelyi közösségeket tönkretevő embert kellett volna bemutatni. Várom a mostani Orbán éra gigantomán filmjét. 

Nem, Nincs diktatúra Magyarországon. ÖNKÉNYURALMI rendszer van. Bármelyik csókos megkíván valamit azt meg is kapja. Így vagy úgy de az övé lesz. Rongyrázás, pökhendiség, kivagyiság, gátlástalanság jellemzi a Fidesznyikeket. 

Gazdaság. Az unortodox gazdaságpolitika fényes győzelmet aratott. Az ellenzék egyetlen jóslata sem jött be amelyik az összeomlására mutatott. A gazdaság köszöni szépen jól van. Matolcsi zseniális gazdasági szakember, a megfelelő ember a megfelelő helyen.

Család és adópolitika. Az egyik fő ok amiért harmadszor is nyertek. Végre a csóró melósnak is van esélye lakáshoz jutni. Régen mi volt? Proli csinált három gyereket kapott kedvezményes kölcsönt aztán összerántotta a famíliát és felhúzott egy kádárkockát.  Most csinál három gyereket megkapja a kedvezményes kölcsönt , amit lazán kifizet abból a pénzből amit NEM kell adóban befizetnie, mert van három gyereke és anélkül hogy a kisujját mozdítaná alátolnak egy lakást kulcsrakészen. Nyilván ingyenebéd nincs. Három gyerek felnevelése nem kis feladat. Az ellenzék persze kézzel lábbal tiltakozik rendkívül hatásosan, így aztán Orbánnak megint összehozták a harmadik kétharmadot. Nagy gratula faszfejek. 

Aztán Viktor bejelentette a hétpontos csomagot ami az ellenzéknek a kegyelemdöfés volt azóta a helyüket sóval hintették be, emléküket megőrizzük. Gyanítom a következő választásig lesz még néhány jóléti intézkedés és az a néhány lézengő ritter is Tasmániába költözik akik ellenzéknek merik nevezni magukat még. 

Külpolitika. A magyar külügyminiszter egy olyan figura akinek megpillantásakor egy becsületes magyar zsebében kinyílik a bicska és ökölbe szorul a kéz. Az az igazi hamisítatlan tenyérbemászó arc akit még a mentőben is ütnék. HA. Ha nem lenne olyan kiváló külügyminiszter. Kemény, határozott Magyarország érdekeit szem előtt tartó bátran kiálló figura akiből ezt a teljesítményt molekulányi méretekben sem feltételezném ránézésre. Én a kutyám megpisiltetését nem bíznám rá, Orbán viszont az ország külügyeit adta neki és lám, milyen jól tette. 

Számomra a legnagyobb pozitívum Orbán Európai Unióhoz való viszonya és a kelet felé nyitás. Az ellenzéki vélemény az hogy nem harapunk abba a kézbe amelyik etet. CSAKHOGY. A magyar ember már régen leszámolt azzal a hiedelemmel hogy az EU felzárkóztatja a keleti államokat. Lófaszt. Lerabolja és csak annyi alamizsnát lök neki hogy meg tudja venni a szar minőségű élelmiszereiket és parasztvakító Iphone 67-es ipari hulladékaikat. Az EU lefölözte az ország szakembergárdáját(igen, én is köztük vagyok) vagyis ingyen befektetés nélkül jutott sokmillió Kelet Európai szakemberhez majd piacnak használva az újonnan csatlakozókat fellendítette a SAJÁT gazdaságait. Mit érez a magyar ember az EU csatlakozás óta? Csonka lett a család mert mindenhonnan hiányzik valaki aki kivándorolt. Pozitívumot? Ja azt semmit. mert mi történt? Amikor a magyar balliberális oldal volt kormányon és csontig nyalt az Uniónak , na AKKOR döntötték be az országot pénzügyi válsággal. Az EU aki meghatározza az uborka görbületét meg hogy a malacokat Mozart zene mellett kell hízlalni NEM TETT SEMMIT a válság ellen. 

