HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: youtu.be/5SJnjCE_aPg?si=it4jWMxkvHUpQAHI (2024.03.15. 20:32) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Szegényház

2021.10.21. 20:23 diggerdriver

Néhány hete családostul hazautaztunk hogy megnézzük a Vadászati Világkiállítást. Mindenképpen látni akartam mert én hét évesen ott voltam az 1971- ben rendezett kiállításon is.

Összességében nem bántuk meg hogy hazautaztunk, hogy megnéztük bár jót szinte semmit nem tudok mondani.

Kezdjük az elejétől. Érthetetlen módon lezárták a Hungexpót körülvevő parkolókkal teli Albertirsai utat. Embertömegek gyalogoltak a járdán a főkapuig. Ott várt a következő meglepetés a száz méteres hoszú tömött sor a beléptető fémérzékelő kapukig. Egy órát vártunk mire sorra kerültünk, de legalább megcsodálhattuk a monumentális agancskaput ami tényleg csodálatosan megalkotott művészi remekmű. Végül bejutottunk. Nem, nem a kiállításra hanem a jegypénztárakhoz és a jegyellenőrző kapukhoz. Itt várt az újabb meglepetés, az online megvásárolt jegy vonalkódja nem nyitotta a kaput. Nemcsak a miénket hanem rengeteg ember járt ügyanúgy mint mi. Rendező, segítő, felvigyázó, levigyázó, biztonsági őr sehol a láthatáron. Kérem szépen mi és mások szabályosan beszöktünk azok mögött akiknek a jegye nyitotta a kaput.

Szervezésből óriási bukta.

Na de végül bent voltunk. Egyetlen probléma volt. Nem találtunk sem vadászati, sem világkiállítást. Egy preparátum és trófeakiállítást láttunk amiből sugárzott a szegényszag a hozzánemértés a koncepciótlanság.

Elvártam volna hogy a csarnokok vasgerenda mennyezetét eltakarják valami zöldleveles álcahálóval. A tartóoszlopokat beburkolják fűvel fával náddal nádihegedűvel.

A magyar csarnok volt az ami legjobban megközelítette azt amiről a kiállításnak szólnia kellett volna. Körben a falakon a régi nagy vadászok képei, szobrai, a terem közepén egy kör alakú pult futott végig rajta a magyar erdők vadállományának preparátumai. Ez egy jól sikerült bemutatócsarnok lett volna ha nem ordított volna minden preparátumról a mérhetetlen igénytelenség és hozzánemértés. Az egymással játszadozó kitömött rókakölykök a preparátoriskola legtehetségtelenebb tagjának első produktuma lehetett.

Nem Vadászati Világkiállítás az ahonnan a legnagyobb vadász vagy vadásztató országok hiányzanak. Olyanok mint az USA, Kanada, Oroszország, Mongólia, és az afrikai szafarivadászatokat eladó országok. A külföldi kiállítók csarnoka félig üres volt. Lehangoló és méltatlan látvány egy világkiállításhoz. A szerb, román, szlovák stand szépen bemutatta MAGYARORSZÁG (egykori)vadállományát.

Talán a legérdekesebb pavilon a profi preparátumok díjazott alkotásai voltak. Az tényleg profi munka, tényleg élethű preparátumok kiállítása volt. Éles és megdöbbentő volt a kontraszt mikor onnan beléptünk a kontinensek szigetszerűen kiállított diorámáihoz. Igénytelen hungarocell sziklák valamint vidéki iskolák szertáraiban időtlen idők óta porosodó molyrágta preparátumok bemutatóját láthattuk. Mindenhonnan az igénytelenség köszönt vissza. Ha véleményeznem kéne akkor azt mondanám hogy giccses pózba dermedt medvék gagyi módon kivitelezett környezetben, és egyéb c kategóriás preparátumok.

 A trófeafal valóban impozáns volt de itt azért szögezzünk le néhány alapvetést. A trófeák garmadája nem vadászat. A kitömött állatok természetes környezetüket utánzó körítésben nem a természet.

A trófea a vadászat beteljesülése. A vadászat nem más mint út a trófeáig. Na ennek az útnak a bemutatására kellett volna hangolni a kiállítást. Nem tudom hogyan, de nem az én dolgom kitalálni a mikéntjét. A vadászat szertartás. A vadászat hangulat. Magyarország szerencsés mert nincs az az adrenalinnal megspékelt afrikai elefántvadász szafari ami felvenné a versenyt az őszi erdőben a teheneit terelgető bőgő szarvasbikával. Ez adja a vadászat esszenciáját. Páratlan sportteljesítmény begyűjteni a világ számos hegyikecske és hegyijuh trófeáit. Kafferbivalyok után menni Tanzániában. A vadászat koronája mégiscsak a magyar bőgő szarvasbika elejtése.

Ez a kiállítás méltatlan volt a vadászat és a természet világünnepéhez. Amit láttunk az a Természettudományi Múzeum kihelyezett bemutatója volt néhány száz aganccsal megtoldva. Még azt sem mondhatom rá hogy olyan mint a magyar narancs. Ez nem a miénk. Ez nem a vadászat, mégkevésbé a magyar vadászat. Egy tökéletesen elhibázott koncepciót láttunk. Aki az egész látványstratégiát megtervezte az életében nem vadászott. Egy fogalmatlan ember volt aki nem ért ahhoz amit csinál. A szervezés a látvány a mondanivaló sugározta a koncepciótlanságot a fogalmatlanságot. Az egyik kitűzős segítőt megkérdeztem hogy a következő csarnokba hogyan jutok el, keresztül tudok menni ahol vagyunk vagy kerüljem meg kívülről. Elővette a térképet és elkezdte böngészni. Kösz Csoki sokat segítettél térképem nekem is van csak azt kérdeztem van-e a csarnokon hátul kijárat. 

Nem firtatom az árát. Biztos vagyok benne hogyha a másik oldal rendezte volna akkor emez oldal sokallaná. Ha nyereséges lett volna az sem lett volna jó. Ilyen a politika nem megyek bele jobban. Az viszont biztos hogy a ráfordított összeg nem érte meg. Nagyon messze volt a világkiállítástól, köze nem volt a vadászathoz és semmit nem láttunk a természetből.

Sajnálom hogy nem mondhatok mást.

242 komment

Ezek hülyék...

2021.10.10. 14:36 diggerdriver

 

Mi folyik itt Angliában? Pontosabban mi nem folyik? Például üzemanyag a benzinkutakon.

Miért?

Azért mert az angolok ha nincs más aki megtegye akkor saját magukat bökik tökön. 

Kezdjük messzebbről. 2016-ban öt évvel ezelőtt megvolt a Brexit szavazás, az angolok kiléptek az EU-ból. Ennek meg kellett történni az EU egy szarkupac onnan menekülni kell. Ez idáig rendben van. A kilépésre a politikai elit nem számított és forgatókönyv sem volt rá. Theresa May a miniszterelnök hogy időt nyerjen elkezdte húzni a kilépési tárgyalásokat mint a rétestésztát, aztán mikor nagyjából magukhoz tértek és megkötötték a szükséges kereskedelmi megállapodásokat a nem EU országokkal akkor gyors kormányváltás után Boris Johnson egy év alatt levezényelte a kilépést. 

Az EU és a média részéről folyamatos volt az ellenpropaganda hogy milyen óriási gondokat okoz a brexit, minden ágazat bedőlt dögvész és pusztulás dúl Britanniában. Elemi érdeke ez az EU-nak hiszen ha az angolok megrázkódtatás nélkül vészelik át a kilépést akkor az zsarolási alapot ad más országoknak. Nyilván senki nem számított sima és zökkenőmentes leválásra de gyakorlatilag minden különösebb probléma nélkül folyt az élet tovább a szigeten. Az emberek többsége semmilyen negatívumot nem tapasztalt, a gazdaság szárnyalt a boltok tele áruval a fizetések emelkedtek. 

Aztán jött a covid vírus. Itt jött az első öntökönbökés. Boris bejelentette hogy ellátási nehézségek lehetnek de ne pánikoljon senki. Természetesen erre pánikszerűen mindenki megrohanta a boltokat és felvásárolt mindent. Mert az emberek ilyenek és ennyire bíznak a politikusok szavában. Máshol sem lenne ez másképp. Normális vagy Boris?

Viszont a kilépésnek itt mutatkozott meg az első pozitív hozadéka hogy Nagy Britannia mindenkinél hamarabb jutott vakcinához és kezdte meg a lakosság beoltását. Az EU ezen a téren is mint minden válsághelyzetben csúfosan leszerepelt. 

A covid válságot átvészeltük a kormány minden alkalmazottat és minden vállalkozót kisegített, gyakorlatilag anyagi veszteség nélkül vészeltük át a nehéz időket. 

A gazdaság tovább szárnyalt és egyre inkább gondot okozott a munkaerőhiány. Minden ágazatban. A szállítmányozási területről százezer sofőr hiányzik. Ebből körülbelül harmincezer az a kelet európai aki más pályát választott vagy hazament.

Miért?

Azért mert az áruszállító sofőr egy embertelen körülmények között dolgoztatott mindenkinek kiszolgáltatott munkavállaló. A családját nem látja hetekig, az út menti leállókban a bokorban végzi a dolgát ott alszik a fülkében és retteg mikor vágják fel a ponyvát és rabolják ki vagy szívják le a gázolaját. Angliában az út menti parkolókba kitaposott ösvények vezetnek ahol a tolvajok közlekednek. A legkisebb zárt furgonon is lakat vagy más házilag rákókányolt zár van mert a gyárit MINDIG feltörik. A sofőröket a rendőrök a legkisebb kihágásért büntetik, a határon napokig való feltartással szopatják őket, ugyanakkor egy komplett irodát üzemeltetnek ahol naprakésznek kell lenni a rakomány okmányainak az autó okmányainak és a sofőr személyi okmányainak. A sofőrök nem sztrájkoltak hanem szépen elhagyták a pályát. 

Mit mondott Boris ki a hibás? Természetesen a kelet európai sofőrök. Merthogy idejőve megelégedtek a munkakörülményekkel és a fizetéssel, nem léptek fel követeléssel a munkakörülményeiket illetően. Mégis mi a francot kellett volna tennie egy lengyel, román kamionosnak? Idejön és a fizetése minimum a négyszerese a hazainak a munkakörülményei meg ugyanolyanok vagy jobbak. Idegen országban bevándorlóként verje a nyálát jobb fizetésért jobb körülményekért? Normális vagy Boris? 

Szóval hiányzik százezer sofőr. Mit tapasztalunk mindebből? Néha nincs ásványvíz a LIDL-ben, néha nincs WC papír a Tescoban. Gyakorlatilag  ha pengeélen is de működött a rendszer.

Mígnem...

Mígnem Boris bejelentette hogy a egyes kúthálózatoknál ellátási nehézségek lehetnek de ne pánikoljon senki. Erre kitört a pánik. Mindenki megrohanta a kutakat és a kutyája vizestálját is benzinnel töltötte fel. Normális vagy Boris?

Bezárt kutak, kilométeres sorok a nyitva lévőknél. 

Hogyan kezeljük a válságot angol módra? 

Adjunk IDEIGLENES munkavállalási engedélyt ötezer kelet európainak, úgy hogy a határon igazolniuk kell hogy el tudják tartani magukat valamint van hol lakniuk és a határőrnek kell elbírálnia hogy a munkavállaló MAJD fél év múlva ha lejár az engedélye el fogja hagyni az országot. Magyarra lefordítva gyere sofőr szeretettel várunk hogy kihúzzál minket a szarból de előtte egy kicsit megtaposunk és beléd rúgunk. Boris Johnson miniszterelnök csalódásának adott hangot hogy a várt több ezer helyett csak 127 sofőr jelentkezett. Normális vagy Boris?

A jelenlegi állás a következő. Kelet európai sofőröket várnak úgy hogy feltételeket szabnak ahhoz hogy kihúzzák Angliát a szarból. A brit sofőröknek egy könyörgő levelet írtak hogy jöjjenek vissza a szállítmányozási ágazatba lesz pénz paripa fegyver. A pénz ezer font bruttóban hetente. Ez nettóban valahol hét-nyolcszáz font között van. Ennyiért valamirevaló sofőr a kisujját sem mozdítja meg. Ugyanakkor a kialakult helyzetért a felelősséget simán ráverték a kelet európai sofőrökre. Namost... Minden ágazatnak van valamilyen szervezete. Például Árufuvarozók Országos szövetsége vagy valami hasonló. A sofőrök nem egyik napról a másikra hagyták el a pályát hanem legalább öt éves folyamat ez. Senki nem vette észre? Senki nem kongatta meg a vészharangot? Senki nem jelezte ezt a kormányzat felé? Milyen közigazgatás ez? Milyen adminisztráció ez? OTT nincsenek felelősök? persze a kelet európai a felelős mert a saját hazájához képest ötszörös fizetéssel megelégedett és nem sztrájkolt a hatszoros bérért. Normális vagy Boris? 

Akkor most elmondom hogy lehetett volna a helyzetet VALÓBAN megoldani. Ha jelentkezik valaki a határon teherautó-kamion-tartálykocsi vezetői jogosítvánnyal és hajlandó a szállítmányozásban dolgozni akkor azonnal ÁLLANDÓ munkavállalási és tartózkodási engedélyt adni neki valamint egy lakáskulcsot ahol lakhat. Aztán mikor másnap munkára jelentkezik akkor ezer font előleget és minden héten átutalni a számlájára 1300 fontot nettó fizetésként. Na EZ valóban hívószó lenne. Alakítani egy állami munkaerőkölcsönző ügynökséget ahonnan bérelni lehet sofőröket. A cégek választhatnak mi a jobb, bezárni a kutat, vagy raktározni az árut bevétel nélkül vagy kifizetni a magasabb bért a bérelt sofőröknek. Nyilván a saját alkalmazottaiknak is emelni kell a bért mert ha nem akkor holnap már az állami ügynökségtől kéne visszabérelniük azokat akik tegnap még alkalmazottként dolgoztak nekik szarért-húgyért. Egyértelmű hogy a termékek árába beépítenék a plusz költségeket. Szerintem ha választani kell hogy 20penny-vel többet fizessenek a gázolajért vagy éjszaka kilométeres sorban álljanak akkor nem kétséges a választás.

Miért kell megfizetni a sofőröket? Mert a legelső kereskedelmi törvényszerűség azt mondja hogy az áru hiánya növeli értékét. Márpedig a sofőr munkája áru. Ha hiány van belőle akkor többet kell érte fizetni. Mikor tíz éve idejöttem a gépkezelők bére volt 11-13 font. A legelső munkámra kaptam 12 fontot óránként. Aztán 2012-ben novemberben nem kaptam munkát. Alig tudtam elhelyezkedni 10,50.ért. Azért mert az olimpia építésének befejeztével annyi gépkezelő került a munkaerőpiacra hogy lenyomták a béreket. Aztán valamikor 2013 márciusában kezdtek emelkedni a bérek. 2015-ben már 20 fontért dolgoztam óránként. Most jelenleg az van hogy vagy elvállalok egy munkát 20-22 fontért aztán utána esetleg hetekig nincs munkám, vagy 18-20 fontért dolgozok úgy hogy egyik munka végeztével AZONNAL kapom a másik munkát. Én az utóbbit választottam. Van barátom aki mellettem dolgozott másik ügynökségnek 22fontért négy hétig. Aztán egy hétig nem kapott munkát. Az öthetes átlaga kevesebb volt mint az én 19fontos fizetésem.

Szóval amit az EU médiájának nem sikerült elérni hosszú szívós munkával azt néhány elhibázott mondat a kormányzat részéről elintézte. 

Ezek hülyék.

 

239 komment

süti beállítások módosítása