HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: youtu.be/5SJnjCE_aPg?si=it4jWMxkvHUpQAHI (2024.03.15. 20:32) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Veszélyes játék.

2020.06.27. 15:20 diggerdriver

Ez a poszt hirtelen felindulásból íródik. Egy olyan jelenségről beszélek most ami anyagi haszonszerzésből elkövetett felelőtlen játék emberéletekkel. 

Messziről indulok. Az én szakmám növénytermesztő gépész. Magyarul traktoros. Az ántivilágban 1978-81-ig szakmunkásképző iskolában három év képzés után, szakmunkásvizsga után lehettem traktoros. Igen alapos elméleti és gyakorlati képzést kaptunk, a velencei Entz Ferenc szakiskolában. 

A traktorosnak tisztában kell lenni a traktor működésével, vezetésével, kezelésével, karbantartásával valamint a hozzá tartozó munkagép csatolmányok beállításaival és a velük való munkavégzéssel. Kiegészítésként a szakmához tartozik még a növénytermesztés ismerete is. Az egész oktatás folyamata dicsérendő pártolandó és fenntartandó. Ez egy szakma amit meg kell tanulni. Ugyanilyen szakmunkás oktatás feltétele volt szinte minden szakmának. A kőművesnek, az ácsnak, az asztalosnak, és a sokáig lehetne sorolni. 

Nem tudom most hogyan zajlik ez. Kis túlzással ma már agysebész képesítést is lehet szerezni tanfolyammal és itt térnék rá igazi mondanivalómra. 

A tanfolyamokkal van bajom. Azokkal a tanfolyamokkal, amik vagy a munkanélküli hivatalokon keresztül az állam pénzéből, vagy magánemberek pénzéből látszatvizsgákon szakmát adnak embereknek elégtelen gyakorlati oktatás nélkül, szakmányban termelve valós tudás nélküli "szakembereket". 

Szinte hetente keresnek meg frissen vizsgázott nehézgépkezelők, akik arról panaszkodnak hogy sehol nem tudnak elhelyezkedni mert nincs gyakorlatuk. 

Olyanokat hallok hogy a gyakorlati vizsgát lepapírozva de el nem végezve kaptak nehézgépkezelő jogosítványt. Olyan is volt akinek annyiból állt a vizsga hogy egy egytonnás géppel a levegőben kellett markolni kettőt mert ahol voltak ott a földbe sem lehetett belenyúlni és egy ember mondta melyik karokat mozgassa. Magyarországon az a helyzet hogyha valakinek a nagyanyja Sztálinváros építésekor messziről látott egy markolót, az már gépkezelő jogosítványhoz juthat. 

Egyik barátom beszélt a tanfolyamról amit elvégzett. Nagyon alapos elméleti oktatást adtak és ÖT óra gyakorlati lehetőséget. Minden ember ÖT órát gyakorolhatott egy munkagéppel. Utána mehetett vizsgára. Hány órát kell vezetési gyakorlattal tölteni egy B kategóriás autóvezetői jogosítvány megszerzéséhez? Huszonkilenc óra plusz egy óra a vizsga. Autóvezetéshez.  Ugyanakkor egy hatvan tonnás vagy nagyobb munkagép kezeléséhez egy jobbak közé tartozó tanfolyamon adnak ÖT óra gyakorlási lehetőséget. 

Hogy vizsgáztam én? Az átkosban egy helyen lehetett tanfolyamot végezni. Egy bentlakásos debreceni iskolában két hónap alatt. Nagyon erős, alapos elméleti képzés volt, de a gyakorlati tudás amit ott szereztünk a nulla felé konvergált. Na de az abban az időben nem volt baj. Miért? Mert állami vállalatok végezték a földmunkákat és minden földmunkagép állami tulajdonú vállalaté volt. Elkezdtem dolgozni egy mélyépítő cégnél és ők beiskoláztak a tanfolyamra majd az elvégzése után kihelyeztek gyakornoknak egy tapasztalt gépkezelő mellé és ő hosszú hónapok alatt megtanított a szakmára. Érdekességként mondom hogy abban az időben kevés cég kapott engedélyt nyugati munkagépek vásárlására. Ahol dolgoztam az egy ilyen vállalat volt. A JCB munkagépek első és legnagyobb magyarországi vevője. Mikor különbözeti vizsgára vissza kellett menni a debreceni iskolába akkor az engem vizsgáztató tanár megkérdezte hogy milyen színe van a JCB-nek mert ő még nem látott olyat. Ő vizsgáztatott engem.

