HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Forr a nagy szittya szar, jájj (2024.03.21. 22:44) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Nézek mint a moziban.

2015.10.04. 17:29 diggerdriver

Gyerekkorom  a tévézés hőskorára esett. Arra az időszakra mikor a szomszédok még átjártak tévét nézni. Nekünk egy fekete-fehér Munkácsi televíziónk volt, amit apánk még a hatvanas évek végén vett. Emlékszem feküdtünk a nagy családi rekamién, körbe meg a szomszédok ültek és néztük a tévét. Akkor még egy csatorna volt és hétfőn adásszünet.  A focimeccseket úgy néztük hogy a tévé lehalkítva és a tetejére tett Sokol rádión Szepesi kommentárját hallgattuk.. Abban az időben a magyar tévé amerikai nehézsúlyú bokszvilágbajnoki döntőket is  közvetített. Máig emlékszem mekkora durranás volt az Ali-Fraizer meccs.

Legendás sorozatok mentek akkoriban. Szó szerint kiürültek az utcák mikor egy népszerű sorozatot adtak. Forsyte Saga, Daktari, Bell, kicsit később a Gazdag ember szegény ember, a Hosszú forró nyár, vagy a Jugoszláv partizánfilm az Amerre a vaddisznók járnak. Aztán a mindenki kedvence az Onedin család.

Falunkban mozi is volt. Tizenkilenc sor ülőhely, és az 1-9. sorig tartott a cigánypáholy ahova csak a romák ültek. Ez íratlan törvény volt. Én a feliratos filmeket szerettem mert akkor nem zavart a hangoskodásuk.

 Iskolából néha áthajtottak minket megnézni a Timúr és csapatát, vagy egyéb szovjet háborús filmet aminek közös sablonja volt hogy Szása a megmaradt pisztolyával legyőzi a Hetedik német dandárt. Akkor még nem tudtuk hogy az amerikaiak ugyanezt megcsinálják, csak ott a főhőst Rambónak hívják és egyedül megnyeri a vietnámi háborút.

Egészen fiatal koromtól moziba járó voltam. Heti három filmet vetítettek úgy hogy egy film két napig volt műsoron és szerda volt a szünnap.  A jegy olcsó volt én pedig mindegy mit vetítettek ott voltam.

Emlékszem talán tíz éves lehettem mikor elhozták a Pillangó című filmet. Hatalmas esemény volt szinte az egész falu ott volt. A jegyár úgy volt kiírva hogy dupla helyár duplán. Tizennyolc éven felüli film volt engem a bátyám vitt be.

A mi korosztályunk a mozin nőtt fel. Talán onnan ered sajátos filmnézési szokásom amire a feleségem azt szokta mondani hogy te azért nézel filmet hogy a hibákat meglásd benne. Pedig ez nem így van, sőt pont ellenkezőleg én teljesen beleélem magam egy filmbe viszont azonnal kizökkent egy életszerűtlen  rendezői megoldás vagy csapnivaló színészi alakítás. Nekem számít az hogy elhiggyem hogy a színész az az akit játszik.

Nekem a filmművészet Európa, a filmgyártás Amerika. Pontosabban Hollywood.

Mindettől függetlenül leszögezném hogy nem szeretem a művészfilmeket meg az úgynevezett kultuszfilmeket. Nem nézek erőszakos vagy túlságosan naturalisztikusan ábrázolt filmeket. A horrorfilmtől irtózom bár szeretem  Hitchcock-ot. Ő az egyetlen aki a feszültségkeltést dramaturgiai eszközökkel éri el és nem háromhordó művérrel.Kevesen tudják hogy volt magyar horrorfilm is, Márkus László főszereplésével.

Nem nézek holokauszt filmeket. Az emberi szenvedés nekem túl megrázó.

Nagy kedvencem Jirzi Menzel de az ő kultfilmjét, a Szigorúan ellenőrzött vonatokat sem tudtam megnézni.

Mi az ami nekem „A” film?

Az első helyen nálam a Sörgyári capriccio van. Számomra az a plafon. A humora, a jellemábrázolása a boldog békeidők bemutatása mind mind telitalálat. Hibátlan.

A második helyen Tornatore filmje a Cinema Paradiso áll. Philippe Noiret egy zseniális színész.  Az egész film egy könnyed hangvitelű olasz történet egy kisváros életéről de a vége könnyeket fakasztó dráma. Az a film amelyik befészkeli magát az ember agyába és napok múlva is visszagondol rá.

A harmadik egy magyar alkotás a nagy klasszikus, a Sose halunk meg.  A zene, a történet, a játék minden képzeletet felülmúlóan parádés. Tudjuk azt hogy Latinovits húsleves evős jelenete a Szindbádban a filmtörténet egyik csúcspontja. Nem lehet felülmúlni. Felérni hozzá viszont lehet. Szabados Misi krémes evős jelenete valami elementáris alakítás. Ez a fiatal fiú méltó társa Koltainak. Egy percig sem jut eszünkbe hogy a Nagy Öreg lejátszaná a színről. Minden szereplő zseniálisat alakít benne, kivéve egyet de azt nem árulom el hogy ki.

Ennél a három filmnél nekem nem létezik jobb. Számomra ez a mérce.

Néhány szót még Menzelről. Az általam legtöbbször megnézett film az egy Menzel film, az Én kis falum. Egy cseh falu élete a szocialista tervgazdálkodás korában. A főszereplőt a félkegyelmű Otik-ot a magyar Bán János alakítja. Nem tudom hogy valóban így van vagy sem de azt látom hogy a szellemi fogyatékos embert a z egyik legnehezebb színészi feladat megformálni. Csak a legnagyobbak tudják, lásd Dustin Hoffman(Esőember) Robert de Niro(Ébredések) Tom Hanks(Forest Gump).  Bán János legalább olyan döbbenetesen hiteles alakítást nyújtott mint az előbb említett színészóriások. (Epres Attila is briliáns alakitásban hozta Diggerdrájver figuráját:)))))))))))))))))))))))))))).

Ha már a fogyatékosságnál tartunk, érdemes megemlíteni hogy a másik nagy kihívás a vak embert eljátszani. A vakoknak van egy jellegzetes fejtartásuk, mozgásbeli sajátosságuk amit nehéz ugyanúgy előadni.  A Nő illata című filmben Vittorio Gassman abszolút hitelesen játssza a vakot. Elhiszem neki hogy vak. Így kell ezt csinálni. Később az amcsik leforgatták a Nő Illata-nak  a hollywoodi  változatát az Asszony illatát, Al Pacínóval a főszerepben. Pacino valami elképesztően csapnivaló teljesítményt nyújt. Olyan hiteltelen hogy azt sem hiszem el neki hogy színész nem hogy vak. Egy katasztrófa a film. Betetőzésként Oscar díjat kapott érte.

Ha már Oscar díj…

A franciák megcsinálták a Cyrano de Bergerac-ot  Depardieu-val a főszerepben. Több Oscar jelölés között jelölték a külföldi filmek kategóriájában a legjobb férfi alakítás díjára. Nem kapta meg. Jogosan. Depardieu fantasztikus alakítást nyújt mégsem kapta meg, mert a rendező egy olyan kapitális hibát vét hogy az megbocsáthatatlan. A film csúcspontja a halálosan sebzett Cyranó nagymonológja… Depardieu sziporkázik. Nála parádésabb csak Bubik István magyar szinkronja ami önmagában Oscart érdemel. Mégis mi a baj? Az hogy az egész nagymonológ alatt a főhős arca árnyékban van és semmi nem látszik belőle. Hogy követhet el egy rendező ekkora szarvashibát? Elvette a lényeget. Elvette a színész arcát, elvette a játékát.

Ha már a franciák…

Színészóriásokat adtak a világnak. Felsorolni is nehéz a kiválóságokat. Kettőt emelnék ki közülük pontosabban egyet. A két francia szépfiút Alain Delont és Belmondót. Nem tartottam őket túlságosan nagyra, Alain Delont a többi nagysághoz képest most is csak középszerűnek ismerem el. Így voltam Belmondóval is. Van nálam egy színész kategória akit csak úgy hívok hogy a „színész aki csak néz”.  Számtalan ilyen van pláne az amerikaiak között. Charles Bronson, Clint Eastwood, Kevin Costner,  stb… Ugye érthető mire gondolok? Ez nem jelenti azt hogy nem jó színészek csak rájuksütöttek egy pózt ami végigkíséri őket filmről filmre. Belmondó tökéletesen hozza ezt a figurát a Profi-ban. Aztán láttam a Nyomorultak huszadik századba ültetett feldolgozását vele. A legnagyobbak közé emelkedett fel. Megrendítő játékkal hozta Jean Valjeant  akinek figurája teljesen egyedi megvilágításba kerül a múlt század díszletei között. Belmondó megmutatta hogy helye van a nagyok között.

Közben míg ezt írom eszembe jutott egy másik Nyomorultak filmfeldolgozás.  Abban, nem Jean Valjean-ra van kihegyezve a történet hanem Javier felügyelőre. Nagy kedvencem Anthony Perkins alakítja aki a könyörtelen kopó emberi oldalát hangsúlyozza ki. A meghasonlott emberét aki nem képes befejezni élete célját és ezért a halált választja. Vagy harminc éve láttam a filmet de még ma is emlékszem rá.

Az olasz film…

Az olasz film maradéktalanul hozza az olasz életérzést.  Erre Vittorio de Sica filmjei a legjobb példák. Vagy a Csúfak és gonoszak cigánytábora Nino Manfredivel.  Előrebocsátom hogy Fellini filmjeit nem szeretem mégis van egy ami kedvencem. Az Amarcord egy fantasztikusan jó film.  Aztán Dino Risi filmje a Fehér telefonok.  Mindegyikben jelen van a mediterrán életigenlés az élj a mának életstílus. Ugyanakkor mégsem tekinthetők vígjátéknak ezek a filmek. Mindegyiknek van egy mélyebb mondanivalója, egy vezérfonalként végig jelen lévő, nehezen megfogalmazható üzenete ami a könnyedség mögül is kisugárzik.

A német film…

Jelentem a németek is tudnak filmet csinálni. Nem olyat, nem úgy mint a magyarok, a franciák, a csehek vagy az olaszok de azért akad jó német film. A Bukás-Hitler utolsó napjai, vagy a Sztálingrád kiváló filmek első osztályú színészi játékkal.

Holywood…

A nagy. A nagyon nagy. A szuperlatívusz. Csak nem nekem. A fél kezemen meg tudnám számolni hány  Hollywoodi filmet tartok jó filmnek. Amilyen kiváló színészeik vannak olyan szar filmjeik.  Például az általam csak „meg tudod csinálni” filmeknek nevezett propaganda borzadványok. Amikor a főhős élete legnagyobb feladata előtt áll és elhangzik a bűvös mondat, „meg tudod csinálni”. És megcsinálja.  Nabazdmeg. Hurrá. Behányok tőlük. Másik kategória a nyomoz a…Nyomoz a nyomozó, az ügyvéd, az újságíró, a gazdag szépfiú, a háziasszony, a kórboncnok, a nyugdíjas néni, A tisztaságmániás agglegény a … a… a…tököm tudja még ki mindenki .

  Van jónéhány kiváló színészük, ugyanakkor százszor annyi senkiházi vízhordó is akikből szupersztárt csinálnak. A jó színészeik viszont nagyon jók. Az öreg bölények mint Jack Nicholson, Dustin Hoffman, Robert de Niro soha nem okoznak csalódást. a fiatal generációból említésre érdemes Leonardó di Caprio aki ki tudott lépni a Titanic  árnyékából és kiváló színészi játékot prezentál bármilyen filmben.

Nagy csalódás viszont Hugh Grant. Láttam egy korai filmjét(Viszontlátásra). Akkor megjósoltam hogy nagy színész lesz belőle. Sajnos beskatulyázták egy szerencsétlen nyökögő angol szerepébe és azóta sem tud kilépni belőle. Kár érte.

Viszont nagy kedvenc Robert Downey jr aki mikor eljátszotta Chaplint megmutatta kimagasló tehetségét. Az életrajzi filmek egyébként is veszélyes területek. többnyire ismerjük az eredetit és óhatatlanul összehasonlítunk. Robert Downey jr Chaplinje, Ben Kingsley Gandhija, Gary Olbman Beethovenje(Halhatatlan kedves) mind rendkívül jól megformált hiteles jellemábrázolás.

Szerencsére a Hollywoodi szépfiúk közül sokan nyújtanak kiváló színészi játékot.  Brad Pitt zseniális a Szenvedélyek viharában, (ebből a filmből kiemelném Anthony Hopkins, szélütött öregember alakítását ami a színészi profizmus egyik csúcsa).  Vagy egy korai filmjében a Folyó szeli ketté-ben. Ez utóbbi film nagy kedvencem az egyik olyan amerikai film amit jónak tartok.

Aztán vannak azok a hollywoodi filmek ahol a színészek párba állítása rosszul sikerült. Tom Cruise-t lesöpri a színről Dustin hoffman az Esőemberben. Az egyik legszembetűnőbb különbség a Gladiátor című filmben van. Russel Crowe jó színész. Bizonyította ezt az Egy csodálatos elmében és még több alkotásban. Viszont a Gladiátorban  Joaquin Phoenix egyszerűen lemosta a színről. Megalázóan lejátszotta. Miatta néztem meg a Nyughatatlant ami Johnny Cash önéletrajzi filmje. Phoenix nem okoz csalódást, briliáns színész. A legszembetűnőbb különbség viszont talán a Menni vagy meghalni-ban van Gene Hackman és Terence Hill között. Hackman  a földbe tiporta Hillt. Iszonyatos volt látni amint Hill erőlködik hogy felérjen oda ahová esélye sem volt feljutni.

Említést tennék még Peter Falkról. Ugyan mi jobbára Colombóként ismerjük mégis rengeteg filmben játszott de a Viharos vakációban egészen fantasztikus alakítást nyújtott.

Néhány szó essen a nőkről is.

Shirley MacLaine a Becéző szavakban, Júlia Roberts az Erin Brockovichban, Meriyl Streep a Távol Afrikátólban, Hilary Swank a Millió dolláros bébiben, és még sokan mások egyenrangú partnerei a férfiaknak.

Lehetne még sok jót és rosszat mondani a holywoodi filmekről, de egy ilyen posztban lehetetlen széleskörűen tárgyalni az amerikai filmgyártást.

A magyar film dicsérete…

A magyar filmről, a magyar színészi garnitúráról csak felsőfokokban lehet beszélni. Soha nem volt ilyen rendkívül sok kiváló színészből álló művészgárdája Magyarországnak mint jelenleg. MINDEN, hangsúlyoznám MINDEN korosztályban.

Kiváló magyar filmek vannak az Eldorádótól a Swing-ig , Az Üvegtigristől a Valami Amerika-ig, és még nem említettem olyan klasszikusokat mint az Indul a bakterház vagy a Csapd le csacsi.

Az Eldorádóban Eperjes fergetegeset alakít, vagy másik nagy kedvencem Gáspár Sándor a Csocsó avagy éljen Május elsejében valami elképesztően elementáris alakítást nyújt.

Kern és Eszenyi a Sztracsatellában egészen kiváló. A Swing négy női főszereplője lubickol a szerepben. Pogány Judit az Eldorádóban, a Sose halunk megben, a Csinibabában briliáns alakítást nyújt. Valami elemi erő árad belőle olyan szelídséggel párosulva ami teljesen egyedivé teszi az alakításait.

Az utóbbi évek magyar filmjeinél feltűnt egy  dramaturgiai, rendezői, operatőri(nem kívánt rész törlendő) fogás amit csak ilyen kiváló színészekkel engedhetnek meg maguknak az alkotók. A filmekben rengeteg az arcra fókuszáló nagytotál. Amikor egy mozivásznat egy ember arca tölt be ott a legapróbb rezdüléseknek is helyén kell lenni. Ezt csak elsőrangú színészekkel lehet megengedni.

Léteznek rossz magyar filmek is. az egyik a Júlianus Barát. Egy utazó vagy utazók életéről nem lehet úgy filmet csinálni hogy a játékidő legnagyobb része az utazásra való felkészülés és maga az utazás időben és térben jelentéktelen epizóddá silányul.

Hasonló melléfogás a Honfoglalás is. Mindkettő alkotásról ordít a pénzhiány. Hogy ez azért volt hogy a húzónevekként bevett amúgy kiváló olasz színészeket jól meg kellett fizetni vagy egyéb okokból az nem lényeges.

Itt kérek elnézést a többi kiváló színésztől és színésznőtől akik szintén megérdemelték volna hogy megemlítsem a nevüket de már így is elég hosszúra nyúlt ez a poszt és lássuk be hogy végeláthatatlanul lehetne sorolni a kiváló filmek, kiváló alakítások sorát.

Nem vagyok filmkritikus és nem értek  a filmművészethez. Igazi kontár vagyok a témában. Mindent amit leírtam az én szubjektív véleményemként kell kezelni. Én így látom, természetesen másoknak más a véleménye.

Köszönöm hogy elolvastátok.

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr37890536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giddy Lamb 2015.10.04. 18:03:50

Sorstalanság, Hídember, Antal Nimród és Mundruczó filmek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.04. 18:06:34

@Giddy Lamb:
A Sorstalanságot nem láttam mert holokauszt film. A hídember tetszett, kár hogy politikai címkét ragasztottak rá.
A Napfény íze viszont az egyik legjobb magyar film.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.04. 18:09:48

@Giddy Lamb:
Nem vagyok képben japán filmekkel bár láttam néhány Kuroszava filmet.
A Derszu Uzala nekem az egyik ikon.

Giddy Lamb 2015.10.04. 19:09:17

@diggerdriver: "A Napfény íze viszont az egyik legjobb magyar film."

Nekem is nagyon tetszett, de magyarnak azért nem nevezném, apropó Ralph Fiennesről eszembe jutott a Schindler listája, amit bűn kihagyni csak azért mert holokauszt film. A Saul fiát sem fogod uezért megnézni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.04. 19:11:52

@Giddy Lamb:
Nem.
Nem érted. Nem az a bajom hogy holokauszt film hanem nekem túl megrázó. Egy véresebb krimit sem nézek meg.

Giddy Lamb 2015.10.04. 19:28:14

@diggerdriver: megrázóbb mint amikor saját kezeddel szúrsz le egy disznót? Ha választani kellene, hogy öljek-e vagy végignézzem uazt az ölést én az utóbbit választanám, inkább ne egyek többé hurkát-kolbászt...
Vannak dolgok az életben, amivel szembe kell nézni előbb-utóbb...
Én jártam már Dachauban és sokszor mentem keresztül Oświęcimen, még nem volt elég erőm hozzá, hogy azt a lágert is megnézzem, de tudom, hogy előbb utóbb meg fogom nézni, pedig nem vágyom rá egyáltalán.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.04. 19:33:11

@Giddy Lamb:
Az is megrázó, írtam is róla milyen nehéz viszont elkerülhetetlen.
Miért kell szembenézni vele?
Egy fél könyvtárnyi anyagot elovastam már a 2. világháborúról és a holokausztról. Nekem az elég volt.

Giddy Lamb 2015.10.04. 19:58:22

@diggerdriver: Azért hoztam fel példának, mert olvastam.
Az elkerülhetetlen elég erős kifejezés egy disznóölésre, az én nagyapámnál is böllér vágta le a disznót. Ha mégis elkerülhetetlennek érzed, hogy a saját disznódat Te öld meg, akkor nem gondolod, hogy a történelem egyik legaljasabb szisztematikus népirtását is saját szemeddel kéne megtapasztalni?
Azt gondolom, hogy az embernek szembe kell néznie a félelmeivel, hogy túlléphessen rajtuk, ezáltal jobban megismerje önmagát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.04. 20:01:56

@Giddy Lamb:
Nem érted a különbséget. Könyvben vagy személyesen szívesen elolvasom vagy látom.
A film más.
A filmben ott vagy AKKOR. Részese vagy a történetnek.
Az hogy ismerem és tudom mi történt nem jelenti azt hogy át akarom élni.

©________ 2015.10.04. 21:53:15

Magyar filmek:
A Liza a rokatunder
Megnezed, es ugy tunik, a magyar film kepes lenne feltamadni....

soad1221 2015.10.05. 11:39:37

@Giddy Lamb: Igen, Antal Nimród nagy tehetség... :)

soad1221 2015.10.05. 11:44:16

Ja és a posztra: öröm volt látni, hogy DiCaprio nem csak nekem egy nagy meglepetés.. az egyik legnagyobb ripacs volt egy időben, aztán találkozott Scorsese-vel... :)

soad1221 2015.10.05. 11:45:20

Digger: francia filmeknél nem ártott volna megemlíteni Jean Reno-t.. :)

Giddy Lamb 2015.10.05. 12:06:02

@soad1221: Marion Cotillardot inkább:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.05. 14:03:28

@soad1221: @Giddy Lamb:
Ó felsorolni sem lehetne mennyi név maradt ki.
Mindenkinek más a prioritás mindenki mást lát nagyszerűnek, mindenkinek más az ízlése.

soad1221 2015.10.05. 16:43:32

@diggerdriver: nem kérdés... :) hiába is sorolnám, tuti kihagynék vkit a listámból...

rezsöatya 2015.10.05. 18:41:02

Bazzeg Digger, hasznalj tuzfalat, virusirtot, akarmit, de legjobb, ha torolsz az ismeroseid kozul, nem eloszor kapok "toled" spamet!

s22.postimg.org/3txzbuv5d/Screenshot_2015_10_05_11_44_41.png

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.05. 18:55:18

@rezsöatya:
Ne reklamálj, én tőled minden nap kaptam levélszemetet anno...
:)))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2015.10.05. 19:38:11

Ezt jó volt olvasni, Digger.

Furos 2015.10.05. 19:59:23

Van a mi kis varosunkaban egy druszad a Horvath Jani.
betevedtunk a szabadsag filmszinhazba egy esos napon, khm.. "elazva" aztan a Jani elszenderedett az elso sorban. Valami western film volt musoron, ez az allat meg felebredt egy jelenetnel ahol a lovak a kamera fele vagtaztak !
Jancsinak se kellett tobb, felugrott es eluvoltotte magat, hogy emberek fussatok mert jonnek a lovak!!!
Azota csak ugy hivjak a faluban hogy LOVAS :)

rezsöatya 2015.10.05. 20:07:00

@diggerdriver: ne hazudj mar megint, tolem biztos nem, en ugyanis ERTEK a szamitastechnikahoz (valamint nem nezegetek szexoldalakat!) :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.05. 20:23:36

@rezsöatya: Bocsánat hogy a blogodat levélszemétnek tituláltam.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.05. 20:24:17

@Furos:
Egyse normális akit így hívnak...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.05. 20:27:37

@Furos:
Erről a lovasról jut eszembe...
Volt az én kisfalumban egy család. Az apa velem együtt dolgozott, kiváló ember azóta is jóbarátom.
Lovas a vezetékneve.
Történt hogy a fia beállt rendőrnek.
Sanyi barátom mindjárt megállapította hogy van már a falunak lovasrendőre.
:)))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.05. 23:06:52

@soad1221: Igen jó látni hogy a fiatalok tehetségesek és ki tudnak törni a skatulyából.

tanato 2015.10.06. 16:45:42

Jó ez a poszt,nagyon,hej azok. a gyermekéveim amikor még a szomszédok együtt nézték a sorozatokat olyan kevés volt a készülék.Angyal kalandjai,Fantomas,Tenkes kapitánya ,gyerekeknek Foxi-Maxi,Mazsola és Manócska stb.
Később a Forsyte meg az Onedin,még később a Gyökerek,a Rabszolgasors/Isaura/ A Sógun a rengeteg krimi,Kojak,Petrocelli,Colombo,Derrick stb. Net ugye még nem volt mindenki a TV előtt ült.
Legutóbb meg a Szomszédok,A kisváros,Az Angyalbőrben,A Szép család kalandjai a címére már nem emklékezem.Mára már csak a ÍBarátok köztet nézem megszokásból,meg A török világsikersorozatot a SZulejmánt az nagyon tetszik,történelmi ,és sok magyar vonatkozása is van.
Na meg nekem nagyon tetszenek a Holokauszt filmek is akár doku akár játékfilm,de inkább úgy mondanám a 2. Vh-ús filmek zusammen,azokat mind megnézem.

macamuca [IHUN] 2015.10.15. 22:45:51

Halalsoron
Az utolso szamuráj
Egy gésa emlékiratai
Whiplash

Par tipp neked, ami most hirtelen eszembe jutott

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.06. 19:30:11

Megertem, hogy Hollywood, mint az "industry" kozpontja nem olyan szemmel nezendo, mint az europai filmmuveszet. Penz beszel, ahogy tudjuk...Nem tudom, mennyire ismered a fuggetlen amerikai filmgyartast, amit nem annyira nyomatnak, de talalni ott nagyon sok gyongyszemet, es sok - kesobb nagy nevet szerzett rendezo, Nolantol kezdve Scorsese-ig is megtalalhato az indie filmrendezok listajan...Szoval csak azert, mert a mainstream az industry penzgyarto filmjeit nyomatja, nem kell leirni az amerikai filmmuveszetet sem :)
(csak zarojelben jegyzem meg, hogy pl. Nolan English major volt, mielott filmrendezo lett, es a filmjeiben a vajtfulu/es irodalomban jaratos nezo rengeteg utalast talal az angol/amerikai irodalom gyongyszemeire :) lsd.pld Dylan Thomas klasszikus verse (Do not go gentle into that good night)
Itt egy lista a legjobb indie filmekrol:
www.empireonline.com/movies/features/50-greatest-american-indies/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.06. 19:50:34

@diggerdriver: akkor igy mar vilagosabb szamomra, hogy a jobb filmek kiestek a rostadon :) de azert ugye nem szinkronosan nezed az amerikai filmeket? :)))

DieNanny CH 2017.01.06. 20:23:21

"én teljesen beleélem magam egy filmbe viszont azonnal kizökkent egy életszerűtlen rendezői megoldás vagy csapnivaló színészi alakítás."

Én ilyet egyszer éltem meg.

A Xena (nem röhög!!!) c. sorozatban. Szerettem nézni, na.
Abban meghalt Xena. Szóval, egy másik harcostársa ott könnyezett a hullája mellett, és annyira valódi volt amit mutatott, hogy én is majd' elbőgtem magam. Az nem hűtött le, hogy a kameraman olyan béna szögből mutatta a hullát, hogy a nyakán jól látható volt, hogy ver az ér.
Mondom, előtérben a "halott" nyaka, mögötte a síró lány, mégis hihető volt.
Régen láttam, lehet, meg kéne nézni még egyszer, vajon újra át tudom-e élni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.06. 20:29:34

@Zsuzsi65: Jeltolmáccsal...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.06. 20:31:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Az az a film amelyik 13 Oscart kapott?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2017.01.06. 20:39:06

@diggerdriver:

Egy fenét! Egy fantázia-sorozat, nem tudom, hány évaddal és hány résszel. Xena, a harcos hercegnő - asszem ez a címe.
Nem hiszem, hogy bármilyen díjat is kapott volna, úgy 30 éve forgathatták.
:-)

DieNanny CH 2017.01.06. 20:40:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Jé, mégsem olyan régi.'95-'01-ig.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.06. 21:07:16

@diggerdriver: Nem akarom ebbe az iranyba elvinni a beszelgetest, de ami manapsag szinkron neven megy, az a szakma megcsufolasa...Tudom, ez mar szinte leragott csont, de egyszeruen nezhetetlenek a szinkronos filmek azoknak, akik valaha is lattak az eredetit.
Szerencse, hogy legfrissebb informacioim szerint azert mar eleg sok helyen adjak a filmeket legalabb felirattal :) La La Land-et is csak felirattal szabad nezni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.06. 21:21:13

@Zsuzsi65: Na most azt ne mond nekem hogy a La la gejl az szinkronnal jobb.
Nem a szöveg ellen volt kifogásom és még csak meg se említettem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.06. 21:52:19

@diggerdriver: :))) mivel izlesek es pofonok, ugye, igy nem is akarlak meggyozni :)De egy par eszrevetel, "muveszi" szempontbol: (credit a linkelt kritikuse, de egyetertek vele:)Ot idezem:

"...Full disclosure: it is just possible that La La Land is not for you..It's openly aimed at cinephiles who recognize the overt references to Singin' in the Rain, West Side Story, and The Umbrellas Of Cherbourg. It's meant for viewers who feel a little internal flutter when characters stroll across a studio backlot, surrounded by the accoutrements of moviemaking, then burst into song and dance...
La La Land is essentially this century's Singin' in the Rain, from the showy dance numbers to the vividly colored costumes to the cheeky humor...

Es ez valoban igy van: nem mindenkinek jon be a musical stilus valoban. Ugyanakkor azoknak a filmrajongoknak, akik Jane Kelly, Fred Astaire "klasszikusan" (Enek az Esoben) v. epp a Cherbourgh-i Esernyok-n "edzodtek", ezekre a klasszikusokra valo visszautalas, egybegyurva azzal a dilemmaval, ami gyakorlatilag orok (vajon hol van az a pont, amikor fel kell(?) adnunk az almainkat), nos ez adja a film erteket. Persze, hogy a sztori klise, hiszen a musicale sztorija altalaban az. De meg kell latni ezeket a nuanszokat ahhoz, hogy az ember ertekelni tudja :)

Na, "this is my two cents" ahogy az amerikai mondja :))avagy uff, en szoltam :)

www.theverge.com/2016/9/14/12912260/la-la-land-movie-review-emma-stone-ryan-gosling-tiff-16

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.07. 17:13:15

@Zsuzsi65: Semmi bajom a musicallal. A Hair nekem például etalon.
Az a baj hogy ez a film messze van a musicaltól. Egyszerűen musicalhoz mérten kevés benne a tánc és az ének.
Sok egyéb bajom mellett a fő problémám a sztorival van. Minden fordulatot láttam már valahol.
Nem hiszem hogy a sztorinak klisének kell lenni. Mi a közös a Hair és a West Side Story-ban? Semmi.Lehet jó filmet, jó musicalt csinálni csak meg kell találni a jó forgatókönyvet és rendezőt.
süti beállítások módosítása