HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: @diggerdriver: Én már egy jó ideje kizártam a napi politikát az életemből, a portfolio, és az in... (2024.04.19. 20:03) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Karácsony

2015.12.25. 10:09 diggerdriver

Megint eltelt egy év. Rácsodálkozunk a gyerekekre hogy mekkorát nőttek megint öregebbek lettek egy évvel, csak mi fiatalodunk. Egyre gyorsabban szaladnak az évek mi pedig egyre sűrűbben mondjuk hogy "már megint itt a karácsony". 

Nem akarom most az ünnep közhelygyűjteményét újraírni. Kihagynám most a meghittség, a békés, az áldott, és egyéb kapcsolódó szavak szövegbe illesztését. Kicsit máshonnan közelíteném meg.

Miért van olyan nagy jelentősége a karácsonynak?

Véleményem szerint ez egyfajta számvetése az évnek. Az amerikaiak kitalálták a hálaadás napját. A mi karácsonyunk a hálaadás ünnepe. Miért jó összejönni és együtt lenni? Ilyenkor számot vet az ember az évvel. Mire jutottunk? Itt van mindenki? Nem, nincs. Bátyánk elment. Pótolhatatlan veszteség. Többen lettünk? Igen. A nővéremnek megszületett a második dédunokája. Együtt van a család? Igen. Van mit enni, van tető a fejünk fölött, éljük a kispolgárok szokásos életét minden nehézséggel dacolva. 

Az elmúlt ötven évben mindig volt gyerek a családban. Az ő örömük a mi örömünk is. Felnőnek, családot alapítanak mi pedig örülünk ha gyarapodnak. Mindezzel együtt jár hogy néha elmegy közülünk valaki. A közelmúltban kezembe akadt egy régi fénykép. Apai nagyapánk és nagyanyánk aranylakodalmán készült 1969-ben. Húsz ember van a képen és csak hatan élünk közülük. Ugyanakkor most egy hasonló alkalomra könnyedén összejönnénk legalább ötvenen.

Ez az élet rendje. Örömök és bánatok váltakozása. Ahogy a költő mondta "Ember küzdj és bízva bízzál". Az utóbbi években több jut a küzdelemből és kevesebb a bizakodásból de mégis mikor karácsonykor összejövünk mindig pozitív a mérleg.

Karácsonykor visszatekintünk az elmúlt évre. Ami elmúlt azon változtatni nem tudunk. Csak reménykedhetünk hogy az előttünk álló év több örömet és kevesebb bánatot hoz.

Ez az ünnep viszont mégis az örömé. Emlékezünk és remélünk, de örülünk. Jó érzés tartozni valahova jó dolog hogy van mire visszatekinteni. A Nagy Öregek elmennek, aztán mi leszünk a Nagy Öregek és mi is emlék leszünk majd egyszer.  

Nem tisztem véleményezni mások ünneplési szokásait. Nálunk a családi összejövetelek nem karótnyelt, arcrafagyott műmosolyú muszájtalálkozók. Amikor még otthon laktunk akkor is meglátogattuk egymást minden héten. Anyánk volt aki összetartotta a családot, most átvette a szerepét a nővérem.

A mi karácsonyunk itt kinn kezdődik. Öten vagyunk itt a családból. Amikor még nem jártunk haza év végén minden szenteste nálunk volt egy vacsora. Bizony a kis studiólakásban is megoldottuk.Az egész lakás volt vagy 15 négyzetméter. Az ágyon ülve megkeverhettem az ételt a tűzhelyen. Karácsonykor szétszedtük az ágyat és kitettük a folyosóra hogy elférjünk, de megoldottuk. Volt halászlé igazi fenyőfa és minden ami kell. Most hogy hazajárunk az utazás előtti hétvégén foglalunk egy asztalt a Harvester vendéglőben és ott vacsorázunk, ajándékozunk. A sógornőm talált egy internetes oldalt ahol regisztrálni lehet és a gép minden regisztráltnak kisorsol egy nevet amit csak ő tud és annak vesz ajándékot. Csak ott a vacsoraasztalnál derül ki hogy ki kit ajándékoz meg.

A többi otthon folytatódik a családok, rokonság, barátok meglátogatásával. Most minden hétvége ajándékok vásárlásával telik, csokoládék, kekszek, teacsomagok garmadával. Ezeket egy csomagküldő céggel vitetjük haza. Sok program van, sok helyre megyünk. Mindenkinek jut valami.

Valamikor a gyarmati időkben a brit kolóniákban, ahol egész nap kemény munka folyt, szokás volt hogy a vacsorát közösen, a férfiak szmokingban a nők estélyiben fogyasszák el. Ez volt a civilizáció megőrzésének a feltétele. Azt mondták hogyha nem teszik akkor elvadulnak és vademberekké válnak.

Nekünk a karácsony az összetartozást jelenti. A családot. Ha ez nem lenne szétesne a család. Elidegenednénk egymástól. Igen, kell lenni egy ünnepnek mikor megállunk  

Mi azt valljuk hogy jó együtt lenni jó beszélgetni jó ünnepelni. Nagy a család jut idő mindenkire.

Azt kívánom mindenkinek aki ezeket a sorokat olvassa hogy hasonlóképpen éljék át az egymáshoztartozás élményét.

Nagyon békés Boldog Karácsonyt Kívánok Mindenkinek.

Digger

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr558134272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása