HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: @diggerdriver: Egyébként ha van párt, amely megérdemelne egy hatalmas nagy zakót az EP-, illetve... (2024.04.23. 06:36) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Nosztalgia...

2013.08.03. 23:48 diggerdriver

beolvasás0027.jpgNosztalgiázzunk egy kicsit.

Felfoghatatlan sebességgel változik világunk. Gondoljunk bele.Harminc éve még bakelit lemezen meg szalagos magnón hallgattuk a Pink Floyd-ot most pedig már az MP akárhányas lejátszó is idejét múlta mert a telefonunk komplett számítógép.

Vidéki kis faluban nőttem fel. Nagy kertünk volt tyúkokat tartottunk disznókat hizlaltunk.Fekete-fehér Munkácsi televízión néztük esténként a Forsite Saga-t  a Búcsukban pedig jól fogyott a Ben Quick póló. A mai fiatalság már nem tudja miről beszélek.A kertünkben olyan szőlő és gyümölcsfajták voltak amiknek mára a nevét is elfelejtették.

Emlékszik valaki a Piros Bélű Körtére? Az édesalmára? A Pogácsa vagy Ananász Barackra?Érdekes hogy a Pogácsa Barack az utóbbi években megint divatba jött laposbarack néven kapható mindenhol csak ez már teljesen más fajta.Az eredeti az nagyon lédús, ananászra emlékeztető ízű volt és a legkisebb ütődés is hamar romlásnak indította.Volt még a Búzával Érő Körte ami egy aprószemű körte volt de sok termett és nem kellett permetezni.

Nekünk még természetes volt hogy egy zsíros vagy lekváros kenyérrel kiüljünk az árokpartra és a haverokkal megbeszéljük az előző nap TV-ben látott Parittyás Kierry-t

Akácfáról pampuskát ettünk az árokpartról papsajtot. A csúzli nem hiányozhatott egyikünk zsebéből sem. Vas és üveggolyókkal golyóztunk és pénzzel stríeltünk meg snóbliztunk. Indiánok voltunk pulykatollból készített fejdísszel.

Minden nap kaptam Anyámtól egy réz kétforintost. Ez volt közismert nevén a Bélás. Azért adta hogy vegyek belőle tíz deka nápolyit az iskola boltjában.

Ez a bolt a Pajtás nevet viselte és az egyik tanár Dezső bácsi üzemeltette. Mindig lehetett Dianás cukrot kapni. A főutcán a Presszóban volt fagyi ötven fillérért kisgombóc, egy forintért nagy gombóc. A Bélásom általában ezekre ment el.

Volt még a faluban Trafik. Igazi kincseket árult. Műanyag indián katonákat meg krumplicukrot és Bocskorszíjat. Ott szereztük be a pisztolyokba való szalagpatronokat is amit bele kellett rakni a pisztolyba és a kakas ütésére nagyot durrant. Akkor még ismeretlen volt a petárda.

Gombostűből hajtottunk horgot parafadugóból és libatollból csináltunk úszót és mogyorófa vesszőből horgászbotot amivel a patakban horgásztunk. Ami most a horgászoknak a semmitérő törpeharcsa az nekünk a paptetű (vágó durbincs) volt.

Kifigyeltük és kiszedtük a madárfiókákat a fészkekből és megpróbáltuk felnevelni. Kevés sikerrel.Mi még tudtuk mi az az isafa a kocsilőcs és a petrence.Tudtuk mi a hidas és a szaletli.Láttam a falunkban koporsóboltot és egy lóval húzott halottszállító batárt.

Négy forint volt egy hajvágás. A moziban 19sor szék volt de fehér ember csak a tizedik sortól felfelé vet jegyet attól lefelé az úgynevezett cigánypáholy volt.

Én még kaptam emberes pofonokat az iskolában amit nem mertem elmondani otthon mert kaptam volna a párját.Anyám minden nyáron eltört rajtam néhány fakanalat. Megérdemeltem.

Télen alig vártuk már a disznóvágást aztán pár hét után már utáltuk a hurkát mert mindig azt kellett enni mivel fagyasztó nem volt.

Emlékszem az olajkályhás világra. Iszonyú büdös volt és mindig szerelni kellett őket.Később szobámban fűrészporos kályhával fűtöttem amiről ma már senki nem tudja mi volt az.Majd az erdőre jártunk fát vágni. Amit a favágók meghagytak ágakat azokat vágtuk rakatokba és vittük haza a cserépkályhába. Nem motoros fűrésszel hanem baltával.Száz mázsát minden télen. Otthon tovább kellett aprítani körfűrésszel. Az is házi készítésű volt.

Ott voltam a Nővérem, a Bátyám és még néhány rokon házépítésénél.Apám , Sógorom kőműves volt.Mindig azzal kezdték hogy a telken építettek egy WC-t. Mellékesen megjegyzem hogy ma a 21. században van Magyarországon olyan utca ahol egyáltalán semmilyen WC nincs.Utána kutat fúrtak. Kézzel. Vödrönként húzták fel a földet egyenként süllyesztették le a gyűrűket.Csak ez után indulhatott a házépítés.

Ilyen világ volt akkor

Hú de megöregedtem a rohadt életbe.

beolvasás0018.jpgbeolvasás0012.jpg41.jpg

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr645444183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Furos 2013.08.04. 23:26:00

Sok mindent vissza csinálnék az biztos!
Majd minden este az utcán bandaztunk a többi gyerekkel, ment a foci meg az autó tologatas az úttestre rajzolt pályán.
Csak kiálltam az utcára, futtyentettem és azonnal volt társaság. Nem kellett a Facebook on osszetrombitalni az embereket.

Farm mate 2013.08.05. 11:33:35

Szevasz q...q verge sikerult megoldani a regisztraciot.Udv a fold tuloldalarol itt masik nevvel vagyok.En is cask olvasgatni jarok vissza de lehet hogy torolni kellene inkabb a topikot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 21:44:22

@Furos:
Az utcán nőttünk fel.
Arra lennék kíváncsi hogy mostani fiatal generáció ha le kell írnia negyven év múlva a gyerekkorát akkor mit fog írni?
Büszkén mondja a gyerekeinek hogy ő még újjal pötyögtette a klaviatúrát nem szemmel vezérli mint a fia?
Hogy az ő gépe milyen kezdetleges volt az egy terrabite tárolóval nem úgy mint a mostaniak ezer terrabittel?
Hogy az ő idejében még csak kétdimenziósak voltak a monitorok mostmeg 4D van a szobában is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 21:52:39

@Farm mate:
Szevasz ...gate,
Örülök hogy itt vagy.
Valljuk be azt a topikot mi ketten vittük.
Most szép lassan el fog tűnni a süllyesztőben de ha javasolhatom akkor ne töröld.
Egyszer törölt valaki egy topikot és óriási botrány lett belőle.
Nem érdekes ha megmarad sok értékes tartalom van benne néha valaki felhozza aztán megint elsüllyed.
Esetleg ha Téged megszólítanak akkor válaszolsz ha akarsz. Azért vannak ott normális emberek mint CJKrisz vagy Lendvai vagy akivel én jókat beszélgettem LaciS2. Már csak miattuk se töröld.
Én naponta visszajárok de már csak olvasok.
Találtam másik homokozót ahol játszadozhatok a Határátkelőt.
Ott hozzánk hasonló kivándoroltak vannak és jól elvagyunk.

BTBTBT 2013.08.06. 22:44:01

Ami még nekem is ismerős a leírtakból - trafik, Forsyte Saga, műanyag indián katonák, Mazsola, olajkályha (bár inkább a széntüzelés dívott, cserépkályhában).
A többi vagy nem, vagy már nem azon az áron (fagyi, mozijegy).

A medvecukrot kihagytad. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 22:47:41

@Barátusz:
Nem,mifelénk Bocskorszíjnak hívták a medvecukrot ha egyről beszélünk.
Fekete mentholos hosszú csíkokra vágott gumiszerű cukor.

