HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

A kritika kritikája...

2015.05.20. 22:15 diggerdriver

Kritizálom a kritikát

Nem tudom szokás vagy nem, kritizálni a kritikát de én most megteszem.  Amióta  kiderült hogy a blogomból színházi előadás lesz szinte szakadatlanul áramlanak felém a gratulációk és a jókívánságok. Barátok, ismerősök és ismeretlenek együtt örülnek velem. Tagadhatatlanul jó érzés ez. Csináltam valamit amire felfigyeltek, amiből egy művészi alkotás lett és óriási siker. Csodálatos ezt megélni és szeretném megköszönni mindenkinek hogy gratulált, hogy jó dolognak tartja.

Sorra jelennek meg a kritikák és a kommentek. Ezekből szeretnék most néhányat véleményezni . Ne is szaporítsuk a szót lásuk az elsőt.

 

http://vanyabacsi.blog.hu/2015/05/12/diggerdrajver

Ez a kritika fogja meg legjobban a lényeget. Elmondja a darab aktualitását és a színészi feladat nehézségeit. Jól vonja le a végső következtetést, pontosan látja a mű üzenetét. Itt tűnik fel először az alkohol megemlítése, bár nagyon helyesen nem lát bele többet mint amit az alkotók mutatni akartak.

 

Második kritika.

http://mezeinezo.blog.hu/2015/05/13/orkeny_volt_shure_studio_menni_vagy_nem_menni_az_itt_a_kerdes_diggerdrajver?utm_medium=doboz&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=kult

Igazából egy jó kritika. Kiemeli Attila csodálatos alakítását és kicsit párhuzamot von Diggerdrájver és a saját sorsa között. Ő más utat választott. Boldog. Digger más utat választott. Boldog. Néhány dologban pontosításra szorul a kritika. Mikor a hernyó pillangóvá válásáról írtam nem gondoltam semmi  áthallásra (gondolta a fene- Arany Jánostól) Viszont belegondolva tényleg van benne párhuzam. Egyik létformából egy teljesen másikba csöppentünk, ráadásul én a szakmámban pillangó módjára szárnyalok.

Az én hibám hogy még nem írtam meg, (a következő poszt témájának szánom) hogy nincsenek már egynapos munkák, sőt a feleségem sem dolgozik már se nappal se éjszaka. A kiszolgáltatottság pedig amit a kritikus emleget az a legtöbb ember életének velejárója. Valaminek mindenki ki van szolgáltatva. Hogy ez milyen mértékű az a nem mindegy. Ez is egyik fő oka a kivándorlásnak. Egyébként igaza van, mindennek ára van és nem egyszerű a túlélés. Nem az árral van a baj. Az a kérdés mit kapunk ha fizetünk?

Mi az ára az otthoni nyugodt kiegyensúlyozott kispolgári életnek és mi az ára ugyanannak itt?

Magyarországon Magyarországért pontosan a nyugodt kiegyensúlyozott kispolgári léttel fizetünk.

Itt pedig Magyarországgal fizetünk a nyugodt kiegyensúlyozott kispolgári létért.

El lehet dönteni kinek melyik a fontosabb.

 

Harmadik kritika.

http://7ora7.hu/programok/diggerdrajver/nezopont

Mindamellett hogy ez a kritika is erősen pozitív mégis olvasva hátrahőköltem és azt mondtam hogy AZANYÁMÚRISTENIT.

Mi ez az általánosítás a melósokról? Hogy nem ilyenek? Hogy nem gondolkodnak őssejtekről? MIVAN? Ott tartunk hogy az átlagmelós büdösbunkó? Hogy munka végeztével bedob néhány sört majd hazamenve leveri az asszonyt mint vak a poharat és bedől az ágyba?

„ám ilyen értelmiségi allűrökkel felruházott, szofisztikált melós sehol a világon nincsen. De legalábbis egy magyar, mezei, földdel dolgozó munkás nem ilyen.”

Manapság elhangozhat ilyen kijelentés? Ennél kirekesztőbb, lenézőbb ítéletet melósokra még nem hallottam. Ezen kijelentés alapján én nem létezem. Nabazmeg.

A kritikusnak megvannak a sablonjai, és nem habozik ráhúzni a társadalmi osztályokra. Nincs átjárás. Aki melós az melós aki értelmiségi az értelmiségi. A melós nem gondolkodhat úgy mint egy értelmiségi. Mondjuk én sem tudom elképzelni hogy egy királyfi egy koponyát szorongatva a létezésről elmélkedjen, na de azt William írta neki mégsem lehet azt mondani hogy bazmeg ilyen királyfi a világon nincs.

Eszemmegáll…

 

Negyedik kritika

http://7ora7.hu/programok/diggerdrajver/velemenyek

Ez a kritika korrekt és jól látja a lényeget. Mindössze néhány pontosítást kell tennem. 

Nyolc általánosom és egy három éves szakmunkásképző traktorosiskolám van.

51 éves vagyok.

Angol cég hívott meg angliai gyárába és japán cég hívott meg olaszországi gyárába tesztelni.

 Valóban véres verejtékkel de két év alatt építettem fel a házam.

 Az elmondott anekdota pont arról szól hogy az adott szó NEM szent.

Viszont igaza van, ha az Erdélyieket lerománozó, a románokat szőröstalpú bocskorosoknak nevező közhangulatot nézem, attól a valóság fényévekre van.

 

Ötödik kritika.

http://www.stuberandrea.hu/materials/HUN/naplo_2015_maj.htm#10

Ez egy kedves aranyos kis szösszenet. Köszönet érte.

 

Hatodik kritika.

http://recenzor.hu/menni-nem-maradni/

Jó kis írás, igazából nehéz rajta fogást találni. Talán annyit fűznék hozzá hogy ez ugyan az én írásomból alkotott monodráma, de az én életem közel sem drámai. Ez már a sokadik kritika amelyik a színpadi szerepet kivetíti az én személyemre.Többen kérdeztek rá hogy a valóságban is alkoholista vagyok e? Pedig a színpadi Digger sem alkoholista. A színpadi Digger egy képzeltbeli figura. A szöveg az enyém az ember nem én vagyok. Nem engem másoltak le. Ha a mű mondanivalóját, a drámai mondanivalót kivesszük akkor a dráma is megkérdőjeleződik hiszen legalább annyi humoros jelenet van benne mint szomorú. Az üzenet valóban drámai.

Én már letettem arról hogy ezt az idegengyűlölet dolgot magyarázzam vagy cáfoljam. Az én munkahelyeimen jó esetben 5% angol dolgozik és 80% Kelet Európai. Gyakorlatilag nincs kinek kit lenézni.

 

Hetedik kritika.

http://www.szabadidomagazin.hu/index.php?page=article&pid=3807

Egy nagyon jól megírt remek kritika. Az egyetlen amelyik végre ráérzett hogy a haza fogalma nem kézzelfogható valami hanem az emlékeink.

 

Nyolcadik kritika.

http://kkghuman.blogspot.co.uk/2015/05/szinhazba-jarni-jo.html

Kedves szavak, jó meglátás, abszolút pozitív kritika.

 

Összegzésképp annyit szeretnék elmondani hogy nagyon köszönjük a véleményeket, és külön kiemelném hogy minden kritika elismerően szólt Epres Attila valóban minden képzeletet felülmúló alakításáról.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Most pedig hallgattassék meg a másik fél is. Nézzük mit írtak az irigyeim a bírálóim. Tudom nem kéne ezzel foglalkoznom de ha megemlítenek akkor illik válaszolni.

Első idézet

„:zomeben 20-30-as, egyszeru fiatalok tantorognak ki...keves tudassal es tapasztalattal,pl. digidriver markolos szaktudasa is 6-10 honap alatt megszerezheto”

Kétfelé kell választani a dolgot. A gépkezelés valóban megtanulható 6-10 hónap alatt. A szaktudás nem. A munkagépkezelői építőipari szaktudást egy életen át kell tanulni. Minden nap egy új tapasztalás egy új ismeretanyag elsajátítása. Az angolok ezt jól tudják. Munkagépkezelői vizsga után kapunk egy kártyát amin az áll hogy „képzett gépkezelő”. ez a kártya csak azt bizonyítja hogy a gépet tudjuk kezelni. Két év múlva újra kell vizsgázni és akkor a kártyán már az áll hogy „hozzáértő gépkezelő” vagyis két évet adnak a szakma alapjainak elsajátítására. Vannak cégek akik csak az úgynevezett kék kártyás vagyis hozzáértő gépkezelőket keresnek és ezért többet is fizetnek.

Második idézet

//A ványabácsi színházi blog kritikájában olvasható:

"...a külföldre vándorolt, gyermekének jövőt biztosítani akaró apa figuráját lassan, finoman váltja fel egy alkoholtól nehézkes beszédű, idegenben élő magyar férfi keserűsége".  Ezt te irtad le magadról a blogodban, hiszen "nem változtattak a szövegen"//

Szóval itt álljunk meg egy baráti szóra.  Fenti sorokat egy többdiplomás értelmiségi  Iparművész-lakberendezőésafranctudjamégmi barátom írta. Apropó, az iparművész az a porfogógyártó kisiparos? A lakberendező az a gipszkartonszerelő? Nem tudom, csak kérdem:)))).

Szóval mikor az ostobaság tort ül a józan ész felett akkor ilyen mondatok sikerülnek. Most akkor próbáljuk értelmezni. Leírja hogy mi olvasható a kritikában majd azt mondja hogy én írtam magamról a blogomban. Írott szöveg értelmezését nem tanítják az egyetemen? El kéne dönteni hogy én írtam vagy a kritikus mondta.

De van ennél szebb is.

//„Na, most itt van ez a színházi kritika:

"Minduntalan érezzük azt, hogy ugyan a kiköltözés még így is praktikus, megkapták azt az anyagi szabadságot, amely kibővítette mozgásterüket - a fiukét különösen - de ára is van ennek. Stabilitás helyett egy napos, két hetes munkák jönnek, az asszony pedig éjszakai műszakban csomagol. Nem biztos, hogy éppen ez az, amire vágynánk... Kiszámíthatóságot emlegetnek, de az idézett szövegekben a kiszolgáltatottság is éppúgy benne van. Nem olyan egyszerű a túlélés még így sem."

Digger blogjában nem találom azt, hogy néhanapján munkanélküli volt, s azt sem, hogy Pucukának éjszakai műszakot kellett vállalnia.”//

Na most így néz ki mikor a hülyeség ülve nyalja a holdat, hogy egyik barátom szavait idézzem.

Digger blogjában bizony ott van hogy a felesége éjszakai munkát vállalt. A „Folytatás 1” című fejezetben ezt írom: „Végre a feleségemnek is sikerült munkát találni egy pékségben állandó éjszakára. Süteményeket csomagoltak különböző exkluzív cukrászdáknak.”

Munkanélküliségről sem a kritikákban, sem a darabban, sem a blogomban nincs szó. Két munka között volt néhány nap de az összesen nem haladja meg egy kezdő munkás éves szabadságának a felét. Persze ez az első munkábaállás után értendő. Mielőtt…

Sőt a feleségem sem dolgozik már. Segélyek nélkül az én fizetésemből élünk.

Akárhogy igyekszik szegény Gergely nem tud fogást találni. Mármár sajnálom…

Belegondolva szar lehet neki. Ott áll talpig diplomában, művészembernek tartja magát és a világ elmegy mellette. Na jó, néha megugatják a vidéki kutyák. Megértem őt. Barátja a senkiházi Digger egy traktorosiskolával túrja a földet, kubikol naphosszat, rajong ezért a seholsem jegyzett szakmáért, ráadásul a blogjából színházi előadást csinálnak. El tudom képzelni Gergely belső vívódását. Szenved. Próbál megfogni és nem sikerül. Blogot indít. Vagdalkozik.

 Tapintható a vegytiszta irígység:

 //„Jegyet akartam venni a londoni Shakespeare Globe Theatre Velencei karneval eloadasara - Jonathan Pryce foszereplesevel (na, o sztar!). Juliusig minden jegy elkelt. Pedig a szinhaz 1500-as befogadokepessegu. Hat nem egy 60 fős Shure studio... sztar...  ja..., gorcsot kap a gyomrom a rohogestol...!”//

Attól tartok barátom hogy te gyomrod nem görcsöt hanem fekélyt kap. Szar dolog ám a tehetetlen düh. Nincs kin levezetni az indulatokat. Magadba fojtod aztán megüt a guta meglásd.

Aggódom érted…

A malis vituperari laus est.

(A gonoszok gyalázkodása dicséretnek számít.)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nem vagyok sztár. Nem vagyok celeb. Nem tolakodok hogy az újságok írjanak rólam. Ami velem történt az művészembereknek köszönhető. Megtaláltak mert jónak gondolták amit írtam. Csináltak belőle valamit ami művészi élményt nyújt a nézőknek. Nekem különösen nagy élmény. Ülni a nézőtéren és a saját életemet visszahallani, kivételes élmény. Kevés embernek adatik meg. Viszont én továbbra is az vagyok aki voltam. Reggel beülök a markolóba és teszem a dolgom. Este pedig a számítógép előtt felveszem a kötözködő odamondogató goromba Digger szerepét. Színház az egész élet.

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr867474654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:41:42

"melós nem ilyen" "itthon nem ilyen"

ne háborodj föl. tényleg nem ilyen. nem véletlenül mentél ki.
én dolgoztam az elmúlt időszakban diggerdriverekkel, aranyosak, hozzáértők voltak, de hidd el, ha megkérdezem tőlük az alaszkai szivárványpillangó párzási szokásait, annyit válaszolnak, hogy HÖ.

a másik: ha ilyen barátaid vannak, minek neked ellenség?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.21. 10:39:33

@~~Babette~~: Pedig hidd el hogy van ilyen is. Főleg az 50 körüli korosztályban elég sok ilyen van.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.21. 12:47:33

Magyarról természetesen hisz arról van szó az általad is kiemelt részben.

blackhairlady 2015.05.21. 16:46:06

Az en testverem is nagyon muvelt foldrajzbol es tortenelembol, neki is 3 ev szakmunkas iskolaja van. Es nem csak Magyarorszagra vonatkozoan.

Digger, mindenki hajlamos az altalanositasra. en is, te is, ezen nem kell fenn akadni.
Persze szova lehet tenni, hogy azert vannak kivetelek, de megsertodni nem kell, ha tobbsegben azt tapasztaljuk amit, akkor ugy gondoljuk, hogy ez altalaban igy is van. A blogon is mar tobben irtak neked, hogy kitunsz a melosok kozul a tajekozottsagoddal, nem volt ez uj keletu.

Kar, hogy az iden nem megyunk haza, megneztem volna mindenkeppen az eloadast.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.21. 17:41:18

Digger, ilyen a sztarok elete:)
Mindenkinek nem lehet megfelelni - ezt Te is tudod.
En csak a pozitivakkal foglalkoznek. Persze konnyu innen mondani...

MakkZs 2015.05.21. 18:50:00

Kedves Digger!
Köszönöm, hogy elolvastad, amit írtam az előadásról, sőt még reflektáltál is rá. Számomra az idei színházi szezon nagy élménye volt, emlékezetes, katartikus. Én nem kritikákat írok, inkább blogot, ahogy te is. Én nagyon szerettem a szöveget is és minden előítéletet lebont, amit bárki mondana a nem értelmiségi foglalkozásúakról. Minőségi a szöveg, jó volt hallgatni. Jövőre szeretnék több előadást is egészen megvenni a tanítványaimnak, mert húsba vágó a kérdés. Szörnyű, hogy így kell történnie, hogy muszáj valakinek elmenni az otthonából azért, mert nem tudja a megélhetését biztosítani. Én drukkolok neked, hogy jól alakuljanak a dolgaid, és igyekszem olvasni a blogodat is a továbbiakban. Amikor 2010-ben legutóbb mi is kint éltünk Amerikában, egyébként öten egy fizetésből, így is a minimális szint alatt, felmerült bennem a blogírás - de aztán elvetettem. Most, a magyar színházi élet megosztottságát látva vettem rá magam 2,5 éve, hogy beszállok ajánlók írásával a nézők terelésébe a jó előadások felé, csak önkéntesen, non-profit jelleggel. Remélem, a te szövegedet még jó hosszan fogják játszani, bár az lenne a legjobb, ha itthon minden olyan jól alakulna, hogy kimenne a téma a divatból. Barátsággal: Zsuzsa

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 20:20:35

@ChristineK: @~~Babette~~: @blackhair-lady:

Egyébként bármilyen furcsa az én korosztályomban vannak kivételesen, tájékozott, olvasott emberek.Nemcsak a gépkezelők között hanem más szakmunkások között is.
Talán a miénk az utolsó generáció amelyiknek még könnyen hozzáférhetőek voltak a könyvek és főleg hogy azoknak nem volt versenytársuk. Amikor mi voltunk gyerekek az két versenytársa volt a könyveknek. Az egyik a televízió. Na most a 70-es évek televíziója mind kínálatában mind sugárzási idejében korlátozott volt.
A másik az utca. Komoly versenytárs de az időjárás behatárolta.
A többi időben olvastunk.Három könyvtárnak voltam tagja.
12évesen túl voltam Jókai összes művein.
Az pedig hogy minden érdekel azt apámnak köszönhetem aki egy egyszerű kőműves volt mégis fantasztikusan intelligens művelt ember.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 20:32:54

@Simon Hasonmasa (Roch): Nézd, semmi bajom az általánosítással. Sőt írtam is róla posztot.
A baj ott van ha a melósokat általánosítják de ha én általánosítom az értelmiséget akkor megsértődnek.
Egy nagyon híres szociológus megsértődött az alábbi blogrészleten:

"Itt mindjárt elérkeztünk egy lényeges ponthoz.

A liberálisok a "jogvédők" a "toleránsok" azokból a körökből kerülnek ki akiknek vajmi kevés a napi érintkezési felületük a cigánysággal.

Nem is értik a probléma gyökerét mert távol vannak tőle.

Elmennek néha egy cigánypéróba és megértően bólogatnak a panaszokra egy-két purgyé láttán elmorzsolnak néhány könnycseppet és hazamenve kívűl-belül lesúrolva magukról az életben való megmerítkezés szennyét élik tovább cigánymentes életüket.

A vidéki lakosság meg élvezi tovább az etnikum "kultúráját"."

Ha én ezt leírom akkor általánosítok. Ugyanakkor az értelmiségi kritikus simán kijelenti hogy a melós az nem ilyen.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.21. 20:33:18

@diggerdriver: Pontosan erről beszéltem. Hogy ebben a korosztályban meglehetősen sok a művelt és intelligens ember. És jól mondod, nem csak a gépkezelők között. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 20:44:52

@Simon Hasonmasa (Roch):
Az utóbbi időben a Határátkelőből kiutált emberek blogokat indítottak. Merthogy a Határátkelőn moderáció van és az nekik elfogadhatatlan. Jó rendben, egészségükre.
A probléma ott van hogy ők blogjaikon a legbrutálisabb cenzúrát alkalmazzák. Már a nicknévre szelektálnak.
A lőtéri kutyát nem érdekelné a dolog ha a bezárt ajtó mögül ne kiabálnának kifelé mindent. Jaa hogy úgy könnyű hogyha a reagálás lehetőségét nem adjuk meg a megszólítottnak.
Ez nekem egy teljesen új dolog a net világában, és bevallom minden porcikám tiltakozik ellene.
Nézd, lehet engem támadni, lehet velem vitatkozni na de akkor kard ki kard. Gyere ki a hóra jóbarát.
Bezárt kocsmaajtó mögül kiabálsz kifelé?

Ez ellen mindig küzdeni fogok. Valamilyen úton-módon megtalálom a válasz lehetőségét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 20:46:28

@ChristineK:
Igen. Erre reagáltam.
Még az is lehet hogy én olyan nagyon nem lógok ki a sorból csak éppen le tudom írni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.21. 20:51:57

@diggerdriver: Szerintem le tudnák. Ha akarnák. De van aki nem akarja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 21:00:14

@MakkZs:
Húúú Zsuzsa de jó hogy válaszoltál. Nagyon örülök neked.
Igazán megtiszteltetés hogy tetszik a blogom.
Az előadásról meg nagyon jó kritikát írtál, köszönjük.
Szerintem te azért el tudod képzelni mekkora dolog ez nekem és a családomnak.Hihetetlen eredmény és hihetetlen elégtétel pont azért mert egy aluliskolázott melóssal történik, és próbálja megcáfolni a sztereotípiákat.
Nagyon szomorú hogy még ott tartunk hogy ilyen melós nincs. Érdekes hogy a TV-s műveltségi vetélkedőkön mennyi melós ér el kiváló eredményt. Emlékszem egy fiatal postásra aki elképesztő játékkal elvitte a 20millát.
A köztudatban a melós mégis műveletlen kocsmatöltelék.
Mély tisztelettel: Digger

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 21:03:51

@ChristineK:
Nem tudom...
Az írás más műfaj.
Ott egyszerre kell tájékozottnak, figyelemfelkeltőnek, humorosnak, drámainak, változatosnak lenni.
Én is pornónovellákkal kezdtem 16évesen:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

MakkZs 2015.05.21. 21:12:44

@diggerdriver: Nekem a melós szó nem is jutott volna eszembe. Kevesen írnak ennyire jó szöveget, nekem az iskolázatlanság fogalma fel nem merült. Amerikában dolgoztam étteremben olyan emberek között, akik soha nem olvasnak és mégis rendkívül intelligensek és értelmesek voltak. Emiatt például nekem eszembe sem jutna valakit a foglalkozása alapján megítélni. Elég süketségnek tűnik. Én pont ugyanaz voltam a Taco Bellben, amikor a pénztárban vettem a rendeléseket, mint most a gimnáziumban. Rengeteget számít, ha valaki több életformát is kipróbál, egészen biztos, hogy más lennék, ha csak itthon éltem volna és egészen végig csak tanítok. Így még jobban látom az itthoni életben a beszűkültséget.

Neked ráadásul rengeteg olvasód is van, az is adhat erőt. Én a napi háromszáz látogatónak is örülök, amennyien téged olvasnak azt színházi témával sose érném el, de nekem ennyi is elég ahhoz, hogy folyamatosan csináljam és minden nap írjak. Sajnos, amennyi kudarcélményem van a tanítás során, nagyon kell valami, ami ezt ellensúlyozza...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.21. 21:14:16

@diggerdriver: Egyrészt így van ahogy írtad, másrészt vannak embertípusok akikben egyszerűen nincs íráskényszer.
Pornónovellák? Ez ismerős. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 21:32:35

@MakkZs:
Tedd ki a blogod címét a neved mellé. Mikor először írtál én sem tudtam melyik kritikáról van szó.
Tanítasz?
Az az egyik szakma amit szívesen csinálnék. Valami műszaki iskolában műszaki tárgyat oktatni.
Azt nagyon bírnám. Na mindegy az a hajó elment.
Egy hónap múlva megyek haza. Ha gondolod beszélgethetnénk az osztályoddal.

MakkZs 2015.05.21. 21:43:42

@diggerdriver: Én vagyok a mezeinezo - pont azért a cím, nehogy valaki kritikusnak nézzen.:-)A kritika minden szempontból körül kell, hogy járjon egy előadást jó esetben ÉS kevesebb tere van a személyességnek. Sőt, sokan úgy tesznek, mintha létezne objektivitás, pedig erre csak törekedni lehet, de az ember tapasztalatai és előélményei belejátszanak. Ha meglátom Epres Attilát, nekem a húsz évvel korábbi első élmény idővel eszembe jut. Most szerintem még a szokásos nagyszerű formáját is felülmúlta, azt hiszem, ez neki is sokkal fontosabb előadás, mint a többi.

Igen, magyar-történelem-olasz szakos tanár vagyok, de jelenleg csak magyart tanítok. Az olaszos munka hiánya az, ami nyomaszt - kellene. Ha én mennék valahova, az olaszokhoz mennék. Talán az lenne elég nagy csábítás...Bár engem ez a színházi világ annyira beszívott már, hogy hiányozna pl. az Örkény társulata is és azok az énekesek, akiket rendszeresen nézek. Azt hiszem, most fájna a szívem, ha mennem kellene.De két évvel korábban azt hiszem, nem haboztam volna egy percet sem...

A tanév június 12-én ér véget, ha addig jönni tudnál, az nagy ötlet lenne. De ha most nem, akkor ősszel úgy veszem az előadást az Örkénybe, hogy másnap v. közeli időpontban tudjunk veled is egy találkozót szervezni a gimiben. (a Móricz Zs. körtéren van, a József Attila Gimnázium - ma volt nálunk épp az ÖRkényből Polgár Csaba)

Egyébként "a hajó elment" - fogalom az, ami Amerikában kevésbé igaz. Én ott azt láttam, hogy sose késő semmi. Ismerősöm nyugdíj után kezdett új egyetemet. Ez az, ami döntően más kint és az önkéntes munkához való hozzáállás. Az ott természetes, hogy mindenki beszáll, a közösség érdekében vagy pénzzel vagy idővel támogat. Nem tudom, hogy ez Angliára igaz-e vagy sem, de nekem ez a két alapélményem van, amely meghatározó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 21:55:21

@MakkZs:
Pont nem jó. 13.-án megyek haza és 16,-án jövök vissza.
Utána már csak a tervek szerint Karácsonykor megyünk.
Sajnálom

MakkZs 2015.05.21. 22:22:08

@diggerdriver: Ha csak kicsit is korábban, mint a karácsonyi szünet, akkor még működhet...Attól tartok, hogy a probléma nem fog elavulni.Három napra érdemes jönni? Vagy több időtök nincs is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 22:30:59

@MakkZs:
Csak én megyek.Még márciusban vettem a jegyet, azt hittem a bátyámat még élve láthatom. Sajnos nem így történt.
Most van 3napom...

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.21. 22:34:03

@diggerdriver:

Ez a moderacio nekem nem tetszik. A szures sem... Elkepzelni sem tudom hogy van az, hogy valaki nem tud atsiklani valamin ami nem erdekli.
Itt jegyzem meg nalad, miota eltuntek az erdekes emberek, szamomra nagyon lapos lett a blog, amit kovetek evek ota.

Viszont ahogy a kenyes temekat kezeled, az szamomra pelda erteku.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 22:36:18

@diggerdriver: o, nem azt mondom en, hogy nincs,hiszen itt vagy te is.
de hidd el, a legkisebb kb 5%ba tartozol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 22:51:16

@~~Babette~~:
Hátezaz.
Valaki érdekesnek találta amit csinálok. Nem azért választottak engem mert különleges képességeim vannak, mert különleges karriert futottam be, mert bármiben különleges lennék.
Azért mert átlagpolgár vagyok akinek a világról alkotott képe jól van megírva.
Vannak nálam sokkal érdekesebb emberek is csak éppen nem tudunk róluk.
Ha írok egy témáról akkor a legelső hogy más oldalról nézzem mint az átlag. Kialakítom az álláspontom majd eltervezem hogyan fogom leírni. Hova és milyen humorbonbonokat teszek, hol leszek hatásvadász. hol leszek drámai.Van hogy néhány dolog még írás közben is eszembe jut. A fő szempont hogy olyan legyen a végeredmény hogy magam is szívesen olvassam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.21. 23:18:31

@Simon Hasonmasa (Roch):
Nekem nem lehet olyan kényes egy téma hogy ne beszéljek róla.

2015.05.22. 07:53:22

Ket nev ugrik be a szinhazi eloadas kovetkezmenyeirol es blogiroi munkassagodrol Digger:
Rideg Sandor es B. Traven.Nem is a muveik, hanem a mogottuk levo ember.

enrobag 2015.05.24. 23:41:16

Nézd, az a helyzet, hogy nem szokás kritizálni a kritikát. Ráadásul neked, mint a darab „múzsájának” nincs is hozzá - hogy úgy mondjam - jogalapod.
A rendező, vagy bárki a stáb tagjai közül megtehetné, de nem teszi. Ha valami elképesztő hazugság hangzana el egy kritikában a darabbal kapcsolatban, akkor esetleg korrigálná az alkotógárda nevében valaki, de általában nem reagálnak a kritikákra ilyen módon, mint te.
Úgy látom, hogy teljesen összemosódott benned a saját valós életed és a blogodból alkotott figura élete. Hiába azonos akár 100%-ban a darab szövege a blog szövegével, az nem jelenti azt, hogy te azonos vagy a megjelenített Diggerrel. Mert bizony nagyon más vagy. Mert te mindaz is vagy, ami kimaradt a szövegből, mindaz is vagy, amit a Határátkelőn „produkálsz”, mindaz is vagy, amiről nekünk (a blogok olvasóinak, a darab nézőinek) sejtelmünk sincs, mert megtartod magadnak, és ez így van rendjén. Tehát ne gondold, hogy most meg kell magyarázni, hogy Pucuka mégse dolgozik, hogy te nem is iszol meg egy este 3 sört stb.stb. Nem kell, mert Bagossy László és Epres Attila pontosan annyit „használtak fel belőled”, amennyire szükség volt ahhoz, hogy egy nagyon jó színházi előadás, bravúros színészi alakítás szülessen. Ők profik, pontosan annyi dekagramm valódi Diggert kevertek a figurába, amennyi kellett.
Aztán van itt még valami: ne téveszd össze a különféle blogokon megjelent véleményeket és a kritikákat. Ha én megírom, hogy mi volt a benyomásom a bemutató előtti beszélgetésről, majd az előadásról, az nem kritika lesz, az az én véleményem, a kritikusok más szempontok, más (színházi) ismeretek, tudások birtokában elemzik a rendezői, színészi, írói teljesítményt, a technikai kivitelezéstől a dramaturgiáig az előadás komplexitását. És ez utóbbival nincs értelme vitatkoznod, mert nem rólad, a hús-vér Diggerről szól, hanem a darabról.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.25. 09:51:23

@enrobag:

Nézd, azt kell mondanom hogy teljesen igazad van.
Mindegy, mostmár megtörtént mentségem legyen hogy új vagyok ebben a műfajban.
Köszi hogy ezt leírtad.

Shanarey 2015.05.29. 20:58:21

Szia Digger.

A posztra reagálva:

A kritikusok is emberek, és ennélfogva különböző a látásmódjuk is. S az hogy az előadáshoz képest, mit látnak még bele, az egyrészt vélemény másrészt a saját világuk leképezése. Így lehetett a darab végén a sör mellet elmerengő főszereplő egy alkoholista és megkeseredett ember azoknál akik ezt látták benne. Ezzel azt akarom mondani, hogy az asztalon pár üveg sör, az jelenti azt hogy fogyasztasz alkoholt, és van akinek azt jelenti hogy alkoholista vagy. Két évig színházban is dolgoztam, emiatt egy kicsit jobban belelátok mint te. A bemásolt írásra reagálva,valaha volt Shure stúdiót azért leminősíteni, mert kevés nézőt tud befogadni, nos ez is egyfajta szellemi szegénység. Én ismertem Shure stúdiót, régebbről, mert az anya szinháza a Józsefárosi színház volt, s én ugyanennek a színháznak az utazó színházánál dolgoztam mint világosító. Nos a Shure studióban sosem tömeg termékek mentek, de akik oda befértek, úgy színészek, mint az előadások, ettől nem voltak kisebb értékűek. Ám egy efféle monológ ami a te blogodból született, az egy ilyen kisebb helyen szól a legjobban. Az irígyekkel ne törődj, had sárguljanak.
:-)

2015.05.31. 15:14:39

@diggerdriver:
"Nézd, azt kell mondanom hogy teljesen igazad van."
Szerintem pedig nincs igaza. Ha valakinek van joga kritizalni a kritikat, az te vagy.

Giddy Lamb 2015.05.31. 16:34:20

@Cascabel: Nem igaz, akkor lenne joga, ha ő is kritikus lenne mesterségére nézve, de akkor sem lenne comme il faut...

Giddy Lamb 2015.05.31. 16:58:55

@diggerdriver: Amúgy az önmegvalósítás egy tipikus példája az, amit Te csinálsz mióta kiléptél a szülőhazádból és a komfortzónádból egy új élet/életforma kedvéért. Több szintje van, ahogy a maslow piramis lépcsőfokain egyre feljebb lépkedsz, az írásaidból is látni lehet azt, hogy hogyan lépsz magasabb szintre az önmegvalósításodban is. Első szint volt a minőségibb ételek-italok, olyan szolgáltatások igénybevétele, amiket otthon nem engedtél meg magadnak, aztán feljebb léptél az olyan dolgok megvásárlására amikre semmi szükséged nincs pld. kütyüvásárlás, bolhapiac, újabb szint az utazás,hétvégi családi programok/kirándulások, idegen nyelven kommunikálás/barátkozás, blogolás, kultúra, jótékonykodás. A legfelső szintet akkor éred el, amikor kiadják az első könyved második kiadását (esetleg lefordítják az első idegen nyelvre) vagy ha majd a második könyved jobb lesz mint az első:)
Na onnantól fogva már csak lefelé vezet az út:))
süti beállítások módosítása