HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: Kifejezetten támogatjuk Magyar Péter indulását az EP választáson. Számunkra, a Fidesz számára ez r... (2024.04.18. 20:19) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Csak elmélkedek...

2013.04.21. 10:46 diggerdriver

Mikor ezt az írásomat egy másik fórumon megjelentettem egyből kikiáltottak zsidóbarátnak. Pedig teljesen másról szól.

Amikor egy csecsemő megszületik abban a pillanatban megkezdődik egy folyamat ami végigkíséri egész életén. Ezt a folyamatot érdekérvényesítésnek nevezzük.

Minden élőlénynek valamint folyamatosan változó szervezetnek legyen az család, ország, nép vagy egyéb közösség (például EU) élete vagy szervezet esetén fennállása időtartamában egyetlen és legfontosabb feladata az érdekérvényesítés.

Minden  fejlődési szinten és minden nagyságrendben igaz ez.

Az újszülött első felsírásától kezdve például az Angol miniszterelnök EU-t megzsaroló beszédéig.

A fő kérdés mindig az hogy különböző érdekérvényesítő megnyilvánulások mögött milyen erő áll.

Hogy az előző példánál maradjunk a csecsemő esetében egy anya vagy  Cameron esetében egy hatalmas gazdasági potenciál.

Az érdekérvényesítés mögöttes erő nélkül semmit sem ér.

Az előző gondolatmenetet folytatva országoknak is van érdekérvényesítő ereje.

Nem feltétlenül függ össze az ország nagyságával vagy geopolitikai helyzetével.

Ha egy ország évszázadok óta stabil és kiszámítható tevékenységet folytat akárcsak egy területen az  elég mögöttes erő lehet egy komoly érdekérvényesítéshez. Ennek egyik tipikus példája Svájc.

Persze a legtöbb ország erejét a világgazdaságból részesedő gazdasági potenciál adja.

Sokáig lehetne sorolni az ilyen országokat.

Egyet viszont mindenképpen leszögezhetünk. Mögöttes erő nélkül az érdekérvényesítés üres puffogtatás. Jó esetben kiröhögik érte az embert a családot a közösséget az országot mert komolytalanná súlytalanná váltak. Van rá egy jó magyar szó, Hőzöngésnek nevezik.

Ilyen országokat is lehetne sorolni néhányat.

Amiért mindezt leírtam, a lényeg most jön.

Az érdekérvényesítés egyik legfontosabb momentuma az hogy hogyan lehet a mások érdekérvényesítése mögött álló potenciált gyengíteni ezáltal a saját pozíciónkat erősebbé tenni.

Ez is jelen van az élet minden területén elég csak hasonló korú testvéreket megfigyelni.

Amikor kicsik állandó harc az életük aztán érdekes módon ahogy felnőnek a csatározások elmaradnak és egy egymást támogató kis közösség alakul ki.

Vajon mi ennek az alapja?

Egyértelmű hogy az összetartás, az összetartozás érzése.

Ahogy felnőttek lettek rájöttek hogy együtt egymásnak segítve a saját egyéni érdekeiket sokkal jobban tudják érvényesíteni. Magyarul falaznak egymásnak a szülők által állított korlátok ledöntésében.

Máris eljutottunk oda hogy az összetartás az érdekérvényesítés MEGKERÜLHETETLEN feltétele.

Van olyan népcsoport amelyik kizárólag így tudott fennmaradni a történelem folyamán.

Gyakorlatilag folyamatosan irtották őket mégis szép lassan szívós munkával pénzügyi nagyhatalommá váltak minden egyéb gazdasági potenciál nélkül.

Akik pedig mindezt képtelenek voltak véghezvinni az összetartás hiányában azok rendkívüli módon utálják őket.

Pedig semmi mást nem tettek mint a saját érdekük érvényesítése céljából összetartó közösséget alkottak.

Évezredeken keresztül folyamatosan.

Csak az a közösség az a család az az ország tud erős lenni és az érdekeiért kiállni amelyik egységes.

Aztán ha az egységes sikeres országok még szövetségre is lépnek egymással még ha csak laza szervezetben vagy nyelvközösségben vagy pusztán azért mert szomszédai egymásnak az csak növeli erejüket.

Példa erre a Brit Nemzetközöség vagy a Benelux államok.

Ezekkel a fentebb felsorolt folyamatokkal lehet szembemenni lehet különutas politikát folytatni meg unortodox módon hozzáállni aztán meg lehet nézni a következményeit.

Egy megosztott ország elszigetelődik egyedül marad véglegesen meggyengül és végül eltűnik a süllyesztőben.

Sok ország van amelyik keresztülment ezen a folyamaton.

Jó esetben jött egy karizmatikus vezető aki helyreállította az egységet és az ország megmenekült. Vagy megsemmisült.

Vajon Magyarország melyik utat választja???

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr175237213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2013.04.21. 17:18:18

A sztori úgy indul, hogy valakik összehozzák a Bibliát, s ez tartott kb. 150 évig, az eredmény ismert. Az emberiség katolikus része, létrehozta a saját külön bejáratú ellenségét. Kvázi a falra festett ördög lemászott onnan, és létező lett. Az igazság az, hogy sokan nem képesek a világot úgy kezelni hogy ne gyűlöljenek valakiket.

Auralianus 2015.05.13. 06:42:10

Szerintem - mivel konkrétan a zsidókról beszéltél - elsiklottál esetükben (és megjegyzem, hogy ez kifejezetten "zsidóspecifikus" jelenség) a középkori feudális jogrendben elfoglalt sajátos szerepükről. Az érdekérvényesítés kapcsán igazad van, de ehhez a zsidók esetében az is társul, hogy a feudális jogrendben - mivel nem keresztények voltak - nem birtokolhattak sem földet, sem ingatlant, nem tagozódhattak be "hagyományos módon" az akkor gazdaságba. Kereskedhettek, pénzváltással foglalkozhattak.

Miért fontos ez?

Gyakorlatilag ha valaki generációkon keresztül dolgozik, de az általa megtermelt hasznot semmibe nem fektetheti be, akkor törvényszerűen felhalmozódik nála a pénz. Amíg egy ex-lex állapotban jogi következmények nélkül kifosztható (lásd a helyi, kisebb zsidó pogromok periodikus >> 150-200 évenkénti bekövetkeztét) addig ki is fogják fosztani. Az egyház és a mindig pénzre vágyó nemesség itt talált egymásra. Megállapodtak és egy jogrendszeren kívüli "ellenség" nemcsak jogi, de erkölcsi következmények nélkül volt szabadon kifosztható. 150-200 évenként pedig felgyűlt náluk annyi vagyon ami szított akkora kapzsiságot, hogy az egyetemes emberi jóérzést képes legyen elnyomni a pénzéhség.

A feudális jogrend felszámolásával egyidejűleg, a manufaktúra ipar és a polgárosodás korában viszont már jogbiztonság volt. A szekularizáció miatt (blame Napoleon, hehe) az állam már mindenki jogait garantálta. Hitelre, tőkére mindenkinek szüksége volt és hirtelen megugrott a befolyásuk. Az összetartozást az évszázados üldözöttség szülte, az Európa keleti felében lassabban elterjedő polgári értékek pedig magyarázzák, hogy az itteni zsidó közösségek miért voltak kevésbé vagyonosak a nyugati fertályhoz képest.

A Benelux államok és a brit nemzetközösség egyaránt Spanyolország fenyegető jelenléte miatt tudott egységessé válni. Ha nem hozza létre az anglikán egyházat Henrik - önös érdekek mentén - eléggé sok minden alakulhatott volna másként. Nem véletlen, hogy a reformáció az egykori Németalföldön, valamint a mai Németország területén terjedt el leginkább. Bizony politikai okai voltak.

A reformáció, a protestantizmus viszont nem teremtett homogén tömböket, Spanyolországhoz és Franciaországhoz hasonló monolit államokat, hanem a helyi függetlenség megőrzésében érdekelt apró államocskák szövetségi rendszeréhez vezetett. Kialakította a maga érdekérvényesítési-lobbizós rendszerét. Tudatában voltak sebezhetőségüknek és az összefogásra utaltságuknak. Gyakorlatilag a reformáció volt az első lépés az EU felé. Mehetett volna ez innen másfelé is, de az évszázados hagyományok segítettek annak belátásában, hogy mi is a közös érdek. Nem véletlen, hogy ezek a területek jobban is muzsikálnak az összefogáson belül, még olyan területeken is, ahol a pénzbeli befolyás, a gazdasági hatalom másodlagos jellegű.

A sajátos kormányzati formák különbözőségei magyarázzák az angolszász a német a svájci (amit sokan manapság modellértékűnek tartanak, pedig csakis Svájcban lehet életképes és ott sem mindig, mert igen könnyen obstruálható bármely döntés, lásd a legutóbbi 25 évig tartó alkotmánymódosítást, amivel már a kezdetektől mindenki egyetértett) a francia, a spanyol vagy a kelet európai kormányzati formák közötti különbségeket.

Mindenképpen megjegyzendő, hogy az érdekérvényesítés is egy tanulási folyamat. Jó a hasonlat a gyerekekkel. Ha 5 éveseket engedsz tinik közé, valószínűleg gyengébben fognak muzsikálni... eleinte ;)

Ami a legfontosabb viszont, és efölött mindenki elsiklik:

Az EU eltörölte a nemzetállamokat. Ezek már nem léteznek, csupán még sokan nem ébredtek erre rá. Magyarország (vagy Anglia, Németország, stb) szimplán elavult fogalmak. Nem tetszik a rendszer? Elvándorolsz. Azonnal. Egyén vagy kiterjesztett állampolgári jogokkal és szabadon dönthetsz (ilyen még nemvolt a világtörténelemben!!) arról, hogy elfogadod-e adott kormányzat felségjogát, vagy szimplán kilépsz a hatálya alól. Mindenféle retorzió lehetősége kizárva a kormányzat részéről akit alkalmatlannak ítélsz arra, hogy az életedbe beleszóljon.

Hát nem csodálatos?

Az ellenségeskedések eltörlésének legjobb módja, ha mobilissá és -jogi értelemben véve - homogénné változtatod a társadalmat. Az informatika fejlődésével már minden - okostelefonra telepített vagy asztali PC-s Windows 8 vagy annál újabb - operációs rendszeren futtatható valamiféle AI, ami igen hamar válik képessé egy-egy gazdaságot, közpolitikát érintő közpolitikusi kijelentés kiértékelésére. Online fér majd hozzá a statisztikai adatok tömkelegéhez és kiszűrhető lesz a szociális vagy pl a jelen pillanatban is dívó gazdasági demagógia. Átláthatóvá válnak az eddig rejtett céghálók, (vissza)követhetővé a(z esetleges) döntések következményei, lehetséges indokai.

Mi kell hozzá? További keveredés. A mi gyerekeink már abba nőnek bele, hogy az államtól szolgáltatásokat várnak el és lelkiismeret furdalás nélkül "torolják meg" (pl elköltözéssel) a nekik nem tetsző lépéseket.

Remélem még látni fogom én is :) :) :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.13. 07:46:17

@Auralianus:
Köszönöm ezt a hosszú értekezést, megint sokat tanultam.
süti beállítások módosítása