HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: youtu.be/5SJnjCE_aPg?si=it4jWMxkvHUpQAHI (2024.03.15. 20:32) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

A ló túloldala (1)

2019.01.06. 16:56 diggerdriver

Immár több mint hét éve élünk Londonban és idén is megtettem szokásos tisztelgő látogatásom otthon. Egymerő rohanás volt az egész, hivatali ügyintézéstől kezdve színházlátogatásokig régi és új barátokkal való találkozások, rokoni látogatások garmadája, csak mentem mentem és mentem de mindez óriási élmény volt minden találkozás remekül sikerült, semmit sem éreztem tehernek vagy kötelező pofavizitnek. Szerencsés embernek mondhatom magam mert kiváló barátaim és nagyszerű családom van. 

Négyszer voltam színházban abból kétszer néztem meg valami bicskei árokásó emlékeiből készült darabot, valamint egy verses estet és egy új darabot aminek a kritikáját külön posztban írom meg. Az Örkény színház társalgójában a színészekkel folytatott beszélgetéseket és az utolsó este Bagossy László rendező barátommal történt találkozást unokáimnak is mesélni fogom. 

Külön öröm hogy sikerült meghívnom a Diggerdrájverre Horváth Tibor barátomat aki a Ramsburry sörgyár igazgatója és a színdarabban is szerepel valamint a Bugaci Aranykalász Zrt igazgatóját Börcsök Andrást akivel a videóblogomon szoktunk beszélgetni és ő szokta felfrissíteni meglehetősen megkopott mezőgazdasági ismereteimet. Mindkettőjüket elkísérte rendkívül csinos feleségük is. Öröm az élet na...

Jártomban keltemben mit láttam és tapasztaltam? 

Régi vesszőparipám az élhető ország kifejezés. Nem kell nagy dolgokra gondolni, arról van szó hogy sok apró szinte jelentéktelennek tűnő apróság léte vagy hiánya tesz egy országot élhetővé. Például ha bemegyek a bankba akkor nem nálam omlik össze az internetes rendszer. Ha venni akarok egy metró vonaljegyet ahhoz a BKV irodában nem kell sorszámot húznom és nem pont nálam fogy ki a sorszámosztó gépből a papír. Nem nálam megy tönkre hivatali ügyintézéskor a nyomtató és az okmányirodában képesek készíteni rólam egy fényképet kevesebb mint egy óra dobozban való üldögélés nélkül. 

Nézzük.

A legelső ami feltűnik az országban két dolog. A sötétség és a tisztaság. A sötétséget a közvilágításra értem. Maradjunk annyiban hogy néhány gyertyafénnyi világosságot adó  villanyégő pislákol az oszlopok tetején. Ez nem negatívum vagy kritika mindössze feltűnik annak aki Londonban él. A tisztaság viszont szinte mellbevágó. Mind fatornyos kisfalumban mind Budapesten vagy amerre járok. Lehet hogy a helyiek nem így érzik. Nem így látják. Minden viszonyítás kérdése. Nekem van mihez viszonyítani. Magyarok, legyetek büszkék tiszta országotokra.

Kisfalumban felépült egy Járási Hivatal. Tudni kell néhány dolgot. A faluban vannak emblematikus épületek. Ezek, mint mívesen cizellált ékszerdobozok megadják a falu összképét. Elnézést hogy mindig faluként hivatkozok Bicskére de nekem falu marad mindig. Ahogy a szülőnek az őt túlnövő fia is mindig kisfiam marad.  Azt mondják hogy az építészet megfagyott zene. Nagy igazság. A Göllner ház, a Bíróság épülete, a Városháza,  Művelődési központ nekem ilyen:

 

Az Áruház épülete meg a Nagyállomás épülete meg ilyen:

Namost az új Járási Hivatal mind stílusában mind megjelenésében tökéletesen illeszkedik a faluképbe. Barátságos és otthonos.

Ide vezetett első ügyintézős napunk. Fiam személyi igazolványát kellett megújítani. A Kormányhivatalban. Ki ide belép...

