HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

A cigányok felemelkedése és bukása.

2015.12.06. 12:53 diggerdriver

Nem akartam megírni ezt a posztot. Viszont a menekülthullám kapcsán olyan sokan hivatkoztak a cigányokra és olyan sok konfrontációm volt ezzel kapcsolatban hogy muszáj reagálni rá. Néhány idézetet is fogok beletenni innen

http://beszelo.c3.hu/cikkek/telepulesi-es-lakasviszonyok

És innen

http://www.magyaragora.org/?p=roma&c=14.

A cigányság beilleszkedésérő lesz szó. A róluk szóló írásom elolvasható itt,

http://diggerdriver.blog.hu/2013/04/16/rasszizmus_784

De most a beilleszkedésükről lesz szó.  a Kádár rendszer legnagyobb hibájaként szokták emlegetni a vajdarendszer megszüntetését. Pedig a legelső lépés volt az integrációjuk felé. A cigányoknál fokozottan érvényesül az egységben az erő elve valamint az erő a hatalom tisztelete. Ahogy megfosztották őket a vajdájuktól, gyakorlatilag az oszd meg és uralkodj elvet követve sokkal kezelhetőbbé váltak. A Kádár rendszerben fel kellett adniuk a vándorló életmódot és le kellett telepedniük. Cigánytelepek jöttek létre szerte az országban. Általában a falu szélén vagy távolabb a falutól. Vályogputrik földbevájt barlanglakások.

"A lakásviszonyokat illetően 1971 és 1993 között alapvető változás ment végbe. Putriban vagy kunyhóban lakott 1971-ben a cigányok kétharmada, 1993-ban 6 százaléka. Jelenleg 5 százalékuk lakik ilyen körülmények között."

Azért ez óriási fejlődés.

"1965-ben telep-felszámolási akció indult, amelynek legfőbb eszköze a kedvezményes kamatú lakáshitel volt. A hitelből a cigányok az átlagos családi háznál kisebb és rosszabb minőségű, úgynevezett „CS”-házakat, csökkentett értékű házakat építhettek, vagy csökkenő lélekszámú falvakban megüresedett régi parasztházakat vásárolhattak. Az 1965-ben indult akció 1985-re nagyjából véget is ért. Az akció kezdete előtt, 1964-ben 49 ezer telepi házban 222 ezer személyt írtak össze, 1984-ben már csak 42 ezer személyt 6277 telepi lakásban."

Ne felejtsük el hogy a hatvanas években az amerikai polgárjogi harc még javában dúlt. Ott még azon ment a harc hogy egy feketének át kell-e adni a helyét egy fehérnek a buszon.

A fenti bevezető a szárazabb statisztikai adatokat mutatta, most a saját tapasztalataim jönnek. A hetvenes években voltam olyan korban hogy gyakorlatilag az utcán töltöttem szabadidőm legnagyobb részét. A mi utcánkban hetvenben egyetlen cigány család sem lakott. Aztán vett egy házat "Mancsos" és famíliája majd egy másikat a "Bulicigány" és még néhány család. Jelenleg fatornyos kisfalumnak kevés olyan utcája van ahol nem lakik cigány. Nem lehet rájuk azt mondani hogy nagyon kilógnának a sorból. Egy-két családtól eltekintve a Kádár rendszerben nem volt probléma velük. Persze ebben nagy szerepe volt a KMK-nak, vagyis hogy aki nem dolgozott azt lecsukták. Az a cigány amelyik szakmát tanult és beköltözött a faluba az teljesen beilleszkedett a környezetébe. Szakmát tanulni pedig mindenkinek volt lehetősége. Én három évig laktam egy kollégiumi szobában két cigány tanulóval akik közül az egyik még olyan oláhcigány családból származott ahol otthon cigányul beszéltek. A legkisebb megkülönböztetés sem volt soha. Ugyanolyan tanulók voltak mint bárki más.

Aztán elkezdtem dolgozni az építőiparban. Ez a iparág szívta fel a képzetlen, és képzett cigányok legnagyobb százalékát. Találkoztam kiváló ács, kőműves, gépkezelő cigányokkal.

Dolgoztam Mátészalkáról, Fehérgyarmatról, Ramocsaházáról, Baktalórántházáról, és nógrádi kis falvakból származó romákkal. Harminc évig dolgoztam otthon az építőiparban de soha a legkisebb problémám nem volt velük. 

Persze, tudom, volt az úgynevezett bértömeggazdálkodás ami a bújtatott munkaerőnek egy elegánsabb megfogalmazása. Ez azt jelentette hogy minden alkalmazottra jutott egy egységnyi bértömeg és ha valakit jobban meg akartak fizetni akkor fel kellett venni kevésbé megfizetett embereket. Hogy máshol mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban azt nem tudom de az építőiparban ez nem okozott bérfeszültségeket. Viszont a cigányság részéről mindenképp hasznos volt mert egy rendszeres életmódra szoktatta őket. 

Mind a fenti adatokból mind a saját tapasztalataim alapján nyugodtan kimondhatom hogy a cigányság beilleszkedése a legjobb úton haladt.

Aztán jött a rendszerváltás.

A cégünknél dolgozó cigány brigádok mindegyike leszámolt egy kivételével. Abban a pillanatban amint bevezették a munkanélküli segélyt. Hiszen pénzt kap ha nem dolgozik akkor is. Hogy meddig és mennyit az már a mának élő cigányokat nem érdekelte. 

Az egyetlen brigád aki maradt az a Lakatos Józsi(Mujkó) brigádja volt. Mujkó gyakorlatilag a családtagjaiból, a fiaiból, vejeiből szervezte a brigádját és vaskézzel tartott rendet. Volt egy öltöző és egy raktárkonténerjük. Minden nap ebéd után valaki bent maradt és felmosta, kitakarította a konténereket majd vizet melegített és mikor a többiek munka végeztével visszatértek akkor mindenkit várt egy-egy melegvízzel teli lavór mellette a törölköző rajta a szappan, mindez egymás mellé kikészítve annyi ahányan voltak. Rendkívül tiszta, pedáns és jó melós brigád volt. Mujkó azóta már nyugdíjas és innen kívánok neki hosszú és tartalmas éveket. Egyszer együtt dolgoztunk és a munkanélküliségről folyt a szó. Azt mondja nekem hogy -Láttál te már hülye cigányt? Mert én az vagyok. Ahelyett hogy otthon néznék ki a fejemből munkanélküli segélyen itt lapátolok. Mert mind azt csinálja.- Persze nem gondolta komolyan.

A rendszerváltás után a cigányokat az állam magára hagyta. A rendszerváltás legnagyobb vesztesei ők. generációk nőnek fel úgy hogy nem látják a szüleiket elmenni dolgozni. Mit látnak? Az árukínálat elképesztő de nem tudják megfizetni. Plazmatévé viszont kell mert a másiknak már van.

Egyszer dolgoztunk a Csepel Művek területén egy munkásszálló mellett. Ott mondták a cigányok hogy fel kellett jönni dolgozni Pestre mert ahol laknak már mindent elloptak. Ott már senki nem műveli a kertjét nem tart állatot.

Kitalálták a "megélhetési bűnözés" fogalmát ami mintegy menlevelet ad a tolvajláshoz.Az utcában ahol felnőttem és ahol az "átkosban" semmiféle bűncselekmény nem történt most az egyik barátomhoz már annyiszor betörtek és annyi mindenét elvitték hogy nyugdíjas idejének legjavát különböző védelmi berendezések kitalálása és hadrendbe állítása teszi ki. 

Szóval mindent összegezve az én tapasztalatom az hogy az a cigány amelyik szakmát tanult vagy van munkája és beköltözött a faluba, az első lépésként a saját fajtáját is megtagadja(ami nagy baj) és éli a normális dolgozó emberek életét. Sok ilyen emberrel dolgoztam. Kiváló cigány gépkezelők vannak. Még itt Londonban is volt sok román cigány gépkezelő kollégám.

