HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: youtu.be/5SJnjCE_aPg?si=it4jWMxkvHUpQAHI (2024.03.15. 20:32) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Honvágy

2019.02.10. 11:14 diggerdriver

Ez egy lelkizős fejezet akinek nem jön be a műfaj itt hagyja abba.

Mi indított ennek a posztnak a megírására?  Általában évente egyszer megyek haza karácsonykor 1-2 hétre, így Epres Attila barátommal aki a Diggerdrájver színdarabban engem játszik csak olyankor szoktam személyesen találkozni, viszont év közben whatsappon tartjuk a kapcsolatot és szöveges üzenetekben szoktunk beszélgetni. 

Legutóbb küldött egy üzenetet aminek az írója egyik kollégája és érdekes témát vet fel. Attilán keresztül engedélyt kértem a szöveg publikálására és megkapva a beleegyezést kiteszem ide:

Szatmari Atti kollegám nézte az előadást: “Nem akarlak zaklatni a lelkesedésemmel,de az előadásodban az a mondat,hogy "Nincs honvágyam",azt jelenti,hogy "igenis van".És ez ebben az egészben a legfájóbb és legtanulságosabb.Pont olyan,mint amikor Latinovits halála után fű-fa elkezdte mondani,hogy "ő így szerette,-meg úgy szerette L.Z.-t",és akkor Őze azt mondta,hogy "...úgyhogy én úgy döntöttem,hogy én inkább nem szerettem Latinovits Zoltánt..."Nem tudom,hogy az eredeti "diggerdrájver" hogyan értette ezt a mondatot,de színpadon - drága Atti - így kell ezt kitolni,ahogyan Te.Semmiféle kioktatásnak ne vedd ezt,jó kollégám!Ölellek!”

Tökéletes meglátás. Igen ezt így kell előadni ahogy Epres Attila teszi. Indulattal, mert az indulat cáfolja a mondatot. Az egész darab ellentmond ennek a mondatnak. A gyerekkori emlékek, a karácsony családi ünnepe, a disznóvágások élményei, a meghalt kollégára való visszaemlékezés mind mind ezt a mondatot cáfolja. Aki ismer engem, aki a blogot olvasta, aki látta a színdarabot, azok előtt az életem nyitott könyv és nem gondolhatják komolyan hogy nincs honvágyam. 

Egyetlen probléma van. Nem tudom milyen a honvágy mint érzés. Nem tudom mit kéne éreznem és mikor. Hogyan zajlik ez le? Leülök és magamba zuhanva vágyódok haza? Egy depresszióhoz hasonló érzés? Egy negatív hangulat a honvágy? Mi a honvágy? Ha lenne miért ne vállalnám? Az egy természetes dolog nem? Egy 47 éves ember elmegy kétezer kilométerre a családjával és nincs honvágya? Nemár...Azért nem vagyok én olyan kemény legény hogy ezt tudatosan lefojtsam, ne vegyek róla tudomást, és még le is tagadjam. Akkor hol van? 

Szatmári Attila fenti üzenete után kezdtem el gondolkodni hogy mégis mi a honvágy? Merthogy én jól elkülöníthető érzelmi hullámvölgyként nem élem meg. 

Aztán rájöttem. Nálam a honvágy nem az amit érzek hanem amit TESZEK. Ennek a blognak minden sora honvágy. A videóblogom ahol a szakmát mutatom be és az összehasonlítási alap mindig Magyarország. A honvágy az a családom, a barátaim, az egész internetes tevékenységem. A blogon kiírom, a videóblogon kibeszélem magamból a honvágyat. Mindennap elmegyek a Wembley stadion mellett. Mindennap eszembe jut hogy ott zajlott a magyar sporttörténelem legnagyobb pillanata a londoni 6-3. Ha adok egy Negro cukorkát valamelyik kollégámnak elmondom neki hogy ő most egy magyar tradícionális közel száz éves gyár termékét eszi és csak Magyarországon gyártják. Ha kölcsönkér valaki egy golyóstollat akkor mindig hozzáteszem hogy magyar találmány. Ha ezt nevezhetjük honvágynak akkor megtaláltuk mi az én honvágyam.

A színdarabban mindez sűrítve jelenik meg. Ezért üt nagyot az indulattal kiejtett honvágyat tagadó mondat. 

Mi van mögötte? Negyvenhét évesen országot váltottam. Nem hazát, országot. Azt mondják ha Isten becsuk egy kaput akkor kinyit egy másikat. Na énelőttem aztán kinyitotta. Jó szélesre tárta. Megmutatott egy másik világot amibe be kellett Illeszkednem. Mi segített? Bármilyen furcsa erre a kérdésre az a válasz hogy a düh. Dühből hagytam el az országot, mérhetetlen indulattal, és minden hidat felégetve.  Úgy éreztem hogy az ország megalázott semmibe vett és kidobott. Lehet mondani hogy nem így van és túl sokat látok bele. Igaz. Nekem viszont így könnyebb volt a túlélés. Muszáj volt valami kapaszkodót találni. 

Azt mondják idővel csökken a düh, az indulat. Igen. Nálam ez átcsapott egy megfelelési és bizonyítási kényszerbe. Sokszor beszélgettünk már a haza fogalmáról meg az identitásról. Magyar vagyok Magyarország a hazám és magyar az identitásom. Negyvenhét évet éltem ott, otthont teremtettem ahol nekem nőtt a fű és nekem termett a gyümölcs. Bármennyire is kötődöm oda bármennyire is hazámként szeretem az nem jelenti azt hogy az ott kialakult helyzetért amiért el kellett jönnöm ne lehetnék dühös. Sőt annál inkább. 

Sokszor elmondtam már hogy a maradáshoz elég lett volna negyvenezer forint fizetésemelés. HAVONTA.Itt NAPONTA többet keresek de ezt most hagyjuk.  Ez körülbelül 200forint órabéremelést jelentett angol pénzben FÉL font. Tavaly az ügynökség akinek dolgozok EGY fontot emelt a fizetésemen úgy hogy NEM IS KÉRTEM. Egy font órabéremelés itt kétheti komplett nagybevásárlásra elég.

Mindezek után ki meri kétségbe vonni a dühömet? Igen. Meg akarom mutatni hogy többet érek mint amit ott nem adtak meg. Aztán lehet ezekután beszélgetni hazaszeretetről meg "ittélnedhalnodkell"-szózatról.

Csak a pénz számít? Nem. Az én és a családom élete számít. Sajnos ennek a minősége pénzhez van kötve. Ledolgozok harminc évet adófizető állampolgárként Magyarországon és a feleségem azt mondja hogy nem mer a gyerekkel boltba menni nehogy megkívánjon valamit? Én meg állandó éjszakás műszakban nem keresek annyit hogy tisztességes kispolgári életet tudjak biztosítani a családomnak? Svájcifrankos hitelt kell felvennem egy 10éves autóra hogy egyáltalán munkába tudjak járni? Mi vaaan?

Persze hogy dühvel jöttem el. Mivel kellett volna? Sajnálkozással? Nyilván még most is bennem van a düh. A Diggerdrájver színdarabnak a legfőbb üzenete az hogy miért kellett ennek megtörténni? MIÉRT?

Mindennap rácsodálkozok a világra. Mindennap tanulok valami újat. Folyamatosan képzem magam. Olyan szakmai tapasztalatok birtokába jutottam ami egyedülálló ebben a szakmában. Aki Londonban él az egész világból kap ízelítőt. Össze sem tudnám számolni hány nemzet fiai voltak a munkatársaim. 

Véleményem szerint az életnek két alappillére van amire építeni lehet. Ez pedig az alkalmazkodóképesség és a folyamatos önképzés. Az alkalmazkodóképességhez intelligencia kell az önképzéshez pedig nyitott szemmel kell járni a világban. Ennek a két képességnek a birtokában, ha bárkit kiemelnek megszokott lakókörnyezetéből és a világ bármelyik tetszőleges helyén leteszik az boldogulni fog. 

Ugyanakkor a fent leírtak a kötődést nem változtatják meg. Az ott leélt évek nem foszlanak semmivé. Az emlékeket nem felejtjük. Magyarok maradunk. Magyarként élünk idegenben is. A honvágy bármilyen formában is de elkísér. Ott van, ott lesz velünk. Utat tör, felszínre kerül ha akarod ha nem. Nélküle ennek a blognak egyetlen fejezete sem született volna meg. 

Köszönöm Szatmári Attilának hogy inspirációt adott  ennek a posztnak a megírásához, és remélem a választ is megkapta Diggerdrájver honvágyára. 

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr7214603786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.10. 11:17:25

Így igaz.

Már az jelzi a kötődésedet, hogy magyarul írsz magyaroknak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.10. 14:00:53

@MAXVAL bircaman közíró:
Kotodes egy honvagy kozott, szerintem, van kulonbseg.

A valamilyen szintu kotodes termeszetes, mar csak az anyanyelv miatt is. Nem tudom, hogy digger mennyire beszel angolul, lehet nem annyira, hogy angol nyelven uzemeltessen blogot, irjon ertekezeseket. En sem beszelek ennyire svedul es nem is kockaztatnam meg, hogy altalam nyelvtanilag helyesnek gondolt, de hibas mondatokkal / szofordulatokkal bombazzam az internetet.
A magyarul blogolast viszont abbahagytam, nem igazan latom mar ertelmet. A kezdeti dolgokat, nevezzuk kultursokknak, haragnak, akarminek mar reg elengedtem, innentol mirol es kinek irjak?
6-7-8 ev utan teljesen kialakitottam az uj eletemet, berendezkedtem minden teren, ide kotnek, innen indulnak ki a terveim, vagyaim, elkepzelesem. Ez lett a bazis, az otthon, a munka, a barati tarsasagok, a hobbyk es minden mas szintere.
Magyarorszagon utoljara nyaron jartam, akkor is atutazoban, azota nem (Karacsonykor sem), jelenleg nem is tervezem, hogy menjek.
Ugy vagyok vele, hogy eddig en jarkaltam, ha noveremeket, egy-ket ismerost latni szerettem volna, mostmar jojjenek ok hozzam. Ha nem jonnek, akkor sincs harag, legalabb tudom, hogy hanyadan allunk.
A januar es a februar eleje lakasfelujitasrol szolt, onkoltsegen (kvazi kidobott penz volt, mert ugye berlakas), de nem erdekelt, mert csinaltunk (egy ismeros segitett) egy nekem tetszo, szamomra otthonos otthont. Abszurdum, igaz? En az otthonellenes gyokertelen kulfoldon, 35 evesen alkottam valami sajat szajizemnek megfelelot :)
Butorostul, anyagokkal kb. 30e kr volt, ebbol kb. 18e maradni is fog, ha egyszer elkoltozom, de nem szamit.

Honvagy... ha a szobol indulunk ki, vagyodni haza... jol gondolom? Nade mi utan? A taj? Az emberek? Baratok? Gyerekkori helyek utan? Nem tudom. Sosem voltam romantikus, nosztalgiazos alkat. Mikor elkoltoztunk a pesti panelbol az agglomeracioba, tobbet nem jartam eletem elso 15 evenek szinteren. Aztan Szegeden sem, miutan visszakoltoztem Pest melle. Miota kijottem, nem jartam a regi lakhelyunk kornyeken, csak noveremeknel es idonkent Debrecen kornyeken. Ugy egy eve mar ott sem, valoszinu nem is fogok mar.

Dolgom, feladatom itt van. Kicsit most megprobalok "visszaszokni" egy normalis eletvitelbe, nyitni uj dolgok fele, hatha majd valamelyikbol kialakul egy uj hobby vagy ilyesmi. Meg a tulorat is csokkentem es lesz havonta egy teljes hetvegem feltoltodni, jonni-menni, olyan dolgokkal foglalkozni, ami nem a munka vagy az edzes vagy barmi, amit eddig csinaltam.

Lehet rosszul gondolom, de ugy erzem, hogy ezek a vegso, teljes elszakadas elso lepesei, egy teljesen uj elet kezdete. Harag, visszafele mutogatas, kopkodes, csalodottsag es hasonlok nelkul. Pusztan csak elni :)

33621 2019.02.11. 06:09:55

Digger öcsém sok boldog 55-ötöt! Ezt nem lehet most megfordítani, csak esetleg átírni 5,5-re. További sok boldogságot és egészséget neked!
Üdv: Péter

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.11. 06:13:10

@33621: Köszönöm szépen. A feleségem szerint stimmel az 5,5...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.11. 06:14:49

@33621: bár ha jól emlékszem neked is most volt a fél három ugye? Úgyhogy akkor viszont kívánom.

tanato 2019.02.11. 07:24:03

@Kövérmadár [swe]: Jogos amit írsz,Én már 11 óta olvasom és kommentelgetek a Há.-n/is/.Látom hogy az elején rengeteget kommentelő/és posztoló/kintre költözöttek hogyan tűnnek el szépen lassan fokozatosan e blogról,nyomuk sem marad.
Mivel egyre jobban beilleszkednek az új környzetükbe és egyre vékonyabb a szál ami az óhazához köti őket.És ez így normális.
Egy példa külföld nélkül.Ha elköltözöm Békéscsabáról Sopronba családostul,eleinte sokszor megyek haza szüleimhez barátaimhoz,évfordulókra stb.Később ahogy Sopronban beilleszkdem új barátok ismerősők lesznek,a csabaiak meg fogynak.És ha sűrűn írogattan anno a csabai Néplapba az olvasói rovatba,mostanában egyre kevesebbet és egyre többet a Soproni hírharsonába az olvasói rovatba.A békéscsabai családom idős tagjai elhúnytával a látogatások még jobban ritkulnak,max érettségi találkozóra megyek oda,a Néplapot teljesen elfeledem csak a Hírharsonát olvason,érthetően mert a lakhelyem politikai és egyéb eseményei érdekelnek nem ott ahol nem lakom.Gyerekeim már soproniak lesznek oda házasodnak a régi csabai ovis társak kikerülnek az emlékezetükből.
Legvégül pedig már csak évente egy alkalommal utazom Békéscsabára,halottak napján a csabai temetőbe gyertyát gyújtani.És sajnos azt kell mondjam ez a dolgok normális menete.

Diétás 2019.02.11. 07:31:09

Erős írásod ez, köszönöm. Én itthon vagyok, de megértelek. Sajnálom Kövérmadarat, de az elhalványuló emlékek is az élete részei.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 07:38:00

@Diétás:
Persze, nincsen ezzel semmi baj sem. Barmi, ami az eletunk, eletutunk resze, termeszetes velejaroja annak.

A felesleges eroszakoskodast (otthon minden szar / kulfoldon ugyis csak szenvedsz ...) tartom ertelmetlennek. Ezek olyan ovodas DEIGEN / DENEM erolkodesek.

Engem azert tessek maximum sajnalni, hogy nem ebredek minden nap masik, 18-20 eves, azsiai lany mellett. Ez az igazan szomoru dolog! 8) :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.11. 07:52:27

@quercuserdész:
Átmérőben lankadtan te fasz:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.11. 07:56:29

@Kövérmadár [swe]:
Madár neked igazad van a saját szempontodból.
Nem azonos a hátterünk. Te huszonévesen jöttél ki én 47évesen. Te semmit nem hagytál otthon én házat gyerekeket kiterjedt rokonságot.
Nyilván másképp éljük meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 08:00:09

@diggerdriver:
Persze es ez igy van jol. De te nem is erolteted, hogy "De igen, madar, hianyoznak a rokonaid / barataid / betontenger, ahol eltel!"
Nekem specialis helyzetem volt / van, mert semmit sem hagytam magam mogott, meg baratokat sem igazan (egy kivetelevel, illetve 8 ev alatt lett meg egy Magyarorszagon). Rokonsag sosem volt resze az eletemnek. Fu-fa-virag meg itt is van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.11. 08:03:13

@Kövérmadár [swe]:
Sőt azt sem erőltetem hogy asztal alatti kutya vagy:)))))))))))))) =========

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.02.11. 08:36:05

Ha már elolvastam ezt a posztot, kiváncsi voltam a nyitányra is, mennyit változott a helyzet, vagy egyáltalán változott-e valamit.

Elolvastam a London című, 2013. 04.06-ban írt blogposztodat. Mesés.

Most túl azon, hogy bemutatta Londont/az angolokat/az élethelyzetet a maga elképesztő ellentmondásaival,(nekem nem csinált nagy kedvet ahhoz, hogy odaköltözzek, bár sose akartam, én minden rettenete ellenére, valóban imádom ezt az országot) az a poszt egymagában agyonverte ennek az országnak az elmúlt 30 évét, és földig gyalázta az Orbán-rezsim elmúlt 9 évének agymosásra berendezkedett propaganda-tolvajkormányzását is (ez teljesen független attól, hogy letagadhatatlan eredményei és sikerei is vannak. Én a teljes képről beszélek.) A posztban rejlő kendőzetlen életfilozófia és politikailag nem korrekt meglátások pedig egyszerűen tűpontosak (borszakértők, cigányok, adományozók,...stb)
Azt a blogposztot kötelezővé kéne tenni.

Néha-néha, főleg amikor index címlapot kapott, olvastam én ebből a blogból, de most kedvem támadt elolvasni az egészet, és mivel látom az archívumban, hogy általában 1-1 posztot dobsz fel, azt hiszem ez abszolválható. Színház, videoblog, könyv, ahogy olvasom/látom...nagymenő vagy, Markolóember. Le a kalappal a bátorságod, a szakmai tudásod, és a sikered előtt. Sok ember példát vehetne rólad e kies honban, több szempontból is.

Brúnó Kapitány 2019.02.11. 08:48:11

Remek írás, remek gondolatok. A Diggert láttam persze, sőt még kezet is fogtunk...tényleg sokat adsz ezzel az egésszel sokaknak s nem csak az emigráció vs. maradás viszonylatában, hanem abban a - ma nem túl preferált vonatkozásban is, hogy a "munkás", mint állampolgár szerencsére nagyon nem egyenlő a a hatalom által oly szívesen szajkózott "proli"-val, éljen akár Londonban, akár Budapesten, Moszkvában vagy Monoron. Köszi!!!

morgo1229 2019.02.11. 08:51:19

@tanato: en nem tuntem el a ferglyukba.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2019.02.11. 08:51:59

Ez jó volt. Leírtad azt amit én évek óta nem tudok.

morgo1229 2019.02.11. 08:56:24

@Kövérmadár [swe]: lehet csunyan hangzik de ez azert van mert nincsenek Magyarorszagon anyagi javaid, beteg szulod, folded. En erre fogom, hogy nem ertelek teged.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.11. 09:33:03

@Kövérmadár [swe]:

A 2 szerintem összefügg.

A mai korban a honvágy enyhébb, elsősorban a net miatt.

Ami nekem hiányzik Mo-ról, annak 90 %-át így is elérem, nem ott élve: rádió, tv, lapok, könyvek.

beavereater [AT] 2019.02.11. 09:53:53

Kedves diggerdriver,

imadom a blogodat (bevallom a videos nem kot le, de ez van:D), es kulon koszi ezt a posztot. En is visszakerdeztem mar, amikor kerdeztek, nincs-e honvagyam, hogy "az pontosan milyen erzes is?". Mert soha nem ereztem semmilyen kellemetlen erzest a kikoltozes ota. Es oromot sem, amikor visszamegyunk latogatni. Persze, jo a szulokkel meg a baratokkal talalkozni, de mar az ottani sajat hazunkban is vendegnek erzem magam, es amikor atlepjuk a hatart Mo fele, olyan erzesem van, mintha a szinek is megfakulnanak, mintha egy regi, ezerszer lejatszott VHS-t kezdenek nezni (te meg talan emlekszel erre az erzesre, mert nagyjabol egy generacio vagyunk). Es izgatott es boldog leszek, amikor elindulunk "vissza" Ausztriaba. Errata: mondjuk nekem a kivandorlas elott sem voltak megelhetesi gondjaim, csak talan a tiedenel is tobb indulat bennem, es aggodas a gyerekem jovoje miatt. De ez egy masik tortenet, nem ide valo.

Szoval meg egyszer kulon koszi ezt a posztot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 10:02:36

@morgo1229:
Pontosan igy van. Osszesen harom szal kot Magyarorszaghoz: noveremek es ket barat. Szuleim mar nincsenek, tagabb rokonsaggal sosem volt kapcsolatom, hala szuleim nentorodomsegenek. Ismerosok, baratok, haverok reges reg elkoptak. Ingatlanom volt, de eladtam.

@diggerdriver:
8========D (5.5 ;) )

@MAXVAL bircaman közíró:
Ez is igaz, ma mar nincs olyan, hogy "elvagva barmitol" is.
Nekem meg TV-m sincs, nemhogy magyar, parabolhas dobozkam. Radiot sosem szerettem a sok szovegeles miatt, az autoban CD vagy MP3 szol, se reklam, se jopofizas. Otthon meg orulok, ha semmit sem hallok a napi 8 oras zaj utan, ami a munkahelyen korulvesz.

tanato 2019.02.11. 10:09:25

@morgo1229: Te a kisebbséghez tartozol.

Sütemény1975 2019.02.11. 12:04:24

Minden elismerésem. Sosem tudnék elköltözni itthonról. Minden ideköt. Család, barátok, helyek, ízek, stb. Ezekhez meg nagyon ragaszkodom.

mariann49 2019.02.11. 12:06:21

Én is 47 évesen jöttem ki. 13 évvel ezelőtt.

Pazuzu Daemon 2019.02.11. 13:13:23

Nagyszerű gondolatmenet, érthető, letisztult formában. Köszönöm és gratulálok.
Újra azt a Diggert olvasom, akit régen megkedveltem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.11. 14:04:00

@quercuserdész:
Nagy igazság.
Soha nem gyűlölném a hazámat. A düh nem gyűlölet. Az ember akkor is szereti a gyerekét ha néha dühös rá.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 14:52:58

@quercuserdész:
A menekulest erosnek erzem picit, de van benne igazsag.

Az utobbi idoben probalom felterkepezni azt, hogy a jelenkori Kovermadar miert es hogyan lett olyan, amilyen. Probalom kibogozni a szalakat egeszen onnantol, hogy mit lattam egeszen kicsi gyerekkent a szuleimtol, a kapcsolatukbol, a problemakezelesukbol, stb.
Sokmindenre megtalaltam a valaszt, de van, ami meg mindig homalyos.
Az, hogy miben latom a problemakat, mi az, amit at tudok haritani es mit nem sokkal kevesbe erdekes, mint az, hogy a megoldast, ezek kijavitasat megis hogy a fenebe kezdjem el? Melyikkel kezdjem?

Bevallom, hogy ezek egy reszenek felismereseben az itteni beszelgetesek, vitak is segitettek :)

Sosem keso nekiallni, de az teny, hogy naprol napra nehezebb a dolog. De legalabb csinalom es mar annyit elertem (mar ami titeket is erint), hogy nem vaddiszno modjara kopkodok, hanem elfogadom a dolgokat es tovabblepek. Ami rejtely szamomra, hogy sokakkal kb egyszerre kerultunk a HA-re, sokan meg mindig ugyanazt mantrazzak, mint korabban. Ha en valtoztam (talan fejlodtem), akkor ok miert nem?

Spiritual 2019.02.11. 20:16:51

Kedves Diggerdriver! Szeretem az írásaidat, ez a mostani is igen jó lett. Honvágy... Amikor kijöttem a barátommal 2012- ben, azt gondoltam nekem nem lesz. Ehhez képest van. Hiányzik az anyukám, szinte minden nap beszélek vele. Hiányoznak a barátaim. Igyekszem, hogy ne szakadjak el tőlük. Düh... Igen szoktam dühös lenni, de nem azért, mert nem szeretem a hazámat, hanem azért, mert külföldön értettem meg, hogy milyen az amikor a dolgok jól szervezettek, amikor az állam, a hatóság nem ellened van, nem teljesíttet veled ostoba, mihaszna szabályokat, lobogtatva azt, hogy ezt az EU követeli, holott ez nem igaz. Nem veszi el a fizetésed negyvennyolc százalékát adóként a semmire. Az a baj és szerintem ez az, amiért sokan dühösek, mert látják milyen lehetett volna Magyarország egy hozzáértő vezetés alatt és látják, hogy milyen lett. Sajnos ezt az országunk soha nem kapta meg. Üdv, Walthamstow- ból!

33621 2019.02.11. 21:23:33

@diggerdriver: Köszi Öcsi!
Azért három nappal meg két tejtestvérrel idősebb vagyok! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2019.02.11. 21:27:10

@33621: Ugye...
Te vén fasz vagy én meg fiatal csikó:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

33621 2019.02.11. 21:33:07

Csak szeretnéd öcsi! Én abban a kivételes helyzetben voltam hogy, plusz három anya tejét szívhattam magamba, így lettem "zseni"!:-)

Settenke 2019.02.15. 21:30:42

Teljesen megértem az értetlenséged, hogy miért is kellett eljönnöd, viszont nálam a honvágy nem jelentkezik, lehet immunis vagyok rá. Persze, számomra hiányzik a Tisza part, az igazi erdőben gyűjtött száraz fából való tűzrakás és szalonna sütés, viszont ez számomra nem honvágy. Inkább célként fogom fel, hogy a rokoni látogatásokon kívül legyen miért haza(?) mennem.

Valamint a magyar vonatkozású, tárgyakhoz, helyekhez, eseményekhez való kötődésed számomra nem a honvágyat, inkább a büszkeséget jelenti. Magyarország kis ország, de igen büszke!
süti beállítások módosítása