Ezek hátterében miért is csodálkozunk hogy tapsol a magyar mikor Viktor üti vágja az EU-t? Micsoda? Merkel mutti beenged egymillió migránst majd szét akarja osztani a tagállamok között? Anyád. Hülye picsa. 

Oroszbarátság? Kérem szépen Putyin korunk legnagyobb államfője. Agresszív politikája tizede sincs az USA agressziójának. Ki rohanta le Irakot koholt vádak alapján? Ki volt a tevőleges felelős az ISIS megalakulásában? Kinek az elkúrt politikája okozta a migránsok Európába indulását? Egyikért sem Oroszország a felelős. Hogy a liberális sajtó minek állítja be Putyint az a lőtéri kutyát nem érdekli. 

Mi van most Magyarországon? 

Van egy kormány amelyik KORMÁNYOZ. Igen kérem, ez nem magától értetődő Magyarországon. Ott már annak is örülni kell ha valaki tesz valamit. Jót vagy rosszat de tesz. A közvélemény szerint lopnak csalnak és hazudnak. A fő csapásirány jó. Határozottan kiállnak a nemzet mellett ugyanakkor az egyéni szabadságjogokat lábbal tiporják a tulajdonjog pedig igen tág fogalomként van értelmezve. Magyarul pofád lapos és ne legyél Fidesz háttér nélkül túl sikeres mert esetleg megkívánják. A jóléti intézkedések sikeresek az ellenzék érdemi választ nem tud adni rájuk. Van az ő seggükön egy furunkulus amit úgy hívnak hogy Kereszténydemokrata Néppárt. Haszontalan ingyenélő banda de a nevükben szereplő keresztény szó miatt bevették őket a brancsba, azóta mint parazita a gazdaállatón növelik potrohukat.  

A kormányzó párt mint látjuk meglehetősen ellentmondásos és bizonyos elemeiben hányingerkeltő, de ezzel szemben van egy totálisan ALKALMATLAN ellenzék amelyikről mármár felmerül hogy rajta van a Fidesz fizetési listáján. Merthogy ingyen nem lehetnek ennyire balfaszok. A TV székházban a földön fetrengenenek, esetleg visszapattanak az ajtóról vagy nem tudják mi a különbség az ly és j között. 

Kunhalmi Ágnesnak van egy kétségtelenül figyelemreméltó tulajdonsága. Ahogy a magamfajta suttyó prolik szokták mondani "meg hát" . Ilyen szempontból rendben van a csaj. Tény hogy nem lopnák el az eszéért de nem is atomfizikusi kvalitásaival hívja fel magára a figyelmet. 

A többire amit el lehet mondani talán annyi hogy súlytalan vizesnyolcasok akik karakterben, karizmában, egyéniségben azon versenyeznek egymással hogy ki tűnik szürkébb egérnek a másiknál. 

Egyik barátom szimpatizál valamelyik pártcsökevénnyel. Kérdésemre elmondta hogy nem tartja őket alkalmasnak a kormányzásra, nem tudna mondani közülük egy miniszterelnök jelöltet, és ugyanez vonatkozik a lehetséges koalíciós partnerekre, de majd egyszer lesz belőlük valami. Fasza. Ez igen...

Tehát elmondhatjuk hogy az ellenzék egy eszköztelen jelentéktelen képződmény, hogy egyik barátom szavait használjam sánták bénák pitiánerek és buzeránsok gyülekezete. Alternatívát felmutatni nem tudnak, valahol az "Orbán takarodj" szövegnél megakadt náluk a lemez és ők akarják leváltani a Fideszt. 

Ok. Sok sikert átlagjózsik de mi lenne ha tényleg nyernétek valamikor?  Mit kínáltok? Nyugatbarát EU seggnyalást melegszarig? Juncter vagy Merkel ánuszgyűrűje szorul majd a nyelvetekre? Ha nyertek atomvillanás gyorsaságával dobjátok sutba magyarságotok, a magyar nemzeti identitást és mindent aminek eredményeképp még MEGVAN a magyar nemzet. Mit akartok? Mi a gazdaságpolitikátok, a családpolitikátok az adópolitikátok? Ki lesz a góré? Ki tudtok választani valakit? Meg tudtok egyezni valakiben közösen? Mert az elmúlt három választáson nem úgy tűnik... Szégyen a létetek is. 