Miért baj ha megtagadja a cigányságát? Azért mert meggyőződésem hogy a cigányok megítélését nagyban befolyásoló ordenáré viselkedés ellen legjobban ők tehetnének. Ha ebben az esetben,

https://www.youtube.com/watch?v=99WgR24jWcw

odamegy egy cigány a minősíthetetlenül viselkedő másikhoz és azt mondja neki hogy -menj már a picsába hülyegyerek, hát azért utálnak bennünket mert így viselkedsz- akkor talán változna valami.

Végkövetkeztetésként azt mondhatom hogy én hiszek benne hogy mindenkit lehet integrálni csak meg kell találni a megfelelő módját.

695 komment

Egy nap

2015.12.03. 22:19 diggerdriver

Egy új munkábaállás egyik napját mondom itt el sok képpel és általam kommentelt videókkal. Most kevesebb lesz az írott szöveg de a videókban bőven van magyarázat minden történésre. Elnézést a narráció hiányosságaiért de nem írott szöveget olvasok fel hanem munka közben spontán kommentelek. A videók elkészítésére már régen készülök de nem tudtam megfelelő helyet találni a telefon kamerájának. Először a fülke ablakára rögzítettem de annyira remegett a készülék hogy használhatatlan lett a felvétel. Akkor a sisakomra próbáltam rögzíteni ami végül sikeres lett de voltak nehézségek. Egy mágneses tartót ragasztottam a sisakra viszont a felvétel eleje és hátulja a hozzákészülésről szólt. A telefon kameráját be kellett kapcsolni felvétel üzemmódra, majd a tok borítóját egy gumival rögzíteni és megfelelő pozícióban feltenni a mágneses tartóra. Ezután a sisakot a fejre és a jószerencsében reménykedni hogy azt látja a kamera amit én. Az elkészült és kiválogatott felvételeket aztán pendrive-ra raktam és átadtam a szomszédoknak akik filmvágók és teljes szakmai tudásuk arzenálját felvonultatva minden nehézséget legyűrve levágták a felvételek elejét és hátulját. Munkájukat nagyon köszönöm.

Néhány szó az előzményekről. Egész nyáron Biggleswade-ben dolgoztam. Egy tíz éves munka van ott. Gyakorlatilag egy új várost építenek ott, a baj az hogy gyorsabban dolgoztunk mint ahogy az épülő lakások elkeltek. Olyan ütemben építik az új lakásokat ahogy az új tulajdonosok befizetései beérkeznek. Így aztán nem folyamatos a munka. Jó meló volt kiemelkedő fizetéssel. Órára lebontva több mint 20fontos órabérért dolgoztam, na de ez sem tart örökké.

Szóval az egyik hétfőn szóltak hogy péntektől nincs több munka. Albán barátom mondta hogy ne keressek munkát mert pénteken eldől hogy együtt tudunk maradni vagy nem egy új munkán. Jól van, mondom de péntek tíz óráig választ várok. El is jött a határidő, és kiderült hogy nincs munka. Azonnal írtam egy SMS-t, mívesen cizellált angolságommal az egyik ügynöknek. Mint látszik anyanyelvi szinten beszélem az angolt, mivelhogy anyám se tudott...

"Hi Leight,

My name is Janos Horvath machine driver. I'm available. If you have good offer me send text message please. Thanks.

Ez valami olyasmi akart lenni hogy elérhető vagyok és ha van egy jó ajánlata akkor küldjön SMS-t

Két perc múlva felhívott Leight, hogy van egy munkája Ruislip-ben 15fontért/óra. Ok küldd a részleteket. Jött is az SMS.

"Kane haulage Diamond road south Ruislip. Post code HA4 0PD start time 7.30. Report to Kevin McLoad tel: 07924640211

Ebből azt lehet tudni hogy ez egy szállítmányozási vállalat tehát nagy valószínűséggel kocsikat kell földdel megrakodni.

Az új munkákra mindig jó korán szoktam menni mert az a tapasztalat hogy jócskán kell keresni. Most sem volt másképp, alig találtam meg. Szerencsére volt egy nagy autóparkolójuk így aztán beálltam oda és vártam.

