HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: Szóval hogy mindenki értse. Ami ma brüsszelesben az ominózus konferencia körül zajlik, a libernyá... (2024.04.16. 15:46) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Korlátlanul...

2015.08.23. 20:59 diggerdriver

Beszéljük meg a menekült kérdést. Nem az irreális szélsőséges megnyilvánulásokról akarok beszélni.

Inkább arról hogy miként lehetne megoldani. Európa felé egy szakadatlan menekült áradat jön ami pontosan a gazdag nyugatot pajzsként védő szegény országokat terheli. Megint Magyarország vállalta a dicstelen szerepet hogy Európa védőbástyája legyen. A történelem ismétli önmagát. Mik a közvetlen okai a fokozott bevándorlásnak? Véleményem szerint az egyre több országban elérhető információáramlás. A TV a rádió, az internet. Egyre több ember fér hozzá és egyre több ember akar olyan életet amit a médiahordozókon lát. Elsősorban az ottani gazdagabb réteg az aki ezekhez hozzáfér és az útját finanszírozni is tudja.

Vajon kell az ellen tenni hogy a menekültek bejöjjenek az országba? Ez a legfontosabb kérdés. A legaktuálisabb. Szabad fizikai korlátokat állítani az áradat elé? Az egyik oldal humanitárius okokra hivatkozik a másik oldal fenyegető veszélyt emleget.

Igen szabad fizikai korlátokat állítani.

Egy ország nem átjáróház. A határátlépésnek törvényben szabályozott  előírásai vannak akár tetszik akár nem. Ha kell, és szükséges akkor körbe kell keríteni az országot. A saját határait minden országnak kötelessége megvédeni. Mindenkivel szemben kivétel nélkül. Az ország vezetőinek, kötelességük mindent megtenni a határok, és az állampolgárai védelmének érdekében. Bármilyen kegyetlenül hangzik ez a legalapabb dolog amit egy országnak meg kell tenni. Igen, tudom. Vannak háborús országból menekülők is. Őket valóban humanitárius szempontok alapján be kell fogadni. Természetesen miután igazolni tudták hogy honnan jöttek és milyen okból. Ezután mint MENEDÉKEST kell befogadni. A menedékes státusz az védelmet nyújt addig míg az országukban rendeződik a helyzet és utána mehetnek vissza.  Aki nem akar ott lehetne egyéni elbírálás alapján dönteni hogy mi legyen vele. Egy háborús országból menekültet nem szabad kényszeríteni hogy oda visszatérjen akarata ellenére. Ez abszolút tolerálható álláspont.

Mi van azokkal akik nem felelnek meg a fenti kitételnek? Miért is kéne beengedni őket? Egyáltalán miért kéne elfogadni azt hogy valaki bejön az országba ILLEGÁLISAN? Valaki bejön a telkemre és azt mondja hogy ezentúl itt akar élni, tartsam el, vagy adjak neki munkát vagy gondoskodjak róla amíg harmadik ország befogadja. Miért? Szabad akaratából döntött úgy hogy új hazát keres. Ennek a döntésének folyományaként  az új haza keresése, illegális határátlépéssel kezdődik.  Nekem a legelső reakcióm az lenne hogy égigérő kerítést húzok körbe a telkemen. Merthogy az meg az én szabad döntésem, ráadásul LEGÁLIS. Az ország vezetőinek kötelessége megvédeni állampolgárait minden külső támadással szemben. Ki beszél a menekültáradat esetében támadásról? Természetesen senki.

Ha egy egér bejön a spájzomba, azt sem veszem támadásnak mégis ha szerencséje van akkor megfogom egy élve fogó csapdával és kiteszem a telken kívülre. Mert meg kell védenem a javaimat ha tetszik ez az egérnek ha nem. Az én házamba csak az jöhet be akit beengedek.

Mindez kegyetlenül hangzik meg antihumánusan na de az élet nem habostorta és a nemzetközi helyzet fokozódik.

Tehát a megelőzés az fizikai korlátok felállítása.

Viszont mi legyen azokkal akik már itt vannak. Az Európai Unió leblokkolt. Tehetetlen. A saját liberális béklyójában vergődik. Ahelyett hogy kihasználná a helyzetet és előnyére fordítaná, saját adminisztrációjának tehetetlen foglya.

Nézzük mik a tények. Európa öregszik. Egyre több a nyugdíjas egyre kevesebb a szülő nő, egyre több embert kell eltartani egy aktív dolgozónak. Belegondolt már abba valaki hogy egy megszületett gyerek, a születésétől az első adóbefizetéséig mennyibe kerül? Pénzben és időben? Horribilis pénz és minimum 18 év. Ez a dolog egyik oldala.

A másik oldala hogy beáramlott sok tízezer aktívkorú felnőtt akik jelentősen javíthatnának az arányokon.  Mennyiben vannak hátrányosabb helyzetben mint egy újszülött? Nyelvet nem tudnak, dolgozni nem tudnak mert nem értenek semmihez. Ugyanaz a szint.

Meddig tart egy újszülöttnek megtanulni a nyelvet? Három év. Mennyi idő míg szakmát tanul? Minimum tizennyolc év.

A bevándorlónak nyelvet és szakmát adni mennyi idő? Szerintem hat év alatt megoldható.

Mi az akadály? A liberális gondolkodásmód. Merthogy felnőtt emberek akiknek jogaik vannak. Szerintem egy gyereknek is vannak jogai. Senki sem kérdi meg tőle hogy akar iskolába járni vagy nem.

Senki nem nevezi az iskolát nevelőtábornak az emigránsok esetében az új ország iskoláját átnevelőtábornak. Egyszerűen az élet része az hogy tanulni kell. Én is emigráltam. El kellett fogadnom hogy újra kell tanulnom az építőipart. Elfogadtam.

Nagyon eretnek dolgot mondok de a már ittlévő menekülteket táborokban kell elhelyezni(most is ott vannak) és nyelvre valamint szakmára tanítani. Most jön a lényeg. Ha akarják ha nem. Aki visszautasítja már tolnám is ki a határon.

Itt van egy felnőtt munkaképes tömeg, senki nem hívta őket és élnek egy ország nyakán.

Rendben van ez? Ja hogy tovább akarnak menni. Van aki befogadja őket? Nincs. Akkor fentebb említett forgatókönyvet tessék betartani.

Az EU megtehetné hogy ehhez a projekthez minden feltételt biztosít. Nem teszi mert egy béna kacsa. Mert hát az emberi jogok… A humanitárius szempontok… Átnevelőtáborokat nem… stb…stb…

Arra azért kíváncsi lennék hogy tisztelt emberjogi aktivista barátaink miben látják a megoldást. Hogyan tovább. Ez egy kész helyzet. Mi fog történni?

332 komment

Szómagyarázat...

2015.08.22. 08:59 diggerdriver

Az egyik blogon nemrég éles vita alakult ki a szülőföld fogalmáról.  Volt akiknek ez egy hazához hasonlatos pátosszal telve emlegetett, ideologizált fogalom, míg másoknak egy félremagyarázott jelentőségét, és jelentését vesztett szó. Bevallom én az utóbbiak közé tartoztam. Hiba volt. Elmondom miért.

Az vezetett félre bennünket hogy a szülőhaza szót félreértelmeztük és magára a születés aktusára következtettünk belőle. Először menjünk végig ezen a rossz vonalon .

Szülőföld. Szülőhaza .Szülőváros.

Most pusztán a születés helyére koncentráljunk. Az utóbbi ötven évben az emberek többsége kórházban született. Én például a budapesti János Kórházban. Sem a szülővárosomnak, sem a szülőföldemnek nem tekintem Budapestet. Viszont jogosan mondhatom hogy a szülőföldem az a Dunántúl. Egy Jászsági, vagy nógrádi palóc ha a János Kórházban születik mondhatja hogy a szülőföldje a Dunántúl? Végül is ott született. Nem mondja, hanem inkább azt hogy a  Jászság vagy Nógrád a szülőföldje.

A szülőhaza fogalma sem könnyebb. Egy ötven éves szlovák állampolgár mit tart szülőhazájának? Csehszlovákia? Szlovákia nem lehet, hiszen akkor még nem létezett.  A rengeteg szétesett ország(Szovjetúnió, Jugoszlávia) vagy újraegyesült ország(NSZK-NDK) Állampolgárai mit neveznek meg szülőhazának?A menetközben új hazába költözöttek? A fiam ha felnő akkor mondhatja hogy Magyarország a szülőföldje, Anglia pedig a hazája?

Mint mondtam tévút a helyet tekinteni kiindulópontnak.

Nézzük meg a „szülő” szó jelentését. Azt jelenti hogy ki szülte meg? NEM. Hiszen az apa is szülő akinek mondjuk a gyerek megszületéséig finoman fogalmazva, a kellemesebbik része jut. Régen a szülő fogalma szinte mindig azonos volt az anya, apa fogalmával. Ez ma már nincs így, de erről később.

Jelen esetben a szülő szó azonosítva az apa-anya fogalmával egy tiszteletreméltó párost jelöl akitől a gyerek KAP. Kihangsúlyoznám a KAP szót. Tőlük kapja a legtöbbet. Amit tőlük tanul attól lesz EMBER. A nyelvét, az identitását, a példamutatást, a szocializációt, mindent ami ahhoz kell hogy ember legyen.

Ha a szülőföld szóról elhagyjuk a helyre való asszociációt és a szülő nevelőként való beazonosítását helyezzük központba akkor rájövünk hogy azért szülőföld és azért szülőhaza mert a gyerek felnőtt koráig, a szülei mellett tőle kapja a legtöbbet. Az élettér közegét, a nevelőhely közegét, az őt körülvevő közösség közegét.  A családon belüli nevelés feladata a szülőkre hárul de a családon kívüli nevelés a szülőföld közösségének részvételével történik. Mondhatnánk hogy pontosabb lenne az anyaföld megnevezése de az nem jó mert kirekeszti az apát aki a nevelés fontos része. A kettő együtt viszont a szülő fogalma csak nem abban a formában ahogy én tévesen gondoltam.

A szülőföld és a haza fogalmát én úgy választanám ketté hogy a szülőföldtől KAPSZ a hazának viszont ADSZ. A szülőföld a JOGAID, a haza a KÖTELESSÉGED. Gyerekként jogod van minden jóhoz amit egy család és egy közösség(szülőföld) nyújtani tud, de felnőttként neked kötelességeid vannak abban a hazában. Hogy is mondta Kennedy? „Ne azt nézd hogy a haza mit tesz érted hanem hogy te mit tehetsz a hazádért”. Én ugyan ezt egy időben megkérdőjeleztem de az más lapra tartozik.

Tehát a szülőföld a szülőkre valamint a közösségre való hivatkozást jelenti nem pedig a születés helyére. Ahogy sokan megfogalmazták a gyökereinket a szülőföldön kapjuk.

A fiam hat évet élt Magyarországon, és négy éve él Angliában. Minkét helyen vannak gyökerei. mindkét helyen a szüleivel élt. Mindkét országot nevezheti szülőhazájának? Az én értelmezésem szerint igen.  A szó szoros értelmében nem.

Ha elfogadjuk a helyre való utalást akkor számtalan kivétel miatt zsákutcába jutunk.

Ha az én értelmezésemet nézzük az sokkal rugalmasabb és közelebb áll a valósághoz.

Mindazonáltal számtalan buktató van az elméletben.  Mondtam hogy visszatérünk rá hogy a szülő és az apa-anya nem feltétlenül ugyanaz. Aki megszüli a gyereket és eldobja(például állami gondozásba adja) az nem nevezhető anyának. Ő CSAK szülő. Aki szeretetben felneveli a gyereket azt jogosabban megilleti az anya vagy apa titulus.

Nem tudom a szülőföld szó kialakulásának valós történetét de én a katonatoborzások korával hoznám összefüggésbe. A toborzók hivatkozhattak a haza szóra hogy meg kell védeni a hazát de az a baj hogy abba minden beletartozott. Azok is akiket a leendő katona inkább lelőtt volna minthogy a vásárra vigye értük a bőrét. Ha viszont a szülőföldre a szülőhazára hivatkoztak az sokkal érzelemdúsabb volt és sokkal kellemesebb emlékeket ébresztett.

A magyar nyelv bár rendkívül kifejező de azt a fogalmat amit a szülőhaza kifejez, a születési helyre való asszociálás nélkül nem tudja kifejezni.  Talán a szüleink földje áll hozzá legközelebb de az meg a tulajdonviszonyok felé viszi el a jelentését.

 

Köszönöm hogy elolvastátok.

390 komment

Sörgyári "capriccio"

2015.08.21. 21:56 diggerdriver

Immár harmadik évben, harmadik alkalommal voltunk Tibor barátomnál Ramsbury-ben. Immáron teljes kapacitással üzemel a sörfőzde és mellette a lepárló. az ő karrierjéről és családjáról már írtam itt:

http://diggerdriver.blog.hu/2013/08/11/megvilagosodas_106

 

Most főképpen a sörgyárról szeretnék írni. A Ramsburry falu körüli földek, erdők, mezők folyók mind egy ember tulajdonában vannak. Egy nagy konzorcium az egész aminek a filozófiája az hogy önellátónak lenni és a földeken megtermett gabona egy részét végtermékként, úgymint sör és vodka értékesíteni. Megpróbálom elmondani nagy vonalakban a sörgyár működését, képekkel illusztrálva. Nem a sörkészítés folyamatáról lesz szó hanem a gyár működéséről.2015-07-22_184315.jpg                                                                       A sörgyár logója

 

Vadonatúj gyár, tavaly fejezték be a beüzemelését, Modern német technika  részleges automatizáltsággal., megtartva az angol sörfőzés hagyományait. Az üzem teljesen önellátó kivéve az elektromos áramot( napelemek érkeznek nemsokára) és a komlót. A vizet saját 195 méter mély kútjukból nyerik a szennyvizet organikus tisztítás után engedik vissza a természetbe. Az organikus tisztító az egy nagy  medence amiben növények gyökerein élő baktériumok szűrik és tisztítják a szennyvizet.2015-07-22_184841.jpg                                                         Az organikus szennyvíztisztító

A főzés után megmaradó mellékterméket, a kifőzött malátát valamint a lepárlásból visszamaradt, magas tápanyag tartalmú búza pürét a cég saját highlander szarvasmarhái eszik meg. Ide fog kerülni a hamarosan induló repce olaj sajtoló mellékterméke is.2015-07-26_154415.jpg

 

Főzés után nagy rozsdamentes acéltartályokban erjed a sör majd innen kerül lefejtésre a hordókba.2015-07-22_185954.jpg                                                                         Az acéltartályok

 

Mikor ott voltunk Tibiéknál vasárnap akkor hirtelen befutott egy rendelés hat hordó sörre. Tibivel átmentünk a gyárba és figyeltem hogyan fejti a sört. A bakon lévő hordókban még élesztőn van a sör és normál esetben ezzel együtt szállítják a PUB-okba de most Tibi bevállalta az élesztőről való lefejtést. Mivel többféle sört gyártanak a hordók dugójának a színe alapján határozzák meg milyen sör van a hordóban. Tibi beléjük ütött egy csapot és alátéve egy másik hordót fejtette át a nedűt.2015-07-22_190902.jpg                                                                               Átfejtés

 

Persze minőségellenőrzés sem maradhatott el.2015-07-22_191150.jpg                                                                                      MEO

Én is megkóstoltam a végterméket és mivel ez egy tizenkét fokra klimatizált helység a létező legfrissebben csapolt hideg sört ittam. Mintha az Isten nyúlt volna le értem. Ez a nirvána. Ez a hely kenterbe veri a Szent Péter Bazilikát. Néhány szó a sörről. Többféle sört gyártanak mind kiváló minőségű igazi angol termék. Én a keserű söröket szeretem , szerencsére gyártanak belőle többfélét is.  Testes erős sör mindegyik és az erőset nem az alkoholtartalomra értem. A szomszéd  íz alapján magasabb alkoholtartalmúnak érzi. Az a fajta ital amiből ha iszik valaki akkor azt nem szomjoltásból teszi. Ezt a sört azért isszuk mert SÖR. Így nagybetűvel.2015-07-22_192422.jpg                                                  Az iroda tetején nagy dobozokban a szárított komló

2015-07-22_192948.jpg                                                                                Időzónák

2015-07-22_193218.jpg                                                                                  Felcímkézés

 

Most pedig lássuk a vodkalepárlót. Mind a sörfözés mind a lepárlás gőzből nyeri a megfelelő hőmennyiséget ami a tulajdonképpeni főzést jelenti. A konzorcium saját erdeiből származik a fa amit leforgácsolnak és egy hipermodern kazánban felhasználnak gőzfejlesztéshez.2015-07-22_194631.jpg                                                                            Faforgács adagoló

A faforgácsot légbefúvással égeti el a kazán így a leghatékonyabb.2015-07-22_195451.jpg                                                                A kazán és vezérlőszekrénye

Mielőtt még a lepárlóba mennénk nézzük meg az üzem egyik legfontosabb előkészítőjét a malmot. Gyakorlatilag három malom áll egymás mellett mert háromféle gabonát őrölnek. Az első malom búzát őröl a vodkának. A második malom árpát őrölne de nem teszi mert a sörgyártáshoz csak megroppantani kell az árpaszemeket és ezt végzi a malom. A harmadik repcét fog őrölni repceolaj sajtoláshoz
2015-07-22_200833.jpg                                                                                    A három malom

2015-07-22_201104.jpg                                                                            A malom vezérlése

Nagy zsákokban tárolják a földre hullott magot amiért jön az erdész és kiszórja az apróvad állománynak. A földről összesepert gabonát nem teszik vissza sem a sörhöz sem a vodkához.2015-07-26_101329.jpg                                                                                Madáreledel

A malom mellett van a lepárló csarnok. Nagy rozsdamentes tartályokban erjed a gabona és mellett a futurisztikus kinézetű lepárlóban készül a vodka. Minden rozsdamentes acél vagy réz, minden hipermodern automatikus vezérlésű és minden nagyon tiszta.2015-07-26_101621.jpg                                                                          Az erjesztőtartályok

A lepárlóberendezés fantasztikus látvány. Engem valami gigantikus fúvóshangszerre emlékeztetett.2015-07-26_105217.jpg                                                                                      A lepárló

A szokásos felsőfokú angol munkavédelem is jelen van. Hatalmas elszívóberendezés biztosítja a balesetmentes alkohollefejtést. Az alkoholgőz rendkívül robbanásveszélyes munkavégzés közben is és végfelhasznált állapotban tudatmódosító szerepében is.2015-07-26_105926.jpg                                                                       Az alkoholgőz elszívó 

Az üzemnek van egy bárhelysége amit cégek szoktak kibérelni tréningekre. Magából a helyből kiindulva valamint a sörcsapokat látva a pult mögött sok kétség nem fér hozzá hogy a céges tréningek ott is össznépi ivászatok első hányásig.2015-07-26_110233.jpg                                                                                A klubhelység

 A lefejtés után visszamentünk a birtokra ahol Tibi lakik. Körbenéztünk a folyóparton a csodálatos parkban ahol minden fűszál egy irányba van belőve ahol pisztrángok úsznak a vízben és kacsák, hattyúk a vízen. Pofátlanul zöld minden, szemtelenül dús a vegetáció és megbotránkoztatóan irígylésreméltó az egész környezet. Ilyen helyen lakni az élet nagy ajándéka és rengeteg munka a háttérben.2015-07-28_185646.jpg2015-07-28_185832.jpg2015-07-28_190536.jpg2015-07-28_191840.jpg                                                                                   Mesevilág

Utána elmentünk egy indiai vendéglőbe megebédelni. Indiai étteremben még nem láttam olyat amelyik kívül ilyen jelentéktelen, belül viszont minden képzeletet felülmúlóan színvonalas.2015-07-28_192954.jpg2015-07-28_193159.jpg2015-07-28_193521.jpg2015-07-28_193702.jpg                                                                           A Pálma étterem

Ebéd után visszamentünk Tibiékhez ahol színházi élménybeszámoló után mellékesen megváltottuk a világot majd a következő Ötéves Terv elméleti alapjainak lefektetése után megegyeztünk abban hogy a "krumplileves legyen krumplileves" és berekesztve a kongresszust hazaindultunk. 

Amíg az autópályára értünk megállapítottuk hogy az angol vidék páratlanul szép. Csodálatos táj, skanzenba illő házak. Immáron a harmadik alkalommal voltunk Tibiéknél. Gyönyörűszép kislánya mikor először voltunk, még csak néhány hónapos volt mostmeg már két és fél éves. Hiába na, öregszenek a gyerekek csak mi fiatalodunk.2015-07-28_205000.jpg2015-07-28_205225.jpg2015-07-28_205548.jpg2015-07-28_205748.jpg2015-07-28_210149.jpg                                                                                 Az angol vidék

 

Köszönöm hogy elolvastátok.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása