HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Benne lenni...

2017.05.18. 19:33 diggerdriver

Úgy kezdeném hogy van egy netes ismerősöm, akivel már egy ideje emaileket váltok. Azzal kezdte hogy olvassa a blogomat és tiszteletét fejezte ki írói tevékenységem iránt. Illető úriember egy régóta külföldön élő biológus, ha jól emlékszem akkor mikrobiológus akinek van néhány köbméter professzori és kandidátusi tudományos fokozata meg valami PhD is, amit nem tudom micsoda lehet hogy savas a vizelete, de azt miért írta meg nekem? Na mindegy lényeg hogy nagy koponya a figura, én pedig óriási megtiszteltetésnek érzem hogy egyáltalán figyelemre méltatott.

Elkezdtünk beszélgetni és egyre többet kérdezgetett a munkagépekről. Én nagyon szívesen válaszoltam és az utóbbi idők szakmai posztjai is az ő sugallatára íródtak. A "Kérdések,válaszok" poszt minden kérdése tőle érkezett.

Ezt írta nekem:

"Elgondolkoztam, vagy inkabb elabrandoztam, mi lenne, milyen szep lenne, ha mindenki ilyen hozzaertessel es szeretettel dolgozna a sajat szakmajaban...
Mert minden szakmaban meg lehet talalni az erdekessget, a szepseget.
Amiket itt olvasok, az egy teljesen uj vilag szamomra.
Koszonom."

Itt pedig én gondolkodtam el. Egyrészt hogy milyen csodálatos dolog hogy a világ minden táján olvashatják amit írok. Óriási dolog hogy mi külföldre szakadt magyarok megtaláljuk egymást, és érdeklődhetünk a másik munkája iránt. Másrészt hogy egy olyan ember aki életét petri csészék és lombikok között tölti, valamint halált megvető bátorsággal szörfözik a szabadgyökök és antioxidánsok között, nyitott a hidromotorok, vezérlőtömbök, lánctalpak világa felé. Igazából ennek kéne a természetesnek lenni. Mert kazánkovács és nőgyógyász nem lehet egyszerre az ember, de attól még a nőgyógyászt érdekelheti a kazánkovács szakma vagy a kazánkovácsot a nőgyógyászat. 

Egy biológusnak valóban új világ az én világom. Én pedig igyekszem magyarázni. Szemléltetve, videókkal, képekkel saját rajzokkal és úgy elmondani mindezt hogy egy teljesen kívülálló is megértse.

Mi a szakmaszeretet? 

A folyamatos tanulás. A szünet nélküli önképzés. A nyitottság az újra.A tudás átadása. Valamint a legfontosabb. Mindezt örömmel tenni.

A tudás átadása.

Meggyőződésem hogy az ember kiemelkedése az állati sorból annak köszönhető hogy a nemzedékek át tudták adni tapasztalatukat a következő generációnak. Beszéddel, írásban, kőbe vésve, kinyomtatva, Google-val teljesen mindegy de minden generáció tudást hagyott a következőre.

Ennek az óriási információhalmaznak köszönhető mai világunk képe. Hogy már nem kubikusbokrok járják az országot talicskával, hanem korszerű munkagépek végzik a legnehezebb munkákat. Hogy egy mérnöki remekműben ülök. Több tízezer alkatrész egybehangolt munkája a végeredmény. Csak magamat tudom ismételni. Amikor dolgozok én vagyok a gép. A pórusaimban érzem a szerkezet minden rezdülését. Hallom a motor terhelésváltási reakcióit, hallom a szelepek sziszegését látom a hidraulika csövek rándulásait minden, minden, minden én vagyok. Csodálatos lehet egy repülőt vezetni, egy mozdonyt vagy tűzoltóautót. Elképesztő erő van egy Formula 1-es autóban. Mind mind mai világunk csodái. Mégis azt mondom hogy a munkagép az ahol az erő és a finomság a legszélesebb spektrumban mozog. Amivel a legsokoldalúbb munkát lehet végezni a brutális erőt igénylőtől a finom simogatásig. Bevallom simogatni jobban szeretek. Az én lételemem azok a munkák ahol kihívás minden kanál földet kivenni. Ahol senki sem hiszi el hogy meg tudom csinálni pedig de.

