HTML

Ass blaster

Friss topikok

  • diggerdriver: @üregi: Vérzel mint a leszúrt disznó és várod a megváltást aki egyből főbelő. Szép kilátás. (2024.05.07. 21:01) TE TETTED EZT KIRÁLY
  • Hejira: Fityesz himnusz: Most múlik pontosan (2024.03.28. 15:49) Gyerekiahóra...
  • diggerdriver: @Ferenczi Krisztián: Gratulálok a háthoz. A faváz sokszáz évig kitart és egybentart. A legöregebb ... (2023.12.17. 20:44) Házépítés itt és ott...
  • Móka Miki: Ez valami eszméletlen ahogy a sérült agy tirpák zotyi nyalja a munchhausen valagát. Ewwwww (2023.05.19. 21:44) Ki a rosszfiú?

Címkék

Álmodozások kora...

2013.05.23. 22:20 diggerdriver

Most néhány olyan dologról szeretnék beszélni ami időről időre felbukkan a közbeszédben és makacsul tartja magát. Én egetverő hülyeségnek tartom ezeket a felvetéseket most leírom róluk a véleményem aztán lehet elgondolkodni..

Az első a vízkérdés.

Több fórumon hallottam már azt a vélekedést hogy a víz hamarosan stratégiai fontosságú cikk lesz és háborúk fognak érte kitörni és hogy drágább lesz mint az olaj meg hogy Magyarországon olyan vízbázis van amiből gazdag ország lesz, jön majd a kánaán dől a pénz az országba.

Nézzük meg közelebbről a kérdést és tisztázzunk néhány alapvetést. A föld édesvíz készlete mind az óceánokból-tengerekből származik természetes párolgás következményeként. Egyszerű a történet a nagy vízfelület párolog ebből felhők lesznek amit a szelek kitolnak a szárazföldek fölé ott csapadék formájában lehullik majd legnagyobb részüket a folyók visszaszállítják az óceánokba-tengerekbe. Kisebb részük leszivárog a talajba. A magasabban megmaradó az talajvíz lesz a mélyebb rétegekbe leszivárgó jó esetben ásványvíz a még mélyebbre jutó meg termálvíz. Nem ilyen egyszerű de majdnem

Itt mindjárt megragadnám az alkalmat hogy egy kiemelkedő vízhez kapcsolódó elképesztő ökörséget cáfoljak. Többször és több embertől hallottam már hogy Budapesten azért esik az eső mert a Duna lehúzza. Nem tudom hogy terjedhetett el ez a baromság de makacsul tartja magát. Józan paraszti ésszel belegondolva ha ez igaz lenne akkor az óceánok fölül sohase jönne ki felhő a szárazföldek fölé mert ha akkora víz nem húzná le akkor semmi. Majd pont a tengerekhez képest hajszálnyi Duna húzza le. Na ne.

Szóval a víz az megújuló erőforrás vannak csapadékosabb és kevésbé csapadékos időszakok de Magyarország vízkészletének legnagyobb része nem helyben keletkezik. Az ország gyakorlatilag egy tölcsér amibe sok folyón befolyik a víz és két folyamon kifolyik. Ha nem tud elég gyorsan kifolyni akkor vannak árvizek. Ennek a vízmennyiségnek csapadékból és helyi forrásokból kevesebb mint 5%-a keletkezik. A magyar víz semmivel sem különb vagy jobb vagy földrajzi helyzetből adódóan stratégiailag kívánatosabb mint a környező országok vízkészlete. Ha bárhol a világban egy iparilag fejlett ország vízhiányban szenvedne akkor véleményem szerint három másodpercen belül kifejlesztenének egy tengervizet sótalanító berendezést ami gazdaságosabb lenne mint Magyarországról akár csővezetéken akár tartályhajón vizet vinni oda. A szegényebb országokban valós probléma a környezetszennyeződésből adódó vízminőség romlás de ők megfizetni nem tudnák a víz importot pláne nem Magyarországról. Vannak olyan országok ahol az ipar vízfelhasználása túl nagy. Ott bármikor megoldható az ipari és lakossági vízhálózat szétválasztása vagy egyszerűen az ipari létesítmények tenger-oceán mellé telepítése. Hiú ábránd az hogy Magyarország vizet fog exportálni sőt tudomásom szerint néhány határ melletti megye már Romániából kap ivóvizet.

Az ásványvíz exportunk bármilyen kiváló is a magyar ásványvíz a költségvetés szempontjából jelentéktelen bevételt hoz. Elsősorban az elégtelen marketing miatt. Nem tudunk neki piacot szerezni.

A gyógyvízre valóban lehetne turizmust építeni. Egyetlen probléma van csak. Pénzt kéne beletenni. Sokat. Ma már nem úgy megy mint a Tenkes Kapitány valamelyik epizódjában hogy a falubeliek kimennek a határba a gyógyvízben dagonyázni egyet. Erre már szolgáltatások tömkelegét kell ráépíteni. Milliárdokért. Miért nem lehet ezt megtenni? Egyik ok a magyar vállalkozói mentalitás miszerint a ma befektetett pénzt holnap már vissza kell kapni megtízszerezve. A másik hogy egyáltalán garantálva legyen a megtérülés. Ahhoz pedig jogbiztonság kell nem pedig olyan ötletelő törvénykezés ami ma Magyarországon van mikor magántulajdonokat, befektetéseket egy tollvonással lehetelenítenek el lásd trafikmutyi. Ilyen politikai környezetben épeszű ember nem kockáztatja a pénzét.

Szóval mindent összevetve mi mutat afelé hogy országok vízhiányban szenvednének? Ha mégis így lenne miért magyar vizet vennének? Magyarország jelen pillanatban mennyi pénzt tudna áldozni a vízkitermelés és főképp szállítás anyagi feltételeinek megteremtésére? Persze reménykedni lehet meg ábrándokat szőni hogy majd a víz…

Merj nagyokat álmodni Magyarország.

Következő rész a magyar termőföldről fog szólni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://diggerdriver.blog.hu/api/trackback/id/tr195315338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása