HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Brexit

2019.04.21. 10:24 diggerdriver

Nem volt szándékomban írni erről. Az utóbbi időben viszont annyi orbitális baromság kering a britekről hogy miért léptek ki az Unióból hogy  muszáj egy kicsit más megvilágításba helyeznem a dolgokat. Olyanokat hallani hogy még midig nem tudták túltenni magukat a gyarmatbirodalmuk elvesztésén, sőt olyan kapitális ökörséget is hallottam már rádióadásban hogy az angolok magukat az Atlanti Óceán közepére pozicionálják félúton Amerika és Európa közé.  Minősíteni sem lehet ezeket az agyrémeket bár miért csodálkozzak mikor olvastam olyat hogy a magyarok még mindig nem tudták feldolgozni Trianon traumáját.  Mit lehet erre mondani? 

(Az alábbiakban az angol jelzőt kéretik britként értelmezni mert zavaróan sok szóismétlés lenne csak briteket emlegetni.) 

Hogy mégis mi vezetett a Brexithez beidéznék ide egy anekdotát.

"Louis Antoine Henri de Bourbon–Condé, Enghien hercegét Bonaparte tábornok, mint Első Konzul 1804-ben összeesküvés gyanújával külföldről elraboltatta és kivégeztette.
A kivégzés nyomán felháborodás hullámzott végig az európai királyi udvarokon.                                                Antoine de Boulay gróf, Meurthe megye küldötte nyilvánosan kijelentette: „Ez több, mint bűn: ez hiba.” („C'est pire qu'un crime. C'est une faute.”; C'est plus qu'un crime, c'est une faute). Ezt a „bon mot”-t korabeli fültanúk hallották és idézték, de mivel Boulay képviselő nevét a nagyközönség alig ismerte, találó mondását később gyakran Fouchénak, sőt magának Talleyrand-nak, az emberrablás értelmi szerzőjének tulajdonították."

Miről van szó? Egy politikus bűnt elkövethet hiszen tudjuk nagyon jól hogy kimossák belőle és következmények nélkül élhet tovább. Ha hibázik az viszont a saját, de inkább egy egész ország sorsára kihat. 

Cameron hibázott. A brit függetlenségi párttól az UKIP-tól szavazókat akart elcsábítani. Ez a párt egy euroszkeptikus párt aminek fő célkitűzése az EU-ból való kilépés, a brit függetlenség visszaállítása. Cameron, az UKIP szavazóinak saját oldalára állításáért beígérte hogy ha nyer akkor népszavazást tartanak az EU-ban való bennmaradásról. Vagy kilépésről.  Az első hibát itt követte el. Nem ismerte fel a brit néplélek sajátosságait. 

Én akkor mint néhány éve itt élő bevándorló, a szavazás előestéjén megmondtam hogy az angolok kilépnek. Senki sem hitt nekem. Miről van szó? A köztudatban az terjedt el hogy az angolok képmutatóak, mellébeszélnek és soha nem azt mondják amit gondolnak. Tény az hogy úgy küldenek el a picsába hogy alig várod hogy mehess, és úgy rúgnak ki a munkahelyedről hogy te érzed kellemetlenül magad . Én mosolygó gyilkosoknak szoktam nevezni őket. 

Ennek viszont nincs köze a képmutatáshoz. Ez egy kultúrmáz. Köztudott hogy az angolokat tartják a világon leginkább kultúrembereknek. Még ha ezt a futballszurkolóik viselkedése néha cáfolja is azért a köztudatban mélyen gyökerezik ez a vélemény. Nézzétek meg miről szólnak az angol vagy amerikai filmek? A mindig minden helyzetben tökéletes úriemberként viselkedő angolról. A Híd a Kwai folyón című film mit mutat be? A barbár japánokkal szembeni angol kultúrembereket. James Bond miről szól? A legnehezebb helyzetekben is kultúremberként helytálló britről.

Ezek filmek. Honnan vették a mintát? Nagy Britannia gyarmatbirodalom volt. Ugye volt az a mondás hogy a Brit birodalom felett soha nem megy le a nap. A gyarmatokon elsőrendű feladat volt megőrizni a fehér ember kulturális felsőbbrendűségét. Mondok egy példát. Kelet Afrika brit gyarmat volt. Rengeteg brit farmer telepedett ott le és élt valamilyen hasznot hozó tevékenységből. Kávétermesztésből, állattenyésztésből például. Ezek az emberek keményen dolgoztak azmellett hogy sok helyi feketét is foglalkoztattak. A brit kolóniákban a brit farmokon volt egy íratlan szabály. Bármilyen koszos poros nehéz embertpróbáló munkát végeztek napközben, este szmokingban a nők estélyi ruhákban jelentek meg a vacsoránál, a háttérből libériás pincérek szolgálták fel az ételeket italokat és minden este egy vacsorával egybekötött társasági összejövetel volt. Egyszer megkérdeztek egy farmert hogy miért van ez? Azt mondta hogy így védekeznek az elvadulás ellen. Hogy ne váljanak vademberekké. Indiába például csak akkor engedtek belépni valakit ha megfelelően sok pénze volt ahhoz hogy ne rombolja le a fehér ember tekintélyét. Egy indiai elvégezhette a fehér ember munkáját de fehér ember soha egy indiaiét. 

Szóval ez a kultúrmáz, ez a kultúrattitűd okozza hogy az angol mást mond mint amit gondol. Sokszor hallom hogy itt a boltokban nem őszinte az eladók mosolya. Kit érdekel? Miért számít ez? A mosoly az emberi kommunikáció legpozitívabb eleme. Ez képmutatás? Hátbazmeg amikor reggel felkelsz kimész a teraszra és az mondod a mélységesen utált szomszédodnak hogy jó reggelt az nem képmutatás? Mégis jó reggelt kívánsz. Nézzen magába mindenki és gondolkodjon el rajta hogy ugyanazt mondja-e amit gondol. Ugye van az a mondás hogyha minden gondolat valósággá válna akkor tele lenne az utca halottakkal meg terhes nőkkel. 

Szóval ez a kultúrmáz alakította az angol néplelket olyanná amilyen. A felszín alatt ugyanolyan idegengyűlölő ugyanolyan homofób ugyanolyan rasszista mint bármelyik másik nép. A gyarmati lakossággal évszázadokig együtt éltek. A többsége Angliába kerülve beilleszkedett és átlagpolgárként éli az életét. Az generáció amelyik a Brexitre szavazott már születése óta együtt élt ide költözött gyarmati őslakosokkal. Velük járt iskolába velük barátkozott velük dolgozott. 

Aztán történt valami.

Kelet Európában ledőlt a vasfüggöny, az országok többsége csatlakozott az Unióhoz, Anglia meg elsőnek nyitotta meg a munkaerőpiacát a keletről jövőknek.

A brit szigetre rászabadult egy KULTÚRIDEGEN néptömeg. Lehet hogy a gyarmati lakosság kultúridegenebb mint a kelet európai márcsak azért is mert nem keresztények viszont volt idő összeszokniuk. Kelet Európából viszont néhány éven belül kaptak egy olyan tömeget akikről semmit sem tudtak. Az országnak, a gazdaságnak ez a szakemberáradat jót tett. Ahol építés van ott fogyasztás is és a gazdaság szárnyalni kezdett. A lakosság viszont ezt másképp élte meg. Kicsi jelentéktelen dolgok ÖSSZESSÉGE vezetett a Brexithez. Mondok egyet. Valamikor itt az volt a szokás hogy a buszmegállóban érkezési sorrendben álltak az emberek és várták a buszt. Van is erről egy Mr Bean jelenet ami ezt bemutatja. Aztán az vették észre az emberek hogy jön a lengyel és eléáll. Jön a román és eléáll. Jön a magyar és eléáll. Ma már ha megáll a busz akkor öldöklési sorrendben szállnak fel az emberek. Mi a szokás Magyarországon? A boltokban a pénztárnál sorban állnak az emberek de a buszmegállóban nem. Képzeljük el hogy Magyarországra betelepedne néhány millió ember egy olyan kultúrkörből ahol a boltokban NEM állnak sorba a pénztárnál. A magyar ember hogy tolerálná ezt? Ez csak egy piti apró nüansz de hány ország hány piti nüansznyi szokáskülönbsége kell ahhoz hogy az emberek megsokallják?

