HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Whi-sítok

2017.01.04. 21:43 diggerdriver

WHIPLASH
Esküszöm nem akartam megírni ezt a posztot. Egyrészt mert ez nem filmkritikus blog másrészt nem vagyok filmkritikus. Viszont egy barátom és a lányom is kapacitált hogy nézzem meg mert ez pont az ellentettje a Kaliforniai Szirupnak és hogy ez a rendező igazán kiváló filmje stb...
Megnéztem.
A hollywodi filmgyártásnak(fimművészetről csak európai filmnél beszélhetünk) van egy sajátos kategóriája. Én specifikált filmeknek nevezem, jóbb szót még nem találtam rá. Elmondom a specifikált film jellemzőit és mindenki tudni fogja miről beszélek. Kiragadnak egy szakmai, sport, művészeti vagy tevékenységi kört és a film minden kockája arról szól. A baseballról, a golfról, a versenytáncról, a zenéről, a katonai kiképzésről, a lóversenyről és még lehetne folytatni. Minden ilyen film közös jellemzője az elhangzó vagy el nem hangzó szlogen, "meg tudod csinálni, sikerülni fog". És tényleg. A főhős megcsinálja. Vagy ezer gáncson keresztül vagy mert az oktatója, edzője, kiképzője kifacsarja belőle. Lesántul a lova de ő megszerezve az indián sámán csodagyógyszerét meggyógyítja és az istállóból indulva a mezőny után eredve nyer. A futóversenyen fellökik megverik eltödik a gerincét de emberfeletti erővel elsőnek fut be. A versenytánc döntőjében szögekkel verik tele a cipőjét de ő élete legjobb formáját hozva vérző lábbal megnyeri a döntőt. Másik változat. Főhős kinézi magának a műfaj legjobb edzőjét aki már visszavonult és le se szarja. Ő eltökéltségét prezentálva lehoz egy csillagot az égről és az edző végre hajlandó elvállalni de a belét kitapossa míg végre "MEG TUDJA CSINÁLNI". Nagy eltökéltségében szétveri a boxzsákot, a boxkesztyűt majd miután a drogmaffia levágta mindkét kezét, a fejére húzzák  a kesztyűt és világbajnok lesz.
Mondanám hogy ilyen filmekkel Dunát lehet rekeszteni. Nem. Az Amazonast a torkolatánál ahol 300km széles.
A Whiplash egy ilyen film. A műfaj minden sablonját felvonultatja egy kicsit erőszakosabban, egy kicsit durvábban, nagyon trágárabban és sokkal több testnedvvel. Ez egy háborús film. Amíg néztem Churchill legendás szavai jutottak eszembe amit a háború kezdetén mondott, "nem ígérhetek mást csak vért verítéket és könnyeket". Na ez mind szerepel ebben a filmben, literszámra.
A sztori gagyi. Van egy fiatal fiú aki az ország legjobb zeneiskolájában dobolni tanul. Felfigyel rá az iskola legmenőbb zenetanárja aki egy vadbarom. Jazz zenekart vezet és versenyt versenyre nyer. A fiút beteszi a zenekarába és folyamatosan alázza. Persze a jó ügy érdekében. Csak hatezerszer láttuk már ezt. Aztán a fiú szembefordul a tanárjával és elárulja. Mindkettőjüknek menni kell az iskolából. A fiú dolgozni kezd de a tanár ott folytatja ahol az iskolában abbahagyta, Zenekara van és veresenyről versenyre jár. Vajon miért? Persze hogy azért hogy a végén betegye a fíut a zenekarba aki ott szembemenve tanárával élete dobszólóját dobolja el a nézőtéren ülő Nagy Nevek előtt. ÉS SIKERÜLT. Snitt...Hányok.
A filmben vannak epizódok amik életszerűtlenek és hiteltelenek. A tanár egy kretén. Az ilyen kretének nem érzékenyülnek el könnyekig egyik tanulójuk halála után a MEGALÁZOTTAK ELŐTT. Az ilyen kretén nem magyarázkodik a kocsmában a miértekről annak akiről TUDJA hogy elárulta. Másik. A fiú autóval siet a zeneórára de balesetet szenved. Az autó fejreáll de ő saját vérében gázolva ELFUT az órára és vértől csatakosan dobolni kezd. Mit mondjak? Előbb elhiszem hogy megerőszakoltak az UFO-k mint ezt a vérgagyi forgatókönyvet.
Minden ilyen filmben bőségesen szerepeltetik a néző számára érthetetlen szakmai szlenget és szakmai fogásokat. Ez a film sem kivétel. Amikor a tanár éjszakába fordulóan gyakoroltat három dobossal egy taktust ami hol gyors hol lassú, de semmiképp sem megfelelő azt hívják jó magyarosan parasztvakításnak.
Na most azt a rendezőt aki elfogad ilyen forgatókönyveket mint a Kaliforniai Vattacukor és ez, nagy rendezőnek nevezni háááát...
Mégis mi a jó ebben a filmben?
A színészi játék. Parádés, fergeteges, páratlan és lenyűgöző. Ezért az egyért érdemes megnézni.
A végén felteszem a kérdést. Nincs abban a kibaszott Hollywoodban egy normális fogatókönyvíró? Miért kell még mindig a csontot rágni? Nincs egy eredeti ötlet? Ennyire telik csak? Vagy erre vevő a nép? A kritikákat olvasva kezdem azt hinni hogy igen. Ezek a "filmek" jó kritikákat kapnak. Az emberek bemennek megnézni. A biznisz pörög.
Valószínűleg az én készülékemben van a hiba.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr912097887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pityke8 2017.01.04. 22:32:33

Én sem vagyok kritikus és sajnos még negyedannyira sem írok jól mint te, még a filmet sem láttam, viszont hogy ne lenne jó forgatókönyvíró Hollywoodban,azzal nem értek egyet. Kúva sok marhajó film jött azért már ki onnan...na jah meg sok szar is, de semmi sem tökéletes. Mondj pár filmet az utóbbi időből ami tetszett!

pityke8 2017.01.04. 23:34:15

@diggerdriver: Elolvastam. Érdekesen látod a dolgokat. Megvilágítottál szamomra sok mindent amit előtte észre sem vettem egy film kapcsán. De,hogy Al Pacino nem tetszett az egy asszony illatában. Az szíven ütött

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.05. 06:42:58

@pityke8: Nem tetszett mert rossz volt. Hiteltelen volt. Attól hogy valaki kiváló színész vagy befutott színész nem biztos hogy mindent el tud játszani.

Lőtéri Kutya 2017.01.05. 21:52:59

Én is hasonlóképpen jártam ezzel a filmmel, mint ahogy írtad. Nekem is ajánlgatták hogy nézzem meg, még a megjelenési idejének környékén, amikor hirtelen felkapott lett. Több ismerősömnek, filmkedvelőknek tetszett, de nagyot csalódtam benne, egy túldramatizált ostoba gagyiság az egész. Érdekesnek tartom, hogy kevesen gondolták, illetve gondolják ezt hasonlóan. Wayne Shorter is jól összefoglalja ebben az interjúban, amit erről a filmről tudni kell:index.hu/kultur/zene/2016/04/12/otven_eve_eleg_volt_szimplan_jazz-zenesznek_lenni_ma_mar_nem. A film megnézése helyett ajánlottabb inkább meghallgatni pár jazz albumot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.05. 22:16:36

@Lőtéri Kutya: Teljesen igaza van a belinkelt kritikának, meg a másiknak is ami benne van. Hollywood nem tud megszabadulni a kliséktől. Ezek a specifikációs filmek olyanok mint a csőlátás. Nem látod a világot csak amit a filmben megmutatnak, azt az egysíkú tevékenységet. Minden filmkocka a választott témáról szól. Ezerszer elcsépelt klisék hiteltelen epizódok.
Amit nem értek az a kritikusok rajongása. Ami szar az jó kritika mellett is szar marad.

ati27 2017.04.01. 07:45:26

Hallottam a filmről, gondolkodtam, hogy talán megnézem. De már nem! :) Köcc! Ebben az amazonasos dologban biztos vagy? Lehet hozzá lehet dobni még pár folyót.. :) Mostanában nem nagyon láttam jó ámerikai filmet.. Én alapvetően sci-fi rajongó lennék.. A művészfilmek meg túl művésziek számomra. :) Viszont a Csillagok között az elmúlt 20 év legjobb filmje. A kapcsolathoz mérhető. Viszont a könnyed műfajban A galaxis őrzői ami nagyon bejött. (ami ugye nem remake volt) Kíváncsi leszek a 2. részre, de kicsit tartok tőle, hogy a mégy egy bőr a rókáról... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.01. 16:25:39

@ati27: Én nem vagyok sci-fi rajongó viszont abban egyetértünk hogy a művészfilm a szar film szinonimája legtöbbször.

tiborc2008 2017.04.02. 22:24:33

Mindent, majdnem mindent megfilmesítettek már, sok mindent többször is. Legjobb dolog hálivudi forgatókönyvírónak lenni. Egyszerűen nem tud olyan baromságot írni, amit meg ne filmesítenének valamikor, akkora a termelési kényszer.
Filmet kő csináni, na.
Van az amcsi filmeknek még egy csoportja.
Valahol a világban baj van, de jön az fasza amcsigyerek, és rendet tesz, lever mindenkit, attól fogva ott boldogság és béke.
Véletlenül elég sok filmet szponzorál a hadsereg.
Ez van.

tiborc2008 2017.04.02. 22:33:47

Internet Movie Data Base (imdb.com) oldalon 10-es skálán lehet értékelni a filmeket, némi támpont filmekről és közízlésről.
Sokáig A keresztapa volt a listavezető 9.2-es átlaggal.
Aztán jött a Remény rabjai című nyálas Monte Chriso grófja-utánérzés felnőttmese, és megelőzte 9.3-mal.
Nem állítom, hogy A keresztapa a világ legjobb filmje, de egy olyan film, amelynek megvan az Arany János által említett epikai hitele, és olyan film, amelynek elsőségét el tudom fogadni.
A másik meg egy ócska giccs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.03. 07:10:55

@tiborc2008: Egyetértek.
Nálam a top a Sörgyári Capricció.
süti beállítások módosítása