HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: @diggerdriver: Egyébként ha van párt, amely megérdemelne egy hatalmas nagy zakót az EP-, illetve... (2024.04.23. 06:36) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Brexit

2019.04.21. 10:24 diggerdriver

Nem volt szándékomban írni erről. Az utóbbi időben viszont annyi orbitális baromság kering a britekről hogy miért léptek ki az Unióból hogy  muszáj egy kicsit más megvilágításba helyeznem a dolgokat. Olyanokat hallani hogy még midig nem tudták túltenni magukat a gyarmatbirodalmuk elvesztésén, sőt olyan kapitális ökörséget is hallottam már rádióadásban hogy az angolok magukat az Atlanti Óceán közepére pozicionálják félúton Amerika és Európa közé.  Minősíteni sem lehet ezeket az agyrémeket bár miért csodálkozzak mikor olvastam olyat hogy a magyarok még mindig nem tudták feldolgozni Trianon traumáját.  Mit lehet erre mondani? 

(Az alábbiakban az angol jelzőt kéretik britként értelmezni mert zavaróan sok szóismétlés lenne csak briteket emlegetni.) 

Hogy mégis mi vezetett a Brexithez beidéznék ide egy anekdotát.

"Louis Antoine Henri de Bourbon–Condé, Enghien hercegét Bonaparte tábornok, mint Első Konzul 1804-ben összeesküvés gyanújával külföldről elraboltatta és kivégeztette.
A kivégzés nyomán felháborodás hullámzott végig az európai királyi udvarokon.                                                Antoine de Boulay gróf, Meurthe megye küldötte nyilvánosan kijelentette: „Ez több, mint bűn: ez hiba.” („C'est pire qu'un crime. C'est une faute.”; C'est plus qu'un crime, c'est une faute). Ezt a „bon mot”-t korabeli fültanúk hallották és idézték, de mivel Boulay képviselő nevét a nagyközönség alig ismerte, találó mondását később gyakran Fouchénak, sőt magának Talleyrand-nak, az emberrablás értelmi szerzőjének tulajdonították."

Miről van szó? Egy politikus bűnt elkövethet hiszen tudjuk nagyon jól hogy kimossák belőle és következmények nélkül élhet tovább. Ha hibázik az viszont a saját, de inkább egy egész ország sorsára kihat. 

Cameron hibázott. A brit függetlenségi párttól az UKIP-tól szavazókat akart elcsábítani. Ez a párt egy euroszkeptikus párt aminek fő célkitűzése az EU-ból való kilépés, a brit függetlenség visszaállítása. Cameron, az UKIP szavazóinak saját oldalára állításáért beígérte hogy ha nyer akkor népszavazást tartanak az EU-ban való bennmaradásról. Vagy kilépésről.  Az első hibát itt követte el. Nem ismerte fel a brit néplélek sajátosságait. 

Én akkor mint néhány éve itt élő bevándorló, a szavazás előestéjén megmondtam hogy az angolok kilépnek. Senki sem hitt nekem. Miről van szó? A köztudatban az terjedt el hogy az angolok képmutatóak, mellébeszélnek és soha nem azt mondják amit gondolnak. Tény az hogy úgy küldenek el a picsába hogy alig várod hogy mehess, és úgy rúgnak ki a munkahelyedről hogy te érzed kellemetlenül magad . Én mosolygó gyilkosoknak szoktam nevezni őket. 

Ennek viszont nincs köze a képmutatáshoz. Ez egy kultúrmáz. Köztudott hogy az angolokat tartják a világon leginkább kultúrembereknek. Még ha ezt a futballszurkolóik viselkedése néha cáfolja is azért a köztudatban mélyen gyökerezik ez a vélemény. Nézzétek meg miről szólnak az angol vagy amerikai filmek? A mindig minden helyzetben tökéletes úriemberként viselkedő angolról. A Híd a Kwai folyón című film mit mutat be? A barbár japánokkal szembeni angol kultúrembereket. James Bond miről szól? A legnehezebb helyzetekben is kultúremberként helytálló britről.

Ezek filmek. Honnan vették a mintát? Nagy Britannia gyarmatbirodalom volt. Ugye volt az a mondás hogy a Brit birodalom felett soha nem megy le a nap. A gyarmatokon elsőrendű feladat volt megőrizni a fehér ember kulturális felsőbbrendűségét. Mondok egy példát. Kelet Afrika brit gyarmat volt. Rengeteg brit farmer telepedett ott le és élt valamilyen hasznot hozó tevékenységből. Kávétermesztésből, állattenyésztésből például. Ezek az emberek keményen dolgoztak azmellett hogy sok helyi feketét is foglalkoztattak. A brit kolóniákban a brit farmokon volt egy íratlan szabály. Bármilyen koszos poros nehéz embertpróbáló munkát végeztek napközben, este szmokingban a nők estélyi ruhákban jelentek meg a vacsoránál, a háttérből libériás pincérek szolgálták fel az ételeket italokat és minden este egy vacsorával egybekötött társasági összejövetel volt. Egyszer megkérdeztek egy farmert hogy miért van ez? Azt mondta hogy így védekeznek az elvadulás ellen. Hogy ne váljanak vademberekké. Indiába például csak akkor engedtek belépni valakit ha megfelelően sok pénze volt ahhoz hogy ne rombolja le a fehér ember tekintélyét. Egy indiai elvégezhette a fehér ember munkáját de fehér ember soha egy indiaiét. 

Szóval ez a kultúrmáz, ez a kultúrattitűd okozza hogy az angol mást mond mint amit gondol. Sokszor hallom hogy itt a boltokban nem őszinte az eladók mosolya. Kit érdekel? Miért számít ez? A mosoly az emberi kommunikáció legpozitívabb eleme. Ez képmutatás? Hátbazmeg amikor reggel felkelsz kimész a teraszra és az mondod a mélységesen utált szomszédodnak hogy jó reggelt az nem képmutatás? Mégis jó reggelt kívánsz. Nézzen magába mindenki és gondolkodjon el rajta hogy ugyanazt mondja-e amit gondol. Ugye van az a mondás hogyha minden gondolat valósággá válna akkor tele lenne az utca halottakkal meg terhes nőkkel. 

Szóval ez a kultúrmáz alakította az angol néplelket olyanná amilyen. A felszín alatt ugyanolyan idegengyűlölő ugyanolyan homofób ugyanolyan rasszista mint bármelyik másik nép. A gyarmati lakossággal évszázadokig együtt éltek. A többsége Angliába kerülve beilleszkedett és átlagpolgárként éli az életét. Az generáció amelyik a Brexitre szavazott már születése óta együtt élt ide költözött gyarmati őslakosokkal. Velük járt iskolába velük barátkozott velük dolgozott. 

Aztán történt valami.

Kelet Európában ledőlt a vasfüggöny, az országok többsége csatlakozott az Unióhoz, Anglia meg elsőnek nyitotta meg a munkaerőpiacát a keletről jövőknek.

A brit szigetre rászabadult egy KULTÚRIDEGEN néptömeg. Lehet hogy a gyarmati lakosság kultúridegenebb mint a kelet európai márcsak azért is mert nem keresztények viszont volt idő összeszokniuk. Kelet Európából viszont néhány éven belül kaptak egy olyan tömeget akikről semmit sem tudtak. Az országnak, a gazdaságnak ez a szakemberáradat jót tett. Ahol építés van ott fogyasztás is és a gazdaság szárnyalni kezdett. A lakosság viszont ezt másképp élte meg. Kicsi jelentéktelen dolgok ÖSSZESSÉGE vezetett a Brexithez. Mondok egyet. Valamikor itt az volt a szokás hogy a buszmegállóban érkezési sorrendben álltak az emberek és várták a buszt. Van is erről egy Mr Bean jelenet ami ezt bemutatja. Aztán az vették észre az emberek hogy jön a lengyel és eléáll. Jön a román és eléáll. Jön a magyar és eléáll. Ma már ha megáll a busz akkor öldöklési sorrendben szállnak fel az emberek. Mi a szokás Magyarországon? A boltokban a pénztárnál sorban állnak az emberek de a buszmegállóban nem. Képzeljük el hogy Magyarországra betelepedne néhány millió ember egy olyan kultúrkörből ahol a boltokban NEM állnak sorba a pénztárnál. A magyar ember hogy tolerálná ezt? Ez csak egy piti apró nüansz de hány ország hány piti nüansznyi szokáskülönbsége kell ahhoz hogy az emberek megsokallják?

A vidéki angol esetleg alig találkozik bevándorlóval. Viszont újságot olvas, tv-t néz. Milyen információk jutnak el hozzá? Egy lengyel kiírtotta a családját. Egy román megkéselt valakit az utcán. Egy magyar bekattant a munkahelyén és a markolóval szétszedte az épülő házat. Egy litván elgázolt valakit és cserbenhagyta. Albánok lányokat raboltak el prostituáltnak. Lehetne folytatni a sort. Nem az a hír hogy Stanislaw Krasnewsky lengyel vendégmunkás lakást vett és saját valamint környezete legnagyobb megelégedésére békésen él családjával  Hendonban.

Megemlítenék azért egy elterjedt tévhitet is. Egetverő hülyeség az hogy a bevándorlók elvették az angoloktól a munkát és letörték a fizetéseket. Marhaság. Ugyanaz történt mint a Németországba költözött tízmillió törökkel. Elvégzik azt a munkát amit angol nem nagyon akar. A fizetéseket meg a piac határozza meg és egyébként is elég magas a minimálbér azt pedig nem lehet letörni. Én soha nem dolgoztam kevesebbért mint egy angol és ha a szektorban lejjebb mentek az órabérek akkor az angolé is, ha feljebb mentek akkor az enyém is. 

A fentiekből talán érthető hogy hogyan élték meg az angolok az utóbbi húsz évet. EZÉRT volt nekem nyilvánvaló hogy megszavazzák a Brexitet. 

Aztán elkövettek a politikusok még egy hibát. Nem volt B terv. Egyszerűen nem készültek fel rá hogy kilépnek. Nem számoltak ezzel az eshetőséggel. Ez olyan amatőrizmus hogy megáll az ész. Ez a hozzánemértés csimborasszója. Ez megbocsáthatatlan. Mi az hogy kiírnak egy népszavazást és csak az egyik nyerési esélyével számolnak? Egy afrikai banánköztársaság törzsfőnökének több esze van mint a brit parlamentnek összesen.

Kérem szépen, valamikor a rendszerváltás után az egyik párt a halálbüntetés visszaállításával kampányolt Magyarországon. Akkor mondta egy IQ mínusz politikus hogy nem szabad kiírni ezügyben népszavazást mert a nép úgyis megszavazná. Nabazmeg. Ha tudom a várható eredményt akkor nem kell népszavazás? Ha tudom a várható eredményt akkor nem kell felkészülni a másik eshetőségre? Ha én kiírok egy népszavazást a hallbüntetésre akkor két dolog lehetséges. Vagy megszavazzák vagy nem. Ha nem akkor semmi tennivalóm hiszen nem változik semmi. Viszont ha igen akkor már a népszavazás megtörténte ELŐTT keresek egy ácsot aki csinál egy bitófát és keresek egy hóhért. 

Remélem hogy mostmár egy kicsit érthetőbb lett a Brexit megszavazásának a háttere.

269 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr4714777538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2019.04.21. 10:31:33

Antoine de Boulay gróf, Meurthe megye küldötte nyilvánosan kijelentette: „Ez több, mint bűn: ez hiba.”................

Első hallásra hülyeségnek tűnik, pedig inkább a kiötlője és a használói kifacsarodott, aljas értékrendjéről mond el rengeteget!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.21. 10:58:32

@Helga Beauty Salon:
Pedig teljesen logikus, a felelősségről szól.
Egy átlagember ha bűnt követ el lecsukják. Ha hibát akkor legfeljebb eljátssza a kaszinóban a vagyonát.
Politikusnál nagyobb a tét.

Helga Beauty Salon. 2019.04.21. 11:18:24

@diggerdriver: Hétköznapi értelemben, de a jogban is nyilvánvalóan a bűn súlyosabb, mint a hiba! Ez politikusokra is érvényes és aki a hibát tartják súlyosabbnak,azok erkölcsi színvonaláról elmélkedtem. Szerintem felelősségi kérdésben is így van, de egyébként mindegy is, utálom az idézeteket, ritkán van meg a létjogosultságuk, általában valami hülyeség bizonygatásának a mesterkélt eszközeiként tekintek rájuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.21. 11:27:00

@Helga Beauty Salon:
Politikai értelemben a hiba mindenképp súlyosabb mint a bűn.Ezzel nincs baj. A baj az hogy a bűn következménye politikusoknál messze nem ugyanaz mint átlagembereknél.

Helga Beauty Salon. 2019.04.21. 11:31:23

@diggerdriver: Politikai értelemben a hiba mindenképp súlyosabb mint a bűn..................

Értem én, csak nem vagyok hajlandó ezt elfogadni. Persze hogy ezen a szemléleten alapul ez a rengeteg aljasság és ez által kapnak felmentést is a bűnök alól! Nem szabadna efölött napirendre térni!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.21. 11:38:53

@Helga Beauty Salon:
Na most ha nem kapnának felmentést és ugyanúgy elítélnék őket a bűnökért akkor is gaz a megállapítás hogy a hiba több mint bűn.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.21. 14:29:22

Anglia sose volt lekileg része az európai gondolatnak, ez szerintem a fő ok.

tanato 2019.04.21. 15:22:34

Ez egy igen jó tanulságos poszt.Kíváncsi leszek egy két év múlva hol lyukad ki a folyamat.Mennyit veszítünk mi magyarok és egyéb k-európaiak a dolgon.?

2019.04.21. 19:12:04

Te vagy ott, te látod.
Viszont továbbra is az a véleményem, hogy a "vendégmunkások" a tőke, a munkáltatók érdekeit szolgálják, mégpedig azzal, hogy letörik a béreket.

emzperx 2019.04.21. 20:11:16

Pár éve láttam ezt a filmet:

Én, Daniel Blake /I, Daniel Blake/

Ha ennek a csávónak a helyében lennék - akár csak egy kicsit - akkor én is a brexitre szavaztam volna. Mindegy hogy mit, csak végre másnak is fájjon.

LondonBudapestMetro 2019.04.21. 22:38:39

Ket dolgot nem tudok nem hozzatenni ehhez a kelet-europaizashoz: ha a Sun vagy a Daily Mail ir a kelet-europai bunozesrol (a The Times nem szokott) az azert pofapirito, mert ez kismiska ahhoz kepest, amit a harmadik vilagbeliek alkotnak: a keselesek, bandahaboruk, a feher angol lanyok prostitualasa, 8 milliardos ado/segelycsalas amibol boven jutott az al-Kaidanak is, par dzsihad...

De. De rolunk lehet irni, es ezert is voltunk a Brexit kampany celpontjai (en ugyan altalanos ,,migrancsozast" hallottam, nem kelet-europaizast, de annyira nem figyeltem) mert konnyu, finom puha celpont vagyunk. Nincs politikai eronk: egy-fel generacio ota vagyunk kint, meg nem jelentunk szavazobazist akinek voksolasig nyalni lehetne. Feher, kereszteny emberek vagyunk akiket manapsag lehet rugdosni, hiszen mi nem mutogathatunk a borunkre-vallasunkra, hogy ez rasszista meg anyamtyukja.

Na EZ kepmutatas es gyavasag, bar nem angol talalmany, ilyen a media es a nyugati elithangulat.

En ugy talaltam, hogy az a bizonyos 2015-os Wir schaffen das jobban foltette a habot a tortara es evtizedek neheztelese tort elo a Brexit szavazasnal.

2019.04.22. 06:44:26

Egyébként a britek hosszú évekre visszanyúlva sem támogatták a kontrollálatlan bevándorlást. Mint ahogy egyetlen történelmi múlttal, tradícióval rendelkező nemzet sem.

A multikulti csak az "összehordott" országoknál működik, mint a lator állam, az usa, vagy Ausztrália, NZ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.22. 07:23:12

@XXI. századi megmondóember: Mi az hogy... Persze hogy nem támogatták.
Egyébként Ausztrália és Új Zéland sem. Megmondták hogy nem lesznek Ázsia lefújószelepe iszonyú nehéz bevándorolni legálisan is.
pestisracok.hu/mi-vezetett-szigoru-ausztral-bevandorlaspolitikahoz-itt-elolvashatod/

A létező legtisztességtelenebb bevándorláspolitikát az USA csinálta mostanáig.
Illegálisan beengedett az országba sokmillió embert akiknek egyetlen joguk volt. Dolgozz és kussolj. Dolgozz és maradj észrevétlen. Csináld meg a legalja munkát jogfosztott senkiként. Az USA migránspolitikája azon alapult hogy dolgozz de egy fillérjébe ne kerülj az államnak.
Úgy néz ki hogy most Trump változtat ezen.

2019.04.22. 08:13:59

@diggerdriver:

Trump intézkedései az illegális bevándorlás visszaszorítására példaértékű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.22. 08:37:46

@XXI. századi megmondóember: Bizony. Hosszú idő óta végre van az USA-nak egy jó elnöke.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.22. 08:39:50

@XXI. századi megmondóember: Mondjuk én már az elején megmondtam hogy jó elnök lesz amikor még nem csinált semmit viszont túl sokan és túl intenzíven támadták.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2019.04.22. 09:25:51

@XXI. századi megmondóember: Annak idején, mikor Magyarország nem volt EU-tag, állati macera volt kimenni dolgozni, mert igazolni kellett, hogy holland állampolgár nem jelentkezett arra az állásra, amit be kívánsz tölteni. A férjem programozó. Macera (ebből a szempontból) nem volt: fél éven keresztül meg volt hirdetve az állás teljesen normális fizetéssel, és senki nem jelentkezett rá. Bizonyos munkákat a nyugati országokban nem hajlandóak a népek megcsinálni, mert vagy túl sokat kell hozzá tanulni, vagy a munka jellege megvetendőnek számít.

2019.04.22. 09:38:16

player.hu/kult/brexit-haboruban-mindent-szabad-kritika/

Meg kell nezni a filmet. En ugy ereztem meghulyitettek oket.

Eltem Angliaban 8 evet, azert abban van vmi lejebb tortuk az orabereket. Regi kollegaknak a tulora dupla penz volt, nekunk mar csak 25%-al szoroztak. (megtehettek mert igy is volt ember aki dolgozzon, nagy szamban kelet europai).

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2019.04.22. 09:44:58

Szerintem nem lesz brexit. Tudják jól, hogy ha megállapodás nélkúl esnek ki, hazavágja a gazdaságukat. Svájcnak, Norvégiának van megállapodása. Olyat meg megint nem akarnak. Egyébként meg egy UK egymagában nem tudna ellenállni Kina, India és Afrika - ami jön fel, mint talajvíz - gazdasági erejének. Muszály vmilyen nagy blokkhoz tartozni.

A hiba szerintem is nagyobb gondot okozhat, mint a bűn, ha politikus követi el.

paráznabillegető 2019.04.22. 09:52:40

@MAXVAL bircaman közíró: nahát!
nem a soros? nem a liberalizmus?
jé! ez új.

paráznabillegető 2019.04.22. 10:12:24

@diggerdriver: az a nagy helyzet, hogy az átlag angolnak kurvára nem a bevándorlás a tüske a szemében vagy éppen a birodalom hiánya. hanem inkább, hogy nincs elég pénze semmire, illetve kurvára leszarja őt mindenki. ez viszont már egészen más szinteket érint, mint oktatás, szociális elosztórendszer, igazságügy, egészségügy, ésatöbbi... az egész egy nagy büdös szar a többség számára. universal credit, mekkora faszság már ahogy működik? council house system, használhatatlan. council tax, évről évre csak emelkedik... ahogy az energiaárak is... már az aldiban kell bevásárolniuk!... mondjuk ez utóbbi érdekes módon pozitív csengésű. na, de nagyon sokaknak ez a napi téma, és ezek minden évben csak egyre szarabbak lesznek.
de egy közösséget, országot a pénz működtet és tart össze, a profit az érdek, szóval a johhny englishek és a vágyaik le vannak szarva. ahogy az angol történelem során mindig is le voltak.
a protestszavazás amolyan középkori parasztlázadás modern megfelelője volt. mára a rongyosok vezérei ki lettek vásárolva, le is léptek a harcmezőről, úgyhogy a brexitről ennyit: a hülye helyiek még álldogálnak egy kicsit bután a union jack/st george cross alatt, aztán megunják és hazamennek...
az rafkósabbja meg hasznot húz belőle, úgymint:
www.dailymail.co.uk/news/article-6943523/Schoolboy-16-turns-150-61-000-year-studying-trading-tips-online.html
ecce britannia.