Bevallom profinak lenni jó. Nagyon jó. A magabiztosság csodálatos érzés. Mert a profi nem hibázhat. Nem a lófaszt. Én is hibázok. Ki nem? 

A szakemberek modern világunk építőkockái. Ők az alap amire felépül a világunk. Az egy dolog hogy mi lenne velünk nélkülük de csodálatos nézni munkájukat. Bármilyen egyszerű munkát is lehet professzionális szinten művelni. Talán mindenki látta már egy gumiszerelő szakember munkáját. Aki megcsinálja a defektet az autónkon. Minden mozdulata a helyén van. Egyenletes tempóban végzi a munkáját, élvezet nézni. 

Az felfogásom szerint szakember nem csak az lehet aki materiális javakat állít elő. Szakember a könyvelő, a filozófus, a kurvanéni és mindenki aki ÉRT valamihez. Valamihez ami AD és nem ELVESZ. A zsebmetszőt azért nem sorolnám a szakemberek közé bár kétségtelen hogy az is igényel magasfokú szaktudást. 

Én mindig rácsodálkozok különféle szakmák művelőire. A varrónőre ahogy vezeti az anyagot a félelmetes gyorsasággal mozgó tű alatt, a kovácsot ahogy formálja az izzó vasat, a mikrobiológust ahogy...

...na most vagyok bajban. Mit is csinálsz te tulajdonképpen?

Emlékszem mikor építkeztem. A villanyszerelést én csináltam. Megterveztem mindent. Három áramkör, az egyik vastagabb a nagyfogyasztóknak, minden kötés forrasztva kapcsolóknál fázis megszakítva ahogy kell. Aztán minden kapcsolót még áram nélkül bekapcsolt állásba tettem és kimentem felkapcsolni a főkapcsolót. Azt az érzést mikor az új lakás fényárban úszik...

A világról alkotott képem olyan amilyen. Kapok érte éppen eleget, jót is rosszat is. Nem baj. Ahogy egy nagyon okos ember mondta, "Ha a fősodorral tartasz BIZTOS hogy hibás úton haladsz".

A szakmában viszont...

A pályámat lánctalpas forgóvázas géppel kezdtem. Öt évet dolgoztam vele majd  huszonöt év múlva Birmingham-ban a vizsgán ültem megint lánctalpas gépen. Huszonöt év után beültem és ahogy rátettem a kezem a karokra tudtam hogy megérkeztem. Mintha egy perc kihagyás sem lett volna simán levizsgáztam. Azóta is olyan gépekkel dolgozom. Körülbelül húsz típus ötven különböző súlyú modelljével az egy tonnástól a 35 tonnásig. 

Igen, büszke vagyok rá hogy itt is megálltam a helyem, ahol nagyságrendekkel nagyobb kihívásoknak kell megfelelni mint otthon. Büszke vagyok rá hogy ezt a szakmát ezen a blogon valamint a színházi előadáson és elektronikus valamint papíralapú újságcikkeken keresztül széles közönség megismerte. Hogy az emberek látják hogy harminc év után is töretlen lelkesedéssel lehet egy szakmát művelni. Hogy a munka nem nyűg. Hogy igenis lehetséges hogy az ember boldog legyen ébren töltött idejének mindkét részében, otthon és a munkahelyen is. 

BENNE vagyok egy gépben, BENNE vagyok egy szakmában, BENNE vagyok egy csodálatos világban amit mindez  ad nekem.

Ötvenhárom éves vagyok. Harmincöt évet munkával töltöttem. Na jó csak harmincnégyet mert katona is voltam. Az az egyetlen év(1985) volt Magyarország történelmében mikor BIZTONSÁGBAN volt az ország:))))))))))))) Csaxólok.

Ahogy a költő mondaná, harmincnégy évem elszelelt...

Ennyi idő alatt sokat tanultam. Viszont sohasem mondanám hogy mindent tudok. Ebben a szakmában nincs plafon. Hiszem azt hogy nekem ezt az utat kellett bejárni. Ha nem volt meg a tehetségem és a szorgalmam hogy magasabb iskolákat végezzek akkor ebből hozom ki a legtöbbet. Azt mondják ha Isten becsuk egy kaput kinyit egy másikat. Erdész akartam lenni egész gyerekkoromban arra készültem. Azt a kaput becsukták. 

Kinyílott egy másik.  Örülök hogy beléphettem azon a kapun. 

Aztán a sors úgy gondolta megajándékoz még egy lehetőséggel. Adott egy kis íráskészséget. Nagy öröm számomra hogy úgy le tudom írni a gondolataimat hogy az emberek érdeklődéssel olvassák. 

Az én életem nem egy különleges élet. Számtalan ember fut be hasonló életpályát. Mi lehet érdekes egy melós életében? Semmi. Na ezt a semmit, talán le tudom úgy írni hogy közelebb hozzam az emberekhez ezt az életformát.

Köszönöm hogy elolvastátok.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr6412483935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 20:20:20

Én utálom a munkámat. Eleve a munkát mint olyat is utálom.

Viszont a tanulást nagyon fontosnak tartom. Ha egy nap nem tanulok valami újat, az egy rossz nap.

Egyetemre is beiratkoznék, csak a munkám maitt nem megy ez.

fordulo_bogyo 2017.05.19. 01:25:02

@MaxVal BircaMan HJCD:
Weöres Sándor: A birka-iskola

Egyszer volt egy nagy csoda,
Neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,
Így hát egy se ment oda,
Meg is szűnt a iskola.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.05.31. 08:47:43

@diggerdriver: Az olasz kormany (a nep ellensege) beleegyezesevel taxizzak a migransokat az olasz partokra az allitolagos civilek (valojaban a hatterhatalom altal penzelt ugynokszervezetek) akik a Coudenhove-Kalerghi tervet hajtjak vegre.

en.m.wikipedia.org/wiki/Richard_von_Coudenhove-Kalergi

www.westernspring.co.uk/the-coudenhove-kalergi-plan-the-genocide-of-the-peoples-of-europe/

Az embercsempeszek szelnek eresztik a migransokat a libiai partoknal, sokszor felfujhato gumicsonakokon, ezek meg "kimentik" oket es fuvarozzak az olasz partokra. A lakossag nagyon boldog lehet.
Az embercsepeszek ugyanezt csinaljak(nak) az ausztral partoknal, de ott a helyi hatosagok adnak nekik elelmet vizet uzemanyagot es iranyitjak oket egy kozeli lakatlan szigetre. Nem hulyek hogy iszlam terrorizmussal es novekvo de elhallgatott bunozessel tegyek tonkre sajat nepuket.

kovászosuborka 2018.03.20. 22:41:14

Nemrég láttam ahogy a pick szalámit készítik, ahogy a szalámi mester kettévágta a szalámit és ahogy megszaglázta, vizslatta minden benne volt. Ahogy simogatta szinte becézgette a szalámi rudat olyan mély érzéssel tette és remélem teszi is még sok évig, hogy öröm volt nézni. A hozzáértése minden mozdulatban benne volt, ahogy megkóstolta ezer közül megérzi amelyik nem olyan minőségű. Pontosan ezt érzem most nálad is, mint nála boldog ember vagyok, hogy látom tudom mennyire szereted a szakmád ez fantasztikus dolog! Valahogy minden embernek meg kéne találnia a szakmájában(is) ami boldoggá teszi!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2018.03.20. 23:04:48

@kovászosuborka:
Köszönöm. Iszonyatos lehet nap mint nap olyan munkát végezni amit nem szeret az ember. El sem tudom képzelni.
süti beállítások módosítása