HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • tanyasi értelmiségi: Itt még olvasható Kónya Endre írása: pecsaktual.hu/balhe/megszolalt-k-endre-es-leirta-a-sajat-ver... (2024.02.17. 19:24) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Megvilágosodás...

2013.08.11. 19:23 diggerdriver

A mai írás arról szól hogy meghívást kaptunk a vidéki Angliába egy, itt az interneten megismert kedves családhoz. Szólhatna ez az írás arról hogy látogatást tettünk egy fiatal magyar házaspárnál akik csodálatos környezetben élnek vidéken,teljes harmóniában egymással és az őket körülvevő természettel valamint tökéletesen beilleszkedtek falusi közösségbe.

A történet akár sablontörténet is lehetne két fiatal magyarról akik nekivágtak a világnak egymásról nem is tudva majd különböző kacskaringókon keresztül találkoztak és utána együtt építették tovább életüket sok munkával kitartással és végül révbe értek.Ha a fenti bekezdést kicsit bő lére ereszteném és vinnék bele néhány nyálas fordulatot akkor befejezhetném azzal hogy „kedves olvasóim a Júlia romantikus regények legújabb történetét olvasták.”Kicsit máshonnan közelíteném meg a dolgot. Ez a látogatás rádöbbentett hogy Magyarországnak esélye sincs felzárkózni a nyugathoz. Világosan kiderült hogy Magyarország a Balkánhoz tartozik bármennyire nehéz is ezt az ítéletet kimondani.

Nem azért mert anyagi javakban annyira le lenne maradva. Nem azért mert a politika olyan amilyen.Hanem azért mert olyan szemléletbeli különbségek vannak ami garantálja a Balkánhoz tartozást.Most akkor egy kis kitérőt tennék a történet jobb érthetősége érdekében.Valamikor volt olyan politikai szlogen Magyarországon hogy „Tiéd az ország tiéd a gyár magadnak építed.”A magyar ember ezt szó szerint vette és hazavitte a gyárat magának legalábbis megpróbálta.A „magadnak építed”-ből annyit értett meg hogy amit magának épít otthon azt lehetőleg a munkahelyről kell „szerezni”.

Most visszatérnék az eredeti sztorihoz.

A meghívó házigazdánk Tibor, írt egy hozzászólást az egyik itteni poszthoz, miszerint építik az új sörfőzdéjüket és ha arra járok nézzek be hozzájuk.Néhány email váltás és időpont egyeztetés után a tegnapi nap volt ideális.Reggel a cím GPS-be betáplálva irány az ég alja. Úgy beszéltük meg hogy a kisebb most üzemelő sörfőzdében találkozunk. Csodálatos szép tájakon keresztül vezetett az út, tipikus angol földek mellett amiket sövény vagy kőkerítések választanak el.

Viszonylag könnyen odataláltunk a sörfőzdéhez ahol találkoztunk meghívónkkal.Egy végtelenül szimpatikus fiatalember aki a kölcsönös bemutatkozás után három perccel már a sörfőzés folyamatát magyarázta nekünk. Két dolgot azonnal leszűrtem.

Tibor nagyon szereti a munkáját. Olyan őszinte lelkesedéssel beszélt a sörkészítésről mint én szoktam valakinek az én munkámról. Végig úgy beszélt a sörről mint egy élő anyagról (az is) amivel az őt megillető gondoskodással kell bánni.Minden mondata minden szava azt tükrözte hogy élvezi amit csinál.Ha valaki akkor én tudom hogy ez milyen jó érzés.A másik pedig ami miatt azt a kis kitérőt tettem fentebb az az hogy végig többes szám első személyben beszélt. A mi sörfőzdénk, a mi sörünk stb…Itt rákérdeztem hogy övé a sörfőzde?Kiderült hogy nem, hanem egy Svéd vállalkozóé egy hihetetlenül gazdag emberé akié a környező földek, erdők és még rengeteg minden.A saját földjén megtermelt árpából, a saját földjén keresztülfolyó patakból származó vízből készül a sör, és a megmaradó malátát a saját hízómarhái eszik meg.

Ez volt az a pont ahol megvilágosodtam és amikor Magyarországot lejjebb soroltam földrajzilag.Tibor a sörfőzde vezetője igazgatója menedzsere kinek mi tetszik tulajdonosi szemlélettel kezeli egy másik ember tulajdonát.Nem a magyarországi „tied a gyár” szemlélettel hanem a valódi tulajdonos gondoskodó szemléletével. (Most felbontottam egy Flint Knappler-t amit tőle kaptam) Azzal a szemlélettel ami előreviszi a vállalkozást.

Tibor két évvel ezelőtt hordógurigató melósként kezdte a munkát a sörfőzdében és másfél év múlva Ő vezeti a főzdét építik a sokszorta nagyobb új sörfőzdét ahol már a sör mellett égetett szeszesitalok lepárlását is elkezdik és annak az egész gyárnak Ő lesz a vezetője.

A hozzáállásról és a dolgok menetéről két történetet megosztanék.A sokfajta sör közül az egyik legerősebb a Highlander szarvasmarha fajta nevét viseli.Az erős sört párhuzamba állítva az erős Highlander bikával Horny Highlander néven forgalmazzák. Ez eddig rendben is van. DE.Egy söröscímke megtervezéséért Magyarországon dizájnereket versenyeztetnének horribilis pénzekért. Itt egyszerűen lefényképezték saját Highlander csordájuk vezérbikáját és az néz szembe mindenkivel a címkéről.

A másik történet.Angliában nagyon kedveltek az English Pale Ale sörök mellett az indiai Indian Pale Ale-ek is.Természetesen ez a sörgyár is gyárt ilyet. Igen ám de nevet kellett neki adni.A főzde egyik munkása egy indiai fiú éppen töltötte a hordókat mikor Tibor odaszólt neki

-figyelj haver honnét jöttél?-

-Belapurból-

-OK akkor az Indian Pale Ale neve Belapur lesz-

Ennyi.

Halkan tenném fel a kérdést, elképzelhető e a következő párbeszéd Magyarországon  Esmerdzsó Béla és Kolompár Armandó között a sörfőzdében?

-Hé Armi honnan gyüttél?-

-Tiszaburáról-

- Jó akkor a sör neve Tiszaburai Barna lesz-

A két párbeszéd közötti különbség behozhatatlan.

Magyarország soha nem fog eljutni arra szintre ahol a nyugat most van.Tibor példája a legjobb példa arra hogy a magyar ember tud és akar dolgozni, hogy nem probléma neki a nyugati munkamorál felvétele és alkalmazása. Nem gond a beilleszkedés.Tud élni a lehetőséggel és nem visszaélni vele.Ugyanakkor a legjobb példa arra is hogy Magyarország milyen embereket veszít el örökre.

Miután Tibor bemutatta a sörkészítés folyamatát majd megnéztük az épülő új főzdét, megajándékozott több mint elég sörrel elmentünk az otthonába.Mint mondtam két éve dolgozik a Svéd tulajdonosnak. Most Ő vezeti a sörfőzdét és a tulajdonos birtokán lakik egy meseszerűen szép házban egy őspark közepén.Az ablak alatt folyik a folyó amiből a vizet veszik a sörhöz, hattyúk és vadkacsák úszkálnak benne méretes pisztrángok között. Kertészek gondozzák a parkot külön ember tartja tisztán a folyót .A mezőn legel a Highlander csorda.

 A lakásban fogadott minket Tibor végtelenül kedves felesége most öthónapos kislányukkal.Némi beszélgetés után sétáltunk egyet a parkban. Gondosan nyírt sövények rendben tartott konyhakert csend és nyugalom. A legközelebbi falu is több kilométer. Mindent arra szakosodott emberek tartanak rendben. Tibor nem azért siet haza a munkából mert le kell nyírni a füvet hanem hogy a családjával legyen. Megint egy pont ide.

Utána elmentünk a közeli kisvárosba egy PUB-ba ebédelni.Ott még elbeszélgettünk egy kicsit majd hazaindultunk.Egy fantasztikus nap volt fantasztikus emberekkel fantasztikus környezetben.Hangsúlyoznám hogy Tiborral előtte soha nem találkoztam nem ismertük egymást és mindössze néhány email váltás után jött létre a tegnapi nap.

A feleségemmel együtt örülünk hogy átélhettük.Ugyanakkor tegnap óta egészen másképp gondolok Magyarországra és Angliára.

Most láttam igazán miért tart ott mindkettő ahol tart.

 

Utóirat: Tibi a Flint Knapper is rendben van:))))))))))

20130810_105010.jpg

20130810_122006.jpg2013-08-11_175629.jpg2013-08-11_175723.jpg2013-08-11_175757.jpg2013-08-11_175848.jpg2013-08-11_175911.jpg2013-08-11_175937.jpg
2013-08-11_180005.jpg

61 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr385456482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2013.08.12. 20:48:10

Congratulation for the meeting.
:-))

Magyarország, az Balkán kategória, de ne legyek gonosz, nevezzük nyugat Balkánnak:-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 20:50:45

@Shanarey:
Ja. Még egyszer elmegyek valahová vidékre és Nyugat Szibéria lesz:))))))))))

Shanarey 2013.08.12. 21:25:04

Sajnos nem tartom kizártnak, ezért is lépek le én is oda ahol te vagy, de, az északi fertályra.

Csige791 2013.08.13. 11:10:50

Jó írás, szeretem az írásaid de volna egy észrevételem.