Fél nyolckor bementem az irodába és mondtam ki vagyok mi vagyok majd jött Kevin. Kérdi hogy én vagyok-e a loading shovel kezelő. Loading shovelnek ezeket a gépeket nevezik.2015-12-01_205257.jpg

Mondom nem, nekem erre nincs jogosítványom. az ügynököm azt mondta egy 25 tonnás forgókotrót kell kezelni. Ja jó akkor menjek az induction room-ba a beléptető szobába. Ott a szokásos nyomtatványok kitöltése majd az építésvezető megtartotta az oktatást. Akkor már ketten voltunk mert egy másik gépre jött Mauricio az olasz gépkezelő. Megmutatták hol van az öltöző:2015-12-01_210432.jpg

az ebédlő:2015-12-01_210522.jpg

a WC:

2015-12-01_210602.jpg2015-12-01_210647.jpg

A tükörre az van írva hogy "ez a személy felelős a biztonságodért".

Mikor végeztünk, Kevin adott egy kulcsot és odavezetett a géphez majd elmondta hogy semmi más dolgom nem lesz mint teherautókat rakodni.2015-12-01_211615.jpg

Ez egy 26 tonnás német Liebherr gép ami ebben a műfajban a felső kategóriába tartozik. Ebben a videóban bemutatom:

https://www.youtube.com/watch?v=hgzgbHf27h4&feature=youtu.be

Szóval így kezdődött a nap. Később megtudtam hogy ezen a területen egy ASDA fog épülni, mögötte pedig egy mozi néhány kávézóval, körülötte pedig lakóházak. A házak már alapozás alatt vannak a szomszédos munkaterületen. A távolban látszik három cölöpfúró és néhány munkagép de az nem a mi munkaterületünk.2015-12-01_212556.jpg

Azért az nem úgy van hogy egyből rakjuk a teherautókat. Az egész terület egy sártenger oda teherautót beengedni nem lehet. Van egy zúzott kőből épített út amihez többszöri átpakolással oda kell termelni a földet. Így:

https://www.youtube.com/watch?v=AhYeg-4zEhY&feature=youtu.be

Könnyebb úgy rakodni ha magasabban állok mint a teherautó. Jobban belelátok a platójába, ezért egy magas pódiumot szoktam építeni és az köré termelem a földet. Ez a videó a pódium építését mutatja:

https://www.youtube.com/watch?v=P1j_OAzjIdk&feature=youtu.be

Aztán megjönnek a teherautók. Általában hullámokban jönnek, 4-8 egyszerre aztán egy-két óra szünet. Addig van idő közelpakolni megint a földet. A teherautó pakolása már komolyabb munka de beszéljen inkább a videó:

https://www.youtube.com/watch?v=DPkLuIIuvFw&feature=youtu.be

Ez a terület korábban be volt építve. Lebontottak minden épületet és bedarálták zúzaléknak. Abból csináljuk most a terepet az utánunk jövő építő cégnek. Persze óhatatlanul előfordul hogy nagyobb betonalapok vagy csövek bennmaradnak a földben. A nyitóképen egy ilyen alap kiemelése látszik, az alábbi videón pedig egy betonkocka elszállítása:

https://www.youtube.com/watch?v=5i0P6bST92w&feature=youtu.be

Az ilyen feladatokat akkor szoktam csinálni mikor épp nincs teherautó, mert egyébként napi átlagban 30 autót kell megrakni. Mivel ötig dolgozunk az utolsókat már a sötétben a gép lámpájánál pakolom. Utána vége a napnak, bezárom a gépet, a kulcsot otthagyom az ebédlőben az asztalon, átöltözök aztán irány haza.

A videókban igyekeztem bemutatni a munkánkat, a szakma fogásait. Akit bővebben érdekel az még itt láthat egy érdekességet:

https://www.youtube.com/watch?v=wUkJ5KB9BWI&feature=youtu.be

Köszönöm hogy elolvastátok.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása