HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: @diggerdriver: Én már egy jó ideje kizártam a napi politikát az életemből, a portfolio, és az in... (2024.04.19. 20:03) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Kultúrkör

2016.08.21. 13:52 diggerdriver

 

A minap hozzászóltam egy Határátkelő blogos poszthoz amiben a megbecsülésről volt szó.

"Otthon bármikor beszélek az itteni életről van egy dolog amit sem elmondani sem hitelesen átadni nem lehet mert egy otthon élő embernek lehetetlen megérteni. Olyan ez mint mikor valaki a National Geograficon nézi a mammutfenyőket de igazán átélni csak a helyszínen tudja.

A megbecsülésről beszélek. Igazából nem jó szó. Otthon ez mást jelent. Én inkább a pozitív inspirációt használnám.

Ez több mint a fizetés. Ez az a mentalitás ami a közös cél érdekében egy csónakba helyezi a főnököt és a melóst. A PARTNERI viszonyt jelenti. Azt jelenti hogy profi vagy, hogy elismerik a munkádat és ezt ÉREZTETIK veled. Mindig minden pillanatban tudod hogy része vagy a csapatnak és ha a lapátos embertől az építésvezetőig elmegy melletted valaki az feltartott hüvelykujjal teszi. Hogy MINDIG megkapod a munkádról a pozitív visszajelzést. Ezt a mentalitást nem lehet szavakkal átadni. Ezt tapasztalni kell. Tudom nagyon jól hogy rengeteg ágazatban ez nincs így. Én most az építőiparról beszélek természetesen.

Eddig még erről bárkinek beszéltem otthon azon láttam hogy nem érti. Igen egy otthoninak nehéz elhinni hogy munkát megköszönik.

A hétvégén négyen bementünk a Harvester PUB-ba. Egy tanuló pincér szolgált ki bennünket. Rendkívül figyelmesen minden részletre ügyelve igazi profi módon. Mellettünk a szomszéd asztalnál ült KEKEC úr a két gyerekével. Semmi nem volt jó neki hivatta a managert panaszt tett már vagy a harmadik pincér szolgálta ki és semmi sem volt jó neki. A mi pincérünk is a kifogásoltak között volt.

Mikor a fizetésre került a sor mondom a tanuló gyereknek hogy kártyával fizetnék. Hozta a gépet 66font volt a számla, kifizettem és mikor adtam vissza a gépet hozzáfogtam 10fontot és jól hallhatóan hogy a gyökér is hallja mondtam hogy very good job thank you. Igazából nem szoktam ilyet tenni. A jó munkát természetesen elvárja az ember egy vendéglátó helyen. Azért tettem hogy ami rombolást a parasztivadék elkövetett a tanuló pincér önbizalmában azt visszaadjam.

Az ilyen dolgok itt nagyon sokat számítanak."

A fenti hozzászólásra egy barátom blogján a következő reagálás történt:

"Most olvastam a Drigger kommentjet, amiben irja, hogy

( A megbecsülésről beszélek. Igazából nem jó szó. Otthon ez mást jelent. Én inkább a pozitív inspirációt használnám.

Ez többet jelent mint a fizetés. Ez az a mentalitás ami a közös cél érdekében egy csónakba helyezi a főnököt és a melóst. A PARTNERI viszonyt jelenti. Azt jelenti hogy profi vagy, hogy elismerik a munkádat és ezt ÉREZTETIK veled. Mindig minden pillanatban tudod hogy része vagy a csapatnak és ha a lapátos embertől az építésvezetőig elmegy melletted valaki az feltartott hüvelykujjal teszi. Hogy MINDIG megkapod a munkádról a pozitív visszajelzést. Ezt a mentalitást nem lehet szavakkal átadni. Ezt tapasztalni kell. )

Ez azt jelenti, hogy jo rabszolga. Ha partnernek neznek, akkor felvennek alkalmazottnak, benefitekkel, munkanelkuli biztositassal, stb. Igaz, akkor tobbet is kellene utana fizetni. A rabszolgakozvetito ceg dupla penzt kap utana. Inkabb annak adjak, mint a melosnak. Ha majd kevesebb lesz a munka, meg sem ismerik azok, akik most feltartott huvelykujjal "inspiralnak". Tudom, atmentem mar ilyenen parszor. O sem azert adta a borravalot az ugyetlen pincergyereknek, mert az jol dolgozott, hanem azert, hogy bosszantsa a "kekec" urat a szomszed asztalnal:)"

Hozzászóló barátom Kanadában él nem ismeri a brit építőipar szerkezeti felépítését. A kivitelező cégek szinte minden embere szabadúszó vállalkozó. A segédmunkás, a kőműves, a gépkezelő, a művezető, az építésvezető. őt év alatt több mint hatvan különböző munkaterületen dolgoztam. Még ekkora városban is óhatatlanul előfordul hogy valamelyik építkezésen összefutok olyanokkal akikkel már együtt dolgoztam valamikor. De igen, megismernek örülünk hogy találkoztunk és jól elbeszélgetünk. Persze értem én a hozzászólás mit akar mondani. Azt hogy az érdekek motiválják az emberek viselkedésformáit. Hogy rabszolga vagyok és csak addig vagyok jó míg nekik dolgozok, utána szevasz.

Kérdésem a következő. Mi történne ha nem lenne pozitív inspiráció? Ha nem intenének, ha nem mondanák hogy jó munkát végzek, ha nem szólnának hozzám, ha nem köszönnék meg a munkát.

Én ugyanúgy dolgoznék és ők ugyanúgy fizetnének. Semmi változás nem történne. Akkor miért lenne jó ha szó nélkül elmennénk egymás mellett? Nem őszinte a gesztus? Miért? Én jól végzem a munkámat ő pedig ezt megerősíti. Ha pedig vége a munkának akkor mit kéne neki csinálni? Ha van munkája úgyis ad ha nincs akkor mit csináljon? A nevére vegyen? Nem értem a fanyalgást.

Rabszolga vagyok? Rabszolgatartók akik munkát adnak nekem? Így is fel lehet fogni. Általában akik utálják azt amit csinálnak, így fogják fel. Én szeretem a szakmámat. Megfizetik, és megkapom a pozitív visszajelzést. Ha ez a rabszolga elégedettsége akkor legyen úgy.

A társadalmi együttélésnek vannak szabályai. Azért mert ballábbal keltem fel még nem fogom az első szembejövőt felrúgni. Pedig az egy őszinte gesztus lenne. Az angolok viselkedésformájának legnagyobb kritikája mindig az hogy nem viselkednek őszintén. Hogy mosolyognak, kedvesek barátságosak de közben ki tudja mit gondolnak igazából. Miért kéne nekem azon gondolkodnom hogy mit gondol valójában? Ez a minden mögött hátsó szándékot kereső viselkedés nem ismerős? Vannak olyan országok ahol az embereket nem erre szocializálták. Rámosolyog valakire, az visszamosolyog és senkit nem érdekel hogy mit gondol. Ettől a világ szebbé válik. A morcos ökölbeszorított arcok, a menjapicsába testtartás a világfájdalom kisugárzása kinek jó? Ja hogy az őszinte. Ésakkor mi van? Mi van akkor ha azt látom hogy a boltban a pénztárosnak romokban van az élete?  Nem én fogom rendbetenni az biztos.

Na most az első alapvetés az hogyha a világ őszinteségre épülne akkor a az utca tele lenne halott emberekkel és terhes nőkkel.

A második alapvetés az a mondás hogy színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő. Ez valóban így van. Eljátsszuk a férj szerepét, az apa szerepét, a melós szerepét, a barát szerepét, és még számtalan szerepet. Ez nem hazugságot jelent. Minden szerepben mindenki azzá válik amilyen szerepet játszik. Ebből alakul ki a társadalmi együttélés komplett egésze. Hogy melyik országban a szokásjog mennyire hangsúlyoz ki egy viselkedésformát az országonként eltérő. Az olaszok temperamentumosak, a franciák lazák, az angolok udvariasak, a magyarok sírva vígadók.

Barátom kommentjének a mondanivalója az hogy bármennyire jól dolgozok, bármennyire elismerik a munkámat és visszajelzést adnak attól még semmibe vesznek.

Kérem szépen, a munka üzlet. Én adom a szaktudásom, ők meg megfizetik azt. Minek kéne hogy nézzenek? Együtt dolgozunk néhány napig, hétig, hónapig és utána lehet soha nem látjuk egymást. Miért kéne ehhez „rabszolga tedd a dolgod” viselkedésformának társulni?

Hogy egy ország lakossága képet mutat magáról vagy képmutató nagyon nem mindegy. A mosolygás, az udvariasság, pozitív hozzáállás egy ország kultúráját gazdagabbá teszi. A magyar ember azt kérdezi miért mosolyogjak? Az angol meg azt hogy miért ne mosolyogjak?

Ezeken kéne elgondolkodni.

299 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr8311069576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.22. 13:59:09

Nekem ez a vállakozósdi nagyon nehezen emészthető. Nem ismerem a brit adójogszabályokat, de ahogy Te dolgozol, az Magyarországon jogszabálysértő,és komoly szankciókat von maga után.

Cheap Charli 2016.08.22. 14:10:17

@Quercus a favágó: Nagy elteresek vannak a ket orszag adoszabalyai kozott. Ez egy erdekes tema is lehetne a kovetkezo poszthoz.

2016.08.22. 14:56:36

@btiborc:

Magyarországon az amit Digger csinál, sima munkaviszony. Ha ezt vállalkozói jogviszonynak álcázzák, akkor a munkáltató kemény pénzeket fizet. Viszont a munkavállaló általában jól jár.

Cheap Charli 2016.08.22. 15:33:40

@Quercus a favágó: A bujtatott munkaviszonyra itt is van szabalyozas IR35 neven fut. Bovebben itt: www.contractoruk.com/ir35/what_is_ir35_rules_explained.html
De ez mondjuk nem vonatkozik a self employment statuszra es Digger azt hiszem az.

2016.08.22. 16:21:42

@btiborc:
Kanadaban, illetve nehany tartomanyban vallalkozo nem kaphat orabert. Ezert, amikor adom le a szamlat kethetente, nem lehet rajta, hogy hany orat dolgoztam, csak a vegosszeg. Plusz azt hiszem, 3 honapnal tobbet nem dolgozhat egyfolytaban ugyan annak a vallalkozonak. Termeszetesen senki sem tartja be ezeket a szabalyokat, de neha szivnak es olyankor jonnek a buntetesek.
Visszaterve a "berrabszolgasagra": nincs mas eselye, hogy ne a berebol eljen. Ha nincs bere pl. baleset vagy gazdasagi valsag miatt, elobb vagy utobb lesullyed. Mint a rabszolga, annak sincs eselye hogy masbol eljen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 21:35:45

@Quercus a favágó: @Cascabel: @btiborc:
Számtalanszor leírtam már, utoljára az Élhető Ország posztban a vállalkozói státuszom. Hogy Magyarországon mik a szabályok vagy Kanadában az a lőtéri kutyát se érdekli. Itt ezek. Öt éve csinálom hivatásos könyvelővel.
Nem tehetek róla hogy Magyarországon minden vállalkozót potenciális adócsalónak néznek és az elvonás 10forintból 80 itt meg hagynak élni ha törvényesen befizetek 100fontból 18-at.

2016.08.22. 22:21:56

@diggerdriver:
"Miért sima munkaviszony az enyém?"
Mert siman csak a szaktudasodat es az idodet viszed a vallalkozasba: sem szerszamot, sem gepet, sem toket nem teszel bele. Mint az ecceru melos. Ez az igazsag. Raadasul az ecceru melosnak jar fizetett szabadsag, benefitek, tulora, stb is. Az un. vallakozonak meg csak a szaja:) "Na szoval" a vallalkozo meg a melosnal is lentebb van. De a jogviszonya "hangzatos" :) Vallalkozo!!:) Hanyatt lehet tole esni, marmint a titulustol:)

2016.08.22. 22:31:19

@Cascabel: van a UKben egy olyan adotorveny, hogy ha agency-n keresztul vagy directben ugyannak a cegnek szamlazol, mint vallakozo (sole trader status), akkor max 2 ev utan mar munkavallalo vagy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 22:33:03

@Cascabel: Várjálmár. Egy énekes vállakozó, egy színész? Egy író, egy bármilyen művészember az milyen eszközt visz bele?
Az informatikus? Számtalan szakma van ahol nincs eszközkészlet.
Ott mi van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 22:34:46

@charlieharper: Charli mikor direktben dolgoztam akkor sem adtam számlát. Egyébként számlaképes vagyok. A színháznak például adtam számlát.

2016.08.22. 22:35:44

@diggerdriver: a szamlat az agency adja, nem?
Te csak timesheetezel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 22:40:20

@charlieharper: Biztos ad az ügynökség én nem tudom. Mikor direktben dolgoztam én nem adtam.

2016.08.22. 22:42:40

@diggerdriver:
" Öt éve csinálom hivatásos könyvelővel."
Az nem azt jelenti, hogy a konyvelo szabalyszeruen jar el:) O csak a rabizott konyvelest vegzi, nem jogtudos. (ismerek par adokonyvelot, akik par evet lehuztak bortonben, a "torveny" nem megfelelo ismerete miatt) :)

Cheap Charli 2016.08.22. 22:50:45

@Cascabel: Teljesen szabalyos. Kulon szabalyozas van erre UK-ban. Ez CIS, ahogy a posztban is emlitette digger. Bovebben ha valakit erdekel: www.gov.uk/what-you-must-do-as-a-cis-subcontractor/overview

Cheap Charli 2016.08.22. 22:52:14

Egy dolog ami erdekes lehet az a feleloseg. Egyéni vállalkozó (Self Employed) teljes vagyonával felel az üzleti tevékenységért, és az abban felhalmozott esetleges adósságokért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 22:58:34

@Cascabel: Szóval aki semmilyen eszközt nem tesz bele az nem lehet vállalkozó?

2016.08.22. 23:07:28

Itt ket definicion vitakozunk. A contractor (vallalkozo) es a self-employed (onallo) szavakon. Digger egy self-employed, ami nem azonos a vallakozoval. Gondolom en:)
De a vallakozo szot hasznalja, mert az jobban hangzik:)

2016.08.22. 23:08:15

@Cascabel: Ahogy masok is leirtak, teljesen szabalyos ez a UKben; en sem tudom es nem is nagyon erdekel hogy pl. Mo.on hogy mukodik a vallalkozas, de UKben igy mukodik. En evekig voltam UKben egyeni vallalkozo, a munkat online csinaltam a laptopomon; se szerszamok, se gepek, se toke. Oraberben szamlaztam, teljesen szabalyos.

2016.08.22. 23:10:05

@Cascabel: Ja hogy ugy. Hat en nem vagyok fordito, de szerintem a self employed az magyarul azt jelenti hogy egyeni vallalkozo.

Cheap Charli 2016.08.22. 23:12:32

@Cascabel: A contractor az a szerzodeses foglalkoztatast jelenti. Ezt tobb fajta formaban is lehet csinali akar egyeni vallalkozokent (solot trader vagy mas neven self employed) vagy akar Ltd-n és még pár forman keresztul.

2016.08.22. 23:19:30

Itt van leirva a jogi oldala a dolognak, a munkaviszony megnevezesenek:
www.gov.uk/employment-status/selfemployed-contractor
Lehet mazsolazni, ertelmezni a dolgokat. Nem konnyu, plane, ha az ember nincs is benne.

2016.08.22. 23:23:28

@Mirjam2:
A self-employed meg nem vallakozo. Legfeljebb onallo foglalkozasu. Szerintem. Jobban el kellene olvasnom nekem is a kriteriumokat:)

2016.08.22. 23:44:07

Szerintem valaki akkor vallakozo, ha:
-eldontheti, hogy milyen munkat vallal es hol es mikor
-kuldhet maga helyett egy masik munkast vagy vehet fel
-ha rossz munkat vegez, koteles kijavitani azt, sajat idejeben, sajat koltsegere
-minden egyes munkara ir ala szerzodest
-minden egyes munkara ad be arajanlatot
Mondom, szerintem:)

2016.08.22. 23:47:09

@Cascabel: Szerintem meg nincs ilyen magyarul hogy 'onallo foglalkozasu', meg soha nem hallottam ilyet. Szerintem 'egyeni vallalkozo'. Semmi bonyolult nincsen benne, straightforward az egesz, legalabbis szamomra. UKben nagyon egyszeru vallalkozonak lenni, az allam segiti es nem hatraltatja azokat akik vallalkozni akarnak, akar egyenileg, akar mashogy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 23:48:15

@Cascabel: Amúgy nem mindegy? Kisnyúl vagy kiscsibe? Hülyeségeket beszélsz aztán belekötsz a szavakba.
Mi az hogy vállakozó csak az lehet aki eszközt tesz bele?
Olyanról már hallottál hogy szellemi szabadfoglalkozású?
Én mit teszek bele? A szaktudás is szellemi tőke. Nem materiális eszköz és nem szígorúan vett munkaerő.
Most meg a szavakon lovagolunk.
Ész megáll.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 23:49:13

@Cascabel: Bazmeg ne súlyosbítsd. Egyre mélyebbre süllyedsz.

2016.08.22. 23:50:15

@Cascabel: Oke hogy szerinted igy van, de pl. a brit allam szerint meg maskepp, es Digger a brit allam szabalyai alapjan vallalkozo, hiaba nem felel ez meg a te szabalyaidnak; veled valamiert nem konzultalt a brit adohivatal mikor megalkottak a szabalyokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 23:54:51

@Cascabel: Az én magyar szocializációm szerint meg az a vállalkozó aki délelőtt nyit egy lángosozót és délután megveszi a haszonból az új Q7-es AUDI-t.
Ez körülbelül olyan ismérve a vállalkozónak mint amit te soroltál.
Ja Domingó majd küld maga helyett egy másik munk... bocsánat operaénekest aki megcsinálja a turnét.
A bűvész ha kettéfűrészeli az asszisztenst akkor köteles összevarrni.

2016.08.22. 23:56:40

A self-employed lehet adojogi kategoria es munkaviszony kategoria is. A ketto meghatarozasa neha kulonbozik.
@Mirjam2:
Olyan van, hogy "szabadfoglalkozasu". Pl szellemi:) Na, a Digger szellemi szabadfoglakozasu:: Csak szellemet, tudast es nem anyagot ad a munkajaba:)

Cheap Charli 2016.08.22. 23:59:06

@Mirjam2: Nehez ugy ez, mert az angol vallalkozasi formak nem valthatok at egy az egyben magyarra. Pl.: Ltd amit kft-nek forditanak, de valojaban inkabb a zrt fele hajlik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 00:01:10

@Cascabel: A biztonsági őrök is vállalkozók. na ők mit tesznek bele? Se eszközük se szellemi termékük.

2016.08.23. 00:15:24

@diggerdriver:
Tudjak a jogszabalyokat, hogy mit tehetnek es mikor. Szellemi termek.
Amugy ez a "vallakozo" vagy self-emplyed dolog az egyik legaljasabb probalkozas, amit munkasemberrel megtehetnek. Koltsegcsokkentes cimen:( Az termeszetes, hogy Angliaban viragzik nagyon, hisz az a kapitalizmus oshazaja. Resze a "precarious" munkaviszony terjedesenek. Amit Mirjam olyan nagy hevvel dicsoit:( Magyaran az egesz "munkas szopatas" :((((((

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 00:30:22

@Cascabel: Ja. Rabszolgák vagyunk. Rabszolga az egész világ, és rabszolga benne minden férfi és nő.

2016.08.23. 00:42:16

@Cascabel: Tenyleg, Mo.on mennyivel jobb helyzetben vannak a munkasok mint a gonosz Angliaban. Nem is ertem hogy te pl. miert nem Mo.on dolgozol. Tenyleg mennyire rossz volt nekem pl. Angliaban hogy az alkalmazotti foallasom mellett egy 5 perces regisztracio utan legalisan dolgozhattam egyeni vallalkozokent, hagyhattam magam 'szopatni' a gonosz kapitalistak altal stb., borzalmas... Diggernek is annyira rossz hogy nincsen allando fonoke hanem ha iger neki valaki 18 fontot orankent 17 helyett akkor akar mas marnap ott dolgozhat, vagy ha nincs kedve egy munkahoz akkor barmikor ott hagyhatja es kereshet masikat, szornyu szenvedes, nem tudom hogy birja.

2016.08.23. 00:45:42

@diggerdriver:
Pontosan!!!!!
Sot, ma mar rabszolga hajcsar sem kell, ott van helyette a kamatos kolcson:)

2016.08.23. 00:51:20

@btiborc: Konnyen lehet, oszinten szolva fogalmam sincs mik ezek a magyar kategoriak...

Herr Géza 2016.08.23. 00:53:38

@Mirjam2: A hivatalos terminus szerint a helyes magyar fordítás az "önálló vállalkozó". Korábban szintén elfogadott volt az "önfoglalkoztató" kifejezés. Azt a tevékenységet, amit az önálló vállalkozó végez, továbbra is önfoglalkoztatásnak nevezzük. Ennek definíciója:
"önfoglalkoztatás: minden olyan, a jogszabályok szerint önállóan végezhető, és az egyéni vállalkozásról szóló törvény hatálya alá nem tartozó gazdasági tevékenység, amelynek gyakorlója az egészségbiztosítási, illetve a nyugdíjbiztosítási szolgáltatások fedezetéről szóló jogszabályok szerint maga köteles gondoskodni"

A többieknek pedig: elharakiriztek itt egy fogalom magyar fordításán, anélkül, hogy valaki is venné a fáradtságot és rákukkant a Google-ra....??? Csókacsaládnak.

2016.08.23. 01:04:43

@Herr Géza:
Googel-ra hivatkozni a mai vilagban kicsit sznobos megnyilvanulas:) Valahogy nem "autentikus" :)
(csak vicc volt)

Herr Géza 2016.08.23. 01:25:34

@Cascabel: Mondhattam volna Bing-et is.... :D

Herr Géza 2016.08.23. 01:27:55

@Cascabel: De igazad van, akkor itt a lemaradt forrás: www.eutax.hu Így már autentikus???
Nyugi, nem vettem komolyan...:)))

2016.08.23. 01:38:18

@Herr Géza:
Off: Ugy emlekszem, te irtad valahol, hogy felmenoid egyik aga Bodonybol szarmazik es hogy gyakran jartal ott. Egyik legjobb haverom is bodonyi volt, egy kozepiskolaba jartunk es egy helyen is dolgoztunk kesobb. Mindketten szerettuk a piat es a noket is, gyakran ossze is verekedtunk. Szegeny srac egyszer ment haza reszegen, belesett a tukorbe, osszevagta magat, elverzett. Ha otthon maradok, talan en is ugy vegzem:( Into pelda elottem az esete. Csak ugy eszembejutott:(
On

Herr Géza 2016.08.23. 02:12:17

@Cascabel: Stimmt. Én voltam. A fél gyerekkoromat ott töltöttem (mármint a vakációkat, húsvétot, búcsút, stb.)

Herr Géza 2016.08.23. 02:13:14

@Cascabel: Hova jártál középsuliba??

2016.08.23. 03:49:45

@Herr Géza:
Egerbe, Dobo Gimnazium es Erdeszeti Szakkozep

2016.08.23. 07:04:33

@diggerdriver:

Lehet magánszemélyként is önálló tevékenységből szerzett jövedelmed. Lehet így adószámod is, ami alapján tudsz szálát adni, de ha kifizetőnek (vállalkozásnak) pl. adószám, számla nélkül végzel munkát, akkor az köteles az adóelőleget, és a jogszabályban meghatározott járulékokat levonni, és befizetni.
Erre is van külön előírás.

2016.08.23. 07:07:33

@Mirjam2:

Önálló tevékenységből származó jövedelem van az adójogban.
Önfoglalkoztatónak hívják azokat a vállalkozókat, akiknek nincs alkalmazottuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 07:30:22

@Quercus a favágó:
Baszod számtalanszor leírtam hogy szamla nelkül dolgozok de az adó és jarulékelőleget levonják. 20%-ot.
Ezt írtad te is mi a probléma?

2016.08.23. 07:33:09

@diggerdriver:

Majd este. Én is munkából élek, mint Te. D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 07:33:14

@Quercus a favágó:
Még mindig nem értem a problémát. Feltetelezem hogy az a probléma hogy a rendszer visszaelesre ad okot. Hogyan?

puhacica 2016.08.23. 07:38:03

hat mondjuk ez a poszt is tobbet erdemelt volna ezeknel a kommenteknel.

2016.08.23. 07:56:34

@diggerdriver:

Magyarországon számla nélkül nem dolgozhat vállalkozó. Számlaadási kötelezettség van. Szerintem az UK-ban is. Ha jól tudom ott is regisztráltatni kell magad, ha egyéni vállalkozó vagy az HMRC-nél.

Amit Te csinálsz arra itthon a megbízási jogviszonyt lehetne ráhúzni.

2016.08.23. 08:04:45

Ja, hogy cicuska lefújta. Akkor ez a téma nem téma. Lezárva.

Hív az erdő, várnak a fák!

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.23. 08:18:01

A megbecsülés a "fizetés" kódneve, semmi más.

A tőkés "megbecsül", ha rá van kényszerítve, pont.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.23. 08:24:01

@Cascabel:

Alapvetően a rabszolgaságnak van 2 eleme is, azaz a tulaj is felelős. Mármint az ókori, hagyományos rabszolgaságnál. Nem ritka jelenség volt, hogt tömeges elégedetlenség tört ki rabszolgafelszabadítások után, mivel az ex-rabszolga tök ugyanazt kellett, hogy dolgozzon, mint előtte, de már nem járt neki se étel, se szállás, mint rabszolga korában.

Tegyük, hozzá az újkori rabszolgaságra ez nem igaz, az eleve sokkal keményebb volt az újkorinál. Az USA-ban egy rabszolga kb. 1 év alatt behozta az árát! S az átlag esetben 20-szoros hasznot hozott, azaz 1:40 volt a költsége és a haszna aránya. Ilyesmi az ókori Rómában elképzelhetetlen volt.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.23. 08:24:55

@diggerdriver:

Magyarországon ezt úgy nevezik: kényszervállalkozó.

puhacica 2016.08.23. 08:28:07

@Quercus a favágó: vissza a gyokerekhez. otthon erzed magad, mi? :D

amugy szerintem te igazabol a Bayer vagy. szep a lovagkereszt? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 08:33:09

@Quercus a favágó:
Termeszetesen regisztrálva vagyok.
Szamlaadasi kötelezettség NINCS.
Miért kéne hogy legyen?

2016.08.23. 08:36:56

@puhacica:

Te cicus. Mindig elfelejtem megkérdezni: mit szeretsz jobban? A konzervet, vagy a szárazat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 08:39:31

@Quercus a favágó:
Egyszerűen nem értem ezt a számlához való görcsös ragaszkodást. Mi jelentősége van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 08:42:42

@a BircaHang Média szerk.:
A rabszolga szót ráhuzni a mai mumkasokra már a rab szónál megbukik.
Még a lezárt határok korában némi csúsztatással elment de ma semmiképp.
A szolga szó az meg akár vállalható is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 08:45:41

@a BircaHang Média szerk.:
Nem.
A megbecsülés azt jelenti hogy valamit jól csinálsz.
A fizetést mindenki megkapja a középszerűek is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 08:47:37

@puhacica:
Igaz.
A poszt azért íródott hogy választ kapjunk eltérő viselkedési normákra.
Miért jobb a mosolygó arc mint az utálatot tükröző?