Szaktanár 2019.04.22. 10:16:46

ahogy már írták itt, sztem is az a legnagyobb probléma, h az angoloknak igenis tele van a tökük mindenkivel, aki nem tősgyökeres angol, csakhogy indiaikra, fekákra látványosan nem haragudhat, ezt a mai pc szemlélet nem teszi lehetővé. persze ez nem azt jelenti, kedvelné, vagy akár csak elfogadná őket, de a benne lévő feszültséget rajtuk nem tudja levezetni - marad tehát a kelet-európai, ugyan többnyire keményen dolgozó, de mégis kevesebb joggal rendelkező emberek tömege boxzsáknak. na meg persze az sem segít, h évtizedek óta butítják az angolok nagy részét a "munkanélküli bevándorlók eeeeveszik a munkát" hülyeséggel.

vki írta, h szerinte nem lesz brexit. sokáig én is ebben hittem (reméltem?), de sztem ezen a ponton a bent maradás már károsabb lenne, mint a kilépés. na nem gazdaságilag persze, hanem a társadalmi megosztottságot tekintve. sztem ennek most meg kell történnie, angliának kell egy kurva nagy pofont kapnia, aztán majd 20-30 év múlva szavazhat egy újabb generáció arról, h mit szeretne. tényleg elég az angolok örökös kerékkötéséből, h képtelenek egységben gondolkodni, mert ők az angolok, akik mindenki felett állnak. ideje leszállniuk a földre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.22. 10:33:10

@paráznabillegető:

Ha megbízik a háttérhatalom Németországban, akkor lesz brexit. Ha nem, akkor a brexit vissza lesz csinálva.

Billy Hill 2019.04.22. 10:34:35

@Szaktanár: Azért nem lesz Brexit, mert ez túl fontos kérdés túl sok hatalmi tényező számára ahhoz, hogy a népre bízzák a tényleges eldöntését. Egyelőre mindig 6 hónapra el lesz tolva, utána pedig egyszer (amikor a pillanat alkalmas rá) be lesz jelentve, hogy teljesen elmarad. Ehhez persze kell majd az EU részéről egy jól mutató extra engedmény-csomag, de eddig is különutasok voltak ott a szigeten, szóval valami kis extra jóság is jár majd, oszt spongyát rá!

Szaktanár 2019.04.22. 10:42:35

@Billy Hill: én ebben a forgatókönyben nem hiszek. sztem a uk-ben tapintható a feszültség, és bár a média most lazított kicsit a gyeplőn, azért az elmúlt hetekben, közeledve a céldátum felé, a hírek másról sem szóltak, csak a brexitről. most kicsit jegelve van a téma, de olyan augusztustól kb megint ez lesz a legtöbbet emlegetett dolog. amilyen szilárdan hittem abban korábban, h nem lesz brexit, annyira megváltozott a véleményem mostanra. nézd csak meg macron-t, éjszakába nyúló tárgyalás kellett ahhoz, h kizsaroljanak belőle még vmennyi haladékot az angol hülyéknek. nála teljesen tele van a zsák a britekkel (lássuk be, jogosan), és bár tusk egymaga szívesen adna akár 200 év halasztást is, tartok tőle, h may következő hosszabbítási kérelmekor már nem csak a franciákat kell majd meggyőzni. én személy szerint úgy gondolom jelen pillanatban, h ebben a hat hónapban a uk megpróbál felkészülni a lehető legjobban a no deal brexitre, aztán egy hirtelen szakítás lesz a vége.

Billy Hill 2019.04.22. 10:43:08

Amúgy pont itt jönne egy uralkodó szerepe, hogy azt mondja: "Na jól van, gyerekek, köszönöm az eddigi bohóckodást, mostanáig néztem a folyamatokat, de eztán az lesz, hogy..." Ezért is egy fura konstrukció az alkotmányos monarchia.

paráznabillegető 2019.04.22. 10:43:19

@MAXVAL bircaman közíró: háttérhatalom!
formában vagy ma is.
hopp, ehun egy húsvéti rím!
itt a tavasz, kommentel a fasz.

68nyara 2019.04.22. 10:45:40

Azt hiszem a probléma egy kicsit összetettebb volt ennél. Ráadásul a szavazás óta is változott a helyzet.

A bérek letörése - ahogy itt már másvalaki is írta - tény. Igen, az EU előtt nem is volt olyan, hogy minimálbér, most meg van, de... de például nálunk valamikor az úgy volt, hogy hétvégére járt a 1,5, vagy 2-es szorzó (szombat, vagy vasárnap) ebből lett aztán 10 és 20 font "bónusz". Egységesen mindenkinek, a részlegvezetőtől a sormunkásig. A valamikor még "jó" bérek már évek óta nem emelkedtek, mostanra elértük, hogy a bérek nálunk például túlóra nélkül már alig elégségesek a megélhetéshez. Miközben például a lakhatási költségek az egekig emelkedtek köszönhetően - nagyrészt, de nem teljesen - annak, hogy a lengyel, litván, román, magyar, stb. bevándorló (a többség, nem mindenki) simán lakik tizen- huszon magával egy három-négy hálószobás lakásban, teljesen illegálisan, így aztán röhögve fizeti ki a 750-850 fontos havibért (nem London, ott ennek a többszöröse), míg egy "egyedül" élő, vagy egy család, már elég nehezen engedheti ezt meg magának. Aztán ott van a másik probléma a bűnözéssel, gondolj csak Ipswich-re, Birmingham-re, stb. (Londonról direkt nem beszélek, mert az nagyon más). Itt a környékünkön (Norfolk, de inkább Suffolk) ha a gyorshajtó, 7 gyerekkel BMW-t vezető, ittasan balesetet okozó vezetőkról olvasol, még a név elolvasása előtt nagy eséllyel fogadhatsz a román nemzetisgre. Aztán ott a probléma az angolul nem tudó, megtanulni sem hajlandó bevándorlóval. A gyárakban gyakorlatilag lengyelek, litvánok dolgoztak sokáig - akik ugyanúgy nem voltak hajlandóak megtanulni angolul - akiket most a románok váltanak fel, akik nemhogy angolul, nem tudnak, de sokszor analfabéták. Vért izzadunk velük, mire a legelemibb műveleteket megtanulják, majd összeszarják a WC-t. Nem vicc, ki kellett raknunk külön piktogrammokkal megtámogatott plakátokat a helyes WC használatról. Természetesen a PC nevében kiírva angolul, lengyelül, portugálul és románul is... de mindenki tudja, hogy kik miatt készültek. Ráadásul náluk normálsi esti testedzés a munka utáni verekedés (család család ellen, olyan 20 vs. 20) a gyár parkolójában. Amikor ezeket látja egy angol akkor persze, hogy azt mondja, hogy mit keresnek ezek itt? Igen, az is döhíti őket, amikor ugyan ez a "munkás" azt mondja, hogy ő maximum 3 napot dolgozik egy héten, mert különben bukja a támogatásokat a gyerekek után. Csakhogy, BMW X3-X5, vagy 6+ Audi kötelező elem (hagyjuk a korát és a kérdést, hogy jutott át az MOT-n), a vadi új, minél drágább telefon, és az új edzőcipők folyamatosan, miközben gyakorlatilag nem dolgoznak. (Vagy dolgoznak, de minden héten más használja ugyan azt a nevet....). Persze, hogy ezek dühítik az angolokat. Problémájuk van az agresszív lengyelekkel, és a még agresszívabb litvánokkal is, akik elé állnak a buszmegállóban, vagy az iskolában a gyerekre várva. Akik lengyelül, vagy litvánul, vagy oroszul, vagy magyarul, stb. próbálnak elmagyarázni valamit pár angol szót belekeverve tizen év itt tartózkodás után és azt várják, hogy ezt megérti az orvos, a hivatalnok, a boltos és mindenki más, és amikor nem, akkor egyre agresszívebbek lesznek. Persze, az angolok rasszisták és mindenfóbok, ez is igaz, meg az is, hogy az idősebb generációnak, aki szavazott a brexit mellett igen is van még birodalmi büszkesége. Meg itt is hatott az EU-s brüsszeli gőg és a mindent szabályozni akarunk a saját elképzeléseink szerint elleni tiltakozás. Ez mind közrejátszott a szavazás kimenetelében, de ne tagadjuk le a "keleti" bevándorlók okozta sokkot sem, ami legalább is részben, jogos. Néha már magamon is azt veszem észre, mondjuk egy csendes vasárnap reggel, amikor a gyerekkel a főtéren sétálok keresztül, ahol a keleti szomszédaink ülnek hosszú sorban, harmonikán szól a népzenéjük hangosan, beszólogatnak a lányoknak, és úgy náznek ki, mintha kimenő lenne a csillagból, hogy azt mondom magamban, mit keresnek ezek itt, miért nem mennek már haza TŐLÜNK?

paráznabillegető 2019.04.22. 10:48:48

@Szaktanár: a lehető felkészülés a no-dealre?
ccc.
súgok egy megbízható infót: a brit piacon jelenlévő szupermarketek (mind!) elég rendes brexitkészletet halmoztak fel tartós árucikkekből (tartós élelmiszerek, higiéniás cuccok, ilyes) a várható március végi kilépésre.
ezt egy-két hete már építik le.
biztos meghülyültek.
de azért készüljünk a lehető legjobban a no-dealre...

Billy Hill 2019.04.22. 10:49:22

@Szaktanár: Természetesen azok látják jobban, akik benne ülnek a sűrűjében / napi szinten követik a sajtót és közhangulatot! Nekem innen a kontinensről van ilyen bent tartós megérzésem...

68nyara 2019.04.22. 10:50:06

@paráznabillegető: Igen, neked is igazad van, mert ezek tényleg nagyon elb...tt dolgok itt, de ez megint visszakanyarodik oda amit írtam, ha nem lenne megfizethetetlen a lakás (húsz évvel ezelőtt még koránt sem volt arányaiban ennyire drága ) akkor ezek nem lennének ekkora gondok. Aki meg a universal creditet kitalálta az egy hülye volt, ráadásul rengetegen szóltak előre, hogy ez így nem lesz jó... dafke keresztülverték.

68nyara 2019.04.22. 10:51:36

@paráznabillegető: Nem csak az áruházak, mi például éppen felhalmozunk a gyárban. Ezen a héten jön annyi készlet mint máskor három hónap alatt... pedig pont most halasztottak megint.

paráznabillegető 2019.04.22. 10:56:10

@MAXVAL bircaman közíró: nem a szóval van baj. az csak egy szó. hanem úgy használod, mint a vesszőt, az. beszúrod mindenhova.

Szaktanár 2019.04.22. 10:56:50

@68nyara: ez a nagyon képszerűen lefestett állapot tagadhatatlan része a problémának és a szavazás eredményének. nem akarom azt állítani, h a k-európaiak csak jót tettek az országgal, mert bár sokan nagyon keményen dolgozonak, azért nem lehet elhallgatni, h van egy nagyon jelentős réteg is, amelyik pont azt csinálja, amit leírtál.

@paráznabillegető: nem tudom, h mennyire vagy insider :) de azt tudom, h márciusban heteking nem találtam london közepén a helyi sainsbury-sben a polcokon olyan dolgokat, amiket megszoktam, h vannak. tisztán emlékszem, h március elején nem volt hot dog bun, kérdezem az egyik ott szaladgáló kislányt, azt mondja, itt szokott lenni, elfogyott, máskor kitart egy hétig (ilyen előre csomagolt szar), most aznap elfogy, amikor behozzák. apróság, de nem az egyetlen, másból is tapasztaltam, h mintha több szokott volna lenni, vagy egyáltalán lenni. szóval a fene tudja, mekkora felhalmozás van, sztem azért nincs akkora...

68nyara 2019.04.22. 11:03:05

@Szaktanár: természetesen, sokan vannak akik dolgoznak nagyon keményen, sőt, ha már felhoztam, nálunk a gyárban az egyik magyar a kedvenc a részlegvezetőjénél, mert úgy dolgozik mint egy gép, nagyjából 300%-ot hozva. (Próbáltam már átcsábítani hozzám, de valamiért ragaszkodnak hozzá ott is...:-D) Sőt, remekül dolgozó litván és lengyel is van, sát, még románból is akad. Ez vitathatalan, mint ahogy az is, hogy e nélkül a munkaerő nélkül a gazdaság egyszerűen összeomlana. Megint más kérdés a minőség, termelékenység, amit lehetne elemezgetni, de ez megint csak messzire vezetne.

paráznabillegető 2019.04.22. 11:05:51

@68nyara: a lakásárak vilászerte emelkednek. ez egyszerű piaci törvény: jó hely, fizess érte. jobb helyért fizess többet. még többet! nem elég! közben maga a hely nem lesz egyre jobb, nyilván. csak relative: sok más hely máshol meg szarabb közben, az tuti. és az ember nem hülye: nem akar szar helyen élni, hanem akkor már jó helyen, ugye. innentől pedig ez már természetes kiválasztódás: ha az újonnan jött ki tudja köhögni a magasabb gázsit (akárhogyan is, a pénznek nincs szaga), akkor az őslakos is ki kell köhögje, mert különben. ez utóbbi maximum hadiösvényre léphet, születési helye jogán, hogy úgymond akkor brexit. de abban meg semmi pénz nincs senkinek...

a lakáshelyzet megoldható lenne, még a zöldövezeti szabályozás ellenére/mellett is, de a brit állam már nem épít, mert fontosabb dolgokra kell most a pénz: mint például a brexitre, vagy a trident rakétákra, esetleg a külföldi érdekek fegyveres képviseletére... propaganda mindeközben: az eu a hibás!

paráznabillegető 2019.04.22. 11:09:01

@Szaktanár: a felhalmozást nem lakossági, hanem kereskedelmi szinten értettem.
az ipari szintről nincs tudomásom (se ott nem dolgozom, se ismerősöm nincs onnan).
a lakossági felhalmozás ugyanakkor nevetséges, nem csoda, ha bulvár: mutogatják az kilencedik oldalon a paranoiásokat a készletük előtt büszkén csücsülve - röhej.

68nyara 2019.04.22. 11:11:42

@Szaktanár: A nem itt élők kedvéért azért egy kis magyarázat: a vidéki anglia és a nagyvárosi anglia közt akkora a különbség, amit otthon azt hiszem nagyon nehéz megérteni és akkor még nem is beszéltünk a skótokról...:) Aztán itt van a Kelet-Anglia, Észak, Dél, London közti különbség és ellentét ami megint csak nagyon nehezen értelmezhető Magyarországról. A nyelvtől kezdve a habituson és a munkához való hozzáálláson keresztül a bérekig és a költségekig hatalmas különbségek és ellentétek vannak ezek közt is, nem kell Skóciáig, Észak-Írországig, vagy Wales-ig menni ezekért. Na egy ilyen közegben kellett volna valamiféle "egységes" álláspontot találni a brexitre....

Szaktanár 2019.04.22. 11:14:33

@paráznabillegető: de én pont ezt mondom, h kereskedelmi szinten nem láttam felhalmozást, amikor hetekig nem találod meg a terméket a boltban. a lakossági felhalmozás tényleg nevetséges (bár önmagában már az nevetséges, amit ők felhalmozásnak hisznek, olvastam a sztorit vmi bulvárlap h "john feleségét mennyire meglepte, h john 300 fontért rendelt a helyi tescotól", és a cikkből kiderült, h john annyira félt a brexittől, h fel akart készülni jó előre. mi van, 300 fontnyi kajával, jó előre? ennél többért szoktam enni egy hónapban...)

Szaktanár 2019.04.22. 11:16:58

@68nyara: eleve lehetetlen. london az london, egy buborék, egy olvasztótégely. észak-anglia a maga munkásosztályával az konkrétan egy másik földrész, teljesen más világ.

68nyara 2019.04.22. 11:17:35

@paráznabillegető: részben igazad van. Azonban, míg az angol (vagy bármilyen) szabályosan, családként élő és lakó emberek és a teljesen illegálisan 20-an egy házban lakó külföldiek által felvert bérleti díjak és az ezek miatt az elszálló bérleti díjak miatt tömegesen kiadási céllal lakást vásárló tulajok közt hatalmas a különbség. Az általad leírt piaci törvények igazak, csakhogy ha valaki a csalásra játszik, akkor a szabályosan játszó partner hatalmas hátrányba kerül. A megoldásról ne nyissunk vitát, mert az sok lenne ide.

68nyara 2019.04.22. 11:19:23

@Szaktanár: amit én olvastam az konkrétan 680 font volt, részegen elköltve a férj által és abban pl. volt egy halom wc papír... igen, síkhülyék.

paráznabillegető 2019.04.22. 11:21:40

@Szaktanár: ööö... hát ennyire magas szinten nincsenek kapcsolataim! :D
azt tudom, hogy nagyon erős a verseny a szupermarketek között, és évente akár többször is újratárgyalják a beszállítóikkal a szerződéseket, ami a font ingadozását és a képlékeny politikai helyzetet tekintve nem csoda. és addig meg nincs áru, heh! egy helyi aldis példa: már hónapok óta nem láttam a polcukon kidney bean-t... de a halloumi fries is vagy volt, vagy többnyire inkább nem - izé, mostanság jó sok van, gondolom, akkor megegyeztek. :D

Szaktanár 2019.04.22. 11:24:32

@paráznabillegető: hónapokig nem volt kidney bean? remélem kirobbantottál egy lokális forradalmat!

MEDVE1978 2019.04.22. 11:24:35

A Brexitnek biztosan vannak nemzeti sajátosságai, viszont beleilleszkedik az "illiberális" nemzetközi folyamatba is, ami hatalomra juttatta Salvinit, Bolsonarot, Trumpot, Kaczinskyt, sőt Tziprast is és tartja hatalomban a jobbra táncolt Orbánt, Erdogant.
A mögöttes gazdasági történés nyilvánvalóan a globalizáció és technológiai fejlődés okozta változás, ami a tömeges munkahelyeket biztosító ipar outsourcingjában, illetve a fejlett országokban a szolgáltató szféra növekedésében, valamint a magas hozzáadott értékű kutatási, ipari feladatokra való specializációban testesül meg. Röviden a probléma az, hogy a stabil és számos ipari munkahelyek helyére sokkal bizonytalanabb és emiatt sokszor sokkal rosszabbul fizetett / alantasabb szolgáltató szféra munkahelyek, valamint a rendkívül magas színvonalú képzést megkövetelő (így drága előképzettséget igényelő) munkahelyek léptek. Az átlagember így azt tapasztalta, hogy megszűnt a gyár és helyette dolgozhat a helyi Lidlben részidőben vagy lehet biztonsági őr / pincér az egyik helyi bárban. Persze alternatíva volt a "learn to code", tehát legyél informatikus, de ez mindig is elérhetetlen volt a népesség döntő része számára, mert jelentős anyagi forrásokat feltételezett. Így a demokrácia gerincét alkotó középosztály azt érezte, hogy rosszabbul él, mint a szülei, rosszabbak a kilátásai szinte bármire. Természetesen a demokratikus rendszerben erre a korábban felváltva kormányzó néppártokhoz fordult, hogy segítsenek. A pártok azonban idomultak a nemzetközi munkamegosztás rendszerébe, a nemzetközi munkamegosztásban nagy mértékben érdekelt tőke érdekképviselet szponzorálták őket. Ezért előbb az egyik pártban bíztak (pl: Nagy-Britannia a harmadik utas Blair féle Labour, németeknél az SPD) aztán a másikban (Toryk, CDU/CSU). Az utóbbi 10 évben aztán valószínűleg az internet terjedése miatt rengeteg ember kezdte azt gondolni, hogy a kisebb pártoknak is van esélye és azok az ő gondolataikat, elképzelésüket jobban tükrözik a világról. Így elkezdtek az olyan pártokra szavazni, akikről elhitték, hogy ezeket a folyamatokat meg tudják állítani. MAgyarországon a FIDESZ egyik fő üzenete ez a különutasság: megállítjuk az ilyen folyamatokat, középosztályt preferálunk, magyart preferálunk. A németeknél a CDU/CSU nem mozdult el nagyon, ott ezért jött létre tőle lényegében jobbra az FDP és az AFD és egy időben a baloldal is darabokra szakadt.

A briteknél ugyanez a "frusztráció" volt a Brexitnél is a háttérben. Az UKIP már ezt lovagolta meg, megjelölve a gonosz, bürokratikus EU-t felelősként. Cameron pedig ugyanazt tette mint Orbán, részben Kaczinsky vagy Seehofer. Megpróbálta integrálni a szélsőjobbot, képviselni az új globális rendben csalódottakat, frusztráltatakat. Persze a számítása nem jött be, de ez már történelem. Orbán például továbbra sem megy a német tőkével szembe, hűséges a pénzadókhoz, holott retorikájában mond mindenfélét. Cameron viszont kénytelen volt szembemenni a népszavazás miatt a nemzetközi tőkével. Valószínűleg Cameron ígérete nélkül a konzervatívok gyengültek volna és nem nyertek volna, tehát ugyanaz a folyamat játszódott volna le a briteknél is, egy megerősödő UKIP-al.
Cameron viszont bevállalta a rizikót, integrálta a Rees-Mogg féle szélsőjobbot. Ez a Toryknál egy belső jobbratolódást is indokolt, a bohóc Boris Johnson is akkor ment el "identitását" keresve jobbra. Persze a szélsőjobb sok mindenkiből áll: ott van a volt gyári munkás, aki szerint mindenért a mocskos kelet-európai és a gonosz EU a felelős (persze ő maga nem akar WC-t pucolni), a birodalomban felnőtt nyugdíjas, aki könnyes szemmel idézi a múltat és a hatalmas nemzetet siratja és az opportunista arisztokrata, gazdag polgár, aki meg a saját érdekét nézi és úgyis úgy gondolja, hogy a vagyona elég lesz egy gazdasági válság átvészelésére is.

Szóval nincs új a nap alatt, ismét egy bizonyos réteg - középosztály és alsó középosztály - van "hülyítve" és ők is viszik majd el a balhét (nem a Rees-Mogg vagy Dyson féle milliomosok). Rövid távon a britek biztosan veszíteni fognak sokat a Brexittel, amire sor kerül hiszen számukra az egyik legfontosabb, ahogy a cikk is írja, a kultúra és a hagyomány. Ennek része az a mítosz, hogy ők az egyik legrégibb és legtökéletesebb demokrácia, ezt egészítették ki a Brexiteerek azzal, hogy a NÉP DÖNTÖTT és ennek a fetisizálása megy.

paráznabillegető 2019.04.22. 11:24:44

@68nyara: amíg a média támogatja és a nép követendő, dícséretes példaként tekint a buy to let rendszerre, nincs miről beszéélni.

Szaktanár 2019.04.22. 11:25:24

@68nyara: ez az, minek annyi vécépapír, ha nem lesz mit enni, nem lesz mit szarni sem...

68nyara 2019.04.22. 11:27:45

@paráznabillegető: erre speciel van némi rálátásom: általában a beszállítókkal öt éves szerződéseket kötnek, amiben kikötnek bizonyos árpreferenciákat. Aztán az egyes termékeknél valóban van kis vita az árról, de ez nagyon különbözik lánconkként. Az Aldi (vagy Lidl, stb.) nagyon ár érzékeny, ott bizony keményen kell tárgyalni, míg a minőségi elvárásaik ma már semmiben nem maradnak el mondjuk a Waitrose-tól ami meg annyira drága, hogy nem a beszállító pár penny-s ártöblete fogja a gondot okozni nekik... persze ők is több profitot akarnak.

68nyara 2019.04.22. 11:28:21

@paráznabillegető: a nép annyira nem támogatja....már.

Szaktanár 2019.04.22. 11:31:42

@MEDVE1978: "Persze alternatíva volt a "learn to code", tehát legyél informatikus, de ez mindig is elérhetetlen volt a népesség döntő része számára, mert jelentős anyagi forrásokat feltételezett."

ennek a cáfolatára jómagam vagyok az élő példa. huszonévesen felmértem, h nem jó irányba halad az életem, és nincs is kiút. irány külföld, pár év kemény meló, apránként gyűjtögetés. 30 pluszosan vissza az iskolapadba, learn to code. jelenleg a londoni átlag feletti fizetés. nem születtem aranykanállal a seggemben, csak elég motivált voltam ahhoz, h változtassak az addigi szar életemen.

68nyara 2019.04.22. 11:35:43

@MEDVE1978: Két kiegészítés: a demokrácia gerincét adó középosztály nem gyárban dolgozott. A gyárban dolgozó munkásosztály nagy része számára nem azért lehetetlen átváltani atomfizikusnak (ok programozónak) mert az drága hanem mert genetikailag alkalmatlan rá (buta mint a föld)és ezen a világ legjobb és leggazdagabb okatatási rendszere sem fog tudni változtatni, hát még egy olyan elb...tt mint az angol. Ráadásul ha átváltana programozónak akkor a hatalmas szakmai háttérrel és minőségi munkával jellemezhető (aki nem érti a szatírát, az ne olvasson) indiai "szuperprogramozókkal" kell felvennie az árversenyt.

68nyara 2019.04.22. 11:43:16

@Szaktanár: amúgy nagyon egyetrétek, és hozhatnám a magam példáját is, de azt hiszem azt is rendbe kellene rakn ia fejekben, hogy attól, hogy egy adott csoportból pár elemre igaz valami, attól még ez nem igaz a csoport minden elemére. Teháét, attól, hogy pár ember, mint itt is páran, kiemelkedik, és meg tudja valósítani a váltást egy másik karrier felé, attól még a nagy massza erre alkalmatlan. Ezért volt elhibázott lépés és gondolat a globalizációnak ez a formája ami megvalósult. Nem igaz, és ez ma már világosan látszik, hogy majd ha az ipari termelés elmegy Kínába, akkor majd az európai prolatariátus hirtelen átvált a szolgáltatásba. Ahogyan azt valaki már megfogalmazta a magyaroszági rendszerváltás hajnaláln: az ózdi kohászt nehéz átképezni nővérnek.

mihi4 2019.04.22. 11:48:47

@paráznabillegető: Lehet, hogy amikor téged látnak, akkor is azt mondják magukban, hogy miért nem megy ez haza tőlünk...

Szaktanár 2019.04.22. 11:49:49

@68nyara: kétségtelen tény, h el kell választani az egyént a tömegtől, és ami járható út néhányaknak, az nem mindenkinek. és kell hozzá elszántság, amiből vegyesen adatik meg a tömeg tagjainak.

paráznabillegető 2019.04.22. 11:52:10

@mihi4: nem, mihi.
tévedsz.
nem lehet, hanem BIZTOS.
megtörtént már sokszor, hogy hazaküldött a főnök, mert nem volt meló elég. máskor meg kellettem extra műszakra.
így megy ez rugalmas munkahelyen.
:)))

Szaktanár 2019.04.22. 11:53:48

@mihi4: ezen én is sokszor gondolkodom, h vajon az angolok is azt gondolják-e rólam, mint én a részegen üvöltöző lengyelekről. és tudod mit, h lehet, h pont ugyanezt gondolják rólam. amivel én próbálok egyensúlyozni, h nem feltűnősködök, próbálok úgy beszélni, ahogy ők (nyilván az akcentus sosem fog teljesen elmúlni, főleg akkor nem, ha nem kimondottan fiatalon tanulod meg a nyelvet), udvarias vagyok az emberekkel, egy szóval kulturáltan viselkedem. ettől függetlenül tényleg lehet, h kinéznek, de ez már nem olyasmi, amin én tudnék segíteni, hanem a saját előítéleteik.

Tuvalu 2019.04.22. 11:56:28

@paráznabillegető: Universal creditről írjatok légyszi pár sort, hogy miért elbaszott? Hogyan élnek vele vissza? Nem kötözködés, szimpla érdeklődés. Köszi

myOpinion 2019.04.22. 12:10:55

Nem hiszem, hogy alapvetőleg baj lenne az angol emberekkel, kicsit túl van misztifikálva. Ahány ember, annyi jellem, mint itthon. Vannak persze saját kúltúrális - történelmi hozományok, ennek valaki szeret nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mások kevésbé. Ismerek talpig uriembert is, meg jó sok punkot is, meg látok olyan tizenx éves angol kisrácokat akik heves fuckolás közepette dobálják tojással a járókelőket. Ismerek nagyon távolságtartó, illetve nagyon közvetlen embereket is, pont mint itthon. Ha úgy állok hozzájuk, hogy ugyanolyan emberként kezelem őket mint másokat, megvan a közös hullámhossz-szimpátia, ha ufóként néznek rám én is az idegent látom meg másban. London a legbefogadóbb, elfogadóbb hely a világon ahol valaha is jártam, Magyarországon több az előítélet szerintem. A Londoni munkahelyemen szabályosan gyász nap volt a brexit szavazás, az angol munkatársaim rendületlenül mennek tüntetni ellene. Vidéken nem jártam túl sokat, de az már minden bizonnyal más tészta. Akár csak itthon. Viszont szerintem nem feltétlen (csak) a rasszizmus áll a dolgok mögött. Egyszerűen a nép hülyíthető (ugye nem is volt túlnyomó többség, és ma már lehet más is lenne az eredmény), az olyan dolgok mellett mint a brexit meg könnyű és hatékony politizálni. A legjobb szerintem is az lenne most már, ha kilépnének, bármekkora pofon is lesz ez (talán én is beszívom), talan újra divatba jön az összefogás mellett politizálni. Egy másik probléma, amit látok, hogy egyszerűen túl jó dolgukba nincs mit csinálni, csak lázadni, az angol jogokérk küzdeni, különcködni. Az EU-ban is ezt csinálták végig, nem mondom nem árt a nemzeti öntudat, de megváltozott a helyük a világban. Lefolyt pár víz a dunán, mióta összeharácsolták a fél világot. Ezzel nem az angol átlagembert, egyént akarom minősíteni, ugyanis sokakat ismerek akik sokkal inteligensebbek annál hogy ezt átlássák, de talán mégis csak egy olyan belső dolog - 'gyenge pont', amire sikeresen fel lehet húzni egy kampányt. Sajnos azt kell mondjam, kéne nekik egy kijózanító füles, nem az angoloknak, hanem a politikának.

68nyara 2019.04.22. 12:11:28

@Szaktanár: @mihi4: egyrészt azt hiszem nekem akartál válaszolni, másészt igen is meg nem is. Vannak angolok - mint mindenhol máshol, talán itt egy leheletnyivel többen - akik akkor is hazaküldenének, ha szebben beszélsz angolul mint a BBC bemondók, és oktatsz Oxfordban. Azonban, ahogy Szaktanár is írta, ha próbálsz alkalmazkodni, és kultúráltan viselkedni, akkor a többség azt mondja, hogy ok, őt elfogadom. Csak a saját példám: az itt a környékemen lakó idős angolok SOHA nem köszönnek a látványosan lengyel, litván, román embereknek. (narancs vagy piros edzőcipő, lógó, kitérdelt melegítőnadrág, egyendzseki... soroljam még?) viszont, noha tudják, hogy én külföldi vagyok (ahogy Szaktanár is írta, hiába beszélsz IELTS 8 szinten angolul, az első jöttment angol kilométerről kiszúrja az akcentusod és annyi), de mivel nagyjából úgy öltözök, mint ők, a gyerek tökéletesen beszél angolul (a helyi akcentusban, könnyű neki, itt nőtt fel, itt járt óvodába, iskolába) és udvarias vagyok, érdekes módon nekem köszönnek, megkérdezik, hogy vagyok... nem, nem a köszönés részeként, hanem tényleg érdekli őket. Még a híresen külföldiutáló fünökömmel is relatív korrekt a viszonyom, olyannyira, hogy már van amikor nekem mondja el az otthoni bajait. Szóval igen, biztos, hogy van aki engem is hazaküldene, de azért tudsz tenni ez ellen, ám ha rájátszol még pluszban, és deviánsan viselkedsz, szarsz a helyi sazbályokra és szokásokra, akkor ne csodálkozz, ha egyszer valaki tánylegesen haza is zavar, nem csak gondol arra, hogy.

68nyara 2019.04.22. 12:13:25

@myOpinion: igen, most már jobb lenne ha kilépnének, még akkor is, ha ez engem, és sok itt élőt rosszul érintene.

paráznabillegető 2019.04.22. 12:19:15

@Tuvalu: nekem nincs, úgyhogy nagy vonalakban, egy assessment meeting tapasztalatai alapján, amin résztvettem.
igényled, megfelelsz a feltételnek, megkapod. elég sok pénz, de nem elég semmire. tegyük fel, hogy többre akarod vinni, hát elmennél dolgozni legálisan. mondjuk a fizud lesz X font nettó havonta - az universal kredit meg ugyanekkor csökken Y fonttal. na de Y > X! HÁT NEM ÉRI MEG ELMENNI DOLGOZNI!!!
a google gondolom több okossággal bír, de annyira nem érdekel, mivel nem érint személyesen.

MACISAJT 2019.04.22. 12:22:45

Sok hűhó(hablaty) semmiért. Mert az tény hogy Cameron túlspilázta.

Viszont amiről hallgatnak(itt is), hogy Juncker &Co., a magasságos Brüsszel viselkedett úgy hogy Cameronnal már nem maradt más hátra mint kiírni a népszavazásat( az ismert eredményekkel):
nepszava.hu/1058274_junckerrel-targyalt-cameron-az-eu-reformokrol

Adok egy másik példát. Nyolc ország, köztük Magyarország, kérte a magasságos Brüsszeltől, hogy a kötelező magán nyugdíjpénztár c. posztkommunista balkanikumot el tudják számolni az álamháztartási hiány terhére.
Nyet volt a rövid válasza a magasságos Brüsszelnek, és személy szerint a liberális oli rehn finn népbiztosnak.
Mi mást tehetett ekkor Orbán, akit ugyanazok a túlzott deficit eljárással is fenyegettek? Hazajött és megszüntette az egész vircsaftot. rehnék meg hápogtak.

Ez volt Cameronnal is. Dehogy akart ő kilépni, csupán kérte szépen a reformokat az EU-n belül. Pofátlanul és arrogánsan azt mondták neki a junckerek hogy kapja be. Dühében hazarohant és kiírta a népszavazást.

Tuvalu 2019.04.22. 12:27:57

@paráznabillegető: köszi. kb ennyire érdekelt.
szoval segélyre szoktat meg feketemunkára.
valoszinüleg nem mérték fel, hogy csalni fog vele mindenki.

paráznabillegető 2019.04.22. 12:38:55

@Tuvalu: azért ne értsd félre teljesen.
nem működik jól. a fiatal nő, akivel beszélt nekem erről, az teljesen készen volt, hogy szarabbul jön ki, ha dolgozik universal kredit mellett, mintha nem.
szóval nem feltétlen segély + feketemunka kombó.
hanem ez egy elbaszott szabályrendszer.

marczy 2019.04.22. 12:40:08

Az angol angol marad mindenütt, Amerikában is, Németországban is, Ugandában is meg Vietnamban is. De London már rég nem angol. Az egykori cockney-negyedben már pakisztániak vannak. A nagyvárosaik kozmopoliták, Birmingham meg már egyenesen muszlim.

Viszont Anglián kívül egyetlen normális országról sem tudok, ahol az emberek sorban állnának a buszmegállóban, ez angol sajátosság, a német, a francia sem, a dél-európai meg pláne nem áll sorba tömegközlekedésnél. De az amerikaiak sem. Szóval azért ez nem a legjobb példa volt, de általában a kultúrmáz kifejezés helytálló. A németek is ledobják magukról a kultúrmázt, ha a multi beteszi a lábát Magyarországra. Sajnos.

Szóval a vidéki angol ember nagyon büszke az úriember mivoltára, a kultúrmázra, amit magára vesz, miközben arról, hogy valójában hogyan is élnek az emberek Londonban meg hogy a londoni lengyelek között is élnek normális emberek, gőze nincs. A londoniak viszont nagyon erősen Brexit-ellenesek, nem véletlenül. A fiatalok nagyon erősen Brexit-ellenesek. Az átlagos Brexit-szavazó gyengén iskolázott, idősebb, vidéki angol ember, Joe bácsi, Tracey néni. Ahogy nálunk is, ott is meg lehet vezetni a Mari néniket és Józsi bácsikat, legfeljebb angol nevük van. Mert a többség ott sem értelmiségi és nem gondolkodik tovább az orránál.

Az az angol viszont, aki akár csak rövid időre betette a lábát Amerikába, vélhetően ugyancsak meggondolta, hová tegye az X-et, mert vélhetően tisztába került azzal, hogy a Brexit valójában nem fog semmit sem megoldani, a feketéket, ázsiaiakat, lengyeleket, magyarokat nem lehet egyik napról a másikra tömegével visszatoloncolni Afrikába, Ázsiába, Kelet-Európába. Németországban ebből rengeteg a konfliktus, mert ott meg tele van a média azzal, hogy olyanokat is visszatoloncolnak, akik időközben beilleszkedtek, dolgoznak, a főnökük meg van elégedve velük, a bevándorlási hivatal mégis hajthatatlan.

68nyara 2019.04.22. 12:40:52

@paráznabillegető:, @Tuvalu: Ahogy paráznabillegető is írta, és: eddig volt egy csomó fajtája a benefitnek, most ezt mind összevonták egy Universal Creditbe, ami viszont egyrészt így kevesebb mint volt, másrészt tényleg nem elég semmire sem. Viszont ha elmennél dolgozni, mondjuk fél állásban, akkor meg csökken, jobban mint amennyit keresel. Miért probléma ez? Mert az angol rendszerben az iskola 9-kor kezdődik (általában 8:40-kor adod le a gyereket) és 3-kor végződik. A gyári munka meg 6-kor kezdődik és sok helyen 17:30-ig tart(négy napos műszakok) vagy 8-től 16-ig 5 napos, vagy ennek variációi , vagy iroda 9-17-ig. Van korlátozott számban férőhely a "napköziben" (nem az, de annak felel meg legjobban) pénzért 7 és 17:30 között. Vagy valakit alkalmazol, hogy vigyázzon a gyerekre, pénzért. Vagy van nagymama, nagytestvér, nemdolgozó feleség, aki ezt megoldja. Ha nincs, akkor ... hát az szopás.

2019.04.22. 12:42:14

@68nyara:

Azért ez érdekes. Én az elmúlt 7 évben a Határátkelő blogon ennek pont az ellenkezőjét olvastam. Az ottani törzskommentelőket egyszerűen imádják az angolok, már az első hét után befogadták, szinte családtagnak tekintették őket, betegre vannak fizetve, napi szinten föllélegeznek a szabadság friss fuvallatától, hihetetlenül varázslatos a multikulti, mindenki, de főleg az angolok imádják a sokszínűséget, és így tovább, és így tovább.

De nekem valahogy mégis az tűnik valósághűnek, amit te itt elmondtál. Igaz ezen a blogon nincs cenzúra, nincs elvárás a fényezésre, a hazugságra.

Kösz.

68nyara 2019.04.22. 12:46:23

@Tuvalu: Nem csal vele mindenki. Még a románok sem csalnak vele mind. Egyszerűen ők más szabályrendszer szerint élnek itt. Lakókocsiban, tömegesen, ami persze nagyon olcsó, vagy tömegszállásként használt házban. (Miért írom ezt már sokadszor? Mert hivatalosan ha 4 fő felett adod ki a lakásod, akkor enegdély kell hozzá, plusz meg kell felelni egy csomó előírásnak. Itt inkább az van, hogy egy-két ember kiveszi, aztán beköltözik 20 és közösen fizetik. ) Persze így jóval olcsóbban laknak mint a többiek, viszont a segélyből pont ugyan annyit kapnak. Ehhez jön hozzá, hogy sokan közülük még a munkahelyen is csalnak, ahogy írtam, és plusz vannak akik még feketén dolgoznak is, bár ez elég necces, nem csak nekik, hanem aki alkalmazza őket annak is, mert ha bukik, akkor horribilis a büntetés.

68nyara 2019.04.22. 12:47:39

@XXI. századi megmondóember: Nagyon nem mindegy, hogy hol laksz. London tényleg egy másik bolygó, ha nem másik naprendszer, vagy univerzum.

Flaggx 2019.04.22. 12:56:24

Ugyanaz miatt van brexit, mint ami miatt orbán hatalmon van 10 éve: pénz. Az egész világon egyre jobban nyílik az a bizonyos olló. Elég csak belegondolni, hogy szüleink nem igen ismerték az albérlet szót, manapság meg egy fővárosban kb esélyed sincs saját lakást venni, legyen az Budapest, London vagy Párizs.
Mondjuk most a brexittel szépen rendet vágnak, mert az elmaradó kelet-eu bevándorlás miatt már a britek szálloda, vendéglátó és feldolgozóipara térden áll, egy hajszál választja el az összeomlástól. Ez feljebb fogja verni a béreket és lejjebb az ingatlan árakat, ami már érezhető is.

Flaggx 2019.04.22. 12:56:29

Ugyanaz miatt van brexit, mint ami miatt orbán hatalmon van 10 éve: pénz. Az egész világon egyre jobban nyílik az a bizonyos olló. Elég csak belegondolni, hogy szüleink nem igen ismerték az albérlet szót, manapság meg egy fővárosban kb esélyed sincs saját lakást venni, legyen az Budapest, London vagy Párizs.
Mondjuk most a brexittel szépen rendet vágnak, mert az elmaradó kelet-eu bevándorlás miatt már a britek szálloda, vendéglátó és feldolgozóipara térden áll, egy hajszál választja el az összeomlástól. Ez feljebb fogja verni a béreket és lejjebb az ingatlan árakat, ami már érezhető is.

Gabor Ventilla 2019.04.22. 13:02:12

@Csák Morritz AKA Alibiman: Azzal is egyetértek, h nem lesz brexit, meg a FŐ okával is, h Anglia már nem elég nagy.

paráznabillegető 2019.04.22. 13:02:46

@Flaggx: "...Ez feljebb fogja verni a béreket és lejjebb az ingatlan árakat, ami már érezhető is..."
he? mégis hol? borsodban???

68nyara 2019.04.22. 13:03:44

@Flaggx: a nagyszüleinknek - már aki városban lakott - meg csak bérelt lakásra, de inkább szobára futotta, ha nem csak ágybérletre. a hatvanas években kezdték el a lakótelepeket építeni, ami megoldotta ezt a problémát - látszólag. Ha nem nézzük az elszlömösödést, a ráköltött pénzt aminek nagy része benne van abban a 22 milliárd dolláros államadósságban, amivel 89-ben átadták a hatalmat. Egyelőre nem maradt el az európai bevándorlás, csak átalakult, egyelőre a szálloda és vendágltó ipar nem áll térden, ahogy a feldolgozó ipar sem, úgy egészében. Fog a brexit után, de az egy más tészta. A bezáró, vagy csődben lévő boltláncok (legutóbb a Debenhams) meg sokkal inkább a vásárlási szokások átalakulása miatt mentek csődbe, nem a bevándorlók miatt.

Gabor Ventilla 2019.04.22. 13:13:38

@MAXVAL bircaman közíró: Attól tartok, a háttérhatalom létezik, és a szerepe nincs eltúlozva...

Brix 2019.04.22. 13:15:44

A Brexit tökèletes pèldája annak, hogy milyen következményei lehetnek a félelem- ès gyűlöletkeltő propagandának. A hatalom megszerzése èrekèben a populista politikusok mindenhol ugyanazokkal a módszerekkel operálnak: szegènyeknek ès a buták kínálnak profán politikai megoldásokat a globalizáció bonyolult, nagy ès trendszerű folyamataira. Ehhez mindig kell nekik könnyen beazonosítható ellensègkèp, mint az EU vagy a migránsok, akiken a sikertelen egyènek megtalálják sikertelenensègük okát, ès le tudják vezetni frusztrációjukat...Az Egyesült Királyság a Brexittel valójában azt ismerte el, hogy a múltból hozott belső gazdasági- társadalmi problèmái nem számolódtak fel a több évtizedes prosperitás ellenère sem...Nem egy holland vagy nèmet , egalitárius társadalom ez, hanem egy elmaradott , pszeudó -feudális rendszer, egyik oldalon a verekedős, primitív , tanulatlan proli osztály, a másik oldalon a főúri elit szofisztikált , elgeáns luxus világa , a mesès gazdasággal...Egyetlen előnyük volt eddig szerintem: a szabad szellemű , nyitott gazdaság , a minimális mèrtèkű adókkal ès a munkaerő szabad áramlásával, amit most elveszítenék, hiszen értelmes ember ezután nem fog náluk befektetni/dolgozni , a bizonytalan peremfeltètelek ès a hideg társadalmi lègkör miatt... Hozzá lehetne tenni, hogy a brit populisták felelőtlen EU- ellenes hangulatkeltésre mellett Angela Merkel fefelőssège is óriási , hiszen a brit közhangulat megváltozása a migránsválság idejère datálható , akkor lett több támogatója a kilèpèst akaróknak , látens módon. Előtte èvekig figyeltem a közvéleménykutatások amelyek mindig a józanul gondolkodók többsègèt mutatták...Sajnos a szerencsétlen történelmi körülmények együttállása miatt bekövetkezett a Brexit, ami minden európai számára egy szomorú ès fájdalmas folyamat. Ráadásul , egy rendkívül tehetséges politikust is elvesztettünk, akire nagy szükség lenne az EU reformokhoz : David Cameront...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.04.22. 13:51:37

@LondonBudapestMetro: persze , hogy lehet írni, mert k-Európa űzni nem rasszizmus, hisz jórészt fehérbőrűek vagyunk, míg a közel keletiek esetében rögtön jönnek, hogy iszlám ifi is

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.04.22. 13:56:17

Múltkor megkérdeztem Brexit hívőket , mi jó származik a brexitbol, mondjak el a pozitív oldalt, mi jó lesz ebből uk-nek. Folyamatosan a lisszaboni szerződésre mutogattak, hogy ha maradunk , akkor az lesz, ami abban van és az milyen szörnyű . Meg hogy ez a dekoráció, a többség döntését el kell fogadni, akkor is ha hatugsagon alapult . Viszont meg sem fordul a fejükben , hogy ezzel oncsonkitast végeznek , mert bizony mondom ha brexit lesz, klór ül már nem sokáig mert az észak írek meg a skótok kiválnak.

2019.04.22. 14:44:41

Milyen hátárnya származik egy britnek a Brexitből?
Nem a pénzügyi-gazdasági-politikai elitre gondolok, hanem a társadalom maradék 90%-ára.

Novák Aircraft Ferencné 2019.04.22. 14:49:33

@tildy[UK]: Lépjenek ki! Miért kellene az örökkévalóságig léteznie a GB-nek? Az angolok pedig szorosabb gazdasági kapcsolatot építhetnek fel az USA-val..

2019.04.22. 15:14:56

@Szaktanár:

Anyagi hátránya az átlag angolnak? Hát....

CSL 2019.04.22. 15:16:04

@LondonBudapestMetro:
De azért a brexit viszonylatból nézve a migráncsozás mégis csak a Kelet Európaiakra volt értendő, mert az EU nem kényszerítette a briteket bangladesi munkások befogadására. Szóval ebből a kontextusból nézve is mi ellenünk uszították a közvéleményt..

Minden ballib bérretteg 2019.04.22. 15:18:38

A brexit megszavazásásánál már csak az meglepőbb, ahogy azt semmibe veszi a britt parlament, és negligálják a népakaratot.

Azaz a választás csak papíron létezett, és csak addig, amíg nem manifesztálódott a kilépés és nem öltött testet.
Most próbálják megteremteni kapkodva az okokat és indokokat, hogy visszacsinálhassák az egészet.

Minden ballib bérretteg 2019.04.22. 15:22:16

@Szóra kész Szókratész:

Ez nincs teljesen így. A baloldali liberális oldal előszerettel mossa össze a bangaldesi munkanélküli képzetlen bevándorlót, a diplomás magyarral.
Egymás mellé állítják őket, egyként kezelik őket hírekben, politikailag, és minden tekintetben, mert csak így tudják elhitetni hogy a migráció összességében hasznos.

Azaz így próbálták elhitetni, de felsültek vele. Csak azt érték el, hogy az angolok nagyrésze minden bevándorlót egyként kezel, és lenéz. Így nyert teret a Brexit.

68nyara 2019.04.22. 15:35:37

@XXI. századi megmondóember: amikor megszünnek a munkahelyek a brexit miatt (és már kezdenek), amikor a pénzük egyre kevesebbet ér, amikor az árak emelkednek extrém mértékben (itt ez már extrém), akkor a brexit egészen közelről érinti az itteni átlag embert is. Eddig el tudtál menni pl. nyaralni x fontból (legyen mondjuk 1200 a példa kedvéért) és most ez a font változása és az egyéb brexittel összefüggő változások miatt mondjuk felment 1500-ra, akkor az igen is az abszolút átlag embert is érinti. De emlithetném a telefonálási költségeket az EU-ba, a boltban kapható EU-ból származó termákeket, a csokitól az autóig, aminek most majd a vám miatt megy fel az ára, vagy a saját maguk által előállított termékeket, amik mondjuk az euban mostantól vámot kapnak, ami megemeli az árukat, és még nehezebb lesz felvennie a versenyt a kínai cuccokkal, aminek következtében a gyár itt azt mondja, hogy sorry mostantól a fele munkásra nincs szükségem. Kell még több példa is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.22. 15:38:17

@tildy[UK]: Szia örülök hogy látlak.
A skótok is meg az Észak Írek is kolonc az angolok nyakán. A Brexit járulékos haszna lenne ha kiválnának.

Vik101 2019.04.22. 15:44:10

Én nem gondolom hogy bármelyik ország szívesen veszit el a területéből bármennyit is, ráadásul úgy hogy az É.Ír részre ők telepitettek angolokat!
A skótoknál meg olaj van, ami persze angol tulajdonú cég birtokában van, de ugye van olyan hogy egy ország hoz egy speckó törvényt!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.22. 15:51:01

@Vik101: Azért a csehek alig várták hogy lerúghassák magukról a szlovákokat.A skót olaj fogytán van egyebük meg nincs. könnyen ingyenesek a skót egyetemek angol pénzből. Majd ha kilépnek akkor nézd meg meddig lesznek ingyenesek.
Észak Írország szintén viszi a pénzt de azt presztízsokokból meg kell tartani. Egyéb haszna nincs.

2019.04.22. 16:03:45

@XXI. századi megmondóember: :) Tetszett a kis irónia.

A vidéki angol szellemet szerintem legjobban Agatha Christie ábrázolta (főleg a Marple regényekben). Hiába régen játszódik (50-es évek) a történetek jó része, a mentalitás átjön belőle.
De igazából kik vagyunk mi, hogy megmondjuk, hogyan éljenek más országok lakói otthon?
Nem kellett volna a Brexit szavazás napján százezrével a sárban fetrengeni valami zenei fesztiválon, hanem elmenni szavazni, kedves fiatalok. Pont elég lett volna a visszalépésre. Van egy sejtésem, hogy megérné ledobni az íreket és skótokat, hadd tisztuljon a látóhatár :)

Szaktanár 2019.04.22. 16:10:03

@Könyveslány: "De igazából kik vagyunk mi, hogy megmondjuk, hogyan éljenek más országok lakói otthon?"

betelepülők. szomszédok. munkatársak. szóval az a probléma az egészben, h egy brexit döntés messze túlmutat azon, h a britek mit szeretnének, minket is érint.

sírjatok 2019.04.22. 16:22:59

Jó cikk. Kis érdekesség egy mai index hír alján elrejtve, a témához:

index.hu/gazdasag/2019/04/22/a_brexitrol_szolo_nepszavazas_ota_alig_erkeznek_unios_munkavallalok_angliaba/

"Az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállam, köztük Magyarország nagy-britanniai bevándorlási mérlege a teljes EU-adatsoron belül negatív: ezekből az országokból 38 ezren érkeztek, viszont 53 ezren távoztak Nagy-Britanniából, vagyis a keleti EU-tagországok nettó bevándorlási egyenlege mínusz 15 ezer volt a vizsgált tizenkét havi időszakban."

68nyara 2019.04.22. 16:23:57

@diggerdriver: @Könyveslány: Azért ez ennél egy picit összetettebb. Nem tudod annyival elintézni, hogy a skótok meg az északírek csak kolonc. Akkor ugyan ott tartasz mint az UKIP a brexittel 2016-ban. Baromi nagy pofáraesés lenne belőle.

Ez körülbelül olyan tévedés mint, hogy a vidéki angol nem találkozik bevándorlóval... melyik vidéki angol? Mert speciel ezen a "vidéken" baromi sok a bevándorló. Szóval itt napi tapasztalatuk van róla. Lehet, hogy van olyan vidék ahol tényleg nem találkoznak vele, de az valami istentelenül eldugott vidék lehet.

paráznabillegető 2019.04.22. 16:26:08

jók a kommentek. de semmit sem segítenek. pedig elég széles spektrumból szállítják az infót.
az egész brexit azt mutatja, hogy a modernkori élet is mennyire nyomorult már. van spéci cipő a lábadon, okosteló a zsebben, olcsó sörrel a kézben heverve hd-ben nézheted az esti celeb baszakodást a tévében, de igazából a szigeten nem sok minden változott az elmúlt párszáz évben minőségileg. modern kasztrendszer, bigottság, dekadencia.
és ezért viccesek a bircafélék kommentjei, mert bizony a világ többi része sem különböző túlságosan. persze ehhez látni, megélni kell azokat is.
eh, kinek van ennyi ideje, pláne ingerenciája?
vote leave - simple.

Andy73 2019.04.22. 16:26:47

"Az utóbbi időben viszont annyi orbitális baromság kering a britekről hogy miért léptek ki az Unióból hogy muszáj egy kicsit más megvilágításba helyeznem a dolgokat."

Kiléptek? Mikor? Lemaradtam volna valamiről? Vagy inkább ez egy orbitális baromság, ami kering a neten?

paráznabillegető 2019.04.22. 16:42:01

@68nyara: egyrészt abból indulok ki, ha magyarban lennék, akkor a fideszre szavaznék - mert anyagilag az érné meg. gyerekek után ordas adókedvezmény? csok? golden age van, bakki. mi? ország? absztrak fogalom. figyu, élek még pár évtized, oszt szevasz. na, akkor azt legalább jól, hm?
nemcsak én gondolkozom így, hanem az angolok közül is sokan. kényelmes, praktikus, stresszmentes.
erről jut eszembe egy kis anekdóta. a héten tanultam egy jó frázist kolléganőmtől: xxxx (ez a nevem, nem írom le:p), not home time, but about time. this is how we say it.

68nyara 2019.04.22. 16:44:24

@paráznabillegető: Azt hiszem ugyan ezt írtam én is fentebb. Az átlag szavazó... vagy mondjuk úgy a "tömeg" gondolkodása nem terjed ennél messzebb. Vagy nem tud ennél messzebb terjedni? Nem is érdekes, mert az eredmény ugyan az.

Flaggx 2019.04.22. 16:46:47

@paráznabillegető: Hát figyi, a hoteleknek már versenyezniük kell a takarítókért is, tudok helyről ahol lassan nem tudják kiadni a szobákat, mert nincs aki kitakarítsa.
Rengeteg kiadó szoba, lakás van, amik hónapok óta üresen állnak, mert nincs aki kivegye őket.
Ez a kettő pedig általában elindítja a csigavonalat.

paráznabillegető 2019.04.22. 16:52:10

@68nyara: igen, valami ilyesmit, csak más aspektusból. (költői) kérdésedre a válasz: nem tud. de minek is terjedne? az élete teljes. van család, meló, szex, szociális élet, vidámság, néha magaluf. megfogható dolgok, megvan minden. és persze van stressz meg félelem, ez viszont olyan, mintha minden nap ezt prédikálnák a templomban, de nem, hé, ez a facebook meg a sun/daily mail/bbc news, ahonnan jönnek. és ezek is az élet részei.
rohadtul könnyen manipulálható az ember, iq független.

paráznabillegető 2019.04.22. 16:54:07

@Flaggx: would you please clarify? locations, names and numbers, mate.
mert különben csak mesél a sherwoodi erdő...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.04.22. 16:55:51

@Könyveslány: mondjuk páran brit állampolgárok szinten ?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.04.22. 17:01:42

@XXI. századi megmondóember: elég sok , hard Brexit esetén extra vám mindenen, nyaralasuk megdrágulása, új útlevél ha 6 hónapja meg lenne újat csináltatni, zöldség gyümölcs esetén élelmiszerhiány egy darabig, Kereskedelmi egyezmények újra kötése miatt ideiglenes készlet hiány, utazási biztosítás az európai uniós államokba is, mivel az Európai egészségbiztosítási kártya már nem lesz érvényes. Zöldkártya, nemzetközi jogsi országtól függően más és más lehet. Gazdasági visszaesés , és még lehetne sorolni. Én főleg az élelmiszerek hiányától tartok, nem vagyok sem nagy viszki hó de hogyha skótok esetleg kilépnek akkor már abból se lesz sok nekik. A marhát mondjuk szeretem de pl. a gyümölcsnek a 90 százaléka kb. import.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.04.22. 17:04:39

@Minden ballib bérretteg: Az Egyesült Királyságban nem létezik ügydöntő népszavazás. A parlament egy 4 %-os különbség re simán mondhatja azt hogy bocs nem volt meg a marginális többség. Ahogyan ezt tették a 60-as években, amikor a halálbüntetésről volt népszavazás. Pedig akkor az emberek jó része a halálbüntetés mellett voksolt, viszont a parlament azt mondta rá hogy nem.
Ez a népszavazás csak véleménykérő népszavazás volt semmire nem kötelezi a parlamentet

Vik101 2019.04.22. 17:29:30

Szerintem nyilvánvaló hogy a politikai elit ki akart lépni! Érdekes volt hogy a szavazás előtt pár honappal tele voltak a lapok hogy a kelet európaiak mennyi kárt okoznak, mennyibe kerülnek stb. Azt gondoltam ez majd pár héttel a szavazás elött megfordul, de nem.
Valaki nagyon komly hasznot huzott ebböl a dologból!
És igen az embereket nagyon könnyü megvezetni, a média szó szerint mindenre képes!
Elképesztö és egyben megdöbbentő hogy az emberek milyen buták(nem csak a UKban)!

2019.04.22. 18:03:00

@tildy[UK]:

Ez világos. De azért hozzátenném, az eju is szívna gazdagon, pl.a gyógyszerellátás területén, de meg lehet említeni, hogy az UK-ban van ha jól emlékszem az egyetlen olyan kikötő, amely komoly konténerszállító hajók fogadására alkalmas.

De én nem erre gondoltam. Arra gondoltam, hogy az EU-n kívül is van élet. Nem fog az UK visszasüllyedni a középkorba az eju nélkül, mint ahogy Svájc vagy Norvégia sem.
Na meg arra gondoltam, hogy ha a politikusok nem kúrják el a dolgot, és normálisan levezénylik a kilépést, akkor nem lenne ilyen pánik.

Szaktanár 2019.04.22. 18:15:38

@XXI. századi megmondóember: tökre imádom, h mindenki a "bezzeg svájc meg norvégia sem eu tag" szöveggel jön, de arra már nem veszik a fáradságot, h megnézzék: svájc és norvégia csak nevükben nem eu tagok, működésükben igen.

68nyara 2019.04.22. 18:25:57

@XXI. századi megmondóember: Pillanatnyilag a gyógyszer területén UK hoz be gyógyszert az EU-ból, pánikolnak is rendesen e miatt. A legnagyobb konténerkikötők pedig Rotterdam, Antwerpen, Hamburg, Bremerhaven... most nem emlékszem melyik is van a UK-ban. Itt jelenleg összeszarják magukat attól a gyárak, hogy mi lesz ha ez a rohadt sok konténer nem jut át azonnal a határon, és fennakadás lesz a just in time beszállítóknál. Ezért költik el éppen egy kisebb állam költségvetését a kompforgalom feljavítására.

Igen, az EU-n kívül is van élet, mondjuk pont Norvégia rossz példa mert igen komoly szerződése van az EU-val, aminek része a szabad munkaerőáramlás is... na ilyet az UK nem akar, mert akkor minek a brexit? Svájc sem teljesen jó, mert ugyancsak van szerzőpdése az EU-val, és pénzügyi központ... mondjuk úgy százötven-kétszáz éve biztosan. Nem egy ipari nagyhatalom. Az UK meg rá van utalva az egyik oldalon az importra, a másik oldalon meg az exportra. Na most jöhetnek azzal, hogy majd akkor a Brit Nemzetközösség mekkora áldás lesz, mert hudenagy szerződéseket fognak vele kötni.... hát eddig is köthettek volna, de mondjuk Ausztrália, meg Kanada megvolt eddig is, a többiek nagyrésze meg max szakócát tud beszállítani, venni meg semmit, mert egy valamilyük nincs: pénz. Nem fog visszasűlyedni a középkorba, de ha itt azt mondod az embereknek, hogy figyelj, holnaptól munka az sajna nincs, mert a gyár bezárt, mert nem jött be a megrendelt áru időben, aztán kaphatsz universal creditet, ami nem elég a bérleti díjra, akkor ezek az emberek kicsit depisek lesznek. OK, a gyár tulaja nagyobbat bukik ha a puszta számokat nézzük, de míg neki a 25 milla font a vagyona 10%-a, addig a gyári melósnak a havi mínusz 400 font a különbség a békés nyugalom és az utcán kéregetés közt. Szóval hagyjuk már ezt a kívülről baromi okosan belebeszélést.

Sir Bates dö Hól 2019.04.22. 18:33:43

én az átlag-francia véleményét ismerem: ha menni akarnak, akkor húzzanak a francba, eddig is csak kerékkötők voltak, most meg úgy akarnak kilépni, hogy viszik a vajat, a vaj árát, és még a tehenészlányt is megbasznák (Ils veulent le beurre, l'argent du beurre et le cul de la crémière.)

felirat 2019.04.22. 18:40:52

@tildy[UK]: Van valami cikk, vagy hivatkozás erről a 60-as években történt halálbüntetésről szóló brit (vagy csak angol?) népszavazásról?

Etniez 2019.04.22. 18:44:27

@paráznabillegető: Igazad van, de a fidesztrollok azért itt is csökkentik a színvonalat sajnos :(

paráznabillegető 2019.04.22. 18:54:48

@Etniez: nem nagyon tudnak hozzászólni a brexithez. nincs naprakész infójuk, az angoltudásuk is nagyon alap átlagban, és ez egy nagyon marginális terület a magyarországi viszonyok szempontjából, így a szarkavarás nulla haszonnal jár, de a troll bérét attól még fizetni kell(ene).
birca, ő különleges, beböfög mindenhez valami közhelyesett abból, hogy soros, liberalizmus, háttérhatalom, migránsok, brüsszel, stb, de hát ő egy vérprofi troll, aki amint rutinból beleszart a kommentszekcióba, hacsak nem fő csapásirány az a topik, távozik is.

Etniez 2019.04.22. 19:01:25

@paráznabillegető: Van a narratívájuk és mindig ahhoz görbítik a világot, lásd pl a Brexit magyarázataikat. Szánalmas.
Megakarják nekünk magyarázni, hogy nem úgy van az.. De mi itt élünk bm...

MEDVE1978 2019.04.22. 19:02:24

@Szaktanár: Persze, de te egy vagy a kevés közül, aki képes erre. Nagyon-nagyon sok ember nem képes - főként a mai szocializációval - arra, hogy felismerjen ilyen dolgokat és utána küzdjön érte. Maga a gyári munkás élet sem ilyenre "kondicionált". Korábban kis főnökként (csoportvezető) adtam esélyt egy-két olyan embernek (ma is adok, kicsit más pozícióban), aki középfokú végzettségű volt (alapban inkább felsőfokúakkal dolgoztunk). Adtam lehetőséget szakközépben végzettnek, takarítónőnek, tanítónak stb. Mindegyiknek megmondtam, hogy figyelj, ha megtanulsz komplexebb feladatvégzést és szerzel mellé egy felsőfokú végzettséget, akkor nyitva előtted a világ itt a cégnél is és azon kívül is. Megadom a lehetőséget neked, hogy tanulj és előrelépj. Volt olyan, aki képes volt erre és tovább lépett, továbbtanult. De többen voltak, akik simán elmuzsikáltak, elég jól, tehát meg tudtam tartani őket - jó helyet találtak, amikor más céghez mentek, de szintet nem tudtak lépni. Ha sima "munkatárs" volt, akkor maradt is az, soha nem volt esélye a csoportvezetői, osztályvezetői stb. szintekere. Beleragadtak ugyanabba a kategóriába, soha nem lépték meg azt a kis extrát, az előző példával élve a learn to code-ot. És volt olyan, aki kifejezetten rossz volt és ki kellett rúgni, illetve egy rövid határozott idejű szerződés után nem hosszabbítottuk a szerződését.

Emellett a brit rendszer más: ott aztán csak saját pénzből tanulsz felsőfokon, ha tanulsz.

felirat 2019.04.22. 19:03:42

Igen, ahogy mondod fizetéseket a piac határozza meg. Azaz olyan munka nincs amit az angol nem akar elvégezni, csak olyan munka van ami nincs eléggé megfizetve.
Persze a politikusok belenyúlhatnak a piacba a munkavállaló (például minimumbér emelése) vagy a munkaadó oldalán is (például golbalizáció támogatása). Utóbbi esetében olyanok is helyzetbe kerülhetnek akik elvállalják a munkát olcsóbban is, azaz igen is, ilyenkor ez a helyi fizetéseket lefelé fogja nyomni.

paráznabillegető 2019.04.22. 19:06:06

@Etniez: hát, én eddig csak egy magyar brexit-trollal találkoztam (bircát nem számítva), de az angolul sem tudott jól, leginkább csak magát égette valami statisztikákkal és a nemigazán up-to-date magyarázataival... tépte magát rendesen, de senki sem reagált érdemben rá.
a brexit kihívás mindenkinek! :D

Szaktanár 2019.04.22. 19:06:21

@MEDVE1978: ez mind igaz. mentségemre szóljon, h bár a pénzt angliában raktam össze a tanulós évek, a felsőoktatásba mégsem ott ültem be; tandíjam sem volt effektíve, csupán a létfenntartásra kellett költeni, amíg nem dolgoztam.

MEDVE1978 2019.04.22. 19:11:17

@68nyara: @ a középosztályban voltak-e gyári munkások: Még egyetemi tanulmányaimból emlékszem egy ökonometria (gazdasági modellezés) című tantárgyra. Bár ez egy elvont tantárgy volt - kicsit a matematika és az absztrakt közgazdasági modellek násztánca - emlékszem egyfajta GDP multiplikátor fogalomkörre. Itt abból a szempontból nézték meg a három gazdasági szférát: mezőgazdaság, ipar, szolgáltató, hogy statisztikai szempontból melyik hat a helyi gazdasági fejlődésre, pezsgésre, jólétre a legjobban. A legjobb hatással statisztikailag egyértelműen az ipar van. Hogy miért? Az ipar amellett, hogy önmagában is foglalkoztat, rengeteg egyéb szolgáltatót vonz. A gyári munkás eszik-iszik, megszáll valahol, utazik, moziba megy. A gyár igénybe vesz szállítási kapacitásokat, helyi beszállítókat. Persze ez egy idealizált eset, de nagyban is igaz.

Tehát a még gyárakkal tarkított angol városokban a gyár egy nagyon fontos "gerincet" adott a gazdaságnak. Rengeteg minden épült rá. Ezekben és nyilván profi, fehér galléros munkások esetében a gyárakban is dolgozott aztán a társadalom felét kitevő középosztály is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.04.22. 19:12:30

@XXI. századi megmondóember: Azért ez nem teljesen így van. Én pl. cukorbeteg vagyok, szerencsére most nem kell inzulin csak a terhességek alatt viszont az inzulin külföldről jön. Svájcit Norvégiát meg ne említsük , mert igaz nem EU, de Schengenen belüli plusz vámunió van.

Sir Bates dö Hól 2019.04.22. 19:29:34

@paráznabillegető: @68nyara: ez a helyzet. bár én, aki glasgowban éltem, nem igazán látom, hogy mitől lenne kolonc skócia anglia szempontjából, s ezt miként érezheti egy kkeu-i bevándorló, aki délen él;-)...

árnyékgyuri 2019.04.22. 20:10:17

Végre valaki arról ír, amit én is sejtettem erről a brexitről. Nekem az antiszemitizmusra hajaz: jön a keleti, oszt megél a minimálbérből, félretesz, lakást vesz 10-20 év múlva évi 20-30 ezer fontból, ami ott egyébként nyomor. Pont mint a zsidó a 19-20 században: idejön oszt megél a pénzünkből, taníttatja a gyermekét, és 20-30 év múlva ott tart, ahová mi csak vágytunk. Ja, a gyerek meg fiskális a városban, ahová teparaszt sose jutsz el. A lengyel, a magyar vízvezetékszerelő, vagy pincérgyerek ugyanabból a suliból egyel magasabb iskolába jut be, mint a helybeli csávó és ezt sem szokták meg, sőt ha valamit utálnak az emberek, akkor ez pont az.

paráznabillegető 2019.04.22. 20:21:37

@árnyékgyuri: igazítsd meg a sapkát a fejeden, mert a szemedre csúszhatott, és emiatt bizonyára nem tudtál mindent elolvasni.
amit írtál, csak kivonat. biztos van ilyen írigy szívű ember jópár, de annyira marginális jelenség ez, hogy szinte nem is létezik.
minden gyerekem az iskolában top3, és rohadtul népszerűek mind az osztálytársaik, mind a tanárok és iskolai dolgozók, de még a szülők körben is. ez persze csak annyiban probléma, hogy néha kurvára nem tudom, hogy akivel beszélek, az most kinek a kije...
gondolom az üzleti klienseim is hasonlóak.
de persze nyilván mind tetetnek. a felszín alatt rosszindulat forrong.
izé, mi is a megfelelő szó... prekoncepció... paranoia... bigottság...
ej!

Jozsef Liszkai 2019.04.22. 20:38:19

Eredeti gondolatok! A fbook már le is tiltotta! Na ettől még igaz!

191919 2019.04.22. 20:43:29

Van egy egyszerű kérdésem, mondjatok rá valamit.

Van egy olyan vélemény, hogy UK azon az úton jár ami Pakisztán 2-be vezet.

Ti hogy látjátok? És a "büszke" angolok hogy látják? Persze PC a téma, de akkor is.

2019.04.22. 20:46:35

@68nyara:

Felixstowe-ra gondoltam.
Egyébként ki akadályozta meg az UK-t,hogy megkösse a megfelelő megállapodásokat, mint pl.egy vámunió az ejuval?

2019.04.22. 20:48:12

@tildy[UK]:

Ugyan azt tudom mondani mint fentebb. Adott volt a lehetőség a megállapodások megkötésére.

Egyébként a gyerkőc, meg a Viking jól van?

2019.04.22. 20:51:15

@felirat:

Ebben egyet értünk. Nincs alantas munka, csak szarul fizetett.

paráznabillegető 2019.04.22. 20:51:27

@191919: ööö... kéne egy kis pontosítás.
először is mesélj pakisztán 1ről.
majd a képzeletbeli pakisztán 2ről.
ez mind ahhoz szükséges, hogy ugyanazon hullámhosszon legyünk, tévedés kizárva, érted.
aztán kaphatsz érdemi választ. (ami valószínűleg az lesz, hogy fordulj orvoshoz... :p)

Boycie 2019.04.22. 20:51:56

@191919:
Kb 1 éve egy szerencsétlen angol azt írta a twitteren hogy szerinte már túl sok pakisztáni él a UK-ben. Másnap bilincsben vitték el a rendőrök. Szerencséje volt mert 1-2 nap után hazaengedték miután a bíró úgy döntött hogy ezért még nem kell lecsukni.
Hounslow neve már 1995 körül is West Pakistan volt.
Azt hiszen Bradfordról írták azt az újságok vagy 20 éve hogy a munkaképes korú lakosság 40%-a munkanélküli pakisztáni.
Azóta gondolom ezek mind megváltoztak :)))
Szerencsére jó sok nigger vándorol be, ezek ellensúlyozzák a pakikat :)))

2019.04.22. 21:08:31

1968-ban a Konzervatív Párt árnyékkormányának egyik minisztere, Enoch Powell beszédet mondott egy birminghami rendezvényen. Ez volt az elhíresült "vérfolyam beszéd"

"Akiket az istenek el akarnak pusztítani, először elborítják az elméjét-mondta.- Bizonyára őrültek vagyunk, szó szerint őrültek, ha engedjük, hogy évente 50 ezer ember áramoljon be hozzánk, akiket el kell tartanunk, és akik egy olyan társadalom növekedéséhez járulnak hozzá, amelynek népességét az ő leszármazottaik képezik. Olyan ez, mintha a nemzet a saját halotti máglyájához hordná a fát"

Ezzel a beszéddel Powell politikusi karrierje véget ért. De a szavai látnokinak bizonyultak.

Borogy 2019.04.22. 21:23:30

Erdekes, h mindenki maskepp latja, meg az is aki csak 2 napja van UK-ban...de mar tud mindent.

Par dolog es minden vilagosabb lesz.
52% a kilepes parti...erre mondjak, h a tobbseg...sztem a szavazok fele...
min 65% -nal kellett volna ervenyesnek lennie a kilepesnek. 52-48 nagyon keskeny sa`v...

UK-ban feher ember szidhat feheret, azaz kelet europait, igy konnyu volt oket tamadni...
Feher ember nem szidhat szinesborut...de szinesboru szidhat feheret, az nem rasszizmus vmiert...

Az angoloknak is eleguk lett az indiaiakbol, pakikbol, afrikaiakbaol...ezek mind lehutok es sosem fognak beolvadni/dolgozni, ugyanugy nem mint a torokok Nemetorszagban.

Kiuldozik akik dolgoztak/nak, es maradnak majd a lustak...erdekes lesz...

Egy pelda: egy epitkezesen soha nem fogsz latni fekete fizikai munkast, max kapu ort aki iranyitja a teherautot, h merre menjen...
Szamos pelda lenne meg...az ido eldonti, h meddig sulyednek.

De, azt se feledjuk, az osszes teherhajo Anglia mellett megy el az EU-ba, nem tart sokideig ledobni egy-egy kontenert...igy a felszin felett fogjak magukat tartani valoszinuleg...

sírjatok 2019.04.22. 21:50:19

@paráznabillegető: "először is mesélj pakisztán 1ről."

sok benne a pakisztáni

gajner 2019.04.22. 21:57:21

"Sok helyi feketét is foglalkoztattak" - na eddig olvastam. Kedves cikkíró, 'foglalkoztasson' téged egy gyarmati rabszolgatartó napi 20 órában egy kávéültetvényen.

Pizso 2019.04.22. 22:13:13

Megkaptam egy állást.
Eredetileg Angliáról volt szó, de ez a brexit miatt már nem lehetséges, mert mindent hoznak el onnan. Embert, alkatrészeket stb. Most 2 variáció van, de az tuti Angliába már nem megyek... Kellett ez nekik? Nem ez az egyetlen cég! Vannak cégek akik az angol miatt oda mentek annak ellenére, hogy helyileg Európa szélén vannak. Azok most intenek egy pápát és mennek a németekhez vagy a volt szoci államokba. Már most buktak kb 200ezer-fél millió munkahelyet és lesz még rosszabb. (csak a gépjárműiparban 100ezer emberről hallani). Bukhatják Skóciát, Észak-Írországot, Giblartárt is egyetlen elhibázott lépéssel. A gond csak az, hogy az elhibázott lépést szinte minden ország látja, csak az angolok nem. A makacsság is jár azzal az urizálással!

Vik101 2019.04.22. 22:26:53

MOndjuk egy afrikabol vagy azsiabol erkezett tanulatlan olcsobban fog a szallodaban takaritani, felszolgalni stb mint az Eu ilyen olyan torvennyel vedett kelet europai munkas!
Nagyon kivancsi vagyok hogyan fogjak modositani a munka torvenyeket, szerintem az alsobb osztaly nagyon durvan rosszul fog jarni ezzel is!

árnyékgyuri 2019.04.22. 22:35:33

@paráznabillegető: Bocs, de pont erről beszélsz. Nekem van ismerősöm, akinek a szülei a brexitre szavaztak, aztán amikor a lányok elmondta, hogy a saját vejük ellen szavaztak, akkor néztek. A saját vejükkel, a szomszéddal semmi bajuk, de általában a keletiekkel, akik ezerrel csörtetnek a jobb helyekért már van bajuk. Nem tudom, hányan szavaztak a gyermeked osztálytársai szülei közül a brexitre, de gyanítom, hogy néhányan igen, és pont "miattad": a paki nem gond, mert nem versenytárs. Segélyből él, borzasztó, de a "helyén van". De a lengyel-magyar építőmunkás, orvos vagy mérnök fia, már marhára nincs a "helyén".

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.04.22. 22:37:12

@XXI. századi megmondóember: jól vagyunk mindannyian, gyerkőcök is. Előbb utóbb lépünk Skóciába ;) Kedves emberek laknak arrafelé

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.04.22. 22:41:36

@XXI. századi megmondóember: Az a soft brexit . Ki akadályozta meg? A konzervatívok azon része aki azt hiszi a Brexitre szavazok pont a vamuniot , szabad munkaerővandorlast meg hasonlókat utasítják el

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.04.22. 22:45:56

@felirat: próbálok keresni , mert én is csak hallottam róla, de nem igazán leltem linket hozza.

Jakab.gipsz 2019.04.22. 22:49:32

@diggerdriver:

Iszonyúan felszínes vagy, ámbár olvasmányos.

A brexit válságnak, nem sok köze van az általad kidomborított észrevételeidhez.

NickJ 2019.04.22. 22:52:51

"Ez olyan amatőrizmus hogy megáll az ész."

Nem, egyszerűen így működik az atomizált demokrácia. Nem lehet hosszú távon tervezni, mert "te" nem egy önálló tervekkel rendelkező entitás vagy, hanem egy amorf párthalmaz. Nem tudod garantálni még a saját párttársaid szavazatait sem. Ezért bonyolult kérdésekben mindig előbb jön a döntés, azután majd a következő csapat kidolgozza hogyant.

Theresa May letett egy komplett javaslatot az asztalra. Az már egy más kérdés, hogy a saját pártjában ezt hányan hajlandóak megszavazni. Ez előre nem számítható ki.

Pizso 2019.04.22. 22:58:28

@paráznabillegető: Gondolom az angolok kivonulását érti Indiából. Az India szétesése követte 3 részre. Bár elvileg 2 részre oszlott, de mai néven Bangladesh és Pakisztán túl messze volt egymástól a beékelődő nem muzulmán Indiával, hogy egy országként lehessen kezelni. Ráadásul véres háborúk dúltak közöttük. Hivatalosan már vége ennek, de kb annyira barátságosak egymással, mint a 2. világháború után a magyar-román.

myOpinion 2019.04.22. 23:09:04

@árnyékgyuri: mástól hallottam hasonlót, én a saját bőrömön London-ban nem sokat tapasztaltam ebből. Van angol kollégám, aki kicsit mintha kiváltságosabb volna (néha kapott is csesztetést emiatt), de tökéletes magyarázat van rá, helyi, tökéletesen megérti - eladja magát az angoloknál, többet ér bizonyos szempontból. Én holnap lehet hazaköltözök, azt soha nem hallunk egymásról többet, ő ott marad, megbízhatóbb. Az én területemen viszont én vagyok otthon, és felnéz arra szakértelemre amit én tudok nyújtani (megbecsülve érzem magam amúgy), az érték a lényeg, ráadásúl próbál segíteni, hogy én is angolosabban mozoghassak itt-ott (nem csak felületesen), én meg neki más területeken. Hétköznapi szinten tökéletesen kiegészítjük egymást. Már-már görcsösen figyelnek rá, hogy még véletlenül se érezzem magam kissebbségben, hogy ne ilyen embereknek nézzem őket. Biztos tesz különbséget a társadalmi osztály is, meg biztos van példa meg ellenpélda mindenre. Amit megfigyeltem, hogy az irigység náluk sokkal kevésbé jellemző, kelet európai tulajdonság. Ami szerintem viszont nagyon szúrta-szúrja a szemüket, ha valaki (EU) megmondja mit tehetnek és mit nem, hogy nekik kell a kiváltság, a 'jogaik' stb. Persze normál esetben ebben sincs semmi làtnivaló, de ezzel már sok embert meg lehet fogni egy kampánnyal.

Raven! 2019.04.22. 23:24:43

" Nem volt szándékomban írni erről. Az utóbbi időben viszont annyi orbitális baromság kering a britekről hogy miért léptek ki az Unióból hogy muszáj egy kicsit más megvilágításba helyeznem a dolgokat. " Eddig olvastam. Aki ezt kepes leirni az komolytalan, es nagy valoszinuseg szerint aluliskolazott. Hol van meg az a kilepes, ha megtortenik egyaltalan...

Bicepsz Elek77 2019.04.23. 05:25:24

Alapvetoen nem latja a cikkiro a problemat:
1, A gyarmati bevandorlok(indiai, jamaikai, afrikai, stb.) a nagyvarosokba mennek dolgozni!!! Videken feher angolok vannak es oda csak kelet-europaiak mennek(foldekre, gyarakba stb.). Marpedig ket csoport szavazott a Brexitre: a videki feher angolok, es a varosi feketek, vagyis azok, akik a rosszul fizetett munkakat csinaljak. 10+ eve alig (kb. 20%)emelkedtek a fizeteseik, viszont barmikor kirughatjak oket, romlottak a munkakorulmenyeik, mikozben pl. az elelmiszerarak 150%-al emelkedtek, a lakhatas 200%-al(foleg varosban persze).
2, Az utlevel biznisz ota mar ujabb kelet-europaiak jonnek(lengyel, balti, magyar stb utlevellel): albanok, szerbek, uranok, oroszok, emellett rengeteg del-amerikai, foleg brazil(portugal, spanyol, olasz utlevellel). A tőkesek, a szallasadok, ettermesek stb. Brexit partiak, a berbol es fizetesbol elok nem!!
3, A Brexit el lesz szabotalva. Ez el van dontve!

anyo05 2019.04.23. 06:36:08

Kulturnép és az angolok, nemán:DDDDDD

Nerevaryne 2019.04.23. 07:27:05

@MACISAJT: "Dehogy akart ő kilépni, csupán kérte szépen a reformokat az EU-n belül. Pofátlanul és arrogánsan azt mondták neki a junckerek hogy kapja be."

Az Egyesült Királyságnak már így is elég sok különjoga van az EU-n belül. Cameron elment Brüsszelbe, hogy még többet zsaroljon ki magának, fenyegetőzni a kilépéssel. Az Egyesült Királyság a belépése óta vétózgatja meg a szorosabb együttműködést eredményező reformokat. Nekik maradjon a font, hagyjuk békén a bankjaikat, ne szóljunk bele az államháztartási lépésekbe akkor se ha destabilizálja a kontinenst, és most szerették volna kizsarolni, hogy külön szabadkereskedelmi paktumot köthessenek az USA-val, mert azt ők nagyon szerették volna, mi meg nagyon nem.

Juncker teljesen jól tette, hogy fityiszt mutatott nekik. Ha Cameron megkapja amit akar, akkor az Egyesült Királyság egyenlőbb lett volna az egyenlőknél az EU-n belül, méghozzá nagyon látványosan. Hogy ennek az elutasítására képesek voltak ráfeszülni és megsértődni, az remekül mutatja a brit belpolitika kicsinyes gyerekességét.

Ad Dio 2019.04.23. 07:32:03

Az angolok csak olyan birodalomban szeretnek részt venni, ahol ők a főnökök. Az EU addig felelt meg nekik, ameddig egyértelművé nem vált, hogy birodalommá szeretne szerveződni, német (és egy kicsit francia) hegemóniával. Ez már nem tetszett nekik. Se a zembereknek, se a politikusoknak. Egyébként senkinek sem tetszik a németeken és a franciákon kívül igazán, de az angolok az egyedüliek, akik elég erősek ahhoz, hogy ezt ki is mondják.

99%, hogy kilépnek, de én még bízom az egy százalékomban :-). Egy új, tárgyalóképesebb EU parlamenttel még újra tudják gombolni a kabátot.

kokoro 2019.04.23. 07:44:24

@Borogy: nem tudom mióta dolgozol az angol építöiparban de én már elég sok nem fehért (nem csak banksman, aki a kapuban áll) láttam dolgozni.

Konkrétan egy fekete ács aki a cégünknek melózik jelenleg is, 50 év körüli alkesz de elég jól csinálja, szóval nem egy ügynökséges ács színvonalát hozza aki többnyire k.európai és piszkos nagy szerencse ha ért is hozzá ( többnyire már a CsCs kártyán látom hogy vette :))

Szóval ez az ács is arról beszélt mint a legtöbb régi angol melós hogy huszonvalahány éve simán átsétált egy másik építkezésre ha nem tetszett a fönök hozzáállása mert munkaerö hiány volt és egymást érték akkor is az építkezések de manapság 20 ember vár arra hogy beléphessen az ö helyére. Már nem válogathat olyan szabadon és ráadásul a fizetése is kb ugyanazon a szinten maradt mint amikor kezdte az ipart (igaz azóta vett 2 házat de mivel alkesz egyik odavan)

paráznabillegető 2019.04.23. 07:54:12

@árnyékgyuri: jóreggelt. a példád kissé sántít. leginkább mert az említett szülők brexitre szavazási okai nem ismertek, legalábbis nem írtad le őket. biztos, hogy a kelet-európaik miatt szavaztak?ugyanakkor mit jelent, hogy csak "néztek"? megvilágosodtak? megbánták a dolgot? bocsánatot kértek? kitagadták a lányukat?
na, ez így egy tök jelentéktelen történet. pont anyira jelentős, mint az enyém a kölkeimmel. hallottál egy ilyen, az enyém meg olyan. ja, és mindkettő tökéletesen korrelelál a te sajt történeteddel - az is lényegtelen így ismeretlenül, ha belegondolsz.
a (brexit)kocka már el van ve(sz)tve.

paráznabillegető 2019.04.23. 08:05:45

@Pizso: ez oké, de ettől még mi ez az egész paki1 és paki2? nekem valami zavaros konspirációs elméletnek tűnik, erős trollkodás.
egyáltalán utánanézett őkelmele, hogy mennyi az egyes nációk aránya az egyesült királyságon belül? kötve hiszem, de más paranoiát meg lelkesen terjeszti. teszi ezt úgy, hogy gondolom nem is él a szigeten. de ha ezt utóbbit tévedném is, úgy még szomorúbb, mert akkor angolföldön csak lakik, búra alatt, nem látva, tapasztalva semmit.
akárhogy is, szomorú.

frikazojd · http://kocs.ma 2019.04.23. 08:47:59

Alapvetően eléggé fideszes volt a sztori: rámentek egy teljsen marginális témára és annyi hazugságot terjesztettek el róla hogy az erre fogékony emberek teljesen beszartak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.23. 08:58:41

@kokoro:
Nem tudom mióta dolgozol a brit építőiparban, én 8éve folyamatosan.
Elképesztő munkaerőhiány van.
8év alatt 50%al ment fel az órabérem.

erkölcsi hulla 2019.04.23. 08:59:57

Mondok egy példát. Kelet Afrika brit gyarmat volt. Rengeteg brit farmer telepedett ott le és élt valamilyen hasznot hozó tevékenységből. Kávétermesztésből, állattenyésztésből például. Ezek az emberek keményen dolgoztak azmellett hogy sok helyi feketét is foglalkoztattak."

Most is vannak ott farmer fehèrek, csak annyi a különbség, hogy èppen nèpirtják őket a liberális elfogadó feketèk.

2019.04.23. 09:05:14

@frikazojd:

Teljesen igazad van, ismerem a poszt-tolót. Még a bele is narancsszínű. Este lefekvés előtt a patás zOrbán fényképét csókolgatja, a fiát képes volt átoperáltatni lánnyá, hogy Ráhelnak nevezhesse, és még az is ráfér az arcára, hogy a Wembley kazánházát bérli, csakhogy stadionban lakhasson.

Próbálja titkolni a szerencsétlen, hogy Fidesz fan, de mindig kibújik a szög a zsákból.

erkölcsi hulla 2019.04.23. 09:36:06

@diggerdriver: De gondolom az építőipari szakmunkában van hiány, nem a mérnöki, építész területen.
Az órabérek amúgy (szerintem) itt is kb. annyival nőhettek 8 év alatt. Más kérdés hogy még mindig semmik.

MACISAJT 2019.04.23. 09:49:07

@Nerevaryne: "Juncker teljesen jól tette, hogy fityiszt mutatott nekik."

Vicces. Ugyanis a Brexitnél-ami az EU bomlásának legnyilvánvalóbb jele, az már kérdés hogy igyekeznek a britekkel példát statuálni hogy másoknak elvegyék a kedvét a kilépésektől, de szerintem ezt a folyamatot már nem lehet megállítani- bármilyen meggálapodás jobb lett volna.

De hát a juncker-féle brüsszeliták úgy viselkednek mint
"fénykorukban" a moszkoviták.

MACISAJT 2019.04.23. 09:58:05

@Ad Dio: "Az angolok csak olyan birodalomban szeretnek részt venni, ahol ők a főnökök. Az EU addig felelt meg nekik, ameddig egyértelművé nem vált, hogy birodalommá szeretne szerveződni, német (és egy kicsit francia) hegemóniával. Ez már nem tetszett nekik. Se a zembereknek, se a politikusoknak. Egyébként senkinek sem tetszik a németeken és a franciákon kívül igazán, de az angolok az egyedüliek, akik elég erősek ahhoz, hogy ezt ki is mondják.

99%, hogy kilépnek, de én még bízom az egy százalékomban :-). Egy új, tárgyalóképesebb EU parlamenttel még újra tudják gombolni a kabátot. "

Én is így látom.Igaz, pl. nekem sem tetszene egy
francia-német hegemóniájú "európai" sorosista birodalom...

2019.04.23. 10:01:04

@erkölcsi hulla:

Ez lenne a lényeg, csak meg kellene már végre érteni.
Nem az a mérvadó, hogy egy bevándorló munkavállaló meg van-é elégedve a bérrel, hanem az, hogy egy őslakosnak mi erről a véleménye. Mert az irreleváns, hogy egy magyar, litván, román a hazai jövedelmi viszonyokhoz képest jól keres az UK-ban, ha egy brit polgár meg alacsonyabb életszínvonalon él a mai órabérérből, mint a 30 évvel ezelőttiből.

Lehet körbemagyarázni a dolgot, de akkor is az a lényeg: a vendégmunkások, a bevándorlók mindig azzal a céllal vannak foglalkoztatva, hogy letörjék a béreket. Ezért lesz már közép távon hasznos a brexit a briteknek. Kevesebb bevándorló, magasabb bérek. Az EU, AZ Európai Egyesült Államok, a szabad kereskedelmi egyezmények semmi más célt nem szolgálnak, mint a transznacionális tőke gátlástalan, szolgalelkű kiszolgálást.

2019.04.23. 10:06:10

@MACISAJT:

Én mindig úgy teszem föl a kérdést: ki irányítja az EU-t?

Ha a válasz az, hogy ez az alkoholista, detoxikálószökevény, degenerált Juncker, akkor a következő kérdés:

Megválasztanád ezt a súlyosan hülyét miniszterelnöknek a saját hazádban?

Mert ha nem, ha egy ország irányítására sem alkalmas, akkor mi a tökömet keresett eddig a Bizottság élén?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.23. 10:07:59

@XXI. századi megmondóember:
Állat...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.23. 10:11:49

@XXI. századi megmondóember:
Az állam pont most tolta ki jelentősen az adósávokat és növelte a minimálbért.

MACISAJT 2019.04.23. 10:14:10

@XXI. századi megmondóember:

Értem én.Az országában már megbukott politikusok, junckertől verhofstatig dirigálnak az EU élén...

No de ne feledjük, pl. Franciaországot is egy nemrégi rothschild alkalmazott vezeti, papíron...
Ez csak a kirakat.

2019.04.23. 10:18:57

@diggerdriver:

Jól tette. Ha meg még a hülye PC duma sem lenne, akkor szerintem már régen elmondták volna, hogy ha lesz Brexit, akkor az nem azt jelenti, hogy mindenki mehet haza, hanem azt, hogy a naplopó,élősködő, here bevándorlónak kell távozni. Valószínűnek tartom, hogy valami ausztrál, NZ bevándorlási modellt fognak bevezetni. Ami szerintem a legjobb a világon.

2019.04.23. 10:20:55

@MACISAJT:

Az anyakomlexusos hülyegyerekre, micronra gondolsz?

MACISAJT 2019.04.23. 10:33:02

@XXI. századi megmondóember:

Naná. Mikor meg valaki macront «président Rothschild»-nak merte nevezni, akkor automatikusan kitört a ribillió a baromfiudvarban, hogy ez már "antisémite"....

U.I.Nem szorosan ide tartozik, de Ukrajnában éppen sorcsere zajlott,az egyiket www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/ahmetov-pincsuk-es-porosenko-vilag-leggazdagabb-zsidoi-koze-tartoznak váltotta a másik
szombat.org/hirek-lapszemle/ukran-elnokvalasztas-nagy-folennyel-nyert-a-humoristabol-politikussa-lett-zelenszkij

paráznabillegető 2019.04.23. 10:34:33

@XXI. századi megmondóember: na de miért éri meg valakit sokkal drágábban alkalmazni, mint mondjuk párszáz kilométerrel arrébb francia/ír/holland területen?
ugye.
a brexit úgy lesz siker, mint a spanyol birodalom összeomlása. az is milyen faszán nézett már ki úgy száz évvel ezelőtt: királyság, fényes jövő, végtelen lehetőségek, ex-gyarmati kapcsolatok, közös nyelv, ésatöbbi.

erkölcsi hulla 2019.04.23. 10:41:53

@diggerdriver:
Összekevered dél Afrikával.

Dél afrika is afrika része :)

paráznabillegető 2019.04.23. 10:44:57

@MAXVAL bircaman közíró: hát visszatért a mester.
és osztja egymondatos tömör bölcsességeit.
kinek füle van, halhassa.

Csige791 2019.04.23. 10:45:02

Majdenm az egésszel egyetértek, kivéve a bérekkel.

Igen is hogy letörtük a béreket. Egy nagy több ezer fős cégnél dolgozom melynek több "bázisa" van. A bértárgyalások idején mindig az történik, hogy az olyan bázisok ahol a többség angol a sztrájkra szavaz, ahol meg a bevándorló a több, elfogadják a cég ajánlatát.

9 éve dolgozom ugyanitt, ha az összes bértárgyalást nézem, ha az angolosabb bázisokat követjük ma Kb 20 százalékkal többet keresek.

Kihagytad a házak kertjében duhajkodó Lengyel magyar román vonalat. Nem mennek el pub-ba bulizni hanem a ház kertjében megy a duhajkodás. Ahányszor ilyet látok, mindig megjegyzem, miattatok szoptuk be brexitet vadbarmok.

paráznabillegető 2019.04.23. 10:54:12

@Csige791: "...Kihagytad a házak kertjében duhajkodó Lengyel magyar román vonalat. Nem mennek el pub-ba bulizni hanem a ház kertjében megy a duhajkodás. Ahányszor ilyet látok, mindig megjegyzem, miattatok szoptuk be brexitet vadbarmok..."
na, ez érdekes.
csak két gondolat.
- a kelet-európai bevándorlók többsége a nagyvárosokba települt le, ugyanakkor ezen nagyvárosok inkább elutasították a brexitet... akkor ezt most hogy?
- olyat vajh tapasztaltál, hogy feka nagy család+rokonság kb minden harmadik napon jó hangos house+garden partit szervez a szomszédság örömére? ha eső lesz, nem lesz. vagy ez nem brexit ok, mert nem nem kelet-európaiak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.23. 10:57:57

@MACISAJT:

Ukrajnában az eredmény jó. A hatóározottan euroatlantista ukrán nemzetiségű Porosenko - aki nem zsidó - helyén lett egy mérsékeltebb álláspontú zsidó. Egyébként meg mind Porosenko, mind Zelinszkij oroszajkú.

S eleve nem etnikai, nemzetiségi kérdés ez.

A volt szovjet zsidók zöme nyugatellenes. Az izraelbe kivándoroltakra is igaz ez (ma már Izrael lakosságának 18-20 %-a oroszajkú).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.23. 11:30:59

@XXI. századi megmondóember:
Így van. Soha nem értettem hogy miért kell azon felháborodni hogy egy ország megválogatja hogy kit enged be a területére.
Én idejöttem mert beengedtek. Ha nem engednek be akkor nem ide jövök. Ausztráliába már nem mehettem volna de nem köpködök Ausztráliára ez miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.23. 11:38:01

@Csige791:
Az én szektoromban nincs bérletörés.

Szerintem nem a lengyelek románok magyarok duhajkodnak.
Szerintem az angolok olaszok spanyolok. Meg a feketék.

mgdé 2019.04.23. 11:41:34

@diggerdriver:

Az ugye nem probléma, hogy a kiinduló hsz írója a Brexitről írt sommás véleményt, s nem a poszt írójáról. De ha már így, hát legyen: Kedves Brexit bácsi, tetszik az új neved! :D

2019.04.23. 12:01:07

@paráznabillegető: Nálunk is azok a falusi nyugdíjasok félnek leginkább a migránsoktól, akik soha nem találkoztak velük. Szegeden, amelyik várost legvastagabban érintette 2015-ben a bevándorlás semmi idegenellenesség nincs, tele a város közel-keleti diákokkal. Pár hónapja beszéltem olyannal, aki a határ közelében él egy tanyán, semmilyen incidens nem érte 2015-ben, elég nemzeti érzelmű, de emberségesen beszélt a menekültekről.

A brexit sem a tényeken, hanem a félelmeken alapul, illetve az angolok splendid isolation-jén amit az aranykor szépsége ragyog be. Szerintem nagyot fognak bukni az egészen, de persze talpon maradnak, mégiscsak az Egyesült Királyságról van szó. Az elmúlt 20-25 éves gazdasági pörgésnek vége, én olyan hetvenes évekbeli hanyatlást vizionálok, de idővel stabilizálni fogják a helyzetüket.

N. Barbie 2019.04.23. 12:22:47

Ahogy en latom a Brexitet lassan 10 ev itt eles utan.
A fo problema, hogy az atlag videki, alacsony kepzettsegu, elsosorban kozepkoru vagy idosebb angol ostoba, mint a fold. Es ez nem altalanositas, tapasztalat. Pontosan ugyanaz, mint otthon az atlag fidesz szavazo. Alacsony ertelmi kepessegu, alacsony iskolazottsagu, ezert konnyen befolyasolhatoak es megvezethetok.
Na ezek nagyon sokan vannak es kb. mind el is ment szavazni.
Lasd a mar akkor, minden ertelmesebb vagy osszefuggeseket latni kepes ember szamara vilagos UKIP vagy mas kilepes partiak legbolkapott hulyesegeit amivel kampanyoltak. Napi nem is tudom mar mennyi volt, ugy 300 millio font mehet az egeszsegugybe, ha kilepunk es nem kell a csunya EU-nak fizetni, a kelet europaiak elveszik a munkakat blablabla, ja es a lehetseges hatranyokrol meg egy szot se persze.
Na ez a csoport szo nelkul bevette ezeket a szolamokat es mentek jo birka modjara a kilepesre szavazni.
Abba nem gondolt bele, hogy ha lesznek negativ hatasok, marpedig lesznek, az pont oket fogja a legjobban erinteni.

Csak egy pelda. Angol karbantarto munkatarsamat mar tobbszor hallottam beszelgetni errol mas angolokkal. En nem szolok bele, nem az en dolgom.
Egeszen elkepeszto amivel "ervelt" arra, hogy a kilepes milyen jo. Azonnal latszott a gazdasagi analfabetizmus.
Azt mondta, hogy jaj hat minek anglianak az EU orszagokkal kereskedni, nincsenek raszorulva, hiszen ott a tobbi sok orszag, peldaul a volt angol gyarmatok meg nemzetkozossegi orszagok stb.
Mert a hulyeje abba mar nem gondola bele, hogy egy kicsit sem ugyanaz gazdasagi szempontbol a pelda kedveert 1000 darab Mini autot exportalni Nemet vagy Franciaorszagba, mint peldaul Indiaba vagy Ausztraliaba. Peldaul a tavolsagok miatt se, de a fizetokepes kereslet miatt sem.
Nem szamit semmi, neki ezek ugyanolyan kereskedelmi erteku orszagok.
Vagy mondta, hogy jaj hat tele van az orszag nemet, francia olasz stb autokkal, hat minek azok ide, ugye-ugye hogy ra vannak szorulva ezek az orszagok angliara. Hogyne. Egyreszt talan azert jar annyi kulfoldi auto mert az angol egy kalap sz@r (autoszereloktol hallottam, nem en mondom).
Masreszt lehet, hogy fajni fog valamennyire ezen kulfoldi autogyaraknak az angolok kilepese, de forditva meg jobban. A kilepestol nem lesz jobb a Mini, nem fognak tobbet eladni. Sot meg dragulni is fog a sok alkatreszre rakodo vam miatt, a kulfoldi autok megintcsak dragulni fognak, szoval ket szek kozott az asztal ala eses tipikus esete. Vagy mondhatnam, hogy ezt a mantrat majd az angol autogyarakbol elbocsatott ezreknek meselje, biztos sokkal boldogabbak lesznek tole.
Lehetne meg szamtalan peldat irnom amiket hallottam, de mar ezekbol is vilagos, hogyan is gondolkodott az atlag, nagyon buszke angol brexitre szavazo.

N. Barbie 2019.04.23. 12:27:31

@diggerdriver: Pontosan. Nem tudom honnan vette, hogy a lengyel/roman/magyar duhajkodik.
10 ev alatt laktam egy par helyen. A legritkabb esetben duhajkodott az emlitett harmasbol valaki. Elsopro tobbsegben a fekak, majd utanuk, szinten szep szammal a feher angolok es a maradek a spanyolok es olaszok akik nem tudtak ember modjara viselkedni.

2019.04.23. 12:37:38

@N. Barbie:

Ha 10 éve élsz az UK-ban, honnan tudod, hogy milyen az átlag magyar Fidesz szavazó? Olvastad a zindexen, meg a drogambulanciás 444-en?

paráznabillegető 2019.04.23. 12:44:04

@XXI. századi megmondóember: pont olyan mint te vagy én.
vagy érdekből vagy ostobaságból szavaz(na).
hát egyik sem éppen erény.
barbie jókat ír, de ő is csak EGY vélemény, ami végső soron nem oszt, nem szoroz. a dolgok tőle és az éles meglátásától független történnek.

2019.04.23. 12:44:50

@paráznabillegető:

Például azért, mert ha az UK-ban magasabbak lesznek a bérek,akkor párszáz kilométerről elkezd a kvalifikált munkaerő elvándorolni oda. Aminek az lesz az eredménye, hogy a tőke párszáz kilométerre is kénytelen lesz a profitból nagyobb szeletet átengedni azoknak, akik eleve megtermelik a profitot.

2019.04.23. 12:47:20

@paráznabillegető:

Én még soha nem szavaztam sem érdekből, sem ostobaságból.
Ha szavazok, akkor akkor tényeken alapuló információk alapján teszem.

Most pl. az EP választásokon a Fideszre fogok szavazni.

2019.04.23. 12:52:31

@paráznabillegető:

Egyébként az meg miért is tanulatlan birka, aki a saját életkörülményeit figyelembe véve rakja az x-et valahová?

paráznabillegető 2019.04.23. 12:53:56

@XXI. századi megmondóember: mi van???
szóval a tőkésnek megéri magas munkaerőköltséggel termelni/szolgáltatni, csak mert párszáz kilométerrel odébb jóval olcsóbban termelhet/szolgáltathat. ez valami nagyon irracionális teória. lássuk a valóságot! nyilván azért nem tesz be senki az egyesült királyságba manapság pénzt, sőt inkább von ki, mert olyan jó lesz majd később.
ekkora hülyeséget! :D :D :D
ezért kár volt regisztrálnod, hogy ilyen hülyeséget kommentelhess vagy csak simán trollkodhass.
olvastál volna inkább alap közgazdaságtant helyette,
és ne szólaltál volna meg.
ha meg trollkodni akarsz, csak másold bircát.

paráznabillegető 2019.04.23. 12:54:29

@XXI. századi megmondóember: "...Én még soha nem szavaztam sem érdekből, sem ostobaságból..."
hazudsz.

paráznabillegető 2019.04.23. 12:57:14

@XXI. századi megmondóember: mert nem valahová rakja, hanem érdek szerint. de közben sok az olyan ostoba, akit úgy megvezetnek, hogy más érdekét a sajátjának tekinti, és aszerint repül az iksz.
ahogy írtam jóval feljebb: én is a fideszre szavaznék, mert jó sok zsozsót jelentene a zsebbe.
érdek és ostobaság.
érted?

N. Barbie 2019.04.23. 12:58:24

@XXI. századi megmondóember: Nem, onnan, hogy szoktam olvasni a politikai blogokat es latom a hozzad hasonlo atlaghulyefidesznyik kommenteket. Sajat gondolat, osszefuggesek latasa nulla, csak a ket parc alatt izekre szedheto propagandahazugsagok mantrazasa.

Flaggx 2019.04.23. 13:11:54

@paráznabillegető: A déli parton a hoteleknél elkezdtek lassan felkúszni a sima takarítók bérei, már sok helyen nem zero-hour szerződéssel majomkodnak, hanem permanenttel, amelyik meg nem kapcsol, az egyszer csak úgy találja magát hogy a 340 szobájára van 10 takarítója a school holiday közepén. Egy hete láttam egy skót hotel hirdetését, amiben cleanereket keresett £9 órabérrel, jutattási csomaggal (!) - Mondjuk a skótok pont a legnagyobbat szívják a brexiten.
Az albérlet árak is elkezdtek lejjebb kúszni óvatosan, még nem látványos, de már 1 bedroom flatet lehet találni Brightonban £750-800 között - tavaly ennyiért stúdió lakást lehetett találni, de láttam double roomot is ilyen áron hirdetni.
Ráadásnak tegnapi cikk, hogy a kelet-európai bevándorlás utóbbi egy éves egyenlege az UK-ben -15.000 fő (30k jött, 45k ment) és ez már a második mínuszos év volt...

Vik101 2019.04.23. 13:16:25

Nekem a fonokom azzal indokolta a kilepesi szavazatat(nem mondta hogy arra szavazott de egyertelmu volt) hogy majd kereskednek a vilag tobbi reszevel es nem megy hozzajuk x millio torok.....:D
Amugy termeszetesen a kelet europaiak miatt szavazott ugy ahogy.
Persze amikor elmegy nyaralni akkor azert meglepodik hogy dragabb lett a nyaralas es nem erti miert!
Meg egy pelda: 50 eves angol pali, ceg tulajdonos kb 100-150 alkalmazottal, magyar feleseg, buli. Szavazas elott, brexit tema. Azt mondja kilepnek, en mondom miert csinalnanak ilyen hulyeseget? Mert ok kepesek ra, mert ok angolok! Na ez volt az a pont amikor elgondolkodtam, es rajottem hogy ha van olyan nemzet amelyik ekkora hulyesegre kepes az az angol! Termeszetesen a pali magyaorszagon lakik......

A tobbseg at lett verve, viszont az is egyertelmu hogy az iranyitok igy akartak(semmilyen informacio nem jelent meg a szavazas elott hogy miert is jo az EU nekik, csak es kizarolag a negativ jelent meg a sajtoban, minden nap tankoltam, minden nap lattam az ujsagok elso oldalat, mind mind arrol irt a kelet europai milyen negativ dolgot tesz a UKben), semmit nem tettek azert hogy a UK bent maradjon az EUban.

Szerintem lesz visszaeses(gazdasagi) boven, az EUban is elvegre a UK egy nagyon tokeeros orszag ahol sok mindent el lehet adni. A UK mar azzal oriasit veszitett hogy a bank szektort reszben elvesziti. A bankarok elkoltoznek, a zsiros fizetesuket nem a UKban koltik majd el, nem ott jarnak etterembe, nem ott tisztittatjak az oltonyeiket, nem ott berelnek ingatlant, nem ott veszik meg a legujabb sportkocsijaikat, es nem ott adoznak. El sem tudom kepzelni hany etterem, kavezo, ingatlanos, kulonbozo szolgaltato megy majd tonkre emiatt!
Ha csak ezt nezem mar akkor vesztettek rajta, nem is keveset! Es nyilvan ha egy lakast nem tudsz kiadni annyiert amennyiert eddig(pl egy bankarnak), akkor bizony kenytelen vagy kiadni olcsobban, vagy ha nem eri meg akkor eladni, igen am de ez elindit egy lanc reakciot, mert a melletted levo rosszabb kornyeken is lemegy az ara es igy tovabb......

Ertem en es tudom hogy miert szavaztak a kilepesre, mert bizony sokszor nekem sem tetszik ahogy a romanok uvoltoznek a high streeten meg spontan koncertet ad a gipsy kings!
Es igen letortuk a a bereket!!! Pelda en pizza futarkent kezdtem dolgozni, 1.25/ delivery + minimalber, ha dolgoztal legalabb 20 orat pentek estetol vasarnap estig 20 font bonuszt adtak,ha dolgoztal egy nap legalabb 4 orat akkor ehettel egy ingyen valamit.
Mikor leleptem par evvel kesobb 0.80/delivery + minimalber(mindezt ugy hogy az uzemanyag legalabb 40%al emelkedett), bonusz eltunt, ingyen kaja eltunt! Ezzel egyutt termeszetesen az addig ott dolgozo osszes angol kollegam is! Helyette ujbol oroszul kellett kommunkalnom(litvanok, akik persze oroszok neha), na meg megjelentek a romanok is.
Nem egy tortenetet hallottam hogy a meghirdetett munkara (ugye tudjuk gyakori volt/van hogy odairjak a berezest is) odament a lengyel es azt mondta en megcsinalom olcsobban is!!!!
Az az igazsag hogy mi nagy mellennyel azt gondoljuk hogy mi tartjuk eletben, mozgasban a dolgokat a UKban mert milyen szarul mennek a dolgok ott ahol csak angolok vannak(ez teljes mertekben igaz egyebkent), de elottunk is volt elet es nelkulunk is lesz! Majd mennek a szar munkara a gyarmatokrol ha szukseges!
Egyebkent amit a politikai elit muvel angliaban(nem csak ott persze) arra csak egy szo van katasztrofa! Nem ertem hogy vezethetnek ilyen emberek orszagokat, hogyan donthetnek eletekrol, sorsokrol! Orulok hogy nem vagyok angol, abba viszont ne menjunk bele mennyire orulok hogy magyarnak szulettem.

paráznabillegető 2019.04.23. 13:19:06

@Flaggx: 9es órabér takarítóért lófasz. annyiért csak igénytelen kulit kapsz, már ha az megjelenik egyáltalán. tudom mit beszélek, saját takarítócégem van, ennyiért még alkalmilag sem merek embert keresni, ha nagyon kell se, mert csak az időmet vesztegetem a hirdetésírással... mondom ezt nw régióból.
ugyanakkor ezen régióban nem csökken sem az albérlet ára, de a lakás ára az meg tuti kúszik fel tovább.

brighton, mint dél, mindig is jóval drágább volt, van miből lejjebb engedni.

2019.04.23. 13:25:03

@Vik101:

"Es nyilvan ha egy lakast nem tudsz kiadni annyiert amennyiert eddig(pl egy bankarnak), akkor bizony kenytelen vagy kiadni olcsobban,"

Bizony ez így lesz. És akkor akár még az is megtörténhet, hogy az a vidéki angol, aki eddig azért nem vállalt munkát Londonban mert alacsonyak voltak a bérek,viszont brutálisak a bérleti díjak, most számol.és úgy dönt, már megéri "fölmenni" Londonba és munkát vállalni.

Vagyis ugyan úgy működnek a dolgok, mint pl. Magyarországon. Nem azért nem mobil a nyírségi, a borsodi, a nógrádi mert hülye tanulatlan birka, hanem azért mert tud számolni.

2019.04.23. 13:27:51

@N. Barbie:

És azok a politikai blogok, amiket szoktál olvasni milyen beállítottságúak?
És azokon a blogokon, amiket szoktál olvasni szabad a véleménynyilvánítás, mint itt, vagy cenzúra van?

2019.04.23. 13:39:15

@paráznabillegető:

Egész konkrétan mit értesz alap közgazdaságtanon?

Pénzügyi szemle, közgazdasági szemle, MNB tanulmányok, Csaba László, Pogátsa Zoltán, Madár István, Csath Magdolna, László Csaba, Porfolio, MNB blog, G7, növekedés.hu, és így tovább.

Kiegészítve a politikatudományi szemlével, a jogelméleti szemlével, többezer Kúria ítélettel, Jogi fórummal, és így tovább.

Ennyi elegendő?

Vik101 2019.04.23. 13:39:24

@XXI. századi megmondóember: Nem tartom valoszinunak hogy egy videki varosbol valaki bekoltozzon londonba! Ez egy mas vilag!

2019.04.23. 13:41:23

@paráznabillegető:

És azt ki dönti el, ki az ostoba? Te? És ha én azt mondom, hogy szerintem meg te vagy az ostoba, azt ki dönti el melyikünknek van igaza?

paráznabillegető 2019.04.23. 13:49:26

@XXI. századi megmondóember: á, ez lényegtelen.
adott pillanatban mindig okos vagy.
az ember mindig később jön rá, mekkora marha volt.
persze akkor már késő.

2019.04.23. 13:50:25

@paráznabillegető:

Ennyi? Ehhez a felismeréshez milyen végzettség kell?

Jazo 2019.04.23. 13:58:38

Te biztos jobban ismered az Angolokat, mivel évek óta kint élsz, dolgozol velük, nekem meg csak pár hónapos "tapasztalatom" van az országgal. Sőt a véleményem nem is azon a pár hónapon alapúl.

Kicsit árnyalnám a képet.

Egyrészt nem ismerjük, hogy ténylegesen hányan szerettek volna kilépni és hányan maradni, mivel ott is dívik az a rossz szokás, hogy nem mennek el szavazni az emberek, mert nem hiszik, hogy hatással lehet az életükre...az országuk jövője, a nagyobb kép meg hidegen hagyja őket. Nálunk is ez van sajnos. Azt tudjuk, hogy a szavazók alig több mint 50%-a szavazott a kilépésre, miközben a kilépős tábor valószínűleg sokkal aktívabb volt.

Él még bőven az a korosztály, akár gazdag, akár szegény, amelyik siratja a gyarmati időket. Ezért szavaztak az idősebbek inkább a kilépésre és a fiatalok többsége a maradásra.

Az egyik mondatoddal cáfoltad magadat a munkát, munkabéreket tekintve. A munkaerőpiac is kereslet-kínálat alapján működik. Igen, valószínűleg az alacsonyabban képzett tömeg nagy része nem akart, nem akar minimálbérért dolgozni (egyik országban sem). A magasabban képzettek meg pláne nem. Emiatt ott is munkaerőhiány alakult ki, ami ha lassan is, de növelte volna jobban a béreket, ha nincs az a pár milliós olcsó munkaerő, ami lerohanta őket. Lehet mondani, hogy nem vették el a munkájukat, de elvették a lehetőséget is tőlük. Nálunk ugyanez történik. A frekventált régiókban (Budapest - Győr tengely, illetve autópályákhoz közeli települések) munkaerőhiány alakult ki, mivel egyszerűen elfogytak az emberek. A kormány sajnos a mai napig támogatja ha ezekbe a túlzsúfolt régiókba telepedne le egy cég, miközben már nincs szabad munkaerő. Máshol (az ország nagyobb részén) munkanélküliség van, de arról persze nem beszélnek. A lényeg az hogy sokan azt várták, hogy pár év alatt normalizálódnak a fizetések, igazodnak a munkaerőhiányhoz, de ez most változik mert egyre több olcsó külföldi munkaerőt importál a kormány keletről. Érdekes kérdés, hogy pár éve a kormány azzal riogatta az embereket óriásplakátokon, hogy "a migránsok elveszik a munkádat", mára pedig épp ők azok akik betelepítik őket, kielégítve az olcsó munkaerő iránti keresletét. Ezzel megállt a munkabérek felzárkózása. Angliában ugyanez történt, szóval sokan jogosan haragosok, mert tényleg elveszik a külföldiek a munkájukat hosszabb távon. Ott viszont az a faramuci helyzet volt/van, hogy az európai - vallásban, kultúrában, szocializálódásban sokkal közelebb álló - "bevándorlók" lettek az ellenség, de az európán kívülről érkező, teljesen eltérő kultúrájú jóval nagyobb tömegről meg senki sem beszél. Ők az EU előtt is érkeztek és az EU után is érkezni fognak és még arról sincs szó, hogy szűrnék őket iskolázottság vagy hiányszakmák alapján.

Kívülről nézve a nagyobb képet, én azt látom, azt gondolom, hogy Putyin az összes EU országban komolyan pénzeli a szélsőjobb pártokat, hogy szítják az EU ellenességet. Az EU őse arra lett létrehozva, hogy el lehessen kerülni egy újabb világháborút és szerencsére az EU-n belüli országoknál már nincsenek komolyabb konfliktusok. Ez viszont nem tetszik Putyinnak, az meg külön nem hogy az EU is komolyabb közös védelmi "hadsereget" akar létrehozni a NATO mellé. Aktívan és nyíltan jelenleg a Török NATO tagságot fúrja és azonnal beavatkozott, amikor Ukrajna közeledett az EU-hoz és a NATO-hoz. Ha jól tudom több szélsőjobb pártról kiderült hogy Orosz pénzt kapott, pl. az UKIP, a francia Le Pen féle banda, vagy nálunk a Jobbik. Putyin szét akarja verni az EU-t, mert akadályozzák a terveit. Ő áll a Brexit mögött is, ő áll Trump és Orbán mögött is, aki már rengetegszer nyíltan kiált az Oroszok mellett. Legutóbb újra G8-at akart csinálni a G7-ből, mert hogy "ő már nem is emlékszik, hogy miért zárták ki az Oroszokat a G8-ból" A Krím félszigetes, Kelet Ukrajnás háború miatt zárták ki és komoly szankciókkal súlytották őket, ami Trump-nak már nem számít. Neki csak a saját pénztárcája számít, ahogy Orbánnak és Nigel Farage-nak is. Erdogannak meg csak az, hogy fennmaradjon a diktatúrája.

Farage úgy festette le a Brexit-et az Angoloknak, mint valami utazást Disneyland-be...csak sajnos szinte semmi alapja nem volt. Azon a népszavazáson átverték az embereket és valami olyanról szavaztak, ami nem létezik és nem is fog létezni.

Én csak azt nem értem, hogy miért nem akarnak a politikusok még egy népszavazást, most hogy konkrétan szerződésben le van írva, hogy mi történne a kilépéssel. A jelenlegi állapot olyan mintha az Angolok autóját nagy szerencsével sikerül megállítani, mielőtt a szakadékba esne, de a sofőr Theresa May csak nyomja tovább a gázpedált, mintha nem lenne más választása.

Az EU nem akarja hogy kilépjenek, az Angolok többsége nem akarja hogy kilépjenek. Miért nincs újabb népszavazás? Ki tiltotta meg nekik hogy legyen?

2019.04.23. 14:06:10

Változatlanul nem értek valamit.

Írt a Tesó egy jó posztot a Brexitről. Jött eddig 100 egynéhány komment. Egy részük olyanoktól, akik évek óta az UK-ban élnek. A saját bőrükön tapasztalják, érzik az ottani mindennapokat.
Én 2012 óta olvasom (ma már elvétve), a Határátkelő blogot.
De. Az elmúlt egy napban többet tudtam meg itt az angol valóságról az itt megjelent kommentekből, mint a HA-n 7 év alatt. Nem élek ott, így örömmel olvastam mindegyiket, köszönet érte.

De. Én ebben az országban, Magyarországon élek 60 éve. Ma is, most is. Nem hazug liberális hírportálokról, nem cenzúrázott részrehajló blogokról ismerem a magyar valóságot, hanem mindennap megtapasztalom azt a saját bőrömön. És ehhez a közvetlen tapasztalathoz megpróbálok ismereteket szerezni nálam okosabb,a politikában, közgazdaságban, jogban jártas emberektől.

2019.04.23. 14:08:36

Szóval (ez lemaradt). Had legyen már nekem is releváns véleményem arról az országról, ahol élek.

paráznabillegető 2019.04.23. 14:21:24

@Jazo: a túlélési ösztönük tiltotta meg.
ezt így nehéz röviden elmagyarázni... már ha ha egyáltalán. a lényeg, hogy féltik a politikai karrierjüket.
nem mellesleg: jogosan.

N. Barbie 2019.04.23. 14:42:29

@XXI. századi megmondóember:
"Nem hazug liberális hírportálokról, nem cenzúrázott részrehajló blogokról ismerem a magyar valóságot"

Az a baj, hogy egy ilyen mondattal magad bizonyitod, hogy a velemenyed nem relevans, nem erzelmektol mentes, tenyszeru.

Hazug, cenzurazott liberalis blogok? Aham. Igen, van olyan is, en is ki vagyok tiltva par szellib blogrol, lasd Vincent.
Namost akkor az a valosag, hogy ezek hazudnak, vagy az, amit vesztett sajtoperek szazai igazolnak, hogy a szektad sajtoja? Vagy mondhatnam, hogy melyik hirportal volt az, ahova anno magam is sokat kommenteltem, de miota atalltak nagyuzemi propagandahazudozo oldalla, rogton meg is szuntettek a kommentelest? Segitek, az origo.

Vagy irtad azt (lehet nem te, vegulis mindegy), hogy azert ne tetelezzuk mar fel, hogy a fidesz szavazok ostobasagbol szavaznak oda, ahova, hanem atgondoljak, megnezik hogy elnek most meg elotte stb.
Akkor kerdezek valamit. Ha megallitok 100 fideszest talalomra az utcan, es megkerdezem miert szavazott a fideszre, hany lesz olyan, amelyik 5 ertelmes, sajat gondolattal meg tudja indokolni, ne adj Isten, adatokkal, szamokkal alatamasztani (itt nem a hazug fideszes sikerpropaganda szamokra gondolok) es hany lesz olyan, amelyik azt mondja, hogy azert mert sorosmigransbrusszelballib? Oszinten!
Az en tippem erre, hogy max 10 az elobbi, es 90 az utobbi.

Mondok peldat, irtam mar oket maskor is.
Szoktam nezni youtube-on egy borsodi(lehet heves, mindegy) gumiszerelo faszi videoit.
Egyik videoban a nagyapjanal volt valami faluba. Beszelgetnek mindenfelerol, politikarol semmit. Egyszer megszolal az oreg, neki mindegy csak migransok ne jojjenek.
Erted? Borsodba tuti nem latott amugy sem olyat, de ez egy pelda, hogy 9 ev szamolatlan penzert folytatott propaganda milyen "munkat" tud vegezni az amugy sem tul acelos elmekben.

Masik. A tavalyi valasztasok elott beszelgettem rokonommal (verfideszes). Szoba kerult, hogy esetleg szavazna a Jobbik-ra. Es mondom akkor miert nem teszed.
Valasz: hat mert simicska partja.
Remelem itt is megvan a problema. Egy partot annak alapjan utasit el, hogy mit hazudozik arrol annak legnagyobb ellenfele. Mintha azert nem vennel audit, mert a BMW szerint szar.
Mondom neki, az nem zavar, hogy az emlitett szemelyt tenyszeruen a fidesz tette gazdagga torvenytelenul, ez nem indok arra, hogy ne rajuk szavazz. A jobbik ellen viszont annyi is eleg, hogy a kedvenc partod mivel ragalmazza az ellenfelet.
Ja, es tobb diplomas, ertelmes norol beszelunk.
Hat ennyit szamit a propaganda, a sajat gondolatok kiolese.
Ezert szoktam atlaghulye idiota birkaknak hivni a fidesz szavazokat. Mert azok.

paráznabillegető 2019.04.23. 15:36:32

@N. Barbie: barbie, kemény nő vagy. :)
a trollja megérdemli, persze. kár, hogy lepattan róla...

ugyanakkor van érdekfideszes is. én is ilyen lennék, ha magyarba lennék, szerintem. mert még ha egyet nem is értek a jelenlegi helyzettel, azért számolni tudok, és a pénz beszél.
viszont mivel angolba vagyok, így inkább az itteni helyzettel foglalkozom. ámde még ha szász-normann vér folyna is ereimben, csak fogni tudnám a fejem a kínálat láttán...
esse jobb. és @jazo: ez a brexit egyik rákfenéje is.

2019.04.23. 16:14:34

@N. Barbie:

Naszóval. Először is tisztázzuk az alapvetést.

Az elmúlt 100 évben 3 ordas, aljas eszmerendszer fertőzte meg a világot. Ebből úgy néz ki az emberiség kettőt már maga mögött tudhat. Az egyik a kommunizmus, a másik a fasizmus.
A harmadik ordas, aljas eszmét most tesszük lapátra, és dobjuk oda, ahová való, a másik kettő mellé, a történelem pöcegödrébe. Ezt a harmadik ordas, aljas eszmét úgy hívják: liberalizmus.

Továbbá. Az én politikai beállítottságom populista, nacionalista baloldali világnézet, konzervatív felhangokkal. Szilárd meggyőződésem, hogy a baloldal újraéledésének alapfeltétele, ha kiirtja a soraiból a liberális élősködőket, és soha többet nem vállal közösséget a libbantakkal.

És akkor tételesen.

Nem vagyok Fideszes, de ma az egyetlen párt, amely alkalmas az ország irányítására, az a Fidesz. Ezen a blogon már a bloggazda, meg egy páran ezerszer föltettük a kérdést: ki legyen helyette? Egy nevet kértünk, de eddig nem kaptunk. Na majd most tőled, hátha......

Én nem állítok meg száz Fideszest, de nagyon sok emberrel beszélek. Meg tudják indokolni, miért szavaztak a Fideszre. Mert 2010 óta évről évre jobban élnek. Röviden ennyi. Ha akarod kifejtem bővebben is.

Egy normális gondolkodású ember, mikor elmegy szavazni mérlegel. A saját helyzetét mérlegeli. Ha javult a helyzete az előző választások óta, akkor marad a kormány. Ha sokak szerint nem javult, hanem romlott, akkor megy a kormány. Ez ilyen egyszerű. Na most te tényleg úgy gondolod, hogy ezen felül még a választások előtt éjszakánként makrogazdasági adatokat, OECD statisztikákat, tanulmányokat kellene olvasni a választóknak, mert aki nem ezek alapján dönt az birka? Aki nem a Fideszre szavaz, az mind így teszi, vagy mind közgazdász? Ha a Fideszbirka számokkal, tényekkel támasztja alá döntését, mondjuk, hogy már nem munkanélküli, mert van munkája, hogy már a felesége is tud dolgozni, keresni, hogy mennyivel több most a fizetése, hogy megtudott venni olyan dolgokat kp-ra amiket eddig hitelre sem mert, az megfelelő indok, vagy az is hazug kormánypropaganda?

Nekünk magyaroknak van kb. 800 000 ezer cigány honfitársunk. A szlovákoknak kevesebb, a románoknak, bolgároknak több. Az elmúlt évtizedekben, de még az eju tagság óta sem keresett meg bennünket az a csodálatos nyugat, hogy átvenne egy párat belőlük. Amikor csak úgy magunktól küldtünk nekik pár tucatot, akkor meg kihirdették a szükségállapotot. Viszont kaptunk tőlük kioktatást, jótanácsot gazdagon, hogyan kellene integrálnunk a cigányokat.
Namármost. Miután mi Kelet-Európaiak egyetlen országot sem gyarmatosítottunk, egyetlen országot sem bombáztunk szarrá, egyetlen embert sem tettünk földönfutóvá, egyetlen embert sem öltünk meg azokban az országokban, ahonnan a migránsok most tömegével érkeznek, így most mi is csak jótanácsokat tudunk adni a probléma kezelésére. Mert a többi nem a mi dolgunk.

A borsodi öregember nem látott migránst?
Tudod mi volt az első gondolatom, amikor megláttam a határon átgázoló, az utakon csordaként vonuló migránshordát? Az, hogy én már láttam, és gyakorlatilag naponta látok ilyet. Kicsiben, és nem muszlimokat, hanem cigányokat. Na a borsodi, nógrádi, hevesi, szabolcsi, és még sorolhatnám öreg bácsik nénik, meg a fiatal fiúk, lányok szerintem ugyan ezt gondolták. Tudod a borsodi öreg bácsinak tökéletesen "elegendő", ha falubeli cigány ellopja a kertjéből a zöldséget, az ólból a tyúkot, ha kirámolja a lakását, amíg ő elmegy templomba. Valahogy nem kér még ehhez migráns segítséget. Vagy a migránsok nem ilyenek? Lehet. Azt látom, hogy mi itthon már ott tartunk, hogy az is dolgozik, aki nem akar. És ez a cigányokra is érvényes. Ma már nagyon sok cigány eljár munkába, keresnek, és szemmel láthatóan haladnak is.
Elmondható ez az Európát elözönlő muszlim migránsokról is? Hányan dolgoznak közülük Fritzlandban, az UK-ban svédben, stb.? Vagy mind beiratkozott az egyetemre, és még nem végeztek?

Te az UK-ban élsz. Ott fizeted az adódat, fizeted a járulékaidat. Ha te helyesnek tartod, hogy az brit állam ebből naplopó, agresszív, dologtalan heréket tartson el, az a te dolgod.

Mi itt Magyarországon ezt soha nem tartottuk helyesnek elfogadhatónak. Többek között ezért nem kérünk egyetlen darab illegális muszlim migrácsot sem. Mert ez meg a mi dolgunk.

Csige791 2019.04.23. 16:55:21

@diggerdriver: Ez estben nem objektív a véleményed. Ez nem baj, mert vélemény, az pedig lehet szubjektív. Ahogy a Brexit melett vagy ellen szavazók véleménye is az volt.

ladiladi 2019.04.23. 22:14:29

@N. Barbie:
"Ha megallitok 100 fideszest talalomra az utcan, es megkerdezem miert szavazott a fideszre, hany lesz olyan, amelyik 5 ertelmes, sajat gondolattal meg tudja indokolni, ne adj Isten, adatokkal, szamokkal alatamasztani (itt nem a hazug fideszes sikerpropaganda szamokra gondolok) es hany lesz olyan, amelyik azt mondja, hogy azert mert sorosmigransbrusszelballib? Oszinten!
Az en tippem erre, hogy max 10 az elobbi, es 90 az utobbi."

Akkor most áruld el azt is, hogy nem fideszes szavazóknál milyen arányokat vizionálsz!

Szerintem ugyanis náluk is kb. ez lenne a helyzet.

Az, hogy ez benned fel se merül, jól mutatja az elfogultságodat.

mgdé 2019.04.23. 22:43:00

@ladiladi:

Te most azt állítod, hogy a ténylegesen szavazni hajlandó magyar szavazók 90 %-a - oldaltól függetlenül - ostoba? No, szép!

ladiladi 2019.04.24. 00:03:43

@Én de genere Mi:

Gondosan elolvastam, hogy mit írtam. Nem látok ilyen állítást. Te mégis ezt látod.
Vajh miért?

mgdé 2019.04.24. 00:19:29

@ladiladi:

""Az en tippem erre, hogy max 10 az elobbi, es 90 az utobbi.""

&

"Szerintem ugyanis náluk is kb. ez lenne a helyzet."

További jó számolgatást ...

kokoro 2019.04.24. 06:37:22

@XXI. századi megmondóember: ilyenkor Magyaroszágon még alszanak..
Honnan írsz troll?

Sir Bates dö Hól 2019.04.24. 07:51:22

@XXI. századi megmondóember: meg is kellene érteni mindazt, amit elolvasol, s nem árt az alap sem. közgazdaságtanból pl. samuelson. ha jogászkodni akarsz, akkor meg jogi alaptanterv. jogtörténet. római jog. s akkor nem mondasz olyan ostobaságokat, mint szoktál. a tanulást nem lehet megúszni. az alapok hiányoznak.

paráznabillegető 2019.04.24. 09:39:05

@XXI. századi megmondóember: úgy vagy te borsodi öregember, ahogy én szász nemes!
földimnek mondod magad, de egy a vidékre jellemző szóhasználatot nem foglaltál még írásba, pedig a szokász nagy úr, úgy e? öreg, hívod magad, de a szavak, miket írsz már modernek. két hete regisztráltál, ámde máris majd kétszáz hozzászólásnál tartasz, és azok is jobbára politikai topikokban, no majd pont így nem lennél troll? dejszen még a neved is beszédes! - egy borsodi öregember ugyan miért választana ilyen faramuci nicket, mint a tied?
nagy kászta vagy, te troll, te! :D

paráznabillegető 2019.04.24. 09:43:19

@paráznabillegető: szokász = szokás.
no, ez meg a másik. a fenti szómenésedben egyetlen helyesírási vagy tagolási hiba nincsen. hihetetlen! de annyira, hogy majdnem biztosan az bizony szövegszerkesztőn készült, és szerintem nem is egyedül irtad, kellett hozzá a műszakvezetőd is. aztán copypaste.
hmmm... ketten együtt persze már lehettek hatvanévesek... :)

Sir Bates dö Hól 2019.04.24. 10:57:17

@Sir Bates dö Hól: jogi alaptanterv =jogi alapismeretek/jogelmélet

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.24. 12:20:41

@N. Barbie:

Én tudatosan, indokolva szavaztam a Fideszre tavaly.

Mozgósított a hódmezői eset.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.24. 12:26:36

@ladiladi:

Minden oldalon ugyanaz helyzet. A szavazók 90 %-a érzelmi és tapasztalati alapon szavaz:
- mikor érzi magát jobban, melyik oldal alatt,
- kit utál kevésbé,
- ki mond szimpatikusabb dolgokat.

S a maradék 10 % az, aki tudatosan szavaz, mert:
- van eleve egy szilárd politikai meggyőződése,
- tetszik neki a program,
- segíteni akar egy szimpatikus pártot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.24. 12:33:02

@N. Barbie:

Amerikai ismerős elmondta a választás előtt, szinte mindenben egyetért Trumppal, Clintont pedig ellenzi.
- Akkor Trumpra szavazol? - kérdem.
- Nem, Clintonra.
- Miért?
- Mi hagyományosan demokrata család vagyunk.

lpt1 2019.04.27. 16:09:09

@MAXVAL bircaman közíró: Továbbá Magyarország megsemmisülését szeretnéd elérni, kizárólag tudományos okokból, a szláv hegemónia helyreállítása végett. Eszközeitek: oktatás megsemmisítése a kulturális pusztítás céljából, egészségügy, közegészségügy megsemmisítése fizikai pusztítás céljából.

lpt1 2019.04.28. 19:59:12

@MAXVAL bircaman közíró: Mesélj hát, kérlek, a nyelvészet helyzetéről Magyarországon, megemlítve a kormány irányultságát a finnugor nyelvrokonság irányába. Ne tartsd vissza saját szakmai véleményedet sem, valóban nem lefutott verseny ez, érdemes két új kutatóintézetet is felhúzni a cáfolatára?

lpt1 2019.04.28. 21:03:06

Dehogynem.

Vagy azt szeretnéd az arcomba hazudni, hogy a László Gyula Intézet és a vele párhuzamos Magyarságkutató Intézet nem a kormány alá tartozik, nem a kormány szavazta meg a költségvetésüket?

tanato 2019.04.29. 11:38:11

@lpt1: Egyszer már én is meggyanúsítottam Maxot hogy nem magyar/érzelmű/hanem pánszláv.De megnyugtatott/mindenkit/hogy ez nem igaz mert félig magyar/érzelmű/,kettős én lakozik benne.Így bizonyosan nem akarja saját/félig/fajtája pusztulását.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 11:46:08

@lpt1:

Nem erről volt szó. Nyilván az állam pénzeli a tudományt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 11:47:27

@tanato:

A színszlávok zöme se pánszláv. Eleve a pánszlávizmus eleve 2 ellenséges irányzat: orosz és cseh.

mgdé 2019.04.29. 13:01:52

@MAXVAL bircaman közíró:

Nem egy súlycsoport, még eszme szinten sem ...
(Bár a lengyelek nyilván nem pártolnak egy orosz pánszlávizmust, de akkor sem. A szláv nagy többség - nem csak az oroszok - ortodox, s ezt nyilván jobban is tudod mint mi. :) )

lpt1 2019.04.29. 13:44:26

@MAXVAL bircaman közíró: Ja, leépítve az MTA-t, helyette ilyen utcán termett, haveri alapon kiválasztott """tudósoknak""" """kutatóintézetet""" biztosítva, pénzeli a """tudományt""".

Hogy az egész kérdéskörben mennyire fogalmatlanok, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az iskolák folyamatos átszervezése a tudomány innenső végén. Tervezz öt évre előre, idén nem tanulhatsz """szakközépből""" szakirányú felsőfokon, jövőre igen...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 15:16:42

@Én de genere Mi:

Ortodox szlávok kizárólagosan: orosz, belarusz, szerb, montenegrói.

Ortodox szlávok többségben: ukrán (katolikus kisebbség), bolgár (muszlim kisebbség).

Katolikus szlávok kizárólagosan: lengyel, ruszin.

Katolikus szlávok többségben: cseh, szlovák, szorb, szlovén (mindegyik esetben protestáns kisebbség).

Muszlim szlávok: bosnyákok.

Valahogy így.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 15:27:52

@lpt1:

A MTA ballib irányításának véget kellett vetni, ez pozitív fejlemény.

mgdé 2019.04.29. 16:08:01

@MAXVAL bircaman közíró:

A makedónokat kihagytad!!! Gondolom, nem véletlen. :P

Amúgy igen, valahogy így. Pont ezért a "cseh pánszlávizmus" eléggé kis esélyű az "orosz pánszlávizmus"-sal szemben, ahogy ezt korábban kis kiegészítésként megjegyeztem. (Azaz, nem vagyunk ellentmondásban egymással. Nem tagadást tettem, csak kiegészítést, pontosítást.)

mgdé 2019.04.29. 16:09:57

@MAXVAL bircaman közíró:

Lovász ballib lenne?
Pálinkás ballib lenne?
Vizi E. ballib lenne?

???

mgdé 2019.04.29. 16:23:26

@MAXVAL bircaman közíró:

"A MTA ballib irányításának véget kellett vetni"

ezt mondtad.

Az én névsorom meg az időben utolsó három MTA elnök.

Tehát:
a) ők ballibek;
b) ők nem ballibek, de nem ők irányították az MTA-t;
c) nem ballib irányítása volt az MTA-nak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 16:34:27

@Én de genere Mi:

A belső ballib bázisokról van szó, melyek magukat szakmai alapú csoportként álcázva ténykednek.

Sir Bates dö Hól 2019.04.29. 17:41:11

@MAXVAL bircaman közíró: a horvátok micsodák? katolikusok?mert kimaradtak.

mivel te szerinted a felvilágosodástól minden rossz, nem az lenne a helyesebb, ha úgy, ahogy van, bezárnák az egészet?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.29. 19:43:45

@Sir Bates dö Hól:

Kihagytam őket.

A felvilágosodást felszámoljuk, ez eldöntött tény.

mgdé 2019.04.30. 00:22:40

@MAXVAL bircaman közíró:

"felszámolJUK"

Megint trollkodsz. Teljesen felesleges ...

mgdé 2019.04.30. 13:18:03

@MAXVAL bircaman közíró:

"A néptömegek sose trollkodnak."

Az lehet, de a felvilágosodást sem tudják "felszámolni".

Vagy könyvégetés is lesz?
Aztán meg "eretnek" égetés is?

Mennyi is a Fahrenheit?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.30. 13:27:39

@Én de genere Mi:

Mi csak visszük a szikrát, de ha a néptömeg tétlen, párezer birca képtelen változást elérni.

A liberók elfelejtették Gramscit, ellustultak, de mi nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.07. 14:58:01

@diggerdriver:

Gyere ki te tahó! vagy Gyere ki hógolyózni! vagy valami ilyesmi volt címe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.06.07. 17:07:09

@MAXVAL bircaman közíró: Nálam megvan igaz az utolsó kommentek eltűntek egésze a te Természetes jó kommentedig. Most válaszoltam ott neked megvan?
süti beállítások módosítása