Egy okot mondjatok amiért RÁTOK szavazzon a magyar és nem Orbán ellen. 

Nehéz most ellenzékinek lenni. Nehéz most liberálisnak lenni. Tolnátok a szekeret de a talpatok alatt nincs semmi.. Nincs hol megvetni a lábatokat. Nincs alattatok talaj. Kapálóztok.  "Orbán takarodj".

93 komment

Büszkeség

2019.02.17. 11:33 diggerdriver

Állandó félelem van bennem hogy egyszer nem lesz miről írnom. Hogy elfogy a téma. Beköszönt a világbéke. Aztán valakitől mindig kapok inspirációt a folytatásra mint most is. Az előző posztomhoz kapcsolódóan ugyanis kaptam egy emailt. Érdekes témát vet fel. 

Szia Digger,

Olvasom a legújabb blogbejegyzésedet, és megakadt a szemem egy nem túl lényeges részleten. Ha van hozzá kedved, érdekelne, mit gondolsz róla.

Félre ne érts, semmiképp nem akarlak bántani, és direkt nem a bloghoz írok kommentet, mert ott csak felesleges vihart kavarnék.

Szóval, írod, hogy büszke vagy Bíró Józsefre, a golyóstoll feltalálójára, merthogy ö is magyar és te is.
Eddig értem :-)

Az nem zavar téged, hogy Bíró József, amíg Magyarországon élt, addig büdös zsidó volt, és amikor elmenekült, akkor tudott sikeres lenni? Csakúgy, mint Teller Ede, Szilárd Leo, Neumann János, Bartok Béla vagy Gábor Dénes. Gondolom, ismered őket is, nekik szerencséjük volt, el tudtak menekülni.

és akik ezeket az embereket elüldözték, meg még pár tízezret haláltáborba küldtek, vagy a Dunába lőtték, azok is magyar emberek voltak. Akik 200 ezer magyar katonát hajtottak a Don-kanyari vágóhídra, a túlélés esélye nélkül, azok is magyar emberek voltak.
Engem pl ez utóbbiak rettentően zavarnak, miattuk nem szoktam büszkélkedni a magyarságommal. (Szerintem nekem másra is van okom büszkének lenni, mondjuk a szaktudásomra, ez még egy érv).

Még egyszer: nem téged kritizállak, nem akarlak megbántani sem, csak a véleményed érdekel, te hogyan látod ezeket a dolgokat?

Engedélyt kértem és kaptam a levél közzétételére mert egy érdekes témának tartom és szerintem beszélni kell róla. 

Mi a büszkeség? Nem tudom mi a hivatalos megfogalmazása de szerintem valamilyen teljesítmény iránti személyes elégedettség, valamilyen pozitív élmény. Mi kell hogy büszkék legyünk egy teljesítményre? Valamilyen közös szál valamilyen közösségvállalás azzal aki a pozitív élményt okozza. Ez lehet nagyon távoli is. Például büszkék lehetünk emberi mivoltunkra emberi létünkre. Legjobb példa erre hogy büszkék vagyunk az egyik legnagyobb emberi teljesítményre a holdraszállásra.  Ahogy Neil Armstrong mondta az egy nagy lépés az emberiségnek. Ebben az esetben az EMBERRE vagyunk büszkék, az emberi tudásra, és hogy mi is abba a csoportba tartozunk amelyik ezt a tudást birtokolja.

Ugyanakkor vannak dolgok amire nem vagyunk büszkék. Hiszen az ember az is ki kivágja az amazóniai esőerdőket, tönkreteszi a bolygót ahol él. 

Arra akarok rávilágítani hogy büszkeség és az elutasítás nem zárja ki egymást. Az egyikből nem következik a másik. Ha nem szeretem a spenótot attól nem utasítom el a kelkáposztát. 

Ezért vagyok büszke a Nobel díjas magyar tudósokra, és nem vagyok büszke azokra akik miatt el kellett hagyniuk az országot. 

Nem kell hogy a büszkeség mögött valami kiemelkedő teljesítmény legyen. A családjára is büszke lehet valaki. A szüleire, a testvéreire, a gyerekeire, a férjére feleségére. 

A barátom levelében írt gondolatmenetet követni olyan lenne mintha azt mondanám hogy nem vagyok büszke a lányomra mert a fiam tett valami rossz dolgot. 

Semmi baj nincs azzal hogy egyes emberek teljesítményére büszkék vagyunk, mások tetteiért pedig szégyent érzünk. Büszkék vagyunk az olimpiai sikereinkre? Persze. Büszkék vagyunk a londoni 6:3-ra? Persze. Büszkék vagyunk a magyar focira? Lófaszt vagyunk büszkék rá. Na de ettől még a 6:3 az 6:3 marad. 

Legyünk büszkék sikereinkre és tanuljunk hibáinkból. Emberi, nemzeti, családi, és egyéni szinten tudnunk kell kezelni és helyére tenni a dolgokat.

Barátom azt írja hogy ő inkább a szaktudására büszke. Igen, arra is lehet büszkének lenni. Én személy szerint inkább azt emelném ki, arra lennék büszke hogy nálam jobban senki nem népszerűsíti ezt a szakmát. Bizonyíték erre ez a blog valamint a videóblogomra feltett több mint ezer videó ami a munkámról szól.

Itt ragadnám meg az alkalmat hogy egy jelenségről beszéljek. 

Arcidegrángást kapok mikor azt mondják hogy azért vagyok jó abban amit csinálok mert alázattal állok hozzá a szakmámhoz. Mi vaaan? Szó nincs ilyenről. Az alázat szó egy kifordított félreértelmezett használatával állunk itt szemben. Az alázat alá és fölérendeltségi viszonyt jelent. Egy szakma nem lehet fölöttem. Egy szakmát meg kell tanulni és jól csinálni de szó nincs semmiféle alázatról. Művészekkel kapcsolatban számtalanszor mondják hogy alázattal áll hozzá a darabhoz amit játszik. Miről beszélünk? Ha velem kapcsolatban ezt emlegetik mindig felháborodottan utasítom vissza. Nincs semmiféle alázat. 

A gépkezelő az egy csodálatos szakma tudásának a birtokában van. Nem alázatról van szó. Szolgálatról van szó. A gépkezelő KISZOLGÁL  de nem szolgál. A mi munkánkba abban mérik a tudást hogy mennyire tudjuk kiszolgálni a lapáttal dolgozó melóst. A lapátos ember is földmunkát végez és mi is földmunkát végzünk. Igaz hogy a mi kezünkben egy mérnöki remekmű van amit arra KELL használnunk hogy az emberi erő kiváltsuk. Mint a jó pincér aki tudja mikor menjen oda a vendég asztalához hamutartót üríteni vagy a tányérokat leszedni, úgy nekünk gépkezelőknek mindig pontosan kell tudnunk mikor kell felajánlanunk a segítségünket. Látnom kell mikor tudok segíteni. Mint a pincérnek. Kiszolgálunk. De alázatról szó nincs. Ahogy Hobó mondta "le kell menni kutyába, inkább legyél a kutyák királya mint királyok kutyája". Én szívesen lemegyek kutyába ha ezalatt munkát értjük, és szívesen leszek a legjobb a kutyák között ha ezalatt a jó munkát értjük. Prolinak vallottam magam mindig és ma is prolinak vallom magam. Sajnos ezt a szót ledegradálták már olyan szintre hogy a kutya jelző sem sértő, vagy nagyon megkülönböztető jelző a prolitól. 

Köszönöm hogy elolvastátok.

9 komment

Honvágy

2019.02.10. 11:14 diggerdriver

Ez egy lelkizős fejezet akinek nem jön be a műfaj itt hagyja abba.

Mi indított ennek a posztnak a megírására?  Általában évente egyszer megyek haza karácsonykor 1-2 hétre, így Epres Attila barátommal aki a Diggerdrájver színdarabban engem játszik csak olyankor szoktam személyesen találkozni, viszont év közben whatsappon tartjuk a kapcsolatot és szöveges üzenetekben szoktunk beszélgetni. 

Legutóbb küldött egy üzenetet aminek az írója egyik kollégája és érdekes témát vet fel. Attilán keresztül engedélyt kértem a szöveg publikálására és megkapva a beleegyezést kiteszem ide:

Szatmari Atti kollegám nézte az előadást: “Nem akarlak zaklatni a lelkesedésemmel,de az előadásodban az a mondat,hogy "Nincs honvágyam",azt jelenti,hogy "igenis van".És ez ebben az egészben a legfájóbb és legtanulságosabb.Pont olyan,mint amikor Latinovits halála után fű-fa elkezdte mondani,hogy "ő így szerette,-meg úgy szerette L.Z.-t",és akkor Őze azt mondta,hogy "...úgyhogy én úgy döntöttem,hogy én inkább nem szerettem Latinovits Zoltánt..."Nem tudom,hogy az eredeti "diggerdrájver" hogyan értette ezt a mondatot,de színpadon - drága Atti - így kell ezt kitolni,ahogyan Te.Semmiféle kioktatásnak ne vedd ezt,jó kollégám!Ölellek!”

Tökéletes meglátás. Igen ezt így kell előadni ahogy Epres Attila teszi. Indulattal, mert az indulat cáfolja a mondatot. Az egész darab ellentmond ennek a mondatnak. A gyerekkori emlékek, a karácsony családi ünnepe, a disznóvágások élményei, a meghalt kollégára való visszaemlékezés mind mind ezt a mondatot cáfolja. Aki ismer engem, aki a blogot olvasta, aki látta a színdarabot, azok előtt az életem nyitott könyv és nem gondolhatják komolyan hogy nincs honvágyam. 

Egyetlen probléma van. Nem tudom milyen a honvágy mint érzés. Nem tudom mit kéne éreznem és mikor. Hogyan zajlik ez le? Leülök és magamba zuhanva vágyódok haza? Egy depresszióhoz hasonló érzés? Egy negatív hangulat a honvágy? Mi a honvágy? Ha lenne miért ne vállalnám? Az egy természetes dolog nem? Egy 47 éves ember elmegy kétezer kilométerre a családjával és nincs honvágya? Nemár...Azért nem vagyok én olyan kemény legény hogy ezt tudatosan lefojtsam, ne vegyek róla tudomást, és még le is tagadjam. Akkor hol van? 

Szatmári Attila fenti üzenete után kezdtem el gondolkodni hogy mégis mi a honvágy? Merthogy én jól elkülöníthető érzelmi hullámvölgyként nem élem meg. 

Aztán rájöttem. Nálam a honvágy nem az amit érzek hanem amit TESZEK. Ennek a blognak minden sora honvágy. A videóblogom ahol a szakmát mutatom be és az összehasonlítási alap mindig Magyarország. A honvágy az a családom, a barátaim, az egész internetes tevékenységem. A blogon kiírom, a videóblogon kibeszélem magamból a honvágyat. Mindennap elmegyek a Wembley stadion mellett. Mindennap eszembe jut hogy ott zajlott a magyar sporttörténelem legnagyobb pillanata a londoni 6-3. Ha adok egy Negro cukorkát valamelyik kollégámnak elmondom neki hogy ő most egy magyar tradícionális közel száz éves gyár termékét eszi és csak Magyarországon gyártják. Ha kölcsönkér valaki egy golyóstollat akkor mindig hozzáteszem hogy magyar találmány. Ha ezt nevezhetjük honvágynak akkor megtaláltuk mi az én honvágyam.

A színdarabban mindez sűrítve jelenik meg. Ezért üt nagyot az indulattal kiejtett honvágyat tagadó mondat. 

