HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Kiegészítés.

2015.03.06. 20:16 diggerdriver

Ez a poszt az előző kiegészítése.
Néhány gondolat még eszembe jutott a hozzászólásokból.
Sokszor hallottam már hogy "könnyű neked mert a hobbid a szakmád."
Valóban így van de elemezzük egy kicsit ezt az állítást.Az nem úgy van hogy megszületik egy gyerek és a Jóisten ránéz aztán azt mondja"ennek a gyereknek a hobbija lesz a szakmája".Egész gyerekkorom homlokegyenest más érdeklődési körben telt mint a műszaki tudományok. Világéletemben erdésznek készültem de hülye voltam tanulni ezért csak egy traktoros iskolára telt. Ott viszont olyan homlokegyenesen más érdeklődési körű közegbe kerültem hogy fiatal lévén viszonylag könnyen váltottam. 

Ehhez viszont az kellett hogy a világ legjobb tanárai tanítsanak. Kétség sem fér hozzá hogy ők tanítottak. Nem egyetemet végzett értelmiségiek hanem TSZ traktorosból egy gyorstalpalóval műszaki gyakorlati oktatóvá vált tanáróriások.
Mind emberségből mind műszaki tudományokból mind szakmaszeretetből kiválóra vizsgázott emberek. Élmény volt velük együtt lenni és olyan inspirációt kaptam hogy önszorgalomból továbbképezzem magam a szakma legfelsőbb szintjére. Ezek a tanárok adták nekem a szakmaszeretet alapjait. Életem végéig hálával gondolok rájuk. Gyakorlatilag majdnem mindent nekik köszönhetek.
Nem hagyhatom ki hogy kiírjam ide az iskola nevét. A velencei Entz Ferenc Növénytermesztő Gépész szakmunkásképző iskoláról van szó.
Mikor kikerültem a Nagybetűs Életbe akkor a Közmű és Mélyépítő vállalatnál kezdtem munkásmozgalmi múltamat.
Ott pedig meg kellett tanulnom munkagépekkel dolgozni. A szerencse ott sem hagyott el. Első munkagép oktatóm a felcsúti Litter László és Nagy Albert volt. Mindketten meghaltak már, nyugodjanak békében.
Olyan tudást kaptam tőlük olyan szakmai alapokat, és olyan végtelen türelemmel tanítottak hogy nem lehetek eléggé hálás ezért. Amikor néhány év múlva át kellett szoknom egy teljesen más típusú gépre akkor pedig az alcsúti Cserna Károly alias Churchill tanított. Vele kapcsolatban egy érdekes adalékot elmesélnék ami tükrözi személyiségét.
Tavaly már itt Angliában ezen a blogon keresztül megkeresett egy magyarországi vállalkozó hogy venne egy JCB gépet és adjak tanácsot neki. Én megtettem amit meglehetett, elláttam tanáccsal de hát a kiszemelt gépet látni kellett volna egy szakértőnek is. Eszembe jutott Cserna Karcsi. Tíz éve nem hallottam felőle de reméltem a legjobbakat és mondtam a vállalkozónak hogy keresse meg Karcsit Alcsúton és vigye el gépnézőbe. Kiderült hogy Karcsi a nyugdíjasok jól megérdemelt éveit tölti és mikor rám hivatkozott a vállalkozó akkor készségesen elment vele valahova Debrecen környékére, megvizsgálta a gépet és áldását adta a vételre.
Innen messziről is, kösz Karcsi.
Szóval ők voltak azok akik a hobbimmá tették a szakmát. Nekik köszönhetem minden sikeremet és minden tudásomat.
Persze tudom, fogékonynak kell lenni erre. Mégis az alapok és az ilyen emberek a meghatározóak.

