HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: @diggerdriver: Ez a majom ugyan az a kategória mint makizaj. És ugyan azon agyhalottakat tudja m... (2024.04.19. 15:39) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Nyugdíjasnak lenni, vagy nem lenni...

2014.10.17. 22:50 diggerdriver

Beszéljük meg ezt a nyugdíj kérdést.
Mi a probléma? Az hogy a jelenlegi nyugdíjasoknak a mostani aktív korú dolgozók befizetéseiből fizetik a nyugdíjukat. A rendszer igazságtalan. Miért fizessem én Gipsz Jakab nyugdíját és miért fizesse majd Lutz Gizella az én nyugdíjamat? Nem beszélve arról hogy egyre kevesebb dolgozó befizetéseit kell elosztani egyre több nyugdíjas között. Az igazságos rendszer mindenképpen a saját számla lenne. Ki mennyit fizet be annyiból részesül.
Egy minimális befizetésből járna egy minimális állami nyugdíj, a többit meg a magánnyugdíj számlájáról kapná. Angliában jelképes befizetésért nagyjából a minimálbér fele jár. Éhenhalni sok, megélni kevés. Viszont mindenkinek megvan a lehetősége az öngondoskodásra.
Próbáljuk átalakítani a magyar nyugdíjrendszert magánszámlás rendszerre. Mi kell hozzá?
Pénz. Pénz nélkül semmilyen nagy horderejű változást nem lehet megcsinálni. Ha nincs pénz akkor kár belefogni. Hagyni kell az egészet úgy ahogy van.
Mi kell még?
Idő. A belefeccölt pénz nagyságától függően 60évtől 200 évig. Itt pedig bejön egy harmadik lényeges tényező. a politikai összefogás és egyetértés hogy végigviszik a folyamatot.
Mind a három tényező külön-külön is kizárja hogy valaha is magánszámlás rendszer legyen Magyarországon.
Mégis menjünk végig rajta hogyan lehetne ezt kivitelezni?
Indítsunk kicsiben. Tegyük fel hogy a befizetések jelenleg pontosan fedezik a kifizetéseket.
Kötelezzük az embereket hogy nyugdíjcélú befizetéseik 5%-át magán nyugdíjpénztárakba tegyék. Állítólag törvényellenes kötelezni az embereket hogy magántársaságoknak adják a pénzüket. Jó rendben ez részletkérdés tegyék állami magánszámlára vagy bárhova ami törvényes és megfelel azon feltételeknek hogy pontosan vezetett magánszámlára kerüljön és legalább az infláció mértékével gyarapodjon.
Az állam kiegészíti a nyugdíjkasszát 5%-kal. Ezért mondtam hogy kell valamennyi pénzt beletenni.
Az 5%-os befizetés felső korhatárát célszerű olyan életkorban meghatározni ami feltételez egy olyan befizetést ami a majdani állami nyugdíj 95%-át kiegészíti 5%-kal. Például 40éves korig.
Mikor ez a generáció nyugdíjba vonul(kb 20 év) akkor megkapja a 95% állami és 5% magánnyugdíj összegét. Természetesen a nyugdíjba vonulás folyamatosan történik az első ember 20év múlva megy nyugdíjba az utolsó aki 5%-ot fizet ez után még 20évvel. Ahogy mennek nyugdíjba úgy kapnák az 5%-ot és úgy csökkenne az állam hozzájáruló 5%-a, de nem csökken. Az alábbiakban meglátjuk miért nem. Ez az első ciklus 40évig tartana utána már csak 20éves lépcsőkben folytatódna.
Emeljük a tétet. Ettől kezdve 10%-ot kötelező befizetni a magán számlára. Hogy állunk? Ahogy az első 5%ot befizetők nyugdíjba mennek attól az évtől az első munkavállalók már 10%-ot fizetnének.
A nyugdíjba menők kapnak 95+5%-ot, a dolgozók fiatal és aktív része fizet az államnak 90%-ot plusz 10%-ot magánszámlára. Az államnak megint ki kell egészíteni 5%-kal a nyugdíjakat.
Húsz év múlva ez a generáció is nyugdíjba vonul. Kap 90% állami nyugdíjat és 10%-ot a magánszámlájáról.
Megint emeljük a tétet és 15% lesz a kötelező befizetés, és minden indul elölről.
Négyszáz év alatt be is lehet vezetni a magánszámlás rendszert.
Természetesen ez kivitelezhetetlen. A szoci kormány mindezt rövidebb idő alatt akarta megvalósítani csakhogy túl nagy volt a százalék amit kivontak a rendszerből és a kormánynak kölcsönt kellett felvenni hogy ki tudja fizetni a hiányzó pénzt. A Fidesz visszacsinálta az egészet vagyis elvette az összes befizetést és visszafizete a kölcsönt.
Magyarul a dolog megbukott. A következmény iszonyatos társadalmi felháborodás valamint a kormány teljes hitelvesztése.
Az egész rendszer kidolgozatlan volt. Senki nem tudta például hogy a magánszámláról történő kifizetések milyen formában fognak megtörténni.
Lehet például egyösszegben kifizetni. A legrosszabb megoldás.
Lehet életjáradékot fizetni vagyis a befizetett összegből havi apanázst fizetni amíg el nem fogy. Utána van az éhkopp vagy ha előbb meghal a delikvens akkor öröklik a hozzátartozók a maradékot.
Aztán lehet szolidális rendszert felállítani. Meghatározni egy középidőt ameddig a nyugdíjasok élnek és ha előbb meghal valaki akkor a számlája maradékából fizetik azt aki túléli a középidőt.
Mindebből az volt biztos hogy semmi sem biztos.
Játszunk el a gondolattal mi történik olyankor ha a magánszámlára történő befizetés mindjárt 25%. A magánszámla viszont az állami számla amiből fizetik a kiegészítést.
Látszólag egyik zsebből a másikba való pénzáramlás történik, valójában viszont a felosztó kirovó jelenlegi rendszer magánszámlára való átcsoprtosítása a végeredmény.
Négy generáció alatt megtörténne a teljes magánosítás.
Onnan kezdve teljesen mindegy milyen arányban tolódna el a dolgozó-nyugdíjas arány mindenki a saját magánszámjájából élne.
Lehet hogy az egész fentebb leírt agymenés úgy ahogy van hülyeség.
Egy dolgot viszont nem lehet vitatni. A mostani rendszer nem jó és gyakorlatilag egy időzített bomba aminek meg van gyújtva a kanóca és szép lassan mindig rövidebb lesz.

24 komment

süti beállítások módosítása