Mi van mögötte? Negyvenhét évesen országot váltottam. Nem hazát, országot. Azt mondják ha Isten becsuk egy kaput akkor kinyit egy másikat. Na énelőttem aztán kinyitotta. Jó szélesre tárta. Megmutatott egy másik világot amibe be kellett Illeszkednem. Mi segített? Bármilyen furcsa erre a kérdésre az a válasz hogy a düh. Dühből hagytam el az országot, mérhetetlen indulattal, és minden hidat felégetve.  Úgy éreztem hogy az ország megalázott semmibe vett és kidobott. Lehet mondani hogy nem így van és túl sokat látok bele. Igaz. Nekem viszont így könnyebb volt a túlélés. Muszáj volt valami kapaszkodót találni. 

Azt mondják idővel csökken a düh, az indulat. Igen. Nálam ez átcsapott egy megfelelési és bizonyítási kényszerbe. Sokszor beszélgettünk már a haza fogalmáról meg az identitásról. Magyar vagyok Magyarország a hazám és magyar az identitásom. Negyvenhét évet éltem ott, otthont teremtettem ahol nekem nőtt a fű és nekem termett a gyümölcs. Bármennyire is kötődöm oda bármennyire is hazámként szeretem az nem jelenti azt hogy az ott kialakult helyzetért amiért el kellett jönnöm ne lehetnék dühös. Sőt annál inkább. 

Sokszor elmondtam már hogy a maradáshoz elég lett volna negyvenezer forint fizetésemelés. HAVONTA.Itt NAPONTA többet keresek de ezt most hagyjuk.  Ez körülbelül 200forint órabéremelést jelentett angol pénzben FÉL font. Tavaly az ügynökség akinek dolgozok EGY fontot emelt a fizetésemen úgy hogy NEM IS KÉRTEM. Egy font órabéremelés itt kétheti komplett nagybevásárlásra elég.

Mindezek után ki meri kétségbe vonni a dühömet? Igen. Meg akarom mutatni hogy többet érek mint amit ott nem adtak meg. Aztán lehet ezekután beszélgetni hazaszeretetről meg "ittélnedhalnodkell"-szózatról.

Csak a pénz számít? Nem. Az én és a családom élete számít. Sajnos ennek a minősége pénzhez van kötve. Ledolgozok harminc évet adófizető állampolgárként Magyarországon és a feleségem azt mondja hogy nem mer a gyerekkel boltba menni nehogy megkívánjon valamit? Én meg állandó éjszakás műszakban nem keresek annyit hogy tisztességes kispolgári életet tudjak biztosítani a családomnak? Svájcifrankos hitelt kell felvennem egy 10éves autóra hogy egyáltalán munkába tudjak járni? Mi vaaan?

Persze hogy dühvel jöttem el. Mivel kellett volna? Sajnálkozással? Nyilván még most is bennem van a düh. A Diggerdrájver színdarabnak a legfőbb üzenete az hogy miért kellett ennek megtörténni? MIÉRT?

Mindennap rácsodálkozok a világra. Mindennap tanulok valami újat. Folyamatosan képzem magam. Olyan szakmai tapasztalatok birtokába jutottam ami egyedülálló ebben a szakmában. Aki Londonban él az egész világból kap ízelítőt. Össze sem tudnám számolni hány nemzet fiai voltak a munkatársaim. 

Véleményem szerint az életnek két alappillére van amire építeni lehet. Ez pedig az alkalmazkodóképesség és a folyamatos önképzés. Az alkalmazkodóképességhez intelligencia kell az önképzéshez pedig nyitott szemmel kell járni a világban. Ennek a két képességnek a birtokában, ha bárkit kiemelnek megszokott lakókörnyezetéből és a világ bármelyik tetszőleges helyén leteszik az boldogulni fog. 

Ugyanakkor a fent leírtak a kötődést nem változtatják meg. Az ott leélt évek nem foszlanak semmivé. Az emlékeket nem felejtjük. Magyarok maradunk. Magyarként élünk idegenben is. A honvágy bármilyen formában is de elkísér. Ott van, ott lesz velünk. Utat tör, felszínre kerül ha akarod ha nem. Nélküle ennek a blognak egyetlen fejezete sem született volna meg. 

Köszönöm Szatmári Attilának hogy inspirációt adott  ennek a posztnak a megírásához, és remélem a választ is megkapta Diggerdrájver honvágyára. 

45 komment