HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Quercuserdész: @diggerdriver: Miután a lengyeleknél az élelmiszerek ha jól tudom 0%-os áfásak, így eleve olcsób... (2023.03.25. 18:01) Gyerekiahóra...
  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Második bekezdés első mondat. Több nem is kell! (2023.03.25. 17:14) Ki a rosszfiú?
  • Tulsa King: Gyula fidernyák lett :)) az idegbrekeg zoleet és a Háryt kaserolja :)) (2023.03.19. 17:54) Elmaradt Karácsony
  • diggerdriver: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez olyan hogy kinyitod a könyvet és vagy olvasod vagy olvasod és hallgato... (2022.10.22. 12:29) digger-konyv.hu
  • 33621: Sok boldog születésnapot kívánok Öcsi! (2022.02.11. 20:36) Szegényház

Címkék

Elmaradt Karácsony

2023.01.01. 19:34 diggerdriver

Mielőtt mondandómba belefognék némi szolgálati közleményt szeretnék közzétenni. 

Januárban az Örkény színház megint elérhetővé teszi a Diggerdrájver színdarab megtekintését stream előadásban. Vagyis a színház honlapján jegyet kell venni és a megjelölt időben az oldal szerint három napon belül, otthon a fotelből kényelmesen megnézhető az előadás a világ minden táján.

https://eszinhaz.hu/hu/kereses?s=diggerdr%C3%A1jver

https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/elo/diggerdrajver-202301131900

Aki eddig nem látta itt a kiváló alkalom hogy pótolja. A másik közlendőm hogy továbbra is elérhető a könyvem a 

https://digger-konyv.hu/

oldalon és kibővült egy oktatóvideós menüponttal aholvá folyamatosan fogok felrakni olyan videókat amikből tanulni lehet. 

Mostpedig térjünk rá idei, pontosabban tavaly évvégi hazalátogatásom két hetére. Ilyenkor szinte minden napom betáblázva, találkozások sora barátokkal akikhez hol én megyek hol ők jönnek valamint a szenteste ünnepe ami családi körben vacsorával ajándékozással és beszélgetéssel telik.  A gazdasági helyzet, a felfoghatatlan drágulás azt hozta hogy úgy döntöttünk hogy az idén nem verjük magunkat össznépi ajándékozási hullámba hanem van az interneten egy oldal(Secret Santa) ahová jelentkezni lehet mindenkinek aki az ajándékozási játékban részt vesz, majd a gép kisorsol mindenkinek EGY nevet amit emailban megkap és csak ő tudja ki az és neki vesz ajándékot előre megbeszélt felső értékhatárral. Ez teljesen jó költséghatékony és mégis izgalmas ajándékozási ceremóniát eredményezett volna ha...

...ha az idei vírusos fertőzéshullám bele nem rondít a tervekbe. Ágynak dőlt a fiam ágynak dőlt az anyósom ágnyak dőltek barátaim. Így aztán a szenteste elmaradt a vacsorát lányommal kettesben költöttük el és a baráti találkozók száma is lecsökkent. Mindegy  ez van ezen változtatni nem lehet senki nem tehet róla a betegség nem válogat, majd a következő remélhetőleg jobban sikerül zárjuk is le a karácsonyi témát.

Nyilván mindenki arra kíváncsi hogy mit szólok a magyarországi árakhoz. Mit szólnék, szóhoz sem jutok. Vittem haza tíz kiló füstölt húst mert olcsóbban megvettem itt mint otthon. Ide viszont nem hoztam semmit ugyanezen okból. Az árak körülbelül Londoniak vagy drágábbak. Az ünnepek előtt az olcsóbb sörök árai háromszázzal kezdődtek, az ünnepek után négyszázzal. Egy hét alatt drágultak nyolcvan-száz forintot. Szerencsére volt annyi szabadidőm hogy főzni is tudjak de az alapanyagok árai döbbenetesek. Négyezer forint egy kiló marhalábszár. Négyezer nyolcszáz egy kiló pontyszelet. Mindezek elkészítéséhez szükséges kísérőanyagok árai szintén az egekben. a legdöbbenetesebb a Tesco húspultjában a füstölt csülök ára volt. 252forint/10dkg. Kedvem lett volna kérni belőle tíz dekát. Szaláminál megértem a forint/dkg árat hiszen annak megfelelően vásárolok belőle, na de a csülöknél amit CSAK egyben lehet megvenni hogy lehet ezt kiírni? Értem én hogy így kevesebbnek látszik de azért ez mégis parasztvakítás. 

Mik az okok és hogy jutott ide az ország? Nem tudom. Nem az én dolgom keresni az okokat és megmagyarázni. Az emberek azért választanak kormányt meg politikai és gazdasági vezetőket mert őtőlük várják a megoldást. Ők vannak megfizetve nekik kell megvédeni a lakosságot az inflációtól a háborútól a migránsoktól az Európai Uniótól a gyíkemberektől meg saját maguktól. Ugye értjük egymást? 

Az energiaárak emelkedése nem indokolja az áremelések ilyen mértékét. Az energia egyszerűen nincs ilyen mértékben jelen az áruk elkészítésében. Viszont ha ehhez még hozzátesszük az elmúlt év választási kampányának mértéktelen pénzkiáramlását valamint az ukrán menekültek ellátásának milliárdjait és a jövőbeli elmaradhatatlan kifizetéseket mint a tanárok bérének emelése vagy a rezsicsökkentés állami költségének megtöbbszöröződése például. Mindez összesen már jelentős pénz amit be kell szedni. Mivel a kormány a fogyasztást sújtó adókra helyezi a hangsúlyt, így az áfabevételeket kell növelni. Márpedig az áfabevétel akkor több ha magasabbak az árak. 

Ne jöjjön nekem senki azzal hogy a tanárok bérét majd az úniós felzárkóztatási pénzekből fizetik. Az a pénz még a holdban van és kétséges hogy sikerül leimádkozni onnan. A másik pedig az hogy nagy szégyen az ha egy ország nem tudja kitermelni a saját közigazgatásának a költségét. Az orvosokét kitudta? A tanárokét miért nem? Szó nincs itt a háborús helyzetről hiszen a tanárok bére hosszú évek óta napirenden lévő téma, a háború még sehol sem volt mikor már üveggyöngyökért dolgoztak. 

Kérdik tőlem hogy most hogy otthon voltam kiábrándultam-e az Orbán kormányból? Soha nem ábrándultam beléjük csak azt kértem hogy mondjon valaki egy nevet aki jobban csinálná és képes Orbán helyébe lépni. Ilyen nevet még SENKI nem tudott mondani. Nyilván ez nem jelenti azt hogy a kormányt kritikátlanul kell elfogadni. Sajnos nincs jobb. Ma is rájuk szavaznék. 

Van viszont egy dolog ami őszintén megdöbbentett. Mind a barátaim mind a családtagjaim között sok ellenzéki vagy liberális beállítottságú ember van. Úgy veszem észre hogy ezt a negyedik nagymértékű választási bukást már nem tudják lenyelni. Befeszültek radikalizálódtak görcsösen utálják Orbánt és többéves barátságokat is képesek lennének felrúgni igazuk érdekében. Döbbenet amit tapasztaltam. Mikor szóba került az ukrán háború vagy Orbán akkor szólnom kellett hogy beszéljünk másról mert nem ér annyit az egész hogy a barátságunk tönkremenjen. Habozás nélkül pacekban  az arcomba vágták KGB ügynök vagyok Putyin seggnyaló vagy a kormánypropagandát nyomom. Nézek ki a fejemből és csodálkozok. Mi ez? A Fradi B közép vagy a Dózsa ultrák? Csak egy és megfellebbezhetetlen igazság van? Az ellenzéki az uniós a liberális az ukrán a baloldali stb igazság? Mondjam én is hogy te a liberális propagandát nyomod hogy te Soros seggnyaló vagy és a CIA-nak dolgozol? Menjen rá a barátságunk? Ér ennyit? Értékes emberek, művelt emberek gondolkodó emberek. Én érzem megtiszteltetésnek hogy a barátjuk lehetek. Miért baj az ha valaki a másik oldalon áll? Egy oldalon kell állnunk? MINDENÁRON? Vesszen pusztuljon a másképp gondolkodó? Mivé lett a liberális alapelv hogy nem értek veled egyet de mindent megteszek hogy elmondhasd? Ennek már vége. Oroszország oldalán állok és Putyint tartom korunk legnagyobb államférfiának? Igen. És? Ettől én közellenség lettem? Mert mást gondolok mint ők? Mit tegyek? Mondjam azt hogy éljen Ukrajna és a halálos ágyamon azt hörögjem hogy mégis Oroszországnak van igaza? Persze el lehet ezt játszani embertömegekkel na de akkor igazságot tettünk? Milyen világot élünk hova, meddig megyünk vissza? 

68 komment

digger-konyv.hu

2022.10.19. 13:59 diggerdriver

Szóval megírtam. Három évembe telt de kész lett és elérhető megvehető. Online formátumban ami ugyan nem kézzelfogható de sok előnye van. Negyedannyiba kerül mint a nyomtatott verzió. Lapozható nagyítható kicsinyíthető könyvjelzővel ellátott formátum. Olvashatod bármilyen elektronikus eszközön számítógépen, laptopon, táblagépen, telefonon. A könyv nem másolható nem nyomtatható bár biztos vannak olyan eszközök amikkel ellopható de aki sokall ezért 2500 forintot az irjon odaadom ingyen.

A könyv átfogó és közérthető összefoglalója a nehézgépkezelő szakmának 45fejezetben 460 oldalon. Az eddigi blogtevékenységem talán garancia lesz arra hogy ez is jól meg van írva. A könyv tartalmaz több mint 50 sztorit anekdotát amik megtörténtek a negyven év szakmai múltamban és szakmán kívül valamint két különálló humoros fejezet is oldja a téma szárazságát bár próbáltam inkább ismeretterjesztő mint szakkönyv stílusban megírni. Jelenleg nincs a piacon olyan könyv ami leírja hogyan áss egyenesen hogyan tartsd az irányt hogyan áss körbe egy közművezetéket hogyan rakodj teherautót valamint mikor beülsz egy munkagépbe tudd hogy mi történik körülötted és mi miért történik.

A megvásárlása a következőképpen történik.

Felkeresed a digger-konyv.hu oldalt. Ha a google még nem adja ki bár már kéne neki akkor fent a keresősorba írd be. Telefonon figyelj arra hogy néhány készülék a pont után automatikusan szünetet hagy éa utána írja be hogy hu. Nem mindegyik de amelyiknél igen ott töröld ki a szünetet. Utána lépj a megvásárolom a könyvet menüpontra. Ott regisztrálnod kell majd választhatsz a Paypal vagy banki utalásos forma között. Ha van Paypal fiókod akkor ott fizetve azonnal olvashatod a könyvet. Ha utalsz akkor 1-2 órán belül megérkezik a pénz a számlámra, akkor én lehetővé teszem az olvasást. Előnyben részesítem az utalást mert a Paypal minden tranzakció után levon 195 forintot de természetesen akinek így könnyebb annak is köszönöm a vásárlást.

Reményeim szerint ez a könyv is olyan lesz mint a blogból készült színházi darab hogy mindenki úgy érzi majd a végén hogy többet kapott mint amennyit várt.

Köszönöm a vásárlást olvassátok szeretettel.

7 komment

Ki a rosszfiú?

2022.04.02. 17:30 diggerdriver

Tudom hogy ennek a posztnak a megírásával az emberek többségét magamra haragítom. Ha elolvassátok akkor utána nem lesznek érvek hogy nincs igazad mert…

Minősítések lesznek hogy ilyen seggnyaló olyan fasszopó. Miért nem lesznek érvek és miért a minősítések? A liberális alapvetés miatt. Miszerint a szó és véleményszabadság van ADDIG amíg a liberális véleményt mondod. Ez most a fősodor a vezérlőelv.

Hogy nőttünk fel hogy szocializálódtunk? Úgy hogy MINDIG világosan megmondták hogy ki a jófiú ki a rosszfiú. A Carl May és Cooper regényektől kezdve a Timur és csapatáig minden történetben tudtuk ki a jó és ki a rossz. A filmek jó példát mutatnak erre. A szovjet háborús filmben Szása a megmaradt pisztolyával legyőzi a 7, német dandárt. Az amerikai háborús filmben Rambo a robbanófejű nyíllal megnyeri a vietnámi háborút. Aztán a Szovjetúnió megszűnt és maradtak jófiúnak az usákok. MINDEGY mit tettek azt elfogadta a világ hiszen ők a jó fiúk.

ENSZ felhatalmazás nélkül lebombázzák Belgrádot? A világ hallgatott. mondvacsinált indokokkal lerohanták Irakot? A világ hallgatott. Humanitárius okok? Röhej. Vajon humanitárius okokból hol volt az USA mikor Pol Pot kiirtott kétmillió kambodzsait? Pol Pot ágyban párnák között halt meg békés öregkorában. Humanitárius okokból hol volt az USA a ruandai népírtáskor? Hol volt a Világ Csendőre mikor Kína lerohanta Tibetet? Eljátszotta viszont a Csendőr szerepét mikor Irak lerohanta Kuvaitot. Ja hogy Tibetben nincs olaj míg Kuvait olajban fürdik. Elhanyagolható mellékkörülmény ugye? Lebombázta Líbiát mint szuverén országot. Lerohanta Afganisztánt amit évtizedekig ellátott fegyverekkel mert akkor a tálibok a Szovjetunió ellen harcoltak. Merthogy a Szovjetunió Afganisztánt mint szuverén államot szállta meg. Utána jött az USA és ugyanúgy megszállta Afganisztánt mint szuverén államot. Felfegyverezte és kiképezte az ISIS-t ami aztán önjáró terroregységként a legelképesztőbb kegyetlenséggel irtotta a saját hittársait.

A legpéldátlanabb körülmények között kivonult Afganisztánból. Emberek hullottak túlterhelt repülőgépek futóműszekrényéből, anyák dobálták át a kerítésen gyermekeiket hogy ne tálib uralom alatt nőjenek fel. Többmilliárd dollárt érő modern haditechnikát hagytak a tálibok kezén. Mindeközben a világ, Európa, az Európai Unió köztük Magyarország a legnagyobb leghűségesebb seggnyalója maradt a Jófiúknak. Mert amit az USA tesz az demokratikus és helyes. Mind az USA beavatkozásának és be NEM avatkozásának sokmillió civil áldozata lett. A világ hallgatott.

Aztán a szégyenteljes Közel Keleti kivonulás után más játszóteret kerestek. Európát. Kezdett számukra kínossá válni az EU közeledése Oroszországhoz. A tőke és az innováció szövetkezett a nyersanyaggal.

Az USA tudta hogy itt az idő belefingani a nulláslisztbe.

Jelcin egy kivérzett legyengült Oroszországot hagyott örökül Putyinra. Putyin érezte a nyugati veszélyt és minden országát fenyegető támadást visszavert. Először rendet tett csecsenföldön. Azután a leszakadt tagállamokban szart keverő amcsik tevékenységét blokkolta. Minden jenki törekvés hogy az utódállamokat nyugati befolyás alá vonják kudarcot vallott és minden ilyen próbálkozás azt eredményezte hogy ezek az államok orosz befolyás alá kerültek.  Grúzia, Belorusszia, Kazahszán. Mind USA azon belül CIA kudarc. Ideje volt nagyot lépniük. Oroszország és Európa között volt egy nyersanyagban gazdag kiváló termőföldekkel rendelkező geopolitikailag jó pozícióban lévő ország amelyik belefulladt a korrupcióba és a rendszerváltás óta nem tud előrejutni. Kiváló célpont.

A CIA gyakorlatilag kisajátította magának Ukrajnát. Bevallottan ötmilliárd dollárt költöttek arra hogy puccsal eltávolítsák a kormányt és egy USA-barát az USA-nak mindenben engedelmeskedő kormányt hozzanak létre. Filmek sokasága bizonyítja hogy mindent megígértek Ukrajnának ha a nyugati befolyásnak nem áll ellen. Megígérték nekik az EU csatlakozást valamint a NATO-ba való belépést is. Ugye emlékszünk a kubai rakétaválságra. A Szovjetuníó Kubába akart telepíteni atomrakétákat néhány száz kilométerre az USA keleti partjaitól. Majdnem harmadik világháború lett a vége.

Na most ugyanez zajlik csak ellenkező előjellel. A NATO példátlan agresszivitással terjeszkedik. Ugyan írásbeli szerződés nincs róla de jegyzőkönyvek őrzik a NATO főtitkár szavait hogy ha Oroszország nem ellenzi a két Németország egybeolvadását akkor a NATO NEM terjeszkedik keletre. Ahogy a főtitkár mondta egy inchet(2,5cm) sem.

Ezzel szemben ma NATO támaszpontok vannak Romániában. Magyarországon, Szlovákiában Norvégiában. A NATO tábornokok már kitűzték az Ukrajna keleti határainál majdan létesítendő rakétatámaszpontok helyeit. Néhányszáz kilométerre Moszkvától.

Közben a 2014-ben hatalomra került ukrán kormány elkezdett náculni. Különböző törvényekkel korlátozta a nemzetiségek jogait, őket hátrányosan érintő nyelvtörvényt vezettek be, náci különítményesek pogromokat hajtottak végre oroszok ellen és bizony a kárpátaljai magyarokat is jócskán érte atrocitás. Beregszász utcáin „kést a magyarok nyakára” skandálással vonultak fel és nyíltan kimondták hogy az nem a magyarok hazája menjenek haza. Megrongálták a magyar szobrokat emlékműveket, magyar irodákat gyújtottak fel.

A Szovjetunió széthullásakor sokmillió orosz nemzetiségi került a függetlenedő államokba. Nyilvánvaló orosz elvárás volt hogy ne baszogassák sehol az oroszokat. A legtöbb helyen ezt elfogadták hiszen Oroszország érvényesíteni tudja akaratát.

Ukrajna a nyugattal háta mögött erősnek érezte magát és belerúgott az orosz medvébe. A NATO-hoz való közeledéssel a nacionalizmus erősödésével sok választási lehetőséget nem adtak Putyinnak. Először visszavette a többségében oroszlakta Krím félszigetet, aztán a Donyeck medencét ahol már népírtásig fajult az ukrán nacionalizmus.

Szuverén Ukrajna? Az USA által ötmilliárd dollárért hatalomra segített Washingtonból kézivezérelt bábkormánnyal? Az USA által az egész Ukrajna területén szétszórt rengeteg biológiai laborral? Tegye fel a kezét aki szerint ezekben a laborokban a gyermekbénulás elleni Sabin cseppek fejlesztésén fáradoztak. Hogyan is kommunikálta az USA a laborok létét? „Ukrajnában nincsenek biológiai laboratóriumok de mindent megteszünk hogy ne kerüljenek orosz kézre”.

Egyenes beszéd.

Ebben a helyzetben már egyik fél sem hátrálhatott. Az ukrán kormány mögött ott volt az amerikai nyomás az oroszok pedig nem engedhették hogy a NATO közel kerüljön hozzájuk.

Bevonultak Ukrajnába.

A világ felvisított mint a megszúrt disznó. Miért?

Egyet tudni kell. Az USA-nak van valamilye ami Oroszországnak nincs. Hatékony és jól működő médiája. Az emberek elolvassák az újságot, megnézik a híradót és eszerint alakítják ki az álláspontjukat. A média hatására rohanták le Irakot. A média buktatta meg Trumpot és segítette elnöki székbe Bident. Ugyanakkor ott tartunk hogy Szváziföldön és Burkina Fasoban nagyobb a demokrácia, jobban érvényesülnek az emberi jogok mint a USA-ban.

Kedves olvasó a poszt elején felsorolt USA precedenseknél is felvisítottál? Ha akkor nem akkor most miért? Ha most igen akkor amikor az történt miért nem? Miért a kettős mérce?

Sokan mondják hogy ez nem menti Putyint. Miért nem? A liberális álláspont szerint ami nem tilos amit törvény nem tilt azt szabad. Lehet hivatkozni a nemzetközi jogra hogy nem támadunk meg szuverén államokat. Na de ezt pont a nyugat, pont az USA pont a NATO rúgta fel többször is. A jófiúknak szabad? Nem az érdekel hogy kinek miért NEM szabad, hanem az érdekel hogy kinek miért volt szabad?

Borzasztó dolog a háború, elképesztő az az emberi szenvedés amit okoz. Minden ember örülhet hogy kimarad belőle és egyet tehet, valamilyen módon segíti az elüldözötteket a menekülteket. Emberfeletti az a munka amit a ukrán menekülteket befogadó országok tesznek. Magyarország példaértékűen helytáll és ennek nagyon régi hagyományai vannak. Én még emlékszem gyerekkoromban a Tisza áradásakor lerombolt falvakra a gátakon dolgozókra és az ujjáépítésre. Én is dolgoztam 36 órát egyhuzamban a Duna áradásakor a Római Parton. Mai világunk sem szűkölködik megpróbáltatásokban. Árvíz, belvíz, szárazság, vörösiszap, covidjárvány most pedig menekültek százezrei. Le a kalappal a segítők előtt.

Ugyanakkor térjünk vissza az alapvető emberi jogokhoz. Miszerint Minden ember egyenlő származástól bőrszíntől és vallási hovatartozástól függetlenül.

Ugyanakkor mi történik a liberális világban? Az orosz lett az új zsidó. Orosz boltok ajtaján megjelenik a felirat hogy itt ne vásárolj. Orosz autók kerekét szúrják ki szélvédőjét beverik. Orosz embereket a nevük miatt nem szolgálnak ki boltokban éttermekben. Hosszan lehetne sorolni. Magánszemélyek számláit zárolják mert oroszok. Ugyanezeknek a magánszemélyeknek a pénzét boldogan elfogadták mikor dollármilliókat költöttek autószalonokban, divatruha boltokban, éttermekben.

A Müncheni filharmonikusok karmesterét elbocsátják mert Putyin barátja. Kérem szépen ezentúl az önéletrajz átlényegül káderlappá ahol a világnézetet is jelölni kell? Ezentúl csak a liberális világnézetű karmester a jó karmester akármilyen szarul vezényel? Hova jutottunk? A szakmai hozzáértésnél megint többet számít az elvtársi hovatartozás? A sárga csillag helyett mikor kell kitűzni az oroszoknak kötelezően a vörös csillagot? Mikor fűtik fel a krematóriumok tűztereit? Engem is fenyegettek már meg ukránok rám uszításával. Miben különbözik a liberalizmus a legordasabb náci eszméktől? Hiszen most látjuk hogy milyen erkölcsi és morális dúlást képes okozni.

Szankciók.

Oroszországot szankciókkal még nem gyűrte le senki. Eddig a szankciók eredménye öntökönlövés. Többet ártott a szankciók kitalálójának mint aki ellen kitalálták.

USA. Lemondja az orosz olajat. Merthogy szankció. Az usákok a felhasználásuk 3%-át vették az oroszoktól. Az uránt nem mondták le. Merthogy az a szükségleteik 50%-át fedezi. Venezuelától nem vettek olajat mert nem demokratikus ország. Most hirtelen demokratizálódott egyik pillanatról a másikra mert onnan pótolják amit nem vesznek az oroszoktól.

Európa számtalan szankciót hoz de kínosan ügyel hogy az orosz gáz és olajszállítások rendben legyenek. Ez olyan mintha odamennél valakihez, jól pofánvernéd és kérnél tőle egy százast vacsorára.

Mi a legnagyobb probléma?

A harmadik világháború veszélye. Reális ez a veszély? Igen de senki sem beszél róla. Mi történik? A NATO kínosan ügyel hogy kimaradjon a háborúból. Ezzel szemben NATO tagországok fegyvert szállítanak Ukrajnának. Putyin azt mondta hogy ne avatkozzon senki a háborúba mert olyan választ ad amit még a világ nem látott.

Tegyük fel hogy az angol partoknál felbukkan egy orosz tengeralattjáró és egy hiperszonikus rakétával beköszön Londonba. Vagy Belorussziából indítva Varsóba. Putyin azt mondja hogy ő nem NATO országot támadott hanem egy olyan országot amelyik fegyvert szállított Ukrajnába és azzal orosz katonákat öltek meg. Ilyenkor mit tesz a megtámadott ország? Visszaszalad NATO nagybácsi szoknyája mögé és onnan mutogat hogy védjél meg mert bántottak? Erről miért nem beszél senki?

Mindeközben az ukrán kormányfő és a nagykövetek úgy beszélnek külföldi kollégáikkal mintha a seggükből rángatták volna ki őket. Minősíthetetlen hangnemben követelőznek, ugyanakkor pofátlanul hazudnak mindenben.

Amerika megkeverte a szart és most röhög a markába. Gazdaságilag visszavetette Európát és Oroszországot. Oroszország fog találni másik üzleti partnert az nem kétséges. India máris jelentkezett. Európa csak egy irányba mehet. Amerika felé. Ja hogy az a palagáz többszörösébe kerül mint az orosz. Ja hogy annak a palagáznak a szállítása olyan környezetszennyezést okoz amilyet a világ még nem látott az kit érdekel? Hol vannak ilyenkor a zöldek? Ja hogy még így sem elég Európa gázigényeinek a kielégítésére.

Csak ennyit akartam mondani.

 

219 komment

Szegényház

2021.10.21. 20:23 diggerdriver

Néhány hete családostul hazautaztunk hogy megnézzük a Vadászati Világkiállítást. Mindenképpen látni akartam mert én hét évesen ott voltam az 1971- ben rendezett kiállításon is.

Összességében nem bántuk meg hogy hazautaztunk, hogy megnéztük bár jót szinte semmit nem tudok mondani.

Kezdjük az elejétől. Érthetetlen módon lezárták a Hungexpót körülvevő parkolókkal teli Albertirsai utat. Embertömegek gyalogoltak a járdán a főkapuig. Ott várt a következő meglepetés a száz méteres hoszú tömött sor a beléptető fémérzékelő kapukig. Egy órát vártunk mire sorra kerültünk, de legalább megcsodálhattuk a monumentális agancskaput ami tényleg csodálatosan megalkotott művészi remekmű. Végül bejutottunk. Nem, nem a kiállításra hanem a jegypénztárakhoz és a jegyellenőrző kapukhoz. Itt várt az újabb meglepetés, az online megvásárolt jegy vonalkódja nem nyitotta a kaput. Nemcsak a miénket hanem rengeteg ember járt ügyanúgy mint mi. Rendező, segítő, felvigyázó, levigyázó, biztonsági őr sehol a láthatáron. Kérem szépen mi és mások szabályosan beszöktünk azok mögött akiknek a jegye nyitotta a kaput.

Szervezésből óriási bukta.

Na de végül bent voltunk. Egyetlen probléma volt. Nem találtunk sem vadászati, sem világkiállítást. Egy preparátum és trófeakiállítást láttunk amiből sugárzott a szegényszag a hozzánemértés a koncepciótlanság.

Elvártam volna hogy a csarnokok vasgerenda mennyezetét eltakarják valami zöldleveles álcahálóval. A tartóoszlopokat beburkolják fűvel fával náddal nádihegedűvel.

A magyar csarnok volt az ami legjobban megközelítette azt amiről a kiállításnak szólnia kellett volna. Körben a falakon a régi nagy vadászok képei, szobrai, a terem közepén egy kör alakú pult futott végig rajta a magyar erdők vadállományának preparátumai. Ez egy jól sikerült bemutatócsarnok lett volna ha nem ordított volna minden preparátumról a mérhetetlen igénytelenség és hozzánemértés. Az egymással játszadozó kitömött rókakölykök a preparátoriskola legtehetségtelenebb tagjának első produktuma lehetett.

Nem Vadászati Világkiállítás az ahonnan a legnagyobb vadász vagy vadásztató országok hiányzanak. Olyanok mint az USA, Kanada, Oroszország, Mongólia, és az afrikai szafarivadászatokat eladó országok. A külföldi kiállítók csarnoka félig üres volt. Lehangoló és méltatlan látvány egy világkiállításhoz. A szerb, román, szlovák stand szépen bemutatta MAGYARORSZÁG (egykori)vadállományát.

Talán a legérdekesebb pavilon a profi preparátumok díjazott alkotásai voltak. Az tényleg profi munka, tényleg élethű preparátumok kiállítása volt. Éles és megdöbbentő volt a kontraszt mikor onnan beléptünk a kontinensek szigetszerűen kiállított diorámáihoz. Igénytelen hungarocell sziklák valamint vidéki iskolák szertáraiban időtlen idők óta porosodó molyrágta preparátumok bemutatóját láthattuk. Mindenhonnan az igénytelenség köszönt vissza. Ha véleményeznem kéne akkor azt mondanám hogy giccses pózba dermedt medvék gagyi módon kivitelezett környezetben, és egyéb c kategóriás preparátumok.

 A trófeafal valóban impozáns volt de itt azért szögezzünk le néhány alapvetést. A trófeák garmadája nem vadászat. A kitömött állatok természetes környezetüket utánzó körítésben nem a természet.

A trófea a vadászat beteljesülése. A vadászat nem más mint út a trófeáig. Na ennek az útnak a bemutatására kellett volna hangolni a kiállítást. Nem tudom hogyan, de nem az én dolgom kitalálni a mikéntjét. A vadászat szertartás. A vadászat hangulat. Magyarország szerencsés mert nincs az az adrenalinnal megspékelt afrikai elefántvadász szafari ami felvenné a versenyt az őszi erdőben a teheneit terelgető bőgő szarvasbikával. Ez adja a vadászat esszenciáját. Páratlan sportteljesítmény begyűjteni a világ számos hegyikecske és hegyijuh trófeáit. Kafferbivalyok után menni Tanzániában. A vadászat koronája mégiscsak a magyar bőgő szarvasbika elejtése.

Ez a kiállítás méltatlan volt a vadászat és a természet világünnepéhez. Amit láttunk az a Természettudományi Múzeum kihelyezett bemutatója volt néhány száz aganccsal megtoldva. Még azt sem mondhatom rá hogy olyan mint a magyar narancs. Ez nem a miénk. Ez nem a vadászat, mégkevésbé a magyar vadászat. Egy tökéletesen elhibázott koncepciót láttunk. Aki az egész látványstratégiát megtervezte az életében nem vadászott. Egy fogalmatlan ember volt aki nem ért ahhoz amit csinál. A szervezés a látvány a mondanivaló sugározta a koncepciótlanságot a fogalmatlanságot. Az egyik kitűzős segítőt megkérdeztem hogy a következő csarnokba hogyan jutok el, keresztül tudok menni ahol vagyunk vagy kerüljem meg kívülről. Elővette a térképet és elkezdte böngészni. Kösz Csoki sokat segítettél térképem nekem is van csak azt kérdeztem van-e a csarnokon hátul kijárat. 

Nem firtatom az árát. Biztos vagyok benne hogyha a másik oldal rendezte volna akkor emez oldal sokallaná. Ha nyereséges lett volna az sem lett volna jó. Ilyen a politika nem megyek bele jobban. Az viszont biztos hogy a ráfordított összeg nem érte meg. Nagyon messze volt a világkiállítástól, köze nem volt a vadászathoz és semmit nem láttunk a természetből.

Sajnálom hogy nem mondhatok mást.

242 komment

Ezek hülyék...

2021.10.10. 14:36 diggerdriver

 

Mi folyik itt Angliában? Pontosabban mi nem folyik? Például üzemanyag a benzinkutakon.

Miért?

Azért mert az angolok ha nincs más aki megtegye akkor saját magukat bökik tökön. 

Kezdjük messzebbről. 2016-ban öt évvel ezelőtt megvolt a Brexit szavazás, az angolok kiléptek az EU-ból. Ennek meg kellett történni az EU egy szarkupac onnan menekülni kell. Ez idáig rendben van. A kilépésre a politikai elit nem számított és forgatókönyv sem volt rá. Theresa May a miniszterelnök hogy időt nyerjen elkezdte húzni a kilépési tárgyalásokat mint a rétestésztát, aztán mikor nagyjából magukhoz tértek és megkötötték a szükséges kereskedelmi megállapodásokat a nem EU országokkal akkor gyors kormányváltás után Boris Johnson egy év alatt levezényelte a kilépést. 

Az EU és a média részéről folyamatos volt az ellenpropaganda hogy milyen óriási gondokat okoz a brexit, minden ágazat bedőlt dögvész és pusztulás dúl Britanniában. Elemi érdeke ez az EU-nak hiszen ha az angolok megrázkódtatás nélkül vészelik át a kilépést akkor az zsarolási alapot ad más országoknak. Nyilván senki nem számított sima és zökkenőmentes leválásra de gyakorlatilag minden különösebb probléma nélkül folyt az élet tovább a szigeten. Az emberek többsége semmilyen negatívumot nem tapasztalt, a gazdaság szárnyalt a boltok tele áruval a fizetések emelkedtek. 

Aztán jött a covid vírus. Itt jött az első öntökönbökés. Boris bejelentette hogy ellátási nehézségek lehetnek de ne pánikoljon senki. Természetesen erre pánikszerűen mindenki megrohanta a boltokat és felvásárolt mindent. Mert az emberek ilyenek és ennyire bíznak a politikusok szavában. Máshol sem lenne ez másképp. Normális vagy Boris?

Viszont a kilépésnek itt mutatkozott meg az első pozitív hozadéka hogy Nagy Britannia mindenkinél hamarabb jutott vakcinához és kezdte meg a lakosság beoltását. Az EU ezen a téren is mint minden válsághelyzetben csúfosan leszerepelt. 

A covid válságot átvészeltük a kormány minden alkalmazottat és minden vállalkozót kisegített, gyakorlatilag anyagi veszteség nélkül vészeltük át a nehéz időket. 

A gazdaság tovább szárnyalt és egyre inkább gondot okozott a munkaerőhiány. Minden ágazatban. A szállítmányozási területről százezer sofőr hiányzik. Ebből körülbelül harmincezer az a kelet európai aki más pályát választott vagy hazament.

Miért?

Azért mert az áruszállító sofőr egy embertelen körülmények között dolgoztatott mindenkinek kiszolgáltatott munkavállaló. A családját nem látja hetekig, az út menti leállókban a bokorban végzi a dolgát ott alszik a fülkében és retteg mikor vágják fel a ponyvát és rabolják ki vagy szívják le a gázolaját. Angliában az út menti parkolókba kitaposott ösvények vezetnek ahol a tolvajok közlekednek. A legkisebb zárt furgonon is lakat vagy más házilag rákókányolt zár van mert a gyárit MINDIG feltörik. A sofőröket a rendőrök a legkisebb kihágásért büntetik, a határon napokig való feltartással szopatják őket, ugyanakkor egy komplett irodát üzemeltetnek ahol naprakésznek kell lenni a rakomány okmányainak az autó okmányainak és a sofőr személyi okmányainak. A sofőrök nem sztrájkoltak hanem szépen elhagyták a pályát. 

Mit mondott Boris ki a hibás? Természetesen a kelet európai sofőrök. Merthogy idejőve megelégedtek a munkakörülményekkel és a fizetéssel, nem léptek fel követeléssel a munkakörülményeiket illetően. Mégis mi a francot kellett volna tennie egy lengyel, román kamionosnak? Idejön és a fizetése minimum a négyszerese a hazainak a munkakörülményei meg ugyanolyanok vagy jobbak. Idegen országban bevándorlóként verje a nyálát jobb fizetésért jobb körülményekért? Normális vagy Boris? 

Szóval hiányzik százezer sofőr. Mit tapasztalunk mindebből? Néha nincs ásványvíz a LIDL-ben, néha nincs WC papír a Tescoban. Gyakorlatilag  ha pengeélen is de működött a rendszer.

Mígnem...

Mígnem Boris bejelentette hogy a egyes kúthálózatoknál ellátási nehézségek lehetnek de ne pánikoljon senki. Erre kitört a pánik. Mindenki megrohanta a kutakat és a kutyája vizestálját is benzinnel töltötte fel. Normális vagy Boris?

Bezárt kutak, kilométeres sorok a nyitva lévőknél. 

Hogyan kezeljük a válságot angol módra? 

Adjunk IDEIGLENES munkavállalási engedélyt ötezer kelet európainak, úgy hogy a határon igazolniuk kell hogy el tudják tartani magukat valamint van hol lakniuk és a határőrnek kell elbírálnia hogy a munkavállaló MAJD fél év múlva ha lejár az engedélye el fogja hagyni az országot. Magyarra lefordítva gyere sofőr szeretettel várunk hogy kihúzzál minket a szarból de előtte egy kicsit megtaposunk és beléd rúgunk. Boris Johnson miniszterelnök csalódásának adott hangot hogy a várt több ezer helyett csak 127 sofőr jelentkezett. Normális vagy Boris?

A jelenlegi állás a következő. Kelet európai sofőröket várnak úgy hogy feltételeket szabnak ahhoz hogy kihúzzák Angliát a szarból. A brit sofőröknek egy könyörgő levelet írtak hogy jöjjenek vissza a szállítmányozási ágazatba lesz pénz paripa fegyver. A pénz ezer font bruttóban hetente. Ez nettóban valahol hét-nyolcszáz font között van. Ennyiért valamirevaló sofőr a kisujját sem mozdítja meg. Ugyanakkor a kialakult helyzetért a felelősséget simán ráverték a kelet európai sofőrökre. Namost... Minden ágazatnak van valamilyen szervezete. Például Árufuvarozók Országos szövetsége vagy valami hasonló. A sofőrök nem egyik napról a másikra hagyták el a pályát hanem legalább öt éves folyamat ez. Senki nem vette észre? Senki nem kongatta meg a vészharangot? Senki nem jelezte ezt a kormányzat felé? Milyen közigazgatás ez? Milyen adminisztráció ez? OTT nincsenek felelősök? persze a kelet európai a felelős mert a saját hazájához képest ötszörös fizetéssel megelégedett és nem sztrájkolt a hatszoros bérért. Normális vagy Boris? 

Akkor most elmondom hogy lehetett volna a helyzetet VALÓBAN megoldani. Ha jelentkezik valaki a határon teherautó-kamion-tartálykocsi vezetői jogosítvánnyal és hajlandó a szállítmányozásban dolgozni akkor azonnal ÁLLANDÓ munkavállalási és tartózkodási engedélyt adni neki valamint egy lakáskulcsot ahol lakhat. Aztán mikor másnap munkára jelentkezik akkor ezer font előleget és minden héten átutalni a számlájára 1300 fontot nettó fizetésként. Na EZ valóban hívószó lenne. Alakítani egy állami munkaerőkölcsönző ügynökséget ahonnan bérelni lehet sofőröket. A cégek választhatnak mi a jobb, bezárni a kutat, vagy raktározni az árut bevétel nélkül vagy kifizetni a magasabb bért a bérelt sofőröknek. Nyilván a saját alkalmazottaiknak is emelni kell a bért mert ha nem akkor holnap már az állami ügynökségtől kéne visszabérelniük azokat akik tegnap még alkalmazottként dolgoztak nekik szarért-húgyért. Egyértelmű hogy a termékek árába beépítenék a plusz költségeket. Szerintem ha választani kell hogy 20penny-vel többet fizessenek a gázolajért vagy éjszaka kilométeres sorban álljanak akkor nem kétséges a választás.

Miért kell megfizetni a sofőröket? Mert a legelső kereskedelmi törvényszerűség azt mondja hogy az áru hiánya növeli értékét. Márpedig a sofőr munkája áru. Ha hiány van belőle akkor többet kell érte fizetni. Mikor tíz éve idejöttem a gépkezelők bére volt 11-13 font. A legelső munkámra kaptam 12 fontot óránként. Aztán 2012-ben novemberben nem kaptam munkát. Alig tudtam elhelyezkedni 10,50.ért. Azért mert az olimpia építésének befejeztével annyi gépkezelő került a munkaerőpiacra hogy lenyomták a béreket. Aztán valamikor 2013 márciusában kezdtek emelkedni a bérek. 2015-ben már 20 fontért dolgoztam óránként. Most jelenleg az van hogy vagy elvállalok egy munkát 20-22 fontért aztán utána esetleg hetekig nincs munkám, vagy 18-20 fontért dolgozok úgy hogy egyik munka végeztével AZONNAL kapom a másik munkát. Én az utóbbit választottam. Van barátom aki mellettem dolgozott másik ügynökségnek 22fontért négy hétig. Aztán egy hétig nem kapott munkát. Az öthetes átlaga kevesebb volt mint az én 19fontos fizetésem.

Szóval amit az EU médiájának nem sikerült elérni hosszú szívós munkával azt néhány elhibázott mondat a kormányzat részéről elintézte. 

Ezek hülyék.

 

239 komment

süti beállítások módosítása