Szóval lényeg az hogy abban az időben még volt lehetőség gyakorlatot szerezni. Ma minden földmunkával foglalkozó cég magánvállalat. A tulajdonos fiatal terhelhető húsz éves szakembereket keres lehetőleg harminc év gyakorlattal. 

Kérem szépen a nehézgépkezelés egy fokozottan balesetveszélyes nagy figyelmet igénylő munka. Mint ahogy a traktoros szakma is. Képzeljük el a növénytermesztő gépészt mikor talajmunkát végez. Rájön a szükség és menet közben kiáll az ajtóba vizelni. Kiesik és beszántja vagy tárcsával beledolgozza a földbe saját magát. Ilyen már megtörtént. Ezért kell szakmunkás iskolában három évig tanulni. Na de most viccen kívül, elhiszem hogy egy duplakerekű traktorral valami széles munkaeszközzel közlekedni vagy kombájnal kimenni a földekre nem egyszerű, de maga a munkavégzés helye mégsem egy zsúfolt építési munkaterület.  

A gépkezelő mit csinál? Építkezésen emberek között légvezetékekkel a feje fölött, közműcsövekkel a föld alatt végez talajmunkát és daruzást. Itt a daruzásnál ragadjunk le egy kicsit. Ma már az építkezéseken az anyagmozgatást egyre inkább a munkagépek végzik. Csakhogy ezeket nem erre tervezték. Más a stabilitásuk, a kiegyensúlyozásuk, más a műveletek adagolhatósága és hiányoznak belőlük a darukat túlterhelés ellen védő biztonsági berendezések. Mindemellett elvárják hogy felemelt teherrel közlekedjünk. Nem véletlenül kell daruzó vizsga az UK-ban a kategóriavizsga mellé. 

Ugyanakkor Magyarországon a himihumi tanfolyamokon papírt szerzett, gyakorlat nélküli emberek JOGOSULTAK munkagéppel bárhol bármilyen körülmények között dolgozni. Hiszen garantálják a sikeres vizsgát. Magyarországon csak az nem szerez gépkezelő jogosítványt aki nem akar. 

Beütöttem a google-ba hogy nehézgépkezelő tanfolyam. Olyan oldalak jöttek fel hogy betegre röhögtem volna magam ha mindez nem lenne véresen komoly. 

Egy gyöngyszem:

"Elméleti tanfolyam online, otthonról, gyakorlati tanfolyam rugalmasan, vizsgagaranciával. 99,9%-ban sikeres vizsgák. Hatalmas Referenciák. Vidékről is nagyon megéri."

Mi vaaan? VIZSGAGARANCIÁVAL??? 99,9% sikeres vizsga??? Eszemfaszom megáll. Létezik ilyen? Mi folyik ott? Ugye tudjátok mit jelent ez? Garantáljuk a sikeres vizsgát mert kilóra megvettük a vizsgabiztost.  Valakinek a tudására garanciát vállalni? A sajátomra sem tenném. 

   -----------------------------------------------------------------------------------------------                                                         

                                                   MI A HELYZET AZ UK-BAN?

Itt a munkagép kezelés a legveszélyesebb szakmák közé tartozik. A mindig mindenhol elfogadott dokumentum a CPCS kártya. Olyan mint a magyar autóvezetői jogosítvány, a hátlapján fel vannak tüntetve azok a kategóriák amikből vizsgáztál. 2014-től elfogadják az EU által bevezetett NPORS kártyákat is de messze nem olyan széles körben mint a saját CPCS kártyájukat. A kártya megszerzéséhez alapfeltétel egy általános munkavédelmi vizsga elvégzése. Ez a CSCS vizsga, enélkül ember munkaterületre nem léphet be. 

A képzés, vagy  tanfolyam megléte vagy hiánya senkit nem érdekel. Egy a lényeg. a VIZSGA sikeres legyen. Hogy az ehhez való gyakorlatot hol szerzed meg a lőtéri kutyát nem érdekli. Ha migráns vagy a saját hazádban is megszerezhetted a gyakorlatot, mint én. Esetleg egy farmon ahol van munkagép. Egy építkezésen ahol néha lehetőséged volt gyakorolni. Vagy egy vizsgaközpontban ahol gyakorlati órákat vettél néhány ezer fontért. 

