HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Minden nap öröm...

2013.05.15. 23:31 diggerdriver

A gépekről

Magyarországon három márka öt típusával dolgoztam harminc év alatt. Itt Londonban tizenkét márka 26 típusával másfél év alatt. A hozzáértők kedvéért felsorolom őket. A számok utáni T betű tonnát jelent.

Caterpillar  5T, 13T

Kubota       1,5T,  3T

Hitachi       3T,  5T,  6T,  8T,  13T,  18T,  20T,  25T

Komatsu     3T,  8T,  21T

Doosan        8T,  6T, 

New Holland  14T, 

Takeuchi       3T  5T

JCB               8T,  22T

Bobcat          8T

Volvo           14T

Hyundai        15T

JCB 3CX              9T  Ez az egyetlen gumikerekes.

Mint látható az egyik legkedveltebb gép itt a Hitachi. Méltán mert a legjobb gép. Erős gyors megbízható nincs túlbonyolítva. A kisebbekben Kubota, a nagyobbakban Isuzu motor van.

Magyarországon egy tízezer üzemórát dolgozott gép az még egy jó közepesen használt gépnek felel meg. Itt a hatezer üzemórás az öreg lepukkant gépnek számít. A bérbeadó cégek alig törődnek a szervízeléssel vagy a gépek gondozásával. Dolgozzanak hozzák a pénzt aztán ha tönkremennek vesznek másikat.

Az angol nem nemzeti ikon az egyik vezető munkagépgyártó a JCB. Talán a legnagyobb angol magántulajdonban lévő cég. Magyarországon 20 évet dolgoztam JCB-vel. Nagyon szívesen felmagasztalnám de nem lenne igaz. Rengeteg probléma volt-van vele. Itt is volt olyan hogy hoztak a munkaterületre egy vadonatújat aztán egy hét múlva két napig tréningezett rajta a szerviz mert orrán-száján folyt az olaj. Nyolc évvel ezelőtt meghívott engem a JCB gyár hogy teszteljem a legújabb motorjukat amit a PERKINS kiváltására fejlesztettek. Három órát dolgoztam vele és a nyomatékváltója megadta magát tönkrement. Ráadásul tudtam hogy tönkre fog menni mert olyan feladatot adtak ami nagyon igénybe veszi és az új motor rátett még azzal hogy tíz lóerővel erősebb a PERKINS-nél. Mondtam hogy nem fogja bírni de azt mondták hogy azért teszteljük hogy ami törik törjön ami szakad szakadjon.. Megtörtént.

Rá egy évre meghívtak a Komatsu gyárába szintén tesztelni a legújabb gépüket. Ők is lecserélték a YANMAR motort Iveco-ra. Ez a gyár Olaszországban van Velencétől talán negyven kilométerre Este városában. Negyven fok kánikula volt nagyon keményen odavágtam a gépnek de egy köhintés nélkül tűrte. Mindenképpen csak ajánlani tudom a komatsut.

Dolgoztam kétféle méretű Doosan-nal . Ez egy nagy Dél-Koreai munkagépgyártó konzorcium ami több más mellett megvette az amerikai Bobcat céget. Japán Yanmar motor van bennük. Egyszer egy 8tonnás Bobcat-tal kellett dolgoznom és mikor beleültem olyan ismerős volt minden. Persze, mert a Doosan és a Bobcat csak a színében és nevében különbözik egymástól egyébként az utolsó csavarig megegyezik. Van egy olyan trend hogy kis és középkategóriás (13tonnáig) gépeket igyekeznek minél kompaktabbra csinálni vagyis hogy kis hely kelljen a felsőváz körbefordulásakor. A Doosan ezt úgy oldotta meg hogy a motort nem a fülke mögé hanem mellé teszi így a gép farát közelebb hozza a középponthoz. Valóban kis helyen elfér ásás közben nincs is probléma de daruzáskor nagy súly emelésekor rendkívül instabillá válik mert az ellensúly közel került a tömegközépponthoz így nem tud ellent tartani a hosszú gémnek és az emelni kívánt súlynak. Az ellensúlynak nagy szerepe van a gép stabilitásában. Egy tizenhárom tonna súlyú gépnek az ellensúlya négy tonnás.

A Kubota elsősorban kis gépeket gyárt. Nagyon erős megbízható gépeket. A kiskategóriában nagyon kedvelt gép itt. Dolgoztam többel is nincs velük probléma.

A Caterpillar sem rossz de nagyon drága. A Hitachi, Komatsu olcsóbb és legalább olyan jó.

Takeuchi-val is dolgoztam. Még akár kedvelném is ha nem lenne neki valami hihetetlenül nehezen kezelhető félautomata kanálcserélő rendszere. Mi igen gyakran cserélünk kanalat és minden öt tonna feletti gépen hidraulikus kanálcserélő van amivel csak egy gombnyomás a kanál leoldása vagy felcsatolása. A kisebb gépeknek félautomata rendszerű kanálcserélő van itt más ki kell szállni a fülkéből és általában egy biztonsági csap eltávolítása után egy vasrúddal könnyen leakasztható a kanál. Na a Takeuchi-nál nem. Egy racsnis crova kulccsal  percekig kell tekerni egy záró lemezt míg leold a kanál. Vissza ugyanúgy. Mikor dolgoztam vele pont olyan munkát fogtam ki hogy félóránként kellett kanalat cserélni. Minden alkalommal nagy műgonddal választékosan elszidtam a rizsaszemű tervezője jóédeskurva anyját. Valószínűleg az anyósa látott már valakit aki egy kilométernél közelebb volt egy munkagéphez de a veje előtt ezt ményen titkolta.

A New Holland az eredetileg mezőgazdasági gépeket traktorokat kombájnokat gyártott aztán megjelent a munkagép piacon és rendkívül agresszíven terjeszkedni kezdett. Megvette a Fiat-Kobelko majd a német O&K teljes nevén Orenstein & Koppel cégeket. Én egy New Holland nevű O&K-val dolgoztam. Német gép, nem okozott csalódást.

A VOLVO-tól többet vártam. Talán a neve miatt. De lehet hogy csak amivel dolgoztam az volt leharcolva de gyenge is volt lassú is volt nekem nem jött be.

Az egyik legkellemesebb csalódás a Hyundai volt. Mitsubishi motor van benne ami már jó. Viszont egy rendkívül gondosan megtervezett erős stabil gyors gép amibe egyszerűen nem tudok belekötni bármenyire szeretnék is. Az egyik legjobb gép amivel dolgoztam. Nekik sikerült megoldani hogy kicsi kompakt kis helyen megforduló mégis stabil gépet gyártsanak. Ránézésre nem becsültem többre maximum 12tonnánál aztán 15 tonnás volt. Ebben a gépben valahogy éreztem hogy minden a helyén van. Autó teszteknél erre mondják hogy ergonomikus. Minden részletén látszik hogy átgondolt tervezés. Az egész gépnek olyan mozgás paraméterei vannak hogy csak bámultam. Nem tudom mennyire tartós és megbízható de dolgozni messze a legjobb vele. El kell felejteni már hogy Korea szemetet gyárt. Felnőttek a kistigrisek és részt követelnek a piacból. Sok kellemetlen percet fognak még okozni a többi gyártónak.

Aztán dolgoztam még néhány napig egy gumikerekes JCB-vel olyannal amivel húsz évet dolgoztam otthon. Tudni kell hogy minden munkagépnek szabványos úgynevezett ISO vezérlése van. Vagyis ha valaki egy típussal tud dolgozni az akkor mindegyikkel. Ki is lógna ki a sorból ha nem az angol JCB. Nem részletezem legyen elég annyi hogy nem kereszt hanem X vezérlése van valamint a nagygém és a lengőgém meg van cserélve. Én húsz év után vért izzadtam mire átszoktam az ISO vezérlésre. Az utóbbi tíz évben csak ilyennel dolgoztam míg egyszer az egyik munkaterületen a művezető megkért hogy dolgozzak egy X vezérlésű JCB-vel. Szégyen nem szégyen teljesen elfelejtettem. Húsz év gyakorlata nyom nélkül eltűnt. Úgy dolgoztam mint egy kezdő. Jó, nem teljesen mert éreztem hogy órák alatt jön vissza régi beidegződés de bizony két napnak el kellett telnie hogy magamnak is elfogadható munkát tudjak végezni.

Összefoglalóként nagy élmény ennyiféle géppel dolgozni pláne úgy hogy mindig csak az új munkaterületen derül ki hogy mivel kell teljesíteni. Minden munka új kihívás mindenhol  maximumot kell nyújtani de én minden percét élvezem.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr785302427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cristallo 2013.08.09. 06:42:29

Nagyon tetszik, ahogy a munkádról írsz, látszik, hogy ez az életed (egyik) értelme. Mondjon bárki bármit, ha az embernek a munkája egyben a hobbija is az az egyik legjobb dolog a világon. Hogy lettél nehézgép kezelő?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.09. 20:12:57

@cristallo:
Véletlenül.
Én traktoros iskolába jártam és minden el volt intézve hogy menjek a TSZ-be dolgozni.
Apám a Közmű és Mélyépítő vállalatnál dolgozott és azt mondta menjek oda.
Ott aztán elküldtek egy kéthónapos nehézgépkezelő tanfolyamra Debrecenbe.
Mindez kevés lett volna ahhoz hogy gépkezelő legyek.
Viszont odatettek tanulónak egy idősebb mester mellé hogy gyakorlatot szerezzek.
A mesterem olyan mérhetetlen türelemmel olyan kitartással olyan fantasztikus módon adta át a tudását hogy itt most meg kell említenem a nevét hátha a falujából is olvassa ezt valaki.
Litter Lászlónak hívták és Felcsúton lakott.
Már meghalt sajnos Isten nyugosztalja haló porában is én Neki köszönhetek mindent.
Kiváló EMBER volt nagyszerű MESTER, énvelem egy életre megszerettette a szakmát.

cristallo 2013.08.10. 13:37:12

Minden tiszteletem az ilyen tanítónak, nekem is volt szerencsém ilyen emberhez, meghatározóak az ember életében. De ahogy az én mentorom fogalmazott olyan embert lehet csak igazán jól tanítani, akit az adott dolog érdekel is, kellően szorgalmas és érdeklődő. Jó, hogy vannak ilyen tanárok is a világon.:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.10. 21:49:01

@cristallo: Így van ahogy írod. Az ilyen emberek minden tiszteletet megérdemelnek.
süti beállítások módosítása