BTBTBT 2013.08.06. 22:49:36

Akkor ugyanaz. Felénk Medvecukor volt ráírva a csomagra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 23:25:47

@Barátusz:
Igazad van csak én a felénk használatos nevét írtam.

NIKI LAURA 2013.08.07. 20:33:48

A "cigánypáholy"-on nagyot nevettem,tényleg igy hívták:))))))

NIKI LAURA 2013.08.07. 20:44:21

Kiegészíteném a lábbal hajtós Moszkvicsal,a "zsákossal"akitől féltünk(akkori hajléktalan,aki kukákba guberált),a Trafikba vett autós-kártya(Lotus vitt mindent),a tricikli kacsatojásos fagyisbácsival,a szódás csettegővel,Boney-M és ABBA szatyor,kacsingatós pénztárcsa,fésű a farzsebbe,ha már faros akkor Ikarus,Hahota kiskönyv,Mozaik füzet(Abrax,Barobax,Califax)

Ne aggódj,majd a gyerekeink visznek tovább minket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 08:42:26

@NIKI LAURA:
Nocsak felétek is olyan elökelö neve volt?:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 08:47:12

@NIKI LAURA:
Emlékszel az Interpress Magazin gyerekek számára készített kidványára a Junior Alfa-ra?
Szuper újság volt.
Ja farzsebben a NYELES fésü:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 08:49:38

@NIKI LAURA:
Szembeszomszéd havernak volt lábbal hajtós Moszkvics de karosszéria nélkül.
Az igazi autójuk Warsawa volt.

macamuca [IHUN] 2013.08.09. 01:09:54

@diggerdriver:
"Arra lennék kíváncsi hogy mostani fiatal generáció ha le kell írnia negyven év múlva a gyerekkorát akkor mit fog írni?"

Jó kérdés...
Jókat vigyorgok, amikor 18 (!!) éve lányomat elkapja a "nosztalgia", és felemlegeti, hogy mi volt-hogy, amikor ő még gyerek volt... :D :D :D
Hangulatától függően reagál 1-1 "nosztalgásomra": néha figyel-fülel, aztaaaa!-beszólásokkal, máskor meg ugyanmár!,azrégenvolt!-reakciót kapok...

Bár azt már többször kérdeztem tőle, hogy ő vajon majd mit mond X-Y-Z esetben a majdani gyerekének... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.09. 08:44:07

@macamuca:
A technika fejlődését figyelve az Ö gyerekei részéről is garantálva lesz az aztaaaa komment.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.10. 09:11:28

Szívemből írtál...
:)
Az írás is tetszett, a tartalma pedig...
Hát igen.
A múltkor hazamentünk néhány napra, és elvittük az upc egységeket is.
Gyerek reklamált érte, hogy nem tud tévézni, akkor meséltem neki, hogy milyen jó volt, amikor hétfőnként nem volt adás a TV-ben és a rádiókabarét hallgattuk. Vagy a Szabó családot...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.10. 21:32:32

@tilmir:

Mivel én késői gyerek vagyok az én Nagyszüleim at 1800-as évek végén születtek. Mikor Nagyanyám 1974-ben meghalt, Anyám főzött rá és gondozta Nagyapámat. Mivel két utcára lakott tőlünk minden nap este én vittem Neki a vacsorát.
Néha ottragadtam mert nagyapámat időnként meglátogatta egy vele korabeli gyerekkori barátja és beszélgettek a régi időkről.
Mégpedig szinte mindig az ELSŐ világháborús kalandjaikról.
Aztán hosszú téli estéken Apám mesélt nekem gyerekkori élményeiről amik a múlt század harmincas éveire tehetők.
Az én történeteim meg a hetvenes évekből valók.
Három generáció három korszak és micsoda elképesztő különbségek.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.08.11. 00:05:22