A legfontosabb és leglényegesebb dolog hogy a vizsgán meghatározott feladatot kell elvégezned és ebből nem engednek semennyit. TUDNOD kell bizonyos szinten géppel dolgozni.

Mi az a szint amit tudnod kell? Egy tízméteres árkot kiásni egy méter mélyen majd a végére egy akna kiszélesített helyét ásni és ezt betemetni. Ez körülbelül az a szint gépkezelésben mintha egy zeneiskolában az lenne a vizsgafeladat hogy zongorán pötyögd el a Für Elise-t úgy hogy az felismerhető legyen. Nem nagy dolog de a feladat igényel bizonyos alapfokú gépkezelői tudást. 

Természetesen elméleti vizsga is van. Hetven kérdés amik egy, kettő vagy három pontot érnek. Összesen szerezhető pontszám 150. Hibázni lehet de egy bizonyos pontszámot el kell érni. Az elméleti vizsgát hangrögzítővel felveszik.

Sikeres vizsga esetén kapsz egy piros CPCS kártyát amire az van ráírva hogy KÉPZETT gépkezelő vagy. Ez két évig érvényes és daruzási feladatot nem végezhetsz. A piros kártya azt jelenti hogy a gép kezelésére ki lettél képezve de az építőipart és a munkafolyamatokat nem ismered.  Két év múlva újabb vizsgát kell tenned a kék kártyáért. Ez szintén magas fokú elméleti és gyakorlati vizsga. Ekkor vizsgázhatsz a daruzó kategóriáért is. A kék kártyán már az a szöveg van hogy HOZZÁÉRTŐ gépkezelő lettél. Ismered az építőipar munkafolyamatait és daruzhatsz is. A kék kártya megszerzésének legelső feltétele hogy megint elvégzed az alap munkavédelmi CSCS vizsgát. 

Mint mondtam a munkagépkezelés fokozottan balesetveszélyes szakma ezért a kék kártya érvényessége csak öt évre szól. Akkor megint kell csinálni egy CSCS vizsgát és egy kék kártya megújító elméleti tesztet is. Valamint igazolnod kell hogy mind munkagép földmunkával mind munkagép daruzással dolgoztál 300órát. Ehhez a művezetőktől kell kérni igazolást. Az új kártya megint öt évig lesz érvényes.

Néhány gépkezelő barátommal nemrég Wales-ben voltunk gumikerekes forgókotróról vizsgázni. Csak gyakorlati vizsgát kellett tenni. Feltétel természetesen két évnél nem régebbi CSCS vizsga megléte. Egész nap négyen vizsgáztunk. Meghatározott feladatot kellett végrehajtani egy 13tonnás gumikerekes forgókotróval. Kilenckor kezdődött a vizsga és este hétkor lett vége. Négy ember tíz órán át vizsgázott. Minden vizsga fel lett véve mikro SD kártyára. Gyakorlott gépkezelők vagyunk. Nem okoz gondot lánctalpasról gumikerekesre váltani. Mégsem volt engedmény. Csapjuk össze aztán menjünk haza. Markolj kettőt a levegőbe elég az. Nem. Négy ember tíz óra alatt. 

Munkaterületeken a munkagép csak úgynevezett banksman felügyelete alatt dolgozhat. Ez az az erre kiképzett vizsgázott személy aki a gép körül figyeli a gyalogos és teherforgalmat és a gépkezelővel kézjelekkel állandó kapcsolatban van és jelez ha például gyalogos közelben elhaladása esetén meg kell állni a munkával. Figyel a daruzó eszközök bevizsgálásának érvényességére, a védőkorlátok elszedésére és visszahelyezésére ha a gép közlekedik, figyel mindenre ami a gép körül történik.

Összegezve, az UK-ban nagyon veszélyes üzem a gépkezelés és a gép kezelésének tudása nélkül nem lehet jogosítványt szerezni. A CPCS kártya megléte garancia arra hogy ki tud ásni egy árkot, az akna helyét ki tudja alakítani és mindezt képes betemetni. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                       ÚTTALAN UTAKON 

Magyarországon rájöttek arra hogy nem jól van ez így, és komolyabb szakmává kell fejleszteni a nehézgépkezelést. 

Milyen utak közül lehetett volna választani? 

Az egyik hogy létrehoznak hároméves szakmunkás iskolákat és felemelik a traktoros, ács, kőműves szintjére.  Na de mi legyen azokkal akik idősebb korban átképzéssel akarnak gépkezelők lenni? Meghagyni a jelenlegi tanfolyamos rendszert VIZSGAGARANCIÁVAL nulla gyakorlati tudással? Ott lennénk ahol a part szakad. 

Kövessük az angol módszert és csak a vizsgán követelni meg a tudást? Meg lehetne csinálni ha minden vizsgát videofelvétellel dokumentálnának és az bármikor visszanézhető lenne. Persze a magyar van annyira leleményes hogy kitalálná hogy lehet kijátszani a rendszert. 

A helyes út az lenne ha szakmunkás iskolákat csinálnának és a fiatalok képzése mellett csakis ők lennének jogosultak tanfolyamok szervezésére. Nekik van eszközük és szaktanár hátterük az oktatáshoz. Meghatározott vizsgafeladatok előírásával és azok képi rögzítésével talán rendet lehetne vágni a káoszban.

Mit tett a magyar kormány? Semmissé tette az ÖSSZES építőgépkezelői jogosítványt és előírt egy másik tanfolyamot. OKJ képzés és vizsga kell a jogosítvány megszerzéséhez. Nesze semmi fogd meg jól.  Az OKJ képzéstől majd gyakorlottabbak lesznek a tanulók? Az a cég amelyik vizsgagaranciát kínál meg 99,9%-os vizsgahatékonysággal dolgozik, szintén végez OKJ oktatást. Mi a plusz? Szigorúbb a vizsga? Lófaszt...

Ha én most hazamennék OKJ-s tanfolyamot kéne végeznem. Negyven év gyakorlattal két ország építőiparának az ismeretével. Most mondhatnátok hogy de hát itt is ötévente megújító vizsgát kell tenni. Igen. Csakhogy annak a költsége a CSCS és a megújító teszt díja, ami maximum 25 font. Kevesebb mint két órai nettó órabér. A kártyát ingyen cserélik. Magyarországon mennyi az OKJ tanfolyam ára? Egyheti bér körül? Az OKJ tanfolyam, egy költségvetési bevételt generáló semmire sem jó parasztvakítás. Egyébként meg mélységesen tisztességtelen. Olyan mintha holnaptól minden autóvezetőt új tanfolyam és vizsga elvégzésére köteleznének. 

Rengeteg cég van amelyik targoncakezelő, földmunkagép kezelő, emelőgép kezelő tanfolyamokat szervez. Mik az alapfeltételek? Legyen tanterem az elméleti oktatáshoz. Legyen gép és terület a gyakorlati órákhoz. Na ez utóbbi a probléma. Saját gépük van vagy csak a tanfolyam gyakorlati oktatásának idejére bérlik? Egyik sem olcsó. Ebből adódik a probléma. Milyen gyorsan zavarják le a tanfolyamot, hány óra gyakorlat jut fejenként a tanulókra? A vizsgafeltételeket ismerve az is elég ha fényképen lát gépet a delikvens. 

Pedig van megoldás, persze az is pénzbe kerül. Ma már kiváló szimulátorokat lehet venni ebben a témában.

 Szerintem 30óra szimulátoros oktatás és 5 óra munkagépen történő gyakorlás elég lenne egy angol szintű vizsga elvégzéséhez. Na de kinek lenne ez érdeke? Hiszen a vizsgakövetelmény nulla. Az állam odáig jutott a témában hogy megsarcolja a már gyakorlattal rendelkező, és a leendő gépkezelőket, de az oktatás, főleg a vizsga színvonalát semennyit nem emelte. 

Emberéletekkel játszanak. Állami pénzen a munkaügyi hivatalok beiskoláznak embereket, akik nagy reményekkel vállalják az átképzést aztán a legalapvetőbb gyakorlati tudás híján munkát nem találnak, és a végén csalódottan elmennek dolgozni valami szalag mellé. Ha pedig találnak munkát akkor a velük dolgozó, körülöttük lévő emberek vannak potenciális veszélyben. 

Szóval el kéne ezen egy kicsit gondolkodni. 

93 komment

süti beállítások módosítása