A kommentek között szó volt arról mihez képest kell a legjobbnak lenni.
Vannak mérhető teljesítmények. Egy szalagmunkás vagy egy darabbérre dolgozó ember teljesítményét számokban mérik és ez viszonylag egyszerű dolog. "Ennyivel csináltál többet mint a másik tehát te vagy a jobb".
Ha például emberekkel dolgozunk együtt akkor a környező emberek véleménye határozza meg hol vagyunk a rangsorban.
Nem az a jó gépkezelő aki X méterrel vagy Y köbméterrel többet teljesít. az a jó gépkezelő akivel a legszívesebben dolgoznak a kubikosok a művezetők. Aki a végsőkig kiszolgálja a körülötte dolgozókat.
Akivel dolgozni, dolgoztatni AKARNAK. Ez a mérce. Két alapvető tulajdonsággal lehet ezt elérni. Jóindulattal és profizmussal. Nincs kompromisszum. Egy kubikos hajszálpontosan tudja hogy amit neki ki kell lapátolni azt melyik gépes tudta volna kiszedni géppel vagy pontosan tudja azt is hogy ott már géppel nyúlkálni felesleges.
Soha, hangsúlyoznám SOHA nem kérdőjelezte meg még kubikos a szavamat. Idáig eljutni a legnehezebb és ez a szakma csúcsa.
Egy tanárnál mivel mérhető a teljesítmény? Nem a tanítványai által megnyert tanulmányi versenyek számával.
Az a jó tanár akiért rajonganak a tanítványai. Akinek szívesen vesznek részt az óráin. Csak az a gyerek képes magas színvonalú tudást átvenni amelyik jól érzi magát. Egy tanár legnagyobb sikere ha egy tanítványa az általa oktatott tárgyban önmagát önszorgalomból továbbképzi. Az a gyerek már jó úton van afelé hogy a tantárgy hobbijává váljon.
Az én tanáraim mind ilyen tanárok voltak.
Jó munkát végeztek.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr17247055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.07. 07:38:56

Szerencse kérdése ez.

Ha a hobbid nem piacképes, nem tudsz mit tenni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.07. 20:13:47

@diggerdriver: nem igaz. A hobbinal mindegy, h oiackepes-e, a szakmaja legyen piackepes.

A győzelem rózsája 2015.03.07. 20:51:08

@~~Babette~~:

Legyen? És akkor ki fog mosogatni meg takarítani ha mindenki piacképes szakmával bohóckodik? Senki? Élünk a koszban? Szemetet ki viszi el?

A győzelem rózsája 2015.03.07. 22:04:10

@~~Babette~~:

Te meg blogolsz továbbra is egész nap.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.07. 22:06:59

@A győzelem rózsája:

Sot egesz ejjel, ha olyan kedvem van.
Biztos nem faradtam el a golfklubban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.08. 09:51:36

@~~Babette~~:
Jó, de az már szerencse kérdése ha a hobbi és a piacképes szakma egybeesik.

2015.03.08. 19:04:25

Az en hobbim gyerekkorom ota az olvasas. Sajnos abbol nem lehet megelni:( Szakmam az van egy par, egybol nem probaltam megelni kozuluk csak, a nyomdaszatbol, amit csak azert tanultam ki, hogy tudjam, hogyan keszul a konyv:)
Azt a tenykedest utalom, amiert fizetest adnak, magyarul a munkat:) Sajnos megelni masbol nem tudok, ezert neha csinalom, de csak 3-4 honapot egy evben. Ha dolgozom, igyekszem nem gondolni a penzre, leginkabb az alkotasra koncentralok es olyankor elvezem is azt, amit csanalok. Legtobb ismerosom, haverom a munkahelyen oszt, szoroz, szamol, hogy mennyi penzt fog csinalni az adott munkabol, az naluk a hajtoero. Az ilyet sohasem tudtam megerteni, bar elfogadom azt a hozzaallast is.
A masik szamomra idegen es felfoghatatlan tulajdonsag a legjobbnak lenni. En mindig arra torekedtem, hogy a minimalisat hozzam ki magambol. Sajnos ilyen hozzaallassal is gyakran az elvonalba kerultem:( Szamtalanszor utasitottam vissza eloleptetest, fizetesemelest eletem soran.
(hulyenek szuletni kell) :)))

soad1221 2015.03.09. 08:56:31

@diggerdriver: az utolsó bekezdésért kösz, nagyon szépen leírtad milyen a jó oktatás/tanár...
Kár hogy nagyon ritka lett az ilyen.

@A győzelem rózsája: vicces, ahogy fogalmazol :) "ha mindenki piacképes szakmával bohóckodik?" tehát akinek már van szakmája, már nem is dolgozhat, az már csak bohóckodik. Jó fej ember vagy :)
Te vagy a sajnálatos és egyben tökéletes élő példa a rossz tanárok létezésére...

Evain 2015.03.09. 14:55:53

Szerintem egy dolgot kifelejtesz az egyenletből. Kevés szeretni, kevés jól megtanulni. Legjobban attól fogod, ha megvan hozzá a gógyid is.

Hiába szereti egy 100 IQ-s a mosogatást, ha pont annyira fogja csak tudni jól csinálni, amennyire megtanulta, nem lesz képes a tudást továbbfejleszteni, megérteni az apró összefüggéseket, a mechanizmust, ami után MÉG jobban tudja csinálni.

Tudod, az átlag diggerdriver nem így ír. Nem fejteget a szabadidejében kultúrált hangnemben holokauszt meg eutanázia témákat.

No, építsünk autót. :)

NIKI LAURA 2015.03.18. 07:57:26

@Evain: ez jutott nekem is eszembe.Kb 4 evet melozam a kecskemeti Melioracios cegnel,aztan bedontottek a fonokok,aztan szarehugye megvettek az osszes gepet...lanctalpasokat,Raba Steigereket,mindnt...

Na szoval,itt is voltak kivallo "szakik", de az eletuk sajnos 50 ft se ert:
- legtobbje reg csalad nelkul,mert amig ok " markoltak" videken( legtobb munka nem helybe volt,ilyenkor favazas regi gurulo dobozokba laktak)addig az asszony belefaradt...
Igenytelenseg,elkeseredetseg,szegenyseg.
Sokan alkoholistak.....nem hogy egy blogot( akkor meg nem is volt net)de levelet se tudtak volna megirni...
Szoval olyan mint Digger a szakmaban,par szazalek....sajnos.

2015.03.22. 11:12:27

Szóval csak úgy élősködsz a liberális Londonon. Ez igazán nem szép tőled.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 17:54:56

@djcs:
Mit kéne tennem?
:))))))))))))))))))))))))

2015.03.27. 22:08:52

Egy ideje nem neztem be ide es most latom mirol maradtam le - nagyon jo ez a kiegeszites, koszonjuk hogy megirtad! Az utolso bekezdes kulonosen 'sziven utott', meg elolvasom majd egy parszor hogy megjegyezzem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 23:24:44

Akkor inkább mondjuk úgy a hivatkozott mondatot, hogy Könnyű neked, hogy lehettek ilyen tanáraid...

Nekem sajnos nem voltak.Ennek iszom a levét, hogy most így 40 felé sem tudom sokszor, hogy mihez is kezdjek, milyen szakmát tanuljak ki.Mert hogy a "régit" abba akarnám hagyni.Vagy legalább is valamerre specializálódni.De új szakmára is nyitott lennék.Csak nem tudom, mibe lenne érdemes beletanulni, ami aztán fizet is valamennyire, meg érdekes is a számomra...

DieNanny CH 2015.04.16. 11:39:22

@A győzelem rózsája:

Pont ez a lényeg. Az a piacképes szakma, amelyik ritka, de rendkívül keresett, emiatt sokat fizetnek.
Ha mindenki elmegy informatikusnak, akkor 1 év alatt felhalmozódik a szemét, és akkor kukásként háromszor annyit kereshetsz, mint egy informatikus. Hát, nem?
:-)
süti beállítások módosítása