2016.08.23. 09:07:45

@diggerdriver:
Az utalot tukrozo arc mindig oszinte, azert jobb. A mosolygo arc mogott sokszr nincs oszinteseg. :)
(ne orulj, nem adtam meg fel azt, hogy igazan vallalkozo e a kenyeszervallalkozo) :))))
Tenyleg, miert vagy vallakozo? Nem lenne-e jobb alkalmazottkent diggerkedni? Benefitekkel, szabalyosan fizetett tuloraval, szabadsaggal? Tenyleg is, miert nem ugy dolgozol? Nehogy azt valaszold, hogy ugy nem eri meg:) (amugy tudom a valaszod, csak toled varom) :)))))

2016.08.23. 09:17:19

@diggerdriver:
"A rabszolga szót ráhuzni a mai mumkasokra már a rab szónál megbukik."
Csak azert hasznalom a rabszolga szot, mert angolban nem tudom, hogy mi a rabszolga. Csak a slave jelenteset ismerem, ami rabszolgat es szolgat is jelenthet. Aki tudja, irja meg please:) Wage slavery = ber rabszolgasag vagy ber szolgasag.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.23. 09:19:36

@diggerdriver:

Ezzel egyetértek. A rabszolga személyében nem szabad ember. A bérmunkás személyében szabad ember. Persze nyilván vannak közbülső kategóriák is.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.23. 09:21:02

@puhacica:

Én sosem szerettem a Bayert, ez a trágár stílus értelmetlen. De most a ballib gágogás és műbotrány után kezdem lassan megkedvelni...

soad1221 2016.08.23. 09:25:20

@a BircaHang Média szerk.: nem teljesen. A kényszervállalkozó egy konkrét cégnek dolgozik mindig, csak "alvállakozóként". Rendszerint nem is vállalhat más konkurens cégtől munkát, mert akkor rögtön elveszítené a munkahelyét.

Ezzel szemben digger bármelyik ügynökségtől vállalhat munkát hasonló következmények nélkül.
Itt most értelemszerűen nem jogi következményekről beszélek, mert jogilag itthon természetesen vállalhatna, egyszerűen csak elbukná a "megrendelést"

soad1221 2016.08.23. 09:30:28

@Quercus a favágó: a számla egy lényegtelen dolog. Ez kizárólag jogalkotói döntés, hogy a "timesheet" lehet-e egy kifizetés alapja. Az ugye a magyar viszonyokban nagyjából a teljesítési igazolásnak felel meg. Itthon értelemszerűen azzal még nem lehet a kifizetést igazolni, azt csak számlával lehet. A számlát pedig a teljesítési igazolás alapján állíthatod ki. Én évek óta mondom, hogy ez mekkora faszság, ugyanarra a dologra állítunk ki két szinte azonos tartalmú papírt. A jogalkotó bármikor dönthetne úgy, hogy a kifizetést a teljesítési igazolás alapján is lehet teljesíteni...

Angliában pedig ezt elfogadják, nincs ezzel gond szerintem...

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.23. 09:30:52

@Cascabel:

Azért a slave és a servant az más angolul.

A slave az személyében jogtalan személy, míg a servant "csak" korlátozott jogú személy.

Lásd az USA-ban a rabszolgaság eltörlése előtti időkben:
- mindkét kategória köteles volt dolgozni munkaadójának, ennek megtagadása bűncselekmény volt,
- egyik kategória se szavazhatott,
- a munkadó mindkettőt testileg is fenyíthette (viszont: a servantot megölni, megcsonkítani, kínozni nem lehetett, a rabszolgát igen!).
de:
- a rabszolga el volt szakítható családjától, a servant nem,
- a rabszolgának csak ellátás járt, a servantnak fizetés is,
- a rabszolgának nem lehetett magántulajdona, a servantnak igen,
- a rabszolgaság örökre szólt, sőt öröklődött, a servantság meg a szerződés lejártáig és természetesen nem hatott ki gyerekeire,
- a rabszolgának, ha szabadságot kapott nem járt semmi, a servantnak meg járt végkielégítés a szerződése lejártakor.

soad1221 2016.08.23. 09:34:33

@Quercus a favágó: Megtörténik, csak ott érvényes szerződésnek tekintik azt, ha kap egy szóbeli ajánlatot, amit ő elfogad azzal, hogy megjelenik a megadott helyen a munkavégzésre. Ezután jön az elszámolás a timesheettel..

kicsit leegyszerűsítve, itthon erre kell papíralapú szerződést kötnünk, de előtte kell ajánlat, kell megrendelés, aztán teljesítési igazolás és végül számlázhatsz :)

szeritned miért prüszkölnek a cégek a bürökrácia csökkentésért? :)

2016.08.23. 09:50:15

@a BircaHang Média szerk.:
Tenyleg, a servant szo eszembe se jutott, talan azert, mert az nem csak szolga, annal kicsit arnyaltabb a jelentese, pl. hazi cseled. Foldeken dolgozot nem hiszem, hogy hivnak serventnek. Ugy meg nem hallottam, hogy "wage servant". Eleve, a servant kap bizonyos osszeget a munkajaert. A slave soha sem.

2016.08.23. 09:54:17

@a BircaHang Média szerk.:
" A bérmunkás személyében szabad ember."
De nincs eselye csak arra, hogy berbol eljen. Nincs valasztasa, vagy bermunka vagy ehendogles:( Ezert nem szabad ember. Nincs olyan, hogy "freedom of choice".

2016.08.23. 10:35:15

@Quercus a favágó: Nem, UKben nincsen semmi ilyen 'szamlaadasi kotelezettseg', ez egy magyar mania. UKben egyebkent teljesen legalis 'szamlanak' szamit egy kezzel irott cetli is, de ezt sem kotelezo adni es sokszor nem is szoktak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 10:38:49

@Cascabel:
Ez egy hülyeség. Tudod ezt nevezik munkaalapú társadalomnak.
Legyél olajsejk és lesz választasi lehetőseged.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.23. 10:44:49

@Cascabel:

Az ókori Rómában a rabszolgának még saját vagyona is lehetett... ezért mondom, az újkori rabszolgaság keményebb volt.

A "slave" természetesen csak egy poétikus túlzás a bérmunkásra. Hozzáteszem: bizony volt olyan Angliában is, hogy szinte szolga státuszú bérmunkás, azaz nem válthatott munkáltatót, nem mondhatott fel. A XIX. sz. elején. Meg a SZU-ban, a háború alatt volt ilyen: ha nem mentél be a gyárba "náci kollaboránsnak" minősítettek.

2016.08.23. 10:45:53

@a BircaHang Média szerk.: Nem igaz. Pl. a Kozel-Keleten sokan tobbet keresnek mint nyugati orszagokban ugyanazzal a munkaval, megsem erzik magukat 'megbecsultnek' ugyanis nyiltan lenezik oket a helyiek pl., sosem szereznek a helyiekhez hasonlo jogokat (pl. letelepedesi engedely, stb.), szo szerint, jogilag masodrendunek szamitanak a helyiekhez kepest, akkor is ha akar generaciok ota elnek es dolgoznak az adott orszagban. Ezzel szemben nyugati orszagokban altalaban partnernek tekintenek es megbecsulnek a munkaadok, es az allam is, nem szamitasz jogilag masodrendunek, pl. hasznalhatod az allami korhazakat / iskolakat (Kozel-Keleten ezeket csak a helyi allampolgarok hasznalhatjak), bizonyos ido utan letelepedesi engedelyt, allampolgarsagot szerezhetsz. Ez megbecsules, nem a penz.

2016.08.23. 10:48:33

@a BircaHang Média szerk.: Persze, biztosan ra volt kenyszeritve a kozeposztalybeli angol ferfi fonokom hogy pl. rendszeresen kavet fozzon a csapatnak, normalis hangnemben beszeljen velunk, megkerdezze hogy vagyunk stb. Neked fogalmad sincs rola milyen Nyugaton dolgozni mert nem probaltad.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.23. 10:49:21

@Cascabel:

Ez nyilvánvaló. A liberalizmus alapelve ez: mindenki egyenlő és szabad, ami az éhenhalás szabadságát is jelenti.

Illyés Gyula írt arról, hogy 1848 után, a jobbágyfelszabadítást követően sok ex-jobbágy morgott, hogy "már megint az urak jártak jól", hiszen továbbra is csak a volt földesúrnál tudott csak dolgozni, mivel a saját földje nem volt elegendő a megélhetésre, így tök ugyanazt kellett csinálni, mint korábban, de már a jobbágynak járó jogok NÉLKÜL. Igen, már nem volt robot, de összességében romlott az emberek anyagi helyzete.

2016.08.23. 10:50:39

@Herr Géza: @Quercus a favágó: Elhiszem, fogalmam sincs milyen szavakat hasznalnak erre Mo.on.

2016.08.23. 10:56:53

@Cascabel: Szerintem pedig alapveto onuralom kerdese hogy nem vagok utalkozo arcot a masikhoz egy munkahelyen; ez civilizalt viselkedes. Peldaul en tanar vagyok, szerinted normalis dolog lenne hogy ha nem szimpatikus nekem az egyik diak, jol megmondom neki oszinten hogy 'utallak, sotet vagy mint az ejszaka, soha nem fogsz semmit megerteni'? Ez lenne a kovetendo pelda szerinted, mert ez 'oszinte'? Nemcsak munkahelyen, hanem egy csomo mas emberi kapcsolatban, peldaul parkapcsolatban sem az a normalis viselkedes szerintem hogy az oszinteseg neveben raterheljuk a negativ erzelmeinket egy masik emberre. Azert vagyunk emberek hogy mi uralkodjunk az erzelmeinken es ne az erzelmeink rajtunk.

Herr Géza 2016.08.23. 10:58:37

@Mirjam2: Itt sincs szinte semilyen formai kötöttsége egy számlának. Pláne nincs "szigorú számadású nyomtatvány", vagy mi a túrónak hívják...
Ha egy kockás fecnire ráírod kézzel, hogy "számla", szerepel rajta a termék/szolgáltatás neve, mennyisége és egységára, valamint az Áfa mértéke és összege és a netto/bruttó számlaösszeg, no meg természetesen a kibocsájtó paraméterei, akkor az egy számla. Pont. Ha én (cégesen) rendelek telefonon 200 csavart, elküldik nekem, jön a számla, azt kifizetem, akkor az adóhatóság részére a tranzakció papíroldala egyetlen dokumentummal (számla) lezárult. Na jó, mivel a számla általában nem az áruval jön, ilyenkor van közben még egy szállítólevél, amin az áruatvételt igazolom.
Természetesen komoly cégek, nagy összegű, vagy tömeges rendelései itt is hozzák aztán majdnem a teljes regisztert, de ez a cégek saját érdekű, jogi lebiztosítása, nem valamiféle kényszer.

2016.08.23. 11:02:57

@Herr Géza: Igen, ez UKben is nagyon hasonloan mukodik. Es erdekes, meg sem Nemetorszag, sem UK gazdasaga nem omlott ossze, nem ertem hogy csinaljak :)))

Herr Géza 2016.08.23. 11:03:38

@Herr Géza: Ha nincs Áfa-kötelezettséged, akkor kis volumennél már egy nyugta is elég.

2016.08.23. 11:04:43

@diggerdriver: +1. Akit ez zavar az lottozzon, vagy probaljon meg elvenni egy gazdag ozvegyet, stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 11:08:56

@Mirjam2:
Nem baj de azért megmondják helyettünk hogy szar.

2016.08.23. 11:09:46

@Mirjam2:
"peldaul parkapcsolatban sem az a normalis viselkedes szerintem hogy az oszinteseg neveben raterheljuk a negativ erzelmeinket egy masik emberre"
Az oszinteseg nem raterheles. Pont azert megy tonkre sok parkapcsolat, mert nem oszintek egymashoz, nem akarjak a masikat megserteni. Pedig neha meg kell:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 11:11:01

@Mirjam2:
Igy van. Ezt hivják kultúrált viselkedésnek.

Cheap Charli 2016.08.23. 11:16:25

@Mirjam2: UK-ben nincs szamlatomb (Mo-val ellentetben), de elo van irva, hogy mi kell a szamlan pontosan szerepeljen.

www.gov.uk/invoicing-and-taking-payment-from-customers/invoices-what-they-must-include

Na most, hogy azt te mivel allitod elo (kezzel irod, nyomtadod, kobe vesed), azt teljesen mindegy.

2016.08.23. 11:20:05

@diggerdriver:
En dolgoztam Nyugaton azert egy ket evet, egy ket szakmaban, es nem egy ket helyen:) Tudom, mit beszelek, tapasztalat. Minden erdekbol, szamitasbol megy, nem onzetlensegbol. Szerintem. Meg a parkapcsolatok is:) De nem csak Nyugaton, hanem Keleten is, Delen is, Eszakon is. Az egesz vilagon:)

2016.08.23. 11:21:59

@btiborc: De nem kotelezo mindig mindenkinek szamlat adni. En pl. self employed-kent dolgozom pl. ODesken es hasonlo platformokon keresztul, nyilvan a rendszer general valamilyen rekordot errol de en nem adok 'szamlat' es nem is kell, ettol fuggetlenul legalis.

2016.08.23. 11:22:40

@diggerdriver:
" Ezt hivják kultúrált viselkedésnek."
Na ne!!!!!:))) Kihagytad, hogy csak vicceltel. Ugye? :))))

2016.08.23. 11:23:06

@Cascabel: Hat te nyilvan egy megkeseredett ember vagy aki igy gondolkodik; nekem mas a tapasztalatom.

2016.08.23. 11:24:03

@diggerdriver: Csak az lehet oszinte aki azt mondja valamire hogy sz*r, ezert nyilvanvalo hogy mi hazudunk :)))

soad1221 2016.08.23. 11:27:10

@Cascabel: igen, végső soron mindent érdekből tesz az ember. pl azt is pusztán érdekből teszem, hogy tudatosan próbálok senkit sem megsérteni, a célomat megpróbálom úgy elérni, hogy ne legyen másnak sértő.
Az én tapasztalom meg az, hogy ha megsértek vkit, akkor az sokkal kevésbé hajlandó az én érdekeimet is figyelembe venni, míg fordítva ezt hamarabb el tudom érni.

Igen, végső soron érdekből teszem. Meg ilyenkor cserébe, ha velem gondja van vkinek, akkor ő is úgy próbál velem dűlőre jutni, hogy nem megsért, hanem valóban őszintén elmondja a problémáját. Rendszerint bejön...

soad1221 2016.08.23. 11:28:47

@Cascabel: "Az oszinteseg nem raterheles. Pont azert megy tonkre sok parkapcsolat, mert nem oszintek egymashoz, nem akarjak a masikat megserteni. Pedig neha meg kell:)"

egyébként abban egyetértek, hogy bármilyen kapcsolatot általában az őszinteség hiánya tesz tönkre. Abban már nem, hogy ennek módja a sértegetés. Azt gondolom az már a végkifejlet, az őszinteség hiányának a következménye, az utolsó csepp szokott az lenni.

Cheap Charli 2016.08.23. 11:30:09

@Mirjam2: Nem igazan ertem, hogy hogy csinaljak, mert nekem ha el akarok valami koltseget szamolni, arrol biza valami bizonylat kell(blok vagy szamla. Bemondasra azert UK-ben sem megy. :)

2016.08.23. 11:38:17

@btiborc: Ha el akarsz szamolni koltseget akkor kell papir, de sokszor egyik fel sem akar koltseget elszamolni, igy nincs ra szukseg. Adofizeteshez nem kell, ha bizonyitekot kernenek a jovedelemre (tolem meg nem kertek), akkor pl. elfogadnak a banki atutalast igazolo papirt.

Főgebra 2016.08.23. 11:41:37

Ebben a számla nem adásban az a legérdekesebb, hogy a kifizető a könyvelésében milyen jogcímen, milyen bizonylattal igazolja x összeg kifizetését!
Mert abban egyetérthetünk, hogy még az UK-ban sincs olyan cég akik csak úgy fizetnek, mert pénztár is meg könyvelés is van!!
No meg pénzügyi fegyelem is!

2016.08.23. 11:41:50

@soad1221: En arra gondoltam, hogy ha tegyuk fel rossz hangulatban vagyok mert faj a fogam vagy lekestem reggel a buszt stb. attol szerintem meg meg kell eroltetnem magam es normalis hangnemben beszelni pl. a csaladtagjaimmal vagy a munkatarsaimmal. Gyerekes viselkedes utalkozo kepet vagni vagy hisztizni csak azert mert ez 'oszinte'; normalis szulok mar az ovodas gyereket tanitjak arra hogy uralkodjon magan es ne uvoltozzon, vagdossa a jatekait a tobbiekhez stb. csak azert mert neki most valami eppen nem tetszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 11:42:38

@Cascabel:
Ki állitotta az ellenkezőjét.
Persze hogy nem önzetlenségből dícsér meg.
És?

2016.08.23. 11:44:04

@Főgebra: Nem feltetlenul van konyveles meg igazolas stb., peldaul ha maganember fizet nekem akkor nincs konyvelese, nincs szuksege igazolasra stb. Nyilvan nagy cegek kozotti tranzakciok nem mukodnek szamla nelkul.

2016.08.23. 11:46:48

@diggerdriver: Szerintem ez magaddal szemben is egyfajta igenyesseg hogy nem vagy utalatos a korulotted levokkel, kulonosen ha kiszolgaltatott helyzetben vannak hozzad kepest (pl. alkalmazott), en pl. nem tudnek tukorbe nezni ha bantoan beszelnek valakivel aki nincs abban a helyzetben hogy megvedje magat velem szemben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 11:47:28

@soad1221:
Hányszor mondjam meg hogy igazad van?
:)))))))))))))))))

soad1221 2016.08.23. 11:48:01

@Mirjam2: persze... és ok, nevezhetjük érdeknek ezt, mert valóban végül is az. Nekem is érdekem, hogy más se tegye ezt velem, csak mert épp szar napja van..

soad1221 2016.08.23. 11:48:44

@diggerdriver: nem tudom, ez egy ilyen nap... :D

2016.08.23. 11:50:36

@soad1221: Pontosan, ez a normalis tarsadalmi egyutt eles alapja. Nyilvan ha valami zavar a masik viselkedeseben es szeretnenk hogy valtoztasson rajta, azt ki lehet es kell is fejezni, de meg lehet oldani kulturalt formaban.

Cheap Charli 2016.08.23. 11:51:25

@Mirjam2: VAT regisztralt cegek kozott torvenyi kotelezetseg szamlat adni az tuti.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 11:53:42

@Mirjam2:
Ja. A felesegeimnel nagyon hamar tisztáztuk hogy mikor haza megyek MINDIG ugyanazt az asszonyt akarom látni.
Akkor is ha megvan neki.

soad1221 2016.08.23. 11:56:48

@Főgebra: tök mindegy mivel igazolja. Digger esetében a timesheet.
Alapvetően a két fél között létrejött pénzügyi tranzakció minden esetben az ő megállapodásukon múlik. Ha a kifizető kerítés építésre átutal 10 fontot, akkor a kerítésépítőnek az jövedelme. Ő meg az átutalási bizonylatot fel tudja mutatni, hogy neki biz' volt 10 font jövedelme fizetni akar után 2 font adót.

Minek a számla? Csak, ha költséget akarsz elszámolni, akkor van értelme. De mit tekintsünk számlának? Az angol nagyjából bármit amin szerepel 4-5 meghatározott pontos adat. A magyar meg amit a NAV jóváhagy.. :)

Semmivel sem ad több visszaélésre lehetőséget ez, aki el akarja kerülni így is elkerüli, egyszerűen ez csak büntetési lehetőség, hogy nem adott számlát. A lényeges különbség a tranzakció módjában van. Ha elektronikus a pénz forgalom, minden adat az adóhatóság rendelkezésére áll. A kp-s forgalom adja a legtöbb lehetőséget a csalásra...

2016.08.23. 11:57:29

@btiborc: Igen, de egy csomo 'vallalkozo' nem VAT regisztralt, pl. en sem. Azt hiszem evi 70 ezer font turnover alatt nem kell regisztralni vagy valami ilyesmi; nem tudom a reszleteket, azt tudom hogy en soha kozeleben sem voltam annak a limitnek ami felett regisztralni kellett volna. Lenyeg hogy UKben nem nehezitik az atlag 'kisember' eletet felesleges burokraciaval, ha valaki maganak akar dolgozni akkor konnyen es gyorsan meg lehet oldani, persze ha novekszik a business akkor egyre tobb adminisztracio lesz ertelemszeruen.

2016.08.23. 11:59:21

@diggerdriver: En is igy vagyok vele, ne kelljen nekem attol rettegnem hogy hazamegyek es ki tudja mit akar rajtam valaki kitolteni mert neki eppen rossz napja van stb. Nyilvan ha problemaja van el tudja nekem mondani es meghallgatom, de ne probalja meg az en napomat is elrontani, ez utobbi nem oszinteseg hanem bunkosag szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 12:00:18

@Mirjam2:
El nem tudod képzelni hogy én hogy bánok a munkatársaimmal.

Cheap Charli 2016.08.23. 12:01:13

@diggerdriver: Csak a konyvelom azzal korberohogne, mert egy timesheet alapjan nem szamolhatok el koltseget a cegemben. Amugy a te esetedben az agency fog szamlazni a ceg fele ahol dolgozol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 12:01:44

@btiborc:
Ilyen magadsagikba azért ne menjünk el.

2016.08.23. 12:01:53

@Mirjam2:
"Nyilvan ha valami zavar a masik viselkedeseben es szeretnenk hogy valtoztasson rajta, azt ki lehet es kell is fejezni, de meg lehet oldani kulturalt formaban."
Milyen jogalapon akarjuk mas viselkedeset megvaltoztatni? Ha zavar, nem keresem a tarsasagat. De megvaltoztatni, na ahhoz nincs jogom. Szerintem. Amugy megertem ezt az "angolos" hozzaallast, hisz nekik meg kellett valtoztatni a burokat, a kenyaiakat, a malajziaiakat, az indiaiakat, mert nem tetszett nekik a viselkedesuk:) Tudom, most gonosz voltam, de az is volt a celom:)

Cheap Charli 2016.08.23. 12:02:49

@Mirjam2: 83k a hatar. :) A folott kotelezo.

2016.08.23. 12:03:13

@soad1221: Igy van, es UKben peldaul nagyon ritka a keszpenzes tranzakcio, szinte minden elektronikus. Mar hallottam olyat hogy ha valaki nagy osszegu keszpenzt akart kivenni egyben a sajat szamlajarol, attol megkerdezte a bank mire kell (irasba kellett adni) mert gyanus volt nekik hogy mire megy a sok keszpenz. Ugy tudom hogy nagy osszegu vasarlasoknal nem fogadnak el jobb helyeken keszpenzes fizetest, pl. ingatlant nem lehet keszpenzben fizetni, mert igazolni kell hogy honnan van a penz, nem penzmosasrol van-e szo. Ez sokkal hatekonyabb szerintem mint a szamlan gorcsolni minden ket forintrol.

2016.08.23. 12:04:44

@btiborc: Akkor megemeltek, mikor en regisztraltam, ugy emlekszem 70 korul volt. Nekem mindig is csak kiegeszito jovedelmem szarmazott self employment-bol igy nem volt kerdes hogy soha nem fogom ezt a hatart elerni.

Cheap Charli 2016.08.23. 12:05:00

@diggerdriver: Merj nagyot almodni, te is :)

2016.08.23. 12:07:04

@btiborc: Igen, de mondom, sok esetben senki nem akar koltseget elszamolni senki fele. A koltseg-elszamolas egy kulon tortenet. Nyilvan ha tudom hogy el kell majd szamolnom akkor szamlat kerek, akar 50 pennyrol is, de barki adhat szamlat ha leirja egy papirra a megfelelo adatokat.

Cheap Charli 2016.08.23. 12:15:16

@Mirjam2: Ez azert cegek eseteben nem teljesen van igy. Bevetel - Koltsegek = Nyereseg
A nyereseg utan kell 20% nyereseg adot fizetni. Tehat erdekelt vagyok benne, hogy minden koltseget elszamoljak.

Főgebra 2016.08.23. 12:32:48

@soad1221:
Egyfolytában a diggeren rugóztok! Nem a diggerrről van szó, hanem a kifizetőről, aki a diggernek utalja a pénzt!
Mi alapján számolja el az ő könyvelője, hogy hiányzik a pénztárból X összeg?
Egyébként így kezdtem: "a kifizető a könyvelésében milyen jogcímen"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 13:13:03

@Mirjam2:
Mint egy jó pincér a vendégekkel.
Maximálisan KISZOLGÁLOM őket.

2016.08.23. 13:13:35

@btiborc: Igen, cegek eseteben! De a legtobb ember nem 'cegkent' szerepel egy tranzakcioban. Pl. ha bemegyek a sarki zoldsegeshez maganemberkent (az esetek 99%-a), nem kerek szamlat mert nincs ra szuksegem. Ha azert megyek be hogy az irodaba gyumolcsot vegyek (elofordul), akkor direkt kerek szamlat akar egy fontrol is mert a szamla elleneben fogja nekem a cegem megteriteni a kasszabol.

2016.08.23. 13:17:12

@Főgebra: Egyszeruen szamoljak el (en egeszen veletlenul foglalkoztam ilyenekkel mivel en csinaltam tobbek kozott a konyvelonek az adminisztraciot egy ingatlan-cegnel ahol epitomunkasokat is alkalmaztak). Meg van allapitva az oradija az illetonek ami x osszeg (mondjuk 15 font). Van a time sheet amin rajta van hogy x idoszakon belul hany orat dolgozott. Ezt leirom, megszorzom az oraberevel, ennyi. Szukseg eseten, ha bizonyitekot kernenek (nem nagyon szoktak), ala tudnam tamasztani a bankkivonattal mert bankon keresztul utaltuk at neki a penzt.

2016.08.23. 13:18:02

@diggerdriver: Kepmutato! Mennyivel oszintebb lenne ha az arcukba uvoltened, 'utallak!' :)))

Cheap Charli 2016.08.23. 13:43:39

@diggerdriver: A timesheet nem penzugyi bizonylat az alapjan nem lehet kifizetni semmit.
Ugy tortenik a hatterben, hogy te leadod a timesheet-et az agency-nel. Ok kiallitjak az alapjan a szamlat a cegnek(te bered + az oket megilleto jutalom) es intezik a te ugyeidet a HRMC-vel (ado es egyeb papirmunka), majd kiallti neked egy payslipet ami alapjan o is el tud szamolni teged koltsegkent.
Pl.: Digger benyujtja a TS-t ami alapjan jar neki £100+ado.
Agency kiszamlazza a £100 + £20 + £50(agency haszna)
Kiallitja a payslipet diggernek £100 + befizeti a £20 adot.
Az o konyvelesukben pedig megjelenik bevetel oldalon £100 + £20 + £50 a kiadas oldalon meg a £100 + £20. Tehat marad £50 (termeszetesen ebbol o meg le fogja irni az egyeb koltsegeit) ami utan nyereseg adot kell fizetnie.

2016.08.23. 13:45:13

@Főgebra: szoval ugy van, hogy az ilyen szakik egyresze nem AFAkoteles, mert evi X ezer £ bevetel alatt nem kell AFAzni.
Valamilten elszamolas kell, hogy legyen.

Mert minden self-employed, sole trader titulusban koteles vagy bevallast kesziteni.
Valami alapjan volt beveteled es kiadasod.
Digger timesheetezik, valiszinuleg egy umbrella company strukturaban van
Ahogy a legtobben a contractorok kozul

2016.08.23. 13:48:43

@Mirjam2: folyamarosan valtoznak az ado jogszabalyok
Pl mar ugyanaz a contractor (szemely) nem dolgozhat ugyannak az ugyfelnek 24 honapbal tobbet

soad1221 2016.08.23. 13:55:11

@Főgebra: az elszámolás alapja a timesheet. Azt leadja, az ügynökség az alapján fizet diggernek.

soad1221 2016.08.23. 13:58:36

@btiborc: nem pénzügyi bizonylat, de az a számlát helyettesítő papír a digger részéről. És az alapján tud kifizetni az ügynökség.
A payslip az az igazolás a kifizetésről. Azt a munkavállaló is megkapja, mikor fizetést kap, nem?

A lényeg, hogy nem számlát állít ki digger, hanem a timesheetet, az lesz a kifizetésre jogosító bizonylat így. Vagy rosszul értem?

Cheap Charli 2016.08.23. 14:24:03

@soad1221: Igen a payslip-et megkapja a munkavallalo is. A lenyeg az hogy a hatterben azert tortennek dolgok konyveles szempontjabol.

Nalam ez most kicsit maskent mukodik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 14:24:12

@Mirjam2:
Bizony ez ilyen egyszerű.
Ha több adat kell akkor még ott a payslip.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 14:28:57

@btiborc:
Nem. Az agency nem csinál semmit mert mindent a payslip company intéz. Külön erre szakosodott cég.

Arra mit lépsz hogy két évig direct contractban voltam cégeknél és még Timesheetet sem láttam.

Cheap Charli 2016.08.23. 14:33:09

@diggerdriver: Gondolom ezt a payslip company az agency megbizasabol csinalja.

Az egyszer biztos, hogy valahogy a konyvelest a hatterben rende kell tartani es valahogy koltseg kent el kell hogy szamoljanak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 14:33:16

@charlieharper:
Az baszna be ha umbrellás lennek.
CIS-es vagyok.
Sokkal jobb.
Az agencyk úgy csábitanak hogy tudnak CIS-ben fizetni.
A lúzerek dolgoznak umbrellában.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 14:36:20

@soad1221:
Jól érted. A payslip alapján valomm be az adót

2016.08.23. 14:41:30

@btiborc: 'A timesheet nem penzugyi bizonylat az alapjan nem lehet kifizetni semmit.'

De. Mi konkretan igy fizettuk ki, es 100% teljesen legalis volt. Majd ennek alapjan allitottunk ki honap vegen payslipet a munkasoknak.

Cheap Charli 2016.08.23. 14:43:21

@Mirjam2: "honap vegen payslipet a munkasoknak" a konyveesben a kifizetes melle a payslip lesz a bizonylat nem a timesheet. Egy ellenorzeskor a timesheet.et hiaba lebegteted.

2016.08.23. 14:44:26

@charlieharper: A bevallashoz nem kell szamla. En minden evben magamnak csinalom az adobevallast, van amirol kiallitottam szamlat (invoice) es van amirol nem, attol meg az adot ugyanugy be tudom vallani, van rola mas formaban rekord (ha mas nem akkor a banki atutalas).

Cheap Charli 2016.08.23. 14:45:44

@Mirjam2: Tehat a timesheet alapjan ki tudod allitani a payslip-et, ami alapjan ki lehet fizetni.

2016.08.23. 14:46:22

@btiborc: Igen, ez igaz, viszont a timesheet alapjan fizet a ceg es annak alapjan allitjuk ki a payslipet. A munkas nem ad szamlat a cegnek, hiaba self employed contractor. Bar nyilvan ha kernenk akkor adhatna, de minek.

soad1221 2016.08.23. 14:47:54

@btiborc: várj, a payslip a kifizetésről szóló bizonylat, nem? azt a kifizetés után tudják kiállítani. Nem pedig az alapján fizetni... vagy tévedek? :)

Cheap Charli 2016.08.23. 14:48:45

@Mirjam2: Hat persze hogy a jelenleti iv alapjan allitjak ki a fizetesi papirt ez mindenhol igy megy.

2016.08.23. 14:49:50

@btiborc: Nem, a timesheet alapjan fizetnek, nem a payslip alapjan. A payslip az arrol igazolas hogy fizettunk. Amint megkapom a timesheet-et, ki tudom fizetni, akkor is ha a payslip meg nincs kiallitva. Igy csinaltuk az epitomunkasokkal a cegnel ahol dolgoztam. De pl. azok a cegek akiknek en dolgozom mint self employed nem adnak nekem egyaltalan payslipet. Kuldok nekik invoice-ot es annak alapjan fizetnek, jarulekokat nem fizetnek utanam, payslip nincs.

Cheap Charli 2016.08.23. 14:54:58

@Mirjam2: Az hogy most elob utal sztan allitod ki teljesen mindegy. De konyveles szempontjabol egy excel tablat mint penzugyi bizonylatot nem fogadnak el.

soad1221 2016.08.23. 14:56:42

@btiborc: ez ok, de a lényeg, hogy az a fizetést követően történik meg. Míg a számla kiállítás a fizetést megelőzően. Tehát a fizetés alapja, akkor ha nincs számla nem lehet más mint a timesheet. Az, hogy a pénzügyi bizonylat a kifizetésről a payslip az rendben van, de ahogy @Mirjam2: írta, ha számla készül, akkor nincs fizetési papír, mert a számla már ezt helyettesíti...

továbbá, ha az adóbevallásnál én "csak" a banki tranzakciót tudom felmutatni, hogy íme ezt jövedelemként kaptam, akkor azt is elfogadják, míg másik oldalon, ha ezt (vmilyen bér)költségként számolja el, akkor rendben is van a dolog, rögtön látják mellette, hogy befizették-e az adót és járulékot utána.
Ha igen, nincs mit nézni tovább..

puhacica 2016.08.23. 15:02:58

@Mirjam2: tegnap epp igy jartunk. nagyobb osszeget vettunk ki egyben, leirni nem kellett ugyan, de megkerdeztek, hogy mire kell es mikor mondtuk, hogy autot akarunk venni, meg a tipusra is rakerdeztek. gondolom, arra voltak kivancsiak, hogy reflexbol tolod a valaszt, vagy kamu a sztori es nekiallsz makogni.

Cheap Charli 2016.08.23. 15:06:11

@soad1221: Nem feltetlenul a fizetest kovetoen tortenik, kiallithatjak elotte is, de igazabol ez lenyegtelenhogy mikor. A lenyeg hogy valami kell hogy keletkezzen ami hivatalos dokumentum (a timesheet nem az) jelen esetben payslip vagy masok eseteben szamla.

2016.08.23. 15:15:38

@btiborc: De ha nem lenne payslip, akkor is le lehetne konyvelni a kifizetest. Akar a time sheet, vagy invoice, vagy akarmi mas alapjan. Ha vallalkozok dolgoznak neked akkor nem kell nekik payslipet adni.

2016.08.23. 15:19:11

@btiborc: Mi ezt ugy csinaltuk hogy konkretan en irtam magunknak egy szamlat egy template alapjan, ami Word vagy Excel volt, mar nem emlekszem. Ezen a szamlan rajta volt hogy x munkas x munkaberrel x idot dolgozott. Es ennek alapjan konyvelte le a konyvelo.

Cheap Charli 2016.08.23. 15:22:44

@Mirjam2: Erre lennek kivancsi, hogy hogyan. Ha alkalmazottad van az teljesen tiszta ugy. De ha alvallalkozoval dolgozol es az nem ad szamlat, akkor azt hogy tudod lekonyvelni koltseg kent? Ugye beirod hogy koltseg, de egy ellenorzesen mit mutatsz fol, hogy az tenyleg az volt (6 evig visszamenoleg). A timesheet-et hiaba lobogtatod az csak egy xls nem hivatalos bizonylat.

2016.08.23. 15:22:52

@charlieharper: Lehet hogy elvileg igy van, de en pl. konkretan dolgozom egy cegnek mas sok eve (sokkal tobb mint 2) es meg mindig self employed vagyok naluk. Szerintem az a trukk hogy nem csak nekik dolgozom kizarolagosan (sot csak alkalmankent csinalok nekik munkakat).

2016.08.23. 15:24:14

@btiborc: De, a time sheet szerintem teljesen hivatalos bizonylat ebben az esetben. A munkasok alairjak. Azt tudom hogy ahol en dolgoztam, mindent 100% legalisan es hivatalosan csinaltunk.

Cheap Charli 2016.08.23. 15:25:27

@Mirjam2: Folyamatosan 24 megszakitas nelkul gondolom.

2016.08.23. 15:27:13

@puhacica: Gratulalok az uj autohoz! :)

2016.08.23. 15:30:44

@soad1221: Igen, igy mukodik ahogy irod.

Cheap Charli 2016.08.23. 15:37:30

@Mirjam2: Ebben az esetben timesheet gyarak mukodnenek az otthoni szamlagyar mintajara.

2016.08.23. 15:43:56

@btiborc: Ha valaki hamisitani akar, nem mindegy hogy time sheetet vagy payslipet hamisit? Hamisitani barmit lehet, ez buncselekmeny, nem ok arra hogy az igazit ne fogadjak el. Penzt is lehet hamisitani peldaul, vagy utlevelet, stb. Egyebkent mit kezdene valaki egy hamis time sheet-tel?

Cheap Charli 2016.08.23. 15:46:30

@Mirjam2: Nem igazan mert meg az egyik egy hivatalos dokumentum, addig a masik csak egy sajtfecni.

Ha koltseg kent veszed ki a cegbol a penzt azutan nem kell nyeresegadot fizetni.

2016.08.23. 15:56:07

@btiborc: Mondom, ez Anglia, nincs szamlatomb meg ilyenek, irhatok egy szamlat kezzel is egy darab papirra es az attol meg 'hivatalos dokumentum'. Semmivel nem kevesbe hivatalos a time sheet szerintem mint pl. azok a szamlak amiket en allitottam ki Wordben, vagy akar az invoice amit kuldok a cegeknek ami szinten egy laptopon irt Word dokumentum. Hamisitani nyilvan barmit lehet es biztosan hamisitanak is, a lenyeg a penzugyi tranzakcio ami idealis esetben kovetheto, egyik bankbol a masikba. Mint barmilyen rendszert, nyilvan a brit rendszert is ki lehet hasznalni adocsalasra stb., de ugy tudom Mo.on is elofordul adocsalas, annak ellenere hogy kotelezo szamlat adni mindenrol stb.

soad1221 2016.08.23. 16:01:31

@btiborc: igen, de ez már a könyveléshez kell, nem a kifizetéshez. Tehát amit eredetileg beszéltünk, hogy a pénztár kp ban kifizeti, vagy átutalja, ez most mindegy is, a lényeg, hogy erre a kifizetésre az alap egy számla is lehet, meg a egy kvázi jelenléti ív is lehet. nem kell feltétlenül minden esetben számlát készíteni. De ha vki kér, akkor egy darab fecnire ráírva azt a gondolom 4-5 fontos adatot (hogy ki, kinek, milyen jogcímen, milyen összeget és milyen adótartalommal - persze lehet, hogy van még vmi) ráírja, akkor ez működik. Ha nem kell számla, akkor pedig egy fizetési bizonylat/payslip készül, ami egy elszámolás a kifizetésről. Utána ez már csak a könyveléshez és az adóbevalláshoz kell. Azt én értem, hogy ahogyan mondjuk adóbevalláshoz a timesheetre semmi szükség, úgy a konyvelésnél sincs, de a kifizetés az alapján megtörténhet.

NA, ez egy kurva nagy különbség. Nekem a timesheet itthon semmi másra nem jó, minthogy kiállíthatom a számlát. A számlát nálunk úgy fogadják be, hogy az alvállalkozó kap egy beszerzési megrendelést, amit alá kell írnia, meg kap egy teljesítési iga zolást. Ezután készülhet csak el a számla, és a teljesülést követően 14 napon belül be is kell nyújtanom a számlát, és ugyanígy van ez velem is, ha én számláznék be.

Számla nélkül SOHA nem történhet meg a kifizetés. Egyetlen esetben, ha kp-s és a számla kiállítása bármilyen okból nem volt kivitelezhető (merthogy cetli nem jó), akkor bevételi pénztárbizonylat helyettesítheti arra az időre, amíg a számla el nem készül (értelemszerűen a pénztár bizonylat nem kötelező, az csak azt hivatott bizonyítani, hogy befizették, ha egyidejűleg készült számla, akkor nincs gond, ha épp jönne ellenőrzés...)

mindegy, a lényeg, hogy ott nagyságrendekkel egyszerűbb ez, úgy hogy közben nem ad több lehetőséget a csalásra.
Sőt, a főként elektronikus pénzforgalom miatt, egyszerűen nem is lehet, nincs értelme így megpróbálni....

Itthon pedig bármelyik cég, vagy egyéni vállalkozó random megbírságolására tökéletesen alkalmas....

2016.08.23. 16:02:13

@btiborc: gondolom van keretszerzodes ugy
Koztes fizetes meg timesheet alapon

Ugyan rossz pelda, de en az Accenture es az IBMtol kapok szamlat, amiben beadott timesheet alapjan reszletezve van, hogy kit hany orara szamlaztak ki
Es havinta kapom az Accenture-os szamlakat

Cheap Charli 2016.08.23. 16:03:33

@Mirjam2: A szamlanak vannak tartalmi kovetelmenyei meg angliaban is(kotelezoen tartalmaznia kell bizonyos adatokat), ellenben a timesheet-el. Tehat mig egy szamlat erkeztetek a kotelezo mezok alapjan konnyen le tudom ellenorizni, hogy tenyleg valos adatok allnak mogotte. Ezt egy timesheet-el nem tudod megcsinalni.

Ne erts felre en is angliabna elek es itt van erdekeltsegem ilyen teren, nem is ertem hogy Mo-t most mert kevered ide.

Cheap Charli 2016.08.23. 16:08:33

@charlieharper: Ez teljesen Ok, te kapsz egy szamlat ezzel a konyvelod mar boldog is. De ha csak a timesheetet kuldi at az alapjan fizetsz mit fog szolni a konyvelod? Vagyis hogyan fizetsz ki olyan alvalalkozot aki nem ad szamlat?

Cheap Charli 2016.08.23. 16:18:13

@soad1221: Nalunk ez ugy mukodik, hogy kiallitjak a szamlat es melle csapjak a timesheet-et amit a kozvetlen fonok alairt.

2016.08.23. 16:21:30

@btiborc: nalunk is igy mukodik, a szamlahoz csatolva a timesheet
Gondolom Digger agencyje is igy adja le a cegnek, amit aztan fizetnek. Az agency meg fizeti a Diggert.

De ugye ez mas, mert en egy listed companynal dolgozom, ahol kotelezo a penzugyi fegyelem, Sox es a tobbi regulator miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 16:44:00

@Mirjam2:
Ha nincs payslipem nem tudom bevallani az adót.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 16:47:00

@Mirjam2:
Semmit. A bankstatement bármikor igazolja hogy volt kifizetés vagy nem.
Azt viszont el lehet játszani hogy Giosz Jakab nem megy be dolgozni és beírják a napját.
Nekem is volt már ilyen.

2016.08.23. 16:52:39

@diggerdriver: Dehogynem. Nekem nincs payslipem es siman bevallom. Neked gondolom azert kell mert nem magadnak csinalod az adobevallast hanem konyvelo csinalja, es o keri a payslipet. De maga az adobevallas alapesetben kb. tiz perces online folyamat, es nem kell hozza semmilyen konkret papir. Nyilvan ha rakerdezne az adohivatal akkor tudni kene papirokkal alatamasztani a szamokat, de ez lehet tobbfele papir vagy vegso esetben banki atutalas igazolasa, nem kell hozza feltetlenul payslip. En mint maganvallalkozo (self employed) sosem kaptam meg payslipet senkitol, csak alkalmazottkent.

2016.08.23. 16:56:28

@diggerdriver: Persze, ilyen mindig lehet minden helyzetben, de ha szamlat kene adni akkor is adhatna az illeto hamis szamlat, ilyen szempontbol mindegy hogy szamla vagy time sheet. Hamisitani mindig lehet es mindig elo is fordul itt-ott, nyilvan.

2016.08.23. 16:57:20

@btiborc: Igen, nalunk is igy mukodott, ezt mondom. En allitottam ki a szamlat a time sheet alapjan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 17:03:41

@Mirjam2:
Ha nincs paysip nem tudom mennyit vonták le adóelőlegkent és nem tudom mennyi a payment company költsége.

2016.08.23. 17:04:11

@soad1221: Na ez a lenyeg, hogy nem ad tobb lehetoseget a csalasra mint a 'mindig mindenrol szamlat szamlatombrol' rendszer. Nyilvan minden rendszer kijatszhato, de ha van kevesbe burokratikus megoldas amelyik nem jatszhato ki konnyebben mint a burokratikusabb, akkor az elobbi jobb szerintem. Mo.rol horrorsztorikat olvastam hogy megbuntet az adoellenor ha adsz egy pohar vizet szivessegbol szamla nelkul, stb. UKben ez nem fordulhatna elo. Szerintem tobbet er hogy a britek alapvetoen ugy allnak hozza az adohivatalhoz hogy nem direkt szivatni akarja oket, tehat nagyobb valoszinuseggel befizetik az adot trukkozes nelkul mint ahol az az emberek alapveto hozzaallasa hogy a rendszer ellenunk van, hogyan lehet kijatszani stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 17:06:03

@charlieharper:
Sokadszor mondom ha direktben dolgozom agency nelkül akkor sem adok számlát.
Sőt még Timesheetet sem látok.

2016.08.23. 17:06:39

@diggerdriver: Jo, de ez csak adminisztracio kerdese, pl. felirhattad volna magadnak egy fuzetbe kezzel es tudnad, es ez igy is legalis lenne. Nyilvan egyszerubb payslippel, most csak peldat mondtam.

Cheap Charli 2016.08.23. 17:10:23

@diggerdriver: Na erre a szitura utalt a kerdesem, hogy ezt vajon hogy konyvelik???

"De ha alvallalkozoval dolgozol es az nem ad szamlat, akkor azt hogy tudod lekonyvelni koltseg kent? Ugye beirod hogy koltseg, de egy ellenorzesen mit mutatsz fol, hogy az tenyleg az volt (6 evig visszamenoleg). A timesheet-et hiaba lobogtatod az csak egy xls nem hivatalos bizonylat."

Ezt nem tudom megemeszteni, hogy hogy csinaljak...

2016.08.23. 17:12:06

@btiborc: Ertem, ebben igazad van. Bocsi, Mo.ot csak azert kevertem ide mert eredetileg arrol (is) szo volt, de igazabol fogalmam sincs hogy ott mi van ilyen teren (UKben sem vagyok egyaltalan szakerto, csak azt tudom amit en lattam magam korul ami nyilvan nagyon limitalt).

Cheap Charli 2016.08.23. 17:14:33

@Mirjam2: en tenyleg nem kotekedni akarok, csak kicsit a rendszer moge akarok latni...

2016.08.23. 17:14:48

@btiborc: Ebben az esetben en sem tudom hogy mi van; en ha direktben dolgozom (agency / online platform nelkul) self employed-kent akkor mindig adok szamlat, maskepp nem tudom elkepzelni hogyan szamolna el a ceg amit nekem kifizettek. Es soha nem is fizetnek ki addig amig a szamlat meg nem kapjak.

2016.08.23. 17:16:57

@btiborc: Igen, tudom. Sajnos en sem tudok tobbet, de hatha felbukkan valaki aki igen...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 17:22:18

@btiborc:
A.müvezető leadja a timesheetet.
Nekem nem kell azt aláirni.
Az igazolja a munkát.
A timesheet érvenyes dokumentum.

2016.08.23. 17:38:31

@diggerdriver: ertem. Ertem, hogy ez a gyakorlat.
Azt nem tudom, hogy ha egyszer az APEH meglatogat mit fog szolni.
Mert a banki atutalas nem eleg. Engem minden evben atnez a UK APEH.
Lehet ez a CIS szektorban elmegy.

Fogalmam sincs, bar erosen csodalkoznek, ha teged kifizethetnek timesheet/szerzodes/szamla nelkul.
Valiszinuleg az epitesvezetod ad le helyetted timeshitet... Timesheet of course

Cheap Charli 2016.08.23. 17:38:52

@diggerdriver: Ervenyes csak nem a szamviteli torveny szerint.

Soros Putin Csarli (törölt) 2016.08.23. 17:39:02

@diggerdriver: igen, igy ertem

Cheap Charli 2016.08.23. 17:45:28

@diggerdriver: Azt gondolom, hogy valahogy hasonloan mint az agencys tortenet eseteben itt is keletkezik egy szamla a hatterben, de ez csak feltetelezes.

Soros Putin Csarli (törölt) 2016.08.23. 17:45:45

@diggerdriver: akkor ugy kerdezem, hogy kapsz evente a cegtol P60-et?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 17:49:27

@charlieharper:
Nem. Azt csak akkor kapék az agencytől ha umbrellás lennék.

Cheap Charli 2016.08.23. 17:50:29

@diggerdriver: De ilyen esetben is kapsz payslipet ugyan ugy?

puhacica 2016.08.23. 18:04:02

@diggerdriver: @Mirjam2: eleg gyorsan atall az ember agya egyebkent a mosolygasra, nekem mar az a fura, ha valahol nem mosolyognak. ez jellemzoen lengyel, torok... boltban fordul elo. az, hogy beszelgetnek-e velem, nem nyom igazan, sot, valojaban jobban szeretem, ha beken hagynak, de igenis jobban erzem magam, amikor mosolyogva koszonnek el peldaul, mert olyankor en is "viszem tovabb" a jo hangulatot. a masik: az urameknal minden heten legalabb egyszer a fonok allja a reggelit. megerkezik, korbekerdez, hogy kinek mi kell, aztan hajra. gondolom, hogy fegyvert fognak ra az uramek, azert csinalja. :D de jobbat mondok, meg a five guysban is kaptunk csokit, fankot, peksutit, kavet, teat, amikor mondjuk reggel gyorsan vegeztunk az elokeszitessel. vagy a mostani cegnel, ha te vagy a honap dolgozoja, kapsz 50 fontot. a fg-ban 30-at adtak, de ott het dolgozoja volt. mindenhol van valami, amivel motivaljak a nepet. ok, nyilvan ezekbol a bonuszokbol nem lehet hazat venni Londonban, de azert nem haragszik erte az ember, amikor megkapja. :D

2016.08.23. 19:15:58

@charlieharper:

A magam részéról nem ismerem az angol adójogot. A magyart igen. 25 évig voltam vállalkozó, és magamnak könyveltem.
Isten látja lelkem, soha nem kívánnék rosszat Diggernek. De kurvára meglepne, ha egy esetleges ottani NAV vizsgálat barátságos kézfogással érne véget.
Talán le kellene számolni azzal az (egyik) illúzióval, hogy az UK-ban mindenki talpig becsületes.
(a földtől a talpáig)

Mondom. Ne legyen igazam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 20:16:16

@btiborc: @Quercus a favágó:
Na szóval...
A sajtpapírtól a timesheetig minden érvényes dokumentum. Mi a számla? Egy papír a teljesítésről. Mi a timesheet? Ugyanaz.
Tehát. Felhív az ügynök van munkája nekem. Szóban megegyezünk az órabérről. Legyen ez most 16 font. Elmegyek dolgozni és a hétvégén aláíratom a timesheetet. Elküldöm az ügynöknek. Ő mikor én elvállaltam a munkát vagy előtte megegyezett a TELJES órabérről ami az ügynöki jutalékot is tartalmazza. Legyen ez 25font. Elküldi a timesheetet. Miért küldene számlát mikor az ugyanazt tartalmazza mint a timesheet? De tőlem küldhet is bánja a fasz. A cég átutalja az összeget a payment companyhoz. a payment company csinál két payslipet. Egyet nekem a 16 fontról és egyet az ügynökségnek 9fontról. Nekik is nekem is átutalják a pénzt.
MI A BÁNATOS FASZ AMI EBBŐL NEM ÉRTHETŐ???

Direct contactban:
Megegyezek a céggel az órabérben. Elkezdek dolgozni. Jön a számlámra a pénz. Ennyi.
A művezető leadja a timesheetet vagy a cég vagy egy külsős payment company kiszámolja és átutalja nekem. A peyslipet küldik.
Mégegyszer hangsúlyoznám.
EZ TELJESEN TÖRVÉNYES. az hagyján hogy öt éve én is így csinálom . Két könyvelőm volt mindkettő így könyvelt. Ami viszont a lényeg. Mindenki a segédmunkástól az építésvezetőig így csinálja.
Miért alakult ez ki így?
Miért nem vesznek fel dolgozni? Miért van hogy gépkölcsönző cégek százai vannak és kölcsönöznek a gigagépektől a láncfűrészig mindent?
Azért mert itt nem szakosodtak a nagy építőipari cégek. Nincsenek külön mélyépítő és magasépítő cégek. Az építkezés elején megjelenik 10gép és húsz lapátos ember. Aztán a gépek szépen fogynak és jönnek a kőművesek az állványozók majd a kőművesek fogynak és jönnek az ácsok és belsőépítészek. Majd mikor mindenki levonult akkor a kertészek.
Nem tudom érthető e miért hátrány ha alkalmazottakkal dolgoztatnak? Nem tudnak nekik folyamatosan a szakmájukban munkát adni.Ezért van az hogy én az öt év alatt kb hatvan építkezésen dolgoztam.
Érthető volt?

SzZoole 2016.08.23. 20:42:32

@Quercus a favágó: minden tiszteletem a tied,egy latnok vagy:)
Nezd meg mit talaltam,veletlenul,Digger Es Eszterke konspiral!!!

www.hrportal.hu/hr/a-diggerdrajver-aki-elhagyta-magyarorszagot-20160419.html

Eszterke milyen hàlàs.....

Cheap Charli 2016.08.23. 21:15:11

@diggerdriver: "MI A BÁNATOS FASZ AMI EBBŐL NEM ÉRTHETŐ???"
Ettol a kerdes meg ugyanaz. Vajon hogy konyvelik le? Engem pont a masik oldal erdekel nem a te reszed.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 21:17:02

@Zoole[uk]:
Faszkalap most a faszért kellett ezt?
Belebetegedtél volna ha nem teszed ki mi?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 21:18:11

@btiborc: Szerinted milyen ADAT hiányzik a könyvelésből?
Mi az ami nincs meg?

SzZoole 2016.08.23. 21:19:41

@diggerdriver: beigazolodik a favago elmelete,nem csak osszeskuves elmelet

2016.08.23. 21:34:43

@diggerdriver:
"Azért mert itt nem szakosodtak a nagy építőipari cégek. Nincsenek külön mélyépítő és magasépítő cégek. Az építkezés elején megjelenik 10gép és húsz lapátos ember. Aztán a gépek szépen fogynak és jönnek a kőművesek az állványozók majd a kőművesek fogynak és jönnek az ácsok és belsőépítészek. Majd mikor mindenki levonult akkor a kertészek."
Ezt nem ertem, hogy nincsenek szakosodva. Ezek szerint az alap kiasasat, betonozast, vasalast, zsaluzast, uvegezest, vizvezetek szerelest, gipszkartonozast, stb egy ceg csinalja, ugyan azokkal az emberekkel? A zsaluzo ablakot is szerel, ha nincs mas munkaja? Ha vegeznek egy projecttel, nincs tobb munkajuk? Ha peldaul egy ceg kiassa az alapot, bezar, elkuldi az embereket es ul a baberjain? Minden egyes epitesi projectre uj ceget alapitanak, uj embereket vesznek fel? Ne mar! Ezt te sem hiszed el, ugye? En ugy gondolom, az a normalis, ha vegez egy ceg az alapasassal egy helyen, megy tovabb a kovetkezo munkara, viszi az embereit is. Plane most, hisz annyi epitkezes van GB-ban. Szerintem be vannak tablazva, annyira sok a megrendeles, hogy nem is gyozik a munkat.
Szoval nem ertem ezt a nem szakosodast.

puhacica 2016.08.23. 21:45:25

@Zoole[uk]: na a joisten se mossa le rolunk, hogy seggnyalok vagyunk... :D

SzZoole 2016.08.23. 21:47:42

@puhacica: hehehe,en nem vagyok a lekoteleztje

puhacica 2016.08.23. 21:49:14

@Zoole[uk]: jaj hat az nem szamit, te kis buta! a digger-csapat tagja vagy, ennyi pont eleg. :P

SzZoole 2016.08.23. 21:54:28

@puhacica: nem vagyok en semilyen csapat tagja,Ti vagytok egymas seggeben allandoan:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 22:00:20

@Zoole[uk]:
Mostmár ne húzd félre a beled. Hátbaszúrsz?

puhacica 2016.08.23. 22:01:16

@Zoole[uk]: aztan megis neked van kulcsod a lakasunkhoz :D

SzZoole 2016.08.23. 22:07:57

@diggerdriver: az igazság mindig utat tő nagyfejukem,nem tudtad....

SzZoole 2016.08.23. 22:09:39

@puhacica: ja,mert mar en is lekoteleztelek

puhacica 2016.08.23. 22:20:37

@Zoole[uk]: megvettunk egy steakkel, ne abrandozz! ;) de ha nagyon akarod, nekem mindegy, csak kerj idopontot, mert kezd kicsit sok lenni a nyalnivalo. :D

SzZoole 2016.08.23. 22:22:50

@puhacica: megvettel???
En nem az olcsó János szomszédod vagyok

puhacica 2016.08.23. 22:26:38

@Zoole[uk]: ne tiltakozz, mar megtortent. es nem is volt olcso. ;D (ugye tudod, hogy csak viccelek? koszi meg1x!)

SzZoole 2016.08.23. 22:30:00

@puhacica: megtörtént ,megtörtént,de hogy fogod a Nohbinak ezt kimagyarázni......

puhacica 2016.08.23. 22:38:05

@Zoole[uk]: ez nem a hintas poszt, tudjad mar, merre vagy arccal! :)
epp ezert ne is baromkodjuk szet szegenynek a kommentfolyamat! jo 8!

Pernilla 2016.08.23. 23:04:35

@puhacica: @Zoole[uk]: kéremszépen, ez nem a HÁ, ahol egymás f.át sz.kodja a szerkesztőség!

Herr Géza 2016.08.24. 01:12:15

@Cascabel: Épp ez az, hogy nem ugyanazokkal az emberekkel. A nagy építőipari cégek gyakorlatilag egyre inkább fővállalkozóként működnek, azaz a munkát leginkább csak szervezik, irányítják. Soknak közülük saját munkásaik már nincsenek is, maximum amolyan néhányemberes gyorsreagálású ,kommandósaik" az ilyen-olyan adjuramistenderögtön esetek lereagálására. Nálunk ezek alá tagozódnak be az egy, vagy több szakágra specializált kis- és középvállalkozások és a lánc legvégén a kelet-európai kőműves, lakatos, gipszakartonos Béla és társai Bt.-k vannak sokszor. Angliában ehhez képest (ahogy a Digger által is leírtakból látom) még egy lépéssel tovább mentek, és már a kisvállalkozások helyett is a self-employee-k vannak, akiknek beszervezéséről az agencyk gondoskodnak. Természetesen sok előnye, és sok hátránya is van ezeknek a helyzeteknek.Változott a piac, változott a tempó (azt az épületet, amit 20-30 éve még 1-2 év alatt építettek meg, ma max. 6-9 hónap alatt elintézik), nincs semmi időtartalék kalkulálva, ma mar nem működik az, hogy az adott cég kőművesei még pár napot ráhúznak a másik építkezésen, ezért mivel több emberük ugye nincs, áll egy pár napot a mi építkezésünk. Egyre kevesebb a hagyományos épületszerkezet, a technológia egyre modernebb, egyre kisebbek a technikai kényszerszünetek is (amíg köt a födémbeton, szárad a vakolat, vagy az esztrich, stb.), egy nagy just-in-time rendszerré alakul az egész, ezt a hagyomanyos alkalmazotti koncepcióval egyre kevésbbé lehet lekövetni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.24. 08:28:43

@Herr Géza:
Nagyjából így van.
A cégeknek van egy mag altalában lapatos-csőfektető-szegélykőrakó-járdalaprakó emberekből mert azok mindent csinálnak. Gépkezelőnek csak időszakos munkát tudnak adni. Egy naptól akár két évig vagy tovább.
Viszont nem ugyanakkora létszámnak.

SzZoole 2016.08.24. 08:49:03

@puhacica: jo 8?
Jo reggelt,en mar Devonban vagyok:)
Hajnal 5 ota úton vagyok,most kávézók a Mekiben:)

SzZoole 2016.08.24. 08:50:28

@Pernilla: milyen szerkesztőségrol beszelsz???
En mindig is rebellis voltam:)))

soad1221 2016.08.24. 09:30:46

@btiborc: az a kérdés, hogy tartalmaz-e minden adatot. Amit itt leírtatok, az alapján nem a timesheet a könyvelés alapja, hanem a payslip. Vagy invoice, attól függ, hogy mit adtak ki.
De az, hogy a pénzt kiutalhassák nem feltétlen kell számla. Ez a lényeges különbség, nem kell ugyanazt a műveletet 2x adminisztrálni, ha készült timesheet, utalhatják a pénzt, az kifizetésről elkészül a bizonylat (payslip), ami viszont elegendő a könyveléshez.
Nálunk feltétlenül közbe van iktatva a számla. Pontosabban alvállalkozó nem kap bérjegyzéket sosem, minden esetben csak számla készül a részéről. Maga a folyamat lényegében ugyanaz mindkét országban, annyiban különbözik a dolog, hogy ott nem feltétlen kell 2 papírnak elkészülni ugyanazzal a tartalommal, itthon meg igen, valamint a formai követelmények lazábbak, nem kell a számlának ilyen olyan feltételeknek pluszban megfelelni, elegendő ha a szükséges adatokat tartalmazza.

Ez mind csak szabályozás kérdése, maga az adat és a bizonyíthatóság minden fél részéről rendelkezésre áll egy ellenőrzésre.

@Quercus a favágó: nem, itt most a becsületesen működő vállalkozásokról volt szó, azok értelemszerűen becsületesen működnek. :)
Viszont, aki csalni akar, azt nem ezek a formai dolgok fogják megakadályozni ebben, mint tudjuk. A különbség ahogy látom csak annyi, hogy a te adminisztrációs kötelességed kevesebb (kint), ezáltal kevesebb a hibalehetőség, kevesebb a bírságolási lehetőség. A csalók nem ezzel csalnak, egy teljesítési igazolást bármikor írok, egy számlát bármikor kiállítok, ha pont az az érdekem, akkor bármikor "elfelejtem", és megkerülöm az adót.

Vegyük külön két nagy csoportra: az egyik nem valós teljesülést papíroznak, hogy adót tudjanak elkerülni és/vagy visszaigényelni (papíron utaztatás, stb...), a másik, a valós teljesülést nem papírozzák, hogy ne kelljen adózni utána
Az elsőt a fenti témából ki is vehetjük, annak nincs köze ehhez. A másik annál inkább. Az adóelkerülés legnagyobb része készpénzforgalom. Ha ebben a folyamatban Digger (vagy az ügynökség, ez most midnegy is) el akarná titkolni a jövedelmét, hogy ne fizessen adót, akkor bizony nem lenne sem timesheet, sem payslip, de legfőképp nem lenne banki utalás. Ha bármelyik létezik, akkor már nem úszhatja meg az adófizetést. A kérdés, hogy a teljesülésre mit fogad el az adóhatóság. Ha a timesheet tartalmaz minden adatot a teljes jövedelem kiszámításhoz és annak kifizetéséhez, a payslip tartalmaz minden adatot az adóbevalláshoz és a könyveléshez, minek keletkezzen újabb papír? Ez csak jogalkotói döntés, hogy mit fogad el. Ha az ügynökség (vagy az általa megbízott bérszámfejtő cég, teljesen mindegy..) bankon keresztül utalt egyik héten 800 fontot, másikon 600-at, harmadikon 1200-at, a negyediken meg 400-at, erről kiállít egy bizonylatot, amin szerepelnek azok a tételek, hogy egyidejűleg mennyit utalt át az állam erre létrehozott beszedési számlájára, akkor mi az, ami hiányzik a történetben?

Itthon mindössze az a papír, amit a NAV által elfogadott formában, NAV által elfogadott rendszerből, a NAV által elfogadott (egyébként másik papíron is szereplő) adatokkal ÚJRA kinyomtatnak, aláírnak, pecsételnek.

És ez csak egy apróság, számtalan ilyen dupla adminisztráció létezik, aminek semmilyen más célja nincs, mint plusz munkát adni a becsületes vállalkozónak. Ugyanis a csaló semmit nem adminisztrál a folyamatban :)

A megoldás nem nagy találmány: rászorítani az elektronikus pénzforgalomra a gazdasági eseményeket. Ott azonnali és bármikor követhető minden pénzügyi folyamat. Ha nehezebb nagy összegű készpénzeket mozgatni, kifizetni, akkor nehezítettük a csalók dolgát...

Cheap Charli 2016.08.24. 10:14:24

@soad1221: Kozben rajttem, hogy alvalakozo, de valahogy megis kap payslipet, tehat ez alapjan megy a kifizetes a konyvelesben. Teljesen hasonloan mintha sima munkavallalo lenne.

En a sajat cegem eseteben peldaul nem tudnam kifizetni szamla, vagy blokk nelkul, de gondolom az epito iparban ezzel a payslipes cegek bevonasaval konnyitik a dolgokat. A ceg alkalmazottai meg ugye nem kerdes mert nekik ugye uttt a payslip.

SzZoole 2016.08.24. 12:54:48

@diggerdriver: ki súgta meg,hogy mit jelent a rebellis,Eszterke a szerkesztőségi tanacson?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.24. 13:50:40

@Zoole[uk]:
Láttam a Tenkes Kapitányát…
:))))))))))))

2016.08.25. 06:47:23

@soad1221:

Ma ez történik Magyarországon. Már mondom egy pár éve, Orbánék be fogják zárni a kiskapukat. És be is zárják.
A liberósok 20 év alatt nem tettek annyit a gazdaság kifehérítése érdekében, mint Orbánék 6 év alatt.

soad1221 2016.08.25. 08:56:00

@Quercus a favágó: én ebből sajnos nem érzékelek túl sokat.
Vannak rettenetesen jól kigondolt, nagyon meghirdetett bürokrácia-csökkentéssel kapcsolatos bejelentések, és az eredmény nagyjából ugyanaz, mint előtte.

Ráadásul a legtöbb faszságot egyetlen huszárvágással meg lehetne szüntetni, gondolok itt különösen a papír alapon kiadott igazolásokra, amit egy adott hivatal (mondjuk MÁK) kiad, azért, hogy én továbbítsam egy szervezethez (legyen egy önkormányzati intézmény), akik majd azt az adott ügymenetben továbbítják a MÁK-nak, hogy én jogosult vagyok vmire....

Meg a nyomtatvány igénylő nyomtatvány, amit majd hétfőn futárral küldenek a központba, mert ezt csak ott intézik, és mikor megkérdezzük, hogy gondolom most a központban ül vki egy számítógép előtt és telefon mellett, nem történhetne meg, hogy felhívjuk és a most is tökéletesen rendelkezésre álló adatok alapján átküldi email-en? Tudod mi a válasz? Az, hogy ilyet nem lehet, hát telefonon nem tudja ellenőrizni, hogy valóban én akarom igényelni..Mire én azt mondom, hogy a papírról, amit egy futár visz neki, majd tudni fogja? Erre az a válasz, hogy igen, hiszen rá van írva. Mire megkérdezem, hogy ha ő itt velem szemben ülve leellenőrzi a személyazonosságom, akkor az nem jó? Az nem.

Tök jók a kormányablakok, ezt őszintén mondom, egy sor olyan ügyet el lehet intézni, amit eddig nem, egy helyen. De konkrétan pontosan ugyanúgy zajlik az ügymenet, mint eddig, nem lett leegyszerűsítve, nem gyorsabb, nagyjából annyi a különbség, hogy egy helyen intézhetek sok mindent. Ami jó, de kurvára nem bürokrácia-csökkentés...

Főgebra 2016.08.25. 11:20:30

@soad1221:
"De konkrétan pontosan ugyanúgy zajlik az ügymenet, mint eddig, nem lett leegyszerűsítve, nem gyorsabb, nagyjából annyi a különbség, hogy egy helyen intézhetek sok mindent. Ami jó, de kurvára nem bürokrácia-csökkentés..."

A hivatal mindig kitalált feladatokat, amelyekkel igazolja saját szükségességét, sőt pótolhatatlanságát!

Aztán, hogy az okmányirodákban, meg a kormányozott ablakokban kedvesen és gyorsan intézik a dolgom az egy pozitívum. Egyébként pedig kedvesen követik a faßságoktól hemzsegő ügymenetet. Megtanították nekik, hogy gondolkodni tilos! :-(

soad1221 2016.08.25. 11:29:54

@Főgebra: ugye? nem akarok rosszindulatú lenni, mert tényleg van minőségi változás ebben, de maga az ügymenet ugyanaz a borzalom. Csak már ott van a sokat hiányolt mosoly...:)

soad1221 2016.08.25. 11:31:32

@Quercus a favágó: "A liberósok 20 év alatt nem tettek annyit a gazdaság kifehérítése érdekében, mint Orbánék 6 év alatt."

egyébként ebben van igazság, az online pénztárgépek és az ekáer is komoly ugrást jelentenek ebben.

Főgebra 2016.08.25. 13:34:19

@soad1221: "egyébként ebben van igazság"

Csak nehogy mögé nézzen valaki is!!!!
Vannak ugye az egyenlők, meg az egyenlőbbek! Aztán, ha az ellenség keze beteszi a lábát, akkor az ostoros vasszigor egy pillanat alatt változik át selymes simogatássá...

2016.08.25. 17:40:57

@soad1221:

Az online pénztárgépek, meg az EKAER csak egy dolog a sok közül. A gazdaság különböző ágazataiban is jelentős szigorítások vannak.Például nálunk az erdőgazdálkodásban. Ami persze rengeteg plusz adminisztrációval jár. De ez nem is lenne, olyan nagy baj, ha átgondolt, érthető, a szakmákkal egyeztetett jogszabályok születnének. De ettől nagyon messze vagyunk. Hónapokig magyarázzák, mit, hogy kell értelmezni.Én heti szinten teszek föl kérdéseket a NÉBIH-nek, amire természetesen nem válaszolnak, de pár hét után már másképpen értelmezik a dolgokat, mint korábban. Aztán a végén mindig a bíróság dönt. Amit a hatóságok az eljárásokban figyelmen kívül hagynak.

De legalább tesznek valamit, ellentétben az idióta Gyurcsótánnyal, meg a szarházi SZDSZ-es bagázzsal szemben.

soad1221 2016.08.26. 08:57:53

@Quercus a favágó: persze most említettem két viszonylag köztudott dolgot.

a nébih (amit mellesleg épp most darabolnak szét, és veszti értelmét, mert megyei szintre süllyed, ha jól tudom) is egy jó dolog. lenne, ha az általad említett elképesztő faszságok nem lennének.

Persze tesznek valamit, és az elgondolás nagyrészt jó mindenhol. De könyörgöm, ha már van egy jó elgondolás, kialakítják a rendszert, akkor miért ültetik bele ugyanazt a folyamatot???

így meg az van, hogy hiába történik végre vmi, valójában nem történik semmi...
értem, persze, hogy a "nagy" elődök még ennyit se, de engem nem vigasztal teljesen a tudat, hogy a semmit tevés után meg dilettáns intézkedések vannak :)

2016.08.26. 18:09:24

@soad1221: Mesélek valamit erről az online pénztárgépről. Egyik volt munkahelyemen is létezett, de dísznek használták. A készpénzes vásárlások (ami nyilván nagyobb, mint a bankkártyás) egyike sem lett beütve, tehát konkrétan csak a banki terminálos bevétel után fog adózni a tulaj. Konkrétan, számológép segítségével adtak vissza, ha kp-val fizettél. Szóval megint az a gond, hogy a valóság nem nagyon találkozik azzal, ami a papíron olyan jól szerepel. Ez csak egy kiragadott példa, és nem is ez a lényeg. A megoldás, amit kitaláltak, adtak a szarnak egy pofont. Aki akar, ugyanúgy adót csal. Véletlenül sem csökkentenének adót, áfát, vagy bármilyen vállalkozói járulékot. Nem, nem, azt nem lehet! :DDD

soad1221 2016.08.29. 10:36:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: igen, ezt írtam is már többször, a korrupció legnagyobb barátja a készpénz forgalom. Az online pénztárgép egy db eszköz, olyan mint a számológép, meg minden más számolásra alkalmas eszköz. De attól még egy elég jó eszköz arra, hogy az elektronikus pénzforgalom esetén azonnali adatokat tud szolgáltatni. Ez hasznos sok szempontból.
Tudom, nem csodaszer, nem ártana erőltetni az elektronikus pénzforgalom erősödését.

Most legutóbb pont erről beszéltünk, hogy vannak nagyon jó lépések, amik adnak egy nagyon jó "keretet". CSak kár, hogy szart sem ér, a tartalom nélkül.
Ez is jó példa, mint a kormányablak. Kurva jó, hogy van kényelmes és kulturált hely, ahová mehetek intézni a továbbra is teljesen értelmetlen ügyeimet. :)

soad1221 2016.08.29. 10:40:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "A készpénzes vásárlások (ami nyilván nagyobb, mint a bankkártyás) egyike sem lett beütve, tehát konkrétan csak a banki terminálos bevétel után fog adózni a tulaj."

Ja egyébként ezzel vagy gyorsan fog megbukni, vagy már rájött, hogy kell ütnie közben kp-sat is.

Egyik nagy érelme, hogy bizonyos szokásokról is kap mintát a nav. Nem tudom, hogy működik-e náluk ilyen (ha nem, azért durva lenne :)), de egy elemző szoftver szerintem első körben tudja hozni kockázatos "ügyfélnek", ha csak bankkártyás fizetést lát.

És máris ott van a nav látókörében, kérdés mekkora potenciál, milyen ismeretsége van, meg ilyesmiken múlik az ellenőrzés...

2016.08.29. 21:57:32

@soad1221: Nem fog megbukni. Azóta így csinálja, amióta behozták, és nyilván addig fog menni, amíg nem bukik meg vele. Vagy pedig van ismerős, és sérthetetlen... :)

soad1221 2016.08.30. 08:36:28

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: simán lehet, hogy van egy ismerőse, aki hatékonyan tudja az ellenőrzést gátolni..

De kérdés, hogy mekkora forgalmat generál, milyen összegről beszélünk. Ha nem túl nagy, akkor még simán elképzelhető, hogy a "majd 2020-ban" mappában van :)

2016.08.30. 12:07:51

@soad1221: Jól megy a bolt, biztos, remek forgalmat generál... :)

Taxomükke (UK) 2016.09.11. 09:46:08

Jo lenne, ha irnal vegre uj posztot.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.11. 09:55:02

@Taxomükke (UK): Kérlek szépen, a tegnapi napom azzal telt hogy egy szakmai posztot írtam. ma küldöm a HA-nak az ottani megjelenés után itt is kint lesz.
Van még két kirándulós poszt tervbe véve de kúrva sok munka van vele a képek miatt. Tegnap éjfélkor fejeztem be.

2016.09.11. 19:59:24

@Taxomükke (UK):

Ha jól emlékszem te valamikor soros talpasa voltál. Még mindig tisztességes embernek tartod szarosgyurkát azok után amik kiderültek az emailjeiből, vagy azok után, hogy kiderült, ügyészeket vesz meg a lator államban, az usában?

takarék-láng 2016.09.20. 17:00:50

Kedves Digger! Itt valaszolok mert a hataratkelo tulajdonosa elomoderal. Valaszom ott nem jelenhetett meg mert manapsag aki rajon az igazsagra az antiszemitava valik. Marpedig a hataratkelot is kulfoldrol finanszirozzak sorosgy fele anarchista szervezetek.

Na de a lenyeg:
A jelenlegi migrans invazio elore, jo regen megtervezett dolog amelynek fo celja az europai azonbelul is elsosorban a nemet feher faj kiirtasa. Mar a 30as evek vegen felmerult az otlet amit a zsido theodore kaufann kidolgozott. (Megjegyzem hitler a torteneszek szerint sem kezdte meg a deportalasokat meg ekkor)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Germany_Must_Perish!

ennek a tervnek a vegrehajtasa napjainkban folyik. Gondolkozhatunk hogy miert zakkant meg angela merkel de egyszeru.a.valasz. O eladta magat es csak azt teljesiti amit megkovetelnek tole a vilag valodi urai akik a hatterben mozognak.

Soros Putin Csarli (törölt) 2016.09.20. 20:12:15

@takarék-láng: zsido vagyok. Hol lehet jelentkezni a hatterhatalmi munkakra?
Csak annyi a kriterium, hogy zsido legyen az illeto? Es mi a nagy terv? Elozonleni muszlimokkal Europat, akik majd a helyi zsidokat lovoldozik es egreciroztatjak oket?

takarék-láng 2016.09.20. 21:23:55

@charlieharper: jelentkezz george sorosnal. Vagy valamelyik altala penzzel kitomott alcivil valojaban anarchista felforgato szervezetnel (tarsasag a szabadsagjogokrt, human right watch, helsinki szervezet migration aid hadd ne soroljam)

2016.09.21. 05:56:00

@takarék-láng:

Na ilyen dumával oda nem is fognak beengedni. A Határátkelő a bátor liberálisok blogja. A bátorság az ő esetükben azt jelenti, hogy bebújnak a bloggazda, Barna Eszter szoknyája alá (épületes látványban lehet részük), és onnan arcoskodnak, onnan bátrak. Azért, mert tudják, bárkit leugathatnak, az illetőnek nincs lehetősége visszavágni. Eszter nem engedi. Igazi hősök, no. Van ott soroscsicska is, a komondoros.

Ami Charlie-t illeti, neki rossz tippet adtál. Már csak azért is, mert George Soros nem igazán kedvelt a zsidók körében, és akkor még finoman fogalmaztam. Ez többek között ilyen kijelentéseinek köszönhető:

"Nem tagadom a zsidók jogát a nemzeti léthez, de én nem kérek belőle"

Na ezért tarják őt a zsidók Marxhoz, vagy Trockijhoz hasonló szélsőbalosnak. Igaz Sorosnak küldetéstudata van:

"Afféle istennek képzeltem magam, vagy Keyneshez hasonló gazdasági reformernek, vagy még inkább Einsteinhez hasonló tudósnak" - írta egyik könyvében.

És hogy hogyan vélekednek a tevékenységéről Izraelben?
Caroline B. Glück így ír erről a The Jerusalem Postban:

"Mi köze a klímaváltozásnak az Izraelbe illegálisan érkező afrikaiakhoz? Hogyan kapcsolódik a a Foglaljuk el a Wall Streetet mozgalom a görög bevándorlási politikához? Nos, a Soros által támogatott projekteknek vannak közös jellemzőik. Mindegyik egy célt szolgál: a nyugati demokráciákban meggyengíteni a nemzeti és helyi erőket, hogy ne tudják megvédeni, országuk és közösségeik törvényeit és értékeit"

Nos erről szól Soros.
Charlie nem erről szól. Charlie, az ellenkezőjéről szól.

Elnézést, hogy zavartam.

2016.09.21. 08:22:18

@Quercus a favágó:
" A Határátkelő a bátor liberálisok blogja."
Igy bizony Kedves Kollega, de a batorhoz meg az "okos" vagy "nagytudasu" jelzot is hozzatennem:
A mai posztban egy nagytudasu hulyegyerek egyenesen a brit miniszterelnok asszonynak irt kioktato, de egyben nyalizo levelet. Termeszetesen magyarul:) Mert o olyan okos:)
Mar a megszolitassal elszurta, ugyanis Tiszteltnek titualta Theresa May-t, ami egy egyszeru kepviselonel meg elmenne (Honourable), de hivatalosan Nagytiszteletu cim illeti meg, mivel miniszterelnok ( Right Honourable) Raadasul hazugsagokkal kezd: hogy 10 hivatalos jovahagyas kellett neki, hogy kimehessen a szomszedos Csehszlovakiaba '89 elott. Meg Nyugatra sem kellett kettonel tobb, nemhogy szocialista orszagba. Meg hogy Sopronba menet Szekesfehervarnal szalltak fel a hatarorok. Szerintem Komarom volt az, ha Sopronba akart utazni. Vagy Celldomolk, ha Szombathelyre. Plusz a nyugati hatarsavba - kb. 20-30 km-es ovezet - mar a 70-es evekben megszunt az engedely keres. Egyenlore ennyi:)
A tegnapi poszthoz mit szolsz? Nekem azota is okolbe van szorulva a kezem:) Begorcsolt:)
Peace! :)

FAVÁGÓ

Vágom a fát hûvös halomba,
fényesül a görcse sikongva,
zúzmara hull szárnyas hajamra,
csiklándani benyúl nyakamba -
bársonyon futnak perceim.
Fönn, fönn a fagy baltája villog,
szikrádzik föld, ég, szem, a homlok,
hajnal suhint, forgács-fény röppen -
amott is vág egy s dörmög közben:
tövit töröm s a gallya jut.

- Ejh, döntsd a tõkét, ne siránkozz,
ne szisszenj minden kis szilánkhoz!
Ha odasujtsz körül a sorshoz,
az úri pusztaság rikoltoz -
a széles fejsze mosolyog.
(József Attila)

2016.09.21. 08:46:00

@Cascabel:

Nem olvastam Kolléga, mert nincs időm. Meg nem is igazán érdekel. Tűzifa szezon van. Most is csak azért vagyok még itthon, mert "papírmunkáztam".

Meglepő nincs abban, amit írsz. A HA poszt-tolóinak, illetve az ott kommentelőknek van egy közös vonásuk: 99%-ban nem fenyegeti őket az a veszély, hogy az eszük miatt ellopják őket.

takarék-láng 2016.09.21. 21:41:41

@Quercus a favágó: "A bátorság az ő esetükben azt jelenti, hogy bebújnak a bloggazda, Barna Eszter szoknyája alá (épületes látványban lehet részük), és onnan arcoskodnak, onnan bátrak. Azért, mert tudják, bárkit leugathatnak, az illetőnek nincs lehetősége visszavágni. "

- elomoderacio. Ilyen a vilagon nincs.

2016.09.22. 06:36:26

@takarék-láng:

De van. A HA-t egy a Kossuth Rádiótól 2011-ben kirúgott vérliberós "újságírónő" üzemelteti, Indexes háttérrel.
Ebből kifolyólag annak a blognak az elsődleges célja a bosszú. Lejáratni Magyarországot, lejáratni az Orbán kormányt. Ezért van előmoderáció. Csak a célnak megfelelő kommentek jelenhetnek meg. Vannak agymosott törzskommentelők, a "válogatott csapat", akik ezt az elvárást már álmukban is teljesíteni tudják.
Aki nem tudja, annak ott nincs helye.
Akiben volt gerinc, tisztesség, az már elment onnan. Maradt az ocsú.

takarék-láng 2016.09.22. 11:55:29

@Quercus a favágó: "Akiben volt gerinc, tisztesség, az már elment onnan. Maradt az ocsú."
- ez igy igaz. Emlekszem 2 eve jelent meg a blogon az en tortenetem. Whitelistra kerultem. Aztan odaszoktam a blogra nehaneha hozza is szoltam. Mindig leolto hozzaszolasokat hogy lassak az olvasok hogy a kulfoldi letnek van masik oldala is es hogy ne legyunk magyarfobiasak. Ennek ellenere sosem lettwm kimoderalva egeszen addig amig a zsidokrol szo nem esett a.valosagnak megfeleloen. Ekkor lettem kitiltva (ebbol is latszik hogy kinek a kezeben van a valodi hatalom).

2 eve 500-600 komment volt minden bejegyzesnel, ma mar jo ha a tizede. A normalis emberek leleptek, maradt par (nem kizart hogy fizetett) orbanfofias fikazogep.

Taxomükke (UK) 2016.10.15. 08:02:34

@Quercus a favágó: Te súlyos lelkibeteg vagy. Majd imádkozom érted.

2016.10.15. 11:58:14

@Taxomükke (UK):

Miért is?
Imádkozni? Te? Na ezen jót röhögtem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.16. 04:21:49

@Quercus a favágó:
Te figyu homályosítsál már fel.
Mi köze taxinak Soroshoz és hol reklámozta? Valahol elvesztettem a fonalat...

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.17. 08:44:18

@Quercus a favágó: @takarék-láng:

Zsidó körökben Soros alapból palesztínbarát, öngyűlölő zsidónak számít, aki életét az Izrael elleni harcra tette fel. Csak szólok, mert a legtöbb magyar ezt nem hiszi el, pedig így van.

2016.10.17. 09:12:16

@bircaman maxval szerkesztő: Akkor aki Sorost támogatja tulajdonképpen antiszemita.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.17. 10:29:15

@feritekeri:

Nem, ez butaság, Soros nem antiszemita. Egyes zsidók antiszemitának nevezik Sorost, de ugyanolyan komolytalan, mint amikor egyes magyarok zsidó érdekek képviseletével vádolják.

Soros tipikus ultraliberális, származása és nemzetisége tökéletesen lényegtelen.
süti beállítások módosítása