HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • diggerdriver: @Bond, James Bond: Sőt semmit sem mond. Folyamatosan terel kitér mellébeszél. (2020.07.02. 18:53) Gyerekiahóra...
  • wmiki: Külföldön minden IS jobb, itthon minden IS szar, merazorbán. = Garantált index címlap. (2020.06.29. 07:54) Veszélyes játék.
  • üregi: @diggerdriver: Nem szabad összemosni az összes orbán kormány intézkedést! Az első 2 intézkedéseire... (2020.04.09. 12:44) Hangulatkeltés
  • Liberális Artúr: Támogatom :) A "nagy" történelmi alakokat amúgy is mellőzni kéne az állandó politikai huzavonák m... (2020.03.16. 17:27) A hagyományőrzés méltó formája
  • lényeglátó: Honnan jövünk, hová tartunk? A munkanélküliség rémére a társadalom nagy része gyermektelenséggel ... (2020.03.10. 16:24) A cigányok felemelkedése és bukása.

Címkék

Veszélyes játék.

2020.06.27. 15:20 diggerdriver

Ez a poszt hirtelen felindulásból íródik. Egy olyan jelenségről beszélek most ami anyagi haszonszerzésből elkövetett felelőtlen játék emberéletekkel. 

Messziről indulok. Az én szakmám növénytermesztő gépész. Magyarul traktoros. Az ántivilágban 1978-81-ig szakmunkásképző iskolában három év képzés után, szakmunkásvizsga után lehettem traktoros. Igen alapos elméleti és gyakorlati képzést kaptunk, a velencei Entz Ferenc szakiskolában. 

A traktorosnak tisztában kell lenni a traktor működésével, vezetésével, kezelésével, karbantartásával valamint a hozzá tartozó munkagép csatolmányok beállításaival és a velük való munkavégzéssel. Kiegészítésként a szakmához tartozik még a növénytermesztés ismerete is. Az egész oktatás folyamata dicsérendő pártolandó és fenntartandó. Ez egy szakma amit meg kell tanulni. Ugyanilyen szakmunkás oktatás feltétele volt szinte minden szakmának. A kőművesnek, az ácsnak, az asztalosnak, és a sokáig lehetne sorolni. 

Nem tudom most hogyan zajlik ez. Kis túlzással ma már agysebész képesítést is lehet szerezni tanfolyammal és itt térnék rá igazi mondanivalómra. 

A tanfolyamokkal van bajom. Azokkal a tanfolyamokkal, amik vagy a munkanélküli hivatalokon keresztül az állam pénzéből, vagy magánemberek pénzéből látszatvizsgákon szakmát adnak embereknek elégtelen gyakorlati oktatás nélkül, szakmányban termelve valós tudás nélküli "szakembereket". 

Szinte hetente keresnek meg frissen vizsgázott nehézgépkezelők, akik arról panaszkodnak hogy sehol nem tudnak elhelyezkedni mert nincs gyakorlatuk. 

Olyanokat hallok hogy a gyakorlati vizsgát lepapírozva de el nem végezve kaptak nehézgépkezelő jogosítványt. Olyan is volt akinek annyiból állt a vizsga hogy egy egytonnás géppel a levegőben kellett markolni kettőt mert ahol voltak ott a földbe sem lehetett belenyúlni és egy ember mondta melyik karokat mozgassa. Magyarországon az a helyzet hogyha valakinek a nagyanyja Sztálinváros építésekor messziről látott egy markolót, az már gépkezelő jogosítványhoz juthat. 

Egyik barátom beszélt a tanfolyamról amit elvégzett. Nagyon alapos elméleti oktatást adtak és ÖT óra gyakorlati lehetőséget. Minden ember ÖT órát gyakorolhatott egy munkagéppel. Utána mehetett vizsgára. Hány órát kell vezetési gyakorlattal tölteni egy B kategóriás autóvezetői jogosítvány megszerzéséhez? Huszonkilenc óra plusz egy óra a vizsga. Autóvezetéshez.  Ugyanakkor egy hatvan tonnás vagy nagyobb munkagép kezeléséhez egy jobbak közé tartozó tanfolyamon adnak ÖT óra gyakorlási lehetőséget. 

Hogy vizsgáztam én? Az átkosban egy helyen lehetett tanfolyamot végezni. Egy bentlakásos debreceni iskolában két hónap alatt. Nagyon erős, alapos elméleti képzés volt, de a gyakorlati tudás amit ott szereztünk a nulla felé konvergált. Na de az abban az időben nem volt baj. Miért? Mert állami vállalatok végezték a földmunkákat és minden földmunkagép állami tulajdonú vállalaté volt. Elkezdtem dolgozni egy mélyépítő cégnél és ők beiskoláztak a tanfolyamra majd az elvégzése után kihelyeztek gyakornoknak egy tapasztalt gépkezelő mellé és ő hosszú hónapok alatt megtanított a szakmára. Érdekességként mondom hogy abban az időben kevés cég kapott engedélyt nyugati munkagépek vásárlására. Ahol dolgoztam az egy ilyen vállalat volt. A JCB munkagépek első és legnagyobb magyarországi vevője. Mikor különbözeti vizsgára vissza kellett menni a debreceni iskolába akkor az engem vizsgáztató tanár megkérdezte hogy milyen színe van a JCB-nek mert ő még nem látott olyat. Ő vizsgáztatott engem.

Szóval lényeg az hogy abban az időben még volt lehetőség gyakorlatot szerezni. Ma minden földmunkával foglalkozó cég magánvállalat. A tulajdonos fiatal terhelhető húsz éves szakembereket keres lehetőleg harminc év gyakorlattal. 

Kérem szépen a nehézgépkezelés egy fokozottan balesetveszélyes nagy figyelmet igénylő munka. Mint ahogy a traktoros szakma is. Képzeljük el a növénytermesztő gépészt mikor talajmunkát végez. Rájön a szükség és menet közben kiáll az ajtóba vizelni. Kiesik és beszántja vagy tárcsával beledolgozza a földbe saját magát. Ilyen már megtörtént. Ezért kell szakmunkás iskolában három évig tanulni. Na de most viccen kívül, elhiszem hogy egy duplakerekű traktorral valami széles munkaeszközzel közlekedni vagy kombájnal kimenni a földekre nem egyszerű, de maga a munkavégzés helye mégsem egy zsúfolt építési munkaterület.  

A gépkezelő mit csinál? Építkezésen emberek között légvezetékekkel a feje fölött, közműcsövekkel a föld alatt végez talajmunkát és daruzást. Itt a daruzásnál ragadjunk le egy kicsit. Ma már az építkezéseken az anyagmozgatást egyre inkább a munkagépek végzik. Csakhogy ezeket nem erre tervezték. Más a stabilitásuk, a kiegyensúlyozásuk, más a műveletek adagolhatósága és hiányoznak belőlük a darukat túlterhelés ellen védő biztonsági berendezések. Mindemellett elvárják hogy felemelt teherrel közlekedjünk. Nem véletlenül kell daruzó vizsga az UK-ban a kategóriavizsga mellé. 

Ugyanakkor Magyarországon a himihumi tanfolyamokon papírt szerzett, gyakorlat nélküli emberek JOGOSULTAK munkagéppel bárhol bármilyen körülmények között dolgozni. Hiszen garantálják a sikeres vizsgát. Magyarországon csak az nem szerez gépkezelő jogosítványt aki nem akar. 

Beütöttem a google-ba hogy nehézgépkezelő tanfolyam. Olyan oldalak jöttek fel hogy betegre röhögtem volna magam ha mindez nem lenne véresen komoly. 

Egy gyöngyszem:

"Elméleti tanfolyam online, otthonról, gyakorlati tanfolyam rugalmasan, vizsgagaranciával. 99,9%-ban sikeres vizsgák. Hatalmas Referenciák. Vidékről is nagyon megéri."

Mi vaaan? VIZSGAGARANCIÁVAL??? 99,9% sikeres vizsga??? Eszemfaszom megáll. Létezik ilyen? Mi folyik ott? Ugye tudjátok mit jelent ez? Garantáljuk a sikeres vizsgát mert kilóra megvettük a vizsgabiztost.  Valakinek a tudására garanciát vállalni? A sajátomra sem tenném. 

   -----------------------------------------------------------------------------------------------                                                         

                                                   MI A HELYZET AZ UK-BAN?

Itt a munkagép kezelés a legveszélyesebb szakmák közé tartozik. A mindig mindenhol elfogadott dokumentum a CPCS kártya. Olyan mint a magyar autóvezetői jogosítvány, a hátlapján fel vannak tüntetve azok a kategóriák amikből vizsgáztál. 2014-től elfogadják az EU által bevezetett NPORS kártyákat is de messze nem olyan széles körben mint a saját CPCS kártyájukat. A kártya megszerzéséhez alapfeltétel egy általános munkavédelmi vizsga elvégzése. Ez a CSCS vizsga, enélkül ember munkaterületre nem léphet be. 

A képzés, vagy  tanfolyam megléte vagy hiánya senkit nem érdekel. Egy a lényeg. a VIZSGA sikeres legyen. Hogy az ehhez való gyakorlatot hol szerzed meg a lőtéri kutyát nem érdekli. Ha migráns vagy a saját hazádban is megszerezhetted a gyakorlatot, mint én. Esetleg egy farmon ahol van munkagép. Egy építkezésen ahol néha lehetőséged volt gyakorolni. Vagy egy vizsgaközpontban ahol gyakorlati órákat vettél néhány ezer fontért. 

A legfontosabb és leglényegesebb dolog hogy a vizsgán meghatározott feladatot kell elvégezned és ebből nem engednek semennyit. TUDNOD kell bizonyos szinten géppel dolgozni.

Mi az a szint amit tudnod kell? Egy tízméteres árkot kiásni egy méter mélyen majd a végére egy akna kiszélesített helyét ásni és ezt betemetni. Ez körülbelül az a szint gépkezelésben mintha egy zeneiskolában az lenne a vizsgafeladat hogy zongorán pötyögd el a Für Elise-t úgy hogy az felismerhető legyen. Nem nagy dolog de a feladat igényel bizonyos alapfokú gépkezelői tudást. 

Természetesen elméleti vizsga is van. Hetven kérdés amik egy, kettő vagy három pontot érnek. Összesen szerezhető pontszám 150. Hibázni lehet de egy bizonyos pontszámot el kell érni. Az elméleti vizsgát hangrögzítővel felveszik.

Sikeres vizsga esetén kapsz egy piros CPCS kártyát amire az van ráírva hogy KÉPZETT gépkezelő vagy. Ez két évig érvényes és daruzási feladatot nem végezhetsz. A piros kártya azt jelenti hogy a gép kezelésére ki lettél képezve de az építőipart és a munkafolyamatokat nem ismered.  Két év múlva újabb vizsgát kell tenned a kék kártyáért. Ez szintén magas fokú elméleti és gyakorlati vizsga. Ekkor vizsgázhatsz a daruzó kategóriáért is. A kék kártyán már az a szöveg van hogy HOZZÁÉRTŐ gépkezelő lettél. Ismered az építőipar munkafolyamatait és daruzhatsz is. A kék kártya megszerzésének legelső feltétele hogy megint elvégzed az alap munkavédelmi CSCS vizsgát. 

Mint mondtam a munkagépkezelés fokozottan balesetveszélyes szakma ezért a kék kártya érvényessége csak öt évre szól. Akkor megint kell csinálni egy CSCS vizsgát és egy kék kártya megújító elméleti tesztet is. Valamint igazolnod kell hogy mind munkagép földmunkával mind munkagép daruzással dolgoztál 300órát. Ehhez a művezetőktől kell kérni igazolást. Az új kártya megint öt évig lesz érvényes.

Néhány gépkezelő barátommal nemrég Wales-ben voltunk gumikerekes forgókotróról vizsgázni. Csak gyakorlati vizsgát kellett tenni. Feltétel természetesen két évnél nem régebbi CSCS vizsga megléte. Egész nap négyen vizsgáztunk. Meghatározott feladatot kellett végrehajtani egy 13tonnás gumikerekes forgókotróval. Kilenckor kezdődött a vizsga és este hétkor lett vége. Négy ember tíz órán át vizsgázott. Minden vizsga fel lett véve mikro SD kártyára. Gyakorlott gépkezelők vagyunk. Nem okoz gondot lánctalpasról gumikerekesre váltani. Mégsem volt engedmény. Csapjuk össze aztán menjünk haza. Markolj kettőt a levegőbe elég az. Nem. Négy ember tíz óra alatt. 

Munkaterületeken a munkagép csak úgynevezett banksman felügyelete alatt dolgozhat. Ez az az erre kiképzett vizsgázott személy aki a gép körül figyeli a gyalogos és teherforgalmat és a gépkezelővel kézjelekkel állandó kapcsolatban van és jelez ha például gyalogos közelben elhaladása esetén meg kell állni a munkával. Figyel a daruzó eszközök bevizsgálásának érvényességére, a védőkorlátok elszedésére és visszahelyezésére ha a gép közlekedik, figyel mindenre ami a gép körül történik.

Összegezve, az UK-ban nagyon veszélyes üzem a gépkezelés és a gép kezelésének tudása nélkül nem lehet jogosítványt szerezni. A CPCS kártya megléte garancia arra hogy ki tud ásni egy árkot, az akna helyét ki tudja alakítani és mindezt képes betemetni. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                       ÚTTALAN UTAKON 

Magyarországon rájöttek arra hogy nem jól van ez így, és komolyabb szakmává kell fejleszteni a nehézgépkezelést. 

Milyen utak közül lehetett volna választani? 

Az egyik hogy létrehoznak hároméves szakmunkás iskolákat és felemelik a traktoros, ács, kőműves szintjére.  Na de mi legyen azokkal akik idősebb korban átképzéssel akarnak gépkezelők lenni? Meghagyni a jelenlegi tanfolyamos rendszert VIZSGAGARANCIÁVAL nulla gyakorlati tudással? Ott lennénk ahol a part szakad. 

Kövessük az angol módszert és csak a vizsgán követelni meg a tudást? Meg lehetne csinálni ha minden vizsgát videofelvétellel dokumentálnának és az bármikor visszanézhető lenne. Persze a magyar van annyira leleményes hogy kitalálná hogy lehet kijátszani a rendszert. 

A helyes út az lenne ha szakmunkás iskolákat csinálnának és a fiatalok képzése mellett csakis ők lennének jogosultak tanfolyamok szervezésére. Nekik van eszközük és szaktanár hátterük az oktatáshoz. Meghatározott vizsgafeladatok előírásával és azok képi rögzítésével talán rendet lehetne vágni a káoszban.

Mit tett a magyar kormány? Semmissé tette az ÖSSZES építőgépkezelői jogosítványt és előírt egy másik tanfolyamot. OKJ képzés és vizsga kell a jogosítvány megszerzéséhez. Nesze semmi fogd meg jól.  Az OKJ képzéstől majd gyakorlottabbak lesznek a tanulók? Az a cég amelyik vizsgagaranciát kínál meg 99,9%-os vizsgahatékonysággal dolgozik, szintén végez OKJ oktatást. Mi a plusz? Szigorúbb a vizsga? Lófaszt...

Ha én most hazamennék OKJ-s tanfolyamot kéne végeznem. Negyven év gyakorlattal két ország építőiparának az ismeretével. Most mondhatnátok hogy de hát itt is ötévente megújító vizsgát kell tenni. Igen. Csakhogy annak a költsége a CSCS és a megújító teszt díja, ami maximum 25 font. Kevesebb mint két órai nettó órabér. A kártyát ingyen cserélik. Magyarországon mennyi az OKJ tanfolyam ára? Egyheti bér körül? Az OKJ tanfolyam, egy költségvetési bevételt generáló semmire sem jó parasztvakítás. Egyébként meg mélységesen tisztességtelen. Olyan mintha holnaptól minden autóvezetőt új tanfolyam és vizsga elvégzésére köteleznének. 

Rengeteg cég van amelyik targoncakezelő, földmunkagép kezelő, emelőgép kezelő tanfolyamokat szervez. Mik az alapfeltételek? Legyen tanterem az elméleti oktatáshoz. Legyen gép és terület a gyakorlati órákhoz. Na ez utóbbi a probléma. Saját gépük van vagy csak a tanfolyam gyakorlati oktatásának idejére bérlik? Egyik sem olcsó. Ebből adódik a probléma. Milyen gyorsan zavarják le a tanfolyamot, hány óra gyakorlat jut fejenként a tanulókra? A vizsgafeltételeket ismerve az is elég ha fényképen lát gépet a delikvens. 

Pedig van megoldás, persze az is pénzbe kerül. Ma már kiváló szimulátorokat lehet venni ebben a témában.

 Szerintem 30óra szimulátoros oktatás és 5 óra munkagépen történő gyakorlás elég lenne egy angol szintű vizsga elvégzéséhez. Na de kinek lenne ez érdeke? Hiszen a vizsgakövetelmény nulla. Az állam odáig jutott a témában hogy megsarcolja a már gyakorlattal rendelkező, és a leendő gépkezelőket, de az oktatás, főleg a vizsga színvonalát semennyit nem emelte. 

Emberéletekkel játszanak. Állami pénzen a munkaügyi hivatalok beiskoláznak embereket, akik nagy reményekkel vállalják az átképzést aztán a legalapvetőbb gyakorlati tudás híján munkát nem találnak, és a végén csalódottan elmennek dolgozni valami szalag mellé. Ha pedig találnak munkát akkor a velük dolgozó, körülöttük lévő emberek vannak potenciális veszélyben. 

Szóval el kéne ezen egy kicsit gondolkodni. 

86 komment

A hagyományőrzés méltó formája

2020.03.15. 11:06 diggerdriver

A napokban lokálpatrióta barátom Izing Antal blogján https://bicske.blog.hu/ jártam. Képeket közölt a régi Bicskéről. Elindított bennem egy gondolatmenetet. Az utcanevek elképesztő egysíkúsága ellen ideje lenne tenni már valamit. 

Miért kell Bicske főutcájának a hatezredik Szent István útnak lenni Magyarországon? Minden tiszteletem az államalapítóé de legyen elég annyi róla elnevezett út amennyit a többi város vagy falu elnevezett róla. Az átkosban a mi főutcánk volt a nyolcezredik Lenin út, most meg ellenpontként a sokezredik Szent István út. Hány Micsurin vagy Búzakalász MGTSZ  volt az országban? Hány Mókus őrs? Miért ez a fantáziátlanság?

A hagyományőrzés nagyon fontos minden közösségben. Mégis hányszor látunk népviseletbe öltözött embert, vagy hányszor hallunk népdalt? Csak ez a hagyományőrzés? Miért? Az őseink által adományozott utcanevek miért nem váltak hagyománnyá? A valamikori Bicske főutcája valószínűleg nem véletlenül kapta a Sárköz nevet. Ma már aszfaltozott út. Pont ezért emlékezzünk rá hogy milyen volt és legyünk büszkék rá hogy milyen lett. Adjuk vissza a nép által adott nevét és teremtsünk példát az ilyen hagyományőrzésből. Anti barátom által publikált egyik képen a Spriginzeisz házzal szemben a Hegyi házat látom. Az az utca a mostani Gárdonyi utca valamikor Hegyi köz volt. Miért ne lehetne Hegyi utca? Ahogy a valamikori Jakab köz Jakab utca lett. Ha ott működött akkor itt miért nem? A Petőfi tér miért nem lehet Bikakút tér ahogy évtizedekig nevezték? A Kossuth utca Szél utca volt. Legyen megint az. Mint mondtam minden tiszteletem országunk nagyjai iránt de van róluk elnevezve annyi út-utca-tér szerte az országban hogy emlékük soha nem merül feledésbe. A Csokonai utca Egysor utca volt ami már nem igaz rá de miért lenne probléma, hiszen a legtöbb utcanévnek köze sincs a névadójához.  

Vannak egészen furcsa anomáliák is. A mostani Bethlen Gábor utca valamikor Kistószeg volt. A nyolcvanas években a közelben építették az akkor KISZ lakótelepnek nevezett lakóparkot. Nyitottak egy új utat és azt nevezték el Tószeg utcának. Érthetetlen. A Bethlen Gábor utcának nem adták meg tradicionális nevét de odaadták egy új utcának? Miért? 

Számtalan utca van Bicskén amiknek a nép által adományozott nevét elvették. Egy rosszul értelmezett modernizációs folyamat eredménye ez. Végre vissza kéne térni a hagyományokhoz. 

Legyünk bátrak és lépjünk tovább merészen ugyanebben a gondolatmenetben. Én elhiszem hogy Magyarország történelme tele van kiváló emberekkel akik maradandót alkottak vagy kiváló államférfiak voltak. De miért ragadunk le náluk? Egy falu életében sok évszázad alatt óhatatlanul kialakulnak tradicionális, úgymond tősgyökeres famíliák. Ők a hétköznapok hősei. Miben hősök? Egy nem is olyan egyszerű dologban. Mindig, minden korban minden körülmények között folyamatosan és fáradhatatlanul TETTÉK A DOLGUKAT. Mindegy hogy földművelők vagy iparosok voltak esetleg közalkalmazottak de meghatározó elemeivé váltak egy közösségnek.

Nem érdemelne meg egy utcatáblát Kósa Dezső bácsi? Csizmadia Laci bácsi? Dehogynem. Hány emberben tolulnának fel emlékek mikor bekanyarodna a Kósa Dezső utcába? 

Nem kéne egy utcatáblával emléket állítani a Csúzi, Perbai, Posfai, Pálffy, Göllner famíliáknak? Dehogynem. Elnézést kérek azoktól a legendává nemesült emberektől és családoktól akiket kihagytam. 

Miért nem tesszük? Amikor már kifogyunk hazánk nagyjaiból akkor jön az Akácfa utca. Az akácfa méltóbb utcanévre mint mondjuk Vámosi János országos hírű táncdalénekes? Lakatos István Kossuth díjas író, költő. Bicske szülötte. Van róla utca elnevezve? Nincs. A muskátli jobban megérdemelte hogy utcanév legyen. 

Nincs hagyománya annak hogy tősgyökeres családokról utcát nevezzenek el? Akkor teremtsünk hagyományt. Miért kell mindig mindenben a többség után menni? Ezek a családok évszázadokon át meghatározói voltak Bicske életének. Megérdemlik hogy a nevük fennmaradjon. 

Köszönöm hogy elolvastátok.

1 komment

Hangulatkeltés

2020.02.02. 15:51 diggerdriver

A minap hallgattam a miniszterelnök sajtótájékoztatóját. Egyszercsak olyat hallottam benne hogy az állam a földön koppant. Azt mondja hogy a gyöngyöspatai cigányoknak a kártérítésként megítélt százmillió forint igazságtalan mert NINCS MÖGÖTTE MUNKA. Merthogy a helyi magyarok fel vannak háborodva hogy ők a munkahelyen keccsölnek(sic) míg a cigányok munka nélkül jutnak milliókhoz. 

Kérem szépen eszem-faszom megáll. Egy jogvégzett ember pláne miniszterelnök hogy moshatja össze a kártérítést a munkajövedelemmel? Számtalan jövedelem van ami mögött nincs tényleges munka. Ha nyerek a lottón akkor én igazságtalanul gazdagodtam mert nem dolgoztam meg azért a pénzért? A miniszterelnök szerint igen. Ha levágják a jobb lábamat a beteg bal helyett és kártérítést kapok akkor az nem jár mert nincs mögötte munka? Ha valakinek a lánya építkezik és a szülők adnak neki százezer forintot cementre akkor a lány tisztességtelenül jutott pénzhez? Ha a miniszterelnök úr vesz egy ingatlant és később eladja haszonnal mert felment az ingatlanok ára akkor az mögött milyen munka van? A tőzsdén szerzett jövedelem mögött milyen munka van? Az állampapírok hozama mögött? 

Hogy lehet ilyet mondani? Jogvégzett embernek. Miniszterelnöknek. Hogyan kéne kárpótolni az elkülönítetten tanított cigányokat? Mondják azt a 25 éves Lakatos Rambónak hogy menj vissza elsőbe és járd végig a nyolc osztályt mostmár nem elkülönítve? Nyilván a cigányokat kár érte, tehát kártérítés jár nekik. Hasonló esetben NINDEN embernek járna. 

A sors fintora egyébként hogy kártalanítást váró családok közül az egyik nyert 25 millió forintot kaparós sorsjegyen. Nosza Miniszterelnök Úr vegyék el tőle iziben hiszen nem dolgozott meg érte. Mi az hogy nyer 25 milliót a magyarok meg keccsölnek a kormány által meghatározott minimálbérért magyarra fordítva szaré'-hugyé'. Felháborító. Égbe kiáltó. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ... Égbe kiáltottam. 

A fent leírtak az érem egyik oldala. Nézzük meg a másikat is.

Hagyjuk mostmár a mérhetetlenül ostoba liberális polkorrekt süket dumát. Beszéljünk egyenesen mondjuk ki a valós helyzetet. 

Első alapvetés hogy az iskola oktatásra való és nem nevelésre. Nevelni otthon kell a gyereket. A probléma ott van hogy mind az iskola mind a szülő összekeveri a szerepeket. A szülő elvárja hogy az iskolában végezzék el az ő feladatát és neveljék meg a gyereket. Az iskola elvárja hogy otthon a gyerek még órákig tanuljon egyedül vagy a szülővel házifeladat címén. A házifeladat a legigazságtalanabb oktatási rákos daganat. A gyerek munkahelye az iskola. Reggel elmegy délután hazamegy. Milyen jogon rabolja el az iskola a gyerekkorát? Az otthoni idejét? Anyuka a varrodából hazavisz tíz inget hogy majd otthon megvarrja házifeladatként? A szakács otthon készíti elő a másnapi ebédet a menzára? Milyen elmebeteg szokás a házifeladat? Aztán ha a tanár felelősségre vonja a szülőt hogy nem nevelte meg a gyereket mi a válasz? Mikor neveltem volna bazmeg ha négy órányi házifeladatot adsz neki minden nap? Meg még hétvégére is? Összekeveredtek a szerepek. 

A cigány családokban egyszerűen megoldják a dolgot se nem nevelik és még tanulni sem hagyják a gyerekeiket. Lássuk be egy sokgyerekes cigány családban aki akarna sem tudna tanulni. Ez nem lenne baj ha más családokban sem KELLENE tanulni. Így viszont nyilvánvalóan tudásbeli különbségek lesznek. Nem beszélve arról hogy a cigányoknál pontosan le vannak osztva az alá és fölérendeltségi viszonyok fizikai erő alapján. Ezt a testi erő alapú mintát aztán az iskolában is érvényesíteni akarják. Valamikor, például a hetvenes években egy harminc fős osztályban volt 2-5 cigány és ha nem jól viselkedtek a tanár pofánvágta őket és rend volt. 

Hol tartunk most? 

Tiltott a testi fenyítés. Mi következik ebből? A tanár kezében nincs eszköz a fegyelmezésre. Ma már több tanárt vernek meg a szülők mint tanár a diákot. Ilyenkor szokott jönni az az idióta érvelés hogy bezzeg a Pali bácsi meg a Juci néni tudott fegyelmet tartani pofon nélkül is. Ez igaz. Csakhogy mondjuk egy harminc fős tanári karból kettő ilyen van. A többit terrorizálják és idegileg kikészítik a diákok. Persze, lehet tanácsolni hogy aki nem tud fegyelmet tartani válasszon másik szakmát. Aztán mi lesz? Olyan sokan akarnak tanárok lenni? Olyan vonzó a szakma? Olyan jól meg vannak fizetve? Olyan jók a munkakörülményeik? Kétlem...

Mondjuk ki nyíltan kertelés nélkül. Abban az osztályban ahol a cigányok aránya meghaladja a 25%-ot ott LEHETETLEN érdemi oktató munkát folytatni. Még egyszer mondom LEHETETLEN. Ennek következménye a spontán elkülönítés. Vagyis a szabad iskolaválasztást kihasználva a szülők cigányokkal kevésbé fertőzött falukba viszik a gyerekeiket tanulni. Igen, nem használtam rossz szót bizony egy bizonyos százaléknál nagyobb arányú cigány jelenlét az osztályokban az fertőzésszerű tüneteket produkál. Menekülnek akik tudnak a többiek pedig kénytelenek a cigány játékszabályok szerint játszani vagyis testi erőfölény alapján eldönteni a rangsort. Ez van idejutottunk. Nyilván erről nem szabad beszélni. Amiről nem beszélünk az nincs. Nyilván felháborítóan eretnek dolgokat írok le csak éppen mindenki tudja hogy igaz. 

Ráadásul a magyar iskolarendszert  gyengíti egy másik  ökör gyakorlat. A buktatás intézménye. MINDEN embernek van tapasztalata visszabukott két-három évvel idősebb és ezáltal testileg fejlettebb cigány gyerekek terrorjáról. Hogy lehet ilyet csinálni? Ha kétszer háromszor járja ugyanazt az évet akkor meg fogja tanulni? Lófaszt. Ő lesz a császár az osztályban mert lever mindenkit. Persze mostmár inkább az a gyakorlat hogy átrugdalják minden osztályon és analfabétán kikerül tizennégy évesen. Vajon melyik a jobb módszer, megbuktatni vagy átrugdosni és tudatlanul kitenni, vagy nekik megfelelő speciális oktatási szintű osztályokba tenni őket? Vagyis elkülöníteni. 

A probléma ott van hogy ezt nem szabad megtenni alapból bőrszín alapján.

Ha az EU-ban lehet nemi alapon fiú és lány iskolákat létrehozni vagy osztályon belül különböző tudásszintű csoportokat létrehozni akkor miért nem lehet magatartás alapon elkülöníteni? 

Azokat a jelenségeket amiket fentebb leírtam tudomásul kell venni és kidolgozni a megoldást rá. Senki nem tesz semmit mintha a probléma nem létezne és a szülők meg a tanárok próbálnak lavírozni ebben a lehetetlen helyzetben. Nem mindig törvényesen. 

A cigányok helyzete ma sokkal rosszabb mint a rendszerváltás előtt volt. Elképesztően ostoba feltételezés az hogy a cigányok tesznek valamit a beilleszkedésért. Lehetőségük van megválasztani néhány díszcigányt akik ellen aztán büntetőeljárás folyik mert lenyúlták a felzárkóztató pénzeket. 

Folyamatosan romlik a helyzet és a rendszerváltástól eltel harminc év alatt ötven évet estek vissza. Két generáció felnőtt úgy hogy nem látta  elmenni dolgozni a szüleit. Közben történt egy technológiai minőségváltozás. Lett nyugati autó meg lapos tv. Nyilván közmunkapénzekből nem tudják megvenni az Iphone-t meg az Ódit így aztán tovább nő a szakadék a magyarok és cigányok között. 

Valami kúrvára el lett baszva az tény. A 21. században élünk az Európai Unió tagja vagyunk miközben Magyarországon komplett utcák vannak ahol nincs SEMMILYEN WC. Ahol a cigánygyerek az osztálytársától veszi el a párizsis kenyeret mert két előző nap nem volt vacsora. Ugyanakkor minden szinten csak a duma megy a felzárkóztatásról. 

A kormány felismerte a probléma lényegét. Iszonyatos pénzeket tol a család és adópolitikába arra ösztönözve a magyarokat hogy minél több gyerek szülessen. Na de ez az elbaszott kisebbségi politikát nem fogja helyretenni rövid távon. Akinek MOST jár a gyereke iskolába az MOST vár megoldást. 

Itt tartunk most. Az a rasszista szar szemét ember aki a nevén nevezi a problémát. Legyek akkor most én ez az ember de kéretik elgondolkodni a fent leírtakon.

49 komment

Lázas ország

2020.01.26. 18:21 diggerdriver

Megint megfordultam széphazámban karácsony idején és szokás szerint megírom tapasztalataimat. 

Milyen Magyarország most? 

Egy elképesztően átpolitizált mesterségesen magas lázzal kezelt ország aminek ettől a láztól hidegrázása van és alig várja hogy meggyógyuljon vagyis hagyják már végre békén. Félreértés ne essék nincs semmiféle forradalmi hangulat nincs igény rendszerváltásra vagy kormányváltásra, hiszen éppen a kormány tartja fenn ezt a túlpolitizált állapotot. Az embereknek tele van a tökük a politikával és nyugalomra vágynak. Kérem szépen tíz éve a Fidesz kormányoz. A rendszerváltás óta eltelt idő majdnem felében Fidesz kormány volt-van hatalmon. Nem volt még elég az állandó harcból? Az állandó bűnbakkeresésből a folyamatos ellenségkép kreálásából? Ez már ellenkező hatást vált ki. Sokan elfordulnak a Fidesztől de nincs kire szavazni. A legutóbbi önkormányzati választáson a magyar ember a hóembert, a madárijesztőt és a kerti törpét is megválasztotta volna ha szerepelnek a szavazólapon. Sajnos csak olyan dróton rángatott vizesnyolcasokra lehetett szavazni mint Budapest jelenlegi vezetője. Szégyen. 

A magyar választó felmutatott a Fidesznek egy sárga lapot hogy vigyázz bazmeg a szavazófülke magánya nagy úr. A kormány nem tanult belőle nem vette a jelzést. Magasabb sebességre kapcsolt még több botrány került napvilágra még több megosztó törvényt terjesztett be amivel az élet minden területét ellenőrizni akarja. A magyarok nehéz helyzetben vannak. Egyrészt ott vannak a kormány jóléti intézkedései. Az adópolitika a családpolitika. Persze, lehet kritizálni csak ne felejtsük el hogy világviszonylatban sincs hasonló a munkaalapú társadalmakban. Hasonlítsuk össze az angol rendszerrel. Vegyünk egy fiatal párt ahol az asszony minimálbért keres ami olyan 1200 font havonta. A férj szakmunkás keres 2400 fontot. Jó helyen bérelnek egy kétszobás lakást mert gyereket szeretnének, ennek bérleti díja olyan 1300 font Londonban. Megszületik a gyerek és attól a pillanattól kezdve az asszony nem tud dolgozni a gyerek 12 éves koráig. Nincs GYED nincs GYES. Van valami hasonló talán 500font  hét hónapig.Havi 80 font a családi pótlék ami egy heti nagybevásárlásra sem elég. A család jövedelme függvényében kapnak kb 400 font lakbértámogatást. Tehát a család szaporodott egy fővel és a jövedelem csökkent 720 fonttal. Mondhatjuk hogy így is marad 2880 font. Ez még pont az a jövedelem amire semmi támogatás nem jár ami amúgy alacsony jövedelemnél de munka mellett járna. Egy három fős családnál ez az összjövedelem megélni elég de semmi másra. Ha viszont továbblépnek és vesznek egy lakást aminek az önrészét mondjuk a szülők összedobják de a törlesztőrészlete megegyezik az albérlet árával abban a pillanatban elveszik lakbértámogatást. Mert TULAJDONUK lett. Ami egyébként nem igaz mert amíg ki nincs fizetve valójában a banké a lakás. Lehet hogy néhány dologban tévedek de valami a fentihez hasonló az angol helyzet. Lehet összehasonlítani a magyar családpolitikával. Most sokan nekem fognak ugrani hogy mi az hogy a gyerek 12 éves koráig nem tud dolgozni az anya. Ebben benne voltunk személyes tapasztalataink vannak. Bölcsőde óvoda nincs vagy ha van megfizethetetlen. Az iskolába az alsó osztály hat évében vinni és hozni kell a gyereket. Találjon valaki munkát délelőtt 9 és délután 3 között. Sok sikert hozzá. 

Szóval a magyar választó egyrészt szembesül a neki kedvező jóléti intézkedésekkel, ugyanakkor a Fidesszel fekszik a kormánnyal ébred és a vízcsapból is a politika folyik. Látja hogy nő a fizetése ugyanakkor az árak is hozzánőnek. A kormánypropaganda csak a fizetések növekedését szajkózza. Ennek ellenére is összességében nő az életszínvonal. Épül az ország. Tisztaság van. Mikor ezt elmondom a barátaimnak akkor mindig az a válasz hogy borsodban voltál már? Kérem szépen Anglia legszebb része Cornwall. Ugyanakkor a legszegényebb is. Most akkor Cornwall alapján mondjak ítéletet Angliáról? Tiszabura alapján ítéljem meg Magyarországot? Én mikor otthon voltam főképp fatornyos kisfalumban Bicskén és Budapesten fordultam meg. Ez alapján írom a tapasztalataimat. Borsodról meg írjon aki ott lakik. Ugyanakkor még mindig fenntartom hogy nincs szólásszabadság. Félnek beszélni az emberek. A közvéleménykutatási adatok köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. A Kárpát medence még mindig a tolvaj Fidesztől visszhangzik. Még mindig nem látom az élhető ország ismérveit. Mondok egy példát. Nemrég áthajtottam a Temze alatti alagúton Dartfordnál. Nem tudtam hogy fizetős és online kell fizetni két héten belül 2,50 fontot. Két hét elteltével jött egy levél ahol le vagyok fényképezve és irgum-burgum rókafing fizetnem kell 70 font büntetést de ha egy héten belül befizetem csak 35-öt. Ok, gyorsan beléptem a dartfordi honlapra akarom kifizetni a 35 fontot és nem engedi hanem kiírja hogy fizetendő 2.50. Most mi van? Megbüntetnek aztán mégse? Kiderült figyelmesebben elolvasva a levelet hogy mivel ELŐSZÖR hajtottam át így csak az eredeti díjat kell kifizetnem mert előfordulhat hogy valaki esetleg nem tudja hogy fizetni kell de EZUTÁN már az eredeti büntető összeget kell fizetnem. Na ilyen dolgoktól élhető egy ország. Utólag tudtam meg hogy Magyarországon ha valakinek nincs autópálya matricája de mégis ráhajt akkor van teljes egész EGY órája hogy megvegye utólag. Nem két hét nem egy hét, EGY óra. Igazán gavallér és nagyvonalú gesztus pártunktól és kormányunktól. Kívánom hogy majd valamikor ötven év múlva ha megbukik a Fidesz kormány akkor adjanak nekik ÖSSZESEN egy órát kicuccolni a parlamentből. 

Magyarország nyugalomra vágyik. Harminc év telt el a rendszerváltástól. Az úgynevezett politikai elitnek szégyen ez a harminc év. Az emberek megcsömörlöttek az állandó baszogatástól végre nyugodtan akarnak élni.   Na ennyit az országról.

Két hétig voltam otthon.

Ez alatt szinte minden rokonnal ismerőssel baráttal sikerült találkozni és még ki is pihentem magam. Tíz tizenöt órákat aludtam és lányom fantasztikus vendéglátásán élősködve kiválóan éreztem magam. Persze a rokoni és baráti kör is kitett magáért, mikor visszajöttem két hét kellett mire az epe, máj és gyomorfunkciók helyreálltak. Elszoktam már a jótól. 

Most egy kis rögtönzött sörtesztet tennék közzé otthoni tapasztalat alapján. A lányom nem ismervén a söröket betárazott Pécsi szűretlen nyíltkádas erjesztésű búzasörből. Kérem szépen a nyíltkádas erjesztés volt a hiba. Valószínűleg egy griffmadár repült el a kád felett és olyat pottyantott bele hogy valami iszonyatos szar íze lett a sörnek. Ha olaszul akarnám jellemezni akkor azt mondanám hogy La Lötty. Undormány egy sör álmaimban ne jöjjön elő. 

Ami viszont kellemes meglepetés volt az a Dreher félbarna hidegkomlós. Sűrű testes kellemes ízű kiváló sör. 

A fiamtól kaptam egy kis manufaktúra termékeit két üveg FIRST sört. Az első egy prémium IPA volt de nagy csalódás is egyben. Egy sima kommersz láger ugymond ivósör. Nyáron kánikulában tíz üveggel megiszol és érzed hogy ittál valami folyékonyat. Semmi karakter semmi egyediség semmi IPA jelleg, csak egy átlagos sör. Prémiumról szó sem lehet. A másik viszont egy első osztályú Craft Beer volt nagyon finom jellegzetesen egyedi ízzel.

Nagy Pista barátomtól kaptam egy francia sört. Hét decis üvegben parafadugó acéldróttal fixálva. Igazi sörkülönlegesség volt nagyon finom  sör ízű sör. Ez manapság nagy dicséret.

Színház.

Kérem szépen nem panaszkodom. A Diggerdrájver előadás köszöni szépen jól van. Ötödik évad fut most teltházzal úgy hogy a műsorterv nyilvánosságra hozatalától néhány napon belül elfogy az összes jegy. Nem rég mutatták be Helsinkiben óriási sikerrel, és más európai nagyvárosokból is van érdeklődés. Idén február 18.-án lesz a századik előadás és már megvan a repülőjegy megyek haza megnézni. 

Otthontartózkodásom alatt egyetlen színművet néztünk meg, a Secondhand című előadást. Egy nagyon ellentmondásos mű. Arról szól hogy a szovjet emberek hogyan élték meg a sztálinizmust a kommunista kort a csernobili katasztrófát. Nagyon nehezen tudom leírni hogy milyen élményt ad a darab. Elmondom hogyan éltem én meg. Bagossy Laci rendezte, és a Diggerdrájverhez hasonlóan érzelmi hullámhegyekről hullámvölgyekbe vezetett mű, kiváló színészi játékkal parádés szereposztással. Végig lekötötte a figyelmemet, mégis az előadás összbenyomása olyan kiegyensúlyozott. Jókat röhögtem meg szomorkodtam de OTT AKKOR nem jött át a mű IGAZI üzenete. Nem tudom hogy Bagossy így akarta vagy nem de kinézem belőle hogy csinál egy kétlépcsős darabot. Az első lépcsőben a közönség elégedetten távozik hogy látott egy kiváló előadást egy kiváló rendezést. Aztán a közönség egy része később második lépcsőben rájön hogy mi is zajlott a színpadon. Valahogy így voltam vele én is. Hazamentem és otthon értettem meg hogy mit láttam. Aztán lehet hogy ez a kétlépcsős dolog hülyeség és én vagyok fáziskésésben, lassan jutott el hozzám a mondanivaló. Na mindegy nem ez a lényeg hanem hogy később jöttem rá hogy mekkora irtózatosan nagy DRÁMÁT láttam. 

Most értettem meg hogy az világ népei között bármilyen szegény sorsúak legyenek is vagy elmaradottak egészen a kőkorszaki szintig, nincs még egy nép amelyik az utóbbi ezer évben olyan folyamatosan, megszakítás nélkül sokat szenvedett volna mint az orosz nép. Az orosz munkás és paraszt. Az orosz ember élete hosszú évszázadok óta a legolcsóbb minden más ember életénél ezen a világon. Nyilván máshol is van ahol nem ér semmit az emberélet de ilyen hosszú időn keresztül mint Oroszországban nem nagyon van rá példa a történelemben. Mikor a kivégzőtiszt mondja hogy a nép ellenségeit egymás után lőtte fejbe és estére a pisztoly elsütő billentyűjének a húzkodásától úgy begörcsölt az alkarja hogy külön ember volt rá aki megmasszírozza a KIVÉGZÉSBEN elfáradt alkarját. Hány embert kellett neki ehhez megölni? Amikor a Csernobilból elmenekült apa magával vitte a konyhaajtót mert meghalt lányának a növekedési fázisai az ajtóra voltak felkarcolva.

Nekem utólag visszagondolva tűnik elképesztő nagy drámának az egész színmű. 

Apám mondta hogy mikor az oroszok bejöttek 45-ben Magyarországra akkor minden emberre aki tégla vagy kőházban lakott azt mondták hogy burzsuj. Meg hogy mikor vége volt a háborúnak akkor a katonákat hazavitték de hónapokig táboroztatták őket laktanyákban és nagyon lassan kis létszámban engedték haza őket mert Sztálinék féltek hogy forradalom tör ki. Miért? Mert LÁTTÁK Európát. Nagyon sokan nem értik meg az orosz néplelket. Pedig nagyon egyszerű. Ha jót teszel vele a csillagokat is lehozza de ha bántod akkor Isten irgalmazzon neked.

Többször kiemeltem már hogy az Örkény színháznak milyen kiváló fiatal színészgárdája van. Mind nagyon jó és tudom nem illik kiemelni senkit de előre is elnézést kérve minden fiataltól, kiváló teljesítményüket művészi tehetségüket elismerve mégis meg kell említenem egy nevet. Jéger Zsombor. Jegyezzétek meg ezt a nevet, hallani fogtok róla. 

Befejezésül két személyes történetet szeretnék közzétenni. 

Bagossy Lacit felhívtam hogy jó lenne valahol leülni egy kis beszélgetésre némi árpatea mellett. Van neki egy vidéki háza valahol Dunaborzasztón ahol az ünnepeket tölti. Megbeszéltük hogy a Secondhand előadás után találkozunk és beülünk valahova. Namost Bagossy Laci az Isten háta mögül két házszámmal vonattal felutazott Budapestre. Vele, Epres Attilával és a feleségemmel beültünk egy műintézménybe ahol elfogyasztottunk némi sört, egy jót beszélgettünk és mentünk haza. Ő vonattal Dunapitypangra. Megtiszteltetés hogy ismerhetem.

Tavaly nyáron egy művészi fotósorozat készült az Örkény színház művészeiről. A témája az volt hogy ki mi akart lenni mielőtt színész lett. Epres Attila pilóta szeretett volna lenni és a fotón egy szovjet MIG vadászgép bőrsisakjában és szemüvegében van lefényképezve. Na én nem hagyhattam ki a poént és rendeltem Ukrajnából ebay-en egy MIG bőrsisakot. Mikor most otthon voltam odaadtam neki még eredeti bontatlan ukrán csomagolásban. Nagy volt a meglepetés mikor kibontotta, de nem is ezért mondtam el a történetet. Néhány nap múlva néztük a Secondhand előadást. Van benne egy jelenet mikor Attila egy orosz pilótát játszik. Na akkor meg én lepődtem meg nagyon, mikor elővette az ajándék sisakot és abban játszotta el a jelenetet. das.PNGs.PNG

6 komment

Tudjunk ünnepelni

2019.12.19. 22:29 diggerdriver

Mi az ünnep? 

Valami ami megtöri a hétköznapok monotonságát, valami ami kizökkent az egyformaságból, valami ami jó és szívesen csináljuk. Hogy ez a valami szüleink 50. házassági évfordulója vagy a gyerekünk névnapja esetleg az új kenyér ünnepe vagy karácsony, az teljesen mindegy. 

A társadalom alapköve a család. A család legszebb ünnepe pedig a karácsony. Ez is egy hálaadás ünnep. Eltelt egy év végignézünk a gyerekeken az unokákon esetleg szomorúan gondolunk azokra akik már fenntről néznek le ránk és számot vetünk a mögöttünk lévő évvel. Hogy mi ad okot az ünnepre, hogy mi az indoka ünneplésünknek az mellékes. Ateista és hívő keresztény egyformán örül a család egységének együvétartozásának, egészen egyszerűen annak hogy egy család vagyunk. 

Óriási hiba összekeverni a pihenést az ünnepléssel. Az ünnepre való készülődés kemény munka. Örömteli munka. Eredménye van. A család öröme. Jó látni hogy örülnek a gyerekek a felnőttek hogy egymáshoz tartozunk. Hogy van értelme az életnek. Hogy szép az élet. 

Mi akik nagy családban nőttünk fel egy mintát hoztunk onnan és adjuk tovább. Nem tudjuk elképzelni hogy ne ünnepeljük meg a karácsonyt. Ez hozzátartozik a kultúránkhoz. Ünnepek nélkül a családok együtt ünneplése nélkül, a hétköznapok monotóniájában az emberek sivár lélek nélküli elvadult egyedekké válnának. Még a legprimitívebb őserdei kőkorszaki szinten élő törzsek is rendszeresen tartanak ünnepeket. Nincs olyan népcsoport a földön akik ne tartanának valamilyen ünnepet. 

Akik nem kapták meg azt a mintát ami ehhez kell vagy megkapták de nem törődnek vele azok sérült emberek. maguknak se vallják be, próbálják bagatellizálni az ünnepet. Ez a túlélés védekező reakciója. Nem indok rá hogy csak egy külföldre költözött párról van szó. Az is család. Ketten vannak de az pont eggyel több a magányos embernél. Kettőnek már lehet ünnepelni. A magányos ember van a legrosszabb helyzetben. Ezek nem az ő napjaik. Nekik ezt túl kell élni és nincs vigasztaló szó ami ne hangzana hamisan. Egy magányos embert karácsonykor nem lehet megvigasztalni. 

A probléma mégis azokkal van akiknek van családjuk mégis tehernek érzik az ünnepet.  Ilyeneket olvasok hogy:

"Mert mondogathatjuk magunknak, hogy „ez is csak egy olyan nap, mint a többi”, azért ez nem teljesen igaz." - De, és ehhez mondogatni sem kell semmit. Legalábbis majdnem olyan nap, leszámítva azt, hogy ez igazából rosszabb nap, mivel pl. bezárnak a boltok, szolgáltatók. Nincs jobb, mint egy rendes hétköznap, amikor mindenki teszi a dolgát és éli az életét."

"Én már most a Vízkeresztet várom! "

"a karacsony is csak egy kitalalt dolog ... de jol hangzik es sokan meg mindig el is hiszik hogy "ilyenkor a Megváltó születését ünnepeljük, "

Így is lehet élni. Nyilván mindent meg lehet magyarázni. Dunát lehet rekeszteni az indokokkal ki miért nem ünnepel. Se karácsonykor se máskor. 

Teljes életet élnek? TUDNAK teljes életet élni? Ők valószínűleg igennel válaszolnának. Tiszta szívvel mondják hogy ők boldogok. Nekik így jó. Szabad világ, szabad akarat, szabad....

Mi is? 

Szabad elidegenedés. Szabad lelki sivárság. Szabad bezárkózás a saját csigaházukba. Ők azok akik megtalálták önmagukat. Annyira hogy önmagukon kívül nincs is más. Nyűg a fadíszítés, nyűg a közös vacsora, nyűg az élet csak már Vízkereszt lenne. Csak már jönnének vissza a szürke hétköznapok. Csak már nyitnának ki a boltok. Csak lépjünk már túl a karácsonyi őrületen. 

Nem kérek abból a világból. Hazamegyek két hétre. Szinte minden percem be van táblázva. Minden nap családtagokkal barátokkal találkozom. Szó sincs pihenésről. Pezsgő, tevékeny családi és társadalmi élet. Élvezem minden percét. Nagy család nagy baráti kör. Sokan vagyunk hála Istennek. Nekem ez ünnep. 

Tanuljunk meg ünnepelni.

3 komment