Juj, isteni volt olvasni és egyben felidézni a múltat. Én is a ti generációtokhoz tartozom és bizony én rengeteg dolgot most is imádnék. Melba kocka, pezsgőpor tasakból, ujjunkal nylogatva, csatos üveges bambi, amit csak a maszek presszós lánya tudott megvenni a kisboltban, a suli nagyszünetében,persze mi elkísértük mindig, abban a reményben, hogy egy kortyot kapunk az aljából. A falusi tanító gyerekeként bizony reggeltől estig a kanális parton játszottunk, a mackónadrág farzsebében a reggel elrakott zsíroskenyér+megszórva pirospaprikával combóval.....amit elfelejtettünk megenni mert nem értünk rá, bunkert kellett építeni, hordtuk a Tisza partról a víziakác gallyakat estig, de kész lett...igaz mire végeztünk a bunkerral akkorára a tűző naptól a tetőt képező zöld levélkorona elfonnyadt....de végre belemászhattunk 8-an, bent 5000 fok,összepréselődve , mozdulni sem tudtunk, sőt tulajdonképpen semmit sem tudtunk csinálni, csak izzadni, fújtatni de ezt mind nagyon büszkén...És akkor vettük észre, hogy a fenekünkön hatalmas piros zsíros olvadt szétterült folt éktelenkedik..........jahhhh a zsíroskenyér!!!!
Nem tudom, őszintén,szerintetek csak a kor teszi, hogy most kedves dolgok , szép emlékeim vannak a gyerekkoromról? Pedig szegények voltunk, 6 lánygyereket neveltek a szüleim apukám falusi tanítói fizetéséből....Mégis , valahogy úgy érzem, a legtöbbet ettől és ebből az időszakból kaptam, aminek egy szemernyi morzsályát sem akarom elfelejteni, és izzadva igyekszem elevenen megőrizni örökre.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.11. 04:32:36

@diggerdriver: Nagyon szép emlékek lehetnek, főleg így felnőtt fejjel.
@sodalisO: Kérdésedre válaszolva, szerintem mindenki igyekszik megőrizni ezeket a dolgokat.
Sajnos, az anyagiak nem helyettesítik az akkori nyugalmat. Én például manapság is sok mindenről lemondanék az akkori nyugalomért cserébe. A stressz fogalmát még csak nem is ismertük. Ma meg...

Talán visszaemlékeztek, mi egy bottal is el tudtunk játszani, eszközök nélkül is milyen jól megvoltunk, ezzel szemben a gyerekeink már nem tudnak létezni nélkülük.
Az elmúlt 50 év alatt akkora lépésben szaladt előre a világ, hogy győzzük utolérni! :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.11. 19:52:38

@sodalisO:
@tilmir:
Az az igazság hogy valószínűleg a fiatalság az amit visszasírunk.
Kezdem érteni hogy Nagyapámék miért beszéltek olyan könnyed nosztalgiázó hangnemben a háború borzalmairól vagy Apám miért beszélt ugyanúgy a harmincas évek szegénységéről.
Visszatekintve a mai viszonyokhoz hasonlítva a Kádár rendszer a létbiztonságon kívül szinte semmit ne nyújtott mert hiánygazdálkodás volt mert nyugatra utazni nem lehetett ezért nem is hiányzott az az életforma viszont akkor voltunk fiatalok. Ez felülír mindent.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.08.12. 00:56:26

@diggerdriver:
Őszinte leszek. Nekem semmi bajom a korommal, azzal sem , hogy elmúlt a fiatalságom. Nekem egyszerűen hiányoznak azok a dolgok, amik a mindennapi életem részei voltak. Eszközök, tárgyak, szagok, ízek, emberek, helyek.....Annyi sok minden jó volt, olyanok is, amik még simán beférnének a mostani agyonmodernizált, technologizált életünkbe. Egy tábla Kedvenc csoki???? Vagy egy igazi csomag ZIZI?? Ne nevessetek, persze, ezek nélkül simán lehet élni....De azért olyan szivesen adnék a kis 6 éves unokahúgomnak, egy kis bocskorszíjat, krumplicukrot....csak , hogy lássam mit szól, lehet ízlik neki ?!
Szóval bánkódjon a fene a fiatalságán, inkább arra emlékezvén, visszagondolván jöhetnek az emlékek!! :-)
Néha kipakolom a " cuccos" fiókomat. Van ott minden kacat, régi lim-lom. Egy fakult tolltartó, a 8.-os általános iskolás cerkáim, golyóstollaim, és az apukámtól örökre elcsórt, meztelen csajos golyóstoll.....tudjátok, le-fel csúszkált a csajszi a toll felső részében....Apu már rég meghalt, sose tudta meg, hogy én csórtam el....És van még megannyi kincs ebben a fiókban....vagy a fiatalságom ? :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 20:48:41

@sodalisO: @tilmir:
Érdekes téma amiről beszélünk.
Azok a filmsorozatok amikért kiürültek az utcák anno most nézhetetlenek. A Flipper, a Daktari, a Ben Quick stb...
Bennem a régi korok édességei sem ébresztenek nosztalgiát. A mostaniak egyszerűbben finomabbak.
Viszont egészen váratlanul találkozok olyan ízekkel amik azonnal visszavisznek 40évvel.
Néhány éve anyósoméknál voltunk egy vasárnap és ebédeltünk.Klasszikus vasárnapi ebéd volt olyan mint gyerekkoromban minden hétvégén.
Rántotthús petrezselymes újkrumplival.
Kérdezte anyósom hogy mit ennék hozzá. Mondom hogy befőttet mert mi annak idején azzal ettük.
Hozott fel szilvabefőttet.
Na akkor az a rántotthús petrezselymes újkrumpli szilvabefőtt kombó visszavitt a gyerekkoromba.
A másik eset itt történt Londonban néhány hete.
Van egy kedvenc olasz étterem ahova rendszeresen visszajárunk.
Egyik alkalommal valami olasz tésztát rendeltem.
Tudni kell hogy az én Anyám az mindig frissen gyúrta és nyújtotta a tésztát a széles metélthez.
Azon frissiben kifőzte és úgy ettük például mákostésztának.
Na az a tészta amit az olasz vendéglőben feltálaltak az teljes egészében olyan ízű volt mint Anyám tésztája. Nem tudom hogy csinálták mert nem feltételezem hogy ott gyúrták de akkor is olyan ízű volt.
Nekem ilyen váratlan pillanatokban jönnek vissza gyerekkori emlékek.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.08.13. 17:21:57

Jajj de jó kis írás volt!!! Mi is együtt gyúrtuk a tésztát nagymamámmal a mákos tésztához!!! Annyi mindent tanultam töle... és persze anyukámtól is.

Bár én a nyolcvanas évek elején születtem, de a nagyi "jóvoltából" 13 évesen már én föztem a vasárnapi ebédet a "nagy" családnak. (persze úgy, hogy ö ült a fa konyhaszéken, és mondta, mit csináljak :) A fa konyhaszékek és a kb. 100 éves korcsmaasztal még a mai napig a konyhában van otthon... Magyarországon) A dédnagyapám munkája, asztalos volt.

Hála a Jóistennek, hogy úgy ahogy tudok fözni... otthoni kajákat. Mi itt németben ritkán járunk étterembe, akkor is csak a hangulat kedvéért, s nem az ízek miatt. De kíváncsi leszek, mikor futok össze "otthoni" ízekkel. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.14. 20:53:47

@tilmir: a szabócsalád kedd este volt:)))

Amarante 2013.08.14. 22:03:07

De jo volt olvasni!!!!
En Erdelyben nottem fol,de a legtobb emlekem hasonlo.:)
Mikor a kolkeimnek meselek jokat nevetunk es szinte irigykedve sohajtanak,hogy milyen jo,igazi gyerekkorom volt.Ilyenkor ugy sajnalom oket:((
Jo ez a vilag is,de valahogy hianyzik az emberi erzesek sokasaga,az egyuttlet orome.Online jatszani vkivel nem olyan,mint fizikailag egyutt elkovetni az osszes huncutsagot.Ez a fajta egyuttjatszas nem lesz eletreszolo baratsag....vagy nem olyan talan...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.15. 09:58:06

@Babette_: Tényleg? Ezek szerint már a memóriám sem a régi...
:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.15. 10:01:12

@tilmir: a nagymamám kedvence volt. egy részt se lehetett kihagyni:))
süti beállítások módosítása