HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • tanyasi értelmiségi: @diggerdriver: Egyébként ha van párt, amely megérdemelne egy hatalmas nagy zakót az EP-, illetve... (2024.04.23. 06:36) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Elégtétel.

2016.05.31. 19:37 diggerdriver

Folyamatosan jönnek a hírek Magyarországról hogy baj van. MUNKAERŐHIÁNY VAN. Nem találnak embert, szakembert meg pláne. Horribile dictu  néhány cég odáig süllyedt hogy kénytelen bért emelni. Belegondolni is rossz. Vége a világnak BÉRT KELL EMELNI.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/havi_negyszazezerert_sem_jon_haza_a_magyar_szakacs.615170.html

Most ha rosszmájú lennék akkor elégtételt éreznék, sőt kárörvendenék. Tudjátok mit? Én bizony elégtételt érzek és kárörvendek. Otthon beérett a termés. Sok köszönet nincs benne, kicsi is meg savanyú is de a tiétek. Tisztelt vállalkozó urak. Tisztelt közgazdászok akik a közép és felsővezetést adjátok a vállalatokban. Most ÉN kérdezek vissza. Hogyis van az a „ ha nem tetszik el lehet menni”, „nyitva az ajtó”, „döngetik a kaput annyian akarnak itt dolgozni”,  „annyit fizetünk neked amiért még itt maradsz ő meg annyival kap többet hogy idejöjjön”?

Én meg azt mondom HA DISZNÓ NINCS KONDÁS SEM KELL.

El lehet menni? Kösz, megfogadtuk a jótanácsot néhányszázezren. Na akkor MOST lehet kinyitni a kapukat és beengedni aki döngeti. Nocsak. Nincs kint senki? Így jártatok bazdmeg. Urak. Nincs aki kivegye alólatok a szart a kórházban? Nincs aki megsüsse a kenyeretek? Nincs aki megjavítsa a vízvezetéket? Talán tovább kellett volna látni az orrotoknál.

Bizony tisztelt középvezetők, tisztelt vállalatvezetők, tisztelt vállalkozók ezért jó részt ti vagytok a felelősek. A lovat nem csak ütni kell hanem néha egy kis kockacukrot is kellett volna adni neki. Dakota indián alól kidőlt a ló mert éhenhalt. Mostmár adnál neki de késő.

Közgazdász urak. Céget menedzselni megtanultatok. Emberként viselkedni nem. A konda szétszéledt, nincs aki összeterelje. Persze ti nem vagytok felelősek. Ti nem tudtátok. Azt hittétek örökké tart a „ majd veszünk fel másik embert” korszak. Tévedtetek. Megérdemlitek.

Utoljára a nagy büdös átkos kommunista korszakban volt a főnök beosztott viszony közvetlen és szociálisan érzékeny. Aztán a rendszerváltás után az átkosban szocializálódott melósbarát „öreg”-eket szép lassan felváltotta az egyetemről frissen kikerült profitorientált fiatalok hada. Megtörtént mindenhol az úgynevezett „fiatalítás”.

 Mára beérett a gyümölcse.

Láttam hogyan beszélnek tisztességben megőszült szakemberekkel. Sokan inkább vállalták hogy idő előtt csökkentett pénzért nyugdíjba vonulnak. A fiatalítás hozadéka az is hogy Magyarországon negyven év felett nem ember az ember. A szaktudás a tapasztalat a szorgalom nem érték.

Az emberek értettek a szóból. A köztudottan röghözkötött magyar máshol próbál boldogulni.  Nyelvtudással vagy anélkül keserűséggel telve megy el.

Kint az új országban iszonyatos hátrányt kell ledolgozni.

Elhelyezkedtem az angol építőiparban. A nyelvet nem beszéltem. Az építőipar felépítését technológiai folyamatait nem ismertem. Húsz év után a birminghami vizsgán ültem újra lánctalpas forgókotróra megint. Sokszoros hátrányból indultam. Valamivel pótolnom kellett a nyelvtudás hiányát. Csak és kizárólag a munkámmal tudtam azt elérni hogy a cégek, az ügynökségek munkát adjanak. Csak a munkámmal tudtam kompenzálni. Nem, nem kellett többet dolgoznom mint más gépkezelőknek csak jóval profibbnak kellett lenni. Két dolog jellemzi az itteni, amúgy nagyon jó gépkezelőket. Csak annyit csinálnak amit mondanak nekik. Soha nem kezdeményeznek akkor sem ha tudnának segíteni. Valamint úgy félnek a közművezetékektől mint a tűztől. Na ezen a két téren tudtam lelépni őket. Nem volt könnyű. Ha a feleségem nem tartja bennem a lelket az első időkben akkor idegileg rámegyek. a szakmai önbecsülésem romokban hevert. Ő volt aki bízott bennem és végig tartotta bennem a lelket. Sikerült. Ma már folyamatosan van munkám sőt olyan is előfordult hogy cégek akiknek dolgoztam újra engem kérnek. Az ügynökök naponta küldik ajánlataikat.20130809_125634.jpg

Dolgoztam az öt év alatt körülbelül hatvan különböző építkezésen. Egy naptól egy évig. Soha a legcsekélyebb problémám vagy konfliktusom nem volt, egy esetett kivéve mikor én hagytam ott egy építkezést. Mindig mindenhol a legnagyobb tisztelettel beszéltek velem. Számtalan ország melósaival dolgoztam együtt Dél Afrikától Litvániáig. Mindenkivel békében és barátságban.

Nehéz volt idáig eljutni. Mindegy nem érdekes. Túl vagyok rajta.

Igen ez nekem elégtétel. Ha van eszük akkor a nagy arcból egy kicsit visszavesznek otthon. A pökhendi megalázóan odavetett „el lehet menni” talán kevesebb lesz. Még az is előfordulhat hogy emberszámba veszik a melóst. A megbecsüléstől még fényévekre vannak de valami elkezdődött.

Mi néhányszázezren indítottuk el ezt a folyamatot. Volt a kormánynak néhány sikertelen, közröhelybe fulladó próbálkozása a kivándorlók hazacsábítására.

Ahány kivándorló annyiféle indíttatás. Természetesen a legnagyobb motiváció a pénz. Viszont a munkahelyi légkör sem elhanyagolható tényező. Van akinek fontos. Aztán ez az az időszak amikor a magyarnak elfogyott a türelme.  Már nem hat a „várjál még néhány évet és jobb lesz” duma.

Persze senki sem pótolhatatlan. Majd közgazdász úr beáll tökösnővérnek, majd menedzser elvtárs kiszedi a kenyeret a kemencéből.

Azt hiszem a közgazdasági állatorvosi ló minden ismérve felfedezhető a balatoni vállalkozók tevékenységén. Csapnivaló szolgáltatást nyújtani aranyáron, zsebből fizetett vagy ki nem fizetett emberekkel három hónapig, kitermelve az év többi hónapjára a megélhetést plusz az X5 BMW árát.

Az egész folyamatra az ostoba kormányzati kommunikáció még rátett egy lapáttal. „Tapasztalatot szerezni mennek ki a magyarok aztán majd hazajönnek és felvirágoztatják az országot”.

Tejóatyaúristen. Ha egy kutyának beadnák ezt a dumát megveszne tőle. A kormány az adófizetők pénzéből hazavásárolt néhány embert és óriási sikerként elkönyvelte.

Lófaszt mama…

Kinyílt a világ megszűntek a határok, egy újkori népvándorlás kezdetén vagyunk. A „Nem térkép e táj” már nem tart otthon senkit. A párducbőrös kacagányt el kellett adni hogy egy tányér leves kerüljön az asztalra.

A tisztelt országmenedzser urak mit gondoltak meddig lehet büntetlenül hülyének nézni a magyart? Meddig lehet lózungokat pufogtatva röghöz kötni az embereket?

Negyvenhét évesen harminc év munkaviszony után mondtam hogy elég volt. Azt kell mondanom hogy köszönöm urak. Meg kell köszönnöm hogy átsegítettetek a saját korlátaimon és olyan élményekhez jutottam amikhez egyébként esélyem sem lett volna. Minden nap egy új élmény minden nap egy új felfedezés, és vagyunk így ezzel néhány százezren.

Ja hogy közben otthon nincs szakember. Az országot nem egyetlen nap alatt hagyta el ennyi ember. Hosszú, folyamatosan erősödő trend ez ami mérhető vizsgálható és előre jelezhető. Semmit nem tettetek ellene. Most meg megy a csodálkozás hogy nincs ember. Gratulálok. Így kell ezt csinálni. Felmerül a kérdés hogy mondjuk az utolsó tíz év felsővezetése mennyire alkalmas a feladata ellátására ha az orruk előtt zajló folyamatokat sem tudják kezelni? Ha én ilyen szakember lennék már páros lábbal rúgtak volna ki mindenhonnan.

Nem sajnálok semmit és senkit. Nyomokban sincs bennem ideológiai elkötelezettség az ország iránt. Magyar vagyok és ezt soha nem tagadnám meg. Ott születtem, az életem legnagyobb részét ott éltem le. Minden emlék odaköt. Semmi bajom az országgal, a hazával, sőt az ott zajló folyamatokkal sincs. Elfogadom és tiszteletben tartom a nép döntését hogy milyen országvezetést választott. Ha a választópolgároknak ez kellett ám legyen. Engem nem érint. Gusztustalanul önző féreggé váltam.

Most meg elégtételt érzek. Visszaigazolást hogy jól döntöttem. 

Mi kivándorolt magyarok számtalanszor megkaptuk már hogy hazaárulók vagyunk, hogy menjünk nem hiányzunk  senkinek, hogy mindig idegenek leszünk a világban és sehol nem lelünk otthonra. 

Én meg csak ennyit mondok:2016-05-27_170207.jpg2016-05-31_183200.jpg

 

437 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr548755746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.31. 20:11:34

A kérdés ennél sokkal bonyolultabb. Azaz csak részben van igazad.

A magyar tőkés nem képes semmiképpen annyit fizetni, mint a nyugati tőkés. Ez egyik eleme a vagyonok kiporszívózásának az országból.

Viszont alapigazság, hogy a fizetéseket - szemben a liberális mítoszokkal - NEM a piac határozza meg, hanem az egyes osztályok erőszakpotenciálja és érvényesítőképessége.

Emlékezzünk vissza: Mo. rabosításakor, 1990-ben az egyik első elem az egyébként is gyenge szakszervezetek szétrombolása volt a liberók által, gazdáik parancsára.

Azóta ha Mo-on néha sztrájk van, az MINDIG állami cégek ellen van, sosem magántőkések ellen. Vajon miért?

Ami az állam szerepét illeti, a helyzet nagyon nehéz. Ha a kormányzat jelentősen bért emel, tönkremegy egy rakás magyar kistőkés a nagy nyugati vérszívók meg egyszerűen elmennek az országból.

Az egyetlen megoldás itt a lassú építkezés, a fokozott harc a nyugat ellen, majd ezen az alapon az ország lassú visszaadása magyar kézbe. Sajátos módon Orbánék ezt csinálják, igyekeznek a magyar nagytőke fejlesztését elérni, de a körülmények olyanok, hogy ez hibás út. Mo. nem Japán és Korea helyzetében van, ahol ez működött: azaz állami pénzből helyi tőkések felhízlalása.

Mindenesetre a kormány helyzteértékelése helyes: az igazi baj a nyugati gyarmatosítás, az ország kiszipolyozása a brüsszeliták által, s a háttérhatalom magyarellenes tevékenysége.

_Boris_Vian_ 2016.05.31. 20:18:12

@BircaHang Média szerkesztősége:

A tőkés sehol sem szeretetszolgálat.

Kiszámoltam hogy (mekis melósként érdekel) hogy az osztrák mekik forgalma pontosabban annyival volt több egy főre számítva mint amennyivel itt többet kerestem.

TEhát a bevételből egyáltalán nem kaptam többet, csak látszólag, % osan nem.

Az igazi kérdés azonban az, miért van több itt a kalapban?

Erre pedig helyes a meglátásod, a kiporszívózás.

Ezt több módszerrel csinálják, szakemberek elszívása, jól fizető állások centrumországba való telepítése, peremrégiókban az alacsonyabb szintű munkák kiszervezése stb.

A lényeg hogy a nyugati országoknak kell peremrégió, különben kártyavárként omlana az egész össze.

USA - Mexikó

Nyugat-Európa - Kelet-Európa.

Ezek a közvetlen gyarmatai a két fő centrum birodalomnak, pontosabban félgyarmatok.

Az teljes gyarmatok leginkább Afrikában találhatóak, a kizsákmányolás ott a legnagyobb fokú.

tableno 2016.05.31. 20:33:04

Digger, nagyon jó poszt! Szinte mindenben igazad van, csak a közgazdaszokat és a menedzsereket ne vedd egy kalap alá azokkal, akik Magyarországon annak hivatják magukat! Én sem véletlenül mentem el, és nem tervezem a hazaköltözést... :)

tableno 2016.05.31. 20:55:21

@charlieharper: az a legújabb eufemizmus a "zsidó"-ra... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 21:05:36

@BircaHang Média szerkesztősége:
Szó sincs róla hogy annyit fizessen mint nyugaton. Viszont olyan keveset sem mint most.
Figyeld meg hogy a tőkés TUD többet fizetni mert KÉNYTELEN lesz ha jó szakembert akar a vállalkozásába. Ennek a jelei világosan mutatkoznak és ennek hatására írtam ezt a posztot.
El sem hinnéd milyen keveset kellett volna emelni a fizetésemen hogy maradjak.

_Boris_Vian_ 2016.05.31. 21:14:52

@diggerdriver:

Szektortól függ hogy lehet e jelentősen bért emelni.

VEndéglátásban pl köztudottan nagyon markáns költség a bérköltség.

Ott nehéz SOKKAL jobb fizetéseket adni tarifa emelés nélkül.

Egy jól! szervezett vendéglátó egységgel jó munkaerőfelhasználással minden dolgozón nagyjából a bérét lehet még egyszer megkeresni.

A jóval magasabb bér csak az áruk árainak jelentős emelésével kivitelezhető.

Csakhogy hiába emeli fel a kocsmáros 600 forintra a sör árát, ezzel nem azt fogja elérni hogy ki tudja termelni a sokkal jobb béreket, hanem azt hogy csődbe megy, mert senki nem fog oda járni.

Az igazi kérdés az hogy Nyugaton miért fizetnek ki a sörért 3-4-5-6 eurót a kocsmában?

A válasz pedig az : Mert ott arányaiban sokkal több a jobban fizető állás mint pl nálunk.

Nem véletlenül fizetnek ugyanazért a mosogató állásért egy menőbb budapesti bárban többet mint egy miskolci bárban.

Előbbiben valószínűleg drágább minden, így a közös kalapban is több van, amiből lehet béreket adni.

A munkaerőhiány inkább azt serkenti hogy az ügyeskedők száma csökkenni fog, tehát olyan helyen ahol 500 ért megveszik a sört, többé nem fog tudni minimálbérért dolgoztatni a tulaj.

2016.05.31. 21:27:50

@_Boris_Vian_: ilyen dolgok, mint pl margin gondolom nem zavarja meg a gondolatmenetedet.

2016.05.31. 21:40:46

@_Boris_Vian_: en ugy emlekszem, hogy ilyen allnak a hajok, meg jon a vilagvege dolgokat a Sotetseg Birodalmaban irogathatsz csak

_Boris_Vian_ 2016.05.31. 21:42:43

@diggerdriver:

Ezt nem is a köznek céloztam hanem csak charlienak :)

De igaza van, ilyeneket valóban csak oda linkelhetek...

_Boris_Vian_ 2016.05.31. 21:46:01

Egyébként a linkelt cikk nem igaz.

Nagyon nem 400 ezreket adnak a Balcsin a szakácsoknak.

Ha így lenne, lenne emberük mindig.

vanholnap.hu/250-ft-os-oraberert-dolgoztatnak-balatoni-ettermek-2/

Kb ez a balatoni vendéglátás.

Kurva sok munka, gagyi pénzért.

2016.05.31. 21:49:09

@BircaHang Média szerkesztősége: azert en hozzatennek ehhz par dolgot.
Tegyuk fel, hogy nagyon szeretnek tobbt fizetni a dolgozoimnak. Zt mikor tudom megtenni egy nagy cegnel? Ha van hozza budget-om. Jellemzoen egy ceg minel kisebb marginnal dolgozik, annal kontrolaltabb a budget es annal jobb a forecastja.
Szoval, ha van budgetom, akkor adok tobb penzt a jo embereimnek. Viszont az utobbi evekben a teljes service sectorban a budgeteket visszavagjak. Kivetel van,,de nem ez a jellemzo.
Fo resz, ahol sporolas van, hogy operating costot hozzam 1) automation 2) munka kiszervezese low cost helyekre, labour arbitrage vagy sokszor 2 embert veszek fel Indiaba 1 helyett NYban es meg mindig sporolok.
Miert is fontos ez? Mert minden negydeves jelentesben, az egyik elso dolog, amit egy penzugyi elemzo megnez az az operating cost. Ha nem hozza a ceg, akkor arra a piac reagal es lesullyed a share price. Kozhihedelmmel ellentetben a bert nem a zsidok/brusszelitak/szabadkomuvesek hatarozzak meg, hanem, hogy ki tudja e egyatalan termelni a ceg.

2016.05.31. 21:55:13

@charlieharper: es igen, azert viszem Nyugatrol Keletre a munkat, mert olcsobb. Nincs mogotte neme szandek.
Ezert nem fizetek egy lengyel testernel annyit, mint egy londoninak. Ha a rate card elszall a lengyeleknel, akkor viszem Indiaba, Kinaba, stb

_Boris_Vian_ 2016.05.31. 22:02:05

@charlieharper:

A béreket az határozza meg hogy mennyiért hajlandóak bemenni az emberek dolgozni még.

A népek önbecsülése pedig régiónként nagyon eltérő.

A magyarok nagy része vigyorgva (bár már egyre kevésbé, főleg az y generáció) dolgozik a minimálért is, amiből rezsire meg kis élelemre elegendő bért kapnak.

Tehát úgy élnek mint az ÓKORBAN A RABSZOLGÁK.

Azok is kaptak szállást és élelmet.

A modern kapitalizmusban viszont ezeket saját magának kell megvenni a bérszolgának.

_Boris_Vian_ 2016.05.31. 22:04:14

@charlieharper:

charlie a bérszínvonalat a GDP per capita határozza meg a leginkább...

Ha megnézed a nyugati országokat, nagyon is hasonló tartományban mozog a gdp per capita (pár kiugró ország van felfelé), a bérszínvonal is hasonló.

Pl Norvégiában 100k USD a GDP per capita, ott a melós többet is kap mint itt, konkrétan kétszer annyit.

És itt mennyi a GDP per capita? 50k USD.

Nem atomfizika ez, elég szimpla.

2016.05.31. 22:06:38

@_Boris_Vian_: menj vissza a masik blogra, ahol a farkadrol van a tema

_Boris_Vian_ 2016.05.31. 22:11:14

@charlieharper:

És ezt jó rendszernek érzed így?

Az egész arról szól hogy a tőke kétségbeesetten és önzően keresi az olcsó, olcsóbb és még olcsóbb munkaerőt.

Nem szeretem a kapitalizmust.

Az egész arról szól hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 23:18:07

@_Boris_Vian_:
Jó elmondtad amit akartál menj vissza.
Köszi.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 05:30:40

@_Boris_Vian_:

Így igaz. A nyugat szintje nem lenne fenntartható más régiók kizsákmányolása nélkül, erről szól az egész.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 05:31:38

@tableno:

Ez biztos, hiszen aki nem ért egyet a liberalizmussal és az antihumanizmussal, az per definitionem fasz.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 05:32:24

@charlieharper:

Brüsszelita = a nyugati érdekkörök képviselője.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 05:33:36

@tableno:

Te vagy Szigetvári követője? Mert ő is hatalmasat bukott az ATV-n a zsidózásával. bircahang.org/szigetvari-viktor-antiszemita/

2016.06.01. 05:37:29

Nekem az az érzésem tesó, ezt a posztot azért írtad, hogy megpróbált visszahozni a halálból a Határátkelő nevű bérrettegő blogot. Sok sikert.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 05:40:10

@diggerdriver:

Egyes esetekben igen, de általában nem. Ha kisebb a profitrátád, nem tudsz megközelítőleg sem annyi fizetést adni, mint a jóval nyereségesebb nyugati versenytársad.

Egyszerűen a magállamokban és a félperiférián másképp működik a kapitalizmus. S azért működik másképp, mert ezt így akarja a centrum. Azaz nem a csúnya Gyurcsányorbán gonosz akaratából van ez, hanem ez a geopolitikai helyzet. Azaz az egyetlen út a helyzet lassú rombolása belülről és kívülről. Gyakorlatilag erről szól a "visegrádi országok" mostani antibrüsszelita egysége. Humoros persze, hogy Anglia - egy magállam - ebben szövetséges, dehát vannak ilyen vicces helyzetek az életben.

2016.06.01. 05:40:41

@BircaHang Média szerkesztősége:

Lebuktál Max. Antiszemita vagy, rasszista, fasiszta, és még a tököm tudja mi.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 05:42:59

@charlieharper:

A margin nagyon nehezen alkalmazható koncepció a gyakorlatban. Gyakorlatilag csakis egyes iparágak egyes munkahelyei esetében működik ez az elv.

Viszont a bérezés nem ettől függ. Mítosz, hogy a bér piaci kérdés lenne. A bér valóban attól függ: mit képes egy adott réteg magának kikövetelni.

2016.06.01. 05:46:07

@charlieharper:

A járműipari beruházásokat hová viszed pl. Magyarországról?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 05:46:09

@_Boris_Vian_:

Pontosan így van. A két dolog egymástól függ.

Kisebb bér = kisebb vásárlóerő = a tőke profitja is kisebb = kisebb árak.

Nagyobb bér = nagyobb vásárlóerő = a tőke profitja is nagyobb = nagyobb árak.

Azonban az egyik modellről a másikra váltani nemigen lehet csak úgy. A hatalmas konkurrencia az ok. A nyugati nagytpke nem engedi, hogy Kelet-Európa felzárkózzon, hiszen ezzel saját léte kerülne veszélybe.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 05:48:53

@charlieharper:

Ez így igaz, de mi a háttérben lévő ok. Azaz mikor tud egy cég megtenni egy adott lépést és mikor nem. A gazdasági környezettől függ minden. Az pedig politikafüggő.

Auralianus 2016.06.01. 05:54:43

@charlieharper:

Ezért kell szabadkereskedelmi egyezség helyett (vagy akár annak keretében is) újra elkezdeni tisztességesen szabályozni a tőkepiacokat. Amiről te beszélsz az ugyanis nem az, hogy egy cég képes-e elegendő pénzt termelni a múködéséhez, hanem az ,hogy képes-e elég profitabilitást felmutatni ahhoz, hogy felkeltse a pénzügyi befektetők figyelmét.

Szüntesd meg a tőke - mostani értelemben vett - szabad áramlását. Ha elhagy egy régiót, akkor fizessenek utána jövedelemadót és láss csodát.... valami azt súgja, hogy jótékonyan fog ez az egész hatni mindenkire. Nem lesz értelme bedönteni valutákat, nyomorba taszítani régiókat, meg "letarolni a piacot".... a haszon meg haszon marad... csak más arányban elosztva.. írtak már róla páran hová vezet egy pont után a tőkefelhalmozás...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 05:55:24

@charlieharper:

Viszont hogyan érem el, hogy a féperiféria munkása elfogadja, hogy neki a nyugati bér harmadáért kell dolgoznia ugyanazt?

Erre egyetlen biztos mód van: az adott országban a gazdaságot elrablom, azaz mindent az én kezemben összpontosítok. Így egyszerűen nincs más munkahely. Sőt, szólok: ha sok a balhé, megyek Indiába, mert ott meg ennek a harmadáért is lesz ember.

Az eredmény így a kelet-európai proletár számára:
- elfogadja a helyzetet,
- kitántorog a nyugatra, hátha kap valami jobb bérű állást.

Ha ugyanis az országa kezd harcolni a helyzet ellen, akkor az illető ország ellen nemzetközi kampány indul.

Jelenleg a brüsszeliták nagy gondja, hogy egyszerre 4 ország kezdte meg ezt a harcot, ráadásul az egyik köztük Lengyelország, mely EU-szinten nagy tagállamnak számít.

Jobbikosoknak szoktam mondani: tessék azonnal elfelejteni a nacionalista viszályokat, mert Szlovkia, Románia, stb. nem az ellenségünk, hanem a szövetségesünk Brüsszel ellen.

Auralianus 2016.06.01. 05:58:47

@diggerdriver:

Van, amikor a "kevesebb, több".. a "kevesebbel" a végén mégis "többet" adtak itt sokunknak..

jó poszt, telibe találtad!

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 05:59:14

@Auralianus:

Plusz le kell bombázni az ofsór régiókat, enélkül nem megy.

Auralianus 2016.06.01. 06:02:04

@tableno:

...szerintem pedig valahol jogos az egy kalap alá vétel... kollaboráció nélkül ilyesmit nem lehet átverni... még magyarországi viszonylatok mellett sem... az igazság az, hogy mindenki kollaborált... már korábban, már többször.. és nem csak a tV székháznak kellett volna égnie...

.. lásd mi megy a franciáknál

(igen, direkt túloztam, de valahol erről van szó)

Auralianus 2016.06.01. 06:05:38

@BircaHang Média szerkesztősége:

Dehogy kell.. elég őket váratlanul és "overnight" leválasztani a nemzetközi bankrendszerről. Kb 500 kattintás... aki egy héten belül nem lövi magát főbe (esetleg hirtelen felindulásból, csuklyával a fején,hátulról, négyszer, kis időközökkel) arról elmondhatjuk, hogyha volt is adóssága a nemzettel szemben, azt lerótta... vagy le fogja, mikor majd kézitáskában akarja behozni a bankrendszerrel még rendelkező zónába...

.. mókásabb és olcsóbb is, mint bombázni....

Auralianus 2016.06.01. 06:14:42

@BircaHang Média szerkesztősége:

Ülj le fiam, egyes...

.. próbáld újra...

segítek: Egy "országot" - pláne ha az EU tagja.. nem éri meg kizsákmányolni és tönkretenni. Pont azért, amit mondtál.. mert a munkaképes réteg el fog vándorolni. Ez egy tanulási folyamat még a tőke számára is. Épp most zajlik... és fájó tanulság a politikum számára, hogy súlytalanná válik.

Orbán (meg a többi is) nem azért "Brüsszelezik" mert gondja van a központosított kormányzással (ez ugye világos, mint a vakablak) őt az zavarja, hogy a nép beleszarik abba amit ő mond vagy gondol.. és szabadon áramlik ide-oda....

.. esetedben omen est nomen, mivel EZT nem látod meg.

Mégis ki a fenét érdekel, hogy Tiszakécske, Balatonalmádi, Komló, Budapest, vagy Csajágröcsöge-Alsótüttös önkormányzata most majd küszködik kicsit?

Simán elköltözöl onnan.. nem kell se neked, se a gyerekeidnek a lopkodás árát fizeti.. meg pax2-ét se... amint EZ átmegy.. borul a bili... és még autókat sem kell ám gyújtogatni hozzá ;)

Lehet ám a gyártást is ide-oda tervezgetni.. de ha áldásos tevékenységünk folytán tönkretesszük a helyi gazdaságot, akkor munkanélküliség, elvándorlás, majd fogyasztás híján... 0 piac lesz ám a vége.... ha nincs aki megvegye az autódat, akkor mennyi hasznot is söpörtél be a nagyobb marginnal?

De.. mint mondtam ez egy tanulási folyamat.. erről szól ám Digger posztja is.. Magyarország nem egyedi jelenség ám.. hanem állatorvosi ló ;)

2016.06.01. 06:23:40

@BircaHang Média szerkesztősége:

Horn már '94-ben megmondta: a multik azért jönnek ide, mert nincs erős munkavállalói érdekképviselet. Ennek érdekében megkezdte a szakszervezeti mozgalom szisztematikus leépítését. Ezt azóta minden kormány folytatja.

2016.06.01. 06:51:09

Még valamit Digger teso.

Magyarországon mára már maga az állam az egyik legnagyobb munkáltató. Vagyis ha az államnak (a Fidesznek) valóban az lenne a szándéka, hogy javítson a munkavállalók helyzetén, ha valóban az lenne a szándéka, hogy legalább a létminimumot megkapja nettó bérként minden munkavállaló, aki teljes munkaidőben van foglalkoztatva.....na akkor kurva egyszerű dolga lenne. Annyit kellene fizetni az által foglalkoztatott munkavállalóknak. És tetszik vagy sem, a magánszférában ezt követni kellene, mert ha nem, a jó szakemberek elmennek az állambácsinak dolgozni.
De nem ezt teszik. Több száz ezer állami alkalmazott keres a létminimum alatt, az állam az, aki mocskos, aljas módon részmunkaidőben foglalkoztat, hogy kevesebbet kelljen fizetni, az állam az, ahol még a legkisebb vezető beosztásban is alapelvárás, a "fölfelé nyalj, lefelé taposs" mentalitás.

Miért? Nos azért, mert az Orbán által, kiszemelt, kiemelt oligarchák, a mészárosok, spéderek, nyergesek, vők, rokonok, haverok, stb. alapvető érdeke is az, hogy éhbérét lehessen foglalkoztatni a munkavállalókat. Ha a kormány növelné a minimálbért, ha az állam megfizetné az alkalmazottait, akkor nem csak a multiknak, a kkv szektornak kellene ezt meglépni, hanem a holdudvarnak is.
Na ez az amire ők nem vevők.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 08:08:24

@Auralianus:

Hát nem éppen. Liberális hazug mítoszokat gágogsz a "korrupcióról". Tudod mit jelent a korrupt politikus kifejezés? Olyan, aki szembemegy a nyugati érdekekkel, s mást nem sikerült még kitaláni ellene.

Ha korupt politikusról olvasok egy liberális médiában, rögtön felteszem a kérdést: vajon miben sértett az illető Washington és Brüsszel érdekeit?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 08:10:27

@Quercus a favágó:

Orbán hibája: azt hiszi, hogy a nemzetközi tőke ellen úgy tud harcolni, ha felhízlal egy magyar nagytőkés réteget. Ez fatális tévedés azonban.

Auralianus 2016.06.01. 08:17:09

@BircaHang Média szerkesztősége:

Eszem megáll és visszafordul... ennyire nem lehetsz gumibugyi... akármit is írsz ide... hát nem megy neked át, hgoy végre leszarhatod Orbánt, Sorost, Merkelt, Putyint meg az összes ökröt....

... mivel van EU-s útleveled, oda költözöl, ahol NEKED jó... ahol meg NEM JÓ, ONNAN EL... innentől kezdve kit érdekel, hogy adott meccset ki nyer meg? Hát nem pont leszarom, hogy Magyarországon, Brüsszelben Washingtonban, Jerevánban vagy Moszkvában a jó?

DE.. mert pont oda is tudok költözni... ERRŐL beszéltem.. erre te nekem libsizel...

... nem is mondom, hogy ülj le.. maradj szimplán ülve, amíg nem érted meg, hogy leszarom melyik kakas kukorékol és melyik szemétdombon... amíg oda költözök ahová akarok. NEM TUDOK rosszul járni.. max azok tudnak akik ezt nem értik meg és bégetnek valamelyik - tetszőlegesen választott - csodás vezér nyájában....

.. és kb leszarom, hogy libsinek, hazaárulónak vagy minek bélyegzel.. a fenti írás is erről szól.. jól beleszarhat az egyén ebbe az egész hülyeségbe és mehet ahová akar, amíg a többiek kedvükre bohóckodnak. Aki hamarabb érti meg, hogy miként változik a világ az nyer.. aki nem.. az meg veszít.

Hát ilyen egyszerű ez :)

(igen.. PONTOSAN azt írtam, hogy ha Orbánnak sikerül és csodás, szabad országot teremt a brüsszeli mételyt legyőzve, akkor simán és gondolkodás nélkül fogok "hazaköltözni".... más kérdés, hogy mit hiszek ennek valűszínűségéről)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 08:37:52

@Auralianus:

Azaz Kelet-Európa problámáinak megoldása: az egész lakosság költözzön el?

Master of Robin 2016.06.01. 11:05:09

@BircaHang Média szerkesztősége: Igazad van, a korrupció nemzetünk alapértéke, sajnos a nemzetidegen lipsik ezt nem értik:(

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 11:07:59

@Master of Robin:

A korrupció negatív dolog, de nem ez a lényeg az országban. Nem a korrupció miatt harmadannyiak a magyar bérek, mint nyugaton.

Auralianus 2016.06.01. 11:39:00

@BircaHang Média szerkesztősége:

Nem mersz elég nagy lenni? Ez nem országokról szól.. hanem egyénekről. Ahogy a Római Birodalmat nincs értelme a Velencei Köztársasággal, vagy a Vatikánnak esetleg az USA-val méregetni.. mert mind más céllal, más korban, más társadalmi és globális környezetben jött létre, így nem sok értelme van továbbra is nemzetállamokva szerveződve képzelni a jövőt. Az állam célja és funkciója már nem az, ami 2000 vagy 1000.. esetleg 500, 200 vagy akár 50 éve is volt.. mások az eszközei, mások az egyén lehetőségei. EZT kell felfogni.

Nézd meg Digger blogjának olvasói közösségét.. hol lett volna ez lehetséges 10-15 éve? ERRŐL van szó.. nem arról, hogy Gipsz Jakab önkéntes néptribunus tud-e győzelmet aratni Mindenhájjal Megkent Elek uzsorás fölött. Le lehet végre szarni őket úgy ahogy vannak..

És nem kell mindenkinek megtenni, futóbolondok mindig is lesznek.. de akad egy kritikus tömeg... kezdjük megközelíteni.. onnantól már letagadhatatlan (vagyis mindig letagadható, csak már értelmetlen tagadni) adott politika kudarca. És igen, kb erről van szó.. és ne legyél ennyire Kelet-Európa centrikus. Igaz ám ez ugyanúgy Németországra is.. vagy a Franciákra.. és akár hiszed akár nem, de ez bizony igan hamar változik majd világtrenddé. Tanulási folyamatról van szó... és mint mondtam.. Magyarország nem egyedi eset.. csupán állatorvosi ló...

Master of Robin 2016.06.01. 11:42:59

Negatív dolog szembemenni a nyugati érdekekkel? Ilyet rendes magyar ember nem írhat le, szerinrtem te sem lehetsz az.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 11:55:13

@Auralianus:

Erősen tévedsz. Az alapdolgok sosem változnak. Ma is az a lényeg, hogy ki képes a másik által megtermelt hasznot learatni. Nem igazán világos, hogy az általad említett migráció ezen miben is változtat. Semmiben!

Auralianus 2016.06.01. 12:06:10

@BircaHang Média szerkesztősége:

Azt mondod? Szerinted hol érdekel engem miből fogja tudni fizetni pax2-t.. a nyugdíjakat.. az "államadósságot".. vagy akármit is Orbán? Semennyire.. leszarom... annyira kizsákmányolhatják vagy legyőzhetik egymást amennyire akarják.

Ugyanis a cehhet sosem ők fizetik... hallottál már olyanról, hogy egy állam vagy kormányfő családja 13 generáción keresztül törlesztett vissza valami hitelt? Mert én nem... no itt jön a képbe az, hogy jól elhúzok a véresbe... mert onnantól én sem fizetek olyasmiért amit se jóvá nem hagytam, se nem tapsikoltam miatta. Szóval - mint mondtam - csak így tovább.. adózzon neki(k) aki akar.. mert én tuti nem fogok ;)

És ha ugyanígy gondolja ezt mondjuk Európa szerte 15-20 munkavállaló.. akkor szerinted az min változtat? Nem érzi meg Magyarország, ha eltűnik 500 ezer aktív korú munkavállaló + 500 ezer gyermek (összesen 1 millió potenciális fogyasztó) az adóalanyok közül meg a piacról? Szerinted ez nincs kihatással semmire?

Rád bízom a válaszokat.. törd rajta a fejed.. vagy ne.. és libsizz tovább az igazad biztos tudatában ;) Aztán majd meglátjuk melyikünk utódainak lesz boldogabb, nyugodtabb, stresszmentesebb élete.

Lábbal szavazni gyorsabb, stresszmentesebb.. sőt mi több.. élvezetesebb is, mint lecövekelni és Don Quijote-sat játszani.. a világ egy logikusan működő hely.. ha nem így lett volna, akkor a tudomány sosem lett volna képes kiszorítani a vallást semmiféle területről.. mert akkor a HIT Hatalma működtetné a világot... és nem a tudományos törvényszerűségek.

Auralianus 2016.06.01. 12:07:09

@Auralianus:

15-20 millió¤ természetesen, nem 15-20 :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 12:20:09

@Auralianus:

Össze-vissza beszélsz.

Megismétlem kérdésemet: komolyan hiszed, hogy a világ problámáinak a megoldása az, hogy az egész lakosság költözzön nyugatra?

Auralianus 2016.06.01. 12:34:16

@BircaHang Média szerkesztősége:

Én pedig kérdéssel válaszolnék: Szerinted a világ problémáinak kulcsa tényleg Kelet-Európa polgárainak kezében van?

Mert ha szerinted a világ összes problémájára a megoldás a Kelet-Európaiak kezében van, akkor (túl azon, hogy megalomán + narcisztikus személyiségzavarban szenvedsz) azt javaslom, hogy költözz el onnan tetszőleges más helyre, hogy ez a véleményed megváltozzon.

A világ problémáinak kulcsa NEM a Kelet-Európaiak kezében van. Mi több.. jelentősen túlértékelik a világban betöltött súlyukat...

Ha eddig megértetted, csak akkor olvasd tovább, minden más esetben fölösleges tovább beszélgetnünk, mert menthetetlen vagy .. ;)

És a világ problémáinak jelentős része megoldhatóvá válna, ha az emberek felfognák, hogy egyéni szinten bizony nem léteznek ellentétek.. vagyis igen ritkák és specifikusak.. ritkán jut el odáig Hose Manolo ujságárus Argentínában, hogy területi vitába keveredjen a Falkland-Szigetek birtoklását illetően James McGillian Postással írországból.

Ha ez is megvan, akkor olvashatod tovább :)

Ha nem gondolkodás nélkül esszük amit elénk tesznek, valamint nem minden áron mások kárára képzeljük el a boldogulásunk, akkor előbbre jutunk. Ha ehhez az kell, hogy költözzünk mondjuk 200 vagy 500 vagy 1500 km-ert, akkor nosza.. a végén mindenki jobban jár.

Ha ez is megvan, akkor valószínúleg megválaszoltuk az összes nyitott kérdést. Ha meg útközben elakadtál, esetleg ellenvéleményed lenne (érdemi.. nem ilyen "libsibolsi katyvasz") akkor kérlek fejtsd ki, vitaképes formában.

_Boris_Vian_ 2016.06.01. 12:38:35

@Auralianus:

Ez az igazán szánalmas amikor éppen a gyarmatok egyikét hordják le....

Lehordod a gyarmatot hogy ők nem annyira fontosak meg túlértékelik magukat..

Eközben ugyanúgy leveszed a polcról az olcsó kínai árut, a rabszolgaiparral termelt banánt meg minden mást is...

Auralianus 2016.06.01. 12:42:43

@_Boris_Vian_:

Még mindig egyéni szinten mozgunk.. vagy te nem csak a saját magad nevében beszélsz? Valami kiesett és egy igazi Hangyakirálynő került a fórumozók közé? Vagy legurult egy pár üveg bor és már kollektív a tudatod? :)

1 ember.. 1 ember.. 1 ember..

arról beszélünk, hogy az egyén (még mindig 1 ember) miként mehet ide-oda.. élhet ott ahol akar.. tehát engem (sőt még Téged se) lehet gyarmatosítani. Az antarktiszt meg nem éri meg.. mivel gyéren lakott...

.. ha ezt sem tetszik megérteni, akkor sajnálom :) Én megpróbáltam :) :) :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 13:08:03

@Auralianus:

Ki mondta, hogy a világ összes problémájára a megoldása a kelet-európaiak kezében van? Senki.

Ismétlem: az, hogy EGYÉNILEG megoldást jelenthet a kitántorgás XY magyarnak, nem változtat azon, hogy ez nem lehet megoldás az összes magyar számára. Ezen az alapon lopjunk ügyesen, aztán elévül 15 év múlva, lám Z-nek is sikerült, utánozzuk őt!

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 13:10:45

@_Boris_Vian_:

Így igaz, de ez sem lényeges valójában.

Ez nem egyéni probléma, hanem rendszerszintű probléma. S rendszerproblémák ellen nem lehet egyénileg küzdeni. Attól ugyanis, hogy Büdös Béla nem vesz a Nike cipőt, mert tudja, hogy a vietnámi gyárban alacsony a bér az égvilágon semmi se változik. Nagymamám erre azt mondta: adott egy pofont a szarnak.

Auralianus 2016.06.01. 13:30:06

@BircaHang Média szerkesztősége:

Átsiklottál a kritikus tömegről szóló részen... a többit meg szimplán nem vetted figyelembe.

Egyrészt ahogy akkor sem érdekli Gipsz Jakabot, hogy mi lesz Szegény Szilárd sorsa (sőt, még röhög is a szerencsételenen) ha éppen közigazgatásilag ugyanazon országban élnek, tehát már itt bukik az elméleted, de menjünk tovább....

.. ha egy probléma "rendszerszintű", még akkor is viszonylag kis számú döntéshozó kezében van az irányítás (a felelősséget most akár hagyhatjuk is, értelmetlen belefolyni).. ha változásokat akarsz a rendszerben, akkor az irányítást kell tudnod befolyásolni. Ezt lehet választásokkal (4 évente egyszer próba-szerencse alapon) vagy elköltözéssel megtenni. A választásos módszer erősen vegyes eredményeket hozott, ezt leszűrhetjük 26-27 év tapasztalataiból.... az elköltözéses módszer meg ugye röpke 2-3 év alatt érezteti a hatását.. (erről szól Digger bejegyzése is)

.. neked persze jogodban áll vitatnod ezt amíg világ a világ.. csak egy pont után nem lesz értelme.. mint ahogy annak sincs értelme, hogy azok, akik már jó pár éve irányítanak, mindig valaki mást hibáztassanak a saját alkalmatlanságukért. És igen... az, hogy én, vagy Digger helyreteszi a saját életét.. az nem segít garantáltan az otthonmaradottakon.. DE.. egészen biztosan befolyásolja a döntéshozók gondolkodásmódját.. mert ahogy a "kitántorgást választók száma" növekszik, egyre kevésbé lesz fenntartható egy nem hatékony rendszer (azaz egyre jobban látszik az alkalmatlanság és a semmittevés)

Hogy ez elvezet-e bármiféle megoldáshoz? Nincs rá garancia.. viszont alternatívát mutat olyanoknak, akik úgy érzik nincs rá még 26-27 évük kivárni, hogy rendszer szinten javul-e valami. És minél többen érzik így.. annál többen jönnek rá azok közól akik szeretnek mások munkájából profitra szert tenni, hogy hülye emberekből álló, nem hatékonyan működő kormányzatokat támogatni.. vagy túl kapzsin túl sokat rabolni X helyről értelmetlen.. mert adott terület kiürülhet... tehát a kizsákmányolás sem belföldön.. sem külföldön nem éri meg..

.. és mégegyszer.. ez egy tanulási folyamat... Németország ugyanolyan gyorsan ürülhet ám ki, mint Kelet-Európa.. sőt Nagy-Britannia is egy esetleges Brexit esetén.. nem is beszélve arról, hogy a Skútok jelezték, hogy ők benn maradnának az Únióban.. akár úgy is, hogy kiválnak Nagy-Britanniából...

tehát az egyénnek igenis TÖBB lehetősége van befolyásolni a folyamatokat, mint azt hitte, vagy elhitetni szeretnék vele.. és ehhez még várnia sem kell.. mert a Kelet-Európai 5 óra alatt Nyugat-Európai-vá vagy Skandinávvá válhat.. ergo nincs értelme az eddigi terminusokban határozni meg az egyént...

.. ha pedig az egyént újradefiniálod, akkor az állampolgárt is.. és az államot sem árt.. hogy ezt megérti-e valaki vagy sem, az egy dolog.. olyan ez, mint a 3 éves gyerek, meg a forró sütő...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 13:40:14

@Auralianus:

Az, hogy vannak egyéni érdekek nem zárja ki a közös érdekeket. Minden valamennyier is értelmes ember felismeri, hogy jobban jár, ha mindenkinek jó, mert ez esetben az ő jólétére is nagyobb az esély.

A nem hatékony rendszerről igazad van, csak ez a rendszer nem ott van, ahol te látod, azaz nem Kelet-Európában van.

Bármennyi ember is tántorog ki, mindig marad a nagy többség. Azaz a kitántorgás nem változtat a többség helyzetén, hiszen nyilvánvaló, hogy nem mehet el az egész Mo. a Londoni Kalifátusba mosogatni.

Auralianus 2016.06.01. 14:08:15

@BircaHang Média szerkesztősége:

Szerinted a Londoni Kalifátusban élő magyarok hány százaléka mosogat?

Szerinted ha az otthon maradottak nem képesek elég adót befizetni és nem marad fenntartható a rendszer, az nem gyakorol hatást magára a rendszerre? Nem lesz hatékonyabb? (alternatíva az összeomlik, de tovább akkor sem képes működni) Miért erőlteted, hogy "mindenki nem mehet el"? Nem elég érzékletesen van leírva, hogy nem is kell mindenkinek elmenni?

Elég ha nincs elég képzett nehézgépkezelő, pincér, hentes, villanyszerelő, orvos, informatikus, vagy mozdonyvezető.. és szépen összedől a rendszer... úgy csinálsz, mintha nem éppen ez zajlana... :)

Vagy Te azt gondolod, hogy mindez nem történik meg, csak néhány fanatikus hobo írogat, akik nyomorogva éldegélnek külvárosi mosogatóként és veretnek külföldről? :)

Auralianus 2016.06.01. 14:42:56

@BircaHang Média szerkesztősége:

+1 És abban a pillanatban, hogy Kelet-Európában nem marad elég szakképzett "kizsákmányolható" maga a gazdasági gyarmatosítás veszíti értelmét.. tehát dől a teória.. minek menjen egy autógyár oda, ahol nincs elég munkaerő? Miért vásárolnák fel a primér fogyasztást (el is adták, fizesse a veszteséget a hülye kormány, aki megvette) vagy tartanák meg a tulajdonukban, ha nincs már elég fogyasztó?

+2 Az outsourcing ott veszíti értelmét, amikor a a leépítések által okozott munkanélküliség átcsap fogyasztáscsökkenésbe... EZT már megértették a nyugati befektetők.. most épp azt tanulják, hogy nem elég "hazai" területekben gondolkodni, mert az EU fogyasztását már nem lehet sázmottevően növelni a nyugati (gyors ütemben elöregedő) társadalmak "etetésével"... bizony Kelet-Európát is fel kéne zárküztatni, hogy legyen az embereknek mit elkölteni...

+3 Ha a potenciális fogyasztók elvándorolnak a célterületről, akkor az vissza fog ütni mindenkire.. ezért nem érdeke a jövőben senkinek sem az egyenlőtlenségek fokozása az EU-n belől...

+4 Az EU-n kívül sem...

.. és mindez levezethető abból, hogy az egyén kivonhatja magát a "globális stratégia" döntéseinek hatáásai alól.. pusztán helyváltoztatással.... ergo a geopolitikai stratégiát gyökeresen kell átalakítani...

és igen, ez egy tanulási folyamat.. az elején járunk.. a elgtöbben fel se fogják mi zajlik... mert ez ahol épp ők ülnek, onnan nem látszik.. máshonnan meg igen...

.. ahogy a sütőről sem mindneki hiszi el, hogy kívülről is tud forró lenni...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 14:44:54

@Auralianus:

Lényegtelen, amit írsz, ugyanis nem arra érvelsz, amiről szó van...

Hatékony rendszer akkor lesz, ha megváltoznak az egyoldalú szabályok. Minden más másodlagos.

2016.06.01. 14:46:09

@BircaHang Média szerkesztősége: @Quercus a favágó: annyi komment van, nehany annyira elszallt, hogy csak szelektalok.
A magyar autogyarak, ha jol tudom, elsosorban osszeszerlo gyarak. Osszszerelo uzemek meg dogivel vannak Kinaban, a franciak kitelepitettek nemis olyan regen Algeriaba is.
Nyilvan fugg attol, hogy milyen piacra szanjak oket, europai/afrika/azsia es mennyire eri meg egy komplett gyarat attelepiteni,embereket nullarol betanittatni es milyen infrastruktura van mashol a szallitashoz. A lengyeleknel es a szlovakoknal is van osszeszerelo uzem.

Offshoret/Delawaret nem fogom kommentalni, tudod, hogy mi rola a velemenyem, mar kiveseztuk nalad. Meg a felszamolasa egyenlo a soha tobbe senki ne adjon el fegyvert tipusus aspiraciokkal. Ilyeneket azok irogatnak, akik bankrendszert messzirol lattak mar.

Amikor at kell heleyznem Xembert, nem jokedvembol, hanem mert kenytelen vagyok, akkor az az elso, hogy kapok a HRtol egy paksametat kutatassal, hogy hol (varos) milyen a munkaero szama, minosege, kepzettseg, egyetemek a kozelben, munkanelkuliseg, konkurencia a szakmaban kik vannak mar ott, stb. Kapok hozza egy rate card-ot,amivel kiszamolom, hogy hany darab embert milyen senioritassal tudok foglalkoztatni mennyiert.
Ez alapjan dontok. Es ehhez az Orbannak vagy Trump/Cameron/Borisnak semmi koze. Annyi koze van, hogy ha az orszagot magat magas kockazatunak iteljuk meg, pl Ukrajna, akkor ketszer is meggondolom, hogy hany fot es pontosn melyik varosba foglalkoztatoj es ugynevezett "critical" role-ra nem fogok odavinni senkit.

Szerintem erted mirol beszelek. Tehat kell elegendo szamu es minosegu munakero, a megfelelo aron. Ha van mar ott mas bank/serbice sector az bonusz. Egy gyartocegnel meg az infrastruktura kell, hogy a termek A-bol B-be menjen. A tobbi az kb hozzagyartott elmelet.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 14:47:39

@Auralianus:

"Kelet-Európát is fel kéne zárküztatni"

A gond az, hogy ez a nagytőke közös érdeke ugyan, de nem érdeke önállóan egyik nagytőkésnek se.

Minden nagytőkés abban érdekelt, hogy növekedjen a vásárlóerő, de ne az ő munkásainál. Érted?

Azaz ez politikai kérdés. Viszont a politikai igyekezetet gáncsolja a nagytőke.

Auralianus 2016.06.01. 14:56:06

@BircaHang Média szerkesztősége:

És végre van eszköz, hogy keresztül húzd a számításaikat.. elvándorolsz...

Olvasd el, mit ír Charlie... NINCS-ből nem lehet VAN-t csinálni... logikusan, számok alapján döntenek. A termelésnél, az értékesítésnél, a vásárlásnál.. ahol nincs vásárlóerő, ott nem lehet eladni... ahol meg határértéken mozog, ott nem lehet TÖBBET eladni...

mert rohadtul jól hangzik, hogy Charlie Beruház X országban ha HR által szállított adatok alapján MÁRCIUSBAN van elég munkaerő.. mire abból gyár lesz... addigra már valószínű NEM MÁRCIUS van.... és ha addigra már NINCS elég szakképzett munkaerő.. az bizony költség.. és borul a terv..

.. a boruló terveket meg nemszeressük.. ergo érdeke az olyan rendszer ahol ilyesmi nem fordulhat elő.. ha KÉNYSZERREL tartod ott a lakosságot, az nem demokrácia, tehát cégként sem biztos, hogy van jogbizonság.. ha meg önszántukből kéne ott maradniuk, akkor nem árt, ha élhetőek a körülmények...

.. és mint mondtam.. ez egy tanulási folyamat..

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 14:59:55

@Auralianus:

Ez őket segíti, nem húzza keresztül számításaikat.

Auralianus 2016.06.01. 15:01:00

@BircaHang Média szerkesztősége:

Írd le, hogy hogyan.. fejtsd ki kérlek.. gőzöm sincs, mire gondolsz.

2016.06.01. 15:01:14

@Auralianus: hat, mondjuk en nem a termelesben forogok. Nalunk attenni a kunkat, az csak epulet berles, kabelezes, network, kamera kerdes. A leghosszabb ido az a HR felvetel sokott lenni. De ertem mirol beszelsz, az adat,amit kapok online van, automatikusan frissul naponta pontosan ilyenek miatt.
Meg mint irtam, minden egyes orszag be van sorolva kockazat szempontjabol (ado, munkaero, stb), ahol a kockazat olyan, hogy az adok naponta valtoznak, a kepzett munkaero a belathato pl 5 even belul menekul (Del-Afrika), oda nem viszek munkat.

2016.06.01. 15:02:59

@BircaHang Média szerkesztősége: Birca, a nagy toke nem hatarozatlan alany.
Ki a franc az a nagytoke? a Bilderberg, Illuminati, a Goldmans, a Viktor?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 15:03:58

@Auralianus:

A félperiféria munkarejéből jellemzően azok tántorognak ki, akik versenyképesebb tudással rendelkeznek. Szerinted ez zavarja a háttérhatalmat?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.01. 15:04:46

@charlieharper:

Vannak bizonyos közös érdekek, melyek személyfüggetlenek. Ha tőkés vagy, ezeket ösztönösen is követed.

Auralianus 2016.06.01. 15:23:02

@BircaHang Média szerkesztősége:

Ha nem csak a saját hozzászólásaidat olvasod, hanem mondjuk azt amit Charlie IS ideírt, akkor egyértelműen zavarná a háttérhatalmat. Ha nem marad valahol képzett munkaerő, oda nem telepítünk gyárat..

www.bbc.com/news/technology-36376966

És innentől kezdve ugye a bővülésre nem képes piacok miatt.. nem lehet többet eladni... azaz a nökekvő bérkiáramlás NEM ellentétes a háttérhatalom érdekeivel. Mert azt csak az unortodox gazdaságpolitikában hívők hiszik, hogy a munkahelyeket a befektető generálja.. és nem a piacon megjelenő vásárlási igény (amire válaszul aztán valaki gyártani/szolgáltatni kezd).....

soad1221 2016.06.01. 15:25:37

@BircaHang Média szerkesztősége: nem emiatt, hanem ez is egy komoly tétel.
A korrupció egyszerűen piac romboló. A politikai részét ennek most vegyük is ki, mert a lényeg, az a mindennapi korrupció, ami egyrészt a piacot, a normális piaci versenyt teszi tönkre. Akkor amikor elcsaljuk az áfát, a kvtd-t, és még egy sor mást, hogy olcsóbban tudjuk adni a terméket. Azzal, hogy a cég a termékét olcsóbban adja, olyan piaci előnyhöz jut, amivel a többi szereplőt 2 dologra kényszeríti: vagy beszáll ő is ebbe, vagy kiszáll, és elbukott a cég.

Az a legnagyobb baj, hogy a korrupció szó, azt jelenti ma Mo-n, hogy Orbán/Gyurcsány mennyit lopott. Azt jelenti Nikoás doboz, meg azt jelenti Tocsik Márta. Meg azt jelenti, hogy Közgép, meg Mészáros Lőrinc.

Véletlenül sem azt jelenti, hogy a fizetésem 50-30%-a senki számára nem látható. Nem azt, hogy nem kell számla a vízszerelőtől. És cégvezetőként meg nem azt, hogy az alapanyagnak jó lesz a "kamionról leesett", ami valójában egy török nyomortelepen készült.

Ne becsüld alá ennek a mértékét. Iszonyat pénzek ezek. Amikor hallottam azt a szó fordulatot egy pénzügyi tervezés közben, hogy a "zs-s pénzek számlaköltsége", mint kalkulált tétel, akkor azért ez jelent valamit. Ennek mind van adó és járulék következménye. Nem írok számot, mert ezt valójában megbecsülni senki nem tudja, egyszerűen elképzelni nem tudom mennyi lehet. Egy Mo-n viszonylag nagy cég esetében ennek mértéke brutális. Iszonyatosan nagy.

További rész a munkavállalók.
Bocs digger, neked sincs ebben igazad, hogy a vállalkozót nevezzük meg főbűnösnek. VAn saruk, de először nézz körül a saját szinteden. Nem ismerlek, nem láttam, hogyan dolgoztál itthon, de láttam már markolóst. A markolós rémálma a közművezeték, nem hiába. Fingod sincs, hogy hol van. Mi a faszért nincs róla fingod??? Ha ez normálisan működne, cm-re pontosan tudnád, hol ne baszd bele a kanalat. Mennyi pénzt láttál elfolyni, csak a a saját munkád során? És akkor felteszem a kérdést, Te segítőkész, becsületes emberként mennyit loptál haza? Mennyit láttál mást lopni? Mennyit láttál, amikor csak leszarta a munkáját, és emiatt keletkezett plusz ktg.

Sokan nagyon sokat röhögnek a folyamat optimalizáláson azon, hogy a legapróbb kis hibát is dokumentálni kell, és egy szabályt ültetünk be a folyamatba, hogy az apró kis hiba még egyszer ne forduljon elő. Miért? mert Józsibá' anno tudta, hogy azt a ceruzát ne heggyel az ajtó felé tegye le, de amikor Józsibá' nyugdíjba ment, mondta el a fiatal kis Árpikának, hogy ezt hogy csinálja, és így Árpika mindig pont a másik irányba tette le a ceruzát. Aztán mikor az ajtó nyílt, akkor leesett a ceruza, kitört a hegye, és amikor Árpinak kellett nem találta, mire megtalálta eltelt egy csomó idő, aztán ki kellett még hegyezni, hogy használni tudja.

Hogy miért fontos ez? mert idő, pénz folyik ki az ablakon, egy apró faszság miatt, amit soha senki nem mondott el Árpinak. Azért mert amikor a frissen végzett diplomás odament Józsibához, hogy árja le lépésről lépésre mit csinál, hogyan és miért, Józsibá' inkább megsértődött, hogy a kis fasz mit ugat bele, inkább megyek kisebb pénzzel nyugdíjba.

Az a kibaszott nagy baj, hogy itthon kibaszott egók dolgoznak. Bocs digger, de mindamellett, hogy sok igazság van abban amit írsz, a nagy része pont a Te egódról szól. Ami fontos, csak pénz nem lesz belőle.

Viszont, ha Józsibá' picikét félreteszi az egóját, és megpróbál elvonatkoztatni attól, hogy egy kis fasz magyaráz neki, és meghallgatja, hogy mit, akkor lehet, hogy mond a 10 dologból 2 olyan újat, ami valóban nagyon hasznos. A kis fasznak persze nagyon fontos, hoyg figyeljen arra, amit Józsibá elmondott, és be kell építenie az egészbe, mert Józsibá nem véletlenül az egyik legjobb szakember a megyében.

CSak hogy legyen képetek mit jelent ez egy gyártó cégnél: 2 év után a megspórolt pénzből az elmúlt 10 év legnagyobb bérfejlesztése (15-30% között) a "melósoknál", az elmúlt 10 év legnagyobb géppark fejlesztése, és az elmúlt 8 év legnagyobb munkakörnyezet javítása... ja és még maradt pénz a céges bulikra.

Pedig CSAK annyi történt, hogy jobban oda kell figyelni az elvégzett munkára, és kicsit kevesebbet az egónkra...
Ez egy db cég Mo-n. Szerintetek országos szinten milyen összegekről beszélhetünk?

Tudom, hogy közhely, de amíg az ország nem képes hatékonyan működni, addig ez van. És akkor nyugodtan áttérhetünk a szabályozásra is mennyi felesleges energiát vesz el, ami mind-mind pénz. Az a pénz, amit pl digger is megkaphatott volna..

Na, akkor Orbán vagy Gyurcsány a hibás?

soad1221 2016.06.01. 15:30:00

@charlieharper: és igen, pontosan így működik a gyártó cég.

2016.06.01. 15:35:33

@soad1221: ne zavarj ossze.... Most akkor yol a hatter hatalom?
Virag elvtars is emlegeti, igaz o azt is mondja, hogy a City nem a UK resze, meg hpgy a Bank of England az svajcnak felel. Mindig tanul az ember.

Auralianus 2016.06.01. 15:46:27

@soad1221:

De szerencsére nem kapta meg.. mert - akármennyire is hülyén hangzik, de igaz - itt bizony kollektív felelősség és kollektív bűn van. A nagy büdös igazság az, hogy lehet osztozkodni, csak értelme nincs.. ezt már nehéz lenne megjavítani.. be kell dönteni, mert ez a vár túl sok kicsinyes, buta, rövidlátó érdekből és félelemből épült ahhoz, hogy "bátor idealizmussal" átépíthető legyen. Persze különböző a felelősség mértéke (leginkább az egyén által húzott személyes haszon mértékével egyenesen arányos) És ezért kell eljönni.. ez a legjobb amit tehetek azért, hogy belátható idpn belül megváltozzon a helyzet.. vagy veszekedjek apámmal, hogy miért épített szarból várat.. talán meséljem el a szüleimnek, hogy "köszi, hogy elcsesztétek"? Életkoromból adódóan az építésben nem, de a "gyümölcsök learatásában" pont részt tudtam (volna) venni... de nem akartam.. próbálkoztam azzal, amit TE mondasz.. kiröhögés és lehülyézés volt az osztályrészem

(szüleim csöndben csóválták a fejüket, hogy "Hülye ez a gyerek? Mit vétettünk, hogy ennyire élhetetlen lett?")

800 km-el arrébb.. meg két évembe telt megszokni, hogy kinyithatom a számat.. mert értek hozzá, jól csinálom, jobban csinálom.. és nem tökön rúgnak érte, ha "osztom az észt" vagy közlöm, hogy nem érek rá túlórázni, vagy nem volt a szerződésemben, hogy utaznom kell 200 km-ert. És Digger írásából is valahol ezt éreztem ki (amellett, hogy maga sem titkolta, hogy részévé vált a rendszernek) a kérdés:

Szerinted mi a megoldás? Beleállni és küzdeni Don Quijote-ként? Hol van még az "elfogadható kollaboráció" határa?

Mikor nem szólsz be az értekezleten, hogy bocs.. de a "zs-s pénzek számlaköltsége" miatt feljelentést kell tegyek ismeretlen tettes ellen.. az mégis mi? Az miként szolgálja a szebb jövőt?

soad1221 2016.06.01. 16:19:25

@Auralianus: bizony kollektív felelősség és kollektív bűn, egyetértek.
Én sem építhettem, ellenben arathatom.

A két sztori nem ugyanaz a körülmény, igen igazad van, elméletileg feljelentést kellett volna tennem, de te is tudod, hogy ennek mi a realitása.. ez klasszikusan megszoksz vagy megszöksz...

Ami a jelen: a saját generációmban már van változás. nem drasztikus, de sokan vannak akik döntéshozók és látják, hogy nem jó így, ás látják, amennyire tudják be is ültetik, hogy hogyan jó.
félre ne érts én nem don quijote szeretnék lenni, alkalmazkodom én is és amit még a gyomrom és arc bőröm befogad, azt eltűröm. Jóval kevesebb ez, mint ami az átlag itthon, jóval több, mint az optimális lenne.

Hogy miért nem léptem még le az országból, annak egészen gyakorlati okai vannak, nem tehetem meg a gerincem elvesztése nélkül. :)

Jelen állás szerint ez a forgatókönyv kb másfél év múlva lesz esedékes, bár a feleségem munkája most adott egy újabb forgatókönyvet, amin érdemes elgondolkodni, majd meglátjuk mi lesz :)

Addig viszont a munkám végezhetem jól is, nem? :)

Diggert nem szapulni akartam, persze, hogy részévé vált. A fent említett megbeszélésen én is tökéletesen részese voltam. Arról beszéltem, hogy igenis lehet eredményeket elérni, anélkül hogy gyurcsányt, orbánt és a zsidókat kiírtanánk, akár csak gondolatban. Merthogy alapvetően a nyugati háttérhatalmak kiporszívózása is lehet, hogy egy pénz veszteség, de ha egy termelő cégnél elképesztő összeget lehet megspórolni, hogy rábeszéljük Józsibát, hogy 1. lehet másként csinálni ezt-azt 2. ne menjen már el nyugdíjba, ha az első adandó alkalma nyílik rá 3. figyeljen a munkájára 4. tanítsa meg árpinak, hogyan és mit csinál és végül 5. ezt adja írásba, legyen szabályozva, hogy mindenki más is tudja, na akkor szerintem az összes ilyen cégnél lehet ezt elérni.

soad1221 2016.06.01. 16:25:08

@Auralianus: ebben egyetértek, a szabad tőkemozgás jó, ha van szabályozva. És ha jól van szabályozva. Az, hogy a cég nem életben akar maradni, hanem profitot termelni, azzal nincs gond. persze, hogy profitot akar, és persze hogy minél nagyobbat. Ha a szabályozás jó, és viszonylag állandó, de mindenképpen megbízható, és a szabályozót partnernek tekinthetem, akkor minimális kockázatot vállalok, elfogadom, ha minimális a haszon. de nem mondok le a haszonról, hiszen azért vittem oda a pénzt.

Auralianus 2016.06.01. 16:34:59

@soad1221:

Így már jogos a két pont :)

A kérdéseket meg természetesen provokatívan tettem fel. Ismerem és érzékelem a hazai realitásokat.. nem meggyőződésem, hogy nálam a bölcsek köve, de magánvéleményem, hogy értelmetlen tovább foltozgatni. Be kell dőlnie.. ez már nem megy fájdalommentesen..

Kiirtani meg senkit sem kell.. A világ logikusan működik, ez az általuk tákolt rendszer meg rájuk fog dőlni.. csak az a kérdés, hogy képesek lesznek-e elkerülni az EU normái szerinti felelősségre vonást.. de ez a része engem őszintén nem is izgat igazándiból, ha cserébe végre rend lesz arrafelé is.

Amúgy meg nem árt ám senkinek (nekem se meg Diggernek se valószínűleg) néha egy kis szapulás :P Szóval szapuld nyugodtan, ha jogosnak érzed... nem olyannak ismerem, mint aki megsértődne érte :) :) :)

soad1221 2016.06.01. 17:12:47

@Auralianus: :)
én nem tudom, hogy be kell-e dőlnie, illetve be fog-e dőlni, és ha igen, az mit jelent majd pontosan és annak milyen érzékelhető következményei lesznek.

Amit diggernek írtam, az tulajdonképp a posztra adott reakció. Bár teljesen más iparban, de én volnék a fiatalított diplomás menedzser, aki jól megmondja a melósnak mit csináljon, úgy megszólítva éreztem magam :D

najó nem, és értem is, hogy mit írt, de annyira pici részigazság ez, illetve feljebb sikerült már elmenni a háttérhatalom és egyéb okok vizsgálásba miért nem lehet bért emelni, mikor van egy borzalmasan egyszerű oka, hogy hol megy el sok pénz: a hatékonyság.

És itt jön képbe az, amit írt digger, én pl egy olyan személy vagyok aki apám korabeli emberek munkájáért felel, és én olyan ember vagyok aki megmondhatja, hogy mit és hogyan kell csinálni. Digger munkájára lefordítva, akár megmondhatnám neki, hogyan emelje a kanalat. Persze ezt csak akkor tenném, ha lenne bármi értelme, de ha lenne meg is mondanám. Mondjuk értelemszerűen megmondanám azt is, hogy miért... :)
Mindegy, a lényeg, hogy tényleg iszonyat összegeket emészt fel az a pár dolog amit említettem, és ennek semmi máshoz nincs köze, mint az adott egyén saját munkavégzésére. Vannak cégek, ahol eleve nem is foglalkoznak ezzel.
Aztán van, ahol igen, de felemás sikerrel...
Iszonyat összeg ez egy ország életében, és ugye pont a vállalati szféra lenne az, ami egy országot lényegében eltart.

hogy az állami milyen már megint egy más kérdés, ott meg még több minden lenne...

2016.06.01. 19:21:41

"Folyamatosan jönnek a hírek Magyarországról hogy baj van. MUNKAERŐHIÁNY VAN. Nem találnak embert, szakembert meg pláne. Horribile dictu néhány cég odáig süllyedt hogy kénytelen bért emelni. Belegondolni is rossz. Vége a világnak BÉRT KELL EMELNI."

Erősen rájátszik erre a tévképzetre, a szenzációhajhász média is. Normális szakmunkás szakembert kb. eddig sem lehetett találni, ez a sírás megy már legalább 10 éve. 10 évvel ezelőtt sem volt több v. jobb szoftverfejlesztő, mint most. Szerintem legalábbis a média sokkal jobban felfújja ezt a jelenséget, mint amekkora a probléma maga. Hiába emelnek fizetést, ha már nincsen kinek odaadni. Meg ez már régen nemcsak a pénzről szól. Ez a kivándorlási hullám az elmúlt 25 év ellen is szól. Azt pedig pénzzel sem feltétlen tudod kiváltani. Már persze azoknak mindegy, akik csak fizetéstől fizetésig élnek, és kb. leszarják, hogy hogyan rohad szét körülöttük az ország. Őket még meg lehet fogni pár üveggolyóval. Aki a saját jövőjét v. a gyereke jövőjét nézi, azt nem fogod itt tartani plusz nettó 100 ezres fizetéssel se. Aztán lehet, hogy rosszul látom. :)

2016.06.01. 20:05:06

@charlieharper:

Értem, de sajna abszolute nincs időm rész venni a beszélgetésbe. Persze már jó pár dolgot megbeszéltünk anno a blogomon.
Annyit azért hozzátennék, nem véletlenül költöttek a nálunk állomásozó járműipari multik eddig kb. 1 milliárd forintot a szakember képzés támogatására. Az autó nem melegítő, vagy edzőcipő, aminek a gyártását 2 hét alatt el lehet költöztetni mondjuk Vietnámba. Még az összeszerelő tevékenységhez is kell szaktudás, infrastuktúra, stb. Ha megnézed Európa közelébe gyakorlatilag csak a törököknél, meg ha jól emlékszem Marokkóban vannak ilyen üzemek. Nem véletlenül.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 08:24:44

@soad1221:

A mérsékelt korrupció és adócsalás nem változtat egy ország gazdaságán negatívan.

Gondold csak el, a "számla nélkül" dolgozó szerelő mit tesz a megspórolt pénzzel? Mit tesz a hivatalnok a kapott kenőpénzzel? Az orvos a borítékkal? Rohannak a Kajmán-szigetekre számlát nyitni és ott elhelyezni? Nem, hanem elköltik a magyar gazdaságban, növelve azt.

Ezért demagógia mindezt valamiféle óriási, sorsdöntő kérdésnek beállítani.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 08:35:28

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ha ugyanazért a munkáért x országban adnak 800 ezret, Mo-on meg maximum 200-at, akkor nem lehetséges a dolgozót Mo-on tartani. Ill. csak azt lehet, aki eleve nem akar elmenni vagy azt, aki képtelen idegen földön beilleszkedn, dehát őket nem is kell.

Egy rokonom tavaly ősszel ment ki a Londoni Kalifátusba, azzal a céllal, hogy maga után vigye a családot is. Nem mosogatni ment, mert keresett szakmája van és eleve volt állásajánlata. 1 millió Ft körül kapott tisztán, s esélye volt ennek a másfélszerésére egy másik cégnél.

Idén márciusban végleg hazajött azonban. Ok: képtelen fejleszteni angoltudását, örökre B1 szinten áll, mert idegesítik őt a "hülye angolok". Hazajött, s folytatta korábbi munkahelyén 220 ezerért.

S ez nem egyedi eset. Manapság vége a kitántorgási szenzációnak, a folyamat lapos lett. Mint ahogy ez BG-ban lett már 15 éve. Ma már nem kitántorgás van, hanem inkább jövés-menés.

S még valami: a magyar életszínvonal nem afrikai szintű, azaz nincs "kénytelen vagyok kint maradni" érv. S sok embernek a pénz mellett más súlyos szempontjai is vannak.

De ami az általad említett alapkérdést illeti, arra nincs megoldás. Mo-nak nincs kit kizsákmányolnia, hogy képes legyen egy egyszerű munkásnak milliós bért fizetni.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 08:42:12

@Auralianus:

Amit vázolsz az már a kapitalizmus önellentmondása. Azaz a tőke haszna növelendő a végletenségig, miközben ez nem lehetséges vásárlóerő nélkül.

De ne ess Marx hibájába, aki ezt valamiféle megoldhatatlan kérdésnek minősítette, s így a kapitalizmus közeli végét jósolta,

A kapitalizmus a kérdést úgy oldja meg, hogy:
- technológiai újításokkal olcsóbbá teszi a termelést, azaz nem a munkabért csökkenti, hanem az egyéb költségeket,
- a nem eléggé profitábilis termelést kitelepíti a perifériára,
- folyamatos csere van a tőkén belül, azaz a tőkések egymást falják fel,

Auralianus 2016.06.02. 09:23:00

@BircaHang Média szerkesztősége:

Nincs közöttünk abban vita, hogyha valaki csak a pénzért jönne ki, akkor akár maradhat is. Ha valaki tényleg meg van róla győződve, hogy van "nem ártalmas" korrupció is, akkor az el se induljon, nem fogja magát jól érezni olyanok között, akik szerint meg nincs ilyen ;)

Aki szerint az emberi lét és jólét túlmutat a pusztán anyagi jellegű dimenziókon, az meg látja a különbséget és képes eldönteni maga is, mi a jobb neki.. a gyerekeire meg ráhagyja a döntést optimális esetben.

Ami pedig a "kapitalizmus megértését" illeti... nem tudom hallottál-e már a vagyonfelhalmozással fordított arányban alakuló fogyasztási hajlandóság problémájáról? Az elmélet szerint minél több a pénze valakinek annál kevesebbet fog fogyasztásra költeni és minél egyenlőtlenebb az elosztás tőkés és munkás között a tőkés javára, annál kevesebb "újonnan képződött jövedelem" forog vissza a gazdaságba. Az így képződő passzív jövedelmekkel az a baj, hogy nem mozgatják a gazdaságot... ezért kell pl az USA-ban (is) pénzt nyomtatni, hogy a meglévő és arányaiban is növekedő passzív jövedelmeket pótolják a fogyasztási szegmensben. Nem hiszem, hogy ezt Marx előre láthatta volna anno, ha mégis így volt, akkor nem dokumentálta ;)

És ezzel el is érkeztünk az érdekes ponthoz.. ugyanis ez PONT AZT jelenti, hogyha az újonnan keletkezett jövedelmek aránya nem változik meg, akkor a gazdaság felskálázásával ez a problémát csakis fokozni tudod, teljesen függetlenül a piramis csúcsán ülők személyétől. És ezt nem Marx.. vagy Én állítom.. hanem egy rakat közgazdász. Ez nyomon követhető jelenség. Szar dolog ezt megérteni egy "háttérhatalomhívőnek" (nem is javaslom, hogy megpróbáld érdemben átlátni, mert egyből lezúzza a Bildenberges-Rotschildos,Soros-os világképed ami a szilárd pontot adja az univerzumodban). De ettől még a modell egész jól képes magyarázni a világban végbemenő folyamatokat. Igazándiból lehetne huszárvágással is rendezni a helyzetet, de a Status Quo borulása nélkül nehéz lenne. És ugye itt jön képbe most az energiapiac átalakulása, párhuzamosan az egyre szabadabban mozgó munkaerővel.. ha ugyanis az energiapiac decentralizálttá válik, az automatizáció fokozódik, akkor az emberek rövid időn belül fognak rájönni a további tőkekoncentráció fölöslegességére és nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is képesek lesznek tetszőleges méretű önálló entitásokban élni az életszínvonaluk egy részének feladása nélkül.

Röviden: igen, így képes megoldani a képzett munkaerő magas mobilitása a világ többi részének problémáit is :)

soad1221 2016.06.02. 09:23:21

@BircaHang Média szerkesztősége: nem érted amit írtam.
Igen a mosógép szerelő, az orvos, és a hivatalnok (aki adott esetben "csak" egy bonbont kapott), az nem befolyásolja érdemben a gazdaságot. Számít, és a kis bűn is bűn, de egy teljes ország gazdasági problémáit ez nem oldja meg.
Én elvittem abba az irányba, amikor a cégek csalnak, és ezeknek az összessége már igenis számottevő. Ha egy mondjuk 5 milliárd árbevételt produkáló cégnél, a csalások összessége kiteszi az árbevétel 10%-át, akkor az nagyon-nagyon sok pénz. Ha csak a 10 %-t teszi ki.
Egy kisebb cégnél ez az arány még nagyobb lehet. Ami a teljes eltitkolt, nem adózott összeget jelenti így egy országban, az már azért bőven olyan nagyságrend, ami hat a gazdaságra.

És itt most a valóban működő, telephellyel rendelkező cégekről beszélek, az ami kifejezetten az áfacsalásokra alapított cég, még szóba sem került.
Igen, ebbe beletartozik a szerelő és a magánorvos, aki nem ad számlát, és ebben a körben ez a kisebb falat, egyértelmű.

A másik igencsak számottevő dolog a hatékonyság, amiről írtam. És ez a kettő dolog, és szigorúan a valóban működő vállalati szférát említem, aminek részese a melós, meg a menedzsment is, ez olyan összeget érhet el, ami nagyon komoly változást jelenthetne.

és még mindig nem beszéltünk az állami szféráról, politikáról...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 09:26:29

@Auralianus:

A gazdaság szempontjából mindegy, hogy valaki egyéni fogyasztásra költ vagy befektet: az egyetlen lényeges szempont, hogy ezt belföldön tegye.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 09:28:57

@soad1221:

Ez azonban megint csak adózási probléma, nem gazdasági probléma. A gazdaság még jobb is az elcsalt adó, mert így több pénz kerül a reálgazdaságba.

Auralianus 2016.06.02. 09:33:09

@BircaHang Média szerkesztősége:

ROFLMAO.. mégis hová és minek beruházol változatlan fogyasztás+telített piac mellett?

soad1221 2016.06.02. 09:40:32

@BircaHang Média szerkesztősége: már miért lenne jobb, és miért kerülne több pénz a reálgazdaságba?
Az a pénz nagyon sokszor el is kell, hogy hagyja a országot vmilyen módon.
Pont ennek (is) köszönhető, hogy halmozódik a passzívtőke...

A korrupció minden egyes eleme kizárólag árt a gazdaságnak. Különböző mértékben, de árt. Torzítja a piaci versenyt, ellehetetlenít tisztességesen működő cégeket, rontja a morált, nagyon rossz társadalmi hatásai is vannak.

Nincs olyan, hogy jó korrupció, csak olyan van, hogy kevésbé ártalmas, de az is rossz.

soad1221 2016.06.02. 09:41:31

@BircaHang Média szerkesztősége: egyáltalán nem mindegy, hogy fogyasztasz vagy beruházol.

Auralianus 2016.06.02. 09:50:28

@soad1221:

Kivétel, ha egy kenyér áráért ehető és a kenyérénél magasabb tápértékű részvényt/kötvényt/üzletrészt kapsz, akkor jobban megéri beruházni... de akkor meg azért fog éhínség bekövetkezni, mert a végén nem lesz aki termelne, mert jobban megéri beruházni :) :) :) :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 10:55:01

@Auralianus:

A kulcs a technológiai fejlődés. Azaz hiába telített egy piac, ÚJ termékre mindig van kereslet. Erről szól a reklám. Magyarul: dobd el az Ájfon 8-ast, mert szar, s helyette vedd az Ájfon 9-est, mert az a modern termék, sőt eleve ne vegyél Alma-terméket, mert a Körte cég új Brummfonja az igazi.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 10:55:56

@soad1221:

A korrupció a versenynek szokott ártani, de ismét ez a legkisebb, versenyt zavaró tényező.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 10:59:29

@secretarius:

Nem olvasom már, csak ha Index címlapon van.

Majd ha vége a moderációnak, akkor írok oda. Addig nem, ugyanis nem szeretném, hogy aztán igazságtalan vitákban kelljen részt vennem. Meguntam az utóbbi 2 év során az abszurd moderációt, melyben az én álláspontom törlésre kerül, a velem vitázóé meg sosem.

soad1221 2016.06.02. 11:29:20

@BircaHang Média szerkesztősége: én meg azt gondolom, ha a verseny torz és vmi árt neki, az árt a gazdaságnak is....
Miért lenne ez a legkisebb versenyt zavaró tényező?

2016.06.02. 11:47:28

@BircaHang Média szerkesztősége:

Pedig igazán segíthetnél a bérblognak életen maradni. DDD

2016.06.02. 11:51:36

@Auralianus:

Briliánsan meg tudod magyarázni a semmit. A baj az, hogy az ilyen "szakértőkkel" már tele van a világ padlása. Meg a töke is.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 11:53:35

@soad1221:

A legnagyobb versenyrontó tényező a torz politikai helyzet, mely előnyöket ad a magállamoknak a többiek kárára.

Ehhez képest a korrupc kb. olyan, mintha az infarktusos beteg esetében az orvosok a szív helyett az egyik lábköröm gombásodásának szentelnének figyelmet.

Valójában a nagytőke tiltakozna a legjobban, ha tényleg lenne igazi verseny és szabad piac.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 11:55:11

@Quercus a favágó:

Amíg van a torz moderálás, nem írok oda. Kivétel: ha Eszter ír nekem ímélt személyesen és felkér. De ez esetben is csak cikket írnék, nem kommentet. Nem akarom a HÁ torz kommentmoderálási politikáját támogatni.

Auralianus 2016.06.02. 12:09:22

@Quercus a favágó:

Ehhez nem kell szakértőnek lenni.. elég hozzá némi szabadidő amit arra szánunk, hogy gyakorlatban is elsajátítjuk az értelmező olvasás meg a forráskritika alapjait . E kettő nélkül marad az a szint, mikor sértegetni kezdjük a másikat érvek fogytán meg az, amikor tagadni kezdjük a valóságot.

Persze ezt csakis olyan vegye magára aki rendszeresen sérteget másokat és tagadja a valóságot,mert a többieknek nem inge :)

2016.06.02. 12:17:46

@Auralianus:

Jelentkezz a HA-n meghirdetett akármire. Már eddig is el kellett volna árasztanod nagyívű mondandóiddal a bérblogot.Biztosan örülnének az ott kommentelők, ha világosságot gyújtanál elborult elméjükben.
Vagy ott is nyomod a süketet, csak más nick alatt?

2016.06.02. 12:28:34

@BircaHang Média szerkesztősége:

"Kivétel: ha Eszter ír nekem ímélt személyesen és felkér"

Na ezen jót röhögtem. Szerintem ha ezt eszterke olvassa, már veri is a billentyűket. DDD

Auralianus 2016.06.02. 12:50:57

@Quercus a favágó:

Jelentkezzen az, aki hisz a nemzetállamok létjogosultságában.

Részemről nem hiszem, hogy bármit is újra fel kéne találni. Nekem jó ott ahol élek és úgy ahol élek, akinek nem, az költözzön el, vagy változtasson önerőből.

Mivel ennyire élénken foglalkozol velem (annak ellenére, hogy már többször megígérted, hogy nem teszed) feltételezem elolvastad amit írtam.. csak nem értetted meg... különben meg sem születik az a hozzászólás, amire ezt válaszul most leírtam :)

2016.06.02. 12:54:02

@Auralianus:

Nem olvasom, amit írsz. Tudod, van egy szint.....
De remélem, nem Magyarországon élsz, vagy ha igen, már csomagolsz.

Auralianus 2016.06.02. 13:09:14

@Quercus a favágó:

Már hosszú évek óta nem élek ott... jómagam nem az a fajta vagyok, aki bort iszik és vizet prédikál.

Én pl nem mondom, hogy nem olvasok valakit, mert van a szint, miközben egyértelműen és folyamatosan reagálok a posztjaira :)

Egyébként még sem Te sem Birka nem voltatok képesek koherensen levezetni, hogy miért is jó a korrupció. Ha van ez irányú mondanivalód is, akkor szívesen hallgatom. Ha csak Bildenbergezni, háttérhatalmazni, meg libsibolsizni szeretnél akkor pedig azt kell mondjam nem tudsz újat tenni az eddig elhangzottakhoz.. ezt már megtette Birka is..

2016.06.02. 13:27:48

@Auralianus:

Szóval nem élsz Magyarországon. Ezt nagy megnyugvással hallom.
Nem, nem olvaslak sem téged, sem sok más kommentelőt. Most is csak azt a kommented futottam át, amire reagáltam. Régebben beleolvastam néhány agymenésedbe, de már az első sor után agytrombózist kaptam, így ugye az egészségem csak fontosabb......Na meg már mint köztudott, egy jó ideje kurvára tele van a tököm azzal, hogy frusztrált emberek több száz-, ezer kilométer távolságból lebirkáznak, meg meg akarják mondani nekem, mi a tuti itthon. Gondolom a Határátkelő nevű prostiblog is ez irányba mozdul most, hátha föl lehet támasztani halottaiból.
Ami a levetetést illeti. Megtettem anno a HA-n, meg a saját blogomon. Kiderült, hogy amit mondok bulshitt, meg konteo van építve a fejembe (babettka ténsasszony szerint. jut eszembe, hová tűnt a drága?). Mit 'ád az ég, azóta az általam "gyártott" konteókról kiderült, hogy szomorú valóság. Mint ahogy a blogomon, meg itt a Digger blogján belinkelt írásokból is kiderült. Amik ugye tekintélyes, mérétkadó portálokon, újságokban jelentek meg, és így már ugye nincs konteózás. Ami van az a mélységes kuss a liberósok részéről.

Ja és még annyit. Nekem nincs időm arra, hogy napi 24-ben levezessek elméleteket. Tudod nekem kutya-kurva keményen meg kell dolgoznom a pénzért. Én ugyan is itthon élek.

Auralianus 2016.06.02. 13:44:09

@Quercus a favágó:

Mivel nem olvastam a blogod, amit ide írtál Diggerhez anno (azt hiszem pl menekültkérdésben) az pedig nem volt igazán előremutató, gyakorlatilag megegyezett az eljött a világvége-armageddon-blekkout és világok harca jóslatokkal sem akkor, sem most nincs mire reagálni.

Nincs se blekkout, de geddon, se világvége... nincs kultúrák harca se.. világunkban továbbra is a logika irányít..

.. és igen, vannak akiknek továbbra is kutyakeményen kell dolgozniuk ott a pénzért, ahol szerintük az ígéret földje van.. mások meg ráérnek elmélkedni ott, ahol szerintük van.. hogy ki mennyire él jól, az szubjektív.. én elégedett vagyok a mostani helyzettel, úgy gondolom, hog többnyire mindenkinek az jut osztályrészül amiért megdolgozik. Nem feltételezek mást rólad sem..

.. úgy gondolom neked is ott és úgy jó, ahol éppen vagy, különben nem ott lennél és nem azt csinálnád amit teszel.

Biztosan megvannak a magad motivációi is, nem zavar az sem, ha nincsenek meg, vagy még keresed őket, hiszen ez magánügy.

Ettől függetlenül még tény marad, hogy a mostani beszélgetéshez a személyeskedésen kívül meg nem tettél hozzá semmit. Persze ez sem kötelező. Akad itt hasonló olvtárs, ő is szórakoztató a maga módján, mikor geddonozik vagy a munkaerőpiaci helyzetet elemzi, mindezt a hajóvonták aktuális helyzete alapján :)

2016.06.02. 13:56:53

@Auralianus:

"Akad itt hasonló olvtárs, ő is szórakoztató a maga módján, mikor geddonozik vagy a munkaerőpiaci helyzetet elemzi, mindezt a hajóvonták aktuális helyzete alapján :)"

Amit ti, a Digger blog értelmiségei több ezer kommenten keresztül beszoptok. De természetesen ti, a Digger blog értelmiségei ettől függetlenül sokkal, de sokkal különbek vagytok, mint Hinta. Tele vagytok értelemmel, tartalommal. Meg hemoglobinnal. Hát persze.

Na elállt az eső, megyek füvet vágni. Látod, ez egy értelmes elfoglaltság.

2016.06.02. 14:20:04

Na ez is egy elégtétel:

"Elfogadta a német parlament azt a határozatot, amely elismeri, hogy népirtást követett el az örmények ellen az Oszmán Birodalom hadserege 1915-ben. A halálos áldozatok száma meghaladta a másfél milliót.

A Bundestag gyakorlatilag egyhangúan szavazta meg a határozatot. Törökország ellenezte a határozat elfogadását, és az elmúlt napokban többször is arra figyelmeztetett, hogy a döntés árthat a német-török kapcsolatoknak. Angela Merkel kancellár nem vett részt a szavazáson. Korábban már több mint húsz ország – köztük Franciaország és Oroszország –, valamint Ferenc pápa is népirtásnak minősítette az 1915-ös tömegmészárlást."

Na persze az NDK-s prostinak nem volt bátorsága részt venni a szavazáson. Igaz ahhoz gerinc kellene. Egyenes. Na meg ki kellene tudni húzni a nyelvét Erdogan seggéből legalább egy percre.

Auralianus 2016.06.02. 14:52:59

@Quercus a favágó:

Azt hittem füvet nyírsz, mert az értelmesebb :)

És igen, erre mondják azt, hogy a világ értelmesen működik. Megvan a szereposztás.. van aki segget nyal - ha éppen azt kell - amíg a többség meghozza a kötelező érvényű és a nyugat-európai normákkal összeegyeztethető határozatokat meg dönteseket. És közben nincs se geddon, se világok harca, se blekkout.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 15:04:59

@Auralianus:

A korrupció nem jó, de nem oka annak, hogy Mo-on nincs nyugati életszínvonal.

soad1221 2016.06.02. 15:08:45

@BircaHang Média szerkesztősége: nem kizárólagos oka.
Amit én írtam, attól persze nem lesz nyugati színvonal, ez egyértelmű. de közelebb lennénk hozzá..
Ha a Te általad háttérhatalomnak nevezett érdeket kiküszöböljük, attól sem lesz automatikusan nyugati életszínvonal.

2016.06.02. 15:17:12

@BircaHang Média szerkesztősége: erdekes, hogy pont te hozod fel a Marx parhuzamot:
-Marx: munkasosztaly/prolikrol irt, de eleteben nem latott meg prolit (kiveve, akit felcsinalt, a haztartasi alkalmazottat), gyarat se kozelrol. Ugy kerte Engels,mhogy menjen mar el egy gyarba, ha mar ir rola
- Maxval: tokesekrol ir. Soha nem dolgozott "tokes" munkahelyen, soha nem volt olyan munkapozicioja, amely akar megkozelitene a tokeseket, hogy lassa a donteshozatali mechanizmusokat es a "hatterhatalmat", karvalytoket, stb. A bankrendszerrol fogalma sincs.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 15:23:08

@soad1221:

Ez kb. olyan, mintha azt mondanánk: ha a kocsmában ünneplő társaság kevesebbet kárommkodni, kisebb lenne a számlájuk. Csúnya dolog a káromkodás, de történetesen a számlához semmi köze.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 15:23:46

@soad1221:

"Ha a Te általad háttérhatalomnak nevezett érdeket kiküszöböljük, attól sem lesz automatikusan nyugati életszínvonal."

Automatikusan nem, de meglesznek a feltételek a fejlődéshez.

2016.06.02. 15:28:26

@Quercus a favágó: mar marhara ideje volt. Az hogy Merkel nem jelent meg, azon nem csodalkozom. Amokfutast rendez.
Csak kar hogy nem egyedul a fritzek szivnak miatta

@Auralianus: varjal, a nyugat-europai normak szonal hirtelen kikoptem a kavet. Most torolgetem az ipadet. Igen, pl az iraki haboru tokeletesen megfelelt a normaknak, igaz, hogy Mr Blair a terkepen sem talalta addig meg Irakot. De hangoztatta a national interest-et

2016.06.02. 15:29:36

@BircaHang Média szerkesztősége: egy call centerben.
A nem mukodik a printer/telefonom tipusu munkahelyek nem fognak kozlelebb cinni a tokesek megertesehez vagy a penzugyi folyamatok elemzesehez

Auralianus 2016.06.02. 15:44:12

@BircaHang Média szerkesztősége:

Nem oka? Szerinted miért magasabbak a munkabérhez kapcsolódó járulékos terhek nálunk, mint máshol? Miért drágábbak a közbeszerzések? Miként érinti a magyar cégek versenyképességét és innovációs képességét az elmúlt 26-27 év folyamatos - piaci versenyt torzító - korrupciója?

Most körülbelül azt próbálod elmagyarázni, hogy a füst belégzése csak onnantól egészségromboló, amikortól köhögést okoz és ha a tüdőrákot nem egy füstös napon diagnosztizálják, akkor nem igazolható az ok-okozati összefüggés.

Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy "kizárólagos oka-e?" akkor természetesen - mint Besenyő Pista bácsi is, "Hánem? Háde!" módra - már igazoltad is állításod ... de engedtessék már meg a világ többi részének kedvéért, hogy éljünk a gyanúperrel és megállapíthassuk, hogy egy ilyen szintű problémának igen ritkán van EGYETLEN oka ;) És AZ alapján a logika alapján, ami túlmutat egy Pandacsöki Boborján-szintű levezetésen, bizony a korrupciót az egyik fő okként kell megjelölnünk ;)

Persze továbbra is hiszel amit akarsz.. akár megpróbálhatod Te is a vízállásból meg a hajóvonták sebességéből és irányából levezetni a dolgot.. meg továbbra is a háttérhatalmakat okolni, hiszen szíved joga....

2016.06.02. 15:53:19

@charlieharper: Ezt erdemes megnezni, ha meg nem lattad. Vegre egy ertelmes nemet politikus, felig visszaadta a hitemet az emberisegben. www.bbc.co.uk/programmes/p03w5zh7 (Stephen Sackur speaks to Beatrix von Storch, the AFD Alternative for Germany deputy leader and member of the European Parliament.)

2016.06.02. 15:55:09

@Auralianus:

Vágom. Fűkaszával. Nyírni fűnyíróval lehet.

Auralianus 2016.06.02. 15:57:33

@charlieharper:

Miért? Nem így működik a világ? Mindegyik impériumnak megvolt (meg van) a maga normarendszere. A római birodalomnak, a napóleoninak, a britnek, harmadiknak... az orosznak, az usáknak... és az EU-nak is. Lehet kapálózni, meg "felsőbb erkölcsre" hivatkozni, de olyan nincs. EZT neked is tudnod kéne. A világon nem létezett még olyan ember, aki úgy tudott dönteni 100-nál több ember sorsának alakulásáról éveken keresztül, napi szinten, hogy közben ne kellett volna - akár többszörösen is - megkérdőjelezhető döntéseket hoznia.

Beleakadni mindig lehet akármibe is. A megítélés mindig a pillanatnyi erőviszonyok függvénye.. hozhatnánk ezerféle példát.. de minek? Mind tudjuk miről beszélünk.... és akkor most hogyan tovább?

Sírva lemondunk a haszonról és életszínvonalunk egy részéről? Kárpótoljuk az avarokat, amiért elfoglaltuk tőlük a Kárpát-Medencét vagy mi? :)

Lehet szeretni-nemszeretni egyes politikusokat, meg egyet és nem egyet érteni velük, de a világot a logika mozgatja. És ezért írtam amit írtam. Egyértelmű a forgatókönyv.. van aki nyal, van aki ellentmond, van akik lázadnak.. mindenki játssza a szerepét.. miközben Európa prosperál. Nem tetszik? Ér Bivalybasznádisztánba költözni.. mintha TE sem ott élnél ;) Szabad hőbörögni, csak értelme nincs. Vagy akkor csináljuk rendesen és osszuk szét a nemzeti vagyont a rászorulók között :)

(nem is próbálom megvédeni Merkelt, nekem sem tetszik ami.. de el lehet ám dönteni, hogy mi szeretnénk Kadhafi meg Aszad helyett lelövöldözni azt a pár tucat menekültet akit le kellett lőni, vagy rábízzuk Erdoganra, aki még élvezi is?)

2016.06.02. 16:05:31

@charlieharper:

Ne mondj ilyet Charlie. A 444-es köcsögportálon a napokban csaptak egy bazi nagy libsi lagzit amiatt, hogy egy Fideszes politikus azt merészelte mondani egy ünnepségen a 150 éves török hódoltságról, hogy vallási háború, megszállás volt.

"Sokszor hallani azt a propagandát, hogy az a bizonyos 150 év baráti-rokoni együttélés volt, új szavakat tanultunk, új eszközök használatát sajátítottuk el, új pénzügyi-gazdálkodási kultúrával ismerkedtünk meg. Ez ugyan mind igaz, hiszen az étkezésünk, a mezőgazdaságunk, a kultúránk gyarapodott ezekben az időkben, de ez mégiscsak rabság volt. Megszállás volt. Vallási háború volt, amelyről nem szabad elfeledkeznünk”.

Ilyen eretnekségeket mondott l. Simon. Meg ilyet.
Nekünk feladatunk, kötelességünk, szent küldetésünk a magyarság európai keresztény örökségének ápolása, sőt továbbörökítése gyermekeinknek, unokáinknak. Mert ez a megmaradás záloga, ez garantálhatja, hogy sok száz év múlva is magyarok fognak itt élni. (…) Ugyanennek a gondolatnak a jegyében küzdött Pálffy Miklós is, aki pontosan tudta, hogy a keresztény magyarság zászlajával kell legyőzni az Oszmán Birodalom katonáit, mert ha ezt nem teszi meg, akkor végleg asszimilálják a magyarokat, és ezzel elérik a nyelv, a kultúra és a vallás cseréjét, az identitásunk elvesztését”.

Borzadalom. A török nagykövet úgy megsértődött, hogy el sem ment az ünnepségre. Megjegyzem, ki nem szarja le a török nagykövetet?
"

2016.06.02. 16:09:16

@Auralianus: akkor mondjuk ki, hogy erdekek. Ami fair.
Csak ilyet, hogy nyugat-europai normak, na ilyet ne

Auralianus 2016.06.02. 16:13:20

@charlieharper:

Ok, elfogadom, modositom:

"Megvan a szereposztás.. van aki segget nyal - ha éppen azt kell - amíg a többség meghozza a kötelező érvényű és a nyugat-európai érdekeket szolgáló határozatokat meg dönteseket. És közben nincs se geddon, se világok harca, se blekkout."

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 19:33:05

@Auralianus:

"Szerinted miért magasabbak a munkabérhez kapcsolódó járulékos terhek nálunk, mint máshol?"

Mert nagyobb a szociális háló, mint pl. Szlovákiában.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 19:34:03

@charlieharper:

Most éppen nem kólcenterben, de a kólcenter is tőkés vállalkozás.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 19:35:14

@Mirjam2:

Hűha, de hisz ez fasizmus, antiszemitizmus, kommunizmus, meg populizmus!

2016.06.02. 19:45:03

@BircaHang Média szerkesztősége: Az hat. Lattad hogy a vegen mikor kifogyott az ervekbol a pasi, vegso csapaskent dramai hangon kijelentette hogy rasszizmussal (juuuuj) vadoltak a partot. A no meg batran a szemebe nezett, es normalisan kifejtette hogy miert nem relevans ez szerinte. Remelem hogy egyre tobb ilyen politikus lesz nepszeru Europaban.

_Boris_Vian_ 2016.06.02. 19:49:32

@BircaHang Média szerkesztősége:

Baszki, Szlovákiában a nyugdíjak színvonala sehol nincs a magyarhoz képest.

Ezt (is) elfelejtik azok akik huhogják hogy nálunk sok az adó, sok a TB, sok minden.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.02. 20:05:22

@_Boris_Vian_:

Pontosan erről beszéltem. Szlovákiában tényleg magasabb az átlagfizetés (kb. 10-15 %-kal), de az ÖSSZES szociális kifizetés meg kisebb, a nyugdíj is. A szlovákiai átlagnyugdíj is kb. 10-15 %-kal ALACSONYABB a magyarországinál.

2016.06.02. 20:56:30

@BircaHang Média szerkesztősége: "S sok embernek a pénz mellett más súlyos szempontjai is vannak."

Erről pofázok már elég régóta... :D Hogy a pénzen kívül is nagyon sok fontos dolog van, amit Mo. nem tud megadni, vagy a magyar emberek jelentős része nem képes felnőni, akik olyan társadalmat alkotnak, ami az összes olyan emberre nézve rossz, akik továbblátnak az mszp-fidesz vonalon, vagy a közönyös "majd lesz valami" hozzáálláson. És mindig leugattak, hogy nem, csakis a pénzért mennek ki az emberek. Közben ez valójában csak szerecsenmosdatás, a valóság tagadása, nehogy véletlenül kritika érhesse a szent magyar embereket. Hogy nézne már az ki. Ha lemered írni a valóságot az itthoni ember-ember kapcsolatokról, akkor minimum keresztre feszítenek, meg megmagyarázzák, hogy pesszimista vagy, meg mindenben a rosszat keresed. Ilyen hozzáállással ki az az elmebeteg, aki bármin is változtatni akarna itthon?

Taxomükke (UK) 2016.06.02. 21:46:02

@Quercus a favágó: Miért nem várod meg, amíg megszárad? Nedves füvet nem jó nyírni se, vágni se.

2016.06.03. 05:29:24

@Taxomükke (UK):

Baszod, így is arról szól a dolog, hogy mire végzek kezdhetem elölről, annyi kaszálni való van. Ha meg kicsit jobb idő van, irány az erdő. Nagy sorsa van a favágóknak, hiába. DDD

Auralianus 2016.06.03. 09:47:05

@BircaHang Média szerkesztősége:

ROFLMAO... sírjak vagy nevessek?

Ugye tudod mi a különbség a TB járulék és a TB hozzájárulási adó között?

lmgtfy.com/?q=Ebben+k%C3%BCl%C3%B6nb%C3%B6zik+a+tb-j%C3%A1rul%C3%A9k+%C3%A9s+a+szoci%C3%A1lis+hozz%C3%A1j%C3%A1rul%C3%A1si+ad%C3%B3

Mert ha tudod, akkor azt is tudod, hogy ma Magyarországon NINCS garantált szolgáltatási minimum. A térítésmentes szolgáltatások körét rendeletileg szabályozzák....

.. azt kéne még eldöntenem, hogy tényleg ennyire faék egyszerűségű vagy, vagy csak próba-szerencse alapon trollkodsz és nem jön be? :) :) :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 09:50:28

@Auralianus:

"mi a különbség a TB járulék és a TB hozzájárulási adó"

Semmi, a kettő ugyanaz. Bűvészkedés a szavakkal.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 09:58:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Így igaz. De ez nem csak úgy igaz, ahogy te értelmezed, azaz aki elmegy Mo-ról, az valamiféle politikai okokból teszi. Igen, van aki nem pénz miatt megy el, de ez a legritkább esetben politikai ok.

Én se pénz miatt mentem el Mo-ról (eleve minek mentem volna egy SZEGÉNYEBB országba, ha ezt akarnám?). Más kérdés, hogy a jövedelmem most több, mint valaha Mo-on volt, de ez puszta szerencse kérdése, ezt nem kerestem, nem ez volt a célom. Ha érdekel, szívesen leírom számszerűen is mit dolgoztam Mo-on és mennyit kerestem vele.

Sok ember akar nyelvet tanulni, világot látni, stb. Esetleg van egy olyan szakmája vagy hobbija, mely Mo-on kívül jobban űzhető. Pl. egy csillagász sokkal jobb tud szakmailag fejlődni máshol. Akinek meg a búvárkodás és a hegymászás a hobbija, annak nyilván nem Mo. az ideális lakóhely.

Viszont amit te és a veled egyetértők mindig elfelejtetek: a pénzen kívüli okok sokkal jobban hatnak az OTTHONMARADÁSRA.

Auralianus 2016.06.03. 09:58:06

@Mirjam2:

Ha nem Putyin pénzelné az AFD-t és a párt célja - konzekvensen - a valódi kérdésfeltevés lenne a társadalmi feszültségek szítása helyett, akkor még egyet is tudnék veled érteni. De gondolom olyan sokat nem foglalkoztál még az AFD-vel, vagy a körülötte mozgó személyekkel?

Hogy a füttyben lehet, hogy a Jobbik, a lengyel testvérpártja, a francia Front Nacionale és az AFD körül is ott lebeg a KGB? Tényleg külsőm titkosszolgálati támogatás kell hozzá, hogy valódi ellenzékiséget produkáljon valaki? A valódi ellenzékiségbe meg belefér, hogy lövetne nőkre és gyerekekre?

És mielőtt felhördülsz.... NEM mondom, hogy minden jól megy (láthattad azt is, ahogy Charlie felvetésére reagáltam) tudom hogy működik a világ... de ugyan ki ne találjuk már, hogy "úgy védjük meg magunkat" hogy összefekszünk az orosz titkosszolgálatokkal.... annyira nem lehet (vagyis, bocs, de lehet) valaki csökkentértelmű, hogy ennyire BÁRMI ÁRON bele akarjon rúgni valakibe.

Tudod, ha az AFD a következőkkel jönne elő:

- Európai alapérték az egyenjogúság és a vallásszabadság. Európában nincs helye olyan vallásnak és eszmének ami nemi vagy nemzeti szegregációt, alá-fölé rendeltséget gerjeszt, ami nem toleráns és ami bármely más vallás (a fenti elvekkel nem ütköző) gyakorlatát elutasítja, azzal párbeszédre nem hajlandó.

Akkor kb 5 olyan dolgot lehetne megoldani, ami sokak bögyében van. EZ ellen érveljen valaki, ha tud akármilyen alapon. De NEM ezt teszi az AFD.. hanem azt amit...

A fenti szempontrendszer szerint eleve bezáratható az összes radikális iszlám iskola, de még az ultraortodox zsidó közösségeknek se marad helye. Bármely gyűlöletbeszédet terjesztő, vagy az ilyen szervezeteket be nem tiltó kormányzat izzadhatna...

.. ugye, hogy lehet ezt anélkül is (bátran, nyíltan, ésszel, nem hergelve) intézni, hogy bárkit is gyűlölni kéne hozzá? Lehet hát.. de sem a Jobbiknak, sem az AFD-nek nem volt ez eddig célja valamiért.. hogy lehet ez? :) :) :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 09:59:05

@Auralianus:

"ma Magyarországon NINCS garantált szolgáltatási minimum. A térítésmentes szolgáltatások körét rendeletileg szabályozzák"

Mint mindig eddig is.

"csak próba-szerencse alapon trollkodsz"

Troll vagyok. Aki nem nyugatimádó ballib, az per definitionem troll.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 10:00:14

@Auralianus:

Igen, Putyin pénzel mindenkit, akinek más az álláspontja bárhol a világon, mint ami a liberális médiák szerint az egyetlen igaz álláspont.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 10:02:05

@Auralianus:

"Európában nincs helye olyan vallásnak és eszmének ami nemi vagy nemzeti szegregációt, alá-fölé rendeltséget gerjeszt, ami nem toleráns és ami bármely más vallás (a fenti elvekkel nem ütköző) gyakorlatát elutasítja, azzal párbeszédre nem hajlandó."

Ez liberális diktatúra lenne, amit senki épeszű ember nem akar.

Auralianus 2016.06.03. 10:06:08

@BircaHang Média szerkesztősége:

Fuss neki mégegyszer, megy az jobban is... belinkeltem a meghatározást is. De tudod mit? segítek :)

A járulék a költségvetésen belül kötöttfelhasználású.. az adó meg nem... tehát amit beszednek és a neve "ADÓ" az akármire felhasználható, aminek meg az a neve, hogy "Járulék" az elkülönített alapba kerül és NEM használható fel más célra....

Tehát a válaszod helytelen. Nincs több garantált szolgáltatás Magyarországon, mint Szlovákiában, viszont megtudtuk, hogy nem ismerem a vonatkozó szabályozást.

Tehát akkor mi az oka a magas járulékos költségeknek? :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 10:07:28

@Auralianus:

"Hogy a füttyben lehet, hogy a Jobbik, a lengyel testvérpártja, a francia Front Nacionale és az AFD körül is ott lebeg a KGB?"

Oroszország érdeke mindenhol barátokat találni, minden más ország ugyanezt teszi.

Az európai újjobb egy része oroszszimpatizáns, a közös érdekek miatt. Ugyanez igaz egy rakás újbalos szervezetre is. Ismét a közös érdekek miatt.

Németországban pl. az AFD és Linke egymás ádáz ellenfelei, de mindketten szimpatizálnak Oroszországgal, részben más-más okokból.

Magyarország ez csak azért nem látványos, mert Mo-on a kis LMP-n kívül nemigen van érezhetően újbal, de még az LMP-nél is erősen érezhető, hogy nem támogatja a ballibek oroszellenességét, bár az LMP inkább semleges e kérdésben, mint oroszpárti.

Auralianus 2016.06.03. 10:07:37

@BircaHang Média szerkesztősége:

Óhátpersze.. "liberális diktatúra" egy olyan, mint a "brei szivárvány" ? :) Tudsz még hasonló nyelvi képzavarokat gyártani?

Auralianus 2016.06.03. 10:09:01

@BircaHang Média szerkesztősége:

Értem.. hát akkor ok. Ha szerinted a nemzeti érdek oroszországhoz köt.. akkor minden ok. Remélem munkásőr egyenruhád gombjai fényesen csillognak (vagy apuét hordod?) Tarttótiszted elégedett lehet :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 10:13:08

@Auralianus:

Akkor nézz a hivatalos meghatározások mögé is!

A járulák egy adófajta, melynek sajátossága, hogy kötött felhasználású, azaz az állam nem költheti más célra, csak arra amire beszedik. Ez így igaz.

Viszont vedd észre: az állam sosem költötte más célra ezt a pénzt, sőt éppenhogy más forrásokból finanszírozta ezekt a célokat. Tudod mennyi lenne egy átlagnyugdíj ma Mo-on, ha az állam csak a "járulákkokból" fizetne nyugdíjt? A mostani 120 ezer Ft helyett kb. 50 ezer Ft!

Ráadásul a járulékkal is csak egy absztrakt jogosultság "jár", nem konkrét szolgáltatás. Azaz jár pl. nyugdíj, de annak mértéke kizárólag állami jogszabálytól függ, melyet az állam bármikor egyoldalúan változtathat.

Azaz Mo-on a járulékot valamiféle különleges valaminek beállítani butaság.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 10:13:56

@Auralianus:

Liberális diktatúra, az ahol a liberalizmus értékei kötelezőek. Ki akarna ilyen országban élni?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 10:14:58

@Auralianus:

"Tehát a válaszod helytelen. Nincs több garantált szolgáltatás Magyarországon, mint Szlovákiában, viszont megtudtuk, hogy nem ismerem a vonatkozó szabályozást."

Az átlagnyugdíj Mo-on magasabb, mint Szlovákiában. Ez szimpla tény.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 10:15:37

@Auralianus:

Mo-nak érdeke Oroszországgal szövetségi viszonyban lenni.

Auralianus 2016.06.03. 10:17:35

@BircaHang Média szerkesztősége:

Ha azt hiszed, hogy a felosztó-kirovó rendszer hiányosságaival megindokolhatod, hogy a járulékból adót csináltak és az alkotmányos garancia helyett a mindenkori kormány jóindulatától függővé tették, hogy mennyi az annyi és ezt rajtad kívül bárki is fair dolognak tartja, akkor tévedsz.

Tudod ez érthető is, HA.. ezt kell írnod.. kényszerességból, vagy más okból.. de aki ennyire gyorsan képes "liberális diktatúrázni" ha az egyenjogúságról beszélünk, ugyanakkor azt rendben lévőnek tartja, hogy egy kormányzat a polgárait kézből akarja etetni, mindenféle garantált jogok helyett...

annak vagy előre megírt szövege van.. vagy beszűkült a gondolkodása.. harmadik lehetőség nincs...

Auralianus 2016.06.03. 10:18:31

@BircaHang Média szerkesztősége:

Lószart... Magyarországnak az az érdeke, ha nem "kell" neki csinálnia semmit. Ami "kell" az nem érdek.. az kényszer.. hogy TE a kettőt (tudatosan) kevered, az a TE bajod..

Auralianus 2016.06.03. 10:21:12

@BircaHang Média szerkesztősége:

Ki akar olyan országban élni, ahol bármi is kötelező? Töröltesd el a sebességhatárokat is.. meg az adót.. az is kötelező... ROFLMAO :)

Mondom én.. "brei szivárvány" még szerencse, hogy az oroszoknak korlátosak a képességei, ha magyarul kell sablonválaszokat fogalmazni.... milyen az idő Leningrádban? :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 10:43:06

@Auralianus:

Miféle alkotmányos garancia? Eddig se volt lényegileg semmi, csak egy puszta jpgosultság, konkrét tartalom nélkül.

Eddig is a kormánytól függött csak a szabályozás, lásd nyugdíj kiszámításának módszere.

Milyen garantált jogok? Nyugdíj esetében mit tud egy állam garantálni? Ha nincs pénz, nem fizet, hiába minden garancia. Tudod: jár, de nem jut.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 10:44:04

@Auralianus:

A vita nem arról szól, hogy legyenek-e szabályok, hanem arról, ezek liberális vagy más alapon legyenek.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 10:44:43

@Auralianus:

Minden országnak választania kell, nem lehet lebegni az éterben.

Auralianus 2016.06.03. 10:52:03

@BircaHang Média szerkesztősége:

Egyrészt: ha az oroszokról van szó esetleg a magyar kormányról, akkor a függés elfogadható.. minden más esetben nem...

.. innentől kezdve:

1- kilóg a lóláb, bármi mást széttrollkodsz, vagy bármiféle baromsággal cáfolsz, mert kettős a mércéd.

2- akármelyik is áll (trollkodsz, vagy kettős mérce) ennek így nincs értelme

Az utóbbi sorok átolvasása után mindenki számára egyértelmű mit miért csinálsz... ám legyen. Terjeszd kedvedre az orosz propagandát, nyald a seggüket és mondogasd, hogy "kell" meg "érdek" ok, ha egyértelműen ez tesz boldoggá.. csináld :)

Igazad úgy sem lesz, hinni a kutya nem fog neked, akit meg EZZEL meg tudsz győzni, annak úgyis mindegy :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 11:03:34

@Auralianus:

"Egyrészt: ha az oroszokról van szó esetleg a magyar kormányról, akkor a függés elfogadható.. minden más esetben nem..."

Függés != szövetség.

"kilóg a lóláb, bármi mást széttrollkodsz"

Pl. mit?

"vagy bármiféle baromsággal cáfolsz"

Például?

"mert kettős a mércéd"

Nem kettős.

"akármelyik is áll (trollkodsz, vagy kettős mérce) ennek így nincs értelme"

Valóban nincs értelme, hogy válasz helyett folyamatosan csúsztatsz...

_Boris_Vian_ 2016.06.03. 13:28:36

@Auralianus:

Libsikém, a pénzelés pont a nyugati hatalmak kedvelt eszköze.

Miért vagy ennyire oroszellenes?

Felülsz a nyugati propagandának hogy ők a gonoszok?

Azt ugye tudod hogy ez szimpla háború előtti propanda?

Hogy majd mikor viszik a marhákat a vágóhídra, akkor mindenki tudja ki az ellenség....

tanato 2016.06.03. 13:40:52

@BircaHang Média szerkesztősége: PERPILL Mo. katonai szövetségesei a NATO tagállamok,gazdasági szövetségesei meg az Uniós országok.Addig amíg ezekben benne vagyunk/mindkettőben népszavazással,nem külső parancsra mint anno a szovjetekkel/ egy ellenséges nagyhatalommal való szövetkezés szimpla árulás,kémkedés.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 13:46:18

@tanato:

Azaz aki Kádár alatt a nyugattal szimpatizált, azt börtönbe kellett volna vetni?

_Boris_Vian_ 2016.06.03. 13:46:44

@tanato:

Csak Ororszország teszi ki majdnem a magyar import tizedét egyedül.

Biztos hogy jó dolog ellenségnek nevezni?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 13:53:19

@_Boris_Vian_:

Eleve marha vicces, hogy míg a nyugat 100-szor több pénzt költ befolyásvásárlásra, mint Oroszország (s ezzel még egy kicsit csökkentettem is a valós arányt), mégis hibás mindenki, aki Oroszországgal szimpatizál, az ilyen ember akkor is bérencnek és árulónak számít, ha egy fillért soha nem kapott az oroszoktól.

Ellenben ugyanez a mocskos banda fel van háborodva, ha bárki is szóba hozza, hogy ők gyakorlatilag Soros, más amerikai alapítványok, a norvég ballibaetető alap, hasonló német alapok, s más milliárdos kémközpontok pénzéből élnek - úgy "civilkednek", hogy képtelenek az országon belül maguknak pénzt gyűjteni.

Amerikában legalább ezt tisztességesen csinálják: ott különbséget tesznek a lobbista és a civil között. A lobbista ugyanis nem civil. Akit pl. Soros tart el, az nem civil, hanem Soros lobbistája.

tanato 2016.06.03. 17:14:29

@BircaHang Média szerkesztősége: Nem magánszemélyekről beszélek,hanem országvezetőkről,amilyen szövetségi rendszer tagja vagyunk ahhoz azért alkalmazkodni kéne.Fordítva ezt aKGST és a Varsói Szerződés ideje alatt egész egyszerűen nem fogadták volna el,ezen vezetők menetek volna a süllyesztőbe /jobb esetben/

tanato 2016.06.03. 17:19:02

@_Boris_Vian_: Amíg szovjet orosz befolyás alatt voltunk egésze egyszerűen nonszensz lett volna az atomerőművet nem szovjet hanem nyugati cégtől rendelni,vagy a metrókocsikat nem szovjet hanem nyugati cégtől beszerezni.Ez elképzelhetetlen lett volna.Vagy mondjuk nem támogatni a 84-es USA -beli Olimpia bojkottját.Aki ezt/nem magánszemély hanem államférfi/nem fogadta volna el azt árulónak,kémnek minősítették volna és úgy is jártak volna el vele.Mint ahogy az 56-os magyar és a 68-aS CSEHSZLOVÁK VEZETÉSSEL TETTÉK.

tanato 2016.06.03. 17:21:34

@_Boris_Vian_: Egyáltalán nem jó hogy ellenségnek tekintik,inkább partnernek kéne lennie/mint Gorbacsov és Jelcin alatt/.De hogy így alakult nem/csak/a Nyugat a hibás.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 18:33:52

@tanato:

Azaz szerinted Nagy Imre gazember volt, hogy a SZU ellen fordult?

Úgyszintén Horthy, hogy megpróbált kiugrani és hátat fordítani Hitlernek?

2016.06.03. 18:40:43

@BircaHang Média szerkesztősége:

Te Max. Mitől ellenséges nagyhatalom Oroszország? És kinek az ellensége? Nekünk magyaroknak? És miért, mitől az ellenségünk? És ha igen, akkor mikor, hol, ki kérdezte meg erről a magyar embereket? Mármint hogy ellenségnek tekintjük-é az oroszokat?
Vagy ez most akkor úgy működik, hogy ha az USA valakit utál, akkor azt nekünk is utálni kell?

tableno 2016.06.03. 18:42:58

@Quercus a favágó: mivel a NATO és az EU tagjai vagyunk (ahová önként léptünk be, a Varsói Szerződéssel ellentétben), nem értem pontosan a kérdésedet...

2016.06.03. 18:44:53

@BircaHang Média szerkesztősége: A jövőkép pontosan politikafüggő is. És egy átlagmelósnak 0 jövőképe van itthon. Az most lényegtelen, hogyha kimegy, akkor milyen társadalmi rétegbe fog tartozni, de még mindig jobban él, mint itthon. És ez a lényeg. Minden más csak rizsa...

2016.06.03. 18:51:00

@tableno:

A NATO-nak, meg az EU-nak ellensége Oroszország? Mióta? Lemaradtam valamiről?

tanato 2016.06.03. 18:54:29

@BircaHang Média szerkesztősége: Nagy Imre egy nem önként vállalt szövetségből akart kihátrálni,ezért a hivatalos szovjet hatalom árulója volt, nem a magyar népé.Horthynál sajnos árnyaltabb a kép,mert nem teljesen kényszer hatására állt Hitler mellé a háború kezdetén,hanem saját akaratából is és amikor már az ország /és saját hatalma /vesztét érezte,akkor próbált erőtlenül lépni.Ő ő persze Hitler árulója volt akkor megint nem az országé.
De hogy most az ország érdeke volna Keletre visszamenni azt nem tudom elfogadni,.

tableno 2016.06.03. 18:56:13

@Quercus a favágó: amióta szankciókat vezettek be ellene? Ha nem is "ellenséges" a viszony, de barátinak sem mondható...

2016.06.03. 19:18:55

@tableno:

És ki vezetett be szankciókat az oroszokkal szemben? Ja megvan: a hülye EU. Tökre téve ezzel a francia,holland, olasz, magyar, lengyel stb. gazdákat, a német ipart. Milliárdos károkat okozva. Miközben....miközben az okos USA, aki rábeszélte a hülye EU-t a szankciókra, jelentősen növelte a kereskedelmi forgalmát az oroszokkal.

Ez de jó!!!

2016.06.03. 19:30:11

www.youtube.com/watch?v=nMhv4XBJ8fs

"Másként gondolkodó külföldi vezetőkről" helyett mindig "agresszorokról" beszélnek.
Agresszor Líbiában, Irakban, Afganisztánban, Szíriában, Iránban és most pedig Oroszországban Putyinról beszélnek.
Nem normális, sőt inkább undorító amit művelnek, hogy azonnal Hitlerhez hasonlítják.
Az említett országokat katonákkal megszálltuk, ürügyként pedig olyan bizonyítékokat használtunk, melyek hazugságon alapultak, vagy amikről kiderült: mi manipuláltuk.
Ki szolgáltatta a "bizonyítékokat"? Mindig az Egyesült Államok.
Aki minket évtizedek óta lehallgat, akit már többször hazugságon értünk.
Mindegy, ki vezeti az USA-t: amit mondanak és tesznek, köszönő viszonyban sincs egymással.Barack Obama tovább működteti Guantanamo-t, még Bush-nál is jobban támogatja a drón-politikát. Az USA magasról tesz a nemzetközi jogra.

Oscar Lafontaine is így fogalmazott.
„Az USA, elfelejtve az Alapító Atyák üzenetét, törvények fölött állónak hiszi magát.”
......
Azt, hogy Putyin és Oroszország hazudik. Bármit tesz: hazudik. Nemrég még Asszad hazudott Szíriában.
És ki állítja mindezt?Barack Obama, aki úgy hazudik, mint a vízfolyás !
Kijelentette: Németországot nem hallgatják le. Mintha nem tudnánk az NSA ügyről! Merkelnek felesleges telefonálnia Obamával, úgyis lehallgatják. Saját partnereiknek is hazudnak.
Ők bizonygatják, hogy miket csinál Putyin Ukrajnában?
És kik a mi partnereink Kijevben? Olyan emberek, akik fasiszta erőket támogatnak.....

De Oroszország nem Líbia, nem Szíria, nem Irak, nyakig fel van fegyverezve, méghozzá taktikai atomfegyverekkel és ha egyszer ezeket bevetik, márpedig bevetik, ha még jobban a sarokba szorítjuk őket, akkor már nem fogjuk azt megtudni, ki lőtt először.

Mindent kinézek az amerikaiakból, azt is, hogy megtámadják az egyik ukrán atomerőművet, amely nincs kellő védelemmel ellátva pl. repülőgép-becsapódás ellen, hogy ráfoghassák Putyinra: kirobbantotta az atomháborút.

Nem tudom szavakba önteni, mi zajlik le bennem, ha azt olvasom vagy látom a német vagy svájci sajtóban: "Senki sem érti Putyint".

Mit akar sugallni a német nyelvű sajtó? Komolyan gondolja a sajtó, hogy megszakíthatjuk a tárgyalásokat egy atomhatalommal? Tényleg komolyan gondoljuk?

Tudjuk, mire képes egy modern atomrakéta? Vagy egy "mini-nuke" ? Hozzájuk képest Hiroshima és Nagasaki gyermekzsúr volt! Már a hidegháborúban is az USA tervei között szerepelt az atomháború kirobbantása a "rossz hatalma" ellen, de csak Európa területén, beleértve az akkori két német állam területét.....

Tegyük fel a kérdést: miért? Miért kell az Oroszország elleni háború? Ehhez semmi köze az oroszoknak. A korábban felsorolt országokkal és eseményekkel együtt nézve látszik a kép.
A puzzle-darabok: Szíria, Irak, persze Irán is napirenden van még, Líbia, Afganisztán, Oroszország.

Globális értelemben a nyersanyagokról van szó. Nyugati társadalmunk hatalmas erőforrásokat fogyaszt, hogy fenntartsa papírpénzen, kamatokon alapuló gazdaságát.
Mindig új piacokra van szükség, hogy a hitelrendszerünk működőképes maradjon.
A nyersanyagokkal pedig az a gond, hogy még mindig a Közel-Keleten és Oroszország területén vannak.
Amerikai politikusok kijelentették:

"Oroszország gáz- és olajtartalékai túl értékesek ahhoz, hogy meghagyjuk az oroszoknak!"

Ezt nem nagyon lehet überelni. Tehát van valamijük, ami nekünk kell és ha nem adják ide önként, el kell vegyük. De mivel ezt így nem mondhatjuk, konfliktust kell provokálnunk. Ez pedig csakis arra jó, hogy az USA a 20. századi hatalmát át tudja menteni a 21-ikbe. "Nem akarnak még egy Istent megtűrni maguk mellett" ez lebeg a szemük előtt,
Európával az gond, hogy 60 év béke után nem keres rajta eleget a hadiipar. Persze máshol háborúznak, ahol mindent tönkre is tettek.

Ha mi itt Európában túl jól megértjük egymást, Oroszországgal is, netán Ázsiával is, akkor semmi szükségünk az amerikaiakra! Ők függnek tőlünk, hogy úgy táncoljunk, ahogy ők fütyülnek. Hisz gazdaságuk romokban, a dollárt eladósították, káros a számukra, ha a világban túl sok béke van. Ezért tartanak fenn 700 támaszpontot a világban.
Hány támaszpontja van Oroszországnak a világban? Hány Guantánamójuk van? Hány drón-bevetése van Putyinnak? Kevés ilyet ismerek.....

De az USA, aki az elmúlt 10-20 év összes háborújában maximálisan benne volt, a "szabadság"-ért küzd? Milyen szabadság ez? Drónokkal, Guantánamóval, lehallgatásokkal ? Ahol a partnereinknek is hazudunk? Ahol elnyomjuk őket a pénzen keresztül ?
Ahol az európai bankokat megbüntetik olyan üzletekért, melyeket egyébként az USA is folytat, pl. Iránnal?

Putyin nemzetben gondolkodik. Mit jelent ez? El is mondja:
"Oroszország természeti kincsei az oroszoké."
"Az értékesítés nyeresége is Oroszországé."Melyik kapitalista gondolkodik másképp? Másként gondolkodnak az amerikai olajcégek? Az amerikai olaj nyeresége külföldre megy, vagy Amerikáé marad ?

Ha Putyin ugyanazt teszi, amit mi itt nyugaton, ha saját népét előnyben részesíti, akkor agresszor.....

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.03. 21:03:44

@tanato:

Mo. mint a nyugati agresszív szövetség része pont ugyanolyan kényszer, mint Horthy esete.

2016.06.03. 21:28:35

@Quercus a favágó: ez nem igaz. Az usa-orosz kereskedelem oriasit csokkent a szankciok ota.

_Boris_Vian_ 2016.06.03. 21:30:29

@charlieharper:

Az USA mi a francot importál Oroszországból?

tanato 2016.06.03. 21:47:49

@BircaHang Média szerkesztősége: Van egy kis hasonlóság,de egy nyugati állam sem háborúzik a szomszédaival,nem úgy mint Oroszország Ukrajnával,Csecsnyával és Grúziával.Itt utoljára Szlovénia és Horvátország/mint jelenlegi Eu tagok/ háborúzott a szerbekkel,de annak is 20 éve vége már.

_Boris_Vian_ 2016.06.03. 22:03:19

@tanato:

Oroszország támogatja az elszakadt régiókat... folyamatosan nyomatja a segélyszállítmányokat...

Természetesen vannak orosz tankok is arrafelé.

Talán ölbe tett kézzel kellene nézniük ahogy az ukránok ölik az orosz többségű lakoságokat?

tanato 2016.06.03. 22:10:06

@_Boris_Vian_: Ölésről nem volt szó pl. Krímben,csak anschlusszról.

2016.06.04. 07:28:32

@charlieharper:

Én ms olvasok erről. De lehet, hogy így van. De ha AZ usa, meg az EU polgárai eltűrik, hogy a hüje politikusaik szórakozzanak az ő zsebükre, akkor meg is érdemlik. A francia gazdák már egy párszor megmutatták mi a teendő. Föl kell gyújtani pl. az adóhivatalt.

2016.06.04. 07:46:15

"Hiába a hidegháborús hangulat, Oroszországban tavalyhoz képest bővült az amerikai import, csak az EU-s termékekből lett kevesebb az orosz piacon.

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti, dollárban számított kereskedelmi forgalom 7,5 százalékkal nőtt, az Oroszország és az Európai Unió tagállamai közötti viszont 7,3 százalékkal csökkent tavaly január-novemberben, az egy évvel korábbival összevetve.

Csökkenő kereskedelem az EU-val
Az orosz vámhatóság honlapján közzé tett statisztika szerint Oroszország 17 milliárd dollár értékben vett amerikai termékeket tavaly január-november között, 15 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. Visszaesett azonban az orosz export, 2013-hoz képest 3,2 százalékkal, így tavaly 10 milliárd dollárt tett ki. Összességében így is bövült 7,5 százalékkal bővült az orosz-amerikai kereskedelmi forgalom.

Eközben az Európai Unió 28 tagállama 10,1 százalékkal kisebb értékű árumeinnyiséget exportált Oroszországba. Az export értéke 109 milliárd dollár volt 2014 január-novemberben. 6 százalékkal csökkent az orosz export is, így az időszakban 241,3 milliárd dollárt volt. Összességében az EU-s-orosz kereskedelem 27,6 milliárd dollárral, mintegy 7,3 százalékkal csökkent 2014 első tizenegy hónapjában."

www.origo.hu/gazdasag/20150123-bovult-az-oroszorszagi-amerikai-import.html

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.04. 08:01:48

@tanato:

Oroszország egyikkel se háborúzott soha.

Grúziában orosz csapatok összesen pár hétig voltak, miután Grrúzia agressziót követett el Dél-Oszétia ellen, s annak segítséget nyújtott Oroszország.

Ukrajnában a Krímben eleve ott állomásozó orosz csapatok védték meg a lakosság önrendelkezését.

Csecsenia nem független állam. Ott két csecsen frakció harcolt egymással: egy oroszpárti és egy iszlamista, s az oroszok megsegítették az előbbieket.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.04. 08:14:38

@tanato:

Az egész krími eseménysorozatnak összesen 6 áldozata volt, valószínűleg ez a világtörténelem legkevesebb áldozatot követelő katonai konfliktusa eddig.

A 6 emberből 3 civil - 2 oroszpárti és 1 ukránpárti - akik még a népszavazás előtt lezajlott tömegtüntetés áldozatai, a tüntetésen mindkét oldal hívei ott voltak, verekedés történt, majd ismeretlenek lőni kezdtek, meghalt 3 ember, megsérült kb. 50.

Emellett meghalt 3 katona, 1 ukrán és 2 krími (oroszpárti). Az ukrán halálának az oka: az egyik krími ukrán támaszpont nem volt hajlandó megadni magát, azt a krími hadsereg erővel vette be, az akció során kapott halálos sérülést az ukrán. Az egyik orosz ugyanebben a csatában halt meg. A másik orosz halál oka pedig: az illető a határon nekiment gépkocsival direkt egy közeledő ukrán tanknak, még az egész ügy legelején zajlott, amikor az ukránok megpróbálták erővel lerendezni a krími felkelést.

2016.06.04. 08:32:40

@BircaHang Média szerkesztősége:

Értsd már meg Max, hogy ezek mind agressziók voltak, amitől egy oroszfóbiásnak illik beszínezni a gatyáját.

Ezzel szemben az USA mindig baráti segítséget nyúlt, és demokráciát exportál.

pl.:

Nicaragua
Haiti
Kuba
Dominika
Korea
Libanon
Vietnam
Grenada
Panama

2016.06.04. 08:34:17

folytatás

Afganisztán
Irak
Líbia

Szóval ezek mindegyike a helyén van
Bezzeg a sátáni Oroszország!

tanato 2016.06.04. 09:56:37

@BircaHang Média szerkesztősége: Cecsenia nem független,de az szeretett volna lenni.Az oszétokat meg azért segítette hogy borsot törjön a velük nem szimpi grúzok alá.Ha a grúzok oroszbarátok lettek volna Oszétia nincs,csak mint Grúzia része.A Krímben tényleg nem voltak harcok,meg orosz többségű,de felborult a status quo és ha ezt elfogadja a nemzetközi közvélemény akkor innen kezdve szabad a gazda minden erősebb államnak a gyengébbel szemben.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.04. 11:02:55

@tanato:

Aki független akar lenni, az független? Eleve a csecsenek is megosztottak voltak ebben.

A bevett szokásokat e tekintetben az USA borította fel 1999-ben, azt hitte akkor Washington, hogy más nem fogja merni megismételni ugyanazt. Nos, Oroszország merte. Ennyi az egész. Nem az oroszok kezdték ezt a játékot, de ostobák lennének elfogadni, hogy csak a nyugat sértheti meg a játékszabályokat.

Ezért is van az, hogy ma a nyugat Krím ügyébne nem tiltakozik komolyan, gyakorlatilag csak látszatellenkezés van, de az egész nyugat kiválóan tudja: csak idő kérdése annak hivatalos elfogadása, hogy Krím Oroszországé, hogy Oszétia és Abházia nincs Grúziában, stb.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.04. 11:08:59

@tanato:

"Ha a grúzok oroszbarátok lettek volna Oszétia nincs,csak mint Grúzia része."

Ez biztosan nem igaz. Oszátia (és Abházia) már a legelején elszakadtak, azaz akkor még, amikor Oroszország nem segítette őket aktívan. Ők gyakorlatilag saját erővel győztek le a grúzokat.

Valójában a két állam SOSEM volt Grúzia része.

2016.06.04. 11:28:54

@Quercus a favágó: majd bemasolom neked a kereskedelmi merleget.
Ott valaki drogozik, aki ezt irja

tanato 2016.06.04. 11:41:20

@BircaHang Média szerkesztősége: Ez olyan kényszerelfogadás lesz mint ahogy a szerbek kényszerből fogadják el hogy Koszovó független/Ha be akarnak lépni/

tanato 2016.06.04. 11:43:32

@BircaHang Média szerkesztősége: Ebben nem vagyok biztos,mármint abban ha Grúzia Oroszbarát,nem segítették volna éppen a grúzokat a konfliktusban az oroszok.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.04. 11:47:36

@tanato:

Ilyen az emberi történelem. Az országok jelentős része így alakult meg, pl. éppen az USA is, mely a korabeli jog szerint jogellenesen szakadt ki Angliából.

tanato 2016.06.04. 11:48:35

@BircaHang Média szerkesztősége: Szóval ha a status quo borul,tényleg az lesz,hogy az erősebb kutya .....,meg akié a fegyver annál a hatalom ,akinél a fegyver mindig annak lesz igaza.Megrajzolták a határokat a 2. vh.után az egész világon,azt újrarajzolni necces lesz.Most nem arról beszél hogy a csehek meg a szlovákok vagy a montenegróiak meg a szerbek meg a horvátok stb. szétváltak,mert ugye ott mindig voltak megrajzolt határok csak a szétválásig nem volt jelentőségük.De újrarajzolni,belebarmolni a határvonalba az simán nem fog menni.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.04. 11:53:35

@tanato:

Ha Grúzia oroszbarát lenne, nem lett volna orosz segítség, ez biztos. Ebben az esetben Oroszország semleges békefentartó szerepet játszott volna. Kb. mint Karabah esetében: mind Azerbajdzsán, mind Örményország baráti államnak számít orosz szempontból, így az oroszok - a történelmi barátság ellenére - nem állnak az örmény oldalon, viszont mindkét felet visszatartják a konfliktus eszkalálódásától.

Ha bármelyik fél Oroszország ellen fordulna, Moszkva a másikat elkezdené segíteni. Ha pl. Azerbajdzsán holnap be akarna lépni a NATO-ba, másnap kpna dupla katonai segítséget Örményország. De fordítva is: amikor tavalyelőtt az örmény kormány társulási szerzdődést akart aláírni az EU-val, a következő héten nagy orosz katonai szállítmányt kapott Azerbajdzsán, olyan nagyot, hogy 2 héten belül az örmény kormány fel is mondta a társulási szerződést.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.04. 11:56:36

@tanato:

Így igaz. Ez volt a megállapdás 1945 óta, s mindenki betartotta. Kivéve a gyarmatok esetét, de arra eleve nem vonatkozott a íratlan statusquo egyezség. Az összes változás teljes konszenzussal történt. Konfiktusok csak egyes belső határok esetében voltak, de még ott is igyekeztek alkalmazni a külső határok szabályait.

S ezt borította fel az USA 1999-ben.

tanato 2016.06.04. 13:06:24

@BircaHang Média szerkesztősége: www.blikk.hu/mi-tortent-1999-ben/9xvy8rb

Csak nem a NATO csatlakozásunkra gondolsz?
Reagan és Gorbacsov arról megegyeztek hogy K-Európa kiléphet a Birodalom zónájából.
Az már Putyin baja hogy utólag ez nem tetszett neki.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.04. 18:40:29

@tanato:

A Szerbia elleni brit-amerikai agresszió, melynek eredményeképpen elszakították Szerbia egy részét és független állammá kiáltották ki.

tanato 2016.06.04. 19:10:48

@BircaHang Média szerkesztősége: Nem történt határvonal változtatás,addig is ott volt a linea, csak addig nem volt jelentősége.Albán többségű önálló tartomány vált függetlenné,a határvonal átraJZOLÁSA NÉLKÜL.

tanato 2016.06.04. 19:12:28

határvonal átbarmolása majd most jön az oroszok javára DOnyecknál

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.04. 19:54:15

@tanato:

Мint ahogy a Krím esetében sem történt, maradt a megyehatár, azon senki sem változtatott.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.04. 19:55:12

@tanato:

Donyeck és Luganszk nem függetlenek, nem is kiáltották ki. De ha megteszik, ők is az egész megye területet akarják. Azaz logikád szerint minden oké.

_Boris_Vian_ 2016.06.04. 19:57:45

Az elszakadt ukrán részeken jelentősen jobb az életszínvonal mint előtte.

A pénz a rubel lett (a gyakorlatban), a vásárlóerő jobb mint az ország többi részén.

tanato 2016.06.04. 20:25:02

@BircaHang Média szerkesztősége: Nem nem,ott nem önállósodás történt,hanem annexió,igaz a linea maradt,szerencsére.
Donyeckre,Luganszkra ugyanaz a sors vár.Koszovó nem csatlakozott Albániához.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.05. 08:08:00

@tanato:

Szerb szempontból van bármilyen jelentősége annak, hogy Koszovó önálló lett és nem lett Albánia része?

E logika alapján semmi gond Abháziával és Dél-Oszétiával, hiszen nem csatlakoztak Oroszországhoz. Miért nem ismeri el őket a nyugat?

Mellesleg a Kríme is egy hétig független állam volt.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.05. 08:08:52

@_Boris_Vian_:

Eleve az orosz életszínvonal és az ukrán életszínvonal közti arány kb. mint az osztrák-magyar arány.

soad1221 2016.06.06. 11:07:03

@tanato: én nem akarlak elkeseríteni, de ez mindig is így lesz.
Van egy mindig éppen aktuális status quo, amit vmilyen érdekek által gerjesztett feszültségek lerombolnak, majd létrejön ezután az újabb status quo...

Erősen kétlem, hogy létrejönne valaha olyan, ami nem fog aztán egyszer felborulni - mindig lesz akinek vmiért egyszer csak más lesz az érdeke. Aztán, ha van, akinek más az érdeke, előbb-utóbb lesz, aki ezt katonai erővel is tudja érvényesíteni...

Auralianus 2016.06.07. 12:01:35

kapitalizmus.hvg.hu/2016/6/6/eurobilincsek-egy-monetaris-rendszer-dilemmai/

Ennyit ehhez a témához... és lehet libsizni reggeltől-estig... akinek az a fontos, hogy "magyarkodjon" az szegény lesz és elnyomásban fog élni.. aki meg az emberhez méltő életre szavaz, annak el kell tudnia választani a nemzetállamot az egészséges nemzettudattól... demokrataként és európaiként kell élnie..

.. nagyjából ennyi..

a kettes verzióval pedig összeegyeztethetetlen az autokratikus rendszerekkel folytatott TARTÓS BARÁTI VISZONY - azért nagybetű, mert nincs dőltbetű.. hehe - szóval akárhogy is szeretnénk másként.. a világunk egy logikusan működő hely... és aki gyerekként vagy mások példájából nem jött még rá, hogy a széllel szemben pisilésnek vannak mellékhatásai, annak elárulom, hogy az a bizonyos mellékíz ami frusztrálja őket... a széllel szemben pisilésből következik, nem abból, hogy "tudjukkik" manipulálják a világot

Auralianus 2016.06.07. 12:17:16

+1

A zárómondat a legjobb :) Magyarország már megkapta a maga Trumpját ...

bár lehet Vona még tudna rátenni egy lapáttal a jelen fórumon is jelen lévő, a középen állást a kritikátlan Putyinbarátsággal (mert Putyin nem azonos Oroszországgal, ahol éppen szegénység dúl megint, köszönhetően a gagyi KGB-s imperializmus neoreneszánszának) keverőkkel...

.. mert lehet ám megfogalmazni kritikát.. objektíven, lényegre törően, mert messze van az ideálistól az, ami ma az EU-ban megy.. de az építő kritika és az eszetlen, nihilista tiltakozás között van pár fényévnyi távolság...

jahm.. igen.. és az írás :)

kapitalizmus.hvg.hu/2016/05/13/a-legfobb-ok-amiert-trump-lehet-az-elnok/

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.07. 12:21:30

@Auralianus:

Oroszországban szegénység a liberális korban volt, nagyon nagy szegénység. Azóta az átlagszint a TÖBBSZÖRÖSÉRE emelkedett. Ez is az egyik oka Putyin hatalmas népszerűségének.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.07. 12:25:40

@Auralianus:

Ezt már megbeszéltük, hogy bugyutaság. Nem megoldás a világ bajaira, hogy mindenki költözzön Nyugat-Európába és Észak-Amerikába, sőt ha ez meg is történne, ezek a területek összeomlanának.

Igenis széllel szemben kell pisilni, ha a szél gyengül.

soad1221 2016.06.07. 12:27:08

@Auralianus: nem mintha én bármennyire is Putyin támogató lennék, de pont csökkent ott a szegénység.. Nem cserélnék, mert Mo közel sincs az ottani átlaghoz képest, de azért nem véletlenül népszerű Putyin.

Ebben igaza van Bircának, az átlag életszínvonal jócskán emelkedett a 90-es évek eleje-közepe óta...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.07. 13:21:57

@soad1221:

A nyugat nem ismeri az orosz lelket. Vagy abszolút materialistának gondolja, vagy abszolút idealistának.

Ebből jön aztán a pofára esés mindig.

Lásd: szankciók = csökken az életszínvonal = orosz ember fellázad a vezetés ellen.
Aztán: az orosz nem lázad, sőt jobban támogatja a vezetést = menthetetlenül fanatikus az orosz.

Pedig az átlagorosz egyszerre materialista és idealista.

Ha Putyin nem javított volna komolyan és jelentősen az életszínvonalon, már nem ő lenne az elnök. Mert az orosz embernek sem elég a szövegelés. S az életszínvonal kb. a 7-szeresére emelkedett 1995 és 2015 között, sőt eredetileg a 8-szorosára 2012-ig, de aztán kicsit visszaesett éppen a szankciók miatt.

Ki az a barom, aki az életszínvonalat többszörösére növelő vezetés ellen fellázad?

Viszont ha veszély van az országára, az orosz ember hajlandó maximális áldozatokra. Teljesen rendszerfüggetlenül. Viszont ez sem tiszta idealizmus, hanem anyagi érdek is. Az orosz ember tudja, hogy idegenek azért akarják meghódítani Oroszországot, mert el akarja venni gazdagságát, azaz ha az idegeneknek ez sikerül, rosszabb lesz az átlagorosz sorsa.

Ezért nem sikerült se Napoleonnak, se Hitlernek, se korábban másoknak, s most se sikerül Obamának, Sorosnak, s a többieknek, s mindezek belső ügynökeit pedig az orosz ember mélyen megveti.

Most a nyugat elérte: a 2012-ben 55 %-os népszerűségű Putyin mára 85 %-os népszerűségű lett. Mást a nyugat nem ért el.

Auralianus 2016.06.08. 08:23:13

@soad1221:

Izé.. nem?

Putyin esetében (is,mint az összes többi esetében is) nem sok köze van bármihez is a személyes képességeknek. Az olajárnak annál inkább. Tessék már összevetni az olajár alakulását pl a Jelcin-éra végével...

.. meg tessék megnézni EZT... mert erról valamiért nem ír a Putyin-párti net propaganda

Hogy miről is beszélünk (szokták ezt "Hamburgerparitásnak is hívni)

hu.wikipedia.org/wiki/Fogyaszt%C3%B3i_%C3%A1rindex

És mi a mostani helyzet

www.tradingeconomics.com/russia/consumer-price-index-cpi

"Kedvenc mondatom:

Consumer Price Index CPI in Russia averaged 193.94 Index Points from 1992 until 2016, reaching an all time high of 525.30 Index Points in May of 2016 and a record low of 0.10 Index Points in February of 1992. Consumer Price Index CPI in Russia is reported by the Federal State Statistics Service."

Igen.. az oroszok saját hivatalos adatai alapján is sikerült két és félszeresére (!!) emelkednie az áraknak, mióta beomlottak az olajárak....

.. szóval tessék már utánanézni, hogy miről beszélünk.

Ha valóban akkora fene nagy zseni lenne, akkor ez sosem következhetett volna be... mindeközben az "orosz nemzeti tartalékalap" is harmadára zsugorodott.. pedig az sem volt ám kevés milliárd dollár...

.. ott vannak ám az adatok (mind nyilvános, az orosz állami hivatalok által van közzétéve, nem "nyugati forrásból jön") csak el kell olvasni, meg tudni kell értelmezni...

(Megjegyzem ez a mutató utánakereshető EU átlagban is az oldal alján. EU átlag 100, Magyarország 1206-on áll)

ui: azért neked írom, mert a többieknek fölösleges, nem érdeklik őket a tények.... DE a CPI egy igen jó mércéje annak, hogy mennyit ér egy "melós" munkabére. A CPI nem abszolút értékkel számol, hanem tényleg vásárlóerő paritáson, azaz a kifizetett bér vásárlóerejét méri, ezáltal jelezve az "átlagos" életszínvonalat)

Na szóval ennyire jó most Magyarországon, vagy Oroszországban élni... és igen.. az egyik helyet Generalisszimusz Putyin, a másikat meg kis pincsije OVI Pajtás irányítja...

soad1221 2016.06.08. 09:38:28

@Auralianus: Te figyelj, én mikor írtam bármit is Putyin képességeiről, zsenialitásáról?
Szerintem soha nem olvashattál olyat tőlem, hogy én dicséretet fogalmaztam volna meg vele kapcsolatban.

Viszont azt az egyszerű tényt, hogy az átlag életszínvonal jócskán emelkedett Jelcin óta (kurvára egy szóval nem is utaltam rá, hogy mi miatt) elismerem, mert ez tény. Hogy hányszorosára nem írtam, nem is néztem utána. De emelkedett, ami egyébként azért nem akkora csoda, lássuk be, hogy a Szovjetunió szétesése, emiatt bedőlt piacok, az a teljesen nyilvánvaló ésszerűtlen termelés, amit ráadásul nyugati hitelből finanszíroztak, szóval, hogy amikor ez megborult, akkor tény, hogy elég sok mindenkinek elég szar lett hirtelen, aztán, hogy elkezdett valamennyire rendeződni az élet és vele az éppen adott ország gazdasága, aminek köszönhetően most jobban élnek átlagosan az emberek, szintén nem akkora nagy meglepetés... :) Bármelyik votl szovjet tagköztársaságot összehasonlítod mondjuk 1992 és 2016-os adataival, ezt az különbséget fogod látni...

Auralianus 2016.06.08. 10:54:00

@soad1221:

Igen.. erre alapozta (vagyis a saját irányítás alá vont olajjövedelmek célzott felhasználására) Putyin a népszerűségét és a hatalmát. Úgy tudta kiiktatni a rivális "hatalmi gócokat", hogy közben "etette" az éhes szájakat, ezért elnéztek/elnéznek neki bármit.

Csak amikor át kéne már ugrani a saját árnyékát.. na az nem megy neki.. nincs modernizáció az orosz gazdaságban, nincs versenyképes orosz ipar, nincs innováció, nincs semmi, amire - a tartósan magas és biztosan eladható kőolaj+földgázvagyonon kívül - alapozhatná a hatalmát. Gyakorlatilag ha az energiaárak nem emelkednek drasztikusan a közeljövőben és/vagy az EU leállítja az energiahordozók importját (a németeknél pl most kezd begyűrűzni, hogy az oroszok az északi áramlat építését német magánvállalatokon keresztül próbálták áterőltetni, hogy legyen pénzforrásuk és esetleges függést okozhassanak) akkor neki is vége..

.. pont mint Jelcinnek... és amit belinkeltem, az ERRŐL szól...

Téged csakis azért vontalak bele, mert Te el is olvasod amit írok, ellentétben lelkes propagandistáinkkel.. (emiatt mégegyszer bocs)

... szóval azon kívül, hogy meg bírta szilárdítani a saját hatalmát, ami lássuk be önmagában stabilitást teremtett, mert a vetélytársak kinyírása után békénhagyták a tömegeket. Az oroszok nagy része a kommunizmusba szocializálódott.. néhány év szegénység és káosz után azért is imádják (egyelőre) mert "Putyin atyuska" a szólásszabadságukért cserébe életszínvonalat adott nekik, meg nemzeti büszkeséget a flotta, meg a sereg erősítésével...

.. nekik ez sokat jelent.. világhatalomból lettek "megint szegényház"...

.. gyakorlatilag a fejlődés ami megfigyelhető azért látványos, mert iszonyat alacsony bázisról indultak.

Idáig tiszta sor :)

És igen... elkövettem a hibát, hogy részben neked is címeztem, ami nem neked szólt :) Ezért bocs... viszont a tény tény marad, hogy érdemi szerkezeti átalakítás nélküli gazdaságpolitikát folytatott, ami semmit sem javított a helyzeten. A lada ugyanolyan szar, mint volt, nincs innovációjuk... és igenis érdekeltek abban, hogy az EU-t megosszák.. mert a náluk kisebb, ráadásul erőteljesen a külföldre utalt partnerekkel más pozícióból tárgyalhatnak, mint egy önellátó, gazdaságilag is erősebb EU-val....

soad1221 2016.06.08. 11:08:11

@Auralianus: nagyrészt igaz, de nem merem biztosan kijelenteni, hogy nincs innováció. Mai napig él az, hogy a kínai cucc szar. Meg az is, hogy az orosz.

csak ez már nem feltétlen igaz. sok esetben igen, de azért van néhány olyan orosz haditechnikai fejlesztés, ami azért figyelemre méltó...

nem mondom, hogy ezzel majd lenyomnak mindenkit, mert fene se tudja, hol tartanak, de abban azért biztos lehetsz, hogy nem észak-koreai innovációval van dolgunk :)

Auralianus 2016.06.08. 12:16:00

@soad1221:

Jogos lehet a két pont, de a haditechnikát nem lehet megenni.. arra nem alapozhatsz jólétet, ellenben tökéletesen alkalmas nagyhatalmi erőfitogtatásra. Ha egy ország élhetőségét akarom - saját magam számára - definiálni, akkor a haditechnikai fejlettsége kb az utolsó utáni helyen áll :)

Az viszont tény, hogy a mindent átható korrupció, a maffia által eluralt és többé-kevésbé kézivezérelt gazdasági és jogi rendszer nem igazán hat kedvezően a piaci igényeken alapuló innovációra. Ennek ékes példáját láthatjuk kicsiny hazánkban is... igazándiból "magyar" innovációról nem beszélhetőnk.. néhány szűk, specializált területtől eltekintve, szinte kizárólag külföldi cégeknek vannak itt outsourcingolt fejlesztőközpontjai...

.. és igen, gyakorlatilag az energiahordozókon kívül majdnem minden terméket bizony importál oroszország.. mert hiába lenne képes sok területen az önellátásra (valamilyen formában) a honi termékek minősége legtöbbször elmarad a kívánatostól...

soad1221 2016.06.08. 13:52:22

@Auralianus: nem közvetlenül van rá hatással, de azért az könnyen belátható, hogy miért jó befektetés a hadiipar.
Nem azért, de a legnagyobb katonai hatalmak gazdaságát elég erősen befolyásolja a hadiipar fejlettsége.
De nyilván az én preferenciáim között sem szerepel még az utolsó helyen sem ez a kérdés :)

Mindössze arra reagáltam, hogy az innováció-fejlesztés terén ez nem egyértelmű. A hadiipar meg azért jön ide, mert ott ahol nagyon fejlett és erős a hadsereg, van komoly gyártás, akkor ott lesz megrendelő is egészen biztosan.
Biztos lehetsz benne,hogy a haditechnikai eszközök gyártása mindig rentábilis :)

Auralianus 2016.06.08. 14:19:36

@soad1221:

Szerinted a "fizetőképes kereslet" orosz haditechnikát akar vásárolni? A gond pont ott van - és ez innentől már tényleg Oroszország specifikus - hogy a legnagyobb potenciális felvásárló aki ráadásul tőkeerős és tud(na) is fizetni szállításkor > Kína, már évek óta maga gyártja + fejleszti a saját fegyverrendeszereit, mert pontosan tudja, hogy ez része a nagyhatalmi státusnak.

A többiek meg azért "fanyalodnak" az orosz technikára, mert az olcsóbb (vicces módon az utángyártott technika itt is olcsóbb, tehát a másodlagos piacról is kezdenek már részben kiszorulni), vagy mert nincs más választásuk...

..szóval ez a Haditechnika, mint húzóágazat már nem annyira egyértelműen igaz. Sokkal inkább az igaz, hogy a hadiipari fejlesztések nagyságrendekkel több pénzt emésztenek fel, mivel a technika sokkal gyorsabban válik elavulttá, mint anno... gyakorlatilag az ororsz hadiipari projektek nem kerülnek gyártási stádiumba, mert szimplán nincs pénz a cserére... nem volt 3-5 éve sem.. most pláne nincs... 30-40 éves technológiával vannak felszerelve a hadosztályaik és nem valószínű, hogy a közeljövőben lesz korszerű páncélos, vagy lövészpáncélos erejük. (az M1 Abrahams sem épp egy tizenéves konstrukció, de ott már a tervezéskor is eleve nagyobb hangsúly volt az elektronikára fektetve, modulárisabb, könyebben upgradelhető dologról van szó, persze a maga korlátaival.... a repülőgéphordozókról, légierőről stb. meg ne is beszéljünk....)

Én nem igazán látok semmiféle húzóágazatot náluk.. és a húzóágazat alatt azt értem, hogy olyan gazdasági szegmenst, amire alapozva lehet tartós életszínvonal javulást elérni.

soad1221 2016.06.08. 15:30:14

@Auralianus: én ugye azt mondtam, hogy van egy-két dolog ami nagyon is innovatívnak látszik. Mire abból realizálható pénz lesz nem 2 év, sőt, nem biztos, hogy mind igaz és mind be is jön.

Csak nem jelenteném ki, hogy 0 az innováció, és hogy nincs jövője.. láthatunk még meglepetéseket, nem kell egyből leírni...

Auralianus 2016.06.08. 16:20:45

@soad1221: szerintem hamarosan el fog dőlni túloztam-e. Ha minden úgy van, ahogy gondolom, akkor a helyzet nem tartható fenn tartósan (még talán 2 évig sem)...

2016.06.08. 20:42:21

@Auralianus: @soad1221: nem kovettem vegig, csak az utolso par kommentet.
Orosz haditechnika vasarlok: India, Algeria, Venezuela, Iran, foleg legi haditechnikat hardwaret es softwaret.
Irannak a repulos softwarejeit emlekeim szerint tavaly upgrade-eltek az oroszok a sziriai hiszti alatt az USA szeme lattara.
2014-ben jo nagy plusszon zart a haditechnika exportjuk.

Auralianus 2016.06.09. 09:28:55

@charlieharper:

Onnan indult, hogy belinkeltem az aktuális CPI értékeket, ami az oroszoknál ugye éppen tragikusan alakul, és hozzátettem, hogy esélyük sincs javítani az energiahordozók árának drasztikus növekedése nélkül, mert rossz a gazdasági környezet és nincs innováció.

Soad erre hozta fel példának, hogy létezik az oroszoknál is innováció, pl a hadiiparban mert azt állítottam, hogy Putyin nem javított semmit agazdaság szerkezetén (amit soad sem vitatott) és nem teremtett idális feltételeket az innováció számára.

Meg megjegyeztem, hogy a hadiipar már nem az ami anno volt.. a saját szárazföldi hadseregük is 30+ éves technológiával harcol, nincsenek korszerű páncélosaik sem. Meg nem egykönnyen konvertálható egy hadiipari fejlesztés olyasmivé amire aztán adott gazdaságon belül tartós életszínvonal növekedés alapozható.

ui: szerintem az orosz hadiipar jókora pozitívuma csupán csepp a tengerben.. és valamiért kétlem, hogy ezt az (orosz GDP szempotnjából valószínúleg nem komoly részarányt megtestesítő) eredményt képesek lesznek éveken neresztül folyamatosan produkálni...

2016.06.09. 20:42:55

Hillary Clinton a lehető legalkalmasabb személy az Egyesült Államok vezetésére, mondta videóüzenetében Barack Obama. Az amerikai elnök szerint Clintonnak megvan a kellő bátorsága, empátiája és szíve ahhoz, hogy vezesse Amerikát.

Király az irány Obamaki, ahová vezettétek a Lator Államot.

"„Az ötvenes és a hatvanas években az amerikai gazdasági növekedés demokratizálta a jólétet. A 2010-es években viszont sikerült a pénzügyi bizonytalanságot demokratizálnunk” – olvassuk Neal Gabler publicista esszéjét az Atlantic magazinban.
Az esszé apropója az amerikaiak megtakarításaira vonatkozó katasztrofális statisztika. Különböző felmérések szerint az amerikai családok jelentős részének lényegében semmilyen tartaléka nincsen. A Központi Bank szerepét betöltő FED kutatása szerint 2013-ban a lakosság 47 százaléka nem tudott volna egy 400 dolláros rendkívüli kiadással megbirkózni. A Bankrate 2014-es felmérése arra jutott, hogy mindössze 38 százaléknak van elég félretett pénze egy 500 dolláros autójavításra. Egy harmadik felmérés megállapította, hogy a megkérdezettek negyede egy hónap alatt se lenne képes 2000 dollárt felhajtani valamilyen előre nem látott kiadásra, további 19 százalék pedig csak ingóságainak elzálogosításával.
Gabler szerint a megtakarítások alacsony volumene két okra vezethető vissza. Az egyik ok a pénzügyi írástudatlanság és a felelőtlen költekezés. Egyes becslések szerint az amerikaiak 65 százaléka az alapvető pénzügyi összefüggéseket sem érti, és nincs tisztában a hitelfelvétel következményeivel. Gabler elismeri, hogy a tudatlanságnak és a meggondolatlan döntéseknek az ő esetében is jelentős szerepük van abban, hogy hónapról hónapra él, sőt gyakran rokonaitól kell kölcsönkérnie, hogy fizesse a számlákat (a család már a nagyszülők majdani örökségét is előre felélte). De nem arról van szó, hogy nagy lábon élt volna, sőt, New York-i mértékkel mérve kifejezetten szerény életvitelt folytatott. A legnagyobb anyagi csapás a két gyerek iskoláztatása volt. A gyerekek jövője érdekében drága magánegyetemre íratták be őket, ahol csillagászati tandíjat kellett fizetni. Erről azonban nem mondhattak le, hiszen a nem elitoktatásban részesülő fiatalnak rosszabbak az elhelyezkedési esélyei.
A megtakarítások elapadásának másik oka makrogazdasági: a középosztály bevételeinek lassú csökkenése illetve a bankok hitelezési gyakorlatának lazulása. Az órabérek vásárlóereje 1972 óta nem nő, megállt, sőt újabban csökkenni kezdett. A keresetek 2000 óta csökkennek. A családok nettó vagyona (a vagyonelemeknek az adósság összegével csökkentett értéke) is egyre kisebb (leszámítva az egyre tehetősebb elitet). A középosztály az elmúlt évtizedek során egyre inkább hitelekkel ellensúlyozta bevételeinek apadását, csakis így tudta fenntartani életszínvonalát. A szegények körében még kevesebb a megtakarítás.
Különböző számítások szerint egy négytagú családnak évi 130 ezer dollárra van szüksége az amerikai álomnak megfelelő középosztálybeli életszínvonalhoz, miközben a medián családi kereset alig haladja meg az 50 ezer dollárt. Vagyis a középosztálybeli életszínvonal mára a magas keresetű elit privilégiuma lett. Nem csoda hát, ha az átlagos amerikai nyakra-főre eladósodik – véli Gabler.
„Azért a megtakarítások hiányának elsődleges oka mégiscsak az, hogy mindig van jó kifogás arra, hogy ne tegyünk félre” – kommentálja Gabler cikkét Megan McArdle, a Bloomberg kolumnistája. Az értelmiség is státusszimbólumokat halmoz: ragaszkodik a drága belvárosi ingatlanhoz, a viszonylag kényelmes életmódhoz és persze a gyerekek elitiskoláztatásához. Különösen a gyerekek oktatása jó kifogás, holott egyáltalán nem biztos, hogy az elitegyetemeken végzett fiatalok boldogabbak lesznek. McArdle egyenesen a fegyverkezési versenyhez hasonítja a középosztály státuszversengését, hogy aztán arra a következtetésre jusson: nincs remény. Ahhoz, hogy a szülők lemondjanak az elitoktatás és a vele járó privilégiumok kényszeres hajhászásáról, egyszerre kellene mindenkinek így tennie, ami viszont már-már játékelméleti képtelenség."

Auralianus 2016.06.10. 07:24:24

@Quercus a favágó:

Eddig jó, de mi a tanulság? A demokrata kormányzat hibás az emberek hülyeségéért, vagy pl Obama alatt elbutult az előző X év Republikánus kormányzása alatt még művelt és felelősségteljes amerikai társadalom?

Miképpen következik az aktuálisdemokrata elnökjelölt személyéből mindaz amit belinkeltél?

Ha van érdemi összefüggés, akkor most ünnepélyesen bevallom, hogy sötét vagyok hozzá, hogy meglássam hol lapul :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.10. 13:43:12

@Quercus a favágó:

Semmi gond, amíg Kínának érdeke Amerika finanszírozása. Ugyanis jelenleg Amerikai kínai hitelből él. Ha nem lenne Kína hatalmas dollártartaléka, a dollár már nem lenne a világ vezető valutája. De jelenlegi Kínának nem érdeke Amerika összeomlása, sokkal jövedelmezőbb az amerikai gazdaság lassú megszerzése. Aztán majd beomlasztják a dollárt. 20 év múlva valamikor.

2016.06.10. 14:16:02

@BircaHang Média szerkesztősége:

A gond azzal van Max, hogy amikor a magyarnak nincs megtakarítása, akkor a magyar birka. Amikor a magyar adósodik el, akkor a magyar birka. Nahát úgy látom szép számú birka legel a lehetőségek hazájában is.
És ez így fog menni még sokáig. Főleg ha a sátánfajzat, liberós leszbi picsából csinálnak elnököt.

2016.06.10. 15:21:13

Mandiner, Stumpf András írása. Vagyis egy jobboldali portál, jobboldali újságíró.
Na ilyet már régen rúgtak Orbánba. De soha nem késő:

mandiner.hu/cikk/20160610_stumpf_andras_lehet_on_is_rejtozkodo_milliardos

2016.06.10. 18:02:10

@BircaHang Média szerkesztősége: ez olyan, mintha en nyelveszkednek.
Roviden, oriasi butasag amit irsz, jellemzoen azokon a websiteokon olvasni ilyesmit, ahol a kozonseg gazdasagi analfabeta es nem ert a bond market-hez.

2016.06.10. 18:24:45

@charlieharper:

Kínának alapvető érdeke az amerikai államkötvények vásárlása. Szerintem. Ha jól tudom Kína forrásokat nyitott meg a 2008-as válság idején, hogy még több rövid- és hosszú lejáratú kötvényt tudjon vásárolni. Már csak azért is, mert csak így tudja fenntartani a jüan alul értékeltségét a dollárhoz képest. Ami alapvető érdeke, ha én jól értelmezem a dolgot. Egyébként ha Kína kiszállna az amerikai államkötvény piacról, gondolom a FED gond nélkül be tudna lépni a helyre. Viszont ebben az esetben a jüan fölértékelődne a dollárhoz képest, megdrágulna a kínai export, ami nem használna a kínai gazdaságnak. Viszont az amerikainak igen. Ha jól gondolom.

ÖdönAKöbön 2016.06.11. 16:15:42

@Auralianus:
épp amit leírtál, azért reménytelen a helyzet.
bárhova költözhetsz, mindenütt csak szemétdombot, meg a tetejükön ökröket és kakasokat találsz.

a végtelen szabadságodban választhatsz, hogy tetrissel, vagy nintendóval akarsz-e játszani.

ezért irreleváns a vitátok. olyan, mintha az orvos a haldokló lábgombájáról akarna konzíliumot összehívni, hogy kiválasszák a leghatékonyabb kezelésmódot.

Auralianus 2016.06.11. 16:22:01

@ÖdönAKöbön:

No nempont :) Mivel az ökrök és kakasok nem elég okosak hozzá, hogy kiötöljék mit kukorékolnának szívesen, ezért valaki mindig elmeséli nekik. És akik elmesélik nekik, akikre a hatalmát alapozza, azok tudják, hogy miből (nem) lehet pénzt cisnálni. Üres országokban, munkaerő nélkül pl nehéz.

Éppen ezért a költözködéssel preferálhatsz vagy büntethetsz. Amíg meg nem tiltják a szabadköltözködést, nem csak négyévente, hanem azonnal büntetheted őket. A folyamat éppen elkezdődött. Minél mobilisabbá válik a lakosság, annál kevésbé lehet alacsony hatékonysággal, baromságokat kiabálva kormányozni... különben nem lesz majd kit. ;)

ÖdönAKöbön 2016.06.11. 16:41:02

@Auralianus:
"egyre jobban látszik az alkalmatlanság és a semmittevés"

ezt vitatom.
a magyar politikai vezetés sem nem alkalmatlan, és főleg nem semmittevő.
bár csak semmit tennének!

a helyzet az, hogy más célfüggvényt választottak, mint amit a bólogató választópolgárok hisznek róluk: nem az ország, hanem a saját klánjuk boldogulásáért tevékenykednek.

méghogy alkalmatlanok! ellenkezőleg! rendkívül sikeresek. nézd meg orban és a vazallusok vagyongyarapodását. a célfüggvényt sikerül maximalizálniuk.
és nézd meg a magyar választópolgár jelenlegi választási preferenciáit (kire szavazna vasárnap). a jelek szerint ők is elégedettek orbannal. hol akkor a probléma?
az alkalmas vezetés hatékonyan tölti be a feladatát, a nép örül, újraválasztásuk várható.

szerintem az a párszázezer volt alkalmatlan, aki elhagyta az országot, hogy másutt keresse a boldogulását. ők nem illettek be a magyar népbe. nem tudtak őszintén örülni annak, hogy matolcsy annyira szereti a családját, hogy a rokonait akár közpénzzel is bőkezűen támogatja.

ÖdönAKöbön 2016.06.11. 16:47:00

@Auralianus:
"azok tudják, hogy miből (nem) lehet pénzt cisnálni. "

'Ha majd kivágtátok az utolsó fát,
Ha majd kifogtátok az utolsó halat,
Ha majd megmérgeztétek az utolsó folyót,
Rá fogtok jönni a pénzt nem lehet megenni.'

"Éppen ezért a költözködéssel preferálhatsz vagy büntethetsz. Amíg meg nem tiltják a szabadköltözködést,"

akkor meglehetősen ingatag lábon áll az egyén büntető/preferáló "hatalma"... és eleve az illegitim, rabló jelenleg valóban regnáló hatalmaknak (államoknak) való behódolás az alapja.

Auralianus 2016.06.11. 16:55:45

@ÖdönAKöbön:

Szerintem összekeversz pár dolgot (ráadásul igen tendenciózusan, de azt a részt hagyjuk figyelmen kívül, koncentráljunk a pontatlanságokra)

nézzük sorban:

A szavazópolgárok azon hányada, akik képesek X időpontban Y pártot Z arányú szavazathoz juttatni a törvényhozásban, nem alkot tökéletesen egyező halmazt a magyar néppel. És innentől borul a beilleszkedési és alkalmatlansági elméleted.... akárhol beleilleszkedhetek a magyar népbe, ráadásul a magyar kormányt nem a magyar nép választja, hanem a kormányt választani jogosult állampolgárok bizonyos hányada.

az alkalmasság:

Aki ennyi úniós pénzből csakis ilyen mértékű vagyongyarapodást képes felmutatni, és ezt is csak lopás árán az se nem szorgalmas, se nem alkalmas semmire. Ennyire bénán, átlátszóan és kis hatékonysággal bárki képes lopni, akinek van bőr a képén :) Ez az amatőrizmus netovábbja.. a saját maguk által eluralt kormányhivatalok sem tudják már eljárásrendbe illeszteni a gagyi módon történő mutyikat. Ezen aztán nincs mit csodálni :) (persze a maga módján ez is egyfajta teljesítmény, hiszen kiosztják a Darwin-díjat is)

egy ponton adok neked igazat:

A magyar kormányt választóknak valóban tökéletesen leképzik az erkölcsi, morális és társas preferenciáit. Ők a görbe tükör, a nagyító - ha tetszik a jelzőfény - a tökéletes lakmusz ami megmutatja, hogy a több évtized alatt tökélyre csiszolt nemtörődömség, gátlástalanság és a mutyikészség mekkora károkat tud okozni egy társadalomnak. Egyetlen kormány sem képes ugyanis egyedül ilyesmire. A választók, a hivatalnokok, az állampolgárok hathatós közremúködése nélkül nem menne.

Auralianus 2016.06.11. 17:01:00

@ÖdönAKöbön:

Hát.. elég kevesen költöztek pl Észak-Koreába vagy azIszlám államba.. így nem tudom hová tennia rabló-illegitim jelzőt :) Pontosítanád mire gondolsz? :)

Egyébként meg az indiánok PONT azért költöztek, mert képtelenek voltak hatékonyan használni a természeti kincseket.. lelakták a területet, majd hagyták regenerálódni... mindig jót nevetek ezen a tanmesén. Tipikus példája annak, amikor valaki nem látja a saját hibáit:)

ÖdönAKöbön 2016.06.11. 17:28:34

@Auralianus:
1. nem számítottam rá, hogy a gyerekek, bűnözök és szellemi fogyatékosok közé szeretnél beilleszkedni (ugyanis rajtuk kívül szinte minden magyarnak van választási joga). de ez sok minden egyebet megmagyaráz.

2. alábecsülöd orbanék vagyongyarapodását.

ÖdönAKöbön 2016.06.11. 17:29:58

@Auralianus:

'az indiánok PONT azért költöztek, mert képtelenek voltak hatékonyan használni a természeti kincseket'

hahahahahahahahahahahahahaha

2016.06.12. 11:38:13

Úgy látszik, kezd megjönni az angolok esze.

"A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint két héttel a brit EU-tagságról döntő népszavazás előtt többségbe kerültek a kilépés hívei.
55 százaléknyian szavaznának a Brexitre - vagyis arra, hogy Nagy-Britannia távozzon az Európai Unióból -, a bennmaradásra a válaszadók 45 százalék adná voksát.
Az ORB kimutatása szerint a kilépést pártolók részvételi hajlandósága is jóval nagyobb, mint a brit EU-tagság híveié."

Auralianus 2016.06.13. 07:38:17

@ÖdönAKöbön:

1. Ha nem vagy hajlandó számonkérhető és vitatható (tehát konkrét, pontos, nyílt) állításokat megfogalmazni, akkor nincs alapja a vitának ;) Ha ezt a stílust kedveled, javaslom az egyik konteós fórumot :)

2. Nem érdekel a vagyongyarapodásuk, az ugyanis nem szempont. Társadalmi szempontból tök lényegtelen X vagyon személy szerint kinél öszpontosul. Alacsony hatékonysággal dolgoznak, nem fenntartható rendszert alkottak, innentől érdektelen, hogy hát rolls tudnak belőle venni.. (jó példa erre pl a Szaudi királyi család) .. ha nem képesek folyamatos külső segítség nélkül működtetni egy államot, végük lesz, mint a botnak, idő kérdése.

3. Tudod... halászó-vadászó-gyújtögető.. ha az alapokkal nem vagy tisztában, akkor nem tudom miért szeretnéd szétosztani azt a keveset ami rádragadt :) Ezek szerint jobb hasznád vennéd saját magad (pl az alapok megértésénél)

2016.06.15. 15:02:41

Ezt minek lehetne nevezni?

"A szaúdi védelmi miniszter szerint Rijád Hillary Clinton kampányának a 20 százalékát finanszírozta, – közölte a Press tv

Mohammed bin Salman ezzel kapcsolatos kijelentését Jordánia hivatalos hírügynöksége, a Petra News Agency jelentette meg, majd nem sokkal később törölte. A honlap azt állította kedden, hogy feltörték az oldalukat, és így került ki ez a kitalált hír.

A jelentés arab verzióját azonban közzétette a washingtoni székhelyű Perzsa-öböl térségi ügyekkel foglalkozó intézet, az Institute for Persian Gulf Affairs.

“Szaúd-Arábia mindig is támogatta mind a republikánus és a demokrata pártot Amerikában”, mondta Mohammed, aki egyben a szaúdi trónörökös is, és széles körben úgy tartják számon, mint aki a háttérben a tényleges hatalom gyakorlója.

Megjegyezte, hogy a nagylelkű hozzájárulást a volt külügyminiszter elnökségért folytatott harcához nyújtották, aki nemrégiben elérte a demokrata elnökjelöltséghez szükséges 2383 támogató delegáltat.

Nem a mostani az első eset, hogy Rijád a Clinton családra szórja a pénzét. Ismertté vált, hogy 2008-ban a királyság 10 és 25 millió dollár között adományozott a Clinton Alapítványnak.

A szaúdi király hétfőn repült Washingtonba, hogy Egyesült Államokkal való kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljanak, amelyek Obama elnöksége alatt némileg kihűltek.

Amerikát folyamatosan kritizálják a Rijáddal való békülékeny kapcsolatai miatt, annak ellenére, hogy az széles körben támogatja a terrorizmust világszerte.

Obama elnökre jelenleg nyomás nehezedik, hogy nyilvánosságra hozza a mintegy 3,000 halálos áldozatot követelő 2001. szeptember 11-ei merényletekről készült kongresszusi jelentés 28 minősített oldalát.

Azonban John Brennan CIA főnök hétfőn kijelentette, hogy a 2002-es bizottsági jelentés minősített része tisztázni fogja Szaúd-Arábiát.

Rijád már korábban megfenyegette Washingtont: ha kapcsolatba hozzák Szaúd-Arábiát a merényletetekkel, eladná a 750 milliárd dollár értékű amerikai kötvényeit és más pénzeszközeit."

Auralianus 2016.06.15. 16:16:56

@Quercus a favágó:

Ha ez az "orientalista.hu" blogcsalád újabb terméke, akkor én gagyi orosz propagandának nevezném

index.hu/kulfold/2016/04/04/omlik_az_orosz_propaganda_es_sokaig_eszre_sem_vettuk/

Te gondolom ezt a valódi hírek és az eltitkolt, elhazudott igazság forrásaként értékeled. Ettől kerek a világ :)

csendben megjegyzem, ha a google összesen 6 találatot bír kiizzadni magából a témában, akkor az gyanús nekem :) :) :) Pláne, ha miután "megjelenítem a kevésbé releváns találatokat, akkor ez a szám felszökik 8-ra :) :) :) És az is mind ugyanarra az egy forrásra utal vissza....

Miért?

Mert ennyire gagyin nem képes működni a cenzúra... vagy egy találatot sem dob ki, vagy ennél egy kicsit többet.. leginkább több százat :) Persze meg sem kérdezem, hogy neked ez nem gyanús-e.. ha az lenne, akkor nem igyekeznél ennyire továbbadni ;)

2016.06.15. 16:22:28

@Auralianus:

A zindex meg gagyi libsi, amcsi propaganda. Na ilyenkor mi van kicsihuszár?

2016.06.15. 16:28:23

@Auralianus:

Ja, és ha mán lúd, legyen kövér.
A 444 meg egy szimpla sorosürülék. Na bazdmeg, erre kössél csomót.

_Boris_Vian_ 2016.06.15. 16:28:56

@Quercus a favágó:

Az Index nem szimplán libsi, hanem elég magyarellenes is.

Mikor cikkeztek arról hogy tüntettek a gyorséttermi dolgozók globálisan, azon viccelődtek hogy nálunk 2 eurós órabérrel is hűségesen dolgoznak.

Szemétládák.

2016.06.15. 17:13:46

@Auralianus:

Nézd csak libsikém, mi minden történik a nagyvilágban, amiről a tetű hírportálod meg sem makkan:

www.youtube.com/watch?v=qkTcReX_1SA

A holland királynő részt vett egy koncerten, ahol a karmester történetesen muszlim. Aki a bazseva helyett előadást tart az iszlám szépségeiről a királynőnek, meg a közönségnek. Ez ugye nektek libsiknek nem hír. De ha a karmester történetesen vallásos keresztyén lenne, és Jézusról kezdett volna beszélni, na akkor napi 24-ben habzana a szátok.

Auralianus 2016.06.15. 19:33:44

@Quercus a favágó:

Emelkedjünk felül azon, hogy nem tudsz további forrásokat felmutatni, ezért próbálsz veszekedni velem. Megsúgom:

lepereg

Azt is megsúgom, hogyha libsizés helyett tudtál volna alternatív forásokat belinkelni, amik az igazad támasztják alá, akkor hajlandó lettem volna egyrészt revideálni a hírhez való hozzáállásom, még talán a vitakészségedről és a komolyan vehetőségedről alkotott képem is.

Talán majd legközelebb :) Egyelőre ott tartasz komolyan vehetőségben, mint Hinta :)

2016.06.15. 20:35:27

@Auralianus:

Te kicsihuszár. Nem tűnt még föl neked,hogy a kutya sem akar veled vitázni ezen a blogon?

Megsúgom:

Azé nem, mert az itt kommentelők túlnyomó többsége veled ellentétben nem a Micimackó nemzetséghez tartozik. A Micimackó nemzetséghez azok tartoznak öcsi, akiknek soha semmi sürgős dolga nem akad. Mint neked. Vagyis naplopó herék.

Talán ha valami liberofasiszta blogon próbálkoznál, ahol klónozva vagy. Mondjuk a Határátkelőhöz mit szólnál?

Auralianus 2016.06.15. 21:28:32

@Quercus a favágó:

Még mindig lepereg (ha csak ennyire futja fölösleges is próbálkoznod, mellesleg máris vitázol velem, tehát ha már rám nem tudsz cáfolni, magadra mindenesetre már többszörösen sikerült)

És igen, ha így folytatod, akkor egyre Hintább leszel :)

2016.06.15. 21:45:54

Csodálatos ország az USA, nagyszerű dolog a liberalizmus. Csak így tovább!

www.thedailybeast.com/articles/2016/06/07/the-craziest-demands-of-college-kids-in-2016.html?via=newsletter&source=DDAfternoon

"„Isten hozott az egyetemi elmebaj világában” – írja a Daily Beast hasábjain Robby Soave.
A Yale Egyetem angol szakos mesterképzős diákjai, akik erős felvételi szűrésen, majd háromévi alapképzésen mentek keresztül, mire idáig elértek, kollektív petícióban kifogásolták, hogy fehér bőrű, hímnemű és testi fogyaték nélküli költőkkel kelljen foglalkozniuk, nevezetesen William Shakespeare-rel, Geoffrey Chaucerrel, John Donne-nal, John Miltonnal és T. S. Eliottal. Ezek az egyetemi karrierjük felén is túl járó jövendő angol szakos bölcsészek elfogadhatatlannak minősítik, hogy „csak fehér férfi szerzőket kelljen olvasniuk”, és úgy vélik, hogy a tantárgy „olyan kultúrát teremt, amely kivált ellenséges a színes bőrű diákokkal szemben”. Hozzáteszik, hogy olyan tananyagra van szükség, amely visszatükrözi az emberi nem sokszínűségét nem, származás, bőrszín, nemi identitás és testi épség-fogyatékosság dolgában.
A Heatsreet konzervatív webmagazinban Andrew Stiles biztosra veszi, hogy a Yale ez esetben nem fog engedni a követelésnek, és megjegyzi, hogy ha hajlana is rá, nem lesz könnyű például nyíltan transznemű költőkre lelnie a korai modern korban.
Nehogy azt higgye az olvasó, hogy a Yale-en nem tanulhat a diák a legkülönfélébb csoportokba tartozó szerzőkről. De ha angol szakos akar lenni, az első félévben meg kell ismerkednie a klasszikus angol irodalommal. Katy Waldman azt írja a petíciózó diákoknak a Slate magazinban, hogy bármennyire nem fűlik is a foguk hozzá, ha egyszer konyítani akarnak valamit az angol irodalomhoz, akkor bizony kénytelenek lesznek orrukat befogva rengeteg fehér férfi szerzővel megismerkedni. „Ez már csak így van.”
Ha már a Yale-ről van szó, ott történt meg az a furcsa eset, hogy a politikai korrektségtől megrészegült diákok kiszekáltak a kollégiumukból egy tanár házaspárt. Mint Zachary Young végzős diák beszámol róla a Wall Street Journalben, (az egy ízben a Metazinban is említett) Nicholas Christakis orvos és szociológus, valamint fejlődéspszichológus felesége, Erika májusban nem bírta tovább a sértegetéseket és kivonult a kollégiumból, melynek vezető tanárai voltak. Tavaly ősszel, a Halloween-éjszaka előtt Erika a diákoknak küldött kör-ímélben elhatárolta magát az Egyetem Interkulturális Ügyek Bizottságától, amely azt kérte, hogy az egyetemisták ne öltsenek Halloweenre „kulturálisan érzéketlen” jelmezt. Ez magyarul azt jelenti, hogy például sombrerót ne viseljenek, mert esetleg a mexikóiak sértőnek tarthatnák. Christakis asszony úgy vélte, hogy a diákok nyugodtan válasszanak maguknak olyan jelmezt, amilyet akarnak. Lett is nagy felháborodás, sértegető üzeneteket kaptak, krétával mindenféle feliratokat firkáltak a lakásuk ajtajára, haragosan nekik támadtak, nyilvánosan szemtől szembe undorítóak nevezték őket, olyannyira, hogy le kellett mondaniuk tavaszi előadásaikat és szemináriumaikat. Több diák nem volt velük hajlandó kezet fogni a diplomaosztáskor, s ekkor lemondtak. Az egyetem nem védte meg őket. Sőt, a rektor Christakis asszony íméljéről azt írta a kisebbségi diákoknak: „Cserben hagytunk benneteket.”

Robby Soave egyáltalán nem a Yale mentségére, de felhoz még egy pár példát arra, amit maga egyetemi elmebajnak nevez. Az Arizonai Egyetemen egy népes diákcsoport „biztonságos teret” követel minden etnikai csoportnak, a fekete diákoknak például külön kollégiumot. „Képzelhetni, mi lenne, ha fehér diákok követelnének ilyet” – jegyzi meg Soave. A New York Egyetem aktivistái külön emeletet követelnek csak fekete diákoknak, egy másikat pedig LMBT-diákoknak. A Johns Hopkinson az osztályzás eltörlését követelik. Soave úgy látja, hogy az egyetemek egyre inkább hajlamosak engedni, mert a tanárok az állásukat féltik, s ebből arra következtet, hogy „még távolról sem értük el az egyetemi elmebaj tetőpontját”.

2016.06.16. 07:51:42

Lovas István írását ajánlanám többek között a Határátkelő nevű liberofasiszta bérblog rajongótáborának figyelmébe.

"Van egy hatalmas különbség az osztrák Weekend Magazin kedd esti magyar–osztrák Eb-focimeccs előtti magyarellenes gyűlöletkeltése és a hazai „demokratikus oldali” gyűlöletkeltők azonos üzenete között. Az, hogy az ottani balliberálisok hazájuk ellenlábasa, az itteniek a saját lakóterületük szerint illetékes nép és válogatottja ellen keltettek gyűlöletet.

Miután mindennek van „másik oldala”, ennek is. Mégpedig igencsak örömteli: hála nekik, most már tényleg eljött az a pillanat, amikor végre azok is világosan látnak, akik átaludták az elmúlt huszonhat évet. Azt, hogy a világon olyan „csapat” nincs, mint nálunk, azaz olyan, amely mindenfajta konfliktusban az ellenfélnek/ellenségnek/ellenlábasnak szurkol. Klubrádióstól, DK-stól, Indexestől, Farkasházystól, Amerikai Népszavástól („Miért nem szurkolunk a magyar válogatottnak?”) és a hazai Népszavástól („Kezdődik a magyaroknak az Európa-bajnokság, vége is a parlamenti ülésszaknak”). Ehhez képest igazán üde színfolt osztrák szemmel nézve a hazájának drukkoló, magyarokat rühellő osztrák sajtó, vagy akár az etnikai alapon a német ajkú Ausztriát éltető, a fociellenfelet „kívülállónak”, „hátrányos helyzetűnek”, „alsóbb osztályúnak” nevező Oliver Schmidt német közszolgálati (ZDF) tévériporter. Akinek, ha lett volna magyar megfelelője, azt az osztrákokat éltető hazai közvéleménybe rondító gépezet azonnal nácinak kiáltott volna ki.

A „demokratikus oldali” földrajzi öngólos gyűlöletkeltők „logikája” szerint a magyar válogatottat a miniszterelnök politikája és a magyar politikai rendszer miatt nem lehet éltetni. Mert nálunk nincs demokrácia, sőt diktatúra van, állítják.

Szegény szaúdiak, szegény törökök, szegény…, akik e mérce szerint ezután nem drukkolhatnak saját válogatottjuknak. Hajrá korrupt török rendszer kosárlabdázói? Csak azt ne!

E klubrádiós-népszavások a Rákosi-rendszer első ági leszármazottai. Akik közül még élő kapcsok is vannak, mint a népszavás Várkonyi Tibor, akinek egykori Szabad Népe az ország kollektív torkával együtt üvöltött (nagyon helyesen) a nemzeti válogatott, Puskásék, Grosicsék és a többiek sikeréért. A Rákosi-diktatúrában. De semmi kifogásuk nem volt akkor sem, amikor a kádári diktatúrában éltették a néppel együtt az ország olimpiai sikereit.

Most azonban, amikor oly nagy a diktatúra, hogy annak egyszerű megszüntetési módja a választáson elért többség, amelynek elérése helyett a Klubrádióban az égő Párizs mintájára nálunk lángra lobbanó Budapestről álmodoznak, nem szabad a magyar válogatottnak drukkolni. Vallja például a Klubrádió kérdésére hallgatóinak zöme. Szemben az osztrákok fölött aratott 2–0-s győzelmet követően az örömtől tomboló országgal, ahol emberek tömege hullámzott Budapesten és más városokban, ünnepelve saját válogatottjának győzelmét éppen úgy, mint ahogyan ez történne a világon bárhol máshol.

Az öröm, hogy ezek most már a vak csecsemők előtt is leleplezték másságukat – mely másságuk olyan szép, mint a sósavban marinált lótetű –, nagyon nagy. De ez csak a kezdet. Ugyanis ennek az eddig uralmon lévő társaságnak a globális vége oly váratlanul érkezhet el, mint ahogyan a világtörténelem legnagyobb népirtója, a Szovjetunió és borzalmas birodalma összeomlása. Egy hét múlva Nagy-Britanniában győzhet a Brexit, ami még a brüsszeli vezetők és bürokraták szerint is végső csapást mérhet az Európai Unióra, és megrendítheti az egész nyugati világot.

Idén megválaszthatják a hetvenéves Donald Trumpot az Egyesült Államok elnökének, akit a jelenlegi uralmi rend az általa a legszörnyűbbé feltornászott jelzővel, a „populistával” illet. Vagyis azt a Putyin-barát, NATO-ellenes Trumpot, aki szerencsére olyan ki- és esetenként beszámíthatatlan, hogy a nyugati rendben az Egyesült Államok óriási súlya miatt fatális sebeket ejthet. (Éljen Trump!)

De jövőre elnökké választhatják Marine Le Pent Franciaországban. Németországban szinte garantált a „jobboldali konzervatív” Angela Merkel kancellár bukása. Ausztriában a Szabadságpárt akár sikerrel is megóvhatja a nagyon furcsa választási machinációkkal kihozott elnökválasztási eredményeket, de ott a radikális jobboldali hatalomátvétel annyira biztos, mint az, hogy Fodor Gáborból, Niedermüller Péterből, Molnár Csabából, a „demokratikus oldal” hozzájuk hasonlóan tömegvonzó arcaiból és pénzelőiből nem lesznek tokaszalonnák.
A mai liberális világrendszer globálisan omlik össze. A 102 milliós Fülöp-szigeteken az elmebetegnek és esélytelennek tartott 71 éves Rodrigo Duterte, „a Kelet Trumpja” nyerte az elnökválasztást, aki azzal kampányolt, hogy megígérte: elnöksége első fél évében százezer drogkereskedőt és egyéb bűnözőt ölet meg. „Referenciaként” gyakran villogtatta az 1,6 milliós Davao City főpolgármesteri posztján 22 éven át nyújtott teljesítményét, ami egyebek között azt jelentette, hogy halálbrigádjai révén 1700 bűnözőt küldött a másvilágra. (Je suis Duterte.)"

folytatás....

2016.06.16. 07:52:47

....."Visszatérve a hazai ellenségdrukker liberális hadoszlopra: nekik már csak egy reményük lehet. Ha egy csoda folytán ismét eljő az elődjeik fenntartotta Rákosi-kor. Akkor ismét a saját tenyerüket pirosra verve, ellenségeik körmét véresen letépve, heréiket leverve éltethetik a magyar válogatottat, járhatnak lefüggönyzött limuzinokban, élhetnek gigafizetéseken, tulajdonosaiktól elkobzott luxusvillákban, nyúzhatják meg a lakosságot Bokros-féle megszorító programokkal, miközben lapjaikban szélsőségességezve és a múlt kísérteteitől álrettegve állíthatják helyre eredeti funkciójába a Terror Házát. De a múlt soha nem tér vissza. Ellenségeik hazai és világméretű diadalába viszont bele fognak pusztulni. Non requiescant in pace! (Ne nyugodjanak békében!)"

2016.06.16. 20:31:36

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/06/16/saudi-arabien-unterstuetzt-den-wahlkampf-von-hillary-clinton/

"Szaúd-Arábia komoly összegekkel finanszírozza Clintonné kampányát, de a Clinton Alapítvány a Perzsa-öböl számos más országából is kap pénzt, jelenti a német gazdasági-politikai hírportál. „Nyilvánvaló a szoros kapcsolat a szaúdi királyi ház és Clintonék között”. De támogatja az alapítványt Hollandia és Norvégia is. Miközben az amerikai választások finanszírozásáról szóló törvény tiltja azt, hogy külföldi kormányoktól pénzt fogadjanak el."

Auralianus 2016.06.17. 04:27:57

De ez az egyik legjobb, a lényegre legjobban rátapintó, és - szerintem magar nyelven - a legérdekesebben összefoglalt írás.

tablet.magyarnarancs.hu/publicisztika/kovacs_andras_ki_barkivel_az_idegengyulolet_es_a_nyugat-europai_szelsojobboldal-53910

Auralianus 2016.06.17. 06:19:40

Akit pedig az érdekel, hogy hogyan és miképpen éerhető utol a leningrádi propagandanegyed aknamunkája a német-nyelvű médiában, az igen szórakoztató összefoglalókat olvashat erről itt (megjegyzem létezik francia és angol oldal is):

propagandaschau.wordpress.com/

2016.06.17. 07:33:43

www.freiewelt.net/nachricht/berichterstattung-in-der-hand-dreier-globaler-nachrichtenagenturen-10067320/

"A német sajtóban megjelenő tengernyi cikk és publicisztika egyszerű másolata olyan nagy nemzetközi hírügynökségek által megjelentetett anyagoknak, melyek az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió és NATO érdekeinek képviseletében állítanak elő propaganda-anyagokat – írja a Freie Welt.

A közelmúltban szakértők többek között a svájci médiában folytatott propagandát vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a nyugati titkosszolgálatok könnyűszerrel manipulálják a globális médiát, azáltal, hogy együttműködnek a nagyobb hírügynökségekkel, és ha szükséges, a céljaiknak megfelelő információkkal látják el őket. Az országos szintű vezető sajtóorgánumok többnyire két-három nyugati hírügynökség anyagait fordítják le az adott ország nyelvére, így akár tudtukon kívül is külföldi titkosszolgálatok által folytatott információs kampányokban vesznek részt.

A szakértők főként a szíriai válsággal kapcsolatos híranyagokat vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a német, osztrák és svájci média gyakorlatilag három nagy hírügynökség anyagait fordítja le, szinte változtatás nélkül: ezek az AP, az AFP és a Reuters. Annak okán, hogy az országos hírügynökségek nem rendelkeznek a világ összes régiójában megbízható helyszíni tudósítókkal, de ennek ellenére kiterjedt tájékoztatást akarnak folytatni, más forrásokra kell alapozniuk, így a nagy nemzetközi hírügynökségek tudósítására utalt a működésük.

Ezek a nagy nemzetközi hírügynökségek azonban nyugati titkosszolgálatok kezében vannak. A szakértők az országos média külföldi témákban adott hírközléséről megállapították, hogy azok 82%-ban olyan cikkek, melyek az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO pozícióit képviselik az adott kérdésben. Emiatt nem is lehet rájuk másként tekinteni, mint a nyugati titkosszolgálatok propagandalapjaként.

“A minden nap a médiában látott anyagokból nem csak a szöveget, de a képeket, a videó- és hanganyagokat is ugyanazon hírügynökségektől veszik át. Amit az olvasóközönség egy hazai lap írásának tekint, azok mind egytől egyig New Yorkban, Londonban, Párizsban és Berlinben működő lapok fordításai.” – írják.

A szakértők szerint nem csak, hogy az országos sajtóorgánumok kimutathatóan 82%-ban az euro-atlanti tömb pozícióját védelmezik az adott témában, de ezen felül a nyugati titkosszolgálatok ellátják őket számukra megfelelő információkkal, és közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a nagy országos sajtóorgánumok újságíróival. Olyan esetekben, amikor az adott sajtóorgánum külföldi titkosszolgálat emberétől kap információkat, az újságíró rendszerint névtelen, “kormányközeli” forrásra hivatkozik, vagy “katonai körökből származó információt” ír. A törvények pedig előírják, hogy az újságíró titokban tarthatja forrásainak személyi kilétét, így a hazai szakszolgálatok számára is kihívást jelentenek ezek a névtelen források.

A kutatás során megállapítást nyert, hogy a külföldi forrásokból fordított cikkek esetében gyakran még a szórendet sem változtatják meg az újságírók, emiatt az olvasóközönség napi rendszerességgel panaszkodik a tengernyi helyesírási hiba, érthetetlen megfogalmazás miatt.

A szakértők szerint ezek a sajtóorgánumok az euro-atlanti tömb titkosszolgálatainak dezinformációs szolgálataiként működnek, de ezzel gyakran saját újságíróik sincsenek tisztában, és sokan naivitásban élve hivatásként tekintenek az újságírói munkára.

Korábban egy német újságíró, Dr. Udo Ulfkotte számolt be saját tapasztalatairól ezzel kapcsolatban. Ulfkotte elmondása szerint újságíróként éveken át együttműködött a CIA embereivel, mert nem tehetett mást. A titkosszolgálatok emberei gyakran szakmai előmenetelre vágyó, vagy keresetükkel elégedetlen újságírókat keresnek meg. Számos esetben a CIA embere kész anyagokat ad át az újságírónak, akinek egyetlen feladata, hogy a kapott információkat, összefüggéseket saját nevén publikálja, és ezért anyagi ellenszolgáltatásban, vagy más előnyökben részesül. Ilyen esetekben az újságíró még névtelen forrásra se hivatkozik, ehelyett saját munkaként hozza nyilvánosságra a kapott információkat. Idővel ezek az újságírók megbízható személyekké válnak a nyugati titkosszolgálat számára, és belpolitikai célok tekintetében is eszközzé válnak egy idegen ország kezében. Ulfkotte elmondása szerint, amikor már nem akarta teljesíteni a kéréseiket, megfenyegették, hogy elveszíti az állását, emiatt nem tehetett mást, minthogy saját nevén publikálja a kért anyagokat."

Auralianus 2016.06.17. 09:13:43

Felmerül a jogos kérdés, hogy kinek NEM érdeke az Euroatlanti tömbhöz tartozni? Miért is lenne jobb Vitéz Népnemzethy-Harcsabajszú-Takács Ödön Eugén-nek NEM az euroatlanti tömbhöz tartozni.

A múlt egyértelműen rávilágít a független nemzetállamiság előnyeire... utoljára.. izé.. mikor is sikerült önállóan "saját jogon" középhatalmi státust betölteni?

No igen, ha figyelemmen kívül hagyjuk az orosz megszállást, az azt megelőző német megszállást, az azt megelőző osztrák megszállást, a török hódoltságot, a feudális anarchiát, a tatárjárást meg a többi baromságot, akkor látjuk, hogy sikerült kiizzadni ezer év alatt vagy 110 évnyi csodás belharcokkal teli "függetlenséget".

Persze ugyanígy megnézhetjük a lengyelek, az oroszok, a svédek, a dánok, a németek (vehetjük németország tetszőleges részét, hiszen a német egység előtt németország nem létezett) példáját. Valamiért azt látjuk, hogy Gipsz Jakab az utca embere bizony mindig szívott valamiért... leszámítva a legutolsó időszakot, amikor is a liberálbolsevik-judeoliberális gyíkember-szabadkőműves UFO háttérhatalom összehozta a kizsákmányoló Euroatlanti tömböt.

Azóta stabilitás van.. elautózhatsz Calais-től Brassóig úgy, hogy a kutya nem kérdezi minek jöttél, vagy mit szeretnélk itt cisnálni. Kiszállsz a kocsidból és ha tudod mozgatni a kezed meg a lábad ott élsz ahol akarsz....

.. hűdeszar! Elnyomnak!!!

www.youtube.com/watch?v=Bh1fX3JMA0g

Nem is értem mire ácsingózik aki mást akar. Mármint tényleg... milyen alapokon képzeljük el a békés egymás mellett élést és a gazdasági gyüttműködést, ha éppen kijelentjük, hogy egy erre alapozott, ilyen módon működő és a közös érdekeket szem előtt tartó föderáció a legrosszabb dolog ami velünk az elmúlt másfél millió év alatt történni bírt.

:)

Persze, tudom.. egyedül vagyok a hülye kérdéseimmel.. meg liberónáci is vagyok.. és különben is... hülye angolok :)

www.youtube.com/watch?v=VAr9zrnteN8

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.21. 14:50:27

@Auralianus:

"Felmerül a jogos kérdés, hogy kinek NEM érdeke az Euroatlanti tömbhöz tartozni?"

A népnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.22. 11:14:44

Soad
A munkaerővel nem lesz gond.
A piacok a kérdéses terület csakhogy az oda vissza érdek. Simán ki lehet egyezni.

soad1221 2016.06.22. 11:32:07

Szóval az én véleményem az, hogy a nyertes/vesztes kérdés kizárólag azon fog múlni, hogy milyen kétoldalú megállapodást tudnak kötni Francia- és Németországgal.
A többi úgy is megy utánuk. ahogy írtad a piac az egyetlen kérdés.

Ami viszont a veszélye, hogy ki kap kedvet a kilépéshez, és ez milyen más folyamatokat indít el? Nem azonnal és nem közvetlen jelenthet ez nagy gondot, hanem akkor, ha fellelkesülnek elsőként a franciák, és utána összeomlik az a szabad piac, amivel még egy anglia meg tud állapodni. Ha az egész elaprózódik, akkor már lehet gondjuk nekik is..

A munkaerővel nem lesz probléma, bármikor lesz jelentkező, aki odamenne dolgozni, akár mosogatóról akár mérnökről legyen szó. Csak válogatniuk kell, és max kiteszik a bocs, megtelt táblát...

soad1221 2016.06.22. 11:33:20

nagyjából egyet is értünk a kérdésben :)
az egyetlen a hosszútávú veszélye, amit megjósolni sem lehet, hogy bekövetkezik-e és ha igen, akkor hogyan...

Auralianus 2016.06.22. 12:38:09

@soad1221: @diggerdriver:

Szerintem ez azért ennél árnyaltabb... milyen alapon akadályozzák meg pl a Skótoknak és az Észak-Íreknek, hogy az EU-ban maradjanak? Nagy-Britannia nem ugyanúgy egy konföderális állam?

Ha ez az elszakadósdi trenddé válik, akkor az első adandó alkalommal majd el akar szakadni Wales is... ugyanezen logika mentén...

Én a fő veszélyforrást inkább abban látom, hogy a Brit politika arculata megváltozott. Igen nehéz lesz (akár pro akár kontra döntés születik) szerintem egy ilyen kampány után visszatalálni a "normális" hétköznapokhoz, hiszen a döntés következményei miatt, az utúzöngéin keresztül a téma még évekig a napi politika része marad. Egy elmélyülő társadalmi törésvonal mentén éppen pedig kicsiny hazánkban demonstrálták, hogy mekkora baromságokat le lehet tolni egyébként értelmes emberek torkán is. Ha angliában is megindul egy ilyen folyamat (jelzem az eredményektől függetlenül) akkor az erőteljesen és negatívan üthet vissza a társadalomra.

Remélem nem lesz igazam és feélreismerem az angol társadalmat.

Péter9876543 2016.06.22. 13:33:58

@diggerdriver: Szerintem nincs probléma, csak az egész helyzet totál nonszensz. Az egész világgazdaság a végletekig globalizált, teljesen összefonódott. Ebből mégis hova lépsz ki, a Holdra? Nagyjából lehetetlen belőle kilépni (a gyakorlatban legalábbis), aki mégis megteszi, az meg visszalövi magát a középkorba.

Másfelől viszont nem hiszem, hogy az EU-val gyorsan és könnyen tud majd kereskedelmi egyezményeket kötni Anglia. Pontosan azért mert az EU-nak most muszáj lesz a sarkára állnia, különben jön az összes többi hisztis ország az ilyen-olyan követeléseivel.

Szerintem példát statuálnak velük, pont úgy mint a görögökkel.
Viszont ez mindenképp vesztes szituáció mindenkinek, nyertesek nincsenek ebben az esetben.

soad1221 2016.06.22. 13:39:35

@Auralianus: hogy milyen társadalmi következményei lesznek fogalmam sincs, semennyire nem ismerem az angol társadalmat. Ilyen szinten biztosan nem, soha nem éltem közöttük :)

Szóval igen, ez is lehet egy veszélyforrás..

Viszont párhuzamba állítottad a magyar társadalom megosztottságával, ami tévút szerintem.
Én a magyar társadalom megosztottságát egy tanulási folyamatnak tartom, nem mondok újat, azzal, ha azt mondom, hogy a mi 25 éves demokráciánk még nagyon nagyon fiatal, még mindig csak tanuljuk hogyan is működik ez.

ugye 89-90-ben nálunk kimaradt a lámpavas a problémák kezeléséből, így viszont sok feszültség bent maradt az emberekben. Nem feltétlenül tartom ezt bajnak, de ennek egyenes következménye, hogy nálunk valamivel később jelent meg a jobb/bal felosztás felborulása, stb...
Nagyon komoly felelőssége van ebben az értelmiségnek és a médiának is, mit közvetít. Azt látom, hogy a brit média és sajtóban megjelentek alapján mindenkinek elment a józan esze, egy demokráciában úgy néz ki szükségszerű a demagógia, másképp nem megy.
A kérdés, hogy ott az értelmiség és vele együtt a teljes média képes-e visszatérni a józan észhez? Ha igen, akkor a társadalom is visszafog térni szerintem.

És itt válik, pontosabban válhat külön a magyar párhuzamtól, mert nálunk egyértelműen nem ez történt. A teljes magyar értelmiség is megosztottá vált, nem is ültek egy asztalhoz, nem tértek vissza a józan eszükhöz, értelemszerűen a média ezt közvetítette, miért is lett volna ez másképp az egyébként demagógiára is fogékony széles társadalmi rétegekben?

Mo-n ez nagyon lassan változni látszik, rettentően látványos néhány értelmiségi teljes leválása, akiről tudjuk, hogy jobb, meg tudjuk, hogy baloldali, ki is mondja, de egyben a saját oldalának nevezett pártot olyan mértékben kritizálja, hogy nem lehet nem észrevenni, hogy nem sorban áll a kondérhoz.És ezek láthatóan leülnek egymással beszélni.
Nem tudom mennyi idő ez, mire standard lesz, még nagyon távol van az biztos. Most még kuriózum az is, ha egy politikus fogalmaz meg különvéleményt a saját oldalához szólva.
De már megjelenik, ami mindenképp fejlődés ahhoz képest, hogy néhány éve azonnal áruló lett az ilyen.
A társadalom egyes rétegeiben is elkezdett megmutatkozni az igény a másfajta közbeszédre, sokan egyszerűen ignorálják a jelenlegi panelokat, nem reagálnak egy Rogántónira...

Szóval az, hogy a brit társadalom miként fog reagálni a megszülető eredményre, azt gondolom, hogy az ottani eliten és az ottani médián múlik. Erre nem tudom a választ, de van egy érzésem, hogy a brit elit, média és a teljes társadalom már nagyobb tapasztalatot szerzett a demokrácia működéséből, így azt gondolom, hogy nem fogja őket megrengetni.

Persze lehet, hogy tévedek, s egyben túlzott optimizmusom mondatja velem, mert akkor a magyar elit, média és társadalom sem fog sokat fejlődni ebben, még lassan sem... :)

soad1221 2016.06.22. 13:46:11

@Péter9876543: szó sincs róla, hogy kilépne a világgazdasági folyamatokból.

Arról van szó, hogy az abban betöltött szerepét egyedül ő maga akarja-e meghatározni, vagy egy erre teljesen alkalmatlan unión szövetségi rendszeren belül.

A görögökkel példát statuáltak? fogjuk rá...
Az angolok egy picit más tészta, ők a szervezetnek az egyik legfontosabb és legerősebb tagállama. Ha nem egyeznek meg az angolokkal, akkor az EU-nak ugyanúgy fájni fog az, nem hülyék azért ennyire, hogy ne lássák.
Ha "sarkára áll" az EU, és beint az angoloknak, akkor saját magának is beintett elég rendesen. A németeknek és a franciáknak az érdeke változatlan azóta, hogy a szabad kereskedelemről megállapodtak az angolokkal együtt. Nagy butaság lenne, ha a saját érdekük ellenére az egójukkal foglalkoznának... :)

Péter9876543 2016.06.22. 14:08:39

@soad1221: Világos, hogy ezt egyedül ő akarja meghatározni, csak ez nem így működik. Egy unión belül kötelességek is vannak, nemcsak jogok. Ez így óvodás szint Anglia részéről. Mi csak az előnyeit akarjuk az uniónak, de azt nagyon.

Azért a görögök megregulázása után valahogy elhalkultak a spanyol-portugál-olasz szélsőbalos mozgalmak. Nem nagyon hallottam az elmúlt fél évben olyanról, hogy mondjuk Spanyolország annyira távozni szeretne. Lehet hogy győzött a társadalom többségében a józan ész....?

Ennek analógiájára nem hiszem, hogy könnyedén meg tudnának állapodni bármiről, mert akkor sorban jönnek a többiek. Ez nem a saját egóval való foglalkozás, hanem színtiszta racionalitás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.22. 14:09:40

@Péter9876543:
Ugyan, egy sor állam EU tagság nelküli EU tag.
Most UK is az lesz.
Túl nagy piac és túl nagy vásárlóerő ahhoz hogy büntessék őket.
Keményen vissza tudnak vágni.
Hidd el mindkét esetre megvan már a forgatókönyv.
A globalizáció más téma.
Nem ostoba merev szervezetek összessege.
Hogy lehet közös szervezetbe közös törvények alá kényszeríteni például Németországot és Portugáliát? Az UK-t és Olaszországot?
Eleve bukásra kódolt ötlet.
Ismered a viccet?
Ki fizeti a görög és az olasz miniszterelnök reggeliét? MERKEL.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.22. 14:12:07

@Péter9876543:
Olyan ország nem fog leválni amelyik az EU csöcsén lóg.
Amelyik a tejet adja bele az igen.

Péter9876543 2016.06.22. 14:24:55

@diggerdriver: Egyetértek, az egész Unió hamvába holt ötlet. Lehetetelen ennyi különböző érdeket közös nevezőre hozni. Viszont én örülök a mostani helyzetnek, mert megnyílik az út egy szűkebb, de jól működő Unió kialakítása előtt, amiben már Kelet, meg Dél, meg Anglia nem lesz benne. És akkor végre hatékonyan tud majd működni.

soad1221 2016.06.22. 15:08:04

@Péter9876543: Mondjuk anglia nem éppen csak az előnyeit élvezi. Sőt pont azt gondolja, hogy az EU akadályozza egy csomó mindenben, ezért akarna kiválni...
Oké, hozhatod az olasz, spanyol és portugál EU szkeptikusokat, az könnyen párhuzamba állítható a görögökkel. De könyörgöm, Anglia a világ egyik legfejlettebb és egyik legnagyobb gazdasága. Egyedül, önmagában az.
Szorítkozzunk a francia-német-angol trióra, lássuk be az EU ők. Ott van még persze Dánia, benelux államok, svédország, mind nagyon komoly gazdasággal, de a 3 nagy az EU valódi gazdasági ereje. Nekik kurvára kellett munkaerő és piac, hát bővült az eu, nem picit, az ő méretüknél és népességüknél nagyjából 3,5x-esére. Az élet úgy alakult, hogy a legnagyobb befolyással és politikai erővel németország rendelkezik az EU-n belül, és most lehet, hogy az egyik kiválik, mert nem akarja, hoyg olyan dolgokat nyomjanak le a torkán a németek, amik nekik nem tetszenek.
A gazdasági érdekei viszont mindegyiknek az, hogy hozzáférjen egymás munkaerejéhez és piacához. Ezt nem fogják tlejesen lezárni.
Ha igen, mindegyik hibát követ el. Bizonyos mértékig nem árt pragmatikusnak lenni :)

Péter9876543 2016.06.22. 15:46:30

@soad1221: Amiben tévedsz az hogy Anglia igazán sohasem tartozott Európához. Földrajzilag itt van ugyan, de egy angolszász ország, mindig is az USA-hoz húzott és várhatóan a jövőben is ezt teszi majd.

Teljesen más a kultúrája, mentalitása, alapvető értékei, mint az európai országoknak. És láthatóan nem is érzik jól magukat az Unióban. Hiába vannak itt fizikailag, ha nem akarnak Európa gondjaival foglalkozni. Ez nem baj amúgy, szerintem ők sem fognak sokaknak hiányozni. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni, abból még nem született soha jó dolog.

Igen, a francia-német duó jelenti az EU alapját. A bibi csak az a dologban, hogy a francia gazdaság borzasztóan gyenge és ha nem változtatnak nagyon gyorsan az alapvető rendszereiken (talán most próbálkoznak valamit), akkor bizony igen gyorsan le fognak csúszni Dél-Európához.

Nem hiszem, hogy Merkel annyira szeretné Európát vezetni és állandóan a hülyébbnél hülyébb ostobábbnál ostobább, tehetetlen európai országok gondjait megoldani. A németeknek rég nincsenek nagyhatalmi ambícióik, ők csak szeretnék nyugalomban gyártani a világszínvonalú termékeiket, legszívesebben szarnának a politikára.

Csak mivel nagyjából ők voltak képesek egyedül kialakítani egy jól működő gazdaságot Európában, ezért rájuk hárul ennek a terhe is. Angliát nem érdekli, Fro. ki se lát a saját problémáiból.

Auralianus 2016.06.22. 16:04:01

@Péter9876543: @soad1221:

A klasszikus hiba.... mert akármit is hisztek (vagy hisznek a britek) már nincs anglia.. már nincs németország, már nincs magyarország. Legkésőbb a mi generációnkkal, de ki fog halni. Hallgasd meg ahogy a gyerekeid beszélgetnek a haverjaikkal játék közben:

Ha egy átlagos mondat hosszát 10 szóban állapítjuk meg, akkor valahol 0,5 és 4 közé esik a "magyartalan" kifejezések száma, vagy a konkrétan idegen nyelvből átvett (jellemzően angolból átvett) szavak száma. A németeknél is... és máshol is.. az én gyerekeimnek mesélni kell róla, hogy milyen volt az, amikor még volt határ... ha az EU még 10 évet kibír, akkor ez a folyamat már visszafordíthatatlan... A Cameronok, a Viktorok és a Merkelek ideje lejárt.... az a fajta nemzeti alapú politizálás nem érdekel senkit amit ma folytatnak. A gagyi populizmus csakis rombolni képes..ezért meg fogják fékezni... a Facebook generációt meg nem az érdekli, hogy helyileg hol születik megy egy szabályozás, hanem az, hogyha át akar ruccanni Rómába, akkor megtehesse anélkül, hogy még 3 nyelven kéne tudnia.

Gyakorlatilag vesztett csatát vívnak ezek az emberek.. az utóvédharcokat vívják.. ez a Brexit szavazás engem valamiért a Citadella hadműveletre emlékeztet... jó nagyot szólt.. de a gazdasági elemzők a maguk kis számológépeivel már tudták a végeredményt. Játszották tovább a szerepüket, de tudták mi fog jönni.. hogy pontosan mikor, milyen részletekkel, milyen háttér előtt.. az kérdéses volt.. de a MI... az nem :)

Ami nekünk evidencia, az a gyerekeinknek baromság. Mi értelme van megtanulni számolni számológép nélkül? Mi értelme van megtanulni egy verset kívűlről? Mi értelme van ismerni az évszámokat?

Nem elég, ha le tudsz akármilyen problémát tetszőleges platformon programozni? - DE

Na ilyen ez az egész EU - nem EU kérdés is... aki nem közöttünk él, annak fingja sincs róla, hogy mi a nyűgünk egymással... és a gyerekeink már nem közöttünk, hanem egymás között élnek, hála az internetnek ;)

soad1221 2016.06.22. 16:07:01

@Péter9876543: angolszász, de azért a kultúrájuk nincs annyira messze az európaitól. Amerika mindig is partner marad, de nekünk is, és teljes Európának is.
A francia gazdaság gyengélkedik, nem kérdés, de a hadiiparuk fenn fogja tartani, nem úgy néz ki, hogy most készül kitörni a világbéke... :) márpedig amíg fegyverre szükség van, addig franciaországnak lesz elég bevétele az életben maradáshoz, ne becsüljük le a hadiipar jelentőségét.
A német gazdaság brutál erős. Éppen emiatt nagyon komoly szüksége van, hogy az eurozónában bent legyenek a gyengébb gazdaságok. Hogy nem érdkeli, hogy az EU-ban benne van fro vagy anglia? dehogynem, nagyon is érdkeli. Az, hogy anglia nem votl bent az eurozónában nagyon nem véletlen, nekik a pénzügyi szektor miatt egyrészt jobb a font, másrészt senki nem erőltette, hogy egy erős ország jobban felhúzza az euro értékét. Németorságnak nagyon is jó az, ha az erős gazdaságok kint vannak a zónán kívül. A közös piac? Na az már kell, teljesen egyértelmű... csak ne gondold, hogy németország jó baráti szeretetből állja sokszor a számlát. Azért teszi, mert így eltudja adni a világszínvonalú termékeit, így tud pörögni a gazdasága tovább, és ki tud telepíteni gyárakat az olcsóbb peremrégiókba, ezáltal még több terméket tud eladni, a peremrégió összeszerelő üzem, tehát a hozzáadott termék nem ott keletkezik, így nagyon felzárkózni sem tudnak, és megvan a körforgás.

Nincsenek nagyhatalmi ambícióik? de hát Németország nagyhatalom...

2016.06.22. 16:20:34

@diggerdriver: Pontosan... Valojaban nem az angol kormany gondolja ugy hogy nekik csak jogaik vannak, kotelezettsegeik nem; nagyon is betartjak minden kotelezettseguket, akkor is ha ezek kozul sok hatranyos rajuk nezve, es fizetik a nagy penzeket a 'kozosbe'. Kozben a magyar kormany semmilyen kotelezettseghez nem tartja magat, es csak nyulja le a penzeket folyamatosan, kovetkezmenyek nelkul. Ugyanez all mas orszagokra, pl. Gorogorszag.

soad1221 2016.06.22. 16:26:35

@Auralianus: részben egyetértek, én kifejezett támogatója vagyok egy európai egyesült állam létrejöttének.
nagyon közel van ez szerintem is, jelen pillanatban a széthúzás fázisa van. nem nagyon látok más alternatívát, mint hogy ez az 500 milliós, korántsem homogén, de mégis azonos kulturális alapokon nyugvó térsége egységes piacként működjön...

abban viszont nem értek egyet, hogy nincs tere a demagógiának, az sajnos mindig lesz, amíg demokrácia lesz. És a legegyszerűbb hívó szó, ha meghatározod magad egy csoportnak, és utálod a másikat... csak mert...
ez pedig igenis meg van a gyerekeink generációjában is. Az más kérdés, ha a te gyerekeid meg az enyémek és azok természetes közege nem így gondolkodik, közöttünk nem lesz vita abból , hogy magyar vagy szlovák, vagy angol.
De egy átlag kisváros átlag szlovák 10 évese tudja kit utál, meg a magyar is, meg az angol is.
Mert megtanították neki- és megfogják tanulni még következő generációk is...

2016.06.22. 16:27:16

@Auralianus: Hat ezt nagyon maskepp latom, pedig vannak gyerekek korulottem... Persze hasznalnak angol szavakat, kulonosen akiket en ismerek, mivel angolok :). Nem orulnenek neki ha hirtelen elarasztanak az iskolajukat pl. irastudatlan, angolul nem beszelo gyerekek mas kulturakbol, hogy csak egy peldat mondjak. Marpedig az EUban ezt nem lehet kivedeni, a mostaninal mar csak rosszabb lesz a helyzet ilyen szempontbol. Ja, es ha azt gondolod hogy pl. Nemetorszagban nem erdekli a gyerekeket hogy a masik gyerek torok vagy nemet, akkor tevedsz... Az 'integracio' egy generacio alatt nem volt tul sikeres, de majd most, mikor sok millioan jonnek Torokorszagnal sokkal tavolabbi helyekrol (tenyleges es atvitt ertelemben) - hat talan majd most, nekik sikerul integralni a nemeteket :))) - mert hogy forditva nem, az biztos.

soad1221 2016.06.22. 16:29:27

@Mirjam2: na, nem akarom a magyar kormány nagyon védeni, de Mo a legtöbb kérdésben nagyon is betartja a kötelezettségeit, semmivel kevesebb gond nincs pl franciaországgal, mint velünk.
Velünk az a gond, hogy a méretünkhöz képest nagyobb a hangunk.
De összességében Mo megbízható szövetséges, csak problémás.
Görögország más tészta, ők nagyjából semmilyen kötelezettségüket nem teljesítik. Ők nem megbízható szövetségesek...

soad1221 2016.06.22. 16:31:27

@Mirjam2: +1... én sem látom az európai gyerekeket ennyire homogénnek..

Péter9876543 2016.06.22. 16:41:18

@soad1221: Szerintem egyetértünk! :)

Csak pont azért mert ennyire szoros az összefonódás gazdaságilag, emiatt értelmetlen a kilépés szerintem. Mert gazdaságilag nem lehetséges kilépni a globalizációból, maximum ideológiában, a szavak szintjén.

2016.06.22. 16:46:48

@soad1221: Ebben igazad van, ugyanakkor a szabalyok ugy vannak kialakitva hogy szinte barmit csinal a magyar kormany, elmeletileg semmilyen szabalyt nem szeg meg. Pl. a napokban olvastam a brit sajtoban hogy Brusszelben eszrevettek - nem maguktol, hanem egy magyar ellenzeki politikus jelentette nekik! - hogy par millio euro EU penzt elkoltott a magyar kormany egy kisvasutra ket magyar falu kozott (ezt en sem tudtam, csak a Telegraphbol ertesultem). Most lesz egy vizsgalat... Ezeket mar ismerjuk, semmi kovetkezmenye nem lesz. Es meg hany es hany ilyen van.

Auralianus 2016.06.22. 16:46:54

@Mirjam2:

Én leginkább azt látom, hogy a családi kötődés és a rossz reflexek igen sok helyen fékezik az integrációt, mint magad is utaltál rá "megtanítják neki kit utáljon és miért"...

..a kérdésben, hogy mennyire egységesek az európai gyerekek én azt gondolom ezt mindenki úgy látja, ahogy éppen szeretné. Én nem látom, hogy bármiféle "magukkal hozott" ellentétük lenne (pont azért, mert nem éltek egymás mellett, nincsenek se ilyen, se olyan tapasztalataik) sokkal inkább azt látom, hogy a szülők összekeverik a hagyományőrzést a gyűlölködéssel és a gagyi sztereotípiák átadásával.. és maguk sem ismerik a történelmüket (jó példa erre, ahogy Kossuth-ot értékelik még mindig... )

Az európán kívüli és belüli migrációt összemosni meg.. izé... kicsit tendenciózus nem? :) Szerintem ha a gyökerét keressük egy problémának, akkor ne úgy indítsunk, hogy összemossuk más problémákkal.

Első körben elég az is ami "kapun belül van". Ráérünk utána tetézni a "kapun kívüliekkel" és a végén egy optimális stratégiát alkothatunk. Valahol erre akartam utalni azzal, hogy kell-e tudni fejben számolni, ha van számológéped? És kell-e fejből tudnod évszámokat, vagy elég, ha tudod hol találd meg a releváns információt, mi alapján szortírozz és hogy értékeld ahhoz, hogy jó eredményhez juss.

Az önállóan informálódni és véleményt alkotni képes embernél nincs jobb elenszere a demagógiának. Ha nem vagy képes valamilyen módon torzítani az egyént érő információkat és a módot ahogy a tényeket értelmezi... esélyed sincs semmiféle demagógiával célt érni..

Erre gondoltam amikor azt mondtam, hogy egy probléma gyakorlati megoldását le tudod programozni tetszőleges platformon :)

2016.06.22. 16:52:31

@Péter9876543: Nagyon is gyakorlati szinten akarjak elerni hogy ne telepedhessen le boldog-boldogtalan UKben. Tobbek kozott ezt ernek el a kilepessel. Tudod, a kelet-europaiakon kivul ott van par millio menekult, partiz millio torok, stb., akik mind szivesen elnenek Angliaban, akar segelyeken, koztuk potencialis bunozok stb. Nyilvan ez Mo.rol nezve nevetseges problemanak tunik mert ott valojaban nem akar letelepedni senki (meg a magyarok nagy resze sem) es nincsenek segelyek, de Angliabol nezve kicsit mas a helyzet.

soad1221 2016.06.22. 16:59:33

@Péter9876543: de azt még ők sem mondták soha, hogy el akarnak szakadni gazdaságilag az EU-tól.
Amerikával is oly mértékben van összfonódva akár csak a magya gazdaság, de a teljes EU, hogy nem tudna elszakadni tőlük. Mégsem vagyunk közös unióban...
Az a helyzet, hogy az EU megpróbált politikai unióvá is válni, ami így nagyon nem sikerült. nagyon elaprózódott, mert olyan fontos kérdéseket szabályozott, mint az uborka görbülete, aminek lássuk be az ég világon semmi jelentősége max a kereskedelemben fontos logisztikai szempontból.
egyébként faszság...ahogyan nagyon -nagyon sok minden az, de mégis inkább azzal foglalkoznak, mint a kontinens egyéb, gazdaságát valóban meghatározó problémáról...

anglia most nem akar.

Péter9876543 2016.06.22. 17:06:36

@Mirjam2: Világos, ha nekik megéri beáldozni a gazdaságukat azért hogy kitakarítsák a világ söpredékét Angliából (már bocsánat), hát tegyék. Nincs ezzel semmi baj.

2016.06.22. 17:59:43

@Péter9876543: Ez nem ilyen vagy-vagy :). Majd meglatod. Legalabbis remelem, hogy lesz alkalma hamarosan a brit gazdasagnak bizonyitani az EUn kivul. Bar ahogy mar sokszor leirtam, sajnos attol tartok hogy a maradasra fog szavazni a tobbseg, es minden marad a regiben.

2016.06.22. 18:57:48

@Mirjam2: Mikor lesz eredmény? Este?

2016.06.22. 20:14:15

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem, masnap (penteken) reggel. Freedom day (or not) :)))

2016.06.22. 21:18:21

@Mirjam2: Péntekre értettem. Kíváncsi vagyok, hogy mit lépnek.

2016.06.22. 22:16:12

@Mirjam2: jobb, ha meg se szolalok...

2016.06.23. 00:11:20

@charlieharper: Miert nem? Ez itt a Digger blogja, azt mondasz amit akarsz! :)

2016.06.23. 05:51:55

@Mirjam2:

Ez tényleg igaz? De jó!!! Akkor most elmondom, elmondják, mit éreztem, éreznek a tisztességes MAGYAR emberek,világnézettől függetlenül, a tegnapi meccs után.

"Szerények maradtunk, most lehetünk büszkék. Hajrá, magyarok! (Orbán Viktor, miniszterelnök)

Elképesztő meccs volt. Ha ezt tudják ezek a fiúk, akkor a következő körben is továbbjuthatunk:) gyerünk magyarok! (Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök)

Mi vaaaaaaan Ronaldoooo? Gooooool! (Hrutka János, volt válogatott labdarúgó)

A több kulcsembere - Kleinheisler, Nagy Ádám, Fiola, Kádár - nélkül felálló magyar válogatott fantasztikus mérkőzésen fantasztikus eredményt ért el a sztárokkal teletűzdelt portugál csapat ellen és CSOPORTELSŐ lett. Bár a saját szememmel látom, de nem tudom elhinni. És nem csak az hihetetlen, "ami" történik, hanem "ahogy" történik. Hit, koncentráció, fegyelmezettség, küzdés, csapatszellem és egy Európa-bajnok szurkolótábor. Bármi lesz a folytatásban: köszönjük! (Vona Gábor, a Jobbik elnöke)

3-3. Csoportelső. Nagy-nagy gratula! (Mesterházy Attila, MSZP-s politikus)

Ez remek meccs volt! Kiváló teljesítmény, most kezdődik a valódi EB! Hajrá magyarok! (Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere)"

És akkor elmondom mit éreztek a pappitóhoz hasonló mocskos, szarházi hazátlanok:

"Szerintem ezután a csodálatos, 3:3 arányú magyar győzelem után már csak egyet tehet a hálás és boldog magyar nép. Egy emberként, egy gigantikus békemenet formájában levonul Felcsútra és azzal a lendülettel királlyá koronázza végre vitéz nagyfelcsúti Orbán Viktor Őfőméltóságát. Elvégre a felcsúti caesar megadta hűséges népének a cirkuszt. A kenyér és a demokrácia pedig már úgysem számít senkinek a Magyar Nemzeti Válogatott világrengető, turul szárnyon szárnyaló és a nemzeti együttműködés gránit alapzatán nyugvó döntetlenje... izé... akarom mondani győzelme után. (Dániel Péter jogász)"

2016.06.23. 07:39:11

Ez már csak ilyen. Az igazi, hithű magyarok itthon szopnak a többiekkel, nincsenek se álmaik, se vágyaik, se ambícióik. Jó a csóró életmód egy életen át, és akkor még jobb, ha a másiknak még rosszabb a helyzete. Mo. két dolgot tudna korlátlan mennyiségben exportálni: irigység és rosszindulat.

2016.06.23. 08:02:30

Tegyek meg tetjeiket Uraim es Holgyeim!
Szerintem benn fog maradni a UK, vagyis a Remain fog nyerni.

2016.06.23. 08:25:44

@diggerdriver: ha a skotok kileptek volna es nem szavaznanak, igazad lenne.
Ahogy a UK szavazo bazis mukodik, az EU az a "rossz, amit ismerunk" + Jo Cox Labour MP meggyilkolasa, aki nagy EUs tamogato volt, ez a ketto az emocionalis/nem tudja kire szavaz tabort a bennmardasra fogja hajtani.
Skotok nelkul, ettol fuggetlenul igazad lenne.

2016.06.23. 08:27:14

@Quercus a favágó: eddigi legjobb meccs volt. Fantasztikus volt.
Meg kell hagyni, vilag klasszisok ellen igy jatszani, hatalmas siker.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.23. 08:34:11

@charlieharper:
Ha maradnának még jobban felpörögne az épitőipar.
Én azért drukkolok hogy maradjanak, viszont teljesen megértem és igazat adok nekik ha kilépnek.

2016.06.23. 08:37:55

@diggerdriver: amire fogadok nem a szemelyes preferenciam, viszont nem vagyok a sajat penztarcam ellensege sem :))
Nem mentem szavazni, pedig itt vagyok.

2016.06.23. 10:21:30

@charlieharper: Szerintem is, sajnos :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.23. 10:26:00

@charlieharper:
Szerintem ott hibádzik az elméletek hogy nem számoljuk az elszakadáspárti skótokkal.
Márpedig ők a kiválasra fognak szavazni pontosan a későbbi elszakadás reményében.
Nincsenek kevesen.

2016.06.23. 10:44:12

@diggerdriver: erdekes modon a skot elszakadasra a fiatalabb generacio szavazott, es ok paradox moson EU-maniasok.

soad1221 2016.06.23. 11:00:34

@Quercus a favágó: én vagyok az a ritka magyar, aki meglepő módon nem ért a focihoz... :)

De még én is azt mondom, hogy nagyon élveztem, nagyon jó játék volt, és nem csak ez, hanem mindhárom.
Jó volt ilyet is látni :)

soad1221 2016.06.23. 11:01:21

@charlieharper: bent maradnak, hasonló okokból gondolom ezt, mint amit te írtál...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.23. 11:14:49

@charlieharper:
Persze. Ezért mondom hogy a kilépesre szavaznak a későbbi függetlenség reményeben.
Előbb függetlenség aztán EU.
Vagy ennyire nem képesek előre gondolkodni?

2016.06.23. 11:16:54

En anyagilag mindenkeppen jol fogok jarni a bentmaradassal... Most emlekeztetett a ferjem hogy fogadtunk tiz fontban hogy szerintem maradunk, szerinte kilepunk. Eredetileg otven fontban akart fogadni, de mondtam neki hogy urino biztosra nem fogad :). Igy most csak tiz fontot fogok kapni.

Herr Géza 2016.06.23. 11:29:15

@soad1221: Remain lesz az szerintem is, mégpedig nem is paraszthajszálnyi különbséggel. Csakis a saját, az emberi gondolkodást némileg ismerni vélö, szubjektív véleményem alapján.
Ha minden felmérés szerint tegnap este kb fifty-fiftyn álltak, akkor az emberek egy jelentös részének a változástól való "félelme" a konkrét cselekvésnél, az utolsó lépésnél, megremegteti a kezét.
Én 55-45 körüli "for remain" eredményt tippelek. Aztán majd holnap kiderül, hogy kell-e revidiálni a pszichológiai alapismereteimet,vagy ismét tanultam valamit... :))

soad1221 2016.06.23. 11:35:06

@diggerdriver: választók tömegei???
azért ennyire az sem tündérkert :)

tanato 2016.06.23. 13:50:21

@Quercus a favágó: Ebben van némi igazság,a Rákosi rendszerben is az Aranycsapat sikereinek egyként örültek a rendszer párt és állami vezetői,az AVh-sok,katonatisztek,rendőrök és a volt Horthy rendszer akkor még nagyszámban itt élő volt katonatisztjei csendőrei, hivatalnokai is.Ilyen magas szinten a sport már politikamentes

2016.06.23. 16:46:31

@charlieharper:

Nekem alapvetően tök mindegy, hogy maradnak a teaivók, vagy kilépnek. Szerintem ez az egész egy cirkusz, semmi több. Ennek ellenére remélem, hogy a kilépés mellett döntenek. Azért mert abban bízom, hogy ez egy folyamat kezdete lesz, ami az EU fölbomlásához vezet.

Ja, én nem láttam a meccset. Nem csak ezt, egyiket sem. 20 nem nézek tv-t, és a foci sem érdekel. Nálunk ez a feleségem reszortja. Na jó, ha döntőt játszanak, azt megnézem. Persze ha addig az asszony rá tud beszélni, hogy vegyek egy másik tv-t, mert ami van az a meccs után pár perccel meghalt.DDD
De ettől függetlenül büszke vagyok minden magyar sportolóra, így a focistákra is, ha helyt állnak. És ezek a srácok,most odatették magukat de nagyon. Orbánnal összemosni a teljesítményüket, meg idiótizmus.

soad1221 2016.06.23. 16:55:27

@Quercus a favágó: nekünk sincs tv-nk neten néztem :)

DE ajánlom figyelmedbe, mert érdemes, tényleg nagyon jó mérkőzés volt, mondom ezt úgy, hogy rohadtul nem értek és nem is különösebben szeretem a focit. Az első kettőből is részleteket néztem, szerencsére pont a góloknál, de azok is nagyon jók voltak.
És hidd el, ha engem leköt és tudom élvezni akkor sz már tényleg jó és érdekes. :)

szóval ilyen még sosem volt, de vasárnap este már várom, hogy mi lesz a folytatás, és eredménytől függetlenül bízom benne, hogy jó meccs lesz.. nézd meg te is :)

2016.06.23. 17:29:50

@soad1221: Nekem soha nem volt TVm. Azt a keves dolgot amit nezunk, laptopon nezzuk.

2016.06.23. 17:30:45

@Mirjam2: Most jovok ra hogy ez Hinta szerint nyomor szint! :)

2016.06.24. 06:52:30

@charlieharper:

Úgy néz ki Charlie, eldőlt a dolog. Olvasom, hogy a pénzpiacok sokkot kaptak. Nagyon szarházi vagyok, ha azt mondom, dögöljenek meg a pénzpiacok?
A következő lépés gondolom skót népszavazás, az UK-ból való kilépésről. Ez meg ha jól értettem, amit eddig mondtál, szintén jót tenne Angliának.

Irány a gyapotföldek.

Péter9876543 2016.06.24. 07:08:14

Juhéjj, indul a buli, végre, végre, végre!!!!!

Ilyenkor lehet IRGALMATLANUL sok pénzt csinálni, ha valaki tudja mit csinál!

Buta, lúzer angolok!

2016.06.24. 07:40:31

@Quercus a favágó: igen. Ezutan all bets are off. Trump?
EUnak kellett ez nagyon.

@diggerdriver: igazad volt, viszont ma rengeteg lesz a munkank.

2016.06.24. 09:02:54

Brexit = Secession
[derived from the Latin term secessio) is the withdrawal of a group from a larger entity, especially a political entity (a country), but also any organization, union or military alliance. Threats of secession can also be a strategy for achieving more limited goals.]
Az amerikai polgarhaboru kirobbanasanak mi is volt az oka?! :)

Peace and Love!

“The day you stop racing, is the day you win the race.”
(Bob Marley)

soad1221 2016.06.24. 09:09:23

hát tévedtünk... :)

soad1221 2016.06.24. 09:44:13

@Cascabel: helló, te még élsz? :)

soad1221 2016.06.24. 09:46:24

@Mirjam2: nézd, mi egyértelműen palotában táncolva-tombolva nyomorgunk.
a megdönthetetlen definíciók fele nyomorgás a másik fele tombolás.. :)

Péter9876543 2016.06.24. 10:59:27

Bye bye London City! :)))) Lehet menni Frankfurtba, Párizsba vagy Ciprusra....

Barclays-18%
Lloyds - 18%
Royal Bank of Scotland -17%

Tündérkert!

Auralianus 2016.06.24. 11:14:11

@Péter9876543:

Nem kell azért ennyire túlreagálni... de tény, hogy Anglia elveszítette a hosszútávú perspektíva jellegét a magasan képzett munkaerő számára.

Világvége nem lesz, az EU kohézió erősödni fog, a Skótok meg az Észak-írek meg fognak próbálni elszakadni.... a "maradék" meg meglátjuk hogy boldogul (a Brexit párti középkorú+idős, réteg meg tovább bukik.. mert rájuk nem fog tudni alapozni a Birt ipar ezután sem... megoldják bevándorlókból ezután is, vagy kivonulnak... )

Az biztos, hogy most rövid távon lesz nemulass.. nem Soros volt az egyedüli aki felkészült rá, hogy a Font ellen játszik....

Péter9876543 2016.06.24. 11:37:38

@Auralianus: Nem én reagálom túl, a piac (vagyis a valóság) működik így! Tudom ez itt most sokak számára újdonság, messze van már 2007-2008, az emberek már rég elfelejtették.....hiszen sokkal jobb valamilyen elképzelt álomvilágba menekülni a valóság elől.

Ami biztos, hogy a City nem marad, mert az EKB megígérte, hogy ha Brexit lesz akkor az eurós tranzakciók nem Londonban lesznek realizálva, hanem az EU területén. Ezért végzik ki most a bankszektort.

Hogy mi LESZ, azt mi ketten egészen biztosan nem tudhatjuk, spekulálni persze lehet, csak ugye a mostani rengeteg okoskodásnak is mennyi értelme volt? Nulla. Egyedül Diggernek sikerült eltalálnia a helyes irányt, gratula ezúton is!

Azért várd meg míg Amerika felébred, mert a (világ)piacon ők mutatják az irányt, Brexit ide vagy oda...

Auralianus 2016.06.24. 12:49:41

@Péter9876543:

A piac is túlreagálja.. egyszerre mozdult be egy rakat spekuláns.. ez egyértelmű... meg az is, hogy Charlie miért nem ide írogat éppen, gondolom hirtelen sok dolga akadt :) :) :)...

.. az USA szerepe marginális a kérdésben, őket ez nem igazán érdekli, mondhatni "EU belügy".. a NATO meg a piacok szempontjából ez csak annyira fontos, hogy az amerikai termékek könyebben fognak bejutni az UK-ba.. és talán (nem értékelném től ezt a lehetőséget) benyomulhat pár cég a Brexit miatti import-résbe...

.. amíg nem következik be belpolitikai instabilitás (erre nem látok esélyt) addig nem érdekli őket a dolog.

Azt mondom várjunk két hetet... addig úgyis hiszti lesz, meg rodeózás.. aztán majd lenyugszik mindenki és majd lesz valami. Persze nem mondom, hogy nem fog fájni ami jön.. vagy, hogy "nyugis kis két hét lesz".. de részemről nem aggódom ezt túl innen bajorországból....

soad1221 2016.06.24. 14:08:55

@Auralianus: "az USA szerepe marginális a kérdésben, őket ez nem igazán érdekli, mondhatni "EU belügy".."

azért ez így szerintem nem igaz... a TTIP megbicsaklása közben azért szerintem nagyon is odafigyelnek erre..

Hát igen, charlieval majd pár nap múlva tudunk beszélni.. :)

Péter9876543 2016.06.24. 14:13:15

@Auralianus: Hát, Charlie helyében nem lennék most, ebben egyetértünk. Anglia helyében meg még kevésbé.

Félreérted, amit mondtam az USA-ról. Látszólag persze semmi köze hozzá, nem is a Brexithez van köze, hanem a világgazdaság alakulásához. Sajnos vagy szerencsére (ezt mindenki döntse el) ma az USA-ból indul ki minden fejlődés, innováció etc., amit USA csinál azt követi le Európa, aztán meg a világ többi része.

A big picture-t nézd, ne az egyes kicsi amcsi cégeket, azok lényegtelenek.

A piacra visszatérve, meg a túlreagálásra, lefelé hatalmas a tér, fölül viszont all time high-on van(volt még 1 napja) gyakorlatilag minden eszköz. Az összes USA-tőzsde, EU, ingatlanpiacok. Innen általában nem fölfele vezet az út ez józan paraszti ésszel is könnyedén belátható.....

2016.06.24. 15:17:24

Nem semmi, Digger volt az egyetlen kozulunk aki eltalalta a vegeredmenyt! Digger, jelentkezz politikai elemzonek :)

Herr Géza 2016.06.24. 16:16:09

@Mirjam2: Arra posztra tegnap még én pályáztam, de mégis elbuktam. :)))))

Péter9876543 2016.06.24. 16:46:05

Wizzair (WIZZ.UK) -18%! Ki fogja így hazavinni az 500.000 mosogatót? Csak nem a MÁV?

Közben a Ryan piacra dobott 1 millió jegyet 9,99 EUR-ért. Mondjuk ütik őket is rendesen.....

2016.06.24. 16:55:08

Anglia üzent Brüsszelnek, hogy ők is megértsék: KAPJÁTOK BE!
Merkel mutti meg külön.
A Brexit egy szög az EU, és a német gazdaság koporsójában. Ki fogja beverni a következő szöget? Dánok, svédek, hollandok, vagy talán mi, magyarok?

2016.06.24. 18:08:22

@Herr Géza: En is :). Es en meg kulon tiz fontot is vesztettem (annyiban fogadtunk a ferjemmel, en arra hogy maradunk). Nalam mar megkezdodott a totalis gazdasagi osszeomlas a Brexit miatt :)

2016.06.24. 18:15:20

@Quercus a favágó: 'Anglia üzent Brüsszelnek, hogy ők is megértsék: KAPJÁTOK BE!'

Igen, korulbelul :))). Bevallom, jo erzes. Legszivesebben szemelyesen mondanam meg nekik, foleg Junckernek. Es most meg van pofaja parancsolgatni hogy huzzunk el azonnal. Hat nem, Juncker, majd szep kenyelmesen osszecsomagolunk es elmegyunk a sajat temponkban amikor nekunk tetszik. Mikor fogja mar fel ez az alkoholista bohoc hogy senkit nem erdekel a velemenye?

_Boris_Vian_ 2016.06.24. 18:35:22

@Mirjam2:

Te mióta vagy brit?

Magyar vagy, bármennyire is fáj.

2016.06.24. 18:42:07

@Mirjam2:

Tableno barátunk blogján azt találtam mondani, hogy a britek történelmük egyik legbölcsebb döntését hozták, és remélem mi is követjük a példájukat. Többek között azért mondom ezt már rég óta, amit Te is írtál.Egysenki által meg nem választott detoxikáló szökevény offshore lovag, meg egy 8 osztályos könyvárus, ne akarja már megmondani 28 nemzetnek, hogy mit tehet, és mit nem.

Na erre mi van? Tableno barátunk rendkívül magasan kvalifikált jogász barátja leidiótázott. Hiába no. Nagy tökönrúgás ez a liberós értelmiségnek. És még nincs vége. De csak azt kapják, amit megérdemelnek.

2016.06.24. 19:01:53

@_Boris_Vian_: Barmennyire is faj neked, okoska, magyar vagyok es brit :)

2016.06.24. 19:04:29

@Quercus a favágó: Nem is tudtam hogy van blogja Tablenonak. En mar evek ota probalok rajonni, de nem sikerult, hogy ki es miert valasztotta meg ezeket a bohocokat, mint pl. Juncker meg Schulz, es milyen jogon parancsolgatnak nekunk. Juncker minimum ugy viselkedik mintha valami kiraly lenne. Hat nem az.

2016.06.24. 19:34:50

Ez az, szépen jöjjön vissza minden magyar, és tegyen érte, hogy Mo. jobb hely legyen, ne csak a kispadról ugassanak! Onnan mindenkinek megy.... Remélem, deportálni fogják az összes magyart, és újra itthon lesz mindenki, ahol a helye van minden igaz, hithú magyarnak. Szét fog baszni az ideg, ha nem fognak visszajönni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.24. 20:02:38

@Mirjam2:
Nagyon csodálkozok hogy te a maradást jósoltad. Neked ismerned kéne az angol mentalitást. Teljesen mást mondanak mint amit tesznek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.24. 20:07:57

@Quercus a favágó:
Továbbra is tartom a véleményem. Nem örülök a kilépésnek de teljesen megértem és igazat adok nekik. Meggyőződésem hogy nagyon rövid idő alatt stabilizálódik a helyzet és győztesen fognak kijönni belőle.

2016.06.24. 20:09:30

@_Boris_Vian_: Gyere. Szükség van minden munkáskézre, hogy együtt felépítsük az országunkat! Amit az Istentől kaptunk, és Orbán Viktor segedelmével (Isten áldja meg azt a jó embert) újra visszavesszük a vezetést Európában. Újra rettegni fognak tőlünk!!!!! Újra mi lesz a világhatalom! NEM ADHATJUK MEG MAGUNKAT! HARCOLNUNK KELL AZ UTOLSÓ LEHELETIG! VESSZEN AZ IMPERIALISTA MOCSOK!!!!!!!!!

2016.06.24. 20:09:48

@diggerdriver: En azt gondoltam hogy par szazalekkal tobben szavaznak majd a maradasra, miutan halalra ijesztgettek a valasztokat hetekig a gazdasagi osszeomlassal. Meg kell hogy mondjam, buszke vagyok a brit valasztok tobbsegere akik elegge batrak voltak a kilepesre szavazni. Amit sokan keptelenek megerteni az az hogy tudja a legtobb kilepesre szavazo hogy varhato egy par nehezebb ev gazdasagilag. Tudjak, megis a kilepesre szavaztak, mert a penz nem minden. Meg vagyok rola gyozodve hogy hosszu tavon mindenki nyerni fog ezzel a dontessel, meg a bent marado EU orszagok es a jelenlegi EUs bevandorlok is.

Péter9876543 2016.06.24. 20:12:40

@Auralianus: Amúgy egyetértek, az EU kohézió erősödni fog, a német-francia tengely összezár, és tényleg létrehozzák az "elitklubot", a kimaradók (Kelet-, Dél-Európa meg a britek) pedig lecsúsznak oda, ahol a belépés előtt voltak......egyedül a Premier League-et sajnálom, remélem megmarad valamilyen formában.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.24. 20:13:49

@Mirjam2: Én még mindig nem térek magamhoz hogy mennyien felvetik hogy hazaküldenek minket.Az ész megáll. A munkaerő érték. Nem mindenhol herdálják el. Van ahol megbecsülik. Eszembe sem jutna még a gondolata sem hogy hazaküldenek.

2016.06.24. 20:20:43

@Mirjam2:

Merkel mitti választotta őket, hogy mindn rezdülésükkel a német érdekeket képviseljék.
Halkan jegyzem meg, a Brexit nagy tökön rúgás az amcsiknak, mert a britek meg az USA érdekeit képviselték az ejuban.

2016.06.24. 20:28:02

@diggerdriver: En csak a HAn olvastam magyaroktol kommenteket de azoknak a nagy resze nem is UKben el es nem tudjak mirol beszelnek (viszont legalabb hatarozott velemenyuk van :))). Angol kommenteket olvastam ma rengeteget kulonbozo ujsagokban meg persze a Facebookomon az ismerosoktol, es sehol meg csak fel sem merult ez hogy 'hazakuldik' a mar UKben elo dolgozokat. Szerintem a magyarok kozul sokan azt sem ertik hogy messze nem csak a bevandorlokrol szol ez az egesz dolog, messze nem ilyen egyszeru hogy a 'kelet-europai bevandorlok ellen' szavaztak.

2016.06.24. 20:29:14

@diggerdriver:

Majd a "piacok", meg a "londoni elemzők" /itt produkálni kell minimum egy orgazmust/ is magukhoz fognak térni villámgyorsan. Ha nem, dögöljenek meg.
Úgy fog ez működni, mint a egetrengető magyar sertéshús ÁFA csökkentés. Egy-két hónapig tartott az örömködés, ma meg már drágább a hús, mint a 27%-os adóval volt.

Ez tényleg érdekes, hogy értelmes emberek már arról vizionálnak, hogy csomagolni kell. A kilépési folyamat -ha egyáltalán sor kerül rá- évekig el fog tartani. Amíg az UK az eju tagja, addig be kell tartania az unijós előírásokat. Ami meg borítékolható, hogy olyan megállapodás fog születni, mint pl. a norvégokkal, vagy a svájciakkal. Persze, ha még lesz eju, Remélem nem.

2016.06.24. 20:31:43

@Quercus a favágó: Ez igaz, ok is megerdemlik, nem kicsit volt irritalo mikor megjelent Obama figyelmeztetni bennunket hogy nehogy mar otthagyjuk az EUt. Mondta neki valaki hogy a britek nelkule nem tudnak donteni, mondja mar meg hogy mire szavazzanak? Egyebkent Trump nagyon tamogatja a kilepest.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.24. 20:32:55

@Mirjam2: Persze. Az EU-ról szól. Ezután is sokezer bevándorló fog jönni ide.Az angolok jól tették amit tettek. Ráadásul két legyet ütöttek egy csapással mert a skótok meg írek kiválnak és így megszabadulnak minden kolonctól.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.24. 20:35:24

@Quercus a favágó: Persze. Álmodoznak sokan hogy most az EU jól megszívatja UK-t. Lófaszt. Mindkettőnek megvan a zsarolási potenciálja. Ekkora piac ilyen vásárlóerővel súlyos tényező ám.

2016.06.24. 20:39:45

@Quercus a favágó: Kb. masfel millio brit allampolgar el EUs orszagokban, nem hulyek hogy elkezdjenek embereket 'deportalni' UKbol, ok sem szeretnek ha a Spanyolorszagban napozo angol nyugdijasokat felpakolna valaki es vonatra tenne Dover fele :). Ez nyilvan egy hosszu folyamat lesz, targyalasokkal, es senkinek nem erdeke hogy dolgozo embereket 'hazakuldjenek', foleg nem egyik naprol a masikra.

2016.06.24. 20:42:36

@diggerdriver: Igy van. Te is es en is tapasztalatbol tudjuk hogy a britek kimondottan megbecsulik a bevandorlokat, csak azt nem szeretik ha pl. segelyvadaszok tomegesen hulyenek nezik oket, meg az EU lenyulja oket milliardokra amit azutan kisvasutakra koltenek Keleten stb. Ennek szeretnenek veget vetni.

Péter9876543 2016.06.24. 20:51:00

@diggerdriver: Diggi, félreérted a helyzetet. A legtöbb ember beszél ész nélkül össze-vissza, főleg a HA-n.

Szóval itt most nem Anglia van döntési helyzetben, nem ő dönti el hogy maradhattok-e vagy sem. Anglia már döntött. Nyilván később, meg a mostani helyzettől függetlenül Anglia köthet majd különböző szerződéseket különböző országokkal a munkaerőre meg ezer más dologra vonatkozóan.

De első körben az EU dönti el, hogy hozzáférést enged-e a briteknek a munkaerőpiacához. Ha az EU úgy dönt hogy nem, akkor ennyi volt.

Ha példát akarnak statuálni a britekkel, akkor egyértelmű a döntés. Nagyon veszélyes játék, amit Cameron elkezdett és UK most már nem igazán tud jól kijönni belőle. Rosszabb kimenetele van számukra és még rosszabb. UK innentől fogva már csak reménykedhet, stratégilailag sokkal rosszabb pozícióban van mint 1 napja.

És ezt teljesen érzelemmentesen írom, nekem aztán mindegy hogy kinn vagy benn, nem drukkolok a magyarok ellen, miért is tenném.

2016.06.24. 20:51:29

@Mirjam2:

Ezt épp most magyarázta el egy professzorszipka nevű nick a tableno blogján.
A dolog lényege az, amit térképpel is alátámasztott, hogy a magasan kvalifikált városi értelmiség a maradásra szavazott.
Ezeket itthon úgy hívják, hogy romkocsma értelmiség. Onnan lehet fölismerni őket, hogy heti rendszerességgel szerveznek forradalmat a patás zOrbán ellen, borostásak, törik a magyart, gyűlólik azt a szót, hogy nemzet, imádják a multikultit, világpolgárok, és ha kijutnak álmaik országába, az USA-ba akkor összefossák magukat a folyosón, mert a nagy boldogságba nem tudják eldönteni, hogy a 29 féle LMBTXPUDRYZ budiból melyikben szeretnének szarni.
Szóval ők a fáklya a hülye vidéki polgárság előtt. Mert az agyatlan, gazdátlan, tanulatlan, dologtalan vidéki polgárok szavaztak a Brexitre, aki olyan sötétek, hogy a sarki fény csak pislákoló gyertyaláng a fejükben. Szóval ezek a populista, szélsőjobb szimpatizáns (szélsőjobbos az aki nem liberós)vidéki tahó birka angolok robbantották föl az imádott ejujukat. És most be tetszettek színezni a gatyókát, mert más ejus országokban is van ám ilyen vidéki birka gazdagon. És ezek nagy ívben leszarják a romkocsmákban világító fáklyákat.

2016.06.24. 21:05:58

@Péter9876543: Bocsi de ez nem igy van. UK azt alkalmaz akit akar, olyan feltetelekkel amilyeneket akar. Te tudtad hogy joval az EU csatlakozas elott is alkalmaztak kulfoldieket szamos munkakorben, peldaul mezogazdasagi idenymunkara, Bulgariabol es mas europai orszagokbol? Az EU nem tudja a polgarait rabszolgakent ott tartani, ez nem igy mukodik. En is az EU csatlakozas elott koltoztem UKbe, munkavallalasi engedellyel, nem tartott vissza Mo. eroszakkal. Aztan soha vissza sem koltoztem. Ezt ma is megcsinalhatja barki akinek a munkajara szukseg van UKben.

2016.06.24. 21:09:33

@Quercus a favágó: Romkocsma :))). Igen, korulbelul igazad van. Kialakult ez a velemeny hogy a maradasra az okos emberek szavaztak, a kilepesre meg a butak. Ez olyan szinten volt hogy nekem Facebookon irtak ismerosok, ne aruljam el x.y.nak hogy a kilepesre szavaz mert akkor hulyenek nezik stb. :). En mar nem harcolok ez ellen, vallalom, buta vagyok, nem ertettem meg az okos erveket a kilepes ellen es ezert szavaztam a kilepesre. A ferjem is buta, anyosom is, mindenki mas is aki a kilepesre szavazott. Ugyis mindenki tudja hogy az angolok butak, ez van.

Péter9876543 2016.06.24. 21:13:57

@Mirjam2: Teljesen igazad van, pont ezt írtam én is. Ha már az EU-n kívül lesz, akkor is alkalmazhat bárkit akit csak akar.

Különböző államközi szerződéseket kell kötnie hozzá, kvótákat megállapítani etc. Csak minden sokkal nehezebb lesz, az állam részéről is, legfőképpen pedig a munkavállalónak ugye. Regeteg felesleges papír, adminisztráció, hosszú várakozás, ilyenek.

2016.06.24. 21:15:02

@Péter9876543: Abban is tevedsz hogy ez Cameronnal kezdodott. Evek ota komoly vitak zajlanak a brit tarsadalomban az EU tagsagrol, Cameron meg a fasorban sem volt mikor mar nagyon sokan ki akartak lepni. Aztan ez folyamatosan erosodott es most erte el az eddigi csucspontjat a 'menekultek' es egyebek miatt. Cameronnak nincs sok koze az egeszhez, raadasul mindent megtett hogy maradasra birja a valasztokat. 'Rosszkor volt rossz helyen', de nem befolyasolt igazan semmit egyik iranyban sem.

2016.06.24. 21:21:32

@Péter9876543: Lehet hogy a te szempontodbol 'felesleges adminisztracio', viszont a britekebol nem, mert igy lehet elerni hogy azok vandoroljanak be akikre valojaban szukseg van. Minden sikeres orszagban szelektalnak a bevandorlok kozott. Ez termeszetesen papirmunkaval jar, de megeri. A hosszu varakozas stb. pedig egyaltalan nem torvenyszeru. En tobb orszagban dolgoztam mar munkavallalasi engedellyel, olyan helyeken ahol ez gyakori es sok kulfoldit alkalmaznak, nagyon olajozottan mukodik a rendszer. Ha szukseg van a dolgozora, megkapja a papirokat gyorsan es egyszeruen. Ha pedig nem, akkor lehet hogy nincsen akkora szukseg a munkajara. A munkavallalonak sem jo ha tul sok hozza hasonlot engednek be es emiatt lemennek a berek, rosszabbak lesznek az eletkorulmenyek, tarsadalmi feszultseg alakul ki korulotte stb. A bevandorlas szabalyozasa mindenkinek az erdeke.

Péter9876543 2016.06.24. 21:23:55

@Mirjam2: Ezt se mondtam, hogy Cameronnal kezdődött, ő csupán kiengedte a szellemet a palackból, aztán szegény csúnyán ráfizetett.

A Brexit nem új téma, Anglia nagyjából a '73-as belépése óta folyamatosan ki akar lépni, mert nem találja a helyét Európában. Bármit is mondtok, szerintem a briteknek sokkal több köze van az USA-hoz, mint Európához, az összes lényegi kérdést tekintve, tökmindegy hogy éppen a jogrendszert nézzük, vagy a pénzügyi rendszerüket, vagy a mentalitást vagy bármi mást.

És ez egyáltalán nem baj, sőt jó dolog! Egyszerűen teljesen természetes módon sokkal több közös dolguk van az angolszász világgal, mint Európával. Szerintem.

Péter9876543 2016.06.24. 21:30:35

@Mirjam2: Értem amit mondasz és megértem, hogy így gondolják, sőt részben egyet is értek vele. Csak szerintem túl nagy az ár, amit hosszútávon fizetni fognak érte a gazdasági visszaeséssel. De erre a kérdésre térjünk majd vissza fél év múlva, mert ma még úgysem tudjuk eldönteni....

2016.06.24. 21:40:08

@Péter9876543: En sosem mondtam sehol hogy Anglia nem all kozelebb USAhoz mint Europahoz; szamomra evidens hogy kozelebb all (ugyanigy Ausztraliahoz es Kanadahoz is peldaul). Cameront, aki egyebkent sosem volt tul nepszeru, fokent azert valasztottak meg mert megigerte hogy teret ad a nepszavazasnak. Ha o nem igerte volna meg, akkor mast valasztottak volna, de szavazni mindenkeppen akart egy jelentos tobbseg, ezt senki nem tudta volna 'megallitani'.

2016.06.24. 21:40:31

Schiffer András szerint:

"A Brexit csak nyilvánvalóbbá tette, amit már a görög adósságválság és a migrációs krízis is megmutattak. A német önzésre épülő, többsebességes Európa széthulláshoz vezet. A magországok nagyvállalatainak és bankjainak érdekeit fatális tévedés "európai értékeknek" nevezni. A globális konfliktusokban pontosan kijelöli az EU helyét, hogy egy offshore-lovag képviseli. Skóciától Kurdisztánig: az euroblabla soha nem fogja helyettesíteni a nemzeti, közösségi identitásokat. Egy másik Európára van szükség: a nagytőke Európája helyett az emberek Európájára!"

2016.06.24. 21:48:18

@Péter9876543: Nem vagyok sem jos, sem szakerto, de laikuskent arra szamitok hogy a kovetkezo 2-3 ev nehez, esetleg nagyon nehez lesz gazdasagilag, plusz burokratikus problemak, kaosz, stb. A ferjem es en mindketten ugy gondoljuk hogy varhatoan kb. 5 evig fognak tartani a gazdasagi problemak, es utana is csak fokozatosan fog javulni a helyzet. Ahogy mar egy egesz csomoszor irtam: a penz nem minden. Senki nem azert szavazott a kilepesre mert azt gondolta hogy a kovetkezo fel evben gazdasagilag jobban fog jarni, sot.

Péter9876543 2016.06.24. 22:04:58

@Mirjam2: Akkor nagyjából az összes pontban egyetértünk! És szerintem teljesen jól gondolod a következő éveket.

Én mindezek ellenére bízom benne, hogy valahogy mégis megállapodnak egymással és mindenki a jobbik eszére hallgat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.24. 22:10:12

@Quercus a favágó: Elkezdtem olvasni és tetszett. Aztán az utolsó mondattal agyoncsapott mindent. Rájöttem hogy egy politikus beszél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.24. 22:12:42

@Mirjam2: Nem számítok nagy traumára. A Brit gazdaság erős. Az EU nélkül is erős.

2016.06.24. 22:28:19

@Péter9876543: Marmint hogy az EUban maradnak? Nem, nem, soha! Freeedom! :)))

2016.06.24. 22:32:43

@diggerdriver: En nem ertek hozza, csak talalgatok, meg probalom ertelmezni amit a hozzaertok mondanak. Utobbibol az derul ki hogy igen, eros volt, es potencialisan ujra eros lehet a brit gazdasag az EUn kivul, de lesz egy nehez atmeneti idoszak. Hogy ez szemelyesen kit mennyire fog erinteni, az nagyreszt szerencse, egyeni elethelyzet, foglalkozas stb. kerdese.

2016.06.25. 07:02:18

@diggerdriver:

Már kiszállt a politikából, persze nem teljesen. És igen. Az LMP tőke, és globalizáció ellenes. Akár csak én. Ezért szimpatizálok velük.

Soros Putin Csarli (törölt) 2016.06.25. 07:44:18

@Quercus a favágó: @Mirjam2: @Péter9876543: @Herr Géza: @soad1221: @diggerdriver: en sem a Leave-et gondoltam, teljesen meglepett az eredmeny.
Ami mar utana jott a piacokon, az viszont nem lepett meg.
Amikor itt egy 1-2 honapja azt mondtam, hogy milyen vicces lenne a Boris-Trump tengely, csak vicceltem. Kb annyi eselyt lattam ra, mint unikornist latni a Pilisben. Most ujra kell gondolnom.

Nezzuk a jo oldalat, vegre meg lehet szabadulni az eszak-irektol es a skotoktol. Gibraltart sajnalom, valoszinuleg tenyleg valami co-sovereignty statusza lesz. Ket orszag fennhatosaga alatt lesz egyszerre, bar nem tudom pontosan az hogy nez majd ki.

Annyit meg reagalok a szavazasi lelkiallapotokra, hogy volt komoly riogatas a torokok EUba lepesevel, ami imho, ha Merkelen mult volna, meg is tortent volna. Igy viszont valoszinuleg nem fog.
Ha Merkel nem mutatott volna minden brit keresre kozepso ujjat, akkor a britek nem mutattak volna azt vissza (kezdve azzal, hogy a UK nem akarta az alkoholista Junkerst latni, Merkel meg ragaszkodott hozza, stb).
Azert igen vicces, hogy most Merkel es Hollande osszeul europat reformalni. Mi a sz.rt csinaltak az utobbi 5 evben?

Az hogy az EU szivatni akarja a UKt, az egyertelmu. Hollandiaban marciusban szavazas, jelenleg a Freedom party vezet, akik megmondtak, hogy kileptetik Hollandiat az EUbol. Ha az megtortenik, akkor garantalt az EU szetesese, gyorsutemben fogja oket kovetni Dania es Svedisztan es majd a tobbi. Meg kell mutatni, hogy komoly retorziok lesznek egy kivalasnal. Igy gyakorlatilag Merkelnek nincs mas valasztasa, mint a szivatas a kobon.
Hogy Obama mit mond, lenyegtelen, Novemberig marad pozicioban.

Soros Putin Csarli (törölt) 2016.06.25. 07:48:44

@charlieharper: es akkor meg nem is beszeltem arrol, hogy Fro-ban jovore elnok valasztas lesz. Hollande biztos nem marad.
Nemeteknel meg szinten valasztas lesz jovore....

Persze, hogy gyorsitani akarja az EU a kilepesi folyamatot.

2016.06.25. 07:57:50

@charlieharper:

Én bíztam benne, hogy a kilépésre szavaznak. Úgy látom a sorosgyuribá is így volt vele, mert megint nagyot kaszált.

Az igazi cirkusz csak most jön szerintem.
Abban meg nagyon bízom, hogy az EU fölbomlik. Magyarországnak ez elemi érdeke.

2016.06.25. 08:00:54

@charlieharper:

Szerintem a franciáknál Sarkozy, meg Le Pen játssza majd a meccset. Én Marine-nak drukkolok.

Soros Putin Csarli (törölt) 2016.06.25. 08:03:37

@_Boris_Vian_: nem akarlak bantani, de legyszives menj vissza a Sotetsegre.

@Quercus a favágó: nagyot kaszalt, igaza van, miert is ne tenne, ha lehet. Nem csak o kaszalt, rengetegen kaszaltak. Elkovetkezo par het durva lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.25. 08:11:35

@Quercus a favágó: Nincs az a párt akivel én valaha is szimpatizálnék. Már nem hiszek a mesékben.

2016.06.25. 10:58:29

@charlieharper: Ne szolj Merkelnek, de en tudok egy biztos modszert amivel ra lehetne venni Cameront hogy azonnal meginditsa a kilepest es panikszeruen felhuzza a felvonohidakat Nagy-Britannia korul - ha a nemetek elkezdenek EU utazasi okmanyokat osztogatni a 'menekulteknek'. Ugy tudom ez mar fel is vetodott javaslatkent.

2016.06.25. 11:58:36

A dal lassan véget ér liberósok.

magyarhirlap.hu/cikk/59276/Uj_vilag_epul

--------------------------------------------------------

"Többek között az elszámoltathatóság hiányával, az igazságtalan választási rendszerekkel és bevándorlással magyarázta Janice Atkinson brit EP-képviselő, amiért a Brexitet támogatta.
Janice Atkinson 20160625Janice Atkinson (Forrás: Europai Parlament)

– Miért kampányolt a kilépés mellett?

– A fő okok a demokrácia hiánya, az Európai Bizottság diktátumai és az arroganciájuk. Lobbistákra és nagyvállalatokra hallgatnak, nem az emberekre. Vegyük például a kereskedelmet – nem működnek a mindenkire egyformán alkalmazott szabályozások. Mégis, hogyan tudna egy volt svéd szociológus (Cecilia Malmström uniós biztos - a szerk.) huszonnyolc tagállam nevében kereskedelemről tárgyalni? Nincs meg a képzettsége és nem tud az Egyesült Királyság nevében tárgyalni, mert nekünk más kereskedelmi szükségleteink vannak, mint mondjuk Bulgáriának.

– Mi az, ami az Európai Uniót taszítóvá teszi a britek számára?

– Az elszámoltathatóság hiánya, a senki által nem megválasztott uniós biztosok, az igazságtalan választási rendszerek, az Európai Néppárt és a szocialisták alkuja, amivel átviszik az Európai Parlamenten a bizottsági javaslatokat, az, hogy a törvényeik háromnegyede automatikusan válik érvényessé ránk, az ellenőrizetlen határok, a költségek, a bevándorlás, az üzleti szabályozások, az egyre szorosabb politikai unió, a magasabb adók, a klímaváltozási törvények, a liberális genderpolitika – szóval minden!

– Hogyan reagál majd az unió? Közelebb kerültünk a nemzetek Európájához, vagy megerősítik a centralizációt, és megbüntetik a lázadókat?

– Martin Schulz megfenyegetett minket, de ő ugye szocialista, nem érdekli, a vállalkozásoknak mire van szükségük. A francia és a német vállalatok szabadkereskedelmi övezet kialakítását fogják kérni Brüsszeltől. Attól is tart az uniós vezetés, hogy „fertőző” lesz a példánk, de nem tudják megállítani. Az euroszkeptikusok egyre erősödnek, és a választók minket támogatnak. Itt az ideje a nemzetek és a szabadság Európájának.

– Orbán Viktor szerint a Brexittel Magyarország erős a káros brüsszeli tendenciákkal szemben. Hogyan látja a nemzeti szuverenitásért kiálló tagállami vezetők kilátásait, s mi lesz a magyar-brit kapcsolattal?

- Szüksége lesz szövetségesekre az Európai Parlamentben Orbán Viktornak, mert ott már azt fontolgatják, hogy szankcionálják. Nézzük meg, Geert Wilders hamarosan kormányfő lehet Hollandiában, Marine Le Pennek jó esélye van arra, hogy Franciaország elnöke legyen, és jól halad az Alternatíva Németországnak is. Orbánnak új szövetségeseket kell találnia. A magyar-brit kapcsolat pedig szoros marad, közöttünk erősebb kötelékek vannak, mint egy bukott politikai projekt mesterséges építménye."

2016.06.25. 12:27:18

És holnap jön a második pofon a detoxikáló szökevény Junckernek, meg az NDK-s nőimitátornak, Merkelnek.

Választások lesznek Spanyolországban.

Podemos.

2016.06.25. 19:42:21

@Quercus a favágó: Van erre angolul egy jo kifejezes, az ilyen vesztesre aki nem tul elegansan viselkedik: bad loser. Sajnos, ilyen azoknak a szavazoknak egy jelentos resze akik a maradasra szavaztak - ebbol is latszik hogy nagyreszt eretlen, fiatal emberekrol van szo. Valtoztassak addig a szabalyokat amig a nekik kedvezo eredmeny ki nem jon, persze. Ez az online peticio teljesen komolytalan, barki ket perc alatt bekuldheti - annyi hogy be kell ikszelni, 'brit allampolgar vagyok', de nem ellenorzik sehogy, barmilyen kitalalt nevet es cimet be lehet irni. Vicc az egesz. Mar nem olvasom tovabb a hireket angolul, mert minden oldal tele van a vesztesek kommentjeivel arrol hogy mennyire buta, rasszista mindenki aki a kilepesre szavazott (nyilvan, tobb mint 17 millio buta, rasszista ember Nagy-Britanniaban...) stb.

soad1221 2016.06.27. 13:31:28

@Quercus a favágó: @Mirjam2: ezt egyébként nem is értem, legyen népszavazás 2.0???? és ha ott a maradáspártiak győznek akkor maradnak? és ha akkor majd a "vidéki buta öregek" is elkezdenek petíciót gyűjteni, hogy nemár, akkor majd az is ér?

Azt, hogy London elszakadjon Angliától, bár nagyon elvetemült, de még mindig életképesebb ötletnek tartom ennél... könyörgöm, a demokrácia így működik, a kb 28%-nyi szavazó lett volna szíves a véleményét szavazattá formálni...

soad1221 2016.06.27. 13:37:21

@diggerdriver: nem kell mesékben hinni, hogy szimpatizálj...
nekem tök jobboldali emberként egészen szimpatikusak egyébként. Nem hiszek különösebben mesékben, egyszerűen az amit mondanak és tesznek nagyrészt összhangban van, ami már eleve ritka.
:)

2016.06.27. 14:23:01

@soad1221: A peticiorol ido kozben kiderult kb. 40 ezren irtak ala pl. Vatikan city-bol :), tobben Eszak-Koreabol, stb. Legalabbis a cimek szerint amiket megadtak. Ezt a hisztit egy olyan generacio kezdemenyezte akik ahhoz szoktak hozza hogy az szamit mit mennyien 'lajkolnak' Facebookon, az elet egy videojatek amit ujra lehet kezdeni ha nem te nyertel, stb. A reakcio lattan sokan azt javasoljak a brit sajtoban hogy fel kene emelni a szavazas korhatarat mert ugy tunik a 18 evesek nagy resze nem eleg erett ra :). Persze ez csak vicc, de van benne valami. A 80 eves anyosom (akinek ket diplomaja van) azt mondja hogy ha meg akarjak valtoztatni az eredmenyt, o es az osszes ismerose a Parlament elott fognak ehsegsztrajkolni :)))

soad1221 2016.06.27. 14:57:50

@Mirjam2: basszus, pedig pont írni akartam, hogy arra emlékeztet a dolog, hogy kb hányszor lájkolják a tegnapi bulizós képeimet.. :)

ez a korhatár emelés egyébként nekem már itthon is eszembe jutott, az egyik választás alkalmával, amikor hallottam eszmét cserélni a láthatóan első szavazókat. Aztán később hallottam hasonló sokkal idősebbektől és feladtam a gondolatmenetet :)

2016.06.27. 15:02:44

@soad1221: Igen, ez ilyen szinvonal, oszd meg sokszor es szerencsed lesz stb. Angliaban mar evek ota vita targya hogy le akarjak vinni a szavazas korhatarat 16 evre. Remelem ezek utan elvetik az otletet :). Az is igaz hogy sok idosebb szavazo pedig masodik gyerekkorat eli, ok sem beszamithatoak.

soad1221 2016.06.27. 15:52:48

@Mirjam2: levinni????? ezek az angolok tényleg ilyeneken agyalnak? és mivel indokolja az, aki ezt támogatja?

2016.06.27. 16:17:17

@soad1221: Valami olyan ervek vannak hogy a fiatalok beleszolhassanak a jovojuket befolyasolo dontesekbe; de ilyen alapon akkor az ovodasokat is kerdezzuk meg hogy mit szeretnenek? Mondjuk allitsuk ki elejuk Borist meg Teresa Mayt es mondjak meg melyikuk szimpatikus, azok meg probaljak oket fagyival es nyalokaval meggyozni? :) Valahol meg kell huzni a hatart.

soad1221 2016.06.27. 17:11:29

@Mirjam2: nagyjából :)

én egyébként nem tartanám feltétlenül hülyeségnek a korhatár emelést sem, mert ko, hogy 18 évesen nagykorúvá válik, meg minden, de szerintem a legtöbb 18 évesnek fogalma nincs arról, hogy milyen szempontok alapján kellene döntenie...

2016.06.27. 17:39:32

@soad1221: Egyetertek. 21 eves kor realisabb lenne, de biztosan kitorne a forradalom ha megprobalnak bevezetni. Bar mint ez a szavazas is mutatja, nagyon sok fiatal nem megy el szavazni, maximum utolag hoborog a Facebookon :). Persze vannak kivetelek is, akiket mar fiatalon nagyon erdekel a politika. Es persze sok idosebb ember van akik sajnos nem sokkal erettebbek mint egy atlagos 18 eves.

2016.06.27. 23:41:37

@Auralianus: Nyilvan Mervyn King is csak egy a buta angolok kozul, de en azert neki jobban hiszek mint a HVG-nek: www.theguardian.com/business/2016/jun/27/mervyn-king-brexit-treasury-claim-backfired-osborne (HVG-tol ennyi telik, hogy hulye angolok, Monty Python stb.? Szanalmas...)

Auralianus 2016.06.28. 06:11:40

@Mirjam2:

Tudod van a hit....

.. és van a 2+2 kérdésköre... igen hamar meglátjuk, hogy melyik az erősebb...

.. szerintem... nemde? :)

Auralianus 2016.06.28. 06:23:22

@Mirjam2:

És ha elolvastad (volna) a cikket, akkor látnád, hogy az almát a körtével hasonlítod. Rohadtul nem arról szól, mint amiről az általad belinkelt cikk... de nem rovom fel :)

A HVG kapitalizmus blog bejegyzése ugyanis azt írja le eléggé közérthetően, hogy mi a különbség a szabadkereskedelmi egyezmény... és az EU szabályozás között.. arról szól hogyan épül fel a "brüsszeli technokrata adminisztráció" a valóságban..

.. egyetlen szót sem ejt arról, hogy mit (nem) kéne tennie most az angoloknak.

Szimplán tényeket közöl és közben ezekre alapozva igen tételesen cáfol meg pár népszerű tirádát amikről például Quercus nem képes leszakadni...

... persze nem várom, hogy belásd.. hiszen egyértelműsítetted, hogy ez számodra HIT kérdése..

a poszt nem is neked szólt, hanem azoknak, akiket érdekelnek a vonatkozó (jelen pillanatig legalábbis érvényes) állapotok. Egy érdemi vitához (szabadkereskedelmi egyezményhez, bilaterális egyezményhez, szerződésekhez) ugyanis elengedhetetlenek a közös alapok. Ugyanis azok nélkül mindenki arról beszél, amihez kedve tartja...

... és ha folyamatosan az almát a körtével hasonlítjuk, akkor nem jutunk előbbre :) Viszont tény, hogy a végén senkinek sem kell belátnia, hogy tévedett :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.28. 07:38:15

@Auralianus:
Belestek abba hibába amibe a vállalkozók az Elégtétel HA poszton.
A miértekre keresitek a válasz a helyett hogy a megoldást keresnétek.
Megtörtént, kész helyzet állt elő.
Mást se hallani a médiából és tőletek hogy milyen rossz döntés volt.
Na de ez már csak VOLT. Mostmár arról kéne beszélni hogy hogyan tovább.

Auralianus 2016.06.28. 07:54:26

@diggerdriver:

Ha van időd rá, olvasd át a posztot amit a kapitalizmus blogról belinkeltem. Az egy kiindulási alap. Gyakorlatilag megteremti a közös nevezőt, segít megérteni, hogy miről is kellene megállapodni a Brexit után.

Elmeséli - némi kommentárral körítve - hogy pontosan hogy is néz ki az a: "To do list" amin végig kell(ene) ahhoz menni, hogy legyen valahogy ezután is az EU és az Egyesült Királyság között.

Aztán eldönti mindenki, hogy mely lépésekkel érdemes szerinte foglalkozni, azokra milyen válaszokat szeretne adni és ezekből talán majd lehet valamerre tovább lépni.

Olyan szempontból viszont igazad van, hogy részemről úgy érzem, hogy ezekre AZOKKAL A MÓDSZEREKKEL amiket itt t. főrumtársak meghivatkoznak nehéz lesz, ha nem is lehetetlen, HA azokat az elvárásokat fogalmazzák meg amik itt is leírtak.

Hogy ez hiba-e? Meglehet.. betudható a ténynek, hogy nekem nincs olyan sziklaszilárd hitem, mint nekik. De ez ugyanakkor előny is.. mivel meggyőzhető vagyok. Én hiszek a szememnek is, meg az adatoknak is :)

2016.06.28. 09:40:50

@Auralianus: Ertem hogy szerinted nagyon szellemes hogy 2x2=4, es ezt most meg sokszor le fogod irni, ettol en semmivel sem fogom okosabb vagy szellemesebb megjegyzesnek tartani mint amikor eloszor leirtad, bocs.

2016.06.28. 09:49:22

@diggerdriver: Igy van, pontosan megfogalmaztad a lenyeget. Erre mondom hogy rosszindulat / karorvendes. Ez olyan mintha en folyton azt elemezgetnem hogy most milyen rossz lesz a nemeteknek mert befogadtak a menekulteket. Mi ertelme van ennek? A menekultek mar ott vannak. Mitol jobb nekem, vagy nekik, ha ezen filozok hogy mekkora hiba volt es most vilagvege lesz stb.? Persze ha valaki jobban erzi magat ettol, csinalja nyugodtan, a te blogodon szolasszabadsag van :)

2016.06.28. 09:52:24

@Auralianus: En is meggyozheto vagyok, csak olyan emberek akik soha nem eltek Angliaban, es / vagy HVG ujsagirok, nem nagyon fognak meggyozni pl. angol belugyekrol kapcsolatos kerdesekrol.

2016.06.28. 10:03:49

@Quercus a favágó: Ez teljesen igaz. London nyilvan sok szempontbol erdekes es fontos hely, de a feher britek szo szerint kisebbsegben vannak (a 2011-es nepszamlalas adatai szerint a lakossag 45%-a feher brit). Ezzel semmi baj nincsen, en es sokan masok igy szeretjuk Londont, de nyilvan a londoniak velemenye szamos kerdesben nem reprezentativ az egesz orszagra nezve.

2016.06.28. 10:13:13

@Quercus a favágó: Ez egy nagyon jo cikk, abszolut jol latja a helyzetet az iro. 'Osszeuropai Stockholm-szindroma', pontosan errol van szo. A ferjem ezt ugy fogalmazta meg hogy ugy reagalnak sokan a brit kilepesre mint a szekta-tagok akiket azzal agymostak hogy nincs elet a szektan kivul. Hat most majd kiderul hogy van, es szepen lassan megnyugszik mindenki. Meg az is lehet hogy tobb szekta-tag fog felebredni es raszanni magat hogy kiszalljon; pontosan ettol rettegnek a szekta vezetoi, es ezert gerjesztik a panikot meg a hiszterikus reakciokat; aki kilepett az el van atkozva, pokolra fog kerulni stb.

Auralianus 2016.06.28. 10:22:55

@Mirjam2:

Nem is akarlak meggyőzni. Ez számodra hitvita...

.. mint mondtam, a többieknek írtam, hogy megérthessék, hogy mi miért történik. Miért hátrálnak ki egyre-másra az igéretek mögül a Brexit kampány zászlóvivői... és ennek nincs sok köze ahhoz, hogy éltem-e Angliában.

Az én szakmám egzakt tudomány.. pont az benne a szép, hogy függetlenül attól, hogy a világ melyik részén van, mit csinál, mit gondol, vagy mivel foglalkozik az illető akinek problémája akad, meg tudom oldani azt... nem.. nem a kívánságait teljesítem, mert az valaki más dolga, hanem a személyes véleményétől (tapasztalataitól, vélekedésétől) függetlenül meg tudom határozni az adott pillanatban fennálló hibákat és képes vagyok azokat elhárítani adott rendszeren belül. Hibákat keresek, elemzek és oldok meg, előre meghatározott paraméterek alapján. Ez a dolgom.

Hogy aztán a vevő a végén elégedett-e az eredménnyel, az legfőképpen azon múlik, hogy tudja-e mi mire való.. mi miként működik és miféle elvárások tekinthetőek megalapozottnak adott rendszer korlátain belül... de ez NEM az én problémám.. NEM is a rendszeré.. ez az övé :)

És a tapasztalataim azt bizonyítják, hogy a világ logikusan működik.. függetlenül a hit-től. Ha nem így lenne, akkor telefonálás helyett imádkoznánk, ha valami meghibásodik.

Aztán ezt valaki vagy képes elfogadni és jól boldogul, vagy megtanul megbékélni a dolgokkal és kihozza a helyzetből a maximumot.. vagy örök elégedetlen marad.. az az ő választása....

Auralianus 2016.06.28. 11:20:50

@Mirjam2:

Ha nem hitvita, akkor érvelj számokkal a számaim ellen. Cáfolj rám konkrét gazdaságpolitikai kérdésekben. Idézz be adatokat, amik TÉGED igazolnak.

Valamiért nem történik meg. Állítasz dolgokat bizonyítás nélkül. Ha pedig valaki mást állít, akkor nem tényekkel cáfolod az igazát, hanem "elefántcsonttornyozol", "nem reálisan látod"-ozol.

Ha ez nem hitvita akkor mi?

Auralianus 2016.06.28. 14:33:17

@Mirjam2:

Pedig kifejezeten ügyelek rá ,hogy ne legyenek hosszabb kommentjeim, mint Quercus egy az egyben beollózásai, amiket ezek szerint végigolvasol :) De nem baj.. nem rovom fel...

Magam is úgy látom, hogy nincs sok értelme megpróbálnod vitába keveredni velem.. másként látjuk a dolgokat.. alapvető dolgokban nincs közös nevezőnk, így nem sok értelme van...
süti beállítások módosítása