HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Munka? Hivatás? Játék...

2015.03.01. 16:38 diggerdriver

Imádom a szakmámat, élvezem minden pillanatát. Ez az életem, ebben élek ezzel keresem a kenyerem.
Sokan mondják hogy amit csinálnak az hivatás. Biztos igazuk van, ha úgy élik meg.
Én soha nem tudtam a szakmámra hivatásként tekinteni. A hivatás szónak, a hivatástudatnak súlya van.
Valahogy nem tudom beleképzelni magam. Ha jellemezni próbálnám a viszonyomat a szakmámhoz akkor inkább azt mondanám, játék. Mint amikor egy gyerek álmodik arról hogy mozdonyvezető lesz, hogy kukásautó sofőr lesz aztán valóra válik az álma és egész életét végigjátsza.
Ki nem akart még kipróbálni egy munkagépet? Szerintem mindenki beleülne egyszer és megpróbálná kezelni.
Mikor még Budapesten dolgoztam és a munkaterületek nem voltak olyan hermetikusan elzárva mint itt, sok a gyerekét utcán legeltető anyuka jött közelebb és a gyerekkel együtt nézték mit csinálok. Néha feltettem a fülkébe a gyereket és elmutogattam mi mit működtet.


Miért szeretem a szakmám és miért tekintem játéknak?
Én mikor dolgozok akkor nincs olyan hogy gép és kezelő. Ez a kettő egy egység lesz. A gép én vagyok. Nem a gép nyúl oda a kanállal kivenni a földet hanem én a kezemmel. Érzek minden kavicsot minden gyökérdarabot, az ujjaim idegvégződései ott vannak a kanálkörmök hegyében. Ha néha kitörik egy köröm akkor idönként meg kell mozgatnom az ujjamat mert olyan érzés mintha hiányozna.
Brutális dolgokat lehet megtenni egy munkagéppel. A Youtube-on rengeteg ilyen filmet látni.
Milyen érzés kezelni egy ilyen gépet?
Konkrétan és közvetlenül érezni hogy az erő velem van. Viszont a legdurvább üsd-vágd munkától a tűbe befűzöm a cérnát munkáig ugyanazt a gépet kell használni. Hihetetlenül jó érzés.Harminckét év alatt még nem untam meg. 

A gép kezlése pontosan olyan mint egy hangszer kezelése. A zongoristának a kotta mondja meg mit játszon, nekem meg a tervrajz. Minden munka más, mint ahogy egy zenekar tagjának is más minden karmester.
Ha valaki megkérdezné megyik kar mit működtet, akkor gondolkodnom kéne mielőtt válaszolok. Mikor ráteszem a kezemet a karokra az olyan mint mikor a konnektorba bedugják a dugvillát. Megvan a kapcsolat de az agyam nem a karokra gondol hanem a feladatra, és a kanál mozgását látom olyannak mint a hegedűs a kottáján a hangjegyek egymásutánját.
Munka közben hallom a motor terhelésváltásait a hangjából, hallom a hidraulikaszelepek sziszegését érzem a hossz és keresztirányú mozgásokat. Van mikor nem látom a kanál mozgását mert olyan mélyen és közel dolgozok magamhoz hogy az árok széle eltakarja. Olyankor a mutogató emberre kell hagyatkozni és őt nézni mit mutat.
Dolgoztam itt 1,5 tonnás géptől 35 tonnásig. bármilyen furcsa az igazi szakmai tudást a 10 tonna alatti gépek kezelése igényli. A nagygépeket általában terepmunkára használják, és hát abban sok kihívás nincs hogy "ott van 20ezer köbméter föld aztán rakjad mint bolond a lisztet".
A kisgépek végzik az igazán precíz, nagyon odafigyelős munkákat. Amikor már le van fektetve a víz-gáz-elektromos kábel-telefon-szennyvíz-esővíz hálózatból jónéhány és már a saját magunk által lefektetett közműveket kell kerülgetni.
Én ezt a munkát élvezem a legjobban. A sarokból kiharapni a pókot. Úgy kiszedni a kábel és csőrengetegből a földet hogy lapáttal ne kelljen hozzányúlni. Na EZ a szakma.
Amikor meg megcsinálom akkor utána bezsebelni a "good job" "good driver" "best driver" gratulációkat.
Minden irányban jelentős kiterjedésem miatt általában Big John-nak szólítanak. Vagy "Mr Let Me" (majd én, engedd nekem) vagyok. Ugyanis ezt a let me-t hallják tőlem legtöbbször.
Mielőtt idejöttem Budapest egyik legnagyobb közműszolgáltatójánál dolgoztam a hibajavításban.
Ennek az a sajátossága hogy úgy kell feltárni a sérülés környékét hogy nincs információnk, nincs rajzunk másegyéb közművekről. Ha megérzem jó ha nem érzem akkor eltépem. Ott meg lehet tanulni a szakmát.
Ott kiderül hogy valakinek milyen érzéke van hozzá. Hogy a zenész hasonlatnál maradjak ott kiderül hogy valaki megmaradt kocsmai zenésznek vagy Paganíni lett belőle.
Érdekes adalék hogy a Budapesti közműszolgáltatók nem cserélnek adatot egymással. Egy csatorna törésnél a javítást irányító embernek semmilyen információja nincs hogy hol mennek a Gázművek csövei vagy az elektromos kábelek. Csak a saját hálózatát ismeri, és senkinek nem jutott még eszébe hogy ki kéne ezeket cserélni egymás között mert akkor nagyságrendekkel kevesebb közműrongálás történne.
Világ életemben arra törekedtem hogy én legyek a legjobb. Természetesen nem én vagyok a legjobb, láttam nálam jobbakat is. Viszont mindig erre törekedtem. A jó gépkezelő az úgy szolgálja ki a kubikosokat mint a jó pincér a vendégeit. Csak akkor avatkozik be mikor tudja hogy segíthet. Ha azt látom hogy egy fél kanál földet ki tudok venni azt nem engedem hogy lapáttal dobják ki. Sokfelé dolgozok sokféle emberrel. Az első fél nap együtt dolgozás után minden kubikos feltétel nélkül elhitte nekem hogy már egy morzsányit sem tudok kiszedni, övék a terep.
Felteszek néhány képet ami mutatja a szakma szépségeit.

2015-03-01_153131.jpg

2015-03-01_152736.jpg

2015-03-01_152703.jpg

2015-03-01_152618.jpg

2015-03-01_152531.jpg

2015-03-01_152441.jpg

 

131 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr687231045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.01. 16:47:23

Hat ugye elvileg azok kis hulye kinezetu szines femtablak az erthetetlen szamokkal a mindenfele kozmuvek helyet mutatjak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 16:52:14

@~~Babette~~:
Igaz, csak nem a "mindenféle" közművek helyét hanem a vízzárak helyét.
Amúgy rengeteg egyéb jel van amiből következtetni lehet.
Járdákban sokszor látszik a kábelnyomvonal utólagos vezetésének a helye.
Vagy ha benézek egy telekre látom hol a vízóraakna, na akkor ott a bekötés. A falon látom a gázcsövet. A járdákban is szokott gáz vagy vízzár lenni. Az aknafedelek is jó támpontot adnak.
A közterületi gázvezeték a legrejtettebb mert se zárja se aknája nincs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 19:01:46

@~~Babette~~:
Ezekből gyakorlatban szinte csak a Vízművek tábláival lehet találkozni.

**mimi** 2015.03.01. 19:54:35

na egy kicsit nosztalgiázok...:)

CJKrisz 2015.03.01. 21:13:44

Nekem annak idején vagy 30 éve nagy élmény volt, amikor vezették az utcánkban a vizet, kiültem az ablakpárkányra és onnan néztem, a markolós fószer meg felcsalt a gépbe és pár percet eltölthettem ott, miközben ő ásta az árkot. Hejj, de büszke voltam magamra, mert a többi utcabeli kölök irigykedve nézte, hogy én ott vagyok bent.
Egyébként totál meg tudom érteni azt is, hogy amikor ott ülsz, akkor reflexből jön, hogy mit kell csinálni, de amikor megkérdezik, hogy ez a kar mit is csinál, akkor kell egy icipici idő, mire átfut az agyadon a válasz. Lehet, hogy hülye hasonlat, de én pl. így vagyok a Rubik kockával. 25-30 mp alatt bármikor kirakom, viszont a számítógépes, meg tabletes verziókkal csak szenvedek. Mert "benne van a kezemben" az összes mozdulat, reflexből tekergetem a színeket jó helyre, azonban ha monitoron nézem, akkor nincs meg ez a reflex, át kell gondolnom, hogy hogyan is tekerem én ezt kézzel a jó irányba? Kicsit olyan, mint a kezdő nyelvtanuló, hogy nem reflexből, zsigerből beszél, nem az adott nyelven gondolkodik, hanem fejben az anyanyelvéről fordít idegen nyelvre, miáltal nagyon döcögőssé válik a dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 22:08:05

@CJKrisz:
Igen hasonló.
Talán még az autóvezetéshez tudnám hasonlítani.
Ott is először minden műveleten gondolkodni kell aztán minden automatikus lesz.
Érdekes hogy a gépek vezérlése mostmár ISO szabványon alapul.
Ki a kivétel? Na ki? Az angol JCB gyár aki saját univerzális 180fokos gépeihez egy úgynevezett X vezérlést használ.
Huszonöt évig dolgoztam olyan géppel és mikor át kellett szoknom egy ISO vezérlésűre át kellett programozni az agyam.
Már 9 éve nem dolgozok X vezérlésűvel és mikor egy évvel ezelőtt újra kellett akkor 2-3nap múlva jött vissza az egész.
Egyébként érdemes lenne felfrissíteni mert kevesen tudnak vele dolgozni és brutál pénzeket ígérnek azoknak akik tudnak.
18fontos ajánlatot is kaptam.

Furos 2015.03.01. 23:53:36

Na vegre poszt!
Rovid, lehetne kicsit vagy joval hosszabb.
Meg talan kicsit rovid Lett.
Koszi egyebkent Jancsibacsi!
En egyebkent ugy gondolom,hogy a hivatastudatomnal csak a minoseg ellenorzes iranti elkotelezettsegem hatalmasabb.:-)

2015.03.02. 08:00:30

A poszt jó, a foglalkozás elérte célját.
Viszont nem öleli föl teljes egészében a munkához való viszonyt. Ezért egy pár kiegészítést tennék:

-ha a munka olyan jó dolog lenne, a gazdagok senkit nem engednének a közelébe.
-azért mert valamit meg lehet csinálni, az még nem jelenti azt, hogy meg is kell csinálni.
-a munkához elsősorban türelem kell. Én hónapokat képes vagyok várni arra, hogy valaki elvégezze azt a munkát, amihez nekem nincs kedvem.
-a legjobb munka a csapatmunka. Ott mindig van kit hibáztatni.

Hirtelen, első felindulásra ennyi.

A győzelem rózsája 2015.03.02. 17:48:43

A munka alapvetően egy undorító dolog. Az egész arról szól hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek, a szegények meg vegetáljanak a langyos pocsolyában. Persze nyilván vannak olyan posztok amik nem erről szólnak de a munkák nagy része igenis erről szól.

Ha máshogy épülne fel a kapitalizmus és a munkás is rendelkezhetne a munkája felett, akkor egészen más véleményem lenne a piacgazdaságról. De sajnos nem csak a kenyérnek van ára ebben a mocskos rendszerben, hanem az embereknek is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.02. 21:55:40

@Furos:
Ez mekkora dumaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Egy sörgyárostól:))))))))))))))))))))))))))))
Este felolvastam az Ildinek, jót röhögött és azt mondja jó hogy nem szippantósnak mentél:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Amúgy van még néhány gondolatom a témáról, azt hiszem írok egy kiegészítő posztot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.02. 21:58:47

@djcs:
Az mit jelent hogy a foglalkozás elérte célját?

Méltányolom a kiegészítéseid de ki beszélt itt munkáról?
JÁTÉK-ról szól a poszt:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Amúgy jó a blogod.
Tetszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.02. 22:05:29

@A győzelem rózsája:

Drága aranyos "győzelem anuszrózsája", hogy az Isten basszon bele arccal a forró disznószarba...
Lazujjá már el egy kicsit baszodalássan.
Olyan kemény vagy mint a szárított teveszar vigyél már bele egy kis vidámságot.
Tomikám mosolyogtál már ma? Döntsél bele arcba két sört és keresd fel az xvideos-t a neten.
Mindenkinek jobb lesz...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2015.03.03. 07:43:25

@diggerdriver:

Mikor anno még kocsmám volt, bejártak hozzám sofőrök. Egy miskolci fuvarozó cégnél dolgoztak. Évente egyszer-kétszer volt nekik valami "összetartás", oktatás. Ami mindig úgy végződött, hogy utána, aljas, galád módon leittasodtak, előre megfontolt szándékkal. Mikor másnap bejöttek a kocsmába, és megkérdeztem milyen volt a buli, a válasz mindig az volt: a foglalkozás elérte célját. Na azóta ez itt nálunk szállóige lett.

soad1221 2015.03.03. 12:28:33

@diggerdriver: :D egyébként azt ott az első két képen hogy a francba lehet megcsinálni? lehet, hogy gyerekjáték, de laikusként nem igazán tudom, hogy fog leszállni a gödörről :) megtámasztja magát a kanállal?

@A győzelem rózsája: a szarás is az, mégis jól tud esni utána..
megjegyzem: "a munkás is rendelkezhetne a munkája felett" tud rendelkezni. lehet jól és szarul, lassan és gyorsan is csinálni... meg ilyesmi

2015.03.03. 20:35:53

Ismet nagyon jo poszt, elgondolkoztatott a sajat hozzaallasomrol a munkamhoz stb. Nagyon tetszik ez a megfogalmazas hogy arra torekszel hogy te legyel a legjobb, meg ha tudod is hogy vannak nalad jobbak, de erre torekszel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 20:38:18

@QUERCUS:
Ok. Értem:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 20:44:21

@soad1221:
A ráállás ás leállás a könnyebbik része.
A tolólap felőli oldalon leteszem a kanalt felemelem a tolólapot és elindulok hátra.
Viszont a kockázatvállalás a húzósabb része.
Vajon megtart e a partoldal vagy leomlik?
Alátettem a tolólapnak egy szegélykövet hogy nagyobb felületen terhelje de így is necces volt.
Az előzmény az hogy kiásattak egy gázárkot aztán kitalálták hogy kétszer olyan széles legyen. Vissza kellett állni kiszélesíteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 20:45:15

@Mirjam2:
Miért, milyen a hozzáállásod a munkához?

2015.03.03. 21:12:31

@diggerdriver: Nehezen tudom megfogalmazni... Eddig mindig arra torekedtem hogy jo legyek a munkamban, a leheto legjobb magamhoz kepest. Amit te irsz az egy uj dimenzio, tetszik ez a hozzaallas hogy 'a legjobb' akarsz lenni, meg ha objektiven tudod is hogy vannak nalad jobbak. Megprobalom egy par napig / hetig kiprobalni ezt.

A győzelem rózsája 2015.03.03. 23:38:04

@Mirjam2:

Az én munkához való hozzáállásom olyan hogy minél kevésbé fáradjak el.Nekem az egészségem az első, nem a büdös kapitalisták.

soad1221 2015.03.04. 09:54:40

@Mirjam2: megmondom őszintén, hogy én nem értem a különbséget a kettő között...
"a magamhoz képest" rész mennyiben változtatja a végeredményt, hiszen Te is azt mondod, hogy a magadból kihozható 100%-ot kiadd + nyilván feszegeted a határaid, hogy hol is van a 100 %, nem?
Amennyiben máshoz méred magad, nem teszel semmi többet, ott is a saját határaid fogják meghatározni az eredményt, és próbálod azokat feszegetni, hogy van-e még bennedd több...
Az, pedig hogy objektíven nézem és elfogadom, hogy a legjobb annak ellenére sem lehetek, hogy mindent megteszek ezért, az nem fogja befolyásolni a végeredményt - az pont az lesz amit ki tudok hozni magamból...
vagy nem? :)

puhacica 2015.03.04. 11:11:57

na pont ezert tudnek eletem vegeig vagni, mert jatszom. kirakos, kepekbol, fenyekbol, hangokbol, dallamokbol, feliratokbol. mikor elkezdem, fogalmam sincs, mi lesz belole. kozben alakul ki, az egyik reszlet hozza magaval a masikat, aztan egyszercsak ulok a tv elott es nezem, amit csinaltam. sokszor jatszottam olyat, hogy mennyi ido alatt tudok megcsinalni egy anyagot. versenyeztem magammal. :D remelem, leszek meg vago.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.04. 18:42:44

@puhacica: vagy vagokep.

(U, ez eleg rossz poen volt:-))

2015.03.04. 18:51:56

@puhacica: En is remelem hogy leszel meg, es minel elobb :)

puhacica 2015.03.04. 18:56:03

@~~Babette~~: marmint hogy leszek meg vagokep? mindannyiunk jol felfogott erdekeben az inkabb ne legyek. :D

@Mirjam2: amen! :)

2015.03.04. 19:01:06

@soad1221: Na ezt mondom, hogy nehez megfogalmazni :). Ezt szeretem a Digger posztjaiban, hogy ir egy egyszeru hetkoznapi dologrol, de olyan szemszogbol ami megvaltoztatja a perspektivamat. Megprobalom meg egyszer leirni mire gondoltam: pl. eddig ugy ereztem hogy egy kozepes angoltanar vagyok, nem tul jo, nem tul rossz, probaltam fejlodni magamhoz kepest. Mikor a posztot olvastam, elgondolkodtam azon hogy miert kene nekem megelegednem ezzel, miert ne torekedhetnek arra hogy igenis jo angoltanar legyek, 'a legjobb'? Persze objektiven vilagos hogy sosem leszek az, de miert ne torekedhetnek ra? Most ugy erzem hogy igenis megerdemelnek ennyit a diakjaim hogy legalabb megprobaljam, hogy ne elegedjek meg azzal hogy 'magamhoz kepest jo'.

SzZoole 2015.03.04. 20:21:00

@A győzelem rózsája: Te Balzs,elarulod,honnan jott az ujj nicked a ballatomi80?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.04. 20:37:52

@puhacica:
Leszel még vágó.
Majd beszervezünk egy csirkefeldolgozóba....
:)))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.04. 20:39:06

@Mirjam2:
Értem hogy mit mondasz és majd reagálok rá mikor megírom ennek a posztnak a kiegészítését.

macamuca [IHUN] 2015.03.04. 20:59:21

Ez nem jatek.
Ez szerelem.
Szenvedélyes (!!!!...) szerelem.
Es ez sokkal-de-sokkal tobb, mint a "csak" elvezeten alapuló jatek/hobbi.

A győzelem rózsája 2015.03.04. 22:27:32

@Zoole[uk]:

Hogyhogy honnan? Nem értem a kérdést.

SzZoole 2015.03.04. 22:44:42

@A győzelem rózsája: Melyik reszet nem erted?
Most Balazs a neved vagy Tomi?
Vagy megint meg probalsz ossze zavarni mindenkit.

A győzelem rózsája 2015.03.04. 22:58:26

@Zoole[uk]:

Balázs az igazi nevem. Ez a ballatomi csak egy fantomnév. Gyakran használok költői álneveket.

Inkább azt intézzétek el nekem hogy írhassak HÁ-ra.Hiányzik.Aláírásgyűjtés vagy ilyesmi.

SzZoole 2015.03.04. 23:07:43

@A győzelem rózsája: En mar mondtam neked,hogy engem egyatalan nem zavartal,sot szinesitetted az oldalt.Jokat rohogtem amikor bekoptel egyet a tyukudvarba es az eszetlen tyukok/kakasok ra ugrottak es ezer darabra probaltak cibalni.
Mit tudnek tenni?Zsaroljam meg HA-t,hogy nyilvanosagra hozom,hogy ki valojaban,ha nem enged vissza?
Ilyen aljasagot,meg en sem tennek meg,pedig en is tudok gatlastalan lenni.
Probalj meg masik nickel regisztralni,csak ne gyere mindig ezzel a nyugat kihasznalja a szegeny keleti melos dumaval,mert akkor megint ra jonnek ,hogy Te vagy a nick mogott.
Talaltal mar munkat?

A győzelem rózsája 2015.03.04. 23:13:51

@Zoole[uk]:

Úgy jobb lenne ha legalizálva lennék ott és nem mindig más nevekkel kéne bohóckodnom. Komolyan szóljatok már valamit az érdekemben! Megígérem hogy felhagyok a mantrával és csak érdemben szólok hozzá.

Nem találtam. Kilátástalanság van jelenleg.

SzZoole 2015.03.04. 23:21:30

@A győzelem rózsája: Balazs,ezt a HA-nak kell megigerned nem nekem.

A győzelem rózsája 2015.03.04. 23:23:10

@Zoole[uk]:

HA nem válaszol a leveleimre, múltkor is küldtem neki, nem válaszolt. Mindegy.

SzZoole 2015.03.04. 23:23:19

@A győzelem rózsája: Miert nem veszed fel a kapcsolatot a grill kocsis sracal?
Ott van Graz kornyeken.

A győzelem rózsája 2015.03.04. 23:24:27

@Zoole[uk]:

Jelenleg fetrengek mélydepressziósan delíriumban. Nem vagyok olyan állapotban hogy bármit is csináljak.

SzZoole 2015.03.04. 23:26:08

@A győzelem rózsája: Hasznalj morphint,az jobb,mint az a szar

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.04. 23:30:41

@Zoole[uk]:
A kender a legjobb.
Megfonva....
:))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.03.04. 23:32:32

@diggerdriver: miert akarod mindig,hogy szegeny fel kösse magat?:)))

A győzelem rózsája 2015.03.04. 23:49:48

@Zoole[uk]:

Lehet hogy hazamenetel lesz. Budapestre. Egyre inkább úgy vagyok vele hogy szegény otthon is lehetek.

soad1221 2015.03.05. 08:57:55

@A győzelem rózsája: az ugye megvan, hogy nem a mantra miatt tiltott ki... de mindegy is, szerintem ott már mindenki leírta, hogy mit gondol.
Ő meg döntött. Hát így... valaki egyet ért vele, vki nem.. Fogadd el, jobbat nem tehetsz. Ha írnánk neki, hogy de légyszi-légyszi szerinted megváltozna a véleménye?

Egyébként így van, gyere haza Bp-re, szegény, alkesz, depressziós itt is lehetsz. Sőt, itt igazán kiteljesedhet benned ez a műfaj :)

A győzelem rózsája 2015.03.05. 13:09:25

"A fővállalkozó bukott be, én az alvállalkozónak dolgozok és ő fizet rendesen. Remélem másik munkát is ad."

A dicső Londonban ahol elvileg pörög az építőipar...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.05. 15:47:35

@A győzelem rózsája:
Drága Anuszrózsám, ez csak ott fordulhat elő ahol építőipar VAN.
Csak akkor tud bedőlni egy fővállalkozó ha VANNAK fővállalkozók.
Ha nincs építőipar fővállalkozó sincs.Ott nincs minek bedőlni. Ott legfeljebb a családok dőlnek be munka hiányában.
Tudod ha 100fiatal fiúból 99 talál magának párt de egy balfasz nem az nem azt jelenti hogy nőhiány van.
Az azt jelenti hogy ott egyvalaki balfasz.
Ha bedől egy fővállalkozó az azt jelenti hogy ott VAN minek bedőlni de azért megjegyezném hogy fel sem merül hogy a melós ne legyen kifizetve.
Kapíse Anuszbarát?

SzZoole 2015.03.05. 16:28:28

@A győzelem rózsája: felakarod adni?
Tudod en ugy gondolom,hogy az erősek életben maradnak a gyengék meg elhulnak...
Tied a döntés életben maradsz vagy haza kullogsz vesztesként.....

SzZoole 2015.03.05. 16:32:14

@vityo641(AT): csak annak lehet segiteni aki hagyja hogy segítsenek rajta...
Egyébként mi az a depresszió???
Az en szótáramban nincs ilyen szó:)))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 16:40:55

@Zoole[uk]: Hat akkor egy csónakban evezünk... bar inkabb vitorlázni mennék...
Balázs!!!!
Tenyleg jelentkezz!!!
Kérdéseim vannak...

SzZoole 2015.03.05. 16:47:59

@vityo641(AT): A partrol valo horgaszast jobban preferalom:)))
Apr. 3.-an megyunk haza locsolodni,kar ,hogy Graz nem esik utba szivesen ettem volna abbol a gusztusos grrillezt csulokbol:)))

Nem fog jelentkezni ,en szivesen elbohockodok vele,ha idom engedi,de en meg most is azt mondom,hogy az egy fake nick es csak szorakozik mindenkivel.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 17:07:25

@Zoole[uk]: Szerintem én is tudom...
De mint Irod ...jo néha bohozkodni...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.05. 17:10:24

@A győzelem rózsája: menjel vissza az erdobe kiszelloztetni a fejed.

SzZoole 2015.03.05. 17:15:19

@A győzelem rózsája: Hol vagy Balazs,remelem munkat keresel!!!

SzZoole 2015.03.05. 17:21:06

@vityo641(AT): Egyebkent mikor szoktal nyitni?
Mert kb.5-6 korul szoktunk Passau-nal be menni Austriaba.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 17:27:11

@Zoole[uk]: Általában 8 korul vagyok a napi helyemen...
9 kor tudok csirkét adni...
De a csulokre varni kell mert az harom óráig sül , forog...
Itt tudsz megnezni...
Es azt is hogy hol vagyok...
Hendlvonhartel.com vagy face ugyan ez...
Es hazafelé...

SzZoole 2015.03.05. 17:55:17

@vityo641(AT): Vissza 10.-en penteken indulunk akkor lehet rola szo.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 19:18:08

@Zoole[uk]: Akkor nagy szeretettel várlak pénteken...
Akkor Grazban leszek ...
De az a2 autopalytol nem messze...
Husz perc hozzam... Kaja megint husz perc es lehet folytatni az utat...
Meg csomagolni is tudok az utra...

SzZoole 2015.03.05. 19:21:05

@vityo641(AT): Ok,addig Meg ugy is beszelunk.
Grazban hol pontosan?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.05. 19:23:05

@Zoole[uk]:
Én a helyedben élnék a lehetőséggel.
Nemcsak a kaja miatt, de szerintem Vitya jó arc...

A győzelem rózsája 2015.03.05. 19:28:52

@diggerdriver:

Nagyon balkáni amit leírtál Határátkelőn az esetről...ez is a Nyugat...szánalmas...mindegy..a pénz felfelé csurog...a szerencsétlen munkásokkal éhbérért megcsináltatnak mindent, a felső réteg meg lefölözi a hasznot.A dal mindenhol ugyanaz.

SzZoole 2015.03.05. 19:30:46

@diggerdriver: Lehet,hogy elni kene vele,csak tudod a mi kis szereny bevetelunkbol minden egyes filler ki van szamolva az utra es nem tudom mennyire lenne ez megterhelo a vissza utat tekintvePlusz kilometer es csulok sokat kivenne a zsebembol es nem biztos hogy eleg lenne a penzem vissza fele.Ha estleg Viktor allna az uzemanyag koltseget a plusz kilometere es nem kellene fizetni a csulokert akkor biztos hogy elmennenk:)))

SzZoole 2015.03.05. 19:34:30

@A győzelem rózsája: Balazs,lenne kedved talakozni velunk 10.-en delutan a Viktor sutodejenel?
De komolyan.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 19:38:55

@Zoole[uk]: ha péntek akkor
Ragnitz str 148
Ragnitz Caffe, es Penny markt mellett...

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 19:40:23

@diggerdriver: ez azért galád dolog...
ismeretlenül igy dicsergetni...
sokba lessz ez nekem... (csakk viccc volt..(bocsi Zoole))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.05. 19:40:43

@Zoole[uk]:
Namenjteapicsába:)))))))))))))))))))))))))))))))))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 19:42:25

@Zoole[uk]: ertem én...
probálsz jó alkupozicioba kerülni...
hát akkor hajrá...

SzZoole 2015.03.05. 19:42:47

@vityo641(AT): Mar csak Balzst kene ra beszelni hogy jojjon el

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.05. 19:45:01

@A győzelem rózsája:
Igen igazad van...
A magyarországi gyakorlatot kellett volna követniük.
Körbetartozást nyújtani mint a rétestésztát és a végén fizetés nélkül hazaküldeni a melóst.
Tudod mint a Megyeri híd építésénél.
Hülyék ezek az angolok hogy nem így csinálják.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 19:46:43

@Zoole[uk]:
hát... én már tettem egy pár ajánlatot...
ami a röhej hogy tényleg lenne egy csomo kérdésem felé...
de amikor ezt meghallja... elmenekül...
látod digger nem is biztos hogy olyan jó arc vagyok...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.05. 19:49:08

@vityo641(AT):
Vigyázz már növeszti a pajeszát.
Múltkor is fekete kaftánban fogadott mikor mentem hozzájuk és maceszgombóc leves volt...
Akkor még nem gyanakodtam:))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.05. 19:49:59

@vityo641(AT): megdumálom az emberemet, hogy egyszer elmegyünk, végülis Graz csak 130 km innen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.05. 19:50:50

@vityo641(AT):
Most hogy mondod...
Aki dolgozik és másnak is segíteni akar dolgozni az csak rossz arc lehet...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 19:52:19

@~~Babette~~: akkor szervezhetünk egy komplett nagy társasági találkát is...
tudod van a focipályánál egy kantin amit csinálunk a családdal...
a többit a fantáziádra... fantáziátokra bizom...

SzZoole 2015.03.05. 19:53:42

@vityo641(AT): Megneztem a map-on az kb. 6 ora ut Nyiregyhazarol indulva,ha 6 utan ernenk oda megvarnal?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 19:53:45

@diggerdriver: persze...
ezt jól látod...
biztos én is ki akarom majd zsákmányolni...

A győzelem rózsája 2015.03.05. 19:54:57

@Zoole[uk]:

Lehet hogy lenne. De mit szeretnétek tőlem?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 19:55:21

@Zoole[uk]:
én általában reggel nyolctól... este hatig dolgozom, vagyok nyitva...
de ha titeket kell várnom lehet az este 10 is...

SzZoole 2015.03.05. 19:56:12

@~~Babette~~: Mi lenne ha aprilis 10.-en mennetek Ti is,igy Te lathatsz egy rossz arcot en meg lathatnak egy balyos kis pofit:)))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 19:57:06

@A győzelem rózsája:
gyere oda...
elmondom...
de már csak ott...
eddig müködött volna a telefon is (mert ha jól emlákszem megadtam Neked)... de most már nem játszik...
gyere személyesen...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.05. 19:57:29

@vityo641(AT):
Egy úr vagy.
Ilyen úrtól kaptam a buszon bolhát de egy úr vagy:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.05. 19:57:58

@Zoole[uk]:

hozhatod magaddal hintát nyíregyről. vagy hol is lakik az eredeti személyisége.;P

SzZoole 2015.03.05. 19:58:17

@A győzelem rózsája: Igy hitelesitheted magad,hogy nem fake a nicked es tenyleg Te vagy

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.05. 19:58:33

@vityo641(AT): az mekkora lenne:))))

hogy megy most a pályadíj arrafelé?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 19:58:53

@Zoole[uk]: köszönöm ...
még soha sem mondták rám hogy bájos a pofim...
(bocsi Babette!!!!!)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 20:00:49

@diggerdriver:
tölem nem bolhát kapsz...
nagyobb állatra gondoltam...

kéretik nem félre érteni... de ha igen az sem rossz...

SzZoole 2015.03.05. 20:00:55

@~~Babette~~: Hinta Grazban lakik.
A rossz arcot magamra ertettem,tudod kopasz napszemuveges sok tetovalas es nagy auto,de erted Te mire gondolk

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 20:02:35

@~~Babette~~:
szerintem olyan 8 E körül van a vignetta (heti bocs 10 napos)
de pály nélül is tudtok jönni a ( uton szentgotthárd felöl... tán egy orával hosszabb...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.05. 20:02:48

@Zoole[uk]: szerintem meg kelet-magyarországon dörmög az erdőben.

SzZoole 2015.03.05. 20:02:55

@vityo641(AT): Hat,igazsag szerint Babettere gondoltam:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.05. 20:03:48

@vityo641(AT): ja hát akkor azt mindenképpen kikerülném, többe lenne, mint a benzin

SzZoole 2015.03.05. 20:04:01

@~~Babette~~: Eredetileg borsodi hinta,legalabb is azt irta

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 20:07:19

@~~Babette~~:
Akkor gyertek körmend, gotthárd felé...
és utánna meg Fürstenfeld...
onnan megy tényleg csak fél óra..
ha jöttök pontos leirást küldök...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.05. 20:12:28

@vityo641(AT): hát mindenképpen körmend felé érdemes, a 8-as csak 4 km tőlünk, ésmost újították fel.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 20:18:47

@~~Babette~~:
jánosháza, kám környekén laktok?
bár nem akarok személyeskedni...
de ha már a bájos pofi is szóba került...
?????

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 20:22:23

@~~Babette~~:
off.
hol tudom a kommentelénél a komment szövegének a betütipusát átállitani???

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 20:35:49

köszönöm a ma esti társaságotokat...
feldobtátok az estémet...
jó éjszakát mindekinek..

SzZoole 2015.03.05. 20:54:38

@~~Babette~~: Na benne vagy az aprilis 10.-ben?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 20:57:02

@Zoole[uk]:
A munka nekem sem hivatás , mint Digger írta...
Nekem hobby...
Es holnap is van egy jo kis hobbys napom...
Tudod ragnitz str. 148.

SzZoole 2015.03.05. 21:00:09

@vityo641(AT): Ezzel en is igy vagyok es meg penzt is keresk vele,ami nem elhanyagolando :)))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.03.05. 21:18:14

@Zoole[uk]: Csak ismételni tudom magam...
Azt hiszem mi egy húron pendülünk...
Most aztán mar nagyon varom a 10i bulit...
Jó éjt...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.05. 21:19:57

@Zoole[uk]: ezt nem tudom ennyire elore megmondani, megnem is egyedul dontok.

SzZoole 2015.03.05. 22:02:06

@~~Babette~~: Merlegeld azt,hogy talalkozhatsz velem:)))

tzh 2015.03.22. 00:00:45

"A kisgépek végzik az igazán precíz, nagyon odafigyelős munkákat."

Ez így is van, a jó gépkezelő pedig valóságos művésznek számít a szememben. Két egyetemi szemeszter közötti nyáron, első munkámnál volt, hogy egy vasbeton akna munkagödrének ásásakor a később kiváltandó régi beton szennyvízvezetéket kellet már feltárni, de nem tudta senki megmondani, pontosan milyen mélyen van fél méteres pontosságon belül (sehol nem volt meg ez az infó, de ez külön bejegyzést megérne máshol), és amikor kb 5-10 cm-t kértem, a gépkezelő annyit is szedett ki, pedig már nem is láthatta a markolókanalat a gödör peremétől.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 17:44:44

@tzh:
Igen, az megérne egy külön bekezdést hogy milyen sokszor kell vakon dolgoznunk.
Van amikor felállok és előre kihajolva az ablakon dolgozok, meg van mikor csak megérzésre.
Ha kérem akkor mutogat valaki de ahhoz is tehetség kell. Jó mutogató ember ritka.

tzh 2015.03.23. 00:48:22

A mutogatás is érdekes művészet, nem csak ilyen esetben.
Ugyanezen említett munkaterületen 4. héten értem el kitőzőként, hogy a művezetők fél mm (!!!) pontossággal tudtak jelülni, mérőrudat, stb-t tartani jelzésemre.
De előzőleg az első két hét ara ment el, hogy nekem nem cm a unit, hanem mm, vagy 0,1mm ;)

tzh 2015.03.23. 00:50:01

@tzh: Bocsánat, a mérőrúdmozgatás csak fél cm pontossággal ment, a jelölés volt mm szinten.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.23. 01:17:03

@diggerdriver: Valami tükröt odarakni nem lehet ilyenkor?Vagy ez hülyeség? :D

Egy korábbi kérdésre meg: a munkához úgy kell hozzáállni, hogy más is hozzáférjen.Illetve: ha nekem munkakedvem támad, akkor leülök egy kis sarokba és addig várakozok, amíg el nem múlik...
:-))))))))
Érdekes, hogy Hinta itt is megjelent.Vajon komolyan beszél, vagy csak szivat megint mindenkit...?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.23. 21:48:42

@tzh:
Itt a forgólézert használják milliméter pontosan.
Egyébként mi megtanultunk milliméter pontossággal dolgozni mert a csatornázásban az ideális lejtés 3-5% ami 3-5milliméter méterenként.
Házalap szedésnél elég a centiméter pontosság.

tzh 2015.03.30. 23:52:40

@diggerdriver: Persze, azt mindenhol, de előtte valakinek ki kell tűznie azokat a pontokat, amikhez a lézert igazítják. Legalább mm pontosan.
Nekem nem sok közöm volt ehhez a forgólézerhez, mert mindig egyedi kitűzéssel foglalkoztam, ami után jöhetett esetenként ez a kütyü. Már amikor volt, utolsó magyarországi munkahelyemen például senkinek, na ott ment minden manuál.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.30. 23:59:07

@tzh:
Magyarországon nem találkoztam forgólézerrel csak itt.
Otthon teodolit volt meg mérőléc.
A csövet milliméterpontosan kellett fektetni hiszen egyrészt a befogadó szint adott volt másrészt a munka végén jöttek a geodéták mindent megmérni és a megvalósulási rajzra átvezetni.

tzh 2015.03.31. 01:06:45

@diggerdriver: A geodéták se tökéletesek, találkoztam már olyan esettel, hogy 10 cm-es léptékben voltak képesek eltéveszteni a kitűzést :) Az a fránya emberi tényező, de hát "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik".
Az eleinte alapból csak cm-ben gondolkodni volt képes művezetőkkel épp csatorna fektetésnél sikerült elérni, hogy fél mm pontossággal állítsuk be a szintet.

tzh 2015.03.31. 01:23:51

"Érdekes adalék hogy a Budapesti közműszolgáltatók nem cserélnek adatot egymással. Egy csatorna törésnél a javítást irányító embernek semmilyen információja nincs hogy hol mennek a Gázművek csövei vagy az elektromos kábelek. Csak a saját hálózatát ismeri, és senkinek nem jutott még eszébe hogy ki kéne ezeket cserélni egymás között mert akkor nagyságrendekkel kevesebb közműrongálás történne."

Hasonló előzménye volt annak, amikor alaptest munkaködör kiásásnál egyszer csak feltört a gejzír olyan 4 emelet magasra, mert egy meglévő nyomás alatt lévő tüzivíz vezeték lemaradt minden tervről, és sikerült az útjába tervezni az egyik pilléralapot. Sosem felejtem el, ahogy körbeállta legalább három magas beosztású főnök innen-onnan tanácstalanul, hogy "Mi ez?" Utólag megtaláltam magánszorgalomból utánakeresgélve vagy 5 különböző közmű helyszínrajzon, úgy mellékesen jó halványan feltüntetve.
Ugyanitt, a távolabb létesített, fentebb már említett munkagödör oldalában hirtelen felbukkant "valami hengeres fémes felület oldala hosszában, amiről meg kiderült, hogy nagynyomású gázvezeték, és ha csak nagyon kicsit véletlenül odébb megy a markolókanál...
A "véletlent" szó szerint kell érteni, mert ez vezeték se volt megemlítve sehol.

Ha már a szakma szépségei :) sajnos, ezekről sohasem készült fotó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.31. 21:55:24

@tzh:
Tudod ha megtalálok 15 közművet ami nem volt a terven azt természetesnek veszik, de ha egyet eltépek azért lebasznak.
Ez van.
süti beállítások módosítása