Leírod, hogy a magyarok milyenek és az emberek miatt Balkáni az ország, majd bemutatod egy magyar ember példáját aki úgy kezeli más tulajdonát mintha a sajátja lenne. Ráadásul nem csak ő volt ott hordó gurító, hanem sok más ember mindenféle országból, mégis egy magyar lett két év alatt a vezető. Akkor most a magyar egyszerű emberek miatt balkáni az ország vagy nem?

A lopásról. A cégünktől nem rég loptak el kb 50ezer liter gázolajat, éjszakánként egy vagy több éjszakai munkás (belső ember) segítségével. Egy régebbi meló helyemen az angol tulajdonos ugyan úgy fizetett adómentesen üzemanyaggal az embereinek mint az otthoniak. Amikor még nyelvtudás nélkül Tescoban voltam éjszakai feltöltő, az éjszakás manager pakolta tele a kocsiát kék tescos ládákkal amik tele voltak mindenféle áruval, eltünt egy fél órára majd visszatért üres kék ládákkal. Tudok még hasonló "magyaros" példákat amiket a saját szememmel láttam, és angolok csinálták... Szóval a lopás nem magyar hanem emberi tulajdonság, ugyanígy a szorgalom vagy lustaság is emberi tulajdonság.

Otthon dolgoztam autópálya építésen (lehet kollégák is voltunk igaz én billencseztem). Amikor Gy.F. 4x-es áron építtet autópályát a pénznek az 1/3-a vándorol ilyen olyan zsebekbe (100milliárdokról beszélünk) akkor nehogy már a melós ne tegye el naponta a 20liter gázolajat, mikor minimálra bejelentve dolgoztatják 12 órát és ott basszák át ahol tudják.

A sör elnevezéséről (Belapur):
Soproni
Borsodi
Balatoni világos

Az otthoni gazdagoknál is mindenre van külön ember, van kertész, medence tisztító, bejárónő stb... Minden csak pénz kérdés.

Ami angliéban tényleg jó dolog, az a feljutás lehetősége, ha nem vagy teljesen hülye, plusz szorgalmas vagy manager lehetsz, míg otthon csak haver, rokon lehet főnök akármenyire is hülye legyen, de ez megint nem az egyszerű ember hibája.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 20:52:47

@Csige791:

Azért balkáni az ország mert az a fajta tulajdonosi szemlélet amit bemutattam soha nem fog ott meghonosodni. Nem azért mert nem volt ilyen Magyarországon. A Boldog Békeidőkben hasonló mentalitásúak voltak a Gazdatisztek vagy Intézők.
A tulajdonos birtokán laktak és mindenen rajta tartották a szemüket. Ugyanolyan tulajdonosi szemlélettel rendelkeztek mint Tibor.
A dolgozókban, és most mindegy hogy mezőgazdasági vagy gyári dolgozókról beszélek bennük volt a tudat hogy ahol dolgoznak az valakié. Hogy az MAGÁNTULAJDON.
Ez az amit a Népi Demokrácia vagy Proletár Diktatúra teljesen kiölt az emberekből. (Érdekes hogy mindkét kifejezés használatos volt és homlokegyenest ellentmond egymásnak.)
Szóval nyomokban sem fedezhető fel a tulajdon tisztelete Magyarországon.
Amikor viszont egy arra hivatott ember olyan közegbe kerül ahol természetes, évszázadok óta természetes a tulajdon tisztelete ahol látja hogy MEGBÍZNAK benne abban a pillanatban alkalmazkodik a helyzethez. Mint ahogy írod az angolok is alkalmazkodtak a magyarországi helyzethez.Magyarországon Tibor nem tudna egy ilyen helyzethez alkalmazkodni mert mert az ottani vállalkozók fényévekre vannak attól hogy ilyen helyzetet teremtsenek.
Lehet hogy Tiborból otthon egy sikeres vállalkozó lett volna. Esetünkben azt jelenti a sikeres hogy lopna csalna hazudna mert a "vállalkozóbarát" környezet rákényszerítené. Magyarországon annak van tekintélye aki adócsaló. Milyen kifordult világ az? Azt mondtam Balkán? Túlértékeltem.

A sör elnevezésénél nem az a lényeg hogy Soproni, Tiszaburai, vagy Belapuri hanem az elnevezés módja.

Az otthoni gazdagoknál ha valaki a birtokára fogadná valamelyik alkalmazottját akkor azonnal rálőcsölné legalább a kertész munkáját.

A többiben egyetértünk.

Van az az anekdota hogy egyszer kielemezték Arany János egyik versét és mikor elmondták neki hogy szerintük mit gondolt miközben írta csak annyit jegyzett meg "gondolta a fene".

Várom hogy Tibor megjelenjen itt és hozzáfűzze
"gondolta a fene"
:))))))))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.13. 21:31:20

A tulajdonosi szemlélethez: van egy olasz barátom, aki egy cég ügyvezetője. Még fiatalon került oda, és lépett mindig előre. A tulaj gyerekei is a cégnél dolgoztak. Időközben a tulaj meghalt, de az örökösök nem változtattak semmin, maradt ő a góré. Kvázi az új tulajok a beosztottjai. :)
Nagyon jó írás volt, a képekből sugárzik a nyugalom.
Gratula Tibornak is, szép karrier.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 22:19:07

@tilmir:
Ja. Tibor arcán sem láttam hogy rángatózna valamelyik ideg. Nem az a típus. :)))))))))))))))))))

Csige791 2013.08.13. 23:33:08

Nem érted amit írok. A magyar ember azért viszi haza a gyárat mert a főnöke 4 órára bejelentve dolgoztatja 12 órát 300forintos órabérben.

Vagy, hogy egy valós példa legyen. Waberer György története amit innen onnan halottam de eléggé igaznak tűnik. A jóember valamelyik nagy kamionos cég igazgatója volt a kommunista érában (nem jut eszembe a cégnév de ilyen hungarocamion szint). Rendszerváltás után csődbe vitte az egész putrit, majd végkielégítés gyanánt megkapta a csődbe ment céget. Ez után ugyanazt a céget ugyanaz az igazgató EU egyik legnagyobb nemzetközi fuvarozó cégévé emelte.

Azaz, amit apáink építettek azt ő egy csellel ellopta, majd abból lett milliárdos, miközben apáink ugyanabban az érában a felmondó leveleiket kapták meg.

Egy ilyen főnöktől lopni nem hinném, hogy bűn. Azt sem gondolom, hogy az előző bekezdés tudod az éhbérért rabszolga mókás történetben sem hinném, hogy szégyen a lopás.

Az angol "lopósokat" nem magyarországon láttam hanem itt angliában. Erre írtam ,hogy nem az angol és nem a magyar lop, hanem az ember lop.

Azt is írtad, hogy nem a politika miatt balkáni az ország.
Erre most meg ezt írtad:
"Lehet hogy Tiborból otthon egy sikeres vállalkozó lett volna. Esetünkben azt jelenti a sikeres hogy lopna csalna hazudna mert a "vállalkozóbarát" környezet rákényszerítené. Magyarországon annak van tekintélye aki adócsaló. Milyen kifordult világ az? "

Én azt gondolom, hogy senki nem szeret lopni, adót csalni, mert bonyolult és veszélyes. Az emberek azért teszik mert rávanak kényszerítve, vagy mert a főnökeik is lopnak, pl a 4szeres áron autópálya építésnél ki lopott meg kit. Gyrcsányék meglopták a munkásokat hisz az ő adójukból tették el a pénz háromnegyedét, majd a vállakozók meglopták őket a 4 órában bejelntésel hisz így kevesebb lesz a nyugdíjuk (mondjuk azt azóta már ellopta viktor), az egyszerű munkások így egy kicsit lecsippentettek maguknak ahogy tudtak.

Akkor ki lop meg kit?

Pont Tibor példája bizonyítja, hogy az ember ha nincs rákényszerítve nem lop. Legyen magyar vagy angol...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 00:12:27

@Csige791:
OK.
Mikor lesz Magyarországon olyan szemlélet mint Angliában?
Mikor zárkózik fel Magyarország?

Csige791 2013.08.14. 00:37:28

Ez annyira bonyolult kérdés, hogy nem hiszem, hogy itt meg lehetne vitatni.

A probléma az, hogy a mi felzárkózásunk nem buli sem az angoloknak, sem a németeknek és a többi EU-s nagy hatalomnak. Ha a Magyar gazdának annyi pénze lenne mint egy EU-snak akkor nem tudnák szaré hugyé megvenni a termőföldeinket a német nyelvterületről érkezők, a vizkészleteinket nem tudná szaré hugyé megvenni a francia, a dolgozóinkat nem tudná szaré hugyé dolgoztatni sem a merci sem az audi de még a bosch sem... Menyit keres egy magyar buszsofőr a VT transzmannál? Aminek az Arriva az egyik tulajdonosa annak pedig a Deuche Ban? :)

Szóval majd ha már jó buli lesz a júniónak a mi erősödésünk akkor talán felzárkózunk, de ez sosem fog bekövetkezni, mert sosem lesz jó buli.

Az angol szemléleten a "Not my Fucking Job"-ot érted? Mert nem szeretném ha a magyarok ahhoz zárkóznának fel.

Furos 2013.08.14. 13:27:26

@Csige791: Ezzel a Not my fucking job dologgal kapcsolatban igazad van.
Sok helyen talalkoztam ezzel a hozzaallassal a vilagban, nem csak angliaban. En erre ugy tekintettem mint egy lehetosegre es inkabb megcsinaltam/lom az illeto helyett. Amikor ez tortent/nik lehet, hogy egyfajta megelegedes az illeto szamara hogy nem neki kellett gurizni, de az elegtetel szamomra az hogy mas eszrevette/veszi hogy en megcsinaltam a melot pluszban. innen van az elorelepes. Most mar eselye nincs valakinek azt mondani hogy that's not my fucking job mert ad1 en vok a fonoke es pontosan tudom kinek mi a munkaja ad2 latta hogy en is megcsinaltam kiskoromban!
Jah meg nem sokaig kellene felvennie a fizeteset ilyen hozzaallassal nalunk.

macamuca [IHUN] 2013.08.14. 15:21:28

@Csige791:
"Egy ilyen főnöktől lopni nem hinném, hogy bűn. Azt sem gondolom, hogy az előző bekezdés tudod az éhbérért rabszolga mókás történetben sem hinném, hogy szégyen a lopás."

No, hát ez az. Amíg az az általános vélekedés, hogy ha más is lop, akkor én is, meg akkor én miért ne (pláne, hogy a másik sokkal-de-sokkal többet lop), magyarán mentséget és magyarázatot kreál a lopáshoz, addig lopni fognak az emberek. Ki mennyit/mit tud. Szerszámot a gyárból, vagy milliókat (pénzt), olymindegy.
Amolyan összekacsintós dolog ez.
Én is, te is, ő is, mindenki lop, merthát
1: kevés a/nincs fizuja, "muszáj" így kiegészíteni
2: megteheti, hát bolond lenne kihagyni.

Aztán időről időre mindenki háborog egy sort a másik félről (kisember a milliókat lopókat szidja, azok meg a kicsiben seftelőket), és megy tovább minden.

Merthát bolond lenne pont ő, az ő helyzetében abbahagyni a lopást. Inkább folytatja...

Csak szólok: nem egyes esetekről van szó, nem arról, hogy megesik-e a lopás Angliában, vagy bárhol másütt (mert mindenütt van tolvaj, kicsi is, nagy is), hanem arról,hogy mennyire elterjedt/általános ÉS elfogadott.
Mo.-on elterjedt/általános ÉS elfogadott, Angliában meg nem (függetlenül attól, hogy ott is vannak "lopósok", kicsiben lopók és nagyban bizniszelők egyaránt).

Ez azért lényeges külünbség.
Szerintem.

macamuca [IHUN] 2013.08.14. 15:22:19

Mert szerintem szégyen a lopás.
ÉS büntetendő.

Akár csóringer csór, akár tehetős.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 20:36:32

@Csige791:
Na akkor itt álljunk meg egy baráti szóra.
Azt mondod az EU-nak olcsó munkaerőként kellünk mi magyarok.
Mindig kétféle vélekedést hallok azzal kapcsolatban hogy mit akar az EU.
Az egyik az általad képviselt vélemény miszerint nem hagyni felzárkózni nyomottan tartani a béreket és olcsón termeltetni.
A másik vélemény hogy a Kelet Európai országok piacnak kellenek az EU-nak ahol el tudják adni a termékeiket.
El kéne mostmár dönteni hogy melyik az igaz mert egyik kizárja a másikat.
Alacsonyan tartott bérekből nem lesz vásárlóerő.
Vagy-vagy.
A Te elméletednek ellentmond az hogy az összes többi ország ki gyorsabban ki lassabban de zárkózik fel.
Ugye nem akarod azt mondani hogy csak ez a kis ország fog olcsón termelni a többit hagyják fejlődni?
Miért pont minket ért ez a "kitüntetés"? Miért nem a Litvánokat? Például.
Ez az elmélet annyira sántít hogy már menni se tud.
Ha viszont hagynának fejlődni akkor elképesztő nagy piacot jelentene Kelet Európa. Mire kiegyenlítődne az életszínvonal hihetetlen árumennyiséget nyelne el.
Én azt mondom hogy az EU piacot akar.
Ha nincs piac akkor kinek adják el az olcsó munkaerővel megtermelt árut?
A mi felzárkózásunknak egyedüli gátja amit fentebb leírtam a magyar mentalitás a magyar szemléletmód.
Számolatlanul önti az EU Magyarországba pénzt és szőrén szálán eltűnik.
Valamiben jók vagyunk mi magyarok.
Például abban hogy mindig minden segítő kezet visszautasítottunk.
Ez a szemléletmód az ami gátja mindennek.
Ez a különutas majd mi megmutatjuk hogy másképp is lehet hozzáállás. Simán tarthatnánk ott ahol a többi újonnan csatlakozott ország.
Miért nem tartunk ott?
Nem az EU nem engedi.
A saját korlátaink ne engedik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 20:37:32

@macamuca:
Nagyon igazad van.
Az "ÉS ELFOGADOTT" a legnagyobb baj.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 20:38:53

@Furos:
Én nem tudom miről beszéltek.
Soha nem hallottam még ezt a kifejezést és magát a cselekményt sem.

Csige791 2013.08.14. 23:22:46

Én igazából csak annyit akartam bebizonyítani, hogy hibás az írásod ezen része:
"Nem azért mert a politika olyan amilyen." ...azaz az egyszerű emberekre hárítottad a felelősséget a vezetők helyett.

Mivel ezt még a posztban is egyszer megcáfoltad Tibor vagy ,hogy hívják példájával, majd a beszélgetésünk közben is egyszer egyszer pl "Számolatlanul önti az EU Magyarországba pénzt és szőrén szálán eltűnik." én véghez is vittem a küldetésemet. :)

Régebben kb két évvel ezelőttig elég komolyan foglalkoztam kül-belpolitikával amatőr szinten, ez napi 2-3 óra fórumozást és googlizést jelent. Az tisztán látszik, hogy az RTL klub-index.hu-ATV tengelyről tájékozódsz ami nem nagy gond, hisz ez az átlag csak sajnos pont ez miatt nem változik a többség szemlélete. Én pedig kb két évvel ezelőtt megfogadtam, hogy nem próbálok meggyőzni soha többé senkit arról, hogy miért gondolkodik rosszul, ezért szeretném itt befejezni. De mivel nem szokásom üres szavakat használni ezért írok egy dolgot a híres EU-ról, hátha kicsit elgondolkozol:

Sajnos a pontos évszámokra nem emlékszem de a történethez nem is fontosak ezért kb évszámokat írok. A történet a magyar termőföldről szól, de bármire kilehet vetíteni amit a szép és jó, nagy EU hatalmak megakarnak kaparintani.

Az Osztrák gazda 1 kiló megtermelt Almáért kp 5 eur cent állami támogatást. A magyar államnak ez kifejezetten meg van tiltva az EU által. DE nem ám örökre, pontosan a külföldiek földvásárlását tiltó törvény lejárta után 1 évvel ezt feloldják.
Tehát a móka így néz ki, amíg nem vehet földet a külföldi a magyar gazda versenyképességét szándékosan rontja az EU rendelet, miután vehet földet bármelyik EU-s vagy nem EU-s állampolgár 1 évig még tartják a tiltást, hogy a szerencsétlen magyar mndenképpen "szaré hugyé" eladja a világ egyik legnagyobb kincsét az ő állampolgárainak. Tehát ugye ott tarunk a törétnetben, hogy felvásárolták az összes eladó földet lejárt az állami támogatást tiltó rendelet azaz a német osztárk holland és a többi gazda már versenyképesen kilónkénti állami támogatással (amit a magyar adó fizető ad neki) virágzóan működteti a kis termelő bizniszét. A föld előző tulajdonosa pedig a volt földjén napszámban dolgozik az osztráknak. A végén kegyelem döfésként pedig jön az RTL-index.hu-ATV riport, hogy lám lám ahol a balfasz magyar gazda nem tudott gazdálkodni az okos ügyes osztrák és a többi milyen virágzó kis vállalkozást tudott működtetni.
Te pedig kedves diggerdriver, írsz majd egy posztot, hogy naugye megmondtam szemléééleeeetváááltozááás kell.

(a fenti történetet saját kezüleg googliztam össze mondenféle kormány rendeletes meg eu rendeletes oldalról, tehát nem valami összeesküvés elméletekkel foglalkozó weboldal ide copyzása, mondjuk azóta orbánék belekevertek ebbe a földes dolgoba szóval lehet már nem aktuális)

Csige791 2013.08.15. 00:34:52

@macamuca:

Bírom az ilyen álszent embereket.

Adót fizetsz. Abból a kormány pályázatok útján leosztja a zsetont haverok cégeinek akik 4x-es áron dolgoznak a kormányak tehát a TE pénzed 2/3-át ellopják, a gyerekeik meg csúfolják a tieid, mert nem tudsz nekik venni olyan jó cipőt mint ami nekik van tudod amit végülis te fizettél csak ők ellopták. (ne feledd Ez még mindig a te pénzed mert az ország te vagy és nem orbán vagy gyurcsány) Ez az orcsány haver téged úgy dolgoztat, hogy bejelent 4 órába vagy minimál bérre azaz megint meglop mert kevesebb lesz a nyugdíjad.

Aki ezektől nem lop az nem erkölcsös hanem egy idióta balfasz. persze ha nem ilyen keretek között dolgozol az más, én sem loptam minden főnökömtől...

Ugyanaz az ember más környezetben becsületes tud lenni? (én) érdekes.

macamuca [IHUN] 2013.08.15. 11:27:08

@Csige791:
Köszi az álszent besorolást/minősítést: ez nagyon komoly érv az álláspontod mellett (vitakultúra: része az is, hogy a másik felet miként kezeli valaki. A másik féllel történő bánásmód -pld megszólítása, minpsítése, a hozzá intézett szavak milyensége, a használt stílus, stbstb- adott felet minősíti, a konkrét mondanivalótól , érvektől függetlenül).

Magyar termőföld: az ezzel kapcsolatos szabályozás nemrég "született meg". A törvény pontos tartalmát/szövegét a jelenlegi kormány hozta létre, a kiskapukkal együtt. Nem azért, hogy a külföldiek gazul felvásárolják/felvásárolhassák a földet, hanem azért, hogy a honi sameszok legálisan létrehozhassák saját nagybirtokaikat. Létre is hozták, és növelni is fogják. Vásárlással ÉS bérléssel.
Tekintve, hogy ismerem ezt a kérdéskört, családilag érintve/megtapasztalva a lehetőségeket/lehetetlenségeket földművelés és állattartás kapcsán, így engem nem igazán fogsz tudni meggyőzni arról, hogy a gaz EU tette tönkre azokat, akik a földből akartak megélni (bármilyen formában is).
Az 1-2 hektáros nagyságrendű földterületen történő gazdálkodásból nem lehet megélni (gazdaságos művelhetőség hiánya: nem tudja kitermelni a költségeit), a néhány tíz hektáros méretűből már lehetne. De ilyenből kevés van, felvásárolták a földet a honi helyi potentátok, meg hozzábéreltek. Csak ők, mert a többieknek esélyük sem volt erre. Kialakultak és alakulóban vannak a többszáz/ezer hektáros gazdálkodási "egységek". Melyekre (akár tulajdon, akár bérelt föld) a földalalapú támogatást felvéve már egész takaros bevételt lehet realizálni (összege: 57 ezer ft./hektár/év, feltétele a tulajdonosi vagy bérlői státusz, és a gyommentesítés. ha akar, még termeszthet is rajta, vagy legeltethet, kaszálóként is hasznosíthatja, stb. Ki kell számolni, mekkora összeg ez egy 600-800 hektáros föld esetén... Ju a pénzből arra is, hogy "meggyőzze" a "haverokat" arról, hogy a másik-többedik lehetőségnél is ő legyen a nyertes páylázó.. Merthát lopni nem bűn, ugye, mármint szerinted, utána meg lehet szidni az EU-t...).

"A magyar államnak ez kifejezetten meg van tiltva az EU által. DE nem ám örökre, pontosan a külföldiek földvásárlását tiltó törvény lejárta után 1 évvel ezt feloldják."
Melyik törvény/jogszabály mondja ezt ki? Egy linket nem ártana mellékelni, minden törvény/jogszabály fent van a neten, nem lehet olyan nehéz alátámasztásul = érvként belinkelni.
Mert e nélkül ez csak egy állítás, nem tény.

"foglalkoztam kül-belpolitikával amatőr szinten, ez napi 2-3 óra fórumozást és googlizést jelent"
Szóval te alaposan tájékozott voltál, mert naponta több órát gugliztál, meg fórumoztál = e helyekről szerezted be a tuti infókat. Az ATV-s forrás gagyi, bezzeg a fórum... Igaz, azt nem tudni, hogy te kitől és mit olvastál össze a fórumokon, de pld az ATV Egyenes beszédében megszólaló Ángyán (vagy akármelyik kormánypárti, ellenzéki politikus, közgaszdász, ilyen-olyan szakember, stb) nem kompetens, így az ATV sem kompetens forrás.
Inkább fórumozni kellene...
Én mást tettem: azokkal beszéltem, akik csinálják-csinálni próbálják. Nem érnek rá fórumozni, meg nem is nagyon netezősek (=kevés időt töltenek gép előtt, van, aki semmit: nem ér rá, nem szereti, ki hogyan..), ellenben próbálnak megélni a földből valahogyan. Van, aki növénytermesztésből, van, akinek állattartásból, van, aki a biogyümölcs felé indult, más gyógynövényekkel foglalkozik: színes a paletta. Más konkrétumok, más problémák, de a keservesség közös. Nem az EU-t szidják, hanem a honi vezetőket. Az EU-s értékesítési lehetőség jó nekik, a kapott földalapú támogatás is, a továbblépési lehetetlenség meg rossz. Azt meg a saját bőrükön tapasztalva a kormánynak "köszönhetik".

Fórumozz tovább nyugodtan, hidd azt, hogy tájékozott vagy, mert gugli a haverod (nekem is az egyébként). De néha nem értana a valóságba is kimerészkedni: akkor kiderülhet, hogy az olvasott dolgok a mindennapokban nem egészen úgy vannak, mint ahogyan azt leírják...

macamuca [IHUN] 2013.08.15. 11:31:56

A becsületes ember minden körülmény között becsületes. Lehet, hoyg káromkodik, de akkor sem lop. Mert számára az elfogadhatatlan.
Aki számára csak a körülmények lényegesek, merthogy néha nem szép dolog lopni, máskor elfogadható, megint más körülmények között meg egyenesen muszáj: nos, az ilyen embert mifelén nem becsületesnek, hanem köpönyegforgatónak (is...) nevezik. Meg van más neve is: szaralak.

Lehet megmagyarázni, hogy miért lop valaki, de a magyarázattól még nem lesz sem becsületes ember a tolvaj, sem elfogadható a lopás.

Ha ez a nem túl bonyolult dolog közérthető lesz és általánosan elfogadott, akkor beszélhetünk majd szemléletváltásról.
Addig meg marad az "okosba megóggyuk, haver!"-módi, minden következményével...

Adalék:
democrat.blog.hu/2013/08/14/jobb_helyeken_ezek_toredekeert_is_illene_megbuknia_egy_kormanynak

Amarante 2013.08.15. 11:35:13

@Csige791:

A lopas erkolcsi kerdes es nem igazolhato semmivel.Lenyegtelen kitol lopsz:a tettet te koveted el a sajat elhatarozasodbol es a birosagon ezt buntetik.Persze nem Mo-on,hanem a jogallamokban:)))

Az EU-ban meg perpill. leszarjak kishazankat,most eppen mi vagyunk az ugyeletes bohocok.
hogy otthon a politikusok lopnak-csalnak azert meg az otthoniak is felelosek.Tudod nem az a hulye,aki ut,hanem az ,aki szo es tett nelkul allja:)))

Amarante 2013.08.15. 11:36:09

@macamuca:

Hehehe:)))

Latom hasonloan gondolkodunk:))

macamuca [IHUN] 2013.08.15. 11:44:15

@Csige791:
"Aki ezektől nem lop az nem erkölcsös hanem egy idióta balfasz."

1: Lehet beszállni a buliba és lopni tőlük (ki mennyit tud), aztán önmentegetőzésbe kezdeni, hogy "de én csak keveset, meg bolond lettem volna nem tenni, ha eccer ezek is, meg olyannagyonrengetegsokat". Az ekként gondolkodók tényleg balfasznak tekintik azt, aki nem így vélekedik-cselekszik.

Kérdés, hogy valóban az így gondolkodók-cselekvők a mérvadóak-e, az ő értékrendjük lenne valóban a helyes?
Mivel az ilyen felfogású emberek minden körülmények között lopni fognak, számomra a véleményük (és az, hogy ennek megfelelően én egy idióta balfasz vagyok) nem releváns.
Nem számít, mit mondanak, számomra nem mérvadóak.

2: meg lehet elzavarni azokat, akik így gondolkodnak, és megpróbálni elterjeszteni-általánossá tenni azt, hogy lopni minden körülmények között elfogadhatatlan. Akár egy kávésbögréről van szó, akár milliós pályázati pénzekről.
Ha ez sikerül (álom, édes álom), lopás/tolvaj továbbra is lesz, csak éppen jóval kevesebb és a büntetése+megítélése is más lesz.
Vannak országok, ahol ez működik. Pld Anglia. Vagy az osztrákok, finnek, svédek, franciák, stbstb, lehetne sorolni a nyugatot/északot.
Kérdés, merre tartunk, milyen irányból keresünk-merítünk példákat: nyugatról/északról (a hibáikkal együtt, mivel -szerencsére- sehol nincsenek tökéletes emberek és szervezetek), vagy inkább keletről/délről?

"Mindössze" ezt kell eldönteni, majd fel kell vállalni a döntést, végül nekiállni végrehajtani.
Idő kell hozzá, sok idő, de a lehetséges végeredményt meghatározza a kezdeti döntés: melyik irányban nézelődtünk, honnan vettük az alapötletet?

Csige791 2013.08.15. 14:19:15

@macamuca:
Na pont ezért nem akartam belemenni itt egy ilyen vitába, mert amit már ezerszer megtapasztaltam az itt ismét bebizonyosodott. Nick mögé bújva emberek előadják az idillt meg amilyenek szeretnének lenni, aki meg egy kicsit próbálja leírni a valóságot az a "ge*i"

Tény, hogy a tanultabb emberek nem lopnak olyan szinten mint egy egyszerű munkás ember. Van erre egy példám pontosan belel illik ebbe a beszélgetésbe. Ugyan erről beszélgetem egy nagyon jó ismerősömmel akit itt angliában ismertem meg. Ők egy pedagógus pár, megjártak már több országot szerb-kanada-magy-anglia. Mreséltem nekik, hogy otthon hogy ment a sofőrködés gázolaj lopás, fekete fuvarok stb...
Válasz: Amit te leírtál itt feljebb, meg hogy ők soha semmit tamtaram... A felesége meg itt ad angol órákat számla és minden nélkül feketén :))))
Erről az erkölcsös történetről ennyit, ja és én legalább nem hazudok.

"Mivel az ilyen felfogású emberek minden körülmények között lopni fognak, számomra a véleményük (és az, hogy ennek megfelelően én egy idióta balfasz vagyok) nem releváns."

Szövegértelmezés 1: Már többször említettem, hogy mindenkinek jobb ha nem kell megszegnie a szabályokat mert stressz mentesen élhet, a munkájával megkeresi azt a pénzt ami elég arra, hogy eltartsa a családját 25 év alatt kifizessen egy lakást, egy évben egyszer elmenjen kikapcsolódni a családjával valahova stb... Itt angliában egy anyacsavart nem loptam el, volt olyan, hogy a buszomon fent felejtett valki egy iphone5-öt ott volt a kezemben ha elrakom soha senki nem jön rá, nulla kockázattal lehetett volna ingyen egy félhavi keresetembe kerülő telefonom. Leadtam a talált tárgyak közé. Otthon ennél ezerszer nagyobb kockázatokat kellet vállalni a "fizetéskiegészítésért" de mivel aki csak annyit keres, hogy kifizesse rezsit és a kaját/ruhát az kizárólag a létfentartásért dolgozik amit rabszolgaságnak nevezünk, ugyanis nincs önálló döntésed a pénzed felhasználásáról max anyi, hogy kék vagy piros ruhát veszel. Ezt nevezzük birkaságnak és ennek a szemléletnek kell először megváltozni.

adalék:
Az, hogy itt vagyunk angliában annak köszönhető, hogy megpróbáltam becsületes lenni otthon. Mondtam feleségemnek, figy: belefáradtam ebbe az állandó kiskapuzásba, az új melóhelyemen minden úgy csinálok ahogy a főnököm mondja, nem lopok el egy leesett kifli véget sem.
Sofőr voltam a főnököm egy nagy Osztrák logisztikai cég alvállalkozója. Munka: Reggel 5 kor pakolni az autóra raklapokat, kb 6.kor indulás, átlag 10 különböző címre. egy példa (nem a legdurvább):
Lerakó- gyöngyös, nyíreyháza, debrecen 2-3 cím mindenhol, plusz pár felvétel vissza felé. Persze ezt lehetetlen megcsinálni, a kresz szabályai szerint mert a pihenő időkbe nem fér bele. A főnököm el is mondta, hogy ezt így azt úgy, kell elcsalni, eldobálni a tacho korongokat meg más nevét ráírni meg ilyenek. Mondom én leszarom, NEM csalok. Megyek amennyit a főnököm mond meglátjuk mi lesz. Kb fél év után rendőr megállít, ketten voltak, nézik a tacho-t. "ilyen durvát még soha nem láttunk etc..." Ebből következőleg minden sofőr csalt ha én voltam a legdurvább. De nem kell félni mert ha adok nekik fejenként 40ezret akkor 150ezer helyett megúszom 80-al a történetet.
Ugye eddig 3 ember akart rajtam csalással pénzt keresni. 1. fuvarszervező osztrák cég. 2.főnököm. 3.rendőrök. Persze mivel fogadalmat tettem a 150ezret választottam, de már akkor tudtam, hogy az nem lesz kifizetve hanem csomagolunk angliába...
Ennyit a magyarországon becsületesen is meglehet élni álom világodról. Gondolom a kedves gazdáid is akikkel beszélsz mindent szabályosan csinálnak.

Felhívnám a figyelmet azért az EU-s szálra is mert gondolom elkerülné a tanult figyelmedet. Az ilyen külföldi nagy cégek, is a magyar munkáson gazdagszanak mert ugye a fuvar díjat két sofőrre (mert ugye ennyi kellene a fuvar szabályos lebonyolításához) számolják fel a megrendelőnek, de a magyar birka sofőrt belhajtják, a szabályok megszegésébe, 2x-esre emelve a hasznukat, de persze a sofőrnek nem fizetik ki a 2x-es munkát, hanem ugyanúgy éhbérért dolgoztatják.

Szövegértelmezés 2:
A földtörvényes kutatásommal kapcsolatban leírtam, hogy kb 2 évvel ezelőtt volt a kutatásom, azt is leírtam, hogy kormány/eu rendeletes oldalakat használtam alapnak, az, hogy alapból nem hiszel nekem azt szerencsére leszarom, meg igazén nem is vártam mást, pont ezért írtam a legelején, hogy felesleges ebbe belekezdeni, ilyet is írtam: "mondjuk azóta orbánék belekevertek ebbe a földes dolgoba szóval lehet már nem aktuális"

Tehát a lényeg: Ha valaki veszi a fáradtságot és kinyomoz egy ilyen undorító dolgot annak nem hiszünk, hanem elvárjuk, hogy 2 évvel ezelőtti azóta megváltozott rendeltetek keressen nekünk vissza.

El is jutottunk ahhoz, hogy pontosan minek is kéne megváltoznia. Ne legyetek Birkák.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 20:45:54

@Csige791:
Barátom,
Elefántként viselkedsz a porcelánboltban.Kitértél a kérdésem elől. Akkor most mit akar az EU?
Szolgasorban tartani vagy piacnak használni?
Erre válaszolj mert ez volt a kérdés.
Mindketten elég gyakorlott debattőrök vagyunk ahhoz hogy ilyen olcsó személyeskedésekbe meneküljünk hogy ATV-Index stb...
Vagyok annyira gyakorlott, és viszavághatnék hogy minden sorodban a Kuruc Infót látom.
Nem teszem mert feltételezem a vitapartneremről hogy a saját gondolatait mondja el.
Kitértél a kérdésem elől és a földről kezdtél beszélni. Válaszoltak helyettem én nem tudtam volna olyan összeszedetten és felkészülten mint Macamuca innen is köszönöm Neki.
Nagyon szívesen beszélgetek Veled de ha lehet érvelj és ne térj ki a kérdés elől.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 20:50:30

@macamuca: @Amarante:
Bármennyire is sajnálom de most ellent kell hogy mondjak Nektek és bizony Csigének sokban igaza van.
A következő posztom itt a lopásról fog szólni.
A Ti véleményetek erről a kérdésről elhamarkodott és átgondolatlan volt. Sajnálom.
Annyit kérnék mindkettőtöktől hogy írjátok le egy mondatban hogy mi a lopás.
Köszönöm.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 20:52:53

@Csige791:
Az álszent jelző túlzás volt. Én remélem csak naívak.
A többiben nem tudlak megcáfolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 20:54:24

@macamuca:
Köszönöm a segítséget sokat tanultam belőle.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 21:01:40

@Csige791:
Megintcsak nem tudlak megcáfolni.

Mostmár eldöntöttem fogok írni ide egy posztot a lopásról. Sokan vannak tévedésben.

Amarante 2013.08.15. 22:56:10

@diggerdriver:

En megvalaszoltam mar.Most is fenntartom,hogy erkolcsileg nem igazolhato tett.Akinek nem birja a gyomra eljon es kesz.
Anno Romaniaban sem birta a gyomrom,nem az elso korben jottem MO-ra,de aztan megis leptem,mert ugyanazt tapasztaltam,mont amott.
En meg ezt tanultam a szuleimtol.Igaz,hogy soha nem is lettunk gazdagok,de meg jomoduak sem.Apam mindeg azt mondta:Tudod ,en szeretek nyugodtan aludni.Nos:en is:)))))
Nyilvan hulyeseg,de az en koromban az ember mar nem valtozik erkolcsi kerdesekben:))))De az is lehet,hogy naiv vagyok.....viszont tokjol alszom:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 22:57:35

@Amarante:
OK.
Egy mondatban leírnád nekem mi a lopás?

Amarante 2013.08.15. 23:15:45

@diggerdriver:

Erkolcsileg kifogasolhato tett.

Csige791 2013.08.16. 13:22:58

Gyurcsány szerint a lopás elfogadható ha azt megélhetés miatt teszi valaki, Megélhetési bűnözésnek nevezte. Tudjátok azt amikor a falusi emberektől ellopnak mindent ami mozdítható, a termést nem az aratja le aki elvetette stb... Ezt az egyik vezetőnk mondta, most akkor ilyenkor mi van???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.16. 13:41:52

@Amarante:
Figyelj, ha valaki félredug az is erkölcsileg kifogásolható tett mégsincs semmi köze a lopáshoz.

Csige791 2013.08.16. 15:29:52

@diggerdriver:

Nem tértem ki a kérdésed elől. Nem igazán értettem, hogy miért nekem kéne megválaszolni egy olyan állítást amit nem én mondtam. Amit én állítottam arra megadtam a választ a földtörvényes példával, amire ugyan jött egy valamiféle cáfolat próbálkozás, ami még viccnek is rossz volt. Nekem az jön le most hirtelen, hogy most veritek a melleteket, hogy milyen jól megmondtátok nekem, miközben a helyzet az, hogy van egy szint ami alatt hagyom a témát mert a vitapartnerem (nem diggerdriverre gondolok) egyszerűen nincs az általam minimálisan elvárható szint felett.

DE mivel így rákérdeztél válaszolok, diggerdrivernek:
Szóval először a földtörvényes cáfolatra ami ugyan nem tőled jött, de örültél neki. Már az első posztom végén szerepelt, hogy "azóta ugyan orbánék beleköptek ebbe a levesbe" amit ugye macamuca valamiféle aduászként húzott elő a saját válaszában. A lényeg, hogy értsétek, gyurcsány/bajnai banda egy EU-t kiszolgáló társulat, és az ő idejükben az lett volna a forgatókönyv amit szépen levezettem, csak azóta I.Orbán király keresztbe húzta a számításaikat és gyorsan leosztotta haverok között a földeket, ami szintén rossz. DE hamár itt tartunk lehet szidni a királyunkat, ő viszont az előzőekkel ellentétben legalább magyaroknak ossza amit lehet. Pl a földet amit ferkóék már eu kézre adtak volna, vagy a zsíros állami megrendelések, gy.f. 4x-es áron építtetett eu-s céggel autópályát, orbán ugyanezt teszi de legalább magyar, igaz haver céggel. Egyik sem jó de orbánét jobbnak tartom.

Szóval ez az egyik dolog amiért macamuca-t ignorálom a beszélgetésből, mert olyat ad elő amit már én is leírtam, azaz nem tud szöveget értelmezni.
A másik dolog ami súlyosabb vele kapcsolatban ez a mondata:
"Az ATV-s forrás gagyi, bezzeg a fórum... Igaz, azt nem tudni, hogy te kitől és mit olvastál össze a fórumokon, de pld az ATV Egyenes beszédében megszólaló Ángyán (vagy akármelyik kormánypárti, ellenzéki politikus, közgaszdász, ilyen-olyan szakember, stb) nem kompetens, így az ATV sem kompetens forrás."
Tehát bemutatom az első embert aki HISZ a politikusoknak. Úgy érzem azért Ángyán-ra ki kell térnem, hogy teljes legyen a kép. Ő lehet, hogy jót akar és lehet, hogy egy igazi államférfi. A probléma csak annyi vele, hogy buta és naív. Miért? Mert csak egy buta és naív ember gondolhatta azt, hogy a Fidesz azt fogja tenni amit mondott a kampányban. Ez a naívság még elnézhető lenne akkor ha egy olyan pártot választ aki még nem bizonyított, de ugye Orbánék már egyszer kaptak lehetőséget és akkor sem csináltak mást mint most, ugye kőbánya, szőlészetek stb. Tehát lehetne Ángyánból nagy ember, ha nem volna buta és naív, mert egy buta és naív embert az ellenségeik megesznek reggelire ezért alkalmatlan bármilyen vezető tisztség betöltésére.

És akkor, hogy teljes legyen a kép, adok egy választ -bár nem az én feladatom lenne- arra, hogy piacnak kellünk-e:
A politikai és gazdasági élet sosem fekte és fehér hanem árnyalt. Elmondom, hogy működik ez. Amíg a magyar elhiszi, hogy bárki ezen a világon önzetlenül fog neki segíteni addig kifogják használni. Tehát én azt gondolom, hogy elsősorban a maradék javaink megszerzése a fő cél, de ezt már leírtam. Az ez melletti piaci szerzés csak egy bónusz. Magyarországon kb 4-5 darab busz gyár van. Ebből az egyik régi Ikarus nevezetű anno még USA-ba is szállított buszokat, egy jelenlegi Cvartex pedig most is ezt teszi, tehát USA-nak jók a Magyarországon, magyar munka erővel gyártott buszok. Arra szeretnélek kérni, hogy a következő hozzászólásod azzal kezd, hogy milyen gyártmányú buszból vett 150 darabot Budapest.
Adalék, hogy értsétek a világot: Ha külföldiektől várjuk a munkahely teremtést akkor nagyon olcsón kell dolgoznunk. Ugyanis abban a pillanatban, amikor egy magyar autógyári munkás annyit keres mint egy német, az audi, mercedes, bosch és a többi összecsomagol és haza viszi a termelést. Ha a magyar kormány munkahelyet akar teremteni, a multik alá dolgozik, olyan törvényeket hoz amivel a munkáltató előnybe a munkavállaló hátrányba kerül.
Ebből kifolyólag, ha feltételezük, hogy a jó és kedves unió fel akar minket emelni (nem így van de csak a vicc kedvéért) a kormány mindenképpen ellenük kell hogy dolgozzon ha munkahelyet akar teremteni. Ezt nevezik ördögi körnek.

Most, hogy megválaszoltam egy olyan kérdést amit nem is én állítottam, leírom, miért rossz Magyarországnak az unió:
Kezdem egy példával ami egy kérdés lesz hozzátok, hátha lesz aki tudja rá a választ. Magyarország cukor nagyhatalom volt de mivel mindenhol van cukor gyár a nagy uniós országok a piacnyitás után nem akarták, hogy az övéiket az olcsóbb munkaerő miatt lenyomja a magyar cukor, ezért hoztak valami kvótát, hogy egy ország max menyit termelhet. Ezzel megvédték a saját gyáraikat, a mieinkekből pedig egy maradt az is külföldiekhez került. A kérdés: Németországban sok buszgyár van Magyarországon is, ebben az esetben azonban fordított a helyzet, a német buszok a versenyképesebbek,nem fér ki írom a következőbe

Csige791 2013.08.16. 15:31:03

...tehát miért nem hoztak ugyan ilyen kvótát a buszokra is, hogy megvédjék a magyar buszgyártókat, mint ahogy ezt tették a cukorgyáraikkal? Várom a válaszokat.

Amarante 2013.08.16. 16:17:39

@diggerdriver: Idezem:
"Az erkölcs fogalma alatt egy adott társadalom által régebbi tapasztalatok alapján összegyűjtött és helyesnek ítélt viselkedési szabályok összességét értjük. Az erkölcs szabályai a társadalmi normák egyik típusát jelentik. Más megfogalmazás szerint az erkölcs azon elvek összessége, amelyek a helyes és helytelen, a társadalmi jó és rossz megkülönböztetését segítik a cselekvés szintjén.

A lopasnak es a felredugasnak semmi koze egymashoz,viszont erkolcsileg mindketto helytelen,kofogasolhato.
En nem azert nem lopok,mert nincs kitol,nincs mit vagy mert buntetik,hanem azert ,mert az en erkolcsi kodexembe nem fer bele.Ha nem igy lenne en is otthon elnek es gyarapodnek anyagiakban.

a felredugas beleferne a kodexbe,csak meg megfelelo pacienst nem talaltam a letrehozasahoz:))))))))))

Csige791 2013.08.16. 16:41:35

Nekem meg a félre dugás nem fér bele egyáltalán. Azzal azt alázom meg aki a legfontosabb számomra, a gyermekeim anyja és akit szeretek, elvileg vele éltem át jó és rossz dolgokat, a megcsalással saját magamat is "megcsalom".

Amarante 2013.08.16. 16:58:26

@Csige791:

Igazabol nekem sem,csak vicceltem.
Nagy tisztelet reszemrol,hogy ilyen szepen fogalmaztal a parodrol!Keves ferfi beszel igy rolunk es gondolkodik igy!Sok boldogsagot nektek1

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.16. 21:41:48

@Amarante:
Csak én nem az erkölcs fogalmát kérdeztem.
Arra lennék kiváncsi hogy a lopást hogyan írnád le egy mondatban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.16. 21:44:14

@Csige791:
A lopásról veled nem vitatkozom mert hasomlóan vélekedünk róla.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.16. 22:09:22

@Csige791:

Nézd Barátom.
Állítottál valamit. Nevezetesen azt hogy az EU nem enged minket felzárkózni mert olcsón akar gyártatni és itt van az olcsó munkaerő.
Ezt állítottad.
OK Elfogadom.
Nade akkor mi van azokkal akik azt állítják hogy piacnak kellünk?
Erre hoztad fel a földről a példát.
Macamuca szerintem egy meggyőző érvekkel alátámasztott választ adott. Nekem az sokkal összeszedettebb logikusabb volt mint a Tied.
Ez van.
A másik kérdésben Neked adtam igazat.
Az érvelésedben látok némi ellentmondást.
Elviszik innen a cukorgyárakat hogy megtartsák a sajátjukat.
Miért nem itt gyártatnak olcsó cukrot az olcsó munkaerővel.
Miért érdekük drága nyugati munkaerővel cukrot gyártani?
Most akkor mi van?
Érdekes hogy fáj ha elviszik a cukorgyárakat de szerinted ahol eddig gyártották az AUDI motorokat azoknak ott nem fáj hogy most Győrben gyártják?
Ha elvisznek 6 cukorgyárat az világfájdalom ha idehoznak egy olyan gyárat ami 100szor akkora értéket termel mint a 6 cukorgyár akkor meg az biztos azért hogy a rabszolgasorban tartott magyarokkal szaré-hugyé gyártassák.
Jelenleg az összes AUDI modell minden nagyságú benzinmotorját Magyarországon gyártják és még néhány rétegmodellt is szerelnek össze.
Nekem úgy tűnik hogy nagyságrendekkel több gyárat hoztak ide mint szüntettek meg.
Gondolod hogy nem tudta volna elképzelni valamelyik német polgármester hogy Mercedes gyár épüljön a városa határában?
Nem, őnekik az a fixa ideájuk hogy a magyarokat zsákmányolják ki.
El kéne mostmár dönteni hogy jó nekünk az EU vagy nem?

Amarante 2013.08.16. 22:16:20

@diggerdriver:

Mas tulajdonanak jogtalan eltulajdonitasa.

Kozerthetoen:ami mase az nem Tamase:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.16. 23:15:58

@Amarante:
Ok. Még egy utolsó kérdés.
Mi tartozik a másé fogalmába?

Amarante 2013.08.16. 23:22:36

@diggerdriver:

Minden,ami nem az enyem,tekintet nelkul arra,hogy a minden tkp.kie volt:)))))

RRDiva 2013.08.17. 08:04:40

Kedves Driggerdriver,
igaz, hogy itt a kommentekben már nagyon nagyon eltérő témákról van szó,vagyis sokkal komolyabbakról,mint,amit én szeretnék leírni.
Egyszerűen annyit,hogy: KÖSZÖNÖM...
Már egy ideje fogalmazódott a gondolat,hogy lelépünk....friss házasok vagyunk,de nemhogy egyről a kettőre nem jutunk,egyre lejjebb...a Párom fizetését munkarend változtatással csökkentették,röpke havi 60 ezerrel kap kevesebbet....Mi meg abban reménykedtünk,hogy az egy éves házassági évfordulón gyerekgyártásba kezdünk.....
Nemhogy gyerekgyártás szóba sem jöhet,de még csak egy nagyobb albérlet sem...
MEGELÉGELTÜK, mi nem vágyunk luxusra,csak egy normál életre....ahol nem okoz gondot a gyerekemnek megvenni bármit, vagy neadj Isten elutazni 2 napra.....

Rengeteget segített az írásod :)
Egyszerűen imádom őket,mert leírod a hétköznapokat,apróbb dolgokat....

A jövőben is hűen olvaslak,míg ki nem utazom,utána pedig remélem,hogy teljesen más szemmel foglak már olvasni.

Üdv.: RRDiva

Csige791 2013.08.17. 12:47:59

Jó nekünk az unió, készítettem is gyors róla egy összeállítást:
tmblr.co/ZGdU5ssUriqy

Csige791 2013.08.17. 13:14:02

@diggerdriver:

Ha az előző nem lett volna elég, olvasd el légyszives RRDiva hozzászólását, tök jó nekik is az unió. Meg te is, én is azért dolgozunk külföldön mert ku*va jó, belépés előtt menyien is dolgoztak külföldön?

Értem én, hogy szeretnéd ha megválaszolnák egy olyan állítást amit nem én mondtam. Ismétlem: Én azt állítottam, hogy az uniónak az a jó ha olcsón dolgozik a magyar, illetve, hogy olcsón megszerezze az értékeinket pl termőföld. Mások azt állítják (ezt te mondtad), hogy piacnak kellünk. Nem értem a logikádat. Ugye te azt állítod, hogy jó nekünk az unió, mások meg azt, hogy nem. Kértem én tőled, hogy magyarázd ezt meg? Nem. Miért nem? Mert nem te állítottad. (komolyan mondom mint elsőben nyelvtan órán, mit állítunk? ki állítja?, tényleg itt tartunk, legyünk már felnőttek)

Minden esetre én adtam egy választ neked a kérdésedre (pedig nem az én feladatom lett volna hisz nem én mondtam, eddig érted?), mivel sejtem, hogy néhányan miért gondolják, hogy piacnak kellünk. A válaszom, egy kérdés volt hozzád aminek a válasza, válasz lehet a kérdésedre, idézem akkor magamat:
"Magyarországon kb 4-5 darab busz gyár van. Ebből az egyik régi Ikarus nevezetű anno még USA-ba is szállított buszokat, egy jelenlegi Cvartex pedig most is ezt teszi, tehát USA-nak jók a Magyarországon, magyar munka erővel gyártott buszok. Arra szeretnélek kérni, hogy a következő hozzászólásod azzal kezd, hogy milyen gyártmányú buszból vett 150 darabot Budapest."

Tehát ha te olyan vehemensen kérsz, hogy válaszoljak kérdésekre te is leírhatnád azt a márka nevet.

Tegnap azt is leírtam, hogy Macamuca válasza viccnek is rossz volt az én földtörvényes példámra. Arra számítottam, hogy átolvasod még1x de látom még mindig nem sikerült.

Röviden akkor:
Leírtam, hogy az unió tiltja a magyar gazdák megtermelt kilónkénti támogatását pl almára, miközben az osztrák kapja. Ezzel hátrányba kerül a magyar, csődbe megy ezért olcsón eladja majd a földjét a külföldinek, miután feloldódik a földvásárlást tiltó szabály. Ez után 1 évvel már engedélyezi az unió a gazdák támogatását, azaz a külföldi már megkapja a támogatást. A végére azt is hozzá tettem, hogy a nyomozásom óta ez változott mert orbánék beleköptek a levesbe.

Miért volt vicc macamuca válasza?
Macamuca válasza azon alapult, hogy egyszerűen ezt nem hitte el mondhatjuk, hogy hazugnak nevezett. Azaz úgy beszélgetünk, mint a homokozóba. 5 éves pistike: voltunk nyaralni pesten. 5 éves gáborka: nem hiszem el. kész.
A másik amiért vicc: leírtam ,hogy ez változott mert orbánék beleköptek a levesbe azaz ez végül csak egy jó próbálkozás maradt (ha bajnai marad az elnök össze is jött volna). Szóval Macamuca ugyanezt írta le más szavakkal. Tehát: Először nem hitt nekem alaptalanul, hisz még sosem hazudtam, majd az én hozzászólásomból írt valamit más szavakkal.

Elnézést de ennél szájbarágósabban már nem megy.

Adalék:
Egy magyar ember egy másik magyar embernek felhívja a figyelmét egy a népük/hazájuk ellen tervezett "cselre". Erre megkapja, hogy hazudik. Gondoljátok már végig, mi értelme lenne egy ilyen hazugságnak?

macamuca [IHUN] 2013.08.17. 14:51:17

@diggerdriver:

Lopás = más tulajdonában lévő javak elvétele.
(tárgyi, tehát kézzelfogható dolgokra éppúgy értendő, mint szellemi, vagyis nem kézzelfoghatóakra)

És hogy mi az, ami a másé? Ami nem az enyém.
Nem én jutottam hozzá jogszerűen (vásárlás, létrehozás, kitalálás, stb. Pld ha találok valamit mondjuk az utcán/bárhol, az meg ettől nem lesz az enyém, függetlenül attól, hogy mit teszek az talált valamivel. Erre is vonatkozik jogszabály, aminek a betartását akkor is célszerű lenne fontosnak tartani, ha amikor én találok valamit, és nem csak akkor, amikor én vagyok az, aki elveszít valamit.
Közfelfogás kérdése, hogy mikor van nagyobb esély visszakapni az elvesztett valamit, ugyanígy a meglévő közfelfogástól függ, hogy lopás esetén mekkora esély van a visszakapásra, illetve arra, hogy mekkora eséllyel lopnak meg.

Lopás megélhetési gondok esetén: ekkor sem elfogadható. Érthető, hogy miért lop, de nem elfogadható.
Példa: bolt, éhes ember, kiflit lop. Amit a bolt tulaja kifizettet az akalmazottaival. Rohattmulti nem, ott kalkulálnak a veszteség ezen lehetőségével, de a vérmagyar tulajú kis- és közepes üzletekben nem, vagyis kalkulálnak vele, úgy, hogy majd a leltárhiányt a bérből levonják. A gyakorlat eddig is ez volt, az új MT erre legális lehetőséget is ad (gondatlanságból okozott kár a munkáltatónak a bérből levonható, akár részletekben is, a szándékos károkozás eddig is levonható volt).
Megértem, hogy miért lopott, de bocsesz, nem óhajtom finanszírozni.
Megérteni valamit (emberi-emberséges megközelítés) nem azonos azzal, hogy elfogadhatónak tartom.
Más szó, más fogalom, más jelentéstartalom.

Ok, idealista vagyok, meg naív. Szinte pejoratívnak érzem ezeket a jelzőket...

Persze, az is lehet, hogy az idealizmusom azt jelenti, hogy van egy értékrendem, amihez tartom magamat, akkor is, ha sokan (netán a többség) baromságnak tartják azt, és teljesen más értékrend szerint élik a mindennapjaikat.
A "vannak elveim és tartom magam hozzájuk"-at lehet lesajnálóan idealizmusnak nevezni.
Idea = eszme, elv.
Ok, idealista vagyok.
Más meg elvtelen. Tény, ma Mo.-on ez a módi, ezúton lehet boldogulni.
Van, akinek még így sem jön össze a boldogulás (sok az eszkimó, kevés a fóka...), bármit értsünk is boldoguláson (pénzt, pozit, akármit), és van, akinek meg az idealizmusa a legfőbb akadály.
Az első csoport dühöng, hogy nem jut semmire, hiába tesz meg mindent (a cél szentesíti az eszközt = felfelé nyal, lefelé tapos, oldalra könyököl, de hiába, mégsem ő kap fizetésemelést, mégsem őt léptetik elő, mégiscsak kirúgják, stbstb), az elvek feladása sem jelenti azt, hogy közelebb jutna a céljához.
A második csoport kesereg, hogy az elvei (és a kellő kapcsolati tőke hiánya = a megfelelő kapcsolati tőke ma politikai színezetű, és/vagy rokoni/haveri alapokon nyugszik, az elvek nem relevánsak) miatt nem halad a maga kis életében.
A dühöngők és a kesergők egyaránt lúzerek, hisz nem boldogulnak. Bezzeg ha mernének lopni... akkor sem boldogulnának. A tömegek számára egyéni boldogulásuk szempontjából piti dolgok lopására van lehetőségük = haza lehet hordani a munkahelyről ezt-azt, lenyúlni a kolléga mobilját -nem kell venni a gyereknek, hurrá, ez is megoldódott-, vagy hasonlóak, de ettől nem fognak lényegesen változni a körülményei. Viszont az elveit feladta, már nem nevezhető idealistának, hurrá, milyen jóság már ez....

Kösz, maradok idealista.

Naív: nos, nem vagyok naív a szó eredeti értelmében: látom-tapasztalom, mi történik körülöttünk (kicsiben és nagyban egyaránt), értem az okokat, épp ezért inkább gyanakvó vagyok.
A naivitásból annyi maradt bennem, hogy szeretném hinni, hogy mindez megváltozhat. A jelenlegi közfelfogás, közhangulat, ststb.
Szeretném hinni, szeretném, ha bízhatnék abban, hogy ennek reális esélye van belátható időn belül megváltozni.
Sajnos, egyre kisebb esélyt látok erre.
Ezért nem tartom magam naívnak: mert látom/tudom, hogy a vágyak/remények és a valóság között mekkora különbség van.
Ha vágy léte naivitás, akkor ok, naív is vagyok.

Kérdés, hogy kinél mit takar az idealizmus és a naivitás.
Fentiek figyelembevételével együtt (!!) vállalom ezeket a jelzőket, a pejoratív felhanggal együtt...
(jut eszembe: ama haldokló nyugaton is ilyen kellemetlen zöngéje van ezeknek a jelzőknek? Vagy az ottani felfogás kialakulásában szerepe van annak is, hogy ezek a jelzők nem lenézendő tulajdonságok? Az ottani felfogásnak vajon mekkora szerepe van abban, hogy a lopás mennyire elfogadott?
Visszajutunk az alapkérdéshez: elfogadható-e a lopás, bármilyen magyarázkodással körítve?)

Csige791 2013.08.17. 19:46:59

Ha a szomszédod lelop a fádról 10 kiló almát, ott van a kertjében, nincs kerítés, te vissza viszed a te kertedbe akkor mi van? Te lopsz tőle vagy ő lop tőled?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.17. 21:49:26

@RRDiva:
Örülök hogy tetszik.
Ha konkrét kérdésed van valamiről akkor kérdezz nyugodtan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.17. 22:22:56

@Csige791:
Nézd Barátom,
Én már ebbe úgy belekeveredtem mint hülye gyerek a hózentrógerba.
Haddne kelljen már nekem itt buszgyárakat meg cukorgyárakat vizslatnom.
Inkább azt mondom hogy igazad van meggyőztél nem kell únió a magyarnak. Most hogy ezt kimondtam sanszos hogy holnap kilenc óra huszonöt perckor kilépünk belőle.
Ez az igazi megvilágosodás.
Annyira megvilágosodtam hogy már a lábam sem ér le a földig.
Elárulom Neked hogy fordulópont az volt amikor azt olvastam az összeállításodban hogy a hajléktalanok száma az unióba való belépés után nőtt.
Ez tényleg mindenen túltesz. Ezt már az én gyomrom sem veszi be.
Vesszen az unió.
Bár az igazsághoz hozzátartozik hogy néhány dolgot hiányoltam az összeállításodból.
Az unióba való belépésünk előtt az időjárás is jobb volt. Nem volt ilyen szélsőséges. Tényleg. Azt utálom a globális felmelegedésben hogy kurva hideg van.
Az unió tuti hogy valamit bekavart itt is.
Aztánmeg gyakoribbak mostanában a napfoltkitörések. A belépés előtt ezek is kiegyenlítettebbek voltak.
Most néztem utána, az élveszülések száma is csökkent mióta tagok vagyunk.
Ezek szerint a potenciára is kihat az uniós
tagság.
Nincs kedvük kefélni az embereknek.
A rohadt unió miatt.
Az ornitológiai szaklapban olvasom hogy csatlakozásunk óta a költöző madarak száma nő.
Már azok is.
A rohadt hazaárulók.
Sok minden megváltozott.
A börtönben már csak minden másnap van tarhonya.
A Dezsőnek meg kellett halni.
Az Üvegtigrist bezárták.
Romkocsmaturizmus indult.
Embertpróbáló időket élünk na.
Én csak baráti jótanácsként egyet javasolhatok Neked.
Lazaság Barátom lazaság.
Mosolyogtál már ma?
Szeretkezz ne háborúzz.
:))))))))))))))))))))))))

Csige791 2013.08.18. 00:01:32

@diggerdriver:

Tudtam, hogy a számok sem fognak meggyőzni, pont ezért nem fordítottam több munkát a bejegyzésbe, pedig vannak még érdekes adatok. Meg az sem győz meg, hogy apádnak, sőt még neked fiatalabb korodban, nekem, RRdivának, és a rengetek a már kint lévőkhöz segítségért forduló otthon maradottaknak sem kellet külföldre vándorolni munkáért, megélhetésért. Még saját magadnak sem hiszel, nem tűnik fel, hogy 2ezer kilométerre vagy a családodtól és barátaidtól, nem zavar, hogy otthon dolgozó embereket és családjaikat raknak ki uniós országokból érkező bankok. Tudod, a gond nem az, hogy a számok rosszabbak, hanem az, hogy 2004 előtt mind mind javult! És ez nem csak a számokkal volt így hanem mindennel, pl megéltél otthon is. Tudom: Nem az unió a hibás, hanem mi az egyszerű dolgozó emberek mert haza visszük a gyárat :)

Mosoly:
Hogyne mosolyognék nap mint nap. Olvastad a blogom többi bejegyzését? Ha elolvasod és van humorod talán te is fogsz.

Azokon kívül javaslom lépj be hozzánk a Magyar-Angol mellméret koordinációért felelős bizottságba én alapítottam: www.facebook.com/groups/boobssizecommittee/

UI:
Fura, hogy a Britteknek fele annyira sem szar mint a magyaroknak, ha jól emlékszem több mint fele ember mégis a kilépés mellett van. Talán ez az intelligenciai különbség eredményezi a két nép helyzetének a különbözetét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.18. 11:10:47

De de, abszolút meggyőztél.
Egyébként Én és a Nagyapám ja bocs az egy filmcím szóval én és az Apám azért nem vándoroltunk ki mert akkor a mi fiatal korunkban egy másik unióban voltunk bent. KGST volt a neve. A lényebe pedig az hogy adunk 10szar Ikaruszt 5000szar Rigáért.
Jó élet volt. Habzsi-dőzsi tejbe-vaj.
Igaz hogy mindent külföldi bankok finanszíroztak de kit érdekelt?
Azt mondták azért kell a rendszerváltás mert a magyar ember dolgozik ugyan de kőbaltát gyárt. Az meg nem versenyképes.
Aztán eltelt 23év mostmár a magyar ember mikroprocesszorokat gyárt meg Mercedeseket aztán mégis szarul él.
De Te felnyitottad a szemem és látom mindenért az a gaz unijó a felelős.
Viszont sajnálattal kell megállapítanom hogy ma reggel kilenc óra huszonöt perc után is unijós tag Magyarország.
Fel vagyok háborodva.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Bár a női melleknek nagy tisztelője vagyok a faszbuknak kevésbé úgyhogy nem tudom megtekinteni ezirányú munkásságodat.

RRDiva 2013.08.19. 07:28:18

@diggerdriver:
Köszönöm a lehetőséget,hogy kérdezhetek,természetesen millió és egy kérdésem van :)
Sok mindent nem feltétlen nagy nyilvánosság előtt kérdeznék meg,így még kigondolom mi is az,amire még nem kaptam értékelhető választ és írok majd egy kupac kérdést :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.19. 08:44:24

@RRDiva:
Akkor kérdezz itt
janoshorvath64@yahoo.com

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.19. 08:45:15

@RRDiva:
Akkor kérdezz itt
janoshorvath64@yahoo.com

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2015.04.30. 12:47:20

@Csige791: Ez azért hazugság. Persze a forrás nem fog meggyőzni, hiszen Népszabis, de hátha: nol.hu/belfold/20110523-megelhetesi_legenda-1078161

#szasa# 2015.08.20. 19:45:07

Kedves Digger,

olvastam a HA posztodat, ami Sörgyári „capriccio” néven publikáltál. Van két apróság ami, nem feltűnő, de ami sörgyári szakmabeliként - nem azt mondom, hogy bántja a szememet – pontosításra szorul. Lehet, hogy csak kukacoskodás a részemről, másnak úgy sem tűnt fel.

Szóval:

1. A főzés után megmaradó mellékterméket, a kifőzött malátát valamint a lepárlásból visszamaradt, magas tápanyag tartalmú búza pürét a cég saját highlander szarvasmarhái eszik meg.

A kifőzött malátát inkább sörtörkölynek vagy egyszerűen törkölynek hívjuk.

2. Az első malom búzát őröl a vodkának. A második malom árpát őrölne, de nem őröl, mert a sörgyártáshoz csak megroppantani kell az árpaszemeket és ezt végzi a malom.

A második malom malátát őröl. Az árpából készül a maláta. Ebből kifolyólag a malátaszemeket roppantja meg a malom.

Illetve egy óriási kéréssel is fordulnék hozzád. Ellátogattam a www.ramsburybrewery.co.uk/ oldalra, és próbáltam contact-ot találni, ahová esetleg egy CV-t el tudok küldeni, de nem találtam ilyen email címet. Megkérhetlek arra, hogy válts egy emailt Tibor barátoddal, aki esetleg adna egy email elérhetőséget, ahová egy CV-t átküldhetek a cégnek, vagy személyesen neki? Köszönöm szépen. Az elérhetőségem codric77@gmail.com, ha nem lenne nyilvános.
süti beállítások módosítása