HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: Szóval hogy mindenki értse. Ami ma brüsszelesben az ominózus konferencia körül zajlik, a libernyá... (2024.04.16. 15:46) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

A hagyományőrzés méltó formája

2020.03.15. 11:06 diggerdriver

A napokban lokálpatrióta barátom Izing Antal blogján https://bicske.blog.hu/ jártam. Képeket közölt a régi Bicskéről. Elindított bennem egy gondolatmenetet. Az utcanevek elképesztő egysíkúsága ellen ideje lenne tenni már valamit. 

Miért kell Bicske főutcájának a hatezredik Szent István útnak lenni Magyarországon? Minden tiszteletem az államalapítóé de legyen elég annyi róla elnevezett út amennyit a többi város vagy falu elnevezett róla. Az átkosban a mi főutcánk volt a nyolcezredik Lenin út, most meg ellenpontként a sokezredik Szent István út. Hány Micsurin vagy Búzakalász MGTSZ  volt az országban? Hány Mókus őrs? Miért ez a fantáziátlanság?

A hagyományőrzés nagyon fontos minden közösségben. Mégis hányszor látunk népviseletbe öltözött embert, vagy hányszor hallunk népdalt? Csak ez a hagyományőrzés? Miért? Az őseink által adományozott utcanevek miért nem váltak hagyománnyá? A valamikori Bicske főutcája valószínűleg nem véletlenül kapta a Sárköz nevet. Ma már aszfaltozott út. Pont ezért emlékezzünk rá hogy milyen volt és legyünk büszkék rá hogy milyen lett. Adjuk vissza a nép által adott nevét és teremtsünk példát az ilyen hagyományőrzésből. Anti barátom által publikált egyik képen a Spriginzeisz házzal szemben a Hegyi házat látom. Az az utca a mostani Gárdonyi utca valamikor Hegyi köz volt. Miért ne lehetne Hegyi utca? Ahogy a valamikori Jakab köz Jakab utca lett. Ha ott működött akkor itt miért nem? A Petőfi tér miért nem lehet Bikakút tér ahogy évtizedekig nevezték? A Kossuth utca Szél utca volt. Legyen megint az. Mint mondtam minden tiszteletem országunk nagyjai iránt de van róluk elnevezve annyi út-utca-tér szerte az országban hogy emlékük soha nem merül feledésbe. A Csokonai utca Egysor utca volt ami már nem igaz rá de miért lenne probléma, hiszen a legtöbb utcanévnek köze sincs a névadójához.  

Vannak egészen furcsa anomáliák is. A mostani Bethlen Gábor utca valamikor Kistószeg volt. A nyolcvanas években a közelben építették az akkor KISZ lakótelepnek nevezett lakóparkot. Nyitottak egy új utat és azt nevezték el Tószeg utcának. Érthetetlen. A Bethlen Gábor utcának nem adták meg tradicionális nevét de odaadták egy új utcának? Miért? 

Számtalan utca van Bicskén amiknek a nép által adományozott nevét elvették. Egy rosszul értelmezett modernizációs folyamat eredménye ez. Végre vissza kéne térni a hagyományokhoz. 

Legyünk bátrak és lépjünk tovább merészen ugyanebben a gondolatmenetben. Én elhiszem hogy Magyarország történelme tele van kiváló emberekkel akik maradandót alkottak vagy kiváló államférfiak voltak. De miért ragadunk le náluk? Egy falu életében sok évszázad alatt óhatatlanul kialakulnak tradicionális, úgymond tősgyökeres famíliák. Ők a hétköznapok hősei. Miben hősök? Egy nem is olyan egyszerű dologban. Mindig, minden korban minden körülmények között folyamatosan és fáradhatatlanul TETTÉK A DOLGUKAT. Mindegy hogy földművelők vagy iparosok voltak esetleg közalkalmazottak de meghatározó elemeivé váltak egy közösségnek.

Nem érdemelne meg egy utcatáblát Kósa Dezső bácsi? Csizmadia Laci bácsi? Dehogynem. Hány emberben tolulnának fel emlékek mikor bekanyarodna a Kósa Dezső utcába? 

Nem kéne egy utcatáblával emléket állítani a Csúzi, Perbai, Posfai, Pálffy, Göllner famíliáknak? Dehogynem. Elnézést kérek azoktól a legendává nemesült emberektől és családoktól akiket kihagytam. 

Miért nem tesszük? Amikor már kifogyunk hazánk nagyjaiból akkor jön az Akácfa utca. Az akácfa méltóbb utcanévre mint mondjuk Vámosi János országos hírű táncdalénekes? Lakatos István Kossuth díjas író, költő. Bicske szülötte. Van róla utca elnevezve? Nincs. A muskátli jobban megérdemelte hogy utcanév legyen. 

Nincs hagyománya annak hogy tősgyökeres családokról utcát nevezzenek el? Akkor teremtsünk hagyományt. Miért kell mindig mindenben a többség után menni? Ezek a családok évszázadokon át meghatározói voltak Bicske életének. Megérdemlik hogy a nevük fennmaradjon. 

Köszönöm hogy elolvastátok.

1 komment

süti beállítások módosítása