HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: @diggerdriver: Ez a majom ugyan az a kategória mint makizaj. És ugyan azon agyhalottakat tudja m... (2024.04.19. 15:39) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Gondolatok.

2017.04.02. 17:39 diggerdriver

 

Arról van szó hogy az utóbbi hetek élményeinek hatására megfogalmazódott bennem néhány gondolat amit most közzéteszek.

 Nem akarom már tovább spilázni ezt a "melósból színházi szerző" témát, meg a "hogy élem meg" lerágott csontot. csak egy kicsit elidőznék a mű megszületésén amibe akkor láttam bele mikor a londoni színházban előkészítették az esti előadást. Igazából ott tudatosult hogy ez mekkora csapatmunka.

Például egy minimalista díszlet mennyit tesz hozzá az előadás egészéhez. Bagossy Levente nagyon jó érzékkel felismerte hogy nem egy fullra berendezett szobát kell csinálnia. Pontosan ez az az eset amikor a kevesebb a több.

Hogy a dramaturgia milyen sokoldalú művészet. A Diggerdrájver esetében a dramaturg feladata a posztból vett epizódok sorrendbe rakása hogy az érzelmi csúcspontok  a megfelelő ütemben kövessék egymást, hogy a néző figyelme végig fenntartható legyen, de az ő feladata a történetmesélés hatékonyságát kialakítani valamint figyel a helyesírásra, utána jár a háttérinformációknak, beszélgetőtárs, vitapartner.kontroll-személy, fordító stb...

Persze nem magamtól vagyok ilyen okos dramaturg témában, Bagossy Laci homályosított fel.

Szóval az a lényeg hogy mire egy ilyen darab összeáll tehetségek sora működik közre. Én mint író az egészhez az alapot adtam(fél életem alapásással telt) de a színházi stáb húzta fel rá a felépítményt.

 A Diggerdrájvernak van egy nagy problémája. Az átlagnéző nem tudja milyen jó. Ugye a műfaja szerint monodráma. Vagyis egy ember ül az asztalnál és beszél. Ez a mű fő csapásiránya még akkor is ha három szereplő van és a végén a gyereknek fontos feladat jut. Tény hogyha én ennyit tudnék egy darabról, nem mennék be a színházba. Persze vannak színházbajáró emberek akik már láttak Bagossy rendezte művet tudják milyen kiváló színész Epres Attila ezért megnézik.

 Meggyőződésem hogy a darab sikere abból fakad hogy akik látták azok mindig többet kaptak mint amit vártak. Azért sikeres mert egy sztorizós történetmesélős darab ahol a néző többet nevet felszabadultan mint ahányszor komolyan egyetértően bólogat vagy néhány könnycseppet elmorzsol a szeme sarkában. Ráadásul ezekből minden a helyén van és a néző mindig úgy áll fel a székről hogy nagy élményben volt része. Ezt persze elmondja másnak is meg közzéteszi a Facebook-on, és ez aztán teltházakat generál. Edit a http://stageinlondon.com/ szervezője mesélte hogy a férje kint az előtérben várta a későn jövőket mikor elkezdődött az előadás. Néhány perc múlva küldött neki egy sms-t hogy gyere be, nagyon jó.

 A londoni előadás hatalmas siker volt, de nem volt teltház. Százhúsz ember nézte és aki látta az UTÁNA mind azt mondta hogy várakozáson felüli volt az élmény és ha ezt tudja akkor elhozta volna az aranyhörcsögöt is.

 Szerintem ez a titka a darab sikerének persze lehet hogy tévedek mert más szemszögből nézem mint akik rendszeresen színházba járnak.

 Aztán a Index mindkét cikke feltette a koronát a műre. Megmutatta a melóst és megmutatta a bloggert akiből színházi előadást csináltak. A riportok megjelenése napján 25ezren keresték fel a blogomat. Minden szó, minden idézet tőlünk valósághűen jelent meg. Semmit nem tettek hozzá semmit nem vettek el belőle, mindössze profi módon összeállítottták, keretbe foglalták, és a legjobb fényképekkel illusztrálták. A képekkel még a feleségem is meg volt elégedve pedig olyan nincs...

 Régebben írtam már hogy büszke vagyok hogy végig az én változtatás nélküli szövegem került előadásra a darabban. Csülkös Viktor barátom Grazból küldött egy sms-t hogy úgy látja hogy én sokat és tudatosan dolgozom azon hogy növeljem az irigyeim számát. Ez tény. Csak annak vannak irigyei aki csinál valamit. Ha ez az ára az irigységnek akkor jól van ez így.

A témák jól lettek összeválogatva de mégis van egy ami közelebb áll hozzám. Az amit a hitről mond Attila benne. Nem, nem lettem hívő. Továbbra is meggyőződéses ateistának vallom magam. Viszont nem vagyok hitetlen. A rendszerváltás után sok ember fordult az egyház felé. Én nem tudom megtenni. Az én neveltetésem, az én magánúton felszedett tudásom hogy úgy mondjam nem egyházbarát. Tisztelem becsülöm a vallásos embereket, de az én hitemhez nem kell egyház, nem kell liturgia és egyáltalán nem kell más magamon kívül.

Sajnos egyre többen vannak odaát akiket segítségül hívhatok nehéz helyzetekben. Hogy van-e "odaát" vagy nincs, nem tudom. Ahogy az idő telik egyre jobb hinni benne hogy van. Aztán ha majd végleg leoltják a villanyt akkor kiderül. Lehet hogy majd én is hallok egyszer egy hangot hogy "fater most segíts"...

 A darab vezérfonala a kivándorlás. Őszintén beszélek benne az okokról az útról a következményekről. Itt már nem lehet elmenni a politika említése nélkül.

 Nem tagadom hogy indulatból jöttem el. A rendszerváltás hozhatott bármekkora szabadságot bármekkora technikai fejlődést, hozhatott demokráciát és nyitott határokat, mégis van egy nagyon nehezen magyarátható negatív hozadéka. A munka becsülete, és vele a munkás becsülete megszűnt létezni. Kész, vége, nincs olyan. A pozitív inspiráció fogalma ismeretlen. A kondérból nagykanállal merítő vadkapitalisták a közgázról frissen szabadult, és ugynevezett "fiatalítás" jelszavával vezető pozícióba helyezett ifjoncok tettek róla hogy a melós ha tehette hátra se nézve meneküljön.

A kivándorlás általában egy folyamat eredménye. Folyamatos negatív történések eredménye. A vicc az hogy kúrva kevés kell a folyamat megfordításához. Sokszor az emberségesebb bánásmód elég. Egy jelentéktelen fizetésemelés megfordítja a szándékot.

 Elég egy JEL hogy valami jó irányba változik. Nincs ilyen. Az egész gazdaságra egy langyos punnyadás jellemző. A melóst megfizetni nem tudják vagy nem akarják. Ez nyilvánvaló. Viszont így a jó munka elvárásának sincs meg a háttere. Követelni kell és megfizetni. Amíg ez nem következik be addig Magyarország mindig sereghajtó lesz.

 A legutolsó parlamenti szavazás amin résztvettem az 2010-ben volt. Akkor már nagyon tele volt a hócipő erősen készültünk ki. Kerestem egy munkáskesztyűt meg egy nagy orvosi fémcsipeszt, kézenfogtam az ötéves fiamat és mentünk az iskolába szavazni.

Az aulában egy asztal mögött ültek a pártok képviselői. Rajtunk kívül nem volt senki. Megálltam az asztal előtt és leguggolva a fiamhoz a következőket mondtam neki.

-Benedek, itt előttünk a pártok képviselői ülnek. Ezek a pártok felelnek egy ország jövőjéért az emberek jólétéért. Ezek miatt az emberek miatt te már nem ebben az országban fogsz felnőni. Ők nem teljesítették a feladatukat mi pedig elmegyünk. Nem akarom hogy a te életedet is tönkretegyék. Az ott előttük a szavazólap. A világ legmocskosabb papírlapja. Olyan mocskos hogy mi nem vagyunk hajlandók puszta kézzel megfogni.

 Ezután a munkáskesztyűben átvettük a szavazólapot és bementünk a fülkébe. Ott beixeltem a legszélsőségesebb párt nevét. Úgy voltam vele hogy a szavazatommal akárhányad milliomod részben bedobom a lovak közé a gyeplőt. Iszonyú keserűség volt bennem. Negyvenhét év nyomtalanul nem törlődik ki. Aztán a csipesszel beleejtettük az urnába a borítékot.

 Egyetlen reagálás volt az asztal mögül, valaki azt kérdezte hogy a hazaszeretet az semmi? Nem akartam vitába bonyolódni így egy közhellyel válaszoltam hogy azt egyik boltban sem fogadják el fizetőeszköznek.

Végezetül nagyon köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat, a gratulációkat az előadás után és az Index cikkei után. Remélem még sokáig olvasóim maradtok.

 

431 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr6812395703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 14:39:22

@tanato:

Ez egyébként minden parlamentáris demokrácia fő baja: az egyes pártok uralják a képviselőket, azok gyakorlatilag a pártjuk alkalmazottai.

Főgebra 2017.04.10. 14:40:41

@tanato:
Akármennyire erőltetnék, annak visszamenőleges hatálya nem lehetne, úgyhogy az általéad oly nagyon szeretett Orbán még két cikluson keresztül boldogítana akkor is, ha átpaszíroznának egy ilyen törvényt!

Természetesen az egész, csak feltéve, de nem megengedve!

soad1221 2017.04.10. 14:41:05

@MaxVal BircaMan HJCD: nem szánok erre most több időt, te gondolom fejből nyomod: tehát 5 év 1 elnöki ciklus? mert nekem vmiért 4 rémlik, de lehet, hogy rosszul emlékszem...

viszont ha 4 év, akkor elméletileg nyerhetne 3-ik választást is, csak nem tölthetné ki a mandátumot?
ha 5 év, akkor értelemszerűen a fenti kérdés sztornó :D

adg 2017.04.10. 14:49:53

Momi??
Hat ez frankon szupcsi édi-bédi.

adg 2017.04.10. 14:53:04

@Főgebra: sot, a nepszavazas elott a kritikus szabalyokat at lehet kopizni az alkotmanyba, es meg lehet sporolni a nepszavazast is.

Valahol vicces, amikor valakinek arra kell szabalyt alkotnia, hogy a mar meglevo szabalyokat ne tudja sajat maga kijatszani.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 14:53:48

@soad1221:

Egy elnöki 4 év az USA-ban, mindig annyi volt. Viszont egy ember maximum 10 éven keresztül lehet elnök a 40-es évek vége óta. Ezért nem jelöltethette pl. magát tavaly Obama Husszein, mert már megvolt a 8 éve, s ha választást nyert volna, az még 4 év lenne, azaz már túlmenne a maximum 10 éven.

soad1221 2017.04.10. 14:56:23

@MaxVal BircaMan HJCD: na, akkor csak félig vagyok/voltam tudatlan.. :)
mondjuk felmerül bennem a kérdés, hogy akkor miért nem 12 vagy 8, csak a poén kedvéért, hogy osztható is legyen 4-el és egy ciklust ki is tölthessen, de hát vannak más furcsaságok is a világban, na meg az USA-ban is, amit nem nagyon értek... szóval itt van még egy :D

adg 2017.04.10. 14:58:15

@soad1221: gondolom azert, hogyha valami rendkivuli helyzet miatt tul kell hordani az elnokseget, akkor legyen egy kis puffer.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 15:01:13

@soad1221:

Nyilván ennek semmi értelme, ha csak mindig teljes mandátumok lennének, s minden elnök csak választás útján lenne elnök.

Azonban van más lehetőség is. Lehet úgy is valaki elnök az USA-ban, hogy nem választották meg elnöknek. Ez az oka ennek a furcsa meghatározásnak. S több példa is volt az amerikai történelemben, hogy valaki elnök lett elnökválasztás nyerése nélkül, sőt olyan is volt már, aki alelnöknek se lett soha megválasztva, mlégis elnök lett: igaz, eddig egyetlen ilyen eset volt, a XX. sz. 70-es éveiben.

Főgebra 2017.04.10. 15:04:25

@adg:
Rádióban hallottam egyszer, amikor még foglalkoztatott a politika, sajnos, már nem tudom, hogy melyik államról volt szó, hogy ott úgy mennek az alkotmánymódosítások, hogy egy kormány beterjeszti, 2/3-os szavazással elfogadják, de nem lép hatályba. Jön a következő kormány, azok megint a parlament elé terjesztik és ismét 2/3-dal el kell fogadni ahhoz, hogy jogerőre emelkedjen.
És ez valami kultúrország volt nem valami Mikronéziai szigetállam!

Ott aztán kizárt az erős lelki-felindulásból elkövetett alkotmánymódosítás!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 15:05:44

@adg:

A logika az: mindenki nyerhessen legalább 1 elnökválasztást, de másodikat csak akkor, ha korábban nem volt 2 évnél többet elnök elnökválasztás nyerése nélkül.

Azaz ha Trump meghal 2019. január 20-én vagy előtte, Pence lesz az elnök, de aztán csak egyszer indulhat, mert ha indulna még 2-szer, már túl lenne a 10 éven. Ha viszont Trump 2019. január 20. után hal meg, Pencse lesz az elnök, majd indulhat még 2 elnökválasztáson, mert nem lesz meg a 10 éve összesítve.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 15:08:34

@Főgebra:

Ez Svédországban van így.

Ott viszont - Atya Isten, micsoda diktatúra! - az alkotmánybíróség nem semmisíthet meg törvényt.

tanato 2017.04.10. 15:10:25

@Főgebra: Ez nem biztos,ha megnépszavaznák hogy két ciklus legyen,akkor sem GYurcsány,sem Orbán nem indulhatna már,mivel két ciklusban voltak már első emberek.És ezt nem én mondom, ezt anno néhány hete egy Jobbikos ecsetelte.

Főgebra 2017.04.10. 15:10:52

@soad1221:
Azt tudod, hogy miért van több mint egy hónap a választás és az elektori szavazás majd utána megint több mint egy hónap a beiktatás között?

Azért, mert hajdanán a wildwest-ből lóháton és postakocsival meg echos szekérrel kellett odaérni az adott időpontra Washington DC-be!
A 10 évben lehet olyan is, hogy az első négy év után valamilyen gátló körülmény miatt (nemzetközi) nem lehet a választásokat megrendezni. Márpedig az Államoknak mindig van elnöke!

soad1221 2017.04.10. 15:15:30

@adg: @MaxVal BircaMan HJCD: igen, igazából rájöttem, hogy nem csak választástól választásig tarthat egy elnöki ciklus...

soad1221 2017.04.10. 15:16:32

@Főgebra: igen, ezt éppenséggel tudtam :)

soad1221 2017.04.10. 15:17:01

@MaxVal BircaMan HJCD: akkor mi szerepe van az alkotmánybíróságnak? :)

Főgebra 2017.04.10. 15:23:25

@Főgebra:
Könyörgöm!
Azért azon már túl vagyunk, hogy a Duna jegén válasszunk!
Ez nem népszavazási kérdés! Ez az alkotmány egy paragrafusa!

Mondom, én értem az önzetlen jószándékot, ami téged vezérel, de az Orbánt akkor váltjátok le, ha nem indul vagy ha meghal!

Ki lenne az a dalia, akire nyugodtan rámernéd testálni a hatalmat és bíznál benne feltétel nélkül?

Amiről senki nem beszél:
Az a legkevesebb, hogy az Orbán már nincs hatalmon. Kik vannak az Alkotmánybíróságon, kik vannak a Kúrián, kik vannak az Országos Bírósági Hivatalban,kik vannak a Számvevőszéken, kik vannak a Legfőbb Ügyészségen, kik vannak a Költségvetési Tanácsban, kik az MNB és a Felügyelőbizottság tagjai, kik vannak a hírszerző szervek vezetésében, kik vannak a TEK-nél, kik vannak a rendőrségen vezető pozícióban? És még hány évig, az Orbán távozása után?
Akkor s úgy tesznek lehetetlenné bárkit, ahogy úri kedvük tartja!

Le kell számolni örökre a Wishful Thinking-el!

Főgebra 2017.04.10. 15:24:54

@Főgebra: Bocsánat ez az elhülyülés!
Természetesen @tanato:-nak írtam!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 15:31:56

@soad1221:

Ez egy érdekes kérdés. Annak idején írtam erről hosszasan az egyetemen.

Az alkotmánybíráskodás alapvető problémája, hogy ELLENTÉTES a LIBERÁLIS jogelvekkel. Ugyanis a liberális alapelvek szerint semmi se állhat a népszuverenitás felett. Azaz egy demokratikusan megválasztott parlament BÁRMIT megtehet, hiszen a népet képviseli, a nép pedig abszolút szuverén.

Így a legrégebbi liberális államok nem kedvelik az alkotmánybíráskodást, abban antiliberális diktatúrát látnak. A legjövetkezetesebben ez a holland jogban van, a holland alkotmány pl. TILTJA az alkotmánybíráskodást, igen, benne van feketén-fehéren. A skandinávok nem ennyire radikálisak, azaz valamiféle alkotmánybíráskodás van náluk, de jóval gyengébb a magyar gyakorlatnál: jellemzőn az ottani alkotmánybíráskodás csak tanácsadás, azaz nem semmisíthet meg jogszabályt.

Lám, az USA is érdekes eset. Bár az alkotmánybíráskodás hazájábak számít, mégis, az ottani gyakorlat nem olyan, mint a magyar: azaz nincs absztrakt alkotmánybíráskodás, nem mondhatja ki úgy általában valamiről az amerikai LB, hogy az alkotmányellenes, azaz mindig kell ehhez egy konkrét peres ügy.

A magyar modell meg az osztrákon alapszik, mely nagyon radikális: az AB gyakorlatilag a Parlament FELETT álló szervvé nőtte ki magát. Ezen Orbán gyengített, de így is nagyon erős a magyar AB. Talán csak a német AB erősebb nála, ahol az AB még az alkotmányváltoztatást is vátózhatja!

adg 2017.04.10. 15:48:45

@Főgebra: na, nalunk ugy megyen itt tunderkertben, hogy az alkotmany modositasarol nepszavazni kell. Ugye a nepszavazas eleve kotelezo, bunti van, ha jo kifogas nelkul leszarod.
Az alkotmany modositasahoz un kettos tobbseg kell, vagyis az allamok es territoriumok tobbsegeben az emberek tobbsege a szavazas mellett dont, VALAMINT az egesz orszagban is a tobbseg a valtoztatas mellett van.
Tehat legalabb 4 allam/territorium tobbsege, valamint az egesz orszag tobbsege is szukseges.
Ugyan Qld, nsw es vic kiadja lazan a lakossag tobbseget, de ha nt, sa, wa, act es tas nemmel szavaz, akkor kuka a javaslat.

Szoval itt sem valtozik az alkotmany hetente. Az utolso sikeres referendum 77-ben volt, ha jol emlekszem tanulmanyaimra. :)

Főgebra 2017.04.10. 15:55:36

@adg:
Najóvan, de oziland egy felnőtt ország és demokrácia! Ott lent nem úgy volt, mint itt, hogy az egész ránk maradt, mint szamárra a fül.

Szombaton kihirdették, hogy hétfőtől demokrácia van!!!!

A mi demokráciánkról nem is mondok többet mint annyit, hogy 27 évvel az átkosváltás után egy mámi még mindig a Tanácsra megy!

27 évig a teljes Horthy rendszer nem tartott, most meg ennyi idő alatt nem tudják a népek megtanulni, hogy Polgármesteri Hivatal!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 15:56:57

@Főgebra:

A nagybátyám a közös költséget meg lakbérnek nevezi.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 15:57:40

@adg:

Az elnyomó osztály bebetonozta magát nálatok, erre vagy büszke?

soad1221 2017.04.10. 15:59:47

@MaxVal BircaMan HJCD: nem irta, hogy buszke, csak leirta hogy megy... :)szerintem sok beleszolasa ezekbe neki nincs:)

adg 2017.04.10. 16:04:31

@soad1221: tisztan emlekszik. :))
Egy egesz pici lesz nemsoka.

@MaxVal BircaMan HJCD: nem buszkeseg kerdese, ez van. Te buszke van mindenre, ami bulgariaban tortenik?
Majd ha talalok egy uj foldreszt valahol, ott en betonozom be magamat. Na arra majd buszke leszek.

Főgebra 2017.04.10. 16:04:43

@MaxVal BircaMan HJCD:
Mindenesetre, színes üvegcseréppel vakarnám a seggem, ha a mi elnyomó osztályunk úgy viselkedne és úgy élhetnék, mint ozilandben!

2017.04.10. 16:18:05

@Quercus az erdész: A seggcsókolgatás a te műfajod, de nyilván a kézcsók is szimbolikus. Megköszönni nem nekem kellene, hanem mondjuk a kedvenc miniszterelnöködnek. A dolog lényegi részéhez pedig láthatólag nincs ellenérved.

2017.04.10. 16:22:27

@MaxVal BircaMan HJCD: Te meg vagy bolondulva, alighanem. Nem véletlenül te vagy Németh Szilárd személyesen? És akkor mit szólsz a hétgyermekes Fidesz-hívő CEU-tanárhoz, aki nemrég borult ki? És akkor miért van hosszú listája azoknak a fideszeseknek, akik a CEU-n tanultak, kezdve a főpropagandistával, Kovács "Papagáj" Zoltánnal?

Sokkal inkább janicsárképző az állami Közszolgálati Egyetem, de ekkora marhaságot arra se mondanék rá.

2017.04.10. 16:24:31

@MaxVal BircaMan HJCD: Részletkérdés. Kiadod Habonynak és megoldja. Mivel levélben csak listára lehet szavazni, bárkinek meg lehetne engedni, egyszerű regisztráció kérdése.

tanato 2017.04.10. 16:40:06

@Főgebra: Bocsi én nem /csak/OV ellen gondolom a változtatást,hanem minden leendő diktátor hajlamú lehetséges politikus ellen.

tanato 2017.04.10. 16:41:51

@adg: MOmi,szeretek becézni mindent,mint az oroszok,ahogy Birca írta.Sej galambom galambocskám,sej Szásám SZásenkám.

Főgebra 2017.04.10. 16:43:08

@tanato:
Akkor már csak annyit, mondj egyetlen egy olyat a mai politikai garnitúrából, akire ez nem mondható el!

2017.04.10. 16:52:10

@iii:

Mi a dolog lényegi része?

2017.04.10. 17:01:15

@Főgebra:

Izland. Ha a parlament elfogadja az alkotmánymódisítást, akkor az azt jelenti, hogy azt követően a parlament azonnal föloszlik, a köztársasági elnök új választásokat ír ki, és az alkotmánymódosítás csak az után léphet hatályba, ha azt az új parlament is elfogadja.

Főgebra 2017.04.10. 17:06:06

@Quercus az erdész:
Nem tudom, mert régen hallottam, magát a lényeget viszont megjegyeztem.

Főgebra 2017.04.10. 17:07:50

Van ez a hétgyermekes zseni akit annak idején a napelemek megadóztatása környezetvédelmi okokból nem izgatott, most megkapta a szeretet csomagot:

www.nyest.hu/hirek/vigasztalo-level-urge-vorsatz-diana-elvtarsnonek

2017.04.10. 17:11:21

@tanato:

Ha már minden áron az USA-ból akarsz áthozni valamit, akkor hozd át a képviselői függetlenséget. Nem az a lényeges kérdés, ki hányszor lehet miniszterelnök, hanem az, hogy a választók a kerületükben megválasztanak egy képviselőt aki aztán 4 éven keresztül nem az ő érdekeiket szolgálja, hanem a pártja érdekeit. Pártfegyelem ugye. Még a jó kurva édesanyjuk. Én azért küldök képviselőt a magyar parlamentbe, hogy az én érdekeimet szolgálja, és nem a pártja érdekeit.
Na ezt kellene átvenni az USA-tól. Ha valaki ki meri ejteni a száján hogy párt, vagy frakció fegyelem, azt páros lábbal kell seggbe rúgni.

2017.04.10. 17:17:14

@MaxVal BircaMan HJCD:

Az igazi kérdés nem az, hányan voltak tegnap a soros tüntetésen. Az igazi kérdés az, hány új hívőt hozott ez Orbánnak. Hány, egyébként bizonytalan szavazó mondta a látottak után, hogy akkor inkább Orbán. Na ez majd ki fog derülni valamelyest, ha megkutatják a közvéleményt. Mert elvenni nem vett el támogatókat, szimpatizánsokat abban biztos vagyok.

2017.04.10. 17:20:32

@soad1221:

Pestről nem lehet Orbánt leváltani. Amíg a vidéki emberek túlnyomó többsége elégedett vele, addig marad. A vidéki ember meg nagy ívben leszarja az ellenzéki pártokat, meg a momentumot is. És nem ok nélkül.

soad1221 2017.04.10. 17:46:47

@Quercus az erdész: igy van, pestrol bem lehet le valtani. Pestrol be lehet esni az 5%os kuszobon.
Mar hogy ugy erted a jelenleg szavazni akarok es valasztani tudok tobbsege elegedett, merthogy van ey nem picit jelentektelen meretu tomeg akik jelenleg kurvara el sem akarnak menni. A kerdes, hogy ezekbol fog-e talalni a momentum? Nem tartom lehetetlennek...

tanato 2017.04.10. 17:56:57

@Főgebra: Ebben igazad van sajnos ,előre nem tudni mi lesz belőle ha hatalomra kerül.

Főgebra 2017.04.10. 17:59:33

@soad1221:
Te!
Ezzel a nem jelentéktelen tömeggel nagyon csinján kell bánni, mert az egy alapvetés, hogy a választásra jogosultak 20-25%-a soha a büdös életben nem megy el szavazni, még akkor sem, ha a hátából szíjat hasítanak! Hiába írt a Hazafias Népfront 99,9%-ot asz soha nem volt annyi!
Akivel lehet számolni, az kb a szavazásra jogosultak 15-20%-a, de ők pedig az alapvető pártkínálat szerint megosztottak. Tehát egy Jobbikból kiábrándult, biztos nem szavaz a Botkára. Igaziból ott lehet jelentősége a nagyarányú részvételnek, hogy kisebb tömegbázisú pártokat, egyszerűen ki lehet ejteni a Parlamentből!

2017.04.10. 18:01:50

@soad1221:

A Jobbik volt az egyetlen párt eddig, aki komoly vidéki bázist tudott kiépíteni. Ma viszont csökken a népszerűsége vidéken. Sokan Simicska bábjainak tartják őket. Ami mondjuk szerintem igaz is.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 18:13:56

@iii:

"Nem véletlenül te vagy Németh Szilárd személyesen?"

De igen, én vagyok az.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.10. 18:20:19

@iii:

"mit szólsz a hétgyermekes Fidesz-hívő CEU-tanárhoz, aki nemrég borult ki?"

Semmit. Miért lenne gond, hogy valaki egyetért egy adott párttal, de kritizálja annak egy konkrét intézkedését?

"miért van hosszú listája azoknak a fideszeseknek, akik a CEU-n tanultak, kezdve a főpropagandistával, Kovács "Papagáj" Zoltánnal?"

Miért ne lenne? Mi ezzel a gond?

2017.04.11. 05:40:03

@diggerdriver:

Összefoglalta a lényeget. Ennek a faszinak több esze van, mint a teljes magyar politikai bűnöző garnitúrának együttvéve.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.11. 07:46:47

@palócgyerek:

Éppen a nyugati modell követése vezetett oda, amit a szerző kifogásol. A megoldás tehát KEVESEBB nyugat, kevesebb liberalizmus. A kiút csakis a populizmus, amit a szerző is ostoroz, egyetértve a liberálisokkal.

soad1221 2017.04.11. 08:40:34

@adg: állampolgárok lesztek? :)

adg 2017.04.11. 10:32:58

@soad1221: ugy tunik, eljott az ideje.

Főgebra 2017.04.11. 10:38:47

@adg:
Van már időpontotok is?

adg 2017.04.11. 10:47:24

@Főgebra: mire? A teszt, interju, papirmunka megvan, mar csak ki kell varni, hogy mikor lesz a "ceremonia". Valoszinuleg juli 1, ha jol emlekszem, az a territory day, akkor szoktak ezzel bohockodni, vagy jan 26-an, azt mar csak nem varjak ki.

Főgebra 2017.04.11. 10:53:00

@adg:
Azt már mondtad, hogy volt teszt.
Én kifejezetten a ceremóniára gondoltam, mert akkor az igazi, ha már papírotok is van róla, nopláne ha még kengurus, emus pöcsét is van rajta!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.11. 10:54:51

@iii:

"Orbán és a fél Fidesz-vezérkar pedig rejtett Soros-ügynök"

Ezt miből gondolod?

adg 2017.04.11. 10:58:32

@Főgebra: az meg nincs. Elvileg mar csak ki kell varni. Nem annyira izgat amugy, nem sok elonye lesz talan, a legfontosabb, hogy nem jar le, mint a vizum.
Ja, meg egyesek szerint lehet majd a feszbukon villogni a kengurus utlevellel, mert az roppant meno.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.11. 11:13:48

@Főgebra:
Mi van ADG állampolgár lesz?
Ajajj egy újabb Hagyma a láthatáron...
:))))))))))))))))))))

Főgebra 2017.04.11. 11:21:57

@adg:
Nem tudom. Én úgy gondolnám, ha hasonló helyzetben lennénk, hogy ez egy biztos hinterland nekünk a világ egy boldogabb fertályán, ahonnan, ha el is mennénk, vissza mindig korlátozás nélkül vissza lehetne menni.

Egy gyakorlatias példa: hajdanán a délszláv válság kellős közepén, amikor Barcsra szórták a kazettás bombákat és a szórólapot, hogy karácsonyra már ők lesznek majd Baranyában az urak. Hha lementem a pincébe. akkor kiválóan lehetett hallani a bombázásokat, akkor az egész pereputty úgy volt, hogy autók csomagtartói telepakolva minden túléléshez szükséges motyóval, hogy ha menni kell, akkor menni kell és nem fogunk ráérni molyolni.
Na akkor, k.vára tudtam volna örülni egy ozi passportnak!

Főgebra 2017.04.11. 11:23:55

@diggerdriver:
Háát, ha ők nem is örülnének, attól én még nagyon fogok örülni neki, hogy nekik sikerült!

adg 2017.04.11. 12:14:45

@Főgebra: felreertheto lehettem akkor. En orulok neki, es nyilvan egy plusz, egy masodik menedek, akarmi, csak arra gondoltam, hogy a jelenlegi statuszunknal igazabol nem nyujt lenyegesen tobbet. Ugye nem csak annyi, hogy nem kell vizum visszajonni, mert azert ott vannak a vele jaro kotelezettsegek is. Oke, nem lehet egy uj rendelettel megszuntetni, mint ahogy lehetne a vizumot torolni, ez nagy elonye.

Parom reszerol van inkabb ennek egy negativ felhangja, de ezt itt nem akarom kifejteni, eleg jo oka van ra, es ez valoban eleg nehez neki.

Szoval en orulok neki, de tulertekelni sem akarom. Nem gondolom, hogy a magyar utlevelem ertektelenebb lenne, de azert jo, ha van egy masik is. A gyerekeknek meg meginkabb jobb, ok mar jobban tartoznak ide, a kicsik mar tobbet eltek itt.
Na egy kicsit zagyva lett, de mostmar igy hagyom.

Remelem, olyat nem kell atelnem, mint amit leirtal.

Főgebra 2017.04.11. 12:29:36

@adg:
" felreertheto lehettem akkor"
Meg én is mert nem egészen így és ezt akartam írni, csak közben egy seggel három lovon ülök és ezt már a görögök sem javasolták.
Az a lényeg, hogy ércsük egymást.

Ami pedig az átélést illeti, az tényleg olyan, hogy az ellenségemnek sem kívánom azt a lelkiállapotot.
Nem olyan sokkal előtte volt egy nagy beszélgetésem a fiaimmal, ahol szóba került az is, hogy sokak meglepetésére, életem legnagyobb pozitívuma, hogy(56-ot leszámítva)nem kellett rettegni a háborús helyzettől, amikor az embernek nemhogy a vagyona, hanem a puszta fizikai léte van veszélyben.
Spongyát rá!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.11. 14:34:21

@iii:

Utoljára kb. 3 hónapja néztem M1-híradót, édes egyetlen makákóm...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.11. 14:35:04

@iii:

Most is okoz, de most legalább kevés embert érint.

Főgebra 2017.04.12. 09:21:11

Egy vélemény a Mandiról:

„adunk egy témát az agyhalott ellenzéknek, elbasztuk a Trump kapcsolatot, ránk ront az Európai Néppárt, magunk ellen hergeltük az ifjúság egy jelentős részét, ötletet adtunk a román nacionalistáknak, leárulózzuk azokat a jobboldali értelmiségieket, akik mást mondanak, karaktergyilkosságba küldjük az elnököt, megemeljük a legyengült Sorost, majd az mtinek Brüsszelben közöljük, akkor is működni fog a CEU, ha nem tud megfelelni a törvénynek. Világos, nem?”

mandiner.hu/cikk/20170411_medve_a_ceu_ugy_allasarol

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.12. 10:08:29

@Főgebra:

Szóval akkor most már halálbiztos, hogy jövőre Gyurcsány nyeri a választásokat, ugye?

soad1221 2017.04.12. 10:32:12

@MaxVal BircaMan HJCD: ezt hol írta?
megjegyzem ezt a ceu ügyet nem kicsit baszta el fidesz... igazából az értelmét se látom, hogy minek kellett belekezdeni, de ez legyen az én bajom :)

a soros-egyetemezést/janicsárképzést légyszi hagyjuk ki, te is tudod, hogy mekkora hülyeség ez..

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.12. 10:40:47

@soad1221:

Alapvetően ez a választási kampány része. Meg kellett mutatni, hogy a Jobbik nem nemzeti párt, s hogy a ballibek Soros bábjai.

A Jobbik bele is esett a csapdába. A ballibek óvatosabbak voltak, alig exponálták magukat az ügyben, meghagyták azt Soros álciviljeinek.

soad1221 2017.04.12. 10:49:23

@MaxVal BircaMan HJCD: igen, azt értem, hogy ez a kampány bedurrantása volt. De szerintem elbaszták. Persze majd utólag megtudjuk, az is lehet, hogy meg van az értelme.

Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy ez egyrészt a lakosság, másrészt az ellenzék kifárasztására kell, hogy már 1 évvel korábban kezdődjenek el a nagy tüntetések, hogy a választásokra már kifulladjon az egész és a saját nagygyűlések uralják a köztudatot. Lehet, hogy beválik, de ez azért elég kockázatos...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.12. 11:26:42

@soad1221:

Szerintem meg sikeres volt. A Jobbik kényszerült kiállni közvetve Soros mellett, ami súlyos csapás, ezzel el is ment a szavazótábor harmada.

A ballibek képtelenek nagy tüntetésre, mert nincs elég támogatottságuk. Az összes nagyobb ellenzéki tüntetés 2010 óta mind a ballib pártoktól függetlenül lett meg! S amint rátelepedtek, mind ki is fulladt.

Egyszerűen az a magyar helyzet, hogy a minden eldöntő pártsemleges lakosság egyre mérgesebb Orbánra, de nem tartja sehogy se alternatívának a ballibeket, s élés helyzetben még mindig inkább Orbánra szavazna.

Sőt a ballib tábor az, mely a leginkább kiábrándultabb. Saját anyám hűséges ballib szavazó, de még ő is azt mondja a ballib politikusokról, hogy "idióták".

Szóval a helyzet nyerő a Fidesznek!

A Jobbik nem képes hitelesen megjelenni, egyre tolódik a ballibek felé. Egyetlen üzenete "mi ugyanazt csináljuk

majd, mint a Fidesz, de mi nem leszünk korruptak". Hát, ez baromira kevés.

Az LMP Schiffer nélkül megy a szakadékba. Ráaádásul megjelent a Momentum, mely részben az LMP szerepére játszik

- azaz "egyformán utáljuk a Fideszt és a ballibeket" -, részben a DK vonalát viszi.

A kis ballib pártok 1 % alatt vannak már. Esélytelenek.

A két stabil ellenzéki párt a Jobbikon kívül a DK és az MSZP. Egymást jobban utákják, mint Orbánt. Ráadásul a

Botka-vonal elkezdte az MSZP eltolását balra, ami a jobbos DK-val plusz konfliktusforrás.

Az MSZP szeretne leválni a ballib táborból, de ezt se maga a párt egy része, se a mögöttes erők nem fogják megengedni a választásokig. Aztán esetleg.

Szóval a valószínű eredmény az lesz, hogy a Fidesz kap 40 %-ot, plusz tarolni fog az egyéni körzetekben, amivel lesz 55-60 %-a parlamentben.

Főgebra 2017.04.12. 11:47:16

Szóval, akinek véleménye van és nem pártja, az már cirka 20 éve látja és tudja,hogy az ellenzék soha a büdös életben nem tudott keresztbe tenni a Fidesznek, nem tudta megnehezíteni a Fidesz helyzetét akár kormányon, akár ellenzékben. Ha córesz volt, ha keresztbe tettek valamit is - és most nem fogok felsorolást tartani a balfaszságok tárházából - azt mindig a Fidesz csinálta saját magának!

Az pedig, hogy a Fidesz megnyeri '18-at az nem érdem, hanem állapot! Azért, mert egy ilyen roncs, elképzelés nélküli, szervezetlen ellenzékkel, nem érdem behúzni egy választást.

Az ellenzék erejét felemészti az, hogy úgy lavírozzanak, hogy biztosan bekerüljenek a következő Parlamentbe is és ott jól ellegyenek újabb 4 évig, miközben eljátsszák szigorú, összehúzott szemöldökkel az őfelsége ellenzéke hálátlan szerepét!

soad1221 2017.04.12. 12:40:08

@MaxVal BircaMan HJCD: én nem így látom...

márhogy azt igen, hogy a DK-MSZP-egyéb pártok milyen állapotban vannak, ezzel teljesen egyetértek. Botka ugyan külön színfolt, de már leírtam, hogy szerintem miért nem fog működni a dolog...
A jobbikkal is egyetértek, a fidesz minden lehetséges témát elvesz, nem marad tér nekik a megjelenésre, bár most irdatlan muníciót kaptak, erőforrás van náluk, hogy akár még bele is tudjanak majd szólni a kampányba...

Az LMP-ről Momentumról már elégszer leírtam a véleményem, meglátjuk mi lesz.

Viszont ez miért volna siker?
ellenben az, hogy akár potenciális szavazó, aki ugyan kiábrándult a fideszből és rühelli őket, de egy "jobbik-veszély" a kisebb rossz címén mégis behajtja őket a szavazófülkébe, na, hogy ezek az emberek viszont nem fognak még véletlenül sem elmenni, az biztos. VAgy, ha a momentum tud valamit mutatni, akkor esetleg rájuk szavaznak.
Az ellenzék a jelenlegi állapotban biztos fidesz győzelmet hoz. Csak azt látom, hogy sorra kezdenek megjelenni azok az intézkedések, amik pont az ellenzéktől függetlenül összehozza azt az erőt, ami képes lehet ezen változtatni, pont hogy hergeli az elégedetleneket. NEm, a DK-ra nem fognak szavazni, meg az MSZP-re sem. Csak törvényszerű, hogy ahol van kereslet, ott meg fog jelenni a kínálat is. Ez a kínálat pedig megjelent, jelenleg a Momentum egy lehetséges alternatíva. De bőven tud még megjelenni olyan, ami döntően tudja majd befolyásolni a '18-as választásokat

Ja, egyébként szerintem ne nagyon tippelgess ilyen pontossággal, 1 évvel az USA választások előtt hol volt még trump? :)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.12. 13:40:41

@soad1221:

A pártok sikerének egyetlen egy mércéje van egy demokráciában: a választási eredmény. Azaz a Fidesz sikere 99 %-ban biztos.

A Momentum ellen túl sok erő dolgozik. S főleg nem a Fidesz, hanem a ballibek. Ha nem sikerül őket bekényszeríteni egy ballib összefogdosásba, hatalmas kampány lesz ellenük. A gyurcsányista médiák már most orbánista ügynököknek szidják őket.

Hozzáteszem: míg az LMP szimpatikus volt nekem, addig a Momentu m ellenszenves számomra. Az LMP kulturális liberalizmusát lenyeltem (lásd: támogatják az egynemű "házasságot"), mert viszont gazdaságpolitikailag abszolút antiliberálisak. De a Momentumban nincs mit szeretni, legalábbis nekem. Az LMP kb. a görög Sziriza, ami szerethető, a Momentum meg szimplán a korai Fidesz, nincs mit kedvelni bennük a magamfajtának.

soad1221 2017.04.12. 14:33:55

@MaxVal BircaMan HJCD: persze, hogy a választási eredmény az egyetlen mérce. De 1 évvel az USA választások előtt Trumpnak 1% esélyt nem adott szerintem senki. Te sem, nem is került szóba trump. aztán mégis egészen nyugodtan nyert...

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy lehet, hogy most biztosan a fidesz nyerne, de ez 1 év alatt simán megváltozhat.

Nekem az LMP nem a "pártom", bár ilyen sosem volt. Az lmp programjából, önmeghatározásából nekem talán 15%-a az, amivel tudok azonosulni. Azonban kétségtelenül az egyetlen hiteles párt, akinek valóban nincs oka szembeköpni magát, még a politikai modoruk is megfelel az én ízlésemnek, pusztán látom, hogy ezzel nem fognak tömegekhez eljutni és nem fognak választást nyerni. Az, hoyg csatlós/szatellit párt legyen, pedig az egyenességük miatt teljesen kizárt, ennek köszönhetik, hogy mindig lesz biztosan 5%-nyi ember, aki rájuk szavaz. De tovább nőni nem tudnak.

A momentum nem tudom, hogy szimpatikus-e nekem, semmit nem lehet róluk tudni. Amit észrevettem rajtuk, hogy profin átgondoltak az akciók, a nyilatkozatok, és van egy olyan "piaci rés" a politikai térben, amit régóta nem tud senki sem betölteni. Ők, lévén elutasítanak mindenkit, van esélyük ide bekerülni és vannak annyira demagógak, hogy tömegek számára is emészthető és elfogadható az, amit mondanak egy-egy ügy kapcsán.
Ha pedig gyurcsány támadja őket, az csak tiszta haszon, ingyen kapott szavazat :)

Főgebra 2017.04.12. 15:02:27

@soad1221:
Látod, az LMP-ben úgy is lehetne potenciál, ha megmaradna a 7-9%-os sávban és majd egy normálisnak mondható demokráciában eljátszhatnák a mérleg szerepét. Pontosan úgy ahogy az FDP működött az NSzK-ban. Hol ide, hol oda csatlakozott és ő biztosította a kormányképességet. Ez akkor volt, amikor a CDEU-CSU és az SPD learatta a szavazatok 80-855-át.

De, hogy mikor lesz ebből egy "normális" demokrácia....

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.12. 15:07:11

@soad1221:

Mivel pártember utoljára 24 éve voltam, s sok ideje - úgy 18 éve - kedvenc pártom sincs, így számomra ez nemlétező probléma. Arra szavazok, aki a legkevésbé rossz. S ha mindenki nagyon rossz, akkor meg arra, aki a legnagyobb rossz legerősebb ellenfele.

Ezen az alapon szavaztam már mindenféle színezetű jelöltre és pártra is.

Most a legfontosabb Mo-on, hogy ne legyen liberális revans. S a Fidesz a legalkalmasabb ennek megakadályozáásra. Ennyi az egész.

Ballib mítosz, hogy a Fidesz azért nyer, mert tele van fanatikus hívekkel. Nem, nem igaz. A fanatikus hívekkel az 5 %-uk se lenne meg.

2017.04.12. 16:21:40

@soad1221:

Az LMP-nek addig volt némi esélye, míg Schiffer, meg Róna ott volt.

2017.04.12. 16:26:59

@soad1221:

Amíg az ellenzék azt akarja visszahozni, amit '89 és 2010 között művelt, addig ebben az országban a Fidesz fog uralkodni. A liberalizmus, a demokrácia, a piacgazdaság ebben az országban szitokszó. Azért az mert ezeket a magyar társadalom azzal a neoliberális ámokfutással azonosítja, amit ezek a szarháziak folytattak 20 évig.

2017.04.16. 10:05:28

@Quercus az erdész: az mióta nyereség, ha valakit a fél világ utál?

2017.04.16. 12:30:16

@Quercus az erdész: ha csak egy szikrányi esély lenne arra, hogy jobb lesz ennek az országnak, ha soros elhúz innen, magam költöztetném.

tiborc2008 2017.04.16. 19:21:38

Ezt a tetves tolvaj fideszmaffiát kellene eltakarítani a börtönbe, ezt tenne jót igazán az országnak. Habonymédiás faszságokat meg inkább hagyjuk.

2017.04.16. 19:43:55

@tiborc2008: menj el jövőre szavazni. ha eggyel többen lesztek, mint ők, sittre velük. mi a különbség a habonymédia, meg a sorosmédia között?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.16. 22:10:48

@Antonio Coimbra de la Coronilla ja és y Azevedo:
Hagyjál már az ökörségeiddel.
Sittre velük mi?
Minden hatalomra ácsingózó gyökérnek ez a dumája aztán ha hatalomra kerül akkor hallgat erről mint szar a fűben.
Hányok az ilyen "sittre velük" dumától.

tiborc2008 2017.04.16. 23:06:52

@Antonio Coimbra de la Coronilla ja és y Azevedo:
A helyzet az, hogy fidesz saját képére formálta a választási rendszert, 2014-ben a szavazatok 48%-val jutott 2/3-hoz a parlamentben. Tegnap pedzette is Gulyás Márton az új választási rendszer szükségességét, de szerintem illúzió fidesztől fairplayt várni.
Soros se jobb, talán kevésbé tetten érhető, fityeszmédia rákosirendszerbéli reklámpropagandájával szemben. Persze valószínűleg kiki maga dönt (arról is), hogy számára melyik nyilvánvalóbb. 2010-ben (sajnos) szavaztam a fideszre, akkor az előző nyomorult garnitúra volt annyira gyűlöletes, mint most fidesz.

@diggerdriver: A börtönt én is csak illúzióként fogalmaztam meg, szinte biztos, hogy következmények nélküli országban soha nem lesz elszámoltatás. Valamiért mindig futni hagyják egymást.

tiborc2008 2017.04.17. 10:03:08

@Antonio Coimbra de la Coronilla ja és y Azevedo:
Amerikai elnökválasztás idején az volt a véleményem, hogy Amerika szégyene, hogy Clinton-Trump duóból az egyik elnök lesz, képtelenek normális jelöltet találni egy hatalmas országban.
Ez az ó szégyenük.
A miénk meg az, hogy ov. jellemtelen nyomorult már 12. évét tölti kormányfőként. Ezen semmit se javít az, hogy máshol más nyomorultak lehetnek percemberek.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.17. 11:37:57

@tiborc2008:

Téves. Jelenleg éppen a Fidesz a fő biztosíték, hogy az ország ne süllyedjen vissza a liberális országrontásba.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.17. 11:41:42

@tiborc2008:

Ha Orbán ki akarna szúrni a ballibekkel, Gyulyásfesték Marcira hallgatna és tényleg bevezetne egy abszolút arányos választási rendszert.

Ez örök idpkre lehetettlenné tenné a ballibek kormányázást, ugyanis 15-20 %-os népszerűséggel egy arányos választási rendszerben SOHA nem lehet hatalomra kerülni.

tiborc2008 2017.04.17. 13:48:26

@MaxVal BircaMan HJCD: Nem igazán tudom követni, ha egy arányos rendszerben nem nyerhetnek, akkor hogyan nyerhetnének egy aránytalanban?
Nekem nem kell se bal se lib, a lényeg, hogy ne fidesz legyen.
Azt se értem, hogyan válik az ország javára, ha gátlástalanul és gusztustalanul lenyúlnak mindent, amit lehet.
Meg egy idióta faszságaira kúrnak el százmilliárdokat stadionokra, olimpiára meg egyéb baromságokra.
Amúgy OV volt már kiszkomcsi, aztán liberális lett, aztán néppárti, jelenleg illiberális. Ki tudja, mi minden lehet még belőle.

tiborc2008 2017.04.17. 13:53:06

Bizony, a fideszt liberális korszakában jelenlegi szövetségesei egykoron emdéefesként a zsidópártnak tekintett szdsz ifjúsági szervezetének tekintették és egyszerűen zsidesznek hívták.

tiborc2008 2017.04.17. 14:23:27

Igen, már megint a sorosliberális-lakájmédia, az index, csak hát mi más maradt a közmédiának csúfolt nézhetetlen m1-m2-duna-dunaworld-m3-m4-m5 és szövetségesei, a tv2, super-tv2, mozi+, spilertv, izauratv, prime, fem3, kiwi, chili gusztustalan kormánypropaganda hírműsorai ellen?

index.hu/belfold/2017/04/17/viszket_a_tenyered_mosd_meg_es_nyujtsd_oda_felebaratodnak._ha_mar_husvet_van./

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.17. 16:15:03

@tiborc2008:

Jelenleg az nyer, aki nyer egyéniben.

Arányos esetében meg mindenki arányosan kap mandátumot.

blackhairlady 2017.04.25. 03:45:06

@1?!: Trump a partfegyelem hianya miatt vesztette el az egeszsegugyi biztositas reformot.
süti beállítások módosítása