HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @maciasz: Ő diplomata, mindegy mit mond. (2022.01.20. 21:04) Gyerekiahóra...
  • Brazen Head: Három hozzászólással korábban még csak kérdezted ezt. Most már eljutottál az egyértelmű kijelentés... (2022.01.20. 09:59) Szegényház
  • Etniez: @Diggerdrajver: A szeméttel nem beszélgetni kell, hanem kivinni a kukába. (2021.10.28. 18:03) Ezek hülyék...
  • Diggerdriver64: @ocso79: Lófaszt... (2021.10.17. 08:49) Lázas ország
  • diggerdriver: @Bandibacsi34: Igen. (2021.10.12. 19:03) Tíz évünk elszelelt...

Címkék

Sok a jóból

2019.01.26. 13:32 diggerdriver

Karácsonyi otthontartózkodásom alatt Az Örkény színház egy új darabját is volt szerencsém megnézni. A Patika című darab Szép Ernő írásából készült nagyon átdolgozva. Szinte személyre szabva a szereplőknek. Az előadás után beszélgettem Epres Attilával és mondom neki hogy ez a szerep(Borgida a jegyző) nagyon hasonlít rád. Mondja hogy persze mert rám irtuk. Telitalálat. A szurkálódó hátulról beszólogató, a helyzetkomikumot mindig felismerő és kihasználó a proli szlengben oltogatónak nevezett ember szerepe Attila szerepe, ehhez kétség nem fér. 

Az egész darabot ha jellemeznem kéne egy szóval akkor azt mondanám hogy fergeteges. Óriási fizikai és szellemi megterhelést ró minden színészre. Mozgalmas a színpadot szinte mindig kitöltő sodró lendületű előadás.

Miért tetszett? 

Mert imádom a korrajzokat. Könyvben, filmen, színpadon nekem a korrajz a kedvencem. Ezért kedvenc filmem a Sörgyári Capricció és az Én kis falum Menzeltől, valamint a Cinema Paradisó Tonatorétól. Ezek mind korrajzok. Bemutatnak egy adott kort annak minden szépségével és negatívumával együtt. A darab talán a múlt század első felében játszódik egy eldugott vidéki faluban, ahol szinte csak alá és fölérendeltségi viszonyok vannak az ott élők között.  Persze, van cselekmény van történet van dráma van nevetés de azért mégis egy korszak keresztmetszetét látjuk. A közönségnek megadja a szórakozás élményét a savanyúarcú kritikusoknak pedig a mélyebb elemzés lehetőségét. Le lehet írni a kor rasszizmusát a cigányokkal szemben, le lehet írni a nők megalázottságig alárendelt szerepét, akik aztán úgy vesznek elégtételt ahogy a legjobban fáj. Minden szereplő tudja a helyét és nem akar se több se kevesebb lenni mint amit az adott kor társadalmi viszonyai ráróttak. 

Mégis azt mondom hogy nekem a korrajz tetszett. A kiváló színészi munka, az óriási fizikai teljesítmény, a kifinomult jellemábrázolás odarepített abba korba. 

Mi a tanulság? 

Nagyon egyszerű. Bármilyen korba születsz, bármikor éled életed NINCS esélyegyenlőség. Kúrvára nem mindegy hogy gyerekkorodban a fal mellett állva egy Dante kötet esik a fejedre vagy egy lábasfedő. Aki jó helyre született, születik az jól él aki rossz helyre az szarul él. Történelmi korszaktól függetlenül. Kevesek kiváltsága az alacsony sorból való kitörés és ennél többek sorsa a magasból való lecsúszás. Feminizmus? Több kárt okozott mint hasznot. Cigányok? Ott vannak most is mint száz évvel ezelőtt. Rendszerek jönnek, rendszerek mennek és a korrajz mindig ugyanaz. Ülsz a nézőtéren és azt érzed semmi nem változott. A segéd "úr" az mindig csicska marad, a nőket megalázzák és ha besokallnak akkor lelépnek vagy alkoholisták lesznek, a cigány a mindig cigány, az uraknak pedig mindig minden körülmények között mindent szabad. Ismerős? EBBEN élsz barátom. Civilizált világ? Modernitás? Információs forradalom? Fogyasztói társadalom? Lófaszt. Az alapok, a háttér nem változott. MINDIG az erősebb kutya baszik....

Miért nem tetszett?

Úgy álltam fel a székből mint a liba tömés után. Leültem egy asztalhoz éhesen és legszívesebben befaltam volna öt rántotthúst, de elém tettek tízet és mind meg kellett ennem. Olyan hosszú a darab mint a vonatfütty. A vége felé már bántja a füledet. Három óra negyven perc. Majdnem egy fél munkanap. Sok. Kényelmetlenül sok. Három felvonás négy szín. Állítólag ki akarnak venni belőle negyed órát. Kevés lesz. Ha ez az előadás két óra negyven perces lenne még most is ott tapsolnám. Tökéletesen illik rá a mondás hogy kevesebb több lenne. 

Nagyon jó előadás. Tökéletes korrajz, elsőrangú színészi játék, tanulságos történet, nézzétek meg.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr4514589862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Bates dö Hól 2019.01.28. 01:16:58

"Nagyon egyszerű. Bármilyen korba születsz, bármikor éled életed NINCS esélyegyenlőség. Kúrvára nem mindegy hogy gyerekkorodban a fal mellett állva egy Dante kötet esik a fejedre vagy egy lábasfedő. Aki jó helyre született, születik az jól él aki rossz helyre az szarul él. Történelmi korszaktól függetlenül."

velem meg azt íratta fel a magyartanár év elején a füzet első oldalára, hogy "Születni, élni, meghalni: ennyi a bogaraktól is kitellik. De minden ember annyit ér, és csak annyit ér, amennyi jót tesz embertársaival." [Giuseppe Garibaldi]

sz'al azért megpróbálni változtatni ezen az eleve elrendeltetésen tán jó móka is lehet...

guma 2019.02.01. 16:51:55

Digger! :)))

ha valóban szereted a korrajzokat: pl a Sörgyári Capricciót és az Én kis falumat Menzeltől

akkor jól szórakozol ha van kedved ehez a trilógiához, ami különben 3 önálló film, csak a szereplők azonosak...

"Péntek ugye a kocsmanap, ilyenkor csak azok maradnak otthon tévézni, akiket sanyarú sorsuk magányra kárhozott, ilyenkor csak azok maradnak otthon megnézni a Liptai-show-ban Norbi és Alexandra hülyeségeit, akiket annyira lefárasztott a hét, hogy már a poharat emelgetni sincs erejük. Kár is, hogy a Filmmúzeum pénteken búcsúzik a Nap, széna trilógiától. Eleve kár, hogy búcsúzik, úgy elajánlgattuk volna még itt az idők végezetéig, de hát ez a világ rendje (egyébként meg ideje lenne kiadni már dvd-n, meztelen csajos díszdobozban). Aztán az is kár, hogy ez péntekre, a kocsmanapra esett. 16:30-tól megy az első rész, a Nap, széna, eper. 17:55-kor a Nap, széna és pár pofon. Hosszabb szünetet tartunk, aztán 21:45-kor a Nap, széna, erotika töméntelen mennyiségű cseh csöccsel."

comment.blog.hu/2007/11/30/bucsuzik_a_nap_szena_trilogia

filmek láthatóak nálunk, mert a Nap, széna és pár pofonhoz belinkeltem a többi elérhetőségét.

jó szórakozást. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.01. 17:02:37

@guma: Köszi, láttam mindegyiket többször is. Nagy kedvenceim szintén.
süti beállítások módosítása