...ne, ne hagyjon fel minden reménnyel, de találkozik egy jellegzetes figurával. Egy kétméteres hegyomlásszerű emberrel Szikla Szilárddal. Ő az ajtónálló, bár nem az ajtón hanem az ajtóban áll és ha hozzádlép egyből tudod hol a helyed. Megmondja hogyan állj hova ülj kinél mit csinálj, hogyan szaggasd a nokedlit, mikor tedd el a befőttet apás szülésnél elvágd a köldökzsinórt vagy a fogaddal harapd el. Hozzád sem ér és megműti a gerincedet.  Ő az első alabárdos aki megjelenésével és határozott fellépésével tudatosítja mindenkiben hogy nem alabárdos ő hanem a halljakend. Félreértés ne essék nem bírálatként mondtam a fentieket, egy rossz szót nem tudnék mondani róla, mindössze teszi a dolgát kicsit túlhájpolva kicsit dagályosan kicsit túlhangsúlyozva szerepét. Jó arc egyébként afféle jellegzetes figura akiről élvezet karikatúrát írni. 

Na most néhány szó a hivatali ügyintézésről. Egy kedves hölgyhöz kerültünk aki minden ügyet intézni akaró embernek az álma. Mosolygós türelmes segítőkész, nem tudom mennyit keres de az kevés...

Itt derült ki fiam egyik súlyos hiányossága. Nem tud aláírni. Nincs szignója. Ugyanis Angliában nem tanulnak folyóírást. Kiderült hogy 14 éves kor után már ő egymaga intézheti a személyi igazolványát aminek során rengeteg dokumentumot alá kellett írnia. Ő pedig elkezdte az aláírást szép nyomtatott betűkkel. Na az ügyintéző hölgy azonnal elétett egy papírt hogy semmi baj itt gyakorolj próbáld egymáshoz kötni a betűket, jó lesz az nagyon szépen írsz sikerülni fog. Itt jöttünk rá hogy a gyereket meg kell tanítani aláírni. Egy szignót begyakoroltatni. 

Utána fényképezés ami néhány perc alatt megvolt majd végeztünk. Kérem szépen nem tudok mást mondani mint hogy ez igen. Így kell ezt csinálni. Az évek során voltam többször a Kormányhivatalban, leánykori nevén Okmányirodában. Voltak a rendszerrel problémák. Ültem egy órát a dobozban hogy egy nyomorult fényképet tudjanak csinálni. Több különböző ügyintézőnél megfordultam. Azt kell mondanom hogy példaértékű az ügyfélkezelésük. Bármi történjen, bármi probléma adódjon MINDIG a megoldást keresik MINDIG kedvesek MINDIG segítőkészek. Egy igazi jó csapat. 

Hogy ne csak dicsérjek. 

Eddig azt hittem hogy csak Angliában lehet találkozni azzal az értelmetlen balesetveszélyes megoldással hogy autópályán a BELSŐ sáv megszűnik. Jelentem mostmár Magyarország is belépett eme ökör megoldást használók táborába. Gratulálok. 

Aztán.

Elég sokfelé találkozni sávelhúzásokkal. Mikor leszűkül egy építkezés vagy felújítás miatt egy út és átterelik a forgalmat a szembejövő sávba. A Magyarországon alkalmazott gyakorlatot példaként lehetne állítani, hogyan NEM szabad ezt csinálni. A szembejövő forgalomtól fizikai akadállyal elválasztják a sávokat. Ez rendben van. A megmaradt sávokban viszont egy ideiglenesen felfestett sárga vonallal kijelölik az eltolt sávokat. Hát eltolták rendesen ahhoz kétség nem fér. Ugyanis nappal nincs baj. Látszik a sárga felfestés. Este vagy pláne este esőben viszont minden festékcsík FEHÉR. A RÉGI felfestést meghagyták. Olyan vonalkáosz van hogy ember legyen aki tudja merre van az arra.

Beszéljünk általánosabb dolgokról. Mit tapasztaltam?

Azt ugye tudjuk hogy Tele van a média vele hogy szakemberhiány van, hogy nőnek a fizetések és közel a kánaán. Aztán bementem a LIDL-be meg a Tesco-ba és hanyattestem az áraktól. Jaa hogy azok is mennek felfelé? Azt nem mondta senki.Itt a sarkon az éjjel nappal nyitvatartó török boltban ugyanannyiért veszem a Téliszalámit mint otthon a Tesco-ban. Itt a LIDL-ben néhány pennyért utánam dobják a zöldségeket otthon meg olcsóbb a hús mint a fehérrépa. Nem szívesen lennék vega Magyarországon. 

Nem olyan régen a Határátkelő blogon olvastam egy érdekes érvet az Európai Unio mellett. Merthogy volt régen Magyarországon egy fehér ital amit tejnek neveztek, de az Unioba való csatlakozás után már csak fehér ital néven jelenhetett meg mert ahogy az egér is egérből van nem pedig szalmából a tej is tejből kell hogy legyen. 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr4114540386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.06. 18:34:51

Nem kormányablak a neve?

Nálam a baj még az volt, hogy olvashatóan írok alá, de csak a vezetéknevet.

szabidoki 2019.01.06. 20:09:22

Azért a belső sáv szűnik meg (normáliséknál) mert Turbó Jóska a koszlott audival könnyebben besorol a középső v. a szélső sávba mint a külsőben pirickázó kamion amit jellemzően senki nem akar beengedni maga elé.
Ha az okmányirodában javult a helyzet az örvendetes, pár éve nem sok híja volt hogy ki ne rántsam az egyik gyökeret a pult mögül, aki a fényképezésnél nem volt képes felfogni hogy a gyerek még csak 3 éves és nem igazán érti hogy miért is ordibál vele a bácsi...

szepesim 2019.01.06. 22:49:38

Szeretem az írásaidat, mert változatos és érzékeny témákról is írsz (bár néha kicsit kinyilatkozóan).Való igaz pár napos itt tartózkodásból nem lehet reális képet kapni.
Az Okmányiroda, Kormányablak ki minek hívja, nekem szerencsére pozitív tapasztalatom van. Legutoljára jogosítványt hosszabbítottam, időpontot foglaltam, negyedóra alatt megvolt.
Nagyon sok mindent el lehet intézni elektronikusan (tulajdoni lap lekérés, erkölcsi bizonyítvány, gépjármű adat lekérdezés stb.), de bankba, biztosítóhoz sem kell sokszor személyesen menni.
A közvilágítás szerintem nem sötét, de a tisztasággal problémám van (bár Budapest lehet tisztább, mint London). Arról nem beszélve, hogy szerintem ciki amikor egy miniszterelnök gazt húz ki a belvárosban. Szerintem az utak széle borzalmasan elhanyagolt, akár főút akár autópálya. Nyáron az M0-ás hídon az M5 felé, amit pár éve építettek két napraforgó is kivirágzott a vízelvezetőben. A felfestésekkel nem csak a tereléseknél van baj. Sok helyen kopottak, nappal is alig láthatóak, esőben meg semennyire. A belső sáv megszűnése szerintem teljesen logikus, én örülök neki. Könnyebb a gyorsabban haladónak besorolni a lassabban haladók közé, mint fordítva.

Furos 2019.01.06. 23:39:02

Koszonjuk szepen a meghivast!! Hatalmas elmeny volt!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.07. 10:54:16

@vitur:

Ha alaposan átérzed a hely szellemét, ez nem kizárt.

Puerto Rico pl. egy katonai támaszpont, ez kiderült 40-perces ottlétem alatt.

Benikuty 2019.01.07. 11:21:11

"Magyarok, legyetek büszkék tiszta országotokra."
Nyilván pl. Indiához képest.

nemecsekerno_007 2019.01.07. 11:36:47

"Immár több mint hét éve élünk Londonban és idén is megtettem szokásos tisztelgő látogatásom otthon."

Ez nagyon derék, mi meg fizetjük helyettetek a nyugdíjat, meg az egészségügyet. Ha ugyanaz oszlik kevesebb felé, akkor egyénileg többet kell fizetni ugye, ilyen a matek.

Persze lehet szidni a patást, de nem ő fizet helyettetek hanem mi...

Szóval nagyon szép ez a szokásos fik@bajnokság, de jó lenne tisztázni a pénzügyeket, akarom mondani az "európai értékeket"....

vándor madár 2019.01.07. 12:00:07

"Itt a LIDL-ben néhány pennyért utánam dobják a zöldségeket otthon meg olcsóbb a hús mint a fehérrépa. Nem szívesen lennék vega Magyarországon."

Biztos olvasták a posztodat.

"A szélsőséges időjárási körülmények következtében a megszokottnál sokkal kevesebb zöldség termett idehaza, emiatt a Terméktanács szerint hagymából például csak külföldi kapható Magyarországon."

Ezen mondjuk lehetne segíteni, ha átállnának a permakultúrás termesztésre és nem a lecsupaszított, kiszáradt földből akarnának milliomosok lenni, csak legalább olvasni kellene tudni hozzá.

Érdekes, anyám kertjében is sütött a nap hétágra, mégis ugyanannyi hagyma termett, mint mindig és minden más is, de fehérrépa az tényleg alig lett.

"www.portfolio.hu/gazdasag/elerte-magyarorszagot-a-klimakatasztrofa-felrobbantak-a-zoldsegarak.309591.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

ati27 2019.01.07. 12:12:07

@nemecsekerno_007:
Ki helyett és mit fizetsz tee? Akkor akár megfordíthatjuk: 12 éve élek a "hanyatlo" nyugaton. Várjunk csak hol hallottam ezt először? Ja, kádáréktól. Szal itt adozom dolgozom, és az adombol finanszirozza viktorod a stadionjait, meg a kedvenc gázszerelőjét(stromanját). Az eus támogatások nélkül kb fele lenne a gdp növekedés azaz kb. 2-2,5%. Egy olyan időszakban, amikor a világgazdaság fürdik/fürdött a pénzben. No az Elquro is valahogy így csinálta. 2008-ig.

ati27 2019.01.07. 12:12:09

@nemecsekerno_007:
Ki helyett és mit fizetsz tee? Akkor akár megfordíthatjuk: 12 éve élek a "hanyatlo" nyugaton. Várjunk csak hol hallottam ezt először? Ja, kádáréktól. Szal itt adozom dolgozom, és az adombol finanszirozza viktorod a stadionjait, meg a kedvenc gázszerelőjét(stromanját). Az eus támogatások nélkül kb fele lenne a gdp növekedés azaz kb. 2-2,5%. Egy olyan időszakban, amikor a világgazdaság fürdik/fürdött a pénzben. No az Elquro is valahogy így csinálta. 2008-ig.

nemecsekerno_007 2019.01.07. 12:29:56

@ati27: ? Most akkor külföldön melózol v. itthon? Ne kezdj itt stadionozni mert nem érdekel. Értem én, hogy a külföldi munkavállalás egy EU-s kiskapu, de ne gyere a szokásos GeciOrbán dumával, meg az EU-s pénzekkel. A nyugdíjakat most kell fizetni, ahogy Orbán előtt is, és az itthon dolgozóknak, a külföldön dolgozók helyett is...

GFO 2019.01.07. 14:02:19

Én 6 éve élek Bécsben, és én is gyakran járok haza. A poszt 2 pontjához füzném hozzá a véleményem:
- Tisztaság: szerintem értem, mire gondol a szerzö. Magyarországon kevesebb szemét van szétdobálva, mint Bécsben. Itt sokkal jobban szemetelnek az emberek. (Viszont szerintem szemétszedésre, utcaseprésre is több forrás van. Ezért itt lehet, hogy több a szemét az utcán, de az ráadásul mind úgymond "friss". Otthon gyakrabban látok olyan szemetet az utcán, ami már régebb óta ott hever.)
- Megszünö belsö sáv: szerintem ez a nyugat-európai megközelítés a modernebb, egy közlekedésmérnök-hallgató ismerösöm is lelkesen mesélt erröl a megoldásról anno. A klasszikus kapaszkodósáv esetén a mondjuk 70-90-nel caplató kamionnak kell jobbra kisorolni, majd 1-2 km múlva vissza. Ez sokkal nehezebb (és veszélyesebb) manöver, mint balról visszasorolni (a nagyobb sebességkülömbség miatt). (Két példa: 85-125 vs. 125-140 km/h). Aki meg a 3. belsö (és megszünö) sávban (meg úgy általában is) száguldozik, az vessen magára...

GFO 2019.01.07. 14:05:49

@GFO: Ja, ráadásul nem csak a sebességkülönbség miatt biztonságosabb, hanem azért is, mert a visszasoroló jármü a gyorsabb a második esetben.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.07. 15:37:30

@nemecsekerno_007: pofátlan vagy,mint a gazdád öcsi!
Odaszarsz az asztalra,aztán követelőzöl.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.07. 15:40:13

@nemecsekerno_007: Lószart mama!Most akkor jobb viki alatt vagy nem?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.07. 15:43:41

Amúgy a blogger biztos sorosbérenc meg migránsokat akar!:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.07. 15:45:13

@nemecsekerno_007: Na most viki tőlem elvett,hogy neked adjon.
Visszafizeted?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.07. 15:48:00

@nemecsekerno_007: A mostani nyugdíjasok 40-50 évig fizettek tehát ez jár nekik.
Ez olyan,mint hogy kétharmad van.
Ugyanannyira jogos mindkettő,nem?

Occam beretvája 2019.01.07. 18:07:57

@vitur: De.
Előtted már idefosott öt kupacot.
Viszont ebből még egy sem volt "Kúrvaanyád" mint az szokásos ennél a primitív trogloditánál. :-))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.09. 12:48:43

@Occam beretvája: Mert leginkább már csak röhögök azon,amiért régen még anyáztam!:))

Sir Bates dö Hól 2019.01.25. 15:50:13

londont annyira nem ismerem, hogy tisztább-e, mint budapest (ott sem voltam már hét éve, sz'al a mostani helyzetet nem ismerem), de párizs minden reggel tiszta (mindent lesöpörnek a padka mellé, majd locsolókocsikkal a kanálisba), viszont az is igaz, hogy se londonban,se párizsban nincs sok szemétgyűjtő az utcán...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.01.25. 19:50:27

@Sir Bates dö Hól: Londonban elég szemétgyűjtő van. Volt idő mikor nem volt(IRA) de már van.

Sir Bates dö Hól 2019.01.25. 21:15:05

@diggerdriver: te élsz ott, én hét éve voltam ott utoljára, akkor a strandon összesen kettőt találtam, de ezt betudtam a terrorveszélynek...

zozocam · http://termeszetfilm.blog.hu/ 2019.02.02. 18:01:25

Amióta az USA-ban éltem, ezt a közvilágítás dolgot máshogy látom. Merthogy ott nincs. Legalábbis azon a 3 helyen ahol laktunk nem volt és elég jó könyekek voltak. És aztán lassan rájössz hogy minek is. Most újra Svédországban lakunk és kifejezetten zavarni is szokott, hogy nem látom az éjszakai eget.
És minden viszonyítás (és persze szerencse?) kérdése, nekem most ügyintézni kellett Mo-n (lejárt útlevél sürgősségivel) és pikk-pakk, konnyedén ment, úgy mint Svédországban és kedves segítőkész ügyintézőkkel. Ellenben szerintem az ország borzasztó szemetes, lehet a településeken összeszed(et)ik, de az országutak mellett katasztrófális a helyzet, ma is itt a 33-as út mellett pár zacskónyi szemetet elraktunk a parkolókból. (Miért nincs szemeteskuka?)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.02. 18:05:37

@zozocam: Mint írtam a közvilágításra az nem negatívum vagy kritika csak feltűnik a különbség.

Nézd meg Londont szemétügyileg.

Sütemény1975 2019.02.11. 18:31:22

Pedig a belső sáv megszünése sokkal logikusabb mint a külsőé. Így nem a kamionoknak (lassabb járműveknek) kell sávot váltania, hanem a személyautóknak. Amivel 1 fokkal egyszerűbb.

Sütemény1975 2019.02.11. 18:34:55

@Benikuty: Nem jártál még Angliában. Sokkal koszosabb. Magyarország tisztaság szempontjából nem áll rosszul. Nem egy Norvégia az igaz, és lenne még mit tenni, de nem rossz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.11. 19:37:11

@Sütemény1975: Mert jellemzően a kamionok használják a belső sávot ugye?
Így már elfogadom az érvet.
:)))))))))))))))))))))))))))))
süti beállítások módosítása