HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: @diggerdriver: Egyébként ha van párt, amely megérdemelne egy hatalmas nagy zakót az EP-, illetve... (2024.04.23. 06:36) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Mit tehet a kisember?

2015.11.07. 23:25 diggerdriver

 

Ez az írás egy vitaindítónak szánt írás. Jártomban keltemben sokszor sok helyről hallok egy népszerű  felvetést. Magyarország jobbá tételéről van szó. Elhangzik rengeteg olyan mondat hogy „ a fejekben kell rendet tenni”  a „morálnak kell megváltozni” meg „gyere haza és tegyél a változásért”  aztán „az embereknek kell megváltozni” merthogy „meg kell változni az országnak”. Ilyen és ehhez hasonló kijelentések gyakran hangzanak el ilyen olyan fórumokon.

Mit tehet a kisember? 2015-11-07_094719.jpg2015-11-07_094901.jpg
Kicsit nézzük meg ezt közelebbről. Soha senki a fenti kijelentés után még nem beszélt a hogyanról.  Tegyük fel hogy én a  melós a Diggerdriver holnap hazaköltözök. Én már láttam a szárnyaló építőipart láttam az itteni emberek mentalitását láttam a viszonylag élhető országot. Tehát mit és hogyan kéne tennem hogy tízmillió ember megváltozzon? Hogyan fogjak hozzá? Például elmegyek egy szimpatikus párthoz(???) és felajánlom segítségemet. Merthogy jobbítani szeretnék. Ilyen világmegváltó emberek már az ántivilágban is voltak. Hogy működött ott? A párttitkár odament a hőzöngő melóshoz hogy „gyere közénk elvtárs, lépj be a pártba és belülről reformáld meg a rendszert”. Aztán mikor a palimadár megkapta a pártkönyvét akkor hamar elmagyarázták neki hogy mi az a pártfegyelem és mi jár a megszegőinek. Onnantól kezdve csak a bólogatás maradt neki.  A mai pártok mások? Ugyan már…2015-11-07_095400.jpg2015-11-07_100235.jpg

Milyen más út marad? Tüntetés?  Igen, az járható út. Óriási sikere volt például az internetadó elleni demonstrációnak. Meg a… meg a… akárhogy visszagondolok több nem jut eszembe. Az internetadót készségesen visszavonták, na győzött a nép, ilyen egy igazi demokrácia. Aztán hoztak vagy három másik adót amivel beszedik az internetadó többszörösét.

Szóval milyen úton induljak el? Dolgozzak, fizessek adót, legyek törvénytisztelő állampolgár és éljek példamutatóan?  Jaa hogy mielőtt kimentem külföldre akkor is így éltem és senkinek nem jutott eszébe hogy példát vegyen rólam. Ilyen példamutató élettel csúsztam egyre lejjebb.

Mit tehetek én a kisember hogy megváltozzon egy ország gondolkodásmódja?2015-11-07_095003.jpg

Hogy az állam ne fejőstehénnek nézze a vállalkozót, hogy a vállalkozó ne rabszolgának nézze az alkalmazottat és a melós ne burzsuj kizsákmányolót lásson a főnökében.

Én tudom azt hogy milyen mikor egy csapat a közös célért dolgozik és amikor a főnök partnernak tekinti a segédmunkást is. Tudom mi az a pozitív inspiráció. Na most ezt a tudást kéne valahogy átültetni néhány millió ember fejébe. Már csak annyi kéne hogy valaki elmondja mi ennek a kivitelezési módja a gyakorlatban. Menjek oda Quhetes Bélához és mondjam neki hogy

–te figyu, miért nem fizeted meg jobban Lakatos Stathamet?

-Én nagyon szívesen megfizetném de ha neki adok 30ezer forint fizetésemelést akkor annak sokszorosát kell befizetnem az államkasszába. Nem a Statham pénzét sajnálom hanem az államnak fizetendő sarcot.2015-11-07_094352.jpg

Mit mond az állam?

-Ha nem szedek be vagy nem kényszerítek ki annyi adót akkor nincs hároméves  GYES-GYED, akkor nincs korkedvezményes nyugdíj senkinek, akkor nincs  még olyan egészségügy vagy oktatás sem amilyen most. Ja és természetesen nincs a seggem alatt Audi meg a majdani unokáim jólétét is biztosító jövedelem. Nem fizetés, jövedelem. A fizetés minden állami alkalmazottnak a te adódból származik. Hidd el az semmi. Nem tétel. Viszont ezen felül adsz nekem ennél jóval többet. LEHETŐSÉGET. A legnagyobb fizetésnél is többet ér, és jövedelmezőbb.

Hagyjuk a politikát, lépjünk tovább.

Mit tehet a kisember?2015-11-07_095335.jpg
Népszerű lózung hogy fogjunk össze. Hogy közösen együtt tegyünk az országért. Rendben van csak mondja meg valaki a mikéntjét. Milyen törvényes útja van? Négyévente mindenkinek megadatik nyolcmilliomod részben beleszólni a kormányzásba.

Törvénytelen úton? Hogyan? Puccsal, forradalommal vagy mivel? A magyar ember vesztésre van trenírozva. Koppánytól Dózsa Györgyön át az 56-os forradalomig  Magyarországon hatalom elleni megmozdulás nem volt sikeres.

Több mint ezer év alatt a magyar ember olyan trenírozást kapott mint Indiában a kígyóbűvölők kobrája. A kobra mielőtt támad felemelkedik és bordáit kifeszítve felvesz egy támadóállást. Ha tovább ingerlik odavág. Ha ezt az ingerlést egy bottal csinálják akkor természetesen minden marási kísérlet sikertelen. Ezt napokon keresztül szüntelenül  elvégzik  a kígyóval, egészen addig míg kiölik belőle a támadási ingert. Annyi marad neki hogy feláll támadóállásba. Leveszik a kosaráról a fedelet ő kiemelkedik és a furulyát az ingerlő botnak vélve annak mozgását leköveti de nem vág oda.

A magyar ember pontosan ilyen tortúrán esett át több mint ezer éven keresztül. Minden szabadulási kísérlete kudarcba fulladt. Volt időszak mikor még a jus murmurandi, a morgás joga sem járt neki. Ma már igen. Körülbelül úgy van vele mint a viccben mikor megkérdik a Bodri kutyát hogy mikor volt jobb a kommunizmusban vagy most a demokráciában?

-A kommunizmusban öt méter hosszú láncon éltem az étel viszont tizenöt méterre volt, ráadásul ha ugattam megvertek. most tizenhárom méter hosszú a láncom, az ételt még mindig nem érem el viszont ugathatok kedvemre.

Itt tartunk.

Mit tehet a kisember?2015-11-07_095625.jpg
  Volt egyszer egy taxissztrájk. Nincs még egy olyan közösség amelyik olyan gyorsan elnyerte a lakosság szimpátiáját mint a taxisok és amelyik ugyanolyan gyorsan el is veszítette. A kormányzat megtanulta hogy apránként kis lépésekkel kell irányítani a népet a rossz felé. Szépen óvatosan terelve észre sem veszi hogy a nyakáig ér a szar de ha lökdösik azonnal betámaszt. Mekkora benzinár verte ki a biztosítékot akkor? Mennyi a benzin mai ára?  Mekkora ugrással provokálták ki a sztrájkot és mekkora lépésekkel jutottak el a mai árig? Na ugye.

Aki olvasott már tőlem építőipari írásokat az tudja hogy mindent megfigyelek mindent dokumentálok és levonom a következtetéseket. Rengeteg újítást lehetne bevezetni az otthoni építőiparban amitől hatékonyabb lenne. Én egyszerű melós létemre hogyan tudnám mindezt átültetni az otthoni gyakorlatba? Már a törvényi szabályozások is mások a két országban. Ami az egyik helyen elfogadott gyakorlat a másik helyen tilos. Tudok olyan dologról aminek létjogosultsága óriási nagy Magyarországon és rendkívül kicsi Angliában mégis Angliában vált gyakorlattá.

Tudok olyan piaci rést amit megfelelő tőkével otthon sikerre lehetne vinni, óriási hasznot hozna.

A mai világban ki kockáztatná a pénzét? Mindegy is ettől nem változna meg  tízmillió ember mentalitása.  Például tisztelni kéne a magántulajdont. Nem vinni el egy deszkát az építkezésről mert az valakinek a tulajdona. Ez lenne az alap. Mit mond erre a dolgozó?

-Majd ha megfizetsz akkor nem lesz szükségem arra hogy lopjak tőled.

A másik kérdés. Az állam tiszteli a magántulajdont? Hány ember vállalkozását, hány ember megélhetését tették már tönkre törvényi szabályozással?

Van tekintélye az államnak? Államtitkártól felfelé kit lehet hiteles embernek tekinteni? Mondjunk Magyarországon egyetlen embert akit példaként lehet állítani a nép elé. Magas pozíciót betöltő vagy sikeres vállalkozást vezető embert.

Mit tehet a kisember?2015-11-07_094643.jpg
Lózungokat puffogtatni nagyon könnyű. Közhelyektől még nem változott meg senki gondolkodásmódja. Azt mindenki meg tudja állapítani hogy valami nem jó. És? Innen hogyan tovább? Ha valaki a magyar embernek azt mondja hogy ne rohanj neki a falnak mert betörik a fejed akkor kétszeres erővel rohan neki. Nehogymá’ más mondja meg…

Mi a fő probléma?

Az emberek elveszítették a jövőbe vetett hitüket és a vezetőikbe vetett hitüket. Az ország nem egységes és nem tud felsorakozni senki mögé. Ha most jönne egy karizmatikus vezető, annak sem hinnének. Ennyi ígéret után immunissá váltak az igazságra is. Elvették a nemzeti jelképeiket, nincs mi mögé odaállni. A köztársasági elnöki pozíció egy közröhely,  az egésznek az a hátránya hogy nincs előnye. Halkan kérdezem, hogy az a kitétel miszerint a Köztársasági Elnöknek a nemzet egységét kell megtestesíteni mennyiben fedi a valóságot?

Mit tehet Diggerdriver ha hazamenne?2015-11-07_100354.jpg2015-11-07_095949.jpg
Gyanítom semmit. Elmenne dolgozni valahova ahol keresne százötvenezer  forintot és  besavanyodva nosztalgiázna londoni éveiről.

Mi a megoldás? Erre várom a válaszokat.

 

Köszönöm hogy elolvastátok

99 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr137707524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.11.08. 10:59:44

es a munkavedelmi papucsod a legjobb:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 11:15:35

@Csupacsí:
Az én családom van rajtuk. Nagyszüleim szüleim testvéreim.
Azt akartam bemutatni hogy a mi családunk minden korban becsületesen dolgozó emberekből állt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 11:17:23

@Csupacsí:
Ugye ugye?
...és milyen stabilan állok fűrészelés közben egy halom fán:)))))))))))))))))))))))))))

©________ 2015.11.08. 11:29:05

@diggerdriver: amikor a munkaalapú társadalom még jelentett valamit.
itthon.

2015.11.08. 16:00:44

Jó írás. Bár szerintem a probléma ennél sokkal mélyebb. Egyébként megválaszolták már a kérdést?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 19:38:17

@Quercus a favágó:
Köszi.
Nem. Igazából nem vártam választ, mert nincs válasz. Mindössze azt akartam elérni hogy hagyjuk már a lózungokat meg a közhelyek pufogtatását.
Van blogod?

mariann49 2015.11.08. 20:12:14

Anyukamnak van egy ugyanilyen, pottyosruhaban bokrok elott allo kepe.
Ugy latszik, abban az idoben ez volt a divatos beallas :)

2015.11.08. 20:17:25

@diggerdriver:

Nincs blogom. Nemigazán van rá időm. Na meg kedvem se sok. El vagyok foglalva azzal,hogy legyen munkám. Nem egyszerű megoldani.

Egyébként a posztodhoz annyit, azért mára már nagyjából össze lehet rakni, milyen utat járt be az ország a gengszterváltástól napjainkig, mik voltak azok az alapvető hibák, amiket elkövettünk, és elkövetünk a mai napig.
Annak meg én személy szerint semmi értelmét nem látom, hogy ha valaki kivándorolt, és megtalálta a számítását, hazajöjjön. Itthon a helyzet változatlan, és az is marad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 20:38:02

@mariann49:
Igen:))))))))))))
Ez a fotó sacc/kb 1945-46ban készült.

puhacica 2015.11.08. 22:28:46

de jo neked, hogy vannak ilyen regrol csaladi kepeid

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 22:32:12

@puhacica:
Bizony, azon a képen ahol a sok gyerek van anyám a középső pöttyös ruhában az olyan 1932 körül készülhetett.

tableno 2015.11.09. 10:51:31

Ez talán az összes eddigi írásod közül a legjobb volt, gratulálok! A képek is nagyon klasszak.

Ami a lehetséges megoldásokat illeti, egy haverommal már évek óta üzemeltetünk egy blogot, ami főként arról szól, hogy egészen konkrétan min és hogyan kellene változtatni ahhoz, hogy Magyarországon jobb legyen. Persze nincs a kezünkben a bölcsek köve, de jogászként és közgazdászként azért van némi fogalmunk a dolgok működéséről, és a "szar ez így" mantránál azért többet is tudunk mondani. Ha érdekel, majd küldök linket (bár figyelmeztetlek, nem egy féldélutános olvasmány! :)).

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.11.09. 11:09:09

Nagyon jó képek!
Elgondolkodtató írás.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.11.09. 11:25:55

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a globalizáció következményeként kényszerpályán halad az egész világ.
Sokszor az látszik, hogy nagy hatalmú politikusok sem képesek érdemben befolyásolni a világ sorsát, nemhogy a kisember.
A kisember annyit tehet ebben a helyzetben, hogy kialakít egy kisközösséget, amiben jól érzi magát és a saját értékei szerint élhet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.09. 11:31:46

@bölcsészmérnök:
Igen igy van.
A kisember igazából nem is akar mást.
A Forrest Gump legelső képsorai mutatják legszemléletesebben a kisember sorsát.

©________ 2015.11.09. 11:41:54

neked is ideteszem.
az iro szemelye lenyegtelen

cegledizoltan.hu/szmogorszag/

blackhairlady 2015.11.09. 13:36:36

Hogy kerult hozzad oregapam kepe, kezeben a batyammal???:)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.09. 14:10:19

@bölcsészmérnök:
Olyan húgom lenne, még mindig vele aludnék…
:)))))))))))))))

2015.11.09. 15:52:50

@diggerdriver:

A kitántorgók, ahogy Max nevez benneteket, elérték, hogy ha tetszik, ha nem, Magyarországon emelni kell a béreket. Jó pár szektorban komoly munkaerő hiány mutatkozik. A minap olvastam, hogy a nők között is az egyik legfölkapottabb OKJ-s képzés a targoncavezetői. A legtöbbjük külföldön akar dolgozni.

@bölcsészmérnök:

Nem az én tisztem megváltani a világot, de még csak Magyarországot sem. Már csak azért sem, mert Magyarország esetében erre esélyt sem látok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.09. 19:10:46

@tableno:
Köszi.
Küldd el a linket kiváncsi vagyok rá.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.09. 22:56:26

@tableno:
Kösz a blogcímet de ott az email fiókomban a blogüzenetre nem tudok válaszolni ezért írok itt.

Bazmeg a vér meghűlt bennem, van egy pártfogoltam akinek segítek itt és ugyanaz a skype neve mint a te nickneved ott.:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tableno 2015.11.09. 23:35:26

@diggerdriver: atyagatya, most akkor ki plagizál kit?! :)))

Auralianus 2015.11.10. 12:42:31

Szerintem a legjobb dolog amit Magyarorszag megvaltoztatasa erdekeben tehetsz, az az, hogy NEM mesz vissza. Miert?

Az emberek (az osszes) onzo modon eli az egyetlen eletet es amig nem kenyszerul ra az alkalmazkodasra, addig tobbnyire nem is valtoztat. Igaz ez minden emberre, minden szinten.

Mit jelent ez egy "orszag" eleteben? Mivel nem onallo entitas, hanem az ott (nem)lakok viselkedese alakitja a reakcioit elsosorban valoban (akar mennyire is kozhelyes a kijelentes) a reakcioit iranyitani kepes emberek viselkedesere (gondolkodasmodjara) kell befolyast gyakorolni. Az eddigiekbol okulva - ezt igen jol osszefoglaltad a vitainditodban - gyakorlatilag

1- nem erdekli oket az, hogy "mi is lenne jo az orszagnak"
2- egeszen mas velemenyuk van arrol "mi is lenne jo az orszagnak", mint neked (nekunk)

Akarmelyik is igaz a ketto kozul, amig Magyarorszagon eltel (eltunk) nem voltunk kepesek erdemben befolyasolni a gondolkodasunkat, ugyanis a fennhatosaguk ala tartoztunk ezert volt modjuk befolyasolni a cselekedeteinket. Ezt vontuk meg toluk a kikoltozesunkkel... plusz a munkaeronket, a befizetett adonkat, a jarulekainkat stb. stb. Ergo csokkentettuk a rendelkezesukre allo eroforrasok mennyiseget, nem is kicsit. Mivel "nem ket emberrol van szo" hanem gyakorlatilag annyirol, amennyit meg egy egeszseges orszag gazdasaga is megerezne, ezert NEM tehetik meg, hogy NE reagaljanak.

A dolgok termeszetebol adodoan minel kevesebb eroforras all rendelkezesunkre, annal hatekonyabban kell tudni azokat felhasznalni annak erdekeben, hogy a mukodtetni kivant rendszerek fenntarthatoak maradjanak. A korrupcio, az "urambatyamozas" bizony nem hatekony.. tehat ennek felszamolasara fog kenyszerulni akarki is van (lesz) eppen kormanyon, annak erdekeben, hogy elkerulheto legyen a tovabbi nepessegvesztes.

Tehat ez a helyes ut a "kisember" szamara, leszamitva azt az opciot, hogy egy olyan kormany kerul hatalomra, ami rendelkezik a szukseges

1- tarsadalmi tamogatottsaggal
2- kello merteku fuggetlenseggel a bel- es kulfoldi gazdasagi erdekcsoportoktol
3- megfelelo kitartassal, hogy a kituzott celjait megvalositsa

Nos.. ugye ez annyira nem eletszeru, hogy realis lehetosegkent szamoljunk vele, marad az altalanos az elvandorlas, mint abszolut megoldas, ugyanis altalanos sztrajkkal nehezen kenyszeritheto ki a rendszerszintu problemak kikuszobolese.... annal is inkabb igaz ez, mivel sztrajkolni tobbnyire az atlagember szamara is lathato es belathato celok elerese erdekeben szoktak, esetunkben azonban igen nehez lenne konkret formaba onteni az OSSZES szukseges lepest.

Szoval azt kell mondjam kedves Digger, Te mar megtetted a magadet a cel erdekeben ;)

blackhairlady 2015.11.10. 13:46:39

@bölcsészmérnök: Vegul is az evszamok stimmelnek:) Sajnos es egy rohadt tanyan nottem fel, Digger meg pestkozeli volt, irigylem is erte:))
De komolyan, mintha oregapam nezne vissza a keprol, lehet, hogy minden oregember ugyan igy nezett ki regen?

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.11.10. 14:27:30

@Signora con i capelli neri: Tényleg létezik ez az érzés! Valahogy hasonlóbbak voltak régebben az emberek, vagy csak kevesebb szabadságot engedélyezett az éppen aktuális közízlés.

blackhairlady 2015.11.10. 16:23:27

@bölcsészmérnök: Hat igen, a ferfiaknak a kalap, a szinte ugyanolyan ruhazat, szurke, barna oltony hasonlo kinezetet kolcsonzott az embereknek.
A holgyeknel a hajviselet volt egyen, a hullamos, ondolalt frizura koszon vissza minden keprol. Hosszu haju harmincon feluli noi fotora nem is emlekszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.10. 22:54:57

@Signora con i capelli neri:
Vannak ilyen jellegzetességek. Például 60 felett a lilára dauerolt haj:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.10. 22:59:10

@Signora con i capelli neri:
Az a nagyapám amelyik engem tart a kezében, mondjuk úgy hogy az agrárszektorban dolgozott. Magyarul csordás volt.
Felette a másik képen a másik nagyapám iparosember volt. Pék. Nagy péksége volt saját bolttal és 4-5 alkalmazottal. Amíg el nem vették tőle.

2015.11.11. 07:59:38

@Auralianus: "A dolgok termeszetebol adodoan minel kevesebb eroforras all rendelkezesunkre, annal hatekonyabban kell tudni azokat felhasznalni annak erdekeben, hogy a mukodtetni kivant rendszerek fenntarthatoak maradjanak. A korrupcio, az "urambatyamozas" bizony nem hatekony.. tehat ennek felszamolasara fog kenyszerulni akarki is van (lesz) eppen kormanyon, annak erdekeben, hogy elkerulheto legyen a tovabbi nepessegvesztes."

Vagy pedig még többet fog adózni majd még kevesebb aktív. Ha mondjuk drasztikus mértékben nem lennének itthon munkaképes korú emberek (teszem azt, 1 millió v. 1,5 millió ember azért komoly tényező egy ilyen kis országban), akkor én azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az állam még jobban kizsigereli az embereket, hogy a "rendszer" továbbra is működjön. Persze ez a jövő zenéje, de nem lepődnék meg, ha pontosan az következne be, amit fentebb írtam.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.11. 14:06:47

@tableno: Ez a link publikus lesz?...
Vagy csak Digger-e...:)
Ha lehet szeretnek beleolvasni...
...mert sokat olvasok...érdekel...
Elore is koszi...
Bocs Digger...:)

2015.11.11. 19:56:49

@diggerdriver:

Amikor Róna Péter a gengszterváltáskor lemondott egy amerikai bank elnöki posztjáról,hogy hazajöjjön, és segítsen, beszélgetett erről Antal Józseffel. Megkérdezte Antalt, mit szól a dologhoz. Antal a következőt mondta: "Péter, vedd tudomásul, aki egyszer innen elment, az elment."
Róna ezt akkor amolyan magyarkodásnak vélte. Aztán egy idő után megértette, mire gondolt Antal. Nekünk magyaroknak nincs szükségünk a "messziről jött" emberekre. Nem hiszünk nekik, félünk tőlük, félünk a tudásuktól. Róna esetében ez egyértelműen tetten érhető.
Nem fogadta, fogadja be a közgazdász társadalom, mert önálló, független gondolkodó,s mert folyamatosan rávilágít a magyar közgazdász gondolkodás tévedéseire, aminek elsődlegesen köszönhető az ország jelenlegi állapota.

Ez szerintem kicsiben is érvényes. Aki elment, az elment.

Untermensch4 2015.11.12. 08:40:27

"Hogy az állam ne fejőstehénnek nézze a vállalkozót, hogy a vállalkozó ne rabszolgának nézze az alkalmazottat és a melós ne burzsuj kizsákmányolót lásson a főnökében."
Magyar embernek kell az hogy valaki ELLEN legyen. Legrosszabb esetben az egész világ ellen, egyszemélyben. Esetleg a főnök ellen a többi melóssal. Csekély továbblépés lehetne a főnökkel és a többi melóssal együtt az állam ellen lenni. Esetleg a munka hatékonysága és saját kényelmünk miatt a cég naplopó/nemhatékony elemei ellen is.
Belátom, ez csak ilyen első, apró lépéses részmegoldás de a kisember a saját környezetében ezért már tehet. Nem egyszerű de ezzel már egy hajszálnyit ki lehet mozdulni az atomizálódott társadalmi felépítésből amiben haldoklunk.

Auralianus 2015.11.12. 08:49:23

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ketsegtelenul lesz eziranyu probalkozas, de ha megnezed mi tortenik a gorogoknel, a hangzatos kemenykedes ellenere, gyakorlatilag mar elengedtek az adossag felet. Miert? Mert onnan is elvandorol akinek esze van es TENYLEG nem marad aki visszafizesse az adossagot.

Teljesen mindegy mi a kormanyzati szandek egy adoemeles mogott, az eredmenye szinte bizonyosan az lesz, hogy fokozni fogja az elvandorlasi hajlandosagot a potencialisan adoztathatok koreben. Miert dolgozz kevesebb penzert nagyobb adoterhek alatt nyogdecselve, szar infrastrukturalis korulmenyek es magasabb arszinvonal mellett, ha van alternativad?

Ezek nem 3 honap alatt vegbemeno dolgok, de erdemes lesz megnezni a szitut egy ev mulva. Mivel egy allam gazdasaga, nem olyan, mint egy csalade ezert a hianyok sem azonnal jelentkeznek. Aki ma szakmabeli es orvoshianyt kiabal, valamit es ert is hozza, az 5 eve is tudta, hogy ez eljon.. 3 eve kb inni kezdett, vagy elvandorolt, ha izgatta a dolog.. akik ma kiabalnak. De orvos helyett nyugodtan irhattam volna mast is...

A most (is) feszegetett kerdesek egyik resze (az elvandorlas fizikai tenye) viszonylag gyorsan lezajlik es jol megfigyelheto, mas reszukrol (eltunnek az adofizetok, a fogyasztok, a fizetokepes kereslet, szakemberhiany a piacon es az allamigazgatasban) ugyan beszelnek, de a hatasaikat igen nehez gyorsan "bearazni". Nem is beszelve arrol, hogy nem kezzelfoghatoak AZONNAL ezert ido kell, mire megertik egyesek (a "DONTESHOZOK") mivel jar a hianyuk. Addigra viszont keso.. Orbanek mar bele is buktak ebbe, csak meg nem tudjak... 2018-ban meg talan tudnak nyerni, de ott vege a dalnak...

.. aggasztobb, hogy senki masnak sincs erdemi koncepcioja, amit egyreszt nem csodalok.. masreszt, ha lenne is nekik.. a folyamatok visszaforditasa (marmint mire a korrekcioknak erezheto hatasa lesz) ugyanolyan hosszas folyamat, mint a felismeresuk.. szoval szerintem:

CSAK AZ NE HAGYJA EL Magyarorszagot, aki megteheti ;)

Auralianus 2015.11.12. 08:50:56

@Auralianus:

a harmadik bekezdes vegen veletlenul maradt ott az "akik ma kiabalnak" :)

soad1221 2015.11.12. 14:16:55

@tableno: szinte szóról szóra egyetértek...

2015.11.12. 17:57:08

@tableno:

Kösz. Már olvastam korábban, de most elolvastam még egyszer.
A konklúzió ugyan az. Az írás egy részével egyet értek, de a jelentős részével nem. A gengszterváltás, és az azóta eltelt 25 év másról szólt.
A magyar értelmiség, élén a közgazdász elittel elkúrta a dolgot. Nem kicsit, nagyon. És most megpróbálja a felelősséget a társadalomra hárítani. A magyar társadalomnak köze nem volt a gengszterváltáshoz, azt a pálya széléről nézte végig. A gengszterváltást a magyar tudományos, kulturális és részben gazdasági elit vezényelte le, az MSZMP KB és a szolgálatok irányításával. A dolog úgy lett szar, ahogy van. Ez nem a "nép" sara.
Rossz közgazdasági paradigma a gengszterváltáskor, és az ahhoz való görcsös ragaszkodás napjainkig, megspékelve az orbáni irányított kapitalizmus magyar változatával. Ez a lépcső is visz valahová. Konkrétan a pincébe.

2015.11.12. 18:31:54

@Auralianus: A magyar államot nem úgy ismertem meg, hogy a bevételekhez igazítják a kiadásokat, hanem fordítva, a kiadásokhoz igazítják a bevételeket. Max. kitalálnak pár új (rejtett) adót, aztán meg is vannak a hiányzó milliárdok! :D

A többire csak annyit reagálnék, hogy még nagyon nagyon sok idő kell ahhoz, hogy a rendszer összeomoljon. Persze az nagyon fájdalmas lesz, sokan meg fognak lepődni. De hát ha ez kell a népnek, ám legyen. Csak nekem ne kelljen köztük lennem.

Auralianus 2015.11.13. 09:46:55

@Quercus a favágó:

Szerintem az alapkoncepciod hibas. A demokracia lenyege, hogy a nep akarta ervenyesul. Hogy kozvetlen vagy kozvetett kepviselet utjan, az mas kerdes, de a lenyeg, hogy a nep akarata ervenyesul.

Ha a nep onkentes jelleggel (tokmindegy milyen okbol, mert fingja sincs hogy kene, vagy eppen "beleszarik, mert jobb dolga is van" vagy siman hagyja, hogy birkanak nezzek) lemond az erdekervenyesites jogarol, az nem menti fel a felelosseg alol. Kivel szemben felelos? Sajat magaval es a gyerekeivel szemben.

Ugye faj? Meglehet.. de a tenyek makacs dolgok.

Szoval fuggetlenul attol, hogy ki rontotta el "konkretan" (figyelem: nem is probalok vitazni a kijelentessel, hogy a nep a palya szelerol nezte) nem tudom elfogadni azt, hogy a "nep"-nek nincs felelossege (ennyi erovel siman felmentheto erkolcsileg a szulo, ha 25 evig nezi, ahogy a szomszed veri a gyereket a nyilt utcan, vagy ahogy a pap molesztalja)

25 ev hosszu ido am.. regneteg alkalma lett volna a "nep" -nek kozbelepni... a jog nem ismerete, a kozony, a butasag/hulyeseg.. nem mentesit am a jog hatalya alol ;)

Es felelosseg alatt nem azt ertem, hogy tessek bortonbe zarni embereket, szimplan arra szeretnem felhivni a figyelmet, hgoy nem artana magaba nezni szuleim generaciojanak (kovetkezetesen tagadjak a felelosseguket es nem hajlandoak ra, hogy megnezek mit es hol rontottak el, naponta kovetik el tovabbra is ugyanazokat a hibakat) PONTOSAN AZERT, hogy NE essenek ujra es ujra ugyanabba a hibaba...

.. ha a "nep" felelosseget megkerdojelezed, akkor a "nep" donteshozo kepesseget, a "nep" onrendelkezesre valo alkalmassagat kerdojelezed meg. Vegso soron azt jelented ki, hogy nem Orban (Kadar.. nemi sarkitassal > Rakosi) modszerei es szemleletmodja elfogadhatatlan, csupan az iranyvonala hibas...

2015.11.13. 18:29:14

@Auralianus: Az lesz. Nincsen más megoldás.

2015.11.13. 20:31:27

@tableno: Hm, sok igazság van bennük.

2015.11.14. 07:59:26

Bekapcsoltam a gépet, és olvasom mi történt Párizsban.
Nemigazán találok szavakat,a dühtől, és a szomorúságtól.

Érdeklődnék a migráns símogatóktól, Tanátótótól, és barátaitól, érdeklődnék a Határátkelő blog szerkesztőjétől, Barna Esztertől, az Index, az ATV munkatársaitól, és még sorolhatnám. Érdeklődnék Gyurcsánytól, az európai liberálisoktól, de mindenek fölött Junckertől, Schulcztól, és Agela Merkeltől: hogy érzitek magatokat, a rohadt mocskos kurva anyátokat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 11:05:40

@Auralianus:
Ebben igazad van csak pont a nép felelősségével nem tudsz mit kezdeni. Ez egy megfoghatatlan dolog.
Azt mondod a nép felelőssége...
ÉS?
Pont eljutottunk a semmihez.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 15:36:53

Már megint egy írás aminek annyi a lényege hogy mindenki költözzön a gazdagabb országokba.

Digger, ha tetszik ha nem, Magyarország fejlődő demokraktikus ország.

Persze tudom, otthon lehetetlen élni mert Forinttal fizetnek meg bezzeg Londonban jobban fizetnek amúgyis.

Érdekes módon te is elvoltál hosszú éveken át Magyarországon is.

Mióta meg kiköltöztél Nyugatra, arról írogatsz 2 éve hogy élni csak a gazdagabb európai országokban lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 15:44:59

@Élmunkanélküli alkoholista:
Nem, nem az a lényege. A jobbító szándék a lényege. Ahogy Hofi mondta "nem ellened hanem érted haragszom".

Igazad van de fejtsd ki nekem ezt a fejlődést bővebben.Mihez képest fejlődő? Burkina Fasóhoz vagy Svédországhoz? Az viszont tény hogy demokratikus ország.

Nem mondtam hogy lehetetlen ott élni de miért élnék ott ha itt élhetőbb életet élhetek?

Igen jól elvoltam ott évekig. Mint ahogy jól elvolt az ország is a harminc éven keresztül befizetett adómból. Nem tartozunk egymásnak.

Sok minden egyébről is írok.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 16:04:02

@diggerdriver:

A fejlődést elsősorban önmagához képest értem. Miért a leggaazdagabb országokkal hasonlítod össze mindig?

Nem túl igazságos, Svédországban nem 25 éve van kapitalizmus, ahogy Angliában sem.

gazdasági növekedés van(2-3 % közötti, Európában ez soknak számít), a munkanélküliség csökken, a bérek nőnek. Ezek tények!

Tudod hogy a rendszerváltás idején hányszor annyit keresett egy osztrák raktárosfiú mint egy magyar? Megsúgom a számot, nagyjából 10 szer annyit. Ma 3-4 szer annyit keres, tehát van felzárkózás, egyáltalán nem igaz hogy süllyednénk.

A legnagyobb gond jelenleg a dolgozói szegénységgel van, valóban sokkal nagyobb mint a nyugati országokban.

Ha olvasod a cikkeket te is tudod hogy elkeződött az erőteljesebb béremelések időszaka.

Van jövőkép, van munka, ha pedig a fiatalok is végre el fogják ezt hinni, akkor talán nem Nyugaton fognak mosogatni, hanem megpróbálok otthon boldogulni.

Én is Magyarországon tervezem a jövőmet.

A nyugati országok sincsenek olyan jó helyzetben egyébként, UK pl úszik az államadósságban.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/UK_National_Debt.svg

Persze tudom, erre azt fogod írni hogy kit érdekel az államadósság ha az életszínvonal meg jó? De már ez sem igaz, a legtöbbi nyugati országban stagnálnak vagy csökkenek a reálbérek, UK sem kivétel.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 16:07:31

Életszínvonalhoz még :

A fizetések helyi vásárlóereje :

27 United Kingdom 39,826
49 Hungary 25,019

Láthatod, hogy már kétszeres különbség sincs. Jelenleg UKban 1,5szer érnek átlagosan annyit a fizetések mint Magyarországon.

Te pedig erre azt mondod hogy élhetetlen és nincs jövő.

Hát akkor Angliában sincs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 16:11:32

@Élmunkanélküli alkoholista:
Az összehasonlításod téves.A rendszerváltáskor egy nyugati fizetés négyszerese volt a magyarnak. Most hatszoros a szorzó legalább.Nyílik az olló nem csukódik.

Mesélj nekem erről a jövőképről.

Hogy mennyire stagnálnak vagy csökkennek a bérek arról talán én tudnék mesélni. A szakmámban négy éve az átlagbér 11font volt óránként. Most 15. Egy font órabérkülönbség háromheti nagybevásárlást fedez.Csaxólok.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 16:20:30

@diggerdriver:

Ezt mivel tudod alátámasztani? Egyébként ne hasonlítgassuk a szocializmust a kapitalizmushoz, minek? Azt kell hasonlítani ami most van.

A jövőkép az hogy Magyarországon is megvan szinte mindenkinek a lehetősége hogy tanuljon pl egy szakmát.

A legtöbb szakmával pedig Magyarországon IS meg lehet élni.

Az tény hogy a betanított munkás Nyugaton jobban él, azonban tőlük felfelé már nem is ennyire egyértelmű ez a különbség.

"y mennyire stagnálnak vagy csökkennek a bérek arról talán én tudnék mesélni. A szakmámban négy éve az átlagbér 11font volt óránként. Most 15. Egy font órabérkülönbség háromheti nagybevásárlást fedez.Csaxólok."

Szerinted egy ember konkrét esete az mennyire nagy minta levonni ilyen következtetéseket hogy szárnyalnak a bérek?

A raktáros fiú bére is szárnyal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 16:23:11

@Élmunkanélküli alkoholista:
A kivándorlási adatok pont nem a mondanivalódat támasztják alá?
Csak kérdem hogy a magyar raktárosfiúval mi a helyzet?
Mi az ő jövőképe?

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 16:23:51

www.economicshelp.org/wp-content/uploads/2013/03/uk-real-wages-06-14-600x401.png

Tessék reálbér változás, UK elmúlt 8 év.

Nem véletlenül írom azt amit, tényekről beszélek!

Attól hogy te jobban keresel mint 3 éve, az még bizonyíték arra hogy szárnyalnak a bérek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 16:27:26

@Élmunkanélküli alkoholista:
Igazad van. Szar itt.
Azért az nem baj ha az én életemet veszem alapul elsősorban ugye?
Magyarország virágzó fejlődő ország mint láttuk tódulnak oda a munkavállalók.:)))))))))))))))))))))))))

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 16:28:46

@diggerdriver:

A kivándorlási adatok azt támasztják alá hogy jóval egyszerűbb munkát vállalni ma pl Németországban mint mondjuk 10 éve.

Ahhoz képest hogy milyen egyszerű munkát vállalni magyarként ma pl Ausztriában, egyáltalán nincs tömeges kivándorlás.

Kíváncsi vagyok meglep e, de pl Ausztriából is 500 ezren dolgoznak külföldi országokban. Meglepett?

Ha a magyar 500 ezerről beszélünk, nemzeti tragédiáról trombitál mindenki, holott a legtöbb gazdagabb országból is ugyanúgy elvándorolnak máshová rengetegen.

KÖVETKEZŐ KÉRDÉS :

Fordítuk meg a kérdést. Mi az angol raktáros fiú jövőképe?

A 6,50 fontos órabéréből mi a jövőkép?

lakása nem lesz, szakadt bérlakásban talán még megélni is meg tud. Vagy nem, Londonban pl nem. De nagyjából semmi másra nem számíthat, csak erre a langyos számlától számláig életre. Mintha Magyarországról beszélnénk mi?

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 16:30:15

@diggerdriver:

Az emberek oda tódulnak ahol a legjobbak a körülmények.

Én örülök neki hogy Magyarország nem célország és nem vagyunk tele muszlimokkal meg négerekkel.

Egy közép európai homogén ország vagyunk, viszonylag jó életkörülményekkel.

Nem mindig a gazdagabb 15-20 nyugati országhoz kell méregetni midnenben magunkat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 16:30:26

@Élmunkanélküli alkoholista:
Mintha Magyarországról beszélnénk...
Akkor most mi van???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 16:31:57

@Élmunkanélküli alkoholista:
Na de az előbb mondtad hogy Magyarországon van jövőkép hogy a gazdaság fejlődik hogy nőnek a fizetések.
Miért nem tódul oda az angol raktáros?

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 16:37:43

@diggerdriver:

Azt akartam érzékeltetni hogy egyszerű munkásként Nyugaton sincs anyagi bőség. Tudom te is annak tartod magad, de az egyszerű munkást nem 15 fonttal jutalmazzák felétek hanem inkább a felével.

Egyébként hány évet kéne dolgoznod ott egy lakásért?

Mindig csak a fizetésekről írsz, írjunk a költségekről is.

Ingatlanárak, szolgáltatások.

Mennyibe kerül egy tanév a közgázon?

Mennyibe kerül egy autó fenntartása?

Mennyibe kerül egy vasárnapi ebéd egy középkategóriás étteremben a családdal?

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 16:41:34

@diggerdriver:

Mi a kettő között az összefüggés? Ha nem tódul Magyarországra az angol raktáros akkor már Magyarország nem is lehet fejlődő?

Miért tódulna egy szegényebb országba, aminek a nyelvét se beszéli?

Nem írtam egy kommentemben be se hogy Magyarország nyugati szinten lenne.

Illetve van pár dolog amiben nyugati szinten van. Közbiztonság, szolgáltatások minősége, infrastruktúra.

ELmaradás a fizetések vásárlóerejében van, amint linkeltem 1,5 szoros a szorzó pl UKhoz mérve.

Azt írtam egyébként hogy fejlődik és látható is a fejlődés.

Lehet jönni az adóterhekkel, csak azt is nézd hogy mennyi mindent kapsz ezért ingyen, vagy majdnem ingyen.

7 ezer forintos TBből teljes ellátás.

Ingyenes oktatás, egyetemeken rengeteg államilag támogatott szak.

UKban már az óvoda sem ingyenes! Az egyetemről ne is beszéljünk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 16:45:56

@Élmunkanélküli alkoholista:
A lakás az helyfüggő mit Magyarországon.Árban és a fizetésekhez képest is ugyanakkora a szórás. Viszont a bérleti díjak bármilyen magasak is a MEGMARADÓ pénzből jobban lehet élni itt.

Iskolákról nem tudok nyilatkozni még nincs akkora a fiam hogy képben legyek.

Az autó az szaré-hugyé kategória és a fenntartása is.

A vasárnapi ebéd a középkategóriás étteremben három főre 40font.
Ezért én dolgozok három órát.
Otthoni árakon kb hat órát kellene dolgoznom ezért az ebédért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 16:55:13

@Élmunkanélküli alkoholista:
Ugye viccelsz azzal az 1,5-ös szorzóval?
Nézd rághatjuk itt a gittet napestig. Felhozhatsz akárhány statisztikát. Valahogy az ÉLET mindet megcáfolja. Az a sok hülye kivándorol. Nem is értem miért?
Mindennek oka van. A kivándorlásnak is. Az egy tünet. Egy ország nem képes megtartani a dolgozóit. Ezer érvet felhozhatsz de a TÉNY az az hogy néhány százezer ember más hazát választott.
Mondhatod hogy jövőkép meg ingyenes egészségügy. MILYEN egészségügy ingyenes. Ha beteg valaki inge gatyája rámegy. Ha nyugdíjba meg éhenhal. Miről beszélsz?
az ingyenes egészségügy az ingyenes oktatás egy közröhej.
A fiamnak egy ceruzát sem kell venni az iskolába míg Magyarországon egy őszi beiskolázás romba dönti a családi költségvetést.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:00:49

@diggerdriver:

Nem válaszoltál a kérdésemre. Mennyit kellene dolgozni a lakásért HELYBEN? És ne valami kisvárossal gyere, hanem azzal ahol élsz, mert a jövedelmed is ott kapod.

Szaré hugyé fenntartani autót? Konkrétan mennyibe kerül egy kis autó fenntartása? Ha 900 fontot keres az ember, lehet nem is szaré hugyé tudja fenntartani.

"A vasárnapi ebéd a középkategóriás étteremben három főre 40font."

Az nem a sarki kifőzdét jelenti az olcsó déli menükkel, hanem azért középkategóriás mert ott vannak olyan ételek is amit nem mindennap eszik az ember. Pl egy pofás steak, vagy valami vadas étel.

Tehát szerinted 13 font egy ebéd egy főnek középkategóriás helyen.

Leves, második fogás, esetleg kis desszert, meg valami ital.

Valahogy nehezen hiszem ezt el, de hagyjuk is, részletkérdés.

Azt is nehezen hiszem el hogy kevesebbet kell ott dolgoznod ezért, ha ugyanabban a posztban vagy mint otthon.

Hiszen ez szolgáltatás, az étterem, annak pedig ki kell termelnie pl a béreket és fizetésarányosan drágább lesz mint mondjuk otthon.

Pl Budapesten 1000 forintból bőven kapsz egy tál levest valami étteremben. Bécsben 3,3 euróból egy italt se kapsz sok étteremben.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:03:04

"a beteg valaki inge gatyája rámegy. Ha nyugdíjba meg éhenhal. Miről beszélsz?
az ingyenes egészségügy az ingyenes oktatás egy közröhej."

Miért menne rá a gatyája? Az angol raktáros fiú mennyi állami nyugdíjat kap? 450 fontot? Abból biztos urasan meg lehet élni. Ja, költözzön olcsó országba? A magyarnak miért nem ezt mondod?

Nem értem miért lenne közröhej az ingyenes oktatásunk.

Nekem jobban tetszik mint az UK rendszer, ahol eladósodsz fél életre mire elvégzed az egyetemet, hacsak nem vagy gazdag.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:06:45

"A fiamnak egy ceruzát sem kell venni az iskolába míg Magyarországon egy őszi beiskolázás romba dönti a családi költségvetést."

Magyarországon a szüleim mindig átlag alatt kerestek, sose döntötte romba az iskolakezdés a családot. ELképesztően szélsőségesen fogalmazol. Úgy beszélsz Magyarországról mintha ott mindenki hót szegény lenne és krumplis tésztán élne 8 millió ember.

Az hogy nektek ez ingyenes, az a szociális háló miatt van.

Egyébként ilyen jövedelemmel milyen alapon ingyenes? Inkább a szegényeket kéne támogatni, nem a 13 fontért markoló melóst, nem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 17:09:08

@Élmunkanélküli alkoholista:
Na várjál, most akkor az egy tál levest hasonlítjuk össze a steakkal vagy vadassal? Ne viccelj Hinta.
Itt ebben a kerületben pontosan annyi az esély lakáshoz jutni mint mondjuk a XII.kerületben. Vagyis semennyi.

Az autóm kötelező terhei az éves szinten kétheti fizetésem.

Mikor mondtam hogy kevesebbet kell dolgoznom? Ugyanannyit vagy többet dolgozok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 17:10:43

@Élmunkanélküli alkoholista:
Egyszer azzal van problémád mert fizetős máskor meg mert ingyenes. Döntsd már el.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:15:37

@diggerdriver:

Az egy külön összehasonlítás volt, semmi köze a steakhez meg a vaddisznópörkölthöz.

Középkategóriás éttermet írtam, nem véletlenül.

Akciós gordon bleut én is tudok enni 4,50 euróért itt, mikor happy hours van az interspar étteremben, de attól még nem mondom azt hogy ennyibe kerül étterembe enni.

A 13 fontos ebédet szimplán nem hiszem el, egy középkategóriás étteremben inkább EGY fogás kerülne ennyibe és nem egy ebéd.

Ne happy hoursot nézzél hanem normál árakat.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:17:13

@diggerdriver:

Nincs problémám, csak a logikáját nem értem. FÜzeteket iskolakezdéshez tényleg a rászorulóknak kellene kapni maximum. Milyen alapon kap egy jobban kereső ilyesmit? Nem értem tényleg.

A fizetős egyetemmel viszont van. Mégpedig az hogy a szegényeket elvágja a tanulás lehetőségétől.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:19:54

@diggerdriver:

Linkelj nekem középkategóriás éttermet Londonból ahol 13 fontból jól lakottra eszem magam (komplett ebéd) és akkor majd elhiszem hogy 2 órás munkabérből lehet ebédelni középkat helyen.

Ez olyan mintha itt 16 euróból ebédelhetnék középkategóriás helyen.

középkat helyen EGY FOGÁS kerül legalább ennyibe, nem 1 ebéd!

Szerintem te most a déli akciós olcsó menüs helyekkel jössz, amit meg tud fizetni néha egy munkás is.

Hát azok nem a középkategóriás éttermek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 17:20:49

@Élmunkanélküli alkoholista:
Szólj Cameronnak hogy nem igazságos a rendszer.
Én például azt a logikát nem értem hogy miért nem fizetik meg államilag az orvosokat és miért kell a lakosságnak kipótolni amit az állam nem ad meg nekik és melldöngetve harsogni hogy ingyenes az egészségügy.
Ez van. Az élet nem habostorta. Még egy buriforgatónak sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 17:23:56

@Élmunkanélküli alkoholista:
Csaxólok hogy itt nem esznek többfogásos menüket az emberek mert EGY fogás még nekem is elég ami pedig nagy szó.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:26:54

@diggerdriver:

Tehát Keleten kis adagok vannak Nyugaton meg nagy adagok?

Kezd a vitánk komolytalan lenni...

Ezt se vagyok hajlandó elhinni...

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:27:58

@diggerdriver:

Tehát Keleten kis adagok vannak Nyugaton meg nagy adagok?

Kezd a vitánk komolytalan lenni...

Ezt se vagyok hajlandó elhinni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 17:31:48

@Élmunkanélküli alkoholista:
Nem én ezt nem mondtam.A Trófeában például mindig jóllakok. Igaz hogy otthoni fizetésem arányában fél napi munkámért.
Tudok sok éttermet ahol egyfogásból ugyanígy jóllakok. Az olyan 2-3ezer forint. 4-6szoros minimálórabér. Az itteni négyszeres minmálórabér az 25 font.Amit itt azért kapsz azt nem tudod megenni.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:36:17

@diggerdriver:

Tehát otthon a drága helyekre jársz, és ezeket hasonlítod össze a legolcsóbb londoni helyekkel. Megint nem túl korrekt összehasonlítás.

Az olcsó londoni helyeket a főzelékfalóval hasonlítsd össze. Csak egy példa.

ott 800 forint egy brassói. Én csak főzeléket ettem ott eddig, de azok se olyan kis adagok. Az meg 400 forint.

LOndonban mit is eszel 1-2 fontból?

Ne vadíts ezzel hogy még éttermezni is olcsóbb Nyugaton.

Éttermezni pontosan ugyanúgy drága mint Magyarországon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 17:41:02

@Élmunkanélküli alkoholista:
Na akkor számoljunk.
A főzelékfalóban másfél minimálórabér egy brassói.
A főzelékfaló londoni megfelelőiben a legdrágább étel hat font.Egy órai minimálbér.
Londonban nem a 800forintból eszek hanem az itteni vásárlóerejének megfelelő munkabérből.
ilyen hatfontos éttermekkel tele van London. Ahol korlátlanul ehetsz az olyan 8fontnál kezdődik.

2015.11.14. 17:42:37

Meggyújtottam egy mécsest az ablakban a párizsi ártatlan áldozatok emlékére, megálltam egy percere, bejöttem, leültem a gép elé, és elköszönök.

Ma minden magára valamit is adó ember megállt egy időre. Megállt, és elgondolkodott. Te, a blogodon nem. A Határátkelő blog sem. Úgy tesztek, mintha semmi nem történt volna. Engem a HA úri kisasszonya, Barna Eszter nem érdekel. A HA kommentbirkái sem érdekelnek. De benned csalódtam. Nagyon. Az általad/általatok lenézett Sodalis, a Padre fejet hajtottak. Én is előttük.

Veled, veletek nincs több dolgom.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:45:53

@diggerdriver:

1,5? Mostanság néztem, mekiben! 700 forintos bruttó órabér van. És most kb a munkaerőpiac legaljáról beszélünk.

Ebből vehetsz majdnem két adag főzeléket.

nem hiszem hogy sokal többet ehetsz 6,50 fontból Londonban mint Budapesten 700 forintból.

Egyébként te már megint az ilyen olcsó délelőtt akciós menüs helyekről beszélsz, egy főzelékfalóban meg mindig ennyiért ehetsz.

Budapesten is van sok hely akciós 500-600 forintos menükkel mikor happy hours van.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 17:55:18

@diggerdriver:

35 % lejön. Londonban egyébként mire elég 900 font? (munkás fizetés) Ha jól tudom egy garzon is 1000 font.

Tehát pont olyan reménytelennek tűnik mint Budapesten 70 rongyból lakást bérelni.

Konklúzió : világvárosok élhetetlenek. Budapest is, London is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 17:56:16

@Élmunkanélküli alkoholista:
A kérdésre válaszolj. Mennyi egyórai nettó minimálbér?

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 18:00:27

@diggerdriver:

Válaszoltam.
700ból pl 455 marad. És?

Te is válaszolj a kérdésre. Mire elég? Nyomorogni 500 fontos szobákban? Budapesten is lehet tömegszálláson élni 30 ezer forintért és kihúzni hó végéig, minimálbérből is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.14. 18:01:44

@Élmunkanélküli alkoholista:
Akkor itt most be is fejeztük.
Visszatértünk a lemez elejére és nincs kedvem újra meghallgatni.

Élmunkanélküli alkoholista 2015.11.14. 18:02:38

@diggerdriver:

Ami kellemetlen arra nem válaszolsz? Ne aggódj, nem kell kitiltanod, elmegyek magamtól.

Szép estét.
süti beállítások módosítása