HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

A mi kis Mozink.

2019.01.14. 22:54 diggerdriver

Mikor néhány hete otthon jártam fatornyos kisfalumban Bicskén, volt szerencsém egyik barátom jóvoltából megnézni a Fiatalok Házát. Bizony, ilyen is van a faluban és büszkék lehetünk rá. A Fiatalok Háza nem egyéb mint egy bálterem, klubhelység, előadói színpad nézőtérrel és kiszolgáló helységekkel. Valamikor régen a legkisebb faluban is volt bálterem vagy valami közösségi összejöveteleket biztosító épület.  A Fiatalok Házát a Müvelődési Központ működteti, kisebb rendezvényekhez előadásokhoz ideális de nem erről akarok írni. Ezt a létesítményt a régi Mozi épületéből alakították ki. A Moziról írnék most mint gyerekkorom, ifjúkorom emblematikus intézményéről. 

Mert kérem szépen a mozi az egy faluban intézmény. Az életre nevelés és az életre nevelődés hangsúlyos helyszíne. A film az nevel. Ezt mindenki tudja. Nem kicsit, nagyon. Pontosan ezért minden politikai rendszer elsővonalbeli propagandaeszköze. Propagandafilmekből Dunát lehetne rekeszteni. Hogy most a szovjet változat szerinti "Szása a megmaradt pisztolyával legyőzi a hetedik német dandárt" vagy ugyanennek amerikai tükörképe, a "Rambó megmaradt tőrével megnyeri a vietnami háborút" változatot nézzük tök mindegy. A mozivászon mindent elbír. 

A hetvenes években voltam gyerek és mi már beleestünk az iskolamozi korszakába. Időnként áthajtottak minket az iskolából a moziba megnézni a Timur és csapatát vagy a Jégmezők lovagját esetleg más szigorúan szovjet eredetű filmet. Azt hiszem egy bélás volt az ára. Gyengébbek kedvéért két forint. 

Erre az időszakra esik mozilátogató korszakomnak java része. 1975-78-ig szinte minden mozifilmet láttam. Hetente három filmet vetítettek. Két napig egy filmet és szerda volt a szünnap.  Ez azt jelentette hogy heti három napmoziba mentem. Iszonyú szar filmeket láttam és valódi gyöngyszemeket is. Az olyan alapműveket mint a Volt egyszer egy vadnyugat, ahányszor hozták annyiszor néztem. Egy filmet meg kell említenem ami akkor hatalmas durranás volt. A Pillangó. Steve McQueen Dustin Hoffmann. Tolongtak az emberek a jegypénztárnál. Máig emlékezetes ahogy ki volt írva "Dupla helyár duplán". Ha jól emlékszem a legdrágább jegy 34 forint, ami akkor hatalmas pénz volt mozira. Korhatáros film, a bátyám vitt be. Hetekig beszéltünk róla. 

Mielőtt elfelejtem néhány szó az épületről, és az üzemeltetésről. A jegypénztáros Pali bácsi volt, közismertebben Mozis Pali egy halkszavú agglegény aki a mi utcánkban lakott a szülői házunktól a néggyel lejjebb. Nyugodt csendes végtelenül jóindulatú ember volt. Az igazgatót Éva néninek hívták és egy meglehetősen szigorú hölgy volt, aki mindig kellő határozottsággal tett rendet a balhézó kisebbség között. Kellett is a szigor, egy ilyen helyen nem lehet gyengének látszani. A jegyszedő egy alacsony néni, nem emlékszem már a nevére de azt tudom hogy nagyon kedves és jóindulatú volt. A mozigépészek közül én már csak Makofkára emlékszem de szerintem a hetvenes években más volt. Majd a kommentekben kiigazít valaki ha rosszul írok valamit. Az biztos hogy fent említett személyek szinte összenőttek a mozival és évtizedekig dolgoztak ott becsülettel. Örök hála és megbecsülés nekik, aki meghalt nyugodjék békében, aki él az sokáig élvezze még nyugdíját. 

Tizenkilenc sor szék volt a moziteremben és a tizedik sor a legnépszerűbb. Az első kilenc sor a cigánypáholy, oda a helyi péró lakosain kívül nemigen vett más jegyet. Én megmondom őszintén jobban szerettem a feliratos filmeket pont a kisebbség miatt. Feliratos filmre vagy nem jöttek, vagy ha mégis akkor nem zavart a hangoskodásuk. 

Nem véletlenül írtam hogy a mozi az életre nevelődés kiemelt helyszíne is. Az első randevú, az első csók, az első pofon emlékezetes helye. A szerelmesek hideg téli estéken hova ülhettek be néhány órára olcsón meleg helyre ahol még sötét is volt? Persze hogy a moziba. 

A kollégium elvégzése után a baráti társasággal ismét nagy mozilátogató lettem. Ez már a nyolcvanas évekre esett, ha minden filmre nem is de akkor már bátrabban kezdtek nyugati filmeket is hozni így aztán hetente egyen azért ott voltunk. Egy emlékezeteset ebből a korszakból is megemlítenék. Elhozták az AC/DC koncertfilmet. Ugye ez egy ausztrál kemény rock együttes a legnépszerűbbek közül. Persze hogy ott a helyünk mentünk megnézni. A probléma ott volt hogy a mozi vezetősége úgy gondolta nem szabad elszabadítani az indulatokat és a hangerőt beállították olyan 65 decibelre. Hogy mennyi az? Mint mondjuk egy Opel Astra motorzaja az utastérben 80km/órás sebességnél. Amikor valaki elkiabálta magát hogy HANGOT RÁ akkor LEJJEBB vették néhány decibellel. Élvezhetetlen volt az egész. 

Aztán eljött a mozi hanyatlásának korszaka. Első csapást a VHS videó mérte rá. Miért menjen valaki moziba mikor előbb-utóbb a videótékából kölcsönözve vagy feketén másolva megnézheti otthon fotelből.  A videó kivégezte a falusi mozikat. Aztán jött a DVD majd a számítógépes online filmnézés, a torrent letöltés és ez a városi mozikat is megtizedelte. Kár érte. Nincs az a kétméteres átlójú hiperszuper lapostv ami a moziterem hangulatát a hatalmas vetített felület élményét visszaadná. A megmaradt mozilátogató közönség is hogy úgymondjam korszerűsödött. Beülnek fél köbméter pattogatott kukoricával, egy vödör colával(mert az ökröket vödörből itatják) és csörögnek zörögnek telefonálnak, majd egy disznóólat hagynak maguk után. 

Igen, ilyenkor jön a duma hogy régen minden jobb volt. Mert anyag volt benne...

...és tényleg. 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr3114559390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.15. 05:24:41

A mozi olyan, mint az írógép. Az idő eljárt felette.

Kisamotors 2019.01.19. 00:57:56

Ugye? A Cinema Paradiso...

Talán nem is a mozit sajnálod, hanem azokat a jó éveket, mikor sokkal fiatalabbak, gyerekek voltunk, rengeteg dolgot megélhettünk, minden nap egy új kaland.
A mozi eltűnése csak ennek a szimbóluma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.01.19. 11:41:30

@Kisamotors:
Ajajj, Cinema Paradisó. Ember nem bírja ki sírás nélkül.Nagy kedvencem, sőt a második legjobb film a Sörgyári Capriccio után.

Amúgymeg persze...
A nosztalgia, a "Régen minden jobb volt" semmi másról nem szól mint a fiatalságunkról. Ez a szép benne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.28. 17:00:28

@közíró MAXVAL bircaman:
En a TV-vel is igy vagyok. Evek ota nincs TV-m, mert mindent meg lehet talalni a neten (ahol meg reklamszunet sincs).
Szamomra meglepo, hogy ennek ellenere hanyan ragaszkodnak hozza, de ez lehet mar csak 1-2 generacio es kikopik a haztartasokbol.

justStevee 2019.02.08. 14:28:37

@közíró MAXVAL bircaman: Ez hatalmas tévedés... láttad Te mostanában mekkora bevételeket hoznak az igazán jó mozifilmek.. a mozinak megvolt, megvan és meglesz a hangulata. A mai napig járok moziba pedig van Netflixem, Amazon Prime videom, HBOGO-m és úgye ott a youtube is... csak egy friss példa a Bohemian Rhapsody film. Mindenidők legnagyobb mozis bevételét produkáló zenés filmje. 834 millió dollár mozis bevételt termelt (52 millióból készült) és még csak most jön a BlueRay kiadás és kerül be az online felületekre mint a Google és iTunes...
A nagy változás, hogy a közönség nagy része igénytelen lett és hangos, zajoskodik és disznóólat hagy maga után... gyerekkoromba nem volt ilyen...

@Kövérmadár [swe]: Tv nem fog kikopni soha, csak nem a hagyományos Tv adokat fogják rajta nézni hanem az online tartalom szolgáltatókat. Hisz eleve ha egy filmet/sorozatot meg szeretnél nézni az mégiscsak élvezetesebb egy 70"-os tv-n, mint egy 32"-os monitoron.. a hagyományos tv adok fognak eltűnni, ha csak nem tudják tartani a lépést az online tartalom szolgáltatókkal... bár tuti mindig lesz olyan akinek a Barátok közt-Maúnika só-stb. tengely lesz a kultúra/szórakozás

Sütemény1975 2019.02.11. 18:22:14

@közíró MAXVAL bircaman: jó nagy butaság. kiváló hasonlat a vinyl lemez. elvileg afelett is eljárt az idő, mégis minden bolt tele van velük, és még mindig a legjobb a hangminosége.

emzperx 2019.04.06. 13:44:10

Ma is járok moziba de ehhez nagyvárosban kell lakni.
Mozi után vacsora, koncert, törzskocsma, haverok. Kistelepülésem ha van valami, akkor max csak az az egy, azért meg nem érdemes.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.04.08. 08:21:53

@Sütemény1975: @emzperx:
Így van, azért a moziélményt nem lehet űberelni.

CCnick 2019.11.26. 18:56:47

Rambó nem nyerte meg a vietnámi háborút, usákiában használta a kését az usákiak ellen.
süti beállítások módosítása