HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • diggerdriver: @tanyasi értelmiségi: Ne becsüld le a magyarokat. Ne becsüld le a szavazófülke magányát. 2002-ben ... (2024.04.18. 22:16) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

A semmi ami minden.

2013.04.25. 22:13 diggerdriver

Elgodolkodott már valaki azon hogy mi az a találmány ami alapjaiban rengette meg a világot? Aminek végső soron a mai világ fejlettségét köszönhetjük? A tűz? Nem. A kerék? Ugyan már. Az írás?

OK. Az írás valóban fontos találmány és valóban nélküle nem tartanánk itt a hasznossága viszont egy dologban kimerül. Nevezetesen abban hogy az írás önmagában új dolgok előállítására nem alkalmas. Amiért mégis nagy jelentősége van az a nemzedékek közötti tapasztalat átadása és megőrzése. Az azért teljesen világos hogy szájhagyomány útján történő ismeretátadásnál ilyen mérhetetlen mennyiségben felhalmozott adatbázis nem továbbörökíthető.

Én mégis azt mondom hogy van egy találmány egy szellemi termék akinek a feltalálóját nem is ismerjük mégis ő az aki meghatározó mértékben hozzájárult a világ jelenlegi formájának kialakulásához. Ő az aki névtelenül is megérdemelne egy szobrot.

Ugye abban talán egyetértünk hogy a matematika mindennek az alapja. Nélküle azért meg lehet építeni egy csónakot de sokkal többre jutni nem lehet. Viszont matematika az is amivel a rómaiak felépítettek néhány csodálatos építményt de egy bizonyos szintnél képtelenek voltak továbbjutni.

Hogy ne húzzam tovább az időt, szerintem a legnagyobb találmányt az hozta létre aki feltalálta a nulla fogalmát az arab számjegyű matematikában.

Mi lehetett a folyamat hogyan lehetett eljutni a nulláig? Tegyük fel hogy számolni kezd valaki. Elkezdi az egyessel és jeleket ír a porba a számoknak majd ezeknek a jeleknek nevet ad. A jelek lerajzolását miért csak kilencig viszi? Hiszen vihetné akár százig is vagy éppen ötvenháromig. Csakhogy a tízediknél  nem rajzol új jelet hanem előröl kezdi és odatesz egy teljesen más jelet a nullát és itt van a zsenialitás benne. Kijelölhetett volna egy új jelet is a tíznek és folytathatta volna tovább 11, 12 egészen húszig majd a húsznak is új jel és 22, 23 stb. Ebben az esetben viszont minden tízes százas és a többi tízzel osztható számnak új jele lett volna hasonlóan mint a rómaiak betűszámainak. Valamiért úgy döntött hogy tíz számjelnél nem lehet több. Gondoljunk bele a dolog jelentőségébe. Tíz számjeggyel a végtelenségig el tudunk számolni. Hét számjeggyel bármilyen számot le tudunk írni 9 999 999-ig.

A zsenialitás következő lépcsőfoka hogy matematikai műveleteket tudunk mindössze tíz számjeggyel végezni. Belegondolt már valaki hogy felépülhetett e volna a Notre Dame csak a római számok ismeretében? A csillagászat hol tartana római számokkal?

Persze nem gondolom hogy a nulla fogalmával megtámogatott számrendszerben ugyanaz az ember találta ki a matematikai műveleteket vagy azt hogyha a nullát a szám elé tesszük akkor  még jobban kibővíthetjük a lehetőségeinket de mindehhez legelőször is a nulla fogalma kell.

Szerintem ez a legnagyobb találmány amit valaki adhatott az emberiségnek.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr135247341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fasor6 2013.05.11. 13:02:00

Jó fej vagy! nagyszerű ez a gondolatmenet és az írás!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.11. 21:20:12

@fasor6:
Köszi.
Van még egy találmány ami nagy mértékben megváltoztatta a világképet.
A vasbeton. A beton önmagában csak alakítható kő de a vasbeton művészet.
Ha nem lenne vasbeton akkor az összes felüljáró és híd vagy olyan lenne mint a hortobágyi kilenclyukú vagy olyan mint a lánchíd. A felhőkarcolók elképesztő tömegű és súlyú vasvázra épülnének.
Magyarország legelső vasbeton épületét úgy tudom József Főherceg építtette Alcsúton és máig megvan.
Amíg nem találták fel a periódvasat (ez a bordázott betonvas) addig sima gömbvasbat használtak úgy hogy a két végét kampószerűen visszahajlították.
Megérne ez is egy írást.

nemetgabor 2013.08.13. 09:09:33

Én, mint matematikával foglalkozó emberke, ajánlom neked, hogy mélyedj el jobban a számok kialakulásának történetében.Látom a 0 fogalma lenyűgözött
A 0 itt helyiérték ugrást jelent,de ugyanúgy ki lehet fejezni bármit 2,3,stb számrendszerben is.
A sumérok 60-as számrendszerben számoltak,jól...
Ők használták először a helyiértékes számábrázolást,csak ők még a 0 helyét kihagyták,egyszerűen nem írtak oda semmit.Volt is kavarodás belőle, ha vki túl nagy vagy túl kicsi helyet hagyott 2 számjegy között...és beindult a 0 története, mert a helyiértékes számábrázolás maga után vonja azt, hogy egyértelmű módon jelezni kell az, hogy az adott helyiértéken nem található szám.

A római számokról vs. arab számok dilemmájáról pedig annyit, hogy a római számábrázolás nem helyiértékes,nem lehet benne könnyedén algebrai műveleteket végezni.De a lényeg pont itt van:a matematika a külső világ ábrázolására és az megértésére teremtetett, és amely területe nem alkalmas arra amire, azt ott nem használják.

Tetszik a blogod,de csak most találtam meg sajna...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 20:57:33

Azért nyűgözött le mert belegondoltam hol tartana a világunk nélküle.
Maga a számolás adott volt elég ha valaki az ujjaira néz de a nullát ki kellett találni.
Akárki tette nagy szolgálatot tett az emberiségnek.

nemetgabor 2013.08.15. 08:47:48

@diggerdriver: én úgy gondolom, ha az ember használja a számoknak nevezett valamiket, akkor a 0 fogalma előbb-utóbb felmerül.

az egész számolósdi ott kezdődött, hogy a juhász vhogy meg akarta tudni, hogy a megvan-e minden birkája.ha tudja hány birkája van és elkezdi számolni a karámba terelés közbe, akkor lesz elégedett, ha eléri a birkák számát jelző számát.innen már csak egy ugrás az, hogy megállapítsa, hogy ez egyenértékű azzal, ha kint nincs több birkája.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 21:20:51

@nemetgabor:
Szerintem a dolog nem ilyen egyszerű.
Elméletben lehet hogy megvolt a semmi fogalma.
Még az is lehet hogy a jel is megvolt hozzá.
A kérdés az hogy aki a számsort felállította hogy jutott oda hogy 9-nél megálljon és a 10-nek a már meglevő jelekből válasszon?
Miért tett így?
Van 10 ujjad. Mindegyiknek adsz egy nevet majd jelet de a tizediknek a már meglevőkből.
A nullát használta a tízesek jelöléséhez majd a százasokéhoz és így tovább. Mi az a logikai folyamat ami ide vezet?

Auralianus 2015.05.13. 06:55:14

A nulla valódi értékét ott látom, hogy ábrázolhatóvá vált valami ami nem mérhető. Természetéből adódóan a nulla nem látható, nem megfogható, nem érzékelhető semmilyen módon. "Azért van ott, mert odaképzeljük".

A segítségével elkezdhettünk számolni, műveleteket végezni olyan dolgokkal, amelyeknek a létét nem érzékelhettük, ezért szinte törvényszerűen sarkallta az embereket az általuk érzékelhetetlen dolgok tanulmányozására, a róluk való elmélkedésre, az elvont gondolkodásra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.13. 07:57:00

@Auralianus:
Igen, egyetértünk.
A 0 fogalma az emberi elme egyik legcsodálatosabb produktuma.
Nélküle ezer évekkel hátrébb tartanánk.
süti beállítások módosítása