A vidéki angol esetleg alig találkozik bevándorlóval. Viszont újságot olvas, tv-t néz. Milyen információk jutnak el hozzá? Egy lengyel kiírtotta a családját. Egy román megkéselt valakit az utcán. Egy magyar bekattant a munkahelyén és a markolóval szétszedte az épülő házat. Egy litván elgázolt valakit és cserbenhagyta. Albánok lányokat raboltak el prostituáltnak. Lehetne folytatni a sort. Nem az a hír hogy Stanislaw Krasnewsky lengyel vendégmunkás lakást vett és saját valamint környezete legnagyobb megelégedésére békésen él családjával  Hendonban.

Megemlítenék azért egy elterjedt tévhitet is. Egetverő hülyeség az hogy a bevándorlók elvették az angoloktól a munkát és letörték a fizetéseket. Marhaság. Ugyanaz történt mint a Németországba költözött tízmillió törökkel. Elvégzik azt a munkát amit angol nem nagyon akar. A fizetéseket meg a piac határozza meg és egyébként is elég magas a minimálbér azt pedig nem lehet letörni. Én soha nem dolgoztam kevesebbért mint egy angol és ha a szektorban lejjebb mentek az órabérek akkor az angolé is, ha feljebb mentek akkor az enyém is. 

A fentiekből talán érthető hogy hogyan élték meg az angolok az utóbbi húsz évet. EZÉRT volt nekem nyilvánvaló hogy megszavazzák a Brexitet. 

Aztán elkövettek a politikusok még egy hibát. Nem volt B terv. Egyszerűen nem készültek fel rá hogy kilépnek. Nem számoltak ezzel az eshetőséggel. Ez olyan amatőrizmus hogy megáll az ész. Ez a hozzánemértés csimborasszója. Ez megbocsáthatatlan. Mi az hogy kiírnak egy népszavazást és csak az egyik nyerési esélyével számolnak? Egy afrikai banánköztársaság törzsfőnökének több esze van mint a brit parlamentnek összesen.

Kérem szépen, valamikor a rendszerváltás után az egyik párt a halálbüntetés visszaállításával kampányolt Magyarországon. Akkor mondta egy IQ mínusz politikus hogy nem szabad kiírni ezügyben népszavazást mert a nép úgyis megszavazná. Nabazmeg. Ha tudom a várható eredményt akkor nem kell népszavazás? Ha tudom a várható eredményt akkor nem kell felkészülni a másik eshetőségre? Ha én kiírok egy népszavazást a hallbüntetésre akkor két dolog lehetséges. Vagy megszavazzák vagy nem. Ha nem akkor semmi tennivalóm hiszen nem változik semmi. Viszont ha igen akkor már a népszavazás megtörténte ELŐTT keresek egy ácsot aki csinál egy bitófát és keresek egy hóhért. 

Remélem hogy mostmár egy kicsit érthetőbb lett a Brexit megszavazásának a háttere.

269 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr1314777538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACISAJT 2019.04.23. 09:49:07

@Nerevaryne: "Juncker teljesen jól tette, hogy fityiszt mutatott nekik."

Vicces. Ugyanis a Brexitnél-ami az EU bomlásának legnyilvánvalóbb jele, az már kérdés hogy igyekeznek a britekkel példát statuálni hogy másoknak elvegyék a kedvét a kilépésektől, de szerintem ezt a folyamatot már nem lehet megállítani- bármilyen meggálapodás jobb lett volna.

De hát a juncker-féle brüsszeliták úgy viselkednek mint
"fénykorukban" a moszkoviták.

MACISAJT 2019.04.23. 09:58:05

@Ad Dio: "Az angolok csak olyan birodalomban szeretnek részt venni, ahol ők a főnökök. Az EU addig felelt meg nekik, ameddig egyértelművé nem vált, hogy birodalommá szeretne szerveződni, német (és egy kicsit francia) hegemóniával. Ez már nem tetszett nekik. Se a zembereknek, se a politikusoknak. Egyébként senkinek sem tetszik a németeken és a franciákon kívül igazán, de az angolok az egyedüliek, akik elég erősek ahhoz, hogy ezt ki is mondják.

99%, hogy kilépnek, de én még bízom az egy százalékomban :-). Egy új, tárgyalóképesebb EU parlamenttel még újra tudják gombolni a kabátot. "

Én is így látom.Igaz, pl. nekem sem tetszene egy
francia-német hegemóniájú "európai" sorosista birodalom...

2019.04.23. 10:01:04

@erkölcsi hulla:

Ez lenne a lényeg, csak meg kellene már végre érteni.
Nem az a mérvadó, hogy egy bevándorló munkavállaló meg van-é elégedve a bérrel, hanem az, hogy egy őslakosnak mi erről a véleménye. Mert az irreleváns, hogy egy magyar, litván, román a hazai jövedelmi viszonyokhoz képest jól keres az UK-ban, ha egy brit polgár meg alacsonyabb életszínvonalon él a mai órabérérből, mint a 30 évvel ezelőttiből.

Lehet körbemagyarázni a dolgot, de akkor is az a lényeg: a vendégmunkások, a bevándorlók mindig azzal a céllal vannak foglalkoztatva, hogy letörjék a béreket. Ezért lesz már közép távon hasznos a brexit a briteknek. Kevesebb bevándorló, magasabb bérek. Az EU, AZ Európai Egyesült Államok, a szabad kereskedelmi egyezmények semmi más célt nem szolgálnak, mint a transznacionális tőke gátlástalan, szolgalelkű kiszolgálást.

2019.04.23. 10:06:10

@MACISAJT:

Én mindig úgy teszem föl a kérdést: ki irányítja az EU-t?

Ha a válasz az, hogy ez az alkoholista, detoxikálószökevény, degenerált Juncker, akkor a következő kérdés:

Megválasztanád ezt a súlyosan hülyét miniszterelnöknek a saját hazádban?

Mert ha nem, ha egy ország irányítására sem alkalmas, akkor mi a tökömet keresett eddig a Bizottság élén?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.23. 10:07:59

@XXI. századi megmondóember:
Állat...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.23. 10:11:49

@XXI. századi megmondóember:
Az állam pont most tolta ki jelentősen az adósávokat és növelte a minimálbért.

MACISAJT 2019.04.23. 10:14:10

@XXI. századi megmondóember:

Értem én.Az országában már megbukott politikusok, junckertől verhofstatig dirigálnak az EU élén...

No de ne feledjük, pl. Franciaországot is egy nemrégi rothschild alkalmazott vezeti, papíron...
Ez csak a kirakat.

2019.04.23. 10:18:57

@diggerdriver:

Jól tette. Ha meg még a hülye PC duma sem lenne, akkor szerintem már régen elmondták volna, hogy ha lesz Brexit, akkor az nem azt jelenti, hogy mindenki mehet haza, hanem azt, hogy a naplopó,élősködő, here bevándorlónak kell távozni. Valószínűnek tartom, hogy valami ausztrál, NZ bevándorlási modellt fognak bevezetni. Ami szerintem a legjobb a világon.

2019.04.23. 10:20:55

@MACISAJT:

Az anyakomlexusos hülyegyerekre, micronra gondolsz?

MACISAJT 2019.04.23. 10:33:02

@XXI. századi megmondóember:

Naná. Mikor meg valaki macront «président Rothschild»-nak merte nevezni, akkor automatikusan kitört a ribillió a baromfiudvarban, hogy ez már "antisémite"....

U.I.Nem szorosan ide tartozik, de Ukrajnában éppen sorcsere zajlott,az egyiket www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/ahmetov-pincsuk-es-porosenko-vilag-leggazdagabb-zsidoi-koze-tartoznak váltotta a másik
szombat.org/hirek-lapszemle/ukran-elnokvalasztas-nagy-folennyel-nyert-a-humoristabol-politikussa-lett-zelenszkij

paráznabillegető 2019.04.23. 10:34:33

@XXI. századi megmondóember: na de miért éri meg valakit sokkal drágábban alkalmazni, mint mondjuk párszáz kilométerrel arrébb francia/ír/holland területen?
ugye.
a brexit úgy lesz siker, mint a spanyol birodalom összeomlása. az is milyen faszán nézett már ki úgy száz évvel ezelőtt: királyság, fényes jövő, végtelen lehetőségek, ex-gyarmati kapcsolatok, közös nyelv, ésatöbbi.

erkölcsi hulla 2019.04.23. 10:41:53

@diggerdriver:
Összekevered dél Afrikával.

Dél afrika is afrika része :)

paráznabillegető 2019.04.23. 10:44:57

@MAXVAL bircaman közíró: hát visszatért a mester.
és osztja egymondatos tömör bölcsességeit.
kinek füle van, halhassa.

Csige791 2019.04.23. 10:45:02

Majdenm az egésszel egyetértek, kivéve a bérekkel.

Igen is hogy letörtük a béreket. Egy nagy több ezer fős cégnél dolgozom melynek több "bázisa" van. A bértárgyalások idején mindig az történik, hogy az olyan bázisok ahol a többség angol a sztrájkra szavaz, ahol meg a bevándorló a több, elfogadják a cég ajánlatát.

9 éve dolgozom ugyanitt, ha az összes bértárgyalást nézem, ha az angolosabb bázisokat követjük ma Kb 20 százalékkal többet keresek.

Kihagytad a házak kertjében duhajkodó Lengyel magyar román vonalat. Nem mennek el pub-ba bulizni hanem a ház kertjében megy a duhajkodás. Ahányszor ilyet látok, mindig megjegyzem, miattatok szoptuk be brexitet vadbarmok.

paráznabillegető 2019.04.23. 10:54:12

@Csige791: "...Kihagytad a házak kertjében duhajkodó Lengyel magyar román vonalat. Nem mennek el pub-ba bulizni hanem a ház kertjében megy a duhajkodás. Ahányszor ilyet látok, mindig megjegyzem, miattatok szoptuk be brexitet vadbarmok..."
na, ez érdekes.
csak két gondolat.
- a kelet-európai bevándorlók többsége a nagyvárosokba települt le, ugyanakkor ezen nagyvárosok inkább elutasították a brexitet... akkor ezt most hogy?
- olyat vajh tapasztaltál, hogy feka nagy család+rokonság kb minden harmadik napon jó hangos house+garden partit szervez a szomszédság örömére? ha eső lesz, nem lesz. vagy ez nem brexit ok, mert nem nem kelet-európaiak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.23. 10:57:57

@MACISAJT:

Ukrajnában az eredmény jó. A hatóározottan euroatlantista ukrán nemzetiségű Porosenko - aki nem zsidó - helyén lett egy mérsékeltebb álláspontú zsidó. Egyébként meg mind Porosenko, mind Zelinszkij oroszajkú.

S eleve nem etnikai, nemzetiségi kérdés ez.

A volt szovjet zsidók zöme nyugatellenes. Az izraelbe kivándoroltakra is igaz ez (ma már Izrael lakosságának 18-20 %-a oroszajkú).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.23. 11:30:59

@XXI. századi megmondóember:
Így van. Soha nem értettem hogy miért kell azon felháborodni hogy egy ország megválogatja hogy kit enged be a területére.
Én idejöttem mert beengedtek. Ha nem engednek be akkor nem ide jövök. Ausztráliába már nem mehettem volna de nem köpködök Ausztráliára ez miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.23. 11:38:01

@Csige791:
Az én szektoromban nincs bérletörés.

Szerintem nem a lengyelek románok magyarok duhajkodnak.
Szerintem az angolok olaszok spanyolok. Meg a feketék.

mgdé 2019.04.23. 11:41:34

@diggerdriver:

Az ugye nem probléma, hogy a kiinduló hsz írója a Brexitről írt sommás véleményt, s nem a poszt írójáról. De ha már így, hát legyen: Kedves Brexit bácsi, tetszik az új neved! :D

2019.04.23. 12:01:07

@paráznabillegető: Nálunk is azok a falusi nyugdíjasok félnek leginkább a migránsoktól, akik soha nem találkoztak velük. Szegeden, amelyik várost legvastagabban érintette 2015-ben a bevándorlás semmi idegenellenesség nincs, tele a város közel-keleti diákokkal. Pár hónapja beszéltem olyannal, aki a határ közelében él egy tanyán, semmilyen incidens nem érte 2015-ben, elég nemzeti érzelmű, de emberségesen beszélt a menekültekről.

A brexit sem a tényeken, hanem a félelmeken alapul, illetve az angolok splendid isolation-jén amit az aranykor szépsége ragyog be. Szerintem nagyot fognak bukni az egészen, de persze talpon maradnak, mégiscsak az Egyesült Királyságról van szó. Az elmúlt 20-25 éves gazdasági pörgésnek vége, én olyan hetvenes évekbeli hanyatlást vizionálok, de idővel stabilizálni fogják a helyzetüket.

N. Barbie 2019.04.23. 12:22:47

Ahogy en latom a Brexitet lassan 10 ev itt eles utan.
A fo problema, hogy az atlag videki, alacsony kepzettsegu, elsosorban kozepkoru vagy idosebb angol ostoba, mint a fold. Es ez nem altalanositas, tapasztalat. Pontosan ugyanaz, mint otthon az atlag fidesz szavazo. Alacsony ertelmi kepessegu, alacsony iskolazottsagu, ezert konnyen befolyasolhatoak es megvezethetok.
Na ezek nagyon sokan vannak es kb. mind el is ment szavazni.
Lasd a mar akkor, minden ertelmesebb vagy osszefuggeseket latni kepes ember szamara vilagos UKIP vagy mas kilepes partiak legbolkapott hulyesegeit amivel kampanyoltak. Napi nem is tudom mar mennyi volt, ugy 300 millio font mehet az egeszsegugybe, ha kilepunk es nem kell a csunya EU-nak fizetni, a kelet europaiak elveszik a munkakat blablabla, ja es a lehetseges hatranyokrol meg egy szot se persze.
Na ez a csoport szo nelkul bevette ezeket a szolamokat es mentek jo birka modjara a kilepesre szavazni.
Abba nem gondolt bele, hogy ha lesznek negativ hatasok, marpedig lesznek, az pont oket fogja a legjobban erinteni.

Csak egy pelda. Angol karbantarto munkatarsamat mar tobbszor hallottam beszelgetni errol mas angolokkal. En nem szolok bele, nem az en dolgom.
Egeszen elkepeszto amivel "ervelt" arra, hogy a kilepes milyen jo. Azonnal latszott a gazdasagi analfabetizmus.
Azt mondta, hogy jaj hat minek anglianak az EU orszagokkal kereskedni, nincsenek raszorulva, hiszen ott a tobbi sok orszag, peldaul a volt angol gyarmatok meg nemzetkozossegi orszagok stb.
Mert a hulyeje abba mar nem gondola bele, hogy egy kicsit sem ugyanaz gazdasagi szempontbol a pelda kedveert 1000 darab Mini autot exportalni Nemet vagy Franciaorszagba, mint peldaul Indiaba vagy Ausztraliaba. Peldaul a tavolsagok miatt se, de a fizetokepes kereslet miatt sem.
Nem szamit semmi, neki ezek ugyanolyan kereskedelmi erteku orszagok.
Vagy mondta, hogy jaj hat tele van az orszag nemet, francia olasz stb autokkal, hat minek azok ide, ugye-ugye hogy ra vannak szorulva ezek az orszagok angliara. Hogyne. Egyreszt talan azert jar annyi kulfoldi auto mert az angol egy kalap sz@r (autoszereloktol hallottam, nem en mondom).
Masreszt lehet, hogy fajni fog valamennyire ezen kulfoldi autogyaraknak az angolok kilepese, de forditva meg jobban. A kilepestol nem lesz jobb a Mini, nem fognak tobbet eladni. Sot meg dragulni is fog a sok alkatreszre rakodo vam miatt, a kulfoldi autok megintcsak dragulni fognak, szoval ket szek kozott az asztal ala eses tipikus esete. Vagy mondhatnam, hogy ezt a mantrat majd az angol autogyarakbol elbocsatott ezreknek meselje, biztos sokkal boldogabbak lesznek tole.
Lehetne meg szamtalan peldat irnom amiket hallottam, de mar ezekbol is vilagos, hogyan is gondolkodott az atlag, nagyon buszke angol brexitre szavazo.

N. Barbie 2019.04.23. 12:27:31

@diggerdriver: Pontosan. Nem tudom honnan vette, hogy a lengyel/roman/magyar duhajkodik.
10 ev alatt laktam egy par helyen. A legritkabb esetben duhajkodott az emlitett harmasbol valaki. Elsopro tobbsegben a fekak, majd utanuk, szinten szep szammal a feher angolok es a maradek a spanyolok es olaszok akik nem tudtak ember modjara viselkedni.

2019.04.23. 12:37:38

@N. Barbie:

Ha 10 éve élsz az UK-ban, honnan tudod, hogy milyen az átlag magyar Fidesz szavazó? Olvastad a zindexen, meg a drogambulanciás 444-en?

paráznabillegető 2019.04.23. 12:44:04

@XXI. századi megmondóember: pont olyan mint te vagy én.
vagy érdekből vagy ostobaságból szavaz(na).
hát egyik sem éppen erény.
barbie jókat ír, de ő is csak EGY vélemény, ami végső soron nem oszt, nem szoroz. a dolgok tőle és az éles meglátásától független történnek.

2019.04.23. 12:44:50

@paráznabillegető:

Például azért, mert ha az UK-ban magasabbak lesznek a bérek,akkor párszáz kilométerről elkezd a kvalifikált munkaerő elvándorolni oda. Aminek az lesz az eredménye, hogy a tőke párszáz kilométerre is kénytelen lesz a profitból nagyobb szeletet átengedni azoknak, akik eleve megtermelik a profitot.

2019.04.23. 12:47:20

@paráznabillegető:

Én még soha nem szavaztam sem érdekből, sem ostobaságból.
Ha szavazok, akkor akkor tényeken alapuló információk alapján teszem.

Most pl. az EP választásokon a Fideszre fogok szavazni.

2019.04.23. 12:52:31

@paráznabillegető:

Egyébként az meg miért is tanulatlan birka, aki a saját életkörülményeit figyelembe véve rakja az x-et valahová?

paráznabillegető 2019.04.23. 12:53:56

@XXI. századi megmondóember: mi van???
szóval a tőkésnek megéri magas munkaerőköltséggel termelni/szolgáltatni, csak mert párszáz kilométerrel odébb jóval olcsóbban termelhet/szolgáltathat. ez valami nagyon irracionális teória. lássuk a valóságot! nyilván azért nem tesz be senki az egyesült királyságba manapság pénzt, sőt inkább von ki, mert olyan jó lesz majd később.
ekkora hülyeséget! :D :D :D
ezért kár volt regisztrálnod, hogy ilyen hülyeséget kommentelhess vagy csak simán trollkodhass.
olvastál volna inkább alap közgazdaságtant helyette,
és ne szólaltál volna meg.
ha meg trollkodni akarsz, csak másold bircát.

paráznabillegető 2019.04.23. 12:54:29

@XXI. századi megmondóember: "...Én még soha nem szavaztam sem érdekből, sem ostobaságból..."
hazudsz.

paráznabillegető 2019.04.23. 12:57:14

@XXI. századi megmondóember: mert nem valahová rakja, hanem érdek szerint. de közben sok az olyan ostoba, akit úgy megvezetnek, hogy más érdekét a sajátjának tekinti, és aszerint repül az iksz.
ahogy írtam jóval feljebb: én is a fideszre szavaznék, mert jó sok zsozsót jelentene a zsebbe.
érdek és ostobaság.
érted?

N. Barbie 2019.04.23. 12:58:24

@XXI. századi megmondóember: Nem, onnan, hogy szoktam olvasni a politikai blogokat es latom a hozzad hasonlo atlaghulyefidesznyik kommenteket. Sajat gondolat, osszefuggesek latasa nulla, csak a ket parc alatt izekre szedheto propagandahazugsagok mantrazasa.

Flaggx 2019.04.23. 13:11:54

@paráznabillegető: A déli parton a hoteleknél elkezdtek lassan felkúszni a sima takarítók bérei, már sok helyen nem zero-hour szerződéssel majomkodnak, hanem permanenttel, amelyik meg nem kapcsol, az egyszer csak úgy találja magát hogy a 340 szobájára van 10 takarítója a school holiday közepén. Egy hete láttam egy skót hotel hirdetését, amiben cleanereket keresett £9 órabérrel, jutattási csomaggal (!) - Mondjuk a skótok pont a legnagyobbat szívják a brexiten.
Az albérlet árak is elkezdtek lejjebb kúszni óvatosan, még nem látványos, de már 1 bedroom flatet lehet találni Brightonban £750-800 között - tavaly ennyiért stúdió lakást lehetett találni, de láttam double roomot is ilyen áron hirdetni.
Ráadásnak tegnapi cikk, hogy a kelet-európai bevándorlás utóbbi egy éves egyenlege az UK-ben -15.000 fő (30k jött, 45k ment) és ez már a második mínuszos év volt...

Vik101 2019.04.23. 13:16:25

Nekem a fonokom azzal indokolta a kilepesi szavazatat(nem mondta hogy arra szavazott de egyertelmu volt) hogy majd kereskednek a vilag tobbi reszevel es nem megy hozzajuk x millio torok.....:D
Amugy termeszetesen a kelet europaiak miatt szavazott ugy ahogy.
Persze amikor elmegy nyaralni akkor azert meglepodik hogy dragabb lett a nyaralas es nem erti miert!
Meg egy pelda: 50 eves angol pali, ceg tulajdonos kb 100-150 alkalmazottal, magyar feleseg, buli. Szavazas elott, brexit tema. Azt mondja kilepnek, en mondom miert csinalnanak ilyen hulyeseget? Mert ok kepesek ra, mert ok angolok! Na ez volt az a pont amikor elgondolkodtam, es rajottem hogy ha van olyan nemzet amelyik ekkora hulyesegre kepes az az angol! Termeszetesen a pali magyaorszagon lakik......

A tobbseg at lett verve, viszont az is egyertelmu hogy az iranyitok igy akartak(semmilyen informacio nem jelent meg a szavazas elott hogy miert is jo az EU nekik, csak es kizarolag a negativ jelent meg a sajtoban, minden nap tankoltam, minden nap lattam az ujsagok elso oldalat, mind mind arrol irt a kelet europai milyen negativ dolgot tesz a UKben), semmit nem tettek azert hogy a UK bent maradjon az EUban.

Szerintem lesz visszaeses(gazdasagi) boven, az EUban is elvegre a UK egy nagyon tokeeros orszag ahol sok mindent el lehet adni. A UK mar azzal oriasit veszitett hogy a bank szektort reszben elvesziti. A bankarok elkoltoznek, a zsiros fizetesuket nem a UKban koltik majd el, nem ott jarnak etterembe, nem ott tisztittatjak az oltonyeiket, nem ott berelnek ingatlant, nem ott veszik meg a legujabb sportkocsijaikat, es nem ott adoznak. El sem tudom kepzelni hany etterem, kavezo, ingatlanos, kulonbozo szolgaltato megy majd tonkre emiatt!
Ha csak ezt nezem mar akkor vesztettek rajta, nem is keveset! Es nyilvan ha egy lakast nem tudsz kiadni annyiert amennyiert eddig(pl egy bankarnak), akkor bizony kenytelen vagy kiadni olcsobban, vagy ha nem eri meg akkor eladni, igen am de ez elindit egy lanc reakciot, mert a melletted levo rosszabb kornyeken is lemegy az ara es igy tovabb......

Ertem en es tudom hogy miert szavaztak a kilepesre, mert bizony sokszor nekem sem tetszik ahogy a romanok uvoltoznek a high streeten meg spontan koncertet ad a gipsy kings!
Es igen letortuk a a bereket!!! Pelda en pizza futarkent kezdtem dolgozni, 1.25/ delivery + minimalber, ha dolgoztal legalabb 20 orat pentek estetol vasarnap estig 20 font bonuszt adtak,ha dolgoztal egy nap legalabb 4 orat akkor ehettel egy ingyen valamit.
Mikor leleptem par evvel kesobb 0.80/delivery + minimalber(mindezt ugy hogy az uzemanyag legalabb 40%al emelkedett), bonusz eltunt, ingyen kaja eltunt! Ezzel egyutt termeszetesen az addig ott dolgozo osszes angol kollegam is! Helyette ujbol oroszul kellett kommunkalnom(litvanok, akik persze oroszok neha), na meg megjelentek a romanok is.
Nem egy tortenetet hallottam hogy a meghirdetett munkara (ugye tudjuk gyakori volt/van hogy odairjak a berezest is) odament a lengyel es azt mondta en megcsinalom olcsobban is!!!!
Az az igazsag hogy mi nagy mellennyel azt gondoljuk hogy mi tartjuk eletben, mozgasban a dolgokat a UKban mert milyen szarul mennek a dolgok ott ahol csak angolok vannak(ez teljes mertekben igaz egyebkent), de elottunk is volt elet es nelkulunk is lesz! Majd mennek a szar munkara a gyarmatokrol ha szukseges!
Egyebkent amit a politikai elit muvel angliaban(nem csak ott persze) arra csak egy szo van katasztrofa! Nem ertem hogy vezethetnek ilyen emberek orszagokat, hogyan donthetnek eletekrol, sorsokrol! Orulok hogy nem vagyok angol, abba viszont ne menjunk bele mennyire orulok hogy magyarnak szulettem.

paráznabillegető 2019.04.23. 13:19:06

@Flaggx: 9es órabér takarítóért lófasz. annyiért csak igénytelen kulit kapsz, már ha az megjelenik egyáltalán. tudom mit beszélek, saját takarítócégem van, ennyiért még alkalmilag sem merek embert keresni, ha nagyon kell se, mert csak az időmet vesztegetem a hirdetésírással... mondom ezt nw régióból.
ugyanakkor ezen régióban nem csökken sem az albérlet ára, de a lakás ára az meg tuti kúszik fel tovább.

brighton, mint dél, mindig is jóval drágább volt, van miből lejjebb engedni.

2019.04.23. 13:25:03

@Vik101:

"Es nyilvan ha egy lakast nem tudsz kiadni annyiert amennyiert eddig(pl egy bankarnak), akkor bizony kenytelen vagy kiadni olcsobban,"

Bizony ez így lesz. És akkor akár még az is megtörténhet, hogy az a vidéki angol, aki eddig azért nem vállalt munkát Londonban mert alacsonyak voltak a bérek,viszont brutálisak a bérleti díjak, most számol.és úgy dönt, már megéri "fölmenni" Londonba és munkát vállalni.

Vagyis ugyan úgy működnek a dolgok, mint pl. Magyarországon. Nem azért nem mobil a nyírségi, a borsodi, a nógrádi mert hülye tanulatlan birka, hanem azért mert tud számolni.

2019.04.23. 13:27:51

@N. Barbie:

És azok a politikai blogok, amiket szoktál olvasni milyen beállítottságúak?
És azokon a blogokon, amiket szoktál olvasni szabad a véleménynyilvánítás, mint itt, vagy cenzúra van?

2019.04.23. 13:39:15

@paráznabillegető:

Egész konkrétan mit értesz alap közgazdaságtanon?

Pénzügyi szemle, közgazdasági szemle, MNB tanulmányok, Csaba László, Pogátsa Zoltán, Madár István, Csath Magdolna, László Csaba, Porfolio, MNB blog, G7, növekedés.hu, és így tovább.

Kiegészítve a politikatudományi szemlével, a jogelméleti szemlével, többezer Kúria ítélettel, Jogi fórummal, és így tovább.

Ennyi elegendő?

Vik101 2019.04.23. 13:39:24

@XXI. századi megmondóember: Nem tartom valoszinunak hogy egy videki varosbol valaki bekoltozzon londonba! Ez egy mas vilag!

2019.04.23. 13:41:23

@paráznabillegető:

És azt ki dönti el, ki az ostoba? Te? És ha én azt mondom, hogy szerintem meg te vagy az ostoba, azt ki dönti el melyikünknek van igaza?

paráznabillegető 2019.04.23. 13:49:26

@XXI. századi megmondóember: á, ez lényegtelen.
adott pillanatban mindig okos vagy.
az ember mindig később jön rá, mekkora marha volt.
persze akkor már késő.

2019.04.23. 13:50:25

@paráznabillegető:

Ennyi? Ehhez a felismeréshez milyen végzettség kell?

Jazo 2019.04.23. 13:58:38

Te biztos jobban ismered az Angolokat, mivel évek óta kint élsz, dolgozol velük, nekem meg csak pár hónapos "tapasztalatom" van az országgal. Sőt a véleményem nem is azon a pár hónapon alapúl.

Kicsit árnyalnám a képet.

Egyrészt nem ismerjük, hogy ténylegesen hányan szerettek volna kilépni és hányan maradni, mivel ott is dívik az a rossz szokás, hogy nem mennek el szavazni az emberek, mert nem hiszik, hogy hatással lehet az életükre...az országuk jövője, a nagyobb kép meg hidegen hagyja őket. Nálunk is ez van sajnos. Azt tudjuk, hogy a szavazók alig több mint 50%-a szavazott a kilépésre, miközben a kilépős tábor valószínűleg sokkal aktívabb volt.

Él még bőven az a korosztály, akár gazdag, akár szegény, amelyik siratja a gyarmati időket. Ezért szavaztak az idősebbek inkább a kilépésre és a fiatalok többsége a maradásra.

Az egyik mondatoddal cáfoltad magadat a munkát, munkabéreket tekintve. A munkaerőpiac is kereslet-kínálat alapján működik. Igen, valószínűleg az alacsonyabban képzett tömeg nagy része nem akart, nem akar minimálbérért dolgozni (egyik országban sem). A magasabban képzettek meg pláne nem. Emiatt ott is munkaerőhiány alakult ki, ami ha lassan is, de növelte volna jobban a béreket, ha nincs az a pár milliós olcsó munkaerő, ami lerohanta őket. Lehet mondani, hogy nem vették el a munkájukat, de elvették a lehetőséget is tőlük. Nálunk ugyanez történik. A frekventált régiókban (Budapest - Győr tengely, illetve autópályákhoz közeli települések) munkaerőhiány alakult ki, mivel egyszerűen elfogytak az emberek. A kormány sajnos a mai napig támogatja ha ezekbe a túlzsúfolt régiókba telepedne le egy cég, miközben már nincs szabad munkaerő. Máshol (az ország nagyobb részén) munkanélküliség van, de arról persze nem beszélnek. A lényeg az hogy sokan azt várták, hogy pár év alatt normalizálódnak a fizetések, igazodnak a munkaerőhiányhoz, de ez most változik mert egyre több olcsó külföldi munkaerőt importál a kormány keletről. Érdekes kérdés, hogy pár éve a kormány azzal riogatta az embereket óriásplakátokon, hogy "a migránsok elveszik a munkádat", mára pedig épp ők azok akik betelepítik őket, kielégítve az olcsó munkaerő iránti keresletét. Ezzel megállt a munkabérek felzárkózása. Angliában ugyanez történt, szóval sokan jogosan haragosok, mert tényleg elveszik a külföldiek a munkájukat hosszabb távon. Ott viszont az a faramuci helyzet volt/van, hogy az európai - vallásban, kultúrában, szocializálódásban sokkal közelebb álló - "bevándorlók" lettek az ellenség, de az európán kívülről érkező, teljesen eltérő kultúrájú jóval nagyobb tömegről meg senki sem beszél. Ők az EU előtt is érkeztek és az EU után is érkezni fognak és még arról sincs szó, hogy szűrnék őket iskolázottság vagy hiányszakmák alapján.

Kívülről nézve a nagyobb képet, én azt látom, azt gondolom, hogy Putyin az összes EU országban komolyan pénzeli a szélsőjobb pártokat, hogy szítják az EU ellenességet. Az EU őse arra lett létrehozva, hogy el lehessen kerülni egy újabb világháborút és szerencsére az EU-n belüli országoknál már nincsenek komolyabb konfliktusok. Ez viszont nem tetszik Putyinnak, az meg külön nem hogy az EU is komolyabb közös védelmi "hadsereget" akar létrehozni a NATO mellé. Aktívan és nyíltan jelenleg a Török NATO tagságot fúrja és azonnal beavatkozott, amikor Ukrajna közeledett az EU-hoz és a NATO-hoz. Ha jól tudom több szélsőjobb pártról kiderült hogy Orosz pénzt kapott, pl. az UKIP, a francia Le Pen féle banda, vagy nálunk a Jobbik. Putyin szét akarja verni az EU-t, mert akadályozzák a terveit. Ő áll a Brexit mögött is, ő áll Trump és Orbán mögött is, aki már rengetegszer nyíltan kiált az Oroszok mellett. Legutóbb újra G8-at akart csinálni a G7-ből, mert hogy "ő már nem is emlékszik, hogy miért zárták ki az Oroszokat a G8-ból" A Krím félszigetes, Kelet Ukrajnás háború miatt zárták ki és komoly szankciókkal súlytották őket, ami Trump-nak már nem számít. Neki csak a saját pénztárcája számít, ahogy Orbánnak és Nigel Farage-nak is. Erdogannak meg csak az, hogy fennmaradjon a diktatúrája.

Farage úgy festette le a Brexit-et az Angoloknak, mint valami utazást Disneyland-be...csak sajnos szinte semmi alapja nem volt. Azon a népszavazáson átverték az embereket és valami olyanról szavaztak, ami nem létezik és nem is fog létezni.

Én csak azt nem értem, hogy miért nem akarnak a politikusok még egy népszavazást, most hogy konkrétan szerződésben le van írva, hogy mi történne a kilépéssel. A jelenlegi állapot olyan mintha az Angolok autóját nagy szerencsével sikerül megállítani, mielőtt a szakadékba esne, de a sofőr Theresa May csak nyomja tovább a gázpedált, mintha nem lenne más választása.

Az EU nem akarja hogy kilépjenek, az Angolok többsége nem akarja hogy kilépjenek. Miért nincs újabb népszavazás? Ki tiltotta meg nekik hogy legyen?

2019.04.23. 14:06:10

Változatlanul nem értek valamit.

Írt a Tesó egy jó posztot a Brexitről. Jött eddig 100 egynéhány komment. Egy részük olyanoktól, akik évek óta az UK-ban élnek. A saját bőrükön tapasztalják, érzik az ottani mindennapokat.
Én 2012 óta olvasom (ma már elvétve), a Határátkelő blogot.
De. Az elmúlt egy napban többet tudtam meg itt az angol valóságról az itt megjelent kommentekből, mint a HA-n 7 év alatt. Nem élek ott, így örömmel olvastam mindegyiket, köszönet érte.

De. Én ebben az országban, Magyarországon élek 60 éve. Ma is, most is. Nem hazug liberális hírportálokról, nem cenzúrázott részrehajló blogokról ismerem a magyar valóságot, hanem mindennap megtapasztalom azt a saját bőrömön. És ehhez a közvetlen tapasztalathoz megpróbálok ismereteket szerezni nálam okosabb,a politikában, közgazdaságban, jogban jártas emberektől.

2019.04.23. 14:08:36

Szóval (ez lemaradt). Had legyen már nekem is releváns véleményem arról az országról, ahol élek.

paráznabillegető 2019.04.23. 14:21:24

@Jazo: a túlélési ösztönük tiltotta meg.
ezt így nehéz röviden elmagyarázni... már ha ha egyáltalán. a lényeg, hogy féltik a politikai karrierjüket.
nem mellesleg: jogosan.

N. Barbie 2019.04.23. 14:42:29

@XXI. századi megmondóember:
"Nem hazug liberális hírportálokról, nem cenzúrázott részrehajló blogokról ismerem a magyar valóságot"

Az a baj, hogy egy ilyen mondattal magad bizonyitod, hogy a velemenyed nem relevans, nem erzelmektol mentes, tenyszeru.

Hazug, cenzurazott liberalis blogok? Aham. Igen, van olyan is, en is ki vagyok tiltva par szellib blogrol, lasd Vincent.
Namost akkor az a valosag, hogy ezek hazudnak, vagy az, amit vesztett sajtoperek szazai igazolnak, hogy a szektad sajtoja? Vagy mondhatnam, hogy melyik hirportal volt az, ahova anno magam is sokat kommenteltem, de miota atalltak nagyuzemi propagandahazudozo oldalla, rogton meg is szuntettek a kommentelest? Segitek, az origo.

Vagy irtad azt (lehet nem te, vegulis mindegy), hogy azert ne tetelezzuk mar fel, hogy a fidesz szavazok ostobasagbol szavaznak oda, ahova, hanem atgondoljak, megnezik hogy elnek most meg elotte stb.
Akkor kerdezek valamit. Ha megallitok 100 fideszest talalomra az utcan, es megkerdezem miert szavazott a fideszre, hany lesz olyan, amelyik 5 ertelmes, sajat gondolattal meg tudja indokolni, ne adj Isten, adatokkal, szamokkal alatamasztani (itt nem a hazug fideszes sikerpropaganda szamokra gondolok) es hany lesz olyan, amelyik azt mondja, hogy azert mert sorosmigransbrusszelballib? Oszinten!
Az en tippem erre, hogy max 10 az elobbi, es 90 az utobbi.

Mondok peldat, irtam mar oket maskor is.
Szoktam nezni youtube-on egy borsodi(lehet heves, mindegy) gumiszerelo faszi videoit.
Egyik videoban a nagyapjanal volt valami faluba. Beszelgetnek mindenfelerol, politikarol semmit. Egyszer megszolal az oreg, neki mindegy csak migransok ne jojjenek.
Erted? Borsodba tuti nem latott amugy sem olyat, de ez egy pelda, hogy 9 ev szamolatlan penzert folytatott propaganda milyen "munkat" tud vegezni az amugy sem tul acelos elmekben.

Masik. A tavalyi valasztasok elott beszelgettem rokonommal (verfideszes). Szoba kerult, hogy esetleg szavazna a Jobbik-ra. Es mondom akkor miert nem teszed.
Valasz: hat mert simicska partja.
Remelem itt is megvan a problema. Egy partot annak alapjan utasit el, hogy mit hazudozik arrol annak legnagyobb ellenfele. Mintha azert nem vennel audit, mert a BMW szerint szar.
Mondom neki, az nem zavar, hogy az emlitett szemelyt tenyszeruen a fidesz tette gazdagga torvenytelenul, ez nem indok arra, hogy ne rajuk szavazz. A jobbik ellen viszont annyi is eleg, hogy a kedvenc partod mivel ragalmazza az ellenfelet.
Ja, es tobb diplomas, ertelmes norol beszelunk.
Hat ennyit szamit a propaganda, a sajat gondolatok kiolese.
Ezert szoktam atlaghulye idiota birkaknak hivni a fidesz szavazokat. Mert azok.

paráznabillegető 2019.04.23. 15:36:32

@N. Barbie: barbie, kemény nő vagy. :)
a trollja megérdemli, persze. kár, hogy lepattan róla...

ugyanakkor van érdekfideszes is. én is ilyen lennék, ha magyarba lennék, szerintem. mert még ha egyet nem is értek a jelenlegi helyzettel, azért számolni tudok, és a pénz beszél.
viszont mivel angolba vagyok, így inkább az itteni helyzettel foglalkozom. ámde még ha szász-normann vér folyna is ereimben, csak fogni tudnám a fejem a kínálat láttán...
esse jobb. és @jazo: ez a brexit egyik rákfenéje is.

2019.04.23. 16:14:34

@N. Barbie:

Naszóval. Először is tisztázzuk az alapvetést.

Az elmúlt 100 évben 3 ordas, aljas eszmerendszer fertőzte meg a világot. Ebből úgy néz ki az emberiség kettőt már maga mögött tudhat. Az egyik a kommunizmus, a másik a fasizmus.
A harmadik ordas, aljas eszmét most tesszük lapátra, és dobjuk oda, ahová való, a másik kettő mellé, a történelem pöcegödrébe. Ezt a harmadik ordas, aljas eszmét úgy hívják: liberalizmus.

Továbbá. Az én politikai beállítottságom populista, nacionalista baloldali világnézet, konzervatív felhangokkal. Szilárd meggyőződésem, hogy a baloldal újraéledésének alapfeltétele, ha kiirtja a soraiból a liberális élősködőket, és soha többet nem vállal közösséget a libbantakkal.

És akkor tételesen.

Nem vagyok Fideszes, de ma az egyetlen párt, amely alkalmas az ország irányítására, az a Fidesz. Ezen a blogon már a bloggazda, meg egy páran ezerszer föltettük a kérdést: ki legyen helyette? Egy nevet kértünk, de eddig nem kaptunk. Na majd most tőled, hátha......

Én nem állítok meg száz Fideszest, de nagyon sok emberrel beszélek. Meg tudják indokolni, miért szavaztak a Fideszre. Mert 2010 óta évről évre jobban élnek. Röviden ennyi. Ha akarod kifejtem bővebben is.

Egy normális gondolkodású ember, mikor elmegy szavazni mérlegel. A saját helyzetét mérlegeli. Ha javult a helyzete az előző választások óta, akkor marad a kormány. Ha sokak szerint nem javult, hanem romlott, akkor megy a kormány. Ez ilyen egyszerű. Na most te tényleg úgy gondolod, hogy ezen felül még a választások előtt éjszakánként makrogazdasági adatokat, OECD statisztikákat, tanulmányokat kellene olvasni a választóknak, mert aki nem ezek alapján dönt az birka? Aki nem a Fideszre szavaz, az mind így teszi, vagy mind közgazdász? Ha a Fideszbirka számokkal, tényekkel támasztja alá döntését, mondjuk, hogy már nem munkanélküli, mert van munkája, hogy már a felesége is tud dolgozni, keresni, hogy mennyivel több most a fizetése, hogy megtudott venni olyan dolgokat kp-ra amiket eddig hitelre sem mert, az megfelelő indok, vagy az is hazug kormánypropaganda?

Nekünk magyaroknak van kb. 800 000 ezer cigány honfitársunk. A szlovákoknak kevesebb, a románoknak, bolgároknak több. Az elmúlt évtizedekben, de még az eju tagság óta sem keresett meg bennünket az a csodálatos nyugat, hogy átvenne egy párat belőlük. Amikor csak úgy magunktól küldtünk nekik pár tucatot, akkor meg kihirdették a szükségállapotot. Viszont kaptunk tőlük kioktatást, jótanácsot gazdagon, hogyan kellene integrálnunk a cigányokat.
Namármost. Miután mi Kelet-Európaiak egyetlen országot sem gyarmatosítottunk, egyetlen országot sem bombáztunk szarrá, egyetlen embert sem tettünk földönfutóvá, egyetlen embert sem öltünk meg azokban az országokban, ahonnan a migránsok most tömegével érkeznek, így most mi is csak jótanácsokat tudunk adni a probléma kezelésére. Mert a többi nem a mi dolgunk.

A borsodi öregember nem látott migránst?
Tudod mi volt az első gondolatom, amikor megláttam a határon átgázoló, az utakon csordaként vonuló migránshordát? Az, hogy én már láttam, és gyakorlatilag naponta látok ilyet. Kicsiben, és nem muszlimokat, hanem cigányokat. Na a borsodi, nógrádi, hevesi, szabolcsi, és még sorolhatnám öreg bácsik nénik, meg a fiatal fiúk, lányok szerintem ugyan ezt gondolták. Tudod a borsodi öreg bácsinak tökéletesen "elegendő", ha falubeli cigány ellopja a kertjéből a zöldséget, az ólból a tyúkot, ha kirámolja a lakását, amíg ő elmegy templomba. Valahogy nem kér még ehhez migráns segítséget. Vagy a migránsok nem ilyenek? Lehet. Azt látom, hogy mi itthon már ott tartunk, hogy az is dolgozik, aki nem akar. És ez a cigányokra is érvényes. Ma már nagyon sok cigány eljár munkába, keresnek, és szemmel láthatóan haladnak is.
Elmondható ez az Európát elözönlő muszlim migránsokról is? Hányan dolgoznak közülük Fritzlandban, az UK-ban svédben, stb.? Vagy mind beiratkozott az egyetemre, és még nem végeztek?

Te az UK-ban élsz. Ott fizeted az adódat, fizeted a járulékaidat. Ha te helyesnek tartod, hogy az brit állam ebből naplopó, agresszív, dologtalan heréket tartson el, az a te dolgod.

Mi itt Magyarországon ezt soha nem tartottuk helyesnek elfogadhatónak. Többek között ezért nem kérünk egyetlen darab illegális muszlim migrácsot sem. Mert ez meg a mi dolgunk.

Csige791 2019.04.23. 16:55:21

@diggerdriver: Ez estben nem objektív a véleményed. Ez nem baj, mert vélemény, az pedig lehet szubjektív. Ahogy a Brexit melett vagy ellen szavazók véleménye is az volt.

ladiladi 2019.04.23. 22:14:29

@N. Barbie:
"Ha megallitok 100 fideszest talalomra az utcan, es megkerdezem miert szavazott a fideszre, hany lesz olyan, amelyik 5 ertelmes, sajat gondolattal meg tudja indokolni, ne adj Isten, adatokkal, szamokkal alatamasztani (itt nem a hazug fideszes sikerpropaganda szamokra gondolok) es hany lesz olyan, amelyik azt mondja, hogy azert mert sorosmigransbrusszelballib? Oszinten!
Az en tippem erre, hogy max 10 az elobbi, es 90 az utobbi."

Akkor most áruld el azt is, hogy nem fideszes szavazóknál milyen arányokat vizionálsz!

Szerintem ugyanis náluk is kb. ez lenne a helyzet.

Az, hogy ez benned fel se merül, jól mutatja az elfogultságodat.

mgdé 2019.04.23. 22:43:00

@ladiladi:

Te most azt állítod, hogy a ténylegesen szavazni hajlandó magyar szavazók 90 %-a - oldaltól függetlenül - ostoba? No, szép!

ladiladi 2019.04.24. 00:03:43

@Én de genere Mi:

Gondosan elolvastam, hogy mit írtam. Nem látok ilyen állítást. Te mégis ezt látod.
Vajh miért?

mgdé 2019.04.24. 00:19:29

@ladiladi:

""Az en tippem erre, hogy max 10 az elobbi, es 90 az utobbi.""

&

"Szerintem ugyanis náluk is kb. ez lenne a helyzet."

További jó számolgatást ...

kokoro 2019.04.24. 06:37:22

@XXI. századi megmondóember: ilyenkor Magyaroszágon még alszanak..
Honnan írsz troll?

Sir Bates dö Hól 2019.04.24. 07:51:22

@XXI. századi megmondóember: meg is kellene érteni mindazt, amit elolvasol, s nem árt az alap sem. közgazdaságtanból pl. samuelson. ha jogászkodni akarsz, akkor meg jogi alaptanterv. jogtörténet. római jog. s akkor nem mondasz olyan ostobaságokat, mint szoktál. a tanulást nem lehet megúszni. az alapok hiányoznak.

paráznabillegető 2019.04.24. 09:39:05

@XXI. századi megmondóember: úgy vagy te borsodi öregember, ahogy én szász nemes!
földimnek mondod magad, de egy a vidékre jellemző szóhasználatot nem foglaltál még írásba, pedig a szokász nagy úr, úgy e? öreg, hívod magad, de a szavak, miket írsz már modernek. két hete regisztráltál, ámde máris majd kétszáz hozzászólásnál tartasz, és azok is jobbára politikai topikokban, no majd pont így nem lennél troll? dejszen még a neved is beszédes! - egy borsodi öregember ugyan miért választana ilyen faramuci nicket, mint a tied?
nagy kászta vagy, te troll, te! :D

paráznabillegető 2019.04.24. 09:43:19

@paráznabillegető: szokász = szokás.
no, ez meg a másik. a fenti szómenésedben egyetlen helyesírási vagy tagolási hiba nincsen. hihetetlen! de annyira, hogy majdnem biztosan az bizony szövegszerkesztőn készült, és szerintem nem is egyedül irtad, kellett hozzá a műszakvezetőd is. aztán copypaste.
hmmm... ketten együtt persze már lehettek hatvanévesek... :)

Sir Bates dö Hól 2019.04.24. 10:57:17

@Sir Bates dö Hól: jogi alaptanterv =jogi alapismeretek/jogelmélet

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.24. 12:20:41

@N. Barbie:

Én tudatosan, indokolva szavaztam a Fideszre tavaly.

Mozgósított a hódmezői eset.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.24. 12:26:36

@ladiladi:

Minden oldalon ugyanaz helyzet. A szavazók 90 %-a érzelmi és tapasztalati alapon szavaz:
- mikor érzi magát jobban, melyik oldal alatt,
- kit utál kevésbé,
- ki mond szimpatikusabb dolgokat.

S a maradék 10 % az, aki tudatosan szavaz, mert:
- van eleve egy szilárd politikai meggyőződése,
- tetszik neki a program,
- segíteni akar egy szimpatikus pártot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.24. 12:33:02

@N. Barbie:

Amerikai ismerős elmondta a választás előtt, szinte mindenben egyetért Trumppal, Clintont pedig ellenzi.
- Akkor Trumpra szavazol? - kérdem.
- Nem, Clintonra.
- Miért?
- Mi hagyományosan demokrata család vagyunk.

lpt1 2019.04.27. 16:09:09

@MAXVAL bircaman közíró: Továbbá Magyarország megsemmisülését szeretnéd elérni, kizárólag tudományos okokból, a szláv hegemónia helyreállítása végett. Eszközeitek: oktatás megsemmisítése a kulturális pusztítás céljából, egészségügy, közegészségügy megsemmisítése fizikai pusztítás céljából.

lpt1 2019.04.28. 19:59:12

@MAXVAL bircaman közíró: Mesélj hát, kérlek, a nyelvészet helyzetéről Magyarországon, megemlítve a kormány irányultságát a finnugor nyelvrokonság irányába. Ne tartsd vissza saját szakmai véleményedet sem, valóban nem lefutott verseny ez, érdemes két új kutatóintézetet is felhúzni a cáfolatára?

lpt1 2019.04.28. 21:03:06

Dehogynem.

Vagy azt szeretnéd az arcomba hazudni, hogy a László Gyula Intézet és a vele párhuzamos Magyarságkutató Intézet nem a kormány alá tartozik, nem a kormány szavazta meg a költségvetésüket?

tanato 2019.04.29. 11:38:11

@lpt1: Egyszer már én is meggyanúsítottam Maxot hogy nem magyar/érzelmű/hanem pánszláv.De megnyugtatott/mindenkit/hogy ez nem igaz mert félig magyar/érzelmű/,kettős én lakozik benne.Így bizonyosan nem akarja saját/félig/fajtája pusztulását.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 11:46:08

@lpt1:

Nem erről volt szó. Nyilván az állam pénzeli a tudományt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 11:47:27

@tanato:

A színszlávok zöme se pánszláv. Eleve a pánszlávizmus eleve 2 ellenséges irányzat: orosz és cseh.

mgdé 2019.04.29. 13:01:52

@MAXVAL bircaman közíró:

Nem egy súlycsoport, még eszme szinten sem ...
(Bár a lengyelek nyilván nem pártolnak egy orosz pánszlávizmust, de akkor sem. A szláv nagy többség - nem csak az oroszok - ortodox, s ezt nyilván jobban is tudod mint mi. :) )

lpt1 2019.04.29. 13:44:26

@MAXVAL bircaman közíró: Ja, leépítve az MTA-t, helyette ilyen utcán termett, haveri alapon kiválasztott """tudósoknak""" """kutatóintézetet""" biztosítva, pénzeli a """tudományt""".

Hogy az egész kérdéskörben mennyire fogalmatlanok, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az iskolák folyamatos átszervezése a tudomány innenső végén. Tervezz öt évre előre, idén nem tanulhatsz """szakközépből""" szakirányú felsőfokon, jövőre igen...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 15:16:42

@Én de genere Mi:

Ortodox szlávok kizárólagosan: orosz, belarusz, szerb, montenegrói.

Ortodox szlávok többségben: ukrán (katolikus kisebbség), bolgár (muszlim kisebbség).

Katolikus szlávok kizárólagosan: lengyel, ruszin.

Katolikus szlávok többségben: cseh, szlovák, szorb, szlovén (mindegyik esetben protestáns kisebbség).

Muszlim szlávok: bosnyákok.

Valahogy így.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 15:27:52

@lpt1:

A MTA ballib irányításának véget kellett vetni, ez pozitív fejlemény.

mgdé 2019.04.29. 16:08:01

@MAXVAL bircaman közíró:

A makedónokat kihagytad!!! Gondolom, nem véletlen. :P

Amúgy igen, valahogy így. Pont ezért a "cseh pánszlávizmus" eléggé kis esélyű az "orosz pánszlávizmus"-sal szemben, ahogy ezt korábban kis kiegészítésként megjegyeztem. (Azaz, nem vagyunk ellentmondásban egymással. Nem tagadást tettem, csak kiegészítést, pontosítást.)

mgdé 2019.04.29. 16:09:57

@MAXVAL bircaman közíró:

Lovász ballib lenne?
Pálinkás ballib lenne?
Vizi E. ballib lenne?

???

mgdé 2019.04.29. 16:23:26

@MAXVAL bircaman közíró:

"A MTA ballib irányításának véget kellett vetni"

ezt mondtad.

Az én névsorom meg az időben utolsó három MTA elnök.

Tehát:
a) ők ballibek;
b) ők nem ballibek, de nem ők irányították az MTA-t;
c) nem ballib irányítása volt az MTA-nak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 16:34:27

@Én de genere Mi:

A belső ballib bázisokról van szó, melyek magukat szakmai alapú csoportként álcázva ténykednek.

Sir Bates dö Hól 2019.04.29. 17:41:11

@MAXVAL bircaman közíró: a horvátok micsodák? katolikusok?mert kimaradtak.

mivel te szerinted a felvilágosodástól minden rossz, nem az lenne a helyesebb, ha úgy, ahogy van, bezárnák az egészet?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 19:43:45

@Sir Bates dö Hól:

Kihagytam őket.

A felvilágosodást felszámoljuk, ez eldöntött tény.

mgdé 2019.04.30. 00:22:40

@MAXVAL bircaman közíró:

"felszámolJUK"

Megint trollkodsz. Teljesen felesleges ...

mgdé 2019.04.30. 13:18:03

@MAXVAL bircaman közíró:

"A néptömegek sose trollkodnak."

Az lehet, de a felvilágosodást sem tudják "felszámolni".

Vagy könyvégetés is lesz?
Aztán meg "eretnek" égetés is?

Mennyi is a Fahrenheit?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.30. 13:27:39

@Én de genere Mi:

Mi csak visszük a szikrát, de ha a néptömeg tétlen, párezer birca képtelen változást elérni.

A liberók elfelejtették Gramscit, ellustultak, de mi nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.07. 14:58:01

@diggerdriver:

Gyere ki te tahó! vagy Gyere ki hógolyózni! vagy valami ilyesmi volt címe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.06.07. 17:07:09

@MAXVAL bircaman közíró: Nálam megvan igaz az utolsó kommentek eltűntek egésze a te Természetes jó kommentedig. Most válaszoltam ott neked megvan?